Obiceiurile – singura modalitatea pentru schimbarea stilului de viaţă

Salut

Azi discutăm principalul motiv pentru care citim foarte multă psihologie şi dezvoltare personală şi totuşi rezultate în cazul majorităţii sunt foarte mici sau inexistente.

  • De ce e drumul atât de lung de la citit la aplicat?
  • Cum funcţionăm ca oameni şi ce ne face să trecem la acţiune?
  • De ce ne pierdem motivaţia şi entuziasmul şi ne trezim tot în locul din care am plecat?
  • Obiceiurile sunt cheia şi răspunsul la aceste întrebări

Urmăreşte materialul video de 7 minute (alege varianta HD pentru o claritate mai bună).

Te rog să faci scurtul exerciţiu de la sfârşitul materialului video:

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

162 de răspunsuri

    1. Buna, ai dreptate. Am multe obiceiuri proaste care imi dauneaza ,cum ar fi : fumatul care imi mananca banii si viata, lipsa ambitiei de a tine o dieta sanatoasa sa slabesc . Astea sunt cele mai grave. Treaba e ca incep, ma tine cateva zile si apoi cedez tentatiilor. Dar dupa ce te-am ascultat, imi dau seama ca deja mi-a scazut increderea in mine. Acuma mi-am promis iar ca de luni incep sa traiesc sanatos. Imi doresc sa reusesc. Multumesc.

    2. Buna draga Pera ! ne-am cunoscut la un seminar la „Femei Independente ” la Bucuresti ai fost impresionant si autentic ,sper tare mult (printre altele) sa revii la noi. M-am abonat la cursurile tale gratuite si citesc cu nesat fiecare cuvant si fraza ,ma inspira si ma imbogatesc insusindu-mi o gramada de ideei profunde si mai aes practice si fara sa exagerez esti UNICAT TALENTAT si cu adevarat autentic 100%.Cred ca aceasta munca titanica de a impartasi tot ce traiesti experientele tale personale ceea ce intelegi di dezvoltare personala si ceea ce descoperi este un mod de a ne face constienti de miracolul -fiinta umana si de a ne revendica puterile din interiorul nostru. MULTUMESC din toata inima mea! Apropo de schimbat un prost obicei ,am cu adevarat nevoie de ajutor .singura nu am reusit(cu adevarat sunt doua legate) Mananc noaptea si nu fac sport =rezultat” plinuta „Astept cu nerabdare raspunsul Foarte foarte important pentru mine
      .Cu Drag Cerasela Adriana

  1. M-ai facut sa plang,sa lacrimez!Pt ca aveai dreptate!Vreau sa iau Jurnalul visurilor al lui Daniel Zarnescu,pe care l-am cumparat ‘aparent’ degeaba acum cateva luni,si sa scriu si sa recitesc every day ce am scris si sa nu imi mai fie frica de visul meu prea mare!Eu nu cred ca un vis e prea mare ci un detinator e doar prea prost!!!!

    1. Nu există prost ,doar mai puțin activat.încarcă bateriile din tot ceea ce te-nconjoară…bucură-te

  2. vreau sa imi fac un obicei sa invat mai multe limbaje de programare, la un nivel cel putin avansat.
    momentan doresc asta, dar imi este pur si simplu lene, nu am rabdare, pur si simplu nu am vointa necesara. doar cand ma gandesc la cat de mult e de citit, invatat, exersat si pus in practica imi piere tot „chefu”, pur si simplu nu stiu de unde sa incep totul. totul pare atat de coplesitor…sfaturi,discutii…chiar te rog

    1. mai multe deodata este greu.Macar de unul sa te apuci, apoi vei intelege mult mai usor si altele.E ca si cum ai invata sa vorbesti o limba si gramatica ei, incat sa inveti alta e un efort mai mic.
      Ti-ar prinde bine sa stii engleza pentru ca multe materiale sunt in engleza,dar asta sa nu te descurajeze, sunt pe net si in limba romana.
      Cu netul garla la picioare tre sa fii lenes sa nu inveti, materiale sunt pe toate gardurile web :))
      In ce limbaj te-ai gandit si care ar fi motivatia sa il alegi pe acela?

  3. Buna, Pera!
    Vreau ( de saptamana viitoare ) sa fac zilnic meditatie ( rugaciune ) 8 minute sau mai mult la 8 seara. Am mai incercat cu ani in urma implementarea acestui obicei si n-a mers.

    1. Meditatia nu are nici o treaba cu rugaciunea.
      Prin rugaciune te rogi unui zeu.
      Prin meditatie incerci sa te cunosti pe tine insuti.

      1. Prin rugaciune te poti cunoaste la fel de bine poate chiar mai bine;rugaciunea adevarata, e mult mai profunda ca orice forma de meditatie, dupa cum spun oamenii care le-au experimentat pe amandoua. Dar subliniez ca cele doua sunt diferite.

  4. Salut Pera,
    Mie imi lipseste vointa de a face ce mi-am propus, motivatie exista…sa zicem ca vreau sa ma las de fumat, de mancat nesanatos,sa ma organizez mai bine……… stiu de ce vreau sa fac lucrurile astea …dar nu am vointa.
    PS Ai slabit mult, ceva probleme ?

    1. de orice te poti apuca dar nu o fa asa…de Luni nu mai fumez sau de la 1′ August nu mai beau…incepe de acum! beneficiile le vezi in timp incepand de la sanatate in plus, la cum te simti si la cati bani iti mai raman, la cat de bucurosi sunt cei din jur ca nu ii mai afumi,etc

  5. Vreau sa schimb obiceiul de a mai asculta si a citi orice tip de literatura movitationala, fie audio sau in scris. Vreau sa incep cu tine :)))
    Citesc de foarte mult timp. Dar am realizat ca e timpul pentru schimbare. Nu am nevoie sa-mi spuna cineva cum ar trebui sa-mi traiesc viata. M-am saturat de idealismele astea. Retete pentru orice. Ia sa-mi traiesc eu fain frumos viata si sa nu mai stau sa ma chiorasc la clipuri cu tine si cu Zarnescu. Asta e primul si cel mai important obicei pe care il voi implementa cu siguranta. Renuntarea la literatura motivationala si „dezvoltare personala”. Am trecut la practica 100%. Ma simt invincibil din toate punctele de vedere. Vreau sa studiez alte chestii mai importante si mai interesante, mai educative si mai ajutatoare decat chestiile astea de oameni slabi care tot timpul au nevoie de sprijin. Sa le spui tu sau altii cum sa faca si ce sa faca. Am realizat ca, facand pur si simplu lucrul pe care il doresc. Un fel de „inchide ochii si ia actiune” se intampla de-a dreptul minuni. Refuz sa mai citesc vreo literatura motivationala. Sa spui intr-un clip ca obiceiurile noastre proaste sunt cele care ne distrug vietile, este ca si cum ai spune: cerul e albastru si iarba e verde. Nu mai vreau sa fiu slab, un robotel care gusta aceasta literatura, ca-i prea obosit el saracul. Bine ca inca mai exista oameni care se hranesc cu fantezii idealiste. Gen: hai sa-ti arat cum sa ai succes. Eu vin si spun: hai mai degraba sa ma s.gi, ca poate ma simt mai bine ;).Si nu ma refeream la tine personal Pera, in ultima fraza ;). Ce sa mai zic. Traiasca netul si marketingul 😀

    1. chiar imi place atitudinea ta , m-am gandit si eu sa fac asta si acum ca vad ca si altii gandesc in sensul asta ma simt si mai motivata.
      super,
      multa bafta in tot ceea ce vei face!

    2. Exista in lumea aceasta multi oameni dezorientati sau nestiutori care chiar au nevoie de astfel de sfaturi, clipuri, pentru ca ei nu sunt in stare sa vada clar ce au in fata, nici sa inteleaga niste lucruri care altora poate li se par banale.Exista multi oameni cu potential dar care se pierd din cauza se apuca de N lucruri si le fac deodata…Trebuie ca fiecare din noi sa dorim sa ne schimbam si acesta pare cel mai greu lucru, de a renunta la obiceiurile noastre…recomand cartea…”Oamenii sunt niste idioti iar eu pot demonstra asta !” (sau ceva de genul e titlul)…
      Sunt lucruri pe care le spune si scrie dar desi le vedem zilnic, nu le realizam,pentru unii e ajutor 100%, pentru altii doar 5% pt ca ei stiu multe deja…dar totusi e un ajutor.
      Unii nu stiu in ce directie s-o ia si isi cumpara sapca din aceea de baseball si daca nu stiu incotro s-o ia, o iau in directia in care arata varful caschetei care o tin pe cap :p

    3. Gand la gand cu … bucurie.
      Si eu gandesc asa de ceva vreme, nu pentru ca am ceva cu Pera, ci pentru ca asa simt. Mi-au fost foarte folositoare capitolele despre ambitite si perseverenta, deci apreciez munca lui.
      Pera, ai creat niste monstrii. 🙂

  6. eu imi doresc 2 lucruri, sunt liber profesionist, si:
    1 mi-am format un prost obicei, chiar daca uneori ma trezesc la 5 dimineata, ma invart aiurea prin casa si tot la 11-12 ies in oras la munca, facand o paranteza, obisnuiesc sa beau foarte mult ceai verde dimineata aprox1,5-2L in seara asta mi l-am pregatit pentru a scurta acest ritual
    2 e o chestiune destul de aiurea, imi este foarte greu sa refuz cand mi se cere o chestie desi imi dau seama de omul cu care am de-a face, si in final o dau in bara, pentru ca respectivul nu isi respecta promisiunea

    1. in situatia ta se afla si altii care nu refuza din mai multe motive…fie ca vor sa faca un ban, fie ca vor sa ajute din suflet, fie ca nu pot refuza si nu stiu refuza.Ar trebui sa va stiti respecta si voi pe voi insiva si sa stiti sa spuneti nu.Eu am invatat sa spun nu, fara sa mint.Sunt oameni destui nesimtiti in lumea asta care daca le permiti trag si pielea de pe tine…nu le da ocazia.Traieste-ti viata, nu o trai pe a altora.

  7. Partea cu inconstientul este partial gresita.Metafora „icebergului” si conceptia conform careia constientul reprezinta doar „2-3%” n-au sustinere empirica dar sunt atragatoare si la fel de antice ca teoria „invidiei penisului”.
    Cu atat optimism,mai ramane o vorba : „Pera,psihologul umanist”
    Obicei:sa reusesc sa scriu in fiecare zi(inclusiv calitativ)

    1. Tocmai din subconstient ti s-a dictat cele scrise de tine. Acum pe caldura asta du-te intr-un parc cude copii si observa citecva ore cum se comporta parintii cu copilasii lor. Cum le spala creierul de mici. cum le inoculeaza in minte tot felul de timpenii. O sa vezi pe multi zicind: „da mai bluzita de pe tina si sapcuta din cap. Uite ca tot esti transpirat, ca MORI de cald s.a.” cu toate ca daca privesti la acel copil, vei vedea ca n-are nici o grija. Se bucura de joaca si gata. daca chiar ii va fii cald va incerca cu puterile lui la 2 anisori sa se debaraseze de hainute. Si uite asa ajungem oameni in toata firea vaicarindu-ne de canicula si ducem meteahna asta in mormint.

  8. Imi doresc sa slabesc si sa nu mai mananc tot ce gasesc la indemana ,ca un drog….mai ales in momentele de stress!~ Am nevoie de miscare am o circulatie venoasa ( glezne) proasta, ma dor picioarele cand ma dau jos din pat dimineata.

  9. Imi doresc sa pot transforma alergatul, mersul la sala si alimentatia sanatoasa in obicei. Sunt constient de toate acestea insa imi este greu sa le fac zi de zi, fara a ma abate de la plan.

  10. Vreau sa-mi creez obiceiul de a-mi acorda atentia necesara zilnica; sport,carti,bootcamp si asa mai departe

    1. cum am citit recent un articol primit pe mail, pierdem cateva ore zilnic uitandu-ne la TV…si cica insuma vreo cateva zeci de zile pe an…ceea ce m-a mirat…in caz ca pierzi din timpul zilnic urmarind ce iti da Tv-ul si de fapt poate tu nu ai nevoie,atunci e timpul sa investesti timpul in ceea ce iti doresti tu si nu in tv.Daca zilnic sau cat mai des posibil vei face ceea ce iti propui tu mai sus, va deveni obicei, e doar o chestiune de 2 sau 3 saptamani in care s-o faci constant.Succes !

    1. Numai tu decizi asta, evaluandu-ti capacitatea de a implementa aceste obiceiuri, astfel incat sa te tii de ele. 🙂

      1. Cate unul pe luna!… crearea unui nou obicei iti consuma puterea vointei cum nu-ti poti imagina. Cel mai bine e sa implementezi obiceiul nou dimineata fiindca puterea vointei e mai ridicata decat seara…. iar dupa o luna poti incepe sa muti obiceiul mai tarziu in timpul zilei si asa poti incepe alt obicei dimineata.

  11. Vreau sa imi creez un obicei din a face sport dar nu reusesc sa il implementez macar de 3 ori pe saptamana in viata mea.

  12. Salut Pera,
    Eu vreau sa-mi schimb obiceiul de a manca prost si nesanatos.
    Fac sport destul de mult, minim 40km pe zi cu bicicleta, dar alimentatia imi da la gioale. Cred ca-mi solicita ficatul foarte mult.
    In mintea mea e ideea ca trebuie sa am ceva bani ca sa pot sa-mi permit sa mananc sanatos, bani pe care nu-i am deocamdata.
    Daca as scoate carnea tocata din alimentatia mea si tot ar fi un plus.

    1. La fel ca Bogdan sunt si eu, fac sport, ma simpt excelent , dar cand ajung acasa toata lumea din familia parca sunt canibali, numai carne si iar carne, si nu stiu cum sa scap de acest complex, incerc sa ma lupt cu el, dar dupa cateva zile cedez, nu mai reusesc sa imi controlez vointa si cedez.

  13. Salut Pera, sunt foarte bucuroasa sa te aud si vreau sa recomand cartea Succesul in viata de Traci Brian tuturor carora au problema data cu pusul in practica si schibarea obiceiurilor sunt foarte multe lucruri care mau ajutat in special sub capitolul Puterea Mentala in 21 zile, acolo descrie cum poti in 21 zile sa iti schimbi atitudinea si de ce anume 21 zile. Nu sunt perfecta dar lupt pentru a nu a mai avea obeceiuri proaste si nu e usor dar e posibil.

  14. Salut Pera! Cum spui tu, nu e usor, dar MERITA.
    Eu as vrea sa pot socializa mai usor cu oameni
    din diferite domenii.

    1. Buna Ela, si eu am o problema cu socializarea si vreau sa schimb acest lucru.Cred am putea sa ne ajutam reciproc, iti las id meu de mess: dumy86

  15. Vreau sa scap de lene. Lenea este cel mai prost obicei. Motivatia exista, ideile despre pusul in practica de asemenea, dar nu exista vointa. Vreau sa nu mai aman sa fac x lucru, ci sa incep sa l fac chiar atunci.

    1. incepe sa faci…si nu te opri.Poti incepe prin a te da jos din pat cand suna alarma nu dupa nspe alarme.Dimineata e esentiala, in prima ora la lucru conteaza mult,lucreaza din plin si te va energiza pentru toata ziua.
      Ce poti face azi si ce ai de facut azi, fa azi, nu lasa pe maine ca s-ar putea sa intervina altceva si sa ramai in urma.

  16. ma bucur ca ai mai trimis un mail, de fiecare data astept unul nou.:D pentru ca imi plac xD
    e bine sa ajuti oameni, e bine sa le deschizi ochii. si imi place ce faci pentru ca vad ca oamenii iti trimit feedbackuri si au incredere in tine.
    saptamana viitoare am examenul la germana (Zertifikat Deutsch). trebuia pana acum sa lucrez, dar m-am luat cu mai multe. am incercat si sa tin cura de vreo saptamana dar de abia astazi am reusit sa o incep calumea.
    vreau ca vacanta asta sa ma schimb si sa cunosc oameni, de aceea m-am inscris deja la crucea rosie si intr-o tabara faina.
    merci ca mi-ai deschis ochii inca o data asupra lucrurilor marunte!!>:D< ^^

  17. Daca deja mi-am promis ceva, care nu a reusit, iar acum vreau sa reiau lucrurl acela, crezi ca in momentul in care voi fi fata in fata cu el voi avea o incredere in sine mai scazuta decat data trecuta, chiar si in conditiile in care acum ma simt mult mai motivata? Am pierdut, nu am stiut cum sa procedez; dar vreau o a doua sansa pentru a face lucrurile mai bine. Ce parere ai?

  18. Iar ceea ce as vrea sa schimb la mine si mi se pare foarte greu de realizat, este ca vreau sa-mi dispara teama de a vorbi in public si chiar de a citi materiale cu foaia in fata. Ma emotionez foarte tare, tremur eu, imi tremura vocea, chiar si in fata colegilor pe care ii cunosc de ceva timp. Si mi se pare oribil…

  19. Foarte folositor clipul, e un fel de ”reminder” pentru ceea ce am de facut!
    Doresc sa-mi schimb multe obiceiuri proaste:
    -sa ma las de fumat.
    -sa fac ceva folositor la laptop, nu sa stau toata ziua pe site-uri care nu ma ajuta cu nimic.
    -sa schimb o mare parte din anturaj, un anturaj plin de oameni ”fara viitor” care iubesc zona de comfort…

  20. Depinde ce obicieiuri ai.
    Nu e cine stie ce….
    De exemplu: Stai pe net 5 ore pe zi.Vrei sa arati bine asa ca te documentezi despre alimentatie,exercitii la sala,odihna samd.
    Insa nu mergi sa te inscrii la sala.
    De ce? Ei bine e foarte simplu,nu vrei cu adevarat!
    Daca vrei un lucru cu adevarat,din tot sufletul il vei face.Nu te lasa influentat de nimeni,oricine poate face orice daca vrea!Pana si oameni cu handicapuri merg la sala si arata bine,si tu poti face asta!Mai ales daca n-ai nicio problema!
    Despre motivatie e simplu.Mergi la sala ca sa arati bine,sa te mentii,mananci bine pentru ca ai nevoie,si de ce ai manca nesanatos???
    Niciodata nu trebe sa vi cu scuze gen:mama si tata sunt grasi,asa ca nu m-am nascut intr-o familie sanatoasa;am un program incarcat;vremea e naspa;scoala,munca plm….
    Daca chiar vrei acel lucru foarte mult vei face orice iti sta in putinta ca sa iti atingi scopul!

  21. eu mi-am facut un obicei sa ies ZILNIC in parc si de 3 saptamanii ma tin extrem de tare mai ales de cand s-a deschis un nou parc in orasul meu care este superb. ba mai mult, am inceput sa pot aplica ceea ce doar visam acum cateva luni, sa ma duc la un grup de tipe sa vb cu cea care-mi place, sa tin o conversatie de cel putin 2-3 minute.
    chiar asa este, la fel ca sofatul, devine inconstient in timp acest obicei. inainte, daca aveam emotii cand ma duceam la tipe, acum nu mai am nimic, nu mai tremur, nu mai am nicio ezitoare, aproape (sunt si momente cand mai am, dar incerc sa inving).
    culmea, inainte nu-mi placea sa ma fac de ras, acum imi place dar nu se mai intampla pt. ca sunt f. sigur pe mine si tipele simt baietii f. siguri pe ei si observa ca nu mai tzine sa rada de mine, pt. ca stiu ce vreau, sunt f. sigur pe mine si relaxat..si mereu cu zambet pe buze. inainte mi-era asa frica de tipe cand veneau la mine, acum imi doresc sa vina, sa cunosc, dar nu se intampla decat daca ma bag eu in seama…cum e viata asta 🙂
    se datoareaza in mare masura si videourilor lui Pera de aici dar si siteul AS care mi-a deschis ochii.

  22. Vreau sa imi schimb stiul de viata, vreau sa mananc sanatos, sa fac sport, sa fac meditatie…Desi sunt foarte buna la teorie practica ma omoara!

  23. Buna! Imi doresc sa implementeaz obiceiul de a scrie pe blogul pe care tocmai l-am facut! 😀 sa raman motivata, focusaa si sa aduc valoare in articole. un alt obicei bun ar fi acela de a face bani…:) cu acest blog, deocamdata sunt la inceput, dar abia astept sa dezvolt si acest obicei! 🙂 Bafta in continuare~ sunt multi oameni care au nevoie de tine~ Felicitari celui de mai sus care si-a propus sa nu te mai citeasca, in acest fel face loc unuia care isi ia locul in banca de invatacel. e loc sub soare pt toata lumea! 🙂

  24. Obiceiul pe care doresc sa-l instalez: Sa lucrez in fiecare zi 2-4 ore, ca sa imi creez libertatea financiara.

  25. eu am obiceiul de avea grija de alti si de mine nu.vreau sa schimb acest lucru,am mai incercat,mi se sare in cap.
    multumesc!

  26. Materialul este super tare.
    Obiceiul meu cu care ma multiple zilnic este Amanarea Placerii. Intotdeauna las ce e mai important pe mai tarziu. Si bineinteles ca vine si reversul cand esti intrebat care este stadiul lucrarilor tale. Si sa vezi atunci imaginatie in a vasile scuze. Si vezi stress si nopti albe ca nu ti-ai facut treaba.
    Intr-adevar, obiceiurile proaste trebuie schimbate. Este tare greu, dar si Budha le-a spus discipolilor pui ca „Viata este great.”
    Asa ca, tot inainte ca pionierii.

  27. Vreau sa-mi formez obiceiul de a iesi zilnic din zona de confort, sa lucrez la talentele si vocatia mea, sa imi infrunt temerile. Din pacate mi-am promis foarte multe, dar am facut putine, si cum spuneai si tu, acum stima mea de sine este foarte scazuta. Asta imi da mari dureri de cap-la propriu-deci inca un obstacol, pe langa alte metehne proaste in calea succesului meu. Multumim pentru un articol revelator-vreau sa nu raman la faza de citit si ascultat. Mult succes tuturor in lupta zilnica cu sinele atat de greu de stapanit.

    1. Deja ai iesit,ai infruntat succes în continuare!Gândul devine cuvânt și cuvîntul faptă.Sinele este ușor de stăpânit!Cu drag Lavi.

  28. As vrea sa pot schimba ceva ! Si anume sa pot sa ma gindesc la mine, si nu la cei din jur! Sa pot sa fiu eu ptr mine si nu de fiecare data cind trebuie sa fac ceva sau sa iau o decizie sa ma gindesc , si sa depind de altii! Cam asta as vrea sa schimb! Sa pot sa fac lucrurile si tot ce fac nemai tinind cont de altii care sint importanti in viata mea si de cele mai multe ori devin prioritari dindu- le voie!

  29. Buna Pera,
    Un bun articol si multumesc pentru sfaturile tale.
    Ei bine, eu am cel putin trei ani de cand lucrez la schimbarea stilului meu de viata. Primul pas a fost sa parasesc tara, apoi m urmat chiar si stagii de dezvoltare personala, coaching, am schimbat contabilitatea cu dreptul international ca in final, astazi sa realizez ca vreau altceva. E ok, nu am decat 31 de ani, insa ma intreb cat timp imi va lua acest proces de transformare? Sunt o femeie independenta, autonoma, insa o negativitate vine fara oprire, evoluez o perioada dupa care datorita problemelor cad…si din nou de la zero.
    Astazi, imi doresc sa schimb tot, mai multa incredere decat de obicei, mai mult sport, in fine, sa ma iubesc: corp, suflet si intelectual.
    Si am o intrebare sa iti adresez caci nu gasesc raspunsul sa zic asa: de ce nu ma mai atasez de barbati? mi se intampla asta de ceva timp si mi se pare suspect, ma intreb daca e ceva in neregula cu mine…poate fi extrem de inteligent, frumos, atent cu mine si multe multe calitati insa eu nimic…
    O dupa-amiaza placuta!
    Alina

  30. Buna Pera, Multumesc pentru articol.Obiceiul pe care mi-l promit mie acum tine de discplina muncii. Am o activitate independenta ca si traducator, si stiu ca rezultatele mele depind proportional de orele de munca pe care reusesc sa le „pontez”. Nu e simplu, fiindca am 2 copii pe care ii cresc singura, si care acum sunt in vacanta. Concret, mi-am propus ca intervalele 8.30- 13.30, 16.30-19.30, sa insemne „munca orice ar fi”. Dupa ce fac asta o luna ZILNIC (cunoastem teoria:), o sa adaug obiceiul de a invata pentru a-mi creste valoarea profesionala 1 ora pe zi, dupa ce se culca copiii si ma rog. O sa iti spun pe 6 August ce a „iesit”.

  31. Invatatul, vreu sa reusesc sa-mi dedic cel putin 2 ore pe zi strict invatatului pentru admiterea la teatru!

  32. Eu vreau sa imi fac un obicei de a ma trezi in fiecare dimineata la 6 si e foarte greu, dimineata controlul e mai mic 🙂

  33. Pera mi-ai citit gandurile …chiar acesta este mesajul pe care-l promovez de cateva zile…:)
    Ceea ce vreau sa implementez acum este sa respect mai mult agenda…:D pentru ca sunt o persoana care face de obicei ceea ce simte:D…

  34. as vrea sa ma las de fumat,tot timpul zic gata de maine nu mai fumez.dar nu reusesc sa ma tin de cuvant.si din cauza asta sunt tare suparata pe mine

    1. Cu lasatul de fumat e mai dificil. Inainte de a-ti propune asta incearca sa vezi, daca esti fumator adevarat sau unul fals construit in mod inconstient. Sint doua categorii de oameni. unii la care organismul poate metaboliza nicotina iar la altii nu. Prin asta se deosebesc fumatorii adevarati de ceilalti. Trebuie prima data sa vezi in care categorie te aflii. asta o poti vedea singura. Restul, cu vointa educatie……nu sint decit BLA BLA.

  35. Salut Pera!In primul rand iti multumesc pentru acest video!!!
    Apreciez fiecare sfat ,fiecare explicatie …intr-adevar citesc mult dar nu vad rezultate…da ..cred ca una din probleme este ca imi promit mie ceva si na ma tin de cuvant..ma tin numai fata de ceilalti dar nu fata de mine..aici este problema..si faptul ca ceea ce citesc nu aplic..

  36. Salut!
    O vara cu inspiratie!
    Eu nu stiu cum sa-mi repartizez timpul, fiindca mi se pare ca multe din actiunile mele sunt prioritare…
    Multumesc, E

  37. Pera am o intrebare!Cunosc o persoana care e obeza.Ea isi propune sa slabeasca, reuseste cateva kilograme dar dupa aceea se ingrasa din nou,ok pana aici am inteles fatul ca isi promite ei insasi si dupa aceea nu se tine de cuvant…ok…dar ce facem cand are o suferinta interiora ca de ex.. emotii negative legate de un aspect din copilarie de ex..nerezolvat..atunci degeaba tine dieta si degeaba isi promite..ceva de ex. ca la o rana nevindecata veche la care ea nu gaseste nici un remediu,ma refer la o rana sufleteasca…poate ca un abuz…si aici este ca un comportament inconstient de care ea nu isi da seama..atunci poate ea ar avea nevoie poate de ajutorul unu terapaut sau psiholog nu-i asa?..

    1. Sub o forma sau alta, ca sa slabesti ( sau sa pui masa musculara0 ai nevoie de 5 ajutoare:
      1. Antrenor de sport
      2. Nutritionist
      3. Bucatar
      4. Psiholog
      5. Partener cu care sa te ajuti si sa va tineti evidenta si sa va incurajati
      Daca gasesti 2 in 1 sau 3 in 1 sau 5 in 1 esti o persoana norocoasa. Daca poti sa fii tu toate 5, esti o fiinta de pe alta planeta 🙂

  38. Ce am reusit deja :
    1/ Sa ma las de fumat – dupa 26 ani de fumat cca 2 pachete/zi,
    2/ Alimentatie sanatoasa
    3/ Sa respec TOT ce promit, fara exceptie
    etc
    La ce lucrez :
    1/ somn de la 11pm la 7am
    2/ Pierdere in greutate de la 74kg la 50 kg – acuma am 64
    3/ Sport zilnic cu program
    Mai sunt si altele cu specific, dar ceva interesant se intampla :
    Dupa niste zile de lucru la un subiect, apare o FRANA foarte puternica, chiar nu pot face lucrul acela deloc ! frana dureaza cateva zile apoi dispare si pot continua
    Asa s-a intamplat de fiecare data cu fiecare subiect atacat
    Poate imi poti spune daca e normal si de ce se intampla asta
    Dorina

  39. Vreau sa ma apuc de sport deoarece in prezent petrec prea mult timp zilnic in fata calculatorului si ma simt fara energie.
    Problema e ca stilul meu de viata e asa de comod incat imi e foarte greu sa actionez si sa ma rup din rutina.
    Ce m-ai sfatui sa fac astfel incat sa trec la actiune?

  40. Eu vreau sa incetez sa ma mai culc la ore tarzii din noapte (gen 2:00 sau 3:00) – asta cred ca e cel mai prost obicei pe care il am in prezent, mai ales ca nu folosesc timpul intr-un mod productiv, ci efectiv de cele mai multe ori pierd vremea pe net. M-am reapucat de sala (am nevoie sa mai pun masa musculara) si stiu ca m-ar ajuta f mult sa ma culc mai devreme (macar 12:00 PM). Cum ziceai si tu, sunt constient de ce trebuie sa fac, dar imi este f greu sa reusesc! Astept sfaturi. Multumesc.

  41. Da ….de maine fac sport, vine ziua: lasa ca de maine sunt mai odihnita, azi sunt obosita….amanarea asta ma seaca!! Scap eu si de ea!!!Dar cum?
    Cand nu mai ai nici o motivatie in tine!!!!!

  42. Sunt foarte bune materialele pe care le postezi. Am inceput de catva timp sa actionez in directia unui stil de viata sanatos. Am inceput sa fac sport, sa am ore fixe pentru a manca…
    Simt beneficiile pe plan fizic, psihoic si voi continua. Articolele tale si ale prietenilor tai m-au ajutat foarte mult. Astept cu nerabdare fiecare articol!

  43. Pera, eu trebuie sa fac ceva sa invat franceza foarte bine. Am invatat mult in facultate si liceu, dar cred ca a fost cam superficial. Iar cu trecerea timpului nu am folosit-o si acum sunt pusa in fata multor vorbitori nativi cu care lucrez. Vreau sa imi fac un plan sa invat asa de bine limba asta de sa ma sochez pe mine. Am mai mult decat baza, pot sa am si accentul, dar nu am practica.

  44. buna pera , eu te apreciez si te ascult cu drag
    imi plac matewrialele video , la maxim 10 min , pe cele scrise nu am rabdare intottdeauna sa le citesc
    vtreau sa te aud , sa te vad , asa imi intaresti increderea
    ce vreau sa schimb … imi place viata mea cu tot ce are , nu am preobleme sunt un om cu vointa si ambitie
    dar vreau sa-mi schimb intradevar nivelul de trai si sa-mi imbogaresc viata cu oamnei de calitate , cu bani , si cu anumite plabnuri pe care le am in minte
    de aceea cartea este gata , a doar probleme cu blogul
    nu reusesc sa- l gestiuonez

  45. Mulţumesc Pera şi pentru acest video. Am inţeles că pentru moment te întorci la scris, care este preferatul tău. Îţi urez succes! Pentru mine, video-urile tale sunt pline de energie şi un ritm care te determină la acţiune. La început mişcarea ta continuă şi câteodată, dicţia mai puţin clară (în special când iţi spui numele, cam rostogolit) îmi displacea, dar trăirea ta este adevărată şi transmite esenţa corect şi cu putere.
    Primul obicei pe care il schimb din aceasta seara, este sa ma culc cel tarziu la ora 22:30 si să ma scol la 5:30. Multumesc pentru ca m-ai ajutat să fiu determinată să aplic. Nu-mi este greu să fiu consecventă şi perseverentă.

  46. Buna Pera !
    In primul rind ma bucur sa constat ca ai un material foarte ok si ca ai declansat un asemenea torent de mesaje de raspuns ! Felicitari !!! Bon, acum sa trecem la tema pe care ai lansat/o… Personal am incercat o metoda de injectare in subconstient a unor sugestii de self-programming prin inregistrarea lor pe un mp3 player si redarea acestora in sistem de reluare continua pe timpul noptii, cind constientul este in repaus…cred ca am cam sarit calul pentru ca sincer nu m-am simtit bine dupa citeva zile…unde crezi ca am gresit ?

  47. Buna seara Pera!un obicei pe care vreau sa mi-l intiparesc este de a aplica ceea ce citesc si sa am rabdarea de a nu trece la urmatorul capitol fara ca sa dea rezultate ce am citit mai innaite.Obiceiul pe care as vrea sa-l mai schimb este sa accept schimbarea,sa-i dau friu liber sa nu-mi fie o piedica propria mea gindire.
    Cam asta este,cred ca am fost destul de explicit,daca crezi Pera ca nu ai inteles ce am scris te rog sa-mi dai de stire.

  48. Problema mea e ca nu fac planuri, nu sunt organizata. Mi-e oroare cand iau un pix si o foaie si imi fac un plan. Stiu ca fara asa ceva e greu sa reusesc, de aceea consider ca acum e cea mai mare problema a mea.

  49. Am sa incep cu raspunsul la intrebarea din materialul video. Vreau sa vad mult mai bine. Dupa ce glaucomul mi-a distrus retina in proportie de 95%. Cum facem sa obtin rezultate? Sa fie vorba de lene sau de lipsa vointei sau de vreun plan „MARET”???? Nu cred. Totusi cum facem???
    Acum am sa iti raspund la intrebarea din titlu. Pentru ca nu avem un punct de plecare concret. Pentru ca nu avem sustinere morala si pentru ca cantitatea mare de informatie pe care o avem la dispozitie ne copleseste, de aceioa trebuie sa avem un punct de plecare. Sa nu mai spun ca multe din cele cititte se vor dovedi ulterior total inutile. Abia atunci vom realiza cit timp am irosit cautind rezolvarea problemei. Deci ne trebuie un punct de plecare si acela poate fi chiar tinta noastra sau scopul urmarit. Repet si de aceasta data ca ar trebui incercat modul cum au fost construie piramidele egiptene. Adica de sus in jos. Multi au studiat arta seductiei. Citi ti-au confirmat ca au avut cu adevarat rezultate? Adica au ce si-au dorit. O relatie de cuplu puternica, sanatoasa si durabila?????? Oare citi si-ar descoperii adevarata problema plecind de la virful piramidei? Adica acea relatie de cuplu de care am pomenit. Am repetat aceasta idee, dupa ce am vazut, nu odata, cupluri in care ea era o femeie frumoasa cu studii, cu cariera, cu toate calitatile pe care le cautam la un partener, iar el, urit sfrijit fara servici, betivan s.a.m.d. si totusi a reusit sa o cucerasca si sa RAMINA IMPREUNA pina la capat. In asemenea situatie nu se justifica intrebarea „ala cum a reusit”, pentru ca mici nu avea in spate vreo familie cu oportunitati de exceptie. era doar el si atit. Nici ea nu avuse vreo experienta dezastruoasa inainte ca sa incerce altceva. Bineinteles ca am vazut si arbati deosebiti care traiesc cu o perdanta urita, proasta si inculta. Astia cum au reusit fara personalitate alfa, fara vocatie si alte cele???????????????????????????

  50. inca un material foarte bun din partea ta, felicitari!!! eu sincer ma confrunt cu o mare problema sunt constient ca am pierdut multe si ca o sa mai pierd, imi lipseste ambitia si vointa de aduce la bun sfarsit un lucru pe care mi l-am propus, acum am o lista de mai multe obiceiuri pe care pe rand vreau sa le implementez in viata mea. primul ar fi sa fac sport in fiecare zi iar al doilea sa fiu mult mai atent cu cheltuielile pe care le fac zi de zi, am mai multe lucruri pe care vreau sa le schimb dar sper ca cu rabdare si ajutorul tau sa reusec

  51. eu vreau sa-mi formez un obicei de a medita zilnic, de a gandi si analiza in profunzime comportamentul, actiunile si personalitatea mea, pentru a putea percepe schimbarile pozitive pe care le doresc in viata mea in orice domeniu. vreau sa perseverez in a ma dezvolta personalitatea

  52. Da. Nu mai vreau sa pierd timpul degeaba, stand pe net, vizitand tot felul de siteuri fara nici un rost. vreau sa fiu mai activ, sa experimentez, sa fac mai mult sport decat fac acum, sa mananc mai sanatos decat pana acum. Adica sa fac o schimbare majora in viata mea. Sa fiu mai motivat decat pana acum, sa nu mai fiu delasatorul care sunt acum. ce ar trebui sa fac sa reusesc?

  53. Mon şer, doresc să mă las de muncă.
    Să încep să câştig bani. Zona mea de confort îmi spune că încă nu e momentul. Nevastă-mea hop şi ea. Noroc de părinţi. Care mi-au zis că-mi lasă ei, în acest caz, toate datoriile lor drept moştenire 😀
    Ecident că ştiu sloganul acţiunii,
    Doresc doar să vizionez un plătitor de taxe, salariat (fără osebire de sex, neam şi/sau religie – aici aş mai scrie ceva da’ cică conşriinţa ba şi ba) care să-mi confirme că a renunţat la un salariu de 1.400,00 lei la „stat” pentru a ajunge „coach, trainer, consultant, pfa. patron cu liţă şi când şi-a dat seama de greşeală ori care au fost piedicile şi cum a trecut atâta amar de vreme peste ele ca să-ţi ajungă scopul din urmă şi să-l privească în ochi şi nu, nu vreau să mai aud povestea ta personală draghi Pera care, de altfel, e formidabilă ci, mă repet io pe mine, doresc să aud povestea unui profan.
    Cu plecăciunile de rigoare, nu mortis 😀
    Al tău mon-şer,
    ion luca
    p.s. cele 7 ore de somn de la orele 23 (unşpe noaptea) la orele 07,00 (dimineaţa) ajung la unul din opturile clasice. De altele dintre ele, ai auzit de la sexul tare – femeile, de altul de la vreun aritmetician cunoscut din generala dătătoare de cunoştinţe, etîcî.

  54. sunt prea comoda simi dau seama k e un obicei f prost vreau sa schimb asta ,e f greu ma lupt cu mine dar merita vad efecte bune cand uit de comoditate 🙂 dar mai am de lucrat pt a scapa d tot d ea

  55. mi-am dat seama ca trebuie sa fiu mult mai activa, ca tb sa schimb tot ce stiam despre mine daca vreau sa am un viitor mai bun. din pacate ma misc fff greu, ma mobilizez greu de fiecare data cand trebuie sa fac ceva pt mine.
    vreau sa-mi formez un obicei de a ma concentra mai bine pe lucrurile ce le am de facut, sa fiu eficienta si sa nu mai pierd timpul

  56. Wow…un singur obicei pe care doresc sa l schimb? Dar am o lista intreaga… Cum ma decid cu care sa incep?

  57. sa studiez, sa exersez si apoi sa invat lucruri noi la chitara.
    jumatate de ora, apoi o ora si apoi doua ore pe zi. Incepand de maine.

  58. vreau ca in fiecare zi sa intru in vorba cu persoane noi, sa mentin cat mai mult discutia, sa creez raport

  59. Salut Pera. Te apreciez foarte mult pentru ceea ce faci. Datorita tie am inceput sa gandesc altfel,pozitiv, sa-mi schimb viata.
    Ce mi se pare ciudat este faptul ca de curand am implementat un obicei nou,alergariile.Ciudat …adica de ce in alergari am ambitie,sa-mi depasesc recordurile..sa maresc mereu nr. de km alergati si in abordari sunt `praf` ma demotivez repede.
    Am un tel,un vis acela sa alerg anul acesta primul meu maraton,pe 7 oct 2012. Am inceput alergarile prin mai a.c. cu 2km si am plusat mereu inca 1 km in plus la fiecare sedinta.Sunt uluit de mine insumi(increderea pe acest `cadru` a crescut mult) ajungand la un record personal de 14km alergati fara oprire.
    Am avut inainte de asta o provocare de 30 de zile sa implementez un obicei nou,acela de a aborda o tipa noua in fiecare zi,uneori imi faceam targetul/zi,aleori, de fapt de cele mai multe ori nu imi respectam proimisiunea fata de mine,si in final din 30 de zile am facut doar 5.M-am sapat singur,„comitetul negativ„ ma sabota mereu cand intram in vb.cu o tipa.Cred ca citea pe fata mea teama si de acea imi dadeau ignore,din primele 2min.Am urmat si cursul tau anul trecut (ss), si tot nu ma vad unde gresesc.Aici as vrea sa mai lucrez,la implementarea obiceiului acesta.
    Acum m-am axat pe fundatia mea, trag tare la sala de forta,consum alimente mai sanatoase,multe fructe,am lasat berica bauta in cantitati mari si am inceput sa ma antrenez pt. semi-maratonul din toamna de la Bucuresti! Terminandu-l o sa am mai multa increderein mine,in fortele mele.E o experienta care imi va folosi mai tarziu.
    Cu stima si respect constandan.

    1. Vezi tu Constandan in unele lucruri avem nevoie de apreciere de sustinere. Asta e un lucru pe care li fac multi americani cu copii lor. II incurajeaza, chiar daca in sinea lui, ca parinte ar dorii altceva. Isi incurajeaza si sustin copii PENTRU A AVEA REZULTATE CIT MAI BUNE. Ori la noi nu se practica asa ceva. Chiar si in unele sfaturi ale lui Pera se regaseste acest lucru. DacaAr fi de partea ta sa te fii incurajat sau apreciat pentru ce ai facut tata fratele mai mare(daca ai) prietenii sau chiar mama ta, cu siguranta nu erau doar 5 tipe din 30, erau mult mai multe. Poate chiar mai multe pe zi pentru ca ai fi avut ocazia si sa fi ratat ocaziile doar de dragul impliniri planului zilnic, ai fi un perdant cu acte in regula. Oricit ne-am tine de batosi un dram de apreciere a celor din jur poate face minuni. Psihicul uman este foarte complex si nu stii ce poate declansa un proces fara oprire. Ca e maraton sau seductie. Pe 31 decembrie i-am propus lui Pera un experiment intr-o postare facuta la un articol de al lui. Nu mi-a raspuns direct, a facut-o subtil gen „bate saua sa priceapa calul”, printr-un alt articol. Bineinteles ca raspunsul lui nu a fost o sustinere o incurajare sau vreo indrumare, ci mai degraba o dezaprobare, o desconsiderare a ideii. Adica exact invers de cum fac americanii cu copiii lor. Poate are dreptate intr-o oarecare masura, dar asta se diferentiaza de la individ la individ sau de la situatie la situatie si NU trebuie transformata in lege. Intrebare mea pentru Pera si eventual un subiect al unui articol viitor este urmatoarea: De ce nu ne sustin apropiatii in ceia ce dorim sa facem???? Printre ei te numeri si tu PERA.

      1. Salut NELU.
        Stii ca aici ai dreptate. Am inceput sa le zic la toti despre visul meu acela de a alerga semi-maratonul din toamna.Doar doua personae ma sustin. Un prieten foarte bun mai in varsta decat mine(39 de ani)si un unchi.
        Colegii de munca m-au facut nebun,au inceput sa rada..(uite cat a alergat nebunul,; am o aplicatie pe telefon care-mi posteaza pe facebook cat am alergat )…cei din anturaj la fel…ca ce plm(scuze limbajul) alergi ma nu esti slab( intradevar am 70kg la 1,83 sunt slab)…mananca ma mult si bea bere sa te ingrasi, nu vezi ca arunci banii pe sala de forta degeaba ca nu se cunoaste nimic.
        Dar ii las sa zica nu-i mai bag in seama.
        Orice VIS are si acei `hotii de vise` care vor sa te traga in jos sa te de motiveze sa nu-ti urmezi VISUL,TELUL. Dar parca rasul lor ma incapataneaza(sunt capricorn de fel) si mai tare sa nu renunt la visul meu, sa le demonstrez in toamna, sa-mi demonstrez mie ca am reusit sa-mi implinesc visul. Sanatate.

  60. De nu stiu citi ani incerc sa ma apuc de sport si nu reusesc. N-am facut niciodata sport, inclusiv in scoala am fost scutita medical(sunt sanatoasa de altfel) si am avut citeva incercari esuate. M-am inscris la ceva cursuri, am platit chiar in avans ca sa ma oblig sa merg, am fost de citeva ori si am urit atit de mult activitatea aia incit am renuntat. Cu toate astea vreau neaparat sa fac asta dar imi doresc sa fie ceva cit de cit suportabil , sa nu ma oblig sa fac ceva chinuitor…parca nu i ceva ok sa introduci ceva in viata ta, ce urasti si ti provoaca stres:) ar trebui sa fie ceva pozitiv din toate punctele de vedere.
    Te rog daca crezi ca ma poti ajuta cu ceva Pera:)
    Multumesc.

      1. Inteleg Pera ca de multe ori asemena atitudini ca si a ta, din postarea de mai sus, pot provoca reactii exact contrare, dar nu intodeauna. Sa nu te miri daca raspunsul tau pentru Carmen a fost „LOVITURA LETALA”
        Carmen. Cauta raspunsul si in alte parti. Gindeste-te ca cei ce au reusit sint tot oamnei ca si tine. Nu au nimic iesit din comun, nu au nimic paranormal. Pune-ti in minte idea ca: Cum a reusit sfrijita aia sau aia, cum a reusit schilodul ala sau ala, poti reusi si tu. Nu esti cu nimic mai prejos decit ei. Cauta rezolvarea peste tot. Vorba aia: Cine cauta gaseste.
        SUCCES(URI) 😀 cit mai multe.

    1. Salut, Carmen!
      Incearca dansul si usor usor introduci exercitii de fitness. Un pic de regim, un pic de miscare si cand incepi sa slabesti prinzi aripi si vrei mai mult…
      Stii? intr-o zi am gasit un articol cu privire la cauzele de natura spirituala la o parte din probleme si astfel am reusit sa inteleg ca de fiecare data cand ma contrazic cu tatal meu am tendinte de stress, ma ingras…asadar astazi spun lucrurilor pe nume, iert greselile si avansez lasand trecutul in urma…

    2. Carmen uite solutia cu sfatul sa incepi de IMDEIAT DUPA CE-L CITESTI. NU de luni,dupa ziua de `1` ale luni. Eu m-am apucat de sport intr-o zi de joi pe 12.
      Il citez pe Pera dintr-un comentariu:
      „Sub o forma sau alta, ca sa slabesti ( sau sa pui masa musculara) ai nevoie de 5 ajutoare:
      1. Antrenor de sport
      2. Nutritionist
      3. Bucatar
      4. Psiholog
      5. Partener cu care sa te ajuti si sa va tineti evidenta si sa va incurajati
      Daca gasesti 2 in 1 sau 3 in 1 sau 5 in 1 esti o persoana norocoasa. Daca poti sa fii tu toate 5, esti o fiinta de pe alta planeta .
      As aprecia daca lasi un raspuns la acest comentariu.
      Sanatate!

      1. Multumesc mult pentru sprijin.
        Am inceput sa caut o sala in cartier, ma duc sa vad care e programul si sa incep…sa incep nu e cel mai greu ci sa perseverez. Sper ca de data asta sa nu cedez; de fapt mi am propus asta… de data asta sa fie altfel si fie inceput bun si fara sa ma mai opresc. Stiu ca dupa 30 de mergeri la sala , obiceiul va fi deja format…am sa numar 🙂
        Multumesc inca o data!

          1. Bine, cred ca ai dreptate:) Nu am sa numar, am sa perseverez fara sa numar:) Sa vedem ce iese asa.

  61. Vreau sa invat pentru un examen greu si fac orice alt ceva in timpul zilei si nu reusesc sa imi fac deprinderea de a citi la examen; ma uit pe net, ma uit la tv, ma documentez din orice alt domeniu, mai putin cel in care am examenul.Si nu inteleg de ce.

  62. Buna Pera,
    Ceea ce doresc sa imbunatatesc, permanent , la mine este controlul emotiilor. Am citit de curand cartea „Puterea extraordinara a subconstientului tau”, iar acuma citesc „Schimbarea destinului personal”; de ce: pentru a gasi explicatiile asupra aparitiei emotiilor, gandurilor pe care le creeaza si transformarea lor in emotii pozitive daca este cazul. Este in regula cu lectura, cu pusul in practica este mai delicat si acest lucru vreau sa il exersez.

  63. Am o relatie in care imi sunt scoase in evidenta defectele si motivele pentru care partenerul meu nu ma poate accepta. Sunt criticata, comparata cu alte femei cu mai multa initiativa, mai active, etc.
    Eu am incercat sa schimb aceste lucruri la mine, dar nu am reusit si parca din ce in ce simt ca am tot mai putina stima de sine, ma simt din ce in ce mai devalorizata, mai incapabila, mai nesemnificativa.
    Durerea mare este ca partenerul meu are intr-un oarecare fel dreptate. Dar si el are multe alte defecte, nu inteleg de ce nu se focalizeaza asa de mult pe defectele sale cum se focalizeaza pe ale mele.
    Simt ca pentru a ma schimba trebuie sa ies mai intai din relatia asta, dar imi este teama ca el are dreptate de fapt si ca nu imi spune lucrurile care mi le spune din rautate ci ca sa ma ajute sa ma schimb in bine, dar nu procedeaza corect…

    1. Daca nu te ajuta, daca nu te sprijina cit de putin in ceia ce incerci, daca nu te incurajeaza, greseste enorm. Poate nu intelege ce e aia partener de viata.

  64. Vreau sa imi schimb stilul de viata actual intr-unul mai sanatos care sa includa o alimentatie mai sanatoasa, plimbari in aer liber, sport, o gandire mai sanatoasa si o atitudine mai pozitiva fata de viata :).
    Si evident renuntarea la vechile obiceiuri daunatoare cum ar fi consumul in exces de cafea, fumatul, hrana nesanatoasa, pesimismul si atitudinea negativa fata de viata in general, lenea, lipsa de actiune.

  65. Vreau zi de zi sa ies din casa, pentru a cunoaste oameni noi si a-mi dezvolta afacerea personala.
    Felicitari pentru cum arati. Esti un exemplu! Se observa schimbarea si faptul ca ti-ai indeplinit visul pe care ti l-ai pus pe hartie asta iarna.

  66. uuuuufffff…….si eu i-mi doresc demult sa pun in practica obiceiuri pozitive…..reusesc sa incep……deocamdata perseverez cu bicicleta…..cred ca nu se pot face mai multe lucruri odata.

  67. Vreau sa ma deprind a nu mai interpreta in sens negativ orice actiune-numita apel telefonic- din partea amicului meu care „m-a parasit, dar nu-mi da pace” pentru ca nu-i accept regulile…rezumate la „eu nu ma mut, nu ma insor, nu spun unde plec, nu raspund decat cand vreau la telefon”. As vrea sa ma decid ce sa fac..sa ignor sau sa ma gandesc la altceva cand suna doar sa se planga.:) As vrea sa fac un obicei din a ma detasa de asta si de a vedea cu claritate care-i baiul…de ce tot fuge, in loc sa stea de vorba cand apar dificultati, de ce arunca vina tot pe mine, de ce-s imperfecta..desi stiu ca-s minunata…
    M-am reobisnuit cu sportul… ma felicit ..
    Imi fac o agenda..clar…De fapt am tot felul de post-it-uri…casa mea,sport, relatie echilibrata cu mine cu ceilalti, ….
    Asadar, un obicei pe luna…Nou, nedaunator…
    Pera, tu ma ajuti sa inteleg…imi mai trebuie actiunea propriu- zisa. Multam!

  68. As vrea sa ies din zona de confort, sunt tot mai lenesa, sunt in vacanta si devin pe zi ce trece mai lenesa.Citesc din ce in ce mai putin.Gasesc poate, o explicatie pt starea mea dar nu e suficient.Stiu ce trebuie sa fac dar…nu trec si la actiune…e grav, nu?

  69. Mamaaaa,ce-ai slabit!!!(de la un video la altul:)De 3 zile tot citesc de pe blog,te-am descoperit recent , sar de la un articol la altul, dar e ceva foarte util!Obicei nou? doua :macar 1 ora de germana /zi si sport macar 20 minute/zi.Pentru inceput.Multumesc mult! Ai grija de tine!Gabi

  70. Super!!!…pai de maine ca-i luni vreau sa-mi schimb stilul de viata ,am mai spus-o de n-luni :)))…..dar acum nu mai tine ca am cam imbatranit si nu mai am timp sa fac ce mi-am propus o viata…..deci:..1.VREAU SA MA LAS DE FUMAT.2.VREAU SA MANANC SANATOS SI SA FAC SPORT.3.VREAU SA SLABESC…….floare la ureche nu??:)))….ptr mine e ceva de neatin….deaceia e visul meu de o viata….am 35 ani…1.70…si..84kg…:((…..promit ca am sa scriu tot ce realizez si ce nu pot sa depasesc….stiu ca nu-i usor dar imi doresc acum mai mult ca niciodata……oare am sa reusesc??

  71. Buna Pera,
    Mesajul video este foarte la obiect. Obiceiul pe care as vrea sa-l am este sa accord mai mult timp pe zi familiei mele. Simt ca ii pierd fiind implicata in multe activitati pe linga job.
    Multumesc.
    Simona

  72. Buma, ai dreptatein ce ai spus. nu pot sa realizez nimic din cauza ca imi e frica de esec si din cauza ca nu am perseverat in trecut in a obrine cu adevarat ceea ce imi doresc, sau poare ce imi dore am sa fac nu era prea important. acum imi caut de munca dar nu ies din casa cu cv im mana sa colind prin oras si sa intreb pe la firme daca ma accepta. stau si caut pe internet de munca. sa fiu sincera nu imi doresc sa lucrez ca ospatarita, mai ales ca sunt logodita. mi-as dorti sa lucrez in fabrica, vreau sa reusesc in a imi invinge frica de refuz.

  73. Buna Pera,
    am cumparat programul Impulsul Fitness acum aproximativ 4 luni de la tine…cred ca m-am tinut maxim o saptaman de el…problema mea cea mai mare e sa ma motivez in a face sport!

  74. Practic sport,duc o viata sanatoasa,ma si pasioneaza sportul pe care il practic,momentan doar caut modalitati de a face bani…atat.

  75. Buna la tine functioneaza? Nu ii greu ii cam asa ceva:o pasare intra in casa pe unde da sa iasa ? Pe geam si ce pateste ? Isi rupe capu degeaba.
    Ce vreau sa zic e ca ii cam greu de aplicat .cel putin la mine.am cam
    o gramada de lucruri care vreau sa le schimb

  76. Salut Pera. Mi-ar place sa imi formez un obicei sa economisesc bani; mai bine zis, sa cheltui mai putin decat castig. Felicitari pt articol.

  77. Multumesc Pera, inca odata pentru tot ceea ce faci pentru tine, si pentru noi…
    Ceea ce ne dai nu sunt sfaturi ci este Educatie prin puterea exemplului; de fiecare dată imi răspunzi la întrebări si imi indici si calea pe care sa ajung eficient la rezultat, întâlnesc în cale si piedici, si o poteca îngustă uneori, alteori dau si de luminis, si de drum drept dar si urcus dar fiindu-mi alături ma ajuti, ma motivezi sa gasesc in mine resursa…
    Are legatura si cu zona de confort, iar iesirea de aici, m-a ajutat sa renunte la unele obiceiuri…Si mai lucrăm …
    Putere si inspiratie iti doresc
    Iudita

  78. Dragii mei,eu consider ca toate obiceiurile proaste se trag din LENE.Lenea fizica,mentala etc.Azi dimineata am vazut la stiri cum o femeie de culoare,cred ca din Kenya,care participa la un maraton,cand a ajuns aproape de linia de sosire,epuizata fiind,a inceput sa mearga in patru labe,nu a acceptat sa fie ajutata si ridicata de nimeni,nu a renuntat pana la finis.Interesant e ca dupa cursa a spus ca nu-si aminteste nimic din momentul in care a cazut in genunchi.Impresionati de determinarea ei,organizatorii maratonului au premiat-o cu aceeasi suma de bani ca pe concurenta care a castigat locul 1.Asta e un exemplu ca se poate ORICE! Mintea noastra e un instrument icredibil.Mi-a povestit un prieten despre o carte pe care nu am citit-o,nu am retinut autorul,”Supa de pui pt suflet de femeie”,in care e povestita viata reala a unei fete.Aceasta fata s-a nascut cu o boala congenitala grava.Dr.i-au spus mamei ca fetita nu va trai mult si nu va merge niciodata.Mama i-a repetat constant din prima zi de viata ca va reusi sa mearga,sa infaptuiasca tot ce-si doreste cu vointa si perseverenta.Copila a trait pana la 12 ani,docoriierau uimiti.Isi repeta mereu ca va reusi sa faca sport de performanta.La 20 de ani nu numai ca mergea si alerga,dar a castigat locul 1 la un maraton olimpic.
    In filmul Secretul e o secventa in care este inervievat un milionar care a ramas paralizat dupa un accident de avion.Dr au spus ca nu va mai merge vreodata.Omul si-a programat creierul ca in anul respectiv sa iasa de Craciun din spital pe picioarele lui.Uitati-va la film si o sa-l vedeti cum merge singur.
    Cine nu reuseste ce-si propune sau se plange,sa-si dea un sut in spate si sa se trezeasca.
    Valabil pt orice pb de viata:esti nepunctual,trezeste-te cu 7 ore mai devreme,pierzi timp aiurea cu netul,taie-ti abonamentul sau plateste-ti-l singur,ca sigur nu muncesti tu pentru banii dati pe net,nici pe cei pt tigari sau alte prostii,sau iti vin pe alte canale.
    Traieste strict din banii munciti numai de tine,nu accepta nici 10 bani de la mama,tata,sot,sotie etc si o sa vezi cum se trezeste Munca cu sine in tine!

  79. Un obicei de schimbat pt mine e acela de a ma preocupa de treburile altora si de ce aleg ei sa faca cu viata lor:) adica telul meu este sa-mi asum din ce in ce mai mult responsabilitatea pentru mine

  80. Ce obiceiuri mi-am dezinstalat
    Nu las apatia sau tristețea să mă învăluie.
    Nu primesc și nu dau sfaturi persoanelor din anturajul meu.
    Nu mă uit la televizor .
    Nu mai stau în trecut.
    Nu accept în preajma mea persoane toxice
    Nu cheltui toți banii pe care îi câștig.
    Nu mănânc pâine, dulciuri și grăsimi.
    Ce obiceiuri am instalat
    Îmi canalizez atenția pe un singur lucru nu pe mai multe, ce vreau să fac nu pe ce vreau să evit și nu amân.
    Mănânc cinci mese zilnic (la ora 11 întotdeauna un măr.)
    Fac mișcare zilnic când nu am probleme de sănătate câte o ora pe zi .
    Citesc două ore pe zi de obicei seara.
    Fac exerciții de creativitate adică 30 minute pe zi încerc să găsesc utilități noi pentru unele obiecte din
    ambient sau mă gândesc detaliat la cum vreau să arate viitorul meu .
    Am deschis la bancă mai multe conturi în care virez bani lunar pentru anumite obiective.
    Toate acestea în ultimele 6 luni.
    Obicei la care vreau să lucrez
    Îmi doresc foarte mult să învăț să vorbesc cursiv limba engleză.

  81. Ai dreptate: ” Teoria ca teoria, dar practica ne omoară!” Obicei prost: cedez tentațiilor culinare mult prea ușor…

  82. Inflația mare este la coach-i.
    Coach-i de business, de viaţă, de dragoste, de dezvoltare, de echipă, de manageri seniori, de carieră sau de transformare cu studiile făcute la seral comasat care mai de care mai ,,competent” şi certificat în tot felul de metode neuroplastice, chakre, aurore boreale, introspecţii, astrograme, bioritmi, raze şi alte şmecherii din astea matafizico-ezoterico-mistico-sufleteşti care nu sunt la îndemâna oricărui muritor de rând. Faptul că coach-ii ăştia nu prea au simţământul ridicolului este frustrant, dar oarecum de înţeles. Ce este însă de neînţeles e faptul că din ce în ce mai mulţi CREDULI acceptă prosteala asta şi mai dau şi bani pe ea.

  83. Buna seara,ce as vrea sa devina un obicei pentru mineeste acela de a spune ce gandesc fara sa imi pese neaparat ce cred altii, as vrea sa pot spune adevarul, sa-mi sustin punctul de vedere mereu si sa am mai multa incredere in mine.Multumesc!

  84. Am o problema cu jocurile am neoie sa ma ajuti cum pot scapa de problema asta.eu locuesc in barcelona am un loc de munca bun castig forte bine.dar problema care o am cand iau salarul.nu pot sa economisesc nimic .ceva ma indeamna sai cheltui fara un folos sa nu ma mai gandesc la ziua de maine.Dupa ce termin toti banii realizez ca nu mai am nimic…asa mi se intampla in fiecare luna.cate o data ma gandesc ca sunt blestemat..dar stiu ca nu e asta adevarul .adevarul sunt eu .credema nu ma pot controla.dami un sfat ce trebuie sa fac.ajutama sa-mi gasesc adevarul….leooo…[email protected]

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.