Ce poti invata de la Mike Tyson ca sa iti dezvolti personalitatea si sa iesi invingator in viata.

" In timp ce stau in vestiar, cu  cinci minute inainte sa ies, eu mi-as rupe manusile, le trag atat de tare de parca as vrea sa imi ajunga la cot. Cand am iesit pare ca am incredere suprema dar defapt sunt speriat de moarte. Mi-e frica.Mi-e frica de tot. Mi-e frica de esec si ca voi pierde. Mi-e frica de umilinta. Cu cat ajung mai aproape de ring incepe sa imi creasca increderea. Cu cat ajung mai aproape, cu atat imi creste increderea si mai mult. .In toata perioada de antrenament mi-a fost frica de acest om pe care il voi intalni. Cred ca acest om poate sa ma bata. Am visat cum o sa ma bata. Mereu mi-a fost frica de el. Dar cu cat ma apropii mai mult de ring cu atat am mai multa incredere.

Cand am ajuns pe ring sunt un zeu.

Nimeni nu ma poate bate.

Ma plimb pe ring dar nu imi iau privirea de pe ochii adversarului. Apoi pentru o clipa isi pleaca privirea si BUM am gasit o gaura in armura lui. Stiu ca il am. Apoi vine in centrul ringului si se uita la mine urat ca si cand nu ii este frica. Dar eu stiu, acea zecime de secunda cand si-a plecat privirea m-a facut sa ii fiu superior.

Ne luptam din greu primele doua sau trei runde dar stiu ca i-am distrus spiritul.

In timpul luptei sunt extrem de increzator in fortele mele.  Imi oblig adversarul sa rateze lovituri si contraatac fulgerator.

Il lovesc la corp, il lovesc foarte tare. Il lovesc, il lovesc si stiu ca va primi in plin fiecare lovitura. Cade jos, nu se mai ridica. Knockout. Sunt victorios. Mike Tyson, cel mai mare luptator ce a trait vreodata. "

Acesta este un citat din filmul documentar Tyson 2009 in care Mike Tyson printr-o serie de interviuri si inregistrari vechi arata o cu totul alta fata a lui decat e lumea obisnuita.

Un personaj foarte controversat, asa cum o spune si el, nu permite nimanui sa il incadreze in tipare.

Un vagabond cu 38 de arestari pana la varsta de 13 ani si campion olimpic la 19 ani.

Un violator cu 3 ani de inchisoare si un tata si sot iubitor cu o familie de 6 copii.

Campion absolut la categoria grea si cel mai tanar boxer care a castigat titlurile WBC, WBA si IBF si in acelasi timp un boxer descalificat rusinos dupa ce si-a muscat de ureche un adversar ( Evander Holyfield)

S-a declarat falimentar in 2003 desi a castigat peste 300 de milioane de dolari de-a lungul carierei.

La varsta de 40 de ani se declara mirat ca a ajuns sa traiasca atat.

Nu am fost niciodata un fan a lui Tyson insa lectiile de invatat in acest documentar sunt nepretuite.

Antrenorul sau , Constantine D'amato i-a fost mentor, tata si antrenor. L-a luat in familia lui pe acest tanar pentru ca a vazut potentialul din el.

L-a invatat pe tanarul Tysin ca boxul ca si viata este un joc psihologic.

O luna de zile nu l-a antrenat deloc, decat i-a vorbit despre psihologia luptei , antrenamentului si a adversarului.

Nu a apucat sa il vada campion mondial pe Tyson desi a pus fundatia pentru acest lucru. Declara intr-un interviu ca singurul lucru pentru care mai traieste este Tyson si ca vrea sa il vada campion.

A murit la 78 de ani iar pe mormantului lui e scris :" "Un copil vine la mine cu o scanteie de interes. Hranesc acea scanteie si devine o flacara. Hranesc flacara si devine un foc. Hranesc focul si devine un incediu devastator."

Exista cateva lectii extraordinar de importante de invatat din acest film documentar  pe care vreau sa le mentionez aici:

Lectia curajului: "Eroul si lasul simt amandoi la fel, dar eroul foloseste frica si o proiecteaza pe adversarul sau in timp ce lasul fuge. E acelasi lucru, frica insa  ce faci cu ea este ceea ce conteaza"

Lectia fricii: " In timpul procesului de invatare, daca esti lovit si suferi esecuri asta te face mai prudent si temator. Daca esti prudent si temator nu mai poti repeta acel lucru si daca nu il mai repeti vei intarzia foarte mult procesul de invatare.

".Trebuie sa intelegi frica pentru ca sa o poti manipula. Frica e ca si focul. O poti face sa lucreze pentru tine. Te poate incalzi cand e frig, te poate ajuta sa iti gatesti mancarea, sa lumineze cand e intuneric sis a produca energie. Daca pierzi controlul te poate rani sau chiar ucide. Frica este prietena oamenilor exceptionali. 

 

Lectia profesionalismului:" Un om este un profesionist atunci cand poate face ceea ce trebuie facut indiferent de emotiile ce il coplesesc. Un amator este astfel din cauza atitudinii sale emotionale. Un profesionist este profesionist din cauza modului in care gandeste si simte in executarea misiunii in cele mai grele conditii.

Abilitatea de a face ceea ce trebuie facut in ciuda presiunii si sa o faci cu calm, fara sa reflectezi la sentimentele sau confictele din interior daca acestea exista, acestea fac din om un profesionist.

Iar asta nu are nimic de-aface cu cunostintele.

Lectia talentului innascut: "Nu exista un boxer natural. Exista oameni cu potential pentru box dar asta e ceva diferit. Nimeni nu se naste cel mai bun. Trebuie sa exersezi si sa te antrenezi ca sa devii cel mai bun. "

Lectia disciplinei: Fara disciplina , oricat de bun esti, esti nimic. Intr-o zi o sa intalnesti greutati in viata care iti rapesc increderea si vointa de a continua sa iti urmezi visele. Greutatile se vor abate asupra ta cu miile. NU te lasa descurajat. Atunci intervine disciplina ta. "

Lectia principiilor de viata: Intotdeauna trebuie sa faci acele lucruri care iti construiesc un caracter puternic si te fac o persoana mai buna. Principiile si valorile tale in viata trebuie sa fie mai importante decat orice. Mai presus de bani, de sanatate, de viata. Sacrifica orice pentru principiile tale, pentru ceea ce stii sigur ca e corect si adevarat.

 

 

Lectia arogantei: Atunci cand era la apogelul carierei Mike Tyson considera ca este invincibil si zeu. La fel cum si Icar cand si-a construit aripi de ceara sa scape din turn si nu a ascultat sfatul tatalui de a nu se apropia de soare, si Tyson a ajuns sa piarda tot ce avea. A fost pacalit de prieteni, a fost tradat de femei, a ajuns la inchisoare si dependent de droguri. Cand ai parte de cele mai mari succese ale tale, atunci trebuie sa ai cea mai mare grija la ce se petrece in jurul tau.

Am fost tentat sa scriu mai departe cum poti folosi aceste 7 lectii ca sa iti dezvolti propria ta personalitate si sa iti cresti calitatea vietii.

Apoi cand m-am gandit mai bine, vreau sa scrii tu cum poti sa folosesti aceste principii.

Scrie un coment mai jos iar eu am sa vin cu completari unde consider ca am ceva de spus.

Spor si success in drumul tau,

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

24 de răspunsuri

  1. Da, mare dreptate au cele 7 lectii despre personalitate.Chiar daca esti lovit trebuie sa te ridici. Eu chiar am fost "lovita "de multe probleme de viata. Pot spune ca viata ma incearca dar crede-ma sunt greu de invins. Poate de aceea mi-am ales psihologia. Sunt anul 2 la id,deoarece muncesc sunt invatatoare si m-am hotarat la 40 de ani sa urmez psihologia. Imi place sa ascult s i sa dau sfaturi bune. Scuze ptr asezarea in pagina.Sunt mai noua in ale informaticii dar ma straduiesc. Acum am scos la imprimanta cele 7 lectii.Mare dreptate ai. Cunosc asemenea persoane care totodata au fost si eroi si lasi.Iar lectia despre frica cred ca se potriveste persoanei de fata. Chiar imi face placere sa mai citesc din ceea ce scrii.Mult succes in continuare.Maria Marin

  2. E foarte interesant articolul, dar te rog sa fii atent la greselile de ortografie. Ex : la lectia curajului…frica ins ace faci etc.

  3. ms mult – cred ca maine il privesc – dar azi oricum il scot pe pe un torent de pe undeva
    iubesc mentoringul – caci mereu avem de invatzat ceva nou

  4. Mai sunt greseli Pera 🙂 ..Foarte fain articolul, mi-a placut ca vorbesti despre frica. In putine materiale am vazut ca e tratata chestia asta. M-ai facut curioasa si despre Tyson. Din pacate au ramas destule greseli de exprimare..scuze dar asta e..se vede ca e tradus in graba- vrei sa ti-l "verific" eu putin?

  5. Una din lectiile pe care le-am invatat singur, e ca frica dispare atunci cand o accepti si calci peste ea indiferent de ceea ce va urma (asta nu inseamna sa iti pui viata,prosteste,in pericol) si mai stiu ca cel mai eficient mod in care poate un samurai sa omoare pe cineva in lupta este sa loveasca fara ezitare. De aici poti invata un lucru…..si anume ca daca eziti o singura secunda in momentele critice din viata, viata toata poate sa treaca pe langa tine, odata cu toate sansele si ocaziile prielnice, iar tu nici nu iti vei da seama. Cat despre profesionalism, pot sa iti spun din meseria mea (care e destul de stresanta din punct de vedere psihic), ca daca te enervezi si spargi totul in jur sau te accidentezi voit din cauza nervilor, nu vei rezolva nimic, din contra iti agravezi starea deoarece ti se ingusteaza orizonturile, in schimb sangele rece iti poate fi de foarte mare folos in situatii in care psihicul e stresat la maxim, tot ce trebuie sa faci e sa iei o pauza…..sa respiri adanc ca sa iti oxigenezi creierul sa poata gandi, apoi actioneaza cu inteligenta !
    Talentul innascut…….cat de des auzeam eu expresia asta……la scoala, in fostele cercuri de prieteni,la sala de antrenament. Adevarul e ca nu exista talent innascut, totul depinde de mediul in care cresti si de orizonturile care iti sunt prezentate ca fiind posibile. Copil fiind, vei deveni ceea ce iti este oferit de familie,societate,religie si alte institutii de genul care te transforma cu usurinta olarului care plamadeste un vas pe masa rotativa. Esti ceea ce consumi ! Pt a ajunge la stadiul in care lumea sa te numeasca " talent innascut " sunt necesare zeci de mii de ore de antrenament, in orice domeniu. Numai eu stiu cat am tras la sala ca sa devin din baiatul mic si gras mandretea de barbat tras prin inel si cu obiceiuri sanatoase, din ziua de azi. Trei ani de zile nu am avut rezultate……ZERO! Dar nu m-am descurajat, din contra luptam si cu mai multa desavarsire…….dar nuuuu lumea nu va vedea niciodata astea, tot ceea ce ei vad e corpul musculos si definit, ei nu vad zilele de antrenament si weekend-urile petrecute la sala pe vremea cand altii se distrau sau dormeau sau pur si simplu pierdeau vremea, nu vad sacrificiile pe care le faci cand vine vorba de alimentatie si de stapanirea poftelor, nu vad calculele si incercarile pe care le-ai facut incercand sa descopri regimul si cantitatea potrivita de mancare pt tine, LUMEA NU VEDE ASTA. Tot ceea ce vede e rezultatul final, campionul din tine! Asa ca daca vrei sa devii asa zisul " talent inascut "……… BAGA MARE !!!!
    Tot imi vorbea tata cand eram mic si imi faceam temele,despre disciplina. Imi spunea ca ma va ajuta mult in viata si ca e un atu important al unui barbat adevarat. De abia cand am avut cu adevarat nevoie de disciplina in a-mi urma zilnic, obiceiurile stabilite, am realizat ce importanta e disciplina si cat de mult conteaza sa o aplici in fiecare domeniu al vietii tale. Incepe cu lucrurile marunte, cand te speli pe dinti…fa-ti o anumita ordine in care faci totul,apoi dupa ce termini nu lasa pasta de dinti in chiuveta si periuta pe marginea vanii, pune-le la loc. Din cand in cand, dar la o perioada stabilita de tine ocupate de organizarea fisierelor din caclulator, pune-le in ordine, mai tarziu cand vei avea nevoie…… sau mai bine, nevoie urgenta de ceva, iti vei multumi ca esti o persoana organizata.
    Imagineaza-ti cum ar fi daca doctorul inainte sa te anestezieze te-ar opera pe viu, apoi s-ar spala pe maini, si-ar consulta orarul si apoi te-ar anestezia, bineinteles dupa ce te-a cusut frumos, la loc……
    E bine sa ai principii pt care sa te iei si cu taurul de coarne…..iti atribuie valoare ca persoana, iar cei care stiu sa aprecieze aceste lucruri, garantat o vor face, cu glas viu sau in gandul lor. Cum ar fi sa traiesti fara sa ai ceva pt care sa mori? Hm? Cam sec……dispare toata sarea si piperul vietii. Mai devreme sau mai tarziu vei gasi acele principii……totul e sa nu te opresti din cautat. Cauta lucruri noi, cauta educatie, lucruri care simti cu adevarat ca te implinesc pana la ultimul atom din corpul tau.
    De multe ori am primit niste sfaturi referitoare la lucrurile care se aflau chiar sub nasul meu si erau destul de logice si de evidente, dar eu situandu-ma in floarea profesionalismului meu (pe vremea aia) eram atat de sigur ca stiu ceea ce fac incat nu mai permiteam nimanui sa imi spuna ce si cum, normal sunt leu…..Pana intr-o zi, cand am cazut cu curul in banana, da' rau de tot ! Am muncit o luna de zile ca sa imi repar greseala……dar nu regret deloc. Stii de ce? Pentru ca am invatat din ea. E bine sa ai mandrie de sine si incredere in tine, dar nu uita ca mai sunt si oameni pe lumea asta care nu au imbatranit degeaba, deschide-te si parerilor exterioare, pune totul in balanta apoi taie si spanzura ! Si nu uita ca in viata nimic nu e gratis si totul se plateste INCLUSIV AROGANTA DUSA LA EXTREM !
    Sper ca v-am fost de ajutor……….Namaste!

  6. Dragomir, multumim…Super fain. Si ai si talent la scris ;))
    despre frica am observat ,asa cum spune si Dragomir, ca dispare, se sublimeaza, cand iti asumi responsabilitatea faptelor tale. E ca in tramvai cand circuli fara bilet. Zici ok, asta e, nu mi-e teama, daca vine controlorul platesc suprataxa. Iti asumi rezultaele faptelor tale. Si bineinteles controlorul nu vine…Daca ti-e frica si stai cu inima stransa ai mult mai multe sanse sa apara, nu stii de unde, dar te trezesti cu el langa tine. Poate pentru ca ti s-a contractat constiinta? 🙂 Am mai intalnit un concept foarte tare intr-un curs pt dezvoltarea inteligentei emotionale apropo de asta …ca atunci cand ti-e frica practic ' Play small" adevarul e ca te contracti si chiar te faci mic, poate chiar la nivel auric- iar atunci cand esti relaxat practic " play big" si devii atat de mare incat poti ingloba si persoana cealalta.

  7. Cand sunt down ma gandesc la 2pac….am niste lucruri in comun cu el si il apreciez pt spiritul lui…acum se pare k tyson a crescut in ochii mei…chiar daca atunci cand el boxa eu eram mic…si doar auzisem de el si de succesul lui…acum o sa ma gandesc la amandoi…la acesti soldati…de la care am multe de invatat(apropo…ei 2 erau prieteni…asta asa ca fapt divers 🙂 )

  8. Frumoase lectii de viata de la Tyson…
    Inspirant, Incurajator, Pragmatic…
    Dincolo de toate inteligenta emotionala si disciplina sunt cele mai importante ingrediente in succes.

  9. tineti-ma la curent cu asa noutati ok?.. multumesc pentru asa lectii o sa-mi prinda bine.. daca apare ceva nou anuntati-ma

  10. pt mine cea mai mare realizare respectand aceste principii nestiind inca de ele a fost atunci cand am intrat la Academia Fortelor Terestre dar am renuntat fiind inconjurat de persoana care m-au indrumat spre Facultatea de Constructii incalcand astfel una dintre cele 7 reguli.acum voi vedea daca am ales bine sau nu.

  11. Ma regasesc in multe din lectiile ce le-ai scris mai sus. Uneori daca nu obtineam ce vroiam deveneam agitat, nervos, cu toate astea mergeam mai departe fara sa incerc incerc din nou si taceam. Lectia arogantei am simtit-o pe pielea mea. Altadata o sa stiu sa am grija ce persoane tin pe langa mine. Sunt luptator de Taekwondo. Niciodata nu m-am gandit sa fac o paralela intre ceea ce fac pe suprafata de lupta si viata de zi cu zi. Eu merg de o vreme pe principiul: Respect, Perseverenta, Integritate, Autocontrol. De cand am citit mai multe posturi de pe blogul asta mi-am facut o autocaracterizare. Si am reusit sa cunosc si alte parti ale mele care pana acuma nu le-am stiut, sau am uitat de ele. Intr-un fel post-urile tale mi-au deschis calea de a fi mai bun in viitor.

  12. cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci kind te trintesti cu cineva te iai la intrecere, este sa VORBESTI CU TINE INSU-Ti sa stii ca atunci kind tu vreai sa pierzi si nu mai poti te doare intro parte vreai sa te lasi, adversarul tau fix asa se gindeste eu nu mai pot am obosit si atunci tu trebuie sa te mai tii inca cinci minute si va dau 100 de procente el pierde. Eu nu am terminat nimic in legatura cu sportul si vreau sa Va spun ca din eul meu am kistigat in armata competitiile la tenis din eul meu am luat locul 1 la fuga 3 km in raionul kriuleni din eul meu am luat locul 1 la scoala 33 din eul meu am luat locul 1 in armata trupele de graniceri Ungheni anul 1995 fuga 200 de soldati dar cea mai intreresanta situatie a fost la Balti la COLEGIUL TEHNIK FEROVIAR unde eu mi.am spus ca fug ultima data anii 1998-1999 numai eu eram cu armata facuta restul erau baieti mai tineri unii au esit kiar cu centuri kistigate in domeniul sportului si acolo a fost klipa knd eu am vorbit cu mine Va spun cinstit la cerkul al 3-lea am vrut sa cedez nu mai puteam dar miam vorbit- Oleg mai tinete olecuta caci acesta din urma tot e om ca si tine si tot a obosit poate mai tare si ce kredeti nu peste 5 minute dar peste 30 sekunde Domnul a kazut in genunki la apucat intr-o parte o durere poate din kauza mincarii sau a consumat multa apa caci eu ma pregatisem psihologik mincare nimic apa numai de klatit gura nici un fel de sex 1 saptamina inainte de kros sa nu crede-ti ca e o lauda din partea mea caci noi nu ne stim si nici vorba nu poate fi despre lauda dar bine te lauzi atunci kind ai cu ce asa kaci la inkeere konkluzia-MUSCA ANTRENATA BINE PSIHOLOGIK, IL DOBOARA LA PAMINT PE ELEFANTUL PUTERNIK ATAKIND FARA PSIHOLOGIE

  13. Traznet!
    Imi place!
    Stii ce mi-a placut cel mai mult?
    Faza fricii – si-anume ca „Frica este prietena oamenilor exceptionali” – in sensul ca trebuie sa ti-o faci prietena, sa te lasi prins(a)/cuprins(a) de ea, sa te cufunzi in ea DAR pentru a innota ca iesi la (li)man (sau mal) nu cazand in extreme: adica, fie coplesit de ea…sa fugi mancand pamantul in mod las ori, in extrema cealalta – sa o ignori (trecand peste faza minima de prudenta) si sa devii arogant si prea-plin de tine, cazand vertiginos in fund!

  14. Aaaa…Pera!
    Spune-mi: nu care cumva…instinctul iti poate dicta cand esti vizat/vizitat de frica sa alegi intre ‘fugi!’ sau ‘lupta’?! Parca am citit undeva chestia asta dar nu-mi mai aduc aminte unde..si, daca nu care cumva trebuie sa asculti de ceea ce simti (ca prim imbold) sau NU!
    Ce zici?!

  15. asi vrea sa ajung un mare boxior boxul este totul pentru mine imi place boxul de la 3 ani esti viata mea si vreu sa devin ceva in box sa fiu madru de mine insami este fanu meu Mike Tyson vreu sa ajun mare in box

  16. eu am 15 ani si de la 13 fac Box.. as vrea sa devin ca mike tyson.. dar mai am mult de muncit .. cand sunt in ring nimeni nu ma poate opri .. sunt foarte bun.. dar si eu am nasul meu.. asa ca vreau sa spun doar ca imi voi incearca soarta.. ms pt sfaturi.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.