Maiestria – 6 pasi pentru a o atinge

 

Saptamana aceasta vreau sa vorbim despre o problema mare. De fapt, cred ca e sibgura cea mai mare problema care sta in calea succesului in orice domeniu al vietii.

 Toate persoanele isi doresc succesul in viata, in afara de cei cu probleme psihice.

 Evident, exista diferite definitii ale succesului, si probabil fiecare definitie este diferita pentru fiecare persoana, la fel cum si amprenta de la degete difera la fiecare persoana de pe pamant.

 Si atunci, cum se face ca MAJORITATEA oamenilor merg prin viata fiind tot timpul nemultumitzi de ceea ce au, nereusind sa obtina ce isi doresc, facand eforturi cae nu dau rezultate, indiferent ca e vorba de bani, sex, putere, statut social, iubire, sanatate sau orice domeniu vrei tu, tot timpul dorind altceva si niciodata sa nu poate spune:” acum sunt o persoana multumita:”

 Acum hai sa te intreb ceva. Mai ti minte cum ai invatat sa mergi pe jos?

 Cand un copil invata sa mearga, de obicei inaintea varstei de un an, nu poate sta pe picioare din prima incercare. Nici din primele 100 de incercari. Copilul se confrunta constant cu esecul intr-un ritm pe care niciun adult nu il intalneste in viata reala.

 Esec dupa esec: copilul cade din nou si din nou, doar pentru a se ridica. Pe masura ce continua sa faca acest lucru, isi dezvolta mai mult forta in picioare, are mai mult echilibru si libertate in miscare. Intr-un final, reuseste sa stea pe picioare si sa faca pasi; la un moment dat, activitatea devine chiar distractiva. Ma intreb daca doar din povestea asta poti gasi un indiciu pe care l-ai putea lua si folosi incepand chiar de acum.

 Ce te face sa crezi ca sa inveti sa mergi pe jos e diferit de sa inveti sa faci sex, sa faci bani, sa iubesti, sa ai statut social, sa fi sanatos, etc

 Nu e nicio diferenta.Pentru ca in toate aceste situatii exista un proces de invatare, cu etape care nu pot fi sarite.

 Majoritatea oamenilor de pe pamant au ajuns la maiestrie in ce priveste mersul pe jos.O fac automat, fara sa se gandeasca si fara sa se uite macar unde calca.Este a doua lor natura.

 Oricat de neplacut ti se pare, te anunt ca daca iti doresti succesul in ce domeniu vrei tu, va trebui sa ajungi la maiestrie in acel domeniu.

  Cand te-ai nascut nu stiai nici sa vorbesti, nici sa mergi pe picioarele tale. A trebuit sa inveţi, ajutat de cei din jur, dar făcand-o singur. Daca  ai rezolvat problema cu vorbitul şi mersul, apar alte probleme si iar trebuie sa inveti pentru a le putea depasi.

Daca crezi ca exista un moment in viata cand te poti opri din invatat nu o sa iti fie foarte bine.

Incepe cu ceva simplu. Incearca sa iti atingi fruntea cu mana. Aha. Este usor, automat. Nu e mare lucru. Dar era o vreme cand erai atat de departe in a fi maestru la a-ti atinge fruntea cu mana, cum este un nepianist departe de a canta o sonata de Beethoven.

Prima oara a trebuit sa inveti sa iti controlezi miscarile mainii (erai bebelus pe atunci) si, cumva, sa muti mana unde vrei tu. Trebuia sa iti dezvolti o imagine a corpului tau ca sa dezvolti o relatie intre fruntea ta si celelalte parti ale corpului. Tebuia sa inveti sa potrivesti aceasta imagine cu imaginea vizuala a unui adult. Trebuia sa inveti sa imiti miscarile mamei. Miscari migaloase, nu te indoi de asta. Si inca nu ne-am gandit inca la problemele limbajului: sa inveti sa decodezi sunete sub forma de cuvinte si sa le potrivesti cu actiunile tale.

Abia dupa toate astea te putei juca cu parintii jocul acela pe care toti parintii il joaca cu copii: ”Unde e nasul?”, ”Unde sunt urechile?”, “Unde este fruntea?” Cu toate ca invatai repede, invatatul nu se masura in linii drepte, ci in momente de proges semnificativ, apoi momente in care parea ca nu mai evoluezi deloc. Totusi, pana la urma ai invatat o abilitate importanta. Mai mult, ai invatat ce inseamna invatatul. Ai inceput cu ceva dificil si ai transformat experienta in ceva placut si usor, prin exercitiu si practica. Ai urmat calea maiestriei.

Si daca ai putut sa inveti sa iti atingi fruntea, poti invata sa canti o sonata de Beethoven sau sa pilotezi un avion, sa fii un manager sau sa iti imbunatatesti relatiile.

Societatea noastra lucreaza in multe feluri ca sa ne abata de la acest drum, dar drumul maiestriei se afla tot timpul acolo, asteptandu-ne.”

(George Leonard, Mastery)


     Citeste aceasta povestioara, si gandeste-te ca aceeasi pasi trebuie respectati in ce domeniu vrei tu

 Orice faci, indiferent ca vrei bani multi, iubire, sex, putere, la inceput vei fi foarte slab in orice domeniu care crezi ca te va duce la fericire sau lucrurile care le vrei in viata.

 Ca sa ajungi unde vrei, pasii sunt urmatorii:

1.Curaj sa actionezi

2.Esec. Cu siguranta nu vei reusi din prima.

3.Lectie invatata. Vei invata o lectie din incercarea ta.

4.Perseverentza. Adica decizia de a continua in ciuda esecurilor temporare, a obstacolelor si a dezamagirilor temporare.

5.Curaj si mai mult pentru a actiona din nou

6.Succes.

    Acest ciclu se repeta din nou si din nou, pana cand un copil invata sa mearga,  pana un om ajunge sa aibe multi bani muncind, facand afacerea lui sau fiind un mare mafiot.Pana cand o persoana isi gaseste partenerul sau partenera de viata sau pana cand obtine puterea.

     Gandeste-te la esec. Invata sa traiesti cu esecul. Mai ales, invata ca esecul e ceva normal si ca esecul si succesul merg tot timpul mana in mana, fiind de nedespartit. Invata sa privesti cu detasare ambele, pentru ca, asa cum vei vedea, nu esecul si succesul conteaza, ci sa te simti bine facand ceea ce-ti place, si sa devii tot mai bun in ceea ce-ti place.

 Totul e un proces, e un drum. Nici esecul si nici succesul nu pun capat calatoriei. Tot timpul va fi alt drum, alta destinatie, iar pe drumul tau vei intalni tot timpul obstacole si oaze.

 

 

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

5 răspunsuri

  1. adevarul ca oamenii sunt delimitati in actiunile lor de frica asta de a actiona … noi gandim multe dar facem foarte putine . Parca avem catuse la maini si botnita pentru ca nu ne putem afirma din cauza acestei frici tampite …. si uneori vrem sa scoate capul din ou exact ca puiul de gaina , sa vedem ce se intampla dincolo de limitele existente dar nu reusim 😐

  2. E super adevarat ceea ai spus, dar cateodata simt ca imi pierd increderea in mine si imi vine sa renunt, cu toate ca sunt constienta ca trebuie sa lupt in continuare. Ce pot sa fac sa nu ma mai invinovatesc mereu, sa tac din gura si sa merg mai departe?

    1. se afla in articol raspunsul: Invata sa traiesti cu esecul. Mai ales, invata ca esecul e ceva normal si ca esecul si succesul merg tot timpul mana in mana, fiind de nedespartit. Invata sa privesti cu detasare ambele, pentru ca, asa cum vei vedea, nu esecul si succesul conteaza, ci sa te simti bine facand ceea ce-ti place, si sa devii tot mai bun in ceea ce-ti place.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.