Cum iti protejezi familia de infractori – ghid de supravietuire moderna pentru liderul alfa

Am pregatit o serie de cateva lectii care se cheama ” Ghid de supravietuire moderna pentru liderul alfa pe timp de criza economica” in care l-am intervievat pe Luca Dezmir ( www.milionarulmioritic.com) pentru ca il cunosc si el aplica tot ceea ce predica. Acest ghid este o discutie intre noi doi si se bazeaza pe experienta  personala a lui Luca in construirea de sisteme care sa creasca independenta alimentara, energetica si securitatea personala si a familiei in caz de criza economica.

Prima parte din seria de materiale despre supravietuirea moderna a liderului alfa  pe timp de criza o poti asculta aici: http://www.personalitatealfa.com/blog/ghid-de-supravietuire-moderna-pentru-liderul-alfa-pe-timp-de-criza-economica/

Partea a doua se refera la securitate si o poti asculta mai jos.

Despre ce vei invata:

– cum gandesc infractorii

– teoria foilor de ceapa

– cati caini e bine sa ai

– securitate pasiva si activa

– o arma pentru care nu e nevoie de permis ce poate sa omoare un urs

– artele martiale si avantajul lor

– armele de foc

– dezvoltarea personala si autocontrolul

Evident, mi-ar place sa vad feedback ul tau si adaugarile tale la materialul de mai jos:

 

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

50 de răspunsuri

  1. Ciobanecu Belgian – Malinois – e mult mai eficient. Nu se compara cu Ciobanescul German. Are ar mai scurt, e mai rapid, are reflexe mult mai bune, agresivitate naturala superioara, dresaj mult mai usor de facut.

  2. Eu am citit ca acea casa cu toate sistemele de alarma si caini si ziduri si vampiri si ce vreti voi :), descurajeaza spargatorii obisnuiti, dar tinde sa atraga atentia profesionistilor.
    In plus artele martiale nu sunt o idee chiar asa de buna, gandeste-te ca un talhar prins asupra faptului nu sta in garda sa se lupte cu tine, iar artele martiale si autoapararea nu sunt sinonime.
    Tehnicile trebuie sa iti intre automat, sa le cunosti filozofic e inutil. Oamenii sunt setati ca in situatia de atac sa fie afectati de : tunnel vision, nu mai poti executa miscari care necesita finete, ci doar miscari grosiere si repetitive, nu mai auzi bine, nu mai simti kinestetic bine, devii rezistent la durere, si valul de adrenalina te poate da peste cap, poti sa ingheti si cu siguranta ce vezi arata ca un film care sare imaginea.
    In rest este un material excelent.

    1. lolox,
      ce spui tu e discutabil si depinde de la om la om si de la arta martiala la arta martiala. eu am facut Wing Tsun Kung Fu si iti pot spune ca am fost pus de doua ori in pozitia de a ma apara. in asemenea situatii intervine automatismul. pur si simplu alegi din instinct miscarea care „iti vine la mana”, miscare care de multe ori poate fi diferita de „miscarea ideala” dar, chiar si asa, poate sa fie deosebit de eficienta.
      cum spui tu, sunt de acord ca nu toate artele martiale se preteaza pentru autoaparare. de exemplu aikido e „prea supla”, de obicei adversarul nu e scos din lupta, artele martiale cu prize si lupta la sol se preteaza doar pentru situatia in care te confruncti cu un adversar.
      ideal ar fi sa cunosti mai multe arte martiale, de genul MMA (Mixed martial Arts) si sa utilizezi tehnicile in functie de situatie.
      oricum, raman la ideea ca o arta martiala, indiferent care, e mai buna decat niciuna, atunci cand te confrunti cu un agresor.

  3. Inca ceva, un compound mediu costa 400 ron (70 metri per secunda), iar unul profesional e de la 700 ron (90 m/s). La 1200-2000 ron (peste 100 m/s) se poate cumpara unul profesional, pentru vanat ursi. Asta din Romania, ca din strainatate la prima mana se pot lua mai ieftine.
    In ce ma priveste, mi-am facut singur un arc (traditional), din lemn taiat din padure, si doar coarda e profesionala, la 20 ron. Are putere suficienta pentru a dobori un porc.
    O sageata e 10-20-30 ron.

  4. Malinois,Ciobanescul German sunt doar optiuni secundare.Ciobanescul de Asia Centrala(Cao) ori Perro de Presa Canario vor fi intotdeauna primele alegeri cand e vorba de protectie,asta daca ai habar de chinologie.Nu uita de pedigree cand vrei sa achizitionezi!

  5. Faza cu castelul e bestiala .N-am prea iesit eu din tara ,dar daca va uitati pe google earth la americani, canadieni, „englji” aia au casute cu pajisti, cu gardulete de cel mult 30 cm care is decorative sau au garduri vii . Asta e paranoia cu garduri de 2-3 m, daca are nevoie de smurd sau pompieri ce face ? – sar cainii pe ei.
    Arcul e folosit din preistorie ca arma, normal ca e mortal – arcasii aveau cele mai puternice brate , aveau o putere extraordinara.Daca mergi pe strada cu un arc n-o sa se ia nimeni de tine(„The Weather Man”) , dar s-ar putea sa vina baietii cu halate albe sa discute cu tine , si nici nu cred ca o sa ai multi prieteni . In Ro legitima aparare e prost definita si daca ala vine la tine in curte si tu tragi cu sageti si il omori sunt sanse sa petreci timp de calitate cu „prietenii” lui intr-o camaruta.
    Daca intr-un conflict tu pui mana pe arma si o folosesti te baga la nerespectarea regimului armelor si munitiilor – trebuie sa folosesti strict arma ta pe care o ai inregistrata; daca n-ai permis si mai
    cool.
    Ar mai fi o regula de bun simt – sa nu vorbesti cu strainii si asta e valabil si pe facebook, twitter . Ai poze cu plasma , canapeaua de piele si spui ca pleci 3 zile din tara , si cand te intorci te miri de ce ti-au disparut cerealele.
    Cred ca ar trebui sa mai adaugi o sectiune cu legitima aparare , in care un avocat , procuror sa vorbeasca despre conditii si cum se aplica in mod legal. Daca tu te aperi si scapi de atacatori ,dar ajungi in puscarie ca ai incalcat nu stiu ce lege , degeaba.
    Articolul e ok ,dar cam paranoia.

    1. Daniel,
      multumesc de feedback 🙂
      obesrvatiile tale sunt perfect intemeiate, in cazul unei societati functionale.
      eu vorbesc despre o situatie la limita, in care societatea e in colaps, partial sau total. in acest caz, atunci cand vine vorba de supravietuirea fizica personala si a familiei, voi alege suprvietuirea.
      mai e un aspect interesant: legea spune ca poti sa te aperi si sa raspunzi cu mijloace de forta comparabile cu amenintarea. in niciun caz nu voi folosi mijloace letale, daca persoanele respective nu imi ameninta viata. chiar si folosirea mijloacelor letale (de exemplu o bata) poate lua forme neletale (il lovesc in picioare de nu se mai ridica).
      interesanta propunerea cu invitarea unui avocat, o voi lua in seama 🙂

      1. Inteleg ideea ta , care se bazeaza ,probabil, pe acel „survivalism” american , care merge foarte bine in SUA/Canada ,care is cat Europa.
        Aici in Ro suntem in Europa si de-a lungul istoriei au existat foarte putine cazuri in care era fiecare individ pentru el . In cazul unui scenariu tip Somalia te vei confrunta cu grupuri formate din dezertori din armata, politie care or sa fie inarmati , bine pregatiti si o sa li se falfaie de niste „gardulete”.
        Cel mai probabil se poate vorbi de un scenariu in cadrul unui conflict armat unde se va decreta starea de urgenta si multe legi vor fi abolite.Se va ordona retragerea si evacuarea si vei parasi confortul casei.Daca se trece sub control inamic esti obligat sa respecti legile aluia. In ambele cazuri n-o sa lase civilii sa mearga cu pistoletii pe strada.
        Si in WW2 cand se retrageau nemtii era o perioada scurta de haos dupa care veneau sovieticii si „impuneau „ei ordinea.- exista un anumit control.
        Referitor la arme in Europa medievala arcul a fost inlocuit de arbaleta.Era mai puternica, usor de folosit , usor de construit , acuratete ridicata si o poate folosi oricine.Astea noi au si mai multe proiectile si se incarca destul de rapid , si as prefera oricand arbaleta in locul arcului .Din cate am inteles iti trebuie permis ,dar e mai eficienta decat multe pistoale cu bila/gaze.
        PS. Vad ca s-a uitat de un lucru important si anume haleala. Toti avem ceva in frigider ,dar daca s-a intrerupt curentul in 12 h max trebuie sa arunci tot – se impute. E mai util un ghiozdanel cu niste conserve si sticle de apa imbuteliata – zacusca nu prea tine.

  6. OK, Luca, tu prezinti lucrurile din punctul de vedere al omului normal, care cunoaste legile si cauta sa se incadreze dar, infractorul NU e un om normal, nu prea ii pasa de legi si ca sa fii eficient in autoaparare trebuie sa intelegi si mintea atacatorului .Si infractorii au imaginatie mai mare decat ne convine noua, mai rudimentara poate dar a nivelul lor.
    – Sa incepem cu cainii :
    Eu am pierdut doi ciobanesti germani astfel :
    Au venit niste tigani cu in bat care avea la un capat calti inmuiati in smoala, cand cainele a muscat batul i-au ramas dintii inclestati acolo. au intrat si l-au omorat, si apoi au avut cale libera.
    Arcul :
    Sunt de acord ca e f. eficient, dar are un dezavantaj major : e mare !
    Un pistol il poti tine in buzunar, un arc nu.
    E dificil sa obtii legal un pistol, dar infractorului nu ii pasa de legi, doar daca te uiti la stiri vezi ca ei au pistoale si le si folosesc !
    Sigur, e uman si normal sa nu vrei sa omori un infractor ci doar sa-l ranesti si sa-l sperii si sa fuga, dar daca nu se sperie ci se infurie, atunci el te omoara sigur si chiar daca e prins si ajunge la puscarie nu ii pasa prea mult, ba se si lauda cu asta.
    OK, te-ai aparat si ai omorat atacatorul, ce urmeaza pe urma ?
    Procese, trebuie sa te acoperi legal, etc.
    Si nu uita, mortul are si el o familie, prieteni, etc. si astia nu te vor ierta si vor cauta sa se razbune, poate tu si ai tai sunteti aparati in casa, dar cand iesiti din casa ? Te poate lovi o masita sau iti poate cadea un ghiveci in cap, sau sau fata poate fi lovita sau imbrancita sub o masina, sau rapita, etc, vei trai toata viata sub amenintare,
    Eu as evita folosirea armelor, poate fi mai buna o capcana la intrarea in casa ! Ia gandeste-te la asta !
    Deci cand analizezi metodele de aparare a ta si a familiei, e bine sa stii si felul in care gandeste infractorul… daca gandeste, unii nu sunt la nivelul tau de inteligenta, nu analizeaza ci pur si simplu dau buzna !
    In concluzie, e f. bun materialul pe care l=ai postat aici, bun si folositor, eu am incercat doar sa-l completez !
    Dorina

    1. Dorina,
      multumesc pentru feedback 🙂
      intr-adevar, optiunea folosirii fortei letale TREBUIE sa fie ultima, pe lista de optiuni. ea presupune pericole majore, atat legale cat si de alta natura, mai ales dupa savarsirea actului.
      dar o spun inca o data: vorbesc de situatii la limita, in care societatea e in colaps, partial sau total. in aceste situatii, in care suni la politie si nu vine nimeni, trebuie sa iei decizii si trebuie sa fii pregatit pentru orice, inclusiv pentru optiuni letale, in cazul in care acestea sunt necesare, pentru ca ai fost amenintat cu forte letale.
      evident, trebuie sa tii seama si de lege…

  7. Felicitari pentru realizarea interviului, imi place si e foarte eficient.
    Ai pus o intrebare la sfarsit”Ce faci cand esti la bloc?”
    si se termina mp3-ul
    Are si o continuare cumva? Ar fi foarte interesant sa auzim si partea respectiva din inregistrare.
    Ciao

  8. Mama ce probleme are Luca asta frate, e paranoia rau de tot, de nevoie de siguranta nu mai zic…ca sa iti faci o fortareata din asta si sa consumi atata timp si energie arata clar ca are destule probleme la mansarda… eu cred ca are nevoie de terapie nu de sisteme complexe de aparare.
    Un lider nu are nevoie de prostiile astea frate ce traim in jungla… Eu i-am vazut de multe ori prin oras pe Patriciu, Tiriac si altii oameni care fiind persoane publice si cu foarte multi bani ar avea de 1000 de ori mai mult „lipici” la hoti decat Luca asta si nu erau paziti de o mie de sisteme antifurt si aparare…
    Mergeau ca niste oameni normali pe strada…
    Daca mergi prin Primaverii, unde e cel mai mare conglomerat de oameni cu bani nu ai sa vezi fortarete una langa alta…ci vile elegante, cu gard de 1,60 fara caini, fara sisteme complicate…poate o camera de filmat si cam atat…
    Hai ca am trait sa o aud si pasta…
    Pera o personalitate alfa nu risipeste atata cantitate de energie pe prostii din astea !
    Mitel.

    1. Aici gresesti. Persoanele de care zici tu, au propria garda personala. Pentru omul obijnuit, PARE ca nu are si ca se plimba normal.
      Dar au oameni foarte bine platiti si foarte bine antrenati sa ii apere.

      1. Acum 3 ani am fost la BookFest si l-am vazut pe Patriciu cum se plimba super relaxat cu nevasta…si nu era nici o garda de corp inarmata pana in dinti…
        Acum 2 ani un cunoscut al meu prin natura job-ului a executat niste reparatii la una din proprietatile lui Vantu…si nu prea semana a fortareata…
        In alta ordine de ideii daca omul a ajuns sa invete pe copilul lui minor cum sa traga cu o arma „in caz ca e nevoie” e grav de tot…

  9. Foarte interesant,cat despre arte martiale si eu fac Wing Tsun Kung Fu.Nu e chiar asa cum spun unii(conteaza greutatea) adica sistemul Wing Tsun a fost inventat de o calugarita shaolin,deoarece shaolinii se bazeaza numai pe forta,apai va dati seama ca o femeie nu poate avea forta unui barbat,asa ca a inventat ceva mai inteligent.

  10. Personal nu ma tem de hoti, nu au ce sa-mi fure.Pentru cei care au cate ceva, stiti ca este o vorba:”de ce-ti este frica,nu scapi!”.! In plus cred ca este o zona care starneste pasiuni in randul barbatilor:).

  11. Luca, tu ce parere ai despre stilul de viata croit in jurul familiei nucleare (mama-tata-copil)?
    Crezi ca ai mai fi avut astfel de hobbiuri la varsta asta daca ramaneai burlac ?

    1. odata cu familia, apar responsabilitati fata de ceilalti, care iti schimba perspectiva si modul de a gandi. nu poti sa cuantifici aceasta schimbare decat daca ai trecut prin ea 😉

  12. Ce sa zic? Toate bune si ….interesante:
    1) Infractorii actioneaza dupa pont si dupa ce urmaresc un timp victima.
    2) Daca esti priceput cu adevarat in electronica, nu doar hobbyst, imaginatia nu are limite si un sistem de supraveghere construit de tine si a carui functionare sa o stii doar tu, e cel mai sigur. Nu am sa dau nici macar un exemplu teoretic, pentru a nu da idei hotilor(nu poti sti ce infractori urmaresc articolul 😉 ), dar cert este ca un sistem conceput de tine e unic, nu e un model la indemina hotilor ca sistemele montate de firmele specioalizate, care sincer, nu sint decit o afacere banoasa pentru firma respectiva. Sistemele respective pot fii studiate si de infractori ca si potentiali clienti ai firmei, pot fi studiate documentele producatorilor, deci vor stii cum functioneaza si cum pot fi anihilate. In schimb sistemul creat de tine va fi practic inexistent pentru ei, pina calca pe bec. Asta valabil doar pentru electronisiti. in rest……doamne fereste-ne de asa ceva. :))

  13. Singurul aspect practic al „sistemelor” tale de securitate este ca descurajeaza un eventual atac. Dar, cu sau fara caini, cu sau fara arc, cu sau fara arte martiale, o gasca de hoti profesionisti, care sunt dispusi sa te uicida, nu iti vor da nicio sansa.
    Cum crezi ca poti tu sa tragi cu arcul cand esti luat prin surprindere? Pt. ca, cel cel mai mare avantaj al atacatorilor, este si cel mai important dintre toate: elemetul surpriza. Acest element iti doboara toate sistemele.
    Sistemele astea pot fi eficiente impotrva unor atacatori slabi. Sigur, cei profesionisti probabil isi vor alege o tinta mai usoara, dar daca te aleg ca tinta, indiferent de sitemele tale, esti victima. Sansele sunt foarte mici pt oricare dintre noi intr-o asfel de situatie.

    1. intr-adevar,
      pentru un profesionist nu exista limite. atata doar ca profesionistii tintesc prazi grase, iar eu nu tin in casa asa ceva. ca atare, pregatirile mele se rezuma la amenintarile obisnuite.

  14. Lucruri la care nu m-as fi gandit, dar foarte interesante. Voi tine cont cand voi avea casa mea. Pana atunci, asteptam si partea cu locuitul la bloc, care vad ca e taiata. Multumim!

  15. N-am avut rabdare sa ascult pana la capat interviul cu Luca. Cu totii trebuie sa fim constienti de pericolul hotilor si trebuie sa actionam preventiv.
    Mie unul mi se pare exagerat modul cum pune problema Luca. Este, bine-nteles, o bruma de adevar dar nu putem deveni paranoici…

    1. Gilos,
      interviul abordeaza problema unei „caderi de sistem”, in care societatea nu mai functioneaza, in care amenintarile sunt altele decat in situatia obisnuita, de zi cu zi…

    2. Este, bine-nteles, o bruma de adevar dar nu putem deveni paranoici… Evident, daca in fiecare zi urci scarile 10 etaje la bloc nu devii paranoic, dar daca odata in timpul asta se ia curentul si casa scarilor nu are ferestre, este intuneric bezna si faci un pas gresit si cazi cateva trepte, data viitoare o sa ai grija sa porti permanet o lanterna, o bricheta cu benzina (zippo) sau o bucata de lumanare la tine pentru orice eventuailtate.Sau daca se blocheaza liftul, sa cunosti sistemul de actionare a usilor asa incat sa poti reusi sa parasesti cabina liftului in siguranta este tot paranoia?Evident unii sunt in stare sa urle cu orele asteptand sa fie ajutati de altii, dar asta explica diferenta de mentalitate.

  16. Un subiect interesant, care este deja in mintea fiecaruia numai ca unii se gandesc asa cum faceti voi la siguranta familiei iar altii: „in ce gasca sa ma bag ?”
    Indiferent unde stai la bloc sau la casa atacatorii sunt in grup , victima este de obicei singura, iar „vecinii” sunt „orbi” si „surdomuti”.
    Oare de ce „raii” pot face grupuri, mai repede si mai unite dacat cei „buni” ?

      1. Diferenta intre alfa si beta.Cei alfa gandesc pe termen lung, imagineaza scenarii si cauta solutii, cu alte cuvinte au o abordare proactiva.Cei beta cred ca „nicidata nu o sa se intample asta” si doar reactioneaza la evenimente, cateodata prea tarziu.Cat de adevarat „Daca vrei pace, pregateste-te de razboi”.

  17. Cu cat mai multe pregatiri, cu atat mai mare este frica. Cu cat mai mare este frica, cu atat mai mari sunt sansele sa atragem spre noi lucrul de care ne este frica.

  18. Cam tarziu reply-ul meu,dar am o precizare pentru Luca Dezmir la armele de foc.Pentru a obtine un permis de port arma letala este imposibil ca civil cu legislatia in vigoare(nu-i vorba de birocratie,ci doar ca nu o sa-ti elibereze nimeni permis de port arma letala).Singurele exceptii ca persoana fizica&juridica sa obtii acel permis este daca poti dovedi ca esti amenintat(nu genul de amenintari ca te simti vizat etc),esti vanator(inscris intr-o asociatie de vanatoare) sau antrenor de tir.In rest armele de foc sunt pentru cei din sistem(MAI,MAPN etc.)sau persoane care au lucrat in sistem si pot obtine mai usor permis pentru arma letala.Din interviu reiese ca te duci la politie si iti obtii permisul( intr-adevar cu dificultati) pentru arma de foc ceea ce este total fals.Intr-adevar ca persoana fizica poti obtine un permis de port arma neletala(glont de cauciuc,gaz),dar cam atat.In rest foarte informativ interviul mai ales in legatura cu protejarea pasiva a casei doar ca eu in loc de lupi as prefera dobermani pentru paza.

    1. Exista posibilitatea de a obtine arme de foc la negru, sunt multe exemple aratate la stiri, insa exista posibilitatea legala de a obtine arme de de foc, implicit permis de port arma daca faci dovada ca este necesara( daca lucrezi cu sume de bani in mod curent sau ceva in domeniu).Asta este valabil pentru arme personale gen pistol, revolver sau arma de vanatoare.Armele cu tragere automata nu sunt in lista, insa in cazul unei situatii exceptionale te poti trezi atacat, deoarece au fost devalizate depozite.

  19. Interesant articolul
    dar vreau sa aud si securitatea legata de locuitul la bloc. ca si eu stau la bloc.
    ai intrerupt podcast-ul tocmai acolo

  20. incaltaminte barbati:
    paranoia o sa faci in pantaloni cand te vei trezi intr-o situatie de genul asta total nepregatit
    vedeti doomsday preppers si the colony

  21. armele cu bila de cauciuc pot fi modificate in asa fel incat sa traga cu munitie letala care de fapt este acelasi lucru cu cea neletala diferenta constituind-o glontul propriu zis, bila de plumb sau de cauciuc, teava armei trebuie modificata pt a suporta explozia cartusului si pt a nu obtura glontul, recomand un pistol cu 2 tevi, dupa ce ai tras cu glontul letal ii schimbi teava cu cea pt neletala si astepti sa vina popo sa te intrebe de ce l-ai omorat pe bandit, raspunsul potrivit ar fi „nu stiu nene cine l-a omorat pe violatoru talharu pedofilu care de altfel mi-a invadat proprietatea si care a atentatea la integritatea mea si a familiei mele, pentru ca pistolul meu e cu bila, incearca mata sa tragi cu glont, ia vezi reusesti. :))

  22. felicitari pera pt abordarea acestui subiect, este unul f f delicat. Noi romanii, in special cei care considera interviul cu d-nul Luca Dezmir o dovada de paranoia, suntem invatati sa asteptam ajutor din partea autoritatilor atunci cand ne aflam intr-o situatie critica si periculoasa, nu este in totalitatea vina noastra, asa am fost invatati, indoctrinati si setati, ceea ce lumea trebuie sa inteleaga este ca e nevoie de o stare de alarma permanenta, un plan pt toate situatiile pe care ni le putem imagina si de oleaca de antrenament pentru situatiile respective. Sa fii pregatit pentru un atac nu inseamna sa fii paranoic, iar sa fii tinta unui atac si sa nu fii pregatit…. ei bine oricine a trecut prin astfel de situatii a devenit cu siguranta „paranoic”.
    un an nou plin de impliniri si realizari pe toate planurile! la multi ani!
    hai Romania, hai ca inca se mai poate!!! sper!

  23. E amuzant prietenul tau :)) Spunea de arc ca e practic pt ca nu ai nevoie de niciun permis de portarma si parea ca gandeste din pct de vedere foarte economicos si totul ok, pana cand a inceput sa spuna de arcul la 3000 de lei… „Si unul mai bun la 4000 „, pai de banii astia dai si de permis portarma, iei si o arma buna si vreo 100 de bile de cauciuc… Aici deja nu mai vorbea de securitate ci de pasiunile lui…

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.