World of warcraft si Personalitate alfa

Vreau sa transform dezvoltarea personala in cel mai distractiv lucru care exista.

Sa te culci asteptand sa vina dimineata si sa iti doresti sa te trezesti cat mai repede de dimineata cu fluturi in stomac de la entuziasmul ca ai o intreaga zi la dispozitie pentru dezvoltarea si evolutia ta.

Pentru ca drumul conteaza, nu destinatia.

Niciodata nu vom fi fericiti si multumiti cu ce avem si vom cauta noi provocari in viata. Asta putem sa spunem despre marea majoritatea a oamenilor fara sa fim experti in psihologie.

Si atunci, daca tot vom cauta evolutia permanenta, iar viata ne impinge inainte fie ca vrem sau nu, de ce sa nu transformam drumul nostru in viata in cea mai distractiva si faina activitate care sa dureze cate zile avem pe pamant?

Ceea ce m-a provocat sa scriu acest articol este un video pe care te rog sa il urmaresti acum sau mai tarziu, video de pe Ted Talks (este conferinta unde se aduna cele mai stralucite minti ale lumii si a devenit un fenomen mondial) .

Video-ul este aici: http://www.ted.com/talks/jane_mcgonigal_gaming_can_make_a_better_world.html (poti alege subtitrarea in limba romana din dreapta jos la transcripts)

Am sa iti fac si eu pe scurt un rezumat la ce spune femeia aceasta si apoi am sa iti explic despre visul si obsesia mea.

 Ce spune stiinta

In video-ul de mai sus, jocul World of Warcraft ( Wow) este denumit – mediul ideal pentru rezolvare de probleme in mod colaborativ . Adica mediul ideal pentru ca oamenii din grup sa  rezolve probleme de orice natura.

Stim cu totii ca exista o problema la nivel global legata de puterea noastra de concentrare si de a fi atenti pentru ca suferim un bombardament informational iar creierul nostru nu mai face fata.

Totusi, este un citat care spune "Nu exista putere slaba de concentrare ci doar lucruri neinteresante".

In acest joc tot timpul ai o misiune in care provocarile sunt pe masura abilitatilor tale ceea ce te duce rapid in starea de flux.(Citeste despre starea de flux aici: http://www.personalitatealfa.com/blog/pasul-2-in-descoperirea-si-valorificarea-talentelor-%E2%80%93-starea-de-flux-sau-cum-sa-te-simti-cand-faci-ceea-ce-iti-place/)

Tot timpul ai ceva specific si important de facut.

Toate aceste lucruri sunt ambalate intr-o super poveste care este clar povestea eroului folosita in toata istoria omenirii si pe care si eu o folosesc pentru a ajuta oamenii sa isi descopere vocatia. Un articol de la Leonard pe tema asta, aici: http://mayhem.ro/calatoria-eroului

Despre World of Warcraft

Jocul World of Warcraft a adunat peste 5,93 de milioane de ore de joc in cei 8 ani de la infiintare, ore jucate de cei 10-12 milioane de jucatori ce platesc o taxa lunara de 13 euro.

Ca sa iti dai seama ce inseamna acesti ani, acum aproximativ 6 milioane de ani prima maimuta s-a ridicat si a stat in doua picioare, iar specia umana asa cum o stim azi nu exista.

In lumea occidentala civilizata, un tanar pana la varsta de 21 de ani are 10 mii de ore jucate in jocuri diverse pe calculator.

Daca faci orice activitate timp de 10 mii de ore , devii maestru in acea activitate. Virtuoz. Fie ca e cantatul la vioara, pilotatul de avioane sau …jucatul.

Ca si comparatie, pilotul de vanatoare Lt. Col. Andy Uribe este pilotul cu cele mai multe ore de zbor din istorie. 3000 ( trei mii) .

Asadar, care sunt abilitatile pe care un tanar le dezvolta pana la 21 de ani in cele 10 mii de ore jucate?

– Optimism urgent. Ai automotivatie pe speed dial. Vorbeam despre motivatia interna data trecuta. Optimismul urgent inseamna ca te trezesti din pat in ideea ca ai o misiune ACUM care te face sa actionezi ACUM, avand incredere ca POTI rezolva problema chiar daca este o provocare. Cu alte cuvinte ai o speranta foarte motivanta ca totul va fi bine pentru tine.

 – Inteligenta sociala.  Inveti rapid ca NICIODATA singur nu poti atinge rezultatele pe care le poti atinge daca lucrezi in echipa. Pe langa asta, placem mai mult oamenii dupa ce ne jucam un joc cu ei. Increderea creste si se leaga relatii, incredere, un spirit de cooperare.

– Productivitate ce te implineste. Un joc ca si World of Warcraft confirma studiile psihologice care spun ca esti mai fericit muncind din greu la ceva ce iti place decat stand degeaba. 

– Valoare si semnificatie profunda. Asa cum spun tot timpul, semnul ca ne-am descoperit vocatia este ca prin talentele noastre innascute facem lumea mai buna. In acest joc, ti se ofera ocazia sa faci exact lucrul asta. Ai misiuni si provocari, tot timpul faci ceva care are ca scop final salvarea lumii si transformarea ei intr-un loc mai bun.

Dupa ce intelegi toate aceste lucruri sa ne mai miram ca acest joc poate sa dea o dependenta foarte puternica?

Exista o latura intunecata a acestor jocuri pe calculator iar World of Wacraft este jocul pe care psihologii l-au denumit responsabilul numarul 1 pentru dependenta de jocuri pe calculator.

Pericolul apare cand jocul devine mai bun decat viata reala iar dupa ce ti-am explicat mai sus, pentru foarte multi oameni personalitatea si puterea de a schimba lumea intr-un joc devin mai importante decat mediocritatea unei vieti reale. Exista si o serie de pasi pentru a scapa de dependenta: http://www.wikihow.com/Break-a-World-of-Warcraft-Addiction

Inchide ochii si imagineaza-ti o lamaie. Imagineaza-ti cum o tai in doua si cum incepi sa lingi lamaia. Iti garantez ca vei incepe sa salivezi.

De ce?

Pentru ca mintea nu face diferenta intre imaginatie si realitate.

Astfel, avem o generatie intreaga de oameni care cred  ca pot schimba lumea virtuala dar nu si cea reala.

Aceasta este obsesia mea.

Sa pot lua lucrurile care merg in aceste lumi virtuale si sa le folosim in lumea reala pentru a face acelasi lucru: sa transformam lumea intr-un loc mai bun.

Si eu am jucat world of warcraft si am experimentat ambele laturi . Si cea  buna si cea rea.

Cea buna ti-am expus-o mai sus cu ajutorul lui Jane despre cum jocurile ne pot ajuta sa facem o luma mai buna. Deasmenea, desi am jucat acest joc 4 ani, asta nu m-a impedicat sa am rezultate in viata reala ba chiar m-a inspirat.

Partea rea e ca daca nu ai o viata REALA foarte interesanta, un joc de genul acesta te poate tine foarte mult timp in scaun si in fata calculatorului. Acum 5 ani m-am ingrasat 25 de kilograme jucand acest joc, mancand junk food si band pepsi sau cola. Iti poate distruge viata sociala sau te impedica sa ai una.

Intr-un joc de genul acesta devii erou si salvator de lumi.

Intrebarea este, de ce crezi tu ca nu poti sa fii la fel si in viata reala?

Eu cred ca poti. Si daca am putea sa invatam din jocuri cum sa transformam viata intr-o joaca si sa o facem si mai distractiva decat un joc, lumea ar fi un loc mult mai bun.

Obsesia mea

Imi imaginez cum ar fi daca as putea transforma crearea unei afaceri online, dezvoltarea personalitatii, seductia, sportul, toata dezvoltarea personala intr-un joc din viata reala extrem de placut de jucat si care sa iti aduca rezultate rapid pe langa o stare de fericire si implinire permanenta.

Acesta este visul meu.

Educatia prin distractie si interactiune.

Un prim pas vom face prin ghidul comunitatii Personalitate alfa si intarirea conceptului de comunitate cu ajutorul bratarii. Insa e o cale lunga de parcurs si sunt deschis la orice idei .

Astept comentariul tau.

P.S.

Daca joci sau ai jucat World of Warcraft, da-mi un mesaj la [email protected] . Vreau sa facem un mic experiment psihologic si social.

 

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

46 de răspunsuri

  1. Oare sa fie o coincidenta aparitia acestui articol cu aparitia noii versiuni a jocului WoW? I doubt it, nice marketing Pera 🙂
    Am jucat si eu WoW, la fel ca tine, o perioada indelungata, dar per total nu ai multe de castigat din el(poate experienta faina cand termini acel raid ), cel mai bine e sa te lasi din timp, bineinteles, cine poate.
    Ca tot ai adus vorba de 10.000 ore ca sa fii maestru, cei care joaca WoW de atata timp pot sa isi deschisa lejer un blog de nisa, ba chiar sa scoate si un produs informational, am vazut ca merg destul de bine 🙂

  2. Dupa parerea mea personala, jocurile pe calculator, indiferent de natura lor, nu fac altceva decat schimba orientarea tineretului prin faptul ca ei se simt intr-o situatie confortabila reusind sa rezolve fel si fel de probleme virtuale (care la randul lor asa sunt concepute ca la un moment dat oricare dintre participanti sa le poata rezolva), iar astfel acesti tineri o sa refuze sa participe activ la rezolvarea problemelor din lumea reala datorita faptului ca aici vor intampina greutati adevarate care probabil nu le vor putea rezolva din prima, ceea ce le va crea un disconfort datorita esecului, iar de aicea va rezulta o tot mai mica implicatie! Dar trebuie sa tinem cont ca si probemele lumii reale trebuie sa le rezolve cineva, iar daca nu avem un tineret care sa fie antrenat in astfel de situatii, la un moment dat VA FI O PROBLEMA!! Prin intermediul internetului, a televizorului si a presei ne putem informa, dar sa nu uitam ca jumatatile de adevar de regula sunt si minciuni! De ce spun asta, caci daca de exemplu intram pe internet, o oarecare informatie este interpretata intr-un anumit fel. Poate si noi cunoastem la un moment dat cateva lucruri despre informatia pe care o cautam, dar noi o sa luam de buna interpretarea pe care o gasim la informatia respectiva pentru ca nu mai avem dubii deoarece am gasit si lucruri pe care le stiam si noi deja, de aceea prin algoritm de logica, o luam de buna! Dar care este garantia ca acea interpretare este intr-adevar buna?

      1. Asta e! am prins ideea!
        sa convingem jucatorii sa incerce si in viata reala la fel ca in joc. Adica daca ai suficienta perseverenta, rabdare pana la urma reusesti! Ideea e ca in jocuri stim, in general, ca nu putem trece la nivelul urmator pana nu trecem de cel actual, si cu cat ratam cu atat suntem mai inversunati, pt a vedea ce e ela nivelul urmator. La fel si in viata, tb sa ii convingem ca intotdeauna este un nivel urmator si ca tb sa il trecem pe cel actual.

      2. Salut Pera, felicitari pentru tot ceea ce faci pt comunitate.
        Nu am jucat WoW. Am jucat cu mult timp in urma jocuri de diverse categorii si marea lipsa a lor dpmdv este ca iti creeaza falsa impresie ca nu exista consecinte ale actiunilor tale ori acestea pot fi ‘sterse’ printr-o simpla reluare a nivelului sau a unei salvari anterioare.
        Cata vreme le folosesti strict in scop de divertisment este ok, altfel ele pot distorsiona perceptia unui tanar fata de viata reala – ai gresit nu-i nimic, restart si totul e ca la inceput.
        Mult succes in continuare.

        1. Da, frate, dar in wow ca si in orice alt joc pe calculator, apare satisfactia imediata. Am omorat ceva, am primit XP si loot, am rezolvat un quest, am acces la altul, am batut nustiuce, am acces la o noua zona. In viata reala nu e asa, depui efort mai mult timp pentru a vedea o schimbare care sa faca diferenta. Lootul ala ma ajuta sa omor ceva mai repede sau sa rezist la un anumit atac, XP imi aduce in scurta vreme un nou skill, o noua jucarie. In viata reala, faci flotari 1 luna (nu 15 minute ca in joc) si nu poti sa misti din loc mai usor, masa care ti se parea grea, nu il bati pe unul la skanderberg, nu iti cresc pectoralii vizibili. Aici e problema.

          1. Daca vreti un joc foarte apropiat de ralitate si in care consecintele sint ca si in realitate, reluarea actiunii este ca si in realitate si nu in ultimul rind este construit foarte aproape de realitate, va recomand „Jimmy White’s Cue Ball World” ! Nu va lasati pacaliti de faptul ca e facut in 2001. Am testat zeci, daca nu sute de jocuri de Biliiard, practic tot ce am gasit pe internet, dar nu a reusit nici unul sa ii depaseasca apropierea de real. In rest aproape toate jocurile iti creeaza dependenta si izolare intr-o lume virtuala, imaginara, doar a ta, cu atit mai mult cu cit sint mai performante cu o grafica si animatie de exceptie. Jocul propus il gasiti pe Amazon la un pret accesibil. Ceva in jurul la 3+4 $. Eu zic ca merita, daca doresti sa te folosesti de jocuri pe calculator pentru abordarea realitatii.

  3. Salut Pera, interesant acest concept de a trece din viata virtuala la cea reala, sunt multe asemanari, atunci cand suntem in procesul de invatare si lucrurile nu merg asa cum ne dorim de fiecare data putem da oricand un „restart mision” dar nu putem pune jocul pe pauza. trebuie sa fim constienti ca viata reala are un timp limitat si sa acctionam in consecinta.
    PS. E ok modelul bratarii, ar merge sa pui pe el si simbolul comunitatii, (per aspera ad astra). am tatuajul cu simbolul si s-ar potrivi de minune 🙂

  4. Pentru ca am trecut de vremea cand aveam abilitatile de a face asa ceva, mai mult, nu am prins gustul unor astfel de preocupari, fac precum vulpea care nu ajunge la struguri… Pentru ca ma bucur de viata zilnica, timpul fuge cam repede. Rar am parteneri la ping-pong, tenisul de camp si fotbalul ma cam depasesc, dupa multiple accidentari, au mai ramas rolele, bicicleta, schiurile, bricolajul si shopingul ca distractii. Probabil ca ma voi apuca de gradinarit, pe langa gimnastica obligatorie, necesara pentru a nu avea dureri. Sexul e o chestie de care ma bucur ocazional, pentru ca nu ma mai casatoresc a doua oara. Mai am 8 ani pana la pensia, cand voi avea timp mai mult… Profesia e preocuparea placuta care nu sufera sa fac greseli ci sa fac totul mai bine, impreuna cu colegii mei. Asta e prioritatea maxima, dupa treburile care tin de recuperarea sanatatii si capacitatii de munca.
    Acasa nu mai am timp sa le fac pe toate, asa ca accept ajutor dinafara.
    Sunt convins ca o sa mor candva dar asta nu ma impiedica sa ma bucur de fiecare zi si sa multumesc lui Dumnezeu ca nu m-a lasat sa ma sinucid…
    Viata e frumoasa si e bine sa evit riscurile inutile, care ar putea sa-mi restranga bucuriile zilnice pe care le mai am…
    Pe computer ma joc tetris si conduc amasini de curse

  5. Joc wow de 7 ani, si pot spune ca ca are si parti bune si parti rele. Cele bunae sunt:
    – ca te invata sa te porti frumos, interactionand cu oameni din tarile asa zis civilizate,
    – iti dezvolta curajul de a interactiona cu alte persoane
    – te invata ca atunci cand pleci intr-o actiune trebuie sa te documentezi inainte
    – te invata ca trebuie sa perseverezi pana reusesti pentru asa zisa victorie epica
    – te invata ca practica te mentine si conduce la nivel de mastru. ( Titlul de undying se obtine destul de greu)
    te invata sa iei decizii pe campul de lupta in functie de situatie si de ceilalti parteneri
    Ca si parti proaste este ca se consuma mult timp, care altfel ar fi putut fi consumat pe citit carti de dezvoltare personala.

    1. Ai nevoie de curaj ca sa interactionezi cu o persoana intr-un JOC?!?!?!O.M.G.
      Apropo, in viata reala cum aplici perseverenta pe care ai invatat-o in joc, in ce esti maestru?

  6. Warcraft intr-o traducere mot-a-mot inseamna arta razboilui. Dupa cum stim de la lectiile de istorie, razboaiele erau atent planificate pentru a fi castigate. Deci strategii din lumea reala sunt aplicate in lumea virtuala pentru a dezvolta abilitati ce vor fi apoi folosite in lumea reala. Nimic nu se iroseste, totul se foloseste:-)

  7. Pera…si eu m-am jucat o buna parte din viata mea tot felul de jocuri,chiar am pierdut multe ore…si facand asta fugeam sa-mi traiesc viata reala.
    Recent am descoperit ca pot face ceva cu viata mea si parca am castigat cea mai mare putere, am gasit cel mai interesant joc pe care doar orele de somn, sunt pauze. 🙂
    Este asa de puternic jocul pe care-l joc acum ca ar putea sa inveteze acestia orice joc…ca voi ramane la acesta.
    Este jocul vietii mele si acum exista doar o singura cale.”Ori la bal,ori la spital”.
    Spor cu planul…trece-am pe lista celor care vor sa sprijine cauza 😉

  8. Mi se pare extraordinar ce incerci sa faci si sper din toata fiinta ca o sa reusesti!
    Ideea asta a mai fost vehiculata in lumea filmului(poate de mai multe ori) ex. meu: Stargate UNIVERSE, I episod.

  9. Nu joc Wow, in schimb am jucat triburile 2 ani de zile si m-am oprit pentru ca petreceam prea mult timp in fata calculatorului. cum spunea si tipa, ne jucam pentru ca vrem sa scapam de problemele din lumea reala, pentru ca atunci cand te joci poti fi cel mai bun, intalnesti oameni care sunt ca tine si viata devine dintr-o data mult mai placuta si mai frumoasa.

  10. Cum ar fi daca ne-am simti super motivati sa lucram la dezvoltarea noastra personala, pentru ca este ca un joc, si are niveluri de atins. Leo chiar a scris un articol foarte bun pe mayhem.ro in care povesteste despre conceptul de ‘gamification’ si face o analogie cu nivelurile de antrenament Jedi: youngling, Padawan, Jedi Knight, Jedi Master, Jedi GrandMaster. Se poate aplica in aproape orice domeniu. Si in plus, daca stau sa ma gandesc un pic, este similar cu nivelurile de la cluburile de vorbit in public ToastMasters; exista un mod clar de a iti masura progresul, trecand prin nivelurile clubului: new member – Competent Communicator, Competent Leader, Advanced Communicator Bronze, Advanced Leader Bronze, Advanced Communicator Silver, Advanced Leader Silver, Advanced Communicator Gold, Distinguished ToastMaster

  11. Faina comparatia, eu m-am chinuit, sa conving, fara succes, cativa apropiati ca dezvoltarea personala ii poate duce unde vor ei sa ajunga, deci ramane sa merg eu inainte si sa le ofer puterea exemplului; ideea asta faina de a invata in mod distractiv poate ma ajuta.
    Cat despre bratara, imi place ca nu este din metal, si ca nu iese in evidenta prea tare decat pentru un ochi format.

    1. @meddle
      Nu ai reusit sa convingi prietenii tai sa se preocupe de dezvoltarea personala desi ai apelat la argumente rationale ? De ce ?
      Pentru ca atunci cand incerci sa ajuti pe cineva sa se dezvolte, apelul la intelectul celuilalt nu da rezultate.
      Conform lui Carl Rogers, Pera stie cine este Carl Rogers, atunci cand vrem ca cineva apropiat noua sa creasca, trebuie sa creem cu el o relatie empatica, democratica, prin care celalalt sa dobandeasca incredere in noi , apoi „vom creste” impreuna, in timp, prin aceasta relatie.
      Ai hotarat bine sa incerci singur sa te dezvolti personal, dar mai bine incearca sa creezi o relatie empatica, de incredere, cu prietenii tai si cresteti impreuna in directia dorita de tine.

  12. Interesanta perspectiva asupra jocurilor si a consecintelor pozitive care rezulta in urma lor. Din pacate exista prea multa lume care este impotriva lor si considera ca sunt o pierdere de vreme.
    Un alt clip deosebit al aceleiasi autoare despre importanta jocului in viata de zi cu zi este urmatorul. E fain de privit… iti ofera, dupa spusele ei, 7,5 minute in plus de viata. 😉
    http://www.ted.com/talks/lang/en/jane_mcgonigal_the_game_that_can_give_you_10_extra_years_of_life.html

  13. Super idee!
    Vreau sa particip si eu. Daca doresti mi-ar place sa ma alatur proiectului tau. Cred ca ideea e mai mult decat geniala si, pusa in practica in mod constient, poate da randament extraordinar.
    Si eu sunt psiholog, sunt din jud. Tulcea si ma pasioneaza dezvoltarea personala, de fapt dezvoltarea spirituala si atingerea potentialului maxim al omului in aceasta lume.
    Si la fel de mult consider ca tinerii sunt cei care au cea mai mare nevoie si deschidere fata de asa ceva.
    Cu multa placere si pasiune ma alatur proiectului, daca doresti colaboratori!

  14. Buna, Pera!
    Nu am jucat WOW, dar am jucat un joc asemanator, Runescape, timp de aproape 4 ani, intensiv.
    Ideea ta mi se pare extraordinara, felicitari!

  15. Stii mi se pare o prostie ce zici(parerea mea). Mereu zici iesi din casa, fa ce-ti place, iesi din zona de confort si acum zici ca e bine sa facem exact ce zici tu ca nu e bine sa facem? Zici ca in viata poti sa incerci de mai mullte ori si ai dreptate, dar sa nu uitat sa viata e realittea, jocul e virtual.In joc poti sa pierzi la infinit k tot asa ramai, acelasi nivel, bani etc, in viata cu cat pierzi mai mult cu atat tie mai greu sa incerci din nou. Ai pierdut o fata pe care o iubeai, daca te joci wow nu reauci inapoi la tine, ai pierdut o groaza de bani incercand sa iti deschizi o afacere, nui mai recuperezi, ai pierdut o ora sa te joci wow nu o mai recuperezi, viata si jocurile nu merg mana in mana. As fi vrut e la tine un articol in care sa fi spun ca daca te joci o ora wow, pierzi o ora importanta din viata ta si sa scrii o lista cu ce ai putea sa faci intr-o ora, cateva exemple ca sa motivezi lumea sa nu se mai joace.
    Eu nu mam jucat si nu o sa ma joc vrodata wow,dar mam jucat si pe calc si pot sa-ti spun ca dupa o zi petrecuta la calc, ma simteam ca o leguma. Imi venea sa imi tai gatu ca am fost atat de prost incat sa pierd timpu la calc in loc sa fac altceva.Si asta am facut de 2 ori in 21 de ani, si9 mam jucat decat vro 10 ore odata si vro 12 ore odata. Jocurile pe calc sunt o prostie, la fel cum e facebook si messu.
    Fiecare cu parerea lui, dar parerea mea am spus-o.

    1. Messul sau Facebook nu sint prostii. Sint mijloace de comunicare. DE COMUNICARE!!!!. la fel ca si telefonul. Ii zici pe mess unde vrei sa te intilnesti cu ea si atit!!!!!! Daca continui il transformi in joc si in izolare. Daca ar fi si messul ca si mobilul? Prepay sau cu abonament? Probabil multi s-ar rezuma la exact ce este. Mijloc de comunicare.

  16. Bratara mi se pare destul de ok. As prefera totusi ca insemnul „Personalitate alfa” sa fie mai vizibil.
    Imi pare rau dar nu pot fi de acord cu jocurile de calculator (oricare ar fi ele). Mi-am irosit 5 ani din viata din cauza lor. Acum lupt din greu sa umplu golurile din perioada aia.

    1. tare tantalau esti. 🙂 am pus link in articol si am spus ca filmul asta m a inspirat si am scris ca fac un REZUMAT la ce am vazut in acest film. Felicitari, ai reusit sa imi intreci pisica in inteligenta.

  17. de mult nu am mai vazut o asa adunatura de clisee.propun sa lasam ipocrizia la o parte.eu am aproape 7000 de ore de WoW si in 7000 de ore sa dea dracu daca am descoperit cum sa salvez planeta.apoi,problemele care le creeaza dependenta de asemenea jocuri.dependenta este pur psihologica,daca esti slab cu creieru’,te distruge.asa sunt facute.jocurile sunt create pentru a trage bani.ele doar satisfac niste nevoi banale (nevoia de a fi special,de a insemna ceva,nevoia de a simti ca ceea ce faci nu este in zadar etc.).simplu si eficient.normal ca socializarea este simpla intr-un joc,se elimina aproape toate variabilele din viata reala,se adauga unele controlate,lasam constantele din viata reala,adaugam unele virtuale.nu e chirurgie pe creier.vreti o lume mai buna?nu gamer-ii sunt solutia,niste copii fara viitor cu mega abilitatea de a distruge 3 tastaturi in 2 saptamani(apropo,calitatile alea pe care le-a gasit blonda le au toti oamenii normali.doar ca „gamer-ii” le dezvolta o idee mai rapid,e doar un efect secundar al jocurilor online).vreti sa salvati lumea?REVENITI LA SELECTIA NATURALA.si da,cand scriu toate astea ma includ si pe mine,doar ca eu am avut si am puterea sa depasesc barierele psihologice.am renuntat la jocuri pentru ca au devenit prea banale si prea previzibile.tiparul e acelasi doar croitorul difera.are cineva argumente reale/solide/de bun-simt cu care sa imi raspunda?chiar sunt curios ce tampenii le trece unora prin cap cand nu li se da dreptate.

          1. ce ai inteles?ai dezlegat misterele universului?ai raspuns la intrebarile puse de oameni acum sute de ani?ai inteles cum sa dai timpul inapoi,sa repari greselile umanitatii,sa restabilesti ordinea intre muritori?ai inteles calea intunecata a binelui?

  18. De ce nu raspunzi la ce am scris eu, domnule Pera?
    Mi se pare ca am scris bine si ca am ridicat o problema interesanta bazata pe experienta mea de gamer.

  19. Pera, se pare ca avem aceeasi obsesie.A ema se bazeaza mai mult pe integrarea jocurilor in viata oamenilor astfel incat sa le imbunatateasca relatiile sociale.Facebookul, platforma asa numita sociala, nu face decat sa indeparteze oamenii de interactiunea sociala normala si sanatoasa.Eu sunt de parere ca oamenii pot deveni mai sociabili prin jocuri,si o sa revolutionez lumea prin asta.Partea buna este ca eu chiar sunt designer grafic, am cunostintele necesare pentru a face acest lucru posibil, nu mai imi trebuie decat resursele materiale, de care voi face rost in curand.Poate vom colabora impreuna in viitor si vom face acest vis sa devina realitate

  20. salut Pera,
    nu contest afirmatiile spuse in ambele materiale dar, in lumea virtuala, mai ales la un joc online, sunt multi participanti care mereu au ceva in comun, o abilitate, o pasiune pentru a face un lucru anume, la fel cum spune si vorba „cine se aseamana se aduna”. cred cu mare tarie in aceste vorbe, probabil si din aceasta cauza cred ca cei care petrec foarte mult timp in fata calculatorului, jucand un joc, sunt foarte sociabili in lumea lor, spre deosebire de realitate. foarte interesant a fost ideea de baza, pacat ca astfel de programe nu ajung peste tot in lume, pentru a gestiona toate problemele aparente sau de durata sau mai rau, nu tine nimeni cont de asemenea lucru.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.