De ce slăbitul și fit-ul au devenit aproape imposibile

”Mă strivești!!”

Îmi pot aduce aminte perfect momentele când făceam dragoste cu iubita mea și aveam 25 de kilograme în plus iar în momentele în care mă lăsam purtat de pasiune uitam că sunt cât un leu de mare îi auzeam reproșul nervos: ”mă strivești!”.

Eu spuneam ”scuze” și încercam să fiu mai atent la poziții și să nu mă las pe ea cu toată greutatea.

Sexul era o provocare atunci când eu trebuia să fac mișcări mai atletice.

Îmi plăcea să fiu deasupra ei, dar era una din cele mai dificile poziții pentru mine odată din cauza burții, a doua oară din cauza faptului că nu mă puteam lăsa cu toată greutatea pe ea și a treia oară pentru că oboseam foarte repede.

Nu-i ușor să stai în poziție de flotare, să dai din cur și să fii atent la presiunea pe care o exerciți asupra iubitei, să te poți bucura și de procesul în sine.

Dacă m-ai întreba care a fost cea mai mare problemă atunci, ți-o spun clar și cu mâna pe inimă:

CREDEAM CĂ E FIRESC ȘI NORMAL să fie așa.

Pentru că procesul de îngrășare a fost lent, în luni și ani de zile, am fost ca părintele care fiind zilnic cu un copil nu mai vede cum crește, dar cine îl vede peste 5 ani, rămâne cu gura căscată:

”VAAAI, cât ai crescut!”.

Problema mea cea mai mare atunci pe care nu aș fi bănuit-o niciodată, era că uitasem ce incredibilă poate să fie viața când ești la o greutate normală sau chiar ești fit.

Uitasem și nu aveam nicio șansă să împrumut un corp fit pentru o zi ca să îmi aduc aminte cum e.

Dar dacă aș fi avut un corp fit pentru o zi, aș fi realizat următoarele:

  • Sexul devine de zece ori mai fain pentru că durează mai mult, te poți mișca mai cu talent și cel mai important, grăsimea omoară hormonii sexuali deci ca și gras ești departe de potențialul tău sexual și pofta sănătoasă de sex

  • Ești mai atrăgător, te simți mai bine în pielea ta, îți vin bine hainele cu 2-3 măsuri mai mici

  • Ți se îmbunătățește stima de sine și imaginea de sine, elemente cruciale în orice aspect al vieții tale de la carieră, viață socială, sănătate psihică și spirituală.

  • Ți se echilibrează hormonii sexuali ( testosteron și estrogen), cei responsabili cu motivația și recompensa (dopamina), cei responsabili cu fericirea și starea de bine (serotonina) și cei responsabili cu alinarea suferințelor emoționale (endorfinele).

  • Ai mai multă energie fizică datorită eliberării de sacul de cartofi ce-l cari cu tine sub formă de grăsime dar și datorită mâncatului mai curat, ceea ce te face mai ușurel, productiv și eficient.

Mai pot să continui, crede-mă, pagini întregi.

Dacă ar fi să spun unui om care-i primul pas spre îmbunătățirea vieții sale pe toate planurile, aș spune că primul pas e să își aducă corpul în cea mai bună stare și formă a sa pentru că absolut orice altceva în viața pe pământ derivă din cum ți-e corpul, vehicolul cu care îți plimbi sufletul și creierul.

Ești Trabant sau Porsche?

Corp – Minte – Suflet.

Corpul e caroseria mașinii, creierul este motorul, circuitele electrice și computerul de bord iar sufletul este șoferul mașinii.

Dacă tu în viață mergi spre o destinație, cum crezi că va fi călătoria mai plăcută?

Cu un Trabant sau cu un Porsche Cayene?

Îmi cer scuze trabantului și nu vreau să se simtă deloc devalorizat. E și el o mașină la fel de prețioasă și importantă ca orice altă mașină de pe pământ și îl rog să nu o ia personal dacă nu îl aleg pentru călătoria mea.

Drumul ce mă așteaptă este lung, cu gropi și teren denivelat și mai am și alți pasageri de care trebuie să am grijă așa că pentru binele tuturor, voi alege Porschele.

Vestea spectaculoasa știi care e?

Eu am fost un Trabant și mi-am propus să devin un Porsche.

Am început să mă transform în trabant pe la 24-25 de ani când mă jucam la calculator în medie 8 ore pe zi, mâncam doar junk food și chipsuri și sticla de 2,5 litri de cola sau pepsi era nelipsită de pe masă.

La 28 de ani când m-am dus la înot, profesorul cu care făceam înot m-a întrebat câți ani am și am spus că am 28.

Răspunsul lui?

”Scuză-mă Pera că îți spun, dar arăți de cel puțin 35.”

Așa arăt acum👇, mai rar ce-i drept că îmi place să fiu comod în trening 🙂

Pera la 40 de ani.

Întreaga viață este o călătorie. Marea mea descoperire a fost că 25 de kilograme în plus au adus multe beneficii însă nu am putut să ating acest rezultat concentrat doar pe mâncare și sport.

Nicio șansă!

A trebuit să trec la un nivel superior de conștiință, să îmi schimb identitatea și imaginea pe care o am despre mine.

În alte cuvinte, a trebuit să îmi vindec sufletul și creierul înainte să se vadă efectele în corpul meu fizic cu adevărat, pe termen lung și durabil.

Vorbim imediat despre asta însă ca să închei bucata asta de autoanaliză vreau să îți spun un lucru și să îți fac o invitație.

Am 37 de ani împliniți în septembrie.

Anul trecut am făcut primul meu triatlon, cel mai scurt ( categoria sprint – 750m înot, 18km bicicletă, 5km alergat) încurajat și ajutat de frații mei din alte mame, Ștefan și Bogdan. 

La 3 zile dupa triatlon, am plecat cu fratele Ștefan în Africa să urcăm pe Kilimanjaro la 5895 de m, ajungând astfel pe primul din cele mai înalte șapte vârfuri de pe fiecare continent deși suntem mari amatori, nu suntem alpiniști și nici în România nu am urcat pe munți.

Am reușit și am prins curaj.

De ce nu?

Anul ăsta în iulie vreau să merg la half iron man, un triatlon de 4 ori mai dificil decât cel pe care l-am făcut anul trecut. (Înot 1900m – Ciclism 93km – Alergare 20.16km.)

Mai vreau să urc un al doilea vârf din 7 summits, probabil Elbrus în Rusia.

Deasemenea, vreau ca la 40 de ani să arăt mai bine și să mă simt mai bine decât în orice altă perioadă a vieții mele.

Și știu fără dubiu că pentru asta am nevoie să vindec, hrănesc și optimizez iar apoi să armonizez sfânta treime din care noi toți suntem formați:

Corp – minte – suflet. 

Nu sunt încă un Porsche, dar nu mai sunt nici Trabant.

Sunt un Audi, undeva între :).

Dar vreau să devin Porsche și indiferent dacă îți place metafora cu mașinile, aș vrea să te gândești la cine ești tu și ce ai vrea să devii.

Și dacă vrei să devii mai mult, hai în remorcă pentru că plecăm la drum împreună.

Abuzul sexual, trauma din copilărie și obezitatea

Dacă ai suferit o traumă în copilărie, sunt șanse cu 4600% mai mari decât la un om fără traume să devii un dependent. Articol aici: risc crescut cu 4600%

Trauma și copilăria cu traume sunt asociate cu obezitatea și dereglări legate de mâncare. Articol aici: abuz si obezitate

Corpurile noastre sunt capodoperele noastre chiar dacă uneori ajung să fie închisorile noastre, case ale terorii pline de energii, gânduri și emoții negative.

Corpurile noastre pot fi ușoare și mobile, să ne poarte cu grație prin toate încercările vieții sau pot să fie pietre de moară ce ne trag spiritul și mintea în jos.

Eu nu judec oamenii grași pentru că propriul meu corp la 37 de ani este ca un câmp de luptă.

De 7 ani de când mă antrenez cu Sorin și mă cunosc și îmbunătățesc pe planurile corp – minte – suflet fără să neglijez niciuna din aceste entități, viața mea e tot mai bună.

Nu am avut variații de greutate mai mari de 3-4 kilograme însă nu-s vreun Superman.

Am perioade în care nu sunt bine.

Stres, tensiune, aglomerare în muncă, stres postraumatic, conflicte interioare sau exterioare, schimbări la nivel profund de valori și convingeri pentru a mai urca o treaptă în conștiință, toate astea se văd în corp.

Corpul nu uită și nu iartă!

Am păr albit și mai rar, de multe ori cearcăne, alteori uit să beau destulă apă, mă constip, mai intru în dulciuri, dar de fiecare dată sunt înapoi la datorie cât de repede pot.

La 40 de ani voi arăta mai bine, mă voi simți mai energizat și voi fi mai frumos decât am fost în întreaga mea viață.

Mi-am pus aparat dentar, mă antrenez de 3 ori pe săptămână cu greutăți, merg cu bicicleta la sală. Încep antrenamentul pentru half iron man și vreau să urc al doilea din 7 summits – Elbrus.

Dacă ajung să fiu și bătrân, vreau să fiu un moș care e pe picioarele lui, nu cocoșat și la pat sau în scaun cu rotile.

Orice probleme am azi, îmi păstrez privirea în viitor.

Vreau să fiu longeviv și nu mă gândesc că ”nu se știe dacă ajung acolo”.

Poate nu ajung.

Dar dacă ajung, nu vreau să fiu nici sărac, nici paralizat de la vreun atac celebral (ca tata și bunicul), nici să mor de vreun infarct înainte de vreme pentru că am mâncat porc și cartofi prăjiți că mi-a fost lene să îmi fac salată cu ton.

Refuz să mă las bătut, descurajat sau oprit din drumul în sus.

Și nu vreau să merg singur pentru că drumul e lung, anevoios uneori și e atât de bine să ai un trib întreg cu tine în care prietenia, cooperarea și ajutorarea reciprocă sunt principiul fundamental.

Deci?

Cum sună pentru tine ÎMPREUNĂ?

Suflet, creier și corp

Ce se întâmplă dacă te gândești doar la o treime din poveste, adică corpul?

Anul trecut am vrut să aplic această metodă pentru prima oară și am ales să o aplicăm pe un subiect care și arde și care e și destul de evident:

Slăbitul

Cum îți garantez că NU vei slăbi niciodată

  • Voință

  • Diete

  • Sport mult neglijând alimentația

Slăbitul, la fel ca banii sau relațiile, sunt unele din cele mai mari priorități pentru că sunt despre frumusețe, atracție și sănătate.

Banii sunt despre putere și statut social, libertate.

Vrem putere și sex și e ok.

Conștiința nu poate bate biologia. Cel puțin nu încă.

Poți doar să te împrietenești cu biologia ta și să îi înțelegi principiile și apoi să ajungi în armonia corp – minte și suflet.

Știu că sigur are sens ce spun pentru că poți să identifici legătura acestei triologii.

Cu siguranță ai simțit dureri sau bucurii sufletești, cu siguranță ai simțit consecințele gândurilor și emoțiilor în viața ta și cu siguranță poți vedea urmele pe corpul tău.

Ce să ai în vedere când vrei un corp frumos, armonios, primul lucru la care te gândești e sportul, nutriția și odihna.

Doar că dacă te oprești doar la ele, vei vedea că oricâte plannere ai, oricâte diete și specialiști, e fix pix dacă nu te ocupi și de următoarele:

  • Dacă nu ai zona din creierul prefrontal echilibrată, nu te poți abține de la pofte pentru că ai mai puțin autocontrol și trebuie să vindeci și echilibrezi această zonă fiziologică din creier ca să ai mai mult autocontrol.

  • Daca ai nevoie de dopamină, o găsești cel mai ușor în junk food și ești probabil deja dependent de substanțe sau activități ce dau dopamină și te las pe tine să îmi spui dacă e ușor sau nu să scapi de o dependență ( jocuri de noroc, sex, jocuri pe calculator sau telefon, facebook, shopping, cocaină, orice risc – toate astea cresc secreția de dopamină în creier)

  • Imaginea de sinesau ce părere ai tu despre tine. Dacă nu crezi că poți să arăți super bine, nu ai nicio șansă să arăți super bine. Imaginea de sine devine mai proastă datorită multor încercări nereușite adăugate peste o părere proastă despre tine venite din copilărie sau vârsta adultă.

  • Cultural și social – suntem în era fast food, stres, grabă, varză sufletească mentală și fizică. Fără a te proteja de mizeria societății pe plan sufletesc, mental și fizic, ajungi să te degradezi incredibil de mult.

  • Metabolismul tău – este factor cheie pentru că el arde calorii. Să înțelegi cât consumi, e unul din pașii esențiali ca să știi cum și cât poți să mânci.

  • Tipul de corp este din nou esențial. Endomorf, mezomorf sau ectomorf?

  • E important să înțelegi poftele și nevoile nutritive ale corpului și creierului tău. De ce vrei dulce sau sărat? De ce seara? De ce când ești stresat, lipsit de iubire sau de afecțiune fizică?

  • Ce beneficii ascunse aduce îngrășarea? Poate protejarea de răni sufletești? De abuz sexual? Poate nu mai e nevoie să ai o viață socială sau relații de cuplu și nu mai e nevoie să te obosești relaționând cu alte ființe umane? Poate vrei să te pedepsești pe tine sau pe alții?

Toate astea sunt legate între ele și nu poți să ai un corp superb fără să ții cont de ele sau cât mai multe dintre ele.

Sper că te-am trezit un pic și convins cât de departe ești de rezultatele dorite dacă te gândești simplist doar la mâncare și sport când vrei să îți transformi corpul.

Îți garantez că poți să ai corpul dorit indiferent de vârstă, trecut, kilograme actuale, masa musculară actuală, metabolism actual, traume din copilărie sau orice alt factor ce îți stă împotrivă.

Am o hartă completă și ți-o dau, doar să ai răbdare să mă citești mai departe :).

În programul nostru de anul trecut am aplicat doar o parte din ce ți-am zis mai sus și fără să vorbim de sport, jumătate din oameni au raportat super rezultate la slăbit. ( jumătatea care a aplicat ce a descoperit)

Ce vreau să știu de la tine e așa:

  • Are sens ce spun? Te regăsești măcar într-o parte?

  • Ce ai vrea să descoperi în continuare?

  • Cum crezi că te-aș putea ajuta?

Azi si maine ai ultima sansa sa te inscrii la cursul nostru de 6 saptamani in care inveti sa iti controlezi poftele:

https://edukiwi.ro/peranovacovici/controleazati-pofta-de-mancare/

Mulțumesc,

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

3 răspunsuri

  1. Da, pt mine are foarte mult sens tot ce spui. Asa cred si eu ca stau lucrurile. Calitatea mancarii pe care o ingeram este echivalenta cu calitatea starilor psihice pe care le experimentam. Daca avem stari proaste ne este aproape imposibil sa ne abtinem de la junk food. Daca avem stari bune, simtim nevoia in mod natural de ceva sanatos. 
    Si da, nu este vorba doar de o echilibrare a anumitor aspecte psihice, ci este vorba si de un salt de constiinta. Si nu doar un salt, ci stabilitate pe nivelul pe care ai ajuns. Caci daca esti cand sus cand jos, la fel este si calitatea hranei tale si calitatea proceselor din corp. Pe niveluri energetice joase, mediul fizic e mai acid si atunci corpul retine apa ca sa echilibreze un pic ph-ul. 
    Mi se pare foarte bine punctata si argumentata aceasta legatura corp-minte-suflet. 

  2. Buna ziua, sunteti un om absoult minunat. Ma bucur ca v-am descoperit, ma ung pe suflet sfaturile dumneavoastra. 
    Am un job in Anglia, unde lucrez de 2 ani si jumatate…nu imi place deloc, simt ca ma indobitoceste din ce in ce mai mult, nu imi place deloc, am o colega foarte rautaciosa si simt sa innebunesc din cauza faptelor si jignirilor ei. Am fost obisnuita sa tac si sa treaca de la mine, dar uneori nu mai pot. Sotul lucreaza la aceeasi firma cu mine, nu ma intelege …zice ca exagerez. Ma simt atat de singura si sunt intr-o continua depresie. Am luat cateva kg la bord cu mine, nu stiu cum sa mai scap de ele..am avut nr acesta de kg cand eram gravida in 5-6 luni cu ingerasul meu. 
    Nu stiu cum sa fac, vreau sa incep sa zambesc din nou, sa simt ca traiesc, sa invat sa ma bucur din nou…. am decat 29 de ani, dar ma simt ca si cand as avea 59 . 
     
    V-as ruga frumos daca mi-ati da ceva sfaturi .Va multumesc frumos si felicitari pt tot ceea ce faceti

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.