Descoperă latura ta întunecată

Un exemplu simplu şi clar despre ce înseamnă umbra din fiecare om îl dă Emil Cioran printr-o frază genială:

“Am toate defectele celorlalţi şi, totuşi, tot ceea ce fac aceştia mi se pare inadmisibil.”

Când nu îţi place ceva la celelalte persoane, cu siguranţă ai aceleaşi trăsături şi obiceiuri, dar în loc să fie conştiente, să aparţină de Ego, ele aparţin Umbrei, (însă cu siguranţă ne aparţin).

“Comoara fiecărui om se află în umbra sa” (C. G. Jung)

Un lucru important e că aceleaşi caracteristici neplăcute ale umbrei, integrate şi civilizate, se pot dovedi folositoare. Dacă suntem tăcuţi şi retraşi, suntem iritaţi de persoanele gălăgioase şi agresive.
Însă, dacă acceptăm propria noastră agresivitate şi o transformăm într-o agresivitate pozitivă şi folositoare, ne-ar putea uşura viaţa.

Umbra noastră are rolul de a ne face mai puternici

Aroganţa poate face parte din umbra noastră şi nu o lăsăm să iasă la suprafaţă, deoarece avem locul nostru în societate şi regulile de politeţe spun că nu e frumos să fii arogant; aroganţa îi face pe oameni să te privească cu dispreţ, duşmănie şi invidie şi îşi doresc să te vadă eşuând în tot ceea ce faci.

Poate ştii oameni care lasă o impresie bună multă vreme, pentru ca odată să izbucnească şi să strice toate lucrurile bune de până atunci. Acesta e un caz clasic de elemente din umbră, care pentru că nu sunt recunoscute, apar în momentele în care psihicul nostru este supraîncărcat şi nu mai face faţă (în momente de panică, de exemplu).

Nici o regulă de politeţe nu o poate elimina, ea fiind acolo, cuminte în inconştient, aşteptând să se arate cu prima ocazie.
DAR, dacă îţi educi această parte din umbră, care este a ta oricum, dacă o descoperi şi o recunoşti, şi aroganţa o îmblânzeşti şi o transformi într-o puternică încredere în tine, pe care înainte nu o aveai, Ego-ul tău va câştiga o calitate. Vei deveni o persoană mai bună, mai puternică şi mai eficientă, pentru că Umbra a mai slăbit, i-ai luat o parte şi ai transformat-o în una din părţile tale luminoase.

Ai transformat un defect într-o calitate. Agresivitatea la fel; dacă ai momente când izbucneşti, înseamnă că nu o recunoşti ca fiind umbra ta şi se manifestă când ţi-e lumea mai dragă, stricând tot.
Dacă o educi, o transformi în ambiţia care te va ajuta să lupţi şi să câştigi în încercările vieţii.

Mai departe te invit să te gândeşti la propria ta umbră. Găseşte lucrurile pe care le consideri defecte şi pe care crezi că nu le poţi controla, recunoaşte-le ca parte a personalităţii tale și transformă-le în aliații tăi.

În umbră se află cea mai mare comoară a fiecărui om.

Ea conţine nu numai slăbiciunile negate, dar şi punctele tari, ascunse. Materialul care formează umbra este necesar să fie integrat în întreg, deoarece alternativa nu este deloc încântătoare.
Ca orice lucru din inconştient, mai devreme sau mai târziu, acest material va răbufni, provocând umilire în cel mai bun caz, dacă nu chiar un dezastru.

Ficţiunea ne prezintă povestea lui Dr. Jekyll şi Dl. Hyde. Este vorba despre un doctor ordonat şi dedicat muncii sale care este subit preluat de umbra sa demonică şi criminală, cu rezultate groteşti. Rezultatul nu trebuie să fie atât de tragic decât dacă umbra este suprimată cu sălbăticie. Există câteva cazuri reale care ne pot ilustra acest lucru.
Cazul unui preot harnic de 40 de ani, om de familie, soţ iubitor şi tată a trei copii. Nefumător şi deloc consumator de băuturi alcoolice, a dispărut timp de o săptămână şi nu a putut fi găsit până când s-a întors singur şi foarte obosit. Cartea de credit care arată plăţile efectuate a dezvăluit nevestei sale că soţul ei vizitase un mare număr de baruri, bordeluri şi cluburi de striptease. Nici nu era de mirare că omul se simţea extenuat. George a îngropat puţin câte puţin din umbra sa de-a lungul vieţii, până când aceasta a răbufnit în forţă.

Pentru a evita astfel de situaţii nimeni nu spune că trebuie să ne îngrămădim în baruri vineri noaptea, că şi aşa ele sunt pline. Dar trebuie acordată o atenţie mai mare nevoilor noastre şi acelor lucruri care mai pot lua din presiunea care apasă asupra inconştientului.

Poveste

A fost odată o persoană care se numea H. şi căreia nu îi plăceau mincinoşii, agresivii şi leneşii.
Ghici ce?
Mințea de rupea şi nu suporta când cineva îi dădea să guste din propriul medicament. Când intra într-o relaţie, primul lucru pe care îl spunea era “vreau sinceritate”, pentru că ştia că el minte şi proiecta asta pe ceilalţi. Se aştepta ca ei să îl mintă din start, pentru că el era mincinosul.
Agresivitatea era acea parte pe care nu o recunoştea în el şi acum o ura la alţii.
Lenea la fel. Ştia că este leneş şi că îi aduce neajunsuri şi îi dispreţuia pe cei leneşi, deoarece se vedea pe el în acei leneşi iar furia pe care o avea faţă de viaţa şi mizeria acelor oameni era de fapt furia împotriva propriei sale leneveli. Le vedea lenea şi ce rezultate are asupra lor, şi astfel vedea lenea din el şi ce rezultate avea asupra lui.

Acum, această persoană avea şi calităţi, care făceau parte din Ego.

Cele  trei calități:
– inteligența
– simțul umorului
– învață foarte repede

Iar cele trei defecte care se află în umbră:
– minciuna
– agresivitatea
– lenea

Din cauza societăţii, şi–a reprimat aceste trei defecte, deși ele sunt tot acolo: minciuna, agresivitatea şi lenea macină încet acest individ care nu este deloc conştient de ce i se întâmplă.
Deşi este o persoană inteligentă cu simţul umorului şi învaţă repede, totuşi face promisiuni multe pe care nu le respectă, şi găseşte tot timpul scuze pentru că e inteligent. Oamenii îi trec cu vederea ieşirile, pentru că are simţul umorului şi e distractiv să stai cu el.
Când bea, devine agresiv şi, deşi învaţă repede şi e inteligent, e cam leneş, nu prea găseşte motivaţia să ducă lucrurile la capăt.
Acum, această persoană va avea o existenţă mediocră, deoarece ce construiește cu calităţile sale, va strica cu defectele.

Aşadar H. e o persoană normală.
Dacă H. ar şti ce să facă, atunci ar lua minciuna şi ar deveni un bun povestitor. În loc să mintă şi să păcălească oamenii se foloseşte de talentul lui pentru a povesti frumos.
Apoi, în loc să izbucnească atunci când se adună mai mulţi nervi, este ambiţios, atacă provocările, merge la sport şi nu mai o ia razna, pentru că şi-a recunoscut agresivitatea din el.
Pentru că învaţă repede şi acum e ambiţios, va risca să se suprasolicte, aşa că apar lenea şi comoditatea, însă va şti cum să îşi împartă timpul între muncă şi distracţie.

Acum, avem o persoană:
– inteligentă
– cu simțul umorului
– care învață repede
– foarte bun povestitor și convingător
– ambițios
– știe să își împartă timpul
Ce era în umbră a trecut acum în Ego, a recunoscut cele trei defecte, le-a educat și acum este o persoană foarte puternică.

Așadar, exercițiu:

Ia o listă şi gândeşte-te la oamenii care nu îţi plac şi ce trăsături nu îţi plac la ei. Persoane de acelaşi sex şi vârste apropiate.
Albert Camus vorbeşte despre un individ cu o nevastă foarte frumoasă, pe care a înşelat-o. Şi atât de mult a proiectat asupra ei infidelitatea lui, încât a omorât-o din gelozie. Era obsedat că ea îl va înşela.

Cum ne descoperim umbra

1. Ia o foaie de hârtie şi un creion şi scrie numele a trei persoane care nu îţi plac şi ce trăsături de personalitate nu îţi plac la aceste trei persoane.
2. Aceste trăsături sunt umbra ta, adică trăsături pe care tu le ai, dar refuzi să le recunoşti, le împingi în inconştient de unde ele te sabotează şi ies la suprafaţă când te aştepţi mai puţin.
3. Ia toate aceste trăsături ale umbrei şi începe să lucrezi la ele. Primul pas este să recunoşti că ele există şi sunt ale tale. Apoi adu-le încet în partea ta luminoasă, integrează-le în personalitatea ta.
Apoi gândeşte-te cum poţi să le educi. Nu ştiu cât o să dureze, dar când vei reuși vei fi o persoană mai puternică decât majoritatea din jurul tău, care au umbra ce îi trage în jos, însă nu o recunosc.

Exemplu: Nu îţi place agresivitatea, înseamnă că o ai în umbra ta. Acum că ai recunoscut-o, practică un sport unde să îţi poţi exprima această agresivitate şi furie, pentru a o descărca.

Pentru a te ajuta să îți descoperi și să își educi umbra și pentru a-ți atinge obiectivele cu succes am pentru tine cartea Personalitate Alfa – Personalitatea alfa este omul care tinde permanent spre creştere şi evoluţie şi care mai devreme sau mai târziu are şi sănătate, bani, iubire, vocaţie, şi — mai presus de toate — un spirit de învingător.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

43 de răspunsuri

  1. Din articol nu reiese clar ce e 'umbra' asta. Apoi apar cateva contradictii, precum: "Când nu îti place ceva la celelalte persoane, cu siguranta ai aceleasi trasaturi si obiceiuri, dar în loc sa fie constiente, sa apartina de Ego, ele apartin Umbrei, ( insa cu siguranta ne apartin)." cu alte cuvinte umbra asta face parte din subconstient, iar mai jos "DAR, daca îti educi aceasta parte din umbra, care este a ta oricum" Acum intrebare: vreau si eu sa stiu cum poti…educa ceva ce face parte din subcontient?
    Apoi, a doua contradictie: Ego-ul tau va câstiga o calitate, vei deveni o persoana mai buna, mai puternica si mai eficenta, pentru ca Umbra a mai slabit," Cu alte cuvinte, din cea ce spui reiese ca Ego-ul e o parte poztiva a omului si Umbra e cea negativa. Nu stiu despre umbra asta(e prima oara cand aud) dar despre Ego… sa spui ca e o parte pozitiva si pe care trebuie sa o dezvolti si sa fie primordiala in dezvoltarea personala….e complet…gresit.

  2. Aşa este, cum spune C.G. Jung şi cum spui tu în continuare; putem deveni cei mai buni autoeducându-ne. Din păcate nu toţi au voinţă şi nu conştientizează că au defecte. Pentru unii e mult mai uşor să îi urască şi invidieze pe cei mai buni decât ei şi să le dorească răul. Este unul din motivele pentru care unii se împotmolesc pe parcursul vieţii şi nu reuşesc (sau reuşesc, dar f greu) să mai iasă la liman. Să sperăm că datorită ţie şi a forumului vom reuşi să îi salvăm pe cei care sunt pe drumul nu tocmai bun. Spor şi succes în tot ceea ce faci.

  3. Mi-a placut articolul. Oricat de greu ne-ar fi uneori sa recunoastem latura noastra intunecata, ea exista. Cu cat o descoperim mai repede si reusim s-o integram, cu-atat suntem mai castigati.

  4. Salut Andrei
    Daca din articol nu am reusit sa explic destul de bine ce e umbra, iti recomand Cartile lui C.G.JUNG despre arhetipuri si tipuri psihologice.
    Poti educa orice din subconstient prin urmatorii pasi.
    1. Scoti la suprafata ceea ce se afla in subconstient si duci acel lucru in constient. Cand descoperi ceva nou despre tine faci exact acest lucru.
    2. Dezvoltarea personala educa acel ” ceva” adus din subconstient in constient.
    Cred ca la partea despre EGO ne refrim la definitii diferite. Eu prin EGO zic intreaga personalitate umana.
    In sistemul lui Freud, psihicul uman e impartit in Id, Ego si Supra- Ego in care Id -ul este partea instinctiva si animalica din om, Ego-ul este personalitatea, lucrurile organizate si ceea ce stim despre noi , iar Supra-ego-ul este constiinta moralizatoare si critica a vietii noastre.

  5. Ar fi culmea ca tot ce ma deranjeaza la cei din jur sa fie in umbra mea in stare latenta……..nu mi-a trecut nici o clipa prin cap dar……….imediat am sa pun pe hartie sa vad la ce rezultat ajung,de fapt ma si tem de rezultat.

  6. Nu imi place imaturitatea, si observ si eu ca sunt imatur in unele situatii, ar trebui sa fiu mai atent. Iar atunci cand sunt imatur, sa ma opresc si sa incerc sa ma controlez, dar de multe ori o fac inconstient, realizez abia DUPA ce sufar consecintele. Dar din greseli invatam.
    @ Andrei: Din cate stiu eu, legat de context,
    Ego = ce credem despre noi ca suntem iar
    Umbra = ce credem despre noi ca nu suntem; iar aceste lucruri, care crezi ca tu nu le ai, si sunt defecte, le vezi in ceilalti si te deranjeaza, pentru ca tu le ai dar nu vrei sa le recunosti;

  7. Salut Pera
    As mai avea destule intrebari dar cred ca or sa fie destul de multi cei care vor avea intrebari si in consecinta am sa ma opresc aici deocamndata, apoi e si duminica seara si cred ca toti vrem sa profitam de asta 🙂 Cat despre Ego…ma gandeam ca este posibil sa te referi la definitia lui Freud dar nu eram convins, eu pe de cealalta parte m-am referit la definitia data de vechii greci, care pentru mine are mult mai mult sens si explica foarte multe in ceea ce priveste natura umana sau mai bine spus conditia umana. Astea fiind spune te salut si…bafta in continuare.

  8. am observat ca ma enerveaza o persoana care s ia prea mult in serios si se dichiseste atat d mult doar ca sa arate lumii cat de bine o duce cu banii(ceea ce nu e adevarat). aceasta persoana a ajuns sa imi para ridicola. nu stiu daca ma iau sau nu prea in serios ,dar in legatura cu dichisitul nu prea merge deoarece eu nu am o grija exagerata pentru felul cum arat (folosesc doar haine curate,lejere si negre si desigur un deodorant ). oare acest mod de a-ti observa umbra nu se poate pune si invers?(adica observi la unii ceea ce intr o MICA parte ai vrea si tu sa faci?)

  9. Este adevarat,toti avem o latura intunecata.Daca am constientizat ca este acolo ,daca am acceptat-o,suntem impacati cu sine,putem sa facem un aliat din ea,uneori ne poate ajuta sa fim fericiti.Unii se plang ca nu au reusit intr-un numar de ani sa cunoasca o persoana foarte importanta de langa ei,cand de fapt nu se cunosc pe sine.Viata este urata si totusi frumoasa,asa cum este si latura noastra intunecata.La un moment dat ajungi sa o iubesti.Atunci realizezi ca esti si tu cineva acolo pe acest Pamant,ca nu esti o imtamplare.

  10. Corect. De multe ori ceea ce nu suportam la altii reprezinta oglinda defectelor noastre. Noi le cunoastem si de aceea nu suportam sa le vedem la altii ptr ca ne amintim de ele. Nu este totusi o regula, dar este o tema de gandire foarte profunda la care ar trebui sa reflectam deseori.

  11. Un articol f bun care m-a facut sa realizez niste lucruri.
    Obisnuiam sa fiu o fire foarte violenta, chiar imi place sa ma dau in spectacol, pana cand am realizat ca nu este bine si am inceput sa fac sport.
    Persoanele care ma stiu de putin timp ma admira pentru calmul meu si cineva chiar mi-ar zis ca si-ar dori sa aiba temperamentul meu.
    Acelasi lucru s-a intamplat si cu aroganta. Credeam ca e bine sa fi arogant o sa fi privit ca un o superior, dar nu era asa deloc.
    Am realizat asta si am transformat aroganta in placerea de a cunoaste oameni si de a-i pune in valuare, de a-i face pe ei sa se simta importanti.
    Momentan nu imi plac oamenii care nu sunt punctuali si recunosc ca desi imi propun sa ajung la timp, parca mereu se intampla ceva care ma face sa intarzi vreo 5-10 minute. Am de lucrat la acest capitol si acest articol m-a facut sa realizez cum imi pot descoperii mai usor defectele.
    Iti multumesc pentru articol,
    Paul

  12. buna Pera !
    am inteles exact ceea ce vrei sa spui…numai ca nu toti oamenii sunt la un nivel care sa inteleaga si sa poata sa practice ceva in sensul asta….in ziua de azi sunt destule metode prin care poti evolua si scapa in acelasi timp de o parte din " BALASTUL KARMEI " cu care noi toti am venit aici pe Pamant…la nivel mental fff. putini oameni reusesc sa se schimbe..insa la nivel subtil "spiritual " ..DA…poti face ceva pt. tine… subconstientul si supraconstientul trebuiesc echilibrate si trait in clipa prezenta ..acesta este echilibrul catre care va tinte omul nou EVOLUAT .. mult succes si ma bucur ca v-am descoperit…mai am si eu cu cine schimba o parere interesanta.

  13. e tare chestia cu cele 3 persoane puse pe hartie pe care nu le suporti si 3 lucruri care te enerveaza la ele!am facut si eu minitestul,si m-a pus pe ganduri…inseamna ca e de bine!vroiam sa-ti spun de forumul tau…nu ma inscriu deocamdata deoarece in conditiile impuse de tine pt e fi pe forum figureaza si obligativitatea de a posta lucruri interesante si de a avea cat mai multe voturi,ceea ce mi se pare deplasat..pai eu as veni pe forumul tau nu sa fiu in competitie cu tine,cu altii sau cu mine insami,eu as veni pt a intelege si a -mi dilata personalitatea!

  14. Foarte simpatic si util exercitiul, multumesc. L-am facut si in numai 5 minute am descoperit ce vreau sa schimb la mine, cum vreau sa-mi transform umbra. Apoi alte 5 minute in care am stabilit metodele prin care sa transform defectele in calitati.
    Eu cred ca autosugestia puternica in stare "alfa" practicata zilnic cel putin 21 de zile poate face minuni. Fiindca tai raul de la radacina, schimband "programele" direct din subconstient. Insa si efortul constient este important. Dar autosugestia/autohipnoza e de baza.
    Excelent articol, Pera, sa auzim numai de bine.

  15. Salut
    Va multumesc tuturor pentru comentarii. Dintre toti doar Elena se pare ca mi-a adresat o intrebare directa asa ca am sa ii raspund.
    @ Elena – Foarte buna intrebarea ta. " Daca nu imi place prostia inseamna ca sunt un om prost?".
    Nu m-am gandit niciodata in felul asta insa acum cand ma gandesc, prima oara as zice ca nu e vorba de placut/neplacut ci de o reactie emotionala puternica de nervozitate cand vezi o anumita trasatura la un om. Eu nu cred ca un om este pur si simplu prost. Poate avea IQ scazut dar un EQ foarte mare. Si apoi, "prostia " aceea la ce se refera? In ce aspect al vietii a gresit astfel incat tu il consideri prost? Daca nu stie sa citeasca de exemplu, si tie nu iti place " ca e prost" poate ar trebui sa ai compasiune pentru aceea persoana care nu a avut oportunitatea sa invete sa citeasca, nu sa te enerveze.
    Oricum, intrebarea ta naste multe alte intrebari. Daca imi dai un exemplu concret, pot sa iti raspund si eu mai concret.

  16. Vezi, Pera, ar fi bine sa mergi dincolo de intrebarea Elenei, intrebare pe care mi-am pus-o si eu, chiar inainte de a citi comentariile, referitoare la o calitate din text. Nu ma leg de prostie, fiindca e o "calitate" prea relativa. Daca nu imi place violenta inseamna ca sunt violent? Asta o spui in articol. E normal ca violenta sa nu-mi placa si asta vreau sa ramana o calitate a mea. In privinta multor alte sentimente iti dau perfecta dreptate: deseori ii condamnam pe altii pentru ceea ce facem noi; si se stie ca cine "ataca" primul distrage atentia celorlalti de la ceea ce face el insusi. Adica: "ce vorbareata e aia" spun, de regula, cei care nu au altceva mai bun de facut decat sa vorbeasca de altii.
    E frumos articolul. Mi-a placut in mod deosebit cel despre FRICA. Salut!

  17. Cu deosebit respect draga PERA te salut. Am citit pe sarite articolul tau, am inteles foarte bine ce s-a vrut a se puncta cu acest articol. Vrem sau nu sa acceptam dar noi toti traitorii pe acest pamant avem cate o doza de rautate , invidie si tot ce poate urati sufletul si caracterul unui om. Dar eu cred ca un om cu un caracter ales, cu dragoste pentru frumos si cu respect pentru toate minunile pe care DUMNEZEU le -a daruit oamenilor putem sa tinem , bine ferecate, aceste unelte ale lui SATAN. Bine inteles ca Elena s-a grabit cand a facut acea afirmatie…Consider ca pe pamant DUMNEZEU ne-a lasat pe toti egali…
    Pentru tine si colaboratorii tai deosebit respect
    VIOREL TUDORIE

  18. da… de obicei sunt foarte directa…si asa as vrea sa fie si ceilalti cu mine….cand m-am dus cu gandul la prostie nu m-am dus cu gandul la IQ….pentru ca nu am putea sa fim toti la fel de destepti….dar mai grav e atunci cand cineva se da destept si in fond asteptarile nu se vad atat de mult pe cat el ar vrea….sper sa intelegeti la ce ma refer
    Viorel ….nu stiu cat de egali ne-a lasat Dumnezeu…a…ca suntem egali in fata lui Dumnezeu asta e altceva…dar egali NUMAI in fata lui Dumnezeu

  19. servus ! si daca am trecut prin tot procesul, am descoperit unele aspecte "ascunse la vedere" ale Sinelui …. si imi plac asa cum sunt ? adica, stiu ca ma razgandesc usor (spre exemplu), uneori ma deranjeaza la ceilalti (cand ma afecteaza direct), dar n-as schimba asta la mine. e firesc ca ceea ce e perturbator in curtea celuilalt … acelasi lucru sa fie ok in curtea mea ?
    Elena ….. esti cumva avocata ? :)))))) Haioasa esti sigur !!!

  20. dak o persoana este mincinoasa si noi nu o suporta nu inseamna ca si noi suntem mincinosi. si sunt altele cauzele; nu ca ar fi umbra noastra:)) la articolul asta ai fost varza la restul articolelor pe care le-am citit cam jumate din fiecare au fost bune

  21. Buna! PERA SI RESTU!
    Eu ma straduiesc sa reduc aceasta teorie la urmatoare idee si zi`mi Pera ce parere ai mi`ar place sa citesc parerea ta.
    -A fi constient de ceea ce ma deranjeaza si sa fac ceva in privinta asta, sa schimb acele "lucruri derajante" sa nu ma mai deranjeze. Ma deranjeaza pentru ca exista un motiv, nu stiu care este intrebarea potrivita la aflare raspunsului!
    De ce ma deranjeaza?
    Cum pot sa schimb asta in ceva pozitiv?
    De ce as schimba? – aici ar fi cel mai bine sa existe raspunsuri pozitive care nu duc la indoieli
    Eu am inceput sa mint dar o fac constient pentru ca eu vreau, vreau sa invat si sa mint pentru distractia mea si sa observ reactia la aflarea adevarului.
    Pe mine nu ma deranjeaza daca cineva mine sau ma minte. Dar am observat ca:
    Toate persoanele care ziceau: sa nu mint; sau ca nu`i place miciuna.
    Sa dovedit ca ele fiind mincinoase. Dupa o perioada lunga momente de relaxare cand las ca gandul sa`mi zboara mi`a venit chestia cu minciuna in cap am analizat`o in comparatie cu mine pe urma cu ceilalti care nu ziceau nimic despre minciuna. Si pana la urma imi dau seama cine are tendinte sa minta.
    Un proverb "fai altuia ce tie iti place ca altu sa`ti faca".- acest proverb limiteaza nu ma indreapta spre iluminare!
    -si mergand dupa acel proverb rezultatele vor fi aceleasi pentru ca voi face mereu aceleasi lucruri.
    Dar facand ceva inprivinta a ceea ce ma deranjeaza, orizontul cunoasteri interioare si cunoasteri exteriare se mareste.
    Sayonara

  22. Ady 24 de ani -B
    Am citit din intamplare articolul dumneavoastra si mi s-a parut interesant ca tot ceea ce este scris aici "am fost eu" acum mi-am indreptat acele defecte de care ati scris,acum toata lumea ma iubeste si ma apreciaza pentru ceea ce sunt.
    Acum sunt mult mai fericit sunt impacat cu gandurile mele,totusi mi-au trebuit ceva ani sa fiu asa cum trebuie ceea ce sunt acuma nimic nu ma v-a mai schimba (nu ma indoiesc de nimic chiar daca mi se intampla ceva rau eu trec zambind dar cel mai mult imi place ca ii pot indrepta si pe cei din jurul meu care mi-au semanat,etc…),mi-e greu sa imi exprim ceea ce gandesc probabil unii dintre voi ati rade de mine si ati spune ca ma laud ca sunt bun,puternic..de aceea decid sa ma opresc,cei care au trecut prin asta inteleg ceea ce gandesc eu acum si cum sunt.
    Pentru cei care ii deranjeaza ce am spus eu si nu isi pot controla gandurile decat judecand pe altii,mergeti la urmatoriul comentariu,ce sunt eu nu poti fi tu, ce esti tu nu pot fi eu… life goes on (e doar parerea mea despre acest articol,numai bine celui ce la publicat poate si scris).

  23. wow, am mai citit despre asta ca vedem in altii defectele pe care le ascundem noi dar n-am reusit sa inteleg asta pana acum. pana cand mi-ai dat primul exemplu … in care m-am regasit complet. si din care am observat cum mi-am rezolvat defectele alea fara sa fiu constient de asta … acum ca sunt constient de asta poate voi reusi sa incep sa lucrez la alte defecte. foarte bun articolul dar greu de inteles, usor de interpretat gresit.

  24. Pe mine nu ma irita nici un defect al celorlati. Pur si simplu ignor defectele celorlati. Le observ, dar nu le bag in seama. Ce poate releva acest fapt pt umbra mea?

  25. Ceea ce ais crus tu in acest articol nu se aplica in toate cazurile.Faptul ca eu nu suport ca cineva sa ma minta nu inseamna neaparat ca eu sunt o persoana mincinoasa si etc.Este exact ca si cum mi-ai spune ca daca sotul meu ma minte ca nu ma inseala inseamna neaparat ca si eu il mint ca il insel.Exclus.Sunt persoane care se potrivesc descrierii tale din articol,dar nu toti,nici macar majoritatea.Eu de exemplu sunt o persoana mai agresiva si mi-am dorit tot timpul sa fiu calma,iar de suportat nu suport nici persoanle prea calme si nici prea agresive.Prefer ceva de mijloc cum sunt si eu,nici prea lent,nici prea rapid.

  26. ACCEPTAREA este greul vietii noastre.Nu putem accepta ca UMBRA este creata de noi,ca Egoul nostru a psrodus asta,caci suntem siguri- Rationalul ne comunica atit de,,limpede,,- ca asa ceva nu ne apartine.
    Odihna in gindire,eu las gindurile sa curga,sa vina si sa plece,eternul DE CE? e atit de obositor si cum nu mai sunt la virsta cind cineva sa-mi raspunda mereu la asta,nu mai caut raspunsul ci sentimentul ca il am.Umbra acestei vieti o am mereu in preajma mea sa-mi aminteasca cum nu as vrea sa fie ceilalti,accept ca absolut orice este posibil si ca in cei in care cindva n-am vazut decit umbrele,era de fapt o parte din intunecimea vietii mele pe care trebuie s-o scot la LUMINA si nu prin forta rationalului,ci prin inaltarea SINELUI.

  27. De exemplu daca urasc la cineva faptul ca face misto pt a-si satisface egoul si eu nu fac asta pana in punctul in care sa-mi hranesc ego-ul inseamna ca e umbra mea sau pot sa empatizez cu persoanele care au de suferit de pe urma mistocarilor?

  28. da asa este
    dar pun o intrebare ce se intampla daca sunt persoane pe care le placi si au trasaturi pe care tu vrei sa le dezvolti la tine pentru ca exista si vrei sa comunici cu ele sa interactionezi si ele sunt agresive cu tine sau ele te percep gresit ca arogant, intruziv, prea stitutor a toate si nu fac decat sa-ti dea lectii dar intr-o directie in care tu nu ai nevoie sau hotarasc pentru tine ca ti-ar fi mai bine asa fara sa te consulte asta iti doresti, poti nu poti. Daca tu ai nevoie de lectii in alta directie si daca sunt dispuse sa ti le ofere cum sa te faci inteles ca esti pregatit sa iei si mustrari si chiar multumesti pentru ele dar macar acolo unde ai tu goluri pentru ca stii care iti sunt si plusurile si minusurile si nici nu te arunci ca nesabuitul cu capul inainte, doza de risc fiind totusi cantarita daca poti sa o duci, cum poti proceda?????????????????????
    Uneori lectiile duse intr-o directie gresita pot genera un turn Babel sau un labirint fara iesire.
    Armonia conteaza foarte mult si chiar ti-o doresti

  29. Agresivitatea si lenea am inteles cum pot sa le transform. Alte trasaturi care ma deranjeaza la altii sunt : indiferenta, detasarea, nehotararea, confuzia, neincrederea, duritatea, aspectul neingrijit. Nu-mi dau seama in ce ar trebui sa le transform.

  30. Stii ce era agresivitatea mea negata, dusa innpartea luminoasa ? Capacitatea de a fi hotarata, ferma, succinta. Eram ” moale” cu firoa asta negata. Inca mai am de asumat fiindca observ ca mai am izbucniri. Si eu sint ” ucenica” a lui Jung 🙂

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.