Atractia sexuala si iubirea – diferente si asemanari

Atractia sexuala si iubirea

Am avut placerea sa o urmaresc pe Helen Fisher, intr-un film in care isi expunea rezultatele cercetarilor.Helen Fisher esteun antropolog care de 30 de ani studiaza biologia si chimia atractiei sexuale si a iubirii.

Foarte pe scurt, ea spune ca in urma studiului a zeci de mii de persoane indragostite, despartite, in relatii etc a observat ca atunci cand ne indragostim creierul nostru provoaca adevarate avalanse chimice pe care noi le numim emotii, care alimenteaza pasiunea, obsesia, bucuria, gelozia.

In teoria acestui antropolog, exista un ciclu de indragostire care dureaza 4 ani si ca desi oamenii se chinuie sa intretina relatii monogame de lunga durata, cercetarile arata ca cele mai multe divorturi se inregistreaza in al- 4 –lea an de casnicie.

Pe langa asta, Helen Fisher spune ca avem creierul setat pe 3 directii cand vine vorba de iubire. Un anumit set de emotii care duce la atasament, alt set care duce la romantism si alt set care duce la sex. Fiecare din aceste 3 grupuri are emotiile specifice si in iubire actioneaza de cele mai multe ori amestecate.

Toate bune si frumoase pana aici.

Insa acum abiaincepe partea interesanta.

Concluziile acestor cercetari foarte interesante si bine documentate se termina cu ideea ca totusi, componentele chimice si emotionale ale iubirii care dureaza mult timp, pe viata chiar,raman inca un mister.

Emotiile atractiei sexuale sunt intr-adevar substante chimice care pleaca din creier. In momentul in care o persoana simte o puternica atractie sexuala, la nivel fiziologic se petrec anumite schimbari majore.

Creste nivelul anumitor substante chimice care sunt defapt emotii, si rezultatele sunt:

-ritm crescut al batailor inimii,

-lipsa poftei de mancare,

-creste sensibilitatea la toate cele 5 simturi(vaz, auz, miros, gust si simtul tactil),

-stari dese de euforie (fericire).

Apoi, inevitabil, organismul isi termina resursele si, dupa o perioada de cateva saptamani, pana la MAXIM un an, revine la starea normala.

Si atunci se poate face evaluarea, iar aceasta este proba de care trebuie sa treaca orice relatie pentru a putea vorbi despre o relatie pe termen lung intre un barbat si o femeie.

In acest termen, majoritatea oamenilor cad in capcana. Din cauza acestor emotii transformatoare, oamenii cred ca si-au descoperit jumatatea, iau decizii bazate pe aceste emotii trecatoare, se casatoresc , fac copii iar emotiile se dilueaza si dispar.

Inca din 1820, filozoful Arthur Schopenhauer si-a dat seama ce este defapt atractia sexuala cu biologia, comportamentele si problemele care rezulta de aici:

“Dragostea(a se citii „atractia sexuala”) este vicleşugul întrebuinţat de natură pentru a-şi atinge scopul, care nu este, în realitate, decât crearea unei fiinţe noi.

Îndată ce voinţa speciei este satisfăcută, ea dispare şi, plăcerea individului risipindu-se, îl readuce la cruda realitate. De aceea, însuşi Eros este înfăţişat legat la ochi.” Arthur Schopenhauer

Majoritatea casniciilor sfarsesc prin divort in al 4 lea an, spun cercetarile. Asta pentru ca, in opinia mea, dupa cele cateva luni , maxim 18, desi emotiile dispar, cuplul se straduieste sa faca relatia sa mearga. Daca apare si un copil, eforturile sunt de inteles.

Dar pentru ca oamenii isi bazeaza intreg viitorul doar pe niste trairi care dispar rapid in timp, din cauza ignorantei de multe ori, relatii sfarsesc prost iar oamenii se intreaba ce nu e in regula, cu ei, cu lumea, cu viata si cu iubirea.

Acum lucrurile se schimba, iar educatia pe aceasta tema trebuie sa devina o prioritate , pentru ca asa cum spune un prieten al meu, Bogdan,nimeni nu s-a nascut invatat, insa ai tot mai putine scuze sa mori prost.

Asadar, sa stii despre atractia sexuala, este un bun inceput, necesar, insa deloc suficient.

Urmatorul pas este sa inveti cum sa creezi TU aceasta super emotie in persoanele de sex opus si sa le faci sa fie atrase de tine.

Cateva observatii de bun simt, ne spun ca preferam mai degraba :

-o persoana care are incredere in fortele ei , decat una care e tot timpul in depresie si necajita

-o persoana care emana emotii pozitive si distractie in jur, nu emotii negative

-o persoana care face sport mai degraba decat una care se neglijeaza

-o persoana care este apreciata si respectata de cei din jur mai degraba decat gasca grupului.

Mai mult, misterul de la sfarsitul cercetarilor despre atractia sexuala, acela ca nu se stie inca ce substanta chimica este responsabila pentru iubirea adevarata, nu este chiar un mister.

Cercetarile, care sunt foarte complexe si bine documentate se refera doar la interactiunea sexuala,afectiva si romantica intre un barbat si o femeie. Si sunt si eu de acord ca exista substante chimice ( emotii) care sunt produse in creier si care sunt responsabile de toate aceste trairi umane.

Insa exista lucruri care nu pot fi traduse DOAR in substante chimice.

Sa consideram ca fiinta umana are doar corp si creier, ar inseamna sa o mutilam.

Am auzit cu totii de instinctul de conservare. Creierul uman si emotiile lui iti spun sa fugi in fata pericolului si sa iti salvezi viata. Ce anume este atunci atat de puternic incat sa depaseasca conditionarile creierului si emotiile lui care controleaza intreg corpul, si sa faca o persoana, barbat sau femeie sa isi sacrifice viata, de exemplu?

Cand o casa e in flacari si ratiunea iti spune stai deoparte si emotiile iti spun sa nu intri ca arzi de viu, ce te face sa intri totusi si sa incerci sa salvezi o alta viata, poate cu pretul vietii tale?

Cand o tara e in razboi, ce face o persoana sa renunte la ceea ce propriul creier ii dicteaza? Ratiunea spune sa nu lupti pentru ca daca mori nu te vei mai bucura de placerile vietii si ca mai bines a moara altul, emotiile iti spun fugi, pentru ca poti muri in orice clipa, si totusi de la inceputul omenirii, pe fiecare camp de lupta, ceva contrazice creierul si instinctul de conservare.

Ai vazut vreodata o mama aparandu-si copilul? In fata unui pericol care o depaseste cu mult fizic si psihic. La fel, daca totul ar depinde de corpul fizic si de psihic, femeia ar trebui sa renunte la lupta inainte sa incepa. Insa o femeie care se lupta pentru copii ei este mai periculoasa decat 3 barbati la un loc.

Pentru ca pe langa fizic si psihic, omul are si spirit.

In acest spirit se afla raspunsul la intrebarea “ce este iubirea adevarata?”, care este adevarat, merge de minune imbinata cu atractia sexuala.

Tot in acest spirit se afla raspunsul excelentei umane in orice domeniu.

Substantele chimice din creier explica emotiile atasamentului, sexului si romantismului fata de o persoana dar nu explica:

-iubirea de parinti.

-iubirea de prieteni.

-iubirea de tara.

-iubirea de sine.

Cand insa adaugi omului pe langa corp si fizic un suflet, fiinta umana devine intreaga si cu posibilitati nelimitate.

De la aceste observatii de bun simt, am ajuns sa scriu un material de 200 de pagini in care explic lucruri ca:

– increderea in sine

– inteligenta emotionala

– comunicarea verbala si nonverbala

– personalitatea

-atractia sexuala si iubirea

– statutul social

Am explicat si care este viziunea mea despre atractie sexuala si iubire, care este diferenta si unde se intalnesc ele.

Orice fiinta umana are potentialul de a deveni o fiinta extraordinara, insa ca in orice domeniu, e nevoie de educatie.

Stiu ca nu exista foarte multi oameni care sa poata oferi o astfel de educatie, pentru ca mi-am petrecut toata viata prin scoli, am fost modelat de parinti si anturaj insa lucrurile adevarat bune au inceput sa se intampla abia cand am decis sa ma educ singur pentru ca doar asa pot obtine ce vreau de la viata.

Acum am scris cateva materiale pentru cei care se afla in situatia in care ma aflam si eu. Cu potentialul adormit, dar tot timpul asteptand sa fie adus la viata.

Poti face download gratuit la celalalte 2 pdf-uri gratuite pe care le-am scris sau poti comanda cele 2 carti care au vazut lumina tiparului pana acum:

Pdf-uri gratuite:

Personalitate alfa – descopera-ti vocatia

Arta seductiei – planul tau de actiune

Cartile tiparite le poti vedea si comanda aici:

Cartea Arta seductiei

Cartea Personalitate alfa – personalitate pentru viata de zi cu zi

Pe curand,
Novacovici Pera

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

5 răspunsuri

  1. Pentru Ioana…nu mi se pare normala ideea care o dezvolti tu,stiu ca suntem in 2009..si eu sunt tanar dar exista valori…ceea ce ai zis u e o incalcare morala…unde e respectul cand u mergi si te culci cu altul…asta ar insemna sa dam drumul la animalul din noi,eu cred ca poti sa duci o casatorie fara sa inseli si ca poti sa te controlezi,la noi e problema de mentalitate,de ce nu…daca se poate…de ce sa nu profitam daca valorile din ziua de azi au ajuns pana aici…
    Despre carti nota 10…cititi-le ca merita…puteti sustrage multe lucruri bune…nu neaparat cum sa te urci pe o femeie…. :p

  2. @ Anca
    1. Compatibilitatea face sa te indragostesti. Daca copilul care poate iesi din uniunea voastra este pe placul naturii, atunci simti atractie puternica si inconstienta :). Atractia este mecanismul folosit de natura pentru reproducerea speciei
    2. Animalele nu au valori. Au nevoi. Din pacate majoritatea oamenilor isi urmeaza doar nevoile, nu si valorile.

  3. Hi! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading through your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Thank you so much!

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.