Greşelile ce îi fac pe oameni să ajungă nişte şobolani drogaţi

Parcul de distracţii al şobolanilor  (Raţ Park) a fost un studiu despre dependenţa de droguri făcut în anii 1970-1980 de către psihologul canadian Bruce K. Alexander şi colegii lui de la Universitatea Simon Fraser din British Columbia, Canada.

Foarte pe scurt, despre ce a fost experimentul şi care au fost concluziile:

Au fost luaţi câţiva şobolani şi puşi într-o cuşcă. Acolo aveau 2 surse de apă. Una în care era un amestec de apă şi morfină iar cealaltă era apă curată.

Şobolanii se drogau toată ziua cu apă cu morfină, refuzând să bea apă curată.

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că şi oamenii, lăsaţi liberi să aleagă între o viaţă sănătoasă sau droguri şi dependenţe, vor alege tot timpul varianta dăunătoare.

Apoi însă, a venit psihologul Bruce K. Alexander şi a spus "Staţi puţin! Cuşca asta este mică, murdară, e foarte înghesuită şi sincer, şi eu dacă aş fi în locul şobolanilor m-aş fi drogat. Hai să facem încă un experiment."

Astfel, a luat naştere parcul şobolanilor pe o suprafaţă de 200 de ori mai mare decât cuşca iniţială, parc în care era imitat un mediu natural şi plăcut pentru şobolani. În acest parc erau multe activităţi pe care şobolanii le puteau face, era multă verdeaţă şi pe pereţi erau desenați copaci.

Cu alte cuvinte, era ca diferenţa între o puşcărie şi o viaţă liberă şi împlinită.

În acest al doilea experiment, deşi aveau 2 surse de apă, una curată şi una cu morfină, şobolanii nu s-au atins de apa cu morfină.

Mai mult, în cuşcă au fost băgaţi şobolani care deja erau dependenţi de morfină şi s-a constatat că ceilalţi şobolani i-au ajutat pe cei dependenţi să bea doar apă curată şi să scape de dependenţă.

Dacă vrei să citeşti amănunţit despre experiment, poţi să o faci aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Rat_Park

Când am auzit de experimentul ăsta am zis WOW.

În oraşele mari, oamenii trăiesc înghesuiţi, într-un mediu artificial şi neplăcut.

Exact ca şobolanii din primul experiment care erau toată ziua drogaţi.

Ce fac mulţi oameni azi?

Datorită stresului la care sunt supuşi, oamenii sunt toată ziua drogaţi.

Doar că drogul diferă.

Unii mănâncă, alţii fumează şi beau, alţii se droghează, alţii joacă la jocuri de noroc.

Alţii se masturbează sau fac sex în timp ce beau şi se droghează şi schimbă partenerele doar ca să uite de viaţa reală.

Practic, foarte mulţi oameni nu mai pot să aibă trăiri sufleteşti frumoase, naturale şi care să îi împlinească şi atunci folosesc aceste "medicamente" pentru uitare.

Mai mult, s-a arătat că doar animalele foarte stresate încearcă să caute refugiu în substanţe artificiale medicamentoase şi mă gândesc la toţi oamenii care suferă din cauze psihologice şi merg la doctor ca să le dea o pastilă.

Tu ştii că o pastilă pentru depresie sau stres, nu doar că îţi alungă parţial stresul sau depresia dar îţi DISTRUGE CAPACITATEA DE A AVEA ORICE FEL DE TRĂIRI OMENEŞTI.

Pentru că medicamentul nu acţionează doar asupra stării de supărare pe care o ai, sau asupra stresului ci merge direct la sursa tuturor trăirilor omeneşti şi închide robinetul astfel încât devii o legumă.

Rândurile de mai sus mă fac doar să îmi dau seama cât de important este ca eu şi tu să luptăm din toate puterile noastre pentru o viaţă liberă şi împlinită şi apoi să îi ajutăm şi pe alţii să aibă o astfel de viaţă.

Poate acum înţelegi de ce insist că e important să îţi găseşti vocaţia, să îţi începi o afacere online, să ai încredere în tine, să înveţi să fii o persoană atrăgătoare pentru sexul opus, să înveţi să socializezi cu alte fiinţe umane, să ai o viaţă sănătoasă din punct de vedere fizic, psihic şi spiritual.

Pentru că nu vreau să fii şobolanul care se droghează ca să uite ce viaţă urâtă are.

Vreau să fii omul liber şi complet care meriţi să fii. Să fii o personalitate alfa.

Aşadar, să recapitulăm, care sunt armele noastre în lupta cu stresul şi dependenţele:

  • Încearcă să petreci cât mai mult timp în natură, departe de puşcăria care se numeşte oraş
  • Încearcă să faci sport şi să mănânci sănătos
  • Descoperă-ţi vocaţia astfel încât nici o zi din viaţa ta să nu mai fie rutinieră şi plictisitoare
  • Socializează şi comunică dar cu fiinţe umane reale, nu pe facebook
  • Dobândeşte-ţi libertatea financiară făcându-ţi afacerea ta pentru că doar aşa vei deveni un om liber
  • Învaţă seducţie şi despre relaţii de cuplu. Învaţă să atragi şi să păstrezi un partener pe măsura ta în viaţă
  • Învaţă să gândeşti pozitiv şi optimist iar primul pas e să nu te mai uiţi la televizor.

Aştept comentariile tale mai jos. Aş vrea să ştiu dacă cunoşti cazuri de oameni care au dependenţe tocmai din cauză că au o viaţă de care nu sunt mulţumiţi şi aş vrea să ştiu ce alte soluţii propui tu pentru stresul zilnic tot mai mare la care suntem supuşi.

Un lucru care te poate ajuta în această bătălie este cartea Personalitate alfa – descoperă comoara ascunsă din tine.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

56 de răspunsuri

  1. eu una am scapat de ff multe dependente ( prima de care am scapat a fost fumatul ) …prin meditatie..meditez de aproape 12 ani….multe transformari de bine s-au petrecut in viata mea..nu sunt bogata ..nu am afacere..dar am invatat sa fiu multumita cu tot ce primesc..si sa nu am asteptari decat de la mine.

    1. Imediat dupa ce am citit articolul , mi-am aruncat ochii si pe randurile tale . O sa vin cu un sfat, daca imi permiti si anume omul prin natura sa incearca sa-si depaseasca conditia. Asta trebuie sa faci si tu, nu sa te complaci intr-o viata in care sa fii multumita cu ce primesti. In viata trebuie sa lupti, sa trudesti si si apoi sa te bucuri. Din pacate pentru multi dintre noi asta e ordinea. Eu de dependente inca nu am scapat, desi suma viciilor trebuie sa fie constanta. Dar am invatat sa indur, sa astept si in primul rand sa-mi doresc mai mult. Mi-am demonstrat ca pot, desi inca nu am ajuns pe culmile succesului profesional/sentimental.
      Mi-am jucat sansa de fiecare data cand am vazut-o. Am avut parte de insuccese, de dezamagiri crunte. Cu toate astea, am asteptari de la oameni si la fiecare acord prezumtia de nevinovatie. Cred in OM. El este cel care iti aduce cea mai mare suferinta si tot el este cel care iti creaza cele mai fumoase sentimente. Asa ca Violeta, spera mai mult! Iubeste mai mult!

    2. Daca te simti implinita si esti sigura ca modul tau de viata este extraordinar, iti sugerez sa iti urmezi dorintele.
      O seara minunata!

  2. De cele mai multe ori ma simt ca si un "observator", printre o multime de oameni prinsi de rutina si care sunt dependenti de cate un "drog". Drogul cel mai popular este televizorul. Din cand in cand, mai intalnesc oameni deschisi,care gandesc altfel. De fiecare data este o placere sa fiu printre ei.
    Daca vei renunta sa te mai uiti la televizor, facand altceva in loc, vei recunoaste televizionistii, vei detecta rapid daca o persoana este televizionista.

    1. Ai dreptate
      Am uitat sa mentionezi printre marile dependente si televizorul. Si nu ma refer la faptul ca se mai uita omul la o emisiune sau la ceva entertaining ci ma refer la stilul t de viata din care televizorul e parte centrala. Te infigi in pat sau canapea si devii un zombi cu telecomanda. Si apoi pleznesti de stres si negativism si nu stii de ce.
      Bine punctat
      My recent post Greselile ce ii fac pe oameni sa ajunga ca niste sobolani drogati

      1. Mi-am vândut televizorul când aveam 19 ani , acum am aproape 28 de ani. Motivele mele sunt sunt foarte multe. Nu asta vreau să punctez. Totdeauna am fost pozitiv și optimist și chiar când m-am simțit descurajat (anturajul și oamenii obișnuiesc să te judece mult și să își dea cu părerea despre ce și cum ar trebui să faci și în ce ordine ) am găsit rapid resursele de a persevera pe calea mea. Mi-am descoperit vocația (scriu poezii și cânt la chitară, vreau să scot un album și un volum de poezii poate chiar împreună) și asta mă face fericit însă nu mă face să mă simt împlinit. Vreau mai mult de la mine și știu că într-o zi o să ajung acolo unde mi-am propus chiar dacă pentru asta e nevoie să Everestul. Îmi place să fac sport și merg foarte des în natură, sunt privilegiat pentru că locuiesc într-o zonă extrem de frumoasă, pot să spun că Mama Natură e la 5 minute distanță de mine. Pentru 4 luni de zile am fost vegan și m-am simțit foarte energic, niciodată nu am avut atâta energie. În schimb toată lumea îmi spunea că am luat-o ,,razna,, , nici de fumat nu am mai fumat cu toate că toți din anturajul meu au acest obicei prost. Rezultatul a fost că am revenit la vechile obiceiuri proaste și eu iar acum caut să mă întorc acolo unde am fost pentru acele 4 luni de zile și îmi este greu.
        Seducția o învăț acum cu ajutorul tău Pera. Recunosc că până acum nu am știut mai nimic despre femei deși conversez cu ușurință cu ele și asta fără să mă simt intimidat. Limbajul meu nonverbal a fost unul foarte deficitar, acum îl înțeleg și îl aplic , nu am știut câtă încredere poți să dobândești doar folosindu-ți fizicul. Cât despre libertate financiară , sunt la limită. Fac destui bani și fără să fiu angajat. Într-un fel sunt liber însă mă tot zbat să trec pragul libertății financiare și mă zbat așa de mult timp. Am senzația că toată lumea îmi stă împotrivă. Zi-mi te rog ce trebuie să fac și o să fac !

  3. Eu sunt unul dintre ei. Am realizat asta demult – motivul pentru care si citesc newsletterul. Majoritatea postarilor mi se potrivesc. Dar va veni si ziua cand voi da niste sfaturi utile.

  4. Tatal meu este un astfel de ''sobolan'' de cand il stiu. Stresul si viata de zi cu zi, problemele familiei (inclusiv familionul) sunt ''cusca'' lui, iar drogul… tutunul, nicotina mai exact. Il inteleg, il respect si il iubesc, pentru ca a avut grija sa nu ajung ca el, dar in acelasi timp il condamn ca a devenit ''sclavul unei vieti ratate intr-un sistem bolnav'' si se complace asa, isi zice ca ar vrea sa se schimbe lucrurile dar nu face nimic in sensul asta. E taximetrist, sta zilnic 12–14 ore pe masina si vine acasa obosit fizic si psihic, fiindca ''nu iese banutzu''. Se multumeste sa astepte vremuri mai bune (nici acum nu-mi imaginez ce inseamna asta pentru el, decat ''para malaiata''). Fumatul pentru el este un obicei, un rau necesar, care (cred eu) nu-si mai are efectul scontat de mult.

  5. Foarte interesant experimentul,iar concluzile sunt cat se poate de adevarate. Si eu imi doresc o viata linistita departe de nebunia din marile orase,dar pentru cine a trait tot timpul intr-un astfel de mediu,iar fi greu sa-si ia bagajele,sa plece intr-un loc linistit,iar acolo ce sa faca?pe langa meditatie, timp pentru suflet..nu stiu ce afacere personala te-ar ajuta sa stai doar departe de orasul in care ti-ai trait viata si sa-ti vina bani.

  6. Pastilele ne duc la sapa de lemn in ceea ce priveste sanatatea. Cand eram pastilele le luam practic indopat. Si eram mai mereu racit. Insa de cand nu a mai fost nimeni sa hotarasca pentru mine, cand imi e rau pur si simplu numai iau pastile.
    Daca e vre-o durere nu se compara nicidecum cu ceea ce simteam cand luam pastile. Acum prin meditatie, nu experimentata ci un simpla vizualizare cu ochiul mintii, durerea dispare. Mie mi se pare totul asa de simplu cand vine vorba de dureri, stres si alte chestii.
    Recunosc beau, cu masura si am incercat sa si fumez (nu chestii ilegale) dar nu gaseam nimic in ele, nici macar un refugiu. Si oricine recomanda un pahar de vin sau un paharel de tuica inainte de masa :D. Chiar si o cafea are efecte benefice daca nu e folosita in cantitati mari (gen o sticla de 1 l pe zi).
    Nu am facut niciodata comenturi cu frica de a nu fi judecat sau inteles gresit. Insa acum nu ma pot abtine 😀

  7. Si eu sunt uneori un astfel de animal disperat si dependent. Nu fumez nu beau cafea in general duc o viata cumpatata dar atunci cand sunt deprimata uit de mine un fata televizorului. Chiar daca vad filme nu stiri sau telenovele totusi constat ca ma sint infinit mai bine dupa o jumatate de ora petrecuta in aer liber. E ca si cand mi-as incarca bateriile in modul cel mai firesc cu putinta: afara in soare. Si, daca nu se poate, sportul are acelasi efect. E atat de simplu si totusi ca s-o facem trebuie sa fie tot timpul cineva care sa ne traga de maneca. Multumesc Pera ca ne aduci aminte cat e de important sa ramanem oameni.

    1. Theo, in psihologia experimentala o sa se gaseasca tot timpul niste birocrati care sa se bage in seama fara sa aiba habar despre ce vorbesc. Uite aici citat" but suggested that Alexander may have distorted the data in the hope of provoking a public debate, and that the study had methodological flaws, though he did not state examples."
      Tipa aia ce il contesta " sugereaza" ca Alexander a distorsionat datele si ca are greseli metodologice DESI NU A OFERIT EXEMPLE.
      Nu a oferit exemple pentru ca ele nu exista.
      Asa ca astia ce constesta studiul sunt doar niste" gica contra" 🙂 fara dovezi. Alexander cel putin a pus osu la treaba spre deosebire de papagalii de la birou ce s au trezit vorbind.
      My recent post Greselile ce ii fac pe oameni sa ajunga ca niste sobolani drogati

      1. Problema acestor "gica contra" este faptul ca prin astfel de experimente se poate ajunge la situatia "riscanta" sa se destepte societatea. Ceea ce ei nu vor pentru ca ei lucreaza pe principiul "Tara te vrea prost". Altfel, si-ar pierde o mare parte din "sclavi" ceea ce duce la o mare pierdere din profitul rezultat din droguri, prostitutie, jocuri de noroc si alte nenorociri asemanatoare.
        http://ramairoman.blogspot.com/2010/10/ipoteza-gh

  8. Bun articolul pera, ma regasesc in el din pacate in partea unde nu doream cea cu dependentele.Am o problema cu mancatul sanatos in sensul in care rar fac acest lucru in schimb bag in mine fast food si tot felul de prostii care stiu ca nu sunt sanatoare, cat despre statul in natura si sportul nu pot decat sa le recomand , efectiv iti schimbi starea de spirit si gandirea dupa efort.

  9. Salut. Mi-a placut foarte mult acest articol si as vrea sa mai scrieti lucruri de genul asta, despre societate si viata, credinta si speranta in bine. Multumesc mult.

  10. Ar fi prea mult sa spunem ca oamenii reactioneaza ca si animalele. Ratiunea e cea care ne diferentiaza de ele. Ce-i drept aceasta ratiune ti-e usor modificata de acesti factori externi : televizor, droguri, alcool .
    Mi-e greu sa cred ca se poate vorbi in cazul soarecilor de dependenta psihica dar este o frumoasa analogie in cazul omului. Voi incerca sa vorbesc despre cele 3 dependente mentionate mai sus , cat mai pe scurt.
    Sunt total de acord ca televizorul diminueaza optimismul si am ca si caz de studiu pe prietena mea 🙂 Consider ca dependenta de televizor tine si de educatia primita si mai mult de autoeducatie.
    Cand vorbim de dependenta de droguri , e cert ca ne axam pe cea psihica care este cea mai importanta. Cea fizica in majoritatea drogurilor nu exista, mai putin in cazul heroinei.
    Oamenii consuma droguri din diferite motive. Pe unii ii ajuta sa creeze. Altii sunt dezinhibati. Sunt persoane care cauta linistea iar altii care o alunga cu ajutorul lor. Un lucru e cert: toti refuza intr-un fel sau altul realitatea, sau si-o coloreaza intr-un tablou stiut numai de ei. Fiecare stie ce sursa de apa sa foloseasca asumandu-si o anume responsabilitate.
    Am invatat sa folosesc mai mult cuvantul "gresala" . Constientizarea problemelor reprezinta primul pas catre rezolvare, iar un ultim pas ar fi acela de evitarea repetarii lor.
    Omului i s-a dat liberul arbitru si fie ca se uita la televizor , fie ca fumeaza un joint sau bea o sticla de whiskey, el singur trebuie sa isi vada greselile, daca acestea par sa ii afecteze existenta.
    Alcoolul in schimb il vad cel mai nociv. Acum las loc de usoare interpretari la faptul ca as fi de acord cu cele doua. O sa simplific situatia spunand ca la televizor ma uit rar ca sunt nevoit( prietena mea, cazul de studiu 🙂 ) ,un joint il fumez ocazional iar de alcool incerc sa nu ma ating ( ma refer la abuz)
    Ca si concluzie, inclin sa cred ca toate aceste "dependente" ale oamenilor nu sunt decat niste momente din viata pe care unii reusesc sa le depaseasca. Trebuie decat sa te uiti in sufletul tau si sa te intrebi daca asta vrei sa fii.
    O seara buna tuturor.

  11. Buna tuturor,
    Pot sa spun ca incep sa am o viziune mai buna asupra viitorului de cand citesc comentarii si articole scrise de voi.Sper sa-mi revin si sa fiu din nou ''campion'' cum am fost acum 6-7 ani cand puteam sa controlez totul… aveam multe prietene ,prieteni, vrajeala, incredere in mine. Aveam bani foarte putini dar ma descurcam, cu toate ca aveam doar 20 de ani si nu aveam nimic concret…ma aveam pe mine cu mult curaj si multa, multa incredere.
    Stiti de ce am ajuns asa? Am fost drogat cu iubire, am iubit mult prea mult si am lasat de la mine totul pentru aceea care era sa fie ''viitoarea sotie''.M-a parasit pentru un coleg de serviciu. Nu stiu unde am gresit… Dar odata ce m-a ,,imblanzit'' am lasat totul doar pentru ea…M-am oferit ''pe tava'' , si i-am aratat ca sunt doar al ei…
    Acum caut si vreau sa citesc cat mai mult despre psihologia omului sa vad unde am gresit.Au trecut cam 6 luni de atunci , sunt resemnat, o mai iubesc, mi-as dori sa fiu cu ea …dar nu inteleg de ce, dupa tot ce mi-a facut rau…Si stii ca increderea in mine e tot mai putina, nu am curaj sa abordez pe mineni, si daca o mai fac ma balbai rau si ma blochez….nici nu ma mai cunosc….

  12. Atunci cand oameni sunt stresati si obositi psihic din cauza vieti pe care o duc nivelul de serotonina si dopamina din creier,substante care sunt responsabile pentru buna dispozitie,scad drastic iar "sobolanii"recurg la fel si fel de substante pentru ca sa mentina nivelul acestora macar la nivelul normal iar aici intra tot arsenalul de la tigari si pana la droguri de mare risc.
    Pentru ca am facut activitati sportive de mic copil iar de la 13 ani fac sport de performanta nu am simtit niciodata nevoia de a fuma sau a bea in exces,pentru ca dupa 2 ore de efort fizic intens pe saltea(lupte) ies mai "DROGAT" decat cel care a fumat un pachet intreg .
    Iar despre televizor….taicamiu era unul din cel care repara pana nu demult aceste obiecte si aveam un televizor care IL TINEAM SUB PAT fiindca ziceau ca e "ochiul dracului",deci nici de el nu am avut parte si eram frustrat o perioada fiinda toti aveau si se uitau la filme,emisiuni etc iar cand ma intrebau eu le spuneam ca l-am vazut dar nu-l mai tin minte dar acum le MULTUMESC CA NU M-AU LASAT SA MA UIT SI NICI ACUM NU AM UNUL si nici nu ii duc lipsa.
    Si pentru ca merg aproape in fiecare sfarsit de saptamana la bunici la tara, in natura,la aer curat si fara atat de mult stres iar combinand natura cu sportul multi ma intreaba cum poti sa fii atat de calm si linistit dar nu pot sa-i conving cu raspunsul meu pentru ca sunt deja prea 'DROGATI" si fac parte din turma de oite ascultatoare in care problemele societatii sunt mai mari decat problemele lor.

  13. imi place stilul tau, direct, transant, scurt si la obiect, fara ocolisuri si fara confuzie psihica.
    da-i inainte, majoritatea oamenilor ne balacim intr-o viata anosta si de multe ori chiar uitam ca poate fi si altfel. sper sa ma ajute chestia cu vocatia in sensul de a o descoperi.
    In plus mi-as dori mai multa incredere in mine si in fortele mele (desi am 43 de ani si e tragic sa spui asa ceva la varsta asta daaar asta-i realitatea).
    sal’tare si tot inainte.

  14. Ciao, tuturor! Foarte interesant si folositor acest articol.
    Sunt fercit sa anunt pe toata lumea ca, si eu am fost unul dintre „sobolanii” dependenti care acum bea numai apa curata, si ma simt minunat. Nu exista persoana care sa nu poata renunta la un obicei rau, si nu exista persoana care sa nu poata sa-si cucereasca visurile. Suntem niste fiinte minunate si meritam tot ce e mai bun in lumea asta.
    De prieteni sau cunostinte care inca sunt „sobolani” dependenti, nu duc lipsa, dar prin puterea exemplului meu care este de neclintit, cu siguranta vor incepe sa bea din apa curata cu timpul.
    Ma simt dator si sunt recunoscator echipei care formeaza „Personalitate alfa”.
    PS: Nu ezitati sa spuneti tuturor despre personalitatea alfa!

  15. Buna Pera! Ai spus la un moment dat in articolul tau ca "doar drogul difera", referindu-te la sobolanii din "inchisoare". Cei din "paradis" insa, au scapat de droguri fiind sustinuti de "sobolanii buni". Ma gandeam insa ca cei care au reusit sa bea apa curata cu ajutorul celorlalti au substituit doar drogul "rau" cu o alta dependenta: dependenta de ceilalti. Dupa parerea mea, asta e cea mai grava si mai raspandita dependenta. Toti, dar absolut toti suntem dependenti de persoanele din jurul nostru. Iar cei care ne-au "ajutat" in vreun fel sa scapam de un viciu, n-au facut decat sa-i ia locul. Ideea e ca nu facem decat sa substituim, sa cautam surogate si inlocuitori. Mai grav este insa ca o facem mai ales cu oamenii dragi din jurul nostru. Cautam sa ne desprindem, sa devenim in-dependenti fata de parinti (de exemplu), taind "cordonul ombilical" la varsta adolescentei. Dar cum reusim sa o facem? De regula ne aruncam in prima oportunitate cu pretentii de relatie, pentru ca apoi sa o inlocuim cu alta, iar apoi cu alta, si asa mai departe. Apoi, devenim dependenti de persoana pe care o iubim. Devenim dependenti de prieteni. Devenim dependenti de aprecierile sefilor sau colegilor. Dependenti de "acceptanta" celor din jur….Oare nu sunt toate aceste "bune dependente" din "paradis", cauza tuturor viciilor? Oare nu tocmai din cauza faptului ca avem impresia ca suntem niste "ratati" pe plan social sau afectiv, ne arunca de fapt in lumea vicioasa, virtuala, a televizorului, alcoolului sau drogurilor??? Stiu, e un cerc vicios. Oare nu ar trebui sa cautam raspunsurile in alta parte, inainte de a ne aventura in etichetarea "dependentelor bune" sau a celor "rele"? Ele fac parte din viata fiecaruia dintre noi, doar ca imbraca alte forme. Si atata vreme cat suntem toleranti cu "viciile" proprii, ar trebui sa aplicam acelasi tratament si celorlalti. Eu de aici as incepe "vindecarea": de la acceptanta. Si cine se simte nevinovat, sa arunce primul cu pietre…

  16. Chiar nu inteleg…si Noe a luat pe barca cate o pereche de animale nu pe toate. Brainwash-ul functioneaza perfect intr-o societata compacta (adik va sa zica mentalitatea de turma)….ce paradox…intr-o societate compacta toata lumea este care pe care, fiecare pentru el sa traga….nici macar in regnul animalelor nu gasesti asa ceva (vezi articolul mai sus cu sobo care se ajuta intre ei)
    PS @PERA cateodata chiar nu-i poti lua pe toti

  17. nu vreau sa sune a spam asa k fa tot posibilul si ajuta omul
    @hreMic
    cauta pe toretnti un discurs audio (e un fisier audio) how to play women si ai sa intelegi totul …inclusiv unde ai gresit

  18. si da…….. cercetatori nu au facut altceva decat sa constate ce se intampla in "jungla" de beton. Ca arata la stiri ca sunt persoane care consuma droguri si in general lumea sare cu gura sa vezi ca tu doamne ala face, dar ala traieste intr-o lumea prea murdara, dar asta nu e scuza sa te drogezi…… si atunci cine greseste? Dealerul de droguri? Pai ala nu face altceva decat sa profite se situatie. Consumatorul? Pai ala nu face altceva decat sa uite in lumea murdara in care traieste. Si totusi exista si copii de bani gata care au conditii precum aveau sobolani din al doilea experiment cu cusca de 200 de ori mai mare……. si totusi se drogeaza. Si atunci cine e de vina? Sau poate pur si simplu nu exista suficienta educatie. Sau daca exista, de ce uni nu prefera sportul si stilul de viata sanatos si aleg drogurile. Deci totul depinde de vointa persoanei indiferent de situatie si anturaj
    My recent post si bineinteles sportul- Culturism

  19. Interesant experimentul si interesant si punctul tau de vedere. Evident ca cea mai buna cale este cea a cumpatarii si ca nu esti o persoana implinita si adaptata nici daca stai 20 de ore pe zi in fata tv-ului, nici daca il pui pe sifonier si refuzi orice contact cu realitatea. Eu am tv-ul pus pe sifonier de un an si ceva, insa ma informez de pe net cu ce se mai intampla, aleg emisiuni si filme la care ma uit. Diferenta e ca detin controlul, nu ma multumesc cu ce ruleaza (de obicei aceleasi stiri pe toate canalele), caut un subiect care sa imi fie util si sa imi placa.
    Despre dependenta de alte persoane, daniela, da-mi voie sa te contrazic. In terapia cu persoane dependente se lucreaza mult pe resursele persoanei, atat cat se pot activa, caci depinde de stadiul de dependenta si de substanta luata, astfel incat aceasta sa poata fi adusa cat mai aproape de reintegrarea in societate. Dependenta de iubit, job etc nu cred ca e obligatorie. Poti fi intr-o relatie frumoasa, autentica, echilibrata, si fara a fi dependent. De fapt, numai fara a fi dependent. Hremic, apropo de asta, e o diferenta intre a iubi si a fi dependent de cineva. Cand iubesti intr-un mod matur, real, nu te oferi pe tava, nu renunti la tine, ci cresti alaturi de partenera ta, te dezvolti impreuna cu ea. Asta e semnul pentru o relatie echilibrata, cred eu: daca membrii evolueaza pe toate planurile. atunci relatia e o resursa. Daca sunt blocati, nefericiti, relatia e bolnava si trebuie ori vindecata, daca se poate, ori incheiata.

  20. Imi place articolul.si eu am imaginea asta in cap.. cand ajung intr-un loc aglomerat.(in autobuz de obicei)Problema la mine e ca nu gasesc ceva care sa ma motiveze indeajuns sa ies din carapace..m-am "ingropat in ceva si am uitat scopul".Am perioade cand iau pauze de cateva zile de la vicii si simt diferenta ,dar ma izbeste monotonia orasului si ma duce iar unde eram acum cateva zile.. sau mai jos.
    stiu ca trebuie sa ies din cercul asta..stiu ca trebuie sa ma ajut cumva..
    insa se pare ca imi ignor gandurile si se aseaza o ceata pe creier…
    Felicitari pentru articol si munca pe care o depui.

  21. Eu sunt dependenta de viata in doi. Nu-mi place sa fiu singura, adica nu pot sa traiesc singura, fara un partener de viata. Sincer, nu am langa mine omul potrivit, nu ma bucur de tandretea la care orice femeie viseaza, nu duc viata pe care as vrea s-o duc, dar gandul ca as sta singura ma inspaimanra, mai ales ca am mai stat. As vrea sa-mi pot fi mie suficienta, sa fiu detasata, superioara, inteleapta. Cum sa fac? Merita?

  22. Salut!
    Exact asa ma simpt, ca un soricel din experiment. Dar nu in permanenta, doar la sfarsitul saptamanii cand cobor in bucatarie ( locuiesc cu socrii ) simpt ca-mi absorb toata energia pozitiva acumulata intr-o saptamana. Si atunci ce fac? Beau bere. Rezultatul: destindere pe moment, ca apoi cand revin langa copii si sotul meu, in cuibul nostru de la etaj, sa regret ca m-am lasat iara influentata.
    Ma tot gandesc ce sa fac sa devin mai puternica, neinfluentabila iar fluxul de energie negativa sa-l resping catre sursa.
    De cand iti citesc articolele, si cele de pe npl mania, stilul tau, milionarul mioritic am inceput sa fiu mai sigura pe mine, dar mai am mult de lucru. Ma gandesc ca o bratara mai stransa pe mana ar ajuta la inhibarea dorintei de a bea, iar impreuna cu acea piatra a recunostintei as deveni mai puternica, ca in fond nu sunt decat 2 zile pe saptamana.
    Va multumesc ca existati!
    Chiar daca nu va scriu des, va citesc in permanenta, nu este genul meu sa ma plang.
    Felicitari!

  23. Eu sunt intr-o mare dilema acum.
    Nu stiu care este vocatia mea.
    Si.
    Am oportunitatea sa invat despre afaceri. (desi nu asta ma intereseaza acum, ci probabil ma va interesa mult mai mult ceva mai tarziu).
    Daca invat afaceri acum, dar fara sa stiu care e vocatia,
    atunci doar as aduna ceva informatii, care as putea sa le folosesc mai
    tarziu… (dar oare as mai tzine minte pana atunci?)
    Lucian

  24. Mai mult , am observat ceva oribil . A aparut un joc "second life" … si din cate am auzit , multi oameni petrec mai mult timp in jocul ala decat in viata reala . Mai nou tot mai multi oameni fug de realitate…

  25. Interesant. Ideea asta ma framanta de mult dar trebuie sa lupt cu mine insumi pentru desface ghearele retelei in care simt ca sunt prins: atractia irezistibila a stupului de beton.

  26. Banuiesc ca majoritatea au vizionat filmul"Surrogates" cu Bruce Willis,acest film a fost realizat pt a scoate in evidenta faptul ca sunt din ce in ce mai multi oameni care isi petrec timpul in fata comp pentru a vorbi virtual cu alte persoane in loc sa faca alte lucruri mai frumoase,sa iasa in natura,sa faca sport,sa socializeze cu alte persoane in viata reala,sunt multi care petrec timpul pe facebook si pierd timpul cu acele joculete in loc sa faca altceva mai bun,,si eu imi petrec timpul cateodata pe internet pt ca am ce invata prin acest intermediu, dar fac si alte lucruri interesante…cum spunea mai sus Adrian tot mai multi oameni fug de realitate.

  27. nu sunt de acord cu experimentul……este mult prea simplist si induce ideea ca psihologia de masa a sobolanilor este aceeasi cu a oamenilor uitand cat de complexa este societatea si psihicul uman…….incomparabil cu alte vietati de pe pamant………cine se simte sobolan este problema lui…psihica , si ar trebui sa se trateze de urgenta……sa nu uitam ca omul face diferite prostii doar pentru ca poate ,are posibilitatea, sau din curiozitate, dependenta fiind data in cazul drogurilor din lipsa de constiinta sinelui…de lipsa discernamantului sau a unui caracter slab……..dar nu are legatura cu sobolanii…este opinia mea………

  28. la fel cu dependenta de televizor….atata timp cat discuti despre asta si totusi recunosti ca esti in continuare dependent e o problema la mansarda nicidecum la televiziune…….daca ai curaj sa-ti hotarasti soarta si sa-ti iei viata in propriile maini aceste probleme vor parea desuete……in tara cu cele mai multe programe violente si agresive sexual de televiziune infractiunile in domeniu sunt departe de a fi pe locul intai ca numar…..vorbesc de JAPONIA…..in tara cu cele mai ipocrite organizatii de protectie a cetateanului….unde s-a propus cenzurarea lui Popey marinarul…si unde democratia a ramas o vorba goala ( opinia mea ) uitativa ce se intampla………ar fi de cercetat simbolistica in televiziune si cinematografie in ultimul secol si cum s-a deplasat ea spre negativ incet incet si cum au ajuns filmele cu eroi negativi sa fie adulate….asta schimba perceptia oamenilor despre rau si bine si are efecte in lumea in care ei traiesc cu reperele morale deformate……..HELLBOY si DAREDEVIL stiu de ce…….asta ca un mic exemplu

  29. Deci ideea cu anu te mai uita la televizor creca e cea mai sanatoasa pentru toate probleme (nu ma refer la cele fizice).Televizoru chiar ne tampeste ne manipuleaza.De ce tarani care prind tv1 si daca se uita doar duminca nu stiu cei aia depresie.Nu vezi nu gandesti Clar
    My recent post Scaun Auto Bertoni Mondeo

  30. E minunat cand ai un lider care sa te indrume, sa-ti deschida mintea spre pozitiv,sa-ti lumineze mintea spre inefabil si pozitiv  si sa te  avertizeze sa te feresti de Parcul sobolanilor!
    Multumesc pentru aceste articole!

  31. Foarte interesant articol ! Citindu-l mi-am dat seama ce sa intamplat cu tatal meu toata viata si cu mine vreo 15 ani … Am reusit sa scap de vicii de buna voie doar cu vointa multa insa tatal meu a fost mai putin norocos ; el sa lasat dupa ce a iesit din coma. Cat despre viata , nu , nu ne-am schimbat-o nici in bine dar nici in rau. Momentan ne-am schimbat doar mentalitatea si asta e un inceput promitator din punctul meu de vedere. Multumesc pt toate articolele postate. Sunt LECTII adevarate. Multumita tie si articolelor tale am reusit sa gandesc optimist ai sa privesc increzator spre viitor, asa cum o fac in momentul de fata.
    „Per aspera ad astra !” 🙂

  32. Vin dintr.un oras pe care unii l.ar considera mic. Dar avand in vedere ca e al doilea ca marime din judet.
    M.am mutat la Timisoara de ceva ani. Am tovarasi acasa care baga iarba in fiecare zi si da e pentru a uita de viata pe care o duc.
    Am 27 de ani. am crescut in strada cu baietii, unii m.ar contrazice poate, dar doar pentru faptul ca nu m.am porcit destul ca restul.
    Ani in care orasul meu era catalogat capitala drogurilor in Europa.
    Heroina, cocaina, extazy si fel si fel de medicamente.
    Am un prieten care a murit de supradoza de heroina. asa a fost declarat de doctori, politie si presa. Dar eu cred k a fost ucis mai degraba..
    In prezent drogurile tari nu mai sunt atat de prezente in oras, dar exista marijuana. Eu nu sunt impotriva ei. Ideea e ca baietii baga de parca ar fi dependenti de asta. Si asta ca sa uite de viata de zi cu zi si de plictiseala orasului mic.
    Rezolvarea e ce ai enumerat tu mai sus.

  33. Mult adevăr in acest articol…reusesc de multe ori sa mă detasez pt câteva minute de „mine”, poate e doar o iluzie sau am ceva la cap :))) si privesc oamenii care merg pe strada, masinile, unii vb cu altii…si vad toata agitatia zilnica, ascult cunostite si amici care isi fac o mie d gânduri si probleme fără sa le aibă…traim într-o lume in care dependenta de ceva anume este vitală…un ex: Am prieteni care lucrează toti in acelasi loc, daca iesim sa bem ceva…nu ai sa auzi decât ce au facut la munca, ce vor face, ce nu a fost bine etc…de multe ori ii ascult si îmi dau seama ca sunt ca niste copii in mergator, daca ii scoti de acolo nu pot sta in picioare, daca le spui prietenilor sa nu mai vb despre locul de munca…nu mai scot un cuvânt…sau schimba subiectul pt 5 min dupa care revin…si sunt multe alte „droguri” si „dependente” care le vad zilnic. Oameni care au bani si se plâng ca nu au fără sa le spui nimic, pur si simplu…incep sa se plângă… Cei care nu pot spune nimic despre viata lor si vorbesc despre viata altra…telespectatorii fideli…wow biz, maruta etc…si cate si mai cate…ce este cel mai grav ca sunt foarte multi…

  34. Captivant articol si din pacate foarte realist… Cunosc foarte multe cazuri de persoane dependente, care au impresia ca dupa ce au terminat scoala si au crescut cu educatia parintilor, au depasit acest prag, al dezvoltarii si refuza orice invatatura. Practic, refuza schimbarea si invatarea lucrurilor noi, iar cu ceea ce stiu deja nu pot face nimic si traiesc cu impresia ca sunt captivi, nu doar in „jungla de asfalt” ci si in realitatea pe care o traiesc. Din pacate, foarte putini dintre acestia pot fi salvati…

    1. Eu luam somnifere ca sa pot pune pe silent toate gandurile negative… Si confirm faptul ca eram robot a doua zi. Fara nici o traire sufleteasca. Am iesit prin credinta si prin faptul ca am cunoscut oameni care mi-au pus convingerile la incercare si care au crezut in maretia mea. Acum ma simt responsabila sa ajut mereu cand pot pe ceilalti. Cu drag, Dora

  35. Motivat ca doar asta primesti zilnic dimineata de la Dumnezeu,dar tu in turbarea ta uiti sa iti privesti corpul ce se trezeste cu adevarat.
    Iti iei haina de sef si faci totul mecanic,uiti ca femeia de langa tine isi doreste o floare si o vorba buna dimineata.
    Dar ce plm doar ai altele ce te ling in cur la birou si te seduc dupa marirea de salariu oferita.
    Drogul e la tot nasul doar sa inspiri,ca e mai usor sa iti intaresti narile decat sa chemi liftul catre interiorul tau!…
    P.S:Pentu ce am scris ii multumesc lui Pera,contributia la schimbare e a mea dar el a fost faclia din pestera mea!

  36. Articolul e absolut șocant, șocant de realist si ma sperie dar mă si motivează să merg la tara cu sotia si copii in timpul nostru liber așa cum deja stabilisem, mulțumesc Pera încă o data!

  37. 752948 156368Howdy! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? Im kinda paranoid about losing everything Ive worked hard on. Any recommendations? 810415

  38. I simply couldn’t depart your site prior to suggesting that I extremely enjoyed the usual information a person provide in your visitors? Is going to be back regularly to check out new posts

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.