Ce m-a învăţat corpul meu când l-am ascultat

 

Povestea începe în articolul pe care poţi să îl citeşti aici.

Vreau să intrăm puţin în amănunte şi să îţi povestesc despre ce am învăţat de la corpul meu, de la umbra mea, de la oamenii din jurul meu şi în drumul meu spiritual. Azi ne ocupăm de corp.

Ce m-a învăţat corpul meu?

Că are nevoie de afecțiune

Poate ştii că există 5 limbaje de iubire. Dacă nu ştii, citeşte cartea despre Cupidon. Cele 5 limbaje sunt afecţiunea, cuvintele, timpul petrecut împreună, cadourile şi serviciile. Poate din cauza bunicii care m-a crescut de pe la 3 ani până la 7 şi care mă copleşea cu îmbrăţişări, mângâieri, pupături sau poate aşa m-am născut, cert e că mă simt iubit aproape exclusiv când simt afecţiunea unei femei. Ajunsesem la un moment dat dependent de afecţiune şi când nu o primeam intram în sevraj. Acum sunt bine datorită muncii cu mine însumi şi nu mai sunt aşa disperat. Partea interesantă e că un studiu celebru despre afecţiune, făcut pe pui de maimuţă, arată că puii de maimuţă care au primit mâncare şi afecţiune, s-au dezvoltat normal, iar cei care au primit doar mâncare, au devenit agresivi, antisociali şi chiar au murit.

Omul are nevoie de afecţiune pentru a creşte în interior şi pentru a evolua. Se spune că ai nevoie de minim 7 îmbrăţişări pe zi pentru ca sufletul tău să poată creşte.

Că mănâncă atunci când are un gol interior sau când e tensionat.

Multă vreme nu am fost conştient de obiceiurile mele alimentare şi asta m-a dus la limita dintre supraponderal şi obezitate. Când am descompus tot procesul pe bucăţi, mi-am dat seama că erau două cauze mari ce mă făceau să mănânc, în afară de foame. Golul interior dat de lipsa de afecţiune (iubire) şi situaţiile tensionate de viaţă. Când eram stresat sau aveam probleme legate de datorii, situaţii de lucru, oamenii din jur, mă detensionam mâncând.

Deasemenea, mâncam ca să îmi amorţesc simţurile atunci când aveam vreo suferinţă sufletească sau emoţională. Tot dezvoltarea personală m-a ajutat să lucrez la probleme şi să învăţ să gestionez tensiunea, stresul, golul interior cu alte arme decât mâncatul obsesiv.

Din cauza stresului îi apar bube roşii

Dincolo de mâncat, stresul şi tesiunea, atunci când depășeau cotele suportabilităţii, îmi apăreau nişte bubițe roşii pe coate. Acesta a fost ani de zile semnul şi mesajul corpului meu că trebuie să iau măsuri rapid să mă detensionez şi destresez pentru că risc să cedez. Înainte de sesiuni la facultate sau lansări de bootcamp-uri, când eram copleşit de muncă organizatorică, mi se înroşeau coatele. După încheierea perioadei de stres dispăreau peste noapte şi fără urmă.

Mi-am făcut strategii de calmare, relaxare şi meditaţie astfel încât să scad cotele de tensiune şi stres. Muzica clasică ajută mult precum şi activităţile relaxante, oricare ar fi ele.

Corpul îţi vorbeşte clar şi răspicat.

Că ce mananc îl afectează la nivel celular și energetic

Poate cea mai mare revelaţie a fost când în mod conştient, am mâncat de dimineaţă legume stoarse în storcător. Energia era la cote maxime, starea emoţională la fel. Apoi , la prânz, am mâncat la KFC, cartofi şi pâine ca şi carbohidraţi, sos de maioneză ca şi grăsime şi pui ca şi proteină. Rezultatul a fost că m-a apucat o stare de somnolenţă şi lene care m-a blocat pentru următoarele 3 ore să mai pot face ceva productiv.

Spre seară am băut din nou legume stoarse şi energia a crescut spectaculos.

Nu mai vorbim despre cum arată corpul în funcţie de ce mănânci. Vorbim despre cum te simţi. Niciun om nu ar trebui să se întrebe despre sănătatea lui psihică şi fizică până nu se uită la mâncarea ce o mănâncă şi mişcarea pe care o face. Dacă nu faci sport şi nu mănânci corect, aşteaptă-te la depresii, lipsă de motivaţie şi productivitate, emoţii negative, pesimism şi lipsa rezultatelor în viaţă.

Nu e nevoie de psiholog pentru a-ţi rezolva problemele, ci de legume şi alergat, în primul rând. Apoi poţi să cauţi şi alte cauze dacă în continuare ai probleme.

Că am un sistem imunitar care poate ceda dacă nu am grijă de el

Tot legat de stres, tensiune şi alimentaţie, e vorba de boli. Se spune că toate bolile au cauze spirituale. Dacă ai muncit prea mult şi te-ai epuizat, corpul te obligă să iei o pauză dându-ţi o boală ce te va ţine la pat. Am fost martor la o scenă în care o persoană nu vroia deloc să înveţe pentru sesiunea ce urma iar psihicul ei era în conflict pentru că ştia că trebuie dar în acelaşi tim pnu vroia. Mintea a transmis mesajul corpului şi persoana în cauză a făcut conjunctivită la ambii ochi. Nu a putut timp de o săptămână să deschisă ochii şi să citească nimic.

Boli degenerative, cancer, gripă, afecţiuni ale sistemului imunitar, toate sunt dovedite ca având cauze principale emoţiile. Este extem de important şi benefic să cauţi cauza emoţională şi spirituală a unei boli pentru a putea trata cauza, nu doar simptomul.

Cauze spirituale ale bolilor.

Că este vehicol și templu pentru spiritul meu

Abia la 30 de ani am realizat că mi-am bătut joc de corpul meu , care este singura casă pe care o am în această viaţă pentru sufletul meu. Corpul poate fi o închisoare sau un templu pentru suflet şi zilnic facem o decizie care înclină balanţa într-o parte sau alta.

Templu sau închisoare?

Oricâte zile am de trăit, vreau să le trăiesc pe picioarele mele. Nu în pat, nu în cărucior cu rotile, nu cu pastilele după mine şi cu boli cronice. Şi pentru asta, sădesc seminţele acum.

Că nu e greu să devii mai atrăgător fizic

Atracţia fizică se măsoară în indicatorul de fitness. Nu în trăsături faciale. Acesta este un lucru pe care foarte mulţi oameni nu îl cunosc. Pentru a fi o persoană atrăgătoare fizic, tot ce trebuie să faci este să lucrezi cu corpul tău, prin alimentaţie şi sport pentru a reduce procentul de grăsime din corp şi pentru a-ți defini musculatura. Evident, relaţiile sunt o altă poveste şi e nevoie şi de alte abilităţi însă pentru sex şi pentru a atrage atenţia în procesul de seducţie, un corp de care te ocupi te poate duce departe.

Creierul şi emoţiile umane sunt construite să caute indicatorul de fitness în parteneri pentru că asta indică sănătate şi probabilitatea de a face copii sănătoşi şi atrăgători la rândul lor. Este mama natură şi specia la lucru, cu selecţia naturală. Dacă ai un pic de minte, foloseşti asta în avantajul tău în loc să te plângi că natura nu funcţionează după cum crezi tu că ar trebui.

Niciun antrenor, program sau curs pentru sport şi nutriţie nu te vor ajuta să ai parte de mai multă iubire. Pentru sport și nutriție am lucrat cu un campion național la culturism, Sorin Fritea. Am conceput Programul Fitransformer, la care am lucrat ani buni. Acum acesta produce rezultate în viața oamenilor pe bandă rulantă.

Foarte multă lume mă întreabă ”cum să încep, care este rețeta”? Rețete nu am, însă un lucru de bază pentru a fi o persoană fericită este Personalitatea ta. Tocmai de aceea în urmă cu câțiva ani am scris Cartea Personalitate Alfa, pe care dacă nu ai citit-o deja, îți recomand să o faci cât de repede poți. Toate articolele mele au la bază principii din această carte.

Aş vrea să îmi spui mai jos în comentarii ce te-a învăţat pe tine corpul tău

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

80 de răspunsuri

  1. da-i „bataie” atunci si scrie cat pentr-o vesnicie (tot „secretul” e s-o faci in fiecare noapte- de ACUM INCOLO, nu de acum in trecut 😉 ) ♥ ♥ ♥

    1. Corpul meu m a invatat ca daca ai o vointa puternica poti face minuni.Daca gindesti ca un luptator si un invingator si lupti corpul te asculta si va fi si el invingator asupra bolilor, neputintei de moment,chiar a bolilor grave.De multe ori am fost la limita adica pot spune aproape sa mor,dar am luptat si m am ridicat precum pasarea Pheonix.Am nascut la 39 de ani pt prima data natural.Mi a fost frica dar am luptat si am o frumusete de fata.Am luptat cu o depresie postnatala 6 luni nu am simtit gustul mancarii nu dormeam si aveam simptome groaznice.In adancul inimii imi ziceam ca va veni o zi cind voi invinge.Viata mea a fost o lupta si n am avut darul de a avea vreo sanatate beton.La 44 ai am un corp de adolescenta la1m 60centimetri am 50 kg.Aveam 13 ani si facusem un ,tratament’ care m a imbolnavit rau de tot.Mergeam alaturi doi bolnavi grav eu si fatele meu mai mare cu 16 ani decit mine.Amindoi mergeam doi pasi si oboseam ne asezam jos.El era un tip pesimist, nu lupta privea totul ca pe o fatalitate.Dupa un an a murit.Pot decat sa va invat din experienta mea un singur lucru:La naiba cu pesimismul.Fiti luptatori,aveti vointa si veti invinge.IN FELUL CUM GINDESTI STA SANATATEA.

  2. Ma bucur ca ai scris articolul asta.
     
    Eu am o vorba: „Corpul tau e ca un copil: daca nu ii dau atentia cuvenita, el va face boacane, pana cand ii acord atentie. Si e foarte perseverent!”
     
    Eu stiu ca trebuie sa ma odihnesc si relaxez, atunci cand incep sa ma lovesc prosteste, de mai multe ori la rand. De exemplu, la lucru ma tai la deget, ma lovesc de ceva cu mana, chiar si cu capul… atunci spun stop, si ma relaxez…pt ca e destul de dureros, incerc sa ii acord atentie in fiecare zi, inainte sa intervina fenomenul. 
     
    In clasa a 12-a, un moment cand nu acordam atentie corpului meu mai deloc…jucam fotbal ore in sir, zile la rand… intr-o zi de marti, am jucat 5 ore aproape in continuu…jucasem atat de bine… ei bine, a doua zi, am zis sa joc din nou, si ce crezi? Pentru prima data, in 18 ani, mi-am rupt piciorul si am stat 4 luni cu el in ghips… am avut timp sa ma gandesc atunci si sa incep sa-mi constientizez corpul. Stiu ca poate suna dramatic… dar acum nu incep ziua, pana nu ii acord atentie corpului meu, fie ca e prin meditatie, exercitii fizice usoare, iar in timpul zilei, am grija sa-mi controlez emotiile, deoarece stiu ca au efect si fizic.
     
    Multa vreme, obisnuiam ca atunci cand un parinte, un profesor, un sef ma mustra sau ma certa, sa imi pedepsesc corpul si sa il abuzez si mai tare, muncind mai mult, gandind lucruri negative despre mine si simtind emotii distructive. Asa ma motivam. Dar, desi si studiile arata ca motivatia asta aduce rezultate mai bune pe termen scurt, tot studiile arata ca produce rezultate daunatoare pe termen lung. Iar eu vreau sa traiesc sanatos, cate zile am pe Pamantul asta. Si vreau sa traiesc peste 90 de ani. Asa ca ma straduiesc in fiecare zi, sa pun intrebari si sa aflu raspunsuri, sa ma iert cand gresesc si sa caut solutii acolo unde se pot gasi. Unde nu, asta e… I let go.. Ma simt excelent, si am mai multa energie in corpul meu, ceea ce ma ajuta sa am energie emotionala, mentala si spirituala.
     
    Chiar ma bucur si ma simt recunoscator ca ai scris articolul asta, in momentul asta. Te felicit si multumesc 🙂

  3. am o usoara predispozitie spre lucruri de genul asta,si,in acelasi timp,se pare ca sunt putin caustica,uite de ce:imi place foarte mult ce citesc aici,inteleg ce spui,dar ce facem cu oamenii care nu au timp de meditatie,cu oamenii pe care viata de zi cu zi ii tine cu”motoarele turate la maxim”? vorbesc aici despre oameni care nu alearga dupa averi,ci doar fac asta pt supravietuirea lor si a copiilor lor!?

  4. Mi-a placut articolul si subscriu si eu la ideea ca „esti ceea ce mananci” iar daca te mentii activ si mananci legume/nuci (chiar excluzand lacatele) nivelul de energie si productivitate creste.
    Apoi sunt de acord ca starea emotionala (inclusiv depresiile, bolile) este iarasi legata de ceea ce mancam,e chestie de chimicale, insa am mai invatat ceva:
    -daca nu „ascult” corespunzator semnele corpului meu, eu pot deveni cel mai mare agresor al meu (prin ambitie, punand prea multa presiune pe mine, limitand orele de somn etc) Banuiesc ca si echilibrul asta este destul de greu de gasit, ca in majoritatea chestiilor..!

  5. Excelent articol!
    iar din postura de consumatoare si sustinatoare a alimentatiei raw vegane subscriu la ideea potrivit careia corpul nostru e un templu: asa cum stim sa il construim si pastram, asa ne vom si folosi si  bucura de el !

  6. Pera vreau sa iti spun ca articolele tale sunt mereu o placere de citit 😀 imi place foarte mult ca te ocupi de dezvoltarea personala dar in acelasi timp explici de ce miscarea e sanatoasa si de ce e bn sa avem grija de corpul meu. Nu ma pricep eu la scris dar incerc, am deschis un blog cu, care incerc sa scot lumea la miscare (fiind sportiv de performanta si instructor de kick box). 
       Asa ca daca iti face placere poti sa arunci o privire.  http://motivarematinala.blogspot.ro/

  7. Frumos, corpul este vehicul si templu, pentru sufletul nostru, da, cam asa este, si la fel ca si o masina, cum avem grija de ea, asa o ne „plimbe” mai mult si o arate mai bine sau … contrariul, daca o „forjezi” fara sa te gandesti la consecinte, ajungi cu ea in service, sau mai rau, la fier vechi. Frumoasa si potrivita, metafora. Multa bafta in continuare.

  8. BUNA DIMINEATA.
    „Nu stiti ca voi sunteti templul Duhului Sfint si ca duhul lui dumnezeu locuieste in voi? Daca nimiceste cineva Templul lui Dumnezeu, pe acela il va nimici Dumnezeu, caci Templul lui Dumnezeu este sfint, si asa sunteti si voi.” – 1Corinteni 3.16. Am inceput cu aceste versete Biblice in primul rind ca sa scot in valoare importanta noastra, a trupului si sufletului inaintea lui Dumnezeu, pe care noi de cele mai multe ori le neglijam. Si asa am facut si eu cu trupul meu, fiind o persoana mai „spirituala” interesata mai mult de suflet dechit de trup, dar Dumnezeu tine cont de amindoua si de fapt nu Dumnezeu ne distruge ci noi personal prin nevegherea si indiferenta noastra in ce priveste ceea ce suntem si avem in „dotare” de la Dumnezeu. Acum e adevarat, am invatat sa dau valoare si trupului ca si sufletului, fiindca sufletul fara trup nu poate calatori pe acest pamint in starea materiala in care suntem acum. Dupa „moarte”, asa ii spunem noi dar de fapt pentru suflet nu este moarte, el este vesnic, trupul merge in tarina din care a fost alcatuit dar sufletul merge inaintea celui care i-a dat „viata” la o judecata pentru rasplata sau pedeapsa si astea sunt vesnice. In rest sincer citesc cu drag toate articolele fiindca sunt destul de interesante si instructive. MULTA BINECUVINTARE.

  9. Foarte frumos spus,desi fac sport de mic,nu am dat importanta trupului ,deoarece a devenit un obicei de a manca sanatos si a face sport.Insa acum la 18 ani incetand sa fac sport corpul mi`a luat-o razna mi`au aparut cosuri pe corp ma simteam greoi ,fara pofta de mancare si chef d enimic.De cand am reluat obiceiurile sanatoase sport/alimentatie/odihna/zambit totul a revenit la normal si cand spun normal ma refer la FERICIRE.Acum ma axez sa daram bariera de limite si sa duc corpul cum se spune la extrem 🙂
    O zi buna si aveti grija de corpul vostru material intr`o lume materiala 🙂 este minunat!

  10. TOT CE AI SPUS ESTE ADEVARAT CONTEAZA CE COMBUSTIBIL DAI CORPULUI TAU SI EU AM VAZUT CA MANCAREA BIO MA FACE MAI ENERGIC SI I-MI DA O ALTA STARE.IN LEGATURA CU MISCAREA FAC TRACTIUNI LA BARA SI ASTA PENTRU CA AM DAT DE DORU PRIETENUL VOSTRU PE NET.AM ELIMINAT GANDURILE NEGATIVE PRIN AFIRMATII POZITIVE INTRAND PE BLOGUL DOMNULUI SILVIU POPA.SI IN ALTA ORDINE DE IDEI SI MUZICA ASCULT LA SUGESTIA CELUI CARE ARE SITE-UL MUSICYHERAPY,AM FOLOSIT TRUSA DE PRIM AJUTOR PRIN MUZICA.DECI AI GRJA CU CE ALIMENTEZI SPIRITUL SI TRUPUL!?CEI DAI AIA PRIMESTI

  11. „MENS SANA IN CORPORE SANO” Foarte important acest dicton latin, daca am gresit scrierea lui va rog sa ma corectati. Dar eu prin acest dicton vreau sa scot in evidenta un lucru important – „SUNTEM CEEA CE GHINDIM”. O minte sanatoasa arata un corp sanatos sau mai bine spus se vede ce ghindim dupa cum aratam. Nu poti spune ca ai o minte sanatoasa dar trupul e plin de boli, deformat fizic, gras sau slab, chiar daca a fi gras sau slab nu depinde numai de mentalitate sau ghindire ci si de metabolism si alti factori, dar felul cum arati la exterior spune ce ghindesti in interior. O GHINDIRE POZITIVA, O GRIJA MAI MARE SI ASUPRA TRUPULUI NU NUMAI ASUPRA NECESITATILOR MATERIALE, SI VOM FI MAI SANATOSI SI VOM ARATA MAI BINE. FITI BINECUVINTATI.

  12. Sunt vegetarian de 9 ani, si nu regret nici o clipa acest lucru, rare ori am pofta cand simt mirosul unui gratar, dar sunt constient ca o placere care dureaza 10 minute imi poate transforma o zi intr-un calvar, in schimb intre legume si fructe proaspete, am mai spus-o si ma repet ca un papagal sunt ca mistretul intr-un lan de porumb, un animal salbatic care nu poate fi stapanit 🙂
    cat despre sport nu sunt genu care sa mearga la sala sa rupa aparatele, dar pentru mine nu exista mijloace de transport in comun, masina personala, deplasarile pe distanta mai mare le fac cu autocarul sau cu trenul; am un motor cu care ma dau cand ma apuca nebunia, dar nu il folosesc in loc de picioare.
    Foarte multa vreme am avut dureri groaznice de spate, nu puteam dormi decat pe parchet, de 7-8 luni m-am apucat de flotari si am ajuns la 160 de flotari pe serie, una dimineata si una seara, sunt mai in forma ca nici o data

    1. @GeorgeNistorReparaLaptop Scuza-ma dar nu inteleg. Cum putea ceva dur sa te scape de dureri? Mai exact ce fel de probleme ai avut?? Eu unul sa dorm doar pe parchet cred ca as devenii ca si el. O scindura teapana cu simturile atrofiate.

  13. Da Pera , sunt importante toate aspectele prezentate de tine si mai ales mesajul tau din titlu : fiti  atenti la ce  ne invata  corpul nostru in intregul sau : minte -trup. 
     ( M. Eminescu spunea  : „Natura nu minte niciodata”  )
     
    Starea permanenta „de a fi treaz cu mintea, ” Sfintii Parinti o numesc „stare de trezvie” si este pomenita mai ales pentru folosul adus la  paza mintii impotriva  cohortei de ganduri negative ,indoiala ,teama si alte ispite care te pot lipsi  de  controlul mintii tale si apoi abate de la drumul tau.
    Revenind la concret am experimentat si eu aproape toate afirmatiile scrise in articol si vreau sa fiu de folos si prin marturia mea ca aceste lucruri functioneaza asa cum le-ai prezentat .
     
    1- .Cum ne imbolnavim singuri .
    Asa de mare este puterea gandului ,autosugestiei ca te poti imolnavi singur ,tu pe tine , vrand sa eviti „o mare catastrofa”,fiindu-ti atat de frica incat ” iti comanzi  o executie” numai sa nu dai ochii cu frica !
     
     Fapt :
     dupa armata de 9 luni ,cum se facea inainte de ’89, a urmat anul 1 de Politehnica , in camin, in Bucuresti.
    M-am trezit intr-o viata care nu imi placea sub niciun aspect ( nici scoala – nu-mi placea nimic din ce faceam  , nici ambianta de camin , nici „libertatea programului „,nici asa zisa „viata studenteasca in Bucuresti”, nimic .Parca eram exilat in iad .  Nu stiam cum sa ma mai invoiesc ( am mai prins prezenta obligatorie cu condica ) la sfarsit de saptamana si sa iau trenul spre casa (era aproape – 60 km ), stateam izolat in camera de camin si mai mult in pat ,aveam senzatia de frig si ca trebuie sa ma incalzesc, etc . Pe masura ce se apropia prima mea sesiune groaza mea crestea …pana cand in preajma revelionului mi-au aparut deasupra claviculei 3 formatiuni cat 3 boabe de strugure ,tari , imobile ,grupate .Aveam sa aflu ca este boala Hodking-afecteaza sistemul ganglionar,limfatic .A urmat operatia ,care de fapt nu trebuia facuta si apoi tratament la Fundeni cu citostatice si cobaltoterapie .Mult timp am vrut sa gasesc un inteles (sa-mi invat lectia  ) al acestei experiente dar am cazut in CAPACANA : DE CE EU , DE CE MIE ? ,adica „victima sortii” si te duci apoi  ca pe topogan cu afirmatiile negative ….
     
    Lectia : Dar acesta putere a gandului nu pot eu sa o folosesc pentru a deveni o PERSONALITATE ALFA ,spre exemplu ? sau sa devin cel mai bun vindecator incepand cu mine , sau cel mai bun …..
     
    2-  ” Omul isi sapa mormantul cu proprii sai dinti ” spune in Yoga .
    Nu am urmat toata schema terapeutica cu citostatice nici cu iradieri .Intuitia mea , gandul bun de la Dumnezeu , Providenta-spuneti-i cum vreti – amestecate cu starea de rau de dupa si ce am citit despre ele    m-a oprit sa le mai fac.
    Tin minte ,cum zici tu Pera ,sucul( la storcator ),din  fructe si altele pe care mama le cultiva pe atunci in curte ,ma astepta la capul patului in fiecare dimineata  , luni de zile. Ala a fost revenirea mea la viata ,bineinteles pe langa o alimentatie mai atenta.
    Atat ca  deja am scris prea mult si plictisitor pentru cititori.
    Keep on going,Pera  !

      1. @Pera Novacovici
         Pera,multumesc pentru apreciere .
        Dar vreau sa stie cititorii ca experienta asta in sine nu iti aduce niciun dram de acumulari  daca nu o interoghezi  constant ,perseverent pana la aflarea intelesurilor si …cel mai important , pana cand nu le pui la treaba  .Pentru mine nu a fost suficient sa „ma trezeasca ” in adevaratul sens al cuvantului .Nu sunt ipocrit ,aceasta experienta m-a apropiat de constientizarea   laturii  native a personalitatii mele dar am lasat lucrurile „in ceata ” fara sa continui devoltarea ,fara sa-mi fixez ” directia ” si rezultatele au fost pe masura : am continuat sa fiu  „sclavul intamplarii” , al circumstantelor exterioare si slabiciunilor interioare. Asa cum Socrate parca spunea „Corabia care nu stie catre care port navigheaza niciun vant nu-i este prielnic” .
        Insa va incurajez -pe toti  cei ce au nevoie- sa nu incetati „sa sapati” fara odihna pentru scoaterea diamantului dinauntrul vostru .Fiecare il are. Lucian Blaga spunea asta magistral : „Sapa numai sapa , sapa /pana dai de stele-n apa „

    1. @BiancaForray
       Multumesc pentru sursa .
      Am citit in Valeriu Popa -Vindecarea prin gandire ,la  Hodgkin : ” Vina ,critica si frica teribila ca nu esti suficient de bun. O intrecere nebuneasca in a-ti dovedi tie insuti ,simultan cu pierdrea bucuriei vietii in acesta cursa infernala ,ca nu esti bun ,pana cand singele nu-ti mai poate sprijini fiinta „

  14. Ai mare dreptate. In ceea ce priveste miscarea, consider ca este la fel de necesara ca si alimentatia. Mie una mi-a crescut imunitatea, a constituit o alternativa la dependenta de tasutun, ma ajutat sa imi revin psihic, dupa o mare suferinta, ma ajutat sa imi iubesc corpul, de care eram vesnic nemultumita, sa ma impac cu el si sa imi si placa de el pe deasupra, ma ajutat sa imi fac cunostinte cu interese comune si a condus la cresterea increderii in mine. Referitor la alimentatie, cred ca trebuie sa-l asculti si sa-i dai ce are nevoie, dar asta trebuie facut zilnic. Gatitul pentru cateva zile, ca e mai ieftin, nu e o solutie, corpul zilnic are nevoie de altceva si pentru a-l auzi mai trebuie sa stingi din cand radioul si TV-ul pentru a-l putea auzi.

  15. … corpul meu imi zice, ca tot ceea ce ai scris tu mai sus, trebuie sa fie intr-un echilibru, altfel mintea te saboteaza mereu 🙂 oricum o face, daca o las 😀
     
    De exemplu, de curand am intalnit omul despre care pot spune ca el e, si credeam ca totul e rezolvat, ca voi fi mai activa, mai inspirata, mai de toate (ar fii putut sa fie si asa), dar de unde… ca m-a luat valul ;)) Asa s-a facut, ca nu am mai scris…
     
    Binevenit articolul tau, ma ajuta sa ma analizez inca odata, si chiar daca stau bine la unele capitole, ma incurajeaza sa elimin obiceiurile proaste pe care le mai am 😀
     
    Felicitari! si multumesc!

  16. Cand aveam cca 37 ani, mama mea a murit din cauza unui cancer la san ; asta dupa o suferinta ingrozitoare de cca 6 luni, cand cancerul s-a generalizat . Am ingrijit-o cu drag si grija tot acest timp si am suferit enorm dupa ce a murit . Dupa cca 3-4 luni, mi-a aparut o tumoare exact ca a ei si in acelasi loc ! Doctorul m-a trimis imediat la raze si a planificat operatia…Norocul meu ca aveam o verisoara doctor, ea si-a dat seama ce se intamplase : dupa suferinta pe care am avut-o, corpul meu a facut un mimetism pe baze strict psihice ; mi-a spus sa nu fac nimic din ce imi recomandase celalalt doctor, si dupa cca 5 saptamani nu mai aveam nimic .Daca urmam recomandarile acelui doctor, eram moarta de mult … Sunt 40 ani de atunci !
    Asta se numeste si autoprogramare, constienta sau nu, si poate ajuta sau distruge, toti o facem constient sau inconstient . Trebuie sa fim f.f.f. atenti la ceea ce gandim, astfel putem controla acest proces .
    Eu m-am „prins” nu o sigura data ca, din frica de a face ceva, de ex. de a lua un medicament nou, (sunt alergica la medicamente, ) declansam exact reactia de respingere de care ma temeam .  
    Gandurile au o forta mult mai mare decat stim noi .Daca constientizam asta , le putem folosi pentru noi si nu impotriva noastra.
    Acum cca 8 ani aveam 20 kg, in plus, enerjie joasa, stare sihica de mizerie, etc. etc. Atunci m-am hotarat sa repar toata aceasta situatie, si am facut-o rapid cu exercitii fizice si dieta, adica doar fructe si legume . Acum am scapat de kg, am energie cat trei persoane, muncesc fizic si la computer de dim de la 7.30 pana la cca 11 pm si am 74 ani ! Pot confirma pe pielea mea cat de eficienta este o asemenea viata !
    Dorina

    1. @Dorina o chestie asemanatoare am patit si eu dupa un accident cu motocicleta, doctorii dupa ce mi-au facut 1000 de analize, m-au bagat la RMN mi-au spus ca daca nu ma operez la picioare am zero sanse sa mai fiu un om normal, adevarul e ca nu puteam merge, ma ridicam in carje si plecau picioarele de sub mine, in ziua in care trebuia sa plec la targu mures sa ma operez, m-am gandit? „pe urs in padure daca se loveste cine il opereaza,cine ii da antibiotice?”; trebuia sa stau jumatate de an in ghips dupa care inca un an sa fac recuperare, si de durerile reumatice nu as fi scapat nici o data; la 3 zile dupa ce m-am hotarat sa nu ma mai operez am putut sa umblu prin casa fara carje si in oras umblam cu o singura carje, nici in ziua de astazi nu sunt operat am sute de km facuti cu bicicleta, merg exclusiv pe jos si ma simt excelent 🙂

      1. @GeorgeNistorReparaLaptop Ce avem in comun : Amandoi am inteles ca trebuie sa acordam mult mai multa incredere corpului nostru ; Orice corp are tot ce ii trebuie sa se repare singur, doar trebuie ascultat cand da semnale si trebuie doar ajutat ! Din pacate noi in loc sa ne ajutam corpurile, le sabotam si le atacam toata viata ! 
        Felicitari pentru ca ai inteles si ai luat o hotarare ata de inteleapta !

    2. @Dorina 
      Aceleasi cuvinte pe care Pera mi le-a adresat ,imi vine randul sa ti le spun eu : Doina esti un exemplu ! ( imi vine sa-ti spun d-na Doina dar considera adresarea la persoana I ca un compliment  pentru ca nu arati varsta pe care o spui .Esti mult mai tanara ! ) 
      Cati dintre noi vom face o asemenea „revolutie ” in vietile noastre la varsta la care ai  facut-o tu ?!.
      Si mesajul spre folos si crestere pe care ni l-ai dat este : niciodata nu este prea tarziu sa -ti constientizezi intregul potential si sa-l infaptuiesti la maximum  ,constituind o incurajare pentru oricine .Si apoi lectia comunicarii prin care ne-ai transmis energie sub forma de „bucurie a vietii ” indiferent de varsta .

      1. @Dorina Scuze DORINA !
        Dupa ce am postat  am observat ca ti-am dat alt nume ( ce sa fac acum ?! …..trebuie sa-ti dau plocon un miel de  Paste!

      2. @florin68 Multumesc pentru apreciere !Si despre „Dorina” sau „Doina”, nici o problema, si nepotii si stranepotii mei ( am si din astia ! ” imi spun pe nume …

    3. Buna ziua dna Dorina, f frumos ce ati scris. Cum ati remediat problema de sanatate? Ce ati facut mai exact? Multumesc decrasoy s. Doina

  17. Nu exista conducatori, exista oameni care vor sa fie sau au nevoie sa fie condusi, ceea ce inseamna ca exista conducatori

  18. Corpul tau are nevoie de afectiune sau tu ai nevoie de afectiune? E adevarat ca la corpuri le place asa fie atinse dar ce ziceai tu mai suna ca o nevoie obsesiva de atingere. Corpul tau mananca sa isi umple golul interior sau tu mananci sa iti umpli golul interior? Mie mi se pare ca invinuiesti corpul degeaba pentru niste pacate care erau ale tale. Tu aveai un gol interior si tu aveai toate acele necazuri si tu mancai prea mult. Bietul tau corp te-a ascultat pentru ca corpurile noastre vor face ce credem noi despre el, ele ne asculta.

      1. @Pera Novacovici De judecat mine insumi pentru aceeasi treaba da, fac asta. Dar pe tine practic te-am intrebat daca corpul e de vina sau tu

        1. Cand am citit articolul eu am inteles ca corpul ar fi responsabil. Nu mi se pare ca ar fi adevarat si vroiam sa fiu sigura ca am inteles bine.

  19. Suntem ceea ce gândim, însă trăim programaţi de gândurile altora transformate în mesaje conştiente sau inconştiente. În noi sunt nenumărate filtre de spam pe care le ignorăm inconştient. În noi sunt toate funcţiile necesare construirii tuturor programelor de viaţă, pe care nu ştim cum să le folosim. Este timpul să învăţăm. Prea multe metafore

  20. Prea multe metafore au încărcat aceste adevăruri care sunt clamate de la începutul lumii în tot felul de discursuri. Anatomia este anatomie şi atât.

  21. am citit acest articol ieri si pot zice ca tot ce se intampla in viata noastra este in mare parte influenta gandului!!

  22. Ascult-o pe dr. Crina Veronica Veres de la Cluj. Au inceput si medicii sa ne invete cum sa fim sanatosi.

  23. Buna ziua! Multumesc pentru articol. Poti sa fi prietenul corpului tau …sau dusmanul lui…prin ceea ce mancam….gandim…etc.

  24. felicitari – deja este cliseizat, o exprimare obosita si prea uzata pentru caracterizarea articolelor tale
    o pledoarie geniala pentru a venera propriul corp ca un templu in care se gasesc toti zeii dedicati aspectelor muritoare ale vietii, inchinat desavarsirii si implinirii noastre personale, ca propriul Mecca si de la care sa avem pretentia, primordial, sa ne inchinam personal in fata lui in semn de omagiu si apoi sa revendicam admiratia celorlalti !!!!

  25. imi distrug corpul in mod continu si constient, dar momentan nu reusesc sa ma opresc, tot zic ca asta simt acum, dar e doar o perioada, care o sa treaca, acum tre sa fac ce simt ca am nevoie, cu toate ca nevoia nu este una buna. Frumos articol

  26. ma doare stomacul cand ma supar,imi ies bube la gura cand imi obosesc ficatul si cand il stresez,cand gandesc pozitiv imi simt corpul usor ca al unui copil,cand incerc sa nu ma mai incrunt sunt mai fericita….din astea…!

  27. Buna seara, interesant articol si f instructiv, dar mai ales total adevarat. Multumesc pentru el, dar si celor care posteaza comentarii. De la fiecare am invatat ceva. Ma bucur ca sunt atatea persoane care vor sa evolueze spiritual, mental, psihic, chiar fizic. Pt ca, desi ne aflam pe trepte diferite ale dezvotarii, conteaza intentia: „Cautati adevarul si el va va face liberi”. Am trait experiente demne de relatat. Am fost la un pas de moarte prin axfisiere pt ca am uitat sa-mi iau antialergicul de seara. A doua zi trebuia sa ma internez. Atunci am constientizat ca nu vreau sa mor si ca trebuie sa ma vindec. Desi aveam bagajul facut, in ziua urmatoare nu m-am dus la spitalul la care ma programasem cu 3 luni inainte, convinsa fiind ca alergia mea rebela trebuie sa dispara. A disparut de cca 27 de ani. Si nu e singura experienta de acest gen. Acum vreo 10 ani am fost la medic si acesta m-a investigat si m-a chemat la operatie. Cand am aflat ce insemna asta, m-am hotarat sa nu merg, pt ca trebuie sa ma vindec altfel. Hotarata eram, nici nu-mi puneam problema ca nu voi reusi. Mi-am spus ca orice om trebuie sa paraseasca viata asta intr-o zi. Si Domnul m-a vrut vie. Stia El ca mai am de indreptat cate ceva prin mine. Eu Ii multumesc pt votul de incredere si cred ca nu L-am dezamagit. Va urez tuturor succes pe drumul cautarii adevarului, care e greu, dar si frumos.

  28. Excelent articolul, ca toate celelalte! Fiecare trebuie sa se uite dimineata in oglinda si sa observe, cu un ochi obiectiv, toate defectele pe care le reflecta oglinda, dupa care trebuie sa-si recunoasca aceste defecte, ca sa ia masurile necesare!
    Ce te faci ca totul vine din interiorul nostru!
    Ca atare, trebuie sa avem motivatia si vointa de a lucra cu noi insine, in sensul sa aplicam dieta cu
    legume, fructe asezonate cu fittness!

  29. Salut, chiar acum sunt spre vindecare dintr-o raceala de ”sezon”. Stau si analizez ca inainte de a raci am avut o stare sufleteasca destul de conflictuala care au dus chiar la csaderea imunitatii si la o stare de apuizare energetica.

  30. Sunt convins ca emotiile negative au partea lor de vina atunci cand o boala se instaleaza in organism..dar de aici pana a fi hotaratoare in aparitia cancerului sau a altor boli grave e cale lunga.La cat de suparati sunt romanii in ziua de azi,ar trebui sa fim cu totii internati in spitale.

  31. Oau articolul asta chiar ma intereseaza si cred ca ar trebui sa imi spun parerea din propria experienta asadar sa incep toata adolescenta mea am fost supraponderala si complexata de cum arat si intotdeauna aveam impresia ca oamenii au ceva cu felul in care arat si ma judeca,dar din punct de vedere spiritual acest lucru a avut un impact urias asupra mea ca mi a deschis ochii in multe privinte cu toate ca am avut de suferit ,dar scz aceasta este o alta poveste:) ideea e ca am incercat si rasincercat nenumarate de diete si cure de slabire daca le poti numi asa pana la sfarsitul facultatii si nici un efect miraculos poate doar niste kilograme in plus, dar pana intr o zi cand mi am spus stai asa cred ca gresesc cu ceva si nu e un mic lucru de evitat si anume problema la mine era si ce mancam normal dar cel mai important lucru era ca aveam stocat si blocat in mine numeroare suparari, cuvintele celor apropiati care radeau de mine si alte lucruri  si uite asa constientizand asta m am schimbat si nu m a mai interesat parerea persoanelor din jur nici macar sa le judec m am impacat cu mine insami ca sa pot merge mai departe si am slabit 20 de kilograme si netinand nicio cura bine inafara de faptul ca am mancat mai sanatos si am incercat nu prajit dar cel mai important am mancat cu placere sa simt gustul,scz ca e cam lunga opinia si experienta mea dar ceea ce vreau sa spun ca si tine Pera e ca se poate doar trebuie sa schimbi ceva in interiorul tau si sa mentii schimbarea sau poate sa o imbunatatesti sa cresti ceea ce ai nu spun ca e usor dar se merita.ms de articol

  32. Sallut, pai de vrio saptamina de cind am inceput a alerga in weekend  dimineata cite jumate de ora, dupa aceasta pe tot parcursul zilei aveam o energie de aia nebuna si orice problme se rezolva repsectiv foarte usor…

  33. Buna Pera,
    Foarte bun articolul. Eu clar sunt cea care mananca mult la stres si pe baza emotionala. Din pacate, si da spun din pacate e ca eu nu ma ingras deloc asa as avea o MARE motivatie sa iau actiune. Sunt constienta ca nu e bine si in general am o dieta destul de sanatoasa, sunt si vegetariana si fac si sport. Dar cand am cate o perioada foarte stresanta, cand ma plictisesc sau sunt nervoasa atac ciocolata si chipsurile. Pe de alta parte daca ma enervez si ma supar foarte tare de sa nu mai gandesc limpede nu pot manca pentru ca mi se face automat greata.
    In afara de asta sincer, bube nu am, de ingrasat nu ma ingras dar devin foarte greu de mobilizat. Insa chestia cu energia o simt si eu chiar daca nu car kilograme de grasime in spate.

  34. Arata SUUUPER site-ul, articolul a iesit foarte motivant ca deobicei. Urmariti-l cu maxim de interes pe acest om ca va arata SCOP-ul vostru in viata.
    Succes !

  35. Cat adevar in acest articol! Si eu „citesc” necesitatile corpului meu din reactiile lui (sau cel putin, incerc!)
    Exact asa am patit si eu. Dupa nasterea copilului am ramas anemica. Mai luat fier , din cand in cand si atat. Ei bine, dupa ani si ani in care am ignorat asta, la un moment dat corpul meu a refuzat sa mai accepte situatia:am cazut la pat, am stat in spital o vreme, m-am hranit corect, m-am odihnit si asa mi-am revenit.Din pacate ,cateodata, in stresul zilnic si in graba dupa bani, uitam sau nu luam in seama semnalele organismului nostru

  36. Seara buna la toata lumea. tocmai am citit articolul si as vrea neaaparat sa va recomand aceasta carte: „Asculta, mananca si inceteaza sa te controlezi”- Lise Bourbeau. E minunata!

  37. Adevarat…acuma am descoperit situl dvs..si sincer ….e uimitor …in sensul ca …eu is copil ..22 ani …is sofer pe tir…fac scandinavia…si culmea ….si eu am fost sarac si cu probleme de familie tot asa rau ca tn ….scandaluri si alte lucruri rusinoase……ma regasesc putin aici …si chiar acuma ma apuc de citit serios tot forumul…..si ma bucur ca acuma am un nou tel…Invat cum sa ma alimentez corect si sa imi cumpar o minge si adidasi …acuma cand is liber si nu mai am program de condus… sa fac sport…..exact ce faceam la Jiul petrosani voi face iarasi in parcari…Mersi mult ai grija de tine ..eu ma apuc de treaba.!

  38. Atunci cand sunt obosit si am un nivel scazut de energie,unele zone de pe corp mi se exfolieaza si am senzatie de mancarime,atunci trebuie sa consum fructe si legume care contin vitamina A,dar sa si dorm pentru a readuce echilibru energetic.

  39. A trebuit sa ajung sa imi extirp un ovar( la un pas de chimioterapie) ca realizez ca e nevoie sa-mi schimb stilul de viata la nivel alimentar-mental-relational.In prezent mananc cat de sanatos pot,fac sport de 3-5 ori pe saptamana,am dat jos neintenionat, 8kg(intentia mea era sa am o viata mai sanatoasa),fumez mai putin,sunt mult mai multumita de mine si respectul de sine a crescut simtitor astfel nu mai intru in relatii cu persoane nepotrivite.
    Tin sa precizez ca atat tu cat si Andreea Papp mi-ati fost ghizi in ultimii 2 ani.Va pup si va felicit pentru ceea ce faceti! 🙂

  40. Pe mine corpul meu m-a învăţat că, odată cu trecerea timpului, se „uzează” în mod inevitabil. Dar şi că printr-un stil de viaţă cât mai sănătos, această „uzură” se amână, calitatea vieţii creşte, te apreciezi pe sine mai mult şi eşti tot mai dornic şi bucuros de evoluţie. Felicitări pentru articol!

  41. Corpul meu m-a invatat sa-l iubesc.nu stiam sa fac asa ceva, doar credeam ca este de folosit daca il am.nu stiam cum adica sa-mi iubesc corpul meu, sa ma iubesc pe mine???ce bine este cand constientizezi ca tot ce ai in tine este Sa Iubesti!multumesc Pera pt toate articolele tale!Sa Fie….

  42. 364441 88907Correct wow messages are bound to show your and supply memorialize the speacial couple. Beginner sound system to high in volume crowds need to always take a appear at all of the fantastic value behind presenting and public speaking, which is to be someones truck. finest man speeches brother 528407

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.