Cum te f**e societatea și cum să ieși din Matrix

Societatea te f**e rău de tot.

Şi, deşi pun steluţele alea pentru cei mai pudici, crede-mă că spun cuvântul acesta cu sete. Societatea te F**E.

Iar misiunea mea este să lupt pentru ca oamenii din jurul meu să nu mai fie conduşi de vocea exterioară a turmei şi să îşi descopere propriul ghid interior.

Poate ai observat că în ultima vreme am devenit mai matur. După 10 ani de psihologie mi-am mai pierdut din agresivitatea aceea aproape oarbă. Înainte vroiam să distrug sistemul educaţional, îndemnam oamenii să ia măsuri radicale în viaţă, aşa cum am luat şi eu, eram permanent în stare de revoltă.

Apoi, mi-am dat seama că sunt puțin subiectiv, că iau experienţele mele de viaţă şi încerc să impun propria mea realitate şi viziune asupra oamenilor.

Acum, lucrurile s-au echilibrat. Privesc lumea cu mai multă înţelegere, înţeleg că nu există reţete universale de succes şi că poate calea mea nu este potrivită pentru toată lumea.

Şi sunt foarte împăcat cu toate acestea.

Şi totuşi, mi-am dat seama că nici blândeţea excesivă nu e bună.

Mi-am dat seama că răul din această lume este prea mare (cu toate că sunt un optimist incurabil) şi că acest rău nu poate fi învins prin pasivitate, ci prin acţiune continuă, susţinută, a oamenilor uniţi în gând şi spirit.

Hai să îţi explic ce s-a întâmplat şi ce concluzii am tras.

Societatea îi prosteşte pe bărbaţi să creadă că au nevoie de o maşină scumpă ca să aibă parte de o femeie faină. Rezultatul? Femeile faine preferă să îşi cumpere câini pentru a avea o companie plăcută.

Cunosc povestea câtorva femei care au tot pachetul. Adică sunt frumoase, inteligente, educate, au bani ca să nu îşi facă griji, au pasiuni şi munca lor le este în acelaşi timp hobby.

Îşi cumpără câini pentru că pe de o parte iubesc câinii, pe de altă parte vor o companie plăcută pe care nu o pot avea din partea bărbaţilor.

În acelaşi timp, deşi ele sunt deschise să cunoască bărbaţi , bărbaţii din jurul lor fac tot posibilul să saboteze orice interacţiune sănătoasă.

Ceea ce îşi doresc aceste femei, este un OM cu o personalitate plăcută, cu care să stea de vorbă şi să fie stimulate intelectual, un om cu pasiune pentru viaţă, cu siguranţă de sine, un om cu care să poată face sex sau cu care să aibă o relaţie.

Aceste femei însă nu pot avea o relaţie absolut normală cu bărbaţi, pentru că bărbaţii ori cred că secretul succesului este să ai bani, ori sunt prea speriaţi de faptul că nu îi au, complexaţi, şi îşi imaginează că nu pot avea o femeie de calitate ca şi iubită.

De ce se întâmplă toate astea?

Pentru că la televizor sunt arătate câteva excepţii pe care oamenii naivi le-au luat de bune.

Există femei care vor să fie vedete şi ar face orice pentru a ajunge la televizor? Există.

Există bărbaţi care pot merge într-un club, să îşi afişeze ceasul scump, maşina de afară şi 5 sticle de Moet la masă şi să plece cu o femeie sau mai multe din club? Există.

Dar dragii mei, acestea sunt excepţiile!

Iar societatea i-a prostit pe oameni să creadă că excepţiile sunt regula.

Matrixul în care trăim

Evident că există bărbaţi şi femei care sunt extraordinari ca şi oameni şi există bărbaţi şi femei care se străduiesc din greu să se ridice la standardele cerute de statutul de "om".

Acum 10 ani, cea mai mare problemă era programarea socială, adică acest Matrix în care trăim. Azi problema este aceeaşi.

Oameni nu îşi mai aud vocea interioară care le spune clar tot ce trebuie să facă, deoarece e prea puternică vocea turmei.

Şi când spun turmă, mă refer la tot ce înseamnă marea masă colectivă de oameni ce ne înconjoară pe fiecare:

– mass-media;
– sistemul educaţional de stat;
– anturajul;
– familia;

Problema constă în faptul că omul este făcut să asculte de autoritate şi dacă la televizor apare un crainic convingător, ar putea prosti multă lume că pământul este plat şi nu rotund.

Astfel, omul uită cine este, care e scopul lui pe pământ şi mai ales uită că are un potenţial uriaş şi se trezeşte că face ca un robot ceea ce a auzit de la vocea turmei.

Turma iubeşte să spună altor oameni ce să facă şi în ce ordine.

Apoi omul care face totul ca la carte, se trezeşte într-o zi în criza cea mai mare a vieţii sale pentru că nimic din ce a făcut nu îl face cu adevărat fericit şi împlinit.

Acum mai bine de 10 ani, îmi plângeam de milă, considerând că sunt bătut de soartă pentru că viaţa mea pe toate planurile era praf.

Azi, mă uit în urmă şi mulţumesc vieţii pentru că m-a făcut un privilegiat, acoperindu-mă cu atât de multe probleme, încât nu mi-am mai permis să ascult de nimeni, decât de propria voce interioară. Mi-am spus că orice va fi, dacă e să mor, am să o fac după regulile mele. Dacă nu pot să trăiesc după regulile mele, măcar să mor respectându-mi propria mea lege, încercând să abordez viaţa după cum cred eu în sinea mea că e corect.

A trebuit să cunosc şi să câştig jocul vieţii, învăţând lucrurile pe pielea mea, pentru că pur şi simplu nu există nici un alt indiciu pentru mine.

Ştiam că mass media, educaţia şi anturajul te prostesc nu pentru că asta e intenţia lor, ci pentru că nici ei nu ştiu despre ce e vorba cu viaţa asta şi cu oamenii.

Psihologia mi-a dat ocazia să văd lucrurile dincolo de cortină. Să înţeleg comportamentele oamenilor şi motivaţiile lor.

Dacă vei continua să îţi formezi părerea despre viaţă şi oameni din mass media, educaţia tradiţională de stat şi prietenii sau prietenele tale, eşti F***T.

Nu îţi spun nici că trebuie să mă asculţi pe mine, deşi dacă o faci de suficient de mult timp, aproape sigur ai început să simţi schimbări în bine în viaţa ta, dacă ai tratat cu puţină seriozitate ceea ce ai citit.

Ce îţi spun eu, este să uiţi tot şi să începi să cunoşti tu viaţa şi oamenii aşa cum sunt, nu cum ţi s-a spus că sunt, fără să încerci să îţi confirmi ceea ce crezi că ştiai.

Toate problemele oamenilor pornesc de la faptul că s-au rupt de spiritul lor, de comoara lor interioară. Sau mai bine zis, comorile lor interioare.

De aceea femeile frumoase, inteligente şi cu bani îşi iau câini, pentru că un câine este autentic iar un bărbat nu mai ştie să fie autentic.

De aceea bărbaţii aleargă după statut social şi maşini, sau pleznesc de frustrări, pentru că ei nu mai speră la o femeie frumoasă, deşteaptă şi independentă, pentru că această femeie nu poate fi prostită de aparenţe. Singura femeie în faţă căreia bărbatul modern crede că mai are şanse este femeia frumoasă, redusă mental şi săracă, pentru că doar acest tip de femeie mai poate crede că o maşină, o casă sau statutul social sunt garanţia unei iubiri autentice, a unei relaţii frumoase dintre doi oameni care îşi amplifică puterea unul altuia.

Evident că şi femeile şi bărbaţii buni sunt rari. Când spun femei şi bărbaţi buni, mă refer la oameni care au echilibru în toate domeniile vieţii lor. Sănătate, bani, relaţii, vocaţie, social, spiritual.

Lumea din spatele cortinei. 

Ştii ce am văzut în spatele cortinei?

Că 99% din oameni NU SUNT aceşti oameni superficiali pe care îi vedem promovaţi de cele mai multe ori la ore de vârf în mass media.

Am văzut în spatele cortinei oameni care tânjesc după iubire, inteligenţă şi succes autentic. Oameni care sunt dispuşi să iubească din nou după a 14-a trădare, oameni care o iau de la capăt după oricâte eşecuri, oameni dispuşi să slăbească 30 de kilograme după ani de zile de depresie şi nefericire.

Lumea e plină de oameni frumoşi, puternici, inteligenţi, harnici. Doar că stau ascunşi ruşinaţi de prostia din vârful societăţii. Vocea acestor oameni vreau să o aud în locul vocii mediocrităţii.

Pentru că mass media este percepută ca o autoritate, mesajele de marketing sunt puternice şi îţi repetă zilnic cum să fii şi ce să faci.

Dacă ţi se repetă zilnic timp de ani de zile, ajungi să crezi că ce simţi tu e greşit şi că modelul impus de turmă este standardul care trebuie urmat.

Vreau să te rog să uiţi de modelele pe care societatea ţi le oferă ca modele de succes pentru că sunt un mare rahat!

De azi, vreau să îţi construieşti tu propriile modele.

Cum să ieși din Matrix

Fii un om mai bun. Intenţia este primul pas.

Ştiai, de exemplu, că prima femeie inginer din LUME este româncă?

elisa

Unde este atitudinea aceea? O vreau din nou în oameni! Vreau prea mult? Nu cred.

Îmi spui că nu e uşor, că viaţa e grea? Când a fost uşor?

În primul rând, ţi-ai face ţie un mare bine, fiind un om mai bun. Şi nu mă refer la ”bun” doar în sensul de blând, respectuos, cald. Mă refer la bun, în toate sensurile cuvântului. Fii mai bogat, mai sănătos, mai iubibil. Fii mai bun şi în interior şi în exterior.

Vreau să ştii că tot ce trebuie să faci ca să fii un om mai bun, este să ai o intenţie.

Dalai Lama spune că avem două lucuri de făcut în această viaţă. Să fim fericiţi şi să fim folositori.

Fiind un om mai bun, împlineşti ambele obiective.

Dacă eşti un om mai bun, viaţa ta este mai frumoasă, sentimentul tău interior de împlinire este mai mare şi eşti în armonie perfectă cu tine şi cu lumea.

Apoi, fiind un om mai bun, eşti un sprijin pentru alţi oameni care duc lupta lor şi care vor să fie mai buni sau poate încă nu au înţeles că acesta e secretul vieţii.

Ai ascultat atât de mult de vocile exterioare, până când te-ai tâmpit.

"Tu cu pâinea şi cuţitul, mori flămând, neisprăvitul" – spune Coşbuc.

Vrei partenerul ideal, sexul ideal, relaţia ideală. Dar eşti tu partenerul ideal pentru celălalt? Partenerul tău ideal este deosebit, unic, cu o tonă de calităţi şi îţi face viaţa de zece ori mai minunată. Dar tu eşti partenerul ideal pentru el? Acest partener ideal al tău, spectaculos, cum te vede pe tine?

Devino un om mai bun şi astfel, totul va fi mai bun în jurul tău.

Reacția în lanț a nefericirii

La început asculţi de vocea exterioară a turmei, formată din societate în largul ei, de mass media, sistemul educaţional şi chiar propria ta familie.

Apoi ajungi să obţii lucrurile care CREDEAI că te fac fericit şi îţi dai seama că eşti foarte lipsit de fericire şi împlinire. Sau nu obţii aceste lucruri (care oricum nu te fac fericit) şi tot nefericit eşti pentru că eşuezi în atingerea obiectivelor.

Astfel, îţi găseşti refugiul într-un viciu sau mai multe, într-o dependenţă. Aceste vicii şi dependenţe îţi fac rău emoţional, precum şi fizic. Devii un om nefericit care acum ca bonus este și depresiv, arată fizic într-un mod respingător şi începe să aibă boli.

Asta te face să fii o personă singură, nefericită, urâţită şi bolnavă.

Iar apoi, cu ultimele puteri, îţi verşi ura asupra întregii lumi pe care o consideri responsabilă de starea în care eşti.

Pe de o parte eşti îndreptăţit să faci asta. Vocea exterioară te-a prostit, te-a folosit şi te-a aruncat la gunoiul istoriei ca pe un pion.

Pe de altă parte, ai avut tot timpul o voce interioară, un ghid, pe care dacă îl ascultai, erai la polul opus al vieţii. Erai jucătorul, nu pionul. Iar decizia să fii jucătorul o poţi lua oricând. Şi astfel, ai prima şansă de a ieşi din Matrix.

Munca pentru a deveni fericit sau nefericit este aceeaşi. E nevoie de acelaşi număr de ani de eforturi pentru a ajunge o epavă sau un om de succes.

Întrebarea e de care voce asculţi? Vocea turmei sau propria ta voce?

Cum sa fii mai frumos, mai deștept și mai bogat

Indiferent cine eşti şi ce condiţii de viaţă ai acum, prin muncă şi educaţie poţi să devii o persoană mai frumoasă, mai deşteaptă şi mai bogată.

Pentru a putea face asta ai nevoie de intenţie. Să îţi propui. Dacă nu ai intenţie, nimic nu se poate întâmpla.

Cum să fii deştept, frumos şi bogat?

Cum să fii frumos – mănâncă hrana care te face frumos, şi fă sportul care îţi dezvoltă trăsăturile fizice.

Cum să fii bogat – respectă legile prosperităţii

Cum să fii deştept – citeşte – deşteptăciunea nu este legată de IQ sau dată de la naştere. Dacă citeşti materialul acesta ai IQ-ul perfect . Noi toţi ne încadrăm între nişte limite clare, 90-110 la IQ şi nu IQ-ul ne determină succesul sau fericirea. Inteligenţa este dată de autoeducaţie, antrenarea minţii să găsească soluţii la probleme şi la experienţele de viaţă trăite.

Prespunerea pe care o putem face este următoarea:

Nimeni nu şi-a dezvoltat personalitatea pentru că i-ar fi spus cineva că ar fi folositor sau recomandabil să o facă. Naturii nu i-au impus încă sfaturile bine intenţionate. Fără nevoie nu se schimbă nimic, cu atât mai puţin personalitatea umană. Ea e adormită. Doar nevoia cea mai stringentă reuşeşte să o trezească. – Jung

Majoritatea oamenilor suferă de o lipsă, au probleme şi în acelaşi timp visuri, dorinţe şi obiective.

Majoritatea oamenilor, cam 3 din 4, sunt motivaţi de suferinţă şi negativ, sunt constrânşi de viaţă să acţioneze. Oamenii nu se apucă să îşi dezvolte trăsături de personalitate pentru că Pera le recomandă călduros.

Oamenii acţionează când sunt disperaţi că îi doare ceva atât de tare încât sunt dispuşi să facă orice e nevoie ca să schimbe ceva în viaţa lor.

Iar Pera a mers suficient de mult pe acest drum ca să ştie că orice problemă ai în viaţă, o poţi rezolva dezvoltând în interiorul tău o calitate care te va ajuta să găsești soluții la problemă.

Vrei iubire?

Dezvoltă empatie, capacitatea de relaţionare, comunicarea, abilităţile de seducţie!

Vrei bani?

Dezvoltă-ţi capacitatea de creaţie, perseverenţă, abilităţi de vânzări şi marketing, descoperă şi dezvoltă-ţi talentele!

Vrei sănătate?

Învaţă să te antrenezi , să mănânci corect, să te odihneşti, află care sunt cauzele emoţionale şi psihologice ale bolilor!

Şi totul începe uşor, simplu şi gratuit pe GOOGLE.

E un început, căutările tale te vor duce pe câteva drumuri diferite şi vei putea discerne singur ce ţi se pare mai util şi ce poţi aplica începând de azi.

Citeşte mult. Cărţile sunt cel mai bun prieten al tău, tot timpul.

Interiorul este mai important decât exteriorul şi ceea ce am în interior determină ceea ce am în exterior.

Citeşte, te implor.

Adevărata cunoaştere a sinelui nu este posibilă decât prin sacrificiu. Doar sacrificând ceea ce NU sunt voi deveni din ce în ce mai mult eu însumi. – Kurt Tepperwein

Am muncit 10 ani ca să îmi curăț stilul de viaţă şi ştii ce fac acum când îmi fac ce program vreau? Citesc.

E mai important decât orice altceva în viaţa mea. Doar sănătatea ca şi valoare este apropiată de citit.

Într-o carte bună găseşti poveşti, exemple, soluţii practice, o viaţă de om în 200 de pagini.

Stai cu pixul în mână, extrage, aplică.

Lasă-mi un mesaj sub articol cu ce problemă ai vrea să rezolvi şi am să îţi spun ce trăsături de personalitate ai nevoie să îţi dezvolţi. Vei vedea că orice problemă are ca soluţie o trăsătură sau mai multe de personalitate ce trebuiesc dezvoltate.

În decursul vieţii apar multe morţi şi renaşteri, sfârşituri de etape, relaţii, proiecte sau roluri şi începutul altora noi. Schimbarea este inerentă şi avem un control limitat asupra ei. Aşadar ne confruntăm cu situaţii în care trebuie să decidem dacă ne luptăm, cedăm sau rezistăm. Se potrivesc aici foarte bine următoarele cuvinte:

Doamne, dă-mi puterea
De a accepta cu seninătate lucrurile pe care nu pot să le schimb,
Curajul de a le schimba pe cele care pot
Şi înţelepciunea de a putea să le deosebesc – Christina Grof, Setea de întregire

Când te-ai oprit prea mult timp din drumul evoluţiei, viaţa îţi da un impuls dureros ca să îţi continui dezvoltarea. Aceste impulsuri dureroase sunt necesare atunci când nu ai priceput semnele mai subtile. Oamenii numesc aceste impulsuri, probleme.

Când îţi antrenezi muşchiul pentru a creşte, fibra musculară se rupe şi ai febră musculară. Când nu este antrenat, muşchiul se atrofiază. Spiritul funcţionează la fel. Dacă te doare, înseamnă că eşti în creştere. Dacă nu simţi nimic, eşti pe moarte. Nu te teme când te doare.

Teme-te când nu simţi nimic.

Indiferent cine eşti, ce trecut ai avut, ce cred alţii despre tine, în personalitatea ta stă un potenţial care poate fi materializat în lucruri fantastice. În 5 ani de muncă poţi realiza tot ce visezi şi în 10 ani nu îţi va veni să crezi că eşti tot tu. Iar catalizatorul cel mai puternic pentru dezvoltarea personalităţii şi valorificarea potenţialului într-un ritm cât mai alert este vocaţia.

Pentru a te ajuta să îți descoperi și valorifici vocația am pentru tine cartea Impulsul pentru vocația ta – Fă ce îți place și câștigă bani din asta, descoperindu-ți vocația.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

125 de răspunsuri

    1. Cred ca seductia este atat de legata in fibra vietii incat nu trebuie sa iei o decizie de genul ” o invat sau nu?” . In viata ordinea prioritatilor se schimba permanent. DAR, lectiile pe care seductia ti le preda sunt atat de valoroase pentru intreaga viata, incat daca as fi in locul tau as citi in timpul liber materiale, articole si de fiecare data cand socializez experimentez. Practic activitatea ta principala sa fie ceea ce e important pentru tine acum, munca sau ce o fi dar cand iesi din casa si esti intre fete, ghici ce? Fara eforturi esti in jocul asta. Eu zic ca 3 lucruri trebuie sa faci in paralel. Sanatate, bani si seductie. Si cred ca ai timp de toate 3. Evident una e prioritara dar tine de stilul de viata pana la urma. Nu stiu daca am fost destul de explicit. Intreaba-ma in continuare daca vrei alte raspunsuri din partea mea

      1. Momentan sunt axat in principal pe bani. Apoi vine sanatatea dar am observat ca nu mai continui nimic atunci cand adordez pe strada sau in diverse locuri. As putea sa spun ca nu imi e chiar asa mintea momentan la fete si nu simt nevoia de una in viata mea sau sa incerc sa creez o legatura.

        1. Una in viata ta nu pica din cer 🙂 Apoi, cand apare, ai nevoie de discernamant ca sa iti dai seama daca e persoana potrivita sau nu. Ia lucrurile lejer, cunoaste fete in cercurile sociale nu trebuie sa te dai peste cap sa abordezi pe strada daca nu ai acum energia si motivatie

    2. Vocea interioara e pe primul plan, iar seductia vine apoi de la sine, instinctiv. Daca esti lipsit de autenticitate, esti fals, degeaba ai cele mai bune tehnici de agatat, ca mai devreme sau mai tarziu relatia se va destrama. Mastile sunt bune pe termen scurt, dar la o analiza mai atenta nu rezista.

  1. Waw trebuie sa pun punctul pe i!! Cred ca ne trebuie o scuturatura zdravana ca ne punem in miscare fortele interioare care zac … in noi nefolosite!!! Tu esti ca un predicator cu mult har….. trezesti oamenii la viata!!!

    1. De fapt, noi folosim 3% di puterea mintii noastre! E ca si cum ai avea o firma de taxi cu 33 de masini, insa ai angaja un singur sofer, care e deja suprasolicitat. Si terorizat de efort si de orele suplimentare. Firma nu aduce profit, soferul nu-si ia salariul, iar masinile stau nefolosite cate 29 de zile pe an fiecare. E nevoie de un impuls pentru a te face sa CONSTIENTIZEZI ca tu esti RESPONSABIL pentru faptul ca gresesti la administrarea RESURSELOR EXISTENTE?

  2. foarte smecher articolul ,am mai invatat o lectie…sa-ti zic sincer lucrez din greu la mine pe toate fronturile bani ,sanatate si iubire ,pentru ca sunt de parere ca niciodata nu ma voi multumi cu putin.Cum eu cresc trebuie sa creasca si sufletul meu asa ca bag tare si incetu cu incetu apar rezultate.In iubire mai greu dar incerc sa am rabdare pentru ca am anumite standarde si chiar vreau ceva calumea nu orice „specie umana neindentificata ” asa numesc eu fetele acelea care le-ai precizat mai sus frumoase ,sarace care sunt numa dupa bani sau faima. Mersi pentru lectie ,astept urmatoarea !

  3. Daca ma inrosesc de fiecare data cand intru in contact cu persoane necunoscute si mai ales la job ce ar trebui sa fac,care e metoda prin care pot sa scap d eritemul pudic?

    1. Citeste, educa-te, aduna cat mai multe experiente de viata! Fa-ti prieteni barbati, vorbeste cat mai deschis cu toti cunoscutii. Si eu am avut aceeasi problema..pe mine ma deranja, insa am observat ca barbatilor le placea, se simteau maguliti de starnirea emotiilor in mine (nu pot sa uit zambetele lor :)).
      Deci stai linistita, va fi ok!

    2. Draga Tania,
      Se poate rezolva asta printr-o interventie chirurgicala…Dar pana atunci ce-ar fi daca ti-ai iubi aceasta trasatura a ta, acceptandu-o.In loc sa zici ca-ti doresti sa scapi de ea???Si daca ti-ai imagina ca privesti aceasta trasatura in timp ce-i spui c-o iubesti si o accepti exact asa cum este.Si asta in fiecare zi!!!
      Stii ce s-ar intampla??? Iubind si acceptand, bujorul din obraji devine, una din trasaturile care vin sa completeze farmecul tau personal,si nu sa-i puna bete in roate.
      Si eu rosesc in anumite situatii. Si atunci cand cineva remarca acest lucru, spun simplu ca doar am luat
      foc putin, dar sunt ok. Si asa pot continua orice activitate, fara sa am teama ca atrag atentia sau ca sunt
      inferioara celorlalti prin acest fapt.
      Nu uita : accepta-te pe tine insati, exact asa cum esti si abia mai apoi asteapta-te sa te accepte si cei
      din jur Asta e mersul firesc al lucrurilor.Succes!

  4. Salut Pera,
    Cum as putea sa-mi rezolv problema de a mai fi un perfectionist in tot ceea ce fac. Stiu ca nu este bine, dar in cazul in care nu ies lucrurile exact cum imi propun tot am o stare de spirit deloc productiva, ba chiar multa nervozitate. 😀
    Am citit recent o carte „Cea mai usoara cale de a-ti trai viata” de Mabel Katz, in care spunea ca majoritatea problemelor din viata noastra se nasc din asteparile ce le avem de la viata, iar solutia este sa ne detasam pur si simplu, pentru ca totul se intampla cu un motiv.
    Am incercat si aceasta tehnica, dar nu prea a functionat cu succes si tot nu am reusit sa-mi schimb starea de spirit din acele momente. Tu ce parere ai?

  5. Foarte interesant articolul…citeam mai jos ce spunea un domn…ca e pus acum sa faca bani si apoi sanatatea…deci a pus sanatatea, pe locul doi….e bine sa avem echilibru in tot ce facem….daca sacrificam sanatatea sa facem bani ,apoi vom sacrifica banii ,sa recapatam sanatatea…care cam greu va fi posibila…o zi frumoasa!…si multumesc pt sfaturile care ni le dai…fiecare sa isi ia ce are el nevoie din ele…

  6. Ai dreptate Pera si de curand am citit o carte despre cum sa ne protejam impotriva manipularii. Ghici care erau 3 dintre aspecte? Cultura, munca si meditatia. Adica sa te imbogatesti permanent prin lectura pentru a putea face diferenta intre informatia valoroasa si cuvintele goale; sa muncesti, evident pentru tine, facand ceea ce-ti place, dezvolandu-ti si imbunatatind abilitati; sa meditezi pentru a-ti gasi echilibrul intre interior si exterior, intre ceea ce ai descoperit ca se afla in tine si cat din asta se reflecta asupra lumii.

  7. totul e minunat, util in afara de titlu si primul paragraf. Nu sunt de acord cu atragerea atentiei cu cuvinte obscene. Mai ales generatiile de 14-25 ani folosesc acum un limbaj care rusnieaza urechile obisnuite cu vorbirea inteligenta si civilizata. de ce sa le incurajezi in plus sa faca asta prin exemplul tau? In rest articolul este o perla minunata a cu exemple elocvente si sfaturi si analize care sunt de ajutor noua tuturor care stim multe, dar uitam adesea sa aplicam.

    1. Perlele tec adesea neobservate. Dar daca le pui invarful unei gramezi de balegar, care atrage atentia, stralucirea lor se va face remarcata. Nici mie nu mi-a placut titlul cam dur, dar scopul scuza mijloacele, si daca efectul e deschiderea mai multor ochi, e perfect justificat.
      Da, sa recunoastem ca suntem victimele unui sistem corupt (si ca ne complacem in situatia asta). Si sa CONSTIENTIZAM ca putyem iesi usor din Matrix, cu conditia sa ne dorim asta cu ADEVARAT!

  8. Buna, Pera si iti multumesc, tie si Andreei. Sunteti promotorii noii mele vieti. Am stat intr-o stare de letargie multi ani, dupa vechea gandire din cauza persoanei de langa maine, acum am inteles ca doar eu am fost principalul vinovat. A fost o perioada de agonie, nu-mi gaseam locul in aceasta societate manipulativa, dar nici nu aveam puterea de a merge pe drumul pe care vocea interioara mi-l arata. Si, recunosc ca nu eu am luat decizia, cum ai spus si tu, am fost constransa de viata sa actionez. Acum ii multumesc acelui eveniment, persoane ca mi-a oferit posibilitatea sa evoluez, in sfarsit. Acum citesc, devorez, nu stiu cum sa gasesc mai mult timp pt citit, ma bucur cand merg la scoala(merg cu trenul 5 ore) ca imi permite sa citesc o carte sau 2 pe week-end. Lucrez la dezv mea personala si imi place ce descopar, dar inca am probleme la a-mi forma obiceiurile noi….Sper sa reusesc, de fapt sigur am sa reusesc, si eu am acel optimism molipsitor…

  9. Excelent articol! tu, in principiu, te dresezi celor de varsta ta cu problematica lor. Mi-ai fost recomandat de un prieten >50. Am inceput sa te citesc si am decis sa-mi renovez viata. Si e chiar ok, mananc mai constient, nu ma mai joc decat vreo 1/2 ora, sport faceam oricum foarte des si cu mare placere.. Multumesc.
    Articolul de azi ma face sa scap de complexele de inferioritate pe care le aveam fata de tine legate de faptul ca nu castig foarte multi bani
    La un moment dat am decis sa pun familia (mai precis copiii) pe primul plan in viata mea, Copiii chiar sunt super ok, sunt bucuroasa ca impartasesc valorile mele si nu pe cele ale unei eventuale bone.
    Dar asta isi are costurile sale pe care mi le asum:
    – castig mediu-slab, dar am un servici care e chiar hobby
    – nu am masina,ptr ca beneficiile sunt insignifiante fata de belelele si costurile pe care le-ar aduce cu sine
    In ce priveste barbatii: sunt >50,am tot ce imi trebuie din munca mea, nu mai doresc alti copii, sotul s-a dezvoltat personal in alta relatie. Ma gandesc uneori la ce m-ar mai putea determina sa imi asum o noua relatie.
    E acea stare de intimitate, flux sau cum s-o numi cand te bucuri de aceleasi lucruri, razi impreuna cu cineva, sau pur si simplu stai alaturi de cineva fara sa faci nimic si nu ti se pare ca te incurca. Eu asa definesc un tip misto.
    PS: e foarte plastica expresia aia :”te repezi ca gaina la muci”, te tot citez

  10. Pe internet gasesc tot felul de povesti frumoase dar cred ca totul este actiunea si atunci cand o faci sa uiti de principii si sa vezi doar ce trebuie sa obtii si sa iti urmaresti doar scopurile si castigurile tale.Restul este gargara cu sa fii bun si generos.Lumea din ziua de azi este rea si perversa si o sa te calce in picioare daca esti prea bun.Totul este banul si in aceasta lume de rahat totul se bazeaza pe bani si pe interese.Asta este parerea mea personala,asta-i lumea reala din ziua de azi.

    1. Asta esti d efapt tu, si ceea ce vezi in jurul tau e perceptia ta, modul in care lumea se oglindeste in tine. Schimba-te pe tine, si lumea se va schimba la randul ei. Fii bun, generos, altruist, si oamenii din jurul tau, oamenii pe care ii vei atrage, vor fi la fel

      1. Am facut asta am scris mai sus GARGARA.Stiu destul despre dezvoltare personala si toate terapiile d e pe piata.Am facut cateva.Am fost exact cum ai spus mai sus am facut eforturi imense mi-am sacrificat prietenii, partenera de viata si nimic.Eu sunt un caz unic nu ma incadrez.

  11. Bravo Pera si felicitari pt articol. Prin tot ceea ce faci reusesti sa schimbi viata oamenilor din jur sau cel putin modul lor de a gandi(pe a mea cel puti ai schimbat.o). Si nu esti prea dur sau radical…..asa trebuie sa fii altfel nu te baga nimeni in seama daca esti bland. Continua tot asa si mult succes pe mai departe.

  12. Ai mare dreptate Pera si vreau sa stii ca tu esti motivul pentru care am inceput aceasta calatorie a vietii mele. Lupt in fiecare zi cu visele mele si nu am sa renunt niciodata! Multumesc pentru ca esti alaturi de noi toti cei care vrem sa schimbam ceva!

  13. Le-ai „spus lucrurilor pe nume” atat de bine, de parca le-am scris eu:))) Nu pot sa te contrazic in nimic. Pot doar sa te felicit si sa-ti fiu recunoscatoare ca le imparti gratuit si cu noi, ceilalti, interesati de asa ceva.Te recomand tot timpul, fiului meu de 21 de ani.Mi-ar placea sa-ti imbratiseze recomandarile, bineinteles cele care cred ca i se potrivesc. Asa ca:la mai multe!

  14. problema mea este urmatoarea: sunt in an terminal la facultate cu taxa si nu gasesc de munca sa ma intretin singur, vreau independenta financiara , dar nu stiu cum sa o obtin , si din cauza asta sunt, depresiv 😀
    sfaturi? sunt deschis in a le accepta!

    1. Cu alte cuvinte, esti o persoana care ASTEAPTA ca ALTCINEVA, DIN EXTERIOR, sa ii rezolve problema financiara. Pe de o parte vrei sa te intretii singur (sa fii INDEPENDENT), dar pe de alta parte vrei sa GASESTI (PRIMESTI) un loc de munca, lucru care depinde de ALTCINEVA (DE EXTERIOR). Ce ai spune daca ai incepe pur si simplu sa faci bani tu, fara sa te bazezi pe altii? Crede-ma ca e singura solutie la indemana in acest moment. Sa nu spui ca nu stii cum, doar esti la facultate… si rolul facultatii asta e (sau ar trebui sa fie), sa te invete sa faci bani. Nu o face? Atunci la ce mai pierzi vremea pe acolo? Cauta alta scoala (eu am infiintat deja SCOALA VIETII, o alternativa viabila la un sistem de invatamant invechit – vezi pe FB), si INVATA SA INVETI, apoi invata sa faci bani. E mai simplu decat pare, dar tie ti s-a bagat in cap ca TREBUIE (nimic nu trebuie cu necesitate pe lumea asta!) sa termini facultatea si sa iti gasesti loc de munca (primit de la altii, si la discretia lor).

      1. cu toti vrem sa fim proprii nostri sefi, sa nu lucram la stat, sa fim independenti
        am ceva ideii despre investirea banilor in Active si nu in Pasive
        dar cum sa fac?? de unde sa incep?the big ask :D:))

        1. @Marius: am ceva idei despre investirea banilor in Active si nu in Pasive
          dar cum sa fac?? de unde sa incep?the big ask
          Incepe cu INFORMATIA. Invata. Citeste. Cauta modele, mentori, apoi GRUPURI cu preocupari comune.
          1. Azi, informatia e disponibila gratuit, pe Google. Eu ca sa invat cate ceva a trebuit sa fur meserie, muncind pentru altii, pe bani marunti. Azi obtin informatia in cateva ore, cautand pe Google si citind cu atentie materialele disponibile din belsug.
          2. Gaseste modele, persoane care au reusit, cunoaste-i, si urmeaza-le exemplul.
          3. Ia legatura cu persoane interesate de acelasi lucru, schimba experiente, fa brainstorming etc.
          Ia-ti un coach de dezvoltare personala din zona ta, si el te va indruma, incuraja, sprijini, iti va fi mentor. Investeste in EDUCATIA ta (reala, nu in cea formala de la facultate).

        2. Vreau și îmi propun să las la o parte visatul, dorința, speranța, iluziile, viitorul, asocierile cu alți oameni, pulsarea din ego, răutatea, negativitatea, frustrarea, nefericirea, anticiparea și să trăiesc acum, fără vise, fără iluzii, fără fantezii, fără egoism perfid, fără speranțe, fără așteptări, fără disperare și deziluzii, creându-mi și trăindu-mi propriul viitor acum

    2. CITESTE! 🙂 … cauta carti motivationale! probabil nu-ti vine sa crezi, dar dupa primele cateva pagini atitudinea pozitiva o sa creasca.Totul pleaca de la psihic, atitudine pozitiva, optimism.Fii un pic mai egoist, acorda-ti mai mult timp doar pt tine.Independenta financiara depinde doar de tine.

    3. Poate trebuie sa intrerupi anul scolar ( desi nu recomand). Poate trebuie sa gasesti un sponsor ( ar fi de dorit) . Cred ca solutia pentru tine este in mediul tau inconjurator. Nu iti gasesti de lucru pentru ca ceea ce ai tu de oferit nu este perceput ca fiind valoros de catre oameni. Asta e problema. Cine e bun in meseria lui nu are probleme cu banii. Poate e nevoie de o perioada de sacrificiu in care sa inveti sa fii foarte bun in ceea ce faci tu si atunci banii nu vor mai fi o problema.

  15. Oamenii sunt sub hipnoza TV-ului pentru ca EI VOR ASTA. Tie iti deschide cineva TV-ul cu forta, sau te obliga cineva sa te uiti la el acum? (Eu am trait si vremurile alea, cand eram obligat si la asa ceva…). Doar de TINE depinde daca te dezvolti, traiesti viata ta, sau belesti ochii la TV ca un zombie, care vrea sa fuga de realitate…

  16. „Ceea ce isi doresc aceste femei, este un OM cu o personalitate placuta, cu care sa stea de vorba si sa fie stimulate intelectual, un om cu pasiune pentru viata , cu siguranta de sine, un om cu care poate sa faca sex sau cu care sa aiba o relatie.
    Aceste femei insa nu pot avea o relatie absolut normala cu barbati pentru ca barbatii ori cred ca secretul succesului este sa ai bani ori sunt prea speriati de faptul ca nu ii au, complexati si isi imagineaza ca nu pot avea o femeie de calitate ca si iubita.„
    Asta mia placut.E adevarul curat si actual.
    Poate mai dezvolti tema asta (stiu ca ai scris mult despre asta in cartile si postarile tale).
    Pe mine ma framinta demult o intrebare.
    Poti (si cum), sa faci o femeie fericita fiind alaturi de ea ?

    1. Pai „fericirea ” e de doua feluri. Odata nevoile pe care le avem toti. Daca fiecare are nevoile satisfacute, e primul nivel de fericire. Intrebarea e daca poti in cuplu sa iti satisfaci tot timpul toate nevoile 🙂 Apoi nivelul superior de fericire, este spiritual. Aici iti recomand David Deida, calea barbatului superior. O carticica scurta care te invata exact ce face o femeie sa fie moarta dupa un barbat..la un novel foarte profund. 🙂

      1. Fericirea nu tine de lucruri conditionate,”psihologule”!Poti sa-ti satisfaci toate nevoile(chiar si ambitiile),si sa nu atingi niciodata nivelul fericirii.Vorbeai la modul peiorativ despre consumerism,si acum il dai ca exemplu bun pentru a atinge fericirea.Confunzi bucuria cu fericirea.Cand spui ”sunt fericit pentru ca :…(bla,bla,bla)..”.,de fapt spui ca esti bucuros,bucurie care are o evolutie evanescenta,apoi devine amintire.Deci ”pentru ca”,nu are ce sa caute in ecuatia fericirii.

      2. Fericirea nu tine de lucruri conditionate ”psihologule”!Poti sa-ti satisfaci toate nevoile(chiar si ambitiile,dorintele exagerate)si sa nu atingi nivelul fericirii.Vorbeai la modul peiorativ despre consumerism,si acum il dai exemplu pozitiv pentru atingerea fericirii…Confunzi bucuria,cu fericirea.Cand spui : ”sunt fericit pentru ca :(bla,bla,bla)”,de fapt tu simti bucuria.Bucurie care are o evolutie evanescenta,si apoi devine amintire.Deci,motivatia ”pentru ca”,nu are ce sa caute in ecuatia fericirii.

  17. Interesant articolul, eu personal la inceput nu l-am inteles, asta pentru ca de cativa ani urmaresc sa renunt la toate prostiile astea gen masina faina, atitudine de ” Smeker ” , clubbing, ochelari de soare cand nu e soare sau noaptea in club, etc.
    Este foarte adevarat ca asta se promoveaza in mass media si de aceea lumea preia toate aceste ” afise ” pe care ei si le insusesc gratuit.
    Eu as vrea sa rezolv problema slabitului, sunt la inceput de drum, tot INFLUENTAT de catre un articol de al tau 🙂 , daca poti sa mai scrii ceva despre asta ar fi minunat, sau o recomandare 🙂
    Multumesc pentru tot ceea ce faci !

  18. BRAVO! Articole din ce in ce mai bune, de cand am descoperit blogul tau, ai aprins in mine scanteia care in doar cateva luni s-a transformat in flacara, sete de cunoastere si evolutie! Nimic nu ma mai poate opri, nimic nu ne mai poate opri in distrugerea sistemului Pera, oamenii sunt foarte receptivi la mesajele tale si a celor ce te urmaresc. Keep up the great work!

  19. Daca ai reusit sa intelegi femeia zilelor noastre esti un intelept in sensul pur al cuvantului. Femeia zilelor noastre nu prea are disponibilitate pentru a darui, pentru simplu motiv ca se gandeste mult prea mult la ea. Nu mai stie sa fie femeie. Nu mai are timp sa i dea barbatului ce si doreste. Paradoxal vrea sa fie dominata si dominanta. Cat despre individ, ma intreb daca se poate dezvolta mai mult decat societatea in care traieste.. Eu am convigerea ca nu am evoluat prea mult, fata de momentul in care am iesit din grota. Cat timp un om ucide pe altul, calca peste cadavre sa si asigure o pozitie in societate mai dus decat altul, mai avem razboaie in sec. 21, rasism, totul privind evolutia e o MARE GLUMA PROASTA. Chiar si postarile noastre ne raportam la ceea ce au scris vei dinaintea noastra, vreme sa ti aratam Tie sau altora cat de destepti suntem noi

  20. E o placere sa citesc mailurile…articolele,statusurile…absolut tot ceea ce tu transmiti oamenilor din jurul tau…iti multumesc!te admir foarte mult!

  21. Imi face o deosebita placere sa citesc articolele dvs. Eu de exemplu am urmatoarele probleme: mi-as dori sa imi gasesc un partener, sa am o relatie serioasa si sa am mai multi prieteni, sa imi imbunatatesc relatiile sociale. Astept raspunsul dvs, sa-mi spuneti ce trasaturi de personalitate ar trebui sa-mi dezvolt pt a obtine ce imi doresc. Cu stima, Crina.

  22. Natura umana se regaseste in multe aspecte ale laturii personlitatii noastre. Eu am iubit si voi iubi intotdeauna naturaletea, care pentru mine inseamna, spontaneitate, zambet, franchete. Toate imbracate intr-o haina profunda a simplitatii….Multumesc pentru articol si pentru gandurile care trec dincolo de el, dar psihologie nu putem face toti, nu?…In ce ma priveste, pentru ca am simtit o durere in acest sens, am ajuns sa te citesc si pe tine…:))…sI da, cred ca durerile ne determina sa cautam solutii. Sper si nu doar sper, ci sunt incredintata ca le voi gasi!…Multumesc, multumesc din suflet!…succes pe mai departe!

  23. Salut Pera…
    Vizavi de probleme…
    Incerc de mult timp sa rezolv problemele cu femeile prin seductie…
    Imi reuseste, dar am determinat ca am o si mai mare problema… Faptul ca vad in fiecare femeie un rival…
    Asta e inradacinat in psihic inca din copilarie, cand mama a fost capul in familie, si a fost si destul de dura cu mine. Dura in sens ca aveam limbaje de iubire diferite: eu afectiunea, iar ea serviciile… Si cum nu era posibil sa fiu la nivelul asteptarilor ei, eram pedepsit cu lipa de afectiune… asa ca am ramas ambii fara dragoste…
    In plus am fost supraprotejat de ea. astfel ca pana la 17 ani am fost considerat ,,baiatul mamei,, In consecinta relatiile cu cei din jur, mai ales cu fetele erau praf, eram permanent refuzat, iar prima fata cu care m-am sarutat a fost la 19 ani.
    Astfel, fara sa vreau. cu timpul incepusem sa vad un rival in ea, pe care il contraziceam cu fiecare ocazie(asta pana am dat de tine)…
    Acum, cu orice fata care ma intalnesc ii vad si cel mai mic defect, . se intampla sa merg pe strada, si sa vad de departe o tipă draguta, dar cand ma apropii de ea sa nu imi placa ochii, nasul , coafura…si sa nu mai fac cunostinta… Acum, ok, poate acestea sunt doar motive ca sa nu actiunez, dar mai e ceva…
    Am avut suficiente cazuri cand chiar si daca mi-a mers, am trecut de prima intalnire, primul sarut, să gasesc pana la urma fetele respective neatractive…si pursisimplu sa imi pierd interesul… iar asta in consecinta afecta viata sexuala, ajungand chiar sa nu am erectie din cauza ca nu vad fata din fata mea suficient de atractiva…
    Asa, ca imi dau seama ca dupa sistemul meu de convingeri vad raul chiar si in bine… Spune-mi te rog cum as putea scapa de asta? Cum sa vad ce e bun si frumos in fiecare fiinta femenina, si sa avem ambii de castigat din asta?
    Pot considera ce mi se intampla ca o proiectie la nivel de subconstient, adica, vad pe cei din jur asa cum ma vad pe mine, adica plin de defecte? … Chiar nu inteleg care ar putea fi de fapt problema: negativismul, sau frustrarea ca am fost refuzat de atatea ori, sau lipsa increderii in sine, sau egoismul…
    Cum sa scap de asta stiu cu atat mai putin …

  24. Pera ….esti grozav…GROZAV…!! Nu-ti mai spun ca apreciez ce faci, e prea putin…m-am indragostit de-a dreptul…. 🙂

  25. Frumos.Draga Pera incerc de mult timp sa-mi gasesc vocația mea i terioara,misiunea mea pe pamant.ma tot gandesc la viata mea si u gasesc nimic care sa zic ca e vocatia mea.poti sa-mi arati cativa pasi?

    1. Cred ca singurul care stie care e vocatia ta esti chiar TU. De unde sa stie Pera ce iti face tie placere? Doar tu insuti poti sa identifici activitatile placute, domeniile care iti plac, hobby-urile TALE. Dupa ce le descoperi tu, si iti dai voie tie sa le dezvolti, Pera te poate sfatui sa mergi inainte, dar pana atunci… mingea e la tine.

  26. Salutare!
    Citesc cu mare drag ceea ce scrii si ma intrebam ce carti de C.G.Jung citesti tu. Vad ca redai mereu citate de el si m-as bucura tare mult sa ajung sa citesc intreg materialul.
    Multumesc si mult spor!

  27. O întrebare la toată lumea: Ce rost ar mai avea luptele mele interioare dacă, după învingerea propriilor slăbiciuni şi însuşirea a multor calităţi, situaţia vieţii mă găseste tot acolo, în singurătate ? Calitătile dobândite din urma a cinci ani de luptă interioară au vreun efect, sunt considerate ”un port de destinaţie”, vreo recompensă, că tot plictiseală şi singurătate este ?

  28. Da ! Adevarat dar acesti oameni au cam disparut iti spun din propria experienta. Acum sunt ocupati de ziua de maine o asteapta cu nerabdare . si ce urmeaza alta astepatare…… Parerea mea este ca societatea se schimba intr-o directie noua si gresita din punctul meu de vedere.
    Astept cu nerabdare si alte articole .Mi-a placut ! Multumesc! Florin.

    1. @Florin Sao – Nu TOATA societatea se schimba intr-o directie gresita. Fiecare membru al societatii isi poate alege SINGUR directia in care se indreapta, tara in care se stabileste, activitatea pe care o face si munca pe care o alege constient. Posibilitatile de azi sunt UNICE.
      Acum 20 de ani nu erau pasapoarte, nici libertate de a calatori, nici Google sau macar internet pentru a te informa si auto-educa… si totusi lumea se descurca.
      Azi le aveti pe toate, mura in gura, si stati si asteptati sa vina cineva (tatucul regretat, dictatorul?) sa va DEA… Pune mana pe internet, STUDIAZA, devino competent, ia legatura cu oameni competenti, invata de la ei, ia-ti mentori, si pune-te pe treaba.
      Sau stai si pierde vremea, considerand ca societatea de acum e asa si asa… (habar nu ai cum era…)

    2. Schimbare trebuie facut de toti , iar fiecare trebuie sa isi chimbe propria persoana .Societatea inseamna noi , toti .
      Ce asteptam ? Cine nu ne lasa sa facem ceva pentru noi insine ? Para malaiata nu pica de la sine in gura nimanui .Este nevoie de idei bune , folositoare , de un comportament civilizat fata de tot ce ne inconjoara, de munca.
      SUCCES !

  29. Salut Pera
    Este prima data cand particip la o discutie pe un blog si asta se intampla datorita unui principiu pe care l-am invatat cu multi ani in urma si pe care l-ai enuntat si tu in materialul citit.
    Nu sta cu mainile in san,treci la treaba,ia atitudine.
    Am zambit cand am citit inceputul articolului si mi-am adus aminte de o poveste cu un mare intelept care atunci cand era tanar si plin de energie si entuziasm se ruga in fiecare seara la Dumnezeu sa-i dea putere pentru ca simte ca poate sa schimbe lumea ,cand a ajuns la varsta maturitatii si a vazut ca nu a reusit sa-si indeplineasca dorinta a schimbat rugaciunea si se ruga in fiecare zi la Dumnezeu sa-i dea putere sa-i ajute sa se schimbe pe cei din jurul lui,prieteni ,rude ,cunostinte (prietenii si abonatii de pe blog)pentru ca simtea ca poate sa faca acest lucru.Cand a ajuns la varsta senectutii si a vazut ca nici acest lucru nu l-a facut a schimbat din nou rugaciunea si acum se ruga la Dumnezeu sa-i dea zile sa poata schimba primul lucru ,cel mai important si singurul pe care trebuia sa-l faca in aceasta viata ,sa se schimbe pe el si sa devina cel mai bun care poate fi.
    Dragul meu va mai trece timpul si vei incepe sa fi invitat la nuntile copiilor prietenilor tai,dupa care ,vei incepe sa chemat la inmormantarile prietenilor tai
    Asa e viata ,timpul trece tic-tac,tic-tac
    Felicitari! si tine minte ,nici nu sti adevaratul motiv pentru care ai inceput sa faci acest lucru.
    Gaseste-ti visul si fa calatoria!

    1. Nu vreau sa fac pe inteleptul, nici pe cel atoatestiutor, insa vad ca generatiile mai tinere (eu am 72 ani) sunt cam certate cu limba romana.Verbul „a fi” se conjuga astfel: Eu sa fiu,Tu sa fii (cu doi de „i”),El sa fie,Noi sa fim, Voi sa fiti, Ei sa fie. Deasemenea cand e vorba de copiii (cu 3 de „i”) cuiva scriem „fiii”(cu 3 de „i” nu cu doi de „i”), asa cum prea adesea gasesc pe diverse site-uri. Scuze, daca am ranit pe cineva !

  30. Iată ce scrie in biblie despre fericire :
    Cine este omul, care dorește viața, și vrea să aibă parte de zile fericite? Ferește-ți limba de rău, și buzele de cuvinte înșelătoare! Depărtează-te de rău, și fă binele; caută pacea, și aleargă după ea! (Psalmii 34:12-14 VDC)
    Cine capătă înțelepciune, își iubește sufletul; cine păstrează priceperea, găsește fericirea. – (Proverbe 19:8 VDCC)

    1. Felicitare, pt ca ai citat din Biblie! Una din principalele cauze ale tuturor relelor existente in societatea romaneasca actuala, este ca educatia religioasa promovata de biserica ortodoxa, este ca si inexistenta. Bag de seama ca in tarile nordice, cu nivel de dezvoltare foarte ridicat, bisericile protestante presteaza o educatie temeinica bazata pe studiul serios al BIbliei. In biserica ortodoxa auzi citate din te miri ce carticele, numai din Biblie nu. Oare cui ii e frica de cuvantul lui Dumnezeu? Nu cumva e vorba de cel numit Satan?

      1. ..da lui Satan îi e frica …si oamenilor nu le mai place ..si chiar scrie Biblia ca in vremile din urma oameni își vor întoarce inima si urechile spre minciuni si lucruri închipuite …pentru ca cred tot ce e in MASS-media si tv…fără sa pună mana sa afle adevarul
        Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învățătura sănătoasă; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute și își vor da învățători după poftele lor. Își vor întoarce urechea de la adevăr și se vor îndrepta spre istorisiri închipuite. (2 Timotei 4:3, 4 VDCC)

      2. ….da lui Satan îi este frica…si apoi oamenilor nu le mai place Biblia ….ci caută tot altfel de istorisiri închipuite….
        Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învățătura sănătoasă; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute și își vor da învățători după poftele lor. Își vor întoarce urechea de la adevăr și se vor îndrepta spre istorisiri închipuite. (2 Timotei 4:3, 4 VDCC)

  31. Buna seara din nou. Am citit ceea ce ati scris si da aveti dreptate.Eu sunt oarecum la limita, ascultand vocea interioara si mergand totusi cu turma. Sunt oarecum norocoasa ca pot discerne ceea ce este adevarat si ce nu in ceea ce intalnesc in viata de zi cu zi, la ce spun oamenii, sunt norocoasa ca pot citi cat de cat oamenii.Am o intuitie a mea ca re-mi spune ce, cum cand si cu cine sa actionez, cu cine sa stau de vorba si cu cine nu. Problema mea MAJORA este dependenta de tutun. Am incercat de „n” ori sa ma las de fumat dar nu am reusit.Si numai cand ma gandesc ca nu mai fumez cad in depresie, si inca una urata. Mi-as dori sa ma pot lasa de acest viciu, dar singura nu pot, degeaba incerc sa-mi spun ca o sa-mi fie mai bine, ca scutesc niste bani, nu reusesc.As vrea sa va intreb daca exista un tratament psihologic, o cura ceva, orice, care sa ma ajute in acest sens. Va astept cu nerabdare raspunsul, oricare ar fi el.

    1. Desigur, exista unul, si inca rapid. Prin hipnoza. Insa necesita ceva consiliere prealabila, si lucru pe CAUZA care provoaca aceasta dependenta. Odata eliminata cauza, dispare si dorinta incontrolabila de a te autointoxica, si te lasi usor de tutun. Din ce zona esti?

  32. Multumesc Pera!!! Cuvintele tale au venit exact in momentul in care aveam mai multa nevoie de ele!
    Tonul tau si pasiunea din spatele cuvintelor tale parca m-au trezit dintr-un somn…
    Multumesc!!!

  33. Pera eu miam dat seama care este problema mea ,vara asta mam oprit din dezvoltarea mea , dintrun motiv tampit. Deciziile pe care leam luat vara asta nunstiu dak ma vor ajuta in viitor , insa stiu ce am de facut de acum incolo si o sa incep prin a face din nou sport. ;).dar totusi am sati pun o intrebare : in ultima perioada nu stiu nici ce imi place , parca am uitat tot , is la faculta si stau in apartamenr cu 2 prieteni kre au un stil de viata foarte nesanatos si am impresia k ma trag si p mine in acest cerc vicios, crezi k ar trebui sa ma mut altundeva unde pot sa ma dezvolt eu armonios ? Si alte sfaturi ce mai dai ?

    1. In primul rand ,atentie cum scrii in limba romana : mi-am dat , m-am oprit , dintr-un motiv , le-am luat , am sa-ti .
      In al doilea rand , daca stai cu doi prieteni care au un stil de viata foarte nesanatos , NU mai sta cu ei. UITA-I.
      In al treilea rand , ia decizia sa inveti pentru facultate, pentru a-ti forma un viitor .
      In al patrulea rand , mananca sanatos , bea cel putin doi litri de apa pe zi , fa miscare in aer liber , fa sport .
      In al cincilea rand , in fiecare seara gandeste-te la ce ai facut in ziua respectiva , inlatura ce crezi ca ai facut rau , nu mai face , gandeste-te la ce ai vrea sa faci in ziua urmatoare , ce vrei sa faci cu viata ta .
      ITI DORESC MULT SUCCES !

  34. Multumesc mult, Pera! acest articol e exact ceea ce am nevoie acum.Sunt intr-un moment destul de dureros al evolutiei mele…si doare…doare al naibii de rau.Voiam sa ma intorc in zona de confort, la lancezeala unde sa dispara durerea, sa dispara prea multele sarcini…insa nu vreau totusi sa mor…si ma adun si continui evulutia stiind ca e normal sa doara. Multumesc, inca odata!

  35. Sunt sincera si nu rezist sa-ti zic ca dupa ce am citit cele de mai sus imi vine sa te strang in brate.Ai momente cand esti obiectiv in ceea ce sustii dar ai si momente cand folosesti mult bla……bla…….
    Mult success.

  36. Pera, am inceput sa recitesc o carte despre ingeri, care ne spun ca cel mai important ghid pe care-l avem este vocea noastra interioara, iar prin respiratie putem accesa acea voce. Respir constient, inca n-am reusit sa ma conectez la ea, dar mi se relaxeaza corpul cand respir, mi-a mai trecut o durere de stomac cu respiratia, trebuie sa continui. Eu cand m-am inscris in comunitatea alfa, am vazut ca te comporti ca un prieten mai mult, decat ca un psiholog. Eu, ca sa-mi atrag partenerul ideal, tb sa devin eu partenera ideala, cum ai spus tu, iar pt asta tb sa ma accept pe mine, lucru pe care-l fac foarte ‘usor’, caci mult timp m-am antrenat sa consider mintea mea ca pe ceva negativ, rau. Mi-a placut articolul mult , dar te rog nu mai manca litere, ca nu se inteleg anumite fraze; eu nu prea spun ce nu-mi convine la altul, dar acum am spus. Ce trasaturi tb sa-mi dezvolt pt partenerul ideal? Iti multumesc.

    1. Exact trasaturile pe care tu le cauti la alt partener. ceea ce tu apreciezi la altii, vor aprecia si ei la tine. Sa fii OM in primul rand, integru, autentic. Restul vine de la sine. Daca nu e partenerul ideal (care e ideal, deci nu exista), va fi totusi partenerul compatibil (cam una din 50 de persoane pe care le intalnesti, statistic vorbind).

  37. hmmm…eu as zice ca nu e chiar asa./..ca nu esti chiar efectiv f****t de viata , societate, ci mai degraba lasi tu sa se intample asta. Eu zic ca avem de ales/…sa luam in calcul ce conteaza cu adevarat si sanu luam in calcul reclama excesiva, sa fim mai buni, sa fim mai oameni..Da , sunt de acord ca sunt destul de multi cei care uita sa mai fie oameni..dar cu ce ajuta sa arati doar asta? doar aspectele urate ale vietii, societatii?
    Nu are treaba asta acealsi efect ca si reclamele, tot un fel de manipulare? Eu zic ca mai degraba incepem sa promovam valorile, ce am vrea sa fie, nu ce este. cu cat mai multa lume citeste despre lucruri bune.
    Eu cred ca sunt destui barbati pentru care nu conteaza doar masina, si sa aiba o femeie langa ele, pe care sa o domine. Si pentru care conteaza sa aiba o relatie frumoasa cu o femeie, sa devina mai bun si asa mai departe.
    Dar, dar, dar este cine sa ii vada? Asta e marea intrebare? DAca din marea (care se zice ca este) de barbati degeaba, i-am vedea pe cei buni, oare nu am obtine mai mult? Nu s-ar mai schimba inca unul si inca unul si asa mai departe?
    hmmm…m-am cam aprins un pis :D..dar eu zic ca doar a arata cu degetul nu e o atitudine nici de femeie, nici de barbat..ci de un om slab, care ii e frica sa incerce sa faca ceva mai bun pentru el si de a fugi de responsabilitatea sa din lume.

  38. Salut Pera,
    De ce sunt nefericit? Am un job platit bine pentru nevoile mele, am casa, am masina, am o sotie iubitoare si totusi simt ca lipseste ceva. Nu ma duc la job cu chef dimineata, ma simt obosit pe parcursul zilei, iar seara sunt pur si simplu plictisit. Ce trebuie schimbat?

    1. De ce nu va duceti cu placere la servici, daca sunteti bine platit ? Trebuie sa va placa ceea ce faceti si atunci nu va mai plictisiti . Puneti mai mult suflet in ceea ce faceti. Sa fiti multumit ca ati facut o treaba buna.
      Trebuie schimbat modul de gandire. Daca aveti sotie iubitoare , trebuie sa o iubiti , sa fiti atent la dorintele ei , sa ii faceti cat de des puteti atentii, mai mici sau mai mari , dupa cum puteti . Sa discutati mai mult amandoi , sa o ajutati la treburile gospodaresti .
      Mergeti sa va plimbati impreuna, mergeti la spectacole , apoi impartasiti-va parerile . Mergeti in excursii impreuna .
      VA DORESC MULT SUCCES !

    2. Salut Florin,
      Daca simti ca esti lipsit de energie inseamna ca nu esti in echilibru, ceva lipeste. Pentru a putea fiin echilibru, trebuie sa impaci cat de des poti cele 4 planuri esentiale ale vietii: 1) emotional (cei dragi) , 2) spiritual (rugaciune, meditatie), 3) Fizic (miscare), 4) pasiune ( un lucru pe care iubesti sa-l faci). Eu ma intreb in momentele de epuizare care din cele 4 planuri a fpst neglijat si de fiecare data am constatat ca mi-a scapat unul. Iti doresc armonie! Andrei-Catalin Puscasu

    3. Schimbă jobul. Redescoperă-te, găsește chemarea interioară, fă ce îți place și nu ai făcut încă. Bucură-te de lucrurile mărunte. Fericirea nu este cum să te ferești de furtună, fericirea este atunci te bucuri că dansezi în ploaie.

  39. Buna Pera
    Sunt extrem de incantata de acest material.Am citit multe din articolele tale,ti-am ascultat o parte din materialele audio/video dar parca nicicand nu am fost mai impactata de ideile tale.Este o chintesenta a ceea ce ai facut tu in acesti 10 ani,este frumusetea si valoarea unui OM cum iti place tie sa scrii si spui .Ma simt binecuvantata ca te-am intalnit si cred ca nu intamplator pt ca sunt foarte sigura ca cineva acolo sus ma iubeste .Fii binecuvantat si continua misiunea nobila pe care ai inceput-o.Stiu ca primesti f multe mesaje dar te rog sa ai rabdare sa citesti putin si din acesta pt ca exprima o mica parte din gratitudinea mea pt plusvaloarea adusa in viata mea intr-o perioada dificila.Multumesc inca o data.
    Ileana

  40. BUNA ZIUA NUMELE MEU E MIRELA SI SUNT INCINTATA CA AM INTRAT IN POSESIA ACESTOR ARTICOLE CARE MI SE PAR FASCINANTE….WAAAAW…. MI SE PARE CA SUNT ATIT DE MULTE INFORMATII SI VREAU SA LE CITESC PE TOATEABIA ASTEPT SA RAMIN SINGURA SI SA CITESC CITE CEVA NOU ITI MULTUMESC CA EXISTI PERA

  41. Foarte tare articolul si adevarat. Eu acum aproximativ un an jumate am descoperit personalitate alfa si chiar m-am transformat, nu schimbat ci transformat. am scos anumite calitati la suprafata pe care mi-era teama probabil sa le scot. sunt acelasi om dar mai bun, mult mai sigur pe mine ca acum un an jumate… si mai am de descoperit, de muncit la personalitatea mea. ma bucur ca am un loc unde sa citesc atat de multe chestii. aaa si de un an jumate eu am redus privitul la tv la minim spre deloc chiar – face minuni – am simtit cum m-am eliberat din niste lanturi psihologice si am descoperit o lume mult mai vasta si mai limpede.

  42. Pera…intr-un comentariu mai jos ai spus cuiva despre cartea lui David Deida, calea barbatului superior.Daca mai stii carti asemanatoare te rog sa imi recomanzi…Multumesc!

  43. salut costel sunt
    marea problema cu care ma comfrunt este cea financiara si am ciit si articole in care ai vb despreacel ceva ce ne place sa il fc si din care sa fc bani acuma nu stiu daa toti avem acel ceva si sa ne placa sa facem acel ceva si sa scoatem si bani acuma nustiu , multumesc .

    1. Salut Costel.Numele meu este Georgiana. Este adevarat! Toti avem nevoie de bani, si, daca esti aici inseamna ca nu intamplator. Cand ceri Universului ceva, el iti raspunde! Cere si ti se va da. Nu stiu de unde esti, dar as vrea sa discutam pe partea financiara. Exista o solutie la care nici nu visezi asa cum nici eu nu am visat! Viata scoate si cate o bomboana geniala din sac.adresa mea de mail este [email protected]. trimite-mi un mail si discutam!

  44. Adevarul este ca societatea/guvernul te educa in asa fel incat sa muncesti pentru ei,nu sa iti descoperi tu calitatile tale ci sa devii un scalv pentru ei,taxele sunt pe masura.De aceea trebuie sa ne descoperim vocatia sa devenim independenti sa muncim pentru noi insine sa ne facem programul nostru de lucru.
    Mult succes tuturor 🙂

  45. pe partea financiara vreau sa ma dezvolt , caut solutii , am gasit cateva idei , insa un mic sfat prinde bine , mai ales cand vine de la o persoana capabila sa iti ofere acest sfat.

  46. Unul din cele mai idioate articole pe care le-am citit ,incep sa cred ca ne meritam soarta de popor sarac si imbecil daca pe alocuri asemenea persoane sunt considerate „guru”.

  47. sint in mijlocul tranzitiei,deci am muncit o viata intreaga ,am pierdut munca si am ajuns pe strada,acum mi sa oferit o sansa sa imi refac viata,dar vreau o viata noua,vreau sa fiu un alt me,care sa numai ajunga niciodata jos acolo unde nu e deloc placut.un articol bun ptr cine il poate intelege.

  48. Felicitări Pera pt articole! Fiecare dintre ele mai pune o cărămidă la scara înălţării mele către cel mai înalt vârf al dezvoltarii personale! Eşti minunat prin tot ceea ce faci pt noi acei ce ne dorim şi luptăm să devenim personalităţi alfa! Aştept următoarele articole cu foarte mare interes!

  49. Fiecare articol citit ma fascineaza din ce in ce mai mult.
    De fiecare data cand ma apuc sa citesc un articol nou ma entuziasmez ca un copil cand isi astepta rasplata ca a fost cuminte.
    Felicitari Pera,faci o treaba minunata.

  50. De aproximativ 1 luna am o perioada destul de proasta din cauza ca m-am concentrat asupra unui proiect foarte mult si am investit foarte mult timp si toti banii pe care ii aveam si m-am trezit ca mai am foarte putin pana la finish si nu mai am suficienti bani pentru a imi termina proiectul din care, practic, pot scoate o anumita suma de bani. Am neglijat viata persoanala, pe mine, relatiile cu prietenii si acum sunt intr-un impas. Inca nu imi vine sa cred ca mai am atat de putin si nu am reusit, momentan, desi am crezut din toata inima in acest proiect si ca voi fi capabil sa il finalizez. Momentan nu stiu cum sa trec peste aceasta perioada foarte dificila in care nu mai am nimic. Ma chinui sa strang banii necesari pentru a plati facturi, pentru mancare, nu mai vorbesc ca as mai avea de diferite lucruri. Ma poti ajuta cu un sfat? 🙂

    1. Uneori tindem să ne concentram asupra unor lucruri, și sa neglijam altele, in special neglijam viata personala. Normal sau de dorit ar fii să îmbinam profesionalul cu personalul, pentru a avea o viata implinita pe toate planurile. Acest lucru îl putem învata participand la o conferinta care o sa aibe loc in acest an: http://www.traininguri.ro/iubire/

  51. Iti scriu acest comentariu nu pentru a-ti cere un sfat, pentru ca deja m-ai ajutat mai mult decat majoritatea persoanelor din jurul meu. Iti multumesc ca existi. Faci o treaba minunata! Esti dovada ca si la noi se poate. Si oricat de mare ar fi manipularea, nu ne poate afecta chiar pe toti. Dumnezeu sa te binecuvanteze!

  52. Pera, se împlinesc 3 ani de când ,,te-am cunoscut „și de atunci s-au produs multe schimbări în viața mea.Ai venit la momentul potrivit și de atunci faci parte din viața mea.Esti ca un membru al familiei mele.
    Știu ca mai am mult de lucru cu mine dar măcar acum știu ca de mine depinde și e doar o chestiune de timp pana îmi voi atinge visele.
    În momentul ăsta mă macină un gând. Nu știu cum sa mă comport cu copiii mei ca sa nu se repete istoria. Nu vreau sa treacă 40 de ani și peste ei ca sa-l ,,descopere „pe Pera.
    Vreau sa-l ,,cunoască ” acum !
    Cum sa fac sa-i ajut?
    Eu le sunt mama ,nu mentor ,psiholog sau profesor.

  53. Draga Pera , ce mai mare problema a mea este ca nu am puterea sa ma motivez . Nu ma pot impinge sa fac acele lucruri care stiu ca-mi sunt utile pentru dezvoltarea mea si pentru construirea unui viitor . De exemplu nu am ambitie sa invat pentru bac si pentru admitere , nu am ambitie sa fac sport .
    Cei mai rau am pus al final , imi este foarte greu sa-mi ascult vocea interioara si sa dau tot potentialul psihic pe care il am ..

  54. Sunt un tip foarte timid,nu am prieteni,de iubita nici nu mai zic.Imi urasc viata pentru ca nu imi aduce nicio clipa de fericire si fericirea eu consider ca ti-o aduc prietenii si viata sociala.Nici familia nu e alaturi de mine,taica-meu imi mai spune uneori „ce-o sa faci tu in viata”,”viata e grea ” si citez :”o sa dai tu de naiba”.Ce crezi ca ar trebui sa fac? Sincer sunt un pic disperat,fac terapie cognitiv-comporatamentala de un an si cateva luni si nu s-a schimbat nimic.

    1. Vreau și îmi propun să las la o parte visatul, dorința, speranța, iluziile, viitorul, asocierile cu alți oameni, pulsarea din ego, răutatea, negativitatea, frustrarea, nefericirea, abticiparea și să trăiesc acum, fără vise, fără iluzii, fără fantezii, fără egoism perfid, fără speranțe, fără așteptări, fără disperare și deziluzii, creându-mi și trăindu-mi propriul viitor acum.

  55. Ce mi-as dori sa schimb la mine?…cu siguranta atitudinea de catelus, vesnic asteptand aprobare, vesnic asteptand sa aiba timp si pentru mine…vesnic suparandu-ma cand nu ies lucrurile asa cum imi doresc. Vreau sa nu mai ma supar, sa nu mai sufar. Nu ma refer la indiferenta….ci la acel soi de acceptare si detasare….acel soi de intelegere ca persoana langa care esti are si alte nevoi in afara de tine si ca este diferita in reactii si exprimare.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.