Cum să nu sari ca puiul la muci

Vreau să îţi ofer un set de unelte pentru a-ţi putea dezvolta inteligenţa emoţională în ansamblul ei.
În acest articol, vreau să vorbim despre o trăsătură cheie a inteligenţei emoţionale şi anume:

Impulsivitatea şi capacitatea de amânare a recompensei

Taică-miu avea o expresie: „a sărit că puiul la muci”, în ideea că atunci când era mic, crescând la casă, îşi sufla mucii în grădină şi puii de găină săreau pe ei 🙂
Expresia vrea defapt să ilustreze o trăsătură foarte importantă, şi anume IMPULSIVITATEA.
Încerc să nu repet lucruri pe care le-am spus în alte articole, dar facem un rezumat scurt.

1. Omul are 3 creiere.

Primul este creierul reptilian, care reacţionează după modelul „luptă sau fugi”. În momentele de panică şi frică extremă, acest creier preia controlul întregului nostru comportament, moment în care putem lua decizii care ne costă viaţa sau ani buni din ea. Apoi există creierul de mamifer, care este responsabil de emoţii mai evoluate iar la urmă este neocortexul, creierul pe care îl vedem în poze dar care este doar ultimul înveliş. Acest înveliş a apărut ultimul în procesul evoluţiei şi este cel care ne face mai evoluaţi ca reptilele şi alte mamifere, pentru că ne oferă raţiune.
RAŢIUNEA ne face oameni.
Raţiunea are ca rol să controleze procesul emoţional, şi când omul simte o emoţie, să poată lua o pauză, să îşi folosească minunata raţiune şi apoi să treacă la acţiune. Cu cât eşti mai slab în a-ţi folosi raţiunea, cu atât eşti mai animal.
Dovada?
Când laşi creierul primitiv şi emoţional să preia deciziile, se întâmplă ce i s-a întâmplat lui Oscar Pistorius, sportivul de la olimpiada care şi-a ucis iubita şi acum este judecat: Cum si-a ucis Oscar Pistorius iubita
Sau ţi se întâmplă ceea ce i s-a întâmplat lui Jurgen Klopp, antrenorul Borussiei Dortmund, care la o decizie a arbitrilor pentru o clipă a devenit un animal: Criza de nervi a lui Jurgen Klopp
Cele de mai sus sunt cazuri foarte mediatizate, însă în fiecare zi avem certuri conjugale, bătăi, crime. Pe stradă sunt şoferi violenţi, la muncă, certuri şi violenţe între colegi, prietenii devin agresivi între ei. În relaţii de cuplu şi peste tot vedem omul devenind un animal lipsit de raţiune.
Toate acestea sunt din cauza impulsivităţii. Partea foarte neplăcută a impulsivităţii este că într-o clipă poate strica munca de o viaţă.

  • Munceşti zece ani pentru a-ţi construi o carieră apoi izbucneşti într-o clipă pentru a pierde totul.

  • Munceşti zece ani la o relaţie şi pentru a avea o familie, apoi într-o clipă de nebunie  o distrugi.

  • Munceşti zece ani la o relaţie de prietenie şi apoi într-o clipă pierzi toată încrederea adunată până atunci.

2. Amânarea recompensei.

Opusul impulsivităţii este amânarea recompensei, sau în general amânarea răspunsului emoţional. Pentru asta trebuie să îţi foloseşti CREIERUL, sau cea mai evoluată parte a lui.
Impulsivitatea ne face să luăm multe decizii proaste bazate pe emoţii de moment. Ne distrugem calitatea vieţii pe perioade lungi de timp pentru iluzia unei plăceri de moment.
Un credit luat greşit pentru nişte obiecte care îşi pierd rapid valoarea, relaţii de cuplu în care sunt ignorate toate semnalele de avertizare, decizii de carieră luate pentru iluzia unei siguranţe de moment.
Există un experiment care arată că amânarea recompensei este o trăsătură de personalitate care poate decide succesul unei persoane şi calitatea vieţii sale pe termen lung.
Există acest video pe Ted, care are şi subtitrare în limba română, care dovedeşte un lucru pe care îl găsim şi în cartea Inteligenţa emoţională a lui Daniel Goleman, şi anume că încă de la vârste fragede, există copii care pot să amâne poftele de moment şi copii care nu se pot abţine. Urmărind aceşti copii după 15-20 de ani, s-a dovedit că cei care pot să amâne recompensa, au o viaţă mai bună pe toate planurile decât ceilalţi.
Ca să vezi acest video revoluţionar, alege subtitrarea în română: Dovada puterii amânării recompensei
Aşadar, pe de o parte avem impulsivitatea. Pe de altă parte avem amânarea recompensei şi a deciziei.
Hai să vedem cum ne putem scădea impulsivitatea şi astfel să ne creştem inteligenţa emoţională.

Cum să îţi dezvolţi puterea de discernământ şi amânarea recompensei. 

Daniel Goleman spune una din trăsăturile importante ale oamenilor inteligenţi emoţional este managementul emoţiilor.
Managementul propriilor emoţii :
fii în stare ţi stăpâneşti mânia şi ţi tolerezi frustrările
fii în stare ţi exprimi furia natural, potrivit, fără agresiune
fii în stare nu te autodistrugi, te respecţi, poţi ai sentimente potrivite faţă de ţine, de şcoală, familie
poţi manipula stresul
ai capacitatea de a scăpa de singurătate şi de anxietatea socială
Activităţi de calmare
Când eşti impulsiv, de obicei limita ta de toleranţă este atinsă sau depăşită. E impotant faci un pas înapoi fii într-o stare calmă şi de bună dispoziţie.
Masaj – nici nu îţi imaginezi cât de multă tensiune se află în corpul tău până când nu te duci la o şedinţă de masaj şi când maseorul sau maseoarea pun mâna pe ţine şi spune „Vai, dar ce multă tensiune”.
Meditaţie – caută pe google ” cum meditez” şi îţi poţi alege modalitatea preferată. Dacă ai putea face asta măcar 15 minute pe zi, abilităţile tale emoţionale s-ar dezvolta vizibil în câteva săptămâni.
Plimbări – o plimbare pe jos sau cu bicicletă are darul de a-ţi limpezi mintea şi te ajută iei decizii mult mai bune.
Sport – orice fel de sport, nu numai te calmează şi scoate emoţiile negative din corp, dar eliberează şi hormonii fericirii.
Eliminarea frustrărilor
Frustrări legate de sănătateai grijă la ce mănânci. Asta ştii deja dar probabil încă eşti pe pilot automat la acest capitol. Va veni o zi când vei fi nevoit îţi schimbi alimentaţia dacă nu o faci acum de bunăvoie. Alimentele consumate îţi pot da o energie sănătoasă sau ţi-o pot răpi.
Frustrări legate de baniacestea se rezolvă începând ai suficienţi bani încât simţi există o linişte relativă în viaţa ta legată de acest aspect. Omul nu are nevoie de foarte mult însă există o terifiantă lipsă de educaţie financiară care duce la mari frustrări legate de bani. Educaţia este cheia şi aici.
Iubire – o altă parte mare din frustrările zilnice ale oamenilor provin din relaţiile disfuncţionale de iubire pe care le au. Furia şi impulsivitatea vin ca urmare a acestor frustrări din iubire care ne fac ne pierdem capul. Şi aici, singurul lucru care poate face diferenţa este educaţia.
Educaţia
Este o cale ce durează puţin mai mult însă este extrem de importantă. Aşa cum ai văzut, pentru a elimina frustrările, adică lipsurile, golurile din viaţa noastră fie că e vorba de bani, iubire sau sănătate, este nevoie de educaţie. Nu există altă cale de a primi mai mult de la viaţă decât înveţi care sunt paşii care te duc la rezultatul dorit.
Cărţi cărţile te pot ajuta  înţelegi ce sunt emoţiile, cum funcţionează şi cum poţi lua diverse aspecte ale emoţiilor pentru a le rezolva. Doar cititul nu îţi dezvoltă inteligenţa emoţională dar te pot face conştient (ceea ce e primul pas) legat de ce trebuie faci.
Cursuriîn cadrul cursurilor poţi face şi multe exerciţii practice pentru a-ţi dezvolta inteligenţa emoţională. De asemenea ai ocazia întâlneşti alţi oameni cu valori asemănătoare, iar inteligenţa emoţională se învaţă şi prin contagiune: văzând comportamente mature poţi le adopţi şi tu.
Experienţa de viaţăinteligenţa emoţională se dezvoltă rapid trăind experienţele de viaţă, uneori banale, alteori extraordinare. Nu degeaba este numităşcoala vieţii„.
Creşteţi capacitatea de concentrare
Nu multitasking – pentru a începe îţi antrenezi puterea mentală care la rândul ei te va ajuta  îţi dezvolţi capacitatea de autocontrol, e important, pe cât posibil, iei câte o activitate odată şi te concentrezi pe ea. Multitasking-ul scade grav puterea de concentrare.
Foloseşte tehnici de NLP – am văzut rezultate foarte rapide cu ajutorul tehnicilor de NLP. Oameni foarte impulsivi care au învăţat nu se lase pradă emoţiilorinstinctive.
exerciţiul cu lumânarea – de care am pomenit deja într-un articol precedent. Aprinde o lumânare şi priveşte zilnic flacăra timp de 15 minute. E tot o formă de meditaţie pentru creşterea capacităţii mentale.

În articolul următor poţi citi despre dependenţe emotionale şi vicii!

Dacă ştii cum putem scăpa de impulsivitate sau vrei sa împărtăşeşti o poveste legată de impulsivitate sau amânarea recompensei, te rog să o faci mai jos în comentarii.
Aştept cu nerăbdare să discutăm!
O educaţie completă despre ritmul firesc al evoluţiei, despre domeniile cărora trebuie să le acorzi atenţie de-a lungul întregii vieţi, găseşti în cărţile mele, aici: http://personalitatealfa.com/carti/
Per aspera ad astra
Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

41 de răspunsuri

  1. Ma uitam la acel video, e fantastic cum se comportau acei copii. Pe mine probabil daca m-ar fii pus as fii rezistat, unul din lucrurile bune care le-am invatat de la bunica mea a fost sa fac economii, dar ea a dus lucrurile putin la extrem ma invatat sa fiu zgarcit cu mine si ca o amarata de hartie face mai mult ca o viata de om. De cand ma stiu am avut bani pusi de-o parte din ce am primit de la parinti alocatie si mai tarziu munca mea, ar spune unii ca sunt bani blocati, dar acele hartii imi ofera o libertate deplina, pot sa fac ce vreau eu si sa merg unde vreau eu cand si cu cine vreau eu fara sa dau socoteala la nimeni si fara sa sufar a doua zi. Dupa foarte multe pierderi, m-am calit si am inceput sa vad afacerile cu alti ochi, nu zic ca imi place sa pierd, dr iau totul ca pe un joc si daca pierd ma oftic primele cateva minute dupa care ma consolez cu ideea si trec mai de parte

  2. foarte interesante articole,le urmaresc cu mare interes,in legatura cu articolul de azi,foarte greu de stapanit agrsivitatea,dar cu multa perseverenta se poate ajunge la rezultate neasteptate….eu sunt una din persoanele agresive,nu fizic,dar ma enervez foarte usor si apoi iau decizii care ma fac apoi sa regret,acum ma lupt cu aceasta agresivitate,nu e deloc usor,dar insist si urmaresc pas cu pas invataturile dvs.,va multumesc!

  3. Eu am reuşit să mă las de fumat după ce am fost fumător trei ani(mai am puţin şi fac 5 luni). Dar mă întreb cum aş reusi să fac acelaşi lucru şi cu alimentaţia? Cu fumatul a fost ceva venit strict din interior, o interdicţie ce mă împiedică.

    1. Cu alimentatia nu e nevoie sa iti pui interdictii. Singurul lucru pe care trebuie sa il faci este ca in casa sa n umai existe decat alimente sanatoase pentru tine. Cand ti-e foame sa nu ai de ales si sa bagi in gura lucruri sanatoase

  4. Eu am invatat sa-mi stapanesc furia si frustrarea gandindu-ma cum se va termina. Vizualizez finalul pe care il doresc si brusc, imi scade furia si gasesc modul civilizat de comportament. De exemplu, cand cineva ma supara foarte tare prin ceea ce imi spune, sau incearca sa ma jigneasca nu ii raspund la fel. Ma gandesc ce motiv are sa-mi spuna cuvinte urate si aleg sa il ignor sau, sa ii raspund.Niciodata nu folosesc cuvinte urate. Incerc sa explic situatia asa incat sa ranesc cat mai putin.
    Daca raspund o fac calm, cu o mica explicatie de ce am facut un lucru care l-a facut sa aiba reactia respectiva. Si niciodata nu fac rau cuiva cu intentie. Chiar daca am primit ceva rau si ii pot raspunde cuiva cu aceeasi moneda nu o fac. Il las sa-si primeasca din Univers ceea ce mertia. Experienta de viata acumulata mi-a aratat ca primeste.
    Felul in care am reactionat si mi-am pastrat emotiile pentru mine m-a dus sa rezultatul pe care l-am dorit: chiar daca cineva nu ma place, obligatoriu ma respecta.

  5. Ca de obicei, draga Pera, ma uimesti in mod placut, articolele tale sunt scrise atat de aproape de suflet incat accept chiar si expresia aceea mai putin poetica „cu puii” ! haha
    dupa ce scrii tu aici, s-ar parea ca eu am reusit sa imi stapanesc emotiile si furiile, in multe din ocazii, nu in toate, ca nu suntem perfecti. Si pot sa va spun cat de bine te simti dupa un astfel de eveniment, cand ai reusit sa nu explodezi, ai plecat fara sa trantestu usa, iar dupa cateva zile culegi roadele acestui comportament „civilizat” la urma urmei, pentru ca daca nu te stapanaesti, esti ca un animal!
    stapanirea de sine face bine si in afaceri, dar si in cuplu, sau in relatia cu copiii, crizele de manie sunt taioase, ca niste cutite, le vezi si dupa ce a trecut mania, si nu esti prea mandru de „taieturi”, de urmele lasate…
    Ce ma calmeaza pe mine: – mersul pe jos, fara telefon in buzunar, adica sa poti fi rupt de lume macar 15-20 de minunte
    – cu masina ascultand muzica preferata
    – coloratul unei mandale, asta este un exercitiu fantastic, ce te ajuta sa ajungi in centrul tau personal , sa regasesti drumul pe care il cauti de fapt ( cand esti nervos esti ca si ratacit de pe drumul tau!)
    – respiratia profunda timp de 1 minut face minuni
    Inca nu am incercat meditatia, dar pare a fi o alta forma foarte buna de relaxare!
    Merci merci merci Pera Novacovici, astept urmarea articolelor cu drag si interes

  6. Salut Pera!
    Tocmai am sarit astazi dimineata ca „puiul la muci”! M-am enervat pe sotia mea ca m-a lasat pe mine sa ma ocup de copil si ea si-a deschis facebook-ul! Au iesit scantei si am ramas sa-mi petrec singur duminica, citindu-te(ceea ce nu e un lucru rau)…insa, as fi preferat sa-mi petrec ziua cu fetele mele!
    Sa fii iubit

    1. Nu fii suparat Marius, lectii de viata avem tot timpul, E drept ca ar fi fost mai fain sa iti petreci timpul cu fetele tale, clar ca ar fi fost mai frumos in iubire decat in ura, dar cu siguranta data viitoare vei putea sa iti stapanesti impulsivitatea; ne face bine sa citim lectiile lui Pera si sa aplicam direct in practica…curaj si o viata minunata alaturi de fetele tale

      1. Multumesc frumos amandurora pentru raspuns! Pera, te citesc si mi-ai calauzit pasii in ultimii doi ani, inca de pe vremea cand saream „ca puiul la muci” din orice prostie, habar nu aveam ce e cu mine, inteligenta mea emotionala era praf, eram gelos ca o primata, needucat, imatur, increderea in mine si in partenera mea era zero barat si habar nu aveam cum sa comunic cu persoana de langa mine! Acum, dupa atata timp, am ajuns sa stiu toate aceste lucruri, sa le aplic, am o familie frumoasa, comunicam foarte bine, avem o viata frumoasa pe toate planurile, insa, cum probabil e firesc, mai am de lucru…Atata tot! Cred eu ca semnele sunt bune! 🙂
        Multumesc Pera ca existi!

    2. Pentru asta e important sa stai jos cu sotia, sa va spuneti nevoile si frustrarile, sa spui ce simti cand ea sta pe facebook si tu ramai cu copiii si sa faceti un plan pe care sa il respectati legat de cine ce face.

      1. Multumesc frumos amandurora pentru raspuns! Pera, te citesc si mi-ai calauzit pasii in ultimii doi ani, inca de pe vremea cand saream “ca puiul la muci” din orice prostie, habar nu aveam ce e cu mine, inteligenta mea emotionala era praf, eram gelos ca o primata, needucat, imatur, increderea in mine si in partenera mea era zero barat si habar nu aveam cum sa comunic cu persoana de langa mine! Acum, dupa atata timp, am ajuns sa stiu toate aceste lucruri, sa le aplic, am o familie frumoasa, comunicam foarte bine, avem o viata frumoasa pe toate planurile, insa, cum probabil e firesc, mai am de lucru…Atata tot! Cred eu ca semnele sunt bune!
        Multumesc Pera ca existi!

    3. Sunt multe de discutat Marius. Se intâmpla des ca tu sa te ocupi de copil si sotia ta sa faca altceva? Si daca da face des chestia cu FB sau de obicei si ea are treburi? Sau ea se ocupa mai mult de copil si doar din când in când te ocupi si tu? Ca o paranteza, mai face si vara-mea chestii din acestea cu FB-ul dar ea a spus clar de fata cu sotul ei ca se simte neglijata emotional si a spus concret si ce anume o deranjeaza si se simte neglijata emotional. Ai discutat cu sotia ta? E chestie generala cu FB adica chiar si când aveti timp liber simultan ea prefera compania FB mai mult decât compania ta? Eu nu stiu detalii, poate tu ai mai multa dreptate, poate ea are mai multa dreptate, poate sunteti cam pe acelasi palier. Tu, si doar tu poti face o analiza. Eu ti-am pus doar niste intrebari care sa te faca sa sesizezi anumite aspecte. Si inca ceva in aceasta analiza lasi toate subiectivismele la o parte si judeci „la rece” si impartial. Dupa asta dialogul deschis si calm intre voi este o solutie.
      Dar inainte de dialogul calm si deschis intr-adevar trebuie sa inveti sa nu mai „sari ca ars” Si ATENTIE a nu mai „sari ca ars” nu inseamna sa reprimi emotiile negative. A le reprima este la fel de grav ca si cu a le lasa sa „explodeze” Totul trebuie spus „pe sleau” dar calm si incearca sa spui si „De ce” simti ceea ce simti.

  7. Salut Pera !
    Tocmai mi-am adus aminte unde am mai auzit de cele trei creiere. Era la un seminar tinut de Bruno Medicina. A venit exact la tanc aceasta informatie pentru ca mi-am dat seama ca nu mai stiu nimic de atunci si nici nu am recitit notitele pentru ca nu simteam nevoia de acele informatii. In realitate aveam nevoie de aceste informatii dar nu constientizam ca le pot gasi in acele note scrise. De aceea cred ca nu este o intamplare faptul ca ai ales sa vorbesti despre acest subiect, recunosc, mult mai pe intelesul meu.
    Cu toate ca nu scriu prea des in postarile tale, eu totusi le citesc si incerc sa fac schimbari majore in viata mea.
    Multumesc!

  8. Salut Pera…
    Am o mică obiecție vizavi de ceea ce spui in articol despre neocortex , ratiune si creier reptilian.
    Nu crezi ca ratiunea de fapt e un efect al creierului reptilian care ne tine pe loc sa nu actionam, ?
    Cu cat gandim mai mult cu atat nu trecem la treaba si permitem Creierului Reptilian să își facă mendrele, si sa se multumeasca doar cu supravetuirea, adică mancare, somn, apărare de ,,dușmani,, …
    Omul din trib rationaliza că trebuie să vaneze, să se apere de dușmani sau să se reproducă… deci rațiunea era activă încă de cand a apărut creierul reptilian.
    Iar odată cu aparitia neocortexului, poate nu s-a dezvoltat atat ratiunea, cat s-a dezvoltat anume creativitatea, viziunea, constiinta, aspecte care , intr-adevar ucid impulsivitatea 🙂

  9. Dar ce faci in momentul in care esti nervos din cauza unor diverse situatii si iti descarci nervii pe cea mai apropiata persoana?De ce se intampla acest lucru?

    1. Se intampla pentru ca atunci cand esti incarcat , trebuie sa descarci undeva, si victime cad cei mai apropiati noua, din pacate. Un pas important ar fi sa inveti sa nu te lasi tensionat si incarcat in primul rand, iar asta poti face printr-o practica spirituala, de exemplu, meditatia.

  10. Salut, Pera. Am inceput sa fac exercitii de nlp, imi plac, dar nu le fac mereu, caci tb sa invat sa-mi organizez timpul. Am inceput sa spun mantre, ca sa-mi controlez mintea, caci imi vin ganduri de boala care ma sperie. Cum sa fac ca sa-mi observ gandurile fara sa simt frica? Iti multumesc.

    1. Incearca sa le notezii pe o hartie A4, in jumatatea din stanga a paginii. Le scrii exact cum vin. Mai ales pe cele care se repeta sau te deranjeaza.Apoi, in partea dreapta a paginii incearca sa identifici gandurile alternative,adaptative. Un psiholog te poate ajuta sa resemnifici gandurile si schemele cognitive dezadaptative. Succes.

  11. Salut, Pera. Chiar azi m-am enervat vazand cum cainele meu a muscat o pisica si i-am tras 2 palme peste bot. Tot mie mi-am facut rau. Am regretat, dar era prea tarziu.

  12. Salut Pera, cu articolul asta m-ai dat gata! Citesc cu multa sete de informatie postarile tale si le gasesc foarte utile. Dar in acest articol m-am regasit inca din titlu :)))))). Am sarit „ca puiul la muci” si mi-am distrus familia (sotie si 2 ingerasi), acum citesc, invat si incerc sa aplic in dorinta de a-mi recastiga comorile (ingerasii si pe mama lor). Faptul ca faci voluntariat postand aceste lectii gratis este de admirat, nu as fi reusit sa am acces la ele altfel.
    Ma inclin in fata ta! Multumesc pentru tot!

  13. Multumesc,foarte mult!
    Iti trebuie foarte mult exercitiu,si,cu cat esti mai constient de problema ta si cu cat dorinta de rezolvare este mai mare reusesti.
    Am aceasta problema din copilarie,nu stiu daca este neaparat din cauza faptului ca am trait intrun mediu violent ,dar cert este ca asa ma comport si eu.
    Nu ca as fi rezolvat vreodata ceva cu impulsivitatea mea,dar e din instinct…
    Voi rezolva aceasta problema,de mine depinde!
    Multumesc,din nou!

  14. Cred ca am o capacitate foarte buna de a-mi stapani impulsivitatea. Dar am si momente cand nu vreau sa o stapanesc. Mi se intampla ca dupa atata stapanire sa vreau sa dau frau liber, sa demonstrez ca pot sa fiu si altfel. 🙁 Stiu ca nu e cea mai buna cale pentru ca eu nu sunt asa, dar uneori simt nevoia sa o fac. In general sunt foarte calculata si rabdatoare. Cam o data pe an se intampla sa fiu impulsiva verbal. 😀 Ideea e ca rog persoana care e insistenta in a-i oferii explicatii, sa ma lase in pace deoarece nu ma simt in strare sa discut despre subiectul respectiv pentru ca nu sunt bine, si cu toate rugamintile nesimtindu-ma inteleasa si dorind sa fiu lasata in pace, ridic vocea (asta dupa ce o rog de 2 ori pe un ton calm).

  15. Impulsivitatea asta!!!
    Am trait-o de mica pe pielea mea cand tata venea beat si actiona cum actiona, apoi primul meu prieten si ulterior recenta ex-relatie

    1. Impulsivitate la primul prieten si in ex-relatia ta? Numai tu esti de vina ca nu ai dat atentie unui tip timid si fara initiativa. Ai fi avut parte de mai multe impliniri. Esti inca un exemplu ca si femeile au nevoie, poate mai mult decit barbatii, de arta seductiei sau hai sa ii zicem arta abordarii, ca asa poate suna mai potrivit pentru voi femeile.

  16. Eu m-am gandit sa-mi fac un blog, si sa strig acolo ce ma doare.Asta ca sa nu ma descarc pe altii intr-un fel sau altul, ma refer la cei apropiati mie…Asa ca…deocamdata sunt la inceput cu blogul.As avea eu ceva sa scriu, dar prefer sa privesc lumanarea aceea 15 minute…:) poate imi trece, daca nu…oi stiga pe blog, iaca!

  17. Pera,eu sufar de de dependenta de iubire ,de afectiune.
    Lipsa ei ma face agresiva si distrug putinul pe care il am.ma disper ma mine insumi.ce sa fac…

  18. sunt impulsiva, si actionez sub impulsul emotiilor..in ultimul timp s-a atenuat…cred ca impulsivitatea se datoreaza si lipsei rabdarii, fricii..vreau sa o vindecdar nu stiu daca varsta ma mai lasa..sau altceva? asta vreau sa aflu..mai exista remedii la aceasta varsta? pentru ca dvs vorbiti de persoane mult mai tinere ca mine…chiar nu stiu ce sa fac si de unde sa incep..va multumesc..o seara buna…cu respect Florentina

  19. Mdah! Eu sunt cadru didactic si „saritul la muci” e o varianta (pe care nu o plac dar recunosc ca ma incearca de multe ori!)…predau la tara,copii sunt de asa maniere ca tot propunem sa fie educati mai intai parintii care-i cresc asa „fitosi”, „fuduli” si lenesi! Abia astept articolele tale ,Pera! Sper sa reusesc sa ma inteleg mult mai bine cu elevii mei, caci chiar imi doresc mult asta!

  20. sunt o persoana impulsiva…din pacate…si ma enervez foarte repede din aproape orice… e adevarat, tine de educetie foarte mult si cam educatia asta am primit-o, asta am vazut in familie… Partea buna este ca incerc din rasputeri sa ma schimb, uneori reusesc, alteori nu…dar sunt la inceput si sper sa reusesc tot mai mult in fiecare zi. Iti multumesc Pera ca esti alaturi de mine si de oameni ca mine, iti multumesc pentru faptul ca incerci sa ne ajuti si chiar reusesti.

  21. Am citit odata o fraza pe care am rumegat-o mult timp fara s-o pot intelege ” Cu cat esti mai aproape de natura, cu atat esti mai putin artist”. Acum, as traduce-o cu cuvintele tale: „Cu cât eşti mai slab în a-ţi folosi raţiunea, cu atât eşti mai animal” . „Natura” aici se refera la instinctele primare, creier reptilian, impulsivitate.
    Congrat!

  22. I have read a few good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you put to make such a great informative web site.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.