4 superputeri pe care le ai și probabil nu le folosești

Turnul evolutiei - mentalIntuiţia este un dar sacru iar raţiunea un servitor credincios. Am creat o societate ce onorează servitorul şi uită de dar – Albert Einstein

De ce spune acest lucru chiar una dintre cele mai strălucite minţi ale omenirii?

Poate pentru că ştie un adevăr puternic despre oameni şi mintea lor.

O greşeală foarte mare pe care noi oamenii o facem este că am ajuns să punem foarte mult accent pe mintea noastră care este doar o unealtă.

Aşa cum un ciocan este o unealtă, un computer este o unealtă, la fel şi mintea noastră este o unealtă. Noi nu suntem mintea noastră şi noi putem spune minţii noastre să facă ce vrem, deşi dacă o lăsăm pe pilot automat ea face ce vrea. Mintea poate şi trebuie să fie controlată, strunită, pentru a ne servi pe noi, stăpânii ei.

Parafrazând un alt citat, mintea este un servitor de încredere dar un stăpân crud şi nemilos, dacă i se da ocazia.

În acest articol vreau să te învăţ să te folosești de mintea ta pentru ca ea să te slujească şi să te ajute ca un aliat şi nu să te saboteze.

 

Superputeri ale minţii tale pe care le poţi folosi oricând

 

Spunem piciorul meu, mâna mea, gura mea, urechile mele, dar nu şi mintea mea. Cum ar fi dacă nu ţi-ai putea controla o mâna şi ar face ce vrea ea?

La fel e şi cu mintea.

 

1. Putere de concentrare – focus

 

Una dintre cele mai mari puteri pe care mintea umană le poate avea este puterea de concentrare, de focusare ca un fascicul laser pe un anumit lucru .

Focusarea înseamnă că întreaga atenţie este canalizată într-o singură direcţie şi asta te ajută să intri în starea de flux, care la rândul ei te ajută să creezi lucruri extraordinare, să atingi obiective de neatins în alte condiţii.

Azi, trăim într-o societate care ne bombardează cu atât de mulţi stimuli şi ne distrage atenţia în atât de multe părţi încât această putere de concentrare practic nu mai există.

Acest lucru duce la decăderea societăţii în general pentru că sunt tot mai puţini oameni care pot să rămână concentraţi pe obiectiv şi/sau creaţie pentru a face lucruri extraordinare şi astfel, nivelul de superficialitate a atins cote poate nemaintalnite în specia umană.

Practic, omul de rând nu mai poate face nimic bine pentru că nu poate să stea nici 10 minute concentrat pe un anumit lucru. Îți vine un email, telefonul scoate un sunet, televizorul urlă, prietenii te caută, pe facebook e o notificare nouă.

 

Ia să văd, am ceva nou pe Facebook?

 

Ştii oameni care stau să dea resfresh la o pagină de net că poate poate mai apare ceva nou? Imaginează-ţi că oamenii AŞTEAPTĂ să fie deranjaţi şi să li se distragă atenţia. ”Ia să văd, am ceva nou pe facebook?” de parcă nu îţi doreşti să faci nimic ce îţi cere atenţia şi concentarea.

Din fericire, oamenii au început să înţeleagă răul uriaş făcut de fragmentarea atenţiei şi încep să caute să îşi redobândească puterile înapoi.

Eu când lucrez, încerc să mă izolez de stimuli externi. Îmi pun căştile în urechi cu muzică ce mă stimulează să creez şi îmi provoacă anumite stări şi întru în stare de flow în 5-7 minute şi nu mai ies de acolo între 30-50 de minute. Apoi o pauză şi reiau.

E doar un exemplu personal mărunt însă calitatea muncii mele este de 8-10 ori mai bună astfel decât dacă aş fi atent la emailuri, telefon şi aşa mai departe. Telefonul meu este mort până la ora 13, nu mă uit pe el.

Am ajuns la aceste concluzii după ani de zile în care mi-am dat seama că trec zile, săptămâni şi luni iar eu nu creez nimic valoros pentru că timpul petrecut efectiv producând ceva este foarte mic datorită distragerilor permanente.

La fel e cu fiecare om. Cel care stă pentru o anumită bucată de timp focusat exclusiv pe o singură activitate, scoate ceva mult mai de calitate decât cei care nu fac asta. E simplu.

Aşadar, ca pas de acţiune, e important să ai câteva perioade în zi în care faci o singură activitate. Fie că e munca ta, fie că e educaţie sau relaxare, faci doar o activitate odată.

Pentru că ştiu că procesul nu e uşor, îţi dau un exerciţiu ca să îţi îmbunătăţeşti puterea de concentrare.

 

Exerciţiu:

Ia-ţi câteva lumânări şi zilnic aprinde o lumânare şi priveşte fix flacăra ei timp de 15 minute. Dacă nu poţi la început 15, încearcă 5. Dar e important să ajungi cât mai repede la 15. Consideră că e o formă de antrenament mental. Vei vedea în funcţie de cât de uşor sau greu e, cât de varză sau puternică e mintea ta şi capacitatea de a rămâne cu atenţia într-un singur loc.

Calitatea vieţii tale depinde foarte mult de capacitatea ta de concentrare.

 

 2. Rezolvarea de probleme

 

O a doua super putere a minţii noastre este capacitatea de a rezolva probleme. Se poate considera o abilitate de sine stătătoare şi se numeşte ”abilitatea de a rezolva probleme”.

Darwin spunea că supravieţuieşte nu cea mai rapidă specie, nici cea mai puternică, ci supraviețuiește specia cea mai adaptabilă la schimbări.

Atunci când îmi aleg oamenii cu care mă înconjor, primul lucru la care mă uit este cum reacţionează atunci când e nevoie să fie rezolvată o problemă nouă şi total neprevăzută, preferabil cu limită de timp.

Imediat îţi dai seama dacă ai în faţă un om ce rezolvă probleme sau un mediocru.

Omul mediocru îl recunoşti atunci când apare o problemă, prin faptul că începe să se plângă, să se enerveze, să vocifereze, să blesteme, să caute vinovaţi, să se supere, să îşi decline responsabilitatea. Începe să consume timp şi energie pe lucruri pe care nu le poate schimba şi care nu sunt în puterea lui de a le influența sau lucruri care nu vor face problema să dispară. Mediocrii, când apare o problemă se concentrează pe problemă.

Omul superior în schimb, în secunda doi începe să facă conexiuni cu ajutorul minţii. Cum pot rezolva această problemă nou apărută? Ce soluţie are acum în acest mediu , cu mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a rezolva această problemă, aici şi acum. Omul superior se focusează pe soluţie.

Cu siguranţă ştii ambele tipuri de oameni, cei agitaţi şi nervoşi care se pierd când apare o problemă şi cei calmi care caută soluţii permanent, aici şi acum, pentru rezolvarea problemei şi atingerea obiectivului.

Viaţa e plină de surprize şi este foarte important să avem foarte dezvoltată abilitate de a rezolva probleme.

Tu cum reacţionezi când apar situaţii total neprevăzute care îţi dau planurile peste cap?

 

Exercițiu:

Ca şi exerciţiu, de azi înainte de fieare dată când apare o problemă, misiunea ta este să începi să pui întrebări care sunt orientate spre soluţii şi nimic altceva.

Pasul 1 – repetă aceste cuvinte: ”soluţia se află în mediul înconjurător, aici şi acum, şi este datoria mea să o caut”
Pasul 2 – începe să pui întrebări . Cum rezolv problema? Cine mă poate ajuta? De ce am nevoie acum?
Pasul 3 – care este cea mai bună opţiune în condiţiile actuale pe care o pot alege?
Orice acţiune sau gând să fie orientate spre rezolvare. Fără dramă, nervi sau declinarea responsabilităţii.

 

3. Convingerile

 

Mintea noastră funcţionează prin crearea de convingeri. Adică îşi repetă un gând de suficiente ori până când crede că acea convingere este un adevăr, însă nu există adevăr absolut pe care omul să îl poată deţine.

Adevărul de ieri nu mai este adevărul de azi, Exemplu – pământul e rotund. Sau ”te iubesc şi fac orice pentru tine”. Era adevărat ieri, dar azi poate nu mai e adevărat. Apoi, cam orice adevăr care este dovedit ca fiind adevăr, de obicei opusul lui este la fel de adevărat.

De exemplu, dacă te îngraşi prea mult poţi să mori. Dar şi opusul, dacă slăbeşti prea mult, poţi să mori, este la fel de adevărat.

Rezultatele noastre în viaţă sunt date de convingerile noastre iar convingerile ne creează realitatea.

De exemplu, dacă eu am convingerea că niciodată nu voi avea o iubită, nu voi face nimic pentru asta. Dacă nu o să am iubită, de ce să pierd timp ca să mă îngrijesc , să îmi dezvolt abilităţi de relaţionare şi comunicare şi aşa mai departe? Oricum sunt pierdere de vreme pentru că iubita nu va veni niciodată, deci mai bine nu fac nimic, Şi nefăcând nimic, nici iubita nu are şanse să apară miraculos şi magic.

În schimb dacă cred că voi avea o iubită superfaină, am o şansă. Deşi convingerea mea nu îmi garantează că voi avea iubita visată, cel puţin sunt acolo, activ şi căutând, antrenându-mă şi fiind pregătit în caz că apare. Şi ghici ce? De obicei apare cineva. Cineva potrivit pentru tine în acel moment.

Convingerile sunt extrem de importante şi ceea ce mă fascinează este cum mulţi oameni muncesc enorm pentru a se proteja de succes. Să ai o viaţă de rahat sau una superbă necesită acelaşi efort.

Şi atunci de ce totuşi mulţi oameni aleg să aibă o viaţă de rahat?

De aceea eu am ales să lucrez cu oameni care vor să devină extraordinari şi nu sunt mare fan al lucrului cu oamenii care se încăpăţânează să sufere deşi pot oricând să aleagă altă variantă.

De ce aleg oamenii să aibă convingeri negative şi limitative?

De exemplu: eu nu pot să am bani pentru că ….. şi în loc de puncte pune ce vrei tu. Că eşti în România, că e criză, că părinţii tăi nu au bani, că cei care au bani fură şi o mie de motive.

Şi dacă eu vin şi încerc să arăt că se poate, acest om se va lupta cu mine să îmi arate că el are dreptate. Serios? Ai să te lupţi cu mine ca să îmi arăţi că tu eşti un ratat şi nu mă vei lăsa să te conving că există şi alte opţiuni?

Păi sănătate atunci. Eu am să îţi întorc spatele şi voi fi atât de departe de tine încât nu îmi vei mai vedea spatele.

De ce să ai convingeri limitative când poţi să spui ”cu suficientă muncă, determinare şi informaţie pot să obţin ceea ce doresc”.

Diferenţa dintre cele două convingeri face diferenţa dintre un om nefericit şi unul entuziast în privinţa vieţii sale. Munca pentru a fi nefericit sau fericit, este aceeaşi.

Ce alegi? Cum se formează şi betonează convingerile?

Prin repetare sau printr-un şoc emoţional.

Cum se schimbă ele? La fel cum se formează.

Aşadar, recomandarea mea este să începi să îţi repeţi convingerile care îţi fac bine şi te duc spre o viaţă mai bună. Altfel, eşti doar o persoană masochistă căreia îi place suferinţa şi nimeni un va interveni să te salveze.

Biciueste-te în continuare, e dreptul tău să îţi provoci plăcere cum crezi tu.

Dar nu îți mai spune prostii, te rog.

 

4. Învăţarea

 

Una din puterile mele preferate este capacitatea omului de a învăţa.

Ştii care e secretul meu? Învăţ. Învăţ repede.

Dacă ar fi să spun ce sunt eu aş spune că sunt suma a tot ce e bun în oamenii cu care am interacţionat în această viaţă. Când întâlnesc un om, mă uit ce pot învăţa de la el. Ce face el bine, unde gândeşte sănătos şi cum m-ar ajută asta pe mine?

Când viaţa mea era un strigăt de disperare, am descoperit puterea învăţării. Orice problemă am, pot să învăţ să o rezolv din simplul motiv pentru că nu mă lovesc de probleme pentru prima oară în istoria omenirii.

Oameni lipsiţi de iubire care au depăşit suferinţă sunt mulţi. Oameni săraci care au devenit bogaţi prin propriile puteri sunt mulţi. Oameni bolnavi care au luptat şi au devenit modele de sănătate sunt mulţi. Şi mulţi alții sunt cazuri mult mai dificile decât sunt eu.

Şi aceşti oameni au lăsat urme, mărturii, cărţi, poveşti, exemple şi eu pot să învăţ din ele.

Tot ce îmi este uşor să fac azi, odată era imposibil.

Să merg pe picioarele mele era imposibil odată. Acum e lejer. Să citesc era imposibil odată, acum e o plăcere fără de care nu aş putea trăi.

Iubire, bani, sănătate, vocaţie, socializare şi orice mai vrei tu sunt banalităţi odată ce îţi pui mintea minunată să te servească şi începi să te EDUCI.

Sfatul meu e să faci o listă cu lucrurile pe care vrei să le rezolvi în viaţa ta. Apoi ia unul din ele şi 6 luni devino fanatic.

Caută tot ce găseşti pe acel subiect, triază informaţia şi aplică zilnic câte puţin din ceea ce înveţi. Devino un om de ştiinţă al vieţii tale, al problemei cu care te confrunţi şi devino propriul tău cobai.

Încearcă orice şi trage concluzii. Învaţă, evoluează şi progresează.

Singura problemă care acum te opreşte să faci asta o găseşti la punctul 1.

Oamenii nu se mai pot concentra pe un lucru şi să îl cerceteze până în pânzele albe.

Cei care o fac, se cheamă ”self made”. Oameni care pornesc de la zero şi nu se mai opresc niciodată din evoluţie.

Indiferent cine eşti, ce trecut ai avut, ce cred alţii despre tine, în personalitatea ta stă un potenţial care poate fi materializat în lucruri fantastice. În 5 ani de muncă poţi realiza tot ce visezi şi în 10 ani nu îţi va veni să crezi că eşti tot tu. Iar catalizatorul cel mai puternic pentru dezvoltarea personalităţii şi valorificarea potenţialului într-un ritm cât mai alert este vocaţia.

O educaţie completă despre ritmul firesc al evoluţiei, despre domeniile cărora trebuie să le acorzi atenţie de-a lungul întregii vieţi, le găsești în cărțile din colecția Personalitate Alfa: http://personalitatealfa.com/carti

Tot ce este greu de făcut la început, este valoros pentru viaţa ta. Fă aceste lucruri, nu cele care îţi sunt la îndemână şi uşoare pentru că de alea nu mai ai nevoie.

Mi-ar face mare plăcere să îmi laşi un comentariu despre acest material şi orice gânduri şi sugestii ai.

 

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

135 de răspunsuri

  1. Imi place mult blogul, in varianta noua. E bine structurat, astfel incat sa fie usor de inteles pentru oricine. Accesibil pentru toata lumea.  Materialul e super, e exact ce avem nevoie  in zilele noastre, intr-o societate plina de distrageri si prostii de tot felul,  la tot pasul , astfel incat  sa reusim sa ne ducem la bun sfarsit planurile si treburile, sa ne atingem telurile si  obiectivele.  Ma apuc chiar de azi sa implementez din sfaturile si exercitiile din material.  🙂

  2. Foarte tare blogul nou! Imi place stilul.
    Si imi place foarte mult ca urmeaza stilul in fiecare articol. 🙂

  3. Am fost o data paralizata,in spitalul de psihiatrie..umilita,rece ,fara viata,am fost o data un om sfarsit,fara valoare si trantit jos,la Pamant..am fost o data..o frunza in vant sau o trestie franta la malul unui lac..si ..am dorit cred ..in subconstientul meu asa de mult sa ma regasesc ..sa ma reinventez,incat am reusit! Azi sunt o invingatoare..azi sunt scmbata radical..azi merg o ora in ritm alert..cu castile in urechi ,ca Pera,azi scriu o carte magica care va invata din practica…cum sa faci fata tensiunilor si provocarilor vietii..azi am valoare si am aflat cine Sunt..si ma indrept spre a lua premiul care cred ca il merit si pot sa il am in mana mea..cred ca …un om cu credinta ..cat un bob de mustar,poate muta muntii din loc! Succes maxim si sanatate,focus si disciplina de fier!

    1. Bună,eu scriu romane și mă pasionează foarte mult oamenii din spitalele de psihiatrie și mai ales adevărata față a lor. M-aș bucura foarte mult dacă m-ai ajuta prin simplul fapt de a îmi răspunde la câteva întrebări.🤗

  4. Foarte frumos acest articol ,ai ce sa inveti si ce sa reti din acest articol,cine vrea si isi doreste o schimbare are de unde sa invete .  Tot ce este greu de facut la inceput  ,este foarte valoros pentru noi oamenii.

  5. Despre puterea a4-a ai nimerit-o din plin. Nu ca celelalte 3 nu le-ai nimerit. Insa 4 e de-a dreptul interesant. Felicitari! Imi place cum gandesti, tine-o tot asa 😀

  6. Foarte adevarat Pera tot ce spui, noi ne autosabotam zilnic. Dar ce am in vatat eu este ca este al naibii de greu sa te apuci de ceva si sa fii consecvent, dar atunci ai cele mai bune rezultate. La inceput este lupta cu tine insuti.

  7. invatand mereu si autodepasindu-ne este cea mai buna cale spre a intelege ca viata chiar poate fi foarte frumoasa

  8. Atat timp cat gandim pozitiv  si  mintea  noastra va  avea puterea de concentrare  mai buna ,sa nu dam voie minti noastre sa ne  oboseasca pshic.

  9. Etri tare Pera. Cel mai recent interes al meu este focusul. Cum faci de vii la momentul oportun, cu articolele?

  10. arata bine noul blog, dar…este vreun buton de print si nu-l vad eu? Caut sa printez articolul si nu pot. iar cu printul din browser, iese urat 🙂

  11. MINUNAT MATERIAL PERA. BRAVO ! SI NOUL BLOG ESTE INTERESANT. POATE AR FI UTIL UN „BUTON” CARE (daca tot suntem pe blog) SA NE DIRECTIONEZA CATRE CONTURILE NOASTRE.
    Multumesc Pera

  12. Am o completare :
    Cine spune ” Am sa incerc ” este un loser ; 
    Cine spune ” Am sa fac” este un invingator !
    Succes in continuare Pera, daca nu existai ar fi trebuit sa fii inventat !
    Cu apreciere,
    Dorina

  13. salut Pera,
    felicitari pentru noua infatisare.
    acum cateva luni mi-ai spus si citez „Noaptea e cea mai neagra exact inainte de ivirea zorilor”. initial am privit cu un pic de retinere acest citat dar cu timpul mi-am schimbat atitudinea si mentalitatea despre oamenii din jur, mi-am constientizat problemele si am inceput sa lucrez la ele.
    profit de aceasta ocazie sa-ti multumesc pentru toate sfaturile care m-au ajutat in a deveni un om mai bun si cum alta vorba frumoasa, care ma ghideaza in viata, spune: „omul cat traieste invata”. inca am multe lucruri de invatat de la tine.
    cu cele mai calde salutari,
    Mihai

  14. Salut Pera! Plecand de la citatul lui Einstein, cu care ai inceput, unde ai pune instinctul (intuitia) pe turnul tau? Pentru mine, instinctul si ratiunea sunt in acelasi plan. Eu l-as pune langa „mental”. Cred ca sunt frati. Gemeni, nu siamezi. La mine se mai cearta cateodata, dar merg pe mana instinctului, pentru ca nu m-a inselat niciodata. De fapt, atunci cand trebuie rezolvata o problema, instinctul spune directia, unde sa cauti. Mentalul e biblioteca, vine cu cunostintele si cu conexiunile intre ele. Daca ar fi sa luam doar comunicarea, 7% e comunicare verbala, restul este nonverbala. Mai mult chiar, in aia 7% avem si metalimbaj si paralimbaj. Pai, ajung la concluzia ca fara instinct nu prea te descurci cu comunicarea. Tu ce zici?

  15. singurul comentariu este ca esti genial si ca nu stiu care din fraze sa le postez mai repede pe fb si ma lsa pagubasa…sa te citeasca pe tot!cine vrea!bravo!ma inspiri!!!

      1. Nu mai sunt demult de tot suparata pe tine,de cand am inteles si trait pe cupidon!acum recitesc cartea ta cu cupidon a doua oara si am senzatia ca iar am uitat toate lucrurile acelea simple:)

  16. Salut Pera. Imi place foarte mult cum ai organizat blogul,cu acelasi spirit de convingere dar la un alt nivel.Sti sa pui valoare in ceea ce faci nu gluma si inca ceva banii nu inseamna nimic in coparatie cu ceea ce oferi prin ceea ce creezi. Iti multumesc foarte mult si sa sti ca m-au ajutat cartile pe care le-ai scris pentru ca au avut loc schimbari in viata mea si nu ma indoiesc ca pe viitor o sa evoluam. Per aspera ad astra

  17. E ora 6 sunt in concediu cu familia ,locatia lipno nad vltavou .cehia .toata lumea doarme eu citesc cu drag, super noua fata a blogului, ti-am mai spus nota 10 CREERE, te felicit

  18. Blogul e mai simplificat acum, aerisit. Fiecare poate citi mai usor exact categoria dorita. Esti muncitor si asta ma inspira, am devenit si eu muncitor. Cred ca e unul dintre marele secrete faptul ca trebuie sa te concentrezi pe o singura treaba si nu pe 10. Randamentul e fantastic, am simtit pe propria piele. Felicitari!

  19. Da, asa e si ai mare drepate.. 🙂 Sincer imi pare bine ca stau bine cam la toate capitolele si ma bucura acest fapt si da – vreau sa lucrez in continuare.. 😀 In rest, site-ul arata bine, m-am uitat peste el si e misto – ar fi fain totusi daca n-ar mai fi greseli gramaticale in articole, sunt totusi destul de usor de corectat si indepartat.. 🙂 Va recomand si o carte – Puterea Prezentului, de nenea Tolle, Eckhart.. 😀

  20. Este un articol foarte interesant, din care poti asimila multe invataturi, ai dreptate in tot ceea ce ai scris. Singurul regret ar fi ca nu te-am cunoscut mai devreme, ma simt ca si cum mintea mea ar fi fost adormita iar acum s-a trezit din somnul adanc si ar vrea sa lupte pentru un viitor mai bun. Informatiile si logica ta in gandire imi sunt foarte utile si imi da puterea de a nu-mi pierde speranta ca intr-o buna zi am sa ajung unde vreau. Te urmaresc cu mare placere, am citit multe din articolele tale si nu am nimic de comentat din potriva te felicit pentru ceea ce faci si pentru ajutorul pe care mi-l acorzi.

  21. Total de acord Pera cu cele mentionate….cred in ele si ramane sa ma tin de ele…asa apare evolutia mea si apoi a celor din jur…;)

  22. foarte fain ce ai scris,la prima vedere toata lumea spune :ok si eu pot sa fac asa sau asa doar sa vreau dar acest sa vreau e departe iar cand te apuci sa faci nu-i chiar asa usor totul tine de perseverenta iar tu esti un exemplu super,multumesc pt ca existi si ma sprijini cu teoriile tale,dealtfel totul depinde de fiecare inparte daca isi invata lectiile si merge mai departe sau ramane toata viata la acel nivel.multumesc!

  23. Salut,
    Apreciez munca ta foarte mult ! Blog-ul simplificat e mult mai fain si mie imi place. Articolul acesta l-am citit la timp.. incepusem sa lenevesc si acum mi-am dat seama ca trebuie sa continui sa lucrez la personalitatea mea. Sa imi imbunatatesc aceste super puteri pe care le-ai prezentat in articol.
    Cred in tine Pera ! Te felicit si iti urez succes in continuare!
    P.S. : Desi nu sunt activ cu comentarii pe blog sa stii ca iti citesc fiecare nou articol.
    Per aspera ad astra

  24. Salut,
    Blogul imi place foarte mult, il urmaresc de aproximativ un an,
    Iar acum cu noua grafica arata foarte bine, este mai „luminos” imi place pana si ca folosesti aceeasi combinatie de culori(arata super bine) per total incurajeaza la citit.
    Iar articolele …sunt atat de valoroase, atat de atractive si interesant incat pe mine unu ma transpun in starea de facere, sunt atat de entuziasmat incat simt nevoia sa trec la actiune

  25. Da…asa cum intuiam avem aceleasi probleme noi oamenii, barbati si femei. Sustin mereu ceea ce scrii. Partea cu concentrarea e adevarata. Ne putem pierde usor, cel putin eu ma intreb de ce cedez asa usor. Raspunsul l.am gasit cand am descoperit comunitatea creata de tine. Pentru mine inseamna un  sprijin important faptul ca principiile si experientele sunt dezvaluite de tine. Aveam nevoie de un mentor si multumesc ca l.am gasit. Acum stiu ca.ti trebuie curaj sa fi asa cum esti,sa te exprimi cu sinceritate altfel sufletul se chinuie si nu ai liniste.  Raspunsul la framantarile noastre trebuie cautat in adancul sufletului iar ceea ce am invatat de la tine e metoda in care poti face acest lucru si la ce te ajuta. Din acel moment poti creea pentru tine si apoi pentru altii adevarate minuni cu perseverenta pentru ca cale de intoarcere nu este. Multumesc si iti doresc sa fii asa cum vrei tu. Toate cele bune.

  26. Am o afacere online la care ma chinui de multa vreme sa-i aduc mai mult trafic. Ai mei stiu despre ce este vorba si din cand in cand fac prostia de a mai vorbi cu taicamiu despre asta. In prezent nu castig asa multi bani si tot incerc metode. 
    Tatal meu este constient de acest lucru iar cand imi pune intrebarea ‘Si daca nu merge nici cu asta ce te faci?” nu-i zic decat ca intotdeauna se gaseste o solutie, un as in maneca si ca inca nu le-am incercat pe toate, dar ceea ce simt in momentul ala este foarte iritant si deranjant ca ma intreaba in asa fel de parca ar vrea sa-mi demonstreze cu orice pret ca nu merge treaba mea cu toate ca nu fac decat sa ofer ceva de valoare celorlalti din jur.
    Ar trebui sa fiu mut in familie chiar daca mi-e greu sa fiu asa si sa nu mai vorbesc aproape deloc cu el ca de multe ori imi vine sa spun ca e un ratat!!! Si ca nu vreau sa ajung ca el. Si mai interesant e ca dupa ce ne lansam in discutii contradictorii imi spune ca ar intineri cu 10 ani din viata sa ma vada pe picioarele mele. Pai cel mai bun lucru pe care ar trebui sa-l faca e sa taca dracului din gura. La fel si eu  si sa-mi vad de treaba 🙂

    1. TheNextBestThing Nu iti pierde increderea in tine cum spune si Pera persoana care te intelege cel mai bine pe tine esti tu insati lupta pentru ceea ce crezi, mai bine sa mori luptand de cat sa traiesti ca un las.Mult respect pentru ca ai ceva pentru care sa lupti.

      1. VictorDorin TheNextBestThing  
        Multumesc! Daca traiesti ca un las in timp oricum mori…pe dinauntru!

    2. Nu lasa pe nimeni sa iti  fure visele..fa ce poti tu..cu mintea ta..si vorbeste cat mai putin cu oamenii care nu te inteleg..dar nu uita ca trebuie sa ai macar un om de valoare cu care sa.ti impartasesti aspiratiile,sa ai un om de incredere care iti intelege viziunea..in echipa se lucreaza mai eficient..eu scriu o carte inchisa la etajul 7 al unui bloc..nu spun nimic,ma antrenez pentru a.mi mari puterea de concentrare si..am 2 oameni de incredere cu care tin legatura constant! Asa ca..daca vrei sa reusesti ..foloseste.ti propria strategie sau ia.ti o gazda!

      1. Grosu Aurelia Foarte bine faci. Deja ai un mini-grup mastermind. Si eu mai am cu cine sa comunic despre asta, chiar daca unele persoane nici nu stiu exact cu ce ma ocup(la domeniu ma refer) ma simt bine cand ma asculta. Din ceea ce am inceput mai demult eu vreau doar sa duc la un nivel care sa-mi asigure un trai decent, poate mai mult decat decent ca apoi sa fac ce-mi place cu audevarat si sa fiu mult mai implinit din toate punctele de vedere.Nu pot sa ma apuc prea bine de pe acum sa fac ce-mi place cu adevarat pt ca odata ce am inceput o treaba(mai mult pt bani ca pe atunci nu stiam ce vroiam) trebuie s-o termin! S-o pun pe pilot automat, sa ma ocup doar de gestionarea afacerii si intr-un final s-o vand la un pret bun cand voi avea o sursa de venit frumoasa din ceea ce imi place de exemplu 🙂

  27. Urmaresc evolutia lui Pera de ceva ani vreau sa spun ca este unul dintre cele mai spectaculase lucruri care un om le poate face ,sa isi creeze viata zi de zi pas cu pas ,imi plac foarte mult cum evolutioneaza sper sa il vad acolo unde ii este locul.voi continua sa il urmaresc si sa invat de la el absolut tot ce este important.

  28. Pur si simplu mai trezit la realitate , nr 1 ma facut sa inteleg unde gresesc . Multumesc pt ca mai adus pe pamant.

  29. Felicitari din nou Pera,un material care ma ajuta sa ma dezvolt,multumesc.
    Munca  si pasiunea ta te fac sa faci o treaba extraordinara si pt altii! esti un lider si un mentor pt mine 🙂 Ma ajut cu materialele tale si chiar daca am mult de lucru stiu ca sunt pe drumul cel bun,invat,ma educ ,creezi multa valoare!

  30. Traiesc un tip de viata care mai de graba seamana cu un cerc dur  in care ma aflu si din care nu stiu cand voi reusi sa mai ies. Prin articolul tau in care spui lucrurilor pe nume ma faci sa deschid ochii si sa cred ca mai am o sansa… Uneori ne lasam cazuti intr-o latura a deznadejdiei ,coplesiti de probleme si tristete in care doar unii oameni puternici ca tine ne pot deschide ochii. Multumesc!

  31. Felicitari Pera . Super tare articolul si foarte motivant , noul blog este simplu, usor de folosit si de citit , ceea ce mi se pare cel mai important. O zi frumoasa si succes , ca faci bine ceea ce faci !
    PS: Totusi mai am o intrebare mai personala : Vreau sa fac un blog ce ar avea ca domeniu evolutia sau dezvoltarea personala , dar nu pot spune ca sunt inca expert in domeniul acesta ; ce zici sa ma apuc de treaba sau sa astept sa imi mai dezvolt abilitati pe acest domeniu astfel incat sa pot oferii un continut cu valoare deosebita ?

  32. Multumesc Pera, si eu invat zilnic cate ceva, implementez ceea ce mi se potriveste si caut altceva de invatat. Am descoperit ca imi place sa invat si sa fac lucruri noi, si tu esti una dintre persoanele care m-au impins catre varianta mea cea mai buna.
    Felicitari pentru noul aspect al blogului, mult succes in continuare, cu drag, Ildi.

  33. Da, absolut corect si real observat…nu ne ramane decat sa ne formam convingerea ca putem invata orice, rezolva probleme de orica fel prin puterea de concentrare ce o putem descoperii si activa, fiecare in propria persoana…

  34. Concentrarea a fost si inca este intr-o mai mica masura fata de trecut o problema pentru mine. Fara concentrare celelalte puncte nu valoreaza nimic si nu poti depasi nicio problema. Multumesc pentru acest articol. Respect domnule Pera.

  35. EU AM ÎNCERCAT UNELE PE PIELEA MEA, FĂRĂ SĂ ȚTIU NIMIK DESPRE ALFA. DOAR CU CREDINȚA CĂ DOAMNE DOAMNE NU MĂ VA LĂSA LA ANANGHIE. MI-AM DAT ULTIMUL BAN PE O STICLĂ DE SUC DE ALOE= 13,5. ȘI MAI AVEAM CÂTEWVA ZILE BUNE PÂNĂ LA .. PENSIE. ACUM NU MAI ȘTIU DE UNDE, DAR .. MI-A VENIT AJUTOR ȘI … M-AM DESCURCAT FĂRĂ SĂ-MI DAU SEAMA F.BINE. ORICUM , MULȚUMESC LUI DOAMNE- DOAMNE PT. CĂ MI-A TRIMIS ACESTE MATERIALE, F.INTERESANTE DE CITIT ȘI NU NUMAI .

  36. ai mare dreptate in ceea ce afirmi. mintea poate fi educata si coordonata la fel ca restul corpului.tot ce ce descopar e faptul ca fiecare om poate fi ceea ce vrea si sa obtina totul, cheia e doar sa vrei

  37. O,ce mobilizator si bun acest articol ,dimineata la prima ora.Eu incerc sa ma focusez pe mine si aspiratiile mele de ceva timp….Inca nimic vizibil,imi scapa ceva si nu-mi dau inca seama ce.Dar nu renunt!Multumesc .

  38. Interesant articolul! Ma capteaza atat de tare tot ceea ce scrii…
    Stii,caut o solutie la o problema; nu stiu sa-mi pun in ordine lucruriile care trebuie sa le fac. Mi-ar trebui niste exercitii de organizare…si,mai multe intrebari

  39. Draga Pera ,nu por sa spun decat:wow!Esti o binecuvantare in viata mea!!!!Tot ce ai spus e adevarat.Multumesc,mi-ai aratat unde gresesc.

  40. gata cu facebook-ul si alte prostii! nici la televizor nu ma mai uit de vreo saptamana :-)) rade lumea de mine cica „nu-i casa normala” :-)) Am aflat multe lucruri pe care le stiam deja dar le-am inchis intr-o caseta iar acum le redescopar!multe lucruri pe care le aplicam in dezvoltarea mea personala,chiar si principiul”puterea magica a minti”(am povestit si aratat cu fapte la cateva persoane dar au zis ca-s nebuna) a functionat o buna perioada in situatia mea dar datorita unui esec nu am stiut sa controlez situatia(de fapt a fost un test pe care nu l-am trecut ca sa pun in aplicare a ceea ce zici tu) la momentul respectiv am esuat si eu ca persoana!prin propiul exemplu stiu ca se poate si voi fi din nou ceea ce am fost!Multumesc Dl.Pera!!!

  41. Extraordinar! In sfarsit mi-am gasit calitati dar si defecte, clare. Felicitari!MULTUMESC DIN INIMA, dar si celui care a daruit pe facebook mesajul tau.

  42. Ar trebui sa existe in scoli ca obiect de studiu dezvoltarea personala si ca profesor Pera Novacovici.Felicitari!

  43. Minunat, Pera!
    Iti multumesc pentru ca imi arati cate tentacule are doamna Lene si cum munca asidua pentru a aduce valoare printr-un domeniu preferat nu a omorat pe nimeni, ci este o calatorie plina de multumire sufleteasca! 🙂

  44. Este fantastic modul in care deriva ideile in noiin aprope acelasi timp.ESte aproape concret mol in care secristalizeaza un rentde idei.

  45. Pe acelas stil si mod de gandire s-au bazat si Nemtii cand au inceput rozboiul impotriva lumii Disciplina si Perseverenta … nu lasau lucruri nefolositoare sa le distraga atentia … au pierdut razboiul pana la urma cu toate ca au cucerit atatea tari … l`au pierdut iar la scurt timp au ajuns iar in varful europei .. in conscluzie Disciplina , Perseverenta si constientizarea de sine (adik sa iti dai seama situatia in care te afli si daca problema este de fapt la tine sau nu) .

  46. Ai intrat in mintea mea pur si simplu. Ai vorbit cu cuvintele mele ascunse, cele pe care nu indrazneam sa le folosesc. Genial material, m ai convins. m ai provocat. Bravo!

  47. salut Pera! esti ca aerul pentru mine,invat in fiecare zi sa ajung si eu intr’o zi sa pot sa am aceasi mentalitate,mult succes incontinuare si sa ne m’ai incati cu astfel de articole! multumesc!!!

  48. Da, sunt de accord cu tine si desi stim toate astea din practica sau macar din training theoretic, uneori apasarea e atat de mare incat pur si simplu nu te poti focusa spre iesirea din situatie. Dar, arta nu e sa nu cazi, ci cum sa te ridici mai repede…
    In privinta contradictiei dintre vocea noastra interioara si minte, se spune ca prima exprima calea si rostul existentei noastre pe pamant, pe cand mintea e un administrator logistic al vietii de pe pamant… E bine sa constientizam asta atunci cand spunem ca a fi rational e o virtute si a fi emotional e o slabiciune….
    Te urmaresc cu interes… Probabil ca voi participa mai active la tot ce ai de gand sa faci, pt ca ma simt in accord cu tot ce exprimi….
    Si pt ca am lucrat in industria de tutun, sa stii ca sloganul tau era scris pe pachetul de Pall Mall din anii 2000 :).
    Voie buna .

  49. Mi se par excelente toate postarile. Eu sunt o persoana ambitioasa insa am foarte des parte de distrageri care sunt ale mele nu ale altcuiva.E tare greu de urmat constant sfaturile dar imi doresc foarte mult sa reusesc.

  50. Frumos, adevarat, la subiect, iar nu in ultimul rand, motivational. Este exact ceea ce trebuie oamenilor, oamenilor care vor schimbari in viata lor. Felicitari si bafta in continuare! Apreciez munca depusa si tot ceea ce faci. Felicitarile mele!

  51. Excelent, Perule! Dar sa stii ca puterea mea de concentrare si creativitatea devin mai puternice atunci cand fac cate-o pauza la munca ca sa mai „bag” un articol de-al tau, iar pentru asta trebuie sa ma distrag sau sa ma sustrag :))

  52. Tocmai am recitit articolul si mi-a trecut prin cap momentul de anul trecut in care eram varza psihic si vad acum toate schimbarile pe care le-am facut de atunci si pana acum. Viata chiar e faina!

  53. scurt,concis si la obiect, Chiar daca uneori doare e bine sa te mai arate cineva si cu degetul si apoi sa te si invete cum sa te descurci.

  54. Da asa e stau cu telefonul linga mine tot timpul am crezut ca poate ma simt singura am ajuns sa ne bucuram si de un zimbet virtual

  55. Va salut! Vreau sa va intreb un singur lucru. Folosesc afirmatii pozitve pentru propria dezvoltare iar uneori mintea mea are obceiul de a ma contrazice chiar in acele momente. Exista vreo modalitate anume de a rezolva aceasta problema? Simpla insistare cu propozitii poate opri acest negativism?

  56. Interesant. Sper ca tot mai multi oameni vor citi explicatiile pe care mura in gura le-au fost oferit. Echilibrul in corpul uman se face prin munca multa aici este explicat inceputul, eu am evoluat mai mult, dar am fost fortat de greselile pe care leam facut si acum nu ma mai pot ori din evoluti sunt ca intr-un dejavu. ”Sa inveti si sa cunosti este obligatia ta ca om. Dar exita un dar nu te forteaza numeni daca nu vrei”

  57. „Zguduit din temelii de Pera”…sper sa fi definit in totalitate starea de bine provocata de citirea articolului!

  58. Asa de bine mai regasest in fragmentul asta „Oamenii nu se mai pot concentra pe un lucru şi să îl cerceteze până în pânzele albe.”….Ce bine ca ai scris despre asta ca sincer nu constientizam cat rau imi fac singura pentru simplul fapt ca nu ma mai concentrez sa gasesc raspunsuri si sa ma documentez pe anumire subiecte de care am atata nevoie. Cum ar fi nutritia. Multumesc pentru semnalul de alarma tras !

  59. Buna Pera. Da, intutia este un dar sacru, consider ca este comunicarea dintre constient si eul. In viata am trecut pe langa multe probleme datorita intutiei si atunci cand am cazut a fost datorita faptului ca nu mi-am mai „ascultat” intutia. Important este sa sti ce vrei, ce te face sa te simti bine in pielea ta, ce valori ai, unde vrei sa ajungi si cat esti dispus sa „focusezi” pe ceea ce-ti doresti. Este foarte greu dar merita!

  60. „Să ai o viaţă de rahat sau una superbă necesită acelaşi efort.”
    Asta nu o cred….o viata de rahat o poti face stand in pat si lamentadu-te…nu e mare efort.O viata superba presupune informare si actiune-‘efort.Cand esti in depresie-exemplarul de fata este-ti-e comfortabila prima varianta!-nu e si cea castigatoare,adevarat.Dar asta e unul din darurile tale-sa schimbi moduri de gandire!Multumesc!

  61. Curios cum nu iti critica nimeni articolul.(Sau ai facut singur toate comentariile, sau le-ai selectat pe cele pline de lauda).Oricum, eu m-am oprit din citit la „15 minute cu lumanarea in fata”.Cunosc pe cineva care urmeaza dumnezeieste „sfaturi/ghiduri/meditatii” de genul….si am observat ca traieste intr-o realitate paralela.Mult succes tuturor.

  62. Ca întotdeauna, la obiect! Citesc cu interes articolele tale, recunosc, din când în când. În ceea ce privește dificultatea concentrării/focusarii pe un obiectiv, cred (posibil paranoic )că se cultivă chiar din școală, în ultimii 25 de ani! Drept dovezi pot sta manualele ultra încărcate cu imagini /pictograme, foarte colorate, ce împiedică o concentrare optimă. Felicitări pentru ceea ce faci și succes maxim și pe viitor!

  63. Superb articol! Ma mobilizează, ma face sa ia acțiune sa fiu pozitivă si sa ma Apuc de lucru , însă cum sa păstrez aceast entuziasm mereu

  64. Iubesc articolul asta.Este exact ceea ce aveam nevoie in acest moment.M-a ajutat sa imi dau seama de niste greseli si ma motiveaza sa nu ma dau batuta in evolutia mea.Lipsa de concentrare si gasirea solutiilor la probleme sunt chestiile pe care ma lupt sa le imbunatatesc,printre altele.Este un semn ca sunt pe drumul cel bun.Multumesc muult ! Mult succes in continuare cu ceea ce faci! Felicitari!

  65. Un articol foarte bine gandit,foarte bine scris si exprimat din toate punctele de vedere. Un articol foarte util (in comparatie cu toate tampeniile inutile publicate pe internet-ul asta) care incearca sa stimuleze in mod pozitiv fiecare individ care vrea intr adevar sa evolueze si incearca sa-si descopere capacitatiile interioare si sa le puna in valoare pt a-si imbunatati viata. Sfaturi inspirationale,sugestive si autentice de incercat. Un ajutor mic,care conteaza mult!

  66. Astfel de articole-minune ne bombardează permanent schimbând o…. din viață noastră. Cînd citesc așa articole îmi întăresc nedorit convingerea ca nimic sub soare nu e nou. Daca mintea umana e înzestrată cu așa calități ar fi trebuit sa cunoaștem deja, demult. Numai in era netului, era clișeelor inconștiente despre dezvoltare personala care se repeta abuziv pina provoacă repulsie am aflat totuși, ce coincidenta!

  67. After examine a number of of the weblog posts in your web site now, and I actually like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website record and will likely be checking again soon. Pls check out my website online as nicely and let me know what you think.

  68. Totul este gandit bine,doar ceva trebuia mentionat de la inceput,dupa parerea mea,ca toate aceste puteri ne sunt daruite de la Dumnezeu.Nimeni nu are puterea ,nici mintea,nici vointa ,nici idei sclipitoare de la el putere.

  69. Foarte frumos articolul, ai de invatat din el chiar din primele cuvinte. O sa pară hilar, mare parte din ce am citit pana acuma, aveam deja in cap,iar tocmai din acest motiv,am fost oarecum delasator pana de curand ,deoarece stiind si constietizand ca suntem capabili de orice, mi-a fost oarecum greu sa imi gasesc o cale pe care sa ma indrept. Omul in sine este o putere a naturii, iar daca ii dai instrumentele necesare , in acest caz , mintea, poate schimba lumea prin simpla vointa. Sper ca fiecare sa inteleaga ce ai transmis , si sa stiti ca in fiecare dintre voi exista o forță pe care nimeni nu o poate egala ,chiar daca toti suntem "egali". As avea multe de comentat , dar o sa incerc sa fac un blog pe aceasta tema si sper sa reusesc sa ajut cat mai multi oameni. Pace .

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.