Pasi pe calea omului superior

Inainte de a incepe sa citesti acest extraordinar articol, e important sa stii ca poti da jos varianta articolului in format mp3, in care il vei auzi chiar pe Marius Simion, autorul acestui articol: Descopera calea omului superior varianta mp3

Daca preferi varianta scrisa, continua in jos:

Poveste de insucces

A fost odata ca niciodata, pe cand inca imi era teama sa vorbesc in public si pe cand increderea in mine era ceva de peste mari si tari, de neatins de mine.  Povestea mea incepe in liceu cand am devenit constient ca sunt cam prea mic de statura. De aici pana la neincrederea in mine nu a fost decat o statie de autobuz. Ce s-a intamplat intre cele doua statii de autobuz??? Nimic mai obisnuit… fata de care imi placea la nebunie pe atunci mi-a zis ca e mai bine sa ne vedem fiecare de viata noastra. Bineinteles ca am pus totul pe seama destinului meu nefericit si m-am recunoscut definitiv invins in fata vietii. :)

A trebuit sa invat prin incercare si eroare pentru cativa ani.

Apoi mi-am dat seama ca pot invata din experienta altora, ca nu e nevoie sa repet aceleasi experiente si eu ci e suficient sa imi deschid mintea si sa inteleg ce au patit altii. Si bineinteles, ce au facut sa rezolte aceeasta problema.

Norocul meu a fost ca sunt foarte curios, am inceput sa practic o multime de metode care m-au ajutat sa imi dezvolt cate o parte din mine, pana cand am dat de un test. Fara teste nu vei sti niciodata daca ai ajuns acolo unde ti-ai dorit, sau daca ai gresit drumul.

Omul superior – test de autocunoastere

Te-ai trezit azi cu dorinte pe care sti ca nu le poti atinge? Sau ai suficienta incredere in tine pentru a fi sigur ca iti atingi dorintele?  Eu m-am trezit de dimineata si m-am intrebat dece deabia dupa ani buni de munca cu mine insumi am reusit sa ma adun si sa fac ceea ce imi place? Mi-am amintit apoi ca marele secret al omului superior este increderea in sine.  Zilnic aud oamenii vorbin de incredere in sine, senzatia mea este ca deja nu mai stie nimeni ce inseamna asta. Uneori parca ar fi curaj, alteori parca ai spune ca este vointa, alteori inteligenta superioara.

Increderea in sine este o emotie care se tot repeta in noi, o emotie care are rolul de a "aduce la datorie" toate celelalte emotii si energii.  Dar aceasta incredere in sine se impleteste cu multe altele. Nu este o singura culoare pe pagina ci este un intreg curcubeu de emotii. De exemplu, poti sa ai incredere in tine 100% dar daca iti lipseste calmul si rabdarea tot nu vei reusi. Vei abandona poate cu o secunda inainte de final.

Asa cum te-am obisnuit pe acest site, venim si de data aceasta cu un test inedit. Este defapt o poezie despre un om adevarat scrisa de un om adevarat (R. Kipling -"Daca"). Fiecare vers al acestei poezi trebuie sa fie pentru tine un reper si un test. Reper iti va fi atunci cand iti dai seama ca omul superior care ai vrea sa fi are exact acele caracteristici descrise in poezie.  Test iti va fi poezia atunci cand deja ai inceput sa te dezvolti si vrei sa sti unde ai ajuns.

Ca sa te autoevaluezi este simplu: pur si simplu bifeaza fiecare vers care spune un lucru adevarat despre tine.  Dar fi sincer 100%. In drumul unui om superior nu exista 0,1% nesinceritate. Isi asuma perfect nivelul pe care se afla.  Nu vei primi note la acest test, nu vei primi nici premiu.  Dar fi atent la mesajul acestor versuri. Nu am gasit niciunde o descriere mai geniala a omului perfect.  Pentru mine acest om descris in poezie a devenit modelul de urmat. Bineinteles ca am lasat inca nebifate prea multe dintre versuri, dar maine o sa mai bifez unul si apoi inca unul si tot asa. O sa va anunt cand sunt bifate toate :)

De poti fi calm cand toti se pierd cu firea /In jurul tau si spun ca-i vina ta;

De crezi in tine chiar cand omenirea / Nu crede dar s-o crezi ar vrea;

Daca de asteptare nu ostenesti nicicand,

Nici de minciuna goala nu-ti clatini gandul drept;

Daca privit cu ura nu te razbuni urand

Si totusi nu-ti pui masca de sfant sau de intelept;

Daca astepti dar nu cu sufletul la gura

Si nu dezminti minciuni mintind, ci drept;

De nu raspunzi la ura tot cu ura

Dar nici prea bun sa pari nici prea-ntelept;

Sau cand hulit de oameni, tu nu cu razbunare

Sa vrei a le raspunde, dar nici cu rugaminti;

De poti visa dar nu-ti faci visul astru;

De poti gandi, dar nu-ti faci gandul tel;

De poti sa nu cazi prada disperarii

Succesul si dezastrul privindu-le la fel;

De rabzi s-auzi cuvantul candva rostit de tine

Rastalmacit de oameni, murdar si prefacut;

De rabzi vazandu-ti idealul distrus si din nimic

Sa-l recladesti cu ardoarea fierbinte din trecut;

De poti risca pe-o carte intreaga ta avere

Si tot ce-ai strans o viata sa pierzi intr-un minut

Si-atunci fara a scoate o vorba de durere

Sa-ncepi agonisala cu calm de la-nceput ;

De poti ramane tu in marea gloata

Cu regi tot tu, dar nu strain de ea;

Dusman, om drag, rani sa nu te poata;

De toti sa-ti pese dar de nimeni prea;

De poti prin clipa cea neiertatoare

Sa treci si s-o intreci gonind mereu;

Daca ajungi sa umpli minutul trecator

Cu saizeci de clipe de vesnicii mereu,

Vei fi pe-ntreg Pamantul deplin stapanitor

Si mai presus de toate, un OM, iubitul meu.

 

 

Profilul psihologic al omului superior

In primul rand calmul este o caracteristica speciala a acestui om. Te afli intr-o mare de oameni agitati si dintr-o data vezi pe unul dintre ei ca e linistit si ca surade ca si cum nu ar fi deloc afectat de toata nebunia momentului. Deja vrei sa te indrepti spre el, sa il cunosti. Simti ca are ceva special si nu sti ce. Surasul lui nu e un suras orgolios, nu pare sa spuna "eu de voi rad acum" ci e un suras care pare sa spuna " stai linistit, si aceasta problema va trece si va veni iar soarele".

Da, optimismul este ceea ce nu trebuie sa lipseasca din personalitatea acestui om. In orice situatie stie ca exista si ceva de invatat din aceea agitatie, stie ca fiecare problema poarta in ea si solutia dar inca nu e vizibila.  Increderea in sine e atat de puternica incat chiar si atunci cand oamenii din jur spun ca nu exista sanse de reusita, omul superior nu renunta. Nu mai are cum sa renunte, a investit tot sufletul in ceea ce face, daca ar renunta si-ar lasa acolo sufletul si ar ramane gol pe dinauntru.

Foarte grea este urmatoarea caracteristica asteptarea. Omul superior nu se plictiseste asteptand, el asteapta altfel decat ceilalti oameni. Pentru el asteptarea este cea care da valoare lucrului pe care il asteapta.  Cum de poate sa astepte fara sa se plictiseasca ca ceilalti? Isi tine mintea atenta, sub control. Nu o lasa sa sara de la un gand la altul, el e atent numai la ceea ce cauta, ca un vanator in cautarea unei prazi. Nu renunta, nu se plictiseste de asteptare.

Cand cineva spune minciuni sau barfe despre el, acest om rade – nu intoarce vorbele in avantajul lui. Stie ca are deaface cu niste copii imaturi. Rezistenta la barfele si minciunile celorlalti este o alta caracteristica a personalitatii perfecte.  Daca vrei sa reusesti asta si tu va trebui sa iti spui defiecare data ca acesti oameni care te vorbesc de rau defapt au ei acele probleme pe care le pun pe umerii tai. Nu ii judeca ci accepta ceea ce spun ei cu acelasi suras calm si detasat.  Ultimul vers din strofa doi avertizeza insa despre un pericol: omul care a pornit pe aceasta cale risca sa creada ca a devenit superior. Nu trebuie sa te consideri niciodata asa, lasa pe altii sa spuna asta despre tine.

Razbunarea este un cuvant care nu exista pentru omul care vrea sa se dezvolte. Razbunarea te face mic in ochii tai si ai lumii. Daca cineva simte dorinta de razbunare inseamna ca plateste cu aceeasi moneda raul care i-a fost facut. Asta pentru ca nu are monede mai valoroase. Omul superior iarta persoana care i-a facut rau dar incearca sa repare acel rau. Nu sta cu mainile in san si nu face nimic ci actioneaza, isi urmareste obiectivele.  Nu se roaga de nimeni si din aceasta cauza pare un pic nesociabil. Oamenii din jurul lui ar vrea ca acesta sa ceara ajutor, nu le place sa aiba langa ei un om autonom.  Insa omul pornit pe calea dezvoltarii personale este din ce in ce mai autonom. Fiecare zi ce trece el se maturizeaza si de la starea de copil neajutorat devine adult.

Visul – atunci cand un om incepe sa se dezvolte isi schimba visele, viata lui ii cere sa viseze ca zboara mai sus. Vrea mai mult, nu se mai multumeste sa fie numai bucuros ci vrea sa fie fericit. Nu ii mai este deajuns o viata calduta vrea o viata fierbinte. Cu toate astea obiectivele pe care si le stabileste nu ii devin obsesie.  Daca ai inceput deja sa mergi pe aceasta cale sti ca omul superior este flexibil. Daca un obiectiv este de neatins nu se sinucide, se adapteaza. Nu trece peste cadavre ca sa isi atinga obiectivul – stie cand sa renunte. E perfect adaptat la resursele pe care le are, nu sufera pentru ca dupa luni vine marti. Stie ca ceea ce e inevitabil trebuie acceptat cu calm.  Atunci cand nu reuseste sa isi atinga obiectivele, cand are parte de esec , isi reanalizeaza strategia si o adapteaza. Pentru el succesul sau esecul sunt fiecare importante. Succesul ii spune ca a reusit sa inteleaga mecanismele universului si sa se adapteze la ele. Esecul, pe dealta parte, ii spune tot ce are nevoie despre lispurile cu care inca se confrunta. Esecul poarta in el mult mai multa informatie decat succesul. Omul superior stie asta si este atent la cauzele adevarate ale esecului, care de cele mai multe ori sunt in el nu inafara lui. El stie ca poate a ales gresit strategia, sau ca poate nu isi doreste din toata fiinta acel obiectiv.

Ceva special il defineste insa pe acest om. Chiar daca si-a vazut visul distrus nu abandoneaza. Nu poate sa abandoneze. Suporta orice  dar merge inainte. Daca nu ii reuseste o strategie si nu isi atinge un vis astazi el maine insista din nou. Daca lumea ii spune ca ceva este imposibil el spune ca in acest caz o sa il atinga un pic mai tarziu dar cu siguranta il va atinge.

Isi asuma riscuri – are asa mare incredere in oameni si in el incat risca totul. Risca sa piarda tot ce are pentru ca stie ca daca deja a reusit odata sa cladeasca va reusi si a doua oara. Stie sa piarda fara sa renunte. Chiar daca cei din jur ii spun sa se opreasca pentru ca risca prea mult el stie ca jocul este mai important pentru el decat castigul. Daca ar trebui sa aleaga intre castigul final si jocul in sine ar alege jocul fara sa stea pe ganduri.

Nu se plange niciodata -din punctul lui de vedere a se plange e pierdere de timp. Cui sa se planga? Pentru ce? Te plangi poate atunci cand astepti ajutor? Cine sa il ajute? Toti la care ar putea sa se planga inca nu au ajus acolo unde este el. Cum sa poata sa il ajute in acest caz. E complet inutil sa te plangi unuia care stie si poate mai putin decat tine.

Omul superior daca este inconurat de multime sau e singur in camera se comporta la fel. Pur si simplu se simte relaxat in ambele situatii. Ce nu as da sa fiu si eu la fel J Nu cauta sa iasa in evidenta in mijlocul unui grup. Nu rade de ceilalti dar nici nu sta rezervat facand pe desteptul. Pur si simplu se adapteaza. Cred ca acesta este cuvantul cheie care defineste cel mai mult acest model de om: adaptarea.

Atunci cand ceilalti oameni isi pun toata increderea in prieteni sau familie, omul superior stie ca nu are voie sa ceara nimanui nimic. Nu el este centrul universului, buricul pamantului. El stie ca nimeni nu s-a nascut ca sa il serveasca pe el, ca sa il faca pe el fericit. In orice relatie un asemenea om cere putin si ofera mult. Ii place sa ii faca pe altii fericiti dar nu cere acelasi lucru de la ceilalti. Face contrar celor care spun "sa se comporte cu mine asa cum ma comport eu cu ei".  El crede ca problemele lui sunt mai mici decat ale celorlalti asa ca nu are voie sa ii incarce si el cu cereri.

Caracteristica mea preferata – poate si pentru ca am simtit-o numai pentru cateva momente in viata – este trairea prezentului. Omul superior nu se gandeste cu regret la trecut, nu zice " ca bine a fost anul trecut, mult mai bine decat acum" El stie ca fiecare moment are farmecul lui, daca sti sa il savurezi.  Daca sti sa cauti ceva placut in fiecare clipa o faci sa devina eterna. Viitorul nu il intereseaza decat pentru planificare. Nu se gandeste ca o sa ii fie bine in viitor. In viitor o sa ii fie exact asa cum o sa ii fie.  Pentru el viitorul inseamna inca o zi in care va invata ceva nou. Isi propune obiective dar le traieste deja din prezent.  Momentul prezent e cel care ii face bucurie, nu viitorul sau trecutul.

Primii pasi pe calea omului superior

Imi amintesc de momentul in care am fost sigur ca cel mai important lucru in viata mea este sa ma schimb. Sa imi depasesc limitele si sa devin omul care vreau sa devin. In acel moment am luat o decizie care mi-a schimbat viata. O sa iti povestesc prin ce schimbari am trecut si cum m-am adaptat la ele. Defapt intreg acest blog se bazeaza numai pe metode de schimbare. Majoritatea incercate de mine, unele preluate de la cunoscuti sau de la cei care au reusit sa se schimbe si care au considerat un pacat sa nu spuna si altora cum au facut.

Daca privesc acum in trecut imi dau seama de schimbarile prin care am trecut de la inceput. Am stat cel mai mult sa ma gandesc cum a inceput totul.  Am observat mai multi pasi care m-au condus spre a lua decizia de a ma schima. Pana la aceasta decizie totul era rational, spuneam ca vreau sa ma schimb dar defapt nu aveam energie pentru asta.

Azi o sa iti povestesc numai de primele doua etape ale schimbarii. Deja e lung articolul asa ca nu vreau sa exagerez.  In curand o sa povestim si despre celelalte momente prin care vei trece daca iei decizia sa te dezvolti , sa te transformi.

Etape ale deciziei de schimbare:

  • Acumuleaza frustrare – aceasta frustrare este defapt o energie potentiala foarte mare. Daca nu e bine canalizata ea te va distruge, se va transforma in tirstetea faptului ca nu reusesti. Dar daca e bine controlata (si vei invata in curand cum sa faci asta) te va ajuta enorm. E ca o trambulina pentru tine.  O sa avem timp in viitor ca sa vorbim mult mai multe despre frustrare si cum functioneaza ea.
  • Al doi-lea moment dinaintea deciziei de schimbare este observarea coincidentelor. Coincidentele din viata ta nu sunt deloc intamplatoare, ele trebuie sa iti spuna ca subconstientul tau te face atent la calea pe care trebuie sa o urmezi. Coincidentele se petrec tot timpul insa nu suntem atenti la ele. Atunci cand suntem in fata unui moment major al vietii noastre mintea nu mai e capabila sa ne sprijine asa ca alte instrumente intra in functie, acele instrumente care ne-au ghidat mii de ani inainte de a folosi mintea rationala : intuitia, inspiratia, instinctul. Bazeaza-te pe aceste instrumente supra mentale. Cauta coincidentele si identifica ce anume iti spun ele despre momentul de viata in care te afli.

Pentru ce iti spun toate acestea? Eu le-am invatat in ultimii 15 ani. Acum sunt intr-o etapa a dezvoltarii mele in care obligatia mea este sa dau mai departe ce am invatat. Si imi vine usor pentru ca exact asta trebuie sa fac in acest moment. Cateva persoane care au citit articolele au spus ca sunt scrise foarte natural, asta tocmai pentru ca a venit momentul sa o fac.  Daca as fi incercat asta in alta etapa cu siguranta nu ar fi fost la fel de eficient. Toate la timpul lor.

Ce va urma?

Urmatoarele articole vor lua cate o caracteristica a omului superior si o sa prezint ce e de facut ca sa ajungi sa activezi acea caractaristica in tine. Pentru unele dintre caracteristicile de mai sus o sa iti povestesc metode pe care le-am aplicat chiar eu, pentru altele (caracteristici pe care inca nu le-am atins) o sa iti descriu medele de dezvoltare ale unor oameni pe care ii cunosc si ii respect.

De exemplu data viitoare o sa scriu un articol despre prima caracteristica a omului superior si anume despre calm. O sa iti explic atunci tot firul rosu al acestei caracteristici, de la cauzele agitatiei pana la metode de calmare instantanee.

Nu iti spun mai multe acum decat ca o sa fie multe lucruri noi si bineinteles foarte practice.

Tema de casa

Stiu ca nu suna bine "tema de casa" – eventual sugerati-mi altceva – dar iti propun ca timp de o saptamana sa alegi o singura caracteristica din poezia lui Kipling si sa o exersezi asa cum sti tu. Apoi sa imi spui ce ai reusit si ce ti-a fost mai dificil.  Ca defiecare data o sa iti dau raspunsuri concrete si practice la tot ceea ce imi vei scrie.

Pe curand,

Marius Simion

Cateva exercitii in format audio pentru dezvoltarea increderii in sine ale lui Marius le poti gasi aici: http://www.nlpmania.ro/audio-blog/

Sfatul meu e sa iti introduci numele si emailul in partea din dreapta a blogului pentru a putea sa fii anuntat de noutati. Marius pregateste un pdf gratuit cu cele mai tari tehnici de nlp.

Nu uita de prima petrecere Stepout care este in Bucuresti, in data de 19 noiembrie, club The Gate, ( str. Primo Nebiolo, nr. 1, vis- a- vis de facultatea de Agronomie, ora 11PM).

Motivul petrecerii : ALL U CAN DRINK. Pentru 50 lei baietii si 30 fetele avem open bar incepand cu 11 seara in data de 19 noiembrie la Club The Gate. Link de inscriere aici: http://www.party.stepout.ro

Comunitatea noastra are intalnire la sfarsitul lunii noiembrie, intr-un bootcamp de dezvoltare personala si adrenalina. In acest bootcamp va participa ca trainer si Marius Simion, autorul acestui articol.  Daca vrei sa vezi marturiile participantilor la precedentele editii si programul acestei editii, o poti face aici: Bootcamp – Personalitate alfa



Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

25 de răspunsuri

  1. Mi-a placut articolul foarte mult. Si eu am scris ceva referitor la increderea in sine, asa ca, acest articol m-a prins destul de bine.
    Am cautat tot timpul caracteristiciile omului de succes, dar se pare ca in fiecare carte in care citesti ti se prezinta altceva. Tot timpul diferit.
    Felicitari, astept si articolele viitoare.

  2. Un articol foarte bun care m a impresionat foarte mult, dar cred ca este foarte greu pentru noi oamenii obisnuiti sa evadam din sfera aceasta din ce in ce mai opaca a agitatiei cotidiene care ne inrobeste din ce in ce mai mult si ne face sa fim scalvii propriei ignorante si a ideillor preconcepute.
    Va recomand cartea " In umbra omului" de Jane Godall. pentru a face o analiza a comportamenului cimpanzeilor in raport cu omul. Asemanarile sunt foarte multe. Cred ca cu cat de negam mai mult originile cu atat de ne indepartam mai mult de perfectiune. Si un rol decisiv aici, il are sistemul de invatamat care ne invata sa gandim strict rational si tangibil in detrimentul unei gandiri holistice care ne permita sa observan realitatea asa cum este ea sub toate aspectele pentru ca majoritatea oamenilor au o perceptie foarte distorsionata asupra realitatii. Si cand va vorbesc de sistemul de invatamant va spun din proprie experienta pentru ca am terminat liceul pedagogi, ceea ce mi a permis sa observ comportamentul unor invatatori si educatori fata de elevi. De multe ori cand un elev isi punea o intrbare cu privire la validitatea informatiei pe care o primea in loc sa fie laudat, era ridiculizat. Imi amintesc ca era la grupa mare un baiat foarte inteligent dar pe masura de obraznic pentru ca se plictisea foarte mult. Vroia tot timpul ceva nou, iar de multe ori o punea in dificultate pe educatoare cu anumite intrebari, aceasta nestiind ce sa-i raspunda ii spunea sa taca ca vb numai prostii ;)) Si scenele de acest fel sunt multe. Cred ca principalele probleme ale societatii noastre au la baza sistemul de invatamant, un sistem bolnav in care violenta si toate celelalte atitudini care provoaca durere si disconfort in randul elevilor inca mai exista. Puterea exmplului ar trebui sa primeze in procesul de invatare. Sa speram ca intr o zi lucrile vor sta altfel. O zi buna la toata lumea va doresc. Si mergeti inainte cu dragoste 🙂

  3. Adanc si extrem de curpinzator articolul.
    Unele dintre problemele cu care ma confrunt sunt: faptul ca unele obiective si dorinte imi devin obsesii, si pentru ca nu intotdeauna reusesc sa ma comport asa cum vreau eu si cum e necesar ca sa-mi indeplinesc acele obiective, incep sa devin nervos, iar asta ma face sa-mi pierd si mai mult concetrarea si nu mai pot face aproape nimic, pentru ca nervii mi-au secat si timpul, concetrarea si energia.
    O alta problema destul de dificila e faptul ca uneori NU STIU DACA VREAU CU ADEVARAT anumite lucruri, si faptul ca stiu ca ce am de facut si nu fac. Ezit. Vreau sa fac ceva, stiu ce am de facut, dar nu am motivatia si puterea de a face ceea ce trebuie, greutatiile pe care le intalnesc in calea facerii a ceea ce trebuie ma fac sa ma intreb daca vreau cu adevarat lucrul sau sunt doar dus de val, e doar un moft. Lucrul si mai dificil e ca stiu care sunt consecintele dureroase ale nefacerii acelui lucru si tot ezit sa-l fac, aman si iarasi sufar consecintele, si se tot repeta ciclul. Sunt si lucruri pe care vreau sa le am, dar nu sunt dispus sa platesc pretul, constientizez faptul nu e mare lucru dar totusi, ezit. Iar faptul ca stiu ca prin ezitare nu voi resimti numai frustrare si tot ezit, imi face ca rana de frustrare nascuta din ezitare sa se adanceasca.
    O alta problema cu care ma confrunt, este faptul ca daca aleg sa fac un lucru care sa-mi aduca satisfactie, cred ca nu voi mai avea timp sa ma ocup si de alte lucruri care imi aduca satisfactie. Iar daca nu fac unul dintre ele voi simti frustrare, si nu stiu pe care sa-l aleg. Pentru ca daca-l neglijez pe unul, nu voi fi multumit de mine, daca-l neglijez pe celalalt, aceeasi poveste.

  4. my homework will be….;de nu cazi prada disperarii,succesul si dezastrul privindu-le la fel',o sa-ti scriu ce am putut testa saptamana saptamana asta!

  5. Daca ai impresia ca esti foarte inteligent pentru ca ai abilitatea de a comenta prozaic geniul lui KIPLING, esti jal
    nic.In comentarii, sau te lauzi singur ca si elena udrea ,sau cei care au picat in plasa sunt foooaaaarte naivi sau fara atitudine(recte experienta de viata, cum se spune).Tu , de fapt esti un frustrat care nu a avut acces la oameni.Multi la fel ca tine , dar la fel de multi, diferiti de tine. Si asta se intampla datorita faptului ca este foarte greu sa fii sincer.In primul rand sa fii sincer cu tine si sa-ti cunosti limitele, nu sa-ti doresti mai mult decat meriti.In al doilea rand sa ai curajul si tupeul sa spui in fata celorlalti ce crezi.Problema MARE este ca nici tu nu nu stii daca ceea ce crezi este un adevar sau o prostie.Si atunci sau te simti jignit in MAREA TA PERSONALITATE DE DOI LEI,sau te faci de ras si te ascunzi in tine.Ceea ce in" RO MANIA" duce la dezastrul actual este faptul ca toti suntem mai desteptii ca romanii.Cu MARE stima, marius minca.Ce parere ai de cafeneaua PAPILLON?

  6. inca o „jertfa” a femeilor 🙂 ai avut dreptate Pera cand spuneai ca relatiile cu femeile sunt un stimul motivational foarte puternic fie ele rele sau bune… exemplul il avem in fata > Marius… vad la orizont ceva super ::: nlpmania.ro!! am vazut-o si pe Florina scriind pe acolo… se anunta a fi interesant; am auzit multe de NLP dar nu am avut ocazia (adica nu mi-am pus in plan) sa studiez… cred a voi incerca!!! succese!!!

  7. Buna dimineata… n-am putut sa il citesc pe tot, pentru ca e foarte lung… cred… si nici nu pot sa il ascult, momentan, da o eroare… mi-a atras atentia expresia „omul superior”…. ce inseamna om superior? exista si om inferior? ce inseamna superior? „Puterea Prezentului” in schimb, imi place… restul cu, ar trebui si n-ar trebui… n-ar fi mai bine, in loc sa ne impunem ce si cum, pentru ca asa e bine sau rau, sa intelegem de ce, ce se intampla? putina atentie, nu ar strica..

  8. Dragii mei,
    Incep prin a va multumi pentru tot ceea ce scrieti pe acest site. Pentru mine personal face parte din categoria acelor "coincidente" pe care nu le poti ignora. Cand am vazut prima data site-ul mi s-a parut nemaipomenit si am simtit nevoia mai veche de a fi ghidata. Am intrebat daca pot pune intrebari referitor la problemele cu care ma confrunt. Citind constant articolele pe care le publicati, imi raspundeti fara sa mai intreb. De multe ori ma surprind ca poate nu as fi reusit sa identific exact problema care simteam ca ma framanta, dar gasesc raspunsuri in ceea ce scrieti.
    Este intr-adevar un lucru deosebit ceea ce intampla pe site-ul tau, Pera, si este un model care influenteaza in mod pozitiv. Astept cu placere newsletter-ul si fiecare idee pe care o citesc si o inteleg imi da prilejuri de bucurie interioara.
    Sa fiti inspirati si … continuati.
    Va citesc cu mult drag

  9. Foarte bun articolul, dar atentie la gramatica limbii romane !!!
    Daca tot ne indemnati sa ne perfectionam noi, cititorii, poate nu ar strica si un exemplu personal in directia perfectionarii gramaticii . Apropo sintagma : "mai geniala " e incorecta. Numai bine !

  10. Te-ai pierdut in reguli… vezi ca dupa „bine” acolo, nu avea ce cauta space-ul, iar dupa „apropo” – must have virgulita… Iarasi, intre „gramaticii” si punct, e un spatiu, nu are ce cauta acolo. Si mai sunt, multe alte greseli, ai scris fara sa respecti regulile… dar vrei ca altii sa le respecte intocmai. Ce ciudat. Numai bine.

  11. @ Andi
    Caracteristicile omului de succes par sa se schimbe de la un autor la altul. Defapt fiecare ne concentram atentia pe elemente diferite.
    @ Andrei Rezmerita
    “In umbra omului” am citit-o mai demult, apoi am vazut niste documentare chiar mai explicite. Te uimeste sa vezi asemanarile dintre noi si animale. Intamplator sau nu si eu am terminat tot pedagogia si am ajuns la concluzia ca profesorii cred ca transferul de informatie este suficient. Un adevarat profesor tine cont de modul in care elevul intelege informatia, de cum anume vine aceea informatie sa completeze sau cum intra in conflict cu informatiile pe care deja elevul le are. Oricum la facultate nu ma abtineam si puneam profesorului intrebari inventand tot felul de teorii. Apoi ei imi explicau acele teorii ca si cum erau la curent cu ele. Asta o faceam mai ales ca sa le arat colegilor mei cine sunt profesorii pe care ei ii divinizau. Unii dintre ei.
    @ James_Jp
    Duminica sau luni pe http://www.nlpmania.ro o sa apara o tehnica de relaxare. Relaxarea ar trebui sa devina pentru noi o rutina zilnica, nu numai ceva ce facem atunci cand avem timp. In india unele curente filozofice spun ca actiunea este superioara inactiunii. Mai bine actioneaza gresit (asa vei avea ce sa analizezi la finalul zilei) decat sa nu faci nimic. In legatura cu greutatea de a te decide iti recomand urmatoarele: cauta-ti un sistem de referinta in a lua deciziile( nu uita – oricare dintre decizii ai lua-o e posibil sa fie gresita sau corecta) asa ca poti sa iei decizia care iti vine prima in minte. Asta e un sistem. Alt criteriu pe care il poti folosi: decide in directia actiunii care, sa zicem, implica mai multe persoane ca beneficiind de pe urma deciziei tale. Oricare ar fi criteriul de a decide, trebuie sa iti creezi unul. Rapid. E greu in situatia ta, stiu pentru ca am trecut prin ea. Am ales un criteriu la inceput apoi dupa o perioada nu am mai avut probleme cu deciziile.
    @ Roxana
    Ai perfecta dreptate, corectarea articolelor e un aspect pe care pana acum l-am neglijat. O sa gasesc o solutie, daca as sta sa imi corectez eu cred ca ar dura mai mult decat scrierea articolului . Multumesc pentru sfat.
    @ silviana
    Mult succes, astept sa imi spui rezultatele. In curand o sa postez metode practice ca sa nu te lasi prada disperarii si sa privesti succesul si dezastrul la fel. Sper ca iti vor fi de folos.
    @ yo masse
    Multumesc pentru “aprecieri”; ai perfecta dreptate, cu o singura exceptie: nu am frustrari din lipsa de acces la oameni, acest blog este numai una dintre metode, in nici un caz singura. In rest ai dreptate in tot ce ai scris. Defapt fata de cum ma analizez eu tu ai fost deadreptul bland. Au ceaiuri bune la cafeneaua Papillon, daca gasesti loc pe terasa e in regula, in interior e prea mult fum pentru gusturile mele de nefumator.
    Multumesc pentru feedback tuturor celor care vad o idee de viitor in proiectul http://www.nlpmania.ro.

  12. Super articolul 🙂 .. multumesc baietilor pentru ceea ce scriu ..bravo..
    Yo masse vad ca-ti place sa fii provocator si sa iesi in evidenta .. dar eu cred ca gindesti cam liniar..nu crede ca vreau sa te critic, nu..doar ca vreau sa zic ca de obicei oamenilor le este mai usor sa zica sau sa faca ceva rau, adica negativ, decit sa fie pozitivi si sa vada lucrurile in ansamblu..da si as vrea sati atrag atentia ca daca ai cauta inauntrul tau ai vedea ca traieste acolo o frica de care singur inca nu stii si pe care ar fi bine so rezolvi de care esti apt doar tu..sper sa fie totul bine la tine..
    Multumesc inca din suflet pentru articole.. pupici de la liusha

  13. sincer..e un articol de inspiratie.Ceea ce am observat si cum s-a zis ,ca sa ne descoperim calitatile trebuie sa avem un esec in viata noastra, unul indeajuns de puternic incat se ne trezeasca din starea de adormire si de relaxare care ne face rau, eu unul am patit asta si am obervat ca din reportajul tau am aproape toate calitatile in afara de una..sa las trecul in spate,si treaba asta ca sunt un om superior miau spus-o mai multe persoane, printre care si o clarvazatoare…oricum e un material de inspiratie pt multi,mult succesc tuturor in a isi atinge telurile

  14. Felicitari !!! Ma bucur sa te regasesc…aici. Uneori imi lipsesc discutiile avute pe drumul de le Universitate catre casa… :):):) ha,ha,ha…las loc de interpretari… Inca o data felicitari si la mai mult !!!

  15. Desi la inceput am fost putin descurajat de durata mp3-ului, mi-a facut placere sa-l ascult pe tot (si in acelasi timp sa urmaresc pe blog articolul). Sunt de acord cu tot ce ai scris. Cand toata frustrarea se strange poti ajunge sa o folosesti ca pe o sursa de energie care te ridica si din cea mai adanga groapa. Am recunoscut unele caracteristici pe care am reusit sa le dezvolt pana acum si multe altele de care sunt constient ca-mi lipsesc. Astept cu nerabdare urmatoarele articole 🙂
    Si mi-a placut la nebunie melodia de pe fundal. Imi poti spune cum se numeste ?
    "Dupa asta il recunosti pe cel cu aptitudini pentru cautarea interioara: el va situa esecul mai presus de orice reusita, il va cauta chiar, inconstient, se intelege. Asta pentru ca esecul, intotdeauna esential, e cel care ne dezvaluie noua insine, ne permite sa ne vedem asa cum ne vede Dumnezeu, in vreme ce succesul ne indeparteaza de ceea ce e mai profund in noi si in tot." – Emil Cioran

  16. citesc cu plăcere aceste articole …dar la urma urmei ele pot doar să ofere un impuls în direcţia autodezvoltării (se pare că unii nu înţeleg asta) este f adevărat am descoperit multe chei, sau scurtături dar dacă nu ai început să alergi, acestea nu-ţi sunt de nici un folos; poate cel mult să-ţi gâdile orgoliul că eşti cineva pt că citeşti articole de autodezvoltare …şi să rămâi tot acolo.
    oricum felicitări pt că oferi o alternativă la predispoziţia spre ratare promovată de societatea modernă. pt noi cei care am refuzat să ne supunem banalului şi sclaviei este o bucurie să descoperim oameni care gândesc liber şi acţionează în direcţia succesului

  17. avem tineri geniali! E normal la varsta cautarilor,a sensului vietii sa aveti incertitudini,frustrari,neincredere in propria persoana.Pentru cei care nu au citit inca cartea "Secretele succesului" autor Dale Carnegie,nu mai amanati;cautati-o,a schimbat multe vieti.Voi reveni si cu alte recomandari,bineinteles cu voia voastra.Sunteti minunati !

  18. O sa fiu putin carcotasa si o sa spun ca articolul este bun, dar cred ca ar fi fost si mai bun daca nu ar fi avut anumite greseli gramaticale, care din pacate iti distrag atentia de la esenta si iti micsoreaza tie din credibilitate. Este foarte important ce spui, dar pentru a avea un impact mai mare trebuie sa fii atent si la cum spui, desi se poate ca unele din greseli sa le fi facut din neatentie si nu din nestiinta. Sper sa nu-ti fie cu suparare si sa iei ceea ce iti spun eu ca pe un sfat prietenesc. Iti doresc numai bine si succese in tot ce ti-ai propus!
    P.S. : Cartea care mi-a schimbat la 180 de grade perceptia despre viata se numeste „Puterea extraordinara a subconstientului tau” Joseph Murphy, dupa care au urmat „De la idee la bani” Napoleon Hill , „Autocontrol” Dan Seracu, „De ce femeile uita greu si barbatii repede” Marianne Legato, „Atitudinea este totul” Jeff Keller, si altele.

  19. Foarte frumos articolul!Ai idei geniale si cel mai mult si cel mai mult admir sinceritatea ta!Eu iti multumesc inca o data si iti sunt recunoscatoare ca m-ai determinat sa fac ceva concret.Succes in continuare tuturor!

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.