Dansand cu lupii si invatand de la ei – subcapitol gratuit 2 din cartea Personalitate alfa

Azi continuam cu seria subcapitolelor gratuite, cate unul din fiecare capitol al cartii Personalitate alfa.

Primul subcapitol a fost despre curaj, si il poti vedea aici:  Curajul

Dacă ar fi să caracterizez această lucrare într-o frază, aş spune aşa:

“Acesta este un material menit să ajute persoane de sex masculin şi feminin să îşi dezvolte abilităţile cu care s-au născut, pentru a-şi crea o personalitate caracteristică unor membri alfa ai societăţii.”

De unde vine termenul, ce înseamnă şi de ce aş vrea să fiu alfa?

Tot timpul mi-au plăcut emisiunile despre viaţa animalelor şi îmi plac foarte mult şi acum. Le urmăresc cu atenţie şi de fiecare dată aflu ceva nou şi interesant.

Între toate speciile de animale, există două care au o viaţă socială uimitor de asemănătoare cu cea a oamenilor: maimuţele şi lupii.

La început am spus o poveste despre maimuţe; acum o să spunem şi una despre lupi:

Ca specie, lupul are una dintre cele mai sofisticate organizări sociale în lumea animală, alături de maimuţă. Despre socializarea în lumea lupilor s-a scris destul de mult, subiectul fascinându-i întotdeauna pe oameni.

Lupii sunt animale de pradă care trăiesc şi vânează în grupuri sociale cunoscute sub denumirea de haite. Lupul este un animal social, iar ierarhia socială este foarte strictă. Respectarea acestei structuri, cu lideri şi indivizi aflaţi pe trepte diferite în ierarhie, este cheia supravieţuirii speciei în condiţii optime, atât din perspectiva hranei, cât şi din cea a perpetuării: haita atacă şi doboară o pradă masivă, mult mai mare ca dimensiune şi forţă decât un singur lup; şi tot iererhia dictează strategia de împerechere şi înmulţire.

Mărimea unei haite se poate schimba în timp şi depinde de mediul înconjurător, de personalităţile indivizilor şi de resursele de hrană.

În general o haită se compune din doi până la şase membri, dar poate ajunge şi până la douăzeci. Ierarhia sau ordinea în haită este foarte strictă: pe treapta superioară se află un mascul alfa şi o femelă alfa, urmaţi de toţi ceilalţi indivizi, consideraţi membri beta ai haitei; iar, la capăt, un singur individ este omega. în alfabetul grecesc antic, alfa este prima literă a alfabetului, beta a doua, iar omega, ultima.

Membrii omega sunt aproape tot timpul hărţuiţi de ceilalţi membri ai haitei şi sfârşesc prin a părăsi haita sau prin a fi ucişi.

Ierarhia influenţează toată activitatea haitei: de la care lup mănâncă primul până la care lupi se împerechează. (În general, doar perechea alfa.)

Perechea alfa are cea mai mare libertate socială din haită, dar nu sunt lideri în înţelesul pe care îl dau oamenii cuvântului. Liderii alfa nu dau ordine. Alfa sunt liberi să aleagă unde merg şi ce fac, iar ceilalţi pur şi simplu îi urmează. Dacă unul din membrii alfa moare, acest lucru nu afectează statutul celuilalt alfa; de obicei, alfa rămas îşi alege un alt partener.

Ordinea în haită este stabilită prin ritualuri, lupte sau poziţii ameninţătoare ale corpului. Rareori un lup este ucis în lupta cu un alt lup; la finalul confruntării, cel învins se pune pe spate cu gâtul expus celui învingător, ca un semn că viaţa sau moartea lui depind de acesta din urmă. Învingătorul stă o vreme arătându-şi colţii şi dominându-şi fostul oponent, după care ierarhia este stabilită şi şansele de a provoca prea curând o nouă luptă sunt mici. De regulă, provocările vin din partea lupilor tineri şi ambiţioşi.

Lupii preferă războiul psihologic în defavoarea luptei propriu-zise, iar ierarhia se stabileşte mai degrabă în funcţie de personalitate şi atitudine, decât după mărime şi putere.

Ierarhia în haitele mari se schimbă des, unde sunt mulţi lupi tineri: lupul A îl supune pe lupul B, care îl supune pe lupul C, care îl supune pe A.

Astfel ierarhia se schimbă continuu şi nu e clar încă cine e lider, pentru că membrii tineri nu sunt suficient de experimentaţi să-şi păstreze statutul.

Pierderea statutului se produce fie gradat, fie brusc. Un lup bătrân poate alege să predea puterea unui lup mai tânăr care se arată ambiţios, şi ierarhia se schimbă „fără vărsare de sânge”. În alte cazuri poate începe lupta, însă un foarte mare procent din lupte sunt, de fapt, ritualuri şi nu se soldează cu răni grave.

În unele cazuri, se poate întâmpla ca lupta să degenereze şi cel care pierde este alungat din haită; sau, şi mai rar, poate fi ucis când ceilalţi lupi, întărâtaţi de luptă, se alătură învingătorului pentru a da lovitura de graţie învinsului. Acest gen de luptă se dă cel mai des iarna, în sezonul împerecherii.

Noile haite se formează când un lup părăseşte haita în care s-a născut şi revendică un teritoriu. Totuşi, lupii tineri trebuie să evite teritoriile altor haite: vor fi alungaţi sau chiar ucişi.

Mitul masculului feroce alfa este spulberat de ultimele cercetări.

În haită femela este alfa la fel de bine ca şi masculul.

Un studiu realizat asupra a patruzeci de haite de lupi a arătat că peste 50% din haite erau conduse de femela alfa.

Iar în sezonul de împerechere şi fătare, femela este lideră absolută şi întreaga haită acţionează pentru a-i asigura confortul şi securitatea.

Orice lup poate deveni alfa. Dar pentru a se întâmpla acest lucru, lupul trebuie să îşi găsească un teritoriu şi un partener de sex opus cu care să se împerecheze. Poziţia alfa se poate ocupa şi prin intrarea într-o haită în care un individ din vechea pereche alfa lipseşte (a murit, a fost ucis). De asemenea, un lup poate ataca şi ucide un individ alfa, preluându-i locul în ierarhie. Aceste cazuri sunt însă rare.

Perechea alfa este dominantă în haită. Pentru a comunica dominanţa, alfa se plimbă cu cozile în sus şi postura înaltă. Ceilalţi mebri ai haitei au o postură supusă, cu cozile între picioare.

Caracteristici alfa printre lupi:

– alfa mănâncă primii

– alfa aleg cu cine se împerechează

– alfa hotărăsc când se pleacă şi unde se merge.

– alfa atacă primii prada sau duşmanii

Poveste

Ca o paranteză, o poveste care m-a făcut să îndrăgesc şi mai mult conceptul de personalitate alfa, a fost o poveste de la o grădină zoologică, care ilustrează extraordinar de bine atitudinea alfa.

Un tigru de cinci ori mai mare decât un lup a scăpat din cuşca lui şi a nimerit în agitaţia sa exact la ţarcurile rezervate lupilor.

În mediul lor natural, în sălbăticie, e nevoie de mai mult de zece lupi pentru a pune pe fugă o felină mare. Felinele se pot folosi şi de gheare şi de colţi pentru a înfrunta lupii, aşa că ,în număr mic, lupii nu au nici o şansă, nici măcar la un râs, dar mai ales la un tigru.

Martorii au povestit că ,în secundele imediat următoare ale intrării tigrului în ţarc, liderul grupului, lupul alfa, a atacat imediat SINGUR tigrul, care cântărea 300 de kilograme, pe care l-a hărţuit şi l-a ţinut la distanţă câteva minute, până când au apărut îngrijitorii şi au dezamorsat situaţia fără a fi victime.

Ceea ce m-a încântat la această poveste a fost faptul că am înţeles ce înseamnă să fii alfa.

Atunci când ,după multe eşecuri şi „lupte” ,reuşeşti să ajungi alfa, nu mai eşti egoist şi nu te mai lupţi cu cei din jur.

Când eşti alfa, este timpul să îţi asumi responsabilitatea pentru cei din jur şi să lucrezi pentru interesul comun al grupului, şi, mai mult, să fii tot timpul un exemplu pentru cei din jur.

Cu riscul vieţii, lupul din povestea noastră a ştiut instinctiv că, pentru că este lider, e datoria sa să fie primul care atacă pericolul, fără ezitare.

În viaţa noastră, a oamenilor, când vei fi alfa, va trebui să ştii cum trebuie să acţionezi în fiecare situaţie fără ezitare, să ştii când să îţi asumi riscuri şi cum să câştigi.

Pentru asta e nevoie de atitudine, personalitate, valori şi principii, care împreună să creeze un întreg unitar şi care, împreună cu genele moştenite de la părinţii tăi ,să creeze o personalitate completă şi puternică. O personalitate alfa.

Revenind la noi, oamenii

Pentru început, poţi găsi asemănări între haita de lupi şi societatea oamenilor? Eu sunt sigur că da.

Omul e tot un animal social, care poate fi mult mai crud decât orice alt animal. Omul e singura fiinţă de pe pământ care omoară din alte motive decât supravieţuire şi hrănire.

Să fii alfa în societatea umană e o provocare mult mai mare.

Putem privi orice grup social al oamenilor ca o haită, în care există o ierarhie. Oamenii ,în mod natural, se organizează în ierarhie, fără ca nimeni să le ceară aşa ceva.

POVESTE

Copiii care formează o clasă imediat îşi găsesc un lider, formează o structură de conducere care dictează ce este acceptat de grup şi ce nu, ce e “cool” şi ce nu.

Într-o puşcărie, când deţinuţii ies în curte, ierarhia se stabileşte imediat, de la şeful absolut până la deţinutul cel mai umlilit şi care se află în coada grupului social.

Familia se situează cel mai aproape de echivalentul unei haite de lupi, pentru că e nevoie de un bărbat şi o femeie ca să formeze un cuplu, iar, în cuplul acela ,ei sunt alfa. În familie, pot apărea şi mebri beta şi omega, pot apărea şi urmaşi şi de aici întreaga dinamică socială.

Problema e că să fii alfa în familia ta e una, dar să fii alfa într-un alt grup e cu totul altă poveste. Alfa în anturajul de prieteni e cu totul altceva iar alfa la locul de muncă diferă la randul lui.

Când am conceput acest material despre personalitate, nu m-am gândit decât la un sigur tip de personalitate alfa.

Care sunt caracteristicile unui alfa printre oameni?

1. Încrederea în sine: este fundaţia a ceea ce urmează să înveţi. E nevoie să ştii, dincolo de orice urmă de îndoială, că poţi să faci orice îţi propui.

2. Dominare: trebuie să-i poţi domina pe ceilalţi din grup, altfel îţi vei pierde statutul.

3. Controleaza emoţiile: nu te lăsa controlat de ele. Poţi să te laşi purtat de emoţii uneori, pentru ca emoţiile sunt insăşi viaţa. Poţi să iubeşti, să cânţi, să dansezi, să te joci. Dar toate emoţiile de care te laşi purtat au direcţia vieţii şi a destinului tău. Pericolul apare când nu mai ai nicio putere asupra vieţii tale şi eşti purtat de emoţii înspre propria ta pieire.

4. Limbajul corpului: spune totul despre o persoană înainte ca acea persoană să apuce să spună ceva.

5. Tonul vocii: împreună cu limbajul corpului formează 93% din comunicarea între oameni. Cuvintele contează doar 7% şi, oricât de ciudat sună asta, vei vedea în capitolul despre comunicare exact de ce.

6. Indiferenţa faţă de situaţii: pentru că alfa ştie că până la urmă totul se va întâmpla aşa cum trebuie.

7. Umorul: oamenii care au statut social mai ridicat fac mai multe glume decât ceilalţi şi râd mai mult decât ceilalţi.

8. Inteligenţa: trebuie să fie peste 90 I.Q. Fără nici un test, pot să îţi spun sigur că ,dacă ai citit până aici, îndeplineşti această condiţie.

9. Creativitatea: foarte necesară pentru a găsi soluţii la probleme.

10. Educaţia: trebuie să fie continuă.

11.Să oscilezi: intre a fi previzibil şi imprevizibil.

12. Charisma sau personalitate magnetică: atrage oamenii de                            partea ta.

13. Atracţia sexuală: dacă înveţi cum să-i faci pe alţii să simtă faţă de tine o puternică atracţie sexuală, vei avea libertatea de a-ţi alege partenerul de sex, ceea ce te va transforma într-o persoană şi mai atrăgătoare; iar aceasta este una din calităţile cheie ale personalităţii alfa.

14. Lider în grup: nu mai e nevoie de alte comentarii.

Cunoaşterea este puterea ta.

Ca o concluzie: a-ţi dezvolta o personalitate alfa reprezintă o perspectivă pe care nu ai voie să o ratezi, iar în încercarea ta sper să îţi fiu de folos, într-o măsură mai mică sau mai mare.

AVERTISMENT:

Muppet-ul din tine este expert în găsirea de scuze pentru ratările pe care le ai şi care te fac să te simţi bine, chiar dacă nu ai rezultatele pe care le doreşti, dar faptele şi rezultatele te fac să fii o persoană mediocră, probabil pentru întreaga viaţă, dacă nu elimini muppet-ul care se află în tine.

În fiecare om se află şi muppet-ul şi alfa. În majoritatea oamenilor, din cauza educaţiei, a mediului, a societăţii, domină muppet-ul, adică acea parte din fiecare om care se mulţumeşte cu puţin, îi este frică să acţioneze şi să îşi urmeze visele, şi care găseşte scuze de fiecare dată pentru faptul că nu are tot ce îşi doreşte de la viaţă.

Aştept să dezbatem orice subiect legat de ierarhia sociala a oamenilor şi ce anume îi face să urce sau să coboare pe scara sociala.

Pe curand,

Pera Novacovici

 

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

25 de răspunsuri

  1. Mda , un alt articol de unde ai ce invata , mai ales cand esti chiar in plin proces de autoperfectionare a personalitatii . Deci ce sa zic – mersi frumos !

  2. hmm…waw, deci am14 ani…si chiar am nevoie de o dezvoltare a personalitatii..chiar de azi,de ce nu?!nu stiu ce sa zic..merci mult! cine a facut acest articol este un adevarat psiholog:P

  3. Buna Pera
    Ca de obcei iti ciresc toate articolele cu sufletul la gura, ca si cand in mine exista un burete care cu cat citeste mai mult cu atat vrea sa citeasca si mai mult. Foarte interesanta asocierea ta cu lupii, intr-adevar sunt niste animale cu pesonalitate. Cred ca tu deja detii caracteristicile nei personalitati afla ceea ce ma bucura enorm pentru ca am de la cine invata deoarece imi doresc sa fiu acea persoana pe care tu o descrii in randurile de mai sus. Abia astept sa te cunosc in bootcamp -ul pe care il vei tine.
    Toate cele bune
    Roxana Ploiesti

  4. imi place mult articolul tau referitor la personalitatea alfa , am trimis ,nu stiu daca ati primit o intrebare -in urma articolului legat de personalitate- era vorba de modul in care sunt perceputi in administratia publica cei cu personalitate si va ceream un sfat cu privire la faptul ca am 2 proiecte pe finantare europeana (tema protectie sociala)pe care le-am dat conducerii in scopul de a le pune in aplicare ,dar nu au facut nimic si ma intrebam daca nu ar fi indicat sa incerc ,trecind peste ei,sa le pun in aplicare? tu ce parere ai ,merita efortul?

  5. Comentariul asta nu se refera doar la postarea ta de acum, ci la tot conceptul „personalitatealfa”. Nu vreau sa ma intelegi gresit, chiar te felicit pentru ceea ce faci, mie unul mi-ai deschis noi orizonturi si noi aspecte „insesizabile” pana acum pt mine. Pentru asta iti multumesc. Am insa o singura intrebare legata de ideea ca pentru a avea succes trebuie mai intai sa scapi de factorii care-ti dauneaza(inclusiv de persoanele care creeaza sentimente si fluxuri negative). Iata intrebarea: Cum va putea cineva vreodata sa-si renege parintii sau membrii familiei? Niciodata nimeni nu va face asta. Si sunt constient ca si tu trebuie sa stii asta in adancul tau. Raspunde-mi doar cu ar trebui sa procedeze persoanele(printre care ma numar si eu) care sunt puse in fata unui astfel de impas. O solutie ar fi sa-i aduca si pe ei pe aceeasi lungime de unda cu ei, dar este greu, extrem de greu, cand nu esti psiholog si cand nu stii modalitatile prin care sa faci pe cineva sa inteleaga ceea ce intelegi si tu. Nu am intrat pe forum, desi am cont pentru ca eu consider ca toti ar trebui sa afle ce e de facut intr-un astfel de caz. Ai putea face chiar si un articol pe tema asta. Astept raspunsul tau, si sper sa continui sa faci ceea ce faci, este de bun augur pentru toata lumea.Felicitari!

  6. Buna Pera!
    Desi nu ma incadrez in categoria de varsta a majoritatii cititorilor tai,pot sa spun ca astept cu nerabdare articolele tale pentru ca imi dau seama ca mai am multe de invatat. Multe tare!Daca acum jumatate de an mi-ar fi spus cineva asa ceva, probabil ca as fi fost suficient de infatuata sa nu-i dau crezare. Dar acum…citindu-ti articolele,pot spune ca sunt alt om(dar perfectibil,in continuare) care priveste viata dintr-o cu totul alta perspectiva.
    Cei tineri,care-ti citesc articolele, cartile, chiar au de ce sa-ti fie recunoscatori!
    MULTUMESC PERA!
    Apropos exista limite de varsta pentru participarea la bootcamp? 🙂
    Si mai am o intrebare:in luna august am comandat "Personalitate alfa" si nu am primit-o nici acum.Poti sa-mi spui de ce ? Nu de alta, dar chiar am nevoie de ea! Ca timpul trece! Si trebuie sa treaca cu folos! 🙂

  7. @ Relimota – ti-am raspuns pe forum 🙂
    @ Cristina2426 – Multam de aprecieri. Cartea nu ai primit-o pentru ca nu e scoasa la tipografie inca. Se lucreaza la greu inca la ea insa e pe sfarsite. O sa iti dai seama cand e gata ca sa o fac tam tam mare 🙂
    @ Alex – o sa scriu un articol pe tema asta. Multam pentur pont

  8. eu as prefera sa nu mai spui si partea rea din noi ca parca ma readuce in lumea plictisitoare si mediocra.prefer sa citesc numai acele fraze incurajatoare,care incearca sa te mobilizeze!!!!!!sau te rog pune un spatiu mai mare ca sa stiu ca urmeaza sa spui partea mai urata din noi la sfarsit.

  9. „Inteligenţa: trebuie să fie peste 90 I.Q. Fără nici un test, pot să îţi spun sigur că ,dacă ai citit până aici, îndeplineşti această condiţie”
    De ce spui asta ?
    PS: Felicitari pentru curajul si ambitia de care ai dat dovada in viata ta! Tu insuti esti un exemplu de urmat.

  10. buna Pera,buna tuturor de pe forum!intr-adevar e foarte bun articolul ca toate celelalte,deja mi-am facut un folder special in care le am pe toate.as fi interesata si eu de carte'personalitate alfa"si sa imi spui si mie cum o pot comanda.multumesc mult

  11. Pera esti un alfa, mai mult nu am ce sa mai comentez la acest articol extraordinar. Astept cu mult drag un nou articol …

  12. 13. Atracţia sexuală: dacă înveţi cum să-i faci pe alţii să simtă faţă de tine o puternică atracţie sexuală, vei avea libertatea de a-ţi alege partenerul de sex, ceea ce te va transforma într-o persoană şi mai atrăgătoare; iar aceasta este una din calităţile cheie ale personalităţii alfa.
    Referitor la aceasta a-si vrea sa invatat mai multe.
    Multumesc pentru articolele pe care le scri. Le citesc fara rasuflare.

  13. Ca o completare sau comparatie:
    Toate grupurile au un lider, cum scrie si mai sus.
    Cainii au si ei un lider. Liderul nu da din coada dar ceilalti dau din coada, ca semn ca sunt inferiori. ( Si cand esti cu el si da din coada iti da un semn ca esti superiorul lui ).

  14. Ai dreptate in privinta personalitatii alfa, mi-am dat seama si eu in sfarsit ce ar trebui sa fac pentru a ajunge respectat in societate.
    Felicitari si astept sa mai scrii!

  15. Salut! toate materialele sunt absolut impresionante. o intrebare totusi se poate? sunt foarte curios ce zodie esti. astept un raspuns pe mailul meu.multumesc frumos.

  16. Iti multumesc pentru ca faci ca viata mea sa fie mai buna! Iti multumesc pentru ca existi, si iti doresc multa sanatate, pentru a continua, sa fii cel ce imi sugereaza calea. Fara tine ar fi fost mai greu sa ma modelez. Fiecare trebuie sa gaseasca solutii la problemele sale, cautand in raspunsurile pe care le-au dat cei dinaintea noastra. Articolele tale m-au facut sa deschid ochii, Multumesc…:) BRAVO

  17. Niciodata nu mi-au placut lupii, dar cat de mult semanam cu ei!…Impresionant articol, iar pct. 8 din „caracteristicile personalitatii alfa printre oameni” m-a facut sa sper ca pot atinge si eu „alfa”!

  18. Foarte bun si util acest articol. Acum inteleg cu adevarat de ce stramosii nostrii,geto-dacii,au ales ca emblema lupul si se asemanau cu lupii. Exista si legende despre marele lup alb dacic. Coincidenta sau nu, turcii respecta si ei foarte mult acest animal alfa. Eu sunt jumate romanca,jumate turcoaica si cred ca nu e o intamplare faptul ca am descoperit Personalitatea alfa si ca te-am ales pe tine drept mentor.

  19. Salut Pera, in principiu sunt de acord cu personalitatea alfa 51%, dar am o singura intrebare: de ce trebuie sa promovezi sexul atat de mult? Ti.a lipsit in tinerete?
    Oare nu crezi ca in secolul libertatii, secolul divorturilor( pt ca libertatea e inteleasa gresit) …nu crezi ca ar fi mai bine sa.i incurajezi pe barbati sa fie alfa dar nu sa atace atat de mult pe strada dupa cuceriri si sa.i indrumi sa gaseasca un partener stabil? O relatie de familie, nu de curvasareala…
    Te salut cu respect.
    Iar pe viitor poate colaboram.
    Intra pe profilul meu pentru ca vei primi inspiratie si ne vedem in top!
    Mihai
    http://Www.fratele.eu

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.