Te invit să dezvelim ceapa împreună

 

Noi oamenii, suntem ca nişte legume.

Mai exact ca nişte cepe. În sensul că trebuie să dezvelim înveliş după înveliş pentru a ajunge la esenţă.

Învelişurile sunt măştile noastre şi cu fiecare nou înveliş dat jos ne dăm seama că încă nu am ajuns la capătul călătoriei.

Poate ai auzit de expresia ”lasă lumina din tine să strălucească” .

La ce se referă această expresie? La îndepărtarea acestor învelişuri care opresc strălucirea ta.

 

Ce înseamnă strălucirea ta?

 

Înseamnă exprimarea a ceea ce eşti tu ca fiinţă umană, a talentelor tale, a cadourilor tale pentru cei din jur, a căldurii tale (compasiune, iubire, înţelegere) şi a luminii tale (înţelepciunea ta, simţul dreptăţii, misiunea ta).

Lăsând deoparte aceste exprimări spirituale, este evident că ne aflăm într-o luptă dură între ceea ce suntem noi cu adevărat şi o lume exterioară care ne blochează evoluţia şi măreţia.

Arma principală în această luptă este autenticitatea şi comunicarea autentică, despre care vreau să vorbim în acest articol.

Pentru a putea să comunicăm autentic este important să înţelegem ce este autenticitatea.

 

”Autenticitatea este o colecţie de alegeri pe care le facem în fiecare zi. Alegerea să fim sinceri cu noi înşine şi cu cei din jur. Alegerea de a lăsăa propriul nostru sine să fie văzut, fără ruşine” – Brene Brown

 

Autenticitatea înseamnă că valorile mele, convingerile mele, gândurile mele, ceea ce spun şi faptele mele, sunt toate aliniate.

Înseamnă că eu cred în ceea ce sunt azi şi mă exprim pe măsură.

S-ar putea ca ceea ce ştiu despre mine azi să se schimbe pentru că voi evolua, însă datoria mea este să fiu sincer cu mine azi şi să am puterea să accept alt adevăr despre mine dacă lucrurile se schimbă şi descopăr lucruri noi (ceea ce cu siguranţă se va întâmpla).

 

De ce nu suntem autentici?

 

Schopenhauer spune că oamenii renunţă la 3/4 din ceea ce sunt ei ca să fie ca toţi ceilalţi.

Devenim orice e nevoie şi ne călcăm în picioare propriul sine doar pentru o fărâmă de atenţie, acceptare şi iubire.

De ce nu spunem ceea ce simţim, în mod autentic? Ne e ruşine, ne protejăm masca, vrem să fim iubiţi şi acceptaţi şi căutăm să spunem ceea ce se cere de la noi pentru a nu suferi ruşinea respingerii. Şi acesta este exact momentul în care suntem respinşi, pentru că nimănui nu-i plac prefăcuţii.

Exprimă-te aşa cum eşti şi astfel îi vei găsi pe ai tăi, cei care te plac pentru ceea ce eşti.

 

Ce înseamnă să alegi să fii o persoană autentică?

 

Printre altele:

Cultivarea curajului de a fi imperfecţi, să setăm limite şi să ne dăm voie să fim vulnerabili.

Exersarea compasiunii care vine din ştiinţa faptului că suntem făcuţi din luptă şi putere.

Să ştim că suntem suficienţi şi că nu avem nevoie de părerea nimănui pentru a ne defini.

 

”Să fii doar tu însuţi într-o lume care face tot ceea ce este posibil , zi şi noapte, să te facă oricine altcineva decât tu însuţi, înseamnă să lupţi cea mai grea bătălie pe care o fiinţă umană o poate lupta, şi să nu te opreşti din lupta niciodată” E.E. Cummings

 

Dar ce mă fac dacă oamenii nu mă vor plăcea?

Foarte bine, ai scăpat de nişte oameni cu care nu vrei să ai de-a face. Te vor plăcea ceilalţi oameni autentici şi astfel îţi vei găsi adevăratul tău grup de apartenenţă.

 

Autenticitatea față de noi

 

Pentru a putea fi nişte oameni autentici prima oară trebuie să învăţăm să fim autentici faţă de noi înşine. Spun asta pentru că ne minţim la greu pe noi înşine şi când te minţi pe tine, automat îi minţi şi pe cei din jur.

Când spun că de mâine nu mai beau eu chiar cred asta. Şi mâine sunt în birt. M-am minţit pe mine şi pe cei din jur pentru că habar nu am cine sunt de fapt.

Primul pas este să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce suntem.

Tot ce am şi ce sunt este exact suma acţiunilor și a gândurilor mele.

Chiar dacă sunt sărac, bolnav şi singur, am muncit din greu pentru asta . Să fii un om fericit sau nefericit necesită aceeaşi cantitate de efort.

Pentru cel nefericit şi pentru omul fericit au trecut tot 10 ani de muncă, probleme şi obstacole .

Diferenţa stă în a face acţiunile corecte.

Accidentele nu te deviază de la drum foarte mult. Poţi pierde ceva în accidente însă nu poţi să spui după 10 ani de viaţă în care eşti o persoană nefericită că ai suferit permanent accidente şi de aceea nu ai bani, iubire, sănătate şi restul lucrurilor pe care ţi le doreşti.

Tot ce ai azi, este rezultatul direct a ceea ce eşti tu ca om.

Acceptând asta, îţi dai ocazia să poţi creşte ca om şi în mod direct, să îţi creşti rezultatele pe care le ai.

Să te accepţi cum eşti şi să înţelegi că nu există limită pentru capacitatea ta de a evolua, este primul pas spre o viaţă autentică.

Mai mult, pe drumul evoluţiei poţi merge pe jos, alergând, cu calul, cu maşina, cu avionul. Doar tu alegi mijlocul de transport şi viteza de evoluţie.

 

Iluzia comunicării este că ea a avut loc

 

Spun asta pentru că oamenilor le place la nebunie să vorbească despre comunicare, să meargă la cursuri despre comunicare, să se antreneze pentru a comunica mai bine şi totuşi, nu fac decât frecţie la un picior de lemn.

Poţi să fii tobă de informaţie despre comunicare, dacă nu eşti un om autentic, dai cu mucii în fasole de fiecare dată.

Înţelesul şi eficiența comunicării sunt date de răspunsul pe care îl primeşti.

Ce răspuns primeşti, acela este rezultatul şi eficiența comunicării tale.

Dacă ţii o prelegere de o oră unui prieten alcoolic despre beneficiile unei vieţi fără vicii, şi apoi el merge şi bea, nu ai reuşit să comunici DELOC cu acel prieten.

Acum gândeşte-te de câte ori ai stat de vorbă cu dei din jur, de la cei mai apropriați oameni, familia ta, până la cunoscuţi sau chiar necunoscuţi. De câte ori ai primit un răspuns cu adevărat sau de câte ori ai răspuns tu cu adevărat unei comunicări din partea altora?

 

Oamenii aud 1% din ce spui şi 99 % din ce îi interesează.

 

Gândeşte-te când vorbeşti cu cineva şi îi spui o întâmplare de-a ta şi apoi celălalt spune ”Ăăăăăă, da stai să vezi ce mi s-a întâmplat mie”. Aşadar, mulţi oameni au impresia că există comunicare dar ea defapt nu există.

Nu există comunicare în familie, nu există comunicare în cupluri, nu există comunicare între prieteni.

Fiecare ţine cu el în comunicare şi nimeni nu vrea să lase nimic. Şi pe bună dreptate. Nici nu e nevoie să laşi ceva de la tine, să îţi rupi sau ignori părţi din tine.

Comunicarea reală poate exista doar între doi sau mai mulţi oameni autentici, care lasă măştile deoparte şi lasă mesajul să fie transmis din esenţa propriei fiinţe şi deasemenea recepționează mesajul altora în adâncul fiinţei lor.

Şi asta nu pot face decât oamenii cu adevărat autentici.

Comunicarea nu e doar despre ce spui, e chiar departe de asta. Ceea ce spui vine din ceea ce eşti şi foarte multă lume habar nu are de acest lucru. Comunicarea autentică este tot ce ai nevoie. Nu trebuie decât să te exprimi pe tine iar vorbitul şi ceea ce spui este doar o parte infimă din această exprimare de sine.

Ceea ce faci de exemplu, este mult mai important decât ceea ce spui. Comunici prin faptele tale MULT mai puternic.

Dansul este exprimare de sine, cântatul, scrisul, ORICE acţiune şi comportament al tău vorbeşte despre tine şi prin tine. Aşadar, trebuie să îţi descoperi şi trăieşti autenticitatea. Apoi comunicarea vine de la sine, pentru că ai învăţat să te exprimi prin toate canalele de comunicare şi nu ai nevoie de niciun curs pentru asta.

 

Învaţă doar să te exprimi PE TINE în mod autentic.

 

Odată ce înveţi să fii fericit nu vei mai putea să stai în preajma oamenilor care te fac să fii altfel decât fericit.

Oameni pozitivi, entuziaşti, ca ţine, care nu te fac nebun când le povesteşti visurile tale.

 

Ce înseamnă să comunici autentic?

 

Să fii sincer încercând să nu îi faci să se simtă prost pe cei din jur, dacă se poate.

Să spui ce gândeşti fără să îi răneşti pe cei din jur, dacă se poate.

Să nu ţii cu dinții să ai dreptate cu orice preţ.

Să ai curajul să nu fii de acord cu mulţimea dar nu dorind cu orice preţ să fii controversat sau nepopular, dacă se poate.

Dacă dai autenticitatea şi riscul de a fi criticat pe siguranţa şi nevoia de a fi acceptat mai degrabă decât să fii tu însuţi vei suferi unul sau mai multe din următoarele sindroame: anxietate, depresie, probleme cu mâncatul, dependenţă, furie, vină, resentimente şi durere sufletească inexplicabilă.

Nu te face mic. Nu te dezumfla. Stai drept şi tare cu picioarele bine înfipte pe pământul tău sacru.

Fii curajos în viaţa ta pentru a le da voie şi celorlalţi să fie curajoşi în viaţa lor.

 

Exprimă-te pe tine însuți

 

Aşa cum am spuns, exprimarea de sine se învaţă prin dans, pictură, poezie, haine. ORICE manifestare a ta este nepreţuită.

Vreau să îţi dau şi două exemple care mie personal mi-au plăcut enorm, despre ce înseamnă să te exprimi în mod autentic, fără frica judecăților celor din jur.

Avem o fată foarte drăguţă care îşi pune căştile cu muzică în urechi şi dansează în locuri publice însă nimeni nu aude muzica în afară de ea, şi tu: Dance like nobody's watching

 

Aştept cu maxim interes comentariile tale legate de ce înseamnă pentru tine să fii o persoană autentică.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

54 de răspunsuri

  1. si pe langa faptul ca asa evoluezi autentic, primesti bonus si fericirea. o vorba chinezeasca spunea ca esti fericit atunci cand ceea ce gandesti, ceea ce simti, ceea ce spui si ceea ce faci sunt acelasi lucru, adica tot la autenticitate ajungem. dar pentru asta nu trebuie renuntat si la ego?

  2. Da. Categoric. E foarte important sa ne exprimam autentic.
     
    Eu cand vreau sa ma exprim foarte autentic, de multe ori folosesc formula:
     
    <<Atunci cand se intampla …… ,  eu imi imaginez ……… , si ma simt ………….  .
    Ceea ce imi doresc este …………. .  >>
     
    Sau formula pentru relatii:
    <<Cand tu faci …… ,  atunci EU imi imaginez ……… , si EU ma simt ………….  .
    Ceea ce imi doresc (de la tine) este …………. .  >>
     
    PS.
    Si mai multe despre „straturi”, si ceapa.
    (scena din Shrek 1) 😀
    http://www.youtube.com/watch?v=x2m_hwDlntw

  3. ma poate ajuta cineva spunandu-mi cum sa dowlandez materialele pe care le primesc de la Pera? de cate ori incerc nu-mi iese. multumesc

    1. @laura12 Laura incearca sa dai clik dreapta pe „imaginea materialului” si clik „save as”, daca ai google chrome ca mine , atunci dai intai clik stanga pe acea imagine si abia apoi dai clik dreapta si „save as”. 
       
      Daca nici asa nu merge spune-mi care sunt materialele de care ai nevoie? Lasa-mi un mesaj cu mail-ul tau pe blog-ul meu si ti le trimit eu:) (poate asa merge) 
       
      Aici e blogul meu  >>  http://puterea-seductiei.blogspot.ro/2013/05/7-motive-pentru-care-nu-ai-femei.html <<  Lasa-mi un mesaj acolo:)

      1. @Alex111 multumesc colegule! imi place titlul blogului tau. am sa-l studiez, poate dezvolt ceva in paralel(motive pentru care nu ai barbati)
         
         
        )

  4. Ai dreptate si mi s-a parut interesanta nuanta data comunicarii, dar cum sta treaba in lumea afacerilor? Poti fi tu insuti acolo?
    Pentru  autocunoastere sunt de acord.
    Succes !

      1. @Pera Novacovici Daca ai putin timp, as vrea sa dezvolti putin pentru ca sa nu inteleg gresit. Te referi la faptul ca tot evoluand, valorile si convingerile se vor schimba pana intr-acolo incat elementele de autenticitate vor deveni apanajul unei sinceritati pure ( evident in business ), iar trasaturile autenticitatii tale se vor asemui cu calitatile unui negociator?

  5. Mie nu mi-a mers link-ul cu benzinaria… daca mai aveti careva probleme de genul, l-am gasit gasit pe youtube http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZNM0ENUCO5I

  6. Un articol bun. O mica observatie. Pentru a avea o comunicare reala, ea trebuie sa se deruleze la intersectia dintre ce intereseaza pe fiecare (cele 99% de care vorbeai) si ce poate accepta fiecare. Iar asta tine de persoana cu care comunici. Cea mai buna cale de a-l face pe celalalt sa se comporte asa cum iti doresti este sa il convingi. Dar asta presupune sa tii cont in egala masura de nevoile lui. Vezi, poate era bine sa spui ceva si de fereastra lui Johari, pentru ca nu intotdeauna imaginea pe care o avem noi despre noi este aceeasi cu ce cred ceilalti despre noi si exista riscul sa parem falsi. Si, bineinteles, faptele noastre sa nu tipe atat de tare incat sa nu ne mai auda ceilalti.

  7. voi oamenii ne faceti sa plingem…lacrimi de la ceapa lacrimi de crocodil se zice..sint unii ca mine ingeri .nici la nastere nu pling.adica cind sint loviti …

  8. Faine de tot exemplele date de tine Pera,cel putin tipul cu benzinaria..nota 20:))
    Articolul menit sa ridice moralul,eu unul te felicit pentru randurile de mai sus,la cat mai multe articole de genu’..
    Keep going man!

  9. Foarte frumos articolul!WOW!Trebuie sa recunosc ca nu sunt autentica in toate situatiile,dar citind acest articol ma face sa cred ca merita sa,fiu autentica in orce caz nu am nimic de pierdut,din contra de castigat.MULTUMESC PERA ESTI UNIC!

  10. Pentru mine a fi autentic inseamna sa te exprimi pe tine si cu bune si cu rele. Atat calitati, cat si defecte, pentru ca ele fac parte din tine.
     
    E mult mai important sa amplificam calitatile, decat sa incercam sa ascundem defectele. Cat timp nu ne ascundem defectele , consider ca suntem pe o cale buna catre autenticitate.
     
    Daca nu esti autentic cu oamenii din jur si incerci sa apri altcineva, cu timpul acumulezi frustrari, pentru ca la nivel subconstient mintea ta stocheaza informatiile astea si isi da seama ca te minti singur. 
     
    De exemplui te trezesti ca esti in depresie , cand ai prieteni in jur, dar ei nu sunt prieteni adevarati, sunt prieteni doar pentru ca ai „persona” (masca) pe care ei o vor. 
     
    La fel este si in relatiile de cuplu. Toate femeile spun:  Fii tu insuti! ce inseamna? ai fi autentic, adica exact ce a scris Pera mai sus. 
     
    In relatiile de cuplu, daca nu esti autentic , te trezesti nefericit si nu stii de ce: http://puterea-seductiei.blogspot.ro/2013/05/probleme-in-relatie-afla-care-e-cauza.html
     
    S

  11. Oamenii mari discuta idei…
    Nu ataca persoana, „ataca” ideea.
     
    Eu, personal, cand spun ceva, ma gandesc ca am intre mine si persoana din fata mea o masa…si pe acea masa imi pun ideile… din punctul meu de vedere si referindu-ma cat mai mult la mine, la ceea ce am inteles eu, la ceea ce imi place sau nu (despre CEEA ce a spus -despre idee -nu despre cat de desteapta sau de proasta a fost persoana ca a spus ceea ce a spus). Vorbesc DESPRE IDEE! Isi va apara spusele singura, ptr ca asta facem cu totii….e un principiu descris bine in Tehnici de persuasiune- influentare (manipulare) Robert B. Cialdini.
     
    In loc sa spun (eu)   N-ai inteles ce a spus Pera…spun (eu)  Pera a vrut sa spuna asa….  si in continuare, daca e sa primesc (eu) vreun raspuns de la tine, bine…daca nu, inseamna ca te-am facut (eu) sa-ti dai seama de ceea ce n-ai inteles.   N-ai inteles ar fi o palma, o insulta adusa persoanei inainte de a stii daca a inteles ce i s-a spus sau nu…  
     
    Daca sunt probleme la a intelege mesajul, pot explica mai bine.

  12. Inca ceva…Comunicarea nu tine neaparat de raspunsul pe care il primesti….   Poti sa-i expui unui fumator toate dezavantajele fumatului. Daca nu se lasa de fumat, nu inseamna ca ai vorbit la pereti.

  13. Ce inseamna sa comunici autentic?
    – sa ai curajul sa nu fii de acord cu multimea dar nu dorind cu orice pret sa fii controversat sau nepopular, daca se poate
     
    Sa-mi fie cu iertare, da` nu prea sunt de acord cu afirmatia de mai sus. Cum mai poti fii autentic fara sa-ti exprimi parerea. Sunt de acord in schimb, ca nu trebuie s-o impui devenind astfel nepopular.
     
    – sa nu tii cu dintii sa ai dreptate cu orice pret
    S-atunci, nu ne lovim de o lama cu 2 taisuri ?  Cei mai inteligenti, pot intelege alegerea .. da` nu cumva sunt sanse ca cei „mai slabi de inger” sa te ia de prost ? 
     
    – Sa fii sincer incercand sa nu ii faci sa se simta prost  pe cei din jur, daca se poate
    cum poti sa-i spui cuiva : nu-mi place alegerea vestimentara aleasa de tine azi ( fara sa se simta prost )

  14. Pera parca ne urmaresti vietile de undeva de sus si apoi scrii articole despre problemele cu care ne confruntam…
    Chiar cu cateva zile in urma am avut curajul sa spun ceea ce gandesc.Si acum imi dau seama ca  persoana careia m-am adresat a auzit 1% si 99 % a interpretat.

  15. Eu sunt Alfa si Omega, Eu incui si nimeni nu descuie dupa Mine, Eu descui si nimeni nu incuie dupa Mine!

  16. Foarte bun articolul,… imi confirma ca ma misc in directia care trebuie…. iti Multumesc.. pentru Tot.

  17. In viata intalnim si persoane care isi ascund esenta, masura in care pot reusi este in raport direct cu calitatea esntei , motivul pentru care o fac difera si el si-si are samanta in esenta sau se datoreaza mediului in care se afla , omul e un adevarat miracol cu bune si rele , asta pentru cine vrea sau poate sa invete din greselile altora .

  18. „Comunicarea reala poate exista doar intre doi sau mai multi oameni autentici, care lasa mastile deoparte si lasa mesajul sa fie transmis din esenta propriei fiinte si deasemenea recepteaza mesajul altora in adancul fiintei lor.”

  19. Va apreciez pentru articol. In particular putem atrage si ne putem inconjura de cei care gandesc in acelasi mod.

  20. Toata povestea asta cu comunicarea , eventual contra cost, este tot o iluzie… parerea mea . Societatea este gresit construita, iar lucrul acesta nu’i intamplator. 🙂

  21. FABULOS !!!!!!!!!!!!!!  ti se zbarleste pielea , la sfarsitul articloului, cu cele 2 paradigme (de fapt, doar prima, ca a doua este doar pentru  USA , cel putin mie imi da block for outside of USA)!!!! bineinteles, depinde de capacitatea fiecaruia cat de bine e ancorat in tabloul asta si ce inseamna pentru el autencitate ( pentru mine e echivalent cu cat de liber te simti fara constrangeri de orice fel ). si aici vreau sa mai adaug – LIMITA TREBUIE SA FIE CERUL !!!!!!!!!!  
    Vreau sa mai adnotez :
    1. gresesc eu sau ai sarit etapa cu Sex si relatii ??? daca da, poti sa imi dai linkul? multumesc
    2. O observatie – cu tot ce zici tu in materialul acesta sunt de acord cu o singura exceptie – daca  intreg rationament il privim din perspectiva Autenticitate = TRAIAESTE fara Limite ( doar cerul ) ; daca nu se pot asemui cele doua notiuni, atunci dpv al meu e o problema . nu sunt de acord ( ar fi mult de justificat )
    3. Legat de primul material video : e fantastica femeia !!!!! o lectie de viata pentru toti !!!! cred ca este o persoana implinita si superioara !!!!!!!! de barfit : acei oameni au fost atat de crispati , incat la sfarsit , nici macar nu au aplaudat si ei pentru curajul ei fantastatic si pentru show-ul gratis prestat !!!!!! cat de timorati putem fi , cat de sfiosi !!!! si nu numai romanii sunt, dupa ar crede unii !!!!! de asta , multi traim degeaba !!!!!!!! o paranteza : cand faceam cursuri de latino dance , mai exarsam in statie si in autobuz – reactie : insi care radeau , isi faceau cruce sau barfeau !!!! nici nu ai habar cate poti sa faci in mijloacele de transport !!!!!!!!!!  deci , asta e nivelul evolutiei de dezv pers al societatii !!!!!!!!!!!!
    felicitari , Pera , tii stindardul fiintei supreme cat mai sus posibil !!!!!!!!!

  22. Bun articolul si superhaios al doilea video, primul mi s-a parut exagerat. De ce ai vrea sa dansezi in aeroport cand acolo nu e locul potrivit pt asta?  Urmatoarea miscare ar fi sa faci sex in locuri publice fiindca asa ai chef si vrand sa fii autentic nu-ti pasa de ceilalti ? (e o exagerare, fireste, dar cred ca autenticitatea trebuie totusi sa respecte niste limite).
    Eu am fost eu insami de cand ma stiu, nu am simtit nevoia de masti decat poate in adolescenta si desi doua persoane importante din viata mea au afirmat despre mine ca langa mine nu se poate trai decat esential, mi-am pierdut si sotul (care desi a fost una din cele doua persoane cu afirmatia de mai sus, tot el zicea ca sunt „previzibila”) si nici prea multi prieteni nu am. De fapt constat ca prieteniile se leaga cel mai bine intre oameni cu masti, dupa criterii cam straine de ce ar trebui sa fie prietenia, se destrama din motive circumstantiale, ti se trage clapa exact cand nu te astepti, esti prieten cand ti se cere ajutorul, dar reciproca e mai putin valabila. Asa ca am ajuns sa accept sa fiu mai degraba singura respectandu-mi autenticitatea decat sa mai fac vreun compromis cat de mic ca sa nu pierd amicitia sau „dragostea” cuiva. Fireste ca e dureros sa constati ca in loc sa iti fie apreciata autenticitatea si sinceritatea sunte apreciate dedublarea si falsitatea – in general cam asta e lumea in care traim.

  23. Una este când îți asculți melodia singur și.nimeni nu te aude și una și buna este sa faci sa fii văzut de o lume întreagă !! Pentru mine sa fiu o persoană autentică sa fiu eu însuși indiferent de ce e în jurul meu,sa fiu eu naturală, prin ceea ce-mi place sa fac….sa fiu liberă sa ma exprim și fac ceea ce vreau fără nicio reținere. Oamenii nu acceptă să fii tu însuți dacă nu joci un rol nu ai ce cauta în grupul lor sau oricare legătură. Sunt eu nu pot fi ceea ce vor alții. Un pic de clasă în tot contează.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.