Descopera comoara ascunsa din tine – "Curajul" subcapitol gratuit din cartea Personalitate alfa

curaj

Concept cheie numărul VIII: Curajul

 

"Laşii mor de mai multe ori înainte de moartea reală. Cei curajoşi mor o singură dată"  William Shakespeare

Ne naştem cu 2 temeri. Teama de întuneric şi de zgomote ascuţite. Pe parcurs, societatea, educaţia,  părinţii şi mass-media ne inoculează alte mii de temeri şi fobii.

– frica de femei sau de bărbaţi

– frica de păreri

– frica de autoritate

– frica de socializare

NU FI O GĂINĂ

Când scriu aceste rânduri vreau să dau un exemplu din viaţa mea personală despre cum mi-am învins o temere ca să înţelegi de ce consider curajul o trăsătură esenţială în procesul tău de evoluţie. Şi exista un exemplu care e deasupra tuturor că lecţie învăţată.

Când aveam 19 de ani, eram îndrăgostit foarte tare de o fată. Nu prea mă baga în seama dar eu eram fiert. În acelaşi timp, în cartierul în care locuiam eu era o trupă de băieţi de cartier care inspirau teamă în oricine. Aveau o reputaţie de bătăuşi şi terorizau tot cartierul de la tineri la pensionari şi nimeni nu avea ce să le facă pentru că aveau un tupeu ieşit din comun şi inconştient. Se credeau invincibili şi aceste personaje m-au făcut ca atunci când am ajuns la facultatea de psihologie să îmi doresc să scriu o carte despre personalitate. Ei m-au făcut să văd puterea personalităţii aplicată în viaţa de zi cu zi. Nu aveau bani, erau doar adolescenţi lipsiţi de experienţă de viaţa ( aveau doar şcoala vieţii) şi totuşi dominau prin puterea personalităţii lor orice individ sau grup de indivizi. Se băteau cu oricine, înjurau pe toată lumea, furau şi intimidau.

Activitatea lor zilnica consta în plimbat prin toate străzile din cartier, găsit "combinaţii" ( pentru cine nu e familiarizat cu termenul, o combinaţie este orice activitate mărunta sau mare care îţi aduce bani sau beneficii) şi terorizat lumea pentru a ştii cine e autoritatea supremă.

Crescând alături de ei exista un anumit respect reciproc însă în grup ei erau liderii şi nimeni nu le sfida autoritatea.

Acum, liderul acestui grup a venit într-o zi în grupul în care era şi fata asta de care îmi plăcea şi i-a zis hai cu mine. Nimeni din grupul nostru nu a comentat, nici eu, deşi emoţiile pe care le simţeam atunci erau foarte puternice. Am văzut că şi fetei îi era teama însă nici ea nu a protestat şi nici nimeni din grup şi nici EU. Aveam 19 ani. Şi îmi era frică. După faza aceasta, deşi am rărit legăturile şi cu anturajul de cartier, cu fata asta nu prea mai vorbeam şi n ne întâlneam,  m-am centrat pe şcoală şi pe lucru, s-a întâmplat un lucru ciudat.

Timp de aproape 3 ani de zile, am ajuns să sufăr de un complex de inferioritate. Ceva din presupusa mea masculinitate murise fără să îmi dau seama. Şi mai ciudat era că începusem să visez. Visam momentul în care sunt cu acea fata şi-i înfrunt cu curaj pe băieţii de cartier. Aveam regrete tot mai mari. Simţeam ca o povară ce mă apăsa, laşitatea. O bătaie primită atunci ar fi fost cu MULT mai uşor de depăşit decât presiunea aceasta psihologică ce mă împovăra. " Sunt un laş ce nu poate să îi apere pe cei de lângă el. Nu pot să îi apăr pe cei care îi iubesc. Sunt un laş pasiv". În următorii 3 ani am visat cam de 20 de ori o scenă în care o apăr pe fata aia. În viaţa mea reală, ajunsesem la 22 de ani, anul 4 la politehnica şi munceam de 3 ani de zile. Eram un complexat.

Apoi, nu ştiu exact cum, m-am întâlnit cu fata aia şi deşi nu mai vorbisem de luni de zile, pentru că ne plictiseam amândoi, i-am zis să mergem la film. Era iarnă pentru că ţin minte că ningea.La ora 2 noaptea veneam la plimbare, ne ţineam de mână şi ţineam o umbrelă în mâna pe care nu o foloseam. Eram aproape de blocul nostru, pe nişte străzi cu case, pustii şi destul de întunecate. O maşină ce venea din sens opus al mersului nostru, se opreşte, un geam fumuriu coboară şi liderul grupului îi spune fetei fără să mă bage pe mine în seama :" Vino aici!". Noi eram pe trotuar ei cu maşina oprită pe strada lângă noi, la 2 noaptea cu nici un alt om prin apropiere decât vecinii de la case care majoritatea erau pensionari.

În acel moment am ştiut ce am de făcut pentru că visasem 3 ani. Suferisem 3 ani o tortură psihică că sunt un laş şi ca tot timpul voi fi un laş care fuge din fata provocărilor. În tot ceea ce făcusem în cei 3 ani am ales calea uşoară şi mai puţin dureroasă. Acum lucrurile urmau să se schimbe pentru totdeauna.

M-am îndreptat spre bordură şi spre maşina şi am zis " Nu vine niciunde. E cu mine". Tipul a ieşit din maşină şi s-a îndreptat spre mine. Era cu mai 3 prieteni, a ieşit doar el.

Eu am lăsat umbrela ce o ţineam din mână şi era clar că o să mă bat cu el. Când a văzut, a început să zică :" Baa, ia uite şi la asta. Are chef de bătaie". A stat 30 de secunde, mi-a zis să iau umbrelă de jos şi să îmi bag minţile în cap pentru că nu vrea să mă bată şi a plecat cu tot cu prietenii lui. Eu eram pregătit pentru orice, nu îmi pasă.

A plecat şi eu cu faţă am rămas. Am mers spre casa tăcuţi. În ochii ei era un amestec de emoţii cum nu am văzut niciodată până atunci şi nici de atunci încolo în ochii unei femei. La fel cum în regnul animal o întâlnire între 2 masculi care se înfruntă pentru femelă se lasă cu o luptă sângeroasă cu un învins şi un învingător, aşa cum legea supravieţuirii spune că doar cel mai puternic supravieţuieşte, tocmai se desfăşurase o scenă ca în întreaga istorie a omenirii. Iar eu eram unul dintre protagonişti. Câştigasem războiul psihologic. În acel moment, ajungând acasă, m-am despărţit de fata cu un " ceau " sec şi am plecat să mă culc.În pat fiind simţeam emoţii în tot corpul. Eram vindecat de laşitate pentru totdeuna. Niciodată nu o să mai îmi fie teamă. Puteam să mor snopit în bătaie sau să ajung la spital. 4 băieţi de cartier care au trecut prin multe bătălii contra 1 student la politehnica căruia îi place să citească mult. Am simţit ce înseamnă puterea personalităţii şi în acel moment am ştiut că toate provocările ce le voi întâlni în societate vor fi mai puţin periculoase decât ceea ce trăisem atunci. Stanislav Grof ( despre care o să îţi spun mai multe cu altă ocazie, spune că " Retrăirea unei experienţe emoţionale este rugul ei funerar". Aşa simţeam eu atunci, noaptea în pat. Se consumase o trăire ce a durat 3 ani, Mi-a torturat conştiinţa şi mi-a indus sentimentul că nu sunt destul de bun pentru nimic. De atunci încolo am mai dat dovadă de multe ori de curaj. Am luat decizii curajoase şi am acţionat pentru binele meu de nenumărate ori pentru că atunci am învăţat 2 lecţii super ţări:

1. NICIODATĂ să nu fi laş când e vorba să aperi grupul de care aparţii, femeia cu care eşti sau pe cei apropiaţi. O să te hărţuiască laşitatea aia toată viaţa ta mai rău ca orice bătaie primită.

2. Indiferent că eşti bărbat sau femeie, să nu acţionezi cu curaj poate să te distrugă din punct de vedere psihologic atât de rău că nu te mai repara nimeni. Dacă nu aş fi avut ocazia să retrăiesc momentul şi să îmi repar greşeala aş fi fost bântuit toată viaţa mea de umbra laşităţii mele. Poţi să fii hartuit psihic o viaţă întreagă de umbra laşităţii tale fără măcar să ştii de unde ţi se trage. Dacă ţi se oferă o oportunitate, dacă ştii că ceva este bine pentru tine, ACŢIONEAZĂ CU CURAJ. Conştiinţa ta nu îţi va ierta laşitatea şi nu ai garanţia că vei avea ocazia să repari un act de laşitate.

3. Toată dezvoltarea personalităţii alfa, toate realizările pe care le vei avea în viaţă şi cu care te vei mândri vor începe cu un act de CURAJ.

Spune-mi pe forum care sunt momentele decisive din viata ta cand ai avut curaj sau cand ti-a lipsit

Codul cavalerilor din "Kingdom of Heaven".

În filmul "Kingdom of Heaven" mi-a plăcut mult faptul că prin film ai acces la o lume de acum sute de ani. Şi a fost o scenă care mi-a plăcut în mod special, şi anume jurământul unui nou cavaler:

“ Fii fără frica în fata duşmanilor tăi. Fii curajos şi drept pentru ca Dumnezeu să te iubească. Vorbeşte adevărul întotdeauna chiar dacă asta duce la moartea ta. Apără-i pe cei slabi şi nu fă rău la nimeni. Acesta este jurământul tău. “

Acest jurământ este esenţa unui stil de viaţă. Tot ce este în acest jurământ al cavalerilor vei găsi în personalitate alfa şi mult mai mult decât atât.

Vei vedea şi cum anume să aplici aceste principii în viaţa ta astfel încât să ai succes şi să îi ajuţi şi pe alţii să aibă la rândul lor.

Ceea ce trebuie să reţii acum e că NU contează că eşti bărbat sau femeie. Curajul este o trăsătură esenţială a unei personalităţi puternice.

De ce e foarte importantă încrederea în forţele tale?

Fiecare îşi asumă consecinţele faptelor sale, indiferent dacă vrea sau nu.

Ce semeni, aduni. Şi mai mult, nu doar că aduni, dar trebuie să şi mănânci ce ai cules, indiferent că e amar sau dulce.

Trebuie să îţi dai voie singur să acţionezi. Nimeni nu o să îţi dea voie şi greşeala multor oameni e că se uită constant în jur să primească permisiunea de a trece la acţiune.

Eşti singura persoană care îşi poate oferi permisiunea de a acţiona, bineînţeles, cu gândul la consecinţe.

Oricât de mult scriu eu, nu vei avea mai multă încredere în tine.

Încrederea în forţele tale vine doar atunci când…

…ai o experienţă şi o treci cu bine. Atunci ştii că POŢI şi că vei face acel lucru de câte ori va fi nevoie. Mai mult, acum eşti tentat să încerci ceva mai greu pentru a avea o provocare.

De ce foarte puţini oameni au încredere în forţele lor şi au succes, pe când foarte mulţi oameni (chiar dacă nu îşi dau seama) au puţină încredere în ei şi se mulţumesc cu existenţe mediocre?

O întrebare foarte bună, iar răspunsul e în continuare.

Îţi trebuie tupeu şi curaj, în ciuda emoţiilor şi a fricii. Acestea, oricât aş scrie eu, nu le poţi avea decât ieşind în mediul în care trăieşti şi acţionând, având eşecuri, învăţând din ele şi acţionând din nou, până la succes. Atunci când vezi că poţi, vor începe să dispară nesiguranţa şi teama şi va rămâne încrederea în sine.

Dacă nu eşti alfa ,va trebui să iei decizii care necesită tupeu şi curaj. Va trebui să lupţi cu alţii. Va trebui să îi întreci pe alţii şi vei realiza mai mult ca ei. Şi trebuie să ştii că nimănui nu-i place când este întrecut de altul mai bun.

Va trebui să lupţi.

1. Poate va trebui să ai alt anturaj, de la care să ai ce învăţa. Un anturaj în care nu eşti alfa, dar unde înveţi de la cel care este, pentru ca într-o zi să devii tu alfa.

2. Poate va trebui să schimbi slujba sau să începi afacerea ta.

3. Poate va trebui să renunţi la ceva drag din viaţa ta, pentru că te trage în jos şi nu te lasă să evoluezi. Ceea ce este dureros, însă necesar.

4. Să îţi urmezi visele ,când toţi cei din jur spun că e imposibil.

Ai nevoie de tupeu şi curaj pentru toate astea.

“Nu criticul contează, nu omul care arată cu degetul când cineva se împiedică; nu cel care îţi spune după ce ai realizat ceva:  „Eu aş fi putut s-o fac mai bine decât tine”. Meritele aparţin celui din arenă, a cărui faţă este acoperită de praf , transpiraţie şi sânge, care se luptă neclintit, care se consumă pentru o cauză dreaptă, care, în cel mai bun caz, cunoaşte triumful unei victorii măreţe sau, în cel mai rău caz, dacă eşuează, cel puţin eşuează încercând lucruri măreţe, astfel încât locul său nu va fi niciodată printre sufletele timide şi reci care nu au cunoscut niciodată nici înfrângerea, nici Victoria” (Theodore Roosvelt).

Curajul este singurul medicament împotriva anxietăţii, victimizării, dependenţelor şi lipsei de încredere.

În filmul “Salvaţi-l pe soldatul Ryan” de Steven Spielberg, curajul este definit ca “Fă ceea ce trebuie făcut.”

Curajul nu este lipsă de teamă şi aruncatul cu capul înainte în pericol. Şi nu este nimic altceva ce avem sau ne lipseşte.

Curajul este o DECIZIE.

CURAJUL este DECIZIA. Şi, dacă suntem vii, suntem capabili de decizie, prin definiţie. Aşadar nu există scuze.

Un alt lucru foarte interesant este că suntem cei mai singuri oameni în lume atunci când facem ceva CURAJOS. Însă, în următoarea clipă ,întreaga lume vrea să ni se alăture.

Singurul moment în care nu trebuie să fii curajos este atunci când îţi pui viaţa în pericol. Atunci nu mai e curaj, e prostie. Soldaţii sunt antrenaţi în primul rând SĂ NU MOARĂ .

Dar, în orice lucruri care îţi provoacă teama, întotdeauna vei avea CURAJUL la dispoziţie.

Ştii care este diferenţa dintre destin şi soartă?

Destinul este ceea ce ţi se întâmplă în urma acţiunilor tale.

Soarta este ce ţi se întâmplă fără să poţi face nimic.

Se poate discuta mult despre cât de mult e destin şi cât e soartă în viaţa unei persoane. Puţini curajoşi ar putea spune că e numai destin.

Dacă se întâmplă, de exemplu, să vină o inundaţie şi să îţi ia casa, zici că asta e soarta.

Dar dacă te-ai fi gândit că stai lângă un râu şi că, dacă o să plouă mult, poate iese râul din matcă şi nu sunt suficiente măsuri de protecţie (diguri, etc…), atunci, POATE ţi-ai fi putut lua soarta în propriile mâini.

Dacă ai fi ştiut!

Vom începe prin a ne ocupa de ceea ce controlam, interiorul, şi vom şti că, dacă ne ocupăm de interior cum trebuie, exteriorul se va aranja în favoarea noastră.

Dar, mai întâi, trebuie să îţi asumi responsabilitatea. E un pas foarte greu să spui :

VIAŢA MEA depinde de mine”.

Plătesc pentru greşelile pe care le fac în fiecare zi şi sunt răsplătit pentru lucrurile bune pe care le fac, ai ghicit, în fiecare zi.

E un pas greu, pentru că asta înseamnă că nu mai putem da vina pe nimeni. Decât pe noi. Şi e foarte greu, e chiar înfricoşător să ştii că toată responsabilitatea e în braţele tale.

Eu am fugit foarte multă vreme de responsabilitate şi mă consideram o victimă a tot ceea ce se întâmplă.

A fost greu, dar acum puterea care vine din faptul că îmi asum responsabilitatea pentru destinul meu şi că ştiu că nu pot da vina pe nimeni este imensă.

Trebuie să îţi dai seama că e posibil să realizezi ce îţi propui, că ai o obligaţie faţă de tine şi că nu poţi da vina pe nimeni.

Şi ,probabil, dacă vrei să îţi rezolvi singur problemele, e greu.

Drumul e anevoios şi poate îţi doreşti rezultate imediate.

Dacă ţi-aş spune că există doar două feluri în care poţi acţiona când apare o problemă în viaţa ta?

O rezolvi şi scapi de o povară sau o târăşti după tine. Nu e nimeni în jur care să te ajute.

Şi atunci, dacă nu ai mai avut probleme de genul acela şi nu le-ai rezolvat cu succes, vei avea puţină încredere în tine.

DAR va trebui să găseşti o soluţie.

Ştii unde sunt cele mai bune soluţii?

În experienţa altora care au avut aceleaşi probleme şi le-au rezolvat.

La orice problemă pe care o ai în viaţa ta, acum, poţi fi sigur că cineva din şase miliarde de oameni a găsit soluţia. Este un lucru fascinant să poţi intra într-o librărie şi să poţi cumpăra cu o sumă oarecare munca de douăzeci de ani a unui om.

Există informaţii care pot duce la rezolvarea oricărei probleme, care funcţionează, dar trebuie să lucrezi tu însuţi la rezolvarea problemei care te frământă; ca muşchiul la sala de forţă.

Trebuie să înveţi, pentru că nimeni nu o să facă asta pentru tine.

Adevărata încredere în tine nu este să arăţi altora de ce eşti în stare.

Caută în tine şi vezi ce îţi place să faci; şi fă asta fără frică. Încrederea e de multe ori confundată cu aroganţa. Dacă ce faci faci pentru tine, fără să vrei să demonstrezi lumii ceva, atunci fă din toată inima, fără să îţi fie teamă de invidioşi.

De ce anume ţi-e frică? În ce domeniu al vieţii dai dovadă de laşitate?
" În 20 de ani de acum vei fi mult mai dezamăgit de lucrurile pe care nu le-ai făcut decât de cele pe care le-ai făcut. Aşa că desfă pânzele. NAvighează din siguranţa portului. Prinde vânturile puternice. Explorează. Visează. Descoperă. Mark Twain

De ce anume ţi-e frică? Când ai fost las? Te va bântui toată viaţa ta şi va fi groaznic.

– Ţi-e frică să spui "nu" cuiva cu toate că asta simţi?

– Ţi-e frică de ce va zice lumea despre tine?

– Ţi-e frică să nu îţi pierzi slujba şi să îţi începi afacerea ta?

– Ţi-e frică să socializezi?

– Ţi-e frică să te exprimi?

– Ţi-e frică să iubeşti?

– Ţi-e frică de succes şi de consecinţele succesului tău pentru lumea din jur şi pentru tine?

Orice temere ai avea, se simte că nu ţi-a ajuns cuţitul la os.

În filmul "Fight Club" personajul principal spune un lucru:" Nimeni nu este cu adevărat liber până nu a pierdut totul!"

Şi aşa este.

Decizia de a învăţa arta seducţiei a venit în momentul în care au trecut ani de zile fără să am rezultate cu fetele pe care le iubeam. Nu aveam practic nicio satisfacţie în acest domeniu, 0,  şi în acelaşi timp, nu aveam nimic de pierdut.

Am căutat pe google şi am dat de un material a lui David Deangelo în care scria :" Poţi obţine orice vrei în viaţa folosindu-ţi doar personalitatea" . În momentul ăla nu aveam nimic altceva pe lume decât fărâma de personalitate pe care trebuia să o dezvolt. Aşa mi s-a schimbat destinul sau viaţa. Dacă aş fi avut o iubită, dacă aş fi avut bani, dacă aş fi avut orice lucru oricât de mărunt în exteriorul meu, nu aş fi simţiţi niciodată durerea de a nu avea nimic şi a fi singur pe lume. Nu aş fi avut niciodată motivaţia de a învăţa cu disperare orice m-ar putea ajuta.

A venit o vreme când riscul de a rămâne pe veci afundat în noroi era mult mai dureros decât curajul necesar să înfloreşti în toată splendoarea" Anais Nin

Nu am destulă apreciere în suflet pentru sărăcia şi suferinţa pe care a trebuit să le îndur. Doar sub presiunea zilnică a suferinţei s-a născut ambiţia de a lupta.

Dacă nu ai destulă motivaţie pentru a acţiona azi, pentru a învăţa şi pentru a lupta pentru obiectivele tale, oricât de îndrăzneţe ar fi ele, înseamnă că nu suferi destul. Nu ţi-a ajuns cuţitul la os. Dă-mi voie să îţi şoptesc la ureche un secret.

Indiferent cât timp va dura, dacă nu evoluezi, involuezi. Va veni o vreme când vei simţi destulă suferinţă ca să te determine să acţionezi.

Şi când vei avea destulă motivaţie internă să începi şi nu vei ştii cum să obţii ce vrei, revino şi citeşte " reţeta încrederii în sine"

Reţeta încrederii în sine:

E nevoie să treci la acţiune pentru că altfel rezultatele tale nu se vor schimba. Ai nevoi şi vrei să ţi le satisfaci.

1. Curaj şi energie. "Caracteristica numărul 1 a oamenilor de succes este viteza de implementare în practică a unei idei noi." ( Eben Păgân)

2. Eşec. E firesc în procesul de învăţare. Vei vedea în următorul concept cheie cum poţi elimina eşecul pentru totdeauna din viaţa ta. Şi nu e deloc o afirmaţie exagerată.

3. Lecţie învăţată. Dacă gândeşti optimist, am să îţi zic că odată ce ai învăţat lecţia, nu mai exista eşec. Dacă gândeşti pesimist, am să îţi zic că vei repeta lecţia de atâtea ori până e nevoie. Beţivanul, datornicul şi relaţionarea.

4. Perseverenţă, adică decizia de a continua în ciuda eşecurilor temporare, a obstacolelor şi a dezamăgirilor temporare. Concept cheie separat.

5. Curaj şi mai mult. Ciclul se reia.

6. Succes. AI ATINS SCOPUL.  ŢI-AI DEZVOLTAT ABILITATEA CARE TE AJUTA SĂ OBŢII CE VREI. ŢI-AI ÎNDEPLINIT VISUL

Cât de repede vei obţine în viaţa ce îţi doreşti depinde de cât de repede poţi tu să treci cât mai multe astfel de cicluri.

Ca să înveţi să lucrezi pe calculator şi să o faci cu încredere în tine, este nevoie poate de 100,200 de astfel de cicluri. Ca să înveţi să devii independent financiar având o afacere pe internet, e nevoie poate de 5000 până la 10.000 de cicluri. Nu am făcut un studiu însă cu siguranţă numărul ciclurilor creşte direct proporţional cu mărimea provocării. VEstea bună e că depinde  . Cât curaj,  energie, pasiune, gândire pozitivă, perseverenta eşti vrei să investeşti ca să reuşeşti ?

Pasi de actiune

Încrederea în tine îţi lipseşte pentru că nu ai trăit destule experienţe, rele şi bune.

Aşadar, care ar fi primul pas ca să începi să dobândeşti încredere în tine?

….

….

Te-am lăsat să îţi dai răspunsul singur. Experienţe. De asta ai nevoie.

Acum, exista o chestie mişto care are un nume nu la fel de mişto. Se cheamă curba de învăţare.

Ce ai vrea tu defapt este să eviţi curba de învăţare dar în acelaşi timp să ai rezultatele dorite. După cum deja ai văzut pe pielea ta şi după câţiva ani din viaţa pierduţi ( aşa cum ai menţionat) nu este posibil să stai cu mâna în cur şi universul să îţi facă cadouri.

Să recapitulăm.

Curba de învăţare are următorii paşi:

1. Curaj şi energie să acţionezi

2. Eşec
3. Lecţie învăţată
4. Perseverenţa
5. Curaj încă o dată şi lecţii învăţate
6. Succes

Cam asta e pe scurt.

Mai rămâne să alegi domeniul în care vrei să ai încredere în tine. Pentru ca nimeni nu poate avea încredere oarbă în propria persoană în orice situaţie. Dacă mă pui să pilotez un avion cu 200 de pasageri am să mor de frică.

După ce îţi alegi domeniul, de exemplu să îţi începi afacerea sau să devii sufletul petrecerii şi să învingi timiditatea sau orice vrei tu, îţi iei un jurnal. Un caiet.

Apoi te apuci să experimentezi în domeniul ăla şi iei notiţe. Şi la fiecare 10,20,30 de zile te uiţi pe notiţe şi cauţi tipare. Să vezi unde te blochezi cel mai des în încercările tale. Înseamnă că acolo ai nevoie să cauţi soluţii pe internet, să citeşti, să cauţi pe cineva care te poate ajuta sau să cumperi produsele ce îţi pot rezolva problema. Apoi înveţi şi treci mai departe în acelaşi stil.

Să luăm trei exemple: sexul, relaţiile de lungă durată şi banii, şi să vedem cum toate încep de la încrederea în sine… şi cum o creăm ca să avem succes.

Exemplul 1:  Un copil care învaţă să meargă

1. Prima oară are nevoie de curaj şi energie de a sta pe picioarele lui, fără să se ţină de nimic.

2. Apoi, eşecul: va cădea sigur.

3. Învaţă lecţia şi ştie unde a greşit data trecută, poate nu a călcat cum trebuie, poate nu şi-a ţinut echilibrul cum trebuie. Mintea lui învaţă repede.

4. Perseverenţa: de fiecare dată hotărăşte să continue. Toţi copiii continuă, nici unul nu renunţă, altfel nu am şti să mergem.

5. Îşi face din nou curaj, chiar dacă s-a lovit; acum ,că ştie că poate fi dureros ,are nevoie de şi mai mult curaj.

6. Acum va avea succes. Va face câţiva paşi.

Ciclul se repetă din nou şi din nou, iar, la o anumită vârstă ,este atât de bun la mers pe jos, încât nici nu se mai gândeşte. Este expert. Are încrederea în sine atât de mare ,încât aleargă fără nici o problemă.

Exemplul 2: O fată care vrea să aibă o relaţie cu un bărbat adevărat

1. Îşi face curaj,  îşi aduna energiile şi începe prima ei relaţie.

2. Aproape tot timpul prima relaţie se sfârşeşte şi, de obicei, la adolescenţă, sunt şi multe emoţii. Suferă.

3. Dar învaţă o lecţie. A aflat că există şi lucruri neplăcute când vine vorba de relaţii şi iubire.

4. Apoi, mai târziu, îşi face curaj şi are o altă relaţie. Perseverează, pentru că ştie că într-o zi va fi fericită într-o relaţie.

5. Se gândeşte că poate va suferi din nou, dar îşi face curaj şi mai mult şi acţionează din nou.

6. Acum nu mai face exact aceeaşi greşeală. Are succes faţă de prima dată. Relaţia durează mai mult şi se străduieşte.

Acum face altă greşeală. Ciclul se continuă, dar după câteva relaţii şi-a învăţat lecţiile, acum are încredere în ea că va şti să găsească un bărbat bun şi să îl păstreze. Nu îi mai este frică, pentru că, orice se întâmpla, ştie că lecţiile trecutului o vor ajuta să facă faţă oricărei situaţii.

Îi face plăcere să aibă o relaţie şi să exploreze. Poate chiar relaţia pentru o viaţă.

Din păcate, spre deosebire de copii, adulţii nu fac asta cum trebuie şi, deşi sunt femei care fac asta, sunt multe care merg prin toată viaţa fără să respecte reţeta. Le e teamă să mai încerce şi rămân aşa, fără încredere în sine, mulţumindu-se cu puţin…

Exemplul 3:  Un bărbat care vrea bani

1. Curaj şi energie, poate trebuie să renunţe la slujba lui şi să îşi facă afacerea  lui.

2. Primul faliment.

3. Se ambiţionează, ştie că se poate şi se străduieşte. Învaţă lecţia, se chinuie din nou.

4. Perseverează.

5. Curaj şi mai mult. Poate suferinţa se va prelungi.

6. Face ceva bani, dar altă greşeală vine.

Apoi ciclul se repetă, dar devine bogat. Are încrederea în sine la maximum. Poate să piardă tot, pentru că va şti repede cum să se  refacă. Are mândria omului care reuşeşte să se ridice prin propriile lui forţe.

Aşadar, pentru orice problemă ai acum şi nu ai încredere în tine, îţi trebuie:

1. Curaj şi energie.

2. Eşec.

3. Lecţie.

4. Perseverenţă.

5. Curaj şi mai mult.

6. Succes.

Şi din nou.

Şi din nou.

Până când eşti o persoană care face totul ca un profesionist.

Astea sunt doar trei exemple.

Odată ce vei începe să ai încredere în tine, va fi din ce în ce mai bine.

Însă încrederea în sine este doar o parte din ceea ce ai nevoie în interior.

Astept mai jos comentariile si feedback-ul tau la acest subcapitol gratuit.

Ne auzim in cateva zile cu o surpriza 🙂

Iti urez sa ai mult curaj,

Pera Novacovici

 

 

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

47 de răspunsuri

  1. Da ,curaj , esec ,invata lectia….Parerea mea este ca de fapt este viata insasi.Pentru mine nu are importanta data de nastere scrisa in buletin.De exemplu 😮 persoana care la 90 de ani incepe prima lui afacere ,eu zic ca este un suflet sanatos si probabil si fizic .Eu asa sunt.

  2. Mi-ati schimbat viata, tu si Andreea!!Ii multumesc lui D.zeu ca v-am descoperit exact in momentul in care-L rugam sa-mi dea ceva de care sa ma agat ca sa pot merge mai departe. Citesc cu mare interes tot ceea ce-mi trimiteti si acum ma aflu intr-o continua transformare si lupta cu mine si cu vechile mele obiceiuri.Va multumesc!!!

    1. maria: in general referindu-ma, discursurile lui pera mi se par mai clare, dc poa’ sa existe un grad in claritate, in comparatie cu cele ale andreei ( cred k ne referim la aceeasi persoana ( saull papp andreea )
      nu ma pot exprima, ptr k, din nefericire, nu i-am vazut ” pe viu”, insa andreea mi se pare o fata sensibila, iar pera un baiat artagos pozitiv )))

  3. Abia astept sa citesc cartea!… Si eu am inceput sa-mi construiesc un alt drum, la 43 de ani si sper sa pot duce la bun sfarsit ceea ce mi-am propus.

  4. buna Pera!jur ca de fiecare data cand citesc ceea ce scri,ma simt de parca as atinge cerul si am pot considera invincibila,sper sa pot pune in aplicare ceea ce imi doresc sa fac intr-o zi..insa totul incepe doar de la…curaj,iar mai apoi sa continui pana a ajunge la succes.astept celelalte subcapitole.cartea o sa fie un real succes,sper sa o pot avea si eu.

  5. eu am probleme cu un baiat din zona, care odata m-a provocat si l-am evitat cu ajutorul altui prieten si de fiecare data cand il intalnesc am problema asta.. ma mustra constiinta.. offff

  6. In primul rand trebuie sa mentionez un fapt uimitor : aricolele tale vin in momente speciale pentru mine, cand am mai mare nevoie de ele ! Pentru acest fapt trebuie sa-ti multumesc in mod special, si sa-ti spun in plus ca sunt in admiratie atat pentru subiecte cat si pentru felul de prezentare, documentat, frumos scris, si mai e ceva ce eu pretuiesc mult : scrii ca si sum vorbesti, simplu, natural, liber ! Felicitari Pera, esti o persoana cu un mare viitor !
    OK, am o mica poveste pentru tine, si dupa ce o scriu voi spune si de ce o scriu "
    Intr-o tarisoara undeva in lume, un guvern a hotarat ca populatia sa fie formata doar din tineri, batranii sunt doar o povara si doar consuma, hrana, medicamente, timp, etc. – asa ca toti batranii au fost exterminat !
    Dar un tanar si-a iubit atat de mult tatal incat si-a asumat riscul de a-l ascunde untr-un loc izolat, o pestera, si merge acolo din timp in timp sa-i duca de mancare si ce mai avea nevoie ;
    O alta tara vecina, a aflat ce s-a intamplat si s-a hotarat sa atace acea tara cu populatie tanara , dar in primul rand sa incerce sa faca asta fara varsare de sange – asa ca a trimis o delegatie cu o somatie : daca tinerii vor confectiona un otgon lung de 100 metri, din nisip. vor ramane liberi ; daca nu, vor fi ocupati cu sau fara lupta .
    Termen, doua saptamani .
    Guvernul tanar a sfeclit-o ; cum sa confectioneze o franghie din nisip ?
    Tanarul care isi pastrase tatal in viata, s-a dus la el cu hrana si i-a spus si ce problema a aparut ; batranul , dupa ce s-a gandit putin, l-a sfatuit :
    Raspundeti-le ca veti confectiona acest otgon, dar rugati-i sa va trumuta o mostra, ca sa vedeti cum le-ar place sa fie, cat de gros, ce model, etc.
    Deci acesta a fost raspunsul la cererea delegatiei ;
    Cand atacatorii au primit raspunsul, au raspuns si ei astfel : mai aveti un batran in viata in tara ; multumiti-i ca v-a scapat si respectati-l , si invatati ce greseala ati facut !
    De ce am scris aceasta poveste , pentru ca am uneori niste raspunsuri la problemele pe care le prezinti pe forum, raspunsuri care apar din experienta mea de viata ; poate ca unele vor ajuta .
    Iata unul din ele , de fapt o completare :
    Cred ar trebui subliniata si doza de pericol la care este supusa fiecare persoana de buna credinta ; pericol din partea celor din jur, bineinteles doar unii dintre cei din jur, cei care vor considera calitatile unei persoane ca slabiciuni si vor incerca, si vor reusi de multe ori sa profite de ele ;
    Sa nu uitam de existenta acestora ; stau ascunsi dupa colturi sau sub masca unor prieteni , gata sa atace cand cred ca e cazul : ataca pentru profit, ataca din invidie, ataca pentru a distruge pe cei pe care ii simt superiori, pentru ca e mai usor sa manjesti pe altul decat sa te pastrezi curat pe tine, gandesc ei ;
    Ataca in multe feluri, lovituri sub centura mai ales, sunt adeptii zicalei " calomniaza, calomniaza, ceva tot o sa ramana "
    Nu e prea frumos aspectul pe care l-am prezentat aici ; scuze pentru asta ; eu l-am simtit pe pielea mea de multe ori si am luat destule cucuie pana sa invat sa ma pazesc si sa fiu vigilenta ;
    Poate, daca ai trata si acest aspect in scrierile tale, ai ajuta mult pe altii ; eu nu am talentul si cunostintele tale de specialitate, eu doar am mentionat aspectul !
    Acum doresc sa includ o rugaminte : tin enorm sa am cartea pe care o scrii, dar nu sunt in tara, te rog sa-mi spui cum o pot cumpara de aici !
    Asterix

  7. Bucurie.
    Esti harismatic si ai si condei.Nu pot decat sa ma bucur pentru ca inca mai sunt oameni care au curaj si nu se lasa dusi de valul manipularii. Sa-ti dea Dumnezeu putere si intelepciune sa-ti duci programul existential si misiunea la bun sfarsit. Feéicitari!

  8. Si eu,la fel ca ceilalti abonati,sustin faptul ca, ceea ce scrii, ma ajuta foarte mult.Gasesc in mine cate ceva din fiecare articol publicat,deoarece stiu ca toti oamenii sunt plini atat de sentimente pozitive,cat si de cele negative.Diferenta este alegerea fiecaruia…ce alegem sa dezvoltam mai mult in noi ? Vroiam sa te intreb daca ai citit ceva despre Osho si daca da,ce parere ai despre gandirea lui ? Mi-ar placea tare mult sa stiu parerea ta…multumesc si astept cu nerabdare urmatoarele articole si surpriza !!!

  9. ceea ce spui tu este asa cum am procedat si eu pt a-mi atinge visul dar cu ajutorul bisericii!avusesem o revelatie pur si simplu!sunt aceeasi pasi pe ii descrii tu!acum lupt pt sal doilea vis care normal ca e mult mai mare ca primul si ffff greu de realizat!!!!reusesc pas cu pas..!

  10. Esti o minune! Multumesc pt. ca existi! Schimbi mentalitati, schimbi vieti!
    Necazul este ca totul depinde de noi, indiferent varsta si numai daca vrem.
    Am o varsta si sunt in schimbare de cca. 3 ani. Realizarile sunt pe masura.
    Ai mare dreptate, ciclurile se repeta pana invatam lectia, apoi te minunezi de ce acum se poate, iar tu ai dat explicatia. E dureros, pierzi niste asa zi-si „prieteni” sau chiar rude, dar e atat de frumos cand revin in viata ta.
    Si totul tine de iubirea de sine, iubirea fara conditii, nu face rau nimanui.
    Sa invatam sa iubim!
    Te iubesc Pera!!!!!!!!!!!

  11. Excelent articol , Bravo Pera ! Acest articol este exact ceea ce aveam nevoie in momentul asta , si vreau sa-ti spun ca-ti multumesc din suflet . Toata experienta ta impartasita , curajul si munca plus inteligenta de a ajunge aici inspira mult , si ma inspira si pe mine sa ajung acolo unde imi doresc foarte mult . Trebuie sa-ti spun ca de multe ori articolele tale m-au ajutat , dar atunci eram intr-un moment in care deocamdata nu aveam suficient curaj de a actiona , sau altfel spus nu-mi ajunsese cutitul la os . Acum dupa cateva luni de suferinta si experiente negative , m-am hotarat sa trec odata pentru totdeauna la actiune , stiu si ma astept sa fie greu , dar ce pot sa spun , mai bine sa incerc sa realizez ceva maret si sa esuez ( desi sunt sigura ca tot voi reusi pana la urma ) decat sa ma zbat in mediocritate ( mediocritate pe care o urasc )
    Cu mult drag , Luisa

  12. foarte interesant aricolul Pera,iti dorescmult succes in continuare,chiar e o caret buna de citit,shi de invatat.Deoarece sunt experiente traite cu adevarat.Realizari mari.

  13. felicitarile mele din tot sufletul.iesti minunat.astept sa pot citi toata cartea.din pacate eu sint in liban,dar o sa fac rost de ia cu siguranta.thankss man .esti bun

  14. Felicitarile mele pt aceste subiecte folositoare nu doar mie ci la tot omul…te ajuta sa.ti explici unele lukruri la care nu le gaseai explikatie..ceea ce apreciez e faptul k totul e scris in detaliu si se poate intelege de oricine citeste!..fiecare persoana ar trebui sa fie interesate de aceste lekturi ale vietii pt k e doar in beneficiul nostru.Eu citesc mereu si aflu in fiecare zi ceva nou..si incerc incet sa le pun in practik..FELICITARI ink o data!!!
    Floryn-cluj

  15. Multumesc mult!
    Pt tot!
    V-am descoperit intr-un momemt f dificil din viata mea.Alaturi de voi am invatat multe.
    Mii de multumiri ,inca o data!

  16. Am citit acest articol Descopera comoara ascunsa din tine Curajul. Si mi-a placut tare mult. Mai ales cand ai povestit de fata care ti-a placut si in mod impresionant viata ti-a mai dat o sansa sa iti invingi teama. Iar cel mai mult imi place la tine felul in care scri : frumos, simplu, pe intelesul tuturor si fara prea multa filosofie, sau termeni psihologice in care sigur ca nu as intelege.Felicitari si sa ai parte in viata numai de succesuri.

  17. Buna Pera decind team descoperit lucruile pe care le fac incep multumesc din suflet pentru articolele
    Buna PERA decind team descoperit pe tine lucrurile pe care le fac au inceput sa mearga tot mai bine , datorita articolelor tale din care mam inspirat acuma sint alt om ,am alte viziuni am incput sa infring frica ,emotile si tot cemi sta in cale pentru ami atinge scopurile pe care mi leam propus si asta datorita articolelor tale care le citesc ,si le studiez cu mare pasiune . ITI MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU TOT CE FACI faci un lucru extraordinar de care multi oameni au nevoie ITI MULTUMESC ESTI UN GENIU pentru mine . un fan

  18. nici nu stiu ce sa spun.azi am descoperit blog-ul,sit-ul ce o fii si sunt super incintata.stau de 5 ore si citesc tot felul de articole si parca mi s-a incalzit sufletul.descoperindu-va pe voi mi-am dat seama ca mai exista si oameni in societatea asta de zombi in care traim.sunteti meseriasi si va admir curajul.

    1. andreea: admiratia e binevenita, ptr k inveti din puterea exemplelor pozitive, insa, dupa aceasta etapa, e cazul sa fii curajoasa nu numai cand citesti si si in rest))))))bine, „vorbeste” unul, intr-adevar, care nu e prea curajos…)))

  19. Ma distrez cand citesc "exact de asta aveam nevoie-multumesc!"pai daca nu aveai nevoie nu cautai.Niciodata nu ne intereseaza ceva,pana nu avem o nevoie,cand nevoia a fost implinita treci mai departe,asta-i normalitatea.Felicitari,sunteti de nota 10!

  20. Draga Pera ,esti un OM FORMIDABIL! Sunt fascinata ,ma felicit ca am cautat si am gasit ceea ce mi-am dorit.
    Suntem atat de diferiti unul de altul ,cu personalitati diferite ,dar avand aceeasi dorinta -de a ne bucura de VIATA ,de ne simtii oameni fericiti ,indiferent de varsta sau statut . Cu totii cautam FERICIREA -fecare croindu-si cum poate si stie drumul spre ea. Sunt convinsa ,ca tu PERA si altii cativa asemanatori tie ,reusiti sa ne ,,RESETATI,,pentru ca noi sa reusim sa invatam sa ne cunoastem mai bine ,sa putem actiona si sa mergem inainte ,sa ne TRAIM VIATA.
    TOATA ADMIRATIA pentru ceea ce faci si o faci cu pasiune.
    SANATATE MULTA SI MULTA IMPLINIRE -iti doresc din toata inima !
    Cu mult drag si consideratie!

  21. Ceau Pera! si ceilalti!
    -in fiecare zii facem alegeri,.., si cand alegem sa nu alegem, e o alegere!
    -ce ar face CURAJUL in locul tau! intreabate
    -ce ar face Teama in locul tau! intreabate
    -Tu alegi cum vei actiona, e decizia ta!
    -ti`e teama inseamna ca te concetrezi pe asta involuntar!
    -CONCENTREAZATE pe ceea ce ar face CURAJUL!
    -esti temator! Atunci cu siguranta in mintea ta se petrec acele evenimente(scuze sa nu treci la actiune)!
    is mii de scuze, nu doar una!
    -mintea face cel mult si in acelasi timp: un lucru automat(reflex) si unul constient!
    -constientizeaza ce gandesti si nu va mai fi reflex, astfel il vei putea schimba cu usurinta!
    -Tot Ce Trebuie Sa Faci, ii Sa Vizualizezi Si Sa Gandesti Evenimente Ale Curajului
    -Intreabate Mereu! CE FACE CURAJUL IN ACEATA SITUATIE! SI RASPUNDE in milioane de moduri si feluri; implica mirosul, pipaitul, gustul, auzul, vazul, creierul(ideii, fraze, chiar si sa vizualizezi cu mintea scenele ale ideiilor curajoase),…, ultimele 2 liniute se intampla si in cazul fricii involuntar!

  22. imi place ce scrii dar ar trebui sa mai lucrati la tehno-redactare adica uneori chiar nu inteleg ce scrieti, m-am abonat si la newsletter, multe greseli de ortografie "ve-ti". in rest imi place.

    1. xandrinna: opinia mea este k nu conteaza scrisul, ci estenta, ceea ce transmiti, tine de …personalitatea scrisului!))))))

  23. Povestirea ta m-a uns la inima. Si eu trec printr-o perioada de torturi psihologice, si nimeni nu ma intelegea, chiar eu ma temeam ca am luat-o razna. Am povestit pe la prieteni si am primit numai sfaturi de genul : " nu te mai gandi" sau " nu rasuci cutitul in rana" sau " Cu timpul o sa-ti treaca" sau " mergi la psiholog" sau "ia-o de la inceput" dar acum mi-ai confirmatceea ce stiam si eu , ca trebuie sa sa ma confrunt – sa ma lupt – sa ma bat – sa provoc – sa vanez – sa domin – pe cel care ma batjocoreste. cu orice risc

  24. Foarte fain articolul.
    Mi-a placut partea legata de curaj. Dar mi-a placut si mai mult ceea ce scria Scott Peck in Drumul catre tine insuti, si anume: "Curajul inseamna capacitatea de a merge mai departe in ciuda fricii sau a suferintei."
    Si despre partea cu responsabilitatea… asa e! O data ce ti-o asumi, nu mai este cale de intoarcere. Responsabilitate si constienta.

  25. Foarte bun articolul. Curajul vine atunci cand te increzi in propriile forte. Atata timp cat eu stiu ca actiunile mele sunt doar in scopuri bune le duc la capat. Orice ar zice ceilalti. Ce e bine pt un mine, poate fi rau pt altul si invers…In ziua de azi si daca fac un gest frumos, dezinteresat tot se va gasi cineva sa-mi caute 1000 de motive pt care am facut-o care mie nici prin gand nu mi-ar fi trecut. Insa eu imi vad de ale mele si ii las pe toti sa vorbeasca. Bine ar fi daca oamenii ar invata sa judece mai putin si sa incurajeze mai mult…F. interesante articole

  26. e f bun articolul,dar d ela jumatate incep prea multe citate care sunt excelente insa sunt prea multe informatii si se digera greu toate deodata!in rest util si f bun ca intotdeauna!!!merci!

  27. pera, acest articol, al tau, mi-a adus aminte de doua momente din viata mea: primul, cel din liceu, atunci cand ma simteam, injustificabil, din punct de vedere rational, ptr k fata era praf in interior, nu avea nimic…( de aceea tot iti „spun” k unele povesti, intamplari, din viata mea, se aseamana mult cu unele experiente din trecutul tau, gradul de durere sufleteasca fiind apropiat ) , atras, de o fata, in fata careia n-am putut niciodata sa-i vorbesc barbateste…, moment care va ramane in mine, pana la sfarsitul vietii, al doilea, la un loc de munca, atunci cand am reactionat diferit: initial eram catzelush si nu luam atitudine asupra bataii de joc a sefilor si a unor colegi, ulterior, am avut atitudine si am demonstrat caracter, de atunci neputand sa uit, pana astazi, uluiala acelor colegi si sefi, in fata reactiei mele puternice, lucru care mi-a dat o mare usurare sufleteasca…

  28. Nu am ce sa mai spun! Am citit toate comentariile si sunt decord cu cei ce au avut ceva de spus. Ma bucur ca am descoperit ascest site si pe Pera, este un om minunat prin munca care o face si ar trebui sa fim cu toti recunocatori. Multumim !

  29. Foarte bun articolul. Te determina sa cauti in oglinda sufletului tau, cum sa elimini teama de ridicol si sa- ți pui in valoare calitati ascunse.
    Multumesc ca am ajuns sa te găsesc Pera, sa ma( ne) trezesti !!!!!!!!!!

  30. Multumesc pentru articol. Orice început, de cele mai multe ori e cu esec. Adevărat, prin repetare, uiti de greutate si încerci sa te autodepasesti. Ii superi pe cei din jur care, te stiau las. Sa- ți ia exemplu !

  31. decand am descoperit personalitate alfa am renuntat la televizor si jocuri video chiar si la fumat.
    si nu am sa ma opresc aici.
    Ms Pera 😀

  32. Doamne Pera ….. ma regasesc in majoritatea articolelor tale, am fost un mupets dar ma straduiesc din rasputeri sa schimb lucrurile. Am 44 de ani si sunt la faza de a recupera foooooarte multi ani in care am primit foarte multe lectii, dar nu stiam ca astea sunt . Deci de vreo 1 an jumate cumpar carti sunt abonata la vreo 5 newsleteruri am invatat foarte multe dar mai am de gasit niste piese la lego, piese care sunt cam greu de gasit dar nu imposibil. Esti foarte bun in ceea ce faci as putea spune cel mai bun pe felia ta, Dumnezeu sa iti dea sanatate sa ne luminezi pe cat mai multi prin munca ta !!!

  33. My brother recommended I might like this web site. He was entirely right. This put up truly made my day. You cann’t imagine simply how so much time I had spent for this information! Thank you!

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.