Un pas simplu pentru a deveni un sclav modern (pas pe care majoritatea oamenilor îl fac)

Cel mai important lucru în viaţă pentru mine este libertatea cu toate sensurile ei.

Să fiu liber să fac ce vreau, să mă exprim cum vreau, să trăiesc cum vreau.

Din această cauză am avut veşnic probleme cu autoritatea. Părinţi, profesori, şefi, oameni care îmi spuneau ce să fac şi ce e bine pentru mine.

Să fii o persoană liberă nu este un ideal ci un scop obligatoriu pentru fiecare fiinţă umană, deşi mulţi oameni azi nu sunt liberi şi trăiesc cu lanţuri invizibile pentru că îşi fac cadou toate libertăţile de bunăvoie şi se trezesc când e prea târziu.

Trăim într-o lume în care 95% din populaţie, spre sfârşitul vieţii, este ori foarte săracă ori total dependentă de ajutor din partea guvernului, a familiei etc.

În Statele Unite, într-un sondaj de opinie, 93% din adolescente au spus că activitatea care le provoacă cea mai mare satisfacţie emoţională este să meargă la cumpărături.

Să existe oare o legătură între cifrele astea?

Trăim într-o lume în care părinţii şi societatea insistă şi impun tinerilor să urmeze sistemul educaţional pentru că astfel succesul în viaţă este asigurat.

Ceea ce nu discută nimeni este faptul că trăim vremuri în care transformările sunt rapide. Dacă începi azi o facultate, după 3, 4, 5 ani cunoștințele pe care le-ai acumulat nu mai sunt aplicabile pentru că tehnologia şi sistemul sunt schimbate.

Trăim într-o lume în care ne simţim obligaţi să satisfacem nevoile şi pretenţiile tuturor, numai ale noastre nu. Urmăm şcoli şi ne întemeiem familii pentru că aşa ni se spune că e bine de către oamenii care nu pot să ofere puterea unui exemplu bun.

Părinţi care zbiară la copii lor să ia note mari la şcoală şi să îşi găsească o slujbă pentru a avea stabilitate în timp ce chiar aceşti părinţi se plâng în fiecare zi de lipsurile pe care le îndură DUPĂ ce au urmat aceeaşi şcoală pe care o recomandă şi DUPĂ ce au muncit ani de zile la slujba care trebuia să le aducă stabilitate.

Trăim într-o lume în care familia şi nunta sunt accesorii obligatorii.

Cu divorţurile care ating o rată de 50% în unele ţări din Europa, lipsa de educaţie totală în ceea ce priveşte o viaţă sănătoasă de cuplu îşi pune amprenta puternic pe fericirea cuplurilor. Astfel că după sclipirea pe care o lasă la prima impresie, nunta, viaţa de familie, relaţia de cuplu, ceea ce urmează în spatele cortinei în viaţa de cuplu nu vedem în fimele Disney cu prinţi şi prinţese.

Trăim într-o lume în care adulţi de 50 de ani se comportă ca nişte adolescenţi de 14. Fără să îşi asume responsabilitatea totală pentru existenţa lor, continuă să facă pe victimele eterne.

În rândurile ce urmează am să îţi enumăr primul dintre lucrurile pe care eu le consider cele mai importante pentru păstrarea libertăţii şi fericirii individuale.

Sunt lucruri pe care eu însumi le-am greşit prima oară, am suferit şi apoi am învăţat pe calea mai grea ce am de făcut.

Acum sper să te ajut să scapi de lanţurile grele, invizibile, dar extrem de împovărătoare ale lipsei de educaţie în lucrurile care contează cu adevărat în viaţă.

Cu lucrurile de mai jos ar trebui să înceapă şcoala, nu cu un exerciţiu de testare a memoriei ce durează 16 ani (cu tot cu facultate) în care eşti doar pus să memorezi şi să reproduci informaţie fără să îţi dezvolţi abilităţile de care vei avea atâta nevoie pentru bunăstarea şi fericirea ta.

Cheltuiala compulsivă. Nevoia de a impresiona

Oamenii cheltuie bani aşa cum mănâncă. Adică compulsiv.

Există un mecanism psihologic care vine în ajutorul marilor corporaţii şi ne dăunează nouă enorm.

Exprimarea personalităţii prin cumpărături.

În toată mass media vedem cum oamenii sunt încurajaţi să cumpere produse pentru a-şi creşte stima de sine şi valoarea în ochii altor oameni. Fii diferit cumpărând ceva. O să fii mai sexy dacă te dai cu un anumit deodorant. Banii tăi vor fi în siguranţă la noi. Mai ştii sloganul "Dormi liniştit. FNI lucrează pentru tine"?

Prosteală la scară largă pentru suflete naive şi slabe.

Marile corporaţii au interesul să îţi ia banii pe care îi faci (şi care de obicei nu sunt mulţi) aşa că se folosesc de mass media şi îţi spală creierii cu emisiuni, reclame şi ştiri care să te facă să te simţi inadecvat, că nu eşti destul de bun, să ai o stimă de sine scăzută, şi să te facă să CUMPERI ceva că să îţi iei medicamentul care te va face să te simţi bine. Până data viitoare când ai bani de cheltuit.

Nu mai mâncăm pentru a ne simţi bine, pentru a fi sănătoşi şi productivi.

Mâncăm ca să obţinem o clipă de plăcere şi pentru a uita în acea clipă de durerile noastre emoţionale profunde. Mâncăm aşa cum luăm un medicament. Un medicament pentru uitare care din păcate are un efect de scurtă durată. Cumpărăm din aceleaşi motive. Plăcerea de o clipă.

Să crezi că statutul tău social, respectul şi stima de sine vor creşte dacă îţi cumperi maşină, haine, obiecte este cea mai mare prostie a secolului nostru de mari consumatori.

Şi de naivitatea aceasta profită cei care vând aceste obiecte. Oricine şi-a cumpărat o maşină ca să impresioneze, haine, obiecte care credea că îl vor transforma în alt om, sunt sigur că poate oferi mărturie că nimic nu s-a schimbat după ce emoţia de moment a cumpărăturii a trecut.

Câţi dintre noi nu au spus: "dacă aş avea acel obiect, aş fi cel mai fericit din lume şi nu mi-ar mai trebui nimic”, doar ca să ajungem să ne dorim altceva la o săptămână după ce ne-am îndeplinit visul.

Şi eu am crezut că hainele de firmă îmi vor aduce succes cu femeile.

Şi eu am crezut că maşina îmi va creşte statutul social.

Şi eu am crezut că dacă o să am laptopul acela special o să pot să îmi fac treaba de 10 ori mai bine.

Până când le-am avut şi am văzut că eu sunt la fel. Rezultatele mele nu sunt altele. Stima şi respectul meu de sine au crescut doar când am lucrat la adevăratele cauze ale problemelor mele, care erau ÎN INTERIORUL MEU. Rezultatele au început să apară doar când am început să îmi dezvolt abilităţile şi personalitatea.

Acum, vreau să trec la problema de 100 de ori mai gravă decât tot ce ţi-am descris mai sus.

Credite și împrumuturi

Atunci când ai acest gen de comportament pe care l-am descris mai sus şi faci toate cumpărăturile acestea EMOŢIONALE pe CREDIT ŞI ÎMPRUMUT, în acest moment sapi o groapă din care probabil nu vei mai ieşi toată viaţa. Acest gen de comportament , cumpărăturile pentru a simţi o emoţie de scurtă durată, este cea mai sigură cale de a te îndepărta de adevărata avere şi bogăţie pe care o poţi dobândi începând de la 0.

Nu există rău mai mare pe pământ în acest moment, un pericol mai mare pentru libertatea ta decât creditele şi împrumuturile pentru a cumpăra lucruri care îşi pierd valoarea.

Am urmărit programul lui Eben Pagan, "Self made wealth" , care m-a inspirat pentru acest articol, în care se vorbea despre aceste lucruri. Şi era o poveste:

Acum 100 de ani, când europenii vroiau să emigreze în Statele unite însă nu aveau posibilitatea, semnau contracte cu americani care le finanţau emigrarea. În schimb, aceşti oameni se angajau să devină servitori ai lor pentru o perioadă determinată de timp. 1 an, 2 sau 3 până când era achitată datoria.

Problema era că din cauza lipsei de educaţie, aceşti europeni nu ştiau să găsească în acel contract condiţii şi comisioane ascunse (cam cum e şi azi cu contractele de creditare) şi astfel pe măsură ce anii treceau deveneau şi mai datornici în loc să le scadă datoria. Astfel ajungeau sclavi pe viaţă.

Atunci când mergi la cumpărături şi mai ales când o faci pe credit, în mintea ta se petrece următorul proces:

Îţi spui că va veni o promovare, mărire de salar, moştenire, îţi va ieşi afacerea aia ce o plănuieşti de mult şi că nu va fi problemă să te mai încarci cu o sumă lunară de câteva sute de mii sau milioane. Problema e că mintea raţionalizează totul în favoarea deciziei de cumpărare şi de cele mai multe ori, lucrurile pe care le aşteptăm, banii ăia mulţi ce trebuiau să vină, nu mai vin, însă datoria este acolo şi trebuie plătită.

Astfel, te oferi voluntar ca să devii sclav al datoriilor tale.

Astfel, îţi amanetezi viitorul, pentru că tot ce faci sunt compromisuri pentru a-ţi putea achita datoriile. Sistemul este în aşa fel pus la punct încât dacă ai datorii neplătite să nu mai poţi face nimic. Nu mai poţi avea proprietăţi, firme, conturi, nu mai poţi să construieşti ceva care să îţi aducă avere şi bogăţie în mod legal.

Eşti un sclav în toată puterea cuvântului, prizonier în groapa pe care singur ai săpat-o.

Hai să vedem motivele pentru care oamenii au ajuns în situaţia asta:

1. Programarea negativă

Programarea negativă constă în faptul că oamenii au un creier care emoţional, îi îndeamnă să accepte recompensa imediată, deşi acest lucru dăunează pe termen lung.

Creierul ne îndeamnă să avem ACUM ce se poate avea, fără să conteze ziua de mâine, la fel cum urşii acumulează grăsime pentru lunile de hibernare, şi oamenii acumulează ACUM ca şi când mâine nu mai există.

Problema e că mâine există şi devine azi, un prezent care a fost sacrificat pentru plăcerea mică de ieri.

Aşadar, în primul rând, e foarte important să depăşim această programare negativă şi să învăţăm să trăim azi pentru ca ziua de mâine să fie abundentă din toate punctele de vedere. Să învăţăm să sacrificăm prezentul pentru un viitor lung şi prosper.

2. Nu suntem pregătiţi pentru aceste vremuri

Azi totul se petrece în viteză. Oamenii nu sunt pregătiţi să trăiască în ritmul acesta. Dacă părinţii noştrii mergeau la şcoală şi căutau o slujbă de la care să iasă la pensie, astăzi nu mai poţi fi sigur că până termini şcoala, industria sau domeniul de activitate pentru care te pregăteşti va mai exista.

E nevoie să scapi de mentalitatea de "angajat", mentalitatea sărăcăcioasă de a-ţi vinde timpul, orele din viaţă pentru un salar. E timpul să te concentrezi pe cum să devii acea persoană competentă şi capabilă să rezolve probleme şi să ducă la bun sfârşit proiecte. Să investeşti în educaţia ta şi abilităţile tale. Altfel nu vei supravieţui în mediul economic a cărui eră deja a început.

3. Relaţia emoţională proastă cu banii

Iubim şi urâm banii în acelaşi timp. Îi iubim pentru că ne pot aduce ceea ce ne dorim, îi urâm pentru că au o anumită putere asupra noastră.

În familiile care nu sunt bogate, încă de mici, copii sunt educaţi în ideea că bogaţii sunt răi şi că au făcut lucruri rele ca să ajungă să aibă mulţi bani.

Orice pădure are uscături, dar cum vrei tu să fii ca cineva pe care nu apreciezi şi de care nu îţi place?

Adică cum vrei să fii bogat dacă nu îţi plac bogaţii?

E important să nu judeci dacă nu eşti în cunoştiinţă de cauză şi să cauţi în familia ta ce anume din educaţie a fost greşit în privinţa banilor.

4. Obiceiurile proaste

Mâncatul compulsiv, cumpărături compulsive, datorii permanente.

Acestea sunt lucruri care ne îndepărtează în fiecare zi de bogăţia adevărată. Obiceiurile proaste sunt mai greu de înlocuit pe măsură ce trece timpul. Cu cât mai repede cu atât mai bine.

Dacă e să fim sclavi, atunci să fim sclavi doar ai pasiunilor noastre, ai viitorului nostru strălucit şi al cauzelor pe care le susţinem, a valorilor noastre.

Ok. Acum că am vorbit de problemă să vedem şi soluţia.

1. Devino adult

Gata. S-a terminat. Acum e vremea să îţi asumi responsabilitatea. Nu te mai poţi gândi că altcineva va trebui să îţi rezolve problemele în timp ce tu poţi să cheltui. E timpul să nu mai fii o oaie care trăieşte din inerţie şi să devii un adult responsabil de viaţa şi viitorul tău. E timpul să devii o persoană educată şi informată, care se pregăteşte să fructifice oportunităţile când ele apar.

2. Învaţă diferenţa între valoare şi bani (valoarea aduce bani, nu invers)

Dacă te concentrezi pe bani nu vei face niciodată bani. Cum se fac banii? Cineva are de oferit ceva ceea ce alţii percep valoros. De la pastă de dinţi până la maşini, cărţi şi orice lucru care costă bani.

Tu ce ai valoros de oferit? Angajatul clasic îşi imaginează că dacă îşi vinde timpul (8,10,12 ore pe zi) este îndreptăţit să fie plătit. Ei bine, cât valorează acele ore luate din viaţa ta şi vândute ? Merită investiția asta? Să îl faci pe altul bogat cu orele vieţii tale în timp ce tu primeşti nişte fărâmituri? Dacă îţi place, continuă.

Dacă nu îţi place, învaţă să creezi valoare, să îţi dezvolţi abilităţi care să te facă o persoană valoroasă. Abia atunci vei începe să faci bani adevăraţi, când vei înţelege ce însemană valoarea.

3. Investeşte, nu cheltui

O maşină este o cheltuială proastă dacă nu produce bani. Pentru că va continua să consume bani fără să producă.

O barcă de rafting este o investiţie bună, pentru că va produce bani când este pusă în slujba unei afaceri.

Aşa să gândeşti de acum. Orice lucru pe care îl cumperi, e o cheltuială sau o investiţie?

Un calculator performant, o conexiune rapidă de internet sunt o investiţie bună pentru că te poţi educa şi poţi crea valoare multă cu aceste unelte.

O plasmă este o cheltuială proastă.

Să cheltuim mai mult în fiecare luăa pentru o mâncare foarte sănătoasă, vitamine, fructe, e o investiție pentru că te fac o persoană mai puternică, mai productivă, mai sănătoasă şi poţi crea valoare, poţi face bani mai mulţi.

Mâncatul la fast-food este o cheltuială foarte proastă.

Dacă poţi implementa aceste concepte, am convingerea că viaţa ta se va schimba ENORM de mult în bine.

Cele mai importante 3 lucruri încare să investeşti:

Bunuri ce produc bani.
Educaţia ta.
Relaţii cu oameni valoroşi şi care pot produce valoare.
Acum hai să facem un exerciţiu:

Gândeşte-te o clipă care sunt consecinţele acţiunilor tale?

Te îndrepţi spre libertate sau sclavie?

Construieşti fundaţia pentru success sau groapa în care vei rămâne toată viaţa?

Preferi beneficiul mărunt pentru satisfacţia pe termen scurt, sau poţi sacrifica plăcerea de moment pentru fericirea adevărată pe termen lung?

Dacă ţi-a plăcut acest articol lasă-mi un comentariu. Aştept să răspund cu plăcere la orice întrebări şi provocări.

Dacă vrei să înveți mai multe despre cum să devii independent financiar și cum să îți îmbunătățești relația cu banii, am pentru tine audiobook-ul Fabrica de bani.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

118 răspunsuri

  1. Buna dimineata !
    Primul pas este constientizarea, al doilea actiunea … urmeaza sa incepem sa gandim pentru noi… si sa-i invatam si pe copiii nostri sa faca la fel… superb articol… si extrem de actual. Cu asta este necesar sa inceapa educatia 🙂
    Sa ai o zi frumoasa,
    psiholog Mirela Horumba
    coordonator programe parenting Gifted Educaation

  2. Cred ca este unul dintre cele mai importante articole pe care le-ai scris. Cred ca este foarte important ca oamenii sa inteleaga ca ei sunt stapanii vietilor lor, si nu vine nimeni sa ia decizii pentru ei.
    Astept cu nerabdare urmatorul articol pe aceasta tema. Eu la randul meu spun tuturor prietenilor mei aceste lucruri, incercand sa ii trezesc la realitate si sa ii fac sa isi ia viata in propriile maini, pentru a o face mai buna.

  3. Super, super articolul acesta, cred ca si frecventa cu care primesc notice ca ati mai publicat cate un articol nou este ideala! Mi-ar placea sa vorbim mai detaliat despre fiecare dintre cele trei lucruri importante in care sa investesti… cu exemple, cu intamplari, cu Romania…

  4. Felicitari pentru articol. E adevarat ca sistemul educational nu te invata cum sa investesti pentru a fi liber si din punct de vedere financiar. Astfel s-ar eradica sclavia. Dar vestea buna ca exista oameni, carti, de la care poti invata sa fii liber.E un drum anevoios dar merita din plin.

  5. Felicitari pentru articol. E adevarat ca sistemul educational nu te invata cum sa investesti pentru a fi liber si din punct de vedere financiar. Astfel s-ar eradica sclavia. Dar vestea buna ca exista oameni, carti, de la care poti invata sa fii liber.E un drum anevoios dar merita din plin.

  6. E ok articolul. Un indemn la responsabilitate si gandire pentru sine. Singura problema cu care as putea sa te provoc e urmatoarea: ai nevoie de un capital de inceput. Pentru orice, doar sa incepi. Sa incepi o educatie care iti va crea abilitati speciale. Sa incepi o afacere care te scoate din groapa. Sa pleci in State ( e doar un exemplu ) ca sa iti iei viata de la 0.
    Si atunci, de unde sa investesti banii aia? Ca pana la urma, sunt o investitie clar. Te apuci sa muncesti in ceva posturi de mizerie si exista pericolul sa ramai acolo. Doar tu te poti scoate de-acolo, prin perseverenta si viziunea pe care o ai.

  7. Salutare!
    Mie mi-a placut articolul si mai ales SOLUTIA ! 🙂
    INVESTITIA este o solutie de calitate superioara si de asemenea este O MOTIVATIE sa investesti.
    O vreme pina acum, incepusem sa fac investitii, adica sa cheltui rational.
    E o idee foarte buna, care o apreciez ca FEEDBACK, ideea de investitie (dupa caum am mai spus – doar accentuez), fiindca a cauta o investitie in tot ce faci e o ideea mai mult decit rezonabila pentru a obtine libertatea (chiar) in orice domeniu. Si totul incepe de la schimbarea gandurilor, adica de la schimbare proprie, spre un alt EU, mai bun, mai vigoros, mai puternic si mai caitativ.

  8. Este un articol extraordinar si foarte actual, cred ca avem nevoie cu totii de educatie in acest sens pentru ca am fost invatati sa fim dependenti de stat, de societatea in care traim si sa asteptam ca statul sa ne rezolve problemele. Insa ,nu constientizam ca in acest fel nu mai suntem liberi ,ci devenim dependenti.
    Trebuie sa recunosc ca acest articol te cam pune pe ganduri …. dar cred ca e un lucru bun pentru ca numai constientizand poti schimba ceva. Astept cu nerabdare continuarea….
    Sa ai o zi frumoasa!!!

  9. Ce sa zic,mi-a placut ce am citit,pt k am citit cuvintele dumneavoastra care exprima exact ce zace in sufletul meu..acuma,problema e alta: CUM fac sa reusesc sa sterg cu buretele din creierasul meu toate imbecilitatile comuniste ce mi le-au bagat cu totii in cap(tinand cont ca la cei 22 de ani am „prins” 2 ani de comunism,dar mai grav:inca sunt inconjurata de comunisti&copii de cumunisti la fel de spalati pe creier)
    CUM sa reusesc sa-mi ating obiectivele cand efectiv mi-e sila de mine ca nu pot sa-mi revin,sa ma pun pe picioare si sa ma apuc de desenat sa pot trece cu BINE de admitere si sa incep facultatea(arhitectura) sa pot face in sfarsit doar ce-mi place,sa cunosc oameni de calitate,sa vad lumea.
    CUM???ca asta e problema,stiu foarte bine ce-mi place,ce vreau de la viata,si totusi nu pot trece de acest prag care ma tine legata in lumea asta mizerabila,si imi vine sa ma bat singura ca nu pot 🙁

  10. Despre ce conditii si comisioane acunse este vorba in acel contract?:)
    Acest articol este util si mi-a placut foarte mult:) Astept si urmatoarele! Ceau si numai bn:-h

  11. Multumesc Pera Novacovici. Articolul e fff bun .Pentru mine si fiul meu vine exact la momentul potrivit .Si sper ca fiul meu, cu ajutorul articolului tau , sa inteleaga ca indemnul meu e spre binele lui.

  12. In mod sigur ma indrept spre libertate doar ca pasii sunt cam mici dar neaparat trebuie sa ies din .Da am avut obiceiuri proaste,nu mai am acum;am 25 de ani de cuplu si 2 copii ,nu am fost sclavul statului doar ca am caqzut in plasa unora in care am avut prea multa incredere si am pierdut.Acum o iau de la inceput,am sustinerea morala a jumatatii mele.Esecul meu m-a imbolnavit adevarat dar sper sa mai am timp sa ma rezolv.Nu cumpar nimic inutil de 5 ani,nu ne intereseaza reclamele,mancarea fastfood,haine inutileetcsi copiii mei au o educatie sanatoasa nu stiu cata importanta are dar sunt musulmani.Cred ca greseala a fost acolo undeva in nehotararea pe care teritoriu sa ne stabilim,la mine sau la ea.E mult de spus,nu cred ca asta intereseaza ci pasii pe care ii fac acum in timpul real.Sa auzim de bine de la toata lumea

  13. Salut
    Multumesc pentru incurajari si aprecieri. Sunt obisnuit sa ofer incurajari dar e asa cum zicea decana mea de la psihologie, incurajarea este eficienta pentru orice persoana, indiferent de varsta, educatie, statut social asa ca am nevoie de o clipa sa ma bucur de toate incurajarile voastre…


    GATA 🙂
    Acum, vreau sa raspund lui Iulian si Sorinica.
    @ Iulian – Spui ca e nevoie de un capital de inceput. Din experienta mea asta e cea mai folosita scuza de catre oameni pentru a lasa timpul sa treaca si sa evite actiunea propriuzisa.
    Hai sa iti zic cum am inceput eu. Odata ce am stiut ca singurul lucru pe care vreau sa il fac toata viata este psihologia, am renuntat la slujba din IT pe care o aveam, am lasat in urma 5 ani de Politehnica, am renuntat la tot grupul meu social din acel moment si am ajuns la psihologie, cu plata. Nu aveam nici bani si nici nu stiam de unde o sa fac rost, dar eram fericit ca imi urmez visul. La sfarsit de an scolar, aveam o situatie atat de proasta financiara incat mai erau 3 zile in care puteam sa platesc si secretara mi-a dat ultimatum. In noaptea ce a urmat am PLANS pentru ca mi-era ciuda. De ce un tanar care tot ce vrea e sa se educe si sa fie bun in ceea ce face trebuie sa intampine asa obstacole. Vroiam doar sa ma educ, nu sa arunc scoala in aer. 🙂
    Apoi m-am folosit de furia ce o aveam in mine si am hotarat ca in cel mai rau caz am sa renunt la scoala, o sa lucrez din nou si am sa ma intorc, dar am sa fac facultatea de psihologie si daca e ultimul lucru pe care il fac. Totusi, am zis ca nu am sa renunt decat dupa ce am facut tot ce pot. A doua zi am mers si am facut efectiv cheta la toti prietenii mei. Am strans banii si mi-am platit scoala.
    Niciodata nu am mai avut asa o situatie finaciara desi au trecut 5 ani de atunci. Afacerea pe care o am acum sunt o familie de situri, ale mele si ale colegilor mei pe care ii am alaturi si ale partenerilor nostrii. VIndem carti, facem traninguri, team-bulidingu-uri, evenimente, toate astea in timp ce ne gandim cum sa extindem tot ce facem si ne educam in continuu. Traim din asta si avem un stil de viata suprinzator de bun pentru niste tineri din Romania care au avut doar niste vise asa ca multi altii.
    Nu am investit niciun ban in tot ce am construit pana acum. Asta e lectia pe care vreau sa o inveti in urma a tot ce am scris. Ne-am folosit doar de pasiunea noastra, de mintea noastra si de relatiile excelente pe care le-am creat cu oameni ca noi. Toate astea au durat. In primii 2 ani de facultate nu aveam experienta si cunostiinte sa pot ajuta pe altcineva dar am investit in mine si educatia mea ca sa vina ziua cand voi putea cere bani pentru valoarea pe care o ofer. Am investit in mine si a fost cea mai buna invesitie posibila.
    Vreau sa te rog sa scapi de convingerea asta limitativa, ca ai nevoi de capital. Tot astepand dupa capital o sa imbatranesti gasind scuze. Din faptul ca mi-ai scris pe blog deduc ca ai un calculator si internet. E tot ce ai nevoie sa incepi o afacere de succes. Dar ai nevoie de o dorinta adevarata si autentica, o pasiune care sa nu se lase stinsa nici de cele mai mari obstacole. Iti doresc succes. Daca nu reusesti, in Decembrie planuiesc un eveniment de 4 zile in care sa descriu cu lux de amanunte cum se incepe o afacere online de la 0 cu o suma infima si care aduce profit de la prima vanzare 🙂
    Inca odata, succes.
    @ Sorinica
    La fel ca si Iulian, mintea ta e concentrata pe obstacol, nu pe dorinta ta.
    Vrei la arhitectura? Fa-ti dosarul si MERGI. Stai acolo la usa pana iti vine randul, depui dosarul si mergi.
    Eu nu vad obstacolele si sunt convins ca ele sunt doar in mintea ta. Eu cand am mers la psihologie, atat de tare imi doream incat atunci cand nu eram sigur ca am sa intru nici macar la cu plata, eram pregatit sa fac o cerere la decanat si sa le zic ca o sa imi platesc scoala si imi aduc scaun de acasa doar sa ma lase sa merg :). Asta e atitudinea si starea de spirit pe care e important sa le ai cand iti doresti ceva.
    Apropo de atitudine, au fost 2 avanpremiere la filme, la cinema la Mall in Timisoara. La ambele filme au fost rezervate toate locurile cu saptamani inainte si nu mai erau locuri. Distractia noastra a fost sa intram la film in ciuda obstacolelor ca sa ne dovedim ca atunci cand iti propui ceva si nu te uiti la obstacole, reusesti.
    La primul film am cumparat bilete la alt film si ne-am strecurat la cel pe care il vroiam. Am stat pe scari dar ne-am distrat de minune.
    La al doilea, prietena mea a insistat la un baiat de acolo pana cand a cedat psihic si i-a dat rezervarile altora ei :))
    Lectia de aici? Nu am luat in considerare posibilitatea ca nu o sa intram la filmul care vrem. Stiam ca o sa intram dar nu stiam inca modalitatea. Atitudinea asta mi-a adus cele mai multe beneficii in viata. Cu bun simt, dar hotarat, super determinat si motivat.
    Sper ca am reusit sa va raspund la intrebari si le astept cu placere pe urmatoarele.
    Succes tuturor in educatia financiara

  14. Cineva mai sus a spus ca primul pas este constientizarea, iar al doilea este actiunea. Vad in jurul meu foarte multe persoane care refuza constientizarea, sau adopta o atitudine gen „dar asta nu e pentru mine, eu sunt mic, abia ma pot descurca cu ce am, eu nu pot sa fac asta”.
    Intrebarea mea este: cum putem trata cu astfel de persoane? Cum putem ajuta sa constientizeze?
    Multumesc pentru un articol impecabil.

  15. Super.Continua. Apreciez faptul ca nu te sfiesti sa folosesti cuvantul "sclav", cand descrii angajatul. Oamenii refuza sa creada ca sunt sclavi pentru ca ei zic ca au parte de anumite "beneficii", dar adevarul e ca atunci cand cineva iti spune la ce ora poti sa mananci, cand poti sa pleci acasa, cand primesti o marire de salariu, etc de fapt el e in controlul tau, deci esti SCLAV.
    Robert Kiyosaki(pe care multi il cunosc pt cartea lui Tata bogat, tata sarac) a inceput sa scrie o carte noua pe care o poti citi online sau o poti printa pana cand o publica.Pe 26 iunie spunea ca mai sunt mai putin de 2 saptamani pana cand poti sa o citesti. Aici o puteti gasi http://www.conspiracyoftherich.com . E critic de important sa citesti aceasta carte ca sa stii cum sa te protejezi de vremurile care vor veni. El vorbeste acolo de cele noi 8 reguli ale banilor, de ce nu suntem invatati la scoala despre bani, cele 3 forte financiare care fac ca oamenii sa munceasca din greu si totusi sa se chinuie financiar: 1.Taxele. 2. Datoriile 3. Inflatia despre care copii ar trebui sa invete neaparat la scoala,De faptul ca oamenii vor fi ori bogati ori saraci, clasa de mijloc va disparea si multe alte subiecte. E bine sa stii de ce este aceasta criza si incotro se indreapta, asta doar daca vrei sa devii bogat si liber, nu e obligatoriu:).E o singura provocare , e in engleza.ciao

  16. Buna ,
    Cu siguranta ca ar fi o idee excelenta sa continui cu astfel de articole , deci sa le scrii si pe celelalte 4 de care ai zis . Eu personal le apreciez foarte mult , si le astept deja pe urmatoarele .
    Legat de ceea ce ai zis tu in a doua parte a articolului , sunt total de acord , oamenii chiar ar trebui sa investeasca mult in educatia si dezvoltarea abilitatilor lor personale . Doar asa , se poate ajunge undeva sus , nu sclav la mana altora , independent pe toate planurile .
    Este intradevar dificil sa corectezi o parte din obiceiurile negative ( si eu ma aflu intr-un astfel de proces ) dar … ce pot sa zic , cand exista vointa cu siguranta ca se va gasi si un mod de reusita ,
    Mult succes Pera in continuare si numai bine !

  17. AI dreptate cu incurajarile, citesc articolele tale si majoritatea sunt de buna calitate si ma fac constient, asa cum ma incurajezi tu e timpul sa iti las mesaj aici ca sa stii ca faci treaba buna. Succes!

  18. in primul rand foarte bun articolul :-bd!
    in al doilea rand e ceva foarte adevarat, si cred ca tine de bunul simt si de cultura fiecaruia faptul ca o data ce ai inceput sa te imprumuti de la banca devii dependent, nu stiu cel putin asta e conceptia mea.
    totusi as avea o intrebare, pe mine, fiind la liceu, ma exaspereaza parintii ca vin tarziu acasa, ca ma culc tarziu, ca nu sunt serios, etc. cum as putea eu sa ii conving ca nu cer altceva decat putina libertate. sa ma lase si pe mine sa respir, ei o tin pe a lor ca nu pot sa doarma daca eu nu sunt acasa (desi sunt la 300 de m in spatele blocului…) si ca isi fac griji si ca nu e normal ca eu sa ma culc la 3 – 4 noaptea (am 16 ani) si sa ma terezesc la 2, ok au dreptate dpdv biologic, dar daca atunci (adica seara), hai sa o zic, sunt toti baietii in cartier, mentionez ca nu sunt vagabond, nu beau(poate doar ocazional), nu fumez, nu ma bat, pur si simplu stam "in spate" si povestim si radem eventual jucam o tabla…
    imi cer scuze de incoerenta in descriere, chiar si acum 15 minute mam certat cu ei, iar concluzia a fost ca nu ii intereseaza de altii, ca ei stiu cum era pe vremea lor si ca la 10 erau in casa, iar eu la 12 cel tarziu sunt in casa PUNCT.
    Daca ai putea sa scrii un articol pe tema libertatii adolescentilor si a URIASEI DIFERENTE dintre generatii sunt convins ca ai fi de mare ajutor multor tineri de varsta mea.
    Multumesc anticipat 🙂

  19. Multam Vali
    Recitind articolul( am avut cateva scapari gramaticale 🙂 ) si comentariile chiar ma gandeam ca ar fi potrivit sa mentionez noua carte a lui Robert Kiyosaki. Multam ca mi-ai luat-o inainte.
    @ Mir
    Si eu am problema aceasta cu cei din jur, cei apropiati si iubiti pe care e foarte greu sa ii ajuti.
    Solutia?
    Puterea exemplului propriu.
    Cat timp doar le spui si nu le arati, nu te vor baga in seama.
    Cand incepi sa te bucuri de roadele muncii tale atunci incep sa fie atenti si sa te asculte.
    Altfel nu vor avea destula motivatie interna sa schimbe ceva.
    Devino cel mai prosper dintre ei si o sa faca coada sa le dai sfaturi 🙂

  20. buna,
    Foarte bun articolul! de ceva vreme am constientizat si eu ca sunt prins in acelasi tip de mentalitate si intradevar cel mai important este sa te dezvolti permanent… cineva mi-a spus la un moment dat ca toata viata suferim o transformare… depinde de noi ca acea transformare sa fie una pozitiva, de dezvoltare catre un om complet, frumos din toate punctele de vedere! Succes Pera! astept si alte materiale la fel de bune.

  21. Foarte bun articolul.. Ma bucur ca vad atatea commenturi la acest articol, pentru ca eu cunosc foarte putin oameni(prieteni de-ai mei) care sa gandeasca in felul acesta, adica sa investeasca pe termen lung, si nu in tentatiile de moment.. Felicitari,
    Toate bune,
    Cristi

  22. Foarte adevarat referitor la capitalul de inceput. Site-ul Fii cu stil, desi e inca in faza in care muncim fara sa ne gandim la bani, a fost inceput cu sub 1000 de euro…

  23. Foarte bun articol…chiar va multumesc!Eu am inceput sa merg pe calea ce-a buna de jumate de an,dupa ce am m-am confruntat cu niste probleme majare de relatii,acum parca prind aere cind citesc cite un articol din net sau carti psihologice sau de seductie.Incep sa gindesc mai limpede in orice situatie. Toata informatia aceasta din articol am CUNOSCUT-O ,dar nu am aplicat-o,acum stiu diferenta dintre copii de azi si parintii de ieri.Apropo am aflat ca parintii mei ma duc in eroare prin unele idei care mi se inpun.Multumesc!

  24. Da……..un articol foarte interesant ca de altfel majoritatea de pe site……..te rog sa scrii mai multe articole legate de dezvoltarea personalitatii adolescentilor(nu de alta dar eu am 16 ani si probabil mi-ar fi utile).
    P.S.:apreciem munca pe care o depui

  25. Prea bun articolul asta. Eu sunt acum undeva la rascruce, sunt constient ca nu e bine si nu aduce nimic folositor fenomenul asta de cumparare masiva si ma gandesc de 2-3 ori inainte sa cumpar un lucru. E destul de greu sa rezisti presiunii exterioare, iar aici ma refer la invazia de reclame, oamenii din jurul tau, strategiile de marketing tot mai agresive.

  26. @Andi Scrie pe o foaie cu majuscule urmatorul citat si pune foaia undeva unde o poti vedea zilnic :"CEL CE ABANDONEAZA NU CASTIGA NICIODATA, IAR UN CASTIGATOR NU ABANDONEAZA NICIODATA"- Napoleon Hill, la mine functioneaza:)

  27. sunt foarte multumit de acest articol. sunt lucruri care trebuie afisate si reamintite asa `combatem` societatea asta bolnava. inca o data f bun articolul

  28. sal!
    interesant…spui atat de multe lucruri intr-un singur articol, incat cred ca oricine se poate identifica, regasi la trecut sau prezet…
    succes in continuare!

  29. @Vali Z Mersi pentru sugestie. Foarte bun citat.
    Pe peretele meu se afla: diferenta dintre ratati si invingatori, cadranul energiei si citatul "NU uita devi bun la ceea ce faci IN MOD REPETAT".
    Am sa il adaug si pe acesta.

  30. Salut!
    In primul rand vreau sa-i transmit felicitari lui Pera pentru articol…sintetizeaza intr-un mod concis problemele societatii de azi.
    In al doilea rand, as avea in unele locuri de nuantat niste probleme. Desi am citit tarziu articolul, sper sa mai vada cineva post-ul meu si sa nu fie doar un thread „mort”.
    1. Creditul. Acesta nu trebuie privit ca ceva negativ, „urat”, „ceva ce ne umple de datorii”. Daca te uiti un pic de-a lungul istoriei, progresul societatii moderne este datorat, in mare parte, sistemului de creditare. El reprezinta un levier, o multiplicare a posibilitatilor actuale. Depinde foarte mult la ce il folosesti si cat de mult il utilizezi. Ca sa nu lungesc vorba, vin cu 2 exemple practice, care prezinta 2 reguli „de aur” pt. folosirea creditului.
    a. Daca ai un venit de X lei lunar, nu te indatorezi la 70% din venit, cat iti permite banca, pentru CONSUM (haine, excursii, masini, telefon, pantofi, posete etc.). Vei deveni sclav. Daca in schimb ai un grad de indatorare de 10-20% aferent salariului cred ca va fi ok din mai multe puncte de vedere. Luandu-si niste haine ok, telefon, ceas, o masina etc, iti creezi o imagine pt cei din jur. Vei avea mai multa incredere in tine, te vei simti mai bine, mai bogatat si drept urmare…..vei fi mai bogat. In acest fel va veti ‘vinde’ celorlalti la un pret mai mare. Nu subestimati puterea brand-ului personal. Este cel care va va deschide usi. Pe de alta parte, odata intrati, trebuie sa confirmati imaginea initiala cu o valoare reala adusa celor din jur. O persoana care coboara dintr-o masina scumpa faceo impresie favorabila la inceput, dar daca deschide gura si e prost bata n-a rezolvat nimic.
    b. Daca ai o afacere, nu ezita sa apelezi la creditare. Vorbesc din proprie experienta. Daca afacerea pe care o ai iti aduce un profit de 50 % pe an, iar banca iti cere dobanda de 20%, este logic sa te imprumuti cat mai mult, pentru ca vei castiga 30% din suma imprumutata, care uneori poate fi de cateva ori mai mare decat capitalul initial, plus ca vei beneficia de volumul crescut al activitatii care va avea ca efect o profitabilitate mai buna.
    2. Angajat – Patron.
    Desi toti am vrea sa fim patroni si sa lucram pentru noi si sa castigam bani multi, acest lucru nu este intotdeauna posibil. Trebuie sa fie si angajati pe lumea asta. Granita dintre cele doua categorii este adeseori trasa de capacitatea de a-si asuma riscuri. Stiu ca majoritatea cititorilor sunt angajati, dar va spun ca a fi patron nu e usor. Mai ales cand stii ca ai casa gaj la banca pentru afacere. Eu vad cum reactioneaza angajatii mei cand vad rulajele firmei. Sunt teancuri de bani care pe oricine tenteaza si trag concluzia ca „patronul are bani, pe noi ne plateste cu salarii de mizerie”. Ce sa ii explici ca profitul tau is doar cateva bancnote din teancul ala, sau ca tu ai stresul ca ai casa gajata la banca, iar el doarme linistit, ca tu de gandesti 24/7 la problemele firmei, pe cand ei doar 8 ore pe zi si si atunci mai putin de atat.
    Revenind la ideea initiala, nu toti pot fi patroni. Dar nu inseamna ca a fi angajat nu poate fi foarte profitabil. Secretul succesului este SA GASITI UN JOB CARE SA VA FACA PLACERE, SI SA VA FACETI TREABA FOARTE BINE. Ganditi tot timpul cum puteti sa aduceti cat mai multi bani firmei pentru care lucrati. Sigur veti fi remarcat de seful ierarhic sau de seful cel mare, pentru ca veti contrasta serios cu ceilalti care trag matza de coada sau stau pe mess. La o negociere de salariu, puteti cere mul mai mult. Asa cum spune si Donald Trump in una din cartile sale, „Daca un angajat imi aduce un plus de valoare de X dolari, si imi cere ca salar 25% din acestia, consider ca am facut o afacere „. Iar daca seful e zgarcit sau pur si simplu idiot, puteti oricand sa schimbati firma, dar veti avea ceva cu care sa va mandriti la CV (rezultate concrete, gen „am adus fimei X un castig de Y lei” care plac enorm mai mult angajatorilor decat afirmatii goale gen „am terminat facultatea X”)
    In rest, sunt intru totul de acord cu Pera pentru restul articolului.
    @Iulian: Partial de acord cu Pera. Incepe ceva. Orice. Dar obligatoriu sa fie ceva de care sa fii pasionat. Daca faci ceva numai pentru bani, ca sa strangi sa incepi afacerea preferata nu e in regula. Pentru capitalul de inceput poti sa ceri bani de la parinti, sa te imprumuti de la prieteni, sau un credit de nevoi personale. Sau toate cele 3.
    @sorinica: Numai tu poti gasi puterea interioara sa te apuci. Foloseste „politica pasilor marunti”. Dar sa stii ca te asteapta un drum greu in fata. Matusa mea e arhitect si lucreaza si duminica. Daca nu ai puterea interioara sa te apuci cum crezi ca o sa o ai ca sa continui si sa ramai in top? Daca arhitectura e pasiunea vietii tale, mobilizeaza-te si fa-o. Indiferent de ce zic ceilalti. Chiar si parintii. Doar si ei sunt oameni si gresesc.
    @rares: Si eu am avut exact aceleasi probleme cu ai mei. Dupa certuri permanente am reusit sa imping ora 00 la 00:30, 01:00 etc. Era fun sa stau cu baietii dar nu pot sa spun ca era foarte productiv. Plus ca dupa saptamani de culcat la 4 dimineata eram intr-o stare de permanenta oboseala si nu ma mai puteam distra. Daca de culci la 01-02 eu zic ca e ok. Iar baietilor nu trebuie sa le spui ca te cheama ai tai ca sa te faci de cacao. Cu o mina obosita poti spui ca „ba, hai ca ma duc si eu sa ma culc ca is varza ” etc.
    Astept raspunsurile voastre.
    Noroc!

  31. Salut !
    Chiar daca suntem de acord cu cele spuse in articol multi dintre noi nu fac inca nimic.
    Suntem in continuare marea masa de zombi care defileaza dupa cum ne dicteaza sistemul sustinut chiar de noi fara sa ne dam seama.
    Educatia si parintii educati de acelasi sistem ticalosit au grija sa faca din noi un beta male, acel cimpanzeu
    al vremurilor de demult .Uneori o boala , un necaz, un eveniment neinsemnat sau de ce nu acest articol produce acea scanteie elementul declansator al schimbarii mentalitatii noastre astfel incit sa putem spune intr-o zi:,,Pana acum am fost orb,//Acum pot sa vad”
    Noroc!

  32. 🙁 din pacate nu se pune problema sa-mi fac dosarul si sa ma duc la facultate sa ma inscriu..problema e ca se da admitere,o admitere destul de dura,dar din cauza tuturor mizeriilor din viata mea nu reusesc sa desenez SUFICIENT de mult ca atunci cand ma duc sa dau admiterea sa reusesc sa termin lucrarea inainte de a expira cele 5 ore de concurs :(:(:( aici era problema

  33. @sorinica: stiu ca se da admitere. Am o prietena care a dat la arhitectura. A dat si la Iasi si la Bucuresti (si la Mincu si la Spiru), si initial a intrat la Bucuresti la alta specializare fata de ce voia ia. A inceput un an, a fost la facultate, a mai invatat cate ceva, iar in urmatorul an a dat din nou si a intrat unde voia. Stiu ca e mult de munca, pt ca imi explica cum trebuie sa faca toate cladirile, vedere in spatiu, planse cu bile sustinute de conuri in puncte de tangenta etc. Daca timp de un an desenezi macar 2 ore pe zi nu cred ca o sa ai probleme.
    In alta ordine de idei, daca ai 22 de ani esti cam de o varsta cu mine. Deci esti in anul 3 si probabil termini o facultate, pe care, din postul initial trag concluzia ca mai mult parintii te-au obligat sa o faci, si e o facultate care te pregateste pentru un job din care "se castiga bine", pt ca din arte si "alte prostii" se "moare de foame" si "nu o sa te tinem pana la 40 de ani". Cumva astea sunt imbecilitatile comuniste? 🙂 Adevarul e pe undeva pe la mijloc. Ideea e ca la arhitectura e intr-un fel ca la medicina. Incepi sa castigi dupa un anumit timp, dupa ce ai deja niste proiecte terminate si oamenii te cunosc. Plus ca este o mafie suficient de puternica (uita-te un pic cine sunt sefii comisiilor de urbanism din Iasi si Bucuresti – niste mosnegi comunisti obositi care nu au habar ce inseamna planificarea urbanistica a unui oras…totul se construieste haotic si pe pile.)
    Ca sa revin la idee, nu trebuie sa consideri ca ceva negativ ca ai facut o alta facultate. E numai spre avantajul tau. Din cate am inteles, asa se face la evrei (care stiu ei ce stiu): te pregatesti in dubla specializare…ceva practic si simplu care sa iti permita sa te intretii si sa nu mori de foame (varianta de rezerva), si apoi pasiunea vietii tale. In cazul unui razboi, cataclisme naturale, schimbari economice ample etc, meseria simpla si practica va fi cautata de oricine si iti vei gasi ocupatie. Asa ca ai terminat facultatea pe care probabil te-au obligat ai tai sa o faci, acum trebuie sa la explici ca arhitectura e ceea ce vrei tu in viata, si trebuie sa ii convingi sa te sprijine. Poti apela la orice mijloace (certuri, plans, santaj emotional etc). Sa stii insa ca s-ar putea sa fie un razboi lung, de uzura, iar victoria finala e compusa din mici victorii temporare. Cu rabdarea treci marea, cum vine vorba. Iar daca pasiunea ta e asa de mare, iar parintii neintelegatori, poti sa faci si impotriva voii lor. Eu am inteles de mult ca ei imi vor binele, si asta din tot sufletul, dar ei au tendinta sa te modeleze dupa propriile lor persoane. Ori asa n-ar mai fi nici un progres de la generatie la generatie. Ia partile bune de la ei, iar unde vezi ca gresesc, inspira-te de la alte modele.
    In final, nu uita: mai bine sa faci ceea ce crezi tu ca e bine, si sa iti asumi ulterior greseala, decat sa te iei tot timpul dupa capul lumii, iar cand in final se dovedeste ca de fapt tu aveai dreptate sa incepi sa ii invinovatesti pe ei pentru asta. Nu o vor recunoaste iar tu ii vei uri pentru totdeauna. This is the way things happen.
    Noroc!

  34. sal ,f bun articolul si f adevarat eu de cand ma stiu ,de mic chiar,acuma am 21 , le spuneam alor mei k nu mi se pare deloc in regula tendintele astea scoala ……. fac .. munca .. ..casatorie ……legat de glie( banca ).
    chiar daca aveam un potential f mare pentru invatat mai ales astea legate de fizica mate .. , nu ma pasionau . notele tot asa nu prea m au interesat ,dar de exemplu erau faze la ora de mate cand vedeam eu ca exista o problema pe care nimeni nu o rezolva atunci mi se actiona acel simt legat de adrenalina si nu de putine ori ramaneau mirati colegii si profa k am rezolvat problema .un exemplu bun pentru cei mai ''mici '' ar fi sa fie atenti la diferite ore pe care le au , s ar putea sa si gaseasca pasionea aceea ascunsa ., asta nu inseamna sa toceasca sau sa invete ca nebunii , nicioadata nu mi s a parut in regula omul care invata k papagalul,este exact ceea ce au invatat si ai nostri parinti ,noi am fost invatati sau cel putin s a incercat sa fim ''papagali'' scoala …scoala munk (sensul acesta angajat 50 ani dupa aia ''pensie '') ce sa facem ,sa muncim 50 de ani k dupa aia imi zice mama, iese la pensie si nu mai munceste dar ,ce sa mai faci la 60 70 ani dupa ce te storci de viata atata timp iesi la pensie surpriza :nu apuci sa te duci in vacante ,de ce ? ori esti mort ori iti cumperi hrana (medicamente ) k sa nu mori si ce muuulti bani iti mai raman :). mama imi zice lucreaza si tu sa ai carte de munca ,k sa ce ? aa sa am o pensie 🙂
    mama cu tata se lupta cu bancile sunt bagati grav , tata pana acum sa zic 6 7 luni era alcoolic ,grav ,scandal cu mama cu mn ,a aflat ca ca dc mai bea moare 🙂 si dracele s a lasat nu mi vine sa cred bravo lui ,oricum o vad pe mama dupa atatia ani ca sa mai ingrasat ea fiind slabuta la cum era perioada cu tata ajunsese o mana de om . si banci ( simteam cum o mananca in interior ) cu tata cum era si ce sa mai zic de mine ca eu am partea cu jocurile k viciu .ii ziceam mamei cum sta cu bancile ? .suparata ,stresata si pentru ce .
    in fine sa revin la mine eu am viciul asta cu casinourile nu stiu ,am pierdut destule din cauza asta ieri ,citind articolul asta ma marcat o parte: ''1. Devino adult
    Gata. S-a terminat. Acum e vremea sa iti asumi responsabilitatea. Nu te mai poti gandi ca altcineva va trebui sa iti rezolve problemele in timp ce tu poti sa cheltui. E timpul sa nu mai fi o oaie care traieste din inertie si sa devii un adult responsabil de viata si viitorul tau. E timpul sa devii o persoana educata si informata, care se pregateste sa fructifice oportunitatile cand ele apar.""
    mi am zis gata ,am mai avut perioade cand m am lasat dar revenisem e un obicei nasol rau sunt bolnav o recunosc am nevoie de ajutor nu mai ai bani pierzi femei ,prieteni acuma nu cred ca mai am un prieten care sa zic sunt la necaz si sa sara pt mn fara sa clipeasca ,am facut multe prostii din cauza jocurilor , nu am obtinut nimic si la 21 ma simt ca si cum am trait o viata ..

  35. Salut!
    Înainte de toate trebuie să spun că știi despre ce vorbești și cred că ai și un impact necesar pentru a te face auzit de cât mai mulți oameni valoroși pe care îi poți schimba și astfel face mai valoroși. Dar aici intrăm într-o discuție referitoare la o reacție în lanț care nu își are rostul aici. Vreau să îți spun că oamenii din zilele noastre sunt avari și nu cred că vor înțelege cu adevărat ceea ce ai scris tu aici ci doar vor mima acest lucru…fiind mult mai usor. De exemplu, un om care dorește să își achiziționeze un telefon mobil performant nu va aștepta 1 an de la apariție chiar dacă dispune de bani, pentru ca vrea să fie în pas cu vremurile și sa se dea mare cu câți bani are. Știu, poate vei spune că generalizez dar majoritatea oamenilor la un moment dat în viață sunt la fel…așa am fost și eu. Deci, vorbesc din propria experiență. Am renunțat la a mai visa la educație, oameni de valoare și modalități de a face bani cinstit si cu cap. Dar toate astea sunt istorie acum și m-am schimbat radical. Acum mai recent doream să îmi achiziționez un calculator laptop pentru ca nu am avut niciodată dar nici nu i-am simțit mai mult nevoia ca acum, pentru că nu era un lucru productiv ci doar o risipă de bani. Iar acum am găsit unul pe un site din țară resigilat (deci nu nou) de care m-am îndrăgostit din toate punctele de vedere inclusiv prețul său. Deci ceea ce aș vrea să vad pe blogul tău ar fi un mesaj adresat celor care în subconștientul lor știu că trebuie a se schimba, adică a nu mai fi avari dar nu știu cum! Adică să mai dau un exemplu…multă lume nu știe că dacă merge seara în supermarket-uri (de ex Kaufland) găsește marfă de 2x sau de nu știu câte ori redusă. Prin urmare modalități ar fi să trăim mai mult decât se prevede dar ține doar de noi a le pune în aplicare.
    Succes în continuare cu totul!

  36. In primul rand felicitari pt articol Pera, in al-2-lea rand as vrea sa spun ceva despre urmatul pasiunii si de a realiza ceea ce vrei, daca vrei cu adevarat in ciuda obstacolelor permanente.
    Cand eram in cls a 10 a am vazut un dvd care mi-a schimbat viata. Era un dvd documentar despre o trupa care nu mi-a placut niciodata in mod special.
    Dar life style-ul lor ma facut sa vreau sa invat sa cant la chitara, sa stiu ca imi traiesc viata facand ceea ce imi place, fara a castiga o groaza de bani din asta.
    M-am interesat si mi-am cautat un profesor de chitara. La prima lectie nici nu stiam sa tin chitara in mana, eram 0, dar eu vroiam sa invat si eram minunat de ceea ce poate iesi dintr-o chitara in mana unui om experimentat.
    Nici macar nu aveam o chitara pe care sa exersez, noroc ca mia imprumutat-o profesorul. Dupa prima lectie, tin minte c aveam degetele vinete si ma dureau dar eu eram fericit sa exersez primele notiuni invatate, in ciuda durerii.
    Tin sa precizez ca parintii nu m-au sustinut si nici nu ma sustin. Noroc cu bunica mea care ma sustine cum a putut, si nu o sa uit asta niciodata. Ea mi-a cumparat prima chitara acustica, pe care o am si acum si la care cant cu placere de fiecare data.
    Prietenii mei de atunci nu ma sustineau si mereu imi ziceau: „Lasa ma chitara aia, hai cu noi al bere sau la fotbal”.
    Pe urma in clasa a 12 a, parintii au inceput iar: „lasa chitara aia un and e zile ca ai bacu anu asta”.
    I-am ascultat si nu am facut mare lucru in anul acela.
    Dupa ce am terminat cu bacul am intrat la facultate(din pacate una pe care au ales-o ei,una buna din care o sa castig bani frumosi (oare ati mai auzit experesia asta? :)) ), pentru ca eu inca nu stiam ce vreau si am presupus ca o sa-mi placa.
    M-am implicat f mult cu muzica si vroiam neaparat sa imi fac o trupa. Am trecut prin momente grele, am observat ca atunci cand esti intr-o trupa nu este la fel ca atunci cand studiezi in liniste acasa, trebuie sa ti ritmu, sa te coordonezi, pot sa pune ca este echivalentu field workului in domeniul PU.
    Pe urma am ajuns de la stadiul acesta la stadiul in care cantam in aceeasi trupa cu oameni pe care ii admiram, la ale caror concerte ma duceam cand eram pustan si imi ziceam „wow cat de tari sunt, sunt nisite legende, oare o sa ajung si eu al nivelul asta?”.
    Dar cand tocmai atunci am inteles cat de mult inseala aparentele. Aveam un mare respect pt ei cand ii vedeam in concerte si eu eram un pustan care vroia sa aibe si el o trupa.
    Ajungand sa cant cu ei, mi-am dat seama ca ei nu erau niste mari instrumentisti, doar aveau esxperienta si multi prieteni care sa vina sa-i incurajeze la concerte.
    Eram cel mai mic din trupa si ma implicam cel mai mult, nu am ratat nici o repetitie de dragul de a face ceva, dar din pacate eram singurul care si trecea la fapte, ei doar ma aprobau si ziceau „incepem sa facem treaba serios”.
    Am cantat vreo 7 concerte cu ei, am stat vreme de un an in trupa aia, trupa pe care am fondat-o de la 0. Am cantat cu trupe din strainatate dar si cu trupe cunoscute din Romania.
    Ajunsesem intr-o perioada de plafonare, ii vedeam pe ei cum nu exerseaza, nu fac nimic ca sa devina mai buni, si incepusem sa fac si eu la fel: „daca ei nu exerseaza, de ce sa exersez si eu, ce sunt mai fraieri?”
    In perioada aia am dat peste AS si peste cartea lui Pera ” Puterea interioara” si o fraza mia atras atentia intr-un mod deosebit: „Pentru o stare de confort pe termen lung, merita sa suferi o perioada de disconfort pe termen scurt”.
    Atunci le-am zis ca plec din trupa si vestea a fost ca un soc pentru ei. Motivele le stiau si ei, dar desi le spusesem in urma cu vreo 2 luni ca o sa plec daca nu incepem sa facem treaba, ei nu m-au luat in considerare.
    Am luat-o de la 0 iar. (Pentru a 3 a oara in 3 ani), dar m-am folosit de exeprienta acumulata si astfel am realizat in 5 luni mai mult decat am realizat in 2 ani cu celelalte 3 formatii.
    Am sustinut vreo 4 concerte, iar cronicile au fost f bune, cronici facute de niste oameni pe care nu ii cunoasteam. Se vorbeste despre noi ca fiind urmatoarea trupa care va reprezenta Romania in Europa in aria metalului modern.
    Parintii inca nu ma sustin, muzica este o pierdere de timp, o sa mor de foame si muzica trebuie sa ramana un hobby.
    Cu toate acestea eu nu sunt multumit de mine si de la o vreme am inceput sa studiez minim 2 3 ore pe zi petru a deveni mai bun, imi stiu slabiciunile si am cautat programe pe internet care sa ma ajute in acest sens.
    Maine am lucrarea de licenta, dupa care vreau sa imi caut un profesor (as putea spune un mentor) care sa ma ajute sa devin mai bun.
    De asemenea ieri am avut o dsicutie cu mama mea, in care imi tot spunea, dao incolo de muzica, acum termini facultatea trebuie sa te angajezi si sa te inscri la master si eventual inca o facultate pe care tot ea vrea sa mi-o aleaga. I-am zi in felul urmator” Am facut o facultate pe care mi-ai ales-o tu, acum vreau sa fac ceva care sa-mi placa”
    Tin sa precizez ca genul de muzica pe care il abordez nu este unul foarte comercial, si sunt slabe sanse sa reusesc sa castig bani din asta in Romania.
    Am inceput sa mai dau lectii de chitara, dar mai mult din dragul de ai invata pe altii sa evolueze cat mai repede, motiv pentru care onorariul pe care il cer este putin mai mult decat jumate din pretul pe care il cer mai multi asa zisi profesori autohtoni care nu vor decat sa te stoarca de bani.
    Intrebarea mea pentru Pera este: Ce ma sfatuiesti sa fac? Sunt contient ca imi trebuie o sursa de venit ca sa imi pot cumpara alta chitara si amplificator top class care sa ma ajute sa cant mai bine si sa-mi pot permite un profesor de chitara care sa ma ajute sa evoluez mai repede.
    M-am gandit sa iau legatura cu oameni care isi scot bani din muzia si sa-i intreb ce e de facut ca sa poti castiga o suma buna si in acelai timp sa ai timp si de altele.
    Un job de 8-10 ore pe zi probabil m-ar nenoroci, prin simplul fapt ca nu as mai avea timp sa cant la chitara suficient timp incat sa pot progresa.
    De asemenea m-am reapucat si de sport (arte martiale), o alta pasiune de-a mea pe care am abandonat-o prin clasa a 11 a din motive stupide.
    Iti multumesc anticipat,
    Paul

  37. Salutare!
    Scriu acest comment dupa ce am citit acest articol si povestea ta, in care ai renuntat definitiv la domeniul IT pentru altceva, si am ramas putin pe ganduri.
    Mie intotdeauna mi-au placut retelele de calculatoare si citesc frecvent despre acest subiect inca de la varsta de 15 ani desi la liceu nu am avut nici o materie specializata pe acest subiect.
    Acum as vrea sa urmez o facultate de profil dar mereu am retinerea ca am sa ajung exact ca in fotografia de deasupra articolului, unde din toata pasiunea mea pentru acest domeniu si pentru tehnologie, sa ajung in cele din urma un angajat banal, sclavul unui sef frustrat si programat social.
    Am facut si testul de personalitate si vocatie din PDF-ul tau si se pare ca intr-adevar am o aptitudine catre ce am descris.
    Asadar care este realitatea? Ce inseamna un inginer IT? Este acesta drumul sigur catre ingradirea libertatii sau se poate trai si ca un om liber?

  38. Foarte educativ articolul,Pera. As vrea sa-ti zic o chestie,sa vad ce ma sfatuiesti… Am un salariu modest si locuiesc in chirie… Mi-ar trebui o masina de spalat,ca nu am timp sa spal cu mana…Iar o masina de spalat nu mi-o permit cu bani cash,decat sa o cumpar in rate. Daca as incepe sa strang bani pt ea,ar insemna sa o cumpar intr-un an de zile. Deci daca mi-as cumpara o masina de spalat in rate,m-ar face un sclav al sistemului?

  39. alex B(ingineru')……frumoasa poveste de viata,iti doresc din suflet sa obtii de 100 de ori mai mult decat pana acum!
    Pana acum,am tot cautat surse si lucruri si chiar formule de incurajare,ca sa pot lasa teama asta idioata si complexele din creierasul meu LA O PARTE si pt k tu ai reusit o sa reusesc si eu.iti promit!!! gata cu scuze de genu' "nu pot sa ma adun,nu pot sa ma concentrez…chiar daca asta e ce-mi doresc de la viata" gata cu toate astea,in toamna asta imi iau examenul si incep drumul pe care il visez de cativa ani.

  40. :-S scuzati-ma,nu stiu ce mi-a venit,stiu doar ca am simtit nevoia sa spun acele lucruri..poate din dorinta de a-mi sabota subconstientul cu ceva de genul: gata cu scuzele,ai promis ca in toamna asta intram,am marturie SCRISA ca ai promis,deci trebuie sa te tii de cuvant,nu te las sa ma faci de ras
    :-S oare am innebunit de tot??? sau toate reprimarile stranse in atatia ani trebuie sa iasa,sa scpa de ele ca sa-mi pregatesc noul drum in tihna??? oooooohhh,pleaseeeeeeeee someone help me!!

  41. @ Cleonardo
    desi Pera nu m-a introdus inca oficial ca persoana dispusa sa raspund la intrebari legate de finantele personale si domenii conexe (investitii), o sa raspund si la intrebarea ta.
    in viata nu e bine sa fii extremist. numai extremistii resping in bloc si se tin la distanta de anumite lucruri, cu orice pret.
    sa ai un credit de consum nu te face automat sclavul sistemului. sunt sigur ca si Pera a vrut sa spuna acelasi lucru.
    in schimb, daca iti vei construi viata in jurul sistemului bancar, adica vei cumpara tot ce ai nevoie folosindu-te de credite, negresit vei ajunge o persoana care munceste pentru a da bani bancilor.
    de aceea iti recomand:
    -ia cat mai putine credite si numai pentru lucruri cu adevarat importante, care iti aduc beneficii secundare. de exemplu, poti sa iei un credit pentru achizitionarea unui computer iar acesta sa-l folosesti pentru a naviga pe internet in cautarea de informatii care sa te ajute in dezvoltarea ta personala, inclusiv informatii despre cum sa faci bani
    -fa-ti un obiectiv major in viata din a gasi metode eficiente de a face bani. cauta informatii, invata, construieste un plan si apuca-te de treaba. numai daca abordezi lucrurile in acest fel, adica pro-activ, vei putea castiga banii de care ai nevoie si vei scapa de pericolul de a deveni un sclav al sistemului. fii sigur ca nimeni nu va veni la tine sa-ti ofere o slujba mai bine platita sau sa te faca partener la o firma. TU trebuie sa fii acela care urmareste permanent tinta de a deveni independent financiar.
    spor la treaba!
    P.S. pentru cei care nu stiu cine sunt, ma numesc Luca Dezmir si scriu articole in site-ul Milionarul Mioritic (http://milionarulmioritic.com) pe teme de finante personale, investitii la bursa si in imobiliare.

  42. Articolul este excelent, ca si celelalte.
    Imi place cum scrii, scurt si la obiect, pe intelesul tuturor.
    Viata dupa 89 s-a transformat in una de consum.Consumam tot, chiar si ceea ce nu avem.
    Am ajuns sa ne comportam ca niste oi, care au stat inchise o lunga perioada de timp si carora li s-au deschis brusc poarta,alergand ,apoi care incotro, devorand tot.
    Ma bucur ca am gasit siteul tau si sa citesc lucruri, pe care le citeam doar in cartile motivationale.
    Diferenta este ca tu le traspui in planul nostru mioritic.
    La mai mare si la mai multi bani!

  43. Merci,Luca. M-a multimit raspunsu' tau… Am situ' tau trecut la 'favorites', da' nu am avut timp sa intru 🙁

  44. acest articol ma facut sa am mai multa incredere in mine,sa vreau mai mult de la viata,adica sa scot la suprafata valoarea din interiorul meu,sa renunt la placerile din prezent care imi aduc satisfactie pe moment si sa`mi construiesc o fericire de lunga durata pe viitor,chiar daca fac niste sacrificii enorme dar numai asa pot scapa de frustrari,nemultumiri si dependenta de ceilalti(iubit,familie,rude,etc).Sper sa reusesc in ceea ce imi propun si sa ajung sa`i ajut eu pe oamenii din jurul meu.

  45. E superb articolul,cum s-a spus si mai sus,suntem prea prinsi de bani pt a gandi ca acestia trebuie sa vina la noi,nu noi la ei.Abia astept urmatorul tau articol referitor la ceilalti 4 pasi,dar banuiesc ca tot ce voi citi va fi logic,cum a fost si acest articol,daor ca avem nevoia de a gasi in noi acea "logica" pe care o pierdem.Multumesc

  46. in legatura cu primele fraze din articol,as da un citat al lui Abraham Lincoln :"Libertatea nu e dreptul de a face ceea ce vrem,ci ceea ce se cuvine." sau,cum zice Pavel in 1 Corinteni 10:23:" Toate lucrurile sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos. Toate lucrurile sunt îngăduite, dar nu toate zidesc. "
    unele libertati ne pot face sclavi:D

  47. La TV, la radio, in ziare, in reviste, pe blocuri, pe cladiri, pe fluturase impartite pe strada sau in magazin, pe masini, langa sosea, in scoli……………..PESTE TOT suntem bombardati de mesaje care ne transforma in sclavi. Nu e o lupta usoara sa te eliberezi de asa ceva. Va trebui sa gasim forta de a ne elibera pe noi insine, iar apoi va trebui sa ne educam cu foarte mare atentie copiii.
    Societatea actuala e mult mai mult decat o jungla…….in jungla stii ca te pandesc mii de pericole, dar aici, pericolele vin impachetate in hartie roz. Nu o sa ne fereasca ignoranta, slabiciunea, efectul de turma sau superficialitaea.

  48. Felicitari pt. articol este foarte bun. Tocmai am citit o carte foarte buna pe subiectul asta. Se numeste ” CEL MAI BOGAT OM DIN BABILON” de George S. Clason.
    Este vorba despre cel mai bogat oras din lume actiunea petrecandu-se acum 5000 de ani. Se vorbeste despre principiul ” aurului ” si parerea mea este ca da niste sfaturi foarte bune daca stii sa extragi lucrurile adevarate.
    Iti arata exact cum gandeau oamenii pe atunci si va spun sincer nu este nici o diferenta. Acolo s-au infiintat primele principii financiare pretuite si in zilele noastre si puse in practica in intreaga lume.
    Povestea incepe cu un om simplu care locuia in Babilon. Acesta observa ca oricum, oricat ar muncii, lui nu ii ajunge aurul castigat si tot in datorii este. Atunci el isi aminteste ca a avut un prieten in copilarie care nu avea nimic deosebit fata de el (nu era nici mai bogat, nici mai destept, nici mai puternic) dar totusi acest copil ajunge sa fie cel mai bogat om din Babilon. Atunci el merge la fostul lui amic sa ii explice si lui cum a reusit………
    Este o poveste foarte interesanta si reala. Are mai multe capitole cu povesti diferite toate despre „aur”. Majoritatea sunt reale deoarece sunt inscriptii gasite de arheologi pe tablite de argila( pe vremea aceea oamenii isi „scrijeleau” gandurile, ideile pe tablite din argila moale iar apoi le ardeau in cuptoare).
    Va recomand tuturor care doriti bineinteles sa cititi aceasta carte. Ma scuzati daca am deviat de la subiect dar eu cred ca este o carte folositoare tuturor. Daca nu este in regula va rog sa stergeti acest post.
    Cu stima Radu

  49. Super articol…ca si celelalte.am citit din comentarii si majpritatea spun asta dar o spun pe buna dreptate.Eu unu citesc tot ce prind de pe la tine pe toate siturile si incerc sa ma motivez ca sa si experimentez ca pana la urma asta conteaza .Iti multumesc si astept articole noi motivationale asa cum ne-ai obisnuit.Multa sanatate !!!
    RESPECT !!!

  50. Imi cer scuze pentru intarziere, am reluat cititul comenturilor de unde au ramas si s-au adunat multe 🙂
    @Alex B IMPRESIONANT. Lectiile tale de viata le-ai invatat pe pielea ta si te felicit ca acum esti mai bun si mai puternic ca oricand. Continua si sper sa putem tine pasul cu tine 😀
    @ Radu – am auzit de mult de aceasta carte si mi-a fost recomandata insa nu am reusit sa dau de ea inca. Acum am sa imi reinoiesc cautarule. Chiar vreau sa citesc si eu Cel mai bogat om din Babilon
    @ Irinel Ionitza – faptul ca eu am renuntat la o cariera in IT nu inseamna ca e ceva neinregula cu IT-ul. Dimpotriva. Eu IUBESC tot ce insemana tehnologie si calculatoare. Dar nu pot sa fiu foarte bun practicand acest domeniu datorita tipului meu de personalitate. Eu pot sa fiu cel mai bun la ceea ce vezi mai sus, adica scris articole si inspirat oameni 🙂
    Asa ca las locul in IT celor care au pasiune si vocatie pentru asta si ii si ajuta tipul de personalitate.
    Acum, indiferent de domeniul pe care il alegi, poti sa fii sclav sau liber. Si eu ca psiholog pot sa fiu sclav daca am mentalitate de angajat, astept salar si ma plang ca in Romania nu sunt conditii. Si tu poti fi sclav in IT cu mentalitatea asta.
    In schimb, daca tintesti sus, daca vrei sa muncesti pentru a creea valoare pentru cei din jur, poti sa iti deschizi afacerea ta lejer. Nu stiu exact ce ramura a IT-ului o preferi pentru ca as putea sa iti dau exemple de domenii in care ai putea avea foarte mare succes daca ai incepe de acum.
    De Cloud Computing si Hosting ai auzit? Daca iti plac retelele si daca eu as fi in locul tau, m-as gandi cum sa imi deschid un business in domeniul asta.

  51. Multumesc pentru raspuns.
    Acum stiu exact ce am de facut: sa lupt mult mai mult pentru visul meu si sa nu mai ascult oamenii negativisti din jurul meu.
    Felicitari pt articol!

  52. bai nea ..tu ai copii ?? ai sotie etc nu iti dai seama ce teorii aiurea scrii pe aici ?? ia mai gandeste-te ca ne pui COPII in cap ..se duce draq tot respect etc

  53. Pera,apreciez articolul acesta intr-un mod deosebit.Se vede clar ca esti extrem de educat si de informat.
    Cartea lui Robert Kiyosaki,un analist de exceptie,apropiat al lui Donald Trump,un om de mare valoare in zilele noastre (si nu numai) ar trebui citita si recitita si daca s-ar studia la scoala nu ar mai exista atata lume saraca
    si naiva cum bine spuneai tu.Educatia financiara ar trebui sa fie obiect de studiu inca din primul an de liceu.
    Citeste daca ai ocazia si "De ce vrem sa fii bogat". Toate ideile din articolul tau parca sunt din principiile promovate de Network 21sau oricum le-am regasit in cartile recomandate de aceasta companie de consultanta
    in domeniul afacerilor.FELICITARI si MULTUMESC.
    Cu deosebita consideratie

  54. Felicitari si pentru acest articol , si o mai zic o data ” esti tare ” .
    Se cunoaste ca ai bagat la cap multa psihologie in facultate, esti un bun teoretician.
    Apreciez ca vrei sa schimbi ceva in viata altora si incerci sa impartasesti din experienta ta , cred ca nici nu iti imaginezi ca poate undeva ai creat un declic in cei ce iti citesc articolele , si asta va scimba viitorul , 🙂 da esti un creeator de viitoruri :).
    toate lucrurile sunt interconectate asa ca actiunile tale cu siguranta vor avea un efect , sper sa fie efectul fluture 🙂 .
    Dar nu uita un lucru , tu ai crescut fara parinti fara dragoste , fara suport din partea lor si asta a facut din tine un luptator . Spre deosebire de cei ce au avut o familie care a fost langa ei tot timpul si care au facut din copiii lor niste neajutorati , uneori prea multa dragoste strica 🙂 . Acesti oameni sunt foarte multi , chiar daca nu au primit prea multe de la parinti totusi ei sunt dependeti de acestia , le este foarte greu sa accepte alte pareri decat cele ce le-au fost transmise de parinti.
    Banii …. caci in articolul acesta despre ei e vorba … sa vedem :
    – valoarea produce banii
    – banii ajuta la implinirea dorinteler materiale
    – satisfacerea dorintelor materiale duce la dorinta de dezvoltare personala
    -dezvoltarea personala duce la fericire ?
    Poate ca nu chiar asta e piramida dar in mare cam asa e . Cea mai mare dorinta a oamenilor e sa fie fericiti . Ce duce la fericire ? Banii ? Nu prea cred . Iti pot da o gramada de exemple in care oamenii bogati cu bani nu prea stiu ce e aia fericire.
    Scopul final al articolului tau e cum sa obtinem independenta finaciara pentru a ne dezvolta personal. Dar oamenii sunt vesnic nemultumiti mereu isi doresc mai mult si mai mult , sau se resemneaza si stau ca oile cu ochii in televizor 🙂
    Pana la urma cel care are bani e fericit ? Tramp asta pe care il aduleaza toata lumea e fericit ?
    Poate ca cel ce asteapta cu sufletul la gura sa-i iasa zaru si sa ia potu are mult mai multe clipe de fericire.
    Filosofia succesului la tine se bazeaza pe bani si daca iai obtinut crezi ca te apropii de ceea ce doresti mai usor. O veche vorba spune <>
    Pana la urma filosofia ta de succes se bazeaza tot pe bani , deci pana la urma nu esti un sclav ca toti ceilalti 🙂 ? Goana nebuna dupa bani cam la asta se rezuma existenta noastra , a era sa uit , si goana nebuna dupa sex 🙂 . Oricat de mult o sa incerci sa ma convingi nu-mi scimb parerea, suntem cu totii sclavii sistemului pe care singuri l-am creeat, ( adica nu chiar noi , l au creeat miile de generatii care au fost inaitea noastra) .
    Sclavi sistemului care se schimba foarte greu. Se poate scimba printro revolutie , dar ce sa pui in loc ? E o intrebare care pentru mine nu are raspuns deocamdata .
    Iti apreciez munca si sper sa fii bataia aceea de fluture care dezlantuie uraganu 🙂 bafta

  55. un adevar crud!tre sa recunosc ca am aceeasi problema,satisfactia pe moment!in felul asta,citind ceea ce ai scris tu,Pera,ar trebui sa ma trezesc!super articolul!felicitari!

  56. bun articol….. astept sa vina si decembrie (ai mentionat ca atunci vei scrie un articol despre cum incepi o afacere online de la 0)…. succes in continuare

  57. In principiu articolul pare bun. Un singur lucru as vrea sa scot in evidenta, pentru a supravietui in mediu social actual trebuie sa aptitudinile cerute pentru a putea comunica de la egal la egal cu cei din jurul tau. Aptitudinile care sunt formate si slefuite in scoala (sistem educational). In concluzie vrei nu vrei tot trebuie sa treci prin masina de spalat creere.
    Emanuel

  58. Un articol extraordinar, ca orice alt material la care am avut acces pana acum pe acest site. Dar cel mai mult apreciez la tine DEDICATIA cu care lupti sa faci o lume mai buna, reinventand OMUL. SUCCES!

  59. Felicitari pentru articol! Sunt multe de invatat de aici, de fapt sunt lucruri pe care le stiu, dar din pacate uneori le "ignor". Ai vorbit despre crearea de valoare, despre bani, si automat mi-a venit in minte cunoscutul documentar Zeitgeist, in special partea unde se vorbeste despre Proiectul Venus. In mare, este vorba despre totala ineficienta a sistemului monetar actual cu toate consecintele lui dezastruase si despre inlocuirea lui cu un sistem economic bazat pe resurse, in care sa nu mai existe conceptul de clase sociale, bani, profit, raritate, iar multe dintre joburile actuale (media, banci, etc) sa-si piarda sensul. Poate suna oarecum comunist…dar nu e asa. Vazand acest documentar, mi-am dat seama ca de multe ori mi-am dorit si imaginat ca lumea sa fie astfel, doar ca e nevoie de modificarea constiintei oamenilor. De ce atatea sisteme de paza, atatea verificari, atatea hartzoage daca constiinta oamenilor ar fi alta? Cine pe cine sa verifice, sa pazeasca? Pentru ce? Nu ar mai fi nevoie. http://video.google.co.uk/videoplay?docid=6592355… Partea cu Proiectul Venus este spre sfarsitul documentarului. Tu ce parere ai Pera? Sunt eu prea visatoare?

  60. Pera,felicitari pt toate articolele de pana acum,este foarte impresionant si pt cine cunoaste ce inseamna intradevar ce inseamna inteligenta emotionala,cu siguranta ii va fi de folos..mie imi este:)sunt lucruri pe care le stiam dar multe nu …deci…Multumesc! spor in continuare…

  61. e foarte interesant tot ceea ce scri,am citit ce mai spuneau ceilalti si ma regaseam in spusele lor.de exemplu rares are 16ani si nu poate stamai mult timp afara.dar eu,am 26 de ani si daca as fi tarziu acasa ar fi vai de mine.da stiu ca e de ras,dar m-am saturat sa-i tot spun mamei mele de treaba asta,nu mai sunt un copil si hey pentru numele lui d-zeu,sunt destul de matura incat sa vad cum stau lucrurile…astept cu nerabdare articolele tale sunt foarte interesante si exprima realitatea asta cruda si mai ales faptul ca suntem o turma de oi care ne luam unul dupa altul si nu ne dam seama de propriile valori.

  62. Pera, cum se impaca "sacrificiul placerii de moment" cu conceptul de "carpe diem" ?
    Daca intarziem recompensa, nu inseamna ca renuntam sa traim si sa ne bucuram de momentul prezent sperand in continuu la un viitor luminos? Mersi!

  63. Frumos spus…..
    Suntem prea putin care constientizeaza sclavia moderna, si prea putini care vor sa isi schimbe modu de a gandi….tot respectu pentru tine, care incerci sa schimbi mentalitatea oamenilor.

  64. sper ca psihologia sa capete o importanta mai mare ca sociologia. este esential pentru dezvoltarea noastra ca specie.
    tu exact asta faci. mult succes

  65. Oricat ai incerca nicioadata nu ai sa fii liber , oricand vei avea prieteni , poate familie poate copii si vei fii legat de ei si nu vei putea face ce vrei vei depinde de ei si ei vor depinde de tine ! ca sa fii liber trebuie sa renunti la tot si sa fii un singuratic ….

  66. Eu zic, ii un material bun, merita sa aflu si ceilalti 4 pasi care duc spre sclavie!
    Nu`s deacord cu imprumuturi deoarece ai mei is pana`n gat in rahatul asta.
    Mi`a placut foarte mult partea in care ar trebui sa ma gandesc inainte sa investesc banii,.., merita? ce beneficii am?
    Inteligenta emotionala….sa amani o placere de moment pentru o placere de viitor mai satisfacatoare….,
    Eu zic ca nu tot timpul, mai e nevoie si de placeri de moment dar cu ai zis intr`un materila (majoritatea din ziua de astazi, nu stiu sa`si traiasca momentul fara sa`si afecteze viitorul)(am evitat ghilimelele…ideea conteaza)

  67. Mi-a placut articolul. M-a pus pe ginduri, pina acum, inconstient ma feream de lucrurile de care nu am nevoie numaidecit. Acum le voi numi cheltuieli proaste.
    Fac multe investitii, in sanatate, educatie si relatii cu oamenii, fac si cheltuieli proaste : spre exemplu, traditionala inghetata de la McDonald’s de care am nevoie o data pe saptamina.
    Voi lucra mai mult asupra eficientei vietii pe care o duc. Iti Multumesc!

  68. Foarte bun articolul, tine-o tot asa ! Oamenii au nevoie de cineva care sa ii indrume pe calea cea buna, pentru ca unul cate unul incepe sa isi puna intrebari despre propria persoana si sa descopere ca multe lucruri care mergeau inainte acum nu mai merg. Din fericire, tu si multi altii care ati trecut prin ce trecem si noi, v-ati gandit sa ne ajutati si sa avansam mai rapid decat voi pe calea catre succes. Multumim!

  69. Daca s-ar discuta la scoala macar o ora pe saptamana cate putin din ceea ce scrii tu pe blog tinerii s-ar indrepta intro directie mai buna,dar cum societatea da exemple cum nu se poate mai proaste,tinerii urmeaza acele exemple tampite si cred ca asa e bine.Foarte tare mi s-a parut si discutia despre credite,imprumuturi si de ce facem aceste imprumuturi……

  70. Cata dreptate ai in articolul acesta…..cei care au curajul sa iasa din tipar aceia vor avea de castigat…continua tot asa..esti bun in ceea ce faci si esti un bun exemplu de urmat….

  71. super articolul, ca de obicei,
    ma inspiri, motivezi, incurajezi.
    cumva simt si am facut cam tot ce spui in acest articol,
    cred ca e timpul sa trec la nivelul urmator,
    am sansa si sunt oportunitati.
    abia astept sa-mi rezolv problem acu paypal-ul sa pot comanda cartea ta.

  72. Buna!
    Acest articol ne poate schimba viata incredibil de mult. Parerea mea este ca ne ajuta sa dezvoltam gandirea noastra incat sa iesim in majoritatea cazurilor in profit, atat in profit financiar cat si educational sau in oricare plan al vieti. O idee ce trebuie implementata cat mai repede in viata noastra si a tuturor celor din jurul nostru.
    Mult succes in continuare!

  73. chronometer and Download Movies at vanquish value locality on the grate proper exchange for today !
    free movies
    Rescue Movies, Games, Videos online database community – Make Rescue movies Online, Download Movies and games instead of Free, Upon largest DB community – vidbar.tv Unbidden games, Delivered Movies, Watch Movies online and play games online after unchained
    online movies
    watch free movies online
    movie download
    watch movies
    free movies
    Newest Movies here Watch movies
    free games online
    games online
    download movies
    download movies

  74. Am citit articolul, mi-a placut foarte mult. M-a facut sa ma gindesc la niste lucruri pe care nici nu le dadeam atentie. Mersi muult.

  75. Cata dreptate ai Pera.
    Abia acuma imi dau seama pe drumul actual imi sap gropa mai degraba, devin sclav.
    De azi i-au haturile in mana, se va termina cu datoriile si voi avea viata si libertatea pe care mi-o doresc.

  76. Foarte interesant articolul…Conceptele pe care le-ai prezentat aici sunt foarte adevarate…Si eu mi-am facut un credit pe termen mediu la o Banca si sincer parca ma simt legat de maini si de picioare…mi-e greu sa imi parasesc actualul loc de munca care este „sigur” :)pt ca stiu ca o sa imi gasesc greu un alt job, mai ales in vremurile astea de criza(bineinteles ca nici nu prea m-am omorat cautand un alt servici):P
    Oricum, ce vreau sa evidentiez aici este faptul ca am facut alegerea da a-mi face un credit pt a investi, si nu pt a cheltui… Am investit in ceva care, poate nu acum, dar cu siguranta in viitor o sa imi aduca bani, pt ca despre asta este vorba. Te salut Pera si salut de asemenea si cititorii acestui site

  77. In momentul de fata sunt sclav. Zilele trecute mi-a spus cineva la serviciu, ca patronului nostru nu-i convine ca am ramas eu fara permis. Atunci am constientizat sclavia cel mai bine, si mi-am pus intrebarea: „-De ce tre’ sa ma intereseaza pe mine ce-i place patronului? Cand ar trebui sa ma intereseze ce-mi place mie si ce-mi convine mie”
    Iti multumesc pentru articol Pera, pentru ca-mi deschizi ochii mai mult, cu fiecare articol de al tau pe care-l citesc.

  78. FOARTE BUN ARTICOLUL ! IMI PLACE CUM SCRII si CE scrii !!! Felicitari ! te urmaresc de mult timp si o sa te mai urmaresc inca mult de acum in colo atata timp cat ce scrii va fi de calitate si nu ma indoiesc de asta !

  79. Imi place tot cea ce scrii,e pe sufletul meu.Sunt in asentimentul tau,dar eu deja mi-am sapat groapa,si nu stiu cum sa fac sa scap de ea(da, asa cum spui tu ,am gasit o scuza)…..imi doresc foarte mult sa pun in aplicare tot cea ce scrii in aceste articole,asa cum ai facut si tu.Am o intrebare …e posibil,si daca da,cum sa fac acest lucru? se invata? prt.ca doar citind,eu una nu reusesc!Sunt SCLAVA propriilor mel aegeri,detest tot ce am facut pana acum,iar viitorul e un mare semn de,intrebare.Imi lipseste incredere in mine,iar cei din jur au contribuit la asta!Cu respect si apreciere……MULTUMESC!

  80. Salut! Mi-a placut foarte mult articolul pe care l-ai scris, intrucat impartasesc aceleasi convingeri cu tine. Mi s-a parut bine scris, in sensul ca nu te plictisesti citindu-l, ba chiar din contra, iti trezeste anumite sentimente de revolta impotriva stilului actual de viata si pentru stilul de viata al celor apropiati, al celor la care tii. Te felicit si iti urez mult succes in continuare!

  81. Salut Pera! Multumesc foarte mult pentru acest articol.Cand voi face primul milion cu siguranta nu voi uita cat de mult mai ajutat TU sa ajung acolo. Super!!!!Continua in aceeasi maniera remarcabila…

  82. Am investit mereu in educatia mea in detrimentul unor placeri de moment, si nu am absolut nici un regret. Cunostintele dar mai ales schimbarea interioara care se intampla cu o persoana in momentul in care asimileaza ceva valoros, ca apoi sa ofere la randul ei valoare, sunt de o valoare inestimabila. Inca mai cumpar compulsiv, inca mai fac investitii proaste, dar simt ca asta se schimba din ce in ce mai mult.

  83. Incep sa cred acum ca am facut si investit foarte putin in viitor si mai mult tot ce stiu a fost mai mult din inertie decat din vointa. Sunt foarte dezamagit insa vad acum unele chestii care trebuie sa le fac si unele de care trebuie sa scap.

  84. Super, super, super comentariu de milioane…..
    parerea mea este cum putem cultiva si promova un astfel mod de viata…caci din punctul meu de vedere l-as valorifica ca materie, ca obiect de studiu incepand cu clasele de gimnaziu….iar tot din punctul meu de vedere avem nevoie de asa articole care te mai trezesc din „virtutea inertiei”, eu ma hranesc, daca pot spune asa, cu asa experienta impartasita de altii…!!!
    Bravooo pt. curajul de a recunoaste greselile si de a impartasi solutii si ideii…!!!

  85. Felicitari pentru articol! Este pe cat se poate de adevarat ce ai spus, doar ca mai e nevoie din cand in cand ca cineva sa ne deschida ochii, voi incerca de acum sa iau decizii mai rationale si sa ma gandesc de 2 ori la un lucru..
    Insa am o intrebare, stiu ca imprumuturile sunt o afundare mai mult, decat un ajutor, dar daca faci un imprumut pentru ca ai nevoie sa cumpari o casa, nu pentru placerea de a cheltui, este acelasi lucru?

  86. Daca nu ar exista cei care-si vand timpul zilnic nu am avea calculatoare, curent electric etc.
    Sa fie de inteles, respect pentru cei care fac asta ! Si mai mare respect pentru cei capabili sa schimbe asta ! si sa creeze un viitor nou mai bun !

  87. Care ar fi pasii pe care trebuie sa-i urmezi intr-o afacere onlaine.Rog sa ma ajute si pe mine cineva, va multumesc anticipat…

  88. complimentiii –excelent articol, sacrificarea placerii de moment ptr fericirea adevarata pe termen lung,suntem singurii care alegem fundazia ptr succes sau groapa desertaciunilor

  89. Cum adica, sa n-am eu TV smecher in casa ? Pai ce o sa spuna musafirii despre mine ? Ca sunt un inadaptat ? Ca sunt un ciudat ? Ca sunt un sarac ? Un neinformat ? 🙂

  90. Foarte adevărat. Toți oameni din jurul meu fug după averi .Uităm că sănătatea e cea mai importanta și să fim cât mai naturali.Am o vorbă indiferent câtă avere aduni tot cu atât pleci din această lume ca și cel sărac.

  91. Banuiam inca de la inceputul articolului ca are ceva de vandut. Foarte subtil , face promovare audiobook-ului pe care il are de vanzare.

  92. Foarte bun articolul,m-a impresionat mult.
    Mulți dintre noi nu conștientizăm faptul ca viața noastră se duce pe apa sâmbetei lucrând pe niște bani mărunți,pe când am putea investi timpul acela prețios petrecut la munca în ceva care chiar merită.
    Am dat întamplător de acest articol,dar nu îmi pare rău că l-am citit.

  93. We’re a bunch of volunteers and opening a brand new scheme in our community. Your site offered us with valuable information to paintings on. You’ve done an impressive task and our whole group might be thankful to you.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.