Reguli de sanatate pentru o personalitate alfa

Cele patru subcategorii ale rubricii „Starea ta de bine” sunt generoase in informatii si subiecte si nu am terminat de realizat un „big plan” a ceea ce voi scrie luna asta / anul asta (dar am notat si pus la vedere), iar Pera ma zoreste sa dau articolul nou–pleaca joi la Bootcamp  in Slovacia.

Distractie placuta va urez norocosilor care aveti sau v-ati facut timp liber !!!

Momentan sunt ocupata cu proiectul de reamenajare al showroomului in care lucrez ca designer – facem bugete ,am vopsit pereti, decoram , aplicam sfaturi practice invatate,– toate acestea le voi fotografia si va fi material pentru urmatorul articol incadrat la Ambientul tau.

M-am hotarat sa dau curs instinctului meu (si aprobarilor lui Pera 😉 si sa scriu in functie de continutul mesajelor primite / postate si in functie de probleme reale de care va loviti voi toti.

Cineva m-a intrebat ironic daca pun in practica ceea ce scriu.

Simt nevoia sa va spun ca eu nu am rol de psiholog atestat  in rubrica de fata – eu fac design , am hobby-uri pe care doresc sa le transform in „stil de viata” , ma preocupa „sa ma simt bine” avand in vedere ca am vazut ce inseamna „rau”  si citesc mult.

Nu sunt un Guru. Sunt un intermediar intre voi si informatie ; citesc, analizez, caut alte surse, aplic, trag concluzii si impartasesc cu voi, cei interesati.

Articolul de fata curge natural dupa interesul pe care l-am observat in mesajele voastre fata de ceea ce inseamna aplicatie de zi cu zi, ieftin si la indemana, pentru sanatatea fizica si psihica.

Asa ca am hotarat sa va povestesc despre cateva dintre cele mai importante reguli de a trai sanatos, despre propria mea experienta in legatura cu subiectul . Ce aplic eu in prezent.  Nu neaparat zilnic TOT dar cat mai des posibil.

M-am amuzat teribil cand am primit un mail ironic – concentrat cu TOOOT ce inseamna sanatate azi si sfaturi zilnice si care facea socoteala timpului „pierdut” cu fiecare.

Concluzia subtila sau nu este ca am avea nevoie de vreo 28 de ore sa bifam TOATE argumentele unei vieti sanatoase.

Nimeni nu e absurd. Nimeni nu te obliga. Selecteaza ce-ti place, aplica ce poti,  incearca lucruri noi din domeniul care te intereseaza pe tine personal!

La mine schimbarile au fost vizibile pe termen lung. Mi-au dat stabilitate si comfort psihic.

●Am o greutate stabila de 3 ani (cu variatii de 2-3 kg iarna-vara).

●Ma concentrez mai bine si sunt mai eficienta ( lucrez cu placere in acelasi domeniu de 4 ani).

●Perioadele de anxietate/tristete sunt mult mai scurte (iubitul mi-e cel mai bun antidot / e amuzant in mod natural si mereu pus pe glume).

●Nu am mai avut niciun episod depresiv.

Prima schimbare am facut-o mai putin pe baza informatiei, cat pe nevoilor adolescentei. Ma plictisisem de Cola /Sprite si variantele lor la alte branduri si am trecut pe apa o perioada.Pana gasesc altceva.

Numai ca perioada s-a prelungit si a devenit un obicei.Beau cam 2 litri de apa pe zi (cu sticla nu cu paharul asa ca nu, nu stiu daca 8, daca mari sau mici ;).

Nu mai am tendinta de stomac balonat / ma simt usoara si m-a ajutat in curatarea naturala a pielii prin transpiratie si eliminarea toxinelor mai rapid din organism.

Pe parcurs am aflat mult mai multe.Am avut acces la documentare – va recomand :

„Flow: For Love of Water”               http://www.flowthefilm.com/

Si mai hulitul Leo di Caprio care face un excelent montaj (parerea mea) accesibil pe net la adresa :

http://www.leonardodicaprio.org/files/videos/waterplanet.html?q=whatsimportant/watermovie.htm

Youtube-ul constituie un alt canal de comunicare pe care poti afla mai multe informatii despre acest subiect.Te invit sa-l folosesti si altfel decat ca pe un radio.

Corpul e alcatuit din 70 % apa , iar creierul din 90 % apa. Daca esti stresat bea dublu apa fata de normal.

Daca nu „suporti” apa (ceea ce suna penibil dupa informatia pe care tocmai ti-am dat-o), incearca sa o bei sub forma de:

● limonada (simpla apa cu lamaie si putin zahar)

●ceaiuri (eu beau acum de macese / mandarine si ceai verde)

●sucuri din fructe facute in casa ( eu imi fac cel mai des portocale/grepfruit/banane/morcovi nu neaparat in aceasta combinatie 😉

Bea ceai si pentru prevenirea atacurilor cerebrale. Consumat in doze regulate, ceaiul pevine depozitarea grasimilor pe peretii arteriali. De fapt, iti taie pofta de mancare si pastreaza greutatea in limite normale.

Ceaiul verde este ideal pentru sistemul imunitar.

Nu il beti seara ! Asta din proprie experienta! Ceaiul verde / negru / alb contin antioxidanti puternici , accelereaza metabolismul si te-ai putea trezi  cu nevoi urgente la ora 3 / 4 dimineata..Se recomanda sa inlocuiasca cafeaua de dimineata sau sa fie baut pana in jurul amiezii.

Insomnie ? Consuma miere. Mierea este sedativ natural.Are proprietati calmante si este utila in tratarea durerilor /  inflamatiilor gatului.

Eu o beau cu ceai / o mananc pe paine cu unt si lapte/ in caz de inflamatii si dureri mari la gat , seara, iau o lingura sanatoasa de miere (tip supa) . Calmant local.

Te supara stomacul? Consuma banane si ghimbir, iti vor calma stomacul si iti vor vindeca greata de dimineata.

Banane mananc  zilnic.In casa mea sunt zilnic asa ca am facut un obicei de mancat pe fuga la prima ora o banana. Inainte de cafea.

Probleme cu oasele? Consuma ananas! Fracturile osoase si osteoporoza pot fi prevenite cu ajutorul manganului din ananas.

Daca ai istoric in familie, ca si crunta osteoporoza, fa-ti teste anual .Boala are componenta ereditara.

Cine e interesat de mai mult , citeste aici :   http://www.sanatate.org/boli/osteoporoza.php

Esti racit? Consuma usturoi! Iti ia senzatie de cap tulbure si nu uita ca scade si colesterolul.

Si stiu ca aici ar putea fi multe ironic spuse, eu mananc rar – mi se pare prea intens. Am descoperit in schimb prafurile de usturoi , cu un gust usor sarat si am inlocuit sarea la unele mancaruri.

Contra cancerului la plamani, consuma legume verzi si portocalii. Contin un antidot ideal, numit beta-caroten, o forma de vitamina A. Broccoli -Varza creata- Laptuci- Dovlecel- Varza de Bruxelles- Gulie/nap- Spanac- Asparagus- Telina- Castraveti- Varza- Anghinare- Bame- Kiwi- Pepeni dulci- Lamaie verde- Piper verde.

Fumez momentan.No comment.

ULCER ? Consuma varza. Contine substante care ajuta la calmarea ulcerului gastric si duodenal.

Eu o mananc sub forma de salata, proaspata, pentru ca se da usor pe razatoare si da bine in multe combinatii.

Artere infundate? Consuma AVOCADO! Grasimile mono si nesaturate pe care le contine scad colesterolul.

Nu stiu daca am arterele infundate dar stiu ca am fumat si fumez in continuare. Avocado imi place la gust chiar daca mi-e uneori lene sa-l curat si tai.Si nu e asa scump la bucata.

Glicemie mare? Consuma BROCCOLI si alune! Contin crom si ajuta la reglarea insulinei si a glicemiei.

Broccoli mananc de vreo 4 ani de cand l-am descoperit sub forma de salate, consumat proaspat cu lamaie si ulei de masline.Apoi am evoluat si l-am…aburit . Il mananc in prezent de vreo 2 ori pe saptamana, chiar si cu paste/ ton mi-a iesit excelenta combinatia!

Bine ca a inceput sa-mi placa pentru ca sunt o devoratoare de dulciuri din cand in cand (zaharul cel rau).

Presiune sanguina mare? Consuma telina si ulei de masline. Contin substante care scad presiunea sangelui.

Telina e si afrodiziac…

Pepenele rosu – cel mai iubit suc natural racoritor care potoleste setea. Compus din 92% apa, contine o doza imensa de glutathione care ajuta la sporirea sistemului imunitar. Constituie o sursa cheie de lycopene – oxidantul care lupta aprig impotriva cancerului. Alti nutrienti sunt vitamina C si potasiul, substante naturale SPF care mentin pielea sanatoasa si o protejeaza de razele solare nocive.

Vara, zilnic.

Portocala – cel mai dulce medicament. 2-4 bucati pe zi ajuta organismul sa se fereasca de gripa, scade colesterolul, previne si dizolva pietrele la rinichi, micsoreaza riscul cancerului de colon.

Atentie cei care gatesc cu coaja de citrice de import ,in special la prajituri– conservantii folositi pentru pastrarea fructelor “proaspete” sunt TOXICI.

E230/E231/E233 –  Aditivii alimentari sunt marcati prin litera E, ceea ce semnifica faptul ca sunt aprobati spre a fi folositi in Europa (dupa ce au fost testati minim 6 ani.

Guava si Papaya – premiante la continutul de vitamina C, bogate in fibre care ajuta la prevenirea constiparii, caroten bun pentru ochi, gaze la stomac si indigestie.

Stiu ca fructele exotice sunt sunt scumpe – se cumpara la bucata / traverseaza o cale lunga pana la noi / deseori le gasim stricate in rafturile supermarketurilor /pietelor.  Pretul lor variaza intre 3 lei / buc. si 10 lei / buc. , chiar mai mult pentru anananas (care uneori se cumpara la kg.)

Eu  am buget pentru ele minim o data pe saptamana  pentru ca am renuntat la revistele costisitoare pe care mi le achizitionam (mai pacatuiesc cu Men’s Health/Elle si Elle design), dar nu lunar.

Daca ma intereseaza informatii sau ma atrage o coperta – caut varianta online sau o imprumut de la prietene (cu unele am dezvoltat un adevarat sistem de imprumut– fiecare ia altceva , in functie de preferinte si toata luna avem material de citit ;D).

Marul – un mar pe zi tine medicul la distanta. Contine vitamina C in cantitati mici, dar antioxidantii si flavonoidele care intensifica activitatea vitaminei C ajuta la scaderea riscului de cancer la colon, atacuri de cord si atacuri cerebrale.

Am avut o perioada in care mancam cateva mere zilnic. Simt ca m-am plictisit de gustul lor si nu le aleg decat daca – nu am multi bani pentru fructe in ziua respectiva / suntem in deplasare (nu se inmoaie la drum lung)/ arata bine in aranjamente de fructe la petreceri (multe culori si sortimente ieftine).

Somonul, tonul, macroul si sardinele previn artrita. Pestele contine uleiuri omega, bun pentru sistemul imunitar si sistemul nervos.

Din 2006 am inceput sa consum periodic peste macar o data pe saptamana (in prezent reusesc aproape zilnic) si suplimente cu omega 3 /6 din peste .

Am renuntat la cele combinate cu omega din in sau altele pentru ca cele numai din peste au un efect mai bun asupra mea (in saptamanile cand cresc cantitatea de omega simt fizic si psihic beneficiile – muncesc mai concentrat, mai eficient si mai repede, sunt mai detensionata si mai rabdatoare,pielea arata mai tanara, dorm mai bine).

De un an am reusit sa o determin si pe mama mea sa le incerce , iar acum am trecut la sora mea.Le luam de cateva ori pe an (mai ales primavara / iarna), in cure de cateva saptamani (noi personal luam 30/40 de bucati la o cura – cat are un ambalaj in general).

Doctorul poate prescrie si cure de 3 luni. Eu nu am tinut niciodata atata (poate doar in perioada de dupa depresie) – fac pauze de cateva saptamani intre diversele suplimentare pe care le iau.

Problema apare in faptul ca aceste suplimente alimentare, ca si continut, nu sunt reglementate de legi la nivel mondial.Din cate am citit / vazut eu poti avea surpriza sa fie o teapa din partea unei companii ”cu resurse”.

Am ajuns la o selectie a firmelor in functie de locul si informatiile pe care la primesc de la vanzatoare, ne-am imprietenit de-a dreptul la cat timp am petrecut analizand variante si discutand despre „ce au mai zis clientii „.

In prezent , ca buget in functie de produs  , pentru mine :

Minerale/vitamine intre 7 si 20 lei (eu iau magneziu&seleniu&zinc&fosfor  de vreo 3 ori pe an – in rest, fructe cat mai multe) = 60 lei/an (pun maximul)

Ulei de peste intre 17 si 30 lei (depinde de dozaj – pot fi si cutii cu 100 lei cu gramaj mare) . Eu iau in jur de 7 – 8 ori pe an – bugetul variaza dar o medie ar fi 250lei. (De cand luam mai multi din familie vine mai ieftin pentru ca uneori luam doze mari ,care sunt la promotii mai des pentru ca nu se cumpara usor.)

Mai iau din cand in cand spirulina, supervitamine (cu „n”elemente esentiale), vitamina A,E pentru piele vara sau alte aparitii pe piata care mi se par atragatoare si sunt certificate de amica mea, doamna de la naturiste. Un buget mediu ar fi in jur de 300 lei ,la mine/ pe an.

Un total de 610 lei / an – pe care il platesc in bucatele mici / pe luna.

Ciupercile sunt într-adevăr un aliment-minune.

Nu conţin grăsimi, zahăr ori sare şi sunt o sursă valoroasă de fibre şi vitamine din grupul B.

●Ciupercile conţin şi minerale esenţiale, dintre care potasiu, cupru, fier şi fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se găseşte în prea multe fructe sau legume.

Scad apetitul.Cu mai mult de 90% apă, ciupercile te fac să te simţi sătul fără să creşti conţinutul caloric.

Mie nu-mi plac bucati mari, le consum doar in bucatele foarte mici (pizza/paste) si prefer sa mananc ciuperci din surse sigure (nu ma bag la experiente gen „ am citit eu undeva ca astea sunt bune” pentru ca pot fi fatale.)

Inconjoara-te de plante si in locul in care traiesti, nu numai in alimentatie.

S-a dovedit ca 1 planta purifica 9. Cresc capacitatea creierului cu 10%.

Oxigeneaza-te / misca-te / fa exercitii de inspiratie/expiratie la o ora de munca depusa .

Cum? Inspira in 12 secunde (mareste o data la saptamana pana la 18 si…) si expira in 6 ( si evident cresti si aici dupa cateva saptamani).

Asculta muzica clasica / ambientala .Atinge creativitatea si imaginatia.Relaxeaza subconstientul, daca pot sa zic asa.

Eu traiesc cu fond sonor. Nu-mi atrage atentia deloc. Mi-am selectat cateva posturi cheie de radio online si mi-am facut liste personale cu mp3-uri in gen. Conduc cu muzica intotdeauna.Am muzica pentru sala. Muzica pentru zile cu ploi si muzica pentru petrecerile cu prietenii in aer liber. Link-uri utile / posturi radio online :

http://www.romanticfm.ro/#

(eu ascult categoria FRESH – e mai actual, cu influente ambient&chill).

http://www.vocalchillradio.com/

( Multe melodii cu voce feminina spre chill / house/ &co.)

http://www.shoutcast.com/radio/Chill

(Foarte multe optiuni.Surfati cu placere)

E vremea sa ne crestem calitatea vietii. Competitivitatea si performantele si echilibrul .Continuu.

E un proces de invatare zilnic. Eu am invatat cele mai sus si altele in cei 5 ani de cand m-am lovit prima oara de probleme de sanatate grave.Nu le-am aplicat toate odata, au ajuns pe rand la incercat / testat / placut/adoptat.Sau nu.

Vreau sa inchei cu un citat peste care m-am impiedicat azi.

„ Daca gandesti ca POTI , sau NU POTI , tot timpul vei avea dreptate”. Henry Ford

Multumesc pentru feedback. Ne mai cunoastem saptamana viitoare.

Exercitiu

Fa  o lista personala de remedii pe care le consideri utile.

Posteaza sau noteaza-l personal.

Citeste un paragraf zilnic (din acest articol daca ti-a placut sau propria ta lista).

Pune in aplicare un sfat zilnic.

Sursa care a stat la solutiile oferite de acest articol au fost mailurile primite – multumesc tata pentru ultimele primite- site-uri si carti de gen. Le voi posta, cat de multe pot, in functie de context.

Pe Oana o poti contacta pe facebook, aici: http://www.facebook.com/oana.lisetchi

Poti comanda cartea Personalitate alfa – descopera comoara ascunsa din tine. Vezi un rezumat amanuntit al cartii aici:  http://www.personalitatealfa.com/blog/comanda-cartea-personalitate-alfa/

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

17 răspunsuri

  1. Oana imi place cum gandesti si mai ales faptul ca recunosti ca te straduiesti sa aplici cat de cat zilnic ceea ce ne sfatuiesti sa facem si noi.Cu drag si sper sa ma primesti intre prietenii tai pe facebook

  2. Dragă Oana,
    Am citit cu mare drag articolul tău. M-am regăsit cu bine în el pt. că şi eu încerc să am un mod de viaţă sănătos, dus după regulile şi plăcerile MELE. :)) Şi am reuşit. Mă simt bine cu mine.
    Pe Pera îl devorez, este noul meu Guru, că tot ziceaţi voi că NU sunteţi Guru.
    Dar … o simplă întrebare: fiindcă n-am poposit aici întâmplător, am nişte mici (MARI) dileme legate de viaţa mea profesională: Toţi Psihologii sunt aşa amuzanţi şi drăguţi ca tine?? Pt. că pe mine mă bate de mult gându' să m-arunc spre ac. domeniu, dar totul (tot ce găsesc pe net, materiale / cursuri) sunt atât de booring, de pesimiste şi de previzibile încât m-apucă durerea de cap!! Mie îmi plac 3 lucruri în viaţă: să vorbesc, să scriu şi să comunic, să înţeleg, să ajut oamenii. Dar dacă mă auzi ce limbaj am, zici că sunt o puştoaică de clasa a XI-a, cu gându' la Leo di Caprio, că tot ziceai de el … "Problema" e că mulţi oameni mi-au zis că-i AJUT, că-i înţeleg (nu mă şochează şi nu mă sperie nimic), am o linişte şi un echilibru care te sperie (deh, Balanţă, ce să-i faci!) şi cariera asta m-a atras întotdeauna f.f. tare. Dar mă şi sperie. E normal?
    Uf, ce mult am scris!…
    Întrebarea mea este: crezi că se poate face o psihologie pozitivă care urmăreşte mai degrabă împlinirea omului în felul său propriu (boem, aparent haotic, non-sense pt. alţii dar nu şi pt. el), faţă de toate analiza asta înspăimântătoare care se găseşte pe net? (Urăsc ideea de a încadra OMUL într-un tipar, să-l reduci la o simplă reacţie psihologică … când el este o minune!)
    Eu vreau să m-arunc spre un domeniu care să schimbe lumea în bine. Concret. Omuleţ cu omuleţ. (O fac deja: încerc să am o vorbă bună pt. oricine, sesisez tristeţea la un vânzător plictisit, o anihiliez atunci când pot) dar aş vrea să implic asta şi în profesia mea. Cred că sunt şi puţin visătoare … Ce zici? Am stofă de psiholog? Sau de artist? ::)) Le poţi îmbina pe amândouă??
    Îţi mulţumesc pt. atenţie şi aş aprecia f. mult un răspuns din partea ta mai ales că efectiv n-am cu cine să mă consult.
    Thanks!
    Cu drag,
    Daniela

  3. sincer dupa ce ai scris ca fumezi am renuntat sa mai citesc in continuare.
    informatiile pe care le-ai dat sunt bune. pacat ca fumezi.degeaba…

  4. Eu ador spirulina, in zilele cand sunt foarte solocitata iau peste 1.5 gr./zi. Pentru intretinere iau aprx.1 gr/zi. Pentru mine planta asta este o minune, plus ca nu mai resimt oboseala in organism.

  5. salutare.
    va recomand in momentele de raceala sa luati Oscilococinum din orice farmacie, stiu suna ciudat 😛 dar notati-va undeva. merita. in rest ce sa zic decat hraniti-va sanatos, traiti alpha 🙂

  6. Super articol, o sa tin cont de sfaturile tale 🙂 pentru Anca doar atat: cum poti sa condamni pe cineva doar pentru simplu fapt ca fumeaza? Esti penibila. Fiecare dintre noi are viciul sau poate chiar tu ai altul mai grav de atat.

  7. Super articol, o sa tin cont de sfaturile tale 🙂 pentru Cristina doar atat: cum poti sa condamni pe cineva doar pentru simplu fapt ca fumeaza? Esti penibila. Fiecare dintre noi are viciul sau poate chiar tu ai altul mai grav de atat.

    1. Fumatul la ora asta e cea mai grava adictie la un drog si omoara mai multi oameni decat orice altceva ( lasand la o parte faptul ca-ti taie o mare parte din pofta de viata, ca fost fumator vad pe mine diferenta care e incredibila). Deci, cu alte cuvinte nu exista viciu mai grav. In acelasi timp nu e ok sa condamni pt ca nu e chiar asa usor sa te lasi (desi mult mai usor decat pare).

  8. imi place foarte mult cum scrii si ce scrii. Abia asteptam sa citesc articolul tau. Si uite-l…
    M-ai ajuta foarte mult daca mi-ai spune concret lista cu produsele pe care le iei (omega 3,6, vitamine) . Cred ca nu doar pe mine, ci pe majoritatea cititorilor.
    Iti multumes mult, Florin

  9. Hey Oana…
    A fost ok articolul….si mai ales ca ai tintit exact cum trebuie si unde trebuie cu el…pt cei care chiar au nevoie..spun asta ca eu fac la fel ca si tine…si chiar ai dreptate…dar un sfat daca pot sa ii zic asa!!..what about some movment with your body?..aici e un articol interesant http://www.doctor.info.ro/cel_mai_bun_moment_al_z… chiar adevarat…l-am incercat pe pielea mea…
    Multa bafta cu scrisul
    Daniel

  10. Am citit cu drag acest articol…sfaturile tale sun extraordinare, am sa pun si eu in aplicare cateva dintre ele.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.