Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
3 factori ignorați de majoritatea loserilor

Era o zi când nivelul meu ca şi dezvoltare personală, rezultate concrete în societate şi atitudine, caracter şi personalitate, erau nu cu mult mai mari decât cele ale unui boschetar.

Şi da, bunicii mei m-au crescut frumos, m-au învăţat limba sârbă, am învăţat să cânt la pian. Eram un copil cât de cât educat şi poate este jignitor la adresa eforturilor lor să mă autointitulez un boschetar.

Adevărul este că eram un looser. Şi am rămas aşa mulţi, mulţi ani.

Însă chiar dacă nu am fost un looser de la început, pentru că am fost crescut cu cea mai înaltă formă de iubire posibilă, cea a bunicilor mei al căror singur nepot eram, pe parcurs, am devenit un looser.

După vârsta de 11 ani a început declinul meu, pentru că lumea în care am fost aruncat era formată din animale sălbatice.

Alţi looseri. Buna creştere a bunicilor nu prea mai conta pe stradă.

Foamea este la fel pentru toți.

Măgăriile pe care le-am făcut în perioada adolescenţei au fost multe şi majoritatea pentru bani deoarece îmi imaginam că tot ceea ce îmi doresc, toată fericirea ce există pe pământ, porneşte de la bani.

Îmi doream lucruri pe care acum le putem numi mărunte dar atunci erau centrul universului.

Imaginează-ţi că nu aveam televizor şi maşină de spălat acasă, ani de zile. Atât eram de săraci. Eu şi săraca mea mama, învăţătoarea ce făcea naveta.

Copilul inocent crescut de bunici s-a sălbăticit în cartierul mărginaş pentru că nu putea supravieţui altfel.

Am ajuns să cred că dacă lumea e rea şi crudă, singura mea şansă este să fiu mai rău şi mai crud. Am ajuns să nu caut justificări pentru nimic şi că este dreptul meu să supravieţuiesc chiar dacă asta înseamnă să îi smulg (fur) altuia dreptul lui de a trăi.

Acesta este cel mai de jos punct al vieţii lui Pera Novacovici. Un animal sălbatic într-un cartier mărginaş, cu mici scântei de cei şapte ani de acasă care erau foarte nepractici pe stradă.

Politeţea sau bunul simț nu îţi vor aduce acei 10 lei necesari ca să mănânci azi ceva atunci când o arzi pe străzi căutând o combinaţie.

În schimb minciuna, hoţia şi şmecheria îţi vor aduce 10 lei azi şi îţi vei umple burta.

Nu ştiu dacă ţi-am zis că bunica mea mi-a dat bani de înmormântare să îi pun deoparte şi să am grijă de ei pentru atunci când va fi nevoie şi i-am cheltuit imediat ce am pus mâna pe ei, minţind că banii sunt în siguranţă la mine.

Când a murit bunica a trebuit să iau alţi bani împrumut şi de aceea, din cauza convingerilor despre lume şi viaţă, am fost sărac până pe la 27 de ani şi am scăpat de datorii pe la 30.

Lipsa unui mentor, a educaţiei financiare şi lipsa dezvoltării personale m-au făcut să trăiesc în suferinţă copilăria şi tinereţea.

Poate că aş fi fost mai fericit dacă cineva m-ar fi învăţat că banii vor veni un pic mai târziu și că acum trebuie să sădesc seminţele care vor rodi, dar nu mi-a spus nimeni asta.

Nu ştiam să trăiesc decât de la o zi la alta iar când eram sătul, plecam direct acasă să mă culc, ca şi când misiunea mea în ziua respectivă se terminase.

Supravieţuisem.

Şi din mizeria asta umană, dintr-o voce interioară care întreba permanent ”Asta este tot ce există în viaţă? Supravieţuire? Răutate? Trebuie să existe şi altceva chiar dacă eu nu am cunoscut acea realitate încă” eu, Pera Novacovici, mi-am depăşit în realitate cu mult puterea imaginaţiei de atunci.

Dacă i-ai fi spus lui Pera de acum 10 ani că va avea tot ce visează, lucruri materiale, casa lui, iubire, pasiune şi vocaţie, posibilitatea de a călători oriunde în lume şi multe alte chestii, ar fi vrut să te creadă dar nu ar fi ştiut cum anume să atingă aceste lucruri.

Şi iată-mă aici.

Eram un rahat de om, un caz pierdut ce urma să îşi irosească viaţa.

Tocmai de aceea îmi iubesc astăzi meseria şi misiunea.

Pentru că meseria şi misiunea mea este să le spun oamenilor că oricât de mult ai mers pe un drum greşit, oricât de nasoală este realitatea şi cât de mari par problemele, vei reuşi să îţi depăşeşti propria imaginaţie în succesul pe care îl ai. Succesul tău şi toată fericirea din lume sunt la dispoziţia ta şi nu depinzi de nimeni, asta e partea cea mai frumoasă.

Puterea este în tine iar diferenţa dintre un loser şi un om împlinit şi de succes nu constă decât în capacitatea fiecăruia de a-şi valorifica propria comoară primită încă de la naştere.

Diferenţa dintre un loser şi un om de succes este că omul de succes şi-a adus aminte că este o fiinţă extraordinar de puternică iar loserul încă trăieşte adormit şi în uitare.

Eu nu am avut pe nimeni căruia să îi pese, nu am avut nici un blog pe care să merg şi să citesc soluţii la probleme, nici nu ştiam ce e aia dezvoltare personală, cărţi sau cursuri.

Şi tot nu m-am dat bătut.

Azi, tu eşti obligat să reuşeşti. Spun asta nu ca să pun presiune pe tine ci să te mobilizez.

Ai mult mai multe lucruri în avantaj faţă de ceea ce aveam eu şi mai mult, nu sunt un om mai bun decât tine.

Nu există diferenţe foarte mari între noi.

Suferinţele noastre seamănă între ele, potenţialul nostru la fel.

Unii oameni îşi spun ”pentru mine nu e prea târziu?”

Eşti prost? Niciodată nu e prea târziu pentru fericire şi împlinire. În loc să filozofezi, pune-te pe treabă. De azi.

Pentru că oricât de şmecheri suntem, oricât de inteligenţi, oricât de talentaţi, fericirea adevărată, împlinirea şi succesul, sunt rezervate oamenilor care fac zilnic acţiunile necesare pentru împlinirea viziunii lor.

Acesta este secretul meu pe care îl împărtăşesc azi cu tine.

De ce mi-a luat 10 ani ca să ating rezultate pe care le-am visat?

Pentru că nu am lucrat zilnic la visurile mele.

Puteam să obţin ce am azi în 4 ani, în loc de 10.

Nu spun asta pentru că am vreun regret ci pentru că azi lucrez zilnic la ceea ce îmi doresc şi văd diferenţa.

Aşadar, ritmul în care vei atinge fericirea şi obiectivele propuse depinde de cadenţa pe care o dai tu dezvoltării tale.

Caracterul se poate schimba. Mentalitatea se poate schimba. Îndrăzneala şi siguranţa pe care le am atunci când vorbesc lumii despre viziunea mea, despre puterea personalităţii de a ne aduce în viaţă tot ce ne dorim, vine din propriul meu exemplu.

Eu în sinea mea ştiu că nu am avut noroc deloc, că tot timpul am obţinut mai puţin decât mi-am propus, că am muncit mai mult ca alţii ca să obţin lucruri pe care ei le obţineau mai uşor.

Pentru că pentru mine succesul nu este natural. Eu nu m-am născut să am succes şi vei vedea mai jos că omul nu este un animal născut pentru succes.

M-am născut să ajung un alcoolic, sau un poet ratat. Tata a fost alcoolic şi aşchia nu sare departe de trunchi. Semăn foarte mult cu tata şi la sensibilitate emoţională şi la obiceiuri proaste şi la vicii.

Şi de atunci de unde diferenţa? Eu construiesc ceea ce tata nu a putut niciodată. De ce eu pot şi el era împotmolit? De ce unii pot şi alţii nu, cu toate că cei care reuşesc de multe ori au mai multe obstacole decât cei care nu reuşesc?

Secretul stă în principii universale de succes.

Am căutat care este principiul de funcţionare al succesului, al rezultatelor şi le-am aplicat în viaţa mea.

Şi astfel, când am orientat vehicolul în direcţia potrivită şi am blocat volanul, tot ce trebuia să fac este să apăs acceleraţia şi inevitabil, lovesc ţinta.

Asta am făcut eu. Am creat viziunea vieţii mele ideale. Am definit cum vreau să fiu, ce vreau să am, cum vreau să mă simt, cum vreau să se desfăşoare viaţa mea zi de zi şi am blocat volanul. Nu am mai întors capul în stânga sau în dreapta, nu mă interesează ce face vecinul sau ce părere are el despre ce fac eu sau culoarea vehicolului meu.

Apăs acceleraţia şi râd, pentru că o să ajung unde vreau. Am făcut să fie inevitabil. Şi dacă nu vreau, tot îmi ating visurile pentru că vehicolul meu merge doar înainte şi culmea, uneori, e luat pe sus şi împins de forţe necunoscute spre destinaţie chiar dacă eu nu apăs acceleraţia.

Şi asta tot datorită unui principiu universal care spune că ”odată puse lucrurile în mişcare, primeşti ajutoare nesperate, forţe nevăzute şi subtile care te împing înainte.

Fizica are o denumire pentru asta. Se numeşte forţa inerţiei.

Orice prost poate să pună în mişcare aceste principii universale de succes şi să facă succesul să fie inevitabil.

Cu atât mai mult tu.

Cine mă citeşte pe mine are o inteligenţă peste medie şi eu nu am nevoie de dovezi suplimentare pentru că ştiu că ăsta este adevărul pe care eu l-am creat.

Oricând apare vreun sceptic, îl invit să facă un experiment pe un grup de cititori ai blogului personalitate alfa şi eu sunt dispus să pariez că media inteligenţei la acest grup este mai mare decât media inteligenţei unui grup de oameni luaţi întâmplător din orice alt loc.

De aceea, nu îţi rata şansa la fericire şi succes. Eşti echipat cu tot ce ai nevoie.

Aplică aceste principii universale de succes.

Probabil îmi vei cere acum lista cu ele.

Nu aş putea să le enumăr pe toate chiar acum pentru că pe unele nu le-am găsit încă.

Dar dacă ai să te uiţi atent, în tot ce scriu, filmez şi creez, eu nu vorbesc decât despre aceste principii universale.

Încerc să mă uit la cauzele adevărate ale lucrurilor şi să le expun pentru ca tu să le iei şi să le foloseşti personalizat şi adaptat la propria ta realitate.

De exemplu, principiul că ceea ce eşti în interior determină ceea ce ai în exterior.

M-ai auzit repetând acest principiu obsesiv.

Dacă eşti gras de exemplu, îţi pot spune exact că în interiorul tău se află una sau mai multe din aceste trăsături:

- încerci să obţii liniştea sufletească mâncând,

- eşti o persoană stresată,

- eşti o persoană care nu ştie să îşi folosească voinţa şi disciplina interioară,

- ai suferit din iubire şi acum îţi sabotezi aspectul fizic mâncând pentru că preferi suferinţa de a fi o persoană supraponderală decât suferinţa sufletească a unei alte relaţii de iubire care se va sfârşi prost.

Acest principiu universal funcţionează implacabil pentru toate aspectele: bani, iubire, aspect fizic şi tot ce vrei tu.

Cine schimbă în interior va avea plăcuta surpriză să vadă că și în exterior situaţia s-a schimbat deasemenea.

Repet, aceste principii universale le vei găsi în scrierile mele dar trebuie să citeşti.

Asta înseamnă să apeşi acceleraţia.

Ceea ce pe mine m-a ridicat din mizeria de care îţi povesteam mai devreme, a fost cititul.

Pentru că mie îmi lipseau viziunea, mentorii, nu ştiam nimic despre viaţă şi univers dar din cărţi au ieşit cei mai buni mentori pe care i-am putut dori vreodată.

Oameni extraordinari, inteligenţi, curajoşi, harnici şi cu mii de alte calităţi care au avut inspiraţia să aştearnă pe hârtie ceea ce au trăit şi să îşi expună descoperirile.

Iar eu, deşi sărac în această lume, muritor de foame în lumea creată de aceşti oameni cu poveştile şi soluţiile lor eram ca la cea mai bogată masă.

Îmi puteam alege după bunul plac ca la un bufet suedez orice îmi făcea plăcere.

Cum vreau să câştig bani? Cum vreau să iubesc? Cum vreau să mă simt în interior în fiecare zi?

Pot să aleg toate astea şi să le fac să devină realitate şi în această lume, nu doar în lumea cărţilor şi a mentorilor ce le-au scris.

Omul nu este făcut să fie un animal de succes

De aceea trebuie reinventat.

Noi nu suntem proiectaţi să avem succes în viaţă pentru că avem o construcţie biologică ce încurajează recompensa imediată mai mică în dauna celei mai mari din viitor.

Omul nu este făcut pentru succes financiar: Dacă nu îmi cumpăr ultimul telefon azi apărut pe piaţă şi aştept 6 luni, îl iau mult mai ieftin. Pot să îl iau şi pe gratis peste 1-2 ani. Dacă nu îmi iau ultimul televizor sau tehnologie, le iau mult mai ieftin peste câteva luni. Dar omul nu vrea asta. El vrea acum şi găseşte motive stupide dar valide în mintea lui. Omul nu vede valoarea unei investiţii în viitor, el vrea să cheltuiască acum.

Omul nu este făcut să fie sănătos: pentru că îşi batjocoreşte corpul şi abia când îl doare începe să se gândească la ce ar putea face să nu mai îl doară. Omul stochează grăsimea pe propiul său corp ca şi când nu ar fi frigider în care să păstreze mâncarea. Omul îşi îndeasă mâncarea pe gât de zici că s-a terminat mâncarea din lume.

Omul nu este făcut pentru relaţii pe termen lung. Este făcut să îşi consume energia alergând permanent după ”fluturi în stomac” şi emoţii puternice, fără să vadă că îşi iroseşte energia pe care ar putea să o folosească pentru a construi ceva durabil. Apoi, când îşi dă seama că şi-a irosit 30 de ani din viaţă, îl apucă depresia pentru că se simte bătrân.

Şi toate astea îl distrug.

Ce trebuie să faci este să te reinventezi şi să te obligi tu pe tine să devii un om superior, pentru ca succesul să vină natural prin ceea ce face zi de zi în mod normal.

Pentru a te transforma dintr-o fiinţă condamnată la nefericire într-o fiinţă pentru care succesul vine natural, trebuie să faci acele lucruri care nu par evidente.

Cele 3 lucruri pe care loserii le ignoră şi de aceea....rămân loseri

În primul şi primul rând, trebuie să-ți dezvolţi capacitatea de a amâna recompensa fără să suferi pentru că nu primeşti acum ceea ce doreşti şi având satisfacţia că fiecare mic efort făcut acum, nu este un sacrificiu ci o investiţie.

De exemplu, dacă azi mănânc un fruct în loc de o plăcintă, în loc să consider că mă sacrific, şi mi-e poftă şi vai, trece viaţa pe lângă mine şi eu nu îmi fac poftele, mă gândesc că investesc în fiecare zi în sănătatea mea, fructul îmi dă energie şi vitamine şi trăind o viaţă mai sănătoasă şi mai lungă, mă pot bucura de plăcerile mari ale vieţii în loc să mă bucur acum de o amărâtă de plăcintă obosită.

Dacă azi sunt singur şi nu am o persoană care să mă iubească în viaţa mea, nu o consider o suferinţă şi că trece viaţa pe lângă mine ci o oportunitate de a folosi acest timp pe care îl am doar pentru mine pentru a deveni un om mai bun, de a mă educa şi de a mă dezvolta astfel încât atunci când voi întâlni o persoană asemeni mie, voi trăi iubirea în toate culorile şi în toată profunzimea ei. Nu voi accepta un compromis într-o relaţie de cacao şi nici nu mă mai voi considera o victimă, ci mă voi bucura de mine însumi şi de toată libertatea pe care o am fiind singur.

Dacă azi nu am bani nu mă voi gândi că sunt sărac şi nefericit, ci că mi se oferă şansa de a-mi dezvolta abilitatea de a învăţa să fac cât mai multe lucruri fără bani. Să iau o carte de la bibliotecă dacă nu îmi permit să îmi cumpăr, să mă bucur de o plimbare în parc dacă nu pot să merg la discotecă şi să învăţ să nu îmi fie ruşine cu hainele ponosite de pe mine pentru că felul în care eu mă simt înăuntru nu depinde de judecata celor din jur.

În paralel mă dezvolt şi mă educ pentru a-mi dezvolta abilităţile necesare pentru a fi util şi pentru a rezolva probleme pentru care voi fi plătit într-o zi, din ce în ce mai bine, pe măsură ce devin din ce în ce mai bun.

Iar când voi fi învăţat astea, şi voi avea şi bani, voi fi un om extraordinar de puternic, care a înţeles sensul vieţii şi care nu are nici o teamă că va rămâne fără bani pentru că ştie să trăiască minunat cu resurse foarte puţine.

Acestea sunt câteva exemple despre cum poţi reformula realitatea şi poţi deveni de la o victimă depresivă un om puternic, plin de speranţă şi entuziasm.

Doar cu puterea minţii, într-o clipă, ai schimbat întreaga lume, ai redefinit întreaga realitate şi te-ai poziţionat în cu totul alt fel.

În loc să fii victimă neputincioasă, acum eşti pionierul entuziast care a primit şansa să lupte pentru ceea ce îşi doreşte. Ai lumea la picioare şi în curând gândurile tale, visurile, se vor transforma într-o realitate materială, palpabilă şi tangibilă.

După ce învăţăm să amânăm recompensele mici pentru cele care merită cu adevărat, următorul pas sunt obiceiurile şi rutina.

Nimic durabil nu se construieşte fără obiceiuri şi rutină.

Dacă am o casă care are nevoie de 50.000 de cărămizi, acea casă va fi gata când 50 de mii de cărămizi vor fi puse una peste alta.

Dacă eu pot să pun 1000 de cărămizi una peste alta într-o zi, înseamnă că în 50 de zile am terminat casa.

Dacă pun 1000 de cărămizi azi şi 2 luni nu mai am chef să fac nimic, mai am nevoie să pun 49 de mii de cărămizi peste 60 de zile de acum.

Oamenii nu înţeleg că orice lucru important în viaţă, are nevoie de X zile şi X acţiuni şi X efort pentru a fi dus la îndeplinire.

Iar rutina şi obiceiurile sunt cel mai de preţ bun al tău pentru că ele îţi garantează că dacă le respecţi, garantat ajungi la rezultatul dorit fără să mai conteze alţi factori.

Oamenii care se plâng că nu le place rutina şi se plictisesc repetând un lucru, sunt mediocrii acestei lumi, fără nicio realizare.

La măiestrie se ajunge repetând de mii de ori mişcarea, acţiunea şi comportamentul până când la fel ca şi un maestru în kung fu, poţi executa lovitura perfectă.

Îi admirăm pe cei care cântă la un instrument, sau cei care sunt spectaculos de buni în meseria sau domeniul lor de activitate. Îi admirăm pentru că ştim că ei au ajuns acolo făcând ceea ce marea masă de mediocri nu pot să facă.

Au repetat ritualul, obiceiul şi au respectat rutina zilnică. Şi nimeni nu va ajunge alături de maeştrii în orice domeniu decât mergând pe acest drum al repetiţiei constante.

Diversitatea este bună, dar ea este pentru plăcerea ta personală. În cadrul unei zile poţi să alegi câte ore vrei să dedici rutinei şi perfecţionării pentru a construi ceva măreţ şi câte ore vrei să dedici plăcerilor personale şi diversității emoţionale.

Singura problemă apare atunci când 100% din ziua ta este dedicată diversităţii şi 0% rutinei, pentru că oricâte zile şi ani vor trece tu te vei afla în acelaşi loc, fără să fi progresat şi fără să ai o viaţă mai bună.

Oamenii, pe măsură ce îmbătrânesc au tot mai multe probleme şi sunt mai nefericiţi. De ce? Pentru că nu au construit nimic durabil care să îi ajute.

Al treilea lucru pe care oamenii de succes îl fac şi loserii nu, este VIZIUNEA unei vieţi mai bune, indiferent de condiţiile de trai de acum.

Nu contează că sunt angajat pentru nişte bani foarte puţini. Nu contează că locuiesc în condiţii mizere. Nu contează că mâncarea ce o mănânc e sărăcăcioasă. Ceea ce contează e că am două mâini şi două picioare şi am şansa mea şi nu am de gând să o irosesc. Voi face tot ce îmi stă în putere pentru şansa mea. Dreptul de a visa nu mi-l poate lua nimeni. Îmi voi construi în minte o realitate frumoasă, minunată şi cu totul diferită de realitatea sumbră din lumea exterioară mie.

Ai toate uneltele creaţiei la dispoziţia ta: gândurile tale şi imaginaţia ta.

Einstein a spus: "Imaginaţia este cea mai puternică forţă din Univers".

Buddha a spus : "Suntem ceea ce gândim".

Fizica cuantică şi câştigătorii premiilor Nobel au dovedit că totul este energie şi ceea ce numim materie şi realitate este un produs exclusiv al minţii noastre.

Aşadar, îţi eşti dator ţie să îţi creezi o viziune a vieţii în care îţi folosești întreaga imaginaţie. Şi apoi să devii cel mai mare avocat al propriei tale viziuni. Să o cânţi. Să o reciți. Să o vorbeşti singur pe stradă. Să devii nebunul de care se miră toţi până când îi uimeşte cu transformarea viziunii în realitate.

Aceasta este dorinţa mea pentru tine azi.

Aş vrea să îmi împărtăşeşti măcar o parte din viziunea ta într-un mesaj mai jos.

Pentru a te ajuta să fii autentic și să pășești cu încredere treptele evoluției am pentru tine cartea Personalitate alfa - descoperă comoara ascunsă din tine.

Personalitatea alfa este omul care tinde permanent spre creştere şi evoluţie şi care mai devreme sau mai târziu are şi sănătate, şi bani, şi iubire, şi vocaţie, şi — mai presus de toate — un spirit de învingător.

Per asper ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții