Povestea spargatorului de gheata

Povestea spargatorului de gheatza

A fost odata ca niciodata un vaporas pe nume Pobedy.

Ca orice alt vaporas, si al nostru avea parinti pe care din pacate nu ii cunoscuse. Era un vaporas orfan.

Auzise doar povesti despre tatal si mama lui.

Se spunea ca parintii lui nu erau vapoare obisnuite si ca erau vapoare speciale.

Cu boturile blindate, cu motoare extrem de puternice pe care oamenii le numeau spargatoare de gheatza.

Rolul lor era sa mearga in nord si sa navigheze prin apele inghetate, croind drum prin ele pentru alte vapoare si pentru ca oamenii sa poata sa pescuiasca, si astfel, localitatile de pe malul oceanului sa poata supravietuii si prospera.

Pobedy ar fi dat orice sa ajunga la parintii lui si sa ii vada macar odata insa pana atunci doar se uita la orizont spre Nord si ofta gandindu-se la aventura ce l-ar putea astepta si la calatoriile si aventurile pe care le auzise despre parintii lui.

Tatal lui se numea "Lenin" si era primul spargator de gheata atomic din lume precum si primul vas civil echipat cu propulsie atomica.

Mama sa era "Arktika" si era tot spargator de gheata atomic, primul vas de suprafata ce a ajuns la polul nord.

Pobedy era un vaporas simplu, pe care satenii il foloseau pentru pescuit si desi vaporasul nostru traia pe malul oceanului, nu iesise niciodata in larg.

Totusi, se spune ca din cauza motoarelor mai slabe si a varstei inaintate, Arktika si Lenin nu s-au mai putut intoarce din una din indepartatele lor calatorii si au ramas prinsi in prinsoarea fara mila a gheturilor de la Polul nord.

Ce nu avea sa stie vaporasul nostru e ca un curand avea sa fie erou.

Intr-o zi de iarna, o furtuna extrem de puternica a lovit toate localitatile de pe malul apei, a daramat case, a scufundat vapoarele de pescuit si un frig care a inghetat totul s-a lasat peste toti oamenii acestia necajiti.

Furtuna a distrus vapoarele, venea iarna care in aceste locuri dura luni de zile si foametea ameninta toate localitatile de pe malul oceanului.

Oamenii au facut singurul lucru ce il mai putea face.

Au decis sa il foloseasca pe Pobedy, care era vaporul cel mai voinic, curajos si cu o inima mare. Oricum era printre putinele vapoare ramase in stare de functionare dupa furtuna nimicitoare.

Planul era sa il echipeze pe Pobedy cu cel mai bun echipament posibil si sa plece in cautarea si recuperarea lui Lenin si Arktika, pe care sa le repare si pe care sa le foloseasca si pe post de spargatoare de gheata si pe post de vase de pescuit.

Era singura sansa de supravietuire pentru oamenii de pe malul marii.

Cand Pobedy a aflat ca urmeaza sa primeasca un echipament nou nout si ca avea sa plece intr-o aventura, si nu orice aventura, a inceput sa sune din alarma lui care se auzea la 10 kilometrii departare.

I s-a spus ca va fi o calatorie periculoasa si ca exista sansa sa nici nu se mai intoarca insa pentru Pobedy, sansa sa isi poata revedea parintii era unica in viata. Era acum sau niciodata.

Pobedy avea deja o forma ca si a parintilor sai care ii permitea sa treaca usor prin gheata. Mai avea nevoie de un blindaj de otel care sa poata sparge gheata si de motoare puternice care sa il poata impinge prin marea nesfarsita de gheata.

Oamenii i-au pus un blindaj special din otel care rezista foarte bine la temperaturi scazute si un motor atomic, ultimul ce il aveau la dispozitie si care mai functiona.

Au plecat spre nord.

Tocmai incepuse noaptea polara in care soarele se afla sub linia orizontului timp de 176 de zile.

Nu aveau vizibilitate si se puteau baza doar pe aparatele de la bord si pe intuitia lor.

Destinatia era ultimul semnal SOS al lui Arktika.

Aveau de parcurs 1120 de kilometrii iar Pobedy la viteza si putea maxima putea inainta prin gheata cu 5 kilometrii pe ora.

Daca mergeau 16 ore pe zi, restul fiind pentru odihna motoarelor, puteau parcurge distanta in 2 saptamani.

Fiind noapte continua, frig si vant, oamenii de pe Pobedy au intrat in depresie insa Pobedy le dadea curaj cu atitudinea lui. Ora dupa ora erau sparti cate 5 kilometrii de gheata si cu fiecare 16 ore erau parcursi 80 de kilometrii.

Uneori gheata era foarte groasa si chiar daca nu puteau sa se opuna vaporasului nostru viteaz, bucatile sparte intrau sub el si il incetineau.

Desi gafaia din greu la sfarsitul a 16 ore de spart gheata, Pobedy nu se lasa si mai ales nu vroia sa ii descurajeze pe oamenii si asa disperati si lipsiti de speranta. Se folosea din plin de cele 8 ore ce ii ramaneau pentru odihna si apoi continua sa taie gheata groasa si care vroia sa prinda totul in stransoarea ei mortala.

Nici vantul polar, nici frigul si nici gheata desi au lovit cu tot ce au putut, nu l-au putut opri pe Pobedy din drumul sau. Dragostea pentru parintii pe care nu ii vazuse niciodata era prea mare si sperantele oamenilor care stateau doar in el nu – i permiteau sa ezite sau sa se opreasca.

Dupa exact 14 zile, Pobedy ajungea la Polul Nord in locul in care mama sa, Arktika si tatal Lenin stateau prinsi in mijlocul ghetii. Erau batrani si se asezase rugina pe ei insa cu mici reparatii puteau sa porneasca din nou la drum daca in fata lor s-ar fi aflat Pobedy care sa conduca si sa sparga gheata.

Dupa reparatii si un drum de 7 zile, erau cu totii inapoi si spargand gheata si pescuind au reusit sa treaca cu bine iarna.

Povestea lui Pobedy a devenit legenda si este spusa tuturor copiilor care ajung la varsta la care pot intelege povestea.

Pobedy este exemplul perfect despre cum oamenii isi pot atinge visurile, scopurile si cum pot ajunge la ceea ce iubesc in cele mai potrivnice conditii, chiar si cand intre ei si scopul lor se afla 1000 de kilometri de gheata.

Cele 5 trasaturi pe care orice om trebuie sa le aiba ca sa atinga orice scop sunt:

1. Un blindaj gros
2. Putere de propulsie
3. Capacitatea de a sparge gheatza si de a o indeparta din drum
4. Perseverenta sau capacitatea de a parcurge zilnic o bucata de drum
5. Intuitia care te ajuta sa navighezi in cea mai adanca noapte

Gheata reprezinta obstacolele, criticile si descurajarile celor din jur, problemele, greutatile, pesimismul si toate lucrurile negative ce stau intre noi si scopul nostru.

1. Blindajul gros pentru oameni este o piele tabacita de experientele vietii. Foarte multi oameni cauta caldura si confortul in viata de zi cu zi insa asta ii face slabi si incapabili sa sparga gheata atunci cand vine iarna. Adevaratii spargatori de gheata stiu ca orice experienta, chiar daca aduce suferinta nu face decat sa caleasca otelul din care este facut blindajul nostru.

2. Puterea de propulsie si combustibilul sunt date de rezervoarele noastre de energie. Fizic, emotionakl, mental si spiritual. Mai mult despre ele aici: cele 4 forme de energie

3. Capacitatea de a sparge gheata si de a o indeparta din drum reprezinta capacitatea de a inainta spre directia propusa si nu doar de a sparge obstacolele ci si a le indeparta din drum astfel incat ele sa nu ne ingreuneze sau chiar stopeze inaintarea. Este capacitatea de a nu lasa trecutul sa ne saboteze si puterea de a trai momentul prezent, privind spre viitor.

4. Perseverenta este capacitatea de merge inainte, de a progresa zilnic un pic spre scopul nostru. Mai mult aici:perseverenta

5. Uneori ne simtim rataciti, pierduti si in jur totul e intuneric. Atunci ramane doar flacara intuitiei si a sperantei sa ne lumineze drumul. Vocea noastra interioara este cel mai bun ghid: vocea interioara

Mult succes in drumul catre ceea ce iubesti, spargatorule de gheata,
Cu drag,
Pera Novacovici

Povestea ce am creat-o, desi fictiva, are la baza personaje reale.
P.s. Despre Pobedy, Arktika si Lenin poti sa citesti aici: spargatoarele de gheata

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

38 de răspunsuri

  1. Exista cate un Pobedy ascuns in fiecare dintre noi. Este acea zona necunoscuta din Fereastra lui Johari. Probabil ca este controlat mai mult de simturi decat de ratiune, altfel nu se explica de ce iese din ascunzatoare decat atunci cand nu mai exista drum de intoarcere. Cred ca Pobedy este speranta noastra ca vom iesi din orice incurcatura, ca instinctul si energia latenta pe care o detinem vor gasi o solutie.
    Nu poti sa schimbi ceva in viata ta decat folosind calitatile pe care le-ai insirat. Este bine sa ai un inger pazitor ca Pobedy, dar nu da foc corabiilor. Lasa-ti un drum de intoarcere. Nu ca ar fi o solutie sa te intorci de unde ai plecat, dar, privind in urma s-ar putea sa ti se para ca obiectivul poate fi atins mai usor.

    1. Pobedy poate fi asemuit si cu speranta noastra. Aici sunt de acord cu tine, Marius.
      Sa avem si noi rabdarea, energia si perseverenta vaporasului Pobedy cand spargea gheata!
      A fost frumoasa si impresionanta povestea. Sa ne mai scri povesti 🙂

  2. Perseverenta si vointa de fier sa ai, si n-ai cum sa nu reusesti.
    PS: o mica corectura Pera. „Kilometri” nu „kilometrii”
    Numai bine.

  3. A fost incredibila legenda lui Pobedy…
    Un share/like nu sunt de ajuns cat sa-ti multumim pentru materialele valoroase pe care ni le oferi.
    Pera ma intreb, chiar si dupa atatia ani de multumiri si felicitari, te mai entuziasmeaza multumirile pe care le primesti acum?

  4. A fost incredibila legenda lui Pobedy…
    Un share/like nu sunt de ajuns cat sa-ti multumim pentru materialele valoroase pe care ni le oferi.
    Pera ma intreb, chiar si dupa atatia ani de multumiri si felicitari, te mai entuziasmeaza multumirile pe care le primesti acum?

      1. Imi cer scuze ca am postat de 2 ori…din greseala!
        Mi-ai raspuns intr-un mod comic dar si mai mult ma bucura ca am inteles faptul ca ai ajuns la starea de implinire 🙂

  5. Imi place stilul tau de a povesti. Prinde. Poate ar trebui ca povestea sa fie o idee mai scurta, dar nu f mult. Chiar ma intrebam dc e o poveste inventata de tine sau e doar repovestita.
    Cu toate ca firul povestii e f usor de urmarit, as limita nr invatamintelor care se extrag. Pentru un singur articol, 1-2 idei mi se par suficiente.
    Frumoasa povestea 🙂

  6. Pera.multumesc pt aceasta povestioara plina de invataminte. uneori ma asemanam si eu cu micutul Pobedy, si tare eram mandra cand citeam cat era de ambitoios si imi aminteam momente mai mult sau mai putin importante din viata cand si eu dadeam tot ce-i mai bun din mine, si de cele mai multe ori, primind rezultatele scontate!thx.

  7. Daca ai creat povestea imprumutand doar numele personajelor, esti artist.
    Ar trebui sa faci o carte cu povesti motivationale pentru copii.

  8. Mie imi place atmosfera asta siberiana pe care-ai creat-o, imi plac si filmele rusesti in care vezi cum viscoleste si-auzi cum vajaie vantul, si documentarele lor in care vezi nave robust construite cu numele-alea in chirilice… E misto!
    Nu mi-a scapat mesajul; cel mai mult am de lucrat la blindaj, la puterea de propulsie ( deficit serios pe fizic, mental, emotional, deficit moderat pe spiritual )si la capacitatea de a sparge gheata. ( Asa-mi convine cand o sparge altul! )
    I-am dat tweet, multumesc!

  9. mi-ar prinde bine sa citesc povestea asta in fiecare zi.
    pera, ce parere ai despre cartea „Stiinta de a deveni bogat” ? Sunt sigur ca ai citit-o.

  10. Respect omule pentru munca ta, pentru faptul ca iubesti oamenii pentru ca esti cel mai tare. Multumesc pentru acesta poveste, inainte sa o citesc eram foarte pesimist iar acum imi dau seama ca ce am inceput nu este pierdut si ca pot obtine ce mi-am propus. Multumesc

  11. te pune pe ganduri povestea.
    reuseste sa trezeasca copilul din tine si te motiveaza sa nu renunti niciodata.
    multumesc. astept cu nerabdare si alte povesti.

  12. Bravo Pera. Felicitari pentru pasiunea ta! Sincer azi ma reincarcam, imi refaceam mapa mintii, lucram la aceleasi puncte pe care le-ai expus fara sa fi citit articolul. Acum la 2 noaptea (m-am reincarcat bine si nu am somn inca 🙂 verific emailul si vad articolul tau, care imi mai aduce un pic de ordine in idei. Noetica asta. Mersi!

  13. Esti minunat…si minunat e si faptul ca ne aduci de fiecare data aminte ca puterea adevarata sta in interiorul sufletului nostru…puterea de a merge mai departe, de a renaste dn propria cenusa, de a gasi fericirea pt a o impartasi altora…
    Fii binecuvantat, la fel cum si tu esti o binecuvantare pt altii!

  14. Mi-a placut povestea spargatorului…pacat ca nu am si eu o asa incredere in mine si in fortele proprii ….Aflandu-ma intr-un concediu de crestere a copiluui m-am plafonat complet si, desi, am dezvoltat in tot acest timp o mare dorinta de autodepasire si cunoastere nu am aacel „zvac”care sa ma arunce spre marea lupta…

  15. Esti un excelent povestitor! si nu numai 🙂 Se simte pasiunea din viata ta. Felicitari!
    La cele 4 forme de energie sunt in deficit.
    Mi-a placut despre vocea interioara, mi-am notat exercitiile, interesant.

  16. Interesanta si mobilizanta poveste, Pera.
    Nu m-am gandit niciodata pana acum cu duiosie la un spargator de gheata .Ceea ce inseamna ca ai ceva talent!
    Asteptam urmatoarea….

  17. Nice post. I understand some thing more challenging on various blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to use some using the content on my weblog regardless of whether you don’t thoughts. Natually I’ll offer you a link on your net blog.

  18. 262889 288084A really informationrmative post and lots of genuinely honest and forthright comments made! This definitely got me thinking a whole lot about this issue so cheers a whole lot for dropping! 247323

  19. I’m still learning from you, as I’m improving myself. I absolutely enjoy reading all that is written on your site.Keep the information coming. I loved it!

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.