Motivatia interna – cum sa fim motivati permanent si fara efort

Azi vei afla:

Diferenta dintre motivatia interna si cea externa

Cum sa ramai permanent motivat fara sa ai nevoie de postere motivationale, citate sau filme

Care e bine sa fie prioritizarea activitatilor pentru a se potrivi cu motivatia ta interna

Si multe altele…

 

Astept orice intrebari sau completari

Pera

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

62 de răspunsuri

  1. Problema mea era pana acuma ca imi concentram energia pe toate cele 3 domenii odata, si de cele mai multe ori la capatul unei zile ajungeam sa fiu epuizat.Am sa le iau de acum pe rand in ordinea importantei lor pentru mine.Inca un video excelent Pera, bravo!

      1. Cu cat iti doresti mai mult sa evoluezi pe un anumit domeniu, cu atat motivatia ta va fi mai mare si cred ca de aceea e bine sa ne concentram doar pe un singur domeniu.Rand pe rand, dupa o anumita perioada de timp, toate cele 3 domenii vor „beneficia” de atentia si motivatia noastra

  2. Scurt si la obiect 🙂
    Sunt total de acord cu tine. Eu sunt de parere ca orice om de pe pamantul asta,este mai bun intr-un anumit domeniu, decat oricine altcineva.
    Chiar aveam de gand sa iti spun asta mai demult :
    Un om,daca nu vrea sa faca ceva cu viata lui,intr-un anumit domeniu,dar se plange ca are lipsuri,ca are o viata saraca, poti sa ii dai si cele mai bune carti,si cele mai motivationale filme, poti sa il duci la seminarii,ca nu va face absolut nimic in privinta respectiva,daca motivatia interna la fel e de negasit.
    Poate suna putin „dur” fraza asta,dar parerea mea a fost intotdeauna urmatoarea:
    „Un om care nu vrea sa faca ceva sa isi imbunatateasca viata si sa isi rezolve problemele,si se plange incontinuu de acele probleme,inseamna ca NU A SUFERIT DESTUL”.
    Orice om are o limita.Cand te-ai saturat 100% de viata pe care o ai acum, apare agresivitatea,ce te indeamna sa actionezi asa cum doresti,indiferent de „piedicile” ce iti apar in cale. Aceea e motivatia interna.
    Am inteles bine?

    1. imi place cum zici, am gandit si eu asa….si eu am zis ca sa te plangi inseamna ca nu ai suferit destul, insa asta poate fi uneori doar prima faza , in care realizezi ce ti se intampla si nu stii inca incotro sa o iei

  3. Felicitari Pera!! Pana acum articolele tale au fost motivatia mea interna in lupta cu viata, de azi sper sa imi gasesc acea motivatie interna care imi trebuie in orice moment al zilei. Dar ce poti face ca aceasta motivatie sa nu scada? Spre exemplu, mereu gasim oameni care ne spun ca nu suntem suficient de pregatiti sa facem un anumit lucru, ne descurajeaza, etc. Cum te lupti cu toate aceste lucruri?

  4. Freud operează cu trei distincţii majore: pulsiunile Eului sau pulsiunile de conservare, pulsiunile sexuale sau libidoul si pulsiunile morţii.

  5. Asta in cazul in care ai o motivatie. Dar cand ai 54 de ani si ești praf la mai toate capitolele, nevasta te paraseste, esti bolnav si singurul gând care te mai consoleaza este moartea ce e de făcut?
    Dați-mi si mie niște idei ca eu am încercat in toate felurile si nu reușesc sa fac un om sa lupte pt el.

    1. poate gresesc, dar raspunsurile sunt mai sus….ia -o pe rand, citeste , actioneaza, nu obosi sa perseverezi ca sa obtii ce nu ai…succes !parerea mea e sa incepi cu sanatatea….sportul ,de ex, face mintea , corpul mai fericit….inscrie -te intr-o asociatie a veteranilor plimbareti, de ex, in Craiova ea se numeste Veteranmond, cred, si reuneste varstnici carora le pac excursiile.sanatate,iubire, fericire !

    2. “Prin curgere odată cu viaţa eu înţeleg acceptare – lăsând să vină ce vine şi să treacă ce trece. Nu dori, nu te teme, observă actualul aşa cum este şi atunci când se întâmplă, căci tu nu eşti ceea ce se întâmplă, ci eşti cel căruia i se întâmplă.”
      “Lumea ta e o creaţie a minţii, subiectivă, inclusă înlăuntrul minţii, fragmentară, temporară, personală, atârnată de firul memoriei.”
      “Odată ce vei fi liniştit, lucrurile vor începe să se întâmple spontan şi întru totul natural, fără nici o intervenţie din partea ta.”
      Sri Nisargadatta Maharaj. Pe mine m-a ajutat si ma ajuta cartea lui Napoleon Hill ” De la idee la bani” , avem cam aceasi varsta. Cu stima , Vasile Ciobanu.

      1. Ce cauti pe aici???? Aseaza-te „comod” in fotoliu si asteapta para malaiata sa se intimple de la sine. De esti atit de multumit cu ce ai, nu ne mai incurca. Daca NU atunci nu mai scrie aberatii.

        1. Cat de agresiv esti Nelu! Cum tu ai libertatea de exprimare a opiniei , la fel si restul.
          Mie, personal mi s-a parut interesant ce a comentat Vasile Ciobanu.
          Si, scuza-mi indrazneala dar tind sa cred ca tocmai pentru ca nu stii sa accepti diversitatea in viata ai o gandire si viziune limitata si de aici probabil si problemele existentiale din viata ta.

  6. Salut Pera,
    Sunt de acord cu tine, sa ai o motivatie puternica este foarte important.
    Totusi, titlul dat de tine este amagitor. Cum adica „fara efort”? Totul in viata se obtine cu vointa si efort ! Nimic nu cade din pom, iar daca iti doresti ceva cu adevarat, trebuie sa te implici total pentru acea cauza.
    Mult succes in ceea ce faci !

  7. La mine marea problemă a fost cu continuatul luptei, căci după ce am văzut primele îmbunătățiri, brusc am trecut la alt subiect.
    Uneori și motivația internă mai are nevoie de motivație oarecum externă, gen să îți reamintești cum te-a ofticat X spunându-ți că ești gras.
    Aveți alte metode de alimentare a motivației interne și ca atenția să nu se abată către alte subiecte?

  8. Cred ca functioneaza daca ai pana in 35 de ani? Dar ce te faci cand ai peste 40 si ai obosit sa mai lupti. Atunci cum sau cine te mai motiveaza?

      1. Super! Nu fa nimic? Uite ca face!!!!! Isi plinga soarta. Ce sfaturi mai sint si astea mai PERA? Daca ia addliteram sfatul tau? Nu e mai simplu sa ii spui direct ce ai de spus? Ca sa inteleaga!!

        1. nu te obosi! pera a inceput sa o arda in basini. asta, la propriu. motivatia, ca e interioara (adica iti propui tu sa faci, sa dregi, etc) sau e exterioara ( ceva, cineva te motiveaza) tot la Interior se produce!
          In cd-ul gratuit pe care il primeai cu Jurnalul Generalului (o smecherie – ca multe altele doar sa se umple unii de bani) Pera spunea, ca motivatia e sclipirea, scanteia care iti vine la un moment dat iar ca sa duci totul la bun sfarsit trebuie Vointa. Pe urma, am vazut articole in care, singur, isi dadea cu mucii in fasole, si spunea cu totul altceva.
          Ca un al treilea punct.. Pera a scos ultima carte, la o zi dupa ce a scos Daniel Zarnescu(„generalul tau”- scria intr-un mail :)) ) Iti dai seama ce prieteni sunt ei. Aa, sa nu uit. Despre Andreea Papp si cartea ei…a spus ca e la fel de buna ptr barbati cat este de buna si ptr femei (o aberatie dupa parerea mea) iar dupa ce am lasat comment, mi-a spus ca de fapt e o carte pentru femei, si nu ptr barbati.
          Eu am renuntat sa mai cer sfaturi oamenilor „de genul” – pentru ca…ia uita-te mai sus! Cu respect (pentru cei ce merita) Hai ma, Ciao

    1. Citeste aventura cicloturistului roman Anton Duma, care dupa cativa zeci de ani in constructii si munca fizica si-a redescoperit pasiunea de a calatori. Are 40+ ani si motivatie din ce in ce mai buna.

  9. CEEA CE SPUI ESTE PERFECT!INSA DEVINE NECREDIBIL PT MINE DEOARECE GESTICULEZI PREA MULT CU MAINILE….E PLEONASTIC…NU MA POT CONCENTRA LA CE ZIC DECAT DACA TE ASCULT CA RADIO!SE SIMTE CA NU TE SIMTI BINE IN FATA CAMEREI DE FILMAT!IN REST E SUPER OK CE ZICI….!

  10. Sa inteleg, te rog, Pera scump, ca nu ti-a fost al meu comentariu suficient de „pe plac”, de n-a aparut inca?!?
    Ce-mi recomanzi, te rog?!?:
    – sa mai astept inca?!? (rabdare, deci?!?)
    – sa-l reiau?!? (perseverenta, deci?!?)
    – sa incetez?!? („evaporare”, deci?!?)
    (erau idei absolut vitale tuturor, nu doar tie)

  11. (acum a aparut automat mesajul ulterior, incat, purced la scris, cu-ntreaga-mi bucurie, te rog. MULTUMESC!)
    Vorbeam de cele 4 stadii standard, absolut firesti:
    1.- incepatori (nu neaparat virgini, dar care inca habar n-au cum se „mananca” o femeie);
    2. medium – , care, la fel, nu-s neaparat nevirgini, dar cat de cat sunt totusi „dezmeticiti” despre ideea de „femeie”;
    3. avansati- , care, la fel, nu neaparat nevirgini, dar care au o idee mai avansata fata de cei precedenti (, ca doar de-asta-s „avansati”, nu?!?)
    4. „masteranzii~doctoranzii”- , care sunt intr-atat de stapani pe ei insisi, incat, pot da „lectii” cu ochii-nchisi, si-n somn tuturor celor de din-aintea lor;
    Atat! 🙂
    Multumesc din suflet!
    In rest, despre TOT ce publici tu mereu: un IMENS LIKE!!! 🙂

    1. (de la punctul 4.):
      de din-naintea*(!!!) lor;
      (am facut aceasta „mica” rectificare, va rog, doar pentru cei „zelosi” intr-ale gramaticii romanesti, desigur, dar, in acelasi timp, si din respect, in general: atat fata de mine insami, cat si fata oameni.)

      1. Respect???? HMMMMMM. Presupunind ca nu ai partener, ce se inimpla daca iei un pustan de minuta il bagi in pat cu tine si il inveti TOT????? De unde sa inceapa cum sa continuie, unde sa puna mina s.a.m.d. Ce crezi ca se intimpla? Ti-o muta de la loc? Te lasa fara? NU!!!!!!! Iti va multumi, siguranta, mai tirziu. Peste tot vad doar material pentru barbati. Oare voi femeile le stiti pe toate? Cu siguranta NU !!!!!! Oare ce naiba ar patii una daca ar aborda ea un timid care „nu stie ce sa spuna unei fete” desi in rest ar fi cel pe care ea il cauta. Cel care va stii sa o respecte sa o admire sa o pretuiasca. Din nestiinta toate accepta pe cei ce reusesc sa le „tromboneasca” si dupa aia isi pling soarta si cind ajung la capatul rabdarii baga divort??? Daca intuitia si genele ce va dicteaza ceeia ce faceti, ar fi mai grozave decit la barbati nu ar mai exista cupluri si relatii ratate. Poate cel mult barbati singuri. La starea lor contribuie din plin si lipsa educatiei de acasa sau mai bine spus PROASTA EDUCATIE, care ii inhiba de mici. Uite asa multi parinti dau cu bita-n balta si ajung copii lor pe site-uri ca si acesta cautind sa peticeasca ce au stricat parintii lor. Lasi impresia ca esti o femeie mai in virsta. Gindeste-te la copii tai, daca doresti sa fie si ei vizitatori ai acestui site sau doresti sa creasca sanatos fara problemele tratate aici.

        1. Pera ne-a cerut parerea si eventuale completari, ceea ce am si facut.
          Tu, Nelu, ce ANUME EXACT doresti de la mine?!?
          Cum te pot ajuta concret si real, te rog?!?
          (raspunde scurt, clar si la obiect; fara maliozitati si cu muuult respect, te rog.)
          Comentariul tau fata de mine nu e potrivit, din pacate.
          *************************
          Nu sunt in varsta (,daca asta te roade cumva.)
          Sunt REGINA (mea si-a-ntregii mele Vieti).

  12. Nu am stiut unde in alta parte sa va contactez…as vrea sa stiu daca faceti si psihoterapie…as avea nevoie de un psiholog si dumneavoastra imi pareti de departe cel mai potrivit.va multumesc

  13. Omule, iti urmez sfaturile inca dinainte sa ai blogul personalitate alfa. Ajuta-ma si de data aceasta.
    Cum ai facut sa iti creasca parul din nou? Ce ai folosit? Te rog! E foarte important pentru mine!

  14. Salut Pera !
    Multumesc pt video,tu dai grai gandurilor mele.Ma preocupa si iti cer un sfat,cum dezvolti motivatia interioara la copii? Am o fetita de 9 ani si doresc sa o ajut sa-si dezvolte motivatia interioara,dar nu stiu cum.Multumesc,mult succes,Ildi.

  15. Mai devreme sau mai tarziu,ajungem cu totii la aceasta concluzie! Ceea ce cred ca este important, este motivatia de a gasi puterea interioara de a trece peste regretele care te incearca pentru ca nu te-ai „trezit”poate la timp.In ce ma priveste, am gasit-o!…Acum ma simt…un pic alfa!:)… si datorita tie, evident! Multumesc!…Multumesc!

  16. Buna,
    in prezent motivatia mea este legata de sanatatea psihica.Lucrez la armonia gandurilor mele si la limpezirea acestora.Este foarte important cred eu sa fii armonie mereu…si sa te simtii ca esti in siguranta traind aceste vremuri.Oamenii au nevoie de protectie psihica permanenta.
    Va doresc iubire si recunostinta infinita!

  17. Apreciez energia depusa in prezentarea motivatiei, dar mi-e teama ca tot simplificand devenim cam simplisti ! Crezi ca piramida motivatiilor (Maslow) a cazut in desuetudine ? Crezi ca e suficient sa doresti sa pierzi kilogramele plus, si drumul spre un trup de vis este deja asigurat ? Crezi ca toate obezele sufera de lipsa de motivatie de a deveni frumoase ? Poate, dar trebuie cu siguranta sa ne mutam in tara minunilor lui Alice ! Esti un baiat destept si fermecator, te rog ai grija sa nu cazi in simplism de dragul „trebuintei de afirmare/valorizare” (motivatie extrem de puternica si feroce, care le papa usor pe celelalte !)

  18. Cred ca ce vrea sa spuna Pera, aviz comentariilor de mai sus, e ca motivatia interna exista deja in noi si nu-i nevoie sa ne frecam mintea atata si sa ne plangem ca n-avem motivatie, cand ea deja exista si nu trebuie decat sa o lasam sa iasa la lumina, sa se manifeste ca mai apoi sa ne punem pe treaba.
    Prin a nu face nimic inseamna sa-ti lasi deoparte toate frustrarile lasand drum liber motivatiei care cu siguranta va aparea fiindca avem in noi intotdeauna ceva care ne macina. Asadar e foarte simplu.
    Presupun ca nu degeaba marii oameni de stiinta recomanda 30 minute de meditatie pe zi, in care sa nu te gandesti la nimic, concentrandu-te pe respiratie.
    Eu asa am inteles 🙂

  19. Am citit aprox toate comentariile, marea problema nu este varsta, nici lipsa motivatiei interne. Fac legatura cu cartea pe care o citesc acum: Virgiliu Gheorghe – „Știința și războiul sfârșitului lumii” (despre armele mediatice care ne pun în pericol viața).
    Mai pe scurt, este vorba de o manipulare la nivel înalt, f subtilă, care ne afectează pe toți încet și sigur, îndreptându-ne către NIHILISM.
    Dpdv social, ajungem asemenea americanilor (care fug după morcove cum spui tu, în fiecare zi din viața lor).

  20. Salut Pera!
    De cand te-am cunoscut, viata mea s-a schimbat , incet dar s-a schimbat. Si acum, cu acest articol ai mai facut putina lumina si mi-ai dat o directie.
    Concluzia: le iau pe rand, incep cu ce ma doare mai tare.
    Iti multumesc!

  21. Eu ma concentrez pe partea financiara! Este foarte important sa lucrezi la toate cele 3 capitole importante, dar cred ca trebuie luate pe rand!Interesant video! L-am urmarit de mai multe ori sa ma asigur ca am inteles tot ce spui!

  22. la moment am toate aceste trei motivatii active , dar cind ma gindesc sa actionez intr-o directie , de exemplu iubire , gasesc scuze de a nu actiona fiindca tre sa rezolv partea financiara , iar cind ma gindesc sa gasesc un job, aman din cauza sanatatii 🙂

    1. exista acel „muppet” in fiecare dintre noi care mereu ne fereste de responsabilitati, partea urata este ca multi nu realizam prezenta lui si-l lasam sa faca ce vrea din noi, eu l-am „exorcizat” o vreme si se pare ca a revenit, trebuie citita din nou cartea „Personalitate alfa” 🙂 poate te ajuta si pe tine, in cazul in care nu ai citit-o pana acum 🙂

  23. Pana acum ma concentram pe partea de sanatate fizica, inclusiv psihica (de gen depresii, anxietate), acum ma intereseaza foarte mult partea de relatii, comunicare, de a fi acceptata de ceilalti. Imi doresc sa fac si bani, insa la un nivel foarte constient, pentru ca simt ca nu exista motivatia accea subconstienta (am fost motivata sa fac bani numai pentru supravietuire, acum avand ceva mai multi bani, ceva parca e blocat, nu ma intereseaza banii asa mult, nu stiu exact de ce, banuiesc ca are legatura cu comportamentul tatalui meu vis a vis de bani in adolescenta mea, era si este foarte zgarcit si economisea foarte mult, in detrimentul consumului, minim chiar). Sper ca o sa depasesc asta si voi fi motivata sa fac bani, pentru ca snt cheltuieli, si eu parca nu nteleg asta, pur si simplu.

  24. Salut Pera,
    Adevarul este ca motivatia exista in noi, doar ca are anumite nivele in functie de fiecare in parte, mie mi se intampla des sa fiu motivat intr-o directie si tot treptat sa-mi scada motivatia, nu reusesc sa o mentin constanta si nici sa o cresc din ce in ce mai mult. De multe ori am impresia ca stiu cum sa ajung unde imi doresc, doar ca ma regasesc foarte clar intr-un citat ( nu retin al cui ) „Este usor sa lucrezi, cel mai greu e sa te pui in postura de-a lucra”. Mereu aman lucrurile pana ajung cutitul la os. Uneori ma intreb cat de mare trebuie sa fie suferinta ca sa pot sa fiu mereu motivat!

  25. eu zic ca fiecare domeniu din cele prezentate de tine e important,ar fi super sa luam pe fiecare in parte cite putin in fiecare zi poate asa nu se ajunge la extreme.daca am reusi sa punem in realitate ce ne inveti tu de fiecare data ar totul roz

  26. Ai dreptate . Fiecare om , daca isi doreste cu ARDOARE ceva, pana la urma gaseste solutia care il ajuta sa si obtina.Problema multora dintre noi este lipsa DISPERARII cu care sa ne dorim ceva, lipsa FOCULUI care sa nu ne dea voie sa stam locului pana ce nu obtinem. Insa , cred ca asa e natural. Cum ar fi lumea cu toti oamenii obsedati de un vise, dorinte ? Deaceea pentru multi dintre noi nu functioneaza motivarea aceea interna, despre care vorbesti , cea care te ajuta continuu sa lucrezi cu indarjire, cu voiosie si cu alte sentimente care te ajuta sa nu te lipsesti, sa nu obosesti.Deaceea, noi, cei multi avem nevoie de educatie spre a ne descoperi VOCATIA. Vocatia e un motor pe care il au toti oamenii, insa e greu de gasit,daca nu ai avut norocul sa intalnesti omul providential care sa te faca sa intelegi ce activitate iti face placer si iti adduce si banii necesari traiului pe pamant.Sant foarte bucuroasa ca te-am intalnit pentru ca de multe ori imi faci ordine in informatii si mi le clasifici de le vad mult mai clar
    si ii multumesc celui care a inventat netul, altfel…

  27. Motivatia aceasta interna functioneaza pana suntem intr-o zona periculoasa de confort: nu ne doare nimic foarte tare, nu ne dorim nimic foarte tare…Confortul dauneaza grav la evolutie 🙂

  28. filmuletul tau nu m-a ajutat absolut deloc… ai zis niste chestii total banale pe care le stiam deja si care nu m-au ajutat niciodata. acelea sunt surse de motivatie insuficienta deci inutila…

  29. Sunt intr-o mare dilema. Ma lupt zilnic cu mine insami sa raman motivata sa continui ce am inceput dar pe masura ce trece timpul motivatia mea scade. Sa-ti povestesc pe scurt despre ce este vorba: Am facut un curs de instructor de fitness care a durat 3 luni si in urma caruia am obtinut o diploma care imi da dreptul sa practic acest sport sin salile de fitness sau aerobic apoi in momenyul acesta am incept modulul 2 ca sa continui sa ma perfectionez intr-un domeniu pe care il iubesc si care imi place foarte tare, probabil asta este vocatia mea. Teoretic modulul 2 presupune o saptamana de pregatire si apoi examenul totul super pana la un punct. Si anume ca instructorul care ne coordoneaza are ambitii personale ca toti cursantii din Bistrita sa termine pe primele 3 locuri ceea ce este foarte frumos numai ca asta presupune ore si pregatiri istovitoare si a ajuns ca sa facem ore de 2 ori pe saptamana in timpul saptamanii de la ora 21-22 !!! si in fiecare sambata si duminica! asta in coditiile in care examenul este doar la sfarsitul lui august. Desi toate detaliile astea nu-mi erau cunoscute la inceputul pregatirilor… Acum sunt in dilema am nevoie pentru mine personal de modulul 2 al cursului dar nu am si nici nu vreau sa aloc atat de mult timp din timpul meu liber pentru pregatirile…. unui instructor cu ambitii!

  30. Salut am si eu o problema…sunt dependent de jocurile de noroc in special ruleta si nu`mi gasesc linistea si o motivatie buna pentru a ma opri din jucat…Sunt ca o barca care pluteste in deriva nu stiu ce sa mai fac 🙁

  31. Ok și dacă ceea ce mă doare cel mai tare e iubirea și eu am probleme în viața în general …adică nu sunt motivata în alte domenii .cu ce mă ajuta faptul de a lucra la acest domeniu ?

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.