Despre slujbe, relatii si psihologie – interviu cu mine :)

1. Cine este Pera Novacovici? Cum te-ai descrie într-o singură frază?

Un psiholog nonconformist. Imi place sa ii surprind pe oamenii care cred ca stiu cum trebuie sa arate, sa se comporte si sa traiasca un psiholog.

2. Ai renunţat la prima facultate şi la o slujbă relativ bine plătită pentru a-ţi urma visul; ai recomanda oricui să facă asta sau crezi că o asemenea schimbare radicală se potriveşte doar pentru anumite tipuri de persoane?

Nu stiu cat de mult poti sa induri. Eu nu as recomanda tuturor calea mea pentru ca a fost dura.  Saracie, foame, singuratate. Cativa ani. Mi-a luat 4 ani sa imi revin dupa ce am plecat de la Poli si am mers la Psiho.  Dar a fost ceva, din prima secunda cand am ales sa fac ce vreau eu in viata care mi-a dat o putere imensa.

Acel gust al libertatii care nu se compara cu nimic altceva. Si suferintele si foamea si singuratatea au fost suferinte usor de dus cat timp am avut libertate.  In schimb banii aia de la job care te limiteaza, programul fix, sentimentul ca sunt sclav, au fost mult mai dureroase .

Asa ca am ales, cu riscul de a muri in sant ( pe atunci m am gandit ca poate ajung si asa) 🙂
Insa nu am ajuns. Mi-e foarte bine acum.

La 30 de ani, cu toata viata inainte si traind foarte bine din psihologie.  Si sunt liber in continuare, implinit si fericit.

Tu stii ce te doare mai tare. Asta va determina alegerea ta

In filmul „ Fight club” e un citat care zice asa:” Nu esti cu adevarat liber pana nu ai pierdut tot ce ai”. Eu am aruncat in prapastie tot ce am avut si am simtit libertatea. Si mai e un citat care l-am descoperit recent. „ Cine vrea sa dea libertatea pe sentimentul de siguranta, nu le merita pe niciuna”. Vad oameni care au ales siguranta si nu au niciuna nici alta zilnic.

Pensionarii, salariatii cu credite si asa mai departe.

As alege oricand sa fiu sarac si singur da sa pot sta pe o banca intr-un parc intr-o zi de primavara si sa ascult un audiobook de dezvoltare personala decat sa merg la un job cu program fix unde un sef sa imi latre ordine si de la care ajung prea obosit acasa ca sa mai am timp sa traiesc.

Repet, alegerea depinde de cat poti sa induri si ce te doare cel mai tare.

3. Românii priveau în trecut cu suspiciune persoanele care apelau la un psiholog; s-a schimbat această atitudine? Care este rolul unui psiholog?

S-a schimbat mult atitudinea. Se mediatizeaza mult fenomenul si lumea nu mai e asa reticenta. Va mai dura ceva pana cand oamenii vor intelege care e rolul unui psiholog insa suntem pe drumul cel bun.

Rolul unui psiholog este sa scoata propriile tale resurse la suprafata. Cand zic resurse, zic optimism, entuziasm, putere de lupta, ambitie, iubire, umor si restul.

Psihologul nu iti rezolva problemele. Si daca incearca sa faca asta face o greseala.

Rolul psihologului e sa puna intrebarile potrivite pentru ca tu sa iti dai seama care e cu adevarat problema.

Poate vi la psiholog si tu spui ca esti motivat sa faci sport, sa mananci sanatos si sa slabesti.

Dupa o ora de dialog, iti dai seama ca defapt vrei sa iti pedepsesti partenerul de cuplu pentru ca te neglijeaza si in semn de protest mananci si nu mai ai grija de tine ca sa ii arati tu lui …:)

Asadar, rolul psihologului e sa iti fie ghid in calatoria ta interioara. Toti oamenii au tot ce e nevoie in ei ca sa depaseasca orice obstacol. De asta iubesc psihologia, ca da puterea oamenilor  asa cum Prometeu le-a dat focul.

Partea draguta e ca orice psiholog care se respecta merge la randul lui la un psiholog cu care sa isi dezbata propria lume interioara . Tota vita schola est

4. Care consideri că sunt cele mai mari probleme psihologice cu care se confruntă oamenii din ţara noastră? Sunt ele specifice doar României sau există peste tot?

Iti spun o problema mare in lume si la noi. Oamenii muncesc atat de mult ca sa dea bine in ochii celorlalti incat fac exact opusul. Problema numarul 1 e de AUTENTICITATE. Adica sa avem curajul sa fim noi chiar daca suntem aratati cu degetul. La sfarsitul zilei fiecare om are atat de multe probleme incat fiecare se gandeste la oalele lui si tu iti dai seama ca toata ziua te-ai pregatit sa arati bine, sa vorbesti bine, sa te comporti bine astfel incat sa te admire lumea iar la sfarsit nimanui nu –i pasa. Mai arunca unii comentarii rautacioase la adapostul anonimitatii sau  se gasesc oameni care sa aiba o alta parere decat a ta.

Insa la sfarsit ti-ai consumat energia fiind oricine numai tu nu.

E mare lucru sa nu mai fii un sclav  al aparentelor si mai ales sa arati degetul mijlociu celor care te judeca pentru cine esti. Atat de mare e dorinta de a “ apartine” unui grup social incat oamenii se straduiesc sa fie cameleoni, sa se potriveasca cu acel grup insa tocmai asta te face sa te indepartezi de ceea ce inseamna sa “ apartii” unui grup al tau. Doar fiind tu, cu bune si rele si cu curajul de a te arata in ciuda judecatii multimii vei reusi sa iti gasesti grupul de care chiar apartii.

Specific pentru romani e mentalitatea si atitudinea. Multi romani se plang ca niste babe plictisite care stau la sat pe prispa. Pune mana si treci la treaba.

Iti arat tineri romani de 21 de ani liber financiar cu afaceri online , care au inceput de la 0 la 19 ani si acum fug cate un weekend la Milano sa isi bea cafeaua.

Scuzele sunt accesoriu pentru romani. Adu-mi orice scuza pentru care inca nu iti traiesti viata pe care ti-o doresti si eu iti gasesc 3 cazuri de romani care in conditii mai grele ca tine au reusit ceea ce tu nu ai curaj nici macar sa incerci. Asta e batalia mea. Sa dau peste bot  celor care sunt plini de scuze si victimelor. Sa le dau peste bot pana se revolta, se ridica si apoi isi schimba viata.

5. În perioada comunistă a existat un conservatorism sexual exagerat şi o lipsă acută de informare în domeniu; cum au evoluat mentalităţile şi ce crezi că ar mai trebui să se schimbe?

Am avut un program recent despre educatie sexuala pentru baieti. E un succes din multe puncte de vedere insa marea masa a reactionat cum ne asteptam. Sexul e inca subiect tabu in Romania si culmea, toti romanii se plang ca nu exista comunicare in cuplu 🙂 Pai daca nu vorbesti despre sex nici macar in cuplu cum vrei sa ai o viata satisfacatoare. Mai bine tagi ca mutu si te desparti sau divortezi. Poate inca dupa 3 relatii nereusite te prinzi la ce foloseste chestia asta numita “ comunicare”

Deci da, cred ca trebuie sa se schimbe si ma bucur ca impreuna cu partenerii mei suntem la baza acestei schimbari de mentalitate.

6. În domeniul relaţiilor de cuplu, care sunt cele mai frecvente întrebări pe care le primeşti de la cei care îţi citesc materialele?

Dupa ce strica tot ce poate fi stricat, oamenii vin sa ceara ajutor.

Eu le spun ca preventia e mult mai buna si ca educatia in seductie si despre relatii ii salveaza de foarte multe neplaceri.

Educatia face diferenta. Un om educat are relatii MULT mai de calitate cu sexul opus.

Asadar, intrebarile frecvente sunt :” M-a parasit, ce pot sa fac?” sau “ Il/o vreau inapoi, ce pot sa fac”

Sa te educi si sa intelegi ca relatia de cuplu este un vehicol pentru evolutia ambilor parteneri. Iar valoarea ta ca individ se masoara in capacitatea ta de a ramane in relatii bune cu cineva cu care ai fost intr-o relatie de cuplu.

7. Cât de importantă este comunicarea în relaţiile inter-umane şi cum poate fi ea îmbunătăţită?

Comunicarea e deja cliseu. Toti stim ca e nevoie de ea insa habar nu avem cum sa o facem.

Iti ziceam mai devreme de autenticitate. Cel mai important e sa sa stii sa ceri ce vrei. Inclusiv sa spui“ stai jos, vreau sa comunicam”.

Cu asta incepe comunicarea si e un act de curaj sa ceri ce vrei.

Simplu? 🙂

8.Ce-i împiedică pe oameni să fie “personalităţi alfa”, să nu se mai plângă şi să devină puternici?

Buna intrebare.

Ii impedica mediul in care traiesc si educatia. Care sunt cat de cat legate.

Parintii, prietenii, scoala, mass media. Acesta este mediul si din pacate mediul nu e aliatul tau. Nimeni nu vrea sa fii tu cel mai bun, cel mai frumos, cel mai destept.

Societatea te vrea sclav.

Fa-ti CV-ul si obtine un job bine platit. Asta li se spune studentilor. Si asta numim educatie si perspectiva? Asta inseamna sclav modern.

Nu am vazut facultati in care sa te invete sa iti incepi afacerea si sa o faci rapid profitabila.

Nu pentru ca nu se poate. Iti aduc acum exemple si studii de caz sa vezi pustii din noua generatie cum fac mii de euro.

Si profesorii si elevii sau studentii sunt victim intr-un sistem care merge din inertie. Nu cred ca e noua ordine mondiala sau teoria conspiratiei. Cred ca facem ce stim ca merge din comoditate si lene si nu se ridica nimeni sa spuna :” Ba, suntem prosti?” Hai sa facem lucrurile altfel. Mai repede,mai bine si sa ne simtim si bine.

Sistemul educational actual e un mamut pe moarte. Viitorul apartine celor care se educa singuri si devin experti in pasiunea lor si acolo unde au talente inascute.

9. Este seducţia un scop în sine sau obiectivul final ar trebui să fie o relaţie fericită pe termen lung între doi parteneri maturi?

Seductia e pentru relatia de cuplu ceea ce scoala de soferi e pentru un sofer J Cred ca metafora asta spune tot. Viata curge ca un rau de munte. Daca iti faci un “ obiectiv final” s-ar putea ca la prima curba spre obiectiv sa te trezesti cu barca rasturnata si sa trebuiasca sa iti refaci planul.

Relatia nu e un scop in sine. Evolutia individuala in cadrul unei relatii e un scop in sine.

Ai observat cum 2 oameni care isi jura iubirea ajung sa se urasca de moarte cand nu mai isi satisfac nevoile unul altuia?

Te intrebi unde e iubirea?

Evident, iubirea exista si e cea mai puternica forta din univers insa ca sa o poti intelege si trait e important sa iti faci lectiile. Poate vorbim odata doar despre asta.

10. Care sunt proiectele la care lucrezi acum şi ce planuri de viitor ai?

Vreau sa ajut oamenii sa isi resolve problem de baza ca sa putem apoi trece la lucruri mai evoluate.

Cand ti-e foame nu prea iti arde sa te uiti la picturi.

Viziunea mea e sa pot da oamenilor educatie ca sa poata face bani, sa fie satisfacuti sexual si sufleste cu parteneri de viata si sa fie sanatosi.

Apoi vreau sa ii duc mai sus de atat in latura spirituala a dezvoltarii noastre ca fiinte umane.

Ca plan de viitor e sa formez oameni care apoi sa poata forma la randul lor alti oameni. Asa cred ca se schimba o mentalitate si o generatie.

Iti multumesc pentru intrebari.

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

30 de răspunsuri

  1. Buna, Pera. Te apreciez pentru ceea ce faci, pentru ceea ce mi-ai transmis prin cartea "Personalitate Alfa" si bonusurile aferente.
    Datorita informatiilor primite de la tine, mi-am putut crea o imagine a ceea ce vreau sa devin si cum ajung acolo.
    Iti doresc mult succes in planurile tale de viitor! Avem nevoie de oameni care sa poata forma alti oameni.
    My recent post Dezvoltarea personală- de urmat sau de evitat

    1. Ce ai spus mai sus este adevarat, iar faptul ca realizez acest lucru ma darama pur si simplu.
      Imi da de gandit, de reflectat, Ce e grav insa, e ca nu vad o solutie sa apic in viata mea ceea ce tocmai am citit (in special la intrebarea 2).
      Multumesc din suflet pentru tot ce ai facut pentru mine incepand cu vara anului 2009.

  2. Da,foarte corect ceea ce spui ;doar ca in anumite momente ale vietii, nici banii nu te mai pot ajuta..cat despre seductie-relatia de cuplu,asta, priveste in mod special o anumita grupa de varsta …

  3. Mare adevar la raspunsul intrebarii 8, sa speram ca vor citi asta cat mai multi si se vor trezi odata!
    Iti multumesc Pera, pentru ceea ce faci!
    My recent post Studii

  4. Dabea astept sa ajungi la latura spirituala a dezvoltarii umane.
    Si eu la fel ca si tine, sunt nonconformist, parerea mea, e ca in timpurile astea, unde daca te doare ceva, esti slab…nu se merita sa fi altfel. Trebuie sa fi nebun(diferit de ceilalti). "Sper" sa ajung un psiholog dement, care face rap si fumeaza Kent :))

  5. Doamne Pera,
    Tu chiar ti-ai propus sa schimbi lumea si chiar o faci.Noi toti suntem tovarasii tai de calatorie si-n bucuria inimii noastre vedem mult mai multi.Copiii nostrii, fratii nostrii,sotii nostrii,colegii si daca ne uitam in zare chiar nepotii nostrii.
    Cu drag la drum!

  6. Intamplator sau nu,citesc aceste randuri …si ma gandesc la relatii.Oare ce se intampla cu noi,in jur e totul un haos,un dezastru in ceea ce priveste relatiile.Oamenii nu se mai suporta,nu se mai iubesc,cred mereu ca alt partener va fi mai bun.DAr……eroare….nici cu alt partener nu e bine…..decat ca este nou,atat si nimic mai mult.Problemele raman acolo,in noi.Poate nu este intamplator ca citesc asta azi,acum,si ca tot azi m-am intalnit cu omul langa care am trait 15 ani si care a ales sa fie cu altcineva.Nu a avut nici macar curajul sa spuna ca nu mai e multumit si vrea altceva.A ales sa-si gaseasca pe altcineva…..Intrebandu-l daca e constient de ce trauma mi-a provocat ,mi-a raspuns ca a facut ce face toata lumea!Ce as mai putea spune la un raspuns ca asta?Nimic!Ps,merg la psiholog de ceva timp,nu pt o trauma anume ci pt a ma intelege,a-mi identifica frustrarile si a evolua.

  7. Salut Pera,
    Aş vrea totuşi să dezbat cu tine, pe baza a ceea ce spuneai mai sus:
    "As alege oricand sa fiu sarac si singur da sa pot sta pe o banca intr-un parc intr-o zi de primavara si sa ascult un audiobook de dezvoltare personala decat sa merg la un job cu program fix unde un sef sa imi latre ordine si de la care ajung prea obosit acasa ca sa mai am timp sa traiesc."
    Bun, înţeleg unde baţi, însă nu este totuşi o abordare orientată prea mult spre anumite tipuri de profesii? Îţi vorbesc din propria mea experienţă. Eu sunt programator şi am luptat şi încă lupt să fiu un programator de vîrf. Asta este vocaţia mea. Asta îmi place să fac. Am un şef. Am program fix de lucru.
    Dar viziunea e diferită. Pentru mine acest şef este totuşi un model (omul este un programator foarte bun), este un practice manager excelent. Nu lătrăm unii la alţii, sîntem o echipă. Şi găsesc pînă la urmă, timp să mă plimb şi prin parc, chiar dacă acum fac naveta Arad-Timişoara în fiecare zi. Găsesc timp să plec în excursii cu prietenii.
    Şi nu mă simt un sclav, doar fiindcă lucrez la o corporaţie care-mi permite să excelez în domeniul în care-mi place să lucrez. Recunosc că fac parte din sistem, ba chiar îl "consolidez" prin ceea ce fac. Dar acest sistem poate să lucreze şi în avantajul tău. Mi se pare că pui problema gen "sclav" destul de radicală…

  8. Planurile tale de viitor suna intr-un mare fel….sper sa nu fii singurul care isi doreste sa formeze oameni pt a schimba mentalitatea asta care inca ne apasa…. SUCCES!!!!

  9. DRAGA PERA, TU ESTI UN FERICIT CARE DAI SI ALTORA FERICIRE
    DE FAPT, ESTI UN VISATOR CONVINS CA VISELE BUNE POT DEVENI REALITATE. POVESTILE TALE FAC BINE UNEORI, DESI IN VIATA E CU TOTUL ALTFEL.
    CU BINE, LUMI

  10. Pera , nu contest ca nu poti sa faci bani din online, dar omule , daca toti oamenii ar ascuta sfatul asta ….hai trece-ti pe online , in curand ar fi toti offline. E ok sa sa faci bani usor , dar mai indeamna si la munca …"cu sapa" , cred ca ai vazut si tu situatia reala , din tara campii intinse care pe vremea "mult uratului trecut" erau toate cultivate …acum sunt cultivate cu scaieti sau …sau cultivate de altii din afara care fac afaceri de milioane din offline; Stiu ca pentru a face un lucru un om trebuie motivat ,dar mie mie se mare ( mie) ca va invartiti in cerc cu "motivarea" ( inclin sa cred ca tipul destept care bea cafeaua la Milano e Andrei Hasna ) , ok asta e un caz , dar frate nu toti au fost haraziti de D-zeu cu o viziune sau cu aptitudini asa de bune , Nu cred ca toate tarile civilizate au numai "onlaisti , si mouseisti ". Crede-ma ca nu mai cred , neamul romanesc e de kkt …sunt roman , ma mandresc uneori cu iluzi trecute sau in trecere , dar neamul asta e gentic handicapat ; Bine ar fi ca stare actuala a neamului astuia sa fie starea de nimfa , dar cred ca e starea de rama . Sloganul national , daca mie imi e bine , ma doare in c*r de tine ….individual vorbind …chiar si in familii. Inca nu am cunoscut atat de bine alte civilizatii , dar noi romani parca suntem batuti in cap. Comentariul asta nu ma reprezinta …prea mult dar uneori nu mai rezist , cat de bolnav de optimism sunt eu din fire ( de ex : am facut 2 ani naveta -plecam seara la 22;00 dintr-o locatie pentru a ajunge in alta la 23:30 mergeam prin ploaie , noroi , apa si cu toate astea radeam de situatie –gadeam ca viata imi da un test , si le accept cu entuziasm) , dar viitorul tarii asteaia e la marginea rapei , stiu ca noi suntem viitorul , ca in mainile noastre sta puterea de a schimba ceva rau in ceva bun , DAR Pera , vreau sa vad actiune reala , vreau sa vad mase de tineri dornici de schimbare , vreau sa vad adevaratii alfa , sa vorbeasca in fata lor , vreau SA VADA REAL, PALPABIL . M-am saturat sa ma amagesc cu un articol scris frumos , cu o doza de optimism supraconcentrat , Cer prea mult ca vreau SA VAD MISCARE , REALI , ACTIUNE , …Cred ca da ….doar cand arunc o privire in strada si vad adevarta realitate …nu aia care o vad peste granita la alta gena de om si o transpun mental la coltul meu de tara , vad jeguri morale , vad viitor spulberat , vad lupte abandonate , vad gaini care se dau vulturi , vad soarci care se dau lupi ( alfa ) ….vad tot ceea ce nu ar trebui sa vad … sunt eu defact …cer prea mult de la …CINEVA .
    Faci o treaba buna Pera , dar pune mai mult suflet …chiar tu ai recunoscut asta …ca de multe ori scriai articole motivationale …si pa pa nu te mai interesa rezultatul real –vezi asta e handicapul national …EGOISM DUS LA EXTREM ….care duce la PIEIRE . si cu asta basta

    1. Gandeste te unde te duc aceste convingeri cum ca neamul romanesc e intr un anume fel. In orice tara gasesti o atitudine mai putin bunavoitoare si care se plange, poate ca le noi destul de pregnanta, dar e frumos cand iti dai seama ca totul depinde doar de tine, nu de cum e tara.
      Wayne Dyer spunea ceva genial: nu poti sa schimbi lucrurile, poti sa schimbi modul in care vezi lucrurile
      Succes!
      My recent post Interviu cu Tania Tita- Prosperitate si Abundenta

  11. Salut,
    Imi face placere sa citesc tot ce scrii, ma uimesc experientele tale si zici ca este posibil sa-ti realizezi visele cu conditia sa crezi in ele…imi doresc sa-ti aud parerea : o femeie ramane singura, pierde tot, poate sa stea linistita pe o banca pentru ca si-a castigat libertatea,crezi ca poate sa se hraneasca din asta? O sa-i tina de foame acea libertate? Incotro s-o ia?
    Sa se bazeze pe principiul ca" nu exista pierdere fara castig"?
    Posibil ca binele pentru acea femeie abia acum incepe sau…o sa clacheze?
    Succes in tot ceea ce faci! 🙂

  12. "Ca plan de viitor e sa formez oameni care apoi sa poata forma la randul lor alti oameni. Asa cred ca se schimba o mentalitate si o generatie."
    Salut Pera,
    Si eu vreau sa fac parte dintre cei care schimba mentalitati imbaxite de praf si ruginite in mentalitati deschise, libere, pozitive si creative.
    Si eu am facut psihologia. Am facut-o din mai multe motive. E un domeniu captivant care nu va inceta niciodata sa aduca ceva nou si interesant. Cu ajutorul ei te intelegi mai bine pe tine insuti si pe cei din jurul tau dincolo de aparente si de mastile pe care fiecare le poarta in diferite contexte.
    In fine nu vreau sa vb mult despre lucruri pe care le stii deja.
    Ce vreau este sa ma alatur voua in efortul interesant si captivant de a schimba mentalitati si de a motiva oamenii sa-si schimbe viata in bine si sa inceapa sa traiasca cu adevarat.
    Mi-ar placea sa ne cunoastem si sa vedem unde ma puteti "folosi" in demersul pe care l-ati inceput.
    Am multe de oferit si multa energie si cu sau fara ajutorul vostru tot in aceeasi directie ma indrept spre care va indreptati si voi …. dar cred ca impreuna vom ajunge mai repede si vom fii mai castigati si mai bogati cu totii daca suntem mai multi si din ce in ce mai multi. In felul asta se va raspandi mult mai repede mesajul pe care vrem sa-l transmitem.
    scrie-mi pe mail ([email protected]) cum pot lua legatura cu tine
    Succes !

  13. Mda nu am inteles ce s-a intamplat si cum se activeaza un comment aici.
    Vad ca nu a aparut comentariul meu asa ca reiau un pic…
    "Ca plan de viitor e sa formez oameni care apoi sa poata forma la randul lor alti oameni. Asa cred ca se schimba o mentalitate si o generatie."
    Si eu am facut psihologie si m-am dezvoltat persoanal destul de mult fata de punctul de unde am plecat …. si ce sa crezi?! MAI VREAU !!! 🙂 Nu vreau sa ma opresc niciodata din dezvoltare personala, financiara si spirituala.
    Ce vreau este sa ma alatur voua in demersul pe care l-ati inceput, pentru ca impreuna vom ajunge mai repede acolo unde vrem decat fiecare pe drumul lui.
    Poti lua legatura cu mine la mail ([email protected])
    Succes, Pace si Prosperitate ! 🙂

  14. Ave Pera un interviu cu noi la dumneavoastra cand?. Avem intrebari ce inca nu am gasit raspuns ,e o munca de titan dar cred ca se merita,intrebari ,raspunsuri, corelati si inspiratie.Ce spui accepti provocarea domnule psiholog,toti pentru unu si unul pentru toti.

  15. N-ai inteles, Sergiu:)) Cred ca ce a vrut sa spuna Pera referitor la termenul de "sclav" e cu totul diferit. Esti sclav doar atunci cand te comporti ca unul dar mai ales cand te simti ca unul si nici macar n-o constientizezi. Daca ai constientiza-o n-ai mai fi unul. Sclav nu poti fi decat atunci cand :personalitatea" ti-e ingradita, sufletul sufocat si de multe ori corpul bolnav. Deci atata timp cat iti place ceea ce faci indiferent ca esti angajat sau nu, atata timp cat iti mai dai seama ca faci parte din ceva maret si-ti gasesti timp sa admiri un copac sau o floare intr-o plimbare(rimeaza nu alta!!) eu spun ca nu poti fi sclav.
    Dar daca totusi esti, solutia lui Pera e viabila. Toate astea se rezuma la Iubire si Pera stie despre ce vorbesc. E acea Iubire la care ar trebui sa aspiram toti. Dar de ajuns despre asta. Mi-a placut interviul si inca ceva pentru toti" Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume"-Mahatma Gandhi. Shimba-te tu primul daca vrei ca Romania sa se schimbe, nu-i astepta pe altii sa-ti tot dea exemple. Toate cele bune!

  16. „As alege oricand sa fiu sarac si singur da sa pot sta pe o banca intr-un parc intr-o zi de primavara si sa ascult un audiobook de dezvoltare personala decat sa merg la un job cu program fix unde un sef sa imi latre ordine si de la care ajung prea obosit acasa ca sa mai am timp sa traiesc.„ Pera Novacovici
     
    frumos spus.

  17. @Andrei
    Aoleooooo…cati sclavi cunosc/isi recunosc siesi statutul de sclav vandut si supus – iar pe deasupra, nici cu gandul nu gandesc ca ar putea fi altfel (liberi, spre exemplu)DAR cand colo…. nici nu-si doresc sa iasa din ‘statut’!
    Cu iubirea, raman la stadiu (atunci cand poti) la ceea ce s-a spus „iubeste-l pe aproapele tau, ca pe tine insuti” …restul…e poveste, sau cancan! Iar daca nu poti sa-l iubesti, macar sa nu-l urasti…cu toate, ca-ti VINE uneori, sau deseori!
    De ce?! Pentru ca, de multe ori se intampla sa-l simti pe ‘aproapele’ la modul asta: „aproapele meu este Iadul” spune Filip Neri…cati n-am simtit cate-o data, asta?! Fata lumi asteia ar arata altfel daca ne-am iubii cum ni se porunceste…

  18. Am recitit articolul tau si mi-a placut la nebunie ”Sistemul educational actual e un mamut pe moarte. Viitorul apartine celor care se educa singuri si devin experti in pasiunea lor si acolo unde au talente inascute.” – e falit de mult!
     
    De pe vremea mea…nu puteam sa inteleg de ce atata incapatanare de a tine cu dintii de un sistem cretin, de unde atata obedienta si prefacatorie….si la profesori, si la parinti, si la elevi..care tineau sa ramana in sistemul deja trasat!
    Ce daca simteau ca ceva e fals, ipocrit, depasit?! Zona de siguranta/confort….de care spuneai..
    Eu – o rebela, o tembela…de cand ma stiu!
    Am vorbit si am actionat pe dos fata de ceilalti pentru ca daca n-as fi facut-o…simteam ca ma sufoc si nu m-as mai fi respectat pe mine insami!
    Si acum trag ponoase pentru chestii similare; sa vezi tu, Pera cum…unii – mai tineri decat mine – ajunsi sefi au  o gandire si-o atitudine ce l-ar rusina pe impuscatu” ;
     
    -pe mine asta ma sperie mai rau ca orice! Credeam ca numai dinozaurii ori seniorii care sunt in prag de pensie mai gandesc aiurea…de unde!!!
     
    Sa-i vezi p-astia tineri cum reactioneaza si cum te taxeaza ca nu accepti botnita si lanturile de la maini si de la picioare…e trist sa vezi produsul dinozaurilor si seniorilor de azi, a ceea ce-au fost ei in tinerete si cum au reusit sa eclozeze  ”copii perfectionate” ale alor, in tot ce-a avut/si a fost inainte de ”89….e revoltator, nu numai trist!

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.