Recenzie la cartea Drive – motivatia si ce anume ne motiveaza cu adevarat de Daniel H. Pink

Capitolul 1 – Gloria si decaderea Motivatiei 2.0

Motivatia 1.0 a fost pentru zeci de mii de ani guvernatoarea fiintei umane. Supravietuirea si inmultirea era sistemul de motivatie 1.0. Recent am evoluat la Motivatia 2.0 care inseamna recompensa/pedeaspsa sau batul si morcovul. Insa nici 2.0 nu mai functioneaza.

Capitolul 2 si 2a – De ce batul si morcovul nu merg de cele mai multe ori

Un sistem de motivatie bazat pe recompensa/pedeapsa distruge creativitatea, scade mult motivatia interna, reduce comportamentele productive. In acelasi timp incurajeaza trisarea, creaza dependente emotionale. Aceasta motivatie functioneaza rar, cand incurajam rutina.  

Capitolul 3 – Tipul I si tipul X

Tipul X de motivatie se refera la oamenii care sunt motivati extern de bani sau alte recompense pentru a-si face treaba. Tipul I se refera la oamenii care sunt motivati intern de a face lucrurile, din pasiune si pentru a experimenta starea de flux. Tipul I reprezinta trecerea la Motivatia 3.0

Capitolul 4 – Autonomia

Prima din cele 3 caracteristici ale Tipului I de motivatie este autonomia. Ea se manifesta in patru domenii. Autonomia asupra activitatii (ei aleg ce vor sa faca), asupra timpului ( cand vor sa faca), asupra echipei ( cu cine vor face) si asupra tehnicii (cum anume vor face).

Capitolul 5 – Maiestria

Al doilea aspect al Tipului I de motivatie. Maiestria are trei aspecte.Maiestria este o mentalitate: Stim ca trebuie sa ne imbunatatim permanent abilitatile. Maiestria este durere: cere sacrificiu. Maiestria este o asimptota: tinde spre perfectiune la infinit fara sa o atinga si e impacata cu asta

Capitolul 6 – Scopul

Tipul I de personalitate se educa in fiecare dintre noi. Fiinta umana cauta un scop superior in ceea ce face, un scop mai mare decat propria persoana. In noua Motivatie 3.0 nu se urmareste doar maximizarea profitului din actiunile noastre ci in primul randmaximizarea intelesului, a scopului in ceea ce facem. Profitul este folosit acum pentru a atinge scopul.

Inca o recenzie excelenta aici: Inca o recenzie la Drive

Daca vrei sa discutam despre motivatie sau cartea Drive lasa-mi un coment mai jos.

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

19 răspunsuri

  1. Eu as vrea sa o gasesc pdf undeva!! Nu de alta dar pare interesanta… 🙂 E fain sa te gandesti ca de la un om care nu se educa deloc ai ajuns in cateva luni sa dau prea multi bani pe carti… :))) Mie unul asta mi s-a intamplat.. Dupa ce o voi citi doar ma pot simti indreptatit sa discut pe baza cartii.. 😀

  2. In seara asta o sa mi-o cumpar…pare interesanta si chiar vreau sa aflu mai multe despre acest domeniu.
    Pera, poti scrie articole si despre motivare? despre mentinerea motivarii si a energiei?
    Dupa o zi de lucru + facult este greu sa ma concentrez la proiectele mele.
    Mersi frumos

  3. salut pera eu imi doresc sa primesc de la acest blog fiecare miniarticol pentru ca gasesc in fiecare rand informatie de calitate si solutii in problemele cu care ma confrunt.Sunt cu ochii pe mail asteptand mereu un e-mail.Bafta in tot ce faci !

  4. Eu mai am vreo 10 carti pe reading list si inca vreo 5 care le-am comandat si inca nu au venit, cred ca va mai astepta asta, dar pare chiar misto… 🙂

  5. Multumesc Pera.Imi place tot ce scri si admir felul tau de-a darui si altora din prea plinul din sufletul tau.Da,mi-ar placea sa ma bucur (si mai ales sa pot invata din experienta ta!!!)… in continuare de articolele tale…

  6. Buna Pera! In primul rand tin sa te felicit pt ideea ta super buna de a publica articole scurte si valoroase. Eu una cateodata nu citeam un articol de la tine in totalitate,ci selectiv, pe diagonala. Deci acum sunt super multumita, si as vrea sa fiu instiintata pe mail despre toate mini articolele postate. Mersic si iti doresc cat mai multa energie!

  7. As dori sa primesc mail la fiecare articol. Multumesc ptr. sfaturi. Toate articolele sunt interesante , dar fa-le mai scurte , mai la obiect ca nu avem timp mereu sa le citim in totalitate .Daca le faci la obiect prindem esenta si putem sa si aplicam ceea ce ne transmiti.cu simpatie Cris.

  8. Si pe mine ma intereseaza articole despre cum sa ne motivam si sa ne pastram concentrarea pe lucrurile importante. Sunt de acord cu a primi articolele scurte. Numai bine!

  9. Si pe mine ma intereseaza cum sa-ti pastrezi ,,treaza” motivatia atata timp cat esti de cele mai multe ori coplesit de griji si nu mai gasesti timp sa ti-l rezervi pentru pasiunile tale care sa-ti aduca atat satisfactie dar si venituri cu care sa-ti rezolvi problemele … uneori am impresia ca sunt superficiala , sau ca nu-mi pot manageria eficient timpul . Astept cu interes articolele tale .

  10. Pera, ne-ai putea prezenta cate o carte pe saptamana? Nu ceva lung, 2-3 randuri: o recomand pt ca…;se adreseaza in principal persoanelor care….. 😉

  11. Hello very cool web site!! Man .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally…I am happy to search out so many useful info right here within the put up, we want work out extra strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.