Personalitate alfa|subcapitol gratuit – 7 pacate capitale si 7 virtuti cardinale

Astazi, subcapitolul 3 gratuit din capitolul Inteligenta emotionala

Primul subcapitol este din capitolul Introductiv si este despre: Ce inseamna personalitate alfa

Al doilea subcapitol este despre curaj, din capitolul Increderea in sine si il poti vedea aici:  Curajul

”Ai curaj pentru marile supărări din viaţă şi răbdare pentru cele mici; după ce ţi-ai terminat cu bine treburile zilnice dormi liniştit. Dumnezeu este treaz.”
Victor Hugo

In acest capitol dedicat inteligentei emotionale nu o sa fac teoria emotiilor ci o sa incerc cu ajutorul tau sa facem o calatorie vie prin realitatea emotionala cotidiana.

Sa vorbim despre emotiile, sentimentele si pasiunile ce ne infulenteaza si directioneaza viata.

Sa vorbim despre emotiile cu plus si cele cu minus.

Asta e prima lectie pe care vreau sa o invatam impreuna.

Ii multumesc lui Marius Simion, pentur ca de la el am auzit prima oara aceasta categorizare a emotiilor.

Orice emotie are un + si un -.

De exemplu, agresivitatea si ambitia, sunt – si +

Ura si iubirea

Posesivitatea si detasarea

Lacomia si generozitatea

Orice emotii le putem categoriza ca avand o latura pozitiva, luminoasa si o latura negativa, intunecata.

Nu este intamplator ca primii 2 stalpi ai personalitatii sunt increderea in sine si inteligenta emotionala.

Eu am fost jalnic la ambele.

In momentul in care am inceput sa evoluez in mod constient, am imbinat 3 lucruri.

1. Increderea in sine si inteligenta emotionala au mers mana in mana cu
2. cititul si educatia care s-au impletit firesc cu
3. experientele de viata care m-au obligat sa gasesc solutii la probleme

POATE, daca parintii mei ar fi avut bani si viata mea ar fi fost altfel, nu as fi invatat atatea. In momentul in care am trait problemele existentei din plin, saracie, pesimism, depresie, gelozie, lipsa de iubire, ura, lipsa de incredere, lipsa de credinta in viitor, bataie fizica, suferinta emotionala prelungita si atatea alte probleme pe care toti oamenii ajung sa le traiasca, mai mult sau mai putin, mai devreme sau mai tarziu , simteam ca lumea se sfarseste, suferinta e prea multa iar orizontul este invizibil . Speranta murea pentru o clipa doar ca sa renasca.

Nu as fi putut cere mai mult de la viata. Problemele intampinate m-au dezvoltat asa cum un antrenor isi antreneaza zilnic discipolul pentru a fi un campion.

Nu am vazut lucrurile asa atunci. Doar acum cand mi-e mult mai bine, le vad asa.

Mesajul meu pentru tine este ca oricat de grea ti se pare situatia in acest moment, sau oricat de departe crezi ca esti in implinirea dorintelor tale, poti respira usurat.

Exista un cadou in cea mai mare durere. Trebuie doar sa poti vedea dincolo de ea.

Cioran spune minunat ca boala si suferinta sunt “ al 5-lea nostru anotimp” pentru ca in acest anotimp al vietii noastre invatam cel mai mult, obligati si motivati fiind de imprejurari.

Am sa incerc in acest capitol sa iti deschid ochii asupra unor probleme legate de emotii si am speranta ca doar citind acest capitol vei putea privi un pic lucrurile altfel si vei putea sa iti dezvolti rapid inteligenta emotionala.

Asadar, binele este foarte periculos.

Lucrurile bune in viata pe care toti ni le dorim au rolul de a ne corupe. Spun asta pentru ca atunci cand viata mea a fost lipsita de probleme, am evoluat cel mai putin . Am intrat in zona de confort si era bine acolo.

Insa in clipa in care te simti bine, ATUNCI e momentul sa tragi semnalul de alarma.

In acel moment incepe decaderea ta.

Vei incepe sa tratezi ceva cu superficialitate.

Poate sursa ta de venituri devine foarte sigura si nu continui sa iti dezvolti abilitatea de a face bani asa de puternic ca inainte.

Poate relatia ta merge excelent si te abandonezi sentimentelor placute care vin din aceasta relatie.

Poate incepi sa ai o incredere oarba in oamenii din jurul tau pentru ca nu ai avut probleme cu ei.

Insa viata nu curge monoton oricat de multi oameni ar prefera securitatea si mediocritatea unei vieti pline de evenimente neprevazute.

Poate sursa de venituri sigura dispare peste noapte. Bancile dau faliment, slujbele se pierd, afacerile se destrama.

Poate relatia ta mergea bine doar pentru tine, nu doar pentru partener, poate intervine monotonia, poate dispare atractia si iubirea, poate intervine despartirea.

Poate anturajul tau nu e plin doar de oameni care iti vor binele ci si de cei care vor mai mult si nu stiu cum sa obtina decat luand prin orice fel de la tine, mintind, tradand, furand sau facand rau in orice fel.

Iar cand dezastrul se intampla tu ce faci?

A trecut multa vreme, nu ti-ai mai exersat abilitatile si astfel, ti-ai pierdut capacitatea de a rezolva probleme asa cum o faceai mai demult, inainte sa gusti succesul.

Acum, viata te invata ca trebuie sa o iei de la capat, sa inveti o lectie din orice intamplare si te avertizeaza sa nu te mai culci pe o ureche.

Toate aceste lucruri pot fi insumate intr-o zicala a lui Nietsche:

" Ai grija cum te porti cu lumea in drumul tau spre inaltimi pentru ca tot aceeasi oameni ii vei intalni si pe drumul tau in jos."

Cred ca asta insumeaza o excelenta lectie de inteligenta emotionala.

I-am spus asta unui prieten care urca spre culmile succesului acum 6 ani. Se purta arogant cu cei din jur, ii  umilea, le spunea ca nu sunt buni de nimic si el e cel mai tare.

I-am spus zicala aceasta si a ras de mine.

Acum, a vandut tot ce are, nu are prieteni, nu are iubita si se zbate incercand sa urce din nou. Obiceiurile vechi insa, mor greu. ( Despre obiceiuri, in subcapitolul urmator)

Nu i-am adus aminte de vorbele mele pentru ca nu imi sta in fire, desi poate ar trebui sa ii bag in cap bine aceasta lectie.

Sper insa ca tu sa tii cont si de aceasta lectie de inteligenta emotionala la fel ca si de cele care urmeaza.

In acest prim subcapitol, vreau sa iti vorbesc despre pacatele si virtutile cardinale.

Ele sunt emotii omenesti aplicate in viata de zi cu zi si asa cum am spus la inceput, fiecare emotie exista cu – si cu +.

Exista mai multe variante ale acestor pacate cardinale.

Am convingerea ca fiecare dintre noi are in viata lui aceste pacate si virtuti emotionale.

Datoria noastra este sa ne educam si sa intelegem de unde vin si de ce traim aceste emotii si apoi sa facem tot posibilul sa devenim niste oameni plini de virtuti si cu cat mai putine pacate.

Suntem oameni si nu sfinti, insa pentru o luma mai buna, e nevoie de oameni cu virtuti si nu de oameni slabi.

Pentru a avea cea ce iti doresti in viata e nevoie ca tu sa fii o personalitate puternica si nu una slaba.

E usor sa fii slab si e greu sa fii puternic.

E nevoie de toate resursele tale in fiecare zi, pentru a deveni puternic.

Primul stalp la fundatie il ai, increderea in sine.

Acum il punem pe al doilea.

Inteligenta emotionala aplicata in viata de zi cu zi.

Cele 7 pacate cardinale cardinale

Acum, inainte de a intra in subiect, vreau sa atrag atentia asupra unui lucru.

Structura pe care o vom discuta in randurile ce urmeaza, este o structura foarte des intalnita in religie si in arta.

Cele 7 pacate capitale, sau cele 7 virturti cardinale.

Totusi, perspectiva mea vine in urma experientelor de viata si a observatiilor zilnice.

Desi nu ne vom limita doar la aceste pacate si virtuti cardinale, ele sunt un excelent si minunat model pentru a incepe discutia despre inteligenta emotionala.

Deasemenea toata aceasta discutie trebuie sa duca cat mai putin in latura religioasa sau spirituala pentru ca acum vreau sa vorbim de lucrurile pamantesti ramanand ca cele spirituale sa ocupe locul intr-o alta carte.

Felul in care eu doresc sa fie privit acest prim subcapitol este in felul urmator:

In istoria oamenirii, s-au remarcat cele mai mari pacate omenesti care duc la distrugerea si decaderea fiintei umane. Deasemenea s-au remarcat calitatile si virturile ce fac o persoana sa obtina tot ceea ce isi doreste si sa si pastreze, sa aiba o viata fericita, fara regrete.

Astfel, din evolutia si invatamintele speciei umane noi avem azi lectii de care e foarte important sa luam seama pentru a nu face aceleasi greseli si pentru a evolua intr un ritm nemaiintalnit pana la generatia noastra.

Cele 7 pacate cardinale si ultimele 4 lucruri reprezinta o pictura a lui Hieronymus Bosch, din 1485. ( Poza de la inceputul articolului)

698px-Boschsevendeadlysins

Patru cercuri mici detaliind moartea, judecata, iadul si gloria si apoi un cerc mai mare in care sunt ilustrate cele 7 pacate cu furia in partea de jos si apoi in ordinea acelor de ceasornic invidia, iubirea de bani, lacomia, lenea, desfraul si mandria. In mijloc se afla " ochiul lui Dumnezeu". Sub imagine este o inscriptie in latina, Cave Cave Deus Videt ("Atentie, Atentie, Dumnezeu vede").

În secolul al XIII-lea au fost declarate cele 7 păcate capitale: "mândria", "invidia", "iubirea de arginţi", "desfrânarea", "lăcomia", "lenea" şi "mânia".

Cele 7 pacate capitale au fost initial 8 ganduri rele

  • Gula (lacomia )
  • Fornicatio (desfraul)
  • Avaritia (zgarcenia)
  • Tristitia (depresia, disperarea)
  • Ira (furia, agresivitatea)
  • Acedia (apatia, plictiseala)
  • Vanagloria (vanitatea)
  • Superbia (madria, aroganta)

Desfranarea

Desfranarea reprezinta gandurile sau dorintele sexuale in EXCES. Ca si in orice obicei prost, daca facem exces in privinta vietii noastre sexuale, orice fel de exces, riscam sa ajungem la un comportament de dependenta si compulsivitate. Sexul in exces, masturbarea in exces, orice fel de dependenta sexuala, adulterul, incestul, violul, toate acestea constituie elementele pacatului numit desfranare.

Daca putem cadea de acord ca incestul, violul, zoofilia, etc sunt lucruri deosebit de grave, vreau sa mai adaug un paragraf care se refera la sexul si masturabarea in exces.

Incerc pe cat se poate sa nu ma raportez la religie sau la reguli sociale. Am sa spun din experienta personala de ce anume dauneaza sexul sau masturbarea in exces.

Sexul ( sau masturbarea) consuma foarte multe resurse fizice, psihice, emotionale si spirituale ale unei persoane. Daca o faci foarte des, pe langa faptul ca vei avea o dependenta care se va manifesta ca orice alta dependenta, vei avea permanent o stare de oboseala, vei simti lipsa motivatiei de a face altceva. Pentru a-ti atinge visurile si scopurile in viata ai nevoie de toata energia si motivatia ta. Unul din scopurile fiintei umane pe pamant este procreerea. De aceea de fiecare data dupa un orgasm, indiferent ca orgasmul a fost atins printr-o partida de sex sau prin masturbare, vei simti acea stare de moleseala, de foame, de somn. Organismul a consumat resurse importante si acum are nevoie de timp ca sa se refaca.

Eu sunt un mare sustinator al exprimarii sexualitatii. Insa nu in exces. Este foarte usor sa intrii intr-un cerc vicios din care nu mai poti iesi. In pdf-ul gratuit " Moartea motivatiei tale si renasterea ei" explic mai in detaliu efectele sexualitatii necontrolate asupra motivatiei de a face ceva in viata.

Lacomia

Se refera la lacomia alimentara. Dorinta excesiva de a manca si de a inghiti nu vine din cauza ca organismul ar avea nevoie de acea mancare si pentru ca ne e foame.

De aceea a si fost pus alaturi de aceste pacate capitale.

Lacomia si dorinta aceasta de a inghiti cantitati de mancare in mod necontrolat, provine din 2 mari motive.

1. Alimentele procesate pe care le gasim azi in comert, duc lipsa de substante nutritive. Astfel, desi cantitatea de alimente inghitita este mare, calitatea ei este foarte scazuta. Organismul nu simte starea de satietate si astfel cere mai mult.

Toata aceasta mancare se depune sub forma grasimii si astfel ajungem la cea mai mare problema alimentara a vemurilor noastre. Obezitatea.

2. Un motiv mai grav decat primul si mai periculos pentru noi oamenii, o reprezinta problemele emotionale care ne imping sa mancam. De multe ori, cand simti acel gol in interiorul tau care te impinge sa mananci mai mult decat are nevoie organismul tau, nu este un gol un stomac ci un gol emotional, sufletesc. Tu doar il percepi ca pe un gol in stomac si te duci sa il umplii cum stii tu mai bine. Inghitind ceva. Solutia insa nu este mancatul, ci afectiune.

Corpul omenesc are nevoie de afectiune si caldura la fel cum are nevoie si de oxigen. Experimentele stiintifice au dovedit-o. Asadar, lipsa iubirii duce la mancatul si bautul in exces. Trebuie sa cautam adevarata cauza a problemelor noastre, nu sa consideram mancarea si bautura ca medicamante pentru problemele noastre emotionale.

Iubirea de bani

 

Iubirea de bani, la fel ca si desfraul si lacomia, reprezinta un pacat al EXCESULUI. Atunci cand banii nu sunt considerati de o persoana un mijloc de a obtine ceea ce isi doreste in viata ci sunt considerati scop al vietii, sansele sunt foarte mari ca acea persoana sa devina corupta moral. Iubirea de bani orbeste si poate duce la tradarea celor iubiti, transformarea prietenilor in dusmani, furt si talharie, violenta, manipulare si inselaciune.

Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa avem bani. Insa repet, banii sunt un mijloc. Banii in sine nu au valoare. Sunt doar hartii. Banii doar traduc ceea ce este cu adevarat valoros.

Daca ai o gaina care face oua, oul va avea o valoare si gaina va avea o valoare. Banul reprezinta o traducere a acestor valori. Daca banii dispar, valoarea ramane. De aceea este extrem de important ca oricine isi doreste prosperitatea materiala adevarata sa se concentreze pe creat valoare in aceasta lume. Doar intelegand ce inseamna valoarea si care este diferenta intre valoare si bani vei cunoaste bogatia si vei stii sa oferi celor din jurul tau.

Lenea

Acesta este un pacat foarte interesant. Acum cateva sute de ani, existau mai multe pacate care au fost reunite intr-unul.

Apatia sau plictiseala, disperarea sau depresia, toate acestea alaturi de lene reprezentau un pacat pentru ca scopul fiintei umane este sa actioneze din intreg sufletul pentru a face lumea mai buna si pentru a evolua.

Exista foarte multe motive pentru care azi oamenii sunt apatici, plictisiti, depresivi. Aceasta carte este revolta tocmai impotriva acestui pacat. Un strigat de lupta, un apel la actiune care sa scoata omul din starea lui de vegetatie, din existenta lui rutiniera, monotona.

Si acum, un lucru foarte interesant. Esecul in a-ti folosi talentele si abilitatile inascute este considerat un pacat. In infernul lui Dante, lenesii erau obligati sa alerge pentru intreaga eternitate la viteza lor maxima.

Furia

Este reprezentata de emotii necontrolate de agresivitate si turbare. Aceasta furie oarba poate duce la agresivitate fizica sau verbala, crima si in cazuri extreme, genocid. Lipsa rabdarii, impulsivitatea, isi fac loc si ele alaturi de acest pacat al furiei. Razbunarea iar in cazuri extreme sinuciderea, reprezinta furia indreptata asupra celor de langa noi si in final asupra noastra.

Furia aduce orbirea ratiunii. Poate ai auzit de expresia " somnul ratiunii naste monstrii". Lipsa de inteligenta emotionala ne face sa nu ne putem controla emotiile si sa le lasam pe ele sa ne controleze. Foarte multi puscariasi cand ajung dupa gratii regreta zilnic faptele lor care au survenit in momente de lipsa a ratiunii. " In acel moment parca nu am mai fost eu". Asta e explicatia pentru lipsa de control si izbuncnirea daunatoare a emotiilor.

Invidia

Iubirea pentru propriul bine pervertita in dorinta de a-i lipsi pe altii de acelasi bine.

Daca iubirea de bani este legata strans de iubirea de lucruri materiale, invidia e legata strans de calitati umane. Invidiem acele calitati ale unei persoane pe care am dori sa le avem insa credem ca nu le putem avea. In infernul lui Dante, invidiosii avea ochii cusuti cu sarma pentru ca au trait placerea de a-i vedea pe altii doborati la pamant de greutati.

"S-ar părea că, mai mult decât alţii, sunt invidiaţi mai ales aceia care se ridică prin singura puterea aripilor lor şi se eliberează de cuşca în care ceilalţi rămân închişi." Petrarca

 

Mandria

Mandria sau hubrisul despre care am vorbit intr-un subcapitol anterior, este increderea in sine dusa la extrem. Este pacatul suprem din care deriva toate celalalte. Vine din dorinta inconstienta a EGO-ului nostru de a fi mai buni si mai atragatori decat altii, fara sa putem vedea calitatile si meritele celor din jur, o iubire excesiva de sine.  Sa fii mandru de realizarile tale e un lucru minunat. Nu trebuie sa ne temem sa tinem capul sus pentru ceea ce suntem si ceea ce reprezentam. Insa cand devenim aroganti si cand nesocotim fiintele de langa noi in dorinta noastra oarba de putere si succes, dezastrul se apropie cu pasi repezi.

Pasi de actiune necesari. Cele 7 virtuti

Daca am vorbit despre aceste pacate capitale care sunt defapt un tribut platit lipsei de inteligenta emotionala, sa vedem si antidotul pentru ele.

Stim ca inteligenta emotionala este educabila, asadar sa vedem cum putem exersa zilnic VIRTUTILE care sunt opusul acestor pacate capitale.

Eu unul ma fac vinovat de toate aceste pacate. Unele au persistat mai mult in viata mea, altele mai putin. Uneori s-au ingramadit mai multe din ele in acelasi timp iar altele au rezistat in timp si mi-au scazut calitatea vietii.

Cand iti ajunge cutitul la os, cand starea ta fizica, emotionala si sufleteasca nu pot sa fie mai rele decat sunt, atunci stii ca e timpul sa schimbi ceva.

Indiferent ca vei alege sa schimbi lucrurile in viata ta inainte ca ele sa devina grave sau vei astepta pana cand cutitul iti va ajunge la os, salvarea va veni din practicarea virtutilor.

Aplica zilnic virtutile

1. Compasiunea

Atunci cand dai dovada de aroganta adu-ti aminte de unde ai plecat. Care e virtutea care compenseaza aroganta? Compasiunea. Empatia proactiva, aplicata. Sa intelegi pe cei de langa tine si sa si faci ceva pentru binele lumii care te inconjoara.  E bine sa fii mandru de tine si de realizarile tale, dar nu arogant.


2. Generozitatea

Sa oferi fara sa astepti inapoi e calea sigura spre suces si avere. Generozitatea este virtutea care compenseaza iubirea de bani si de obiecte. Am fost educati sa credem ca traim in resurse putine si ca fiecare sa ia cat poate. Legea valorii spune ca cu cat dai mai mult cu atat ai mai mult. Nu banii sunt masura valorii ci ceea ce ai de oferit ca om. Dezvolta-ti abilitatile si talentele si ofera valoare lumii. Banii vor veni ca efect secundar.  In afaceri si in iubire cum se aplica principiu. DAI pentru ca ai de unde. Benficiile acestei atitudini? Culegi ceea ce semeni.

3. Iubirea si bunatatea

Inceteaza sa te mai uiti la capra vecinului. Comparatia distruge suflete. In viata te compari doar cu tine insuti. Anul acesta esti o persoana mai evoluata decat anul trecut? Rezultatele tale de anul acesta sunt mai bune decat anul trecut? Daca raspunsul e da, esti pe drumul cel bun. Incurajeaza-i pe cei din jur sa fie cat de buni pot ei sa fie. Bucura-te de succesele celor din jur si invata din ele. Nu incerca sa minimalizezi eforturile altora si nu descuraja cand o persoana vrea sa faca ceva, oricat de nebunesc.

4. Calmul si rabdarea

Este foarte greu ca dintr-un om nervos si impulsiv sa devii un om rabdator si calm. Tine de temperament. Totusi, am fost martor la atat de multe situatii in care munca de saptamani, luni si ani a fost stricata in 5 secunde din cauza nervozitatii si a impulsivitatii incat nu pot decat sa iti recomand ca atunci cand simti ca vei avea o reactie emotionala, sa parasesti scena si sa te calmezi. Poti strica prietenii, munca, relatii de iubire si afaceri intr-o clipa. Fa ORICE e nevoie sa iti controlezi emotiile de furie si nervozitate.

5. Temperarea.

Umple-ti viata cu activitati interesante, fa sport si largeste-ti cercul social. Daca stai in fiecare zi in fata calculatorului cu tonele de filem porno e foarte greu sa te abtii. Sexul si masturbarea sunt lucruri firesti insa odata ce le duci in extreme incep sa iti dauneze. Lipsa lor sau excesul, ambele te vor afecta. Omul are nevoie si de afectiune si iubire, si de activitate sexuala. Cauta sa le ai pe ambele si vei vedea cum puterea ta se va amplifica.

6. Moderatia

Lacomia o poti rezolva impunandu-ti reguli alimentare si consultand un nutritionist. Educa-te in privinta mancarii, afla ce e bine si ce nu pentru corpul tau. Cauta sa faci din mancarea sanatoasa o investitie. Mananca pentru ca sa fii energizat si sanatos ca sa poti sa traiesti o viata extraordinara, nu folosi mancarea ca medicament pentru probleme emotionale.

7. Harnicia, zelul

Lenea este un pacat viclean. Atunci cand te afli in zona de confort ai tendinta sa ramai acolo. vestea proasta e ca nu evoluezi atunci cand ai sentimentul de caldurica din zona de confort. Cand aveam 5 ani am auzit in indemn care imi rasuna si azi in minte. Nu stiu de unde e si cine e autorul, tot ce stiu e ca suna asa:  " Ridica-te, ridica-te, ori ti-ai uitat chemarea? SUS, SUS!! Incepe-ti OPERA!"

 

Te las sa meditezi la aceste randuri si astept feedback-ul tau in comentariile de mai jos sau peforum

Nu uita ca in 26-29 noiembrie avem intalnire in bootcamp-ul dedicat dezvoltarii personalitatii si a potentialului. Citeste marturiile participantilor din precedentele editii de bootcamp precum si programul urmatorului eveniment, aici:  Bootcamp editia 5 – Personalitate alfa

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

47 de răspunsuri

  1. Draga Pera,
    Tot ce spui tu aici este adevarat, insa eu am o mare intrebare legata de celalta pasiune a ta, arta seductiei.
    Nu crezi ca exista o granita extrem de periculoasa intre aceste doua doemenii? Cum poti sa faci seductie si in acelasi timp sa nu faci rau persoanei pe care o seduci?
    Cu stima,
    Mihai

  2. super! totul mi se pare adevarat si ar trebui sa tinem cont de aceste lucruri cu toate ca toti gresim, dar sa facem posibilul ca sa avem cat mai puntine pacate.

  3. Din pacate, m-am regasit in toate cele 7 pacate mai mult sau mai putin…:( interesant articolul oricum…si folositor….
    Am si eu o problema…:-<
    Eu vreau sa fac ceva in viata si sa ma duc undeva iar ai mei mai ales tata tot incearca sa ma convinga sa o iau pe alta cale fiindca asa crede el ca e mai bn pt mine…doar atat…dar mie nu-mi place deloc calea pe care o vrea el si n-o sa-mi aduca decat o viata de kkt si un suflet mai gol ca acum…
    Este vorba de faptul ca eu vreau la facultatea de psihologie fiindca acolo imi place si mi se potriveste si alta mai buna nu e pt mine…am 18 ani si sunt constient de lucrul asta(deocamdata sunt in cls a 12-a) si el vrea sa ma duc la facultatea de filo(romana-engleza) ca sa ajung profesor:|:|:| si eu nu vreau acest lucru fiindca e de tot kktu n-are rost sa-ti mai explic fiindca stii…nu ca mi-ar fi rusine de cineva…dar nici macar salarii mari n-au si nci n-o sa aiba cum cik s-ar spune …:-j …k imi spune k n-are viitor psihologia si ca nu gasesc loc de munca…
    Eu i-am explicat niste lucruri ce vreau eu sa devin si nu e asa palpabil si sigur k o meserie propriu-zisa dar mai grav e ca m-a amenintat ca ma da afara din casa daca nu ma duc unde vrea taicamiu:|X(X(X(X(
    Ajuta-ma si pe mine cu un sfat te rog:)!

  4. Foarte bun articolul , ma cam gandesc sa ti cumpar cartea . Apropo acum cateva zile am citit pdf ul tau cel cu Puterea interioara si m-am regasit din plin la ultimul capitol cel cu starea de nevoie , de neediness si asta ma pus pe ganduri , ai putea te rog sa mi spui niste pasi clari cum sa scap de aceasta stare sau sa mi trimiti un material ceva legat de acest lucru , Stiu de asertivitate , preciza de ea si in cartea ta Arta Seductiei dar as vrea ceva mai concret , ceva pasi . Ti-as ramane recunoscator daca ma-i ajuta .

  5. Foarte bun articol.
    @roender
    arta seductiei te invata sa obtii si fizic, pe langa emotional, femeia care iti place. te invata cum sa o faci sa se indragosteasca si sa ii oferi emotii care o fac fericita si satisfacuta. daca unul sau altu foloseste arta seductiei doar sa le-o traga asta e vina lor, nu a lui pera.

  6. multumesc pentru subcapitol. chiar daca stim lucrurile astea ne mai fura valul uneori. multumesc ca imi aduci aminte. cu drag,
    goga

  7. Sub conducerea lui Daniel Goleman a aparut volumul "Emotii negative", acolo vei gasi o mult mai rafinata clasificare a pacatelor si a virtutilor si vei gasi si temeiuri stiintifice pentru argumentarea unora din punctele tale de vedere.
    Pe site-ul TED.COM am gasit o conferinta interesanta, a unei cercetatoare in neurofiziologie care explica si arata cum sociabilitatea este innascuta partial(adica o avem in potenta, cum ar spune Aristotel), dar ca e nevoie de educatie( virtutile se educa, tot Aristotel a spus).
    Mi-a placut ideea reprezentarii grafice pe care ai ales-o.
    Urmaresc in continuare ce propui si sincer sper la o colaborare, undeva…candva.

    1. Buna, Laura! pe mine ma intereseaza studiul neurofiziologiei. Am vazut ca si tu ai citit cate ceva…Ma poti ajuta in acest sens cu informatii? Imi poti recomanda sau chiar..trimite( daca nu te deranjeaza, desigur) materiale traduse in limba romana? Cunosti? Multumumesc mult ! Astept raspunsul tau.

  8. @crist
    Atra Seductiei te invata cum sa manipulezi sentimentele altora in favoarea ta. Putini sunt cei care folosesc aceste „tehnici” pentru a obtine o relatie de lunga durata, care sunt atrasi de persoana de sex opus si nu o doresc altfel decat ca pe o simpla cucerire; inca o intrare in carnetelul cu nume 🙂
    Eu consider ca a te juca cu sentimentele oamenilor este un mare pacat.
    Intrebarea a fost perceputa ca o acuza la adresa lui Pera, nu am vrut asta, insa problema de moralitate exista.

  9. @roender
    iti inteleg punctul de vedere. moralitatea e o problema. sunt de accord, dar intr-un fel arta seductiei e un „rau necesar” pt ca nu cei care vor cuceriri peste cuceriri cauta materiale despre seductie, de obicei, ci cei care sunt singuri, timizi si nu inteleg cum sa atraga o fata. tehniciele despre care vorbesti tu au scopul de a mima o personalitate alfa, adica incredere, inteligenta emotionala, statut social etc. pe care majoritatea nu le au. insa tehnicile iti ofera un succes relativ. trebuie sa iti dezvolti cu adevarat o personalitate alfa ca sa ai succes pe termen lung.
    Asadar ai dreptate e gresit sa manipulezi sentimentele cuiva, barbat sau femeie, ca sa iti satisfaci propriile nevoi. Insa si Pera spune ca Arta seductie e momeala pe care o arunca ca sa ii atraga spre Personalitate alfa:D. Cel putin eu unul am descoperit acest prin arta seductiei.
    PS: Sper ca nu te-a deranjat comentariul meu, chiar daca nu mie mi-ai adresat intrebarea, ci lui Pera.

  10. Multumesc pentru articolele trimise. Sunt educative si folosesc multora. In ceea ce ma priveste pot sa spun ca ma apropii mult de trasaturile personalitatii alfa.
    Oricum viata constituie o permanenta provocare, o suita de noi experiente, un indelungat proces de autocunoastere, iar ritmul alert al vietii ne permite atat de rar sa reflectam asupra noastra si a ceea ce ne inconjoara.

  11. Fara sa stiu draga Pera am abordat amandoi in acelasi timp subiecte din domeniul personalitatii. Am postat pe http://www.nlpmania.ro un articol care se potriveste perfect cu cel ales de tine. 🙂 ce chestie si sincronicitatea asta. o singura completare am la articolul tau. In legatura cu sexualitatea e poate important sa precizam ca o singura ejaculare duce la un consum de elemente vitale organismului pe care te-ai chinuit sa le acumulezi prin mancare timp de o saptamana. Iti dai seama ce concentratie calitativa de substante se consuma de fiecare data? Ei, chinezii taoisti au inventat si pentru asta metode de control. Dar ar fi prea mult acum de explicat. Poate alta data.

  12. Ma regasesc in orice articol pe care-l scrii si nu-mi dadeam seama de ce…pentru ca toti avem in noi binele si raul,iubirea si ura,ziua si noaptea…toate salasluiesc in noi,ca niste adevaruri general valabile pt omenire.Cred ca este in adn-ul nostru uman si spiritual sa fim duali,ceea ce pe mine m-a speriat foarte multi ani,pt ca nu intelegeam cum pot fi plina de iubire,bunatate,generozitate si totusi la fel de plina de ura,egoism,invidie.Cred ca tine de exercitiu,deoarece,atunci cand am realizat ca ma confund prea tare cu sentimentele si starile negative ( deja imi faceau rau ), am incercat sa controlez pur si simplu ceea ce simt.Si acum totul a devenit natural ( cand un prieten imi spune ca se bucura de realizarile sale,ma bucur si eu din suflet,fara sa simt pic de invidie )…Este o eliberare sa te compari numai cu tine,sa te intorci inspre tine doar!

  13. @ roender
    Te-ai gandit la nevoia omului de a fi sedus? 🙂 e o placere sa te lasi sedus de cineva de care iti place si tie, atata timp cand nu dam o conotatie negativa acestui cuvant. In dictionar cuvantul seductie are din pacate conotatie negativa, insa in invataturile mele, sa seduci pe cineva inseamna sa ii deschizi ferestre pe care le credea inchise. Il iei de mana si il duci intr -o alta lume. Ca unii folosesc seductia ca pe o arma care se descarca accidental si raneste sau ucide, e un risc pe care nu il pot elimina nici eu, si nici altii. Seductia folosita ca sa faci fericita o alta persoana este un dar minunat. Eu am folosit seductia in ambele scopuri si bun si rau, iar acum in cunostiinta de cauza incerc sa indrum oamenii spre seductia care da roade, nu spre cea distructiva. Ai pus o intrebare foarte buna. Sper ca ti-am raspuns. Cu cabana mai e valabil? 🙂
    @R.S Situatia ta este intradevar, neplacuta. Taica-tu ar avea nevoie de psiholog 🙂 . Cel mai practic sfat pe care pot sa ti-l dau este sa gasesti 5 familii care au copii de succes, si de preferat ca aceste familii sa fie destul de mature incat sa isi fi lasat copii la vremea lor sa aleaga ce vor sa faca. Apoi, ia-l pe taica tu de mana intr-o zi si du-l la o plimbare pe la toate aceste 5 familii ( tu pregateste terenul dinainte) si pune-l sa asculte cum au procedat acei parinti. Daca reactioneaza agresiv explica-i ca nu o sa iti lasi viitorul pe mainile altor oameni, chiar daca sunt parinti. Daca vrea sa fie profesor sa se faca el. Si daca vrei sa ii spun eu personal asta, am sa o fac 🙂 . Succes.
    @ N2Paul Te rog sa imi scrii un mesaj sau email cu ce ai scris aici pentru ca in clipa asta nu pot sa caut. Daca am pe email in 2 zile am sa iti trimit ce ai nevoie.
    @ Laura – multumim pentru resursele pe care le-ai mentionat
    @ Pion – aprecierea ta fiind atat de greu de smuls, ma face sa zambesc satisfacut 🙂
    @ Marius – ti-am citit articolul, foarte interesant. Il recomand. Poate folosim in bootcamp cateva concepte de acolo
    Multumesc tuturor pentru implicare. Imi cer scuze ca nu trimit cate un raspuns personal fiecarui cititor care se implica si scrie, insa ma ajuta mult sa raspund in felul acesta. Sunt intr-o perioada de reorganizare a felului in care muncesc si una din prioritatile mele este sa acord o atentie maxima fiecarui mesaj pe care il primesc, pentru ca in fiecare din aceste mesaje e o comoara 🙂
    O saptamana excelenta,
    Pera

  14. Foarte bun articolul. Pera iti doresc sa fii inspirat si sa ai putere de munca, pentru ca faci lucruri extraordinare.
    Toate cele bune!
    Tine-o tot asa !

  15. Salut Pera,felicitari pentru munca ta.Citesc articolele si de pe arta seductiei,nu mi se pare important reactiile cititorilor ci ceea ce culege bun fiecare pentru golurile pe care sunt interesati sa le umple.Educatia si formarea este un proces ce nu tine de varsta ,ci de dorinta de a se desavarsi,de a fi mai bun,de a pretui ceea ce este bun in fiinta umana.,de a intelege functiile complexe ale psihismului uman.Suntem diferiti si trebuie sa traim impreuna ca si familie,cuplu.grup,societate,univers.Fiecare trebuie sa dea ceva.Mai putine pacate ,mai multe virtuti.Este greu drumul cu virtutile,dar pe omul curajos il ajuta Dumnezeu.Este un concept frumos personalitatea Alfa,(un pic o demonstratie in forta a personalitatii,avand in vedere ca te citesc adulti tineri care nu au timpul necesar sa strabata pasii),insa mare grija la mladitele tinere,fiindca ei detin curajul si puterea de a pune in practica conceptele despre care faci vorbire si gandire.Spun asta pentru ca in reactiile unor cititori nu transpare germenele efortului de formare,care este cheia personalitatii.Este frumoasa ideea de personalitate Alfa insa ai responsabilitatea produsului final(fiind autorizat de calificarea ta de psiholog).Esti lider de mentalitate dupa 50 de ani de denigrare si deformare a personalitatii umane.Iti doresc mult succes si multa munca.

  16. salutare,
    am tot respectul pentru voi.articolele voastre schimba o multime de vieti in bine si ne deschid ochii multora.am o mica problema.nu stiu unde gasesc pdf-ul ala gratuit pe tema „Moartea motivatiei tale si renasterea ei” sper sa ma puteti ajuta. mersi

  17. Mult mai bine inchegat acest subcapitol. Bravo, Pera! Ti-a iesit foarte bine!
    Este util, pentru unii inseamna descoperire, pentru altii doar reminder. Oricum ar fi, e imposibil ca astfel de randuri sa nu lase urme in sufletul cititorului, sa nu se intample acolo, in profunzime, ceva (de bine).
    O singura recomandare as avea pentru tine, Pera: este pacat (ca tot e vorba despre pacate) sa scrii lucruri atat de minunate fara sa ai o grija aparte si pentru forma, pentru scriptic. Daca iti vei face si corectura la text, vei fi aproape impecabil (imi cer scuze, nu vreau sa te supar sau sa para ca ma leg de lucruri meschine, dar e deformatie profesionala la mine, fiind filolog, cum uraste R.S. sa devina); in plus, este o forma de respect pentru tine insuti, pentru ceea ce scrii si pentru cititori sa atribui un aspect ingrijit sciiturii. Tu nu esti doar un psiholog, tu esti si scriitor, scrii carti si le tiparesti si esti adeptul desavarsirii. In rest, numai de bine! Bravo!

  18. Lui ii e frica pt mine si imi spune k isi face griji in fiecare zi si seara k altceva nu e de mine k ma considera un lenes desi se cam insala(sunt genu de om care face ceva numai dak stie k se merita nu sa muncesc aiurea sau cum e vorba lui „invata,invata si iar invata” de parca ma ajuta chiar atat de mult invatatu sau de parca numai asta ar conta…niste note:|)…in fine…! Zice k asta e o slujba sigura iar dak merg la psihologie o sa ajung ca foarte multi fara loc de munca si zice k nu vrea sa tina in spate un muritor de foame si de asta a zis la nervi de cateva ori ca ma da afara din casa nu ca ar fi el foarte rau…cica s-a saturat k de cand ma stie de multe ori nu am facut asa cum a zis el si mi-a mers rau…nu zic k nu e si vina mea…
    Dar totusi daca chiar vroia sa-l ascult de foarte multe ori trebuia sa ma faca sa-l ascult , sa ma convinga nu sa-mi ordone asa cum stie el si sa se agite ca atunci nu prea are cum un parinte sa-si convinga copilul nu? face exact invers…
    Oricum eu cred k ti-am mai prezentat cazul asta odata dar mult mai detaliat si cu ceea ce vreau eu sa fac dar pe forum …din pacate nu mai pot sa intru pe el pt k nu-mi mai stiu parola si culmea k nici prin mail n-o mai primesc…nush…voi gasi eu o cale sa intru din nou…nu mai stiu exact la ce articol…dar stiu ca m-am semnat ca si pana acum:D:P Iti multumesc totusi pt sfat , ai fost amabil:)
    Apropo da-mi id-ul tau sau intra tu pe mine k nu cred ca mai am id-ul tau. Ceau!

  19. Multumesc Pera ptr toate articolele !
    Crede-ma am invatat multe din ele si ma ajuti sa evoluez .Multumesc. Esti cel mai bun !!!!!

  20. Nu am avut o perioada net si mi-a fost tare greu,acum ca am reusit sa intru ti-am citit toate articolele primite. SUPER FRUMOS SI INTERESANT am mult de lucru dar voi gasi timp sa scriu un mess sa iti spun unde ma regasesc in cele 7 pacate

  21. Pera, multumesc mult de tot pt toate articolele ! Am speranta vie ca mult timp de acum inainte ne vei ajuta prin intermediul articolelor sa evoluam.

  22. Salut, Pera si vreau sa te felicit pentru articolele de pana acum. Dar vreau sa iti spun ca articolul acesta m-a dezamagit. In primul rand, nu vad ce implicare ar trebui sa aiba religia in inteligenta emotionala. De fapt, nu vad ce implicare ar trebui sa aiba religia in orice fel de stiinta. Te-ai folosit de niste terminologii nefolositoare, de ex ideea de „pacat” Ai stat sa te gandesti la cuvantul asta? Pacat inseamna ca gresesti in fata lui Dumnezeu, a societatii sau a ta? Daca e in fata lui dumnezeu, scuze dar nu ma intereseaza. Apoi, intregul sistem de a clasifica emotiile cu + si – mi se pare un mare bullshit pt ca fiecare dintre „pacatele” clasificate cu – in anumite situatii pot fi folositoare. De ex agresivitatea m-ar fi ajutat in situatii limita sa imi apar niste prieteni dragi, cum ti s-a intamplat si tie cu prietena din cartier despre care povesteai in alt articol. De asemenea ai informatii gresite si legate de activitatea sexuala si masturbarea. E simplu sa spui ca tot ce nu e in exces e „bun” dar spune-mi, cum definesti excesul? Cine zice ce e prea mult pentru oricine? si in plus eu nu cred ca este un standard general pentru toata lumea… dar sunt usoare generalizarile de genul „sexul si masturbarea in exces dauneaza”. Iar despre informatia cu ejacularea pe care a dat-o unul dintre cititori la comentarii, mie mi se pare TOTAL eronata. Gandeste-te logic ca daca ar fi asa, unii care fac sex de 5 ori pe saptamana, de ex, ar trebui sa pice pe jos de subnutritie, anemie, etc Nu e o informatie stiintifica, sunt doar masuri de propaganda religioasa si conservatoare. Bine ca nu a zis si de par in palma si orbire. Nu crede ca sunt o adepta a exceselor dar inainte de a spune ceva, cauta baza stiintifica pt ceea ce spui fiindca ti-ai asumat responsabilitatea de lider de opinie. In locul tau as da articolul jos de pe site si l-as revizui. As scoate din el ideea de pacat, amestecul religiei, clasificarea + -…. in fine, sunt dezamagita mai ales ca pana acuma mi s-a parut corect tot ce ai spus.

  23. Salut Raluca
    Daca citeai mai atent articolul vedeai ca am incercat sa nu amestec religia si am mentionat ca desi sunt idei preluate din religie nu vreau sa privim din perspectiva religioasa.
    Apoi, emotiile cu plus si minus sunt o realitate, nu un bullshit.
    Cei care fac sex de 5 ori pe saptamana sunt ok. Te-ai gandit la adolescenti care se masturbeaza de 3 ori pe zi>?
    Este informatie stiintifica faptul ca sperma contine foarte multe elemente foarte necesare organismului. Just google it 🙂
    Imi place foarte mult articolul. Sper ca urmatoarele sa iti placa si tie.

  24. – pentru continutul si prezentarea actualului articol nu pot decat sa spun din tot sufletul: "FE-LI-CI-TARI!!!"
    – ai intuit prefect!: exact aceasta este calea si esenta catre Personalitatea Alfa pe care o promovezi aici pe blog: convertirea celor 7 pacate capitale in cele 7 virtuti cardinale (a propos: esti cumva catolic?:-) ca eu, da:-). Insa nu apartenenta religioasa personala e relevanta in atingerea desavarsirii spirituale, caci noi suntem Oameni! Ceea ce inseamna cu mult mai mult decat religia, culoarea politica sau a pielii carora le apartinem.)
    – exact aici e cheia catre desavarsirea personala si dobandirea Personalitatii ALFA, precum sustii si tu in intreg articol: in dobandirea celor 7 virtuti capitale, care sunt izvor nesecat al celorlalte virtuti!!!
    – da, Personalitate ALFA exact asta inseamna: sa fim Sfinti!…e sublim asa!:-)
    – un exemplu desavarsit de Personalitate ALFA este Isus
    – e adevarat ca e necesar in permanenta sa ne depasim limitele care ne blocheaza, insa ca punct de reper si final e bine sa il avem pe Isus, ca sa stim daca si cand ne-am incheiat misiunea pe pamant
    – e adevarat ca Isus n-a facut avansuri femeilor si nici nu a practicat arta seductiei, tocmai pentru a putea avea o personalitate ALFA desavarsita (caci procedand altfel, exact cum ai mentionat si tu la moment dat in articol, si-ar fi risipit energia inloc s-o focalizeze intr-o singura directie: invingerea raului din intreaga lume!)
    – desi termenul de "seductie" e corelat ca sens celui de "ispita" (ademenire, tentatie), totusi iti inteleg perfect mesajul transmis in "Arta Seductiei". 🙂
    Mie personal mi-ar suna mai aproape: "Arta Cuceririi" sau "Arta Atractiei" (intr-adevar, barbatii vor sa fie sedusi, iar femeile cucerite. Si asta puternic deopotriva zilnic inca:-) )
    – iti marturisesc acum ceva: cand am citit prima oara titlul "Arta Seductiei" sincer ma si asteptam sa gasesc in continutul cartii technici si fotografii legate de practicarea sexului. Un fel de "Kama Sutra" sau "Tantra" romanesc:-) Insa am descoperit cu mult mai mult, ceea ce m-a bucurat enorm! Si-ti multumesc din suflet!!!:-)
    – ce-as mai avea de adaugat acum rapid?…da! decat ca o completare: pacatele amintite in articol se manifesta la toate cele trei nivele esentiale umane: mental, sufletesc, fizic.
    Deci cand ne referim la un pacat il raportam la toate cele trei nivele simultan, nu numai la unul. Caci el in realitate asa cuprinde omul: in totalitate il inlantuieste!
    Ca un exemplu: cand vorbim despre lacomie o raportam dupa cum am spus deja: mental, sufletesc si fizic. Desfranarea la fel. Caci la ce folos sa nu ma masturbez (fizic), daca eu intreaga zi numai la asta ma gandesc (mental) si numai asta simt (sufleteste) sa fac? (e decat un exemplu!:-) ). Si la fel, pe rand, celelalte. La toate cele trei nivele.
    Si cel mai important: excluse din mental (reprogramat si populat subconstientul cu virtuti), caci vor dispare automat apoi si din celelalte nivele.
    – mai punctez decat o idee: "Adevarul ne face liberi!" – inclusiv mental ne elibereaza de pacate, deslantuindu-ne de subjugarea lor. E esential "adevarul" in dobandirea Personalitatii Alfa. Urmeaza-i mereu firul si te va conduce mereu acolo singur unde ne dorim cu totii de fapt: sa fim ALFA!:-)
    – un om cu adevarat liber este cel fara pacate. In asta consta libertatea unui om. In rest poate face absolut ORICE! (practica virtuti, desigur!:-) )
    Cu mult drag,
    Carmen:-)

  25. Mi-a placut articolul, este plin de adevar si te felicit pentru concretetea de care ai dat dovada. Ar fi bine sa-l citeasca cat mai multi oameni pentru ca ar avea ce sa invete.
    Pera, esti pe drumul cel bun si nu cred ca este cazul sa-ti revizuiesti articolul, asa cum ti s-a propus de catre una din persoanele care au postat comentarii la acest articol, pentru ca intr-adevar nu este cazul. Iti multumesc pentru faptul ca ma informezi cu noutatile pe care le scrii, sunt interesata de temele pe care le dezbati.
    Imi cer scuze ca am citit putin prea tarziu articolul, pentru ca nu am avut timpul disponibil si mai ales deschiderea sufleteasca pentru o tema asa de importanta.
    Eu sunt o persoana de varsta a III-a si sunt dispusa si astazi sa invat in fiecare zi din viata mea si mai ales sunt deschisa pentru a fi sprijin altora, care au fost mai putin avantajati ca mine.
    Fiind la inceput de an, iti doresc multa sanatate si Dumnezeu sa te ajute sa realizezi ce ti-ai propus.

  26. Ceau prieteni!
    Bravo Pera, faci un lucru bun!
    -lenea – conserva energia, dar natura noastra e sa consumam energii.
    O comparatie: Intr`o sticla ti apa 2 luni, ai bea apa din acea sticla?, dar daca ai schimba apa din sticla o data la 12 ore, timp de 5 luni, ai continua sa bei apa din acea sticla!
    -Atunci cand lenea prinde viata`n noi,incepe conservarea energiei.
    Dorinta noastra de a consuma energie se trage din copilarie, deoarece COPII IS MANCATORI SI CONSUMATORI DE ENERGIE:), ei alearga tot timpul, cand incepe pubertatea, devin mai puternici mai vigurosi si cu energie mult mai multa, se dezvolta sexualidatea placerea de a face sex, dar din nefericire indoctrinarea incepe de la vaste fragede si continua…, dar la vasta de 12…16 ani prinde radacini si se observa efectul samatei doctrinei,…, incepe frica de femei, frica de a esua, frica de a fi criticati, se instaureaza lenea, si apare masturbarea care putin recunosc ca o practica si pt ceilalti ii un secret, si cea mai usoara cale de a consuma energie este masturbandute. De mici ne`am creat obiceiul de a consuma energia! asta natura noastra:)
    -Sexul si masturbarea nu e un lucru negativ nici pozitiv, dar cel mai bine ar fi sa consumam energia intr`un mod constructiv!
    – Dupa o muca fizica de 12 ore nu`ti mai trebuie masturbare, sex sa zicem ca ai face asta pt fata!
    -Munca intelectuala, necontrolata atunci cand iti vin in minte fraze"off, cat mai am!", consuma un alt tip de energie, si instaurea stres, iar organismul, creierul nu e obisnuit cu stres nu`i place asta, si solutia ce mai usoara ii, sti cu care!:), dar nu cea mai benefica:)

  27. Foarte bun articol! Se vede fb ca ai muncit mult, ai calitati de psiholog.
    Oricum vei ajunge departe, pt ca tu-l recunosti pe Dumnezeu, fata de multi alti care-l tagaduiesc. Fara Dumnezeu nu facem nimic in viata, chair daca unii cred ca pot…
    PS. scz, acum a recitit acest articol cu mai multa luare aminte. Simona

  28. Unul dintre cele mai bune articole de pe site.
    Pentru mine e in top 5 pana acum.
    Mihai, nu cred ca poti sa seduci pe cineva care nu are nevoie de ceea ce ii oferi prin actul seductiei.
    Daca exista nevoia, functioneaza si seductia, daca nevoia nu-i, poti sa tot incerci , dar fara rezultat.
    Asa ca tu prezinti ce ai*, daca femeii ii trebuie, va intra in joc. Seductia e un joc la care participa doua persoane!
    * daca nu ai si doar pretinzi ca ai, nu se mai cheama seductie.
    Cred ca e diferenta mare intre seductie, manipulare si persuasiune.
    Pera iti scoate in evidenta propriile tale resurse, iti arata ca le poti folosi si ca poti obtine si rezultate folosindu-le. Depinde de tine cum le folosesti.
    Fara sa te critic, vad ca tu ai asociat (in intrebarea ta) seductia cu "a face rau" (care poate sa insemne persuasiune). Intrebarile arata ce gandesti.
    Tu cum relationezi cu femeile? Ai un mod de a o face fara a seduce? (indiferent daca esti in relatie sau nu, pana si partenerele de viata au nevoie sa fie reseduse constant de catre partener)
    Cred ca modul de seductie in care nu faci rau este acela in care ambii au de castigat (eu asa ma stradui sa fac).
    Nu am intentionat sa jignesc pe nimeni si nici sa raspund in locul lui Pera! Doar am spus ceea cred.

  29. Eu nu cred ca acelea sunt cele 7 virturi capitale.Am alta parere, deoarece eu am cautat cele 7 virtuti capitale toata viata.Nu le cunosc nici acum cu adevarat dar ar putea fi urmatoarele(luate in ordine ierarhica):Iubirea, Credinta, Dreptatea, Smerenia, Puria(cu sensul de opunere desfranarii), Sinceritatea, Binecuvantarea(atunci cand vorbesti de bine si doresti binele cuiva;chiar si o vorba buna este considerata binecuvantare:”Bafta!” 🙂 ).Vedeti, ele pot fi privite si mai adanc, nu numai cu sensul biblic.Daca ma sustineti, trimiteti-mi un mail cu opinia dvs. 😉

  30. Sunt un coleric tipic.Am momente de furie oarba,in care la propriu „imi doarme ratiunea”.De ani de zile cand ma enervez parasesc scena si de fiecare data lovesc in ceva sau arunc obiecte.Am crezut ca solutia e un sport de contact:nu a fost,acelasi lucru se intampla si pe saltea,orbesc simt nevoia sa demolez.
    Stiind ca temperamentul e innascut,ce solutie recomanzi?

  31. mi se pare o clasificare gresita
    cele 7 pacate cat si cele 7 virtuti au ambele aspecte pozitive cat si negative. chiar daca ai mentionat ca nu amesteci religia cu acestea, totusi modul cum le-ai prezentat e specific religiei.

  32. Salut Pera,
    Eu am o intrebare apropo de articolul tau. Eu imi inchipui virtutile si pacatele sau defectele, la doi poli opusi. Ei, daca asezam intr-o balanta pe un taler o virtute si pe celalalt defectul corespunzator, oricare ar fi „mai greu” va dezechilibra balanta. Pentru mine un dezechilibru e ceva nebenefic si atunci intrebarea e: de fapt, cum e balanta asta la o personalitate alfa, in echilibru sau nu? Pentru ca in viata reala un om care sa aiba 100% virtutile astea mi-e greu sa cred ca exista, e ceva idealistic sau cel putin aste e convingerea mea.

  33. Furia, desfranarea (dependenta de sex), lenea, depresia, da, m-au oprit din realizarile mele, sunt vicii. Pot controla foarte bine lacomia si iubirea de bani, pur si simplu, le-am controlat intotdeauna. Cu restul m-a ajutat biserica, psihologul, munca mea de dezvoltare personala.

  34. Pera, felicitari. Cine vrea sa invete, sa invete, cine vrea sa transforme defecte in virtuti sa munceasca, cine are de umplut goluri sa le umple pentru a descoperi bucuria. Citeam in „Forma iubirii” a lui Masaru Emoto ca virtutile si defectele au aceeasi vibratie si frecventa. Ele sunt pe aceeasi axa, depinde doar procentul fiecaruia, pentru a fi intregul, regula lui Unu. Asa ca atentie pe care o „hranim” mai mult. Religia si stiinta nu se exclud, doar se tachineaza fiecare dorind sa detina adevarul absolut. Dumnezeu este Creator, dar si omul creeaza cu ajutorul lui Dumnezeu. Avem nevoie de ajutor, dar trebuie sa stim ca : Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si in traista”. Trebuie sa fii si tu ca om prezent si activ. Numai bine tie si tuturor celora care iti citesc articolele.

  35. Toate ca toate, ideile sunt frumoase (sunt de acord cu multe dintre ele), dar faci gramezi de greseli incalificabile de ortografie si de punctuatie. Stiu ca pe net se permite orice, dar un intelectual care se respecta… Asa e si in carte???

  36. Exceptional articol Pera! Te citesc de ceva timp si sunt impresionat de adevarurile pe care le aduci in discutie de fiecare data … cred ca este un domeniu care ar putea fi predat in scoala … ar crea cu siguranta o lume mai buna …

  37. Hi, i feel that i saw you visited my site so i got here to “go back the choose”.I am attempting to find things to improve my web site!I assume its good enough to use some of your ideas!!

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.