Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Ascultă ce-ţi spun sau când e bine să ascultăm ce spun cei din jur

“Majoritatea oamenilor nu sunt altceva decât...alţi oameni. Gândurile lor sunt părerile altora, vieţile lor imită alte vieţi, pasiunile lor, nişte citate." :) – Oscar Wilde

Mi-a scris o doamnă acum două zile.

A spus că a ieşit la alergat şi i-a fost ruşine de babele din faţa blocului care se uitau ca la urs şi bârfeau. Cum de o doamnă iese să alerge?

Rezultatul acestei ieşiri?

S-a întors în casă şi a plâns.

Iar asta m-a revoltat pentru că mi-a adus aminte de toţi ucigaşii de visuri, trădătorii de idealuri pe care i-am întâlnit de-a lungul vieţii mele.

Oameni care din diverse motive au sărit cu gura, cu bârfa, cu descurajarea, cu atacul şi jignirea pentru a lovi în cel care încearcă să facă ceva diferit.

Când singura cale de a progresa este de a încerca ceva diferit.

Îmi aduc aminte de cum tratează masa de prostime un om cu idei inovative.

Cum l-au ars pe rug pe Giordano Bruno care susţinea ideea lui Copernic că pământul este rotund.

Cum inchiziţia spaniolă tortura oamenii cu cele mai crude metode inventate vreodată de om pentru că nu ar fi crezut în acelaşi Dumnezeu cu ei.

Cum azi, există turme de oameni de o subcultură oribilă ce încă judecă oamenii pentru orientarea sexuală.

Toatea astea m-au dus cu gândul la influenţa pe care cei din jur o au asupra noastră.

Acum câțiva ani, eram mult mai impulsiv.

Recomandarea mea ar fi fost să îţi cumperi 2 câini ciobăneşti, să îi dresezi şi când cineva te mai judecă sau încearcă să îţi batjocorească dorinţele sau visurile, când încearcă să te descurajeze, să pui câinii pe el.

Acum însă, vreau să cred că m-am maturizat măcar un pic.

Şi vreau să îţi spun că sunt câteva situaţii în care părerea turmei te poate ajuta şi nu ar trebui să pui câinii pe ei.

Când e potrivit şi înţelept să îi ascultăm pe alţii

1. Când vrem să cumpărăm un produs şi vrem să ştim cum i-a ajutat pe alţii.

Se spune că prostul învaţă doar pe pielea lui, deşteptul şi pe pielea altora.

Este adevărat. Nu avem timp să facem toate greşelile noi înşine, aşa că e bine să mai tragem cu ochiul.

Vrei o carte şi nu ştii dacă merită banii? Pe www.amazon.co.uk la fiecare titlu au un sistem foarte fain de reviews, unde clienţii pot să dea stele şi să scrie feedback. Dacă sunt mulţi oameni care au cumpărat o carte şi sunt şi multe stele, înseamnă că acea carte e bună.

La fel, dacă vrei să te uiţi la un film bun www.imdb.com. Dacă un film are notă mare şi sunt mulţi oameni ce au votat, înseamnă că acel film a atins coarda sensibilă majorităţii şi e ceva bun în el pentru fiecare.

La fel e cu orice produs sau serviciu. E bine să vezi ce spun alţii care deja au trăit experienţă. Te poate ajuta să iei o decizie mai informată şi mai bună. Dar nu uita că verdictul final tot tu trebuie să îl dai.

2. Când vrem să atingem un rezultat sau obiectiv şi avem acces la un mentor sau om care deja a atins acel rezultat.

Dacă un om a atins un obiectiv sau are un rezultat, el nu mai are cum să te descurajeze şi să îţi spună că tu nu poţi, pentru că el e dovada vie că se poate.

Niciodată în istorie nu s-a crezut că un om poate să alerge 1 milă sub 4 minute. După ce s-a înregistrat primul rezultat de acest gen, în 1954 de către Roger Bannister cu timpul de 3:59.4 , această barieră a fost imediat depăşită de alţi atleţi.

Este bine să ascultăm sfaturile şi lecţiile oamenilor care DEJA au rezultele pe care şi noi le dorim. Ei au găsit o cale dar ţine minte că există foarte multe căi pentru a atinge un rezultat. Nu îţi lăsa mintea să se limiteze doar la ceea ce s-a realizat deja. Da-i voie imaginaţiei tale să caute soluţii creative.

Cam astea sunt cele două situaţii când eu cred că e bine să îi ascultăm pe cei din jurul nostru.

Am să te rog să laşi un comment dacă găseşti şi alte situaţii când ar fi potrivit să îi ascultăm pe cei din jur.

Acum să vedem lista cu momentele când eu cred că NU ar trebui să îi ascultăm pe cei din jur.

1. Când cineva proiectează

Când o persoană din jurul tău are o reacţie emoţională la adresa ta, când se enervează sau se supără pe tine şi îţi face reproşuri, poţi să o ignori fără grijă.

Fie că sunt părinţi, profesori, prieteni sau parteneri de cuplu, când un comportament de-al tău le declanşează o reacţie emoţională înseamnă că au văzut o latură din ei în comportamentul tău şi defapt ei se ceartă cu ei înşişi. Orice îţi spun să faci sau să nu faci, ignoră şi fă cum crezi tu de cuviinţă.

2. Când cineva bârfeşte

Suntem extrem de sensibili la felul cum vorbesc oamenii despre noi. Suntem atât de sensibili încât ne fabricăm o viaţă întreagă doar pentru relaţiile cu publicul, ca să părem staruri de la Hollywood dacă se poate în ochii celorlalţi.

Afară vopsit gardul înăuntrul leopardul. Câte cupluri nu pozează în cele mai fericite ipostaze doar ca să se ia de păr în casă. Câţi nu stau în garsoniere dar au maşini de 50.000 de euro. Câţi nu îşi cumpără Smartphone de ultimă generaţie cu bani luaţi din pensia mică şi puţină a bunicii sau a altui suflet chinuit.

Dacă aş avea 5 lei pentru fiecare caz pe care îl ştiu de persoane care se dau peste cap să pară cumva în ochii celorlalţi iar viaţa lor în realitate e tristă şi cu miros de mucegai.

Nu da putere celor din jur. Indiferent de care sunt valorile tale, credinţele tale, comportamentele tale, trăieşte-ţi viaţa după principiile dorite de tine, nu pentru aprobarea celor din jur.

La sfârşitul zilei, fiecare individ se întoarce la propria viaţă mizerabilă şi chinuită iar tu, după toate eforturile tale eşti oricum dat uitării.

Fiecare crede că problemele lui sunt cele mai mari aşa că nu te mai chinui să fii cumva pentru alţii. Fii tu, câştigi mai mult timp şi energie pentru tine.

3. Oamenii invidioşi şi cei care te descurajează

Cei care descurajează o fac ori să nu se facă de râs pentru că tu ai reuşit ceva ce ei nici nu au încercat, ori pentru că pur şi simplu te invidiază.

Voltaire spunea:

”Dacă ar fi să am pentru Dumnezeu o singură dorinţă, aceasta ar fi să îi facă pe toţi duşmanii mei să pară ridicoli.”

Asta îţi doresc şi eu ţie.

Realizările tale, faptele tale să fie atât de măreţe încât dacă cineva ar îndrăzni să spună o vorbă rea despre tine să se facă de râs prin însăşi acest gest al lui. Îţi doresc să ai realizări şi fapte minunate care să umilească orice contestatar ai putea avea.

Ceea ce ne duce la punctul patru.

4. Oamenii fără rezultate

Dacă nu ai rezultate într-un domeniu, nu ai dreptul să îţi dai cu părerea. Asta e valabil pentru noi toţi. Doar cei cu rezultate au dreptul de a vorbi. Până când nu ai rezultate taci, priveşti, înveţi şi aplici ceea ce ai învăţat că să ai rezultate.

De papagali e plină lumea, nu avem nevoie de mai mulţi.

Dacă cineva vrea să te înveţe să ai o viaţă mai bună, priveşte-i propria viaţă. Este în măsură să dea sfaturi? Le-a aplicat cu succes în propria viaţă?

Dacă cineva vrea să te ajute să slăbeşti, mă rog la divinitate să nu fie o persoană ce nu se poate abţine de la dulciuri iar dacă cineva vrea să te înveţe cum să ai o relaţie de cuplu împlinită, sper că o trăieşte pe a lui după propriile metode.

„Nu este criticul cel care contează, nu cel care stă pe margine şi care arată cu degetul la cum s-a împiedicat omul puternic, ori cum ar putea cel care face un lucru să-l facă mai bine.

Meritul este al celui care se află în arenă; al celui care are fața murdară de praf, sudoare și sânge; al celui care se străduiește neobosit; al celui care greșește și ratează în mod repetat; al celui care cunoaște entuziasmul și devoțiunea și care se dăruiește unei cauze care merită efortul; al celui care, în cel mai bun caz, cunoaște triumful unei mari realizări, iar în cel mai rău caz, eșuează dupa ce a îndrăznit ceva extraordinar; al omului care știe că locul sau nu este alături de acele suflete slabe și reci care nu vor cunoaște niciodată nici victoria și nici înfrângere.” Theodore Roosevelt

O educaţie completă despre ritmul firesc al evoluţiei, despre domeniile cărora trebuie să le acorzi atenţie de-a lungul întregii vieţi, găseşti în cărţile mele, aici: http://personalitatealfa.com/carti/.

Vreau să știu părerea ta

Când ar trebui să ascultăm de alții și când nu?

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții