Ai un creier de maimuta care te impedica sa fii o persoana fericita?

Traim intr-o lume ciudata, nu?

Suntem atat de educati, de cititi. Avem atat de multa informatie, avem atat de multe exemple in jurul nostru despre ce e bine si ce e rau.

Si totusi…

80% din afaceri dau faliment in primul an si inca 80% din cei 20% care au ramas vor da faliment in primii 5 ani.

Majoritatea relatiilor romantice sfarsesc prost, iar cele in care partenerii sustin ca totul e in regula au de obicei probleme si fac multe compromisuri.

Majoritatea dietelor de slabit nu functioneaza.

Stim cat e de important sa avem o viata dinamica si sa facem sport si totusi uneori trece foarte mult timp pana ne putem mobiliza.

Nu trebuie sa fii geniu sa iti dai seama ca ceva nu este in ordine.

Practic, in majoritatea cazurilor, nimic din ce e bine pentru noi ca oameni, nu functioneaza.

Eu personal ma fac vinovat de toate greselile posibile.

In bani, relatii, sanatate, alimentatie, sport. Mi-a luat ani de zile de munca continua ca sa pot rezolva, pe rand, problemele mari pe care le-am avut in toate aceste domenii.

La capitolul bani – nu aveam bani zile intregi sau chiar saptamani, apoi cand aveam cate o suma mare o topeam in 3 zile MAXIM. Ani de zile am trait de pe o zi pe alta desi PUTEAM sa imi asigur o oarecare stabilitate.

In relatii, instabilitatea mea emotionala facea ca toata munca buna pe care o faceam pentru ca o relatie sa mearga sa fie distrusa intr-un singur minut din cauza unei izbucniri violente de-ale mele, a unei gelozii sau a orgoliului.

La capitolul sanatate asteptam sa ma doara ceva cateva zile la rand doar ca sa iau in calcul posibilittea sa merg la un doctor.

In alimentatie, ani de zile de mancat orice si necontrolat, sucuri acidulate litrii intregi pe zi, au facut sa fiu aproape obez la un moment dat.

In sport, ma apucam cu entuziasm de un nou sport doar ca bateriile si motivatia sa se consume dupa cateva saptamani iar apoi urmau luni de zile de viata sedentara.

Daca la toate acestea adaugam dependenta de jocuri de noroc, momente de depresie prelungita, masturbare in exces, poti sa iti faci o imagine despre profilul  meu emotional pe vremea cand nu ma ocupam de fiinta mea cu pasiunea cu care o fac acum.

A fost o munca asidua de ani ani de zile in fiecare dintre aceste domenii.

Daca te  regasesti macar partial in randurile de mai sus, citeste mai departe o lectie  invatata de mine care ar putea sa iti scuteasca foarte mult din suferinta si procesul de  invatare pe propria ta piele.

Teoria

Creierul uman a evoluat de la un creier foarte simplu, care exista la vertebrate acum 400 de milioane de ani. Dovezile acestei evolutii se afla chiar in anatomia creierului uman. Creierul pestilor a dus la creierul reptilelor care a dus la creierul mamiferelor si in final la cel al omului.

Creierul uman are elemente ale creierului pestilor, reptilelor si mamiferelor.

Acum 200 de milioane de ani creierul reptilelor a evoluat in cel de mamifer si au aparut mamiferele cu un creier mai evoluat decat cel al reptilelor.

Acum 5 milioane de ani, si in special in ultimii 2 milioane de ani, de la stramosul comun al omului si al maimutei, creierul uman a crescut de 3-4 ori in marime.

Marimea si organizarea creierului uman l-au facut diferit de cel al mamiferelor.

Creierul reptilian are functii foarte simple, de genul reactiilor instinctuale " lupta sau fugi" in fata unei amenintari.

Creierul de mamifer are funcii mai complexe, cum ar fi emotiile, foamea, agresivitatea, atractia sexuala etc.

Creierul uman care acopera primele 2 creiere s-a specializat in ambele emisfere, cu emisfera dreapta specializata pe emotii, recunoastere faciala, muzica si intelignta spatiala. Emisfera stanga este specilizata in limbaj si logica.

MacLean a definit creierul triun al oamenilor conform stadiilor de evolutie.

Reptilian ( amigdala), acoperit de mamifer ( sistemul limbic)  si de neocortexul uman.

Acum ca am terminat cu teoria vine si partea mult mai interesanta.

Ordinea prioritatii cu care este transmisa informatia in creier in corpul nostru si in comportamentul nostru este urmatoarea.

  1. Amigdala ( creierul reptilian)
  2. Sistemul limbic ( creierul de mamifer)
  3. Neocortex ( creierul uman)

Ruta 1. La vederea unui sarpe, informatia este transmisa din ochi in amigdala ( creierul de reptila ) care apoi dicteaza direct hipotalamusului care dicteaza comportamentul nostru,  adica FUGI sau OMOARA SARPELE. Nu avem timp de emotii sau de rationamente.  Celalalte 2 creiere nu mai au nici un rol.

Ruta 2 – La vederea sarpelui, informatia merge in neocortex ( logica si ratiunea) unde animalul este recunoscut, apoi merge in hipotalamus si apoi in corp si comportament. Raspunsul este ori fugi ori recunosti ca e un sarpe inofensiv.

Totusi, diferenta este data de TIMPUL DE RASPUNS.

Tot timpul creierul nostru cel mai evoulat, cel de om, va reactiona cel mai tarziu iar decizia va fi luata in functie de instinctele noastre si emotiile de moment.

Acum, gandeste-te la mancare, cumparaturi, sex, putere, sport, bani, atractie sexuala, orice fel de pofte si dorinte.

Apoi gandeste-te la planuri, la disciplina, la ordine, la logica si ratiune.

Cine crezi ca ne dicteaza viata? 🙂

Ok

Acum o alta intrebare.

Cum vrei sa fie diferita viata ta de a unui animal, de al oricarui mamifer, daca tu functionezi dupa ce dicteaza instinctele si emotiile tale la fel ca la orice mamifer?

Daca vrei sa fii om, sa ai o calitate a vietii crescuta, sa contruiesti succesul incepand de la zero si sa faci parte din elita de maxim 5% a oamenilor care nu actioneaza doar ca niste animale, trebuie sa inveti sa iti folosesti CREIERUL DE OM.

Pasi de actiune

Vreau acum sa imi scrii la comentarii, care sunt domeniile din viata ta in care ai vrea sa ai rezultate mai bune insa insinctele si emotiile tale te fac sa dai dovada de acelasi comportament care iti aduce aceleasi rezultate slabe.

Eu am enumerat cateva domenii mari: alimentatie, sport, bani, sanatate, atractie sexuala si relatii.

Poate stai mult in fata calculatorului, poate intri tot timpul in conflicte. Vreau sa stiu exact unde creierul tau de animal te impedica sa ai rezultate.

Asa cum am zis mai sus, eu  am trait o gama foarte larga de esecuri in majoritatea aspectelor importante din viata. Nu ma mira si nu ma poate surpinde nimic.

Spune-mi in ce domeniu crezi ca nu ai puterea sa evoluezi si sa ai succes si impreuna vom gasi solutii practice si aplicabile rapid.

Cu respect,

Pera Novacovici

 

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

106 răspunsuri

  1. Draga Pera ca si ceilalti nici eu nu sunt un tip care se cunoaste integral si de aici rezulta si cateva probleme. Cele mai multe probleme le am in relatiile cu ceilalti in special cu fetele.Imi este imposibil sa stabilesc o relatie cu cineva de sex feminin si de cate ori am incercat m-am izbit intotdeauna de un zid de teama. In relatiile cu ei din jurul meu sunt momente in care ma simt inferior si altele cand ma simt net superior si tind sa ii ranesc pe cei din jur. Si mai am o fobie daca pot sa ii spun asa legata de violenta, imi este frica sa ripostez atunci cand este cazul. Ma simt ca si cum as fi legat cu un lant foarte strans.
    As fi bucuros daca ai putea gasii un sfat si pentru mine.
    Cu stima si respect,
    Dragos

    1. Cat de bine te inteleg…bineinteles,exceptand partea cu fetele:).E vorba de teama de a lua atitudine, de a-mi spune parerea , intentiile , indiferent cat de diferite ar fi comparativ cu ale celor din jurul meu.

  2. pff..din domeniile enumerate de tine ar fi: banii, sanatatea, seductia si relatiile. Ar mai fi: lipsa de curaj sa incep sa fac ceva care cu adevarat imi va schimba viata.

  3. Sunt multe domenii (cariera,alimentatie,relatii) pe care as vrea sa le imbunatatesc dar nu reusesc,Din cate mi-am putut da eu seama nu sunt suficient de ambitioasa pentru a imi duce la capat deciziile,telurile.De multe ori sunt constienta de greselile pe care le fac,dar nu fac nimic sa le indrept nu gasesc in mine forta necesara de a ma indrepta.
    Imi place mult ce scrii,citesc cu placere si incerc sa pun cate ceva si in practica

  4. E foarte interesant ce zici si apropo de asta, eu nu reusesc, de exemplu, sa apropii de mine foarte tare oamenii. Sunt constienta ca ma plac, ma admira poate, dar cand vine vorba de contact mai apropiat, simt automat o reticenta nejustificata fata de ei si asta se resimte automat si in reactiile lor. Cei care ma cunosc, de exemplu, nu ar initia ei primii o discutie cu mine nici in ruptul capului(chiar si pe site-urile de socializare), fara un motiv foarte intemeiat. Poate nu ma inconjor eu de oamenii potriviti… nu stiu. Si, cu siguranta, nu pot afirma faptul ca nu-mi folosesc creierul, ba din contra toate actiunile mele sunt rationale si intreprinse „la rece” Exista si notiunea de „exagerare a gandirii” care ar putea cauza probleme:) ? Astept sa-mi raspunzi!

  5. Buna.
    Mi se pare un articol interesant, care ofera o alta perspectiva asupra laturii noastre psihologice, explicand-o prin structura biologica. Eu stiam de existenta sistemului limbic, precum si alte aspecte mentionate in textul tau. Se pare ca nu de ajuns insa numai cunoasterea. In ultima vreme am probleme legate de o stagnare a evolutie personale, in sensul ca desi stiu ce am de facut, nu reusesc deloc sa ma mobilizez. Ca un exemplu, am examene si ma simt in stare sa invat. As face orice altceva. Stiu ca aici e vorba de o incercare de a ma eschiva de la un efort intelectual. In acest moment trec printr-o perioada foarte dificila in mai multe planuri. In masura in care ai timp si doresti, as aprecia daca ar fi posibil sa avem o discutie in particular.

  6. as vrea sa comunic mai mult cu oamenii, sa nu mai fiu o fire introvertita, sa ajung sa am propriile mele afaceri si nu stiu cum sa incep pentru ca am doar 17 ani jumatate. sa reusesc sa am o relatie stabila si sa imi dau seama cu ce fel de persoana sunt.

  7. Buna, tind sa cred ca am problemele avute de tine si oarece plusuri ! Adica am o licenta de dat (si nu am chef sa lucrez la ea), alta scoala de terminat, planuri nerezolvate…o viata fara bucurii… cu oarece exceptii (verdeata). Nu caut sa mi spuna cineva o iesire din asta ! Stiu ca totul este in mine, imi fac planuri dar mi e lene sa muncesc pt ele …e asa o deriva ….
    Multumesc pentru articol si apreciez sinceritatea si modul direct de exprimare !

  8. salutare
    problema mea ar fi la autocontrol si anume faptul ca nu pot sa imi controlez gesturile si limbaju corpului in anumite situatii.
    in urma cu cateva saptamani am abordat o fata in maxi taxi.totu a decurs ca la carte,am destins atmosfera,am ras,am facut si cunostinta dar ceva imi spunea sa plec de acolo si sa nu mai vorbesc cu fata respectiva
    tipa arata destul de bine iar de fiecare data cand intru in vorba cu o astfel de fete mereu ma cuprind niste emotii greu de stapanit iar uneori chiar tremur
    in fine,i'am cerut numaru de telefon si nu mi la dat atunci ci a zis ca mil da a doua zi la scoala
    nu am insista prea mult pe tema asta si am coborat pentru ca petrecusem deja prea mult timp cu ea
    a doua zi la scoala tot aceleasi emotii ma cumprindeau doar cand ma gandeam ca trebuie sa ma duc si sa ii iau numaru de telefon
    bun am facut'o si pe asta,m'am dus si i'am luat numaru de telefon dar foarte greu,pur si simplu abia puteam sa imi stapanesc gesturile.dupa cateva conversatii la telefon cu respectiva am vazut ca nu vrea sa ne intalnim si tind sa cred ca gesturile astea au fost problema
    din punctu meu de vedere,singura solutie ca sa scap de ele este sa ma pun mereu in situatii de genu pentru a deveni mai natural

  9. Buna! Mi-ar placea sa pot spun intotdeauna ceea ce gandesc,fara sa ma mai gandesc la reactiile persoanelor din jur,sa-mi traiesc viata asa cum vreau,sa-mi descopar vocatia si sa ma pot lasa iubita…Am pierdut enorm ptr simplul fapt k m-am gandit intotdeauana intai la ceilalti si apoi la mine,dar nu stiu cum sa fac sa schimb asta… Mi-ar face placere dak m-ai ajuta…MULTUMESC!

  10. Marea mea problema e ca ,desi citesc carti despre alimentatia sanatoasa,articole,arunc de prin casa ce consider eu ca n-ar mai fi bun…daca ies un pic in oras…nu pot sa ma intorc cel putin fara cola.Ce-i de facut cu alimentatia nesanatoasa?Ii vreun pitic pe creier care zburda si vrea cola?

  11. buna!In fiecare zi imi propun sa schim ceva in viata mea…sa schimb ceva in mine,dar nu reusesc.Mereu o iau de la capat,si nu realizez nimic din ceea ce imi propun.As vrea sa am mai mult curaj,sa nu imi fie teama de schimbari,de lumea din jur,de tot ce mi-e necunoscut mie…poate sunt eu o fire prea inchisa…nu stiu..astept un raspuns

  12. Salut Pera,
    Excelent articol, o explicatie foarte buna, stiintifica, si pe intelesul omului.
    Ok, enumerand probleme:
    Problema: alimentatie
    Situatie: acceptabil dar se poate mult mai bine; progresul catre alimentatie total sanatoasa este foarte lent (problema (cum o vad eu) e ca mananc ce sunt obisnuit sa mananc, si ce-mi e mai usor sa cumpar&prepar (adica 0 timp pt preparat) ..
    Solutie: ? Pentru fiecare tip de mancare nesanatoasa, sa am (cel putin) o mancare sanatoasa ca alternativ.
    Si fiecare astfel de alternativa ar trebui (cumva?) facuta sa fie mai usor accesibila decat cea nesanatoasa.
    (ca altfel creieru de maimutza se baga pe mancarea nesanatoasa dar mai usor de obtinut)
    Problema: sport
    Situatie: groaznic – daca ma apuc de ceva exercitii sau jogging, tine doar 2-3 zile maxim; si asta doar de cateva ori pe an
    Solutie potentiala: ? hm.. nu stiu daca exista solutie.. doar sa-mi dau un shut in fund, sa ma apuc, si dupa aia sa fiu motivat de senzatia de bine si de endorfine
    Problema: cumparaturi irationale
    Situatie: problema destul de severa, si frustranta – desi stau si calculez foarte precis pe hartie cum sa economisesc, si cum sa folosesc banii, cand sunt in magazin tot planul ala meticulos zboara pe geam si ma gasesc aproape fara bani in mai putin de o saptamana de la salariu
    Solutie: ? poate un plan precis cu pasi necesari pentru a invata despre investitii + un plan precis de economisit + un plan precis, cu pasii necesari pt a incepe sa investesc
    Problema: somn
    Situatie: problema severa – nu reusesc sa respect un minim de somn, si foarte des sunt ne-odihnit, ma trezesc foarte greu si foarte des intarzii
    Solutie potentiala: ? ca solutie aici ma gandesc ca ar ajuta un 'sunrise alarm clock' … (Problema: dar de mai bine de un an ma tot sperii singur (si cu ajutorul altora) ca e prea periculos sa folosesc pay-pal)
    Problema: atractie sexuala si relatii.
    Situatie: acceptabil, dar dupa asta dupa mai multi ani. progresul a fost lent, si inca este mai lent decat as dori
    Solutie potentiala: ? cautat mai multa experienta, in loc sa citesc tot timpul; sa folosesc o foaie de ritual pt fiecare zi, sa folosesc zilnic un jurnal
    Problema: sa renovez apartamentul
    Situatie: am inceput cu mai bine de un an in urma. am cumparat materiale. am lucrat un pic. m-am oprit. nici un progres de un an.
    Fac aproape orice ca sa evit sa lucrez la proiectul asta.
    Solutie potentiala: ?? sa nu ma mai gandesc la 'e prea mare proiectul asta!' si sa il impart in particele mici care le pot face (omul nu poate 'face' un proiect, dar poate face o actiune)
    Problema: nu gandesc de multe ori
    Situatie: devin 'inconstient' .. des. uite ca am gasit si singur potentiale solutii la propriile probleme, in timp ce scriam aici. dar de ce s-a intamplat tocmai acum?! si cum fac sa rezolv treburile mai des?
    Solutie Potentiala 1: ? sa implementez sistemul 'getting things done' complet in viata mea. (momentan e cam imperfect, are crapaturi, si nu am incredere completa in el.)
    Solutie Potentiala 2: ? sa imi comand si sa citesc cartea 'do it tomorrow'
    Cam atat. (wow, cat am scris! )
    Sunt curios cu ce alte solutii ar mai exista…
    Mersi,
    Lucifer

  13. Pera…cred ca toti te apreciaza pentru ceea ce faci… Numai ca eu…refuz sa cred ce ai scris in articolul asta…
    In primul rand, Am un creator, care m-a creat asa cum sunt, daca tu crezi ca provi din nu stiu ce animale, nu ma baga si pe mine in categoria asta. toate au fost create cu un scop, si tot ce explici tu aici sunt niste mari prostii care nu au nici o baza!!! Am si eu probleme, dar….eu nu lupt singur pentru ele. Tin sa iti spun ca am incercat si versiunea ta, dar vreau sa ma crezi, am esuat foarte repede, pentru ca tu, ca om…esti mic, slab si neputincios in lumea asta, traiesti doar din mila Cuiva care are grija de tine in fiecare zi, si asteapta sa nu-I mai intorci spatele… Poti sa imi raspunzi ce vrei, poti sa imi dai si Ignore, dar orice ai spune tu, cu toate reusitele tale, sunt sigur ca nu stii inca ce e fericirea deplina, si nici cum se traieste ea, pentru ca esti mereu in conflict cu creatorul universului, al Terrei, si chiar al tau. Tu nu stii ce inseamna „pacea” sufleteasca, cu toate ca lupti continuu pt ea, la sfarsitul vietii ai sa iti dai seama ca tot ce ai realizat tu…inseamna putin mai mult decat „nimic”… Si daca chiar conteaza commentul meu, astept si eu parerea ta despre ce am spus… Mi-ar placea sa discutam mai mult pe tema asta…
    Cu respect, Alin.

  14. Pera…cred ca toti te apreciaza pentru ceea ce faci… Numai ca eu…refuz sa cred ce ai scris in articolul asta…
    In primul rand, Am un creator, care m-a creat asa cum sunt, daca tu crezi ca provi din nu stiu ce animale, nu ma baga si pe mine in categoria asta. toate au fost create cu un scop, si tot ce explici tu aici sunt niste mari prostii care nu au nici o baza!!! Am si eu probleme, dar….eu nu lupt singur pentru ele. Tin sa iti spun ca am incercat si versiunea ta, dar vreau sa ma crezi, am esuat foarte repede, pentru ca tu, ca om…esti mic, slab si neputincios in lumea asta, traiesti doar din mila Cuiva care are grija de tine in fiecare zi, si asteapta sa nu-I mai intorci spatele… Poti sa imi raspunzi ce vrei, poti sa imi dai si Ignore, dar orice ai spune tu, cu toate reusitele tale, sunt sigur ca nu stii inca ce e fericirea deplina, si nici cum se traieste ea, pentru ca esti mereu in conflict cu creatorul universului, al Terrei, si chiar al tau. Tu nu stii ce inseamna „pacea” sufleteasca, cu toate ca lupti continuu pt ea, la sfarsitul vietii ai sa iti dai seama ca tot ce ai realizat tu…inseamna putin mai mult decat „nimic”… Si daca chiar conteaza commentul meu, astept si eu parerea ta despre ce am spus… Mi-ar placea sa discutam mai mult pe tema asta…
    Cu respect, Alin….

  15. salut …….. as vrea cumva cum sapatrez banii mai mult ……….. exact cum ai povestit …… pot sai keltui in 2-3 zile , si deasemnea relatiile cu femeile , de obicei totul merge binesor pina la prima intilnire pe urma incep emotiile si gata totul se termina ………. multumesc

  16. „In relatii, instabilitatea mea emotionala facea ca toata munca buna pe care o faceam pentru ca o relatie sa mearga sa fie distrusa intr-un singur minut din cauza unei izbucniri violente de-ale mele, a unei gelozii sau a orgoliului.”
    aici ma regasesc perfect. apoi in ceea ce priveste situatia financiara. desi fac o facultate care imi ocupa majoritatea timpului si imi place ceea ce fac, nu e totul ok. adica nu sunt deloc multumit cu situatia financiara ( traiesc doar din salariul mamei) si totusi continui sa o las asa, spunandu-mi asa cum mi-au spus si altii ca investesc in inteligenta pana la o anumita varsta apoi culeg ce am invatat. simt ca nu imi asigura nimeni un viitor stabil daca fac o facultate , dar nici daca m-as apuca sa muncesc din primul an de facultate nu stiu cat de echitabil ar fi pentru mine ca la absolvire sa ma intreb cu ce m-am ales dupa 6 ani…
    imi place tot timpul sa ma chinui cu cate un gand neimportant, sa ma atac, sa intru in conflicte interioare( din orice nu imi iese dau vina pe mine la sensul ca m-as arde pe rug).
    as vrea sa iti aflu parerea despre ce am scris in legatura cu facultatea, nu stiu ce sa aleg si nu stiu daca ce fac acum ma ajuta sau nu

  17. Voi fi foarte scurt in problemele mele:
    1. Problema cu fetele. Oricat as incerca nu-mi iese nici o relatie cu ele. Acum 6 luni am avut ultima relatie (si c-am tot ce tine de relatie „intelegi u….” ….).
    2. Problema banilor. Nu o duc rau, dar nici foarte okey. Aici vreau doar cateva sfaturi, trucuri si posibil un loc unde sa pun un produs la vanzare si sa fie cumparat indiferent de stare. (deobicei vand lucruri de calitatea 1 si 2 pe internet). cum sa ma feresc de „cumparatorii virtuali” (…) [etc].
    3. In ultimul timp am observat o usoara pierdere a prietenilor, tovarasilor. Ies singur la cafea, merg prin parc singur… lumea mea s-a redus drastic la 2 tovarashi unici in viata anume: eu si parinti + fratele meu mai mare.
    4. Problema de imagine (haine, cosuri desi am 19 ani, tupeu, emotii/ timiditate)
    Concluzia: Toate aceste probleme ma fac sa ma simt izolat de lume, si sa traiesc in „propria lume” unde totul e bizar, de neinteles, unde interactiunea mea cu lumea reala devine un blocaj mental, sentimental, emotional. Muncitor si educat cu o bogata cunostinta in cei 7 ani de acasa, tanar student la facultatii de inginerie mecanica si electrica anul I, marturisesc mai multe dezavantaje decat avantaje ale vietii mele.
    Daca poti sa-mi un sfat, o parere, o idee…. nu in ultimul rand o adresa de mail sau un nr de telefon unde sa ma descriu 99 % si sa-mi descriu monotonia pe care o port pe umeri zi de zi, ti-as fi foarte recunoscator. Astept raspuns .
    Mii de multumiri ( Multumesc anticipat ! )

  18. Am si eu anumite probleme.. Dar de fapt nu de asta am scris.. ci pt ca am vazut un raspuns care zice ca nu e ok sa zici ca provenim din animale. Si ca avem un creator. Sincer…. eu cred ca avem un creator. Si noi si animalele. Si e o evolutie ajutata de Cineva. Si acel Cineva ne vrea binele. Si ca sa il avem, trbeuie sa evoluam. Si .. da.. trebuie sa evoluam. Poate nu suntem la fel cu animalele, dar functionam pe aceleasi principii, si e bine sa incercam sa fim oameni (desi de multe ori suntem ma trisit ca animalele… nici macar haitei nu ne dedicam – familiei adica– ci doar vanatorii de mancare si adapost – locului de munca adica) si sa incercqam sa fim dince in ce mai buni… desi e greu…
    Spor la articole in continuare, Pera!

  19. buna… problema mea este timiditatea… nu ma simt bine cand sunt in centrul atentiei chiar dak se vorbeste de bine despre mine… cu prietenele cele mai bune ma simt in largul meu, discut cu ele despre orice DAR, atunci cand fac cunostina cu cineva sau ma aflu intr-un mediu in care nu cunosc persoanele din jurul meu ma simt ca o straina, imi vine sa o iau la fuga de acolo. Eu sunt introvertita, nu spun oricui ce probleme am desi nici un subiect normal nu reusesc sa discut cu o persoana straina, park am un nod in gat, sunt emotionata fara motiv… imi da mari batai de cap timiditatea.. ti-as fi recunoscatoare dak mai ajuta cu cun sfat.

  20. nu am motivatie, mi-e tot timpul lene si mi-e frica sa nu ma fac de ras dand dovada de incredere in mine si de fapt sunt pe langa problema

  21. Cred ca am nevoie sa-mi dea cineva mura in gura.Nu stiu cum sa ma adun!Deocamdata creierul meu nu stie decit friica si panica.Ii este friica ca va putea pierde tot si ca nimic nu mai merita sa lupti.Ori situatia nu-mi da voie sa fac asta <Am o familie careia trebuie sa-i asigur toate cele.Si in afara de asta o afacere pe care,cumva tre sa o duc innainte.Cum sa fac Pera?

  22. salut am cateva luni de cand mi-am inceput cariera de hair-stylist si vreau sa ajung unul foarte bun.vreau la vara sa particip la concursul pe care wella il organizeaza si imi doresc sa castig o gramada de bani din meseria asta. insa desi sunt foarte motivat uneori park imi pierd concentrarea si uit tzelurile pe care vreau sa le ating. uneori cred ca e din cauza ca mie lene alte ori cred ca poate nu am incredere suficienta in mine, sa stiu ca sigur o sa imi ating tzelul si visele.cum as putea sa imi capat incredere totala in mine si sa lupt cu toata inima pentru ceea ce imi doresc

  23. domeniile din viata mea la care as vrea sa am rezultate sunt relatiie,atractia sexuala, sa nu mai fiu timid si nesigur pe mine,,si sa ma cunosc eu pe mine insumi..

  24. intalnesc o gramada de „robotzei” in cercul meu social , in viata de zi cu zi , o gramada de adolescenti , sau oameni pana in 20 de ani carora am incercat sa le explic despre importanta evolutiei in viata , despre importanta dezvoltarii lor personale si cat de frumoasa poate deveni viata lor , am incercat dandu-ma pe mine exemplu si vad ca sunt oameni cu potential.stiu ca nu trebuie fortati , fiecare evolueaza in pasul sau …dar ei nici macar atat . ce e de facut ? ( am sa lucrez mai mult la mine si imi voi creste puterea exemplului,dar pana atunci ? )

  25. Buna Pera,
    Inainte sa scriu, am aruncat o privire si la ce au scris ceilalti (si sunt destui) desi articolul asta de-abia a fost „publicat”, si ma intreb cand iti gasesti timp sa raspunzi tuturor. Pentru ca fiecare vine aici si isi spune „oful”, asteptand un sfat sau poate mai mult decat atat.
    Eu stiu ca asta e problema mea esentiala – cateodata as vrea sa vina cineva, sa ma ia de mana si sa imi arate ce trebuie sa fac, sa imi spuna si cum sa fac eventual :)) – stiu, stiu, eu sunt singura care ma pot ajuta in privinta asta. Dar inca nu mi-am descoperit vocatia, motivatia, motorul care sa ma puna in functiune la capacitatea maxima. Stiu ca este in mine, imi simt forta interioara numai ca in momentul asta nu lucreaza pentru mine 100% – si asta pt ca nu este canalizata intr-o anumita directie, umbla in deriva.
    De ceva vreme am realizat ca ceea ce trebuie sa fac in primul rand este sa lucrez cu mine, la dezvoltarea personala pentru ca am vazut, din experienta, ca nimeni nu poate sa-mi aduca fericirea sau implinirea daca nu sunt multumita cu mine insami. Si am inceput sa citesc si iar sa citesc diferite materiale, de la psihologie, filosofie pana la terapie prin muzica si meditatie. 🙂
    A si mai am un mare of – rabdarea sau mai bine zis lipsa ei – incep ceva si vreau sa vad rezultatele deja – si doar stiu ca nu merge asa!
    Sa auzim de bine,
    Lili

  26. Am EXACT aceleasi proble Sme pe care ai spui ca le-ai avut si tu,mai putin partea cu jocurile de noroc,in rest este exact la fel,vreau sa am un stil de viata extraordinar,dar de fiecare data cand imi fac planuri pentru el ajung sa pun in aplicare exact 0.Poate m-ai putea ajuta,adica poate ar merge si la mine ce a mers la tine,nu-mi este frica de munca ci doar de primii pasi,dar sunt hotarat sa-i fac pentru ca deja am ajuns la concluzia ca nu se mai poate.
    Sper sa ai un sfat sau ceva pentru mine.
    Ms anticipat

  27. Viata nu e perfecta. Nu suntem nascuti in Rai si nici nu ne-ar permite firile noastre umane sa locuim intr-un astfel de loc, presupunand ca ar exista. Vad multi adolescenti si tineri care se plang pentru neajunsurile vietii lor. Si eu sunt unul dintre ei. Si asta e cea mai mare problema a mea: nerecunostinta. Din copilarie comparam cu cei care au mai mult. Intr-un fel era bine, pentru ca ma ajuta sa evoluez intr-o directie. Ma chinuiam de 2 ori mai mult decat cei care aveau ce imi doream eu, sau care erau inzestrati. Am ajuns sa ma plang de atat de multe, sa compar continuu cu ceilalti care au mai mult, nu mai putin. Sa nu mai pot aprecia un gest simplu si facut cu dragoste. Sa ma indepartez de prieteni. Sa scad in ochii mei, sa imi pierd ambitia si telurile. Vitalitatea sa fie 0. Cel mai rau dintre toate, sa ma dezamagesc. Si nici nu stiu de ce. Pentru ca aparent nu as avea motive intemeiate. Nu sunt supusa si nu am fost la cei 18 ani ai mei vreunei traume incredibile. Vreau sa imi gasesc pace interioara, echilibru si vreau sa redevin OM. Un om puternic care stie ca poate orice.

  28. Buna.Cred ca majoritatea din noi se confrunta astazi cu aceleasi probleme.Cred ca este o regula generala.
    Nu stiu daca multora dintre noi le-ar lipsi macar una din ceea ce ai enumerat maisus.Cel putin eu..sunt un
    fiasco total la fiecare capitol.Am incercat de nenumartate ori sa fac ceva…fara bani,fara o implinire in viata sentimentala(nu ma pot desprindere de aceea iubire imposibila,ma incapatanez sa raman in ea cu toate ca
    sunt constienta ca nu are nici un viitor,dar…)fara servici..fara nimic…fara .nici o directie…viata mea a ajuns la limita
    pragului de jos…cine sunt,incotr-o ma indrept,de unde sa incep,cum sa termin…cum sa fac ca viata mea sa fie alta decat acum,,..?
    intrebari fara raspuns..doar intrebari fara raspuns….Imi place sa scriu..,peste tot foi imprastiate …cu cuvinte ,,multe cuvinte,uneori ma trezec noaptea si scriu..mintea mea creaza scenarii,carti,povesti…dar de multe ori ele raman numai acolo in mintea mea…nenumarate coli albe..
    sunt momente cand simt ca durerea sufletului meu o iau cuvintele..si poate de aceea ..scriu.o trimit acolo,cuvintelor…..am citit multe carti de deazvoltate personala,teoria o cunosc..trebuie sa doar cum sa incep..as intrezari cumva raspunsul tau ,”.de la punctul zero”..dar aici cer ajutorul ..sa transform teoria in realitate…CUM?de multe ori simt ca am ajuns la sfarsitul unui inceput inca neinceput,uneori nici clipele
    din fiecare noi nu coincid….
    .

  29. -Dezvoltarea personala
    -seductia(consider ca prin seductie ajung sa cunosc mai multe si despre dezvoltarea mea personala,sau chiar constituie un capitol din dezvoltarea personala)
    -banii(desi sunt mic deja ma gandesc la planurile mele pentru viitor,ca ce as vrea sa muncesc,in ce doresc sa investesc si de ce nu cum doresc sa imi cheltuesc banii)
    -fizicul (sanatatea mea poate fi intretinuta prin sport regulat si prin alimentatie calculata)

  30. Si eu am un creier de maimuta care nu ma lasa sa evoluez in principal in domeniul relatiilor, atat amoroase cat si de prietenie. Ar mai fi si alimentatia, asa pe locul 2…

  31. salut,
    este un articol foarte important dar inca nu am ajuns aici, pt a putea intelege aceste articole trebuie sa am baza sa ma cunosc pe mine insumi. Iar eu inca nu stiu cum sa fac sa mi descopar personalitatea, am impresia ca sunt pierdut in valul vieti.
    Mi ar face mare placere dac ma puteti ajuta, imi puteti spune care sunt pasi de dezvoltarea, cum sa acumulez frustrarea si sa ma accept.
    Va multumesc mult

  32. Felicitari tuturor celor care ne scriu pe site si ne dau sfaturi utile in viata.
    Eu unul am o mare problema cu organizarea timpului.. cu alimentatia corecta.. cu concentrarea cand vine vorba de a citi o carte.. de a invata pt facultate.. Pe langa aceste trei lucruri se mai adauga relatiile cu cei din jur si statul pe calculator cam mult 😀
    Sper cu tarie ca vom ramane oameni si nu ne vom transforma iar in maimute :))
    Mult noroc Pera in ceea ce faci.

  33. Buna Pera!
    Cred ca stau destul de prost la toate capitolele, cel putin in ultimii patru ani am devenit foarte inchisa in mine, ies foarte rar nu vreau sa vad pe nimeni, cand se intampla sa aiba cineva vreo reactie mai violenta, vreau sa fug, ma inrosesc si din acel moment nu mai pot spune nici un cuvant, sau, asta se intampla f rar, am o reactie f violenta si eu. Daca inainte aveam 2 joburi, aveam timp si pt distractii si calatorii si prietenii acum nu mai am timp si nici chef sa fac toate astea, o parte din mine tanjeste dupa acele timpuri dar este tarziu, prietenii nu mai sunt aceeasi, banii nu mai sunt la fel de multi si nici anii nu mai sunt aceeasi. Vreau sa incep sa schimp ceva, am citi multe carti si articole – solutii, au avut efect de moment am incercat dar am lasat-o balta,:-(
    Stiu ca trebuie sa o iau de la zero, dar nu stiu cum, in ce directie sa o iau… poate ma ajuti!? Multumesc!

  34. Buna :), foarte bun articoulul, nu stiam aceste lucruri despre creier, eu am probleme la cam toate capitolele dar daca as imbunatati capitolul financiar cred ca toate ar merge bine :), doar ca nu stiu ce sa fac, am doar 15 ani iar familia mea nu prea poate sa ma sustina pe acest plan.

  35. Am si eu doua intrebari:
    -De unde sti, ca maimutele sunt nefericite?/ Eu, cred ca sunt foarte fericite, ca dealtfel ,si cei saraci cu duhul!
    -Sunt ,o persoana care are TOT, si cu toate astea sunt nefericita! Ma bazez, numai pe instincte si pe ce-mi dicteaza inima,si spre disperarea unora,care incearca sa ma copieze, eu chiar reusesc. Intrebarea este, unde gresesc ,sau mi-am terminat misiunea aici?
    Multumesc,Camelia

  36. Salut! Ca sa fiu sincer si eu cred ca am mari probleme cu banii, sanatatea, seductia si relatiile. Simt o mare teama cand vorbesc cu o fata care imi place. Simt ca o voi da in bara. De exemplu acuma vorbesc cu o fata dar simt ca pierd controlul ca se pierde atractia. Ce ar trebui sa fac? Sa o invit in oras? Si sa vorbesc cu ea ca dupa stiu ce am de facut. Te rog ajuta-ma.
    Multumesc,
    Sergiu.I

  37. Buna, super tare articolul. Daca as enumera si eu ar fi banii, sanatatea, seductia si relatiile. Nu stiu de ce dar imi e teama sa vorbesc cu fata care imi place. Presimt ca o voi da in bara si voi rata totul. De exemplu acuma am inceput sa vorbesc cu o fata draguta dar incep sa simt ca pierd controlul ca nu reusesc sa o mai fac atrasa de mine. Te rog ajuta`ma ce e de facut?
    Multumesc,
    Sergiu.

  38. Pe langa alimentatie (imi propun sa mananc echilibrat, sanatos, dar nu imi iese, la un moment dat ma trezesc ca iar o dau pe shaworma s.a.m.d.), sport, cariera(ma chinui de 1 an sa-mi fac un site) la care renunt usor, am o mare problema legata de admiterea la medicina. Eu am terminat inginerie, lucrez in domeniu, si mi-am propus sa invt la anatomie pt admitere. au trecut 2 luni de atunci si tot la celula sunt. seara imi spus: de maine ma apuc, gata…. imi fac plan, dar a 2-a zi tot altceva fac, nu mai sa invt nu reusesc

  39. sunt suspicios peste masura, cred ca este si bine dar este si rau….putere sa evoluez se gaseste dar m-ar interesa si parerea ta…in privinta domeniilor in care doresc evoluarea : relatiile(profesionale, sexuale, sociale…); din cauza suspiciuni mele ridicate ma implic mai greu sau chiar deloc…mult succes in continuare.
    cu respect
    viorel

  40. salut
    nu as spune ca numi folosesc creierul din contra poate gindesc prea mult inainte de a face un fapt sau un gest, dar problema este ca in relatii de sex opus mai ales cu o persoana de care imi place pur si simplu nu ma pot apropria mai mult trimit semnale de respingere fara sa vreau desi in sufletul meu il iubesc ceva nu ma lasa sa ma aproprii .simt teama, cunosc limbajul trupului ,stiu ce vrea persoana respectiva imi ascult de multe ori intuitia stiu ce vreau de la viata si de la oamenii din jurul meu dar de multe ori am blocaje emotionale in fata omului cel iubesc.DE CE? VA ROG ASTEPT UN RASPUNS
    CU STIMA SI RESPECT
    MULTUMESC CRISTINA

  41. Draga Pera din respect pentru ceea ce faci vreau sa comentez articolul de mai sus.Ieri cineva apropiat mie mi-a spus:”nu vezi ca nu vrea sa te ajute nimeni”! Nu te ajuta scoala,nici „prietenii” locurile cele mai bune sint ocupate nu dupa calitati si aptitudini.Acum sint in colaps financiar si dupa o munca de peste zece ani descopar ca sint o furnica atit la propriu cit si la figurat in …afaceri.Acum stiu de ce vreau o schimbare,nu ma pot lupta cu sisteme ,dar oamenii precis au nevoie de indrumare in dezvoltarea personalitatii.Psihologia,astrologia ,cultura chineza sint doar citeva din domeniile care ma pasioneaza.As vrea sa va cunosc pe toti faceti parte din lumea mea. Cu respect Celia.

  42. Salut! Daca ne-ai invitat sa ne povestim cate o problema, hai si eu !
    Sunt fata dar nu stiu cum sa ma comport ca fetele si cu fetele. De prin scoala generala mi am dat seama ca nu stiu ce sa vb cu fetele si tot evitam grupul lor. Cu baietii pot vb orice si nu sunt o fire timida. Dar discutiile cu fete, despre parfumuri si genti si haine sunt teroare …conversatia se rezuma la " imi place sau nu imi place" si subiectul e inchis. O vreme am crezut ca poate sunt baiat pe dianuntru..dar fizic nimic nu e in neregula si am avut suficienti iubiti ca sa ma conving ca nu sunt pe invers.
    Chestiunea asta nu ma deranja pana acum, ca in timp am tot evitat fetele si am cautat compania baietilor. dar de curand am mutat intr o tara unde valorile feminine ( adica a fi social la modul cu exclamatii, conversatii siropoase, dulcegarii, intonatii inalte la vederea unei posete noi sau etc).. sunt foarte respectate chiar si intre baieti …Stiu ca ar trebui sa ma integrez in grupuri dar mi se pare ca daca fac o exclamatie sau ceva ,( ca asa se obisnuieste cand vezi pe cineva cu o haina noua ) sunetul ala iese fals pentru ca in realitate pe mine nu ma intereseaza o carpa noua , dar trebuie sa fac asa ca sa se simta persoana aia bagata in seama.. idei de ameliorare a impresiei in public , ceva, orice ?

  43. FF bine sintetizat..ceea ce nu inteleg eu este:de ce nu ma pot abtine in a fi emotiv la despartiri sau cand aud mel de astea melancolice rapid ma gandesc la fosta prietena si-mi asa o senzatie fff urata desi nu merita acest lucru.
    Am probleme cu emotivitatea in sensul ca imediat ma induiosez.

  44. ma simt la fel ca si dragos ….am aceleasi probleme … si dak ase poate as dori sa primesc si eu raspunsul pentru aceasta problema 🙂

  45. Am probleme in atarctia sexuala. Nu reusesc sa cuceresc femeile care imi plac mie !!!!!!!!!!!!!!!! Ma acceptaa alea care NU imi plac, si nu pot accepta eu asta………….desi am citi ,,Arta seductiei”, fac sport, am cunoscut oameni noi, etc. tot degeaba !!!!!!!!! Nu reusesc sa generez atractie sexuala tipelor, nu sunt bun in arat de a povesti, nu pot sa transmit conexiune emotionala !!!!!!!!!!!!! Este varsta mea de vina ? am 41 ani…………..
    astept raspuns de la PERA.

  46. salut,
    plictisit cred, am deschis inbox-ul e-mailului si am citit articolul, si dupa aceea toate comentariile "colegilor de suferinta" intradevar foarte multe persoane frustrate care isi cauta raspunsul la problemelor care le au, de la altii (fara suparare Pera), totusi am 22 de ani am citit ceva carti pana la varsta asta si in toate ideea centrala era: actiune si iar actiune, actiunea genereaza la randul ei reactiune, si a da: sa nu ai frica daca gresesti, problema e ca toti vor aceea solutie miraculoasa sa ii scape de probleme cat ai clipi din oki, oameni buni nu se poate si nu se va putea, problemele evolueaza odata cu noi si punct, daca vrei succes la femei in bani in orice vrei tu, pune mana si munceste si invata sa te autocontrolezi. Cat despre articol foarte bun, iti citesc cu placere toate articolele, simt un deja vu placut cand le citesc.
    Toate cele bune,
    Adi

  47. 1.Mi-ar placea sa pot spun intotdeauna ceea ce gandesc,fara sa ma mai gandesc la reactiile persoanelor din jur,sa-mi traiesc viata asa cum vreau,sa-mi descopar vocatia si sa ma pot lasa iubit…Am pierdut enorm ptr simplul fapt k m-am gandit intotdeauana intai la ceilalti si apoi la mine,dar nu stiu cum sa fac sa schimb asta… .
    2: ca si ceilalti nici eu nu sunt un tip care se cunoaste integral si de aici rezulta si cateva probleme. Cele mai multe probleme le am in relatiile cu ceilalti in special cu fetele.Imi este imposibil sa stabilesc o relatie cu cineva de sex feminin si de cate ori am incercat m-am izbit intotdeauna de un zid de teama. In relatiile cu ei din jurul meu sunt momente in care ma simt inferior si altele cand ma simt net superior si tind sa ii ranesc pe cei din jur. Si mai am o fobie daca pot sa ii spun asa legata de violenta, imi este frica sa ripostez atunci cand este cazul. Ma simt ca si cum as fi legat cu un lant foarte strans.
    As fi bucuros daca ai putea gasii un sfat si pentru mine.
    M`am regasit prin commenturile date de unii !!

  48. Sa;ut!! Cele mai mari probleme le intimpin la lectiile de actorie, deoarece nu ma pot elibera de unele emotii si sint incordata. De asemenea cu familia nu ma inteleg prea bine, din cauza divergentelor si a modului de gindire. Imi doresc sa scap de aceste probleme si sa pot sa ma simt mai usurata!

  49. Salut! Am nevoie sa ma dezvolt cel mai mult pe ultimele 2 mari planuri pe care le-ai enumerat… atractie sexuala si relatii. Una din problemele mele este ca intotdeauna cand gasesc o fata de care imi place, ma straduiesc si cateodata mai si reusesc sa o fac si pe ea sa ma placa.. dar dupa asta, cand ar trebui sa iesim si toate alea, nu ma mai atrage, nu mai am dorinta aia sa stau de vorba sau pur si simplu sa stau cu ea.
    As fi recunoscator daca ai raspunde si am vorbi si despre alte probleme.
    Multumesc anticipat!:)

  50. Draga Pera,
    Teoria evolutionista are mari lacune si este considerata de mult timp depasita. Nu o sa cad in cealalata extrema si sa incep sa "predic" 🙂
    Ce vreau eu sa spun este ca nu toate emotiile trebuie controlate, pentru ca atunci am fi masini si nu oameni.
    Emotiile inseamna in multe cazuri suferinta sufleteasca, neliniste, incertitudine. Avem nevoie de ele pentru a simtii ca traim.
    Nu avem nevoie de emotiile negative: gelozie, invidie, ura si multe altele care nu ne fac cinste. Pentru controlul acestora trebuie sa luptam.
    Cu stima,
    Mihai

  51. Problema cu oamenii de stiinta este ca ei inceraca sa explice tot si nu accepta ca sunt foarte multe lucruri care nu pot fi explicate mentan sau poate niciodata.
    Cele trei mari scapari (fatale) ale teoriei evolutioniste:
    1. Evolution is Missing a Mathematical Formula
    Mathematical formulae make up the VERIFICATION LANGUAGE of science. Formulae are the only reliable way to test a theory. Every scientific theory has a formula, except the Theory of Evolution. Darwinists have never been able to derive a working Evolution Formula because Evolution theory does not work.
    2. There is No Genetic Mechanism for Darwinian Evolution
    Darwinists claim we evolved from the simplest form of bacterial life to ever more complex forms of life. The most basic bacteria had less than 500 genes; man has over 22 thousand. In order for bacteria to evolve into man, organisms would have to be able to add genes. But there is no genetic mechanism that adds a gene. (Mutations change an existing gene but never add a gene.) This means there is no mechanism for Darwinian 3. Evolution and this is a fatal flaw in the Theory of Evolution.
    Every Helpless Baby Born Proves Darwin Was Wrong
    The Theory of Evolution in a nutshell is "Survival of the fittest." But most mammals and birds give birth to helpless babies – instead of strong and fit ones. Neither Darwinism nor Neo-Darwinism can explain infantile helplessness. Every baby that is born contradicts Evolution Theory and this is a fatal flaw.

  52. Salutare
    Multumesc mult pentru raspunsurile sincere.
    Am sa grupez problemele comune si am sa scriu articole cat mai bine documentate iar ordinea prioritatii va fi incepand de la cele mai des intalnite probleme comune pana la cele mai rare si deosebite 🙂
    Ne auzim in curand.

  53. pai in rel sentimentale nu o duc ff bn din cauza emotivtatii mele,,de fiecare data cand intalnesc pe cineva vreau sa-l skimb , sa-l fac asa cum imi place mie…mi-e greu sa l accept asa cum este el plus ca mereu ma intreb daca el va fii sotul meu.iar in privinta situatiei finnanciare am o siguranta interioara ca voi reusii sa ajung exact asa cum imi doresc dar daca imi cereti cum voi face,,nujtu sa va raspund,,doar simt lucru asta.

  54. @Roender:
    1. Evolutia nu e o formula – e un algoritm care, aplicat in natura, depinde de foarte multi factori care pot varia foarte mult (si sunt imposibil de masurat de instrumentele actuale cu precizia necesara). Citeste despre teoria haosului (chaos theory) inainte sa raspandesti idei false pe un blog de psihologie (care e o stiinta ce da rezultate fara a fi nevoie de formule, si in mare masura dependenta de teoria evolutiei). Un contraexemplu: legile de miscare ale particulelor se cunosc aproape perfect. Atunci, de ce mai avem nevoie de arheologi, cand oamenii de stiinta pot calcula trecutul? Din acelasi motiv, legat de complexitate si numarul de interactiuni dintre particule.
    Mecanismul de evolutie se bazeaza tocmai pe variabilitate si deci pe existenta unor organisme ale caror gene le fac sa aiba un succes de reproducere mai mica decat media. Astfel, genele "mai bine adaptate mediului (care e in constanta schimbare)" se reproduc in continuare, iar cele prost adaptate sunt eliminate (pentru ca posesorii lor nu au succes reproductiv).
    2. O gena e un fragment de ADN, nimic mai mult. Pot exista erori la copierea lui (datorate radiatiilor si unor alti factori), precum insertii si duplicari in cadrul unui fragment. Citeste http://en.wikipedia.org/wiki/Mutation, ca spune lucruri mai utile decat siteurile conspirationiste.
    3. Puii sunt in general mai neajutorati – e vorba de marime in primul rand. La mamifere si pasari sunt asa pentru ca isi permit, avand in vedere ca genele speciei din care fac parte favorizeaza altruismul parintilor lor fata de ei. La inceput, genele parintii care (printr-o mutatie genetica) au fost altruisti fata de pui s-au propagat mult mai bine si curand toata specia a devenit altruista fata de pui. Dar, datorita marimii si existentei memoriei, parintii sunt mult mai in masura sa procure hrana – iar genele puilor care au favorizat neajutorarea s-au propagat mai rapid decat cele ale puilor care au parasit cuibul in cautarea hranei si au fost mancati de pradatori.
    Concluzia: nu mai criticati lucruri pe care nu v-ati obosit sa le studiati in amanunt – fara sa veniti cu o solutie mai buna. E mult mai usor sa demontezi munca altora decat sa creezi lucruri mai de valoare. Sunteti la fel ca si cei ce critica seductia si sugereaza in schimb metodele pe care le-au invatat de la Hollywood, la fel ca si cei cei zic ca Pamantul are 6000 de ani pentru ca asa scrie in Biblie.
    La fel ca cei ce preaslavesc autoritatea fara sa cerceteze in amanunt si sa vada care teorie se potriveste cel mai mult cu realitatea.

  55. problema mea este ca ma simt cateodata mai urata si mai batrana decat sunt,mai ales cand merg la castinguri(eu fiind actrita) si deci atunci cand intru in competitie cu altii!iar cealalta problema a mea este ca am un vis fff mare dar ma impotmolesc mereu si pierd repede forta de a lupta pt visul meu!pera,nu am uitat de carte!cu bine!

  56. Buna Pera! Problema mea este ca desi incerc sa fac orice ca sa fiu multumita de mine niciodata nu reusesc. Desi par o persoana sigura pe mine, multe ma macina in interior. Am doar 18 ani, dar de cele mai multe ori simt ca nu voi fi in stare sa fac nimic in viata, desi sunt dati cand simt ca voi ajunge sa fiu independenta, sa am tot ce cred ca m-ar face implinita. Am vise, dorinte, idealuri.Vreau sa am vointa sa le realizez, dar nu am incredere in mine ,desi poate sunt capabila de multe. O alta problema ar fi ca visez sa am o relatie frumoasa, un baiat care sa ma iubeasca, sa tina la mine, dar nu fac nimic in acest sens. Astept ca totul sa vina de la sine, imi este frica nu stiu de ce. Am respins foarte multe persoane care ma iubeau si care poate erau in stare sa ma faca fericita. E adevarat sunt tanara, am toata viata inainte, dar am ajuns sa imi doresc sa-l intalnesc pe el, cel care ma va invata sa iubesc, incat uneori cred ca nu il voi intalni. Multumesc

  57. Domnule Nikos,
    O sa incep prin a spune ca nu sunt adeptul religiei, al teroiei creationiste, dar nici al teoriei evolutioniste.
    Legile miscarii particulelor elementare nu sunt predictibile, teoria cuantica poate prezice comportamentul moleculeleor simple, ca cea de apa. Restul este poveste …
    Problema cu teoria evolutionisata este ca ea nu are la baza nici macar o formula empirica care sa prezica macar o parte din consecintele acesteia.
    Nu cred ca ati tradus exact ca am citat. Nu exista nici-un mecansim care sa adauge gene necesare in procesul de evolutie de la o specie la alta. Nu apar gene noi intr-un organism pt ca nu exista un mecanism genetic care sa perimta cresterea numarului acestora si implicit evolutia la un stadiu superior. Cum au aparut gene noi care sa permita bacteriilor sa evolueze in pesti, reptile, mamiferei si apoi om? Singurele mecanisme care pot sa faca un organism sa se schimbe este mutatia si driftul genetic. Dar acestea actioneaza random si nu duc la evolutie in marea majoritate a cazurilor. Mutatiile genetice duc la boala si moarte in mai toate cazurile si nu conduc la aparitia de noi specii pt ca nu produc gene noi, doar altereaza structura celor existente.
    Aveti dreptate, este un blog de psihologie, insa ipotezele constructiei logice sunt imprumutate dintr-o teorie care este considerata ca avand mari lacune si nu consider corect ca toate argumentele folosite sa fie considerate apriori adevarate.
    S-ar putea sa ma insel, sa nu am dreptate, insa articoul de mai sus nu spune ca aceasta este parerea personala a autorului, el este scris ca si cum asa ar sta lucrurile in realitate.

  58. Buna ziua tuturor.
    Am nevoie urgenta sa obtin rezultate care sa ma incurajeze sa merg mai departe in toate domeniile pe care le-ai enumerat.
    In urma experientelor traite in ultimii ani, destul de multi la numar, fiinta mea este foarte dezechilibrata. Constientizez ca ceea ce traiesc in aceste zile sunt pe de o parte materializarea unor ganduri intense la un moment dat, iar pe de alta parte o reactie " animalica"de aparare. Practic m-am izolat foarte mult pentru ca presiunea emotionala a fost coplesitoaresi nu am stiut cum sa -i raspund. Mai mult , m-am inchis atat de mult incat sunt aproape imuna la emotii. Cand ar trebui sa captez emotii pozitive nu ma impresioneaza nimic, iar cele negative , prin educatia primita s-a creat obijnuinta si sunt ignorate cand apar.
    Sunt oare un cadavru care inca respira?
    Caut sa ma readuc la viata, si de aceea imi doresc rezultate in
    : disciplina;
    sport si energie;
    relatii;
    utilizarea eficienta a timpului;
    bani;
    inteligenta emotionala;
    gasirea vocatiei,…
    Imi doresc o persoana cu care sa comunic si care sa ma ajute sa ma antrenez., sa aplic in viata de zi cu zi ideile minunate pe care le citesc .
    Multumesc pentru rabdare si compasiune.
    Iulia

  59. doresc sa imbunatesc fff multe aspecte in : comunicare (de orice fel.. in toate felurile ei am mari deficiente) , atractie sexuala
    multumesc

  60. Foarte multe persoane au probleme de genu si iti multumesc pentru sprijinul acordat cu aceste articole extraordinare, dar orisicat le-am citi e foarte greu sa le aplici si sa schimbi ceva in viatza personala…..Eu am foarte mari probleme cu increderea de sine si asta ma impiedica sa am o relatie normala, ma implic foarte mult sentimental desi poate nu este cazul si de fiecare data ma judec pe mine pt toate esecurile din viatza personala…

  61. E foarte interesant fiecare articol oferit de tine! una dintre marile mele probleme ar fi ca nu reusesc sa am mai multa incredere in mine, m-am plafonat foarte mult punand relatia de cuplu pe primul loc,iar de propria-mi persoana am cam uitat de tot,drept urmare ca nici nu pot sa-mi dau seama ce vocatie am si ce-mi doresc sa realizez pe viitor…e foarte frustrant lucrul asta,De altfel incep foarte multe lucruri sa fac,dar din pacate putine din ele le duc pana la capat….ceea ce ma duce din nou sa am frustrari.Deasemenea, consider ca tot din lipsa increderii in sine,uneori ma simt inferioara in preajma anumitor oameni. Multumesc pt atentie!

  62. Pe mine ma ajuta foarte mult sa am incredere in mine si sa ma motivez melodiile.Le scriu aici poate sunt si alte persoane care vor fi motivate de ele:
    -pentru sucess in viata in general: NyG Feat DEEP & MISS MEWY – One chance
    -pentru a avea incredere la agatat fete:Justin Timberlake-Summer love si Ja Rule-Your Body.
    Astea le ascult eu dupa preferintele mele muzicale,pot fi multe altele dupa diferite genuri.
    Am observat ca functioneaza si ca ancore(am ceva timp de cand le ascult),cand sunt abatut si nu am chef de nimic daca ascult justin imi vine chef sa ies sa cunosc lume,sa agat fete si in general am o dispozitie buna imediat.

  63. Probleme avem cu totii,nu cred ca exista persoane fara……….problemele mele sunt sanatatea si banii dar nu sunt doborat total…..ma incurajeaza dragostea curata a copiilor,a sotiei ma consider un om norocos p alte planuri si da zicea undeva de compromisuri ……….cine nu face compromisuri casa aiba o familie intreaga?sau poate asa vad eu lucrurile…….cine stie ce creier de maimuta e in capul meu.Trebuie sa spun ca sunt un om care crede in Dumnezeu ,e ceva din mine dintotdeauna care nu a putut fi schimbat sau alterat dar nici nu imi spun parerea visa-vis de altii in aceasta privinta.Am 50 de ani si faptul ca nu am bani se datoreaza atat conjuncturii nefavorabile cat desigur si creierului meu pe care l-am intr-o anumita afacere…….Imi place cum scrii,citesc toate comm…si da asa se intampla sa ramai dar toate se platesc in viata,mai ales prostia.Sa auzim de bine!

  64. f.f.interesant,nu stiu cum am alunecat in aceasta informatie dar,sunt fericita,multumim,e prematur sa-mi expun si toate hibele…

  65. Buna Pera am si eu unele probleme cum pot sami dezvolt unele abilitati despre bani autocontrol sport afaceri cum pot sa le imbunatatesc sa fiu motivat mai mult sa le pot pune in practica asa cum trebuie sa fiu nerabdator de aceste lucruri cu stima

  66. Ceau.
    In primul rand anutz ca mai am 100 pagini de citit din cartea"Inteligenţa emoţională" – Daniel Goleman!
    Ceea ce scrii, Pera, este adevarat! Scurt si bun!
    Pt, un articol detaliat este nevoie un nr. mare de pagini.
    Mi`ar fi placut, daca zice`ai si cum faci sa stapanesti impulsurile emotionale care aduc de cele mai multe ori probleme!
    Din 400 pag. raman doar cu CONSTIENTIZARE EMOTIILOR, ORA DE ORA MINUT DE MINUT…,SI SCHIMBAREA STARILOR NEPLACUTE!
    Cum se face, atunci cand imi "vine" sa jignesc!, lipsa de abstinenta,astfel cati prieteni am? foarte putini.
    Pa!

  67. Buna seara!Vreau sa aflu de ce reusesc mai tot timpul, fara sa imi doresc si fara sa dau de inteles ca as fi dispusa spre asa ceva, sa intru in conflicte……..?imi doresc sa trec neobservata, sa fie armonie la locul de munca si…..parca exact cand sunt linistita sufleteste se intampla ceva! Recunosc si imi pare nespus de rau k tot ce mai ia pe nepregatite, ma lasa, de multe ori fara replica. Pe moment ma enervez si nu stiu cum sa reactionez. De ce nu pot sa rationez in acel moment? De ce nu gasesc si eu o erplica ce ar putea incheia conflictul?

  68. Mie imi este greu sa evoluez in domeniul profesional si al relatiei de cuplu pe care in momentul asta nici eu nu mai stiu daca o am. Asta nu se intampla pentru ca as avea vreun handicap sau mai stiu eu ce…nu, se intampla pentru ca merg pe acelasi drum batatorit si nu reusesc sa plec de pe el si pentru ca nu am destula incredere in mine. Am un job naspa pe care nu mi-am imaginat niciodata ca o sa il fac, iar in relatii am avut numai parte de suturi in fund ca sa le zic asa. Sunt constienta ca trebuie sa fac ceva, insa intotdeauna aman situatia, ba pentru ca sunt obosita, ba pentru ca nu am timp, ba pentru ca gasesc altceva de facut.

  69. Sincer Pera, si la mine domeniile sunt aceleasi, numai ca intr-o alta ordine: bani, atractie sexuala, relatii, alimentatie, sanatate, sport.

  70. Slava Domnului ca m-am apucat serios de sport.
    Adica fac cel putin 3 antrenamente pe zi, pentru concursurile cu bicicleta.
    Alimentatia nu pot sa spun ca-i cea mai rea, dar nici cea mai buna, sunt undeva intre.
    Iar domeniul de care mi-e groaza, sunt fetele. Decat sa abordez o fata pe strada, cred ca mai bine m-agat de grinda. Mi-e frica de fetele straine ca dracu’ de tamaie. De fapt mi-e frica doar de fetele frumoase. Cu cat o fata este mai frumoasa, cu atat ma inhiba mai mult.

  71. Eu vreau sa ajung sa cant pe scena, imi place senzatia mult, asta e una din valorile mele, am reusit dar vreau s-o fac la o scara mai mare, planuri am dar nu le duc la bun sfarsit, ma trezesc ca n-am chef de studiu si experimentat si nu actionez destul, fac pe jumatate, modul acesta se transpune si la atractie sexuala & relatii

  72. Creierul meu de animal ma impiedica sa am o relatie frumoasa si de lunga durata. Toate relatiile se rezuma la 3, maxim 4 saptamani. Cred ca la mine totul a ramas la nivel de nucleu amigdalian:)). Desi incerc pur si simplu nu pot sa imi dau frau liber sentimentelor si ajung sa detest persoana de langa mine, chiar daca la inceput mi-a placut. Totul pana acum s-a rezumat la a avea o cariera de succes!!!

  73. La atractie sexuala, relatii si instinctul de a domina. Astea ar fi principalele, zic eu, domenii in care as avea nevoie. Ca sa fiu un alfa, trebuie sa stiu sa domin.

  74. Buna Rodria,
     
    Incearca urmatorul exercitiu: de fiecare data cand discuti cu cineva (nu doar cand este un conflict ci intotdeauna) incearca sa privesti lucrurile de la un nivel mai inalt. Imagineaza-ti ca deasupra voastra este o camera care filmeaza tot si incearca sa vezi lucrurile din perspectiva acelei camere, adica ‘din afara’.
     
    Cu timpul o sa inveti sa fii mai constienta de mediul din jurul tau si automat o sa reusesti sa te observi si sa iti dai seama ca fiecare replica sau reactie pe care o ai sau nu o ai este alegerea ta.
     
    Daca vrei sa discutam mai mult despre asta contacteaza-ma pe Facebook / email.
     
    Numai bine!

      1. @IscruConstantin  @NagyJeno 
         
        @Costi, daca imi permiti sa-ti zic asa, la Rodria i-am scris dupa 2 ani si probabil nu a vazut raspunsul asa ca deocamdata numai noi doi dorim sa participam. Se poate.

      2. @NagyJeno
         🙂 ,am vazut ca nu a raspuns….si de aceea am zis sa indraznesc yo 🙂 nu sunt Costi,ci fata din poza…Nicko.Imi pare bine sa ne cunoastem,dar mai ales sa dezbatem acest subiect  si de ce nu? !altele de genu…Multumesc si iti doresc toate cele bune !!PS. ID-ul tau de facebook este asta?

      3. @IscruConstantin  @NagyJeno @IscruConstantin Buna dimineata! si eu asteptam un comentariu de la Andreea… altfel de ce ne mai cere sa povestim din experienta proprie…dar oricum, raspunsul mi l-am dat tot eu 🙂 Imi pare bine de cunostinta, Eu sunt Ada. Ma gasesti Ada Nan pe facebook. Te astept cu drag!

      4. @NagyJeno
         Iti Multumesc mult,poti trimite tu ..invitatie la ID-ul de sus? te rog….am o idee si vreau sa-mi spui daca e ok….adica am mare nevoie de opinia ta.Te Imbratisez cu drag…Nicko! toate cele bune! :*:*

      5. @IscruConstantin
         
        Salutare,
         
        Imi cer scuze pentru promptitudine, momentan sunt in concediu si de aceea n-am reusit sa va raspund.
         
        Da, id-ul de facebook este exact asta care va apare la comentarii.
        Va dau si link-ul direct: https://www.facebook.com/jeno.nagy.jeno
         
        Ma puteti contacta cu orice idee sau problema la care sunteti deschisi sa discutam si eu imi voi da silinta sa va ajut.
         
        Numai bine!
        Jeno

  75. Una din cele mai mari probleme ale mele este capacitatea de concentrare de unde deriva si alte probleme cum ar fi relatia cu cei din jur si sanatatea financiara;
    cat despre link la mine nu functioneaza si nici nu ma pot abona la newslwtter

  76. Alimentatia-ma gandesc de dimineata pana spre seara sa nu mananc dulciuri ,dar in unele seri cedez,mananc pt ca ma simt singura sau plictisita.Am un parinte bolnav,care nu iese din casa de 11 ani si cand sunt nevoita sa stau pe acas mananc mai mult sau ce nu ar trebui. imi place f mult sportul,dar gresesc la dieta-uneori o jumatate de paine plus 100-20g dulciuri-covrigi,biscuiti,inghetata.Uneori slabesc destul de usor,dar la fel se poate intampla si invers.

  77. MULTUMESC PT CA EXISTI, MULTUMESC PT TOATE SFATURILE SI SOLUTIILE DATE DE TINE, CONSIDER CA SUNT NISTE PIONI IMPORTANTI IN EVOLUTIA ORICARUI OM CARE VREA ACEST LUCRU PE TOATE PLANURILE SI A SEMENILOR SAI DE ASEMENEA.

  78. Buna articolele tale sunt mai mult decat as putea crede…nu am cuvinte sa descriu…domeniile mele sunt sanatate,alimentatie,sport,dragoste,atacuri de panica(anxietate generalizata)as fi recunoscatoare si de cel mai mic ajutor!multumesc tare mult

  79. Problemele mele majore sunt lipsa banilor și relațiile sociale defectuoase sau lipsa lor .Știu destul de clar și cauzele lor dar nu știu foarte clar cum să le îndepărtez mai eficient!Lipsa banilor e lagată direct de sărăcia în care am trăit mare parte din viață , uneori cu voia , alteori fără voia mea ,iar relațiile de prietenie pe care mi le doresc se leagă foarte greu pentru că ori găsesc persoane cu probleme mai mari decât ale mele ,la care nu pot să fac față , ori persoanele care se potrivesc pe felul meu de a gândi și simți , interpretează greșit intențiile mele (fiind o femeie căsătorită , intenția mea față de un alt bărbat , de exemplu , nu poate fi înțeleasă ca o nevoie de a socializa pur și simplu).Firea mea prea prietenoasă , nu pare verosimilă , în timpurile pe care le trăim, Admirația mea pentru oameni aleși , pentru acei 5% de care chiar tu vorbești este privită foarte ciudat de majoritatea celor care mă inconjoară

  80. Salut,
    Ma regasesc in ce ai scris aici. Asa era si la mine. Pana cand am pus zi de zi ban pe ban si au inceput sa tot vina banii…
    Probleme am si la capitolul atractie. Ceva mai putine. Din ce in ce mai putine. Voi merge la un training cu cei de la the real man.
    Am detectat sursa prpblemelor in abordarea initila, faptul ca nu m-am simtit iubit in copilarie.

  81. Mda…sunt probleme destule, ca la majoritatea…prima ar fi sanatatea , apoi vocatia, cred ca am descoperit-o dar ca nu sunt destul de buna in domeniu, chiar slaba…apoi banii si alimentatia… De prieteni nu mai zic…am mult prea putini…

  82. mentalitatea de victima;
    GeorgeBz spune:
    februarie 5, 2013 la 7:19 pm
    creierul meu de animal ma impiedica sa am rezultate in seductie, la facultate si sa ma bucur de viata
    mentalitatea de invingator :
    pe scurt TOT CE DEPINDE DE O PERSOANA SA FACA FARA OPRIRE aici ii relativ usor gresit poate iesi intelegerea deci atentie

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.