Lectia 2 – Statutul social si personalitatea alfa

Nimeni nu  te poate face sa te simti inferior fara consimtamantul tau. (E. Roosvelt)

Ai auzit vreodata de o vorba din batrani care zice:” Nimeni nu te poate considera inferior fara ca tu sa ii permiti!”?

De aici incolo, treaba devine simpla.

Puterea e la tine. Depinde daca o dai sau nu celor din jur. Sau poate iti place sa fii o fiinta chinuita, terorizata si stresata, caz in care retrag ce am spus.

Ce inseamna alfa?

In cazul barbatilor inseamna ca intr-un grup exista un individ care este lider si care va avea parte de femeile cele mai atragatoare.

In cazul femeilor o femeie alfa este cea pe care celelate femei o invidiaza pentru succesul pe care il are si pe care toti barbatii o vor ca partenera.

Barbatul si femeia alfa isi asuma responsabilitatea pentru binele “ haitei”, adica a grupului in care sunt lideri.

Acestea sunt definitii foarte simple si superficiale insa contin esenta adevarului.

Asadar, sa ai personalitate alfa inseamna sa iti dezvolti acele abilitati care te fac pe tine alfa intr un grup.

Peste tot unde exista grupuri exista o ierarhie.

Dar ierarhiile si contextul se schimba.

Intr-o echipa de sport exista un capitan.

Intr-o familie exista un cap al familiei.

Intr-o clasa exista liderii, nu cei desemnati ci cei care sunt recunoscuti astfel de ceilalti.

Intr-o puscarie exista seful de camera, de obicei cel mai vechi, respectat si bun la bataie.

Acestia nu sunt lideri desemnati, ca la munca,  unde managerul e pus acolo si investit cu autoritate.

Alfa sunt cei care ISI ASUMA rolul de lideri in primul rand. Prin ceea ce fac.

In lumea animalelor, a mamiferelor,  exista in orice specie indivizii alfa. Ei sunt responsabili pentru majoritatea imperecherilor din grup. Pentru ca natura cere ca cele mai bune gene sa fie transmise mai departe.

Vom vorbi mai pe larg despre acest lucru insa acum cateva cuvinte despre personalitatea alfa in specia umana.

Statutul social

.

Televiziunea si mass-media. Ne inoculeaza modele despre cum ar trebui sa fim, ce masina, haine sau telefon mobil trebuie sa ai ca sa fii o persoana importanta.

Si apoi vedem o turma intreaga de oameni nefericiti pentru ca nu au ceea ce au vazut in reclame. Zilele trecute m-am intalnit cu o persoana care zicea “ Sunt putin trist, ca tocmai m-am uitat la stirile de la televizor”

Asa iti trebuie! Nu ai o carte de citit? Niste mp3-uri de ascultat sau seminare inregistrate de vizionat?  Oamenii stau in zona de confort si asteapta sa se intample lucruri bune pentru ei.

La fel cum parintii si bunicii nostri ne indemnau sa ne angajam ca sa avem o slujba stabila  si o carte de munca. Acum parintilor li se trage 25% din salar iar bunicilor 20% din pensie.

Acum parintii si bunicii TAC!

Asa se intampla cand urmezi turma si nu ai destula personalitate ca sa iti urmezi vocea destinului.

Intr-o lume superficiala care alearga dupa  recompensa imediata….un novice isi imagineaza ca sa ai statut social inseamna sa ai bani, o masina magica si un casoi urias.

Nu as putea sa contrazic aceasta afirmatie decat astfel: Cand esti intre alti oameni care au aceleasi lucruri ca si tine, si iei picioare in fund in fiecare zi de la ei pentru ca nu ii impresioneaza lucrurile materiale si tu  esti cu o atitudine de ratat, ce se alege de statutul tau social?

Ai ghicit…PRAFUL

Asadar daca crezi ca statutul social depinde de aceste lucruri materiale mai gandeste-te odata. Statutul social vine din cu totul alte lucruri:

– atitudine

– respect

– crearea de valoare

– abilitatea de a-ti urma visurile

Un rege nu se naste, ci devine, i-a spus Philip fiului sau Alexandru cel Mare care a cucerit intreaga lume cunoscuta la vremea lui.

La fel, un alfa nu se naste, ci devine. In orice specie, inclusiv cea umana.

Traim in grupuri sociale, poate ca ne nastem egali, insa virtutile noastre ne fac sa fim unici si diferiti..

In orice grup se intampla ca o persoana are un statut si o autoritate mai mare.

Cand exista mai multi cu statut social asemanator, incepe conflictul, concurenta, competitia.

Verbala, fizica, psihologica mai ales.

Nu am scris nici un rand despre personalitate alfa gandindu-ma ca eu detin adevarul suprem, ca numai calea mea este cea care trebuie urmata.

Cand spun ca eu pot ajuta o persoana sa isi dezvolte personalitatea alfa ma refer la urmatorul lucru:

Toti oamenii se nasc cu potentialul de a vorbi.

Dar sa presupunem ca nu ai noroc in viata si ajungi de la o varsta foarte frageda sa fii crescut in padure de animale salbatice.

Exista peste 40 de cazuri foarte bine documentate de astfel de copii,
crescuti de animale, in mare parte de lupi, dar si de antilope, gorile si alte vietuitoare.

Iti las acest link , care este in limba engleza dar este foarte bine documentat in
aceasta privinta.

http://www.feralchildren.com/en/index.php

Ceea ce este uimitor la acesti copii, este ca daca au depasit varsta de 3-4 ani si nu au invatat sa vorbeasca, toate incercarile ulterioare de a-i invata sa vorbeasca, dupa recuperarea acestor copii de catre oamenii de stiinta, s-au soldat cu esecuri.

Asadar , daca nu esti ca Mowgli din Cartea Junglei si nu ai in jurul tau animale geniale care te invata sa vorbesti, te nasti cu potentialul de a vorbi si mori fara sa scoti in viata ta un cuvant.

Daca nu te-ai prins inca unde vreau sa ajung, da-mi voie sa continui.

Eu cred, dupa cativa ani de citit si experimentat, ca toti oamenii, asa cum se nasc cu potential de a vorbi, se nasc cu potential pentru ca intr-o zi sa fie alfa.

Cu toti ne nastem cu potential pentru inmultire si supravietuire.

Si pentru ca suntem oameni si nu animale, si am evoluat mai bine decat orice alta specie, inmultirea s-a transformat in atractie sexuala si iubire, iar lupta pentru supravietuire s-a transformat in lupta pentru statut social.

Insa majoritatea oamenilor se nasc, traiesc si mor in echivalentul unei jungle cand vine vorba de personalitate.

La fel ca si copii din padure, se nasc cu posibilitati pe care nu ajung sa si le exploreze niciodata in intreaga lor viata.

As putea sa scriu o intreaga carte doar despre piedicile pe care societatea si sistemul educational le pun tinerilor din intreaga lume cand vine vorba de dezvoltat potentialul pe care natura l-a oferit, insa nu este nici locul si nici timpul pentru asta.

Asadar acum ajungem si la personalitate alfa si la scopul meu.

Daca ai potentialul de a fi bun in atractia sexuala, de a avea succes in viata, statut social inalt si nu ai reusit sa il valorifici, asta nu inseamna ca nu poti.

Cu cat trece timpul e mai greu, aceste lucruri , despre sex si iubire, despre pozitita in societate si bani, trebuie sa le inveti inca de pe bancile scolii, insa stim cu totii ce te invata la scoala.

La scoala nu te invata cum sa ai succes in iubire sau cum sa iti satisfaci partenerul sexual in asa fel incat sa fie satisfacut si sa nu caute satisfactie in alte parte.

La scoala nu te invata cum sa iti faci afacerea proprie si nici statul nu te ajuta cu nimic, in schimb te invata cum sa iti faci un C.V. cat mai frumos si sa iti faci numarul in fata celor de la interviu, si POATE ti se va oferi sansa de a fi un sclav modern avand o slujba.

La scoala nimeni nu te ajuta sa iti dezvolti creativitatea, pentru a gasi rapid solutii la problemele care le ai in viata, ci trebuie sa stai cuminte si ascultator,ca un mic sclav obedient si sa asculti de autoritatea de la catedra, sa memorezi o carte intreaga si sa o reciti in timp ce esti plesnit cu joarda peste fund.

Si apoi cand se alege praful de tot potentialul de a face lucruri minunate in viata, cine e de vina?

Pesonalitate alfa inseamna sa iti dezvolti la maxim acele calitati pe care le-ai mostenit genetic de la parintii tai, si crede-ma ca in fiecare dintre noi zace adormit un potential urias.

Eu nu creez personalitatea nimanui, doar pe a mea. Eu doar spun oamenilor ca se poate, si am si o solutie.

Ceea ce eu fac prin materialul meu e sa inlatur obstacolele din calea ta ce te opresc sa iti dezvolti ceea ce ai deja, potentialul si aptitudinile cu care te-ai nascut si pe care le-ai mostenit genetic de la parintii tai, dar nu le-ai descoperit sau ai fost oprit sa ti le dezvolti de catre anturajul in care te afli, mediul in care te-ai dezvoltat sau educatia pe care ai primit-o.

Sa iti poti dezvolta complet personalitatea, este o perspectiva ce nu ai voie sa o ratezi.

Insa daca in mod continuu suferi esecuri, cei din jur te descurajeaza si iti spun ca nu poti sa faci nimic, ajungi sa iti pierzi toata increderea in tine si fortele tale si te indoiesti ca ai putea sa faci tot ceea ce iti doresti. Si poate mergi prin viata cu tot potentialul acela adormit si pe care nu mai sti cum sa il trezesti.

Nu rata sansa unei vieti implinite, devino o personalitate alfa

Pe curand,

Pera Novacovici

Cartea a Personalitate alfa – descopera comoara ascunsa din tine este un manual pentru dezvoltarea personalitatii. Plin de povesti si exemple din viata mea personala, cu teste de evaluare, cu pasi de actiune, exercitii si multa psihologie intr-un limbaj usor de inteles, acesta carte este cel mai bun material despre dezvoltarea personalitatii si a potentialului tau pe care ai sa il gasesti in acest moment in Romania. Citeste despre ce e vorba aici: http://www.personalitatealfa.com/blog/comanda-cartea-personalitate-alfa/

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

64 de răspunsuri

  1. Logic, nu impui cuiva gindurile tale, cine vrea mai mult de la viata, si cine are nevoie de o calauza in lumea asta penibila, ala o sa citeasca si o sa bage la cap, mersi Pera,bravo!

  2. Salutare tuturor. Tot respectul pentru ce incerci sa faci Pera. Cirtesc articolele cu interes pt am invatat si inca mai descopar lucuri interesante si folositoare dar nu am putut sa nu remarc, cititnd majoritatea articolelor, OBSESIA PENTRU FEMEI, orice articol contine subiectul asta, sau altfel spus: ajunge sau se rezuma de fapt la asta. Ca si cum nu exista de fapt alt subiect pt ca desi titulul suna diferit, articolul se rezuma tot la femei: cum sa le cuceresti, cum sa le ti langa tine, ca si cum pt a fi fericit trebuie sa fi dependent de ele. Parca viata barbatului trebuie sa se invarate in jurul femeilor, ca si cum forul interior al uni barbat trebuie format dintr-un amalgam de femei, fara ele este distrus. Te provoc Pera sa scri un articol despre cum sa fi independent si fericit in acelasi timp, fara ca viata barbatului sa nu fie formata 90% din ce insemana o femeie.

    1. Dragii mei si dragile noastre,
      In viata nu se poate fara femei. Viata barbatului este stereotipa, lipsita de sens. Femeile trebuie sa stie acest lucru si sa caute locul lor langa cel drag. Sunt un familist convins la varsta de 60 de ani. Va cer tuturor sa fiti inconjurati de gaanduri frumoase, iar atunci cand nu o puteti zice cu glas tare, faceti un gest cu o floare, etc. Va doresc tuturor sa aveti pe Eva aproape in toate momentele vietii voastre.
      Titel

  3. mersi pera… am avut o zi groaznica si exact d asta aveam nevoie… a venit la fix mailul asta;) mai am muuult pana sa ajung macar o "mini-alfa", dar imi face bine sa citesc articolele tale:) nu se stie niciodata:))

  4. Intradevar un locru foarte important daca lasi rautatile celor din jur esti un om mort.
    O alta chesti importanta mentinoate ca doar tu poti sa contribui la sentimentul de inferioriate daca nu controlezi ce asimilezi.

  5. Buna ,Pera .
    Sti, ptr. ca am o varsta , am invatat din greseli , si tocmai ptr.ca ai asa de mare dreptate (avem esecuri ptr.ca trebuie sa ne invatam lectia), asteptam sa-mi scri. Eu am atat de multe lucruri de invatat inca. De multe ori credem ca am acumulat suficiente informatii, ca nu avem nevoie de mai mult ca sa ne descurcam bine , dar de fapt stim atat de putine lucruri.
    Eu nu cred ca esti obsesiv in a discuta despre femei ,inteleg directia in care merge subiectul ,dar referitor la Andrei, daca esti atras de partea feminina , daca vrei sa traiesti o viata langa persoana pe care o iubesti ,trebuie sa inveti sa o cunosti din toate punctele de vedere , trebuie sa existe comunicare ,si asta presupune sa intelegi ce poate sa simta partenerul tau in diferite situatii si /nu doar sexual.Daca iubesti pe cineva ,la un moment dat poti sa fi distrus ptr.ca ai avut mandria sa crezi ca nu trebuie sa sti mai mult

  6. SALUT,
    inca un articol din care trebuie sa luam notite.ce pot sa spun? ca acum, as putea defini fericirea, fara teama ca as gresi,sau ca mi-ar sari citiva la "gilci".pina acum citeva zile, uitasem ca in limba noastra, o comoara sta neinteleasa ,chiar nedefinita. era fericirea din iubire…pentru detalii sunati la ……mine
    multumesc pera, pt tot, tie si echipei de ingeri si ingeritze. va iubesc in mod egal si permanent

  7. Salutare tuturor, citesc cu mare interes toate articolele despre personalitatea alfa, felicitari pentru tot.Consider ca problema gasirii adevaratelor modele este destul de mare avand in vedere ca peste tot sunt incurajate falsele "valori".Numai bine.

  8. Sunt de acord ca scoala nu iti da nici un fel de lectie despre viata nici un punct de reper sau o directie spre dezvoltare personala dar eu sper si cred ca va veni timpul si pentru asta ca doar suntem cu totii in faza de dezvoltare o sa vina timpul and scoala o sa se orienteze incet incet si spre dezvoltare personala !

  9. Fără să fac polemică, sunt în asentimentul lui Andrei. Oare eu, ca bărbat, nu pot fi fericit, împlinit şi "alfa" dacă sunt singur sau mulţumit cu femeia mea? Ce-ar însemna ca nevastă-mea să-şi dorească să fie ceea ce numeşti aici "ALFA"?!!! Ar trebui să cresc progeniturile tuturor?!! Bine, că am doar 25 şi nu-s căsătorit, dar, bine spus, cred că o viaţă de bărbat trăiată pentru a impresiona femeile e o viaţă irosită, o viaţă OMEGA. Nu cred că toţi cei care citesc au nevoie disperată de harem. Succes! În rest, îmi plac articolele încă dela început. Şi-mi place şi ideea cu "haita", deşi… după părerea mea… haitele astea nu prea sunt constituite aşa, acum, în sec. XXI, cum erau o dată, când – zice-se – oamenii trăiau prin peşteri…
    O zi frumoasă tuturor!

    1. Draga Eu,
      Personal cred ca ai inteles putin gresit ideea lui Pera, si tu si Andrei; ceea ce a spus el cu haita si etc e doar o ilustrare pt a ne face pe noi, cititorii, sa intelegem mai bine termenul de `alfa`; eu asta am inteles.
      Succese tuturor!

  10. consider articolul un pic cam slabut.
    cred ca a face pe cineva sa se simta inferior inseamna manipulare. dupa ce i-ai asigurat obedienta ii pui sa faca ce vrei tu in ideea de a-si recapata statutul de "om normal". pun om normal in ghilimele pentru ca e acest statut e relational-relativ, si voi explica de ce.
    in primul rand orice om are dorinte, teluri, vise, pasiuni. pentru aceste dorinte e normal ca sa depuna eforturi pentru a si le realiza. manipularea vine in doua moduri: 1) a-i oferi visele pe care ti le doresti si 2) a-i conditiona visele de o perioada de sclavie si obedienta.
    Exemplu:
    Vis: Vrei sa te deplasezi repede. Practic iti trebuie o masina.
    Manipularea de tip 1: Bombardat cu reclama ca numai bmw e cea mai buna masina. sau mercedes, sau logan, sau ferrari, sau etc. Visul tau e transformat din placerea de a te deplasa rapid in a detine marca promovata de reclame.
    Manipularea de tip 2: O masina costa mult. Trebuie sa te angajezi sa muncesti mult, seful sa profite de tine si sa te tina la ore suplimentare neplatite. Dar nu-i nimic, tu inghiti mizerii pentru visul tau.
    Inducerea sentimentului de inferioritate, a vinei, etc, sunt pentru a readuce "oita ratacita" in gandire a constiintei de sine, de a readuce oita ratacita in turma care nu gandesti si executa instructiuni conform ordinelor primite. sentimentul ve vina e excelent ca manipulare de tip 2, dupa ce aceea de tip 1 este bine insamantata.
    Sa reiau exemplul: crezi ca numai un mercedes te va face sa te simti bine, ca el iti spala sentimentele de frica si anxietate, ca cu el vei agata femei indiferent de cat de prost esti, ca el e raspunsul la toate intrebarile tale existentiale. evident raspunsul se afla in tine, dar tu esti spalat pe creier ca daca ai acea masina toate temerile tale vor disparea.
    plin de dorinta de a o avea, te angajezi. angajatorul iti da un salariu de batjocura, dar nu poti contracara, pentru ca ai un respect de sine mic. ori nici macar nu realizezi pentru ca nu stii cum esti pacalit – tot ce te-au invatat parintii si scoala e sa fii credul obedient si sa nu comentezi.
    ti se da de munca si nu poti face fata. ti-e teama ca pierzi locul de munca, seful se preface ingrijorat, te simti inferior si asa incepi sa stai peste program. Seful se prinde ca te-a pacalit si te exploateaza fara mila mai departe. De ce nu ai terminat la timp si stai peste program? E vina ta, tu esti inferior – iata o scuza care il imbogateste pe el si te saraceste pe tine.
    Dar daca nu ai dorinta de cariera cu orice pret si incercarea de a te tine peste program poate fi un esec pentru sef. Degeaba tipa la tine ca i-ai inselat asteptarile – tu stii ca esti la servici pentru tine, nu pentru el – si esti imun la istericale ieftine.
    Asa ca pentru a scapa de sentimentul de inferioritate trebuie sa te stii pe tine insuti – ce vrei, ce poti, ce limite ai, – si te accepti asa cum esti – precum si cum esti relationat cu mediul: ce iti poate oferi, ce iti cere. Abia atunci esti liber, dar vezi limitele, esti responsabil de actiunile tale si incerci sa te imbunatatesti cum doresti.

    1. Pera vrea sa spuna altceva:nu sa muncesti ore suplimentare,ci sa devii leader.Iar daca faci acele ore suplimentare, sa le faci ptr tine nu ptr altcineva.Nu ai inteles mesajul!

  11. Multumesc mult pt articole…le astept cu mare nerabdare.E atat de adevarat ce scrii! Esti un om minunat pt ca infrumusetezi sufletele oamenilor…!

  12. Nu aveti dreptate cand zice-ti de "obsesia cu femeile"…inseamna ca nu ati inteles partea asta…sa va explic: Orice barbat care e inconjurat de femei se va simti si va fii mai puternic,mai bun,va avea o multime de avantaje,etc…ati incercat sa fiti inconjurat de ele si mai ales sa vedeti ca toate se uita putin luuuuuuung la voi…poate ca nu.Ia incercati va ridica moralul si puterea de sine si cand ve-ti citi dupaia lucrurile astea veti vedea cu adevarat cum sta treaba…Pera ma fascineaza ceea ce scrii…absolut bestial si cat de curand iti cumpar cartea…ms…

  13. Doamne… mai Marius. Mai du-te si tu pe la scoala, baiete. Se scrie legat ZICETI si la viitor, forma speciala a verbului auxiliar a avea, la persoana a II-a plural, e VETI…
    Nu stiu cat conteaza comentariul tau, in contextul in care faci dovada unor lacune de speriat. Crede-ma. Inconjurarea de femei si sexul in exces duc la oboseala fizica,mentala, la pierderea responsabilitatii si a respectului de sine. 1 buna ajunge. Dar nu vreau sa comentez pe site. Pa.

  14. salut pera, sa stii ca te urmaresc de foarte mult timp, iar articolele tale mi se pare extraordinare, iar acesta nu isi iese din tipar. tin sa te felicit si tine-o tot asa. succes

  15. Transmiti cu multa putere motivatia …am mai multa incredere in mine de cand citesc articolele tale…

  16. Nu tac fir-ar al dracu de parinti nici acum! Si nici bunicii !! Nici n-am terminat bn liceul, bacul, si tot ma streseaza sa ma angajez k le trage din salaru si au ratele jumate din venit o sa aiba mai mult de atat bla bla bla:-j Ma mai trim si eu sa fiu sclav si auzi ce imi spune tatamiu: sa accept orice si mai imi da si termene cand sa-mi gasesc de lucru…pai daca asta nu e om prost inseamna ca avem economia americii:-j
    Mda…un ratat cu bani sau unu cu o atitudine de ratat si are foarte multi bani ar fi diaconescu:))) …macar de il lasau in parnaie ca s-ar fi scapat tara de un gunoi rahitic8->
    In ziua de azi nici macar ca sclav modern n-ajungi usor:|
    Te chinui si pentru atat! Ce dracu se alege de lumea asta daca am coborat in halul asta stacheta? Si totusi nu inteleg de ce vad atatea masini de lux prin oras:-? Cred ca apartin taranilor in mare parte care au vandut teren si au facut ei specula si alte cacaturi de cocalari…mai mult ca sigur:-?
    Unoeri asa desconsider si dispretuiesc oamenii si asa de tare ma enerveaza incat imi vine sa le zbor creierii si sa-i zbor drecu de pe fata pamantului:) Dar alteori ma simt bn cand ii ajut(de regula am cam renuntat ca asta ca nu prea are rost) satisfactia e mai mare cand ma ajuta ei8->

  17. Buna Pera,
    Am nevoie vitala de un sfat din partea ta.
    Sunt 3 luni de cand m-am angajat,sunt ultima venita, si care si-o ia de la toata lumea, de la colegi si de la sef. Sunt in procesul de invatare, am ajuns la locul asta de munca datorita unei prietene, care este o Alfa (ea conduce acolo, s-a impus prin cunostinte si prin personalitate)
    Ea e cea care ma invata meserie dar si ma calca in picioare, si ma umileste de cate ori are ocazia.
    La inceput am rezistat, pentru ca eram cea mai nestiutoare, si trebuia sa rezist sa invat ceva, dar dupa un timp am inceput sa decad psihic, sa cred ca sunt cea mai incapabila si cea mai inferioara dintre ei. Ma gandesc deseori ce minunata si capabila e ea, si ce incapabila sunt eu.
    Ajung seara acasa si plang pentru ca am ajuns sa nu ma cred capabila sa fac fata acestui loc de munca.
    Cu seful nu am probleme, niciodata nu mi-a atras atentia, nici cu ceilalti colegi. Doar cu ea.
    E stresata cred ca e responsabila pentru mine (ea a vorbit pentru mine ca sa ma ia intr-o luna de proba) si imi zice de cate ori are ocazia ca pe ea o cearta daca eu gresesc.
    Sunt tare stresata la munca sa nu gresesc, ca ea sa nu imi mai atraga atentia.
    In fiecare zi, macar o data pe zi imi atrage atentia asupra unui lucru minor pe care nu l-am facut bine. Dar nu ma deranjeaza faptul ca imi spune, ci cum mi-o spune. Ma ia deodata, mi-o tranteste, eu incerc sa ma scuz cum pot, apoi ma invinovatesc toata ziua, si ma atac singura cu ganduri de genul: ce proasta am fost, ce neatenta, si tot asa…
    Am ajuns sa nu mai vreau sa merg la munca, mi se pare un cosmar fiecare zi, ma gandesc de cum ajung, oare ce imi va zice azi, ce nu am facut bine.
    Am discutat cu sotul meu, si m-a sfatuit sa nu mai iau totul personal, sa fiu mai distanta, sa nu ma scuz tot timpul.
    Am aplicat, si acum tipa respectiva face pe suparata, nu vorbeste cu mine.
    Azi cand am vazut ce atitudinea avea fata de mine, m-am consumat atat incat mi s-a facut rau.
    Nu stiu ce sa mai fac, nu mai vreau sa ma simt umilita in halul asta.
    Te rog da-mi un sfat!

    1. Buna Gabi,observ din expunerea ta ca nu esti lipsita de inteligenta,ci,mai degraba de rationament.Daca tu crezi ca ai sa mori de foame fara jobul ala o meriti, da' din plin.Dar,daca totusi nu vrei sa pleci de acolo iti sugerez o chestie..Cand mergi la servici iti lasi sentimentele acasa,evident "prietena"ta,sadica de altfel,se hraneste,si inca bine cu starile pe care ti le provoaca.Mai simplu, iti pui un zambet fals pe fata si nu-l dai jos pana pleci,si poti sa- ti ceri scuze pt micile greseli dar sa nu le crezi.sunt de parere ca, daca nu faci una din cele doua variante,vei exploda, si asta cat de curand.mai ar fii o varianta,preferata mea,violenta.probabil cine va citi aceste randuri va gandii " violenta..ce tare" ,totusi cred ca cine are acest tip de comportament,sadic adica,merita o bataie zdravana. Ps: scz pt ortografie,de mult nu mai folosesc limbajul scris( dar voi recupera) ps2:am mai citit odata textul meu si prima parte imi pare cam aspra…puteam formula altfel cred dar acuma e tarziu,imi cer milioane de scuze daca te-am ofensat

      1. Draga Gabi,
        Cer iertare ca ma bag si eu acum ca musca-n lapte inainte sa-ti raspunda Pera… Repet ce-a spus indirect Sagaciter: prietena ta nu iti este prietena. Traiesc acum intre niste oameni obisnuiti sa fie foarte directi si m-am obisnuit si eu asa. Sunt a doua persoana care iti spune acum ca femeia aceea nu-ti este prietena.

        1. Sagacier ai avut dreptate 🙂 nu am explodat, dar mi-am dat seama ca nu mor de foame fara acel loc de munca care oricum nu imi oferea un salariu decent.
          Am ales sa imi urmez vocatia (pe care am descoperit-o exact in perioada aceea oribila cand am muncit acolo) si acum sunt bine, impacata:)
          Nu am rezistat acolo nici 2 luni :))
          Intradevar, aveti dreptate, nu era prietena (de cand am plecat nu a mai vb cu mine si nici eu cu ea). Am slabiciunea de a crede orbeste in prietenie si de a face orice pt a o pastra :)) sunt sadica intradevar:))
          Multumesc pentru sfaturi
          PS:Sagacier, imi place cum spui adevarul in fata (scuze ca am raspuns asa tarziu..uitasem ca am scris commentul aici)

    2. Esti egala cu oricine,daca nu ai o reactie identica ,cu cea a (prietenei)alfa ,vei continua sa ai o vita nemultumitoare in multe domenii,te mentii mental blocata,ti se face asta ptr ca ameninti pozitia (prietenei)…nu te ajuta sa faci ce crede ia ca trbuie,nicinu trebuie.Indrazneste, treci pesteia (are un sef).Corecteaz-o dar asumati responsabilitatea.Succes!

  18. mai Marius nu stiu cat de sigur esti tu, cand esti inconjurat de femei si cat de increzator te simti, dar te-ai gandit macar putin cum te-ai simti daca cand intr-o zi acele femei s-ar uita la altul si tu ai ramane cu buza umflata … oare te-ai simiti la fel de increzator in tine? 😀

  19. SUnt nou aici, dar vreau sa multumesc tuturor ca miau deschis ochii am doar 22 de ani si simt ca pot piept vietii ,am mai multa incredere in mine si in abilitatile mele si sper sami indeplinesc toate visele pe care leam crezut imposibile.Multumesc si tot asa inainte

  20. Salut Pera,
    Apreciez foarte mult ceea ce faci, dar cred sincer ca toata esenta sta de fapt in capacitatea de a reactiona adecvat la ceea ce ni se intampla, altfel spus sa fim adaptabili si sa nu ne lasam doborati de un mic insucces, insucces care se intampla imi place sa cred macar o data in viata cuiva.
    In alta ordine de idei, mi-ar placea, desi nu are o legatura directa cu ceea ce ai scris sa vorbesti despre superficialitate.
    Si voi merge chiar mai departe, propunand o chestie care nu place publicului, sa vorbim despre scrisul corect in limba materna.
    Crezi ca a scrie corect spune multe despre cineva, sau este doar un aspect superficial al capacitatii cuiva?
    Pentru cei nemultumiti care vor citi asta, va indemn la o reflectie!
    Pana atunci mult succes tuturor in dezvoltarea personalitatii, si sa nu uitam ca asta inseamna in primul rand efort si nu aruncat cu piatra.

  21. Am gasit acest site la momentul potrivit pentru a ma remotiva si a nu lasa sa se stinga flacara ce arde dintotdeauna in mine .Cu atitea exemple negative in jur si atitia de "lasa-ma sa te las " sau " e bine si asa " , la un moment dat te apuca scirba si te intrebi : oare se merita sa te zbati , sa fii corect , sa dai tot ce poti ? DA , se merita !

  22. ma ajuta ffff mult ceea ce spui tu, chiar este un moment , in care trebuie sa depasesc un esec si TREBUIE sa merg spre victorie.
    multumesc, din suflet ca esti alaturi de mine , CHIAR ACUM.

  23. as vrea sa stiu si eu cum poate o femeie mignona de 1 metru juma care nu arata nici bine si nu are nici cine stie ce caracter sa ajunga o femeie alfa ?!

  24. Stiu ca e offtopic, dar am primit un e-mail de la d-voastra in care spunea ceva despre un domeniu in care te pricepi cel mai bine si din acela poti excela si face bani, eu spre exemplu am multe idei, chiar multe cateodata si chiar bune, problema mea este ca nu prea imi place sa le pun in aplicare ci mai mult imi place mai mult sa-i las pe altii sa le puna in practica si eu sa trag foloase dupa, intrebarea mea vine acum : E bine ceea ce fac? Daca nu, cam ce ar trebui sa schimb la mine pentru a le pune eu in practica?

  25. Daca in viata sentimentala am succes in iubire, dar uneori mi se pare ca nu i-mi iese totul cum vreau eu ,imi zic trebuie sa renunt. Ce sa fac pentru am fi mai hotarat sa nu mai am senzatia ca nu-mi merge asa cum doresc eu?Mersi de mesaj Pera. Srbatori fericite sa ai .

  26. eu zic asa… sa nu mai interpreteze fiecare articolele dupa bunul plac, si sa ia doar anumite parti, autorul generalizeaza si chiar incearca din cate vad sa acopere o arie cat mai mare de interese si griji cotidiene.gen cum sa cuceresti o femeie/barbat care pt multi e un tel, sa nu uitam, sau o afacere de succes, orice ar fii…deci… haide sa ne bucuram de sfaturi si fiecare sa si ia ce are nevoie , pt ca nu suport sa vad critica si aici..toata lumea e buna la asta…eu apreciez sincer ca desi e un bussines, acest om totusi ne "manipuleaza" mintile in singurul mod in care ar trebui sa permitem acest lucru! numai bine! gandurile sa devina lucruri!! 😉

  27. Pera… cel mai bun profesor e Stan Patitu'! A fost un adevarat brainstorming sa-mi descopar talentele native si sa ma consolez cu ideea ca le-am abandonat pe o parte. De restul m-am folosit ca sa-mi cistig existenta. Deci, da! Am trecut de stadiul alfa. Ce zici de theta?

  28. Pera lasai pe novici,fericiti sunt cei ce pot citi printre randuri,si cei ce au urechi de auzit.Am citit si ce spun ceilalti tu de vrei sa ajungi departe mergi pe drumul tau,fa o evaluere plusurile si minusurile primite si vezi pe unde te afli.

  29. Da, am citit articolul tau, subiectul mi se pare interesant, dar consider ca nu ai atins punctele esentiale. Intr-adevar este important sa stii cauza "devenirii" tale actuale, mediul si toate celelalte influente din viata ta, dar as aprecia si anumite sfaturi concrete, aplicabile in viata de zi cu zi…

  30. Salutare tuturor!
    De blogul lui Pera am dat întâmplător pe internet. Îmi place ceea ce scrie. Cartea sa: "Personali Alfa" nu am citit-o, dar mi-ar plăcea. Citisem și despre celelalte personalități cum este Personalitate Beta și Personalitate Gama. Procentajul fiecărei personalități în ziua de azi arată cam în felul următor: Alfa- 10%, Beta – 30% Gama – 60%.
    O altă carte care aș recomanda este: "Personalitate Plus" de Florence Littauer.
    Mai jos voi scrie o sursă de energie pentru potențialul nostru din carte despre unicitatea noastră:
    "Bunul Dumnezeu nu ne face pe toți la fel. Fiecare din noi este unic. Pavel ne spune că ar trebuie să ne examinăm pe noi și să aflăm ce daruri ne-a dat Creatorul și ce slăbiciuni vrea el să elimină prin voința noastră și puterea Lui. Creatoru ne-a făcut pe toți ca să ne putem îndeplini misiunile. Ne-a făcut pe unii să fim picioare – să ne mișcăm, să administrăm, să realizăm, așa cum face colericul puternic. Ne-a făcut pe unii dintre noi să fim minți – pentru a gândi profund, pentru a simți, pentru a scrie, așa cum este melancolicul perfect. Ne-a făcut pe unii să fim mâini – să servim, să netezim, să alinăm, ca flegmaticul liniștit. El ne-a făcut pe unii din noi să fim guri – să vorbim, să-i învățăm pe alții, să încurajăm, ca sangvinicul popular."
    Avem nevoie de fiecare temperament pentru ca întregul organism să funcționeze. Fiecare parte ar trebui să-și îndeplinească misiunea, să-și unească forțele și să producă rezultate armonioase.
    Personalitate Plus – cum să-i înțelegi pe ceilalți înțelegându-te pe tine însuți.
    Cu drag,
    Diana-Domnica.
    My recent post Bunătatea

  31. Am citit ce mi-ai trimis ,sunt impresionata cat de documentat esti ,imi place ca te preocupa bine oamenilor ,si ca vrei sa inveti si pe altii ce stii tu ,esti un exemplu bun de urmat si prin felul cum sti sa-ti promovezi afacerea.Astept si alte informatii.

  32. Ideea este că sumtem obligaţi, constrânşi, sau nu am înţeles niciodată noţiunea de libertate. Eu cred că există o relaţie direct proporţională între ascendenţa pe plan profesional şi restrângerea libertăţii. Cu cât urci cu atât resposabilităţile, nevoile, menţinerea relaţiilor, regulile, cresc. Nu vorbesc de a avea o atitudine pasivă, chiar să vrei nu poţi
    în zilele noastre, dar libertatea noastră ca individ se restrânge, iar locui ei se umple cu o pseudo-libertate, ai bani, dar ai şi obligaţii, ai statut social dar trebuie menţinut, ai reguli noi şi mai multe de respectat.
    Cine e mai liber, ciobanul de pe Caraiman, sau directorul de la ING.
    Cine e mai fericit. Dacă statutul social implică ajutarea semenilor, respectiv, ceea ce face-ţi d-voastră, sau medicii atunci poţi găsi resurse la locul de muncă, dar dacă faci totul mecanic, nu.

  33. mi se pare evident ca atata timp cat exista personalitati alfa, trebuie sa existe si cei pe care ii domina…. eu sunt de pare ca este loc sub soare pentru toti si ca atata timp cat te simti bine in pielea ta, nu este foarte important ce litera a alfabetului grecesc are personalitatea ta. nu mi se pare umilitoare viata in umbra unei personalitati dominante, ba chiar poate fi mai placut sa nu fii ros permanent de dorinta imperioasa de a fi "number 1"

  34. Buna Pera! Am comandat carte asta a ta acu cateva zile. Inca n-a ajuns, dar sper sa ajunga cat mai repede. Sunt nerabdator sa o citesc. Sper ca in cartea aceasta voi gasi cheia rezolvarii problemelor mele. De voi reusi sa ma stabilizez poate ma vio inscrie si la Impulsul. Multumesc anticipat.

  35. Salut Pera,
    F elicitari pentru ceea ce faci.Dar schimbarea propriei mentalitati este o alegere pe care fiecare poate sa o faca sau nu .Pentru unii va dura mai mult,pentru altii mai putin ,dar alegerea o faci singur si mentii directia tot prin vointa .Este minunat sa poti afla cineesti cu adevarat.Inca o data felicitari.

  36. 🙂 fain lupul alfa din poza.
    Pera eu vad un mascul alfa ca pe un tip calm, care emana o forta interioara extraordinara, iti da senzatia ca poate orice, insa se manifesta cu blandete..

  37. frumos spus si perfect adevarat, trebuie sa-ti cauti puterea interioara, sa o descatusezi si sa devii un ,,Alfa,,, totul depinde de tine, de momentul in care te vei hotari sa faci asta!
    Multumim pentru lectii, ne mai aduc aminte sa ne trezim si sa ne cautam adevaratul potential.
    Succes in continuare!

  38. Nu ma pot abtine sa-mi expun si eu parerile, bune , rele asa cum sunt .Articolul m-a facut sa-mi pun doua probleme si anume prima ,,cum ne mintim pe noi insine in subconstient” de exemplu aplic in public (in viata de zi cu zi)o atitudine oarecum umila pentru pentru a-mi scuza insuccesele de ori ce fel,(eu sant un pic mai emotiva, mai slaba , mai credula, mai cu ghinion)si totusi in sinea mea stiu ca pot fi mai buna decat interlocutorul meu dar nu m-am gandit sa actionez considerand acest lucru suficient pentru moment si acest teatru incostient – subconstient repetat, devine o a doua natura, un fel de dualism care alimenteaza esecul deci cum sa faci sa nu te sabotezi singur din interior cand chiar de acolo ar trebui sa-ti cauti resursele
    A doua problema este diferenta de mentalitate a generatiilor care au trait sub diferite realitati sociale, tot ce m-au invatat parintii mei este aproape nul in aceasta societate cum si la ei prospat trecuti in comunism s-a aplicat acesta regula chiar mai violent , iar noi ducem cumva in viata noastra nu numai deparapajele unei educatiei noastre ci si pe a lor (referitor la exemple proaste din familii care nu s-au putut adapta si dezvolta dupa capacitatile lor in uniformista socitate comunista )Pervertirea conceptelor sanatoase de morala, religie, sanatate in obiceiuri tribale impuse generatie tinere va face ca aceasta sa aiba un conflict de constiinta in abordarea vietii personale in interes propriu pentru ca falsele valori il vor coplesi, de aceea vad ca sunt multi tineri care intra in polemica pe aceste teme si nu este usor sa faci drumul invers de a te analiza ca persoana si apoi sa te introduci in contextul societatii cand pana acum nu puteai fi decat un produs al societatii (somer-tara saraca, insucces sexal-falsa promovare in media a femei obiect,cariera-relatii)Cam bat campii nu-i asa pentru ca acel conflict constient-subconstient ma cam domina
    Cu drag Carmen

  39. Foarte frumos!Eu incerc de ani de zile sa imi aflu vocatia si stiu ce imi doresc:sa explorez mintea umana si sa pot ajuta oamenii sa se ajute singuri sa-i pot ajuta sa se elibereze de convingerile negative insa,pentru a face acest lucru trebuie sa incep cu mine
    Constientul crede si nu crede ca se poate.Am citit mai multe carti de dezvoltare personala si acum citesc articolele tale.Subconstientul m-a purtat pe alte cai,probabil pe cele care a crezut el ca merit.In fiecare zi folosesc tehnica h’oponopono.Functioneaza!Insa mai am mult de lucrat.Toata copilaria mea cand aveam ceva de spus mama imi zicea sa tac pentru ca noi nu avem bani.Si mi s-au creat multe temeri de la acest eveniment aparent minor si probabil multe convingeri daunatoare.Eu sunt adult acum.Dar hai sa facem ceva pentru copiii nostri!Personal cred ca ar trebui adaugata in programa scolara o ora optionala de dezvoltare personala de explorare a fiintei fara temeri.Ceea ce incerci tu sa faci aici,dar pentru copiii nostri,pentru copiii care nu stiu ce vor sa faca in viata care au mult potential si care se pot pierde doar pentru ca nu stiu ce zace bun in ei si nu stiu sa scoata la iveala.Multumesc!

  40. Mi-a placut mult articolul. Am observat si eu ca educatia ce ne este oferita din partea statului,de la gradinita, scoala, facultate… este orientata spre a ne invata sa lucram numai pentru stat. SA luam note mari ca sa ne angajam la o companie mare internationala si tot asa…

  41. Si nimeni nu ne invata sa fim leaderi, sa ne dezvoltam talentele. Pentru ca nu este in interesul lor. Ne vor doar sclavi obedienti.
    Va multumesc mult ca ne incurajati sa ne exploram pe noi insine si sa ne descoperim vocatia!
    E greu pentru ca e un nou concept de gandire. Ce a fost ascuns pana acuma de noi.
    Va multumesc!

  42. excelent…ma bucur ca am descoperit acest site care face putina lumina in viata noastra…sunt studenta la psihologie asa ca tb sa ma pregatesc…….

  43. :-)) multumim pt cadourile tale pt viata noastra!
    Seara vin de la servici si facultate(trezindu -ma la ora 5 si intorcandu-ma pe la 9)si care crezi ca e recrerea mea? Abea astept sa mai citesc cate un articol sau o lectie!Crezi ca e de bine:-)))) ms mult;suuupzr faine chestii

  44. un feed back pozitiv si constructiv pe care il apreciez pentru ca a adaugat la ce a spus Pera si nu a incercat sa devalorizeze! articolele lui pera eu le vad ca un mod(foarte bun ,dealtfel)de a-si promova cartea si dupa parerea mea sunt intentionat mai slabute cum spuneai tu! le consider o modalitate de a ne deschide apetitul! asta nu inseamna ca le apreciez mai putin,dimpotriva! eu am ales sa inchid ochii la ceea ce a devenit viata mea si cand am inceput sa -i intredeschid, pera si andreea au fost acolo si m-au ajutat sa-i deschid cu desavarsire,iar acum de cate ori sunt tentata sa-i inchid iar,fug la ei pentru suport. eu recunosc ca sunt la inceput de drum sau poate nici macar acolo,poate doar am intrezarit drumul,dar nu plec singura ci am ajutor pentru care va multumesc cu umilinta!

  45. Multumesc Pera pt lumina pe care o raspandesti. Incerc de mult timp sa inteleg personalitatea umana. Vad natura umana impartita in 2 parti, inferioara si superioara, sau altfel spus personalitate si individualitate, la arbori radacinile cu tulpina formeaza natura inferioara iar coroana natura superioara.Dar roadele sunt produse in zona coroanei iar la om in zona individualitatii

  46. Probabil suntem atrasi aici pentru faptul ca ne gandim o mare parte a timpului la astfel de lucruri.Se poate sa consideram ca cineva a atins maiestria si vrem sa furam rezultatul.Stim concret ca nu putem fructifica rezultate obtinute de alti si probabil nu suntem alfa din acest moriv.

  47. Pera acesta e al 2-lea articol citit de mine despre personalitatea alfa , si doresc sa constatez ca aici ca si in primu nu e nimic pentru dezvoltarea personalitatii , ce e un material de incurajare ca noi ne putem schimba , o reclama pentru a procura cartea ta personalitatea alfa

  48. ce pacat ca nu exista o pastila magica ..sa ne faca o personalitate alfa fara nici un input  din partea noastra 😉
     
    traim intr o tara fost comunista, mentalitatea inca persista… suntem intr o vesnica incertitudine, nimic nu e sigur, nici o lege nu e sigur ca ramane pe pozitie… sau chiar daca ramane nu e sigur ca e aplicata, invatam ca e mai ok sa ai un job ca o societate este instabila… din pacate in momentul de fata nici un job nu mai e asa de stabil( pe langa toate celelalte minusuri)  , copiem comportamente de „smecher” pe care in cel mai bun caz le invaluim in diplomatie… ca deh altfel nu reusesti…statul chiar nu incurajeaza nimic…si aici vreau sa zic ca nu e peste tot asa … ca se poate si altfel …dar noi nu ne informam, nu cautam luam de buna orice zice oricine… aici se pierd multi lipsa de informatie … dorinta de cercetare de prospectare…ne asteptam sa vina o minune si sa fie OK…. nu ne asteptam nici macar sa fie extraordinar … ci doar OK…. intr o tara unde pentru majoritatea cea mai mare dorinta este cea de a avea un nivel minim … lupta pt extraordinar e vazuta ca un lux.. ca un moft pe care nu ti l permiti ….

  49. Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you Nevertheless I am experiencing subject with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting an identical rss downside? Anyone who is aware of kindly respond. Thnkx

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.