Harta eliberării tale financiare: cei 6 stâlpi

Harta eliberarii tale financiare – cei 6 stalpi

Atenţionarea 1: Harta aceasta este valabilă şi se aplică şi când eşti la început de drum, o singură persoană fără alt ajutor şi se aplică şi când ai o echipă de 30 de persoane. Diferenţa este că pe măsură ce creşti şi tu şi sistemul, creşte volumul de muncă, banii câştigaţi şi se amplifică puterea întregului sistem.

Atenţionarea 2: Sunt dator să îţi spun că rapiditatea şi puterea a ceea ce vei crea depinde de stâlpul 1 şi 6 în măsură mult mai mare decât stâlpii 2-5. Stâlpii 2-5 sunt lucruri în principiu tehnice, educaţie pe care o poţi lua şi aplica cu uşurinţă fără prea multă pregătire prealabilă. În schimb stâlpii 1 şi 6 depind de persoana ta, de felul în care eşti tu ca om, de caracterul tău şi de etica ta de muncă.

Nu poţi scăpa de ceea ce eşti iar banii pe care îi câştigi sunt expresia directă a nivelului tău de evoluţie şi dezvoltare. Asta înseamnă că poţi creşte oricând, şi oricât, dacă munceşti pentru a te dezvolta în interior. În continuare, îţi voi arăta concret şi specific ce ai de făcut şi cum să o faci.

Cei 6 stâlpi pe scurt, pe care îi voi dezvolta mai jos, sunt:

 

  • Stâlpul 1 – vocaţia/meseria/talentul/creaţia
  • Stâlpul 2 – vânzări/marketing
  • Stâlpul 3 – platformă
  • Stâlpul 4 – audienţă
  • Stâlpul 5 – produse/servicii/abilităţi
  • Stâlpul 6 – management

 

Scenariul 1 : cei 6 stâlpi aplicaţi de o persoană singură, fără ajutor

Anul 2005.

Sunt un student sărac lipit, cu un mare vis, de a fi un foarte bun psiholog, de a avea un stil de viaţă în care merg la înot de dimineaţă, apoi îmi beau capuccino ul la terasă, îmi scot laptopul şi cărţile pe masă şi lucrez în stare de flux, educându-mă şi ajutându-i şi pe alţii.

Pentru a avea acest stil de viaţă, mi-am dat seama că am nevoie de 1000 de euro pe lună. Când mi-am scris pe hârtie acest stil de viaţă ideal, câştigam 200 de lei ( 50 de euro) pe lună, un salar simbolic pentru jumătatea de normă pe care o aveam la job-ul de atunci. Trebuia să îmi cresc veniturile de 20 de ori.

Primul pas pe care l-am făcut?

 

Stâlpul 1 – mi-am ales meseria şi domeniul care îmi face plăcere: psihologia.

La 22 de ani, nu ştiam mai nimic despre psihologie decât din ce citisem în cărţile de dezvoltare personală, însă mi-a plăcut atât de mult încât asta îmi doream să fac de dimineața până seara. Singura problemă era că eu de dimineaţă până seara făceam cu totul alte lucruri. Cursuri la Politehnică, job cu jumăte de normă în care împachetam colete şi cumpăram ţigări pentru colegi şi seara rupt de oboseală, acasă. După 2 ani de conflicte interioare, am renunţat la tot ce făceam ca să devin un om LIBER.

Liber şi sărac.

Dar când m-am trezit în prima dimineaţă liber, la 23 de ani, şi nu aveam program decât acela pe care mi l-am făcut eu, mi-am dat seama că viaţa fără libertate nu are niciun sens pentru mine. Eram prea tânăr ca să fiu băgat în seamă ca psiholog, nu aveam experienţă şi trebuia să încep de undeva. Trebuia să iau contact cu lumea, să aflu cum aş putea să fac bani din psihologie, în România. Aşa că în timp ce m-am înscris la cursurile facultăţii de psihologie, am pus stâlpul în acţiune:

 

Stâlpul 3 – platforma

Am cumpărat domeniul personalitatealfa.com, pentru că .ro era de 4 ori mai scump şi nu îmi permiteam. În 2005, am scris primul meu articol pe blog, din puţina mea experienţă: importanța vocaţiei, şi cum mă simt când îmi urmez chemarea interioară a inimii.

Nu aveam experiență în scris, nu aveam experienţă în psihologie, dar scriam pentru că nu mai îmi rămăsese altceva nimic. Dacă nu reuşeam să trăiesc viaţa pe care mi-o doream, să fac psihologie şi să trăiesc din asta, viaţa mea nu mai avea sens. Scriam cu multe greşeli gramaticale şi nici stilul nu era vreunul deosebit. Însă eram autentic, spuneam ce gândeam şi ce simţeam în speranţa că şi alţi oameni rezonează cu mesajul meu: vocaţie, crezi în tine, dezvoltă-ţi personalitatea toată viaţa, devino mai bun, nu te mulţumi cu puţin, trezeşte-te şi nu mai fi un sclav.

Câteva zeci de articole mai târziu, oamenii îmi lăsau mesaje la articole, îmi scriau câte un email, îmi mulţumeau şi veneau cu alte întrebări la care nu m-am gândit şi trebuia să caut răspunsuri, să cercetez, să mă educ repede şi mult ca să pot răspunde. În scurt timp, mi-am dat seama că dacă pun tot ce ştiam cap la cap, iese o carte, cu început, cuprins şi încheiere şi pe lângă articole gratuite, aş putea să şi vând ceva, să câştig primii mei bani din psihologie şi scris.

 

Stâlpul 5 – produse şi servicii

După luni de zile în care scriam 100 de pagini în 3 zile şi apoi mă jucăm o lună pe calculator, mă uitam la filme, mâncam kebab şi beam cola fiind într-o semi depresie, am finalizat prima mea carte. Am anunţat cu entuziasm cei 1000 de cititori ai mei de pe blog, sperând că fiecare dintre ei va cumpăra câte 100 de cărţi şi devin cel mai bine vândut scriitor al României şi cel mai bogat, bucurându-mă de toate privilegiile vieţii de sultan.

Am vândut 14 cărţi, şi am rugat-o pe mama să cumpere 5 cărţi cu 49 de lei ca să am un start în carieră. Mama mi-a dat 250 de lei şi nu a luat decât o carte, ca să le pot vinde pe celelalte. 14*49 de ron = 686 ron după mai bine de 1 an de muncă şi de la schimbarea radicală a carierei, facultăţii şi a drumului în viaţă. Mi-am dat seama că îmi lipseşte ceva grav de tot, şi m-am uitat la modelele care mă inspirau ca persoane şi modele de afacere online, şi am privit pentru prima oară atent la ce făceau şi eu nu.

 

Şi astfel au apărut Stâlpul 2 şi 4

Dacă din 1000 de oameni, 14 au cumpărat cartea, înseamnă că am o rată de conversie de 1,4%. Aveam nevoie de stâlpul 2- marketing şi vânzări ca să vând mai multor oameni cartea. Am învăţat cum să explic beneficii, cum să creez o relaţie şi cum să fac vânzarea. În acelaşi timp, rata de conversie în domeniul acesta online era între 0,5 şi 5%.

Deci, la fiecare 1000 de oameni, normalitatea spunea că pot vinde între 5 şi 50 de cărţi. Ca să vând mai mult, îmi trebuia să vând mai mult la cititorii existenţi şi să aduc alţii noi.

 

Stâlpul 4 – audienţa m-a făcut să mă concentrez pe a aduce oameni noi pe blog şi să creez şi să descopăr cel mai mare secret al banilor făcuţi în afaceri online: lista de email şi email marketing-ul. Atât de important era acest lucru pentru mine ca psiholog şi pentru afacere, încât al doilea lucru pentru care am dat bani a fost un serviciu profesional de creat listă de abonaţi la blog şi la ce scrie Pera.

19 dolari pe lună era preţul de început pentru numărul meu de abonaţi. Pe măsură ce creşte numărul de abonaţi creşte şi abonamentul. Azi plătesc 450 de dolari pe lună doar acest serviciu. Am scris constant, vindeam cărţi constant şi după 2 ani de muncă, având acum 2 cărţi şi toţi aceşti stâlpi funcţionând simultan, vindeam cam 20 de cărţi pe săptămâna, 80 pe lună.

80 x 49 de ron = 4000 de lei.

În 2 ani, am ajuns să câştig de la 200 de lei pe lună, de 20 de ori mai mult, făcându-mi meseria de psiholog. Eram anul trei la facultatea de psihologie. Era nevoie acum şi de ultimul stâlp.

 

Stâlpul 6 – management.

Eu am scris cartea. Eu am mers la tipografie să negociez şi să tipăresc cartea. Eu am cărat cărţile acasă. Eu am scris articole despre carte. Eu am vândut cartea. Eu împachetam cartea şi mergeam cu ea la poştă şi completam acolo 2 formulare, unul pentru expediere, unul pentru plata cu ramburs. Eu răspundeam email-urilor de la cititori, eu răspundeam la reclamaţii, eu răspundeam la înjurăturile de pe blog că sunt un ratat ce vrea să îi înveţe pe alţii, eu mergeam iar la poştă să îmi ridic banii. Eu eram departament de distribuţie. Eu eram departament financiar. Eu eram departament de customer care şi service. Eu eram departament de marketing şi vânzări. Eu eram autor, scriitor şi psiholog în formare.

Le-am făcut pe toate singur până în ziua când la relansarea cărţii Personalitate alfa, cea din care am vândut 14 la prima lansare, am vândut 1000 într-o săptămână. Eram la mine în bucătărie 3 oameni. Unul împacheta cărţile în hârtie, altul le lega cu sfoară, altul completa formulare. Am muncit zi şi noapte şi puteam trimite maxim 200 de colete într-o zi.

Am câştigat 500 de milioane într-o săptămână vânzând o carte. Era primul an după absolvirea facultăţii de psihologie. Acest lucru a fost posibil pentru că toţi cei 6 stâlpi ai eliberării financiare erau la un loc şi funcţionau armonios, ca un întreg.

Şi astfel, de la Pera – omul care le face pe toate, a apărut primul departament al unei noi afaceri antreprenoriale: departamentul de distribuţie unde prietenul meu din copilărie, Sârbu, care e şi acum responsabil de acest departament, a preluat partea de expediere de cărţi pentru ca eu să mă pot întoarce la stâlpul 1: psihologia.

Meseria mea, vocaţia mea.

 

Cei 6 stâlpi în 2017

Aşa cum am spus, azi, cei 6 stâlpi sunt neschimbaţi, doar că pe măsură ce creşte volumul de muncă, e nevoie de o echipă care creşte pe măsură ce creşte afacerea.

 

Stâlpul 1 – vocaţia/meseria/talentul/creaţia

Acest stâlp nu am vrut să îl deleg niciodată pentru că e ceea ce eu iubesc să fac şi vreau să fac toată viaţa. Să citesc, să scriu, să mă educ şi să ofer altora valoarea de care şi eu beneficiez. M-am specializat în continuu: sunt trainer, public speaker, coach, scriitor, psiholog, mă formez în psihoterapie transpersonală.

Mi-am dezvoltat abilităţi de scris, vorbit în public, lucru 1 la 1, abilităţi de lucru cu grupuri, abilitatea de a mă filma şi a face cursuri online, video-uri pe facebook şi youtube.

Am crescut permanent ca şi persoană, am investit în mine.

 

Stâlpul 2 – vânzări/marketing

După 10 ani în care am învăţat marketing şi vânzări cel puţin la fel de mult ca şi psihologie, de 2 ani de zile treaba asta o face acum o agenţie de marketing. Asta m-a eliberat pe mine să mă pot dezlănţui pe domeniul meu şi vocaţia mea. Pot să scriu şi să citesc ore întregi pe zi fără să mai îmi fie distrasă atenţia. Asta mă face să pot oferi mult mai multă valoare decât atunci când îmi împărţeam timpul între mai multe activităţi.

Agenţia de marketing are 20 de angajaţi, din care 7 contribuie direct la creşterea Personalitate alfa:

Se fac reclame pe facebook şi google. Se foloseşte social media. Se face studiu de piaţă. Se aduce trafic şi public pe blog. Se fac pagini de prezentare şi vânzări. Se face copywriting. Se face PR. Se face strategie pe lansări, vânzări recurente şi funneluri. Se urmăresc şi optimizează ratele de conversie. Se creşte numărul de abonaţi cu email.

Azi, pe Facebook sunt 134.000 de oameni care mă urmăresc iar pe email sunt 110.000 de abonaţi. Gradul de specializare al fiecărui om din agenţia de marketing depăşeşte mult ceea ce eu singur puteam să fac sau ştiam, şi astfel şi rezultatele cresc. Însă toate acestea erau făcute odată de un singur om, aşa cum ştia şi putea el, pentru că nu avea acces la atâtea resurse câte există azi. Stâlpul a rămas acelaşi, gradul de complexitate a crescut.

 

Stâlpul 3 – platformele

 

Dacă în 2005 foloseam doar wordpress ca platformă pentru blog-ul meu, pe măsură ce timpul a trecut, au apărut tot mai multe platforme care să te ajute. Google şi Bing sunt platforme unde oamenii merg să caute informaţii şi soluţii şi acolo poţi să fii găsit şi tu cu ce ai de oferit.

Facebook şi alte platforme de social media sunt platforme unde este publicul căruia poţi să i te adresezi. Youtube, vimeo sunt platforme unde poţi să urci materiale video cu conţinut valoros pentru a oferi valoare, a te promova şi pentru a vinde. Platformele de email marketing şi CRM sunt cele care te ajută să ţii legătură şi să creezi relaţia cu publicul tău ( aweber, activecampaign, infusionsoft, mailchimp)

Skype, Gotomeeting şi alte platforme de comunicare pentru şedinţe 1 la 1 de la distanţă, şedinţe de echipe şi webinarii.

Drupal, WordPress pentru creat magazine online. Kajabi şi altele pentru creat platforme de educaţie online. Leadpages pentru a crea pagini de prezentare şi vânzare. Itunes, Amazon şi alte platforme care te ajută să îţi vinzi serviciile şi produsele, făcând toată treaba în locul tău şi oferindu-ţi partea leului din bani.

Practic, orice necesită înainte cunoştinţe vaste, acum este aproape automatizat şi oameni fără cunoştinţe tehnice îşi pot crea un sistem foarte eficient pentru a deveni mici afaceri online.

 

Stâlpul 4 – audienţă

Marele avantaj al zilelor noastre, este că oricine eşti, în orice loc te-ai afla, poţi avea acces instant la o piaţă uriaşă de oameni care te urmăresc, clienţi, potenţiali colaboratori, oameni pentru echipa ta. Construirea unei audienţe prin email este cheia şi secretul pe care încă majoritatea oamenilor nu le înţeleg la adevăratul lor potenţial. Dacă aş pierde tot ce am, aş vrea să îmi păstrez lista de abonaţi prin email, comunitatea creată în 10 ani şi pot reconstrui totul înapoi în timp record.

Pentru a construi o comunitate puternică şi loială, e nevoie să creezi o relaţie foarte bună cu oamenii care te urmăresc. Pentru a crea o relaţie super bună cu oamenii este esenţial să oferi lucruri valoroase şi de interes pentru ei, mai ales într-o lume supusă bombardamentului informațional. E important să înţelegi psihologia atenţiei şi să îţi câştigi dreptul ca oamenii să te asculte, să vadă ce ai de zis, de oferit. Relaţiile cu publicul devin foarte importante în această etapă. Customer care şi customer service devin indispensabile la un moment dat.

 

Stâlpul 5 – produse şi servicii

În afacerea specifică pentru mine, educaţia şi psihologia, am acoperit o plajă cât mai completă de produse şi servicii.

Am pornit de la o cărticică și am ajuns la: 9 cărţi scrise. 6 audiobook-uri. 6 cursuri online. Seminare gratuite. Workshop-uri plătite. Consiliere 1 la 1. Tabere şi evenimente, Alfacamp-uri. Afilieri cu alte afaceri şi experţi. În orice domeniu ai activa, există o plajă de produse şi servicii pe care le poţi oferi, pe măsură ce tu creşti ca om, creşte şi complexitatea pe care eşti capabil să o întreţi şi diversitatea pe care tu şi afacerea ta o pot oferi.

 

Stâlpul 6 – Management

Aici există 3 aspecte esenţiale.

  • managementul vieţii personale
  • managementul banilor
  • managementul echipei şi a relaţiei

 

  • Managementul vieţii personale

Viaţa personală are impact direct asupra a câţi bani câştigi. Dacă ai o sănătate proastă, productivitatea şi eficiența scad. Dacă relaţia de cuplu e un teren de luptă, rezultatele şi concentrarea ta la muncă scad.

Dacă ai mentalitatea şi atitudinea păguboase, pierzi mulţi bani. Toţi ce 5 stâlpi precedenţi sunt direct afectaţi de cine eşti tu ca om. Pune-te pe primul loc, ai grijă de tine, fă-ţi viaţa un loc în care să îţi placă să trăieşti.

 

  • Managementul banilor

Ai nevoie de contabil competent, să îţi plăteşti taxele şi impozitele, să te asiguri că cineva cu abilităţi îţi urmăreşte cheltuielile şi veniturile şi te trage de mânecă pentru a optimiza permanent banii din afacerea ta. Nu e prioritatea numărul 1, prima oară descoperă ce merge pentru ţine pentru a face bani, dar e lucrul imediat următor pe care trebuie să îl faci.

Ca şi om creativ , căruia nu îi plac bătăile astea de cap, îţi spun că nu e deloc greu să fii 100% curat şi eficient fiscal, şi te voi învăţa exact ce am făcut şi eu. Plăteşte -te pe tine suficient cât să poţi să trăieşti bine ca să ai plăcerea de a te trezi dimineaţa şi să continui să îţi faci treaba. În 2017, pe lângă o firmă contabilă, am 3 persoane care lucrează direct cu fluxul din numerar al firmei însă nu uită că a fost o zi când îmi luăm singur banii de la poştă pe cele câteva cărţi expediate.

 

  • Managementul echipei

Echipa ta este familia ta. Ei te vor ridica pe culmile succesului sau te vor îngropa. Nu există decât o singură cale în acest aspect al afacerii. Devino liderul alfa şi du echipa spre succesul şi fericirea indivizilor din echipa ta. Pune interesele lor ca prioritate şi ei îţi vor da înapoi loialitatea şi inima lor. Nu cere ore de muncă echipei. Cere rezultate, pe proiecte. Lasă-i să lucreze când au chef, când sunt în stare de flux şi când sunt creativi. Vrei calitate de la ei, nu cantitate pentru că doar clienţii foarte mulţumiţi îţi vor creşte afacerea.

Nu pune banii tăi personali, mai mult decât ai nevoie să trăieşti bine, pe primul loc până când nu construieşti un ecosistem productiv, optimizat şi eficient. Reînvesteşte în echipă, tehnologie şi educaţie permanent. Aceştia sunt cei 6 stâlpi ai eliberării tale financiare. Eşti un singur om la început de drum? Eşti un antreprenor cu echipă?

Asta-i harta eliberării financiare şi a prosperităţii.

Masterclass live: Harta eliberării tale financiare în 28-29 ianuarie 2017 în Bucureşti. Primul pas care urmează este un Masterclass pe care îl ţin în Bucureşti în 28-29 ianuarie 2017 în care vom avea prima generaţie de oameni ce au această hartă şi o pot folosi pentru rezultate imediate.

Numărul de locuri la acest materclass este limitat la 50 şi vor avea prioritate pentru înscriere clienţii care au achiziţionat minim un produs, de orice fel, de la mine de-a lungul timpului.

Pentru clienţi înscrierile se deschid mâine. Pentru întreagă comunitate, înscrierile se deschid sâmbătă.

Dacă ai orice întrebări, le aştept.

Spor la implementat cei 6 stâlpi!

Pera Novacovici

 

P.S. Mult mai multe informații despre dezvoltarea afacerilor și bani în general găsești în Pachetul Fabrica de Bani 2 pe care îl găsești pe site-ul www.stepout.ro.

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

2 răspunsuri

  1. La cate instrumente ne-ai prezentat – pare ca succesul este inevitabil – trebuie doar munca si perseverenta si poate un strop de talent 🙂

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.