Ce ar trebui să știe toată lumea despre dezvoltarea personală

În viaţă, există lucruri importante. Există şi lucruri urgente. Şi există lucruri importante şi urgente.

Goethe spunea „Nu lăsa niciodată lucrurile importante la mila celor neimportante” , însă această perlă de înţelepciune — deşi sună bine în teorie — este foarte puţin aplicată.

Omul este un animal al recompensei imediate şi dovedeşte neobosit cum preferă un câştig mic imediat, urmat de pierderi, în dauna unui câştig mare în viitor. Preferă un moment de fericire efemeră urmat de suferinţe, în dauna împlinirii pentru tot restul vieţii.

Omul îşi spune „o viaţă am, dacă nu trăiesc acum, atunci când?”, dar nu se gândeşte niciodată „ce mă fac dacă trăiesc mult şi nu am un plan pentru asta?”

Hai să ne imaginăm un scenariu.

Este dimineaţă şi te-ai trezit cu foarte mult entuziasm pentru a lucra la visul tău.

Însă înainte să te apuci de muncă, simţi că te roade stomacul, ţi-e foame şi îţi aduci aminte că nu ai apucat să mănânci.

Ce faci?

Cel mai probabil, cauţi să mănânci ceva ca să scapi de senzaţia de foame care îţi provoacă disconfort şi nu te lasă să te concentrezi liniştit pe muncă.

Corect până aici?

Ei bine, mâncatul este o nevoie de bază a omului. Este importantă şi este urgentă. Omul are nevoie să mănânce zilnic pentru a funcţiona la un nivel optim.

Mâncatul îi asigură omului supravieţuirea fizică şi astfel, existând fizic, el poate să îşi facă treaba pe acest plan pământesc.

De aceea, marea majoritate a oamenilor nu pot funcţiona fără să aibă această nevoie de bază satisfăcută.

Pornind de la această idee, avem o ierarhie a nevoilor umane. Poate cea mai larg răspândită formă de a organiza aceste nevoi este piramida nevoilor a lui Abraham Maslow care pune nevoile fiziologice la baza piramidei.

Mâncatul, respiratul şi chiar sexul sunt puse de către Maslow ca fiind nevoi fundamentale omeneşti.

Ei bine, făcând o mică schimbare de perspectivă, când m-am apucat de studiat psihologia, unul din primele lucruri care mi-au rămas întipărite în minte a fost că există 3 mari domenii în care oamenii au nevoi care sunt şi importante şi urgente şi că dacă aceste nevoi nu sunt satisfăcute, aproape nimic nu prea face sens pentru acel om.

Cele 3 domenii sunt:

– sănătate

– bani

– iubire

Primele două domenii sunt strâns legate de supravieţuirea omului ca individ. Fără sănătate, această viaţă nu are sens pentru că boala te aduce mai aproape de moarte şi atunci eforturile tale pe planul pământesc nu prea îşi au rostul.

Prima oară trebuie să supravieţuieşti fizic şi să funcţionezi bine ca să poţi să te uiţi mai departe.

Banii îţi asigură şi o îngrijire a sănătăţii mai bună, şi mâncarea şi apoi nevoi superioare.

Apoi, iubirea este o nevoie extrem de puternică a fiinţei umane, o nevoie care nu mai ţine doar de corpul fizic, ci este şi o nevoie sufletească, spirituală.

Într-un fel estel logic.

Imaginează-ţi că ai totul în această viaţă, mai puţin unul din cele 3 elemente.

Ai totul, mai puțin sănătatea.

Cum te poți bucura de banii și iubirea ta fiind în suferință fizică, bolnav, lipsit de putere să te ridici din pat, fără poftă de viață și contemplând moartea? Toată energia și resursele tale vor merge spre sănătate și nimic nu mai contează în acel moment.

Ai totul, mai puțin bani.

Ești foarte sănătos, ai și iubire, dar mori de foame. Nu ai acoperiș deasupra capului. Ce faci? Păi probabil totul trece în plan secundar și banii devin prioritatea ta numărul unu, cel puțin să îți asiguri un minim de confort necesar.

Ai totul, mai puțin iubire.

Ai sănătate și bani, dar ești singur cuc. Probabil toate eforturile și resursele tale merg în căutarea iubirii, a unui partener, a prietenilor, a unei familii, a cuiva cu care să te bucuri de ceea ce ai.

Evident, am dat exemple extreme pentru că aceste 3 domenii sunt şi legate între ele şi nu există separat în viaţa unui om.

Ideea e că la un moment ne lipseşte ceva într-unul sau poate toate trei domeniile şi în acel moment de lipsă, dorinţa noastră de a umple golul devine şi importantă şi urgentă şi nu mai vedem mare lucru în jur.

Concluzia la care am ajuns acum este că lipsurile în aceste domenii creează un gol în viaţa unui om, o frustrare, o lipsă.

Şi dacă acel sentiment de lipsă şi de frustrare nu este eliminat, orice altceva va încerca să facă acel om va fi sabotat de propriile frustrări.

De 11 ani studiez psihologia, şi omul frustrat din cauza lipsei de sănătate, de bani sau de iubire este un om care va face multe greşeli, se va sabota pe sine şi pe cei din jur, va fi autodistructiv şi va privi lumea cu invidie uneori sau va cădea în depresie dacă i se pare că pentru el totul e pierdut.

De aceea, în teoria mea despre personalitate alfa, am decis că e important ca oamenii să aibă un grad de satisfacţie şi împlinire în aceste 3 domenii înainte să poată avea un impact asupra lumii, înainte de a o putea influenţa în bine prin puterea propriului exemplu.

Personalitate alfa este o atitudine faţă de viaţă care te face să vrei să te autodepăşeşti permanent, să îţi doreşti să fii un pic mai bun azi decât ai fost ieri, înţelegând că în mod natural omul este înclinat spre evoluţie permanentă şi caută situaţiile şi oamenii care îl vor propulsa în această evoluţie.

Pentru a pune în aplicare practic ceea ce am aflat în teorie, într-un moment de inspiraţie am creat Impulsul.

Impulsul vine să pună în practică ceea ce Personalitate alfa spune în teorie. Practic, pe blogul personalitate alfa ne inspirăm şi motivăm, înţelegem principiile după care funcţionează lumea, iar Impulsul este acţiunea care ne duce la rezultatele dorite.

De aceea, în următorii ani, strategia mea va fi să impulsionez acţiunea în direcţiile despre care ţi-am vorbit mai sus.

În prima parte a anului 2014, am creat Impulsul Fitness care a venit să răspundă nevoilor oamenilor legate de sănătate şi am vrut să dăm uneltele necesare pentru ca pentru tot restul vieţii, oamenii să aibă tot ceea ce au nevoie pentru a se păstra şi chiar a deveni mai sănătoşi, mai puternici, mai energizați.

Fiind în cea mai bună formă a lor fizică, apoi pot trece la următoarele provocări din viaţa lor.

În bootcamp-ul pe care l-am făcut împreună cu Sorin, oamenii au putut învăţa live antrenamentele, nutriţia şi psihologia din spatele evoluţiei permanente pe plan fizic.

În a doua jumătate a anului 2014, noi ca şi comunitate ne-am focusat pe nevoia banilor şi am încercat să găsim metodele şi soluţiile pentru a avea o satisfacţie financiară care să ne permită să privim dincolo de lupta noastră zilnică de supravieţuire, lupta cu lipsa de bani, datoriile şi frustrările materiale.

Apoi ne-am ocupat de domeniul iubirii.

Totuşi, nu ne-am ocupat de aceste lucruri haotic.

Probabil că ştii deja, vocaţia mea este să ghidez oamenii să îşi descopere vocaţia.

Sănătatea, banii și iubirea sunt domenii importante în viața noastră, însă mulți oameni nu reușesc să răzbată în aceste domenii pentru că ele uneori NU AU SENS pentru ei.

De ce să slăbesc, dacă am un job şi partaner de cuplu şi cât de cât sunt bine? Nu simţi nevoia să evoluezi pe plan fizic pentru că nu ai o motivaţie superioară. Aşa cum am spus la început, omul dacă a găsit mici plăceri, nu mai e interesat şi motivat să lucreze pentru adevăratele satisfacţii în viaţă.

Parcă nu îţi vine să schimbi lumea când ai papa, sex, nani şi totul e bine şi frumos în zona de confort.

Omul cu vocaţie însă, îşi va dori să fie în cea mai bună formă fizică a lui pentru că ştie că un corp sănătos îţi dă energie şi omul cu vocaţie are nevoie de energie ca să facă o treabă cât mai bună zilnic în misiunea lui.

Omul cu vocaţie înţelege că banii îl ajută să investească în viziunea lui şi iubirea îi amplifică puterea lui de om, îl face să fie o variantă şi mai bună a lui şi astfel, îi poate servi pe ceilalţi mult mai bine.

Pentru omul cu vocaţie, toate domeniile vieţii sunt aliniate şi poate acum înţelegi desenul cu care am început acest articol.

Există un moment în viaţa ta când totul are sens şi toate lucrurile se aliniază.

Ştii exact de ce vrei să fii în formă fizică, mentală, emoţională şi spirituală.

De aceea, misiune mea în continuare este să te ghidez în drumul alinierii tale, în drumul tău pentru a da sens profund vieţii tale.

Vom lua aceste domenii pe rând şi nu ne vom opri până când nu suntem împliniţi în fiecare dintre ele.

Voi continua cu materiale pe toate aceste 4 domenii, începând cu sănătatea, continuând cu banii, iubirea şi vocaţia.

Ce aş vrea însă acum, e să verificăm această teorie cu cele mai importante domenii din viaţa noastră.

Aș vrea să te rog să îmi lași un comentariu și să îmi spui care este nevoia cea mai urgentă și importantă din viața ta. Unde ai frustrări pe care ai vrea să le rezolvi? În ce domeniu al vieții ai vrea să simți împlinire și fericire?

M-aș bucura să îmi spui dacă nevoia ta mare din viață se regăsește în cele patru enumerate sau este un alt domeniu despre care eu nu am pomenit nimic.

Aștept cu interes răspunsul tău și vreau să știi că ai în mine un prieten care crede în tine și vrea să te vadă că îți descoperi adevărata putere interioară.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

63 de răspunsuri

  1. Foarte bun articol, super, mi-a placut.
    La moment credca lipsa mea din cele trei categorii sunt banii. Fiind student si parintii nefiind atit de instariti… Partial sunt de acord cu zicala ca: ”daca ai bani-ai totul…”.

  2. Am 15 ani. Am o nevoie mare despre un material despre prieteni. Cum ti-i faci, cum ii pastrezi mai mult timp, cum sa devii mai sociabil si sa ii faci pe oameni sa aiba un interes fata de persoana ta si sa vrea sa stea in compania ta. Problema mea e ca nu prea stiu cum sa fiu o „people person”, nu stiu (inca) sa fiu foarte calda cu oamenii (sunt ISTJ apropo 😀 ). Si nu stiu ce fac gresit mai exact si cum sa corectez asta. As aprecia enorm un material ca asta.

    1. Cea mai buna metoda pentru a-ti face preiteni este sa devii prietenoasa..(oferi prietenie fara sa astepti ceva in schimb)… Complimenteaza si tu pe cine intalnesti..”Trateaza-i pe oameni asa cum ar merita sa fie si ii vei ajuta sa devina ceea ce sunt in stare sa fie.”
      Goethe

  3. Cu sanatatea stau bine si la cel mai mic dezechilibru imi dau seama cat este de importanta. Cu banii e o poveste, desi castig binisor, imi scapa printre degete, parca se acumuleaza datoriile fara voia mea, greseli din trecut, bine intentionate de altfel. Insa nu traiesc ceea ce s-ar numi marea dragoste. Aici nu ma simt chiar implinita si restul parca nu ar mai conta asa mult. De fapt ma caut, ce imi doresc de la viata asta ma intreb mai mereu. Cred ca inca imi caut vocatia adevarata, ce ma face cu adevarat fericita? Ce inseamna viata cu adevarat?

  4. Multumim pentru ceea ce faci!esti extraordinar, acest e-mail a venit exact in momentul in care eu aveam nevoie de el!

  5. Tocmai mi-am dat seama ca am o frustrare, o fobie, destul de mare!!!! Frica de singurata, lipsa iubirii, frica de a nu avea o persoana iubita langa, de a avea familia si prietenii lanaga mine!

  6. Sanatate: 7/10 (e ok, dar ar mai fi loc de imbunatatire, mai ales pe parte de nutritie)
    Bani: 5/10 (nu e bine. am destul cat sa imi platesc facturile, dar nu prea imi permit multe lucruri pe care le am pe panoul visurilor deja de ani de zile. Vreau foarte mult sa evoluez pe planul asta!)
    Iubire: 9/10 (merge excelent. dupa ani de zile de studiat si practicat seductie, apoi mers la cursuri de comunicare si cursuri despre relatii. desi mereu se poate un pic mai bine pe oricare plan)
    ..
    Deci eu vreau mai multe materiale despre bani.
    ..
    Poate o carte marca ‘Pera Novacovici’, despre bani ? 🙂

  7. Interesant articol! Consider ca le am pe toate 3,multumesc Domnului, dar citindu-te mereu ,invat chiar si la varsta mea…Succes si sanatate multa !

  8. Salut! eu am probleme cu iubirea,multi spun ca sunt foarte pretentioasa!dar eu am ajuns intr-un stadiu in care nu pot sa accept pe cineva in viata mea daca este mai putin evoluat si de la care nu prea am multe de invatat.Sunt de 3 ani si jumatate singura,timp in care am evoluat foarte mult citind carti de dezvoltare personala si spirituala. In ultima vreme incep sa ma intreb daca e bine, ca am aflat atatea informatii care se pare ca deranjeaza pe foarte multi barbati(ma refer la faptul ca stii prea multe).Eu am ajuns la concluzia ca majoritatea barbatilor isi doresc femei mai putin evoluate,care sa nu stie prea multe si cam fug de femeile puternice si independente ,pentru ca se simt inferiori.
    Ai avea un sfat pentru mine Pera?Am obosit sa fiu curtata de barbati iresponsabili si slabi din pct de vedere emotional,pe care se pare ca-i tot atrag in viata mea.
    Multumesc!

    1. Noi nu intalnim decat oameni care per total, au cam aceeasi valoare ca si noi. Faptul ca ai citit 3 ani si jumatate si faptul ca tu spui despre tine ca ai evoluat dar in acelasi timp dai numai de oameni mai putin evoluati, mie imi spune ca inca nu ai evoluat cat crezi tu.
      Ai evoluat atunci cand langa tine apare un barbat foarte capabil , exact asa cum ai visat si traiesti experientele pe care ti le doresti. Asta inseamna evolutie. Mai bine ar fi sa te intrebi ce anume te pot invata barbatii actuali din viata ta si ai incepe sa te educi si pe ce anume isi doresc barbatii aia pe care ii vrei tu de la viata, de la o relatie, etc

  9. Buna ziua! Am trecut prin multe nevoi. Acum am nevoie de mine! Dupa ce mi-am construit familia si acoperisul de deasupra capului, din cauza stresului, a emotiilor puternice si a socurilor care veneau in cascade, toate gramada si nu mai puteam tine pasul cu ele, cu viata, s-a stricat sanatatea si a aparut provocarea (carcinom ductal invaziv la sanul drept). Cand mi-am inteles nevoia de a ma opri si a-mi intoarce fata catre mine, in interiorul meu m-am vindecat. Eu vad viata ca un joc puzzle in care asezam piesele dupa nevoi. Pana la 40 de ani am asezat puzzelul dupa nevoile altora fara sa tin con si de mine. Ii multumeam pe cei de langa mine crezand si sperand ca voi primi si eu iubire si de ce nu acceptare. Nu a fost asa. La 40 de ani piesele din jocul meu s-au cam amestecat si a trebuit sa iau o pauza. Sa ma opresc din ce faceam. Atunci a aparut semnalul ca eram pe un drum gresit si ca trebuie sa pun STOP. Cand am inceput sa vorbesc din nou cu mine am inteles ca trebuie sa construiesc jocul dupa nevoile mele. Sunt sanatoasa! Acum nevoia mea a ajuns la Iubire. Vreau sa dau si sa primesc iubire fara sa am asteptari sau atasamente. Vreau sa fiu eu cu mine nu sa am dependenta de persoane, lucruri.
    Urmeaza sa imi descopar si vocatia chiar daca in momentul de fata lucrez si sunt multumita, vreau sa fac altceva, simt ca trebuie sa schimb si aici. Sa ofer celor care au nevoie de mine fara a ma baga sa ii schimb pe ei ca oameni. Imi doresc sa ii inspir pe oameni prin atitudinea, optimismul si puterea mea interioara si prin intelepciune ca de fapt noi ne cream starile negative si ne instalam boala in organism prin gandurile si mintea noastra care ne joaca feste de cele mai multe ori. Multumiri din suflet!

    1. Foarte bun articol. Nu stiu daca mai este valabil pentru mine ca am 62 de ani. Desi nu ai crede la varsta asta, nevoia cea mai mare este de iubire. Sunt singura si vad ca sufletul meu a ramas tanar, dar…
      Dupa 30 de ani de casnicie cu un om cu care am fost paralela (nu am avut curaj sa divortez pentru ca
      aveam 2 copii) mai sper inca sa gasesc un om pe care sa-l iubesc si sa ma iubeasca. Ce zici?

  10. Cu sanatatea este ok. Am aproape 50 de ani si nu am nicio boala cronica sau alte afectiuni specifice acestei varste, doar ca am vreo cateva kilograme in plus 🙂
    La momentul actual, BANII. Din cauza lor nu am putut participa la cursul din aprilie, „Impulsul Fitness” si tot din cazua lor nu pot participa nici la „FiTTransformer”. La modul general, din aceasta cauza nu pot participa decat doar la acele intalniri sau workshop-uri care ori sunt free ori costa pana in 150 de lei. Cum spunea cineva mai jos, si mie imi ajung pentru a plati ratele la credite, facturile, mancarea, eventual ceva haine (de la second hand, nu mi-e rusine cu chestia asta) si cam atat. A, si datoriile pe care la mai fac din cand in cand daca imi permit unele mici „extravagante”: o carte mai scumpa, un dvd original sau o excursie la munte 🙂
    Ca o paranteza, legat de „Impulsul Fitness”, vreau sa il felicit si sa il imbratisez calduros pe Pera pentru alternativa pe care a oferit-o si celor care au o asemenea problema (adica nu au bani): Doru Dorobat. M-am inscris la newsletterul sau si prin materialele pe care le trimite, dar si citindu-le pe cele de pe site-ul sau, am reusit sa imi fac un program de antrenament care sa ma ajute sa mai dau joc cateva kilograme. Omul asta explica atat de bine si mai ales, iti arata atat de bine ce trebuie sa faci, incat trebuie sa fii ori un lenes premiant ori sa ai un retard sever incat sa nu ai rezultate 🙂

  11. Ma bucur nespus de mult ca v-am gasit. Sunt o persoana autodidacta si imi place sa invat mereu ceva. Am inceput aceasta calatorie a autocunoasterii comandand Ghidul personalitatii alfa. In aceasta carte pe care o citesc si i-am recomandat-o si sotului meu ne regasim anumite fragmente din viata si ne dam seama ce ne-a lipsit. Inscrierea la curs este o alta etapa buna. Nu reusesc sa-mi fac lectiile in ritm alert dar le fac. Ascult cu placere lectiile voastre. Desi as putea spune ca am luat startul un pic cam tarziu ( 50 de ani) ma bucur ca l-am luat. nu sunt o fana a salii de sport dar macar 15 minute pe zi fac sport, nu am o silueta de invidiat in ultimii ani dar incerc sa mi-o recapat incet, nu sunt stapana mea deoarece muncesc pentru altii, nu am bani cati mi-as dori dar cu ajutorul vostru am sa invat sa ii fac. Ceea ce este mai important pentru mine este sa invat si sa-mi dezvolt personalitatea, pentru ca apoi sa-i pot ajuta si pe altii. Va multumesc ca existati si ne ajutati.

  12. Sanatatea, banii, iubirea si vocatia pot fivcomparate cu cele patru elemente: apa, focul, pamantul si aerul. Exista o puternica legatura intre ele si sunt foarte interesat de subiect. Astept cu nerabdare urmatoarele informatii. Acest subiect a venit pentru mine intr-un moment destul de potrivit.

    1. Foarte frumos articolul, ai ridicat stacheta.
      Imi doresc sanatate, iubire si bani, vocatie cred ca am. Am fost bolnava si stiu ca in sala de operatie as fi dat tot pentru sanatate. Si imi mai doresc o viata demna. Vreau sa ma respect eu pe mine si implicit, vreau respectul celor din jur.
      Astept cu mult intetes continuarea articolului.

  13. Da…interesant articolul si imi vine intr.-un momento atat de clar,ca pot asigura o lume intreaga si pot dovedi ca cele 3 sunt cheia in viata.
    Sunt in Austria,am bani,am masa,am casa,am ce manca…dar in jur nu sunt decat eu si padurea. Eu comparata cu Adam….. il inteleg cat de frustrant era pana sa o aibe pe Eva. Infinit de frustrant…aproape de nebunie.
    As zice iubirea,dar mai specific : IUBIREA DE SINE. Daca ma iubesc as pleca egoísta in lume sa caut echilibrul….dar imi e frica de ceea ce voi gasi,ca voi fi mai puternica si nu voi sti sa controlez.

  14. Este buna aopbservatia ca daca lipseste una dintre cele 3 atunci omul nu se poate dezlantui cum trebuie.
    La mine banii sunt ceea ce ar trebui sa rezolv cumva sa fie mai multi si ajunga pentru tot ce as vrea sa fac sau sa am.

  15. Iubirea este. As fi inclinat sa zic ca banii si iubirea la un loc, dar am avut perioade in care desi dramuiam mai orice banut, am avut parte de ceva iubire de scurta durata; respectiv perioade cu bani, munca multa, oportunitati de evolutie profesionala, lectii si tructuri noi invatate, si zero iubire.
    Deci sa zicem Iubirea in principal, si banii secundar.

  16. Foarte bine ai explicat in acest articol despre dezvoltarea noastra ca fiinte ! Numai lucruri bune am de invatat ! Gabriela

  17. Sunt de parere ca din fiecare trebuie adaugat in viata mea exact in ordinea pe cate ai enumerat-o !
    Si pentru a le obtine trebuie muncit!

  18. Salut,eu zic ca domeniile cele mai importante sunt acestea 3 dar cel mai important este iubirea,aici daca ai probleme te distruge cel mai tare.

  19. Problema mea sau lipsa reprezinta aptitudiniile de „relationer” :)) care pot intretina o relatie pe o perioada nelimitata 🙂 dar nu langa oricine iti cladesti fericirea sau nu poti cu oricine poti fii fericit ,cel mai mult ma sufoca si ma bloca in trecut si din ce in ce mai putin sentimentul de pas catre necunoscut(angoasa) 🙁 catre incercarea de lucruri noi .Numai cand iti infrunti cu o atitutine de LEU ,fricile te vor lasa in pace ,pentru asta IESI INVINGATOR ! din angoasa sau frica zilnica fara motiv, problema este primii si ultimii pasi intr-o relatie si nu sunt singurul care are problema asta ,de multe ori nu esti tu de vina din ea ,nu exista compatiblitate intre indivizi ,apoi problema cealalta problema este personalitatea alfa care executa skillurile de relationer ,nefiind o personalitate alfa PUTERNICA (defapt constanta nelasand garda jos ca sufletu sa fie ranit) skillurile ,aptitudiniile si comportantele de mascul alfa sunt fara vlaga 😐 ,nu au destula energie sa dea un impact asupra celorlalti sa-ti creeze o carisma magnetica personalitatii cursantilor PA .

  20. La mine sănătatea deocamdată este buna si sper sa o pot păstra la fel sau si mai bine decât atat, cu iubirea stau bine am un om care ma susține , ma Iubește, ma respecta ma apreciază, avem o relație sănătoasă, problema mare sunt banii din păcate, am face multe si chiar asta imi doresc sa creez ceva in așa fel as creea locuri de munca pentru oamenii intr-un mediu sănătos (ca in ziua de azi esti sclav) visez la o afacere frumoasa sănătoasămdar ani trec, te zbate te lupti, timpul nu este cel mai bun prieten si este greu, poate nu imposibil, dar greu.Toate bune Pera! Esti omul potrivit la locul potrivit.

  21. Pana avum 3 luni credeam ca am totul, insa descoperind un om exceptional am inteles ca imi lipseste totul!acum am i sete imensa de cunoastere , de a atinge starea de bine pe toate planurile, iar cel mai important este cel personal!imi doresc mult de tot sa inteleg ceea ce as vrea sa fac, pt ca m-am lasat mereu influientata de altii, acum cred ca a venit momentul sa fac cum spun eu!sunt sigura ca o sa reusesc cu ajutorul si indrumarile tale, dar imi pare foarte rau ca nu pot participa activ la initiativele tale!multumesc mult

  22. Pera,tre sa fii mindru ca noi astia care sintem mai in virsta invatam foarte mult de la tine si incercam sa punem in practica sfaturile tale,,cursul tau e foarte bun,de psihologia invingatorilor,,multe nu am stiut pina acum,dar aveam marea dorinta sa imi controlez mintea,sa nu mai iau decizii pe baza emotiilor,sa nu mai fiu negativa incet incet reusesc,mai trebuie sa invat sa fac bani,educatie financiara,dar intii trebuie sa ma cunosc foarte bine si sa imi controlez slabiciunile,,dupa o zi buna de ascultat cursul tau,de ,munca in care pun suflet si am satisfactii doar ca nu am mare libertate,am vrut sa vad ce face fiica mea si am sunat-o,,m-a bombardat cu vesti triste,negative,,,inainte de a te cunoaste as fi plins,as fi stat bolnava,2,3 zile din cauza emotiilor,fiind o fire slaba,dar cu bucurie vad ca pe moment m-au afectat vestile triste ascultind ce nenorociri se intimpla,dar apoi au trecut pe linga mine,,sint din nou in forma plina de energie chiar daca e 23,30,,imi doresc sa ajung o persoana tare ,pozitiva sa pot ajuta pe altii sa isi schimbe mentalitatea,sa ofer valoare,,esti grozav cum reusesti sa inspiri lumea si sa fii o lumina pt noi care ne-am nascut in alte timpuri,,si ,putem sa iti fim parinti,,,

  23. „Iti vei face mult mai multi prieteni in 2 luni interesandu-te sincer de soarta lor, decat in 2 ani incercand sa le trezesti interesul pentru tine” Dale Carnegie
    Si apoi intreaba-te: Care este cel mai iubit animal? Cainele. Ce face el de are atatia prieteni? Se bucura sincer si da din coada (isi arata bucuria, nu o tine pentru el) cand te intalneste.

  24. buna Pera. am carente la capitolul iubire. pana acum m-am intalnit doar cu tipi nepotriviti si nu inteleg de ce. cu nici unul nu m-am putut intelege.

  25. Salut Pera , am dificultati in toate cele 4 domenii, chiar si la vocatie, pe care crezand ca mi-am descoperit-o
    am avut un moment de deziluzie si momentan sunt confuz… pe punctul de a renunta. Intr-adevar cum spui ele se interconditioneaza si am impresia ca bat pasul pe loc si nu reusesc sa ma desprind macar cu una care sa le impulsioneze si pe celelalte.

  26. E foarte interesant!faptul ca am cunoscut si am legat prietenii cu foarte multe persoane mai mature si mai evoluate decat mine,am in jurul meu doar oameni de calitate,doar ca majoritatea sunt femei.Din acest motiv am inceput sa-mi pun intrebari; de ce atrag oameni de calitate ,exact asa cum imi doresc doar ca sunt majoritatea femei si nu am acelasi succes si cu barbatii ?(am success la barbati dar nu de care imi doresc).Eu am o problema! daca intalnesc un barbat matur ,care stie ce vrea de la viata,nu-mi place si nu ma atrage din pct de vedere fizic, iar de cine mi-ar placea nu sunt de viitor,de familie.

  27. Eu am 34 de ani ,am avut o relatie cu fostul meu sot timp de 15 ani,a fost sotul capabil cum ai spus tu si am trait 15 ani ,exact viata pe care mi-am dorit-o si cum am visat-o!Am fost foarte fericita si multumita! Dar tin sa te anunt ,ca nu a avut legatura cu faptul, ca esti evoluat. Unul din motivele pt care am divortat este chiar faptul ca am evoluat si el s-a simtit foarte frustrat iar eu am obosit ca cineva sa ma tot traga in jos si care e invidios pt faptul ca eu am evoluat.Traiesc si intr-un oras mic,unde toata lumea se cunoaste.Am invatat multe de la barbati in acesti ani iar ca sa nu mai sufar si sa fac sa-mi fie intodeauna bine,am inceput sa gandesc ca un barbat si sa ma comport ca o femeie.Asta e problema ca-i citesc prea repede si am tendinta de ai domina.

  28. cred ca e cela mai frumos articol pe care l-ai scris anul asta! nevoia mea este….banul.din cele 3 asta e de departe problema mea number one.si de cateva luni si cateva carti am inteles ca mentalitatea m-a adus unde sunt.da, saracia e o boala care trebuie tratata la urgenta, in cazul meu !asa ca te astept cu impulsul pe tema banilor. de data asta dau oricat, nu ma tocmesc! interesant cum vocatia ta naste vise in oameni si ii determina sa actioneze!frumoasa meserie ti-ai ales, serios!

  29. Am facut sport 3 ani de zile (sala), am citit si am aplicat seductie, insa acum sunt in perioada aia la 20 de ani in care am numere de fete in telefon, dar nu am bani de taxi..

  30. Cu iubirea stau mai prost. Si mi-e cam greu sa inteleg de ce relatiile mele merg prost cand ma implic si fac totul sa mearga. Nu mai stiu daca comportamentele mele, ‘ifosele’ mele-cum mi s-a mai reprosat sau parsivitatea din natura umana fac ca relatiile mele sa nu mearga. Ce e mai rau este ca ceea ce consider eu de bun simt e considerat ifos de altii.
    In fine, incerc sa ma lamuresc cu ajutorul vostru. Multumesc pt articol Pera.

  31. Vocatia, vocatia si iar vocatia este cheia fericirii! Dar, trebuie s-o cauti inca de cand te-ai nascut! Cine a gasit-o a ajuns la fericire!

  32. 1.Sanatatea-cred ca e cea mai importanta.Desi,am 19 ani si nu am avut nici o boala grava pana acum,imi dau seama ca este cea mai importanta deoarece am momente cand nu ma simt bine datorita obiceiurilor proaste si acelea sunt cele mai grele.
    2.Banii,n-au fost niciodata o problema,poate din cauza ca nu au fost facuti de mine.
    3.Iubire.N-a fost niciodata ceva serios intre mine si o fata,desi cateodata mi-am dorit.Totusi,in momentul de fata prefer sa am doar experiente de scurta durata cu fetele,cum am avut si pana acum 🙂
    In concluzie,cred ca o data ce iti depasesti propriile vicii,cel putin pe cele mai grave,capeti cu adevarat vointa si rabdare sa obtii tot ce iti doresti.

  33. Salut ma gandesc ca inainte de toate , iubirea e pe primul plan ! Facand totul in viata din iubire celelalte vor veni de la sine . Oameni duc lipsa de iubire , multi nu inteleg ce e iubirea , cum se manifesta , cu se dezvolta , de unde pleaca , unde va ajunge . Nu stiu daca exista cineva inafara de Dumnezeu care ne poate explica , si arata cum arata si sum se manifesta iubirea adevarata! Va salut pe toti.

  34. Buna, Pera.
    Chiar daca nu reusesc sa citesc la timp toate articolele, le salvez si le citesc mai tarziu. De fiecare data gasesc cate ceva util si din care am ce invata.
    Eu mai am de lucrat in ceea ce privese vocatia si domeniul banilor. Cu sanatatea e bine, multumesc Domnului.
    Iti multumesc frumos.

  35. Buna ziua! Ma numesc Serbu Cristi am 35 de ani si sunt profund impresionat de ceea ce dumneavoastra incercati sa faceti, de felul cum ii ajutati pe oameni! Sunteti un adevarat luptator! Eu am sanatate, am iubire dar nu asa cum imi doresc si nu am de nici o culoare situatie financiara. De cand ma stiu situatia mea financiara este la pamant si acolo a ramas. Imi doresc nespus de mult sa schimb situatia financiara dar nu reusesc nu stiu cum. De cand am terminat scoala de 19 ani tot ma chinui dar din pacate sunt tot angajat cu un salariu de mizerie.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.