Ajută-l pe Radu! E tot ce trebuie să faci

Ai un prieten. Îl cheamă Radu și nu este foarte mulțumit de viața lui. Radu lucrează ca și contabil la o firmă mică și i se pare oribil. Toată ziua se plânge că e muncă repetitivă și că urăște fiecare clipă. Când ieși cu el la o bere într-o seară e rupt de oboseală. Așa se întâmplă când ai un job de rahat, te stoarce până la ultima picătură.

Radu e un tip foarte ok, dar e foarte ”hater”. Motivul? Radu nu a mai avut o relație stabilă (cu cineva care să-i placă) de 2 ani. Se preface că nu e singur, dar cu toții știm adevărul.

Radu nu are încredere în el și în visul lui de a avea un atelier de construit biciclete la comandă. Aia e pasiunea lui reală… dar nu prea are timp de ea. L-ai întrebat de ce nu deschide o afacere dar spune că nu are buget, că nu are șanse, că nu o să vină nimeni și că firmele consacrate din domeniu, deși mai proaste, vor avea în continuare monopolul pieței.

Tu ești pasionat de evoluția ta, de ”a face bine”, de dezvoltare personală și vezi cum prietenul tău ar putea face atât de multe dacă și-ar canaliza energia corect. Dar nu o face. Nu are încredere în el.

Dar stai puțin, începi să-l ajuți. Treptat, ușor, să-l încurajezi să pășească pe drumul lui. Să se ridice când cade, să tatoneze terenul.

Îi spui că decât să-și urască zilele mai bine își urmează visul. Îi explici că nu are cum să fie mai rău decât nefericire constantă și apăsătoare.

Îl inspiri prin exemplul tău și povestea ta. Și tu erai în prăpastie și parcă a fost mai ieri. Îți amintești clar cum e să nu mai ai speranță de mai bine, să simți singurătatea și sentimentul că nimeni nu dă doi bani pe tine.

Și tot ce aveai nevoie era o încurajare care a întârziat prea mult, poate până când nu ai mai avut nevoie de ea.

Radu începe să-și dea seama că e deprimat și că ceva trebuie să se schimbe. Radu face cumva, se asociază cu un prieten de-al lui și își deschide un business part-time. Un atelier de construit biciclete la comandă.

Wow! După 2 luni de activitate i se face foarte multă reclamă deoarece lucrează cu pasiune, iar entuziasmul este infecțios. Radu pleacă de la jobul lui de contabil pentru a construi biciclete full-time. Este nevoit să angajeze un om pentru a face față cererii și apoi se mută într-un atelier mai mare.

Radu nu mai este atât de obosit, iese în oraș, socializează cu tot felul de vechi prieteni. În felul acesta ajunge să cunoască o fată cu care se înțelege extraordinar de bine. Radu este extaziat și începe o relație foarte optimist.

După ce i-ai împrumutat 2-3 cărți de dezvoltare personală, Radu devine și el pasionat de subiect. Totul e posibil dacă ai suficientă pasiune și voință. A înțeles că un traseu clar este mai ușor de urmat, astfel vrea să-și transforme reușitele într-o fundație pentru și mai multe lucruri bune.

Din când în când Radu vine să îți ceară sfaturi dar tu știi că deși oamenii vin să ceară, datoria ta e să îi înveți să gândescă pentru ei, să aleagă soluțiile care li se potrivesc, că e nevoie ca el să treacă chiar prin dezamăgiri și eșecuri pentru ca să își dezvolte încrederea în el, să poată spune: ”Și eu am reușit!”

Radu a început să-și sfătuiască alți doi prieteni să-și urmeze visurile. Chemarea. Știind cât de importantă este încurajarea potrivită la momentul potrivit acesta a început să îi ajute pe Cristi și Amalia să își dea seama ce vor de fapt, și ce îi face nefericiți.

După câteva discuții acesta a priceput unde sunt nemulțumirile lor, și le-a spus că viața e prea scurtă să fii trist. Viața e prea scurtă să faci lucruri pe care nu vrei să le faci. Viața e prea scurtă să îi chinui pe cei din jurul tău cu frustrările tale.

Amalia s-a despărțit de prietenul care se purta cu ea foarte urât, iar Cristi a slăbit 15 kg. Sfaturile atente ale lui Radu i-au determinat să-și ia viețile în mâini și să facă schimbări majore.

Aceștia și-au ajutat și ei fiecare câțiva cunoscuți cu micile probleme. Cărțile de dezvoltare personală și sfaturile constructive. Susținerea și prietenia au curs spre alți oameni. Mama Amaliei a început să-și vândă tablourile pe internet.

Cristi și-a încurajat prietena să se apuce de dansuri orientale.

Prietena lui Cristi și-a convins 2 prietene să își deschidă cofetăria la care au visat.

Fiecare persoană a ajutat alte câteva persoane, și acelea au ajutat la rândul lor alte persoane apropiate. Frați, iubiți, copii, părinți, și-au transmis niște valori puternice, și s-au încurajat la libertate și independență. O mulțime de oameni și-au urmat visurile… Și așa, în decursul unui an, Radu a schimbat în bine, indirect, viețile a 42 de oameni.

Tu ai schimbat viețile a 43 de oameni ajutându-l pe Radu să-și asume un risc. Să iasă din zona lui de confort. Asta doar cu un om. Nu trebuie să muți munții ca să schimbi lumea, trebuie doar să arunci prima piatră care rostogolindu-se va porni avalanșa.

Ceea ce nu realizează majoritatea oamenilor este că în viață suntem mentori fie că vrem fie că nu vrem.

Poate ai vrut să îți ajuți mama să slăbească și nu ai știut cum. Poate iubita ta a suferit de depresie și te-ai simțit inutil. Ai ce face în privința asta dacă alegi să fii relevant, să fii acela spre care se îndreaptă cei din jur pentru un sfat bun.

Pot să îți dau uneltele necesare pentru a-i ajuta pe cei apropiați. Poți să fii factorul pozitiv din viețile celor pe care îi iubești. Poți să îți ajuți tribul și să fii un mentor, un lider. Să-i ajuți să facă lucruri pe care nu l-ar putea face fără ajutorul tău.

Cei din jurul nostru ne fură din obiceiuri. Ne urmează exemplul. Fără să știm, de multe ori influențăm viețile celor din jur în moduri importante.

Schimbarea vine din interior. Evoluția vine din interior. Educația vine tot de acolo. Radiază din centrul nostru, schimbându-ne viața, si apoi unda schimbării îi atinge pe toți cei din jurul nostru.

Personalitatea noastră pleacă din cel mai intim colț al sufletelor noastre și se revarsă asupra celor din jurul nostru: prieteni, iubiți, părinți, copii sau colegi de muncă. Aceștia sunt discipolii noștri. Și noi ai lor. Ne învățăm tot ce știm, în fiecare zi, dar de multe ori învățăm lucruri rele, violență, ură și tristețe. De multe ori interiorizăm înfrângerile celor din jur și ne asumăm lașitatea altora. Ne încurajăm la inacțiune și LUMEA RĂMÂNE AȘA! Tristă, și noi triști cu ea.

De ce nu-l ajuți pe Radu? E tot ce trebuie să faci.

E suficient să ajuți o persoană. Dar nu ești mentor doar pentru una, ești mentor pentru copiii tăi, pentru colegii tăi de muncă, pentru prieteni sau chiar oameni cu care te întâlnești doar o dată.

Dacă îți asumi rolul de lider, dacă îți accepți responsabilitatea asta pe care ORICUM O AI, atunci poți face lumea un loc mai bun. Îl ajuți pe Radu și pe Bogdan și pe Marcela. Și astfel transformi lumea TA, pasezi mai departe valorile care ne duc lumea înainte. Și după 3 ani te uiți înapoi și ce vezi? Vezi că jumate din cei care au fost influențați indirect de tine au influențat și ei mai departe și așa sute sau mii de oameni sunt mai buni.

Oamenii din jurul tău! Sunt cei pe care te bazezi în fiecare zi. Sunt pompierii tăi, polițiștii tăi, profesorii copiilor tăi. Tu ai de câștigat din asta. E lumea ta și a familiei tale. Ai pus bazele unei comunități sănătoase cu valori bune și cu o viziune durabilă! O comunitate de care tu te bucuri. Familia ta extinsă. Ești pregătit să îți asumi asta?

Răstoarnă prima piesă din domino.

Te-ai străduit să te schimbi pe tine, să evoluezi, dar simți că nu e suficient? Nu uita că înveți și reții peste 90% din ce încerci să îi înveți pe alții. Practic, rezultatele tale vor crește exponențial asumându-ți rolul de mentor.

Împreună putem creea masa critică necesară schimbării. Deja ești un exemplu pentru tribul tău.

Învață să fii un exemplu mai bun.

Învață să fii un lider.

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

Un răspuns

  1. Hello very cool blog!! Guy .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your website and take the feeds additionally…I am satisfied to seek out numerous useful info right here within the publish, we want work out extra strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.