Despre ce e cu adevărat Workshop-ul Alfa – ep. 1

Școala Alfa vine să răspundă unei nevoi mari pe care o simt de ani de zile și care e în creștere permanentă.

“Ce bine ar fi să se învețe lucrurile astea la școală!”

Așa sună mesajele pe care le primesc constant pe email sau pe blog-ul Personalitate Alfa.

Așa e. Ar fi extraordinar.

Cum ar fi să merg la școala de stat și să arăt unde greșesc profesorii, cât de mult rău i se face elevului prin metode pedagogice învechite, să le spun să schimbe materiile cu altele mai relevante în care ELEVUL ca și client are un cuvânt de spus și își alege calea asistat și ghidat de profesioniști care cunosc elemente de coaching, psihologie, și mentoring astfel încât să ghideze omul spre descoperirea sa exterioară și apoi spre rezultate exterioare care să aducă împlinire?

Cum ar fi să spun de mâine că profesorul încă din prima clipă de când dorește să devină educator trebuie să primească la rândul lui o educație ca și un cosmonaut pentru că profesionalismul și pregătirea lui decid destinul vieților pe care le va atinge și succesul sau dezastrul unei întregi societăți?

Sunt lucruri atât de uriașe în discuție încât ele nu pot fi atacate frontal și eu aș fi dat afară din orice școală pentru că aș provoca la ieșirea din zona de confort, iar confortul este un lucru la care ființa umană nu renunță fără luptă.

Eu nu vreau să mă lupt cu oamenii ca să îi conving să trăiască mai fericiți, împliniți și prosperi. Prefer să fiu un exemplu care să inspire și cine își dorește să afle mai multe va veni să ceară. E un model care a funcționat perfect până acum bazat pe cerere și ofertă, pe nevoile reale ale oamenilor.

De aceea Școala Alfa a pornit ca din pușcă în proiectul pilot pe care îl avem în Timișoara cu rezultate excelente în doar 6 săptămâni. Obiectivul nostru numărul 1 a fost să creăm un grup extrem de strâns, o comunitate care să își ofere sprijinul necondiționat pentru a evolua, pentru că asta e ceea ce lipsește aproape cu desăvârșire din dezvoltarea personală românească.

Avem profesori, mentori, coachi, psihologi care predau, dar apoi omul pleacă acasă și este din nou prins de problemele cotidiene și uită sau își pierde energia pentru schimbare. Dacă te uiți la școala de stat, un lucru pe care îl putem observa este că se pune accentul pe munca individuală iar colaborarea se numește “copiat” și este pedepsită.

Mai crede cineva că în această viață poți să reușești de unul singur? În lumea reală, în orice întreprindere, afacere sau eveniment este pus accentul pe colaborare pentru că oameni cu talente și personalități diferite să poată să aducă soluții ingenioase și creative prin colaborare.

Comunitatea este lucrul care lipsește cel mai mult în acest moment în dezvoltarea personală din România și prin Școala Alfa vrem să aducem la un loc oameni cu valori asemănătoare, cu energie pozitivă și cu visuri mari pentru ca împreună să realizeze lucruri extraordinare.

Pe lângă întâlnirile clasice de 4 ore pe care le avem la proiectul pilot în care se face dezvoltare personală practică pe pâine, am început să încurajăm oamenii să iasă și să facă activități împreună în afară întâlnirilor.

Iar lucrurile au decolat. Am ieșit în club:

unnamed

Oamenii au început să propună întâlniri pentru a juca boardgames, a povesti și a se distra pentru că simt nevoia să fie din ce în ce mai des cu oameni care îi înțeleg, acceptă și admiră.

unnamed (1)

Au început să apară discuții despre ce activități preferate are fiecare pentru a alege și a face lucruri noi și interesante împreună:

unnamed (2)

Toate astea se întâmplă fără să le spună Pera că trebuie să se întâmple. Nu poți crea o comunitate cu forța… însă intuiția mea a spus că tot ceea ce trebuie să fac este să creez un mediu potrivit și apoi puterea grupului va erupe și va produce o evoluție și o schimbare în viața tuturor cum nu se poate întâmpla individual decât poate în 20-30 de ani de dezvoltare personală.

Ceea ce școala Alfa propune este un stil de viață, nu doar dezvoltare personală și de abilități specifice. Acum că mi s-a confirmat ceea ce bănuiam, e nevoie să creăm aceste oaze în cât mai multe orașe din România.

Unul din obiectivele workshop-ului Alfa a fost să punem bazele comunității Alfa în Cluj, Timișoara, București și Iași urmând să extindem proiectul și în restul țării și în comunitățile din diaspora.

Nu putem face în toată România dintr-o dată pentru că dacă ar fi după mine aș face totul într-o clipă însă munca necesară e uriașă și e nevoie ca această dezvoltare să se întâmple progresiv.

Pe măsură ce avem din ce în ce mai mulți oameni care înțeleg acest concept și încep să îl trăiască, ei pot duce mai departe valul și acest stil de viață și schimbarea în felul în care facem dezvoltare personală va fi normală.

Acum 10 ani de zile erai considerat sectant dacă făceai dezvoltare personală, acum e normal să citești cărți și să mergi la evenimente. Azi, oamenii fac dezvoltare personală și apoi se întorc în mediul și la viața de care vor să scape iar schimbarea lor întârzie.

Peste câțiva ani, orice om care va dori schimbarea va putea să intre într-un grup al Școlii Alfa și va avea tot sprijinul pentru a crea și susține schimbarea rapidă fără a mai reveni la vechile obiceiuri și vechiul mod de a fi și de a gândi. Însă toate lucrurile mari au nevoie de un început. Putem pune împreună bazele unei comunități ce va schimba România, nu atacând vechiul sistem ci creând unul nou, cu valori noi, în care accentul este pus pe sufletul uman și apoi pe realizările lui, care implicit vor fi mult mai mari dacă prima oară s-a cunoscut, vindecat și energizat cu ajutorul unui grup de oameni care sunt ca o nouă familie.

Partea de comunitate este doar unul dintre marile beneficii pe care școala Alfa vrea să le ofere, iar începutul este exact acest workshop care va stabili care sunt primele grupuri ce vor începe munca sub ghidarea echipei Alfa și a ceea ce am învățat noi că funcționează.

În episodul următor vreau să îți povestesc concret și specific ce abilități am propus să dezvoltăm la școala Alfa, iar ele se împart în 3 mari categorii:

  • Abilitățile Alfa
  • Abilitățile de mentor Alfa
  • Abilitățile de autocunoaștere și muncă interioară

unnamed (3)


Per aspera ad astra
Pera Novacovici

Salutări din partea primei generații din scoala Alfa!

unnamed (4)

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.