Ai gloante de argint?

Ce se întâmpla cu neamul ăsta românesc?

De ce ciobanul din Mioriţa se consolează cu soarta lui când află că urmează să fie omorât?

De ce în al doilea război mondial am ales să ne aliem cu cei care erau mai puternici pentru ca apoi să "întoarcem armele" după cum bate vântul, să trădăm o alianţă şi să ajungem să fim bătuţi la fund de toată lumea?

De ce în toată Europa există tăbliţe în limba acelei tari şi în limba româna cu" Atenţie, acest magazin este supravegheat cu camere de luat vederi?"

De ce proverbul "Capul plecat, sabia nu-l taie" este motto-ul nostru preferat?

Nu exista pădure fără uscături.

De acord.

Dar ce te faci când o naţiune întreaga aduce compromisul la rang de virtute?

Când "hai să ne descurcăm" şi "hai să facem o combinaţie" înlocuiesc "excelenţa" şi "măiestria"?

Când ne plângem de liderii noştrii corupţi însă uităm că fiecare naţiune are liderii pe care îi merita?

Nu mă interesează politica.

Însă mă interesează fiecare individ în parte.

Schimbarea se produce doar când fiecare individ produce schimbarea în el însuşi. Atunci vom vedea schimbarea şi în societate.

Onoarea, integritatea şi respectul de sine sunt ingredientele care amestecate într-un om, îl fac să poată sta drept, nu cocoşat.

Să stea drept, cu capul sus, mândru de valorile şi principiile sale.

Mi-e dor de o poveste cu un om care îşi apără valorile şi îşi urmează scopul, visul în viaţă indiferent de preţul pe care trebuie să îl plătească

În schimb văd cel mai bun fotbalist roman care e amendat cu 17 milioane de euro pentru consum de cocaină.

Intru pe forumuri de discuţii şi văd o mare uriaşă de bărbaţi şi femei care bocesc şi se plâng de problemele lor de parcă a venit judecata de apoi şi toţi se simt plin de păcate capitale.

Onoare, integritate, respect de sine?

Le-am uitat, dacă le-am avut vreodată.

Totuşi, nu m-am lăsat şi am căutat o poveste frumoasă despre un om care stă drept, care îşi apără principiile şi valorile indiferent de preţul pe care trebuie să îl plătească.

Piaţa Tiananmen 5 iunie, 1989.

Mişcarea de protest împotriva regimului comunist a fost înăbuşită în sânge.

Când o coloană de tancuri a pătruns în piaţă, un singur om a ieşit în fata tancurilor şi a stat drept în faţa lor pe mijlocul bulevardului.

Tancurile s-au apropiat până la câţiva centimetrii de omul care stătea drept şi nemişcat şi s-au oprit.

Aceasta e o scenă care mă mişca de fiecare dată când o văd.

Aş vrea atât de mult să văd şi mai mulţi oameni care stau drepţi şi nemişcaţi în faţa greutăţilor, indiferent de preţul şi sacrificiul plătit.

Aşa cum zice David Brooks, avem nevoie de 3 gloanţe de argint.

Onoare, integritate şi respect de sine.

 

 

Mai jos ai un video cu eroul necunoscut din Piata Tiananmen.

Vreau sa îmi spui într-un mesaj mai jos pentru ce anume ai sta în fata tancurilor? Care sunt valorile si principiile tale de viata pentru care te-ai sacrifica?

Acesta e ultimul articol înainte de a lansa forumul nostru.

Ramâi cu ochii pe newsletter pentru ca vreau sa fim împreuna când se întâmpla acest lucru.

O saptamâna excelenta,
Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

53 de răspunsuri

  1. Visurile mele, pasiunile mele, libertatea mea si familia mea( mama si sora mea) merita sa fie aparate in fata unui regiment de tancuri !

  2. e un subiect la care ma gandesc si eu de ceva vreme…..super!
    felicitari pt articol…….eu personal as sta in fata tancului pentru pace, iubire , respect de sine …

  3. Stimate Pera Novacovici, daca stai in fata tancurilor, exista doar doua posibilitati : sa se opreasca, sau sa nu se opreasca si atunci se termina totul ;
    Noi, cei care am facut fata celor 50 ani de comunism in Romania, am facut fata, crede-ma, la ceva MULT mai greu si mai periculos decat a sta in fata tancurilor ; doar cine a trait an de an si clipa de clipa acesti ani, stiu cu adevarat ce inseamna . Oricat am povesti celor tineri, putem doar sa-i informam , dar viata e mult mai mult .
    Acesti 50 ani sunt motivul real al celor ce dumneata ai scris in acest articol si acesti ani ( aproape doua generatii ! ) sunt cei ce au dat nastere atitudinilor descrise in acest articol ;
    Dar eu sunt optimista – in decursul istoriei romanii au trecut prin multe si grele incercari, le-au depasit si uite, noi suntem tot aici pe pamantul nostru care si el a fost ciuntit de multe ori de aproape fiecare dintre vecini ;
    Am trecut si eu prin crize de speranta dupa 1989, dar in ultimul timp devin din ce in ce mai optimista, vazand multi tineri care nu numai doresc, dar si fac, se documenteaza, se ocupa intens de dezvoltarea proprie si nu numai dar in mai ajuta si pe ceilalti…isi construiesc un viitor modern si puternic !
    Doresc sa revin cu o precizare : am calatorit in cateva tari dupa revolutie ; NICAIERI nu am intalnit caldura si generozitatea sufletului romanesc ; in alte parti oamenii sunt politicosi si surazatori, da, dar sa nu confundam politetea cu caldura ;
    Romanii sunt inteligenti, sensibili, generosi, puternici si ce e mai important au o formidabila putere de a se repara si renaste dupa orice fel de distrugeri ;
    Te rog sa te gandesti si la aspectul asta ;
    In incheiere tin sa-ti multumesc pentru toata activitatea de pe acest site, este mult mai importanta decat poate iti inchipui !
    Dorina

  4. Foarte impresionant… Nu am valori si principii pe care sa le respect orice ar fi. Asta e felul meu de a fi. Inca sunt in cautarea "self"-ului meu 😛 Respect pentru domnul din filmulet… E o adevarata lectie de viata…

  5. E destul de usor de zis…mai greu este de pus in practica acest lucru…pentru cine/ce ai infrunta totul/orice?…asta inteleg eu prin provocarea lansata de Pera….eu una as sta in fata tancurilor pentru prietenul meu cel mai bun, Adrian si pentru lucrurile in care cred, familie, prietenie si libertate.

  6. Eu m-as sacrifica pentru credinta mea stramoseasca Ortodoxia, si pt familia mea.
    Acel om cred ca sta in fata tancului pt ca s-a saturat de cat a indurat in regimul comunist,iar mania sa a urcat la maxim,fara sa-i mai pese daca traieste sau nu(acest gest fiind ca o razvratire).
    Totodata cred ca s-a pus in fata tancului,pt a stopa (sau cel putin pt. a intarzia)ceea ce urma sa vina (tineri si batrani,dar mai ales tineri morti in lovitura de stat din 1989, asa zisa revolutie,care s-a infaptuit aproape degeaba).Presimtea bietul om ca fii si nepotii lui nu vor trai mai bine,si nici educati sau mai bine informati nu vor fi,ba din contra(vedeti si voi clar ce face mass-media asta ucigasa din om,impreuna cu americanismele ieftine si influentele occidentale de tot rasul ).
    Oameni buni, daca vreti o Romanie mai buna ,pune-ti voi(da, voi care cititi acum ),piatra de temelie(printr-un caracter exemplar) si ceilalti va vor urma .
    Va iubesc pe toti .Kiss for all 🙂

  7. Un articol excelent, o lectie de viata, multumesc Pera Novacovici, va citez:
    ,,Mi-e dor de o poveste cu un om care îşi apără valorile şi îşi urmează scopul, visul în viaţă indiferent de preţul pe care trebuie să îl plătească"

  8. Pt mine si familea mea …. Libertate ,onoare de a mai putea face ceva altii in viitor ,dreptate , sunt Roman aicea e tara mea iacea am crescut aicea voi muri! 🙂 ,

  9. e impresionant vieoul pana vin lasii sa-l ia din fata tancurilor!vezi…pe mine ma i ntereseaza f mult si urmarea,EX..Brancoveanu….accepta sa -i fie taiat capul si lui si fiilor lui ca Romania sa ramana ortodoxa!fapta lui are o urmare,EXTRAORDINARA!dar acestuia din video….mi-e mila de el ca si de mine…pt ca si eu fac ca el in cateva situatii,dupa care ma dau cu lasii care vin si ma trag din locul de unde eu vroiam sa stau drepti!ti-am raspuns si la intrbare dupa parerea mea,si felicitari D-nei Dorina pt ce a scris aici,cu exceptia faptului ca eu nu sunt optimista!

  10. o sa fac tot posibilul sa plec din tara!mi-e rusine ca sunt romanca!Doar cand ma gandesc la Vlad Tepes si la toti din trecutul tarii …Mihai eminescu…..si toti numi-e rusine,dar acum incerc sa caut o singura valoare in tara asta si nu gasesc!vreau sa-mi gasesc un job….mi se propune pe net job de genul sa trimit spamuri la oameni,caci asta e industria!Nu ,mai bine ma duc in alta tara,nici acolo n-o fi bine dar macar bani ai plus ti se vb frumos si esti respectat,si nu te judeca nimeni!

  11. Pera te felicit ! Internetul ne da ocazia sa cunoastem noi oameni cu personalitati deosebite. Articolele tale de pe site valoreaza extrem atunci cand ne gandim ca cea mai mare parte a oamenilor sunt necajiti si cauta sfaturi ici si colo despre cum sa reuseasca in viata. Ca si tine mai sunt unii, care isi rapesc din timpul vietii pentru a sprijini si reabilita increderea in reusita.
    Acum sa nu ne dam cu totii ninjalai cu "sabii de lemn" ca nu isi are rostul !
    Lumea e plin de ticalosi si pentru asta suntem noi vinovatii ! Iti aduci aminte de vre-o intamplare in care sa fi in autobuz, sa vezi cum cineva introduce mana in buzunarul unui pensionar sau poseta unei femei si tu nu ai facut nimic ? Da, vad ca iti aduci aminte….iti aduci aminte cand a plans o babuta la coltul unei cladiri implorandu-te sa o ajuti ? ( sa nu confundam mizerabilii care au putere de munca, sau "psihologii fara diploma" care te vad si te pacalesc sa ii ajuti, vorbim de cazuri adevarate ), iti aduci aminte cand s-a stricat masina cuiva si avea nevoie de forta fizica sa ii fie impinsa masina pana nu departe…. iti aduci aminte cum ai trecut pe langa atatia oameni care stationau pe marginea drumului cu gandul de a ajunge cat mai repede la copii lor sa le duca de mancare ?
    Ei …. suntem cam ignoranti , nesimtiti, inumani, nerespectuosi, imorali si ducem lipsa de bunovointa in a ne ajuta semenii, deci ce sa mai vb despre o astfel de actiune de eroism cand nu le facem pe cele mici. Te gandesti doar la ale tale, esti zgarcit si mananci singur toata oala de supa sa te umfli bine, te ascunzi in casa ta cu 10 camere si esti nepasator fata de ce se intampla in exterior. Tie sa iti fie bine nu ?
    Lumea e a noastra si facem parte din ea. Ne meritam soarta pentru ca nu exista solidaritate si demnitate. Nu stiu cati am sta in fata unui tanc, dar stiu cati ar uita de cel care a facut-o…
    Cu respect,
    Tudor Barbos

  12. Ceau, Pera
    Eu unul as muri in primul rand pentru libertate, in toate formele ei. Libertatea de gandire, individualitatea, independenta financiara si apoi celelalte lucruri care au valoare in viata unui om. Dar libertatea e cea mai de pret. Daca nu esti liber, nu muncesti pentru tine, nu gandesti pentru tine, nu iubesti pentru tine, nu traiesti propriile visuri, ci faci totul pentru altii si numai de dragul unui stereotip media. Apoi nu te bucuri de viata la intreaga ei frumusete si nici de tine la potentialul tau complet.
    Orice tanar din 89 a iesit pentru asta in strada. Si in Timisoara, si in Pitesti, si in Bucuresti. Numai ca apoi ne-am flescait si revolutia a fost deturnata….Restul povestii este chiar viata pe care o tarasc zi de zi dupa ei milioanele de romani care sperau atunci si care sunt demoralizati acum.
    Va urez tuturor sa va descoperiti ce-i mai bun in voi si stiu ca Pera face treaba buna. Nu ma credeti pe cuvant! Vorbiti cu el si s-ar putea sa se schimbe ceva in voi.
    Succes

  13. Pentru independenta si respectul fata de mine si pentru pasiunile mele.Acum cativa ani am avut o dicutie cu o doamna cu origini nobile cum s-ar spune, desi nobilimea mi se pare o prostie , cum spunea si Twain daca dezbracai un sclav si un rege in evul mediu nu stiai cine e cine(nici regii nu se spalau) ; dar sa revin la subiect , discutam despre cum a ajuns Romania astazi si ca nu avem modele si ca tara se duce de rapa. Eu fiind mai mic i-am spus k a fost perioada cu comunismul , propaganda ,astea ,ni s-au deformat valorile si acum nu prea mai sunt oameni care sa merite sa fie admirati pentru ca sunt promovati parvenitii si infractorii. Ea mi-a dat o replica pe care nu am s-o uit , mi-a spus ca eroi au fost si pe vremea comunismului in inchisori , lagare ,cei de la revolutie, doar k au uitat toti de ei. O sa ma interesez , dar sunt sigur k o sa fie traumatizant sa aflu despre ei. Acum cu articolul asta mi-am amintit din nou de discutia aia si mi-am dat seama despre ce vorbea de fapt. Fusese o discutie libera la scoala doamna fiind invitata de directoare sa vorbeasca cu noi elevii si cum spuneam, acum imi dau seama ca tot discursul ei fusese despre respectul de sine si apararea valorilor( ea insasi traise prin exil , familia ei avand mari probleme cu regimul comunist).

  14. Situatia la care s-a ajuns se datoreaza multor factori , interni si externi.
    Cum iesim din ea, e alta poveste.
    Ne trebuie in primul rand _educatie_ : financiara (sa nu mai fim sclavi la banci), civica (sa ne cunoastem drepturile) si politica (prezenta la vot de 30 % este de-a dreptu dezolanta).
    Adica, lucrurile astea nu se pot face peste noapte pt ca nu ai cu cine.
    In plus, daca generatiile care vin la putere sunt la fel de lacome ca cele prezente, ne ramane doar speranta pe termen lung.
    Si daca noi, care stim si avem acces la informatie nu facem nimic si nu-i invatam pe altii, cine sa faca in locul nostru ?
    "Vreme trece, vreme vine,
    Toate-s vechi si noua toate,
    Ce e rau si ce e bine,
    Te intreaba si socoate
    Nu spera si nu ai teama,
    Ce e val ca valul trece,
    De te-ndeamna, de te cheama
    Tu ramai la toate rece."

  15. Buna Pera,
    Consider foarte buna intrebarea pentru ca te ajuta sa-ti definesti valorile cele mai importante pentru tine ca individ.Si eu as sta in fata tancurilor pentru libertate in primul rand, sub toate formele ei. Fara libertatea de exprimare, de manifestare, de miscare,libertatea de a iubi, libertatea gandirii,libertatea cunoasterii, libertatea sub toate formele ei, asa cum am mai spus, m-as simti asemeni unei masinarii cu telecomanda, deci nu m-as simti vie, nu as simti ca traiesc.In concluzie,decat sa nu poti trai viata, mai bine mori. As mai sta in fata tancurilor pentru iubire.Pentru iubirea adevarata, neconditionata,inaltatoare, pura.Iti multumesc Pera pentru articol si te voi urmari in continuare cu la fel de mult interes.:)

  16. pentru libertate, pentru cei pe care ii iubesc, pentru a fi eu insumi si pentru visele mele … sacrificiul acesta a fost deja facut in 1989 tot de tineri si acum venim tot noi tinerii si continuam ceea ce s-a inceput VISUL tuturor celor care s-a sacrificat de a fi LIBERI,
    Sa incepem sa fim LIBERI, PUTERNICI si VALOROSI !
    Sa aveti cu totii energia de a realiza ce v-ati propus !
    Salutare,
    Andrei
    P.S. Oamenii valorosi, tinerii exista si sunt multi insa sunt preocupati de formarea lor proprie si nu de popularitate ieftina, vor aparea, citesc articolele de pe site, isi continua drumul si vor fi invingatori.

  17. Impresionant gestul…curaj sau inconstienta?A-ti auzit expresia" au murit ca prostii",deci la noi au fost mai multi,nu unul.Avem eroi,si noua ne revine "cinstea "de a pune etichete.Sunt si au fost in toate categoriile sociale,dar nu mai avem ochi cu care sa vadem.Cand a fost scos din inchisoare,Printul Ghica a vazut o salcie inmugurita,nu "maretele impliniri".Omul, nu este singur in lupta lui,dar nici noi nu suntem cu el.Cine oare ii da puterea de a fi OM?

  18. Da libertate, cu siguranta pentru libertate as sta in fata tancurilor. Daca mi se ia libertatea atunci nu mai am pentru ce sa traiesc. Sunt multe alte valori pentru care as sta in fata unui mini-tanc: pace, dragoste, respect de sine, onoare.
    numa' de bine,
    v

  19. Impresionant clipul… oamenii raman uimiti de cele mai multe ori de astfel de gesturi dar atat..cati dintre noi ar face un asemenea lucru..sincer sa fiu , in acest moment nici eu nu cred ca as avea taria si curajul sa ma pun in fata unui tanc..pentru valorile si principiile mele..dar …aceasta atitudine ma inspira si ar trebui sa ne inspire pe toti ..in fata acestui gest maret..toate "problemele" noastre sunt eclipsate,dein niste fleacuri…asta inseamna sa traiesti cu adevarat:sa fii gata in orice moment ,indiferent de situatie sa lupti din rasputeri pentru principiile si valorile tale.Cu siguranta, prin perseverenta,cazand,invatand si ridicandu-ma din nou.. intr-o buna zi voi fi capabil sa fiu un alfa adevarat..intocmai ca cel din clip.
    Pera, tin sa-ti multumesc si sa te felicit pentru munca minunata pe care o depui!

  20. Pt LIBERTATE(in special libertatea gandirii si spun asta pt ca se tot aude vorba asta cu implantarea cipurilor care pot influenta mintea umana). Dar cateodata nu trebuie sa faci nici pe super-eroul si sa te lupti(sau sa pretinzi ca te lupti) de unul singur cu "raul",cred ca e bine sa fi mai inteligent decat cei care conduc si sa-i bati la propriul joc. si asta se poate face doar prin educarea si influentarea pozitiva a celor din jur. Nu poti face lucruri marete de unul singur. Dar o singura persoana poate influenta sute de milioane de oameni, exemplul cel mai bun este cel cu Mahatma Gandhi care e cunoscut de intreaga lume.
    Eu personal cred ca o problema poate sa o reprezinte si imnul nostru, mi se pare prea adormit. De ex: "Desteapta-te romane din somnul cel de moaaaarte" adica noi suntem niste adormiti mereu si incercam de ani de zile sa ne trezim si nu reusim, ceea ce asa e. Nu zic ca tot imnul e naspa, dar ca ar merita cateva schimbari(cel putin titlul) care sa ne faca mai puternici si oricum sa fie la timpul prezent pt ca asa au efect cel mai bine toate afirmatiile pe care le trimitem subconstientului.Cred ca ar prinde bine niste idei noi pt imnul national, daca cineva se gandeste la asta sa ma anuntati si pe mine. Tu , Pera ce parere ai de imnul nostru? crezi ca ar fi necesare cateva imbunatatiri cu afirmatii mai puternice?

  21. "Viata e complexa si prezinta multe aspecte" este o replica a lui Gheorghe Dinica in FILANTROPICA!
    Si inca o replica care pe mine ma "infioara" a lui Mel Gibson in 'Brave Heart': pot sa ne ia viata dar nu si LIBERTATEA!
    In fine, as sta in fata oricaror arme ptr fetita mea, ptr familia mea, ptr visurile mele, ptr onoare si nu in ultimul rand, ptr LIBERTATE de orice fel !
    Am citit tot ce-au scris ceilalti, si cu cat suntem mai multi cu atat mai bine ptr generatiile viitoare! Si o putem face doar prin MULTIPLICARE, adica sa recomandam acest forum si site tuturor cunoscutilor si sa scoatem la iveala LIDERII 😉
    SA AUZIM NUMAI DE BINE!

  22. Am mai auzit de omul care a stat in fata tancurilor. Exista unele zvonuri ca nu s-ar sti cine este, altele ca ar fi fost gasit mort dupa cateva zile.
    Eu ma intreb, toate astea pentru ce? Un regim politic?
    Eu pentru principiile mele as intoarce spatele nu fata unui arsenal de tancuri.

  23. pentru libertate pentru valori….oare suntem constienti ca nu le mai avem?….si ca trebuie sa ne sacrificam pentru a le dobandi?

  24. Buna diminiata.
    fiind mama unei fice de 33 de ani,in fata tancului m-as aseza fara nici o rezerva daca acesta ar ameninta-o pe ea, si probabil sufletul meu ar decide la fel si in alte situatii.Eu cred ca tancul vietii trece peste om de-alungul existentei fiecruia dintre noi ,pe unii omorandu-i pe altii doar aplatizandu-i, pe unii facand sa para din acelas otel..SI o sa vin cu o poveste de viata a unui om de 90 de ani -tata: copil de tara s-a insurat la 20 de ani cu o fata (mama) din acelas sat si au facut 2 copii. o casuta, o gradina…si traiau linistiti . intr-o zi de primavara semanau gradina cand au vazut casa in flacari si copii erau in casa …tata nu stie cum cu ce puteri a intrat si i-a salvat pe amndoi ,,din casa a ramas doar icoana -ruga in gradina ghetsimani.o are si azi.Cand calul cu care semanau gradina a vazut flacarile s-a speriat si a luat-o la fuga a tarat-o pe mama careia i-a intrat teava de la semanatoare in sold si a iesit inghinal..ani la rand din rana facuta scotea vopseaua tevii…durere ,si au ramas fara' nimic'-dar se aveau unu pe altu si copii -aveau TOT.si au luat-o de la capat..a venit razboiu si tata
    a plecat pe front-in RUSIA.4 ani ,n-a stiut nimic de el,dupa patru ani -iarana cumplita -in gara de la DANGENI,,un om tanar se ruga cu vocea slabita cerea ajutor " -ajutati-ma sa -mi desfac degetele de pe bara usii'ii ingetase-ra pe bara si nu le putea desprinde …ajunsese acasa dupa 4 ani de prizonierat din voia lui DZEU. In lagarul unde fusese prizonier venise o comisie si pe toti prizonierii care aveau pana in 40kg ii lasau sa plece acasa ii urcau in trenuri de vite,astfel facand economie de mancare pt ceilalti prizonieri…a fost si el NOROCOS CU 29KG= ULCER GASTRIC + PICIOARE DEGERATE , la 28 ani a fost aruncat in tren–a strabatut siberiile inghetate 2 zile in vagoane de vite si a ajuns ACASA.Viata a continuat pt el am mai venit pe lume 4 copii ne-a crescut ne-a dat la scoli santem oameni cu destin propiu-si la 83 de ani tancul vietii iar a trcut peste el, i-a fost amputat piciorul drept -degerat in siberii,si o pierde si pe mama dupa 63 de ani de casatorie,NU s-a dat batut ..a suferit ..a suportat operatia in 40 zile era acasa ,mergea si atunci si acum cu cadru si carucior, locuieste singur,isi scoate singur apa din fantana ..citeste si reciteste toate cartile fara ochelari..fumeaza un pachet de tigari pe zi,,si-si plange picioru care-l doare desi nu-l mai are de 7 ani." hehe daca as fi avut eu picioru'' mai spune cu ochii vestejiti de lacrimi…nu accepta sa stea decat la casa lui-de acolo vrea sa plece dincolo…nu se culca pana nu ingenunchiaza in fata icoanei si se roaga pt copii si "sa-i feresti DOAMNE de razboi' n-am nici o indoiala ca as sta in fata tancului pentru el-dar cred ca el m-ar da laoparte-CRED doar ca peste el a trecut de prea multe ori tancul.Lectia vietii am luat-o de la el,credinta in Dumnezeu deasemeni,speranta mi-o fac singura dar eu as gandi altfel : nu motivele care m-ar aseza in fata tancului-ci cum sa gandim ca niciodata sa nu mai construim arme de orce fel ar fi ele ,si sa nu avem decat ganduri de pace ,dragoste..CE MUTATII GENETICE au modificat sufletul ;caracterul si credinta -OMULUI-BESTIE?! Pentru ca raul il facem tot noi -oamenii!

  25. Sigur ca fiecare gandeste ca ar putea sa stea in fata tancului pentru ceva special,sa se sacrifice doar ca in general cam toti ar face-o pentru cineva drag,iubit.Eu m-as sacrifica pentru tara mea cu toate ca mi-e lehamite de multe care sunt acolo;daca as sti insa ca sacrificiul meu ar schimba ceva de care sa beneficieze oamenii si copiii mei deci sa nu fie zadarnic,da,as face-o.

  26. Frumos….ideal…utopic….nu stiu cati dintre noi pusi azi in fata faptului implinit am reactiona asa "de nebuni" instinctul de conservare e destul de puternic…din vb usor de zis, practic cam greu de facut, desigur nu imposibil…ma gandesc doar la sutele de martiri crestini torturati si ucisi in chinuri groaznice in inchisorile comuniste doar pt ca il iubeau pe Hristos …, in fine Bravo acelui OM adevarat!

  27. Sacrificiu patriotism eroism suna bine dar cine poate sa fie erou ??? Un erou din punctul meu de vedere e un om care e disperat sau altfel spus un om care nu mai are decat o ultima solutie sacrificiul propriei fiinte.
    Poate ca exprimarea e inegzacta dar oamenii sunt liberi chiar si prin prisma faptului ca mai avem o optiune de a ne pastra libertate, aceea de a muri pentru libertate. Numai ca aici apare o noua problema , ce fel de libertate ?
    Dupa cum ai aratat Pera multi dintre noi renunta la libertate din diverse motive si atunci apare o dilema , pentru ce sa mori ??? Da da am scris bine , pentru ce daca deja libertatea nu mai este a ta ?
    Dacii aveau religia lui Zamolxes si atunci cand aveau probleme si doreau sa vorbeasca cu zeul pe cine crezi ca sacrificau ? Am fost uimit sa aflu ca il aruncau in sulite pe cel mai vrednic si mai viteaz dintre ei. Dupa parerea mea e un lucru absurd dar cine sunt eu sa-i judec pe stramosii mei ? De unde a aparut miorita ? Buna intrebare .Fondul nostru cultural stravechi se bazeaza pe sacrificiu si acceptarea fatalitatii , cand a fost invins regele dacilor s-a sinucis , aproape la fel de onorabil ca samuraii care isi fac sepucu ,dar moarte sa nu a impiedicat pe romani sa jefuiasca Dacia de muntii de aur si argint care se aflau pe teritoriul ei. Si roanii au last urme adanci , ne mandrim ca suntem urmasii romanilor care din punctul meu de vedere au fost niste criminali si niste hoti care au furat si au exterminat popoare intregi. Tot romanii sunt cei ce se bazau in exclusivitate pe sclavi. Din cate stiu eu dacii nu erau un popor sclavagist , poate un pic prea betivi 🙂 , si ce te astepti sa iasa din aceasta combinatie , betivi resemnati si hoti criminali ????? Nu spun ca nu exista onoare dar sa nu ne uitam trecutul ,pe cel adevarat daca mai exista ceva din el .
    Poate ca expunerea mea deranjeaza insa intentia mea nu e sa jicnesc pe cineva , ci doar acesta este trecutul romanilor din punctul meu de vedere , si ca orice popor am avut si noi eroii nostri. Ai dat exemplu omul acela in fata tancurilor dar la fel de bine ai putea sa ii dai exemplu si pe daci in fata numarului imens de romani , la fel de bine poti sa il dai exemplu pe Stefan cel Mare care s-a impotrivit turcilor si nu i-a lasat sa treaca mai departe in Europa , asa ca nu de eroi ducem noi lipsa , sunt eroi si mici si mari.
    O piatra desprinsa din munte se rostogoleste si daca intalneste in calea ei mai multe pietre ca ea care nu isi gasesc locul e posibil sa declanseze o avalansa si sa schimbe fata muntelui dar daca intalneste o prapastienu se intampla nimic.
    Nu de eroi avem nevoie ci de educatie. De ce exista cersetori ??? Pai e simplu petru ca sunt oameni binevoitori care le arunca un banut. Daca nimeni nu ar mai da nimic cersetorilor atunci am scapa de ei.
    De ce exista hoti ? pentru ca asa au fost invatati sa fure.
    Nu ne nastem hoti , eroi sau cersetori suntem invatati sa devenim. Cine sunt responsabili de educatia noastra ??? parintii carora li se pare extrem de greu sa accepte alte idei decat cele pe care le primesc la randul lor de la parinti. Hai sa fim pietrele de pe munte si sa schimbam fata acestuia in bine.
    Felicitari Pera ca ai reusit sa aduci pe acest sait oameni de valoare.
    Acu hai sa ne rostogolim si sa ne facem o tara asa cum o dorim 🙂

  28. Ce as face eu!? Probabil as lua o bazooka si as trage in tanc!:) Si dak nu e:(…pt ce as sta eu in fata tancului?!
    Pt mine as face-o …m-as sacrifica pt a ajunge un adevarat barbat…m-as sacrifica pt a schimba tot ce e rau si nu-mi place la mine (interior si exterior)…Eu sunt prioritar deocamdata la cei numai 18 ani ai mei implinit de o saptamana…….in rest incerc sa nu-mi mai pese de ceilalti pana cand nu ajung la mine….LA CEL CARE AM VISAT!!! LA CEL CARE VREAU SA FIU, SA DEVIN, SA AJUNG!!!! PT ASTA AS STA IN FATA TANCURILOR…….
    Interesant clipu!:)

  29. As sta in fata tancurilor pentru libertate, pentru familie, pentru sentimentul de iubire. Nu sunt casatorit si nu am copii, dar daca as avea ar fi UN MOTIV IN PLUS pentru a sta in fata tancurilor.
    In privinta calitatii poporului roman sunt un pic sceptic…….de-a lungul vietii am observat ca o mica parte dintre romani sunt educati, civilizati…as spune ca numai 25 %, restul de 75 % reprezinta acea parte mare si dezamagitoare…imi pare rau ca spun asta….dar cred ca acesta este adevarul, in Romania m-am nascut si traiesc tot aici, asadar, mai bine sa arat un ADEVAR URAT decat o MINCIUNA FRUMOASA……din cei 75 % fac parte multi politicieni si infractori de tot felul…..
    Sper totusi la un viitor mai bun pentru Romania.

  30. E o problema interesanta…daca esti inteligent, iti stabilesti prioritatile : ti-ar fi mai bine sa stai in fata tancurilor, sau nu? ai putea altfel sa-ti imbunatatesti situatia? sau nu? ce ai de castigat/ ce ai de pierdut? etc
    sunt foarte trist cand citesc si aud oameni de genul domnisoarei de mai sus (sunt sigur ca este tanara) care spune ca-i este rusine ca este romanca. Nu sunt adeptul patriotismului de forma, fara substanta, de tip comunist, gen "noi romanii suntem cei mai tari, nu e nimeni ca noi", dar nu e cazul sa cadem nici in extrema cealalta ! Nu suntem nici cei mai lenesi, nici cei mai corupti, nici cei mai delasatori…nu avem nici cea mai stralucita istorie, nici cea mai sumbra….au fost si altii napastuiti de istorie, asa ca nu trebuie sa cautam scuze in asta…
    daca fiecare cauta performanta , cinstea si echilibrul in tot ceea ce face, totul va fi mai bine.
    In legatura cu episodul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, simt ca este nevoie de o explicatie : Romania a intors armele impotriva fostilor aliati in urma unor calcule foarte amanuntite (dovedite si demonstrate ulterior de numerosi analisti) conform carora reiesea ca facand astfel, ar fi crutat viata a peste 500.000 soldati (in total, de ambele tabere), si ar fi scurtat razboiul cu 6 luni. Sunt de acord cu domnul Novacovici ca a fost un gest nedemn, rusinos, insa cand ai in maini viata a sute de mii de soldati si civili, ce conteaza mai mult?! Nu sunt adeptul regalitatii, nu ma intelegeti gresit, insa daca as fi fost in pielea Regelui Mihai, as fi facut exact la fel. Cum spuneam, trebuiesc stabilite prioritatile, in cazul acesta – vietile romanilor ! Multi au criticat bombele atomice de la Hiroshima si Nagasaki, insa ele au fost utilizate cu acelasi scop : crutarea vietilor a cel putin un milion de militari americani (care ar fi pierit in cazul unei invazii terestre a Japoniei), si nu se stie cati japonezi. Presedintele Truman si-a stabilit clar prioritatile, si a actionat corespunzator, la fel ca si Consiliul de Coroana al Romaniei inainte de 23 august 1944.
    Problema e ca lumea nu stie lucrurile astea…publicul larg…si dintre cei putini care le stiu, si mai putini le inteleg…Istoria ne invata lectii extraordinar de valoroase…

  31. Pentru oameni. Aici includ nu numai familia – care, sa spunem ca este pe primul loc, dar si copilul din coltul strazii care nu ar avea nicio vina ca tancul ar fi in fata lui sau ca i-ar distruge casa, pentru batranul care si asa a trecut prin multe… spunem ca am lupta pentru libertate, pace, avere si eu mai stiu ce … eu cred ca am lupta pentru viitor… satui de un anumit regim sau un anumit comportament… am dori ca generatiile viitoare sa nu simta ce am simtit sau nu noi… cred ca asa se intampla de fapt in orice razboi, revolta, rascoala, etc… nu ma refer la motivele „de inceput”, cele de „putere”… ma refer la oamenii de rand… Deci as lupta pentru viitor – pentru generatiile ce vor urma, deci, pentru oameni.

  32. Salut oameni buni!
    Oameni buni, majoritatea afirmati ca va puneti in fata tancurilor pentru libertate, acum am o intrebare pentru voi "Ce intelegeti prin a fi liber?"
    De exemplu acuma suntem in UE. E frumos, avem libertatea de a calatorii si a munci oriunde dorim in acest spatiu, dar stai putin! Observ ca poti munci, dar esti platit surpriza! Cel mai prost din tara respectiva, deci daca sa fii sclav pentru altii asta inseamna libertate sa-mi fie iertata judecata dar eu nu ma pun in fata tancului pentru aceasta minciuna. Liberi suntem toti , dar suntem liberi in gandire! Chear de esti inchis intr-o celula doar cu gandurile mai esti liber . Sa stiti oameni buni ca aceasta libertate de gandire nu va putea nimeni sa va o ia.
    Apoi pentru a descoperi manipularea, adevarul de minciuna trebuie sa ai multe cunostinte, trebuie sa fii educat. Si asta se face prin citire, citire si iar citire, prin documentare , vizionare si prin trecerea prin propria gandire a oricarei informatii aflate.
    Un exemplu ar fi ca acuma si copii de la gradinita stiu cine produce ploaie si care e mecanismul ei, pe cand niste oameni acum cateva mii de ani au avut pretentia de alesi ai lui DZEU si au scris in "cartile sfinte" ca DZEU a inchis "izvoarele adancului si jgeaburile cerului" Facerea cap8 verset 2 Dupa asta e o alta minciuna gogonata, in capitolul 9 spune ca a aparut pentru prima data curcubeul ca un legamant intre Noe si DZEU. Orice om stie ca curcubeul este facut datorat picaturilor de apa fine din spatiu si a razelor solare. Deci e normal sa fi fost si inainte acest curcubeu. Apoi sa nu mai vorbim de cat de imensa trebuia arca, nu cat spune, pentru a incapea in ea toate animalele din lume, pasari, insecte. Sa nu mai zic ca pamantul e creat primul in univers, o minciuna imensa, apoi ca a putut fii zi si noapte fara luminatori….. Dar astea orice om cult le poate descoperi prin studierea cartilor sfinte.
    Atentie eu nu am nimica cu credinciosi, fiecare trebuie sa creada in ceva, si eu sunt credincios dar nu iubesc minciuna, manipularea impusa prin religie, politica…..
    Apoi trebuie sa intelegeti un lucru, nu trebuie sa te pui in fata tancului ci sa opresti sa se fabrice tancul (armele), ca se obtin profituri uriase din masinile de ucis oameni. Apoi nu trebuie sa mergeti in razboi, aceasta e iar important, caci orice soldat plecat intr-un razboi e criminal, criminal oameni buni! El ucide alti oameni, care la randul lor sau dus pentru niste minciuni, care au si ei copiii, familie, prieteni, cunostinte exact ca voi. Multi considera "inamicul" ca ceva inferior, asta se inoculeaza in creierele soldatilor. Tu ca om cult te intrebi merita pentru cateva mii de euro pe an sa omori alti oameni si sa risti sa fii omorat? Cred ca un om normal ar raspunde ca nu merita sa fi un criminal si sa-ti risti viata pentru o mana de galbeni.
    Ganditiva o secunda, daca nimeni nu s-ar duce la razboi cu cine ar mai face razboiul? E adevarat ca acuma se ininteaza sa se faca masinarii ucigase automate dar tot nu poate lua decizii importante singura.
    Ganditi oameni buni, analizati, invatati si cel mai important actionati ca sa nu mai fiti nici slavi "liberi" modern, nici maniulati si nici mintiti.
    Multumesc, Iubire si Recunostinta!

  33. E o vorba: "crazy chinese people". Eu nu m-as arunca pentru nimic in fata tancului sau in fantana cu apa. Nu cred ca este ceva asa important care sa ma faca sa imi dau viata pentru acel lucru/principiu sau mai stiu eu ce. Totul e relativ, iar ce gandeam la 18 ani nu mai gandesc la 30 de ani si cu siguranta la 50 de ani gandesc altfel decat la 30 de ani.

  34. Sunt de acord cu Petrica. Si cum zicea Pera pe undeva pe aici "Schimbarea se produce doar când fiecare individ produce schimbarea în el însuşi. Atunci vom vedea schimbarea şi în societate".

  35. Doamnelor,domnisoarelor,domnilor si domnisorilor subiectul prezent aici este unul sensibil,critic,remarcabil si totodata absurd.De ce spun asta?O intrebare logica la care voi da un raspuns mai mult sau mai putin simplu.Dragii mei,Romania este o tara frumoasa[avem locuri extraordinare] dar problema este concisa:omul.Dupa cum domnul Novacovici a prezentat in interminabilele lui lectii de viata si de existenta,noi oamenii nu trebuie sa schimbam lumea…totul este individual si tu ca persoana,odata ce ti-ai schimbat ideile,principiile si comportarea,direct sau indirect vei influentav individul de langa tine si de ce nu,societatea.Bun.Unde vreau sa ajung?Vreau sa ajung la romanul din 2009 care duce lipsa de respect,de simt civic si alte calitati pe care un alt european le poseda(sa nu uitam,ne-am integrat in UE).Zilnic vad persoane,copii care nici nu apuca bine sa iasa din magazin si arunca ambalajul proaspat desfacut pe trotuar sau in cel mai bun caz in vreun boschet chiar daca la 10 metrii de ei se afla amplasat un cos de gunoi.Ok.Sa chemam Green Peace?Nu cred ca ar rezolva ceva.Acestea se intampla astazi dar haideti sa ne intoarcem putin in trecut.Anul 1457,Stefan cel Mare preia fraiele Moldovei.O domnie luminoasa,frumoasa si marcata de putine infrangeri.Stefanel asta al nostru,nu de mult si mare sfant(Nu am nimic cu sfintii) a fost un baiat curajos,frumos si destept.Pana aici toate bune si frumoase.A castigat multe razboaie ,ba cu turcii,ba cu ungurii si a fost felicitat de Papa pentru izbandele sale.A construit multe manastiri si…cam atat.Si totusi ceva lipseste.Nu v-ati dat seama ce?Cuceririle dragii mei.Acum sa nu-mi spuneti ca nu a avut cu ce,cum si de unde lua.Trist este faptul ca nu numai el detine acest scor nul in privinta cuceririlor.Noi romanii,chiar de la origine am fost un popor defensiv,care a iubit mai mult pacea decat razboiul.Bun.Au venit ungurii,ne-au luat Transilvania,no problem[hunii erau un popor puternic],am pierdut la "viata" noastra de popor mai mult decat am castigat.Si astazi continuam sa pierdem…ceea ce este trist si alarmant.De exemplu la mine in localitate avem niste sosele deplorabile,si totusi,domnul nostru primar[in propria-i viziune] a pietruit toate drumurile si a efectuat lucrari de reparatie peste tot.Nu.Nu asa se face.Trebuie sa ne asumam o responsabilitate si sa ne schimbam oameni buni.Sa ne gandim unul la celalalt si atunci toate vor fi bune si frumoase.Nu degeaba Dumnezeu spune in porunca a -X-a:"Sa nu poftesti nimic din ceea ce este al aproapelui tau".Trebuie sa oprim hotiile si sa ne gandim la viitor.Revenind la on topic,tipul asta[chinezul] a facut un lucru extraordinar dar totusi ilar.S-a crezut Terminator II?A crezut ca va putea oprii tancurile alea prin propriile forte?Nu.El a crezut in puterea personala,o putere pe care fiecare dintre noi o avem si o putem utiliza.Sincer,nu stiu daca m-as putea sacrifica in genul martirilor si al altor eroi[pana la proba contrarie]dar un lucru stiu sigur:as incerca.Mai oameni buni…o viata avem…si de aia sa ne batem joc?Cu respect,Benny.
    P.S.:Imi cer scuze pentru eventualele greseli gramaticale sau de exprimare.[Nu sunt xenofob,imi iubesc tara si va doresc numai bine.]

  36. Salutare Pera!
    Eu sunt de parere ca fiecare simpte momentul in care trebuie sa fie dispus a-si pune viata chezasie. Este adevarat sunt multe valori pentru care trebuie sa lupti si fiecare are prioritatea ei.
    Atunci la revolutie, imi aduc aminte, tata era la Universitate, iar eu care aveam vreo 9 ani, a trebuit sa am grija de cei doi frati ai mei si de mama. Ma duceam si cumparam srictul necesar, in timp ce ei stateu in pivnita(eram aproape de antiaerina-noaptea spuneai ca este un foc de artificii deasupra casei).Auzeam impuscaturile si ceva ma indemna sa ma duc in acel loc, dar eram constienta de faptul ca tata avea incredere in mine.
    Adevarul este ca trebuie sa ne ascultam inima. Este adevarat, toti acum ne-am da viata, dar cati dintre noi ar face-o cu adevarat.
    Toate cele bune !

  37. Planeta Pamant, specia umana, cam atat nu sunt nici crestin nici patriot nu as muri intr-un razboi pt religie, tara sau modul de conducere al tarii. Nu imi convine plec dar coruptie gasim peste tot doar in masuri diferite.

  38. Salut Pera,
    Eu sunt de parere ca adevarul si onoarea sunt cele mai importante principii care ar trebui sa fie respectate.
    Eu personal am un deosebit respect fata de 2 "coduri",ele cuprinzand cele 2 principii de mai sus:Decalogul(din Biblie) si Codul Samurailor Bushido (http://urbanreality.wordpress.com/2007/04/05/cum-sa-fi-un-samurai-urban/ – cele 7 principii).Lasand la o parte credintele mele,cred si asta nu e doar parerea mea ca principiile,oricare ar fi ele ar trebui sa fie cele mai importante in viata oricarui om,acestea dand un sens vietii nelasando sa semene cu un balon batut de vant care nu are nici un punct fix,facand asta presupun ca restul este mult mai simplu,universul fiind de partea ta(legea atractiei si alte idei traznite).
    Sanatate buna!

  39. Multumesc EVA PT MESAJUL ADRESAT,eu sincer nu mi-am dorit niciodata sa tradez romania!mi-am dorit tot timpul sa traiesc in limba romana refuzand acum 10 ani o casatorie cu un roman plecat in america!acum sunt …printr-o mare coincidenta cu un american din Oregon in Romania de 5 ani,impreuna!si ….el vrea sa ramana in Romania iar eu as vrea sa plec in America!e o intreaga nebunie personala VIATA ASTA!CREDE-MA EVA!NU SE REDUCE TOTUL LA TRADARE DE TARA,SAU BLA BLAURI!

  40. As face orice ca sa ma intorc in trecu si sa aduc in prezent pe marii conducatori ai neamului nostru impreuna cu toti cei care au luptat pentru integritatea poporului nostru ca sa ne invete pe toti ce este adevaratul patriotism deorece pamantul pe care ei l-au aparat de cuceriri cu pretul vietii noi l-am daruit de buna voie in numele „democratiei”.
    Cei ce au trait sub comunism sustin ca a fost un calvar din cauza ingradirii libertatii.Acum avem libertate si la ce ne foloseste?
    Libertatea este ceva absolut exraordinar si fiecare dintre noi o merita,dar din libertate izvoraste responsabilitatea.Asta e ceea ce nu intelegem si deaceea foarte multi dintre noi considera ca pot face orice cu aceasta libertate.De aici ni se trage decadera morala-din intelegerea gresita a conceptelor DEMOCRATIE si LIBERTATE.
    M-as mai sacrifica si pentu ca fiecare om sa fie instare isi asume responsabilitatea propriilor fapte, idei si conceptii-PENTRU ASTA MERITA SA STAI SI IN FATA UNUI INTREG BATALPON.

  41. sa te sacrifici stand in fata tancurilor pentru valori nu suna pera intelept
    as lupta dar nu stand in fata tancurilor. ar fi in van. un singur om poate infrange o armata daca chiar vrea sa protejeze ceea ce vrea.

  42. Sunt o 1000 de motive ca sa stai in fata uni tanc. Dar am observat, ca nimeni nu s-a gandit si la cel ce conducea tancul, cate motive a avut ca sa opreasca in fata unui OM ? V-ati gandit vreo clipa ca acel conducator de tanc, avea in acel moment, un pistol la tampla?

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.