Ceva vechi trebuie sa moara pentru ca ceva nou sa se nasca

 

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

100 de răspunsuri

  1. Felicitari pentru articol ! Excelent expusa tema dintre vechi si nou ,intimplarile vietii m-au facut sa renunt la persoana veche dar e foarte greu sa imbraci hainele persoanei noi ,conteaza mult mediul si uneori ajutorul celor ca tine draga Pera .Succes si cu certitudine te vom urma in aceasta calatorie ,mai avem multe de invatat .

  2. admir forta dumneavoastra interioara! pe aceasta cale vreau sa merg si eu; sa devin noua in sensul scaparii de multe temeri, care ma inlantuie( de altfel, m-am si regasit in cele spuse de d-voastra in material) pt. a putea progresa si reusi; bineinteles ca pt asta am nevoia de curaj in gandire in primul rand.

  3. Cati dintre noi nu ne propunem asta in fiecare zi , Pera ? Eu sigur sunt printre aceia care duce un intreg razboi cu cea veche ( buricul pamantului , desteapta desteptilor , cea mai…, cea mai… asta fiind o masca in fata tuturor , dar cu psihicul in galeata cand ajungea acasa ) . Sunt in plina schimbare si chiar saptamana aceasta voi incepe o lunga calatorie spre noua EU ( un program educational complex spre o noua profesie ) . Succes tuturor si felicitari , inca odata pentru acest material

  4. Las in urma Danielul cel comod in zona de comfort care si-a irosit toate oportunitatile asteptindu-le mult si fara sens. Il las in urma pe cel care nu avea o vocatie si un scop concret in viata si fac loc Danielului care stie exact ce-si doreste, paraseste zona de comfort si invata sa lupte pentru ce e predestinat lui.!

  5. Salut Pera,
    Felicitari pentru video, sa stii ca apreciez si imi este mai confortabil sa te privesc invatandu ma ceva nou decat citind,asa ca iti urez bafta la cat mai multe materiale Video care sa ma inspire in tot ceea ce fac 🙂
    In ceea ce tine de planurile mele de schimbare,voi dori mai intai sa schimb ceva iar apoi sa postez diferenta dintre persoana veche si cea noua 🙂

  6. Arabella cea veche dormea mult, Arabella cea noua munceste mai mult.
    Arabella cea veche citea mult, Arabella cea noua scrie mult.
    Arabella cea veche manca mult, Arabella cea noua face mult sport.
    Arabella cea veche vorbea mult, Arabella cea noua asculta mai mult.
    Stima!
    My recent post Conspirație

  7. Buna Pera! Azi din intamplare am fost si eu imbracata in negru, si mi se intampla des sa ma imbrac in negru, uneori pt. ca vreau sa ma ascund, alteori negrul imi da o stare de liniste, de protectie, dar sa port negru pt. a tine ”doliu” nu m-am gandit. Da este o idee buna, si un pas inainte pt. a lasa noul sa se nasca… dar Pera duc o lupta cu mine de foarte mult timp, citesc materialele pe care mi le trimiti tu, am carti pe care le citesc si le recitesc ori de cate ori am posibilitatea, problema este ca in loc sa avansez, ma adancesc mai mult in viciile si fricile care uneori simt ca ma lasa fara aer. Pana la 27 de ani am crezut ca toata lumea este a mea, am realizat foarte multe lucruri atat pe plan profesional, cat si material, mai putin sentimntal, dupa… nu stiu unde m-am pierdut, ce s-a intamplat, cert este ca de atunci repet la nesfarsit aceleasi greseli, iar si iar si iar, am ales schimbarea, am ales un alt stil de viata dar parca nimic nu merge…. Aleg sa fac o noua incercare, maine ma imbrac din nou in negru, voi purta ”doliu”, aleg sa o las pe Ramona cea veche si sa o inlocuiesc cu Ramona cea noua. Te imbratisez!!!!! Multumesc!!!!!!

  8. Buna Pera
    Imi dau seama ca nu e usor ce iti propui tu dar cred ca ai sa reusesti. Sper sa ai timp si de ce mi-ai scris mai demult mie fiindca am tot asteptat si mi-am pierdut entuziasmul pt blog.
    Eu nu am aceasta revolta cum spui tu fiindca la mine nu functioneaza asa din cate am observat. Eu acum ma iubesc si ma accept asa cum sunt chiar daca nu sunt perfecta,sunt in pace cu mine. Si eu vreau mai mult dar cand nu sunt multumita de mine e ca si cand nu as multumi Universului pt ce am. Azi de exemplu mergeam pe strada si sufletul meu mi-a spus:” Daca ai fi fost angajata nu ai fi avut timp sa te ocupi de toate hartiile astea, asa ca trebuie sa te bucuri, intelegi?nimic nu e intamplator”. Ciudat nu? Eram nemultumita de mine cu ceva timp in urma ca eu nu castig bani, nu am servici, etc. Acum stiu ca pana la urma totul se intampla exact cum vreau cu adevarat, si ce vreau eu cu adevarat vrea de fapt sufletul meu. Important e doar sa am rabdare. Am sa port negru intr-o zi saptamana asta pt ca sa fiu solidara cu tine, daca asta pe tine te ajuta, culorile insa te influenteaza si cred ca rosu e bun pt actiune. Pa.

    1. Buna,
      Intrucit te apreciez ffff mult, imi place ce scrii , esti un psiholog adevarat, o sa fiu solitara cu tine, voi purta ceva negru saptamina aceasta. In ce priveste persoana mea, pentru moment nu imi doresc sa fiu o alta persoana, imi place cum arat, ce fac,ce simt.
      Consider ca unele lucruri nu depind doar de mine, asa ca vreau sa fiu optimista ca intr-o buna zi voi fi o persoana fericita alaturi de persoana pe care o iubesc.

  9. Hei…super…mi-a placut. Astept cu nerabdare urmatorul material.
    Si eu trebuie sa o omor pe Irina cea care are nevoie mereu de confirmari si care mereu e furioasa ca nu primeste tot felul de inchipuiri ce le crede necesare. Tomorrow is black day.:) Spor si inspiratie.

  10. Domeniul seductiei si modul de relationare cu barbatii pe mine ma intereseaza cel mai mult. Pentru asta am inceput sa citesc si sa ma informez , dar asa cum ai spus si tu in cartea ta{ Puterea ta interioara} daca decat citesti si nu experimentezi nu reusesti sa te schimbi si e valabil in orice.
    Cum eu intalnesc rar barbati noi in viata mea pt ca prietenii mei sunt casatoriti si cu copii, eu nu mai stiu cum sa ies din acest cerc vicios.Ma poti ajuta ? Asa mi-ai promis odata
    Eu cea veche ; singura
    Eu cea Noua ; alaturi de iubitul meu in anturaje noi

  11. Discursul tau mi s-a parut de-a dreptul surprinzator, in sensul ca-mi parea adresat direct. Desigur ca fiecare dintre noi are ceva de "ingropat", de lasat in urma, ceva de care sa se debaraseze ca de o haina ponosita si demodata, insa eu chiar acum sunt la momentul cand oscilez puternic intre "vechi si nou".
    EU, cea veche "locuiam" cu precadere in trecut,nefiind in stare sa inchid pe deplin "usa", EU, cea noua voi trai in prezent si voi taia legatura cu " a fost odata" . Imi doresc cu toata puterea sa reusesc acest lucru!

  12. Eu cea veche si actuala : intr-o colivie, coplesita si uneori dezgustata de sarcinile de serviciu care ma preseaza, fara sa simt ca am o viata a mea si fara sa ma mai pot bucura de lucrurile marunte care altadata imi faceau placere.
    Eu cea noua: cu un job care sa ma faca sa simt gustul libertatii si al satisfactiei profesionale.

  13. cea vche intotdeauna gaseste o scuza, face multe lucruri, dar nu tot ce imi doream; dar de AZI, si nu de maine, va incepe sa se tina de treaba mai bine. Azi chiar am purtat ceva negru.

  14. Ma intereseaza cum ai reusit in mod real sa faci bani? In ceea ce priveste relatiile sexuale , vreau sa imi comfirmi ca esti casatorit. Altfel totul e vorba in vant
    Astept sa te vad in top 300 sau macar pe coperta unei reviste. Si eu vorbesc frumos dar vreau sa vad rezultate. Acepti provocarea de a depasi granita cuvitelor si de a trece la domeniul faptelor?
    My recent post PERLA

  15. esti formidabil, ma regasesc in tot ceea ce spui tu,
    sunt o luptatoare, dar am renuntat la mine in favoarea familiei, ma gandesc intai la ei, *si ei sunt multi(si apoi la mine , dar nu mai am timp si uite asa , si iar asa am uitat de mine, trebuie sa intretin o familie, am 49 de ani un sot extraordinal , doi baieti mari, sotul este pe langa mine , ma ajuta cu ce poate , liviu 28 de ani inca invata este notar stagiar, e fff greu trebuie sa-l sprijin, bogdan 23 de ani a terminat fac de drept , mai rebel , nu-si gaseste locul in societate nu are nici o ocupatie trebuie sa-l sustin, activitatea mea este singura care ne aduce beneficii in familie, vreau sam puterea sa-i determin pe fii mei sa lupte si ei, dar mi se pare , nu stiu ce sa zic , ca ei nu vor, s-au poate eu sunt prea obosita, ….cum sa fac , vreau sa ma deebarasez de toate problemele lor si sa pot sa-mi traies viata mea, ..cum, vreau sa incerc alaturi de tine, cum ei depind de mine, ce sa fac, …cum sa fac

  16. In primul rand vreau sa-ti multumesc pentru ceea ce faci pentru noi. Eu una vreau sa fiu mai feminina si sa imi pun in valoare si fizicul pe care l-am neglijat dintr-un anumit punct de vedere pana acum(arat bine, numai ca ma imbracam ca tovarasa profesoara, foarte sobru sau prea copilaresc). Pentru ca eu am considerat ca e suficient sa iti folosesti doar inteligenta, dar se pare ca pentru barbati nu e suficient si chiar mi-a spus un barbat acest lucru.

  17. Salve, Pera!…si SUCCES!
    "eu, cea de ieri": plina de temeri, complexe de inferioritate, neincredere in fortele propii, timida, comoda, inconstienta si cu capul in tarana, centrata spre exterior
    Sunt aproape 2 ani de cand m-am revoltat impotriva tuturor si se implinesc 2 luni de cand mi-am declarat razboi mie insami.
    "EU, cea de maine": increzatoare, entuziasta, energica, comunicativa, responsabila, constienta de emotiile, gandurile si sentimentele mele cat si a celor din jur, centrata spre interior
    Multumesc ca existi, Pera! Great work.

  18. Obisnuiam sa astept pe cineva care nu a venit niciodata, sa nu duc la bun sfarsit ce incepeam, sa aman, sa-mi pierd increderea in mine, in visele mele. Obisnuiam sa cred ca am timp. Ei bine, nu. tot ce am, e acum. pe mine acum. mi-am promis ca o sa am grija de mine.
    Tocmai mi-am vandut apartamentul. imi cladesc un nou inceput.
    Voi fi undeva prin lume.
    O zi fericita!

    1. Felicitari pentru curaj si trecere la actiune! Ma regasesc in ce spui, dar eu inca nu stiu exact ce vreau sa fac si nu imi gasesc curajul de a actiona.Unde vrei sa pleci si ce iti doresti sa faci?

  19. Exact la timp acest material. De maine mi-am propus sa ma schimb. Sa las acele obiceiuri care ma impiedica sa ma dezvolt si sa-mi insusesc aaltele noi, care sa ma ajute pentru a evolua.

  20. As vrea foarte tare sa cred ca e asa usor dar…nu e.Suntintr-o lupta continua cu mine de ceva timp ceva ani si incerc din rasputeri sa ma inving oe mine insumi.Fata de ceilalti din jurul meu am inteles ca cel mai mare dusman al meu sunt eu insumi dar…de asemenea am invatat ca este o lupta mult mai grea decat ma asteptam eu sa fie.Dar nu renunt din cauza ca sunt extrem de incapatanat si mp cunosc si stiu ca nu voi inceta pana cand nu voi reusi sa ma inving pe mine insumi si sa fiu asa cum vreau si asa cum trebuie.Ca de obice este un material excelet postat de catre tine Pea si nu am decat respect pentru munca pe care o faci deoarece(repet) stiu cum e sa te lupti cu tine insuti s stiu cat de greu poate fii acest lucru…Mult succes in continuare si sper ca intr-o buna zi sa pot sa-mi inving cel mai mare dusman…EU

  21. Ma bucur sa vad ca aproximativ ne sincronizam. Inainte sa vad acest clip al tau, ma aflam intr-o situatie grea. Era greu, pentru ca stiam ca am mult de muncit, ma astepta o munca aproape de limitele mele vechi, care intre timp au fost sparte :). Mi-am zis, timpul oricum trece, hai sa il folosesc in favoarea mea. Am luat decizia sa fac tot ce pot pentru a-mi realiza obiectivele, intai cele zilnice care adunate le dau pe cele pe termen mediu, iar cele pe termen mediu ma duc la cele pe termen lung.
    Mi-am zis ca am doua posibilitati – pot sa ma plang, sa-mi gasesc scuze ca e greu si nu pot sau ma lupt, fac tot ce pot si vad ce iese. Surprinzator pe langa indeplinirea obiectivelor am ramas uimit de mine, nu credeam ca pot atat, am depasit vechile limite si am inteles, repet, am inteles, ca de citit am citit de multe ori, am inteles ce inseamna sa te limitezi, ce efect are, si ce inseamna sa crezi in tine, sa lupti, sa ai o dorinta arzatoare, motivatie si sa muncesti pentru visele tale.
    Pera iti multumesc, ma simt bine pentru ca dupa decizia si actiunile mele, descopar acum cu placere si clipul tau, care este o transpunere intr-o alta forma, a deciziei mele.
    Tine-o tot asa!
    Sa fii iubit si inspirat!

  22. l am intrebat pe cel care l consider unul dintre cei mai destepti prieteni ai mei daca exista oameni prosti si mi a zis ca da….prosti= nu i duce capu sa nu fie lenesi……..all best !

  23. As vrea sa stiu cati din cei care au scris " astazi va muri … cel / cea veche " se vor trezi maine si vor fi altfel ? Eu ma lupt de un an de zile sa realizez schimbarea care mi-am propus-o . Este un proces lung si care cere foarte multa ambitie si perseverenta . Care parte din mine as vrea sa moara ? Lipsa de incredere in fortele proprii , teama de a nu gresi , teama de ridicol , parerea ca cei din jur sunt mai buni decat mine si nu indraznesc sa ma lupt cu ei , impresia ca cei care au bani au dreptul sa ne domine (chiar daca mi s-a intamplat si nu odata sa vad ca cei care au bani i-au facut nu pentru ca le-a mers mintea ci pentru ca au avut tupeu . Stiti cum se spune FERICE E CEL SARAC CU DUHUL .Cum vreau sa fiu , in primul rand sa stau cu capul sus in fata oricui , sa cred ca pot sta pe aceiasi treapta cu oricine Ca nu-mi lipseste nimic – pregatire , vointa , aspect fizic , … , sa fiu convinsa ca banii care le dau altora tupeu si pozitie sociala eu ii pot face oricand , dar ei cu greu pot realiza ceea ce am eu . Este foarte greu . Dar urez succes tuturor in identificarea exacta a punctelor slabe , altfel puteti renunta la ceva bun .

  24. Eu,neincrezatoare,prea emotiva,speriata de singuratate,depresiva,nevrotica,geloasa,posesiva,manipulatoare,sacaitoare,indiscreta,delasatoare,comoda,traumatizata de carenta afectiva a parintilor in frageda pruncie,invidioasa,plangacioasa,eu,cea care se victimizeaza,eu,cea veche,vreau sa moara.Si sa fiu Eu,calma,ambitioasa,echilibrata,libera,singura,realista,competitiva,increzatoare,puternica.

  25. Super spus,
    Eu m-am „omorat” de cateva ori pana acum,
    -de la adolescent scapat de sub control aproape alcoolic pana la sportiv de performanta,
    -de la intretinut de parinti pana la student si angajat,
    -de la angajat fara nici un capatai pana la jobul perfect,
    acum trebuie sa o fac din nou,
    -de la jobul perfect si o viata super-mega confortabila, la nivelul superior, afacerea mea plus un doctorat,
    mersi Pera, sunt multe de invatat

  26. Articolul tau vine la tanc, exact cand m-am hotarat sa-mi schimb viata.
    Eu cea veche: o fata care nu are incredere in sine, care se entuziazmeaza repede si care nu are putere sa duca lucru pe care la inceput la capat.
    Eu cea nou: aceeasi fata, care practicand karate, va obtine icrederea in fortele propi si puterea sa duca lucru pe care l-a inceput pana la capat.
    Multumesc mult , nu stiu cum ne-am potrivit, dar asa e viata: anumite lucruri vin exact cand ai nevoie de ele.

  27. Eu sunt oarecum echilibrat(numai ca trebuie sa avansez) placut si simpatic tuturor numai ca sunt prea timid si nu vreu sa fiu in centrul atentiei ceea ce vreau sa schimb.
    Acum o melodie pentru vechiul Laurentiu. http://www.youtube.com/watch?v=TEVodXzNmPM
    Si deacum o sa spun in fiecare zi: http://www.youtube.com/watch?v=co6WMzDOh1o
    pentru ca: http://www.youtube.com/watch?v=vx2u5uUu3DE
    Si nu uitati ca noi suntem: http://www.youtube.com/watch?v=hSTivVclQQ0
    Sa aveti grija de voi sa fiti iubiti si sa iubiti.
    O zi buna!!!

  28. Foarte bine ai vorbit Pera, si intr-adevar trebuie sa luam decizia de la lasa vechiul "eu" sa moara ca unul nou sa renasca.Doar ca majoritatea dintre noi suntem cuprinsi in zona de confort prea mult timp si asta ne inhiba evolutia.Fie ca vrem sa ducem o viata de succes,fie ca nu, decizia ne apartine.Felicitari!

  29. Dumnezeule mare !!!, esti pur si simplu groaznic !!!
    Bai omule, ai un vocabular stalcit, repezit si mai ales foarte sarac, stai prost spre foarte prost la capitolul "limba romana".Ai gesturi care facute parca cu membrele altcuiva, privire inexpresiva…..
    Man, n-ai lectura, n-ai cursivitate, n-ai sentiment, n-ai look, feeling, beauty, kindness….Esti urat si disgratios la privire, insuportabil la ascultare, dar avand in vedere ca la fiecare cinci minute se naste un prost, nu-ti face griji, are balta peste !

    1. Nu suntem pe pamant sa judecam , unii sunt frumosi, altii destepti, altii urati etc…. oricum frumusetea e trecatoare ….Pera este apreciat de multa lume si a reusit sa dea din stiinta lui cate ceva celor care au nevoie de el … nimeni nu este obligat sa-l asculte, fiecare face dupa bunul lui plac .
      Nu e frumos cum te porti…. sigur ai si tu defectele tale ca noi toti .

    2. Da. ai dreptate….sincer nici mie nu imi place de cum arata, vorbeste, se misca Pera…ai cam pus punctul pe i.
      Dar fiecare om are si aspecte frumoase si sunt sigur
      ca si Pera are. Sigur, sunt barbati mai frumosi, mai expresivi, care vorbesc mai bine, care au miscari mai ok….
      Dar mai conteaza si ce spune….si spune multe lucuri care ajuta oamenii sa se deplaseze de la Nu POT la POT….asta e vocatia lui…
      Daca cativa oameni…nu spun mai multi desi poate sunt mai multi decat cativa….si-au schimbat viata in bine la indemnurile lui …e f bine….si deja a facut mai mult decat altii mai frumosi, mai expresivi in miscari si vorbe.
      Pe mine e posibil sa ma enerveze Pera pentru ca nu vreau sa ma schimb.

  30. eu cea veche: credula, impaciuitoare, iertatoare, miloasa, fara noroc in dragoste, lenesa, delasatoare, fraiera, delasatoare, indragostita
    eu cea noua: desteapta, optimista, seducatoare, frumoasa, muncitoare, cu spor de munca si cu dorinta de a face mai mult in viata

  31. Cristi cel vechi care isi respecta pe jumatate programul a murit.
    Acum, Cristi cel nou isi respecta, daca e rational si nu exista motive reale pentru a nu face asta, programul.
    Bratara neagra la mana.

  32. Usor de zis Pera, mai ales pentru unul cu experienta ta in spate. Dar e foarte greu sa faci pasul asta de la "cel vechi" la "cel nou". Iti spun din propria experienta ca mi-au trebuit ani de studiu si practica (a se citi numeroase experiente de viata placute si neplacute) sa-mi dau seama de unele lucruri care acum par simple si evidente. Asa oricine afirma ca se schimba, dar foarte greu se face pasul… Stii cum se spune: "Suntem fiinte ale obisnuintei". Cred ca ai inteles idea… Oricum sunt de apreciat eforturile tale. Bafta in continuare !

  33. Stii ce Pera?Eu voi incepe cu obiceiurile care m-au adus aici, care au facut din mine omul de care nu sunt deplin multumita.
    Voi innegri un obicei vechi si-l voi inlocui cu altul nou.
    Lenea cu munca.
    Lipsa de planificare cu scopuri
    Tergiversarea cu actiunea.
    Viata traita numai ,cu viata traita cu drag.
    Lipsa mea de incredere cu recompensare pentru fiecare lucru bine facut si care merita incurajat.
    Nu-mi place negru.Ma indispune, dar merita sa-i folosesti simbolul pentru transformare. Multumesc! Am mai facut un pas.Stiu ca trebuie sa notez ce vreau sa ingrop si ce vreau sa invii.

  34. sty….. ti-am mai lasat un com.. la un articol si nu am primit nici un raspuns … nu styu dece……. dar chiar as vrea sa i-au legatura cu tine…
    te-as ruga……
    Ce pot sa spun : sunt un tip.. care se crede urat…. care nu are incredere il ….. cand fete o fata frumoasa….. oculeste…. cand sunt intr-un cer de mai multi prietenii sunt ca si un mult….
    Nu am curaj sa intru in vb cu o fata…..
    As: vrea sa fiu alt fel de persoana cu totul alt fel…….
    sper makar de data asta sa pot sa i-au legatura cu tine… sa vb am mare nevoie de ajutorul tau mz :d..

  35. In primul rind,tin sa va felicit pentru lucrurile serioase legate de dezvoltarea personala si sa va salut pe toti ce-i cu astfel de preocupari.
    Eu consider ca,principalul lucru in viata fiecarui Om,este spiritualitatea si creierul(substanta cenusie).Legat de subiectul prezent,mentionez faptul ca exista o lupta continua,de dezvoltare si constientizare a lucrurilor interesate si eliminare directa a celor neinteresate care fac parte din viata noastra,numite tare.
    Omul este ceia ce maninca,gindeste,suma tuturor trairilor si actiunilor sale in Viata.
    Este la indemina fiecarui dintre noi sa stim si sa alegem ceia ce dorim de la viata,dar la rindul nostru si noi sa oferim ceva Vietii si celor din jur.
    Creierul trebuie antrenat,stimulat,motivat si respectind anumite reguli principale,vom fi chiar si noi uneori surprinsi de rezultate.
    In noi exista o forta si o energie interioara care trebuie tot timpul,descoperita,dezvoltata si fructificata.
    Succes tuturor in actiunile voastre personale.

  36. eu cea veche* tipa care stari depresive,care se plange mereu k nu are bani dar nici nu-si misca posteriorul in afara zonei de confort, o tipa neserioasa, intarzaie mult, nu prea are teluri clare
    eu cea noua, serioasa, hotarata, dispusa sa-mi asum greselile si succesele dispusa sa muncesc pt visele mele si sa ma dezvolt ca persoana.
    pera iti multumesc pentru invataminte.am facut primul pas spre a face ce vreau,

  37. Buna.
    E f intereseant. Vreau si eu sa- l las pe " nu pot, mi-e frica de ce va spune lumea" si sa-l iau in brate pe "POT", pe " nu ma intereseaza ce va spune lumea", sa nu mai gasesc motive sa nu fac ceva.

  38. salut
    eu sincer as vrea sa scap de lenea din mine..dar vad ca e inca tanara si nu vrea.sa moara.am sa o eutanasiez .:)))))) (sunt un pic cam sadic ?)

  39. Eu cel vechi… persoana cu incredere putina in sine, foarte timida,trist, ii pasa prea mult de parerile altora, sta in zona de confort, munca putina, speriat de viitor
    Eu cel nou 🙂 Foarte increzator in sine, din toate punctele de vedere, foarte harnic, tinde sa isi extinda zona de confort, socializeaza, ca doar nu il mananca nimeni, nu ii pasa de ce cred altii, doar toti suntem nesiguri pe noi deci cel nou este sigur pe el, merge mai mult la biserica, zambeste mai mult, priveste viitorul ca dimineatza insorita a unei zile primavaratice, bucuros si cu pofta de viata

  40. Nu cred ca este atat de usor sa te schimbi, sa fii asa cum iti doresti.
    In cazul meu cel putin este vorba de o lupta zilnica cu propria persoana.
    Stima de sine este foarte scazuta cu toate ca nu ar trebui si stiu lucrul asta insa imi doresc in fiecare zi sa pot fi o persoana mai puternica, increzatoare in propriile forte si cu mai mult curaj sa ies din zona de confort.
    Eu cea veche eram o persoana pesimista si cu frica de a spune exact ce gandeste.
    Eu cea noua sunt mult mai optimista decat de obicei si incerc ca in orice situatie sa privesc partea plina a paharului astfel incat sa ma pot dezvolta profesional si personal.
    Felicitari pentru mesajul transmis.:)

  41. dar de ce sa ne imbracam in negru si nu in alb, doar se naste ceva nou, trebuie sa sarbatorim ocazia fiindca am descoperit ceva nou in noi pe care il vom face

  42. Stefan cel vechi: nu il interesa ce scop are in viata, incotro se indrepta; Stefan cel nou: este preocupat mereu de dezvoltare personala, de a face sport si de a progresa cu ceva in fiecare zi
    Stefan cel vechi: nu il interesa libertatea financiara; Stefan cel nou: se gandeste in fiecare zi cum isi poate pune in valoare abilitatile pentru a lucra cat mai mult si eficient pentru el si citeste in fiecare zi min un articol financiar
    Stefan cel vechi: dezordonat, fara obictive pe parcursul unei zile; Stefan cel nou: isi noteaza in fiecare zi ce are de realizat si bifeaza fiecare task indeplinit
    Stefan cel vechi: fara un caiet al viselor; Stefan cel nou: cu un caiet la viselor pe care incearca sa il urmeze
    Excelent materialul, te apreciez f. mult, tine-o tot asa!

  43. Vreau sa moara Mirela cea mediocra,cea care se multumeste cu putin si nu are incredere in ea ca poate face tot ce isi pune in gand!…si vreau sa se nasca o noua Mirela, mai puternica,mai increzatoare in fortele proprii si mai luptatoare pt ceea ce-si doreste cu adevarat! Felicitari, pt tot ceea ce faci!

  44. Eu recomand sa nu-l omori pe Pera cel vechi, ci sa-l pastrezi ca si Contrast! Pentru ca Pera cel vechi, cu viciile si slabiciunile lui au dat nastere lui Pera cel nou! A, daca e vorba sa renunti la unele lucruri , hibe, obiceiuri, este altceva. Pera cel vechi nu o sa moara pentru ca nu exista si nici nu a fost. A fast acelasi Pera de azi cu mai putine cunostinte, poate cu mai multe vicii, cu mai putina experienta!
    Intamplator am publicat pe blog despre un ritual vechi al amerindienilor, despre care am citit recent si care in carte e transpus la conditiile actuale! Cred ca e un lucru care merita citit, inteles, si adaptat la nevoile fiecaruia. Asa ca , daca Pera a murit, traiasca Pera!
    P.S. Iata link-ul catre articolul pe care l-am mentionat. Sunt curios sa aflu si parerea ta. O zi frumoasa! http://ady-dordenaivitate.blogspot.com/2011/02/do

  45. Salut, Pera!
    Ma alatur si eu! Ai exploatat foarte bine proverbul. De azi inainte voi:
    – face miscare dupa masa, in loc sa dorm
    – voi citi, in loc sa pierd timpul cu alte activitati
    – voi pune in practica teoria invatata pana acum!

  46. Salut. Simt parca ca sunt obligat sa spun ca si asa umblu in negru, de la o vreme. SI interesant e ca am crezut ca in acest video ai sa te dezbraci, iar pe sub camasa ta nearga va fi o camasa alba…-))
    Ce tine de mine, Oleg cel vechi nu spune ce simte oamenilor din jurul lui si nu isi asuma responsabilitatea deplina pentru a obtine ceea ce poate sa obtina oricand, tot din cauza ca Oleg cel vechi a fost un fricos. Si desi Oleg cel vechi si-a descoperit vocatia, vreau ca Oleg cel nou sa faca in ifecare zi maximumul posibil pentru a fi fericit in toate domeniile vietii mele.
    Am citit intr-o carte fraza: "Daca ai potential sa castigi milioane si tu castigi numai mii de dolari, atunci nu dai ce ai mai bun in tine si nu iti realizezi in totalitate potentialul." Larry Winget
    Ei bine, eu vreau ca Oleg cel nou sa castige milioane 🙂
    Astept raspuns direct pe email-ul meu.

  47. Te salut Pera!
    Pot sa spun ca am inceput de ceva vreme ,si am reusit intr-o oarecare masura sa omor ceea ce era de omorat in mine. Am inceput prin a-mi dori sa-mi fie mai bine , sa-mi schimb atitudinea in fata esecurilor ,care s-au dovedit a fi bune ,determinandu-ma sa fac ceva nou ,ceva care sa-mi placa , sa simt ca-mi traiesc viata !
    Nasterea din nou, este un proces dureros ,dar merita !
    Multumesc Pera draga , pentru inspiratia ce mi-ai dat-o , la prima vizita pe site-ul tau , cu ceva timp in urma !
    Succes maxim ,in tot ceea ce faci !

  48. no, bun!
    … ca de obicei, materialele tale ma nimeresc exact in momentul critic! sunt ca un scafandru caruia i s-a terminat aerul din butelie si incepe sa simta efectul adrenalinei cand …wps! apare un material de la tine, care imi da aer!
    … de cateva zile inteleptul Eu se pregateste sa spuna adio la o zona de confort care si-a atins limitele… si e gata-gata sa faca marele pas dar … senzatia imaginara de bungee jumping il cam lasa fara rasuflare!
    … acum, reflectand asupra acestui material, a primit exact acel impuls de care avea nevoie ca sa faca saltul…aparent in gol!

  49. buna. ma numesc angel . nu cred ca as putea spune despre mine ca sunt cel nou sau cel vechi , tin sa cred ca sunt eu insumi, imi doresc o schimbare . am nevoie de un ajutor (un sfat o vb de la o persoana ) nu stiu cum as putea sa ma schimb am o viata tare dificila din toate punctele de vedere , nu stiu cum as putea schimba personalitatea si felul meu de a fi . mie greu sa rasufalc manecile cand nu stiu care este pasul de inceput. este greu sa faci ceva , sa iei o decizie pe care nu sti sigur daca o vei regreta sau daca te va schimba cu adevarat, as avea si eu nevoie de un sfat o indrumeare , care este primul pas care trebuie facut pentru a reusi sa te schimbi si sa simti ca detii controlul, daca cineva ma poate ajuta va ro contactatima la urmatoatrea adresa de e-mail [email protected] . va multumesc

  50. cum pot sa am pdf-urile audio ,,ritualul de imperechere la oameni'' si personaliatte alfa si seductial la barbati''. pe celelalte le am.
    am si cartea ,, personalitate alfa''
    multumesc.
    inca ceva te rog……sunt in somaj si cu moralul la pamant…..cum pot sa imi gaesc un job….nu am bani in prezent…..si sunt foarte deprimat……de femei nici nu paote fi vorba….am si o varsta inaintatat…42 ani….asta e….stiu ce trebuie sa imi schimb atitutdinea si sa am o mai mare responsabilitate…
    astept raspuns,
    multumesc Pera.

  51. Mi-am planificat acum o saptamana toate obiectivele pe care trebuie sa le indeplinesc in fiecare zi. Dar incepand cu prima zi, nu reuseam sa le ating pe toate, tot interveneau altele si le lasam in urma pe cele importante.Astazi am reusit sa ating toate obiectivele.In zilele urmatoare voi face la fel.In plus ma voi trezi cu doua ore mai devreme, la 6:30. Multumesc pentru clip-ul tau.

  52. Eu cea veche: nu foarte bine organizata, cu frica de necunoscut, fara a putea realiza tot ce imi propuneam intr-o zi.
    Eu cea noua: activa, curajoasa, motivata, organizata si fericita!
    Multumim pt video!

  53. elia veche isi amina zilnic trezirea (bipul mobilului se toooot decala, nesmitit, in fiecare noapte de insomnie), cea noua se si da jos din pat cu aproape o ora mai devreme
    elia veche nu stia sa stea dreapta, cea noua stie. Si aplica
    elia veche nu-si rodea unghiile, numa' pielitele, cea noua se schimba cu totul si uita de obiceiuri si naravuri din copilarie
    elia veche nu prea stia cum sa depaseasca un abonament de o luna la o sala sau la piscina, elia noua si-a cumparat IERI abonament pt. LUNA Nr. 2 la numita sala, cea unica!!!
    Sa ne traiesti, Pera! Am avut o stringere de inima la faza cu "a te simti responsabil pentru altii", OK, e o faza noua pt tine, dar mie mi s-a tot repetat ca nu-i poti face bine omului cu sila, stii, ce mi-e dragostea, ce mi-e binele. Si ca fiecare are – nu vina!- ci responsabilitatea lui pentru sine insusi. Mai sedem, mai cugetam.
    Oricum, e important sa stii ca esti sustinut, ca esti intr-un cantonament de 1 an si ca va fi de facut un bilant la final. Sa tinem stacheta sus! Sa tinem sus inimile!
    Multumim!
    http://www.astrosofia.ro/category/muzica-sufletul

  54. Anca cea veche se complacea in ceea ce era mai usor de obtinut, nu facea eforturi sa isi atinga obiectivele, era fricoasa de consecinte si de esecuri si nu suporta riscurile , megea indoita si nu zambea destul si vremea o deprima si haina de iarna ii parea prea grea.
    Anca cea noua e optimista si gata de incercari negandite si experiente si reusite , e gata de lupta, de drum , de schimbare , de bucurie. Merge dreapta, confidenta dar tot nu suporta haina de iarna si vremea cu ploaie …lol

  55. Adrian cel vechi era persoana care citea mult si experimenta putin.Adrian cel nou citeste, experimenteaza si observa diferenta.Excelent material.

  56. Vechiul era o persoana fara prea multa vointa,un individ care se amagea singur si isi spunea ca de maine voi face si iarasi urma o amanare,un om comod care pe altii a stiut sa-i stimuleze dar pe el niciodata.Cel nou este un om cu o sete de cunoastere de nou,dispus sa treca peste obstacole sa-si satisfaca nevoile,un individ care nu mai are loc de comoditate ci doar pregatit sa faca.

  57. Timea cea veche era dezordonata… Timea cea noua este ordonata.
    Timea cea veche era dezorganizata, lasa totul pe ultimul moment… Timea cea noua este organizata si punctuala.
    Timea cea veche era instabila emotional… Timea cea noua este echilibrata, in armonie cu sine insasi.
    Timea cea veche acorda mult timp pentru lucruri putin importante (telefon, internet, intalniri)… Timea cea noua acorda mult timp pentru citire, meditatie, sport.
    Timea cea veche manca nesanatos… Timea cea noua mananca multe fructe si legume.
    Timea cea veche avea obiceiul de a se culca tarziu si de a se trezi tarziu… Timea cea noua se culca devreme si se trezeste devreme.
    Timea cea veche se ocupa cu altii… Timea cea noua se ocupa cu sine insasi.
    Timea cea veche visa mult… Timea cea noua vizualizeaza mult.
    Timea cea veche
    Timea cea veche era impulsiva… Timea cea noua este calma si rabdatoare.
    Timea cea veche era timida… Timea cea noua este increzatoare in fortele proprii.
    Timea cea veche era influentabila… Timea cea noua este influenta.
    Iti multumesc :)!

  58. eu cea veche petreceam mult timp in fata televizorului, mancam rar, dezordonata si dezinteresata, sport bine inteles ca nu, cheltuiam multi bani si ma chinuiam sa termin niste studi incepute din pasiune in urma cu mult timp si ….sa pierdut pe drum pasiunea si studiul:))
    eu cea noua: sper sa iau atitudine, scot televizorul din camera de maine, ma bag la somn mai din timp, am sa imi fac un program regulat de luat masa……si cred ca mai schimb cate ceva……..mai sunt lucruri….gata dei acest momnet o ingrop pe alina cea veche si se va naste alina cea noua : o invingatoare, o fata inteligenta si frumoasa. cu ajutorul tau am trecut de perioada neagra in care eu cea veche se lupta cu eu cea noua si invingea nici una, insa timpul a trecut si tot ce pot face e sa merg mai departe cu un "produs" nou si rezistent pe piata: eu noua. "Produsul" vechi a expirat si nu mai functiona de mult …incercam sa il repar dar nu stiam ca defapt era de aruncat:).
    ideea cu ingropatul si suflicatul manicilor o voi pastra vie in mintea mea….cat mai mult posibil

  59. Salut Pera! Ma dresez acum domnului psiholog. Am o intrebare legata de personalitate. Ce profil are o persoana care se uita cu placere la filmele de groaza ? Cumnata mea, o prietena actuala si una mai veche au placerea asta "bolnava" as numi-o eu. Dimpotriva doua dintre ele sunt persoane care au o inima buna. Pe a treia nu o cunosc destul de bine. Doua sunt persoane mai putin educate, de la tara. Nu stiu cat de multa scoala vietii au parcurs, dar sunt in Italia de cativa ani buni. Experienta sexuala: una are prea multa iar cealalta deloc. Cea dea treia are studii alese si are prieteni probabil mai distinsi. Care e parerea dumneavoastra ?

  60. Cristi cel vechi: timid, fara punct de vedere, orgolios, nerabdator, lenes
    Cristi cel nou : vizionar, visator, munctior, activ
    Mai sunt de lucrat la anumite capitole

  61. Eu cea veche: mereu preocupata de placerile celui de alaturi, cu o puternica convingere ca tot ceea ce fac nu e suficient de mult pentru ca el sa ma accepte si iubeasca, cu o minuscula incredere in ceea ce reprezint, fac sau spun, mereu cu miina intinsa in asteptarea atentia lui, dupa micilor farime de clipe petrecute impreuna.
    Eu cea noua: increzuta in ceea ce sunt, ce vreau, ce pot, capabila de a ma iubi, respecta si intelege. Preocupata de propriile nevoi si sentimente in cautarea unei relatii sanatoase.

  62. Eu vechi : incredere in sine scazuta , multe oportunitati pierdute , aproape mereu in zona de confort , temator , nostalgic , prea atent la opiniile altora .
    Eu nou : increzator , mereu in dezvoltare in afara zonei de confort , cunoscut , curajos , plin de viata , indiferent .

  63. Ianis cel vechi era egoist, orgolios, neperseverent, nehotarat si putin idealist. Ianis cel nou este generos, perseverent, hotarat, responsabil, si idealist, dar cu simtul realitatii.

  64. Material excelent, stim cu totii. Esti un om de mirat: iti asumi responsabilitatea prin videoul facut (probabil nu era usor).
    Acel om din mine care isi asuma responsabilitate in viata lui, are scopuri-vise bine definite si a inceput sa faca eforturi mari pentru o schimbare in bine a facut urmatorele lucruri: a filozofat mult, provocarile le-a tratat ca un esec, a pierdut aprope toata motivatia de a continua munca care i-ar schimba viata. In momentul acesta eu ma apuc de treaba mea care va schimba viata mea in bine; fiecare problema care va apare o sa-mi fie doar un lucru interesant care, daca o voi rezolva, imi va schimba viata in bine; motivatia mea o sa revina automat pentru ca n-o sa mai las sa ma doboare nici o problema, si asa in fiecare pas reusit o sa simt succesul…

  65. eu – cea veche eram ignoranta cu mine, ma neglijam, fumam
    eu – cea noua lucrez zilnic cu mine, ma (re)descopar, nu mai fumez (de 8 zile)

  66. citind comentariile mi-am dat seama ca ma regasesc in multe… totusi cred ca NU TREBUIE SA NE OMORAM VECHIUL EU
    ci TREBUIE SA CONSTIENTIZAM PROPRIUL EU
    nu ucideti pe cel ce va invatat sa fiti mai buni, adica voi insiva… nu incercati sa fiti ca alti pentru ca altii vi se par mai buni… CONSTIENTIZATI-VA PROPRIA PERSOANA!

  67. Buna!de maine am sa imbrac ceva negru!Vreau sa las in urma neincrederea,lipsa stimei de sine,depresia……Vreau sa ma evaluez la adevarata mea valoare…….Vreau sa ma vad puternica…..Desi sant….nu cred.VReau sa ma vad o femeie sigura pe ea si pe atuurile ei.!Vreau sa ma vad exact asa cum sant:puternica,inteligenta,draguta,si cu destul de multe calitati.Vreau ca viata mea afectiva sa se imbunatateasa,vreau sa ma deschid,sa am incredere,sa ma daruiesc,sa-mi dau voie sa ma bucur,sa simt fericirea………Vreau sa devin noua femeie Rodica!

  68. mihai cel vechi arata lenes, nu are grija de el, de facultate, mereu se apuca maine/peste o saptamana de treaba, este delasator, nu are ambitie, nu munceste etc.
    Mihai cel nou arata sportiv, cu o alimentatie sanatoasa, cu chef de munca, iesit din zona de confort, muncind pentru el, iertand, iubindu-se pe sine si pe cei din jur, multumit de el.

  69. Buna Pera…in primul rand vreau sa-ti multumesc pentru acest video , sincer chiar am nevoie de ajutor asa ca m-am "impartit " in 3 categorii : teo cel vechi : luat peste picior aproape de oricine , pesimist , timid , fraer , extrem de trist ,cu complexe de inferioritate si fara un scop de a trai….dar totusi acum 2 ani am realizat ca trebuie sa lepad "haina cea neagra" asa ca am fost nevoit sa intru intr-un alt anturaj….teo cel prezent (nu stiu daca am scris corect ) : extrem de optimist , cu scop in viata , cu multi prieteni , nu permit nimanui sa ma coordoneze sau sa ma ia peste picior ,(chiar daca ajung la violenta) ,vesel,am curaj mai mare si vad viata din alta perspectiva… in final sunt multumit de mine si de faptul ca am reusit sa ma inving oarecum…dar peste un singur lucru nu am reusit sa trec , anume teama de a CITI in public.. practic nu inteleg de ce ? am stat ore in sir pe siteul dlui Marius Simion si tot nu am depasit aceasta teama , adica pot discuta cu orice fata fara sa ma incurc in cuvinte , pot sa port o conversatie la nesfarsit cu orice persoana , dar cand e vorba de mai multi pur si simplu incep sa tremur si sa fac ca toti dracii… de aceea vreau ca teo cel din viitor sa depaseasca pragul asta , daca ma poti ajuta o sa-ti ascult sfaturile cu cea mai mare placere…toate cele bune (app scuze pentru "cacofonie" )

  70. persoana cea veche: plina de inhibitii, nehotarata si lipsita de ambitie, obosita in permanenta si fara chef de viata, neingrijita si superficiala.
    persoana cea noua: ambitioasa, hotarata, ferma si comunicativa. atenta la nevoile ei, energica si axata pe idealurile sale.

  71. Salut Pera!
    Am descoperit de curand blogul tau pe care il gasesc foarte util in dezvoltarea mea personala.
    Cu ceva timp in urma mi-am propus sa renunt la persoana mea cea veche: fara incredere in sine, nesigura, cu o zona de confort care a devenit precum o plapuma grosa – calduroasa dar apasatoare- persoana care amana mereu sa faca ceea ce a atras-o inca din copilarie. Vreau sa devin o persoana noua: curajoasa, cu scopuri precise, perseverenta in atingerea lor, indrazneata, in permanenta cautare de raspunsuri.
    Multumesc ca m-ai ajutat sa constientizez aceste lucruri. De maine o sa port ceva negru.

  72. Sunt o persoana destul de neincrezatoare in fortele proprii(desi incerc sa ma lupt sa scap de asta),nesociabila(desi as vrea mereu sa vorbesc cu alte persoane din anturaj,dar parca pur si simplu nu am nici un subiect de discutie),foarte emotiva,pesimista :(.
    Imi doresc ffffffffff mult sa ma schimb,si am nevoie de exerctii practice,lucrez in fiecare zi la propria persoana,incerc sa las gandurile pesimiste facandu-le loc celor optimiste.Incerc sa fac mereu in anturajul meu cate ceva cat de cat indraznet pentru a-mi face simtita prezenta,incerc sa comunic mai mult cu cei din jur dar de putine ori reusesc.Stiu ca dorinta-i mare si drumu-i lung pana sa ajung la „destinatie”.
    Iti multumesc nespus de mult pentru ca ma ajuti.

  73. Acum inteleg si realizez cu adevarat ca in momentul cind te hotarasti sa lasi totul in urma si sa incepi o noua viata totul in jurul tau incepe sa se schimbe si iti vine in intimpinare exact atunci cind ai nevoie , ASA A VENIT SI ACEST VIDEO CARE MI-A DAT INCA UN PLUS DE INCURAJARE LA ACTIVITATEA CARE CHIAR IERI AM INCEPUT-O . CHIAR DACA E TIRZIU SI MAIINE TREBUIE SA MA TREZESC DE DIMINEATA , BUCURIA DIN SUFLETUL MEU E MARE SI FACE SA SA NU IMI MAI FIE SOMN.

  74. Intradevar pasim intr-o lume noua in aceeasi perioada . De ieri am devenit Distribuitor Independent Herbalife si sunt foarte fericita desi nu sunt sustinuta si incurajata de prietenul meu cu care traiesc de un an. Dar dorinta de a deveni independenta financiar si de a schimba ceva nou si de a fi satisfacuta sufleteste de ce fac in viata asta, imi da curajul sa merg pas cu pas mai departe.
    Viata mea de innainte era plictisitoare, sedentara desi am in sertar doua diplome care mi-ar deschide multe usi deasemeni experienta acumulata dar din cauza remunerarii financiare care nu ma satisfacea moral am hotarat sa schimb radical totul ca sa tot fi satisfacuta din toate punctele de vedere mai ales ca incepusem sa am probleme de sanatate fizica si cadeam usor , uneori si in depresie, ceea ce imi afecta relatia de cuplu.
    DUPA SCHIMBARE .
    Eu in viitor imi doresc sa imi valorific capacitatea mentala si fizicla la cota maxima ca sa fiu satisfacuta si sufleteste si moral si financiar si din punct de vedere al sanatatii. Multumesc . Curaj tuturor care isi doresc o schimbare in viata lor . Actioneaza imediat Nu astepta …….

  75. Buna Pera,
    Citesc de aproximativ doua luni articolele tale si ale Andreei si pot sa spun ca sunt intr-un proces de schimbare.
    Doresc sa moara din mine neincrederea in fortele proprii si pesimismul pe care l-am dezvoltat in momente dificile ale vietii, si sa fac loc increderii in ceea ce pot si optimismului ca lucrurile pot sa iasa si bine, nu doar rau. In consecinta imi promit mie insami sa port un accesoriu negru care sa simbolizeze renuntarea la aceste stari negative care ma tin pe loc, pentru a face loc acelora care ma pot ajuta in a-mi indeplini obiectivele propuse.
    Succes in tot ceea ce intreprinzi si consider ca suntem norocosi noi, toti cei care te-am descoperit.

  76. eu cel vechi … daca spun „muppet” mai e nevoie sa zic ceva?
    eu cel nou… am constientizat un potential imens. si am inceput sa-l exploatez de ceva timp. asta de cand te-am descoperit pe tine, dupa cum ti-am mai spus-o. si incerc sa-l valorific in continuare. „eu” cel nou e un tip mai asertiv. mai disciplinat. si de aici vin toate satisfactiile. eu cel nou va sti cand merita si cand nu merita sa lupte pentru ceva. si cand va lupta, o va face din toata inima. la urma urmei cui ii sunt de folos jumatatile de masura? …

  77. …am observa multe lucruri reale din citeva lectii ,texte …este ceva care ma face ca hipnotizat sa citesc ,sa aflu …parca ar fi pasii de care am nevoie sa-i fac dar nu am curaj s.a. ….cel vechi : un fals  viitor vreau sa simt ca traiesc real ! imi place felul de expunere …care este usor cred de inteles …

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.