Cum sa iti gasesti un mentor

 

Raspunsul la acesta intrebare este foarte simplu.

 

FII UN EXTRAORDINAR DISCIPOL. Sau elev sau student, cum vrei tu sa-i spui.

 

Problema e ca majoritatea oamenilor sunt foarte PROSTI discipoli.

 

Vreau in continuare sa iti spun cum mi-am gasit eu 2 dintre cei mai importanti mentori din viata mea.

 

La inceput am cazut in capcana in care majoritatea cad. M-am dus la cersit.

 

"Ajutati-ma si pe mine pentru ca vreau sa reusesc!"

 

Problema e ca oamenii care sunt buni de mentori au timpul foarte limitat.

 

Mentorii sunt asaltati foarte des de oameni care au tot felul de "cereri".

 

Si din aceasta cauza mentorii sunt foarte buni la testat si filtrat potentialii discipoli.
 

Pe partea de success in viata il admiram foarte mult pe D., un barbat de 45 de ani.
 

Pe partea de psihologie o admiram foarte mult pe A, o psiholoaga excelenta de 55 de ani.
 

A fost o lectie dura.
 

Cand eram adolescent eu vroiam sa fiu ajutat asa cum credeam eu ca e cel mai bine pentru mine. Vroiam sa fiu ajutat cu bani, cu sfaturi multe, sa mi se dea mura-n gura. Am avut noroc urias cu D. Nu-mi a dat aproape niciodata ce ii ceream. Ma punea sa fac singur, sa caut singur, sa gasesc solutii la probleme singur. Cand ceream ceva ma intreba:" Ce ai incercat sa faci si nu a mers?". De multe ori ma punea in dificultate pentru ca nu incercam nimic si mergeam direct la cersit sfaturi.
 

Ani de zile aveam sentimente negative fata de D. pentru ca nu intelegeam de ce nu ma ajuta direct.
 

Putea sa o faca atat de usor. Avea bani, avea relatii, avea toate cunostiintele si informatiile pe care as fi vrut si eu sa le am din toate domeniile care ma interesau.
 

Tot timpul am fost pus sa rezolv singur orice problema si uneori primeam cate o sugestie sau sfat care intr-adevar era ca o piatra pretioasa si care ma ajuta sa scutesc foarte mult timp si energie in rezolvarea unei probleme.
 

Adolescenta a trecut si pentru ca nu am primit totul pe tava mi-am dezvoltat foarte mult abilitatile de a rezolva probleme de  orice fel.
 

Abia atunci am inteles ca desi ani de zile nu am primit ce am cerut am primit ceva ce NIMENI din jurul meu nu a fost in stare sa-mi dea. Lectia din care am invatat ca un mentor bun nu te transforma intr-un handicapat oferindu-ti totul pe tava si atunci cand te trezesti singur in fata unei provocari sa nu te poti descurca. Un mentor bun te provoaca, te cearta, te ambitioneaza pentru ca sa reusesti singur. Si uneori iti da o sugestie sau un sfat care fac o diferenta uriasa.

 

Multi parinti fac greseala aceasta cu copiii lor. Din iubire incearca sa le faca viata mai usora dar defapt le taie creanga de sub picioare pentru ca nu le ofera posibilitatea de a-si dezvolta abilitatile necesare pentru success in aceasta lume.

 

A fost o lectie uriasa de la D. si astazi inca este mentorul meu. Acum am invatat lectia si relatia mea cu el este de o calitate mai buna ca oricand. Acum merg si ii spun: " Uite ce am incercat si cu ce rezultate, tu ce parere ai?". Si vad cum ii face placere sa imi dea feedback pentru ca acum am invatat sa fiu un discipol bun.

 

Apoi am avut ocazia sa invat si mai bine aceasta lectie despre mentori si discipoli. Cand am mers cu cererile mele la A, aceasta mi-a spus urmatorul citat care a schimbat intreaga mea perspectiva asupra mentoriilor, psihologiei, a educatiei.

 

 

„Discipolul vine la tine să-ţi ceară. Tu trebuie să-l înveţi că n-are nimic de primit, că trebuie să crească. Discipolul vrea să devină iedera. Trebuie să-l laşi să fie ce trebuie să fie: chiar buruiana. Şi cel mai frumos sfârşit al tău – fertilitate! – e să te năpădească buruienile." – CONSTANTIN NOICA

 

 

Interpretand putin acest citat, vedem cum un mentor este asaltat cu intrebari si cereri insa nu asta e secretul dezvoltarii si evolutiei, si cel mai important lucru pe care un mentor te poate invata este sa cresti singur cu cat mai putine influente si sa iti dezvolti abilitati pentru intreaga viata.

 

Altfel spus, majoritatea oamenilor merg si cer un peste pe care sa-l poata manca, insa un mentor bun ii invata sa pescuiasca siguri.

 

Bun.

Deci sa vedem cum poti deveni un student bun pentru ca sa poti gasi un mentor bun.

Asa cum sunt discipol am si ocazia sa fiu si mentor.

E foarte interesant sa poti vedea ambele perspective si asa cum ti-am spus perspectiva mea de discipol am sa ti-o spun si pe cea de mentor.

In primul rand trebuie sa intelegi ca mentorii sunt oameni avansati in domeniul in care vrei sa fii si tu bun. Si ei nu au nevoie de mai mult din ceea ce au. Au alte valori decat tine.

Cea mai mare satisfactie pentru un mentor este un discipol foarte bun. Pentru ca de obicei mentorilor le face foarte mare placere sa dea inapoi, sa ofere din ceea ce ei au invatat si sa ii vada pe altii reusind,  facand lumea din jur mai buna.

Secretul ca sa ai parte de un mentor bun este SA FII UN DISCIPOL BUN.

Asta inseamna sa incerci singur sa faci ceva si apoi sa raportezi inapoi evolutia ta.

Cel mai enervant lucru pentru un mentor este sa i se consume timpul cu intrebari si probleme care pot fi rezolvate pe internet cu google.

Niciodata nu intreba un mentor ceva ce nu ai incercat sa rezolvi singur pentru cel putin cateva ore.

Arata ca vrei sa rezolvi singur o problema, ca ai ambitie, ca esti o persoana proactiva, orientata pe solutii si care intelege ca timpul unui mentor este limitat.

Cere recomandari si cere pareri cu ce poti sa faci mai bine si cu mai mult succes. Nu cere solutia, cere feedback ca sa poti gasi singur solutia.

Mentorii sunt foarte buni la testat si filtrat discipoli.

Nu veni sa zici " Am nevoie de prieteni sau de cineva sa imi asculte problemele."

Mentorii au tot timpul astfel de oameni care ii cauta si nici nu ii baga in seama pentru ca pur si simplu si ziua lor are doar 24 de ore".

Ceea ce face un discipol slab e ca vine si cere ceva si cand mentorul ii ofera o informatie, sau ii recomanda sa citeasca ceva, discipolul ia acel sfat,  sugestie sau informatie si NU FACE NIMIC. Astfel arata lipsa de respect fata de mentor si acesta isi pierde orice interes sa mai lucreze cu acel discipol.

E un test pe care multi nu il trec.  Mentorul spune:"De ce sa imi pierd vremea cu cineva care nu e 100% determinat si hotarat sa reuseasca?"

Daca abuzezi de dreptul tau de a-l contacta pe mentor pentru probleme banale sau pe care le poti rezolva si singur vei pierde acest drept.

Asadar sa recapitulam:

  1. Ceea ce inebuneste un mentor e orice cerere care ii pierde timpul in mod inutil
  2. NU intreba ceva ce nu ai petrecut 2 ore sa rezolvi online singur.
  3. GOOGLE este prietenul tau
  4. Fa ti temele, spune " uite ce am incercat" si am intrebarile astea.
  5. Arata ca vrei sa rezolvi singur problemele.
  6. Cere recomandari si parerea despre ce sa faci mai departe.
  7. Daca abuzezi dreptul de a contacta acea persoana vei pierde acest drept.
  8. Respecta timpul mentorului pentru ca ei sunt super ocupati. Nu te agata de ei ca sa iti ofere validare, sa iti creasca  stima de sine, sa atragi atentie etc. Ia ce ai invatat si exceleaza, apoi pune intrebari dupa ce ai incercat.
  9. Mentorilor le plac oamenii  proactivi, energici, orientati spre actiune. Daca iti da o tema FA-O cat de repede poti si raporteaza rezultatele. Asa vei trece testul si vei fi privit ca un discipol bun.

E un subiect care ma intereseaza foarte mult asa ca astept mai jos  comentariile tale.  Putem toti invata foarte mult din dezbaterea acestui subiect.

Ne auzim in cateva zile,

Pera

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

50 de răspunsuri

  1. Neata…destul de interesant articolul,iti respect decizia de a-ti da un feedback.Pozitiv,de altfel.Insa am stat si am "rumegat" putin si am ajuns la concluzia ca momentan nu am nevoie de un mentor.Imi place sa imi rezolv singura problemele care apar,sa spunem ca imi place sa cred ca mentorul meu sunt eu.Poate ma insel,poate nu…ideea e ca in momentul in care am citit ideile tale,asta am simtit.Astept si alte informatii de la tine.O zi faina!

  2. eu te/am gasit pe google,asa ca iti scriu ca amica,in sfarsit ce te faci daca pe langa mentorul pe care il ai iti doresti unul f mare din alta tara pe care nu se stie daca il vei cunoaste vreodata deoarece e prea batran, si doar nu te asteapta pe tine?sincer pt meseria pe care o am eu nu tot ce spui tu e valabil,gandeste/te ca eu am facultatea de matematica si actorie,si google nu/mi puate fi un prieten de ajuns ,largeste/ti putin sfera de imaginatie,informatie si creativitate,cu bine!eu am trait ce ai trait tu,vreau mai mult…vreau alta treapta!

  3. "…Şi cel mai frumos sfârşit al tău – fertilitate! – e să te năpădească buruienile.”
    Interpretarea ta nu arata ca ai inteles ARGUMENTUL. lui C.Noica
    Nimic din ce ai sustinut nu ma convins.
    Maestrul unui discipol este CALAUZA lui si nu ABISUL
    in care te expulzeaza: mori sau suparavietuiesti !
    "Cine gandeste in mare necesitate greseste mult" Martin Heidegger

  4. Alexandra, e foarte bine ca incerci sa inveti totul singura. Insa din experienta stiu ca dureaza de 10 ori mai mult decat atunci cand gasesti pe cineva potrivit care sa iti arate cum se face. De ce jucatorii de tenis au antrenori? De ce orice profesie din lumea asta are maestrii si incepatori care invata de la ei? Gandeste-te el asta.
    Silviana, ai incercat sa-ti contactezi mentorul? De cate ori si cat timp? Cred ca te folosesti de distanta si de faptul ca" el nu te asteapta " ca de o scuza.
    Ariana, din ce spui tu reiese ca esti rasista :). Pleci de la ideea gresita ca buruienile sunt un lucru rau. E ca si cand ai spune ca oamenii de o anumita rasa sunt rai. O buruiana e o planta ca oricare alta. Si daca menirea unui stejar e sa fie stejar de ce sa iei dreptul buruienii de a fi buruiana? Asta e destinul ei asa cum si destinul unuia e sa fie pictor, al altuia pantofar si al altuia un prosper om de afaceri.

  5. Acum cateva luni bune, am fost la niste intalniri Amway, unde am auzit prima data ca esti suma celor 5 persoane importante din viata ta, si ca nu este bine sa dai omului un peste atunci cand ti-l cere ci sa il trimiti sa il pescuiasca singur.
    Trebuie sa recunosc ca m-au atins aceste vorbe, dar nu le-am inteles cu adevarat, s-au mai bine zis, nu mi-am facut cu adevatar temele, si nu am cautat ce se afla in spatele lor, deci la acel moment nu am fost un discipol bun.
    Articolul tau mi-a adus lumina si raspunsuri la multe din intrebarile mele, sau explicatii pentru esecuri.
    Am avut si eu multe momente cand m-am agatat ca iedera de o persoana de la care credeam ca am ce invata, sau ca are raspunsurile pe tava pentru problemele mele. Oricum, acum cred ca este chiar foarte bine ca nu am primit raspunsurile pe loc, si acolo unde le-am primit, le-am pus sub semnul indoielii, nu ca o lipsa de incredere ci mai degraba o incercare de adaptare la situatia mea si la modul meu de a trai.
    Am primit si suturi in fund, si tare nu mi-a placut, ego-ul meu se revolta tare, si spunem ca nu am nevoie de asa ceva, dar dupa un timp vorbele acelea se intorceau la mine, si reuseam sa le gasesc intelesul si utilitatea in viata mea si chiar ma ajutau sa gasesc solutii viabile.
    Totodata trebuie sa recunosc ca am in unele momente tendinta de a imi pune pe tava ajutorul, si acum imi dau seama ca de fapt nu fac un lucru bun. Oricum am facut un mic pas si anume, cand simt nevoia imperioasa sa dau sfaturi sau sa ofer ajutor, ma opresc un pic, si incerc sa aman gestul si sa astept ca ele sa imi fie cerute in mod explicit si punctual. Inca nu reusesc asta tot timpul, dar este un inceput si sunt schimbari, mai ales cele de comportament care nu vin peste noapte, este nevoie de timp si perseverenta.
    O sa incerc sa fiu un discipol mai bun si un mentor mai intelept.
    Multumesc,
    Cu drag Gabriela

  6. Ok, dar daca tu stii ce trebuie sa faci, vrei sa faci dar nu gasesti taria sau tupeul sa o faci si ai nevoie de nu de un sfat ci un inbold, un impuls, un sut in cur atunci cum actionezi?

  7. he he…dupa ce am citit articolul tau am descoperit ca am si eu un mentor.desi eu nu l`am vazut pana acum ca pe un mentor si, ca si tine am avut aceleasi sentimente de negative fata de el.e drept ca uneori, stiam ca o face spre binele meu .mi`ai deschis putin ochii 🙂 continua sa scrii 🙂 pt ca o faci bine.

  8. Unul dintre lucrurile importante pe care am reusitit sa le descopar,a fost acela sa constientizez ca,inclusiv eu,am nevoie de ajutor.

  9. Si inca ceva.Cand cititi articolele lui Pera nu incercati intotdeauna sa luati adliteram tot ce scrie,incercati sa prindeti ideea.Un citat "aproximativ" a lui Einstein spune ca oricine poate stii,important este insa, sa intelegi

  10. Si eu am un mentor care este exact cum ai descris tu mai sus, are toate calitatie unui mentor bun.
    Insa si el are un mentor intr-un anumit domeniu dar si eu am discipoli care si ei au discipoli.
    Cred ca 2 persoane pot fi unei alteia si discipol si mentor. Fiecare invatza de la celelat despre domeniul care-l intereseaza pt ca amandoi au abilitati sa fie mentori insa in domenii diferite(de ex: unu e foarte bun cu femeile si celalalt e pasionat de alimentatie rationala – unu e nutritionist si unu e pua care vrea sa invete de manance sanatos ).
    Asadar sunt de parere ca realatie ideala mentor-discipol este aceea in care rolurile se pot inversa.

  11. Buna, am citit articolul, mi-a placut mult, e intradevar nevoie de un mentor, de exeplu – eu am unul, e un omprosper de afaceri, dar trebuie sa cresc, adica el mi-a aratat pasii ei su trebuie sa ii realizez, asta e ideea cum a zis si Iisus Hristos " Scoala si ia-ti patul tau ". De exemplu, azi am fost la o slujba si se cintau fericirile, si mi-a venit ideia lui Napoleon Hill care zice " Fericiti cei ce nu fac nimic – ca aceea nu vor regreta nimic nici o data " sau poate alt cineva a zis-o.
    A fi mentor – inseamna a fi experimentat si a ridica pe cineva la nivelul tau, inseamna a da o mina de ajutor, dar nu a si face tot, caci daca ar fi usor peste tot – toti ar reusi in viata, dar aici deja e vb despre personalitate si scopul definit din viata aceasta.
    succes si traisteti viata de dimineata – buna dimineata 🙂 – semnat serj_b

  12. Pentru V – Daca nu esti destul de motivat intern sa te apuci de treaba desi stii ce trebuie sa faci, ori nu iti doresti cu adevarat acel lucru ori nu simti durerea sau nevoia suficient de tare inca. Mai asteapta. Intr-o zi vei fi atat de jos incat ceva in tine se va revolta si atunci viata iti va da piciorul in fund de care ai nevoie. 🙂 Suces

  13. Ciao!
    Sunt de acord,toti avem nevoie de un mentor.Ptr. mine mentor inseamna un cap bun,un umar pe care sa plang si cel care imi da un sut in fund la nevoie.Imi doresc sa am un mentor cu care sa ma consult, de la care sa invat,sa fie un model ptr. mine.Deja tu ptr. mine esti mentor.Te-am ales.Iti citesc cu mare placere articolele si crede-ma ca am ce invata.Imi doresc sa ma dezvolt,vreau sa-mi schimb gandirea negativa intr-una pozitiva,vreau sa am succes la locul de munca ,in societate,in relatiile cu cei din jur……..am doar nevoie de un plan de bataie si pasii pe care trebuie sa-i urmez.

  14. CURAJ, CURAJ, CURAJ. Este una din pricipalele roti ca sa mergi mai departe, ca sa gasesti mentorul caruia sa ii dovedesti ca poti sa cauti, ca esti dispus sa te antrenezi si sa te implici intru totul in ceea ce ai de facut pentru a avea rezultate, pentru a performa.
    Cred ca trebuie sa nu iti pierzi INCREDEREa in vise pe deoparte, iar pe de alta parte sa-ti constientizezi potentialul si sa iti doresti sa iti dezvolti personalitatea, asa cum spuneai si tu, lucru cu care sunt deacord.
    In viata tot oamenii sunt cei care in rascrucea noastra de drumuri intervin si isi pun amprenta ca si mentori, chei sau itze care monteaza un intreg mai tarziu… Imi doresc si pentru asta ma hranesc cu ceea ce inseamna verbele: a afla, a cunoaste, a invata- toata viata; pentru ca niciodata nu voi fi indeajuns de desteapta, dar nici nu ma voi subestima atat de mult pentru ca stiu ca muncesc si incerc pana voi reusi…
    Adrenalina ocaziilor de care trebuie profitat din plin vor insuma rolul, scopul, ratiunea noastra in viata.
    Mentore unde esti??? Te caut si probail vei veni pentru ca sti ca nimeni din asta lume nu poate nimic de unul singur, fara sprijin, fara sustinere.

  15. pot spune doar :
    mi-a fost de folos sa aflu ca stiam deja lucrurile pe care le-am citit .
    schimbarea se afla in mine
    multumesc , m-am incarcat cu energie citind aceste pagini

  16. Foarte bun articolul.Pana sa citesc articolul nu am fost constienta ca am nevoie de mentor, dar acum realizez si citesc articolul o data, si inc-odata si da, recunosc am nevoie de cineva care sa ma indrume dar sa nu mi dea mura-n gura.

  17. Mi se pare ceva normal ca cineva sa fie mentor si sa fie ocupat sa nu aibe timp de toti de oare ce lumea e plina de fel si fel de oameni care la un simplu lucru asa cum zicea tu sa nu gaseasca solutia unei probleme din cauza modestiei pe care o au ,lenei ,asteptand tot timpu sa li se dea in gusa ca sa nu s emai streseze (se gandeste de ce sa ma stresez eu dak el mi-o poate da) si cu aceasta metalitate merge la mentor il sacaie ,24/24 ore numa ca sa-i dea cea ce vrea ,dak nu primeste ce vrea zice de omul acela k e dur si nu-l ajuta ,"Problemele nu se vaita ,stirga sa stie toata lumea ele se rezolva!!" asta e parerea mea…de multe ori aud esti rece ,ce prob ai de nu zici nimik, bla bla ,pt k nu le zic la toti incerc sa e rezolv ori mai rep ori mai tz tot se rezolva si vin altele ,probleme sunt si vor mai fi etc…Sunt si eu om si am am si eu defectele mele ,nimeni nu eperfect .Asa dar sa i curj sa faci ceea ce nu ai fact tot restul vietii tale..Si se va observa cum treci de cea ce se zice k e o problema!!Greseala oamenilor este una singura ,vreau totul acuma dar in acest moment.
    Multa bafta!

  18. adevar se graieste pe aici, mentorii antrenorii clar ca au timpul limitat, dar cateodata mai ai norok si ii prinzi la o bere le mai ceri cate o parere si de multe ori o dau.DA de 10 ori inveti mai repede cu antrenor langa tine

  19. Eu nu pot sa zic ca am,sau as vrea un mentor anume…cu toate ca as fii fericit sa pot gasi pe cineva care sa-si castige dreptul de mentor. Momentan ma documentez,ma dezvolt personal si n-am nevoie de mentor,pt ca daca as avea,oricum nu l-as gasi. Poate sunt prea perectionist 🙂

  20. Super articolul.
    Multumim Pera ca esti un mentor bun si de multe ori ne dai raspunsuri la intrebarile care le-am pune unui mentor sau care ar trebuii sa le punem unui mentor. Sper sa fie cat mai multi oameni ca tine care sa se implice in societatea asta sa lupte sa deschida ochi oamenilor sa isi dedice viata ca sa ajute alti oameni. Asta da atitudine de invingator Inca o data iti MULTULIM Pera pt cea ce faci pt noi

  21. Servus,
    Forte faina lectura !!! Mult timp mi-am dorit un guru (cum ii ziceam eu …), fiind totusi constienta ca el/ea va aparea atunci cand eu voi fi pregatita. Acum un an mi-a iesit in cale o tipa (mai mica decat mine cu 3-4 ani) care mi-a devenit, cu timpul, prietena si mentor, in acelasi timp. Si intr-adevar era foarte furioasa pe mine cand ziceam ce-mi doresc dar nu faceam nimic in acest sens. Si am invatat o intrebare cheie : de ce ai nevoie ca sa obtii ce vrei ? In timp am exersat sa-mi pun singura intrebarea si sa ma consult cu mentorul atunci cand imi doream o parere cu privire la o decizie luata. Inca lucrez cu mine, mai am mult pana departe :-))), dar rolul ei este minunat, reusind sa ma provoace sa actionez atunci cand teama mea de nou si necunoscut ma pune in fund :-).
    Pe final vreau sa spun ca ESTE FOARTE ADEVARAT tot ce ai scris mai sus, iar chintesenta satisfactiei vine in momentul in care, dupa „antrenamente” serioase incep sa apara si rezultatele.
    Felicitari pentru articol, minunat subiect !

  22. In ansamblul lui articolul este ok, dar cred ca este plin de lucruri sau invataminte pe care le stim cu totii doar ca multi nu le punem in practica din diverse motive sau pur si simplu nu le mai luam in calcul atat de des, exact ca si toate acele citate luate de cei care au timp de pe internet si care iti spun de fapt ceea ce stii. Cateva obiectiuni as avea: un parinte nu poate fi comparat nici pe de parte cu un mentor. In primul rand este dragostea dezinteresata a parintelui, in al doilea rand este dorinta si mandria in acelasi timp a oricarui parinte sa-si vada copilul realizat, in al treilea rand parintele isi pregateste copilul pentru viata nu numai pentru un singur domeniu, in al patrulea rand si nu ultimul, omul este singurul animal care-si protejeaza mai mult copilul pe care il simte mai slab (in comparatie cu animalele salbatice care isi protejeaza puii care se dovedesc de la nastere puternici). In ceea ce priveste mentorul nu stiu cat de necesar este si apoi daca tot nu stii nimic, sau mai nimic de unde naiba sa stii sa-ti alegi un mentor bun. Caci in viata pana la urma reusesc (sau nu) tot cei carora le merge mintea. Ori daca iti merge mintea de ce-ti mai trebuie un mentor? Sigur in viata poti gasi persoane care sa-ti placa ca si profesionisti in meseria pe care te gandesti sa o practici dar daca nu te duce capul poti sa-l alegi pe cel mai profesionist ca tot degeaba! Iar pe de alta parte, eu prefer ca fiecare sa ramana cu identitatea lui altfel riscam sa umplem lumea de „gemeni intelectual” ceea ce sincer nu mi-ar place absolut deloc. Si totusi de unde ideea aceasta? Mai ai nevoie de mentori sau ai nevoie de discipoli?


  23. Eu sunt propriul meu mentor. Din pacate (sau ba ?!) nu am avut efectiv pe cineva care sa ma ajute. Dar nu consider asta neaparat un handicat in calea evolutiei. Am observat pe unii care au avut mentori dar s-a ales si se alege praful de ei, pt ca, vorba ta, nu sunt discipoli buni.
    Da, e bine sa ai un mentor, mai ales atunci cand nu ai nicimacar o minima curiozitate pt lucrurile care conteaza ! Practic, cu un mentor, incepi (sau continui) de la un alt nivel toata treaba. Insa, cred ca uneori e bine sa fi TU insuti propriul tau mentor..E parca mai interesant. E si cazul meu.. Acum 2 ani am aflat cautand instinctiv materie pe domeniul asta -seductie, educatie personala- pt ca eu simteam ca exista o problema si trebuie sa o rezolv..Din totdeauna am avut curiozitatea de a cauta solutii de unul singur; uneori m-au mai ajutat si altii, dar, sincer, f putin. Am 22 de ani si cred ca daca as fi aflat toate astea mai incolo de 20 de ani, situatia s-ar fi putut agrava..Aici ar fi multe de spus, in fine.
    Ideea e ca momentan, pe o scara de la 1-10, sunt undeva la 7-8 si sunt pe calea cea buna si, cel mai important, parca din ce in ce am mai mare dorinta de a aprofunda acest domeniu , al dezvoltarii personale, al psihologiei-care imi place mult- (desi studiez Dreptul, care, in fond si in practica, e cca 80% psihologie..si imi place enorm si domeniul ăsta).
    Daca e sa enumar mentorii mei -in fond, virtuali-, i-as numii pe David DeAngelo, Carlos Xuma, dar si altii.
    Oricum, parerea mea este ca e foarte important sa vrei TU sa iti imbunatatesti si sa iti solidifici barierele (vorba lui Dr. Paul) si sa te pui la punct astfel incat sa fi ireprosabil..
    Multi nu vor si nici macar nu incearca sa schimbe ceva –> deci, problema cum ca nu e decat un bulsh**. Asta pt ca atunci cand vrei sa te schimbi o poti face, daca iti doresti cu adevarat! Zicala is gaseste aplicare doar atunci cand NU VREI sa te sau cand nu iti asculti mentorul, in cazul in care l-ai gasit, intamplator sau nu.

  24. Mi-a placut foarte mult articolul tau, si m-am recunoscut in discipolul care il asalteaza pe mentor cu probleme pe care ar putea sa le rezolve singur. Cel putin asa eram inainte. Eram ca un soldatel, o persoana nesigura care avea nevoie de sprijin si de aprobare in tot ceea ce facea. Sper ca in timp m-am mai schimbat, desigur si cu ajutorul tau. Gasesc ca articolele tale sunt foarte folositoare. Astept si alte articole.

  25. Salut Pera!
    Am incercat in cateva randuri aceasta varianta si am observat ca si tine ca merge atunci cand tu faci ceva.Din pacate am gresit fata de cateva persoane care mi-au fost aproape si nu am mai primit nimic de la ele.Acum sunt singur in fata multor provocari pe care trebuie sa le rezolv numai eu.Inclusiv aceea de a gasi pe cineva in care sa cred si caruia sa-i pot cere ajutor. Asa am ajuns si la tine! Cautand ceva care sa ma inspire si care sa-mi dea incredere.Nu ti-am scris pana acum dar vreau sa cred ca vei personaliza de data asta mesajele si ca poate vom putea discuta mai multe….chiar daca ziua si pentru tine are tot doar 24 de ore.
    Cinstit,am progresat mult de cand ne cunoastem on-line, desi 38 este numarul meu norocos acum! Bravo! Faci bine ceea ce faci!

  26. Sunt total de-acord cu ceea ce ai scris, dar vreau sa te intreb daca ar mai trebui sa incerc sa devin prieten din nou cu cei care m-au parasit odata si sa incerc sa fiu la fel de apropiat de ei avand in vedere ca atunci cand ei m-au abandonat nu erau cu nimic mai buni decat mine…mai ales cand vine vb de femei…iar acum stau bn si cu fetele iar eu nu,sunt totusi in relatii bune acum cu cei 2…dar nush dak are rost sau ar trebui sa incerc mai mult…sunt nedumerit si am nevoie de ajutorul tau.Relatiile dintre noi s-au racit prin indiferenta lor fata de mine deoarece eu nu eram ca ei…si pe langa asta ii sufocam fie cu prea multa energie pozitiva fie cu prea multa energie negativa…incat ei aveau impresia fie ca ma laudam prea mult fie ca ii saturam de problemele mele. Desi cu toate astea, eu tot trageam de ei, sa mergem prin diferite locuri sa ne simtim mai bn, sa stam mai putin retrasi. Realizez k am gresit fata de ei dar si ei au gresit fata de mine prin faptul ca erau aproape mereu lipsiti de chef si k nu prea au fost sinceri si mai ales deschisi cu mine asa cum am fost eu cu ei. Imediat dupa ce am terminat-o acum cateva luni cu ei, mi-am gasit un alt prieten cu care pot sa spun ca m-am distrat ceva mai mult…eu de felul meu sunt mai singuratic…si imi gasesc destul de greu prieteni adevarati si totusi mi-au ramas amintiri cu cei 2 pe care din pacate as mai vrea sa le retraiesc…! Spune-mi dak ar trebui sa raman in relatii bune cu ei…sau sa fac tot posibilul sa fie ca inainte, ori sa nu mai vb nimic cu ei inafara de salutari!

  27. Salut.Articolul nu mi s-a parut extraordinar,sunt cateva idei de bun simt pe care oricum la intuiam..
    Ma asteptam la mai mult,la ceva cu adevarat tare, uimitor.

  28. BUNA!Articolul este foarte frumos gandit.Este adevarat ca ar trebui ca fiecare om sa aiba un mentor .Mentorul meu este VIATA de zi cu zi.Nici o zi nu este la fel.Intalnesti diferiti oameni:inveti.Citesti diferite carti :inveti.Dai peste diferite greutati:inveti.Din bucurii inveti.De la tine Pera invat.Deci eu sunt discipolul VIETII si-mi aleg ca mentori oamenii pe care-i intalnesc.Invat din ceea ce-mi ofera aceasta VIATA.
    salutari si numai bine

  29. mie personaL mi-a placut articolul si cred ca e ceva foarte actuaL. PersonaL, am un mentor de care sunt foarte multumit si de la inceput nu intelegeam procesul prin care el ma ajuta, insa acum 2-3 luni am inteles ce si cum.. si anume faptul ca el ma ajuta si inca foarte mult.. Dupa ce am citit articolul in cauza, am accentuat parerea personala. Dar am o intrebare la care vreau sa gasesc un raspuns… insa am sa incerc singur sa-L caut :-)… ea consta in faptuL ca eu foarte mult doresc sa-l multumesc pentru tot si vreau sa gasesc o modalitate care sa fie buna si placut pentru el… pina aici multumesc, Pera… 🙂 numai bine si astept noi articole pentru palcerea de a citi ceva de-a dreptul interesdant si actual pentru mine.

  30. Cum sa iti gasesti un mentor? o buna intrebare, insa nu ai oferit practic nici un raspuns. de ce spun asta? pentru ca felul in care tu ai vorbit de Domnul X si Doamna Y m-a facut sa cred ca nici tu nu prea stii ce e aia un mentor. Ce este un mentor? [MÉNTOR, mentori, s.m. Conducător spiritual, povăţuitor, îndrumător; preceptor, educator. ♦ Altoi dintr-o plantă bătrână grefat pe o plantă tânără pentru a-i transmite acesteia însuşirile sale. – Din fr., lat. mentor, germ. Mentor.] asta e o explicatie gasita pe dex-ul online si gratuit oferit de fratele google. Cand ai spus ca unele persoane fie ele si cu un grad ridicat de educatie te-au ajutat folosind diverse tehnici, eu spun ca tu doar te-ai folosit de acele persoane. Da te-ai folosit cum si eu ma folosesc de apa rece de la robinet pentru a imi clati ochi dimineata dupa un somn placut. ufff, da cine sunt eu sa spun ce ai facut tu?
    Eu si nu persoana mea care poarta numele de Elena, deci EU nu am nevoie de mentori, asa ca nu trebuie sa ii gasesc pe cei mai buni, sau cei mai putini buni. Stii chiar nu am nevoie de ei. ce ma ajuta pe mine sa am mentori? doar asa ca sa aiba mintea mea de munca, ca sa gaseasca eventuale ipoteze si sa traga apoi o concluzie? NU! NU! mai bine Nu. Tot ce am nevoie si care vine asa deodata este Trezirea.
    citind fiecare cuvant de pe acest site mi-am dat seama ca esti o fiinta treaza, incerci sa ajuti, dar scuzama cine ti-a cerut sfatul, sau cine sunt eu din nou sa ma ratoiesc asa? :))
    nu e nevoie de nimic pentru ca nu exista nimic, totul e in imaginatia mea, a ta si la inca cateva milioane de fiinte.
    Sunt directa pentru ca si eu am facut grava greseala sa ajut acolo unde nu mi-a fost cerut ajutorul. Si moama cat de placut e sa te trezesti si sa nu dormi. Oricum continua ca imi place sa citesc de la fiinte treze.
    Multumesc ca scrii si acuma iartami tutuiala, dar stii si tu nu conteaza functia chiar daca e doar de politete, adica ce daca ti-as spune Domnule te-ai simti mai bine? nu cred, poate daca esti un rob al aprecierii si alergi dupa lauri efemeri. Acuma scuzama si tu, desi sunt mult mai mica decat tine la ani. oricum nici varsta nu conteaza si tu stii asta cel mai bine. tot ce conteaza e atat de simplu si daca il ai reusesti in toate si nu ai nevoie de o anumita dependenta sau nevoie. Acel lucru e iubirea. Spunemi mie cine te poate invata cum sa iubesti? da gandestete bine…. de ce nu ai gasit raspuns sau poate ai gasit…. Iubirea asta care e tot ce conteaza izvoraste din noi si stii si tu ca intr-o camera plina de intuneric e de ajuns un bec ca sa lumineze toata incaperea, bine dar cineva trebuie sa apese pe buton…. Te-am salutat!

  31. @ elena
    Foarte interesant monolog. 🙂 Daca iti citesti inca o data mesajul ai sa vezi ca la fiecare intrebare pe care ai pus-o, ti-ai raspuns singura. Asa ca nu mai e nevoie de interventia mea si nici nu cred ca asta ai asteptat. Nu ma deranjeaza sa iti pastrezi un jurnal aici. Am sa citesc cu interes. Spor.

  32. –- cel ce vorbeste nu stie ce spune, iar cel ce stie nu spune. cum sa imi pastrez eu un jurnal aici? nu as vrea sa ma cramponez in cuvinte si nici nu as avea ce spune…
    Totusi am si eu o intrebare si as prefera un raspuns simplu: CUM POT SCAPA DE FRICA?
    Multumesc!

  33. @ Elena
    Frica este prietena ta cea mai buna.
    Frica te impedica sa treci strada fara sa te uiti si sa fii omorata de o masina.
    Esti sigura ca vrei sa scapi de frica? 🙂

  34. am scapat de frica. pentru a nu fi omorata de o masina fac totul rational. sunt ajutata de ATENTIE NU de FRICA. Atentia ma ajuta.

  35. Mentorii sunt si ei oameni.Raspunsul potrivit ar trebui sa corespunda personalitatii elevului. Sigur insa, mentorii buni nu au timp suficient si atunci au de ales intre a pierde timpul sau daca tot o fac incearaca sa-i aleaga pe cei hotarati sa mearaga pe acel drum invatandu-i sa pescuiasca singuri si nu oferindu-le gratis o masa, apoi inca una….Pe scurt ei sunt "formatori de gandire" dar nu au timp de "terapie" iar acesta este alegerea lor asa cum si noi avem acest drept. Daca istoria intregii vieti este scrisa inte 1 si 19 ani asa cum spun unele teorii atunci sigur este nevoie si de alte tipuri de mentori desi cred ca, ideea finala este aceiasi, de a insufla fiecaruia curajul de a se cunoaste, accepta, descoperi aptitudinile asi constientiza prioritatile si asi implini "visul"

  36. Am citit acest articol si am inteles tot ce ai spus aici. Dar uite eu am o problema, nu vreau ''sa cercesc''.
    Problema e ca nu imi gasesc serviciu. Am terminat facultatea am depus cv-uri, am fost la interviuri. Am depus cv-uri nu numai in domeniul pe care l-am termiant la facultate. Aproape oriunde numai sa muncesc.Dar nu m-a angajat nimeni pentru ca nu am experienta. Nimeni nu vrea sa ma ajute. Nici macar sa imi dea macar o mica sansa. Te contrazic aici uneori e si nevoie sa cercesti adica unii oamenii au relatii, pile. Si ei profita daca au pe cineva vorbesc ca sa le dea un loc de munca. Pai ce faci daca stai si astepti. Mori de foame. Omul trebuie sa manance. Viata e tare nedreapta altii se zbat sa gaseasca un loc de munca pe cand unii sunt bine merci pentru ca au pile. Imi este f greu pentru ca nu am un serviciu. Poate ca este si criza dar dc nu ai experienta nici nu se mai uita la tine. Eu ce pot sa fac daca nu am relatii, pile?

  37. Mentori …o daaa … interesant subiect .Candva "ma dadeam cu capul de perete" de nervi ca nu gaseam unul.
    In grupurile prin care ma perindam ma gaseam in postura de a-i invata eu pe toti cate cva nou,util,practic.Mereu aveam pretentia sa ma invete si pe mine cineva cva ….si nu intelegeam cum de toate lucrurile care ma interesau si le auzeam de la altii "le stiam deja" .Era frustrant sa vezi ca ceilalti nu au ceva sa te invete asa ca un troc de invataturi…Ma gandeam mereu ca mentorul e acela care te face sa ajungi la ruzultate imediate ,sa sari si sa arzi pasi evolutia ta personala si ca totul se schimba peste noapte din rau in bine sau din bine in foarte bine. Nimic mai gresit ,aveam sa constat pe pielea mea ulterior !
    Mi-am dat ragaz -ore ,zile ,luni – timp in care si cele mai involburate ape din interiorul meu s-au calmat ,uitasem de aceasta "problema". Intr-o zi ceva a aprins iarasi o scanteie in mine ….auzisem iar invocat cuvantul mentor care demult starnise mari furtuni in mine ,insa acum priveam indiferent ,eram sigur ca eu nu-mi voi gasi un mentor asa ca o mica analiza interioara nu strica (asa doar sa-mi bifez ideeile scrijelite in chestionarul mintii mele ).Am urmarit pas cu pas firul 'actiunii'(detasat) si intr-un final mi-am dat seama ce greseam!!! Eu eram in cautarea a ceva ce aveam deja( ca atunci cand stai cu stiloul in buzunar la sacou sau in mana si tu il cauti pe birou :)) ).In frenezia cautarilor mele ,eu nu realizasem ca mentorul meu nu este unul "ca la carte" si nu este reprezentat de o singura persoana pe care s-o pot numi ,mentorii mei sunt toti cei cu care interactionez atat "buni" cat si "rai"(nu exista mentor bun sau rau ci discipol bun/rau).De la fiecare am/am avut ceva de invatat fie ca e/era om prosper de afaceri,copil de bani gata,somer,copilul unui somer,orfan ,om al strazii–si pentru ca ascultam cu atata atentie TOT ce auzeam si ca priveam cu interes si antentie TOT ce vedeam eu doar asimilam cunostinte ,faceam legaturi si asfel "cultura,cunostinte,intrebari(aparent fara raspuns)".Trebuie doar sa privesti si sa asculti cu atentie;sa iei doar ceea ce crezi tu ca e bun astfel incat sa formezi in tine modelul visat ,vazut in alte parti sau imaginat drept bun ! Uneori poti fi propriul tau mentor daca privesti atent in interior ;oare intotdeauna faci ce iti doresti sau cum vrei ? (raspunsul iti stiti prea bine ) .
    "Toti ne nastem cu apa in mana,tine doar de noi daca decidem sa construim un rau sau un lac" |citat personal :)) |
    Un "mentor" (o distinsa doamna)mi-a spus aparent fara nici un rost si fara nici o legatura cu situatia in care eram urmatoarele : "Cea mai mare victorie nu este atunci cand te mentii pe primul loc ci atunci cand desi cazut TE RIDICI LA LOC !". De atunci mi-am orientat viata dupa aceste cuvinte.Cautati ceva sa va defineasca si sa va bucure si cu PERSEVERENTA si INCREDERE IN FORTELE PROPRII veti muta muntii din loc !
    Cineva zicea intr-un comentariu ca suntem suma celor mai apropiate 5 persoane din viata noastra …legat de asta ,poate suntem suma celor mai mari 5 dorinte(si ,sau)temeri ale noastre –dupa caz.
    Deja simt ca vorbesc cam mult , daca mai nu as avea abilitatea de a ma abine din comentarii as scrie carti :)) !
    RETINETI– ceea ce am relatat se poate potrivi unora ,altora nu asa ca luati comentariul ca atare …..tot ce trebuie sa constientizati e ca voi controlati totul iar raspunsurile se afla la voi ,nu le mai cautati in alte parti!
    Nu-ti poate spune nimeni ce-ti doresti tu sau ce e in sufletul tau ,poate doar sa ghiceasca/presupuna/sa-si dea cu parerea…asa ca te las pe tine sa-ti dai raspunsul la tot ce te intriga ,priveste bine in jur si in interior!
    Of parca as fi Lucian Andrei -doctoru de suflete 9595 ( n-am urmarit emisiunea .,doar mi-am amintit de ea =)) ) iar fac ce nu-mi place ,sau imi place? =))

  38. Toata viata am cautat un mentor dar nu l-am gasit si a trebuit sa ma descurc singur. Poate nu a fost discipolul pregatit. Now, Vocatia mea cred ca este DEZVOLTAREA PERSONALA,  toata viata am fost preocupat de acest subiect si am aplicat pe mine cat am putut de mult dar niciodata nu m-am gandit ca as putea face bani cu asta si nici nu am stiut cum. Acum sunt inscris la cursul lui Daniel si sper sa reusesc sa fac si multi,multi bani din asta, sau macar sa pot sa ma intretin. Asa cum am spus, sotia meape care o iubesc ma asteapta in Cluj in apartamentul nostru iar eu pierd vremea in Teleorman pentru ca 2 ani nu mi-am gasit de lucru in Cluj. Iata motivatie. 
    Daca pot indrasni as cere doar chiar daca nu crezi in D-zeu, roaga-te pentru mine sa reusesc, imi doresc asta din tot sufletul.
       Mersi Pera pentru carte si bonusuri.
     
                  Cu stima,
            Pop Calin Stelian

  39. Articolul este pertinent, cu toate astea , prin tot ceea ce trece discipolul, mentorul a trecut sau ar trebui sa aibe un pic mai multa experienta pozitiva sau negativa/ de asemenea exista ponturi si siteme in ziua actuala care : aduc venit pasiv consistent ! Important este ca si mentorul.. sa stie acele ponturi!

  40. Niciodata nu cred in vrajile de dragoste pana cand am intalnit un prieten al meu care mi-a spus totul despre DR.otutu care ia adus fostul iubit, chiar si atunci cand mi-a spus ca nu am crezut-o pentru ca m-am gandit ca si ea a vrut acelasi fals Vrăjitoarele să-mi iau banii. Deși i-am dat șansa să-i explic tot ce mi-a spus despre DR.otutu, i-am spus că există mulți escroci care vor să ne ia banii și nu voi fi victimă niciodată, chiar dacă logodnica mea care se presupune că se va căsători Ma in cateva luni de acum ma lasat sa astept cu rabdare un alt tip, desi l-am iubit atat de mult. Ea mi-a spus că DR nu este o falsă că este reală și că a ajutat mulți oameni să-i ia pe cei dragi înapoi, apoi o întreb cum funcționează această vrajă și care sunt cerințele pe care trebuie să le fac înainte de a putea Aruncă vrăjile de dragoste asupra mea? Ea mi-a spus că ar trebui să-l e-mail pe [email protected] și ar trebui să-i spun ce vreau. I-am trimis un e-mail și i-am spus că am nevoie de fostul meu tip înapoi i-am spus că este prietenul meu care ma îndreptat către el, de ce mă îndoiesc de munca lui? El a spus că munca sa este 100% sigură și garantează că nimeni nu a venit vreodată la templul său și, de asemenea, rămâne același. Am devenit furioși pe cuvintele pe care mi le-a spus și mi-a venit un gând în minte, cum arată acest dr toate lucrurile pe care le-am discutat mai devreme. El a spus înainte de a putea începe în situația mea, că trebuie să am încredere în el și să las alta vrăjitorie și să aștept cu răbdare pentru propria mea că dacă pot să spun că fac totul, îl voi aduce pe iubitul meu înapoi în 72 de ore. Am spus bine cred si promit sa lucrez cu tine singur, apoi mi-a dat un formular pentru a umple ceea ce i-am facut si sa-i trimit la el cu pozele mele si, de asemenea, pozele fostului meu iubit. El mi-a răspuns în 30 de minute mai târziu și mi-a spus că zeii lui au nevoie de niște lucruri pentru a-mi arunca vraja și problema mea este foarte ușoară dacă pot să le pun la dispoziție. Atunci când îl întreb, cum pot obține aceste articole și cum pot să-i trimit la el pentru turnarea vrăjitoriei, el mi-a spus că nu ar trebui să-mi fac griji pentru asta, că există un vânzător de articole aici în propria sa țară Care pot obține elementele pentru mine. Atunci îl întreb pe care-l va costa să cumpăr toate aceste articole? El mi-a spus ceea ce i-am trimis cu toată încrederea, după o oră mai târziu mi-a sunat și mi-a spus că problema mea a fost rezolvată încât să aștept 72 de ore ca dragostea mea să mă întrebe după ce am făcut după cuvintele sale Era cam la ora 18:00 în următoarele trei zile, ex-ul meu mi-a chemat dacă sunt acasă că vrea să mă vadă urgent. I-am spus să spera că totul este bine că a spus da, atunci i-am spus că el poate veni, fostul meu tip sa întors la mine și a cerut iertare că știa ce a venit asupra lui. Acum sunt atat de fericita pentru ca mi-am recastigat iubita inapoi si ne planificam nunta noastra care vine in curand, am sunat la dr si ma multumesc foarte mult si il intreb ce sa fac pentru el ca apreciere, mi-a spus Ar trebui să uit și să-mi țin banii că nu este după bani, ci să-i ajute pe oameni care au și nevoie de ajutor acolo, tot ce are nevoie să fac este să dau mai multe mărturii despre el, astfel încât oamenii acolo care au nevoie de ajutor să- De ce sunt aici astăzi pentru a da mărturia mea. Poate ca bunul tau bun sa continue sa-l binecuvinteze si sa-i dea mai multa viata prosperitate si intelepciune. Aceasta este adresa de e-mail DR ([email protected]). Puteți să-l contactați, de asemenea, prin numarul său ce-sapp (+2349051417394)

  41. 867197 693322Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. Im really glad to see such amazing info being shared freely out there. 75441

  42. Hello, Neat post. There’s a problem with your website in web explorer, would test this… IE still is the market chief and a good section of other people will omit your fantastic writing because of this problem.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.