Dependenţa de mâncare şi cum o folosim pe post de medicament antistres

Era o vreme când fiecare zi era o luptă pentru supravieţuire.

Ţin minte că aveam zilnic un obiectiv.

Trebuia să fac rost de 10 lei ca să îmi pot lua un kebab şi o doză de cola.

Acesta era meniul zilnic garantat.

Ţin minte foarte clar sentimentul că după ce mâncam acest meniu, ziua lua o altă turnură.

Mă cuprindea un soi de relaxare, un soi de satisfacţie a obiectivului atins.

Supravieţuisem încă o zi. Misiunea era îndeplinită şi pentru restul zilei putem să fac ce vreau eu, în principiu nimic productiv, în aşteptarea somnului şi a zilei de mâine, care era o nouă provocare.

Această gândire de "fac orice ca să supravieţuiesc azi, nu contează ce va fi mâine" mi-a format nişte trăsături de caracter de care am avut nevoie ani de zile să scap.

Făceam promisiuni azi, fără să mă gândesc la consecinţele de mâine.

Obiectivul era supravieţuirea, aici şi acum. Luam decizii care să îmi aducă beneficiul, aici şi acum, fără să văd că asta îmi sabotează viitorul.

Şi foarte interesant, aceste mecanisme care au devenit automate, m-au făcut să devin dependent de mâncare.

După ani de zile, începusem să îmi vând prima carte Personalitate alfa prin blog.

Într-o zi, am încasat banii pe 3 cărţi. Era vineri.

Ţin minte că m-am blocat deoarece aveam prea mulţi bani.

Niciodată nu mai încasasem banii pe 3 cărţi în acelaşi timp. De obicei, eram fericit dacă înainte de weekend aveam 50 de lei. Asta însemna 10 lei pe zi pentru vineri, sâmbătă şi duminică şi un surplus de 20 de lei care se putea duce pe delicatese, o pungă de chipsuri, alune, prăjituri sau alte lucruri, timp în care aş fi putut să nu fac nimic altceva decât să scriu şi să citesc. Weekendurile erau cele mai productive zile ale mele în muncă.

Au rămas şi acum. Duminica scriu cel mai bine.

În acel weekend, când am încasat banii pe 3 cărţi, m-am blocat pentru că mintea mea nu ştia cum să gestioneze situaţia.

Tot ce ştiam e că am 150 de ron şi că pot să mănânc de banii ăştia în weekend.

Intrasem chiar în zona de confort pentru că nu mai vedeam motivaţia de a face ceva cu atât de mulţi bani în buzunar. Nu doar că supravieţuiam azi, dar pentru câteva zile la rând nu mai trebuia să funcţionez ca până atunci, alergând după cele necesare supravieţuirii.

Iar eu nu ştiam cum e viaţa în care după ce te trezeşti dimineaţa, nu te gândeşti la cum îţi procuri hrană în ziua respectivă.

Mecanismul meu automat m-a împins să am acelaşi comportament în ciuda faptului că acel comportament nu mai era necesar.

Până la 24-25 de ani, nu am avut niciodată prea multă grăsime în corp deşi nu eram vreun sportiv.

În momentul în care am început să câştig bani din munca mea, au început să crească porţiile de mâncare. Mâncam acum de 2-3 ori pe zi junk food, pentru că era cel mai accesibil, iar doza de suc devenise sticla de 2,5 litri.

Asta, în condiţiile unei vieţi sedentare petrecute în faţa calculatorului, au făcut ca la absolvirea facultăţii de psihologie, la 27 de ani, să mă prindă obez.

Neavând alte vicii în acel moment, cum ar fi ţigări sau alcool, nu doar că mâncm junk food (kebab, shaorma, pizza) şi cola sau pepsi (câte 2,5 litri pe zi) dar se mai întâmpla un fenomen.

Mancarea devenise medicament pentru mine.

Fiecare om are propriile modalităţi de a se detensiona, de a se elibera parţial de stres.

Modalitatea mea era mâncatul. Când băgam în gură pâine, dulciuri, suc, pentru o clipă scurtă mă simţeam puțin mai bine, parcă problemele nu mai erau aşa mari.

Evident, crescând în greutate progresiv, nu mi-am dat seama ce povară căram după mine, 25 de kilograme inutile de grăsime care îmi făceau viaţa un iad din toate punctele de vedere.

Era ca şi când aş căra un sac de cartofi de 25 de kilograme după mine, permanent, în orice activitate.

Noaptea sforăiam ca un tractor, ceea ce o exaspera pe iubita mea care de multe ori plângea de disperare din această cauză. Să nu vorbesc de toate celalalte aspecte: sexul, sănătatea, capacitatea de efort, capacitatea de a-mi menţine atenţia şi concentrarea, capacitatea de a avea energie pentru o perioadă mai lungă de timp, toxinele din corp.

Problema a fost că nu eram conştient de toate astea până când nu am dat jos toate cele 25 de kilograme şi am văzut că întreaga viaţă este cu totul altfel, se simte altfel. Având ambele experienţe, ştiu că nu mai vreau nicoidata să car saci de cartofi după mine.

Povestea o poţi citi dacă te interesează mai în amănunt, aici.

Hai să vedem ce anume am făcut pentru a scăpa de această dependenţă

1. Embargo

Vreau să înţelegi încă de la început că în fiecare din dependenţele mele despre care îţi vorbesc, există un proces care durează luni sau chiar ani de zile. Nu e o decizie pe care o iau azi şi mâine totul e roz.

În alimentaţie, embargo-ul a înseamnat să mă ţin cât mai departe de orice sursă de mâncare proastă.

Am umplut casa cu legume şi fructe, apă plată şi ceai verde, cola zero pentru că nu mă îngrăşa şi îmi satisfăcea parţial pofta ce o simţeam permanent.

Primul meu obiectiv nu era să mănânc neapărat sănătos, ci să slăbesc radical.

Aşadar, pe cât am putut, pe lângă sport constant, cu greutăţi, pentru a avea o formă cât de cât după ce slăbesc şi cardio, ca să ard caloriile, am început să fiu foarte atent la ce bag în gură.

Luni de zile a fost o bătălie cruntă, dar am reuşit.

Culmea e că acum mi-am dezvoltat gustul pentru fructe şi legume, pe care înainte le mâncam forţat.

Azi am luat un morcov şi după ce l-am mâncat mi-am dat seama ce mult îmi plac legumele. Favoritele mele acum sunt spanacul, strugurii, merele, roşiile şi castraveţii.

Doar după luni şi ani de chinuială am reuşit şi de aceea îţi spun că e un proces care durează, în funcţie de determinarea de care dai dovadă.

Dar embargo-ul a fost esenţial. Să îţi fie foame, să te uiţi în jur şi să ai de ales între morcovi, legume, piept de pui, ceai şi apă plată. Ai să vezi când nu mai poţi de foame, ce bunătăţi sunt aceste lucruri care au puţine calorii şi sunt sănătoase.

2. Acceptare

Odată cu embargo-ul, aşa cum ţi-am mai povestit , am avut revelaţia că eu şi tata nu suntem deloc diferiţi, doar că substanţa lui este alcoolul iar a mea, mâncarea.

Odată cu acceptarea faptului că sunt slab emoţional, sunt un gras dezgustător şi că felul în care arăt spune multe despre lumea mea interioară, mi-am dobândit umilinţa şi determinarea necesară ca să mă schimb, în interior şi exterior.

3. Valorizare

A fost foarte greu la început, dar sportul şi alimentaţia sănătoasă au început să dea roade. În vara acelui an în care am început schimbările, stilul acesta de viaţă a devenit un ritual aproape religios.

După câteva luni de zile, vreo 6-7, pentru că slăbirea era naturală, dată de stilul de viaţă nu de diete forţate, am dat jos vreo 20 de kilograme.

Într-o seară când mă pregăteam să ies în club, mi-am băgat cămaşa în pantaloni, am închis cureaua şi am văzut pentru prima oară ceva ce nu văzusem până atunci: arătam fain.

Până pe la 25 de ani am fost prea sărac să am cămaşă, curea şi pantalani ca să arăt bine într-un club. Nici nu intrasem într-un club, maximul erau discotecile de la sate cu care mai mergeam cu vagabonzii din Lipovei, îmbrăcat în trening şi adidaşi, ca şmecherii 🙂

După 25 de ani, devenisem prea gras ca să pot băga o cămaşă în pantaloni.

Şi uite că la 30 de ani, te redescoperi în noi moduri. Niciodată nu e prea târziu să schimbi orice vrei tu.

Acest sentiment plăcut, în care mă simţeam în interior bine dar se vedea şi cu ochiul, din exterior, alături de ochii mari şi beliţi ai fostelor iubite sau a oamenilor care nu mă văzuseră de ceva timp, m-au făcut să simt dorinţa de a continua şi mai determinat pe acest drum.

4. Grup de suport

În casă cu Oxana s-a implementat cea mai puternică schimbare. După ce am cunoscut-o, la 3 zile de stat în casă cu ea, am văzut-o cum înfulecă roşii şi ardei la fel cum mâncam eu odată kebab şi mi-am zis "cu fata asta în casă nu ai cum să mănânci decât legume".

Unul din motivele pentru care acum sunt cu Oxana este că mănâncă roşii. Am avut revelaţia asta că nu o să o pot prosti niciodată să mănânce kebab dar erau şanse ca ea să mă facă să mănânc roşii. De aici şi-a primit şi porecla de "roșivora" 🙂

Apoi, antrenorul de la sală, Sorin, Andreea Papp şi grupul din jurul meu era format din oameni care aveau acest stil de viaţă. Eram ca o trupă de obsedaţi când ne vedeam, fiecare spunea ce a mai mâncat şi cu ce rezultate, cum se antrenează şi aşa mai departe. Valorile erau altele acum.

Apoi, prietenul meu Sârbu, cu care petrec mult timp zilnic, a slăbit odată cu mine, radical, vreo 20 de kilograme deşi nu îşi propusese asta.

Adevărul este că şi are mai mult autocontrol ca mine dar pur şi simplu, nemaiexistând surse de mâncare proastă prin jur, tot timpul între oameni care mănâncă sănătos, a slăbit cu foarte puţin sport.

Încă odată dovada că eşti media oamenilor care te înconjori.

Tu cu ce fel de oameni te înconjori?

Per aspera ad astra
Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

346 de răspunsuri

    1. Neata…temele discutate pana acum sunt super ..chiar si baiatul meu a ascultat , caci „expertul din afara ” are valoare ! Personal , consider ca,echilibrul sufletesc odata dobandit poti valoriza mult mai bine apoi aspectul profesional al vietii …am constientizat , am facut terapia iertarii …astfel eliberata , acum pot gandi prezentul intr_o pespectiva pozitiva ptr mine….

        1. Pentru Cristina. Fetita, nu trebuie mangaiata nici prea mult, nici prea putin. Daca este prea putin, ar putea sa fie o viitoare,sotie si mama pre rece si distanta, fata de sot si copiii ei, daca va fi prea mult mangaiata sa nu se transforme in lesbiana.
          -Pentru Elisabea. Sunteti tanara, nu face ce nu-ti place, nu-ti transforma viata intr-un cosmar.

  1. Si eu as vrea sa ne impartasesti si celelalte povesti despre dependente, si nu numai, avem multe de invatat din experientele tale… Multumesc mult!
    Numai bine

  2. Inspirat articol, asa ca te rog sa continui cu ultima lectie despre dependente, cu dependenta de afectiune si de munca, si apoi sa trec la alte aspecte ale inteligentei emotionale

  3. Dependentele ne strica viata, ne mananca din energia creativa. Experienta ta este utila, continua, te rog. Multumesc.

  4. In fiecare dimineata imi beau cafeaua citind cate ceva de pe blugul tau….. cred ca a devenit o dependenta buna…l-am descoperit intr-un moment de criza existentiala si vad ca are un foarte bun efect asupra mea…am inceput sa vad cu alti ochi totul!!! Continua!!! Multumim

  5. Intr-adevar, dependentele te omoara, dar am o nalmurire: Cum sa fii implinit, cand totul in jurul tau se naruie? Am intalnit oameni care mi-au spus:”Daca imi iei si placerea aceasta, ce imi mai ramane?” Unele dependente ar putea fi o ancora a unui relativ si inchipuit echilibru? Banuiesc ca suntem setati sa fim dependenti (de aer, de mancare, de iubire, si de dracului ceva venituri pe criza asta), altfel am muri.

    1. Toti dependentii spun asta, dependentele lor sunt un medicament. Insa arta e sa gasesti ce PUI IN LOC. De regula le lipseste iubirea. Incepand cu iubirea de sine. Sunt severi cu ei insisi, si pentru ca nu se iubesc, incep sa se autosaboteze. Primul pas e sa-i re-inveti sa se auto-iubeasca, si atunci dependenta scade in intensitate. Apoi sa gaseasca ceva care le face placere (pasiune, vocatie, scop), si abia apoi se renunta la dependenta, cu suport din partea unui expert, coach, terapeut. Dependentele de tigari, alcool, jocuri, mancare, nu fac altceva decat sa tina locul altei dependente, de iubire, de scop etc.Cand ai un scop mai important decat viata ta, nu te mai ancorezi intr-o amarata de tigara…

  6. Si eu spun sa continui , frumoase articole si interesante 🙂 . Sa nu uitam niciodata ca suntem exact ceea ce mancam ! Sa tinem minte ca pe o rugaciune ca ORICE in exces dauneaza , si cand zic orice e orice , bea suc natural de portocale zilnic 2 , 3 pahare si sa nu te miri ca vei avea probleme la stomac , desii ai baut natural si are vitamine dar..exces si iar exces . Lumea asta functioneaza pe ECHILIBRU si ARMONIE ! RESPECT si astept cu interes urmatoarele articole !

  7. Sa te ajut un pic? E simplu, ajunge sa citez din propriul tau articol, si doar punctul 4, intitulat GRUPUL DE SUPORT.
    De fapt, orice proces de dezvoltare personala are nevoie de 3 stalpi de baza:
    1. informatia (carte, articol, mateial etc)
    2. Mentorii (Pera, ideea de comunitate personalitate Alfa, ceilalti din echipa – Daniel, Simion, Andrea…)
    3. GRUPUL (ca e de suport, ca e de dezvoltare personala, ca e terapeutic sau cum vrei sa il denumesti).
    Cei trei stalpi sunt ca si picioarele scaunului, daca unul singur nu sustine, scaunul REFUZA sa aiba echilibru.
    Ador stilul tau de a scrie, de a SIMPLIFICA LA MAXIMUM materialele (adesea nu-mi reuseste, si bag termeni de specialitate…). Insa ADEVARUL e ca avem nevoie de toti CEI TREI STALPI.
    Primul picior (stalp) e excelent in cazul tau. Informatia simplificata la maximum, redata pe intelesul tuturor. O citim entuziasti. (apoi o uitam, nu e destul ca sa ne scoata din zona de confort!!!). Apoi recitim altceva, si amanam iar. Si tot asa.
    Al doilea picior de scaun e suuuuper. NU degeaba aveti 15.000 de abonati. Desi daca lumea ar sti ce oferiti, ati avea de 100 ori mai multi (va veni si vremea aia). Internetul e de folos celor CARE DEJA SE FOCUSEAZA corect pe sfera lor de interes. Restul pierd vremea pe can-can, sunt sufocati de sute de mailuri, nu au timp si dispozitie sa citeasca ceva prioritar… Doar 15.000 va sunt abonati fideli, desi pot sa jur ca peste un milion va apreciaza articolele, apoi va uita. Tipic societati de consum. (asta intra la punctul unu…). Suntem dresati (nu conditionati, ci dresati, in stil pur Pavlovian, sa fim superficiali). Ma rog, sa revin, mentorii, GRUPUL de mentori e super, mult peste asteptari. Exact de ce era nevoie.
    Al treilea picior… INCA LIPSESTE. E pasul determinant, care va face saltul de la 15 mii la 4 milioane. Sunt GRUPURILE DE SUPORT (le-as zice de dezvoltare personala). Poate le aveti deja, in cercuri restranse, poate planificati sa le extindeti la nivel national… dar din ce 15 mii de abonati, putini participa deocamdata.
    Si eu am deja o gramada de bloguri (si catelul meu are unul, si face bani!), si eu am vizite si cititori… unii imi dau feed-back-uri, si like-uri pe Facebook… dar insa n-am primit feed-back-uri ca la grupurile de „suport” (adica dezvoltare personala) LIVE, care sunt de genul:
    – as sta pana dimineata sa te ascult
    – Waw, e peste asteptari!
    – chiar se poate asta?
    – chiar pot EU sa fac schimbarile dorite de mine?
    – Nimeni nu mi-a mai spus asta pana acum, oare de ce?
    Hai sa lipim al treilea picior la scaunul PERSONALITATE ALFA!!!

    1. Ai incepu cu cel mai bun subiect posibil . Dependenta care distruge si face imposibila viata oamenilor . Cred ca nu exista nici un om care sa nu fie dependent de ceva sau de cineva . Foarte important de vazut cauzele care au produs aceste dependente, frustrari din copilarie , adolescenta etc . Probabil ar trebui aprofundat si cauzele care au produs dependenta altfel exista riscul de a scapa de una si sa dai de alta .. Continua cu dependentele ! Felicitari Pera !

  8. Pera, articolele tale au un fir rosu, o logica, ar fi pacat sa intrerupi si sa sari la altceva. Dependentele descrise de tine sunt cele cu care ne confruntam si noi zilnic, asa ca fiecare se va regasi in unele dintre ele, sau, mai rau, in toate.Ne fortezi sa privim in interior si sa ne vedem asa cum suntem, sa schimbam intai in noi ce este de schimbat, si apoi lumea,…Multumesc pentru articole si eu zic sa continui cu dependentele

  9. Buna ziua .Draga Pera iti multumesc foarte mult pentru toate materialele trimise si,vreau sa subliniez ca pentru mine sunt foarte folositoare.Faptul ca imi ceri parerea cu ce sa continui ,evident ca in functie de ce raspuns iti voi da , tu esti cel care deduce ce probleme am. Da, parerea mea este ca un procent mare de persoane ,fie ca constientizeza ,fie ca nu sunt dependente de diverse lucruri. Deci cred ca nu strica sa continui cu materiale legate de dependenta si cum poate o persoana sa constientizeze ca este dependent de ceva anume.Cum s-ar zice sa isi cunoasca inamicul interior si sa lupte impotriva lui. Multumesc.

  10. Cu cele doua; „socul emotional” si „repetitia” ,am scapat de fumat am deja 4 luni si nu-mi vine sa cred .
    Te rog continua si despre mincare deoarece in lipsa fumatului mi-a crescut apetitul.
    Pe timpuri aveam un coleg ce scria versuri .Dupa multi ani ne-am revazut si pentru a il incuraja chiar eu am scris parodii pina a iesit lumea-n strada si a cazut guvernul.Si uite cite putin cum se schimba lumea.Fara a o lua razna eu zic ca noi(ro) vom surclasa omenirea si daca nu o vom face noi fii sigur ca altii o vor facesi asta pentru a iesi din criza..Pa si fii tare,Pera.

  11. nici sa nu te gandesti sa renunti la articolele incepute. Te rog. Inca nu am citit articolul de azi, desi sunt dependenta de mancare. O sa-mi fac timp mai pe seara, sa il citesc in liniste.
    Te rog continua.
    Mihaela

  12. Parerea mea e ca cel mai bine ar fi sa continui cu dependentele,toti le avem si trebuie rezolvate.O data ce ai inceput o treaba trebuie sa o termini,apoi poti trece mai departe.Succes

  13. Citind toate comentariile se pare ca pe multi intereseaza problema dependentelor. Daca ar fi sa fac o marturisire eu m-am protejat intr-un fel de a deveni dependent de ceva printr-o experienta revelatoare cand s-a lasat tatal meu de fumat acum vreo 20 de ani. Pe mine personal m-ar interesa mai mult un articol despre inteligenta emotionala dar daca majoritatea doreste sa termini articolele despre dependente sunt rabdator. Oricum mie mi se pare interesant tot ce scrii asa ca o sa citesc tot. Succes in continuare!

  14. Pe mine, personal, ma intereseaza cam asa:
    -> despre dependenta de munca .. 2/5
    -> despre dependenta de afectiune .. 2/5
    -> despre solutii pentru dependente .. 5/5
    -> despre inteligenta emotionala (maturitate emotionala) .. 4/5
    -> despre motivatie .. 4/5
    Mersi,
    Lucian

  15. Pera e extraordinar ce scrii. Continua te rog cu dependentele. Eu cred ca e cea mai grea povara pe care o ducem in aceste vremuri.

  16. Buna Pera!
    Parerea mea este ca trebuie sa continui cu ultima lectie despre dependente, cu dependenta de afectiune si de munca, si apoi sa treci la alte aspecte ale inteligentei emotionale
    Personal ma ajua experienta ta de viata in creionarea unei idei despre CE TREBUIE SA FAC.
    Multumesc, o zi buna!

  17. Cred ca este o eroare la modul cum se afiseaza timpul (ora) la comentarii.
    Vad comentarii notate drept ora 6AM, dar acum este 9AM.
    Deci o diferenta de 3 ore.
    Cred ca platforma blogului functioneaza/este setata pentru time zone GMT-1, iar Romania este GMT+2.

  18. Nu m-am confruntat niciodata cu aceasta pb, ba dimpotriva, am fost sub greutate mereu. Acum sunt ok si e f adevarat ca trebuie sa fii atent la ce bagi in gura, k doar nu ne-am nascut ca sa mancam. Referitor la celelalte aspecte pe care doreai sa le introduci in articol, cred ca toti suntem mai mult sau mai putin dependenti de afectiune, iar de munk implicit, pt ca avem nevoie de o sursa de existenta.

  19. Cand citesc articolul tau imi dau seama ca sunt intr-un fel vinovata de faptul ca prietenul meu s-a ingrasat. Desi gatesc cat se poate de sanatos, faptul ca ajunge tarziu de la munca si gaseste mancare calda si gustoasa asta l-a „ajutat” sa puna cateva kilograme in plus. Acum si eu incep sa asimilez ca mananc cu el si la o ora tarzie ori cat ai vrea sa crezi ca organsimul are „arderi bune”…se ved unele schimbari.
    Am vrut sa fac aceasta remarca deoarece ma simt vinovata si trebuia sa ma confesez cuiva sa mai scap de povara.
    E bine sa continui cu ultima lectie despre dependenta de afectiune si de munca.
    Astept cu nerabdare articolul!

  20. Dependentele fac parte din viata noastra diferentele le fac oamenii care mai mult sau mai putin le constientizeaza si recunosc simptomele. Sunt binevenite articolele tale despre ele. Insăsi viata este o dependenta .

  21. „Weekendurile erau cele mai (( prouductive )) zile ale mele in munca.”
    „Mecanismul meu (( atomat )) m-a impins sa am acelasi comportament”
    „data de stil de (( viatam )) nu de diete fortate””
    Acuma sa trecem la chestii serioase, si eu sunt obsedat de mancare , deja la 110 kile , e grav . M-am recunoscut in obsesia ta . Adaug ca cele mai bune rezultate de slabit le-am avut ori cand jucam 2 ore de basket cu amicii in weekenduri , ori cand am ales si eu o dieta destul de normala , cu oua , o pulpa de pui fiarta dupamiaza si niste peste seara .
    Cred ca as prefera sa treci la empatie si relationare in urmatorul articol . Merci pentru efortul de a scrie 😉

  22. Daca se poate mai scrie in continuare despre dependente. Ma intereseaza dependenta de alte persoane. Cum reuseste sa faci sa scapi de dependenta de alte persoane.

  23. Buna Pera!Eu cred ca ar trebui sa continui sa scrii despre celelalte dependente,deoarece consider ca avem foarte multe de invatat ele .Succes in continuare!

  24. Te rog continua cu ultima lectie despre dependente, cu dependenta de afectiune si de munca, si apoi sa treci la alte aspecte ale inteligentei emotionale. Multumesc.

  25. Cred ca dependentele, de orice fel, sunt probleme generale chiar daca unii si le recunosc sau nu. Parerea mea este ca ar trebui sa continui cu aceste articole pentru ca avem multe de invatat din ele. Apoi putem continua si cu inteligenta emotionala.:) .

  26. Buna Pera,
    Eu doresc sa termini tot ce ai de zis cu dependentele pentru ca in acest fel constientizez si eu mai bine problemele mele…cam ca ale tale.
    O zi buna!

  27. Din punctul meu de vedere, consider ca ar trebui sa treci direct la empatie si relationare, urmatoarele de pe lista trasaturile de inteligenta emotionala. Dar… in functie de optiunile majoritatii cititorilor vei lua o decizie. Multumim.

  28. Cred ca tot ce scrii e util intr-un fel sau altul asa ca eu sunt de parere ca ar fi fain sa continui in ritmul de pana acum si sa iti termini povestirile din care cu siguranta noi toti avem ceva de invatat, iar apoi sa trecem la partile urmatoare.. 🙂 Eu unul nu am avut niciodata vreo dependenta din cele enumerate de tine, dar chiar si in articolul asta despre greutate (eu care n-am fost nici pe aproape gras in viata mea) am avut ceva de invatat.. 😀 Zi faina! 🙂

  29. Buna Pera,imi plac articolele tale,chiar si asta cu dependenta de mancare,numai ca eu am alte dependente,ba chiar invers,eu am doar 46 de kg si as mai dori cateva in plus:)))oricum sunt interesante si imi plac,multumesc pentru informatiile pretioase.

  30. cum reusesc sa ma ambitionez ?…si sa ma controlez….sunt constienta ca gresesc, dar nu reusesc sa tin regim …tin 3 zile apoi maninc 3 parjituri sau un pachet de 200 gr de biscuit cu ciocolata…
    am 145 de kg ..am luat 25 de kg in ultimmile 10 luni , sufar de manie si iau si antidepresive ..
    sunt ff rasfatata, si nu stiu cum sa lucrez cu ambita si disciplina..

    1. Ai nevoie de ajutor de la profeionisti in primul rand ( psiholog, nutritionist si antrenor de sport) si de o dorinta autentica de a slabi. La tine problema este de natura psihologica…te sabotezi, vrei sa te autodistrugi dar nu stim de ce. De aceea ai nevoie si de psiholog ca sa poti sa descoperi adevarata cauza a comportamentului si apoi sa lucrezi pentru revenirea la o viata curata

    2. ciao, la spital in romania nu este un psiholog? fara sa mergi la unul scump? aici in italia este unul care pare mai bun decit unul privat, cu bani putini. sau grupuri de auto-ajutor gratuite prin oras, unde toti isi povestesc povestile legate de obezitate? aici in italia exista. apoi, citeste f mult despre aceasta problema, nu iti lua gindul de la asta. si fati un program scris cu o rutina cu ce trebie sa o faci in FIECARE ZI! apoi, „inseala-ti” mintea (chiar asa, o inseli!) cu facutul altor activitati, ca sa iti ia gindul de la frigider si supermarcheturi. tip, dute la o prietena, suna o prietena , (chiar de costa telefonul, dar macar NU DAI banii pe mincare !!, egal=obiectivul tau!) fa o plimbare fara sa te opresti pe la vitrine de macar 20 min, la pas rapid, uita-te cum fac alea slabe (actrite de ex) „fura-le” exemplul…nu e nici rusine, important e sa faci ceva ce nu ai mai facut. sunt multe trucuri ce se pot face ptr a slabi si a te simte vie in acelasi timp. Citeste f mult, in primul rind, tine departe depresia scumpo. mult succes!

    3. de ce vrem sa ne autodistrugem,ia uite o tema buna…..exista oameni care pur si simplu nu pot aluneca in alte vicii gen alcoolism,prostitutie,droguri,e si acesta un talent,si toate blocajele off ne vin din strabuni,karme,prostii.mincarea este cel mai la indemina viciu,esti treaz permanent,nu esti considerat de anumite moravuri,etc.si stii,fiecare cum poate si pina unde poate,omul primeste informatia,ce face cu ea e alegerea lui.tie desigur felicitari!dincolo de textele astea cum sa ne hranim sanatos ar fii mai indicate cele cum sa gindim sanatos si sa ne facem intelesi.

  31. Excelente articole Pera, pe orice subiect ar fi! Parerea mea – scrie despre toate pe rand, ca intotdeauna exista careva (cateodata mai multi, cateodata mai putini) sa fie ajutat de o anumita informatie din ele! Spor si elan creator maxim! 🙂

  32. BUNA ZIUA
    NU MA DERANJEAZA SA SCRII DESPRE DEPENDENTE , EU CRED CA AM TRECUT DE ETAPA ASTA( VEZI CE MODESTA SUNT) DAR MODUL CUM PUI PROBLEMELE MA AJUTA SA-MI INTELEG SOTUL SI SA INCERC SA-L AJUT. SOTUL MEU A FOST GRASUT DE MIC . DE CAND SUNTEM IMPREUNA A INCERCAT SA SLABEASCA DAR DUPA O PERIOADA REVINE LA ACEIASI GREUTATE.NU MANANCA PROSTII DAR ESTE GURMAND SI NU PREA FACE MISCARE. ESTE DEASEMENEA DEPENDENT DE CALCULATOR INITIAL JOCURI PE CALCULATOR CU IMPUSCATURI APOI SERIALE , SPUNE CA ASA SE RELAXEAZA. EU CITESC ARTICOLELE TALE SI INCERC SA LE APLIC IN MASUTA POSIBILITATILOR

  33. Pera, eu zic :
    – sa continui cu ultima lectie despre dependente, cu dependenta de afectiune si de munca, si apoi alte aspecte ale inteligentei emotionale;

  34. Este indicat sa finalizezi ceea ce ai inceput pentru simplul fapt ca altfel nu iti atingi scopul si nu in ultimul rind iti multumesc pentru tot ce expui aici ; o zi minunata !

  35. Salut Pera,
    Prima varianta. Continua cu dependentele si apoi abordeaza temele urmatoare.
    Desi stiam povestea ta despre dependenta de mancare, am citit articolul pe nerasuflate. Am avut aceiasi senzatie ca atunci cand recitesc o carte sau revad un film care mi-a placut.
    Mult succes !

  36. Dependentele…cum ziceai, sunt multiple fatete. continua te rog despre dependente. De multe ori, scapi de una, dai de alta, problema e sa umpli golul interior sa devii independent

  37. Buna Pera,
    pentru mine ar fi bine sa continui cu dependenta de afectiune :). As vrea sa-ti spun cateva lucruri despre mine. Am 41 de ani, de 5 ani sunt singura, iar din februarie 14 🙂 am divortat. In ultimul, viata mea, s-a schimbat foarte mult. Am pierdut in greutate peste 20 kg. Yesssss. Mi-am schimbat complet alimentatia si merg la sala de minim 2 ori pe saptamana. Chiar am inteles perfect tot ce ai spus tu in articole si sunt f interesata de dependenta de afectiune. Deci, dorinta mea ar fi, asa cum am mai spus, sa continui :). Multumesc pentru transparenta cu care transmiti lucrurile si multumesc pentru ca ne lasi si pe noi sa „facem parte”(intr-un fel) din trairile tale.
    Cu mult respect,
    SR

  38. Cred ca exista o diferenta intre sensul cuvintelor: „umilinta” si „umilitate”
    mi se pare ca au conotatii foarte diferite. parerea mea.

  39. Mi se pare ca in engleza ar fi asa:
    umilinta – shame
    umilit – shamed
    versus:
    umilitate – humbleness
    umil – humble (modest)

  40. Salut,
    Cred ca ar trebui continuata discutia despre dependenta..Referitor la dependenta de mincare este interesanta de urmarit aspectull autodisciplinei pe care trebuie sa o respectam cu strictete cind incepem un regim alimentar.Eu personal am reusit ca intr-o perioada de aproximativ de 6-7 luni sa slabesc 20 de kilograme ,m-am mentinut la aceasta greutate 1 an,dupa care iar m-am ingrasat cu toate ca nu am exagerat prea mult cu mincarea.Am reusit sa slabesc si a doua oara si am ajuns la conluzia ca pentru mine,cel putin,problema este sa ma mentin la greutate.Cred ca la fel este pentru majoritatea celor care au incercat sa-si schimbe regimul alimentar.Deci daca scapi de dependenta ,cum faci sa nu mai revina ispita ,pentru ca nu te poti izola de cele lumesti?
    Merci pentru articol si pentru raspuns
    Cele bune pentru tine!

  41. Si eu astept continuarea despre dependente ,sunt dependenta emotional si mai e o problema cu fumatul.Astept articolele tale cu nerabdare.

  42. Da-i inainte cu povestile despre tine, tanar si fost „dependent” ( adica mai „slab” ca mine , care-s mai batrana si cu mai putine „dependente”) ma incurajezi sa reusesc ! Daca tu ai putut , eu de ce sa nu razbat?!

  43. citesc cu placere orice despre dezvoltare personala. dependenta, inteligenta emotionala, motivatie…. cum as putea sa spun sa sari peste un domeniu?

  44. Buna Pera! CItesc cu atentie si bagare de seama tot ce scrii, prin urmare….poti termina subiectul „dependentelor”, dupa care astept cu nerabdare si urmatoarele subiecte pe care ti-ai propus sa ni le expui…Merci! Bafta si ma bucur ca te-am descoperit!

  45. Pera spui ca pana la 25 de ani nu ai dus-o foarte bine financiar, cum ai reusit sa iti promovezi blogul, pe vremea cand acesta era la inceput? Ma confrunt cu aceasta situatie…as vrea sa fac campanie publicitara insa nu stiu de unde voi avea banii respectivi….

  46. Eu cred sincer, ca acest capitol al dependentei ar trebui sa fie mult mai bogat. Bine tu ai avut doar trei dependente mari si poate doar despre ele poti scrie. ;)Astept cu nerabdare urmatoarele lectii despre depentenete. Si eu am cateva, dar cea mai „grava” in acest moment si de care as dori sa scap este fumatul. In principiu stiu ca e foarte simplu, trebuie doar sa zic stop si sa ma tin de cuvan, 🙂 dar apar adesea multe „amagiri” in mintea mea, gen : hai ca o tigara nu strica, o mai fumez doar pe asta, am sa trag mai putin fum in piept, asta e ultima tigara, ultimu pachet si etc. 🙂 😀 Poate asociezi oarecum si aceasta dependenta in urmatoarele articole despre dependente. Multumesc enorm pentru toate lectiile tale. Peace&Love. 😉

  47. Alegerea esta ca trebuie sa termini cu dependentele si in continuare celelante , cum le-ai listat.
    Succes in continuare , si toate cele bune . Faci o treaba foarte buna .

  48. Buna, Pera! Interesante si utile toate articolele tale! Mi-ar placea sa scrii mai mult despre dependenta emotionala si inteligenta emotionala…Toate cele bune si asteptam noutatile!

  49. Nu ne plictisesti,povestile tale sunt foarte interesante si cred ca fiecare dintre noi ne regasim in ele.Mi-as dori sa continui cu inca un articol legat de dependente.Dependenta de afectiune il astept cu mare interes.Succes!

  50. Pera, Te salut,
    Uite, eu unul chiar cred că e de dorit să continuăm cu subiectul legat de dependenţe tocmai pentru că este într-adevăr, unul care ocupă un loc deosebit de important, ba chiar vital în viaţa fiecăruia dintre noi.
    Mă interesează mai ales cum rezolvăm dependenţa de afecţiune, apoi, pe cea faţă de muncă, însă am constatat că mai există şi un altfel de dependenţe, bunăoară, cea de statut social, de lipsă de onestitate, de necinste etc.
    Spun asta pentru că mă gândesc că toate aceste chestiuni amintite mai sus, pot da dependenţe, şi încă unele de-a dreptul alarmante.
    O altă dependenţă, am constatat că este chiar cea de frică.
    E o dependenţă manifestată prin aceea că anumiţi oameni dau impresia că se simt deosebit de bine când se stresează sau se panichează de ceva, indiferent de natura stimulului produdcător de asemenea stări.

  51. Buna Pera, imi plac ” povestile” tale si ma inspira! De aceea pentru mine este perfect sa continui cu ceea ce simti tu ca trebuie sa continui. Multumesc

  52. Eu cred că dependenţele ne opresc, ne împiedică să vedem lucrurile simple, adevărate. Ne atrag, ne conduc fără măcar să ne dăm seama într-un iureş care ne ameţeşte şi cred că de aceea nu mai avem timp şi pentru noi, nu mai avem răbdare la un moment dat nici cu cei dragi nouă şi astfel ne îndepărtăm uşor, uşor de aceştia rămânând singuri ! Şi chiar dacă rămânem singuri nu avem timp nici măcar pentru noi !
    Din acest motiv cred eu că trebuie să continui cu dependenţele să le arăţi, să le detaliezi pentru ca cei care de abia atunci le vor identifica să le poată stârpi !

  53. Sunt instructive si motivatoare articolele tale. Imi plac si nu vreau sa treci peste niciunul din subiectele la care te-ai gandit. Pentru acum, te rog continua cu Dependentele. Multumesc.

  54. Eu chiar te rog sa continui sa ne explici tot ! Pentru ca aici nu suntem la scoala ca sa fi tu profesorul care spune azi nu facem ore si stundetii/elevii sa se bucure „yeeee nu scriem” .Eu sunt de parere ca orice scri tu are o valoare importanta cel putin pentru mine …Orice sfat care il dai tuturor din tribul alfa da roade mereu .Eu te-as ruga sa scri cat mai mult poti tu pentru ca faci un bine omenirii si totusi ma gandesc ca unul din visele tale este ca lumea sa se schimbe in bine ! Abia astept urmatorul articol .

  55. Mi-ar face placere daca si tu esti deacord, sa continuii cu subiectul legat de dependente>Cum spunea si Gabriel ,fiecare dintre noi ne regasim daca nu in mai multe, macar in citeva din aceste dependente>Si vreau sa iti mai spun ceva PERA,esti MINUNAT>

  56. Votez pentru continuarea despre dependente, apoi trecem si la partea de inteligenta emotionala, empatie, compasiune etc.
    Te grabesti? 🙂

  57. – sa continui cu ultima lectie despre dependente, cu dependenta de afectiune si de munca, si apoi sa trec la alte aspecte ale inteligentei emotionale

  58. Eu sunt de parere ca ai putea continua cu ultima lectie despre dependente, cu dependenta de afectiune si de munca, si apoi sa trec la alte aspecte ale inteligentei emotionale.Multumesc!

  59. sunt foarte interesante experientele tale,sunt un ajutor si un bun indrumator pt noi cei fara experienta.continua asa.

  60. Salut Pera ! Foarte interesante toate articolele scrise de tine, te felicit si ma bucur ca te-am descoperit. Cred ca ar fi bine sa continui cu povestile despre dependente asa cum simti tu. Sunt foarte curioasa sa citesc urmatorul articol despre dependenta emotionala, il astept cu nerabdare. Multumesc ca existi.

  61. Pera eu zic sa continui si sa termini ce ai inceput.Dar as avea o nelamurire, despre dependenta de site-urile XXX crezi ca poti realiza un articol?Ma intereseaza sa stiu in principal cauza sau chiar cauzele principale care stau ascunse in spatele tentatiei de a reveni la ele, chiar daca persoana isi impune sa se lase de ele.

  62. Sigur sunt persoane care se lupta cu dependenta de afectiune si de munca, deci cred ca ar fi bine sa inchei acest capitol cu articolul dedicat lor, dupa care sa continui cu relationarea si empatia.
    Silvia

  63. Vreau să continui cu lecţiile despre dependente. Fiecare avem slăbiciunile noatre şi avem nevoie de ajutor în direcţia aceasta. Trebuie să acordăm timp pentru toate aspectele problemei ca sa le înţelegem şi să ne însuşim rezolvarea.

  64. Salutare tututor,
    Eu prefer sa continui cu ultima lectie despre dependente si apoi sa treci la celelalte aspecte ale inteligentei emotionale.
    O zi excelenta!

  65. Salut Pera! Orice ai de povestit este mare ajutor pentru toata lumea. Nu plictisesti pe nimeni din moment ce noi citim ce scrii. Sincer, chiar vreau sa aud povestea cu dependenta de afectiune pentru ca pot spune ca ma confrunt cu acelasi lucru. As vrea sa citesc povestea ta si sa vad in ce masura ma poate ajuta si pe mine. Multumesc din suflet!

  66. Buna Pera. Super articolele despre dependente. Cred ca inteligenta emotionala e un subiect care merita tratat ‘gospodareste’ :), asa ca mi-ar place sa continui cu seria despre dependente si apoi empatie si relationare. Multumesc.

  67. Parerea mea e ca trebuie sa termini un lucu pe care l-ai inceput, mai ales ca e un lucru ce se dovedeste a fi BUN.
    Spor!

  68. Buna, Pera, as vrea sa continui sa scrii despre dependente, ma bucur sa te citesc si sa ma regasesc, cu jena si cu speranta in acelasi timp…Situatile noastre nu sunt , nu pot fi identice, dar sunt in fapt foarte asemanatoare , numai ca eu inca nu ma consider invingatoare …ma mai straduiesc…
    Astept sa te citesc in continuare , scrii bine si adevarat…ma bucur ca ai invins, ca te-ai invins , devenind invingator…multumesc pentru tot…

  69. sa continui cu ultima lectie despre dependente, cu dependenta de afectiune si de munca, si apoi sa trec la alte aspecte ale inteligentei emotionale

  70. Buna Pera,
    Ti-am citit cu interes pdf-urile Personalitate alfa Descopera-ti valorile si Puterea ta interioara. Imi place cum scrii, spui lucrurilor pe nume. Si as vrea sa continui asa cum ti-ai propus cu lectia despre dependenta de afectiune si de munca si apoi cu celelalte lectii despre inteligenta emotionala. Ai dreptate cand scrii ca suntem singurii care decidem ceea ce suntem si daca aceasta dorinta nu vine din interior, nu vom evolua si nu vom functiona la capacitate maxima.
    Spor la scris…

  71. eu votez pentru continuarea articolelor cu dependentele, cu atat mai mult cu cat, cred eu, marea majoritate a oamenilor se confrunta cu dependenta de afectiune (chiar daca probabil n-o stiu sau n-o recunosc) si o mini strategie de eliberare va fi binevenita. la fel si cu dependenta de munca 🙂 te salut si multumim

  72. Dependenta de mancare este una din marile mele probleme. De fapt mananc compulsiv. Am o problema, trec printr-o perioada mai grea … totul se rezolva cu o masa… n-as putea spune copioasa. Pur si simplu trebuie sa mananc. Si uite asa am ajuns la performanta negative de peste o suta de kilograme. Nu spun cat peste suta ca mi-e rusine. La un moment dat am gasit puterea interioara si am slabit 30 de kg. OK! se poate spune. dar, pentru ca intotdeauna exista un dar, am inceput sa nu mai respect dieta si sa-mi spun : pot oricand sa slabesc din nou… cateva zile de atac si voi reusi sa ma tin de treaba.Se pare , insa, ca nu mai gasesc nici motivatie si nici resurse sa ma mobilizez. Stiu ca primul pas in vindecare este sa-ti recunosti cu sinceritate problema,dar inca nu gasesc puterea s-o infrunt si s-o inving. Sper si cred ca articolele tele ma vor ajuta, asa ca votez pentru continuarea articolelor despre dependente si iti multumesc pentru ceea ce ne oferi.

  73. Chiar daca personal nu am aceasta dependenta si astept cu nerabdare discutiile despre dependenta de afectiune(de ex.), urmaresc cu interes tot ceea ce scrii.
    Succes si numai bine !

  74. Buna Pera. Astept cu mare interes articolul cu dependenta de afectiune. De altfel, mi as dori sa abordezi si ,,frustrarea”, ,,timiditatea”, ,,relationarea”. Ti as fi recunoscatoare daca mi ai raspunde la o intrebare : cum procedam daca partenerul/a de cuplu refuza sa vorbeasca despre anumite aspecte ce tin de job. O zi minunata iti doresc.

  75. Continua cu articolele despre dependete. Multi ne regasim in ele. Odata ce ne lamurin ca mai sunt si altii ca noi, vom fi mult mai motivati sa descoperim cum au reusit unii sa scape de dependente.

  76. Poti continua cu lectiile despre dependente.Sunt interesata in principal, de cum ai reusit sa te vindeci de dependenta de afectiune…una din dependentele care inca- mi mai dau de furca, astazi…Excelent Pera!

  77. Te rugam sa continui cu dependetele. Toata lumea se loveste de un fel de dependenta zilnic si consider ca odata ce problema este inteleasa se poate trece la rezolvarea altor lucruri importante. Multumim Pera pentru tot ajutorul tau.

  78. DA! Scrie in continuare despre dependente, intotdeauna putem invata din experientele altora, si pe mine una chiar ma ajuti! Fiecare articol are locul lui, rolul lui si timpul lui in viata fiecaruia dintre noi, asa ca nu conteaza cat mai asteptam pentru urmatoarele subiecte. Epuizeaza-l ! Termina ce ai inceput! Cand ai gandit ca trebuie sa scrii despe asta inseamna ca ai simtit ca ne vei ajuta, poate nu pe toti, dar tot salvezi cativa dintre noi :))…eu astept !

  79. Te rog sa continui cu dependentele si vorbeste si despre inlocuirea unei dependente cu alta , facuta constient sau nu ; multumesc Pera ! Mioara

  80. Salut Pera,cred ca ar fi bine sa continui cu dependentele ca si din acestea aavem ce invata dupa care mergi mai departe,mersi mutl ca faci aceasta !!!

  81. Salut. Continua te rog cu materialele despre dependente si mai apoi cu cele despre inteligenta emotionala.
    Orice ar fi sa continui cu inteligenta emotionala, cred ca suntem multi care avem nevoie sa ne consolidam acest tip de inteligenta.

  82. eu votez pt prima varianta:
    „- sa continui cu ultima lectie despre dependente, cu dependenta de afectiune si de munca, si apoi sa trec la alte aspecte ale inteligentei emotionale”.
    De abia astept sa citesc articolul! 🙂 Spor si sa il postezi rpd!

  83. BUNA,ma numesc Gabriela,am 40 ani, si sunt dependenta de oameni si sunt fff trista,caci m-au dezamagit si ma dezamagesc in continuare, Poate am prea multe asteptari,dar nu cer ce nu ofer ,deci asteptarile mele sunt motivate,. Ma implic prea mult sentimental,fizic si mental si tot ce vrei. In urma cu cativa ani,destui..fericirea mea era atunci cand aduceam sau daruiam fericire…insa am constatat ca doar eu ma gandeam la ei ,la fericirea lor, prea tarziu am vazut egoismul lor, acum am ramas cu un gust amar, dezamagire in suflet si fff trista, caci intre timp,acum 4 ani m-am imbolnavit f grav,dr. nu-mi mai dadeau nici o sansa,insa am renascut din cenusa…am zis gata,de acum ma voi gandi si la mine si ma voi pune pe primul plan,dar inca iubesc oamenii si inca ii las sa ma dezamageasca,,neavand puterea sa-i tin la distanta. Acum dupa atatia ani nu stiu cum sa ma comport altfel…ma simt neputincioasa,simt ca pierd lupta cu ei….cu mne insami.

    1. Eu iti propun sa iubesti in continuare oamenii,dar fara sa ceri ceva in schimb(desi este oproape neomeneste), sa iti placa sa daruiesti iubire nu cu gandul ca iti vor intoarce favoarea, ci din dragoste pentru tine. Desi am 17 ani ,eu asa scap de aceste nemultumiri. Iti urez multa sanatate !

  84. Continua te rog cu materialele despre dependente , apoi cu cele despre inteligenta emotionala. Cred ca este foarte interesanta.

  85. Buna Pera,
    Am citit ce ai scris despre dependenta de mancare,dar eu consider ca nu am aceasta problema, deoarece pana la varsta de 37 ani ,am reusit sa-mi duc o viata ordonata ,sa mananc sanatos si sa nu am dependente de mancare nociva organismului.
    Asa ca am rugamintea sa-mi scrii despre inteligenta emotionala,consider ca asta m-ar ajuta.Spun asta pt ca d.p.d.v.emotional as avea probleme de rezolvat.
    Multumesc,

  86. Da continua, exemplul personal e inspirator. mi-ar placea texte mai sintetice si mai scurte, cand citesc imi arunc privirea peste mai multe randuri deodata pentru a obtine esentialul in timp optim 🙂

  87. Mi-ar placea sa vb. si despre celelalte dependente (puterea exemplului!), bineinteles dupa aceasta, empatie si relationare. Multumesc f. f. mult! Citesc tot ce postezi.

  88. Pera scrii foarte bine, scrii din experienta. Cred ca este interesant sa abordezi toate dependentele si apoi sa scrii si despre alte teme. Multumesc pentru ceea ce daruiesti gratuit. M-as bucura sa reusesti sa ajuti multi oameni sa faca schimbare in bine in viata lor. Eu cred in schimbare, trebuie doar sa vrei si sa constientizezi ca ceva nu merge. Spor la bine.

  89. Cu orice ai continua … o faci in mod minunat! Poti impleti dependentele cu inteligenta emotionala pentru ca in opinia mea temele se intrepatrund … nu sunt separate.
    Felicitari pentru perseverenta si afectiunea pe care le transmiti!!!

  90. sunt foarte valoroase aceste articole caci dependenta (de orice tip) e un subiect ce trebuie abordat serios si aprofundat inainte de avantul spre alte tinte marete. Tot inainte deci – in inconfundabilul tau stil direct – spre stele !

  91. continua cu dependentele, este interesant si despre dependent de amanare ma intereseaza. cred ca si amanarea este tot o dependent.

  92. Pera, daca ma intrebi pe mine, eu mi-as dori sa citesc despre toate subiectele promise. O faci prea bine si intr-un mod atragator, asa ca nu ne vaduvi de restul povestilor. Succes !

  93. La fel ca cei 90% dintre cititori, iti sugerez sa continui subiectul dependente. Cred ca am inteles schema de eliberare din dependenta:
    1. constientizarea problemei
    2. embargo
    3. activitati sanatoase
    4. oameni care au aceleasi preocupari
    Totusi as vrea sa stiu despre dependentele afective si de munca
    Succes!

  94. Buna Pera,
    Pot spune ca dependentele mele sunt mancarea si afectiunea..in plus, periodic, inlocuiesc mancarea cu tigari si lipsa de afectiune cu munca. Astept cu nerabdare sa citesc despre inteligenta emotionala, dar nu inainte de a-mi castiga lupta cu aceste 4 dependente. Succes
    Elena

  95. salut pera , eu ma bazez pe inteligenta emotionala , cu kg sunt impacat … Ar mai fi cu dependenta afectiuni , mersi anticipat pentru ceea ce faci 🙂
    Daniel
    .

  96. Si eu ma lupt cu dependenta de mancare, de 2 ani oscilez intre 62 si 70 de kilograme.Imi place foarte mult sportul, dar deseori ma simt plictisita, singura.. etc si cedez in fata tentatiilor.Am unele motive sa ma simt asa-sunt divortata, iar fetita mea sta la fosta soacra. In plus, tatal meu e bolnav de 11 ani si nu pot sa-l ajut foarte mult, dementa e o boala grea…Incerc sa-mi fac viata mai frumoasa, dar cu mai putina mancare, mai ales covrigi si biscuiti.articolul imi este de folos.

  97. continua sa scrii despre dependente!! apoi motivatia si inteligenta emotionala, dupa parerea mea cam asta e ordinea prioritatilor; daca un om are dependente de tot felul si nu e in stare sa se schimbe, degeaba e inteligent emotional, nu? deci identificam problema, gasim motivatia ca sa o rezolvam apoi trecem la planul superior, inteligenta emotionala. Bafta in tot ce faci, ca faci al naibii de bine!!

  98. Imi foloseste ce scrii.Chiar de nu ma confrunt cu aceste probleme in prezent ,reamintirea imi foloseste.Abordarea ta imi place si dau si alora articolele tale ca forma de sprijin.Dupa mine,zic sa continui.

  99. Buna Pera,
    astazi am primit un mail care ma intreaba daca vreau sa stiu mai multe, despre cum sa rezolv cea mai mare probl. a mea: dependenta emotionala. Raspund prompt cu DA, cu speranta ca voi gasi o solutie, si cu multumiri anticipate.

  100. eu as prefera sa scrii de dependenta de afectiune si de munca, fiindca eu cred ca fac parte din cei dependenti de afectiune… posibil si de munca… in momentul in care n-am parte de una din acestea ma simt cam pierdut si caut cu orice pret orice tip de munca (fie la serviciu fie in afara serviciului) si orice tip de afectiune (fie ea sub forma unei beri la bar cu un fost coleg de liceu sau prieten sau afectiunea unei femei)…

  101. Valeu! Esti sigur ca nu exagerezi cand vorbesti despre fosta ta dependenta de mancare ? Te citesc cu atentie si ma intreb uneori daca nu cumva te aduci ca exemplu-hiperbolizat in scop pedagogic. Nu-ti bate capul cu asta….oricum ar sta lucrurile in realitatea ta, au efect asupra cititorilor. Mie mi-ar placea sa scrii despre dependenta de afectiune si cum ai scapat de ea. Vreau sa ma contaminez!

  102. Buna Pera,
    De fiecare data cand te citesc parca scrii in proportie de 90 % pentru mine dar eu nu as sti de unde sa incep sa ma schimb (o oarecare schimbare am facut dar acum m-am blocat ),Te rog sa scrii in continuare despre dependenta si mancatul pe fond emotional si poate mai multe comentarii te vor convinge .Dupa parerea mea e un subiect care e necesar sa fie dezbatut indelung pentru ca fiecare boala are o radacina spirituala si degeaba slabim daca nu ne schimbam modul de viata si mai ales daca nu avem perseverenta sa ne mentinem .Si spun asta la cei 46 de ani ai mei cand la 40 de ani aveam 83 de kg iar la 42 mi-am facut o dieta proprie schimband modul de viata si ajungand la 55 de kg in 10 luni fara sala si miscare organizata deoarece timpul nu-mi permitea .Dar aici ar fi multe de spus despre noptile cand visam mancare cand sufeream cumplit dupa toate ”deliciile ” care ma imbonaveau in toate structurile si in gandire dar pe moment imi satisfaceau starea de bine .DE ce ? -pentru ca eram slaba emotional ,inconstienta si nu stiam cine sunt .Totul dupa parerea mea isi avea radacina in FRICA -da frica de a ramane singura ,frica ca nu-mi voi permite sa-mi cresc copilul pe atunci fetita mea avea 2 ani si eu nu lucram fiind in concediu de cresterea copilului frica ca nu ma mai vede nimeni ( asa si era aveam 83 de kg incat imi era teama sa ma uit in oglinda ) si teama aceasta isi gasea alinare doar in mancare -tot mai proasta si tot mai multa .Eram o agitata si agitam si copilul din aceasta cauza dar EU ATUNCI NU STIAM NIMIC DIN ACESTEA .Iti multumesc Pera pentru ca existi si te rog scrie in continuare si MOTIVEAZA-NE SA NE ”TREZIM ”DE TOT .Namaste !
    Larisa cu mult drag

  103. Cred ca ar fi bine sa scrii mai mult despre dependente, fiecare le avem , constient sau nu , dependente emotionale sau materiale .

  104. cu dependenta de mancare ma „lupt” si eu acum 🙁 am realizat de ceva timp ca…chiar imi place sa mananc!cred ca e…precum imi place sa privesc cerul instelat si nu ma mai satur de asta! multumesc pentru dependenta asta si te rog sa continui cu cea pentru afectiune…cred ca toti o au, mai mult sau mai putin prezenta, dar o au. Si vreau sa te citesc dpdv al acestei dependente 🙂

  105. Buna ziua,
    Sincera sa fiu, eu as vrea sa vorbesti despre empatie si relationare, pana la urma tu hotarasti cum e mai bine….oricum, multumesc!

  106. Buna,
    Aș vrea să continui cu dependențele. Este foarte interesant. Soțul meu are 120kg și nu știu cum să îl conving să își schimbe stilul de viață. Și mai am o problemă. Am un băiat de 13 ani care nu vrea să învețe, deși poate. Are o memorie foarte buna, dar vrea sa se joace mult la calculator.
    Multumesc!

  107. pera imi doresc foarte mult sa continui cu ultima lectie despre dependente, cu dependenta de afectiune si de munca ,cred ca aceste subiecte sunt foarte interesante si mai trebuie sa lucram la ele. iti multumesc

  108. Buna, mi-ar placea sa continui cu dependenta de afectiune si munca, cred ca ar fi un subiect interesant, totusi abia astept articolul despre inteligenta emotionala.

  109. Din cele 3 variante aleg prima; sa abordezi in continuare subiectul dependente. Mii de multumiri pentru acest articol din partea unei dependente de mancare.

  110. Te urmaresc de ceva vreme si vreau sa i-ti spun ca sunt impresionata. Ma bucur sa vad ca sunt oameni care au evoluat si vor sa imparta cu ceilalti din cunostintele lor. Bafta!

  111. Dependenta de mancare si dragoste/ iubire – ma regasesc , ca multi dintre noi, si vreau sa descopar o cale de a iesi din aceaste dependente. Din experienta mea, amandoua ne distrug.

  112. Salut Pera!
    Parerea mea e ca ar trebui sa continui cu dependentele, mai ales dependenta de afectiune. Mi se pare ca ar fi un pas important constientizarea acestei dependente si cum se manifesta in drumul spre inteligenta emotionala.
    Multumesc!

  113. eu as spune sa nu mai scrii despre dependenta ca ai scris destul dar sa scrii despre ceva care deasemenea este important pentru noi

  114. Odată ce oamenii au ales sa citeasca articolele tale, înseamnă ca trebuie sa scrii cît mai mult. Toti sîntem diferiți si fiecare din noi vede în același articol lucruri diferite și utile pentru noi.

  115. Buna. Te rog sa continui cu subiectele propuse de tine despre dependente, si daca ai cum, mai detaliaza si despre dependeta de droguri si alcool. Mai exact m-ar interesa ce pot face cei care iubesc o persoana cu astfel de probleme, si cum i-ar putea convinge sa se lase ajutati, cand ei refuza complet. Este ok sa ne sacrificam si sa stam langa astfel de oameni sau o facem doar pentru a ne hrani nevoia de a ne face rau?

  116. Reincarca-ti GRATUIT cartela in fiecare Luna !! A aparut de curand un nou mod de a c.a.s.t.i.g.a b.a.n.i foarte simplu, accepti sa primesti mesaje pe telefon cu tot felul de oferte de la magazine, si in schimb primesti bani, pentru fiecare mesaj primit, care poti sa ii folosesti la reincarcarea cartelei, sau sa ii transferi pe card .
    Cu banii castigati poti sa iti reincarci cartela sau sa ii scoti pe card cand ai mai multi. Nu o sa regreti !
    Pentru inscriere acceseaza:
    goo.gl/LccEAc

  117. Mi-ar placea sa aflu mai multe despre si , dar si subiectele in care ne povestiti despre dependente mi se par interesante.

  118. Nu doresc sa intru in discutie.Doar sa va spun un singur lucru.Aceste probleme sunt foarte clar si concis explicate in „cuvantul de intelepciune” din doctrina „mormona”.Sunt o serie de indrumari practice ce ne feresc trupul de impuritati ce ar putea slabi si chiar distruge acele simturi fizice care au deaface cu comunicarea spirituala.Ne ajuta sa pastram corpul (templul lui Dumnezeu)curat.Daca dorim binecuvantarile vietii, ale sanatatii,ale unei minti sanatoase…trebuie sa ne supunem „cuvantului de intelepciune”.

  119. Excelent articol pentru *un nebun din tribul alfa care vrea sa schimbe lumea*.Eu cred ca indiferent ce scrii,va ajuta lumea,atata timp cat scrii in acelasi fel.Mult succes!

  120. Draga Pera, ai radiografiat perfect pasii urmati pentru a scapa de dependenta de mancare. Eu insami am trecut printr-o astfel de situatie care trebuie gestionata cu mintea, cu ratiunea. Cum procedam insa cand in viata se intampla sa iubesti cu pasiune, fara sa mai conteze nimic altceva ? Cand simti ca iubirea asta te schimba si te face sa iubesti tot si sa accepti ca totul se intampla pt ca are un rost si vine de sus din cer, mai presus de vointa si de ratiune ? Aceasta e dependenta ?

  121. Buna, acest site si implicit articole tale mi-au largit orizonturile. Fiecare experienta, fiecare sfat ma ajuta sa ma descopar si sa ma reinventez. Iti multumesc pentru asta si astept cu nerabdare mail-urile viitoare, indiferent de tema sau continut.

  122. Ar fi chiar indicat sa scrii despre dependenta de afectiune. Eu (si probabil multe alte persoane, in special femei) am avut foarte mult de pierdut din cauza acestei dependente-dependenta afectiva de o anumita persoana. Am ratat sansa unei cariere de succes, a dezvoltarii mele personale, a … lista cu „rateurile” este foarte lunga. Efectele pot fi resimtite intreaga viata.

  123. Salut Pera!
    Vreau sa iti spun ca faci o treaba excelenta si ca ar fi de folos sa continui in ordinea pe care ti-ai propus-o.
    Orice decizie ai lua sa stii ca eu citesc cu placere si interes despre orice scrii.
    Per aspera ad astra

  124. Buna Pera,
    Stiu ca pentru a te vindeca de orice dependenta se urmeaza aceiasi pasi, dar cum dependenta de afectiune (iubire)pe care o compensez cu munca si profesia, se mai numara printre dependentele mele, doresc sa stiu cum ai procedat tu! Multumesc mult!

  125. Draga Pera, discursul tau despre dependenta de mancare a fost foarte bine prezentat. Eu personal as fi interesata de dependenta de afectiune. Chiar daca nu am timp sa citesc articolele cand apar nu sar nici unul si sunt nerabdatoare sa invat cate ceva nou.Multumesc de sfaturi.

  126. PERA ,orice ai scrie pt mine este o placere sa citesc materialele tale ,m-am luptat cu kg in plus din copiilarie ,am disciplina alimentara dar am momente cind cedez poftelor din jur.MULT
    UMESC

  127. BUNA! DE CELE MAI MULTE ORI CAND CITESC UN ARTICOL MA IDENTIFIC IN SITUATIILE EXPUSE, SIGUR DOAR IN PARTEA DE INCEPUT. VREAU SA GASESC PUTEREA, SI CRED CA SUNT PE DRUMUL CEL BUN, DE A SCHIMBA MODUL DE A GANDI DESPRE MINE, SA NU MA MAI CONSIDER INFERIOARA DOAR PENTRU FELUL IN CARE ARAT. AM INCERCAT MULTE DIETE, UNA DEOCAMDATA A DAT REZULTATE, SIGUR DEPINDE SI DE CONTEXT SI DE VIATA SOCIALA SI EMOTIONALA PE CARE O DUCI. SIGUR CA FIECARE ARTICOL IMI DA MULT DE GANDIT, INDIFERENT DE TEMA PE CARE O ABORDEZI, MAI ALES CA DE CELE MAI MULTE ORI MA IDENTIFIC IN PROBLEMELE PREZENTATE. MULTUMESC PENTRU PUTEREA PE CARE O INSUFLI, CRED MULTORA DINTRE CEI CARE ITI CITESC ARICOLELE. MIE MI-AR FOLOSI ARTICOLELE DESPRE DEPENDENTA.

  128. sa continui cu ultima lectie despre dependente, cu dependenta de afectiune si de munca, si apoi sa treci la alte aspecte ale inteligentei emotionale

  129. Buna Pera,
    Sa avem rabdare,sa le luam la rand cum ti le-ai programat tu.Sigur avem ceva de invatat si din ultima lectie despre dependente.

  130. draga Pera…..pe tine si pe Andreea va citesc cu cea mai mare placere,.. e minunat tot ce scrii!! nu cred ca ar trebui sa ne ceri parerea, ce sa scrii….scrie, ceea ce simti!!

  131. Eu cred ca este foarte buna ordinea stabiluta de tine. Iar dependenta este o problema foarte, foarte greu de rezolvat. Asa ca sfaturile tale sunt binevenite, iar modul tau de abordare este excelent. Multumesc, Pera!

  132. Buna seara
    Cred ca ar trebui sa continui cum ai planificat . Sunt interesat de dependente , chiar as intreba ceva . Iubesc si lupt pentru ofemeie cu care am stat 14 ani din care 9 in casatorie , avem doi copii , a hotarat sa ma paraseasca cind eram plecat in strainatate la munca , sa mutat la un coleg de serviciu a dus si copii dupa care a si divortat de mine , nu spun ca eu nu am gresit undeva dar eu si acuma dupa ea si dupa copii astept daca daca se razgandeste . Si asta e o dependenta ? sau asta deja se numeste prostie ? Sufar si astept de 15 luni

  133. Pera, si chiar daca doar o zecime dintre cei care te urmaresc s-ar fi aruncat in bratele oricarei dintre aceste dependente, sunt cei care sufera cel mai mult . spiritul lor este blocat ca intr-o capcana din care nu pot scapa….si eu ma numar printre ei…asa ca, sa NU cumva sa indraznesti sa treci mai departe!!! 🙂 Avem nevoie de tine domnule Novacovici!

  134. Multumesc pt tot ce faceti!Tote articolele sunt interesante,dar as vrea un sfat pt mine care sunt foarte impusiva. vreau niste sfaturi.

  135. interesant articolul tau despre dependente, in speta cea culinara
    Eu ma confrunt cu o alta dependenta si anume fumatul.Fumez de la varsta de 14 ani, acum am 42 de ani.In primii ani, fumam putin, ca o joaca, 3-4 tigari maxim pe zi, acum fumez 1 pachet pe zi. Problema mea este ca nu stiu sigur daca mie imi place sa fumez sau dependentei mele ii place acest lucru. Constientizez faptul ca fumatul e foarte daunator sanatatii si mai e si aspectul material.Ierarhic , nu stiu pe care din cele doua s-o pun pe primul loc. As vrea sa fie sanatatea, dar mi-e teama ca am ajuns intr-un moment al existentei mele in care pun pret mai mult pe aspectul financiar, precar, dealtfel…Interesant e faptul ca am reusit de o saptamana sa le reduc la o treime cantitativ, sunt deocamdata multumita de mine, dar mi-e teama ca nu am suficeinta motivatie sa renunt definitiv la ele…

      1. Da ,e o recomandare foarte buna aceasta carte(Allan Carr) ,eu am fumat mai bine de 10 ani si am ajuns la 1 pachet si jum.dar dupa citirea acestei carti am reusit, sunt nefumatoare de 3 ani.Mentionez ca am luat in greutate 7 kg cu care ma mai lupt si acum, dar prefer asa decat sa fumez.Merita sa incerci!!!
        Trebuie sa realizezi acest succes pentru tine ,pentru numeni altcineva ,sa-ti demonstrezi ca poti,toata lumea te va admira in final ,dar mai ales tu te vei bucura enorm de acest triumf!!
        Succes!”
        „Daca vrei cu adevarat poti”
        Referitor la dependente ,continua sa transmiti aceste mesaje pentru ca feicare in mare masura a trecut in viata printr-o”dependenta”
        O zi frumoasa!

  136. Desii timpul ma omoara,cum prind citeva clipe te citesc cu mare interes!Absolut tot ce scrii este de mare folos,continuua ….nu stii cite solutii dai celor ce inca cauta raspuns la intrebarile lor,celor care nu stiu inca ca exista solutii daca vrei!Multumesc mult!

  137. Te rog Pera,vreau sa continui cu dependenta de afectiune si apoi cu celelalte.Cred ca sufar si eu de dependenta de afectiune si as vrea mult sa stiu cum sa scap de ea.

  138. Este importanta orice dependenta.Se deruleaza armonios aceste teme,indiferent de ordinea lor.Sunt foarte importante pentru mine si mi-ar face placere sa beneficiez de ele in continuare, pentru dezvoltarea personala.Spor la scris.

  139. Este foarte important sa stim cum sa scapam de dependente. Cred ca cea de afectiune o au 80% din oameni.
    Te rog sa continui cu dependentele. Ne juti ENORM!

  140. ar fi ok sa continnui cu dependentele,cred ca aproape toti suferim de o dependenta sau alta poate cu exemplele tale ne insusim si noi o lupta impotriva acestor dependente care nu te lasa sa traiesti in armonie cu tine si lumea din jurul tau.multumesc pt ca existi!!

  141. Mi-a placut articolul desi mi se pare un mic rezumat al experientelor tale.Stiu ca nu toti apreciaza amanuntele dar eu sunt adepta pasilor mici…In concluzie, cred ca trebuie sa detailezi un pic mai mult.
    Cat despre succesiunea articolelor, cred ca e bine stabilita initial si trebuie urmata.
    Succes!

  142. chiar daca nu e vorba de mancare cu totii avem dependente, parerea mea e ca articolole sunt extrem de binevenite;
    cat despre alimentatie: pe 1 ianuarie se fac 10 ani de cand sunt lacto vegetarian, nu regret nici un gram de carne pe care l-am refuzat, de vre-o 2 ani bag ceai verde cu litrii in fiecare zi in mine, iar de 2 saptamani am inceput sa consum doar ceai facut cu apa alcalina, e o nebunie de instalatie cu doua sarme din inox care se baga in priza (daca nu te pricepi e periculoasa) si ma apuc sa fac electroliza apei, din 3 litrii de apa cat pare ea de curata la robinet rezulta o cana de apa care arata ca si cola, asta bagam noi zilnic in noi, am facut experimentul si cu apa „plata” e ceva mai curata ca la robinet, dar ma indoiesc ca e benefica organismului

  143. este ok sa continui cu dependentele caci asa cum am precizat si in mail am un viciu:fumez!cam mult!
    si ma intereseaza orice din ceea ce incerc sa devin
    multumesc

  144. Buna Pera!
    Eu sunt dependenta de dulciuri. Cum ai reusit sa iubesti legumele si fructele, in favoarea dulciurilor? Cu ajutorul unui nutritionist sau ti-ai facut singur meniul? Iti numeri caloriile? Putine detalii m-ar ajuta. Multumesc!

  145. Salutare!
    Ca de obicei am citit cu mare interes postarea ta. Am spus postare pentru ca eu cred ca este doar un scurt rezumat al dependetei descrise. Un pic mai detaliat ar fi fost mai pe gustul meu…
    Parerea mea este ca ar fi bine daca ai continua ce ai inceput, chiar daca ai face-o in genul acesta de rezumat.
    Stima!

  146. Buna Pera,
    imi plac articolele tale, sunt foarte utile si cred ca avem de invatat din ele.
    Cred ca e ok sa continui in felul asta.

  147. pana la urma dependentele noastre pot influenta si inteligenta emotionala, nu-i asa???
    deci esti pe drumul cel bun. apreciez foarte mult ceea ce faci si nu am timp sa-ti spun sau sa-ti scriu despre impresiile mele, dar; daca le citesti pe cele postate deja; sa stii ca sunt de aceeasi parere cu ceilalti.
    deci, citesc cu nerabdare tot ce scrii, inclusiv postarile celorlalti, in mare graba, seara tarziu.
    iti sunt recunoscatoare pentru ceea ce ne oferi, de aceea m-am gandit sa postez si eu cate un mic semn ca sunt pe aici pe undeva.
    apropo, am toate cele trei dependente, deci astept sa scrii despre ele, apoi despre motivatie, apoi despre inteligenta emotionala, apoi despre… ceea ce-ti spune inima.
    sigur stie ea mai bine! >:D<

  148. Dependenta de afectiune cred ca e una din cele mai puternice si totusi prea putin intelese dependente, asa ca poate ar fi bine sa continui pe tema asta. Multumesc ca impartasesti din toate aceste experiente,mai putin placute, ele chiar ma ajuta sa ma inteleg si eu mai bine..

  149. Eu te rog sa continui cu ultima lectie despre dependente, cu dependenta de afectiune si de munca, pentru ca apoi, cand simti ca ai epuizat lectiile despre dependente, sa treci la alte aspecte ale inteligentei emotionale. Ma regasesc in ce scrii despre dependenta de mancare de care vreau sa scap. Ideea e ca si eu sunt slab emotional, si foarte aservit zonei de confort. In ultima vreme ma preocupa mult chestiile spirituale (new age, citesc imens si cred ca sedentarismul, mancarea exagerata si zona de confort ma ajuta sa progresez. Pentru ca ma ingras te urmaresc cu interes sa vad daca pot sa reduc si eu dependenta de mancare si sedentarism. Deci continua te rog cu dependentele.

  150. Lucram intr-un timp pentru niste moldoveni,in perioada aceea bagam vodca mai rau ca un rus,apoi plecam la munca,incalzit.Dupa vreo doua ore de incarcat la mobila,ma cam lasa si spatele si picioarele.In urmatoarele maxim 5 minute ma trezeam cu cate o palma peste ceafa si auzeam o voce mult cunoscuta care zice: ”Foc la ghete Adisor,foc la ghete”
    Cum sa te opresti?Sunt dependent de munca si de sex,vrei sa ma ma omori?(glumesc)
    Te rog sa continui cu urmatoarea lectie.
    Asa ca draga Pera,foc la ghete.

  151. Nu sunt foarte interesat de dependentele de afectiune si de munca, dar cred ca destule alte persoane se pot regasi in articol. Parerea mea este ca ar trebui sa termini lectiile legate de dependente. Intre inteligenta emotionala si motivatie aleg oricand motivatie. Spor!

  152. Eu personal sunt sunt interesata sa vad cum ai reusit tu sa treci de toate aceste dependente, motivandu-ma si eu sa imi pun pe foaie dependentele si un plan de bataie. E ca si in matematica, sari peste o formula iar la examen ai nevoie tocmai de aceea formula ca sa poti trece mai departe la exercitii. Asa ca eu imi doresc sa continui cu dependentele. Cu pasi marunti ajungem mai departe decat daca facem pasi mari si calcam intr-o groapa pe care nu am obsevat-o. Multumesc Pera!

  153. Cred ca ar trebui sa continui lectiile cu dependentele si apoi sa treci la altele, este un pas important pentru noi toti 🙂
    Foarte umil si deosebit articolul !

  154. Salut Pera, ma regasesc in categoria celor dependent de afectiune si de dorinta de a fi in actiune. Personal sunt interesat si nerabdator sa citesc in continuare despre dependentele ce ne transforma in „robotei”.
    O zi frumoasa!

  155. Ai deschis un subiect foarte important, dependentele; intr-un fel sau altul fie ca ne place fie ca nu, fac parte din viata multora dintre noi. Tine-o tot asa Pera, as vrea sa ne mai spui cate ceva despre acestea. Cred ca intr-un fel, stiind care ne sunt slabiciunile, reusim sa ne cunoastem mai bine. Si pe de alta parte, reusind sa scapam de ele, ne eliberam putand trece la un alt nivel. Felicitari pentru gama diversificata a subiectelor. 🙂 Faci o treaba extraordinara !

  156. Salut. Pera, te rog sa scrii si despre celelalte doua dependente(munca si afectiune), pentru ca ma intereseaza foarte mult, mai ales cea cu afectiunea.
    Bravo pt seria de articole! 😀

  157. Buna Pera,
    Cred ca logic (si interesant deopotriva) ar fi sa continui „seria” dependentelor cu afectiunea si munca si pentru ca intrucatva ele sunt legate intre ele, de pilda dependenta de afectiune cu cea legata de stilul de alimentatie…

  158. Dependenta de afectiune mi se pare cea mai importanta si periculoasa, pentru ca are foarte des o forma indirecta sau care scapa constientei sau care nu o admitem. Eu una vreau sa inteleg cat mai bine mecanismele dependentelor, deoarece mi-am „irosit”jumatate din viata luptand cu ele si inca simt capetele dragonilor itindu-se. Scrii extraordinar si esti o luminca ce clarifica lucruri pe care nu am reusit in ani sa le inteleg, orice metode am folosit. Si pentru ca pentru fiecare om exista un moment critic in care are nevoie de raspunsuri pe un anumit subiect, nu cred ca poti alege cu adevarat despre ce sa scrii.

  159. a fi depedent,hmmm e greu de spus mai ales sa fi dependent de alcool si chiar de droguri,ce ma deranjeaza ca ,tineretul din ziua de azi daca pot spune asa ei consuma aceste lucruri pt a se relaxa ,sa uite ,pt alinare,de euforie de inspiratie sau alte lucruri si aceste doua ni le da cu multa generozitate,ne obijnuim fara sa ne dam sseama cu acest,,prieten”fara sa ne dam seama ca ne distruge,si ne obijnuim atat de tare incat ne pierdem usor increderea ca noi singuri ne mai putem acreea asemenea stari.si credem din ce in ce mai putin in noi si din ce in ce mai mult in substanta,si am devenit astfel depedenti nu neaparat de substanta ci de starea mentala sau starea fizica pe care ne-o provoaca si cred ca asa si cu mancarea ne indopam si tot de indopam ,ne distrugem si tot de distrugem,nu stim sa apreciem sa gustam bunul…ne-am lasat doborati dependenta

  160. Foarte interesante articolele despre dependenta.
    La un moment dat in viata sau mai bine zis in decursul existentei noastre pamintene, ajungem sa avem dependente de tot felul. Important este daca ajungem sa le constietizam, si incercam sa facem ceva pentru ele. Importanti sunt oamenii din jurul nostru ( care ne pot ajuta, sau sabota ) in munca de „remisie” a acestor dependente.
    Ma razboiesc si eu cu dependentele mele care la un moment dat devin „stil de viata”. Dependenta de munca, de mincare, de afectivitate.
    Cind pe umerii tai apasa „greutati”, usor gasesti refugiul in mincare, munca, jocuri, etc.
    Cred ca ar fi util si interesant sa continui cu articolele despre dependenta de afectivitate in strinsa legatura cu cea de mincare, si apoi sa treci la celelalte subiecte propuse.
    Citind toate articolele, ma regasesc in citeva din situatii, si am gasit si idei pe care incerc sa le pun in practica, dar recunosc e greu cind nu ai un
    sprijin .I-am lasat pe ceijurul meu sa devina „dependenti” de actiunile mele
    si acum greu revin la „asa-zisa normalitate”
    Multumesc pentru articole si pentru sprijin
    Cu respect Anca

  161. Interesant, ca de obicei, articolul. Mai ales ca ma lupt si eu cu dependenta de mancare.
    Eu zic ca e bine sa continui cu „dependențele” si pe urma sa treci la alt subiect.
    Multumesc pt. tot ce scrii.

  162. pentru mine e interesant sa continui cu dependentele, pentru ca majoritatea oamenilor le au, dar nu toti le constientizeaza; multumesc!

  163. Nu sunt dependent de mancare, eu chiar trebuie sa ma ingras pentru ca sunt prea slab pt varsta mea. Dar probabil am alte dependente. Asa ca te rog continua cu articolul despre dependente. Sunt sigur ca am de invatat:)
    Asa cum am avut de invatat sin din articolul asta. E clar ca daca stai cu oameni buni cu femeile ajungi si tu asa.:) Daca stai cu oameni care fac sport si mananca sanatos ajungi si tu asa.
    Problema e familia..ca pe ei nu prea poti sa-i tii departe. Trebuie sa te schimbi tu intai,nu? Sa le dai exemplu si ei se chinuie sa te traga in jos, ca nu vor ca tu sa reusesti si sa ai bani.

  164. Poate ca nu ne dam seama dar fiecare suntem dependenti de ceva si de aceea eu cred ca trebuie sa continui cu acest subiect. Citesc cu interes articolelel tale si astept cu nerabdare urmatorul tau articol. Cu drag Mihaela.

  165. Buna Pera
    Si eu consider ca ar trebui sa continui cu articolele despre depedenta. Cred ca, undeva in subconstient multi dintre noi avem dependente. Si eu ma vindec acum de o dependenta. Insa cu greu am acceptat ca am una. La cat mai multe articole si multa bafta 🙂

  166. Esti un exemplu bun de urmat pentru toate persoanele dependente, care isi dau seama ca este nevoie de schimbare. De aceea, te rog, sa continui cu urmatorul articol despre dependenta. Apoi poti trece la empatie, relationare, motivatie 🙂

  167. Mi-a placut ce ai scris, bravo ca ai reusit. Cred ca m-ar interesa sa aflu de dependenta de afectiune, ca eu cand nu-mi dau iubire, astept de la altul. Iti multumesc.

  168. Pera. este important sa continui cu dependentele, puterea exemplului este motivanta pentru foarte multi oameni care se regasesc in acestea si nu numai. O zi frumoasa in continuare.

  169. Fiecare dependenta pe care o avem reprezinta doar o problema mentala sau fizica nerezolvata. Indiferent de dependenta, problema trebuie rezolvata, doar asa evoluezi personal. Daca incepi sa realizezi macar faptul ca ai o problema, deja ai facut primul pas spre vindecare.

  170. Salut Pera,
    Ar fi bine sa continui cu dependenta,Eu cu mincarea nu ma prea omor dar,nici sa ma infometez,cu dependenta de munca si iubire ar fi interesant sa stiu,si pe urma cu celelalte!!!Multumesc,Robert!

  171. Despre dependente as prefera sa continui,pentru ca , toti trecem prin asa ceva , chiar daca unii nu vor sa recunoasca…

  172. Salut Pera.Parerea mea sa continui cu ultima lectie despre dependente, cu dependenta de afectiune si de munca, si apoi sa treci la alte aspecte ale inteligentei emotionale. Mi se pare ordinea cea mai corecta si chiar ma intereseaza subiectele.
    Succes si multumesc pentru tot ceea ce faci !

  173. Eu zic sa continui cu dependentele,este cel mai corect pentru noi ca cititori sa punem cap la cap informatiile despre asa ceva..ar fi mult mai liniara ideea..

  174. Eu nu am avut probleme cu greutatea,dar am avut probleme mari cu sanatatea.Am fost diagnosticat cu anemie Biermer, care pur si simplu iti suprima viata mai devreme sau mai tirziu. Am citit foarte mult despre alimentatia sanatoas si am obtinut prin respectarea regulilor aflate,rezultate spectaculoase. In ce priveste articolele,toate au o insemnatate,asa ca e bine sa continui cum doresti.

  175. salut pera, faci o treaba foarte buna este foarte ok articolul despre dependenta de mancare si interesant as vrea sa faci un articol despre dependenta de afectiune . ANDREI LEONARD DINCULOIU ITI MULTUMESC PENTRU ARTICOLELE TALE

  176. Dependenta emotionala. De cea de mancare, m am cam lasat, aveam o dependenta de dulce, nu am reusit complet pentru ca vad ca tot revine, uneori o inving de tot, alteori ma invingea ea, dar nu in totalitate, dar totusi are cate o victorie, uneori. E clar ca nu am facut ceva cum trebuie. De cea de jourile pe calculator e dificil, pt ca a reusit sa devina singura mea relaxare si socializare.Cei din jurul meu au ale treburi in familiile lor, iar prietenele mele nu mai sunt prin tara, nu prea am pe cine sa ma sprijin sa ies din „groapa” si sa socializez in alta parte. Am mult de munca, cu mine, aici. Vreau sa scrii despre dependenta emotionala si apoi celelalte. Multumesc

    1. Draga Mariana daca-mi permiti as vrea sa-ti vin in ajutor cu dependenta de dulce , care tine de mai multi factori , emotionali , hormonali , nutritionali , ……….daca esti interesata ne putem intilni pe facebook , skype , sau yahoo , sa vorbim .

  177. Continua cu dependetele…Asa cum zicea cineva: e un timp pentru fiecare subiect…termina ceea ce ai inceput! Timpul va trece oricum!

  178. Continua cu dependentele…….si abia dupa ce ne eliberam noi insine , putem trece la empatie si relationare , sau macar sa intelegem bine , bine cum sta treaba cu noi la modul cel mai sincer.

  179. Consider ca cel mai eficient este sa continui de postat materialele despre aceste dependente deoarece mai intai avem nevoie sa ne cunoastem pe noi insine si programele autodistructive (dependentele) care ne limiteaza si abia apoi (dupa ce le vom fi depasit sau macar vom fi incercat sa luptam cu ele) sa incercam sa relationam sau sa ne dezvoltam abilitatile de leader. Ti-as recomanda sincer sa te concentrezi mai mult pe dependenta de munca deoarece cred ca aceasta este o „boala”de care suferim cu totii si care, in timp, ne impiedica sa ne traim viata asa cum am visat.

  180. Salut Pera,
    Parerea mea este ca ceea ce ai inceput sa faci este foarte interesant. Poate ca uneori ti se pare ca aceste subiecte par neinteresante pentru unii, dar te asigur ca ar fi foarte bine daca ai continua acest gen de articole pentru ca majoritatea au probleme pe care de multe ori nu si le identifica. In primul rand cred ca trebuie recunoscute aceste probleme. Odata recunocute, se pot trata. Este ca la dependentii de alcool. Daca nu isi recunosc dependenta, li se pare ca nu au aceasta dependenta. Abia cand si-o recunosc (cu voce tare si in fata celorlalti), abia atunci subconstientul lor lucreaza in favoarea lor, intelegand ca nu se mai pot minti si ca e timpul unei schimbari in ei si cu ei insisi. Iti apreciez modul profund cu care ti-ai invins propriile temeri si lupta cu tine insuti. Sfatul meu este sa continui sa scrii despre dependintele de orice natura pentru ca orice dependinta are un moment al declansarii, dar are si un moment al stoparii daca sunt activate cunoasterea de sine si vointa. Succes in continuare.

  181. Cred ca nu se plictiseste nimeni sa citeasca despre cum ai scapat de dependente; spre deosebire de altii care scriu din pareri sau din ceea ce au citit este mult mai bine sa citesti despre ceea ce scrie cineva care a trait asta si care a facut proceduri sa scape de dependente. Chiar daca nu ne ajuta pe noi – desi cred ca fiecare dintre noi este mai mut sau mai putin dependent de ceva/sau de cineva-la randul nostru putem da mai departe articolele tale celor la cate tinem si care au nevoie sa scape de una din dependente. Votez pentru ca urmatoarea sa fie dependenta de afectiune.

  182. Ai gandit foarte bine succesiunea articolelor. Ar fi pacat sa rupi firul acum, vorbind despre altceva. Dupa cum se vede din numarul comentariilor, suntem cu ochii pe tine!
    🙂

  183. Fără îndoială continua te rog 😀 Probabil mulți dintre noi avem dependente dar nu suntem constienti de ele încă sau le Ignoram 🙂

  184. ai ales foarte bine subiectul PERA,pt ca si eu am o dependenta de dulciuri ,ciocolata,prajituti,etc,,te rog sa continui articolele pe aceasta tema,…astept cu interes pt ca ma regasesc in ele..de altfel orice articol de la tine il savurez,dar acestea despre inteligenta emotionala in special….aici am de lucru cu mineAstept cu nerabdare noi cai de evolutie.

  185. De 2 luni nu am mai mancat ciocolata:) continua cu dependentele te rog.ma intereseaza cea afectiva.in curand o sa am dependenta de articole 😛

  186. Draga Pera, in caz ca nu e prea tarziu, o sa incerc sa-ti spun experienta mea cu dependenta emotionala.Sunt o fata foarte firava fizic, 1,57 si 44 de kg,dar m-am dovedi a fi extrem de puternica pe interior in urma unor abuzuri pe care le-am suportat tocmai din partea persoanelor pe care le divinizam,parintii, in special mama.In 2009 era profesor debutand de limba engleza si aveam un salariu net de 646 de lei.Parintilor mei li se parea extraordinar mai ales ca aveam 3 luni ”vacanta” si sora mea era invatatoare de 7-8 ani pe vremea aia.Problema era urmatoarea: lor li se parea job-ul ideal iar mie mi se parea un cosmar deoarece eram obligata sa ii invat pe unii care nu stiau alfabetul in romana (in clasa a 8a), intortocheata limba engleza pe care majoritatea crede ca o are dar ”ii lipseste cu desavarsire” ca sa citez pe cineva.Mi-am dat demisia din invatamanat si parintii mei mi-au spus ca numai o labila psihic putea sa faca asta si s-au straduit sa inchida intr-un sanatoriu.Dumnezeu, Universul, Zodia, prietenii , nu stiu cine, dar stiu ca m-a/u salvat in ultimul moment! Nu mai fiti depedendenti emotional de absolut nimeni si nimic dragii mei! Cu respect si iubire, Mihaela.

  187. Salut Pera , te rog sa continui cu dependenta de afectiune si munca , iar apoi sa trecem la cea de relationare. 🙂 Numai bine, Razvan

  188. Te rog continua cu dependenta de mancare.Eu ma confrunt de mult timp cu asa ceva, cred din cauza ca traiesc intr-o casnicie extrem de nefericita.Ma face sa ma simt goala de dinauntru.Singurele mele momente placute sunt atunci cand mananc.

  189. Buna ,
    Las la aprecierea ta subiectul pentru ca toate ne invata ceva dar…….. eu de exemplu ma confrunt cu neincredere in sine ……care duce la dependenta emotionala-afectiva, pesimism , frica de viitor. Recunosc ca si eu am zile in care mananc la stress , mult si prost …..dar am noroc ca fac sport de 3 ori pe saptamana.
    Salutari la intreaga comunitate!!!!!!!!!!!

  190. Spune, te rog, cum as putea sa tin un regim macar, cand copiii si sotul vor sa le gatesc altceva… si mie mi se face pofta, si apoi starea mea de sanatate se agraveaza? Daca pot sa tin regimul, pot si sa slabesc. As vrea sa trec pe legume, n-am voie carne, zahar, … dar daca eu gatesc sanatos, sotul isi cumpara muschiulet, carnati, adica preparate si comenteaza ca fac numai ce mancare imi place mie… si ma chinui. Si eu.. parca am uitat cum sa gatesc… idei ceva ca sa-i impac pe toti?

    1. Si eu patesc sa mananc la necaz, sa imi umplu golul sufletesc cu mancare si daca imi comenteaza ceilalti… mananc pana ma umplu.Trebuie sa-mi gasesc activitati placute… nu stiu cum, nu mai am timp de mine.

    2. Reorienteaza discutia de la mancat „de regim” la mancat sanatos. Carnatii nu sunt sanatosi pentru nimeni, oricat de slaba ar fi persoana respectiva. In primul rand au multa grasime, in al doilea rand sunt plini de chimicale.
      Si daca sotul tau nu intelege, spune-i sa-si gateasca singur si sa te sustina! Asa cum de ex. tu il sustii sa aiba o zi buna la birou calcandu-i camasa in fiecare seara, asa sa te sustina si el pe tine in demersul de a slabi, nu sa te tenteze zilnic cu mancare proasta.

  191. Buna, Pera! Mi-a placut articolul si m-am regasit in ceea ce ai scris. Multa vreme m-am „laudat” ca n-am nicio dependenta, nu beau alcool, nu fumez, nu beau cafea…pana intr-un moment in care am realizat ca am o MARE depedenta de mancare. De fiecare data cand aveam probleme ma refugiam in mancare. Norocul meu este ca am metabolismul bun si n-am devenit obeza ci doar pufoasa 😀 Este interesant subiectul ales si eu as vrea sa ne mai povestesti din experienta ta.

  192. Buna Pera,
    Iti multumesc pentru toate articolele,intr-o mare masura ma regasesc aproape in toate ,sunt un caz pierdut,cred,imi lipseste increderea in mine,nu reusesc sa fac nimic,nu am avut curajul sa fac o facultate,sa ma angajez undeva.Mai am si probleme de sanatate care ma fac sa ma simt si mai rau,ar trebui sa trec pe un regim raw si nu reusesc.Sfaturile tale sunt un ajutor,incerc sa ma incarc,cu,curaj si sa incep ceva.Continua te rog cu sfaturile tale,poate ma vei scoate si pe mine din intuneric!!!!

  193. Salut dragul meu prieten si calauzitor ,
    Ai mare dreptate in acest articol pentru ca si eu am fost pana acum cateva saptamani ca si tine un infometat de junk-food (pizza, Subway,dulciuri s.a) Acum sunt in plin proces de slabire si resetare mintala a proastelor obiceiuri. Am slabit 3-4 kg pe luna si nu vreau sa ma opresc decat cand voi fi normoponderal si voi fi multumit de mine.A venit ca o manusa articolul tau si te studiez de mult timp.Iti multumesc!

  194. Salutare, Pera!
    Nu ai cum sa ne plictisesti cu povestile tale…acestea sunt exemple foarte bune pentru noi toti.
    Eu consider ca tu ai acest plan facut cu o logica. Vrei sa tratezi in detaliu ideea de dependenta cu toate ramurile ei si apoi sa treci la alte aspecte ale inteligentei emotionale, iar mie imi place acest mod de lucru al tau.
    Sa ai spor si iti multumim pentru ca existi!

  195. Articolul e foarte bun si te face sa privesti in adancul tau, prin puterea exemplului dat de tine . Nu imi produci plictiseala cu povestile tale si ar fi frumos sa ne mai arati si alte aspecte ale inteligentei emotionale si nu numai. Cu respect, te salut !

  196. Pera, articolele tale imi sunt de mare folos si te rog sa continui sa scrii despre dependete. Ma ajuta foarte mult povestile tale. Sunt super si ma motiveaza enorm. Iti multumesc !

  197. Eu sunt foarte interesata de articolele scrise de tine despre dependente, in acest moment ma confrunt cu dependenta de o anumita persoana (se poate transfera si pe alte persoane), daca nu-mi da atentie atat cat vreau eu (adica mult) imi este frica sa interactionez cu alti oameni.
    Inteligenta emotionala este de asemenea un subiect foarte important pentru mine.
    Motivatia nu ma intereseaza deocamdata, pare „blocata” pentru mine, din cauza ca am nevoie sa rezolv mai intai problema cu dependenta si cu inteligenta emotionala.
    Iti multumesc din suflet pentru ceea ce faci.

  198. Buna Pera. Citesc cu mare placere orice ariticol scris de tine,In mare parte sunt lucruri practice traite de tine insuti .as prefera ca in continuarea sa ne spui cate ceva de motivarea emotionala, s-au motivare.multumesc.

  199. Pera, orice scri sorb cu mare placere. Personal, imi sunt utile articolele despre dependente, in plus nu ma grabesc nicaieri. De ce as sari peste articole care sunt oricum utile. Nu e vb de interes, oricum nu se stie niciodata cand imi va folosi ceea ce scri tu aici, deci te rog, comtinua in acelasi ritm!

  200. Scrie despre ce crezi in primul rand ca te ajuta pe tine si ce te-ar fi ajutat pe tine sa aflii la momentle cand ai fi avunt nevoie.. asemenea sfaturi sunt mereu folositoare si nu stii cand te poti intalnii cu diferite probleme.
    Desii pt mine inteligenta emotionala si motivatia sunt subiecte interesante, iar despre dependente momentan nu am [consider eu] nevoie de sfaturi, dar sunt mereu utile si imi plac tot soiul de povesti 🙂

  201. Pentru Cristina:- Fetita nu trebuie mangaiata nici prea mult, nici prea putin, daca este prea putin, va fi o sotie si o mama rece, distanta, daca e prea mult, sa nu devina o lezbiana.
    – Pentru elisabeta – Sunteti tanara, nu faceti ce nu va place.
    (IMHO) – Este o parere personala.

  202. Buna Pera,
    As dori sa continui cu articolul despre dependenta de munca si dupa aceea cu tot ceea ce consideri tu ca mie imi plac f. mult articolele tale.As dori sa stiu cum si de ce devenim dependenti de o persoana ,de ex.care nu ne da suficienta atentie…..sau ne da, dupa care daca facem altfel decat vrea persoana respectiva in diverse situatii ,nu ne mai da atentie…si de ce renuntam la a mai fi noi pentru unele persoane….oare asta e iubire sau doar dependenta….?

  203. Toate mi se par interesante si folositoare. As dori sa continuati cu ele. Nu prea am timp sa va urmaresc dar incerc sa o fac cand pot .Multumesc.

  204. Pera, eu unul cred ca orice om isi da seama ca atunci cand lucrurile merg prost in viata lui se petrec datorita greselilor pe care le-a facut chiar el. Eu unul spun ca omul destept nu face cand a invatat ca este gresit ce gandeste si omul prost face desi stie ca a invatat ca este gresit. Cu alte cuvinte, daca omul ajunge sa se respecte, il va respecta si cei din jur.

  205. Buna Pera! Scrie in continuare despre formele dependentei, te rog! Motivatie, avem toti, e peste tot in jurul nostru! Consecventa, disciplina si intelegerea reala a mecanismelor din spate ne lipsesc, ba chiar metodele prin care le putem combate! Am 31de ani acum si prea multe kilograme! Am terminat psihologia si am o pasiune pentru asta, sunt trainer autorizat si trezesc in oameni un entuziasm incredibil, dar e fix asa cum parca spuneai chiar tu: daca nu pot invinge o burta, burta mea, fundul meu, coapsele mele, ce sa mai cer de la cei din jurul meu fie ca sunt ei posibili angajatori, iubiti, prieteni?! Ipocrizia m-a deranjat intotdeauna, in primul rand la mine! Sunt un caz dificil si eu si as vrea sa-ti fac o propunere, am cautat un numar de telefon de contact, insa nu am gasit, asa ca voi incerca sa-ti spun aici in mare. Folosesti povestea ta drept exemplu, numai ca tu esti un om deja la finish line, bine, stiu ca si mentinerea e o poveste insa sunt de parere ca filmari si date in real time pot fi chiar mai de ajutor, pentru ca te lasa sa vezi omul de la inceput, iti permite sa urmaresti evolutia, esecurile, reusitele, tot! Sunt o mama singura, doar ce-am divortat, desi sunt despartita de 3 ani, nu am un job in prezent, inainte de sarcina am reusit, pe cont propriu sa ajung de la 128kg la 76kg prin sport si schimbarea stilului de viata, insa dat fiind ca la noi in tara sportul pentru gravide este inca privit ca o practica oculta, mai ales daca ai o sarcina cu probleme….am ajuns pe la 105kg in prezent. Da, as putea singura, da, as putea sa fac si filmarile singura, dar cred ca alaturi de tine si de echipa ta, expunerea ar fi mai mare si am putea ajuta mai multi oameni impreuna. Asadar, cred ca ai inteles ideea mea, nu? In masura in care ti se pare o strategie buna de motivare a oamenilor, astept vesti! Succes in toate si uita-te bine in jurul tau ca acusica venim si noi, cei care am spus da, programului initiat de tine!

  206. Toate la randul lor. Aparent, subiectul cu dependentele este inca in voga, si are si de ce. Suntem o societate dependenta de multe aspecte ale vietii, de la mancare, la afectiune, acceptare, alcool, tutun si lista continua. Merita sa continui discutia cu dependentele, dar nu o sa se opreasca aici in niciun caz. Eu as vrea in schimb sa citesc un articol intre muzica, arta grafica si inteligenta emotionala, daca te intereseaza si pe tine.

  207. ASTEPT ORICE ARTICOL SCRIS DE TINE. SUNT INTERESAT SI DE DEPENDENTE SI DE CE VA URMA. TU ALEGI. CU TOATA STIMA.

  208. Buna
    Sunt o dependenta de mancare si o codependenta (tata era alcoolic). Eu nu am reusit sa am o viata normala prin puterea vointei mele (desi am incercat multi ani), ci cu ajutorul unui grup de autosuport „Tulburari Alimentare Anonimi”. Intalnirile cu alte persoane cu aceeasi problema ca si mine mi-au schimbat viata.

  209. Cu totii avem dependenta de ceva mai mult sau mai putin, si consider ca ar trebui sa continui cu lectia despre dependenta :D. Multumesc !

  210. Aceeasi problema pe care ai povestit-o o am eu. Dar pe mine ma ajuta nu numai painea, dar si dulciurile si semintele. Am ajuns intr-o situatie ca ma cert cu familia din cand in cand ca sa ma tin de cura, dar cum ma apuc de o cura a doua zi am impresia ca nu pot sa trec mai departe daca nu mananc o ciocolata, un sendvis sau o shaorma. Poti sa imi spui ce cura ati tinut, va rog?

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.