Un balaur numit incredere in sine – pastila de psihologie #3.1

In cateva cuvinte, de ce importanta increderea in sine?

Pai simplu.

Iti multiplici succesul in toate domeniile vietii si iti atingi adevaratul potential.

Cu alte cuvinte, in loc sa ai o slujba toata viata in care nu te poti exprima, banii nu iti ajung si treci prin viata plin de suferinte si depresii, ai 16 surse de venit pasiv care te fac milionar si iti permit sa ai nevoile de baza satisfacute astfel incat sa poti sa atingi si nevoile spiritual, acelea de a oferi ceva lumii din jur si de a face lumea mai buna.

Sau, alt exemplu. Daca ai incredere in tine, in loc sa ramai intr-o relatie de cuplu care nu te ajuta deloc sa evoluezi si te trezesti o persoana divortata la 40 de ani careia ii este foarte greu sa o ia de la inceput, ceri cu curaj de la viata si partenerul de cuplu sa evolueze alaturi de tine si daca nu e capabil, treci la ceva mai bun.

Hai sa vedem acum definitia stimei de sine.

Conform lui Nathaniel Branden, unul din cei mai respectati autori din lume pe tema stimei de sine ( aici ai una din cartile lui cele mai bune  traduse in romana http://www.amsta.ro/carte/Cei-sase-stalpi-ai-increderii-in-sine/8) increderea in sine se defineste astfel:

  1. Poti sa te descurci in orice situatie te trezesti aruncat de viata
  2. Stii SIGUR ca meriti sa fii o persoana fericita

O persoana cu incredere in sine priveste orice aparenta nefericire din viata, orice problema sau obstacol ca pe o oportunitate de a evolua si de a invata o lectie pretioasa.

De exemplu, daca dau bani imprumut unui prieten si nu ii mai vad inapoi, in loc sa consider ca sunt batut de soarta si nu pot avea incredere in mine, consider ca banii aia mi-au folosit sa imi cumpar precautie pentru data viitoare.

Sau daca partenerul de cuplu ma inseala, consider ca am scapat de un partener cu care oricum nu puteam avea o relatie cum imi doresc eu si am scapat de el cu ocazia asta pentru a face loc de ceva mai bun in viata mea.

Simti diferenta de atitudine? Acum priveste in jur si cati oameni cunosti care au aceasta atitudine pozitiva si cati vezi ca se planga toata ziua?

Asta e diferenta dintre incredere in sine scazuta sau crescuta.

Poti avea incredere in sine prea multa?

Nu.

Pentru ca increderea in sine inseamna sa te cunosti in mod realist pe tine cu adevarata ta valoare si capacitate.  Aroganta este exact opusul. Sa nu te cunosti pe tine deloc si sa te supraevaluezi pentru ca apoi sa fii adus la realitate de diverse lovituri pe care viata sau oamenii din jur ti le dau, asa cum si Icar a nesocotit sfatul tatalui de a nu se apropia prea mult de soare.

Oamenii cu multa incredere in sine se concentreaza pe fericirea lor prima oara stiind ca doar atunci cand suntem noi fericiti si avem tot ce ne trebuie putem sa oferim si celor din jur ajutor.

De exemplu, cand nu aveam bani si ma luptam ca sa fiu eu un om fericit implinit si fericit, nu puteam sa imi tratez parintii cu iubire si intelegere pentru ca aveam prea multe frustrari si ii consideram vinovati pentru anumite lcururi din viata mea.

Cand mi-am dobandit independenta pe toate planurile si am devenit un om implinit sufleteste, am ajuns sa imi iubesc parintii mai mult ca pe oricine, sa ii respect, sa imi fac timp pentru ei si sa imi doresc   sa ii ajut cat de mult pot. O schimbare de 180 de grade!

Bun.

Acum partea practica.

Vreau sa imi raspunzi intr-un coment la urmatoarele intrebari:

  1. Simti ca ai voie sa gresesti in orice domeniu al vietii si sa privesti orice esec sau greseala o lectie invatata? Spui tot timpul ceea ce simti in fata parintilor si a familiei? Urmezi o cariera care te pasioneaza si te face sa vrei sa fii tot mai bun in domeniul tau de activitate? Simti ca in relatia de cuplu evoluezi impreuna cu partenerul si comunici autentic fara sa pastrezi lucruri neexprimate in tine?
  2. 2. Ai voie sa reusesti in viata? Gandeste-te bine. Daca parintii ti-au spus tot timpul ca bogatii fura si sunt caractere murdare, nu ti-au dat voie sa fii bogat. Daca atunci cand erai copil ti s-a spus ca e foarte important sa te casatoresti si ca asa face orice om normal, nu te poti bucura de sex sau o relatie de cuplu care nu implica casatoria. GAndurile plantate in mintea noastra cand eram copii si tineri ne scad foarte mult increderea in sine daca nu sunt ganduri benefice pentru personalitatea noastra. Gandeste-te in ce domeniu al vietii nu ai succes si repet intrebarea. Cine nu iti da voie sa ai succes?

Aceasta este pastila de psihologie # 3.1

Urmeaza pastila #3.2 – despre stima de sine si corpul nostru fizic

#3.3 – despre stima de sine si relatiile de cuplu

#3.4 – despre stima de sine si bani

Cu respect,

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

47 de răspunsuri

  1. Dap… parintii au fost foarte buni in a-mi impune cu incapatanare limite, limite care erau proiectia increderii lor in sine medii spre scazute. Si cu cat fac ceea ce vreau si ce simt ca e bine pentru mine, cu atat ma simt mai apropiat de ei.
    Totusi, sunt unele lucruri pe care nu vreau sa le spun lor, deoarece sunt sigur ca nu ar intelege si ar incerca iar sa imi puna piedici. Numai de astea nu am nevoie.
    My recent post CS Brazi- voi îngheţa în iad

  2. Salut Pera,
    imi place evolutia ta, toti avem nevoie de sprijin moral. Eu oricum am muncit doar o scurta perioada a vietii ( 2 ani) experimental, pentru ca asa au vrut socrii ( adica fostii ca acum am altii noi). Dupa aceea am inceput sa fac bani. Banii se fac foarte usor daca stai in urma celor care ii cheltuie si ii strangi. Implinirea sexuala seobtine iar foarte usor daca ai incredere in tine si oferi la randul tau. Nu te astepta sa ai o diva in pat daca esti un pampalau. Fa femeia fericita, da-i ce vrea sa prtimeasca si vei avea totul de la ea. Ofera ce vrea ea,nu ce vrei tu. Prietenii se gasesc deasemenea usor. Trebuie sa iesi afara din cochilia ta si sa fi unic ( adica un pic "nebun"). Ce sa mai zic?! Eu am totul, prieteni, familie, in curand copii, bani, timp liber si sanatate(aici mai am un pic de lucru ca nu sunt perfect) si de aceea mi-am creeat chiar o afacere in acest sens.
    My recent post Saracia sau bogatia este o alegere

  3. pai si parintii la randul lor au fost "programati" sa gandeasca asa si asta transmit mai departe copiilor.
    sunt multi factori care au dus la aceasta programare care s-a perpetuat in timp, nu-i mai scriu aici, intelegi ideea……..
    de aici rezulta si situatia in care se gaseste majoritatea oamenilor – au o incredere in sine foarte scazuta si tot felul de griji isi fac……

  4. Am voie sa gresesc in orice domeniu. Dar de asemenea vreau sa nu mai repet acea greseala, si sa invat ceva din acea greseala. Vreau sa nu-mi mai reprezint greseala drept "esec", sa ii spun inconvenient temporar, sau un mod mai elegant de a relua lucrurile de la inceput, etc. Vreau sa recadrez acea "intamplare" intr-una care sa ma puna intr-o stare productiva, sa imi ofere un imbold pentru a actiona mai entuziast si mai motivat decat inainte. Consider ca DA. "Merit si am permisiunea sa iau tot ce e mai bun de la viata." Chestia cu parintii eu o vad in felul urmator, ei ne-au crescut asa cum au stiut, si sunt convins ca daca ar fi avut acces la informatiile pe care le avem noi, ne-au fi crescut altfel, cel mai important lucru, consider eu, este sa II IERTAM. Vreau sa iti multumesc PERA, deoarece datorita materialelor tale am devenit pasionat de dezvoltare personala, mi-am dat seama ce vreau sa fac tot restul vietii mele. O zi faina. http://www.artasuccesului.com/
    My recent post CUM definesti Tu curajul!

  5. Nu cred ca avem voie sa gresim chiar in toate domeniile pentru o data viitoare incerta cand vom repara…orice parinte doreste binele copilului sau…nu stiu daca increderea de sine este in procent maxim…

    1. Orice parinte vrea binele copilului… hmmm… foarte putini parinti inteleg ca binele pe care ei il doresc poate fi spre raul copilului… in primnul rand nu se gandesc ca pot sa fie cu mult sub capacitatea copilului de a intelege, deoarece acestia fiind minori vezi doamne nu stiu cu ce se manca viata…

  6. am observat din comentariile de mai sus ca sunt de acord sa greseasca in orice domeniu dar eu simt cu totul altceva sunt mai tipicar si perfectionist si nu sunt de acord si mi-e greu sa accept sa gresesc totul trebuie sa iasa perfect in viata chiar daca mai se intampla sa am un esec si asta ma face sa innebunesc si da acest esec il vad ca pe o lectie invatata dar dureaza putin cat sa imi revin.
    eU NU PREA LE SPUN PARINTILOR MULTE desi asa vrea sa comunicam mai mult dar ei si mai ales tata sunt indoctrinati cu conceptele invechite si de ceele mai multe ori ma da indarat pentru ca nu prea mai are speranta si gandeste negativ despre bani si bogati in general.Dar eu cred cu tarie ca pot lua ce este mai bun de la viata pot fi bogat pot avea totul si merit o viata mai buna.Multumesc pentru toate aceste articole.

  7. Da consider ca orice esec in oricare domeniu al vietii este un pas mai aproape de succes, alta lectie invatata.
    In proportie de 90% spun cam ce gandesc in fata familiei, 10% le pastrez pentru mine deoarece am mai multa incredere in potentialul meu decat are altcineva.
    Din pacate dupa ce ti-am citit articolul "Scolile au murit" am realizat ca dupa 16 ani in curand 17 ani de studii in cele mai diverse domenii am realizat ca multe dintre cunostintele de varsta mea ca nu ma pricep la nimic, si majoritatea care nu s-au dezvoltat paralel au ramas indoctrinati cu ideile impuse inca de mici.
    Ma straduiesc cat de mult pot sa comunic partenerei toate gandurile bune/rele care le gandesc din relatie, dar nu am la toate relatarile un feedback pozitiv sau macar inteles.
    Am dreptul sa reusesc in viata si o sa reusesc pe toate domenile propuse, singura persoana care ma va putea tine vreodata in loc sa realizez ceva sunt EU.
    Folositoare postarile, le citesc cu foarte mare interes.

  8. Da, am voie sa gresesc in cat mai multe domenii deoarece e singura cale spre succes.In orice domeniu privesc esecul ca o oportunitate de a invata si a incerca iar mai matur si mai pregatit.
    Intr-adevar, limite impuse exista, si de parinti si de societate, insa noi suntem singurii care decidem limitele propriei noastre fiinte.
    Cu toata bunavointa lor, parintii sau profesorii nu te pot indemna sa ajungi decat maxim acolo unde au ajuns ei, nu mai mult.
    Excelent articol!
    My recent post Atinge-ti visurile si independenta financiara alaturi de proiectul Avita Int

  9. 1:Da,e bine sa gresesti chiar in toate domeniile!Si e bine sa privesti orice esec o lectie invatata,cum fac eu acum in timp ce traiesc practic un esec si anume ca nu mai vreau sa lucrez intr-o televiziune care e la inceput din cauza ca nu suport orice sef…mai precis nu suport sefii mai prosti ca mine!De mica am avut o problema cu faptul ca taica-miu ,prof de mare fiind a suportat sa-i fie sef de tara un cizmar cu 4 clase…si de atunci ii ziceam ca eu u vreau s afac facultate pt ca daca seful tarii nu are facultate ,eu de ce sa am?inseamna ca se poate ajunge in varful tarii si daca nu ai facultati…:)taica-miu radea ca nu mai stia ce sa-mi zica!Acum am 39 de ani si 2 facultati dar am probleme ca nu suport sa-mi fie sef orice prost mai jos mental ca mine…!azi sefa mea de 21 de ani mi-a zis ca ar dori sa-i zic D-na Ioana,nu Ioana…am crezut ca nu aud bine:)))…in sfarsit maine imi dau demisia(s-au intamplat mai multe)
    Deci asta e problema mea si nu stiu cum sa o rezolv…intr-o zi o sa-i dau eu de cap…poate tata vroia sa fie seful meu cand eram mica si eu nu-l lasam…nu-mi dau seama!
    Oricum Pera…mi-e clar ca mereu intampin problema asta!
    Toate cele bune si ti-as fi foarte recunoscatoare sa-mi raspunzi:)

  10. As vrea sa te intreb si eu ceva referitor la increderea in sine.
    Avand in vedere ca cele 2 idei de baza, pe care le-am inteles din acest articol sunt:
    – ca trebuie sa ai mereu o atitudine pozitiva,sa fii in stare sa vezi oportunitatile si sa inveti cu fiecare "esec" ceva si
    – sa fii realist
    Intrebarea mea este daca tu crezi ca pentru a dezvolta increderea in sine se poate aplica un principiu de care vorbeai intr-unul din articole si as spune eu: in loc sa luptam pentru a scapa de acele defecte de care ne impiedicam, sa ne concentram toata atentia spre a descoperi si a ne dezvolta calitatile,care ne fac unici,astfel incat sa compensam orice urma de neincredere?
    Multumesc,

  11. Da,e bine sa gresesti chiar in toate domeniile!Si e bine sa privesti orice esec o lectie invatata,cum fac eu acum in timp ce traiesc practic un esec si anume ca nu mai vreau sa lucrez intr-o televiziune care e la inceput din cauza ca nu suport orice sef…mai precis nu suport sefii mai prosti ca mine!De mica am avut o problema cu faptul ca taica-miu ,prof de mate fiind, a suportat sa-i fie sef de tara un cizmar cu 4 clase…si de atunci ii ziceam ca eu nu vreau sa fac facultate pt ca daca seful tarii nu are facultate ,eu de ce sa am?inseamna ca se poate ajunge in varful tarii si daca nu ai facultati…:)taica-miu radea ca nu mai stia ce sa-mi zica!Acum am 39 de ani si 2 facultati dar am probleme ca nu suport sa-mi fie sef orice prost mai jos mental ca mine…!azi sefa mea de 21 de ani mi-a zis ca ar dori sa-i zic D-na Ioana,nu Ioana…am crezut ca nu aud bine:)))…in sfarsit maine imi dau demisia(s-au intamplat mai multe)
    E clar ca am o problema cu asta si as vrea mult Pera daca mi-ai putea spune parerea ta!
    Multumesc anticipat!
    p.s:poate tata s-a dat d efpat prea sef in fata mea in copilarie si acum nu suport asta…dar cum naiba sa rezolv???

  12. 1:Da,e bine sa gresesti chiar in toate domeniile!Si e bine sa privesti orice esec o lectie invatata,cum fac eu acum in timp ce traiesc practic un esec si anume ca nu mai vreau sa lucrez intr-o televiziune care e la inceput din cauza ca nu suport orice sef…mai precis nu suport sefii mai prosti ca mine!De mica am avut o problema cu faptul ca taica-miu ,prof de mare fiind a suportat sa-i fie sef de tara un cizmar cu 4 clase…si de atunci ii ziceam ca eu u vreau s afac facultate pt ca daca seful tarii nu are facultate ,eu de ce sa am?inseamna ca se poate ajunge in varful tarii si daca nu ai facultati…:)taica-miu radea ca nu mai stia ce sa-mi zica!Acum am 39 de ani si 2 facultati dar am probleme ca nu suport sa-mi fie sef orice prost mai jos mental ca mine…!azi sefa mea de 21 de ani mi-a zis ca ar dori sa-i zic D-na Ioana,nu Ioana…am crezut ca nu aud bine:)))…in sfarsit maine imi dau demisia(s-au intamplat mai multe)__Deci asta e problema mea si nu stiu cum sa o rezolv…intr-o zi o sa-i dau eu de cap…poate tata vroia sa fie seful meu cand eram mica si eu nu-l lasam…nu-mi dau seama!__Oricum Pera…mi-e clar ca mereu intampin problema asta!__Toate cele bune si ti-as fi foarte recunoscatoare sa-mi raspunzi:)

    1. poate ca ar trebui sa nu iti pese atat de mult, daca e ioana sau doamna ioana deoarece tu iti stii oricum valoarea si nu ai nevoie de recunoasterea ei. e clar ca tipa are super ego si probleme de inferioritate. cred ca e important sa nu-i raspunzi ego-ului tot cu ego. sau sa inveti sa mai lasi de la tine, sau sa incerci sa dovedesti sefilor ei directi ca tu esti mai capabila, fara insa a o vorbi de rau pe ioana. sau testeaza-ti limitele de suportabilitate mai mult ca pana acuma! nu cred ca poate nimeni sa iti dea un raspuns clar ce sa faci. tu trebuie sa descoperi

  13. 1.Ma, orice greseala, oricare, nu, din cauza ca is multe greseli care tot le repet, si doar nervi si dureri de cap am, is únele greseli care zic, mno cel putin am invatat ceva… dar nu toate.
    La mami si tati, mai mult la mami, ii zic cam totul… ii o chestie care ea mi-o impus, mai bine zis ma educat asa. Is chestii ce nu inteleg, nici eu de la ea nici ea de la mine, atuncea incercam sa ajungem la un acord.
    Dap, nam stiut in ce sa ma bag la inceput, dar am ales bine, istoria artei. Am pielea de gaina de fiecare data cand ma gandesc la pictoriii din holanda si belgia.
    Nup, pentru ca n-am partener de cuplu. Acuma, nu zic ca nu as vrea sa am partener de cuplu, dar pur si simple cand vine, vine.
    2. Eu vreau sa reusesc in viata, vreau sa fiu buna in cea ce fac, si merit daca lucrez, un cade supa din cer.
    Parinti miau zis sa dau tot din mine, sa fiu putin egoísta pt mine fara sa fiu rea, sa fac tot ce pot face, dar fara pacaleli si minciuni, ca asa nu o sa ma tem de nimeni si nici pe mine nu o sa ma pacalesc. Si ca tot timpul ce mi se intampla eu is de vina.
    Tati imi mai vb de nepoti, si de cum se duce mostenirea genética din om in om, ma cearta cand ma aude ca nu vreau sa ma casatoresc, mami se rade, ca ea imi zice ca o sa ma bata cum ma prinde ca ma duc la altar si car aman insarcinata. Un gand implantat din partea lui tati si a lui bunu, (desi tati nu mai zice asta) ii ca femeia i de natura rea si nui buna de nimic… Mno fiecare cu ale lui
    Cine nu iti da voie sa ai succes? Repet ce mi so zis de mica, eu is de vina de tot cea ce fac sau aleg sa fac…

  14. Imi plac articolele tale, te fac sa iti dai seama ca esti un om fericit(sau nefericit?).Sa spui sau nu tuturor lucrurile in fata nu e chiar cea mai buna solutie, trebuie sa te protejezi si sa ii protejezi pe cei dragi.Pot sa iti spun ce ma deranjeaza si totusi mai acord o sansa …parintilor ,daca nu sunt de acord cu parerea lor.

  15. 1. Simti ca ai voie sa gresesti in orice domeniu al vietii si sa privesti orice esec sau greseala o lectie invatata?
    Nu tot timpul, inca mi-e frica sa gresesc.
    2. Spui tot timpul ceea ce simti in fata parintilor si a familiei?
    Nu.
    3. Urmezi o cariera care te pasioneaza si te face sa vrei sa fii tot mai bun in domeniul tau de activitate?
    Cred ca, desi nu sunt sigur.
    4. Ai voie sa reusesti in viata?
    Da. Gand plantat de parinti: "ce gandeste lumea despre mine".
    5. Cine nu iti da voie sa ai succes?
    Acel cineva pot fi numai eu.

  16. Multumesc pentru materialele de calitate, ca deobicei. In legatura cu intrebarile, da, am voie sa gresesc, dar nu am voie sa nu invat nimic din ce am gresit. Si din nou da, am voie, pentru ca eu imi acord permisiunea de a reusi, si nu altcineva.
    Chiar daca este adevarat ca cea mai grea lupta o dam cu noi insine, trebuie sa constientizam ca doar noi suntem cei care ne putem conduce la realizari memorabile.

  17. Ave.Omul invata din greseli .Parintii sunt uneori [egoisti] in functie d e generatie si invatatura lor,poate si sperieti de nou ca orice om. Poti sa spui pur si simplu ce simti in fata parintilor,chiar de nu sunt de acord cu tine,dar atentie la modul lor de influentaresi la puterea ta de liber arbitru.Si totusi sa tinem minte ca parinti sunt totusi o baza de temelie s sprijinului etic moral si spiritual poate si financiar pt copil,depinde de mai multi factori.Si reusita vine din interiorul tau; invatatura,greseli,experienta,hotarare,pasiune,perseverenta,motivatie ,sustinere, bafta,etc.

  18. Da, am voie sa gresesc si sa reusesc in viata, consider ca si succesul si esecul sunt lectii pretioase.Cu toate acestea nu am o relatie si nici o cariera de succes.Dar sunt pe drumul cel bun 🙂

  19. Da greselile sunt doare lecti care trebuie invatate pentru a obtine succesul intr-un anumit domeniu, trebuie sa privim asa lucrurile deoarece daca dorim sa fim buni intr-un domeniu vom avea foarte multe obstacole de trecut pana ajungem sa stapanim acel domeniu.
    Am nevoie sa reusesc in viata sa fiu bun in domenile principale ale vietii.Si de multe ori eu nu imi dau voie sa am succes datorita obiceiurilor proaste si a mediocritati in anumite cazuri.
    My recent post Tu ai o viata sociala

  20. Datorita mediocritatii parintilor si "smecherilor" din scoala si liceu , nu sunt sigur daca pot spune ca am avut copilarie , dar de cand mi-am dat seama ca se poate si altfel , dezvoltarea personala a devenit o prioritate . In vara voi pune mai mult in practica ce am invatat din articolele gratuite , voi acorda cel mult 2 ore / zi , si daca nu ma va costa prea multi bani si timp , voi face si achizitii , fiindca sunt mult mai bune .

  21. Azi am avut o zi stresanta la servici, am preluat niste chestii de la un coleg. Mi-am adus aminte de textul de mai jos si m-am mai calmat..
    "O persoana cu incredere in sine priveste orice aparenta nefericire din viata, orice problema sau obstacol ca pe o oportunitate de a evolua si de a invata o lectie pretioasa."

  22. Salutare Pera
    In randurile urmatoare voi da un raspuns cat se poate de punctualla fiecare intrebare in parte.
    Sincer nu am privit niciodata asa circumstantele din viata mea. Acum imi dau seama ca se poate invata defapt din orice situatie asa zis negativa. Nu, pentru ca uneori imi dau seama ca i-as rani daca as face asta. Din punct de vedere al cariereiimi place ceea ce fac, dar nu reusesc sa ma mobilizez inca ca sa invat pentru examenul de rezidentiat (sunt medic stomatolog) din noiembrie. Inca nu am o relatie de cuplu, mai bine zis o relatie.
    Sigur,am aceasta atitudine de cand am dat din greseala peste situl tau "Personalitate alfa" cautand ceva pentru facultatea pe care o fac acum.
    Nu imi da voie sa am succes atitudinea si ideile preconcepute pe care le am despre femei.
    Vreau sa-ti multumesc pentru materialele inspirationale.
    Cu respect,
    Dr. Daniel Paval din Iasi
    My recent post Un balaur numit incredere in sine – pastila de psihologie 31

  23. Buna dimineata tuturor,
    sunt parinte de adolescent. Spun mereu ca fiecare are voie sa greseasca cu conditia de a fi invatat ceva din greseala. Incerc sa-i explic copilului meu doar sa se fereasca de greseli care ii pericliteaza sanatatea si integritatea psihica si fizica. Nu stiu daca e bine. de cele mai multe ori spun ca as fi fost o mama mult mai buna pentru a-l pregati in viata daca il lasam mai mult "de capul lui". Sa se descurce singur in diverse situatii. Totusi limitele impuse de catre parinti nu cred ca sunt pentru ca adolescentii, tinerii nu stiu ce vor ci mai ales pentru ca nu stiu cum sa faca. Adevarul este ca in circumstante asemanatoare fiecare reactioneaza diferit, in functie de diversi factori. Poate gresesc dar si din iubire se poate gresi. Si astept momentul cand tanarul meu copil sa ma iubeasca si sa ma respecte. O face si acum , sunt convinsa, dar instinctual.
    Si adultii se educa si se autoeduca.
    Impliniri tuturor

  24. am doar 15 ani, ce-i drept, dar articolele tale(daca-mi permiti) sunt foarte bune 😉
    revenind la subiect, voi raspunde la cateva din acele intrebari:)
    gresitul in orice situatie si invatarea din esec, clar, nu merge tot timpul…de exemplu, un accident de masina iti poate provoca moartea, prin urmare nu ai din ce sa mai inveti…trebuie sa fii intotdeauna precaut.
    sunt de parere ca toata lumea are dreptul de a reusi, iar cine te impiedica sa o faci, esti insusi tu.

  25. Bună Pera
    1. Deocamdată eu nu simt că orice eşec trebuie privit ca pe o lecţie învăţată.
    Nu spun tot ce simt în faţa familiei tot ce simt, în faţa părinţilor nici atât.
    Am un serviciu, este bine plătit, dar n-aş putea să spun că este ceea ce îmi place.
    În relaţia de cuplu evoluez împreună cu partenerul, dar rămân totuşi "unele"….neexprimate. (mă refer la mine).
    Voi continua în alt mesaj, deoarece nu m-i se dă voie mai mult.

  26. Continuare mesaj
    2.Bineînţeles că am voie să reuşesc în viaţă.
    Cine nu îmi dă voie să am succes?
    Nişte întrebări care nu îmi dau pace, şi sentimente care nu ştiu unde îşi au originea.
    Acestea ar fi:
    Momente de disperare.
    Sunt tristă şi supărată mai tot timpul, deşi nu las să se vadă.
    Nu ştiu de ce mi-e silă de mine.
    Îmi aduc aminte când eram mică şi vroiam să fac baie, simţeam silă faţă de mine.
    Vreau să mă cunosc mai bine, să mă plac mai mult, dar nu cunosc originea acestor sentimente. Pentru că eu cred că…dacă le cunosc pot să merg mai departe în dezvoltarea mea personală, şi atunci logic pot să mă ocup şi de restul…adică de ceea ce mă defineşte cu adevărat ca persoană.

    1. iubeste mai mult ex o floare o persoana munca pe care tu o prestezi si vei vedea ca iubirea se va intoarce cu mai multa putere spre tine decit ai transmis tu daca crezi ca nu ai suficienta putere roaga te la Dumnezeu si vei vedea minunea se poate ti o spun din experienta mea AI grija ce ti doresti cat i se v a indeplini totul in timp

  27. Salutare tuturor. Am sa incep prin a va comunica ca din experientele de viata pe care le-am trait pana acum am dedus ca increderea in sine duce la optimism iar optimismul si dragostea duc la o viata din care Nu iti va lipsi nimic. Unii dintre voi spun ca trebuie sa ne cunostem limitele eu zic ca singura limita a noastra este mintea. Ea ne face sa credem ca am avea vreo limita dar de fapt nu e asa , omul nu are limite ,sa ne gandim ca oamenii ca noi au ajuns miliardari in euro , cu ce se diferentiaza de noi? Fizic, cu nimic .dar mental cu foarte multe lucruri,au avut mare incredere in ei ,au crezut inainte de a vedea si au iubit ceea ce au facut . Va salut cu respect

  28. mi-a luat mult timp sa inteleg ca orice greseala e o lectie invatata, am cautat sa fiu intotdeauna omul perfect, dar de multe ori am fost fals si am facut doar sa fiu pe placul altora si nu al meu.

  29. Multumesc pentru materialele pe care le postezi. Raspunsuri: da, am voie sa gresesc, atata vreme cat fiecare greseala pe care o fac imi permite sa invat ceva si sa evoluez. Am o cariera pe care am ales-o din pasiune (sunt profesoara), insa momentan caut un drum nou, care sa-mi permita sa-mi folosesc mai eficient abilitatile si care sa ma ajute sa cresc. Partener… nu mai am. Mi-ar placea sa reusesc si sper s-o si fac. Acum sondez si invat lucruri noi; caut, ma caut si mai invat cate ceva despre mine. Cine nu ma lasa sa reusesc? Sper sa nu ajung sa-ti raspund la intrebarea asta, dimpotriva, sa-ti spun ca nu exista nimeni si nimic sa ma opreasca. Mai am de parcurs o bucata de drum pana acolo. Succes in continuare!

  30. 1. Da, eu pot s[ gresesc, caci asta ma face sa evoluez.
    Nu spun parintilor ce simt.
    Nu este cariera dorita.
    Relatia merge prost, la un nivel si mai jos de la care am inceput.
    2. Eu am dreptul la succes 100 %.
    Eu singur nu imi dau voie sa am succes, fiindca astept totul sa se intimple peste noapte.

  31. Am voie sa gresesc in orice domeniu. Nu ma deranjeaza sa invat din greseli. Fiecare greseala aduce cu ea posibilitatea de a invata lucruri noi.
    Nu spun tot timpul ce simt in fata familiei (aici inca lucrez), vreau sa imi dezvolt calitatile pentru a deveni o persoana importanta in viitor, iar in relatia de cuplu imi voi face cunoscute de acum inainte gandurile si nu le voi mai tine in mine.
    Voi reusi in viata, pentru ca toate gandurile implementate de familie si societate despre oameni bogati si casatorie pot fi inlocuite cu altele pozitive, benefice pentru mine.

  32. salut! da, am voie sa gresesc in orice domeniu al vieti , prob. e sa nu fac aceias gresala de mai multe ori . sunt divortat , dar nu am retineri in ami exprima gandurile , sentimentele . Urmez cariera care imi place si am vointa necesara sa evoluez , sa experimentez , nu imi este frica de necunoscut . momentan nu am o relatie de cuplu stabila , sunt in cautarea pers. potrivite .
    da , am voie sa am succes . domeniul in care am prob. este intemeierea unei fam. . mi am intocmit un plan bazat pe dezv. pers. , educarea vointei , descoperirea vocatiei , increderea de sine . la toate acestea ai contribuit TU PERA .usor , usor incep sa se vada roadele . ITI MULTUMESC !

  33. la intrebarea 2
    Tot de la tine am invatat ca din prea multa iubire parintii incerca sa ne directioneze pe un drum impus de rutina sociala…” Dute la scoala,gaseste-ti un job…”.
    Acum singura persoana care ma tine in loc sunt eu insumi cu scuzele pe care le mai gasesc …lucrez maine mai mult ca astazi sunt obosit ,sau…..:D,de mine depinde totul si sunt sigur ca voi reusi in tot ce imi doresc.

  34. Nu imi exprim tot timpul frustrarile in famile, nu lucrez intr-un domeniu in care sa consider ca pot ajunge cel mai bun… si sincer, in relatia mea is momente cand prefer sa nu spun unele lucruri care ma deranjeaza tocmai ca sa nu par gelos in fata ei, slab… e bine asta?

  35. Am citit toate comentariile si sunt placut impresionata de faptul, ca din ce in ce mai multi tineri invata cum sa aiba succes, cum sa se bucure de viata. Este minunat sa vezi ca sunt copii care isi inteleg parintii si vor sa faca ei mai mult, sa se dezcurce mai usor in viata decat au facut-o parintii lor. Eu sunt o persoana care anul asta implinesc 55 de ani si doar de vreun un an am inceput sa citesc despre ceea ce inseamna dezvoltare si evolutie personala si spirituala, in urma unei experinte mai putin placuta (sanatate). Multumesc pe toate caile posibile lui Dumnezeu pentru tot ce mi-a dat, bine sau mai putin bine, pt ca numai asa am reusit sa descopar viata cu adevarat. Mai am mult de lucru cu mine si cu cei din jur, dar cu ajutorul tau Pera si altora ca si tine, voi reusi sa fac tot ce n-am reusit pana acum. Iar daca este sa raspund la intrebarile tale as spune: 1.Omul are voie sa greseasca dar sa nu persiste prea mult in acea greseala …numai din greselile personale omul invata si se corecteaza.2. Succesul se obtine cand iti dai seama ca oricine poate sa aiba succes si nu tii cont de ce spune nimeni, ci doar de intuitia ta si bineinteles de pregatirea ta pentru viata. Iubiti-va familia si cultivati-va increderea in sine…este secretul tuturor realizarilor! Invatati-va copiii sa aiba incredere in tot ce fac, chiar daca nu tot timpul au rezultatele dorite, numai asa vor reusi! Cititi si invatati tot ce va ofera acest magician , Pera Novakovici. Cu stima

  36. Eu intodeauna cand fac un lucru pentru prima oara indiferent de ce este o dau in bara…deci da am voie sa gresesc. La partea cu cariera nu am raspuns pentru ca nu am gasit ce imi place momentan. Spun mereu ce gandesc si incerc sa fiu asertiv :)..n-am o relatie de cuplu. De ce sa nu am voie sa reusesc in viata? Ce ma opreste?  pai eu nu imi dau voie sa am succes pentru ca nu muncesc destul

  37. Acum imi dau voie sa gresesc, chiar daca inca sunt frustrata cand o fac. Acum cativa ani vroiam sa fiu perfecta, eronat desigur. Nu pot, pur si simplu sa comunic cu tata datorita traumelor din adolescenta. Sora mea nu poate comunica cu mine. Cu sotul comunic foarte bine, din punctul meu de vedere 🙂 eu vorbesc foarte mult si el trebuie sa ma asculte 🙂 Am investit foarte mult in cariera si am obosit. In subconstientul meu, nu-mi dau voie sa reusesc in viata, datorita modelelor de esec total preluate de la parinti : afectiune, relationare, bani. Sunt hotarata sa ma detasez de aceasta negativitate, stiu ca asta se va intampla, sper sa nu mai dureze foarte mult.

  38. This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.