Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Cum să devii stăpânul absolut al vieții tale

După cele 2 articole despre sclavi moderni, unul din domeniul financiar şi altul al relaţiilor de cuplu pe care le poţi găsi aici :

Un pas simplu pentru a deveni un sclav modern

Un ALT pas simplu pentru a deveni un sclav modern

era firesc să vorbim şi despre antidot, şi anume cum să fii stăpânul absolut al vieţii tale.

Urmăresc un program foarte interesant care se cheamă “Self made wealth” iar într-una dintre lecţiile finale, erau rezumate cele mai importante 3 categorii de lucruri pe care trebuie să le faci în viaţa ta pentru a ajunge la un succes maxim pornind de la 0.

Pornind de la aceste categorii am să îţi spun cum am aplicat în viaţa mea şi cu ce rezultate  toate lucrurile de mai jos pe care sper să le aplici şi tu în propria ta viaţă.

Povestea mea

Dorinţa de recompensă imediată. Programarea socială la care am fost supus de părinţi, anturaj, mass media m-au făcut să îmi doresc lucrurile care CREDEAM că mă vor face fericit şi când le-am obţinut am văzut că îmi doream cu totul altceva şi MAI RĂU, m-au învăţat modalitatea GREŞITĂ prin care să muncesc şi să mă chinui să obţin lucruri pe care NICI MĂCAR NU LE DOREAM .

Poţi vedea ironia situaţiei ?

Eram un sclav al lipsei mele de educaţie, combinată cu sistemul de educaţie şi societatea care e retardată din multe puncte de vedere.

Să îţi dau şi exemple ca să înţelegi.

Mass media îmi zice că dacă vreau iubire şi o femeie frumoasă alături de mine, îmi trebuie bani, maşină şi statut social.

Bunică-mea îmi zice să mă port frumos cu femeile, să le duc flori şi să la tratez ca pe nişte fiinţe delicate.

Mă pun pe treabă, duc flori şi mă port frumos şi rămân virgin.

Apoi îmi zic că nu am destui bani, îi fac şi pe ăia. Îmi iau haine, mă aranjez să arăt cât mai bine, tot nimic. Femeile pe care le iubesc eu fac sex cu alţii şi apoi mi se plâng mie că sunt tratate urât de iubiţii lor. Ajung un fel de preot la care se spovedesc femeile fără să ajung să fac sex şi fără să am o femeie care să mă iubească pentru ceea ce sunt PENTRU CĂ AM ASCULTAT CA BOUL de sfaturile tuturor, numai de vocea şi intuiţia mea nu.

Revin imediat la partea asta, dar vreau să bag în poveste şi domeniul slujbei şi al banilor.

Tot mass media şi bunică-mea, părinţii, societatea întreagă îmi zice : ‘‘Învață bine, mergi la facultate, găseşte o slujbă bună şi o să ai toată siguranţa şi confortul din lume.‘’

Fac asta şi îmi dau seama că nimic din ce fac la şcoală nu mă ajută să fac bani. CINCI ANI de Politehnică care nu mă ajută cu absolut nimic. Nu sunt o persoană mai bună, nu am mai mulţi bani şi nici abilităţi mai dezvoltate. Maxim la ce pot să sper e o slujbă într-o companie.

O să am un salar şi credite şi atât. Speranţa de a-mi face o afacere moare cu fiecare zi în care mă mulţumesc cu salarul lunar pe care îl primesc. Mi-e frică să îl pierd şi prefer o stabilitate în mediocritate decât riscul măreţiei.

Aşa au făcut majoritatea colegilor mei de la Politehnică. Acum, după ani de zile, când am afacerea mea şi am schimbat domeniul (ingineria cu psihologia) eu am o viaţă care îmi aparţine, fac sport, organizez excursii şi seminare, întâlnesc oameni noi, scriu articole şi cărţi, fac ce îmi place fără să dau socoteală nimănui.

Ei merg la lucru şi se plâng ca nu au destui bani.

Nu scriu asta din lipsă de respect pentru un om care munceşte. Maică-mea se trezeşte la 5 în fiecare dimineaţă şi face naveta la Buziaş unde e învăţătoare la Centrul de reeducare al minorilor şi se întoarce la ora 5 după amiază, după 12 ore de muncă.

Din banii lui maică-mea am trăit când eram mai mic şi cu puţină ruşine recunosc că şi când am fost puţin mai mare şi făceam schimbări majore în viaţa mea şi nu aveam un ban în buzunar.

De ce să înveţi să fii stăpânul vieţii tale?

Ceea ce scriu acum e o acuză la adresa laşităţii tuturor celor care sunt tineri, au posibilitate să creeze lucruri minunate în viaţă dar îşi vând sufletul pentru un salar ca să aibă ce mânca şi poate să tragă o beţie în weekend sau ca să scape de gura părinţilor care îi trimit la muncă pentru că aşa trebuie.

Frumos scop în viaţă. Fricoşilor!

Nu vă faceţi griji, ştiu cum e să nu ai un ban în buzunar, să nu ai pe nimeni în familie care să te poată sprijini, chiar şi să deschizi frigiderul și să vezi că e gol. Ştiu cum e să nu ai viaţă socială, să nu ai iubită ani de zile, să nu ai prieteni, să nu ai televizor, să nu ai internet, să te simţi singur şi nefericit.

Ştiu ce înseamnă să fii în depresie şi lipsit şi de ultima picătură de speranţă.

Şi ştiu cum e să lupţi împotriva tuturor adversităţilor în viaţă şi să învingi privind cu dispreţ şi în acelaşi timp cu recunoştinţă spre toate greutăţile vieţii pentru că pe de-o parte le-ai învins, pe de altă parte, aşa cum zice Ralph Waldo Emerson “Acumulăm toată forţa greutăţilor pe care le depăşim”.

Ştiind tot ce ţi-am scris mai sus, îţi spun :

CURAJ. Nu ţinti jos, ţinteşte sus. Lasă realismul deoparte, dacă oamenii de succes în lume ar fi fost realişti, azi tu nu ai fi vorbit la telefonul mobil ce ţi se pare o banalitate, pentru că un om visător nu s-ar fi gândit să transmită informaţia printr-un fir de telegraf.

Dacă lumea ar avea numai realişti, nu ai avea internet, nu ai avea frigider, nu ai avea transport, nu ai avea NIMIC.

Nu realiştii lasă urme pe acest pământ, ci nebunii visători.

Eşti pesimist şi realist?

Sapă-ţi o groapă şi sari în ea. ORICUM o să mori aşa că de ce să nu o faci acum ? E mai comod.

Cu cât ești mai nebun şi visător cu atât vei realiza mai multe în viaţă.

Pământul e rotund? Nebunul care a zis asta a fost ars pe rug.

Obiect mai greu decât aerul să zboare ? Au râs toţi de fraţii Wright.

''La început te ignoră, apoi râd de tine, apoi se luptă cu tine şi apoi TU câştigi'' a zis Ghandi care a eliberat de unul singur, fără armată întreagă Indie de sub colonizarea Imperiului Britanic care era una dintre cele mai puternice puteri militare ale momentului.

Dacă nu ai curaj să visezi ca un nebun, pleacă acum. Continuă-ţi viaţa mediocră şi temătoare, acceptă să fii călcat în picioare de toată lumea şi imaginează-ţi că un salar, o familie sau obiectele materiale îţi vor compensa sentimentul de inferioritate care te încearcă în fiecare zi ŞTIIND că poţi să faci atât de multe lucruri care să te facă pe tine mai bun, oamenii din jur mai buni şi lumea mai bună.

O să plăteşti pentru sentimentul îndoielnic de siguranţă şi confort pe care le simţi acum  şi la care poate nu vrei să renunţi. Lipsa ta de curaj şi lipsa acţiunii te vor roade pe dinăuntru ani şi poate zeci de ani şi când vei avea viziunea şi realizarea a tot ceea ce puteai să faci, a întregului tău potenţial aruncat la gunoiul amintirilor, o să fie prea târziu.

Nu mă crezi ?

Priveşte pensionarii de azi. Turmă de oi şi ei, în tinereţilor lor ca şi generaţiile tinere de acum.

Hai să ne lăsăm duşi de val poate scăpăm duşi neobservaţi.

Şi acum ?

Unde-i pensia, de ce nu are grijă statul de noi , medicamentele sunt scumpe şi noi bolnavi.

Tinerii din ziua de azi ce lipsiţi de respect.

Tinerii din ziua de azi SUNT EXACT CA VOI în tinereţe. Doar că s-a schimbat viteza. Orice pensionar care azi se plânge putea să fie acum numai prin excursii prin întreaga lume fără să îşi facă griji pentru bani.

DACĂ ar fi avut curaj să spere la mai mult, DACĂ s-ar fi educat, DACĂ ar fi acţionat.

Eu când o să ajung la vârsta retragerii, o să am destui bani ca să nu mă plâng şi un stil de viaţă foarte fain. O să fiu fericit şi împlinit pentru că mi-am îndeplinit visurile, am ajutat foarte mulţi oameni ca psiholog, am construit afacerea mea, am strâns în jurul meu oameni ca mine, minunaţi şi cu visuri nebune.

Dar mai presus decât toate astea am să fiu fericit şi mândru de mine că am avut CURAJ.

Curaj să îmi urmez vocea interioară în ciuda tuturor vocilor exterioare. Că am avut curaj să îmi scriu prima carte când nu aveam un ban în buzunar şi maică-mea urla la mine că sunt un vagabond care nu merge la lucru. Că am avut curaj să învăţ seducţie şi să fac o femeile să mă iubească pentru ceea ce sunt în loc să plătesc o prostituată pentru sex. Că am avut curaj să îmi încep afacerea cu un site care m-a costat mai puţin de 100 de RON când lumea din jur îşi ascundea laşitatea sub sloganul ‘’trebuie capital ca să îţi începi afacerea ta’’.

Evident, nu rămânem doar la visuri. Odată ce le avem e nevoie de un plan şi paşi de acţiune ca să le transformăm din imaginaţia noastră în realitate palpabilă.

Există 3 feluri de valori pe lumea asta.

  1. Valori moi – interne (abilităţile tale într-un anumit domeniu, personalitatea ta, abilitatea de a oferi valoare celor din jur prin domeniul în care eşti pasionat şi expert în acelaşi timp)
  2. Valori moi - externe (Oamenii cu care te înconjori şi relaţiile pe care ţi le creezi)
  3. Valori tari externe (Bunuri imobiliare, acţiuni la companii sau afacerea ta)

Paşi de acţiune pentru a devenii stăpânul vieţii tale

Pasul 1. Valori moi – interne

La acest capitol e foarte important să îţi descoperi pasiunea, vocaţia despre care vorbim atât de mult şi apoi să te antrenezi ani şi zeci de ani ca să îţi dezvolţi punctele tale forte. Vorbeam zilele trecute cu prietenul meu Luca Dezmir şi îmi povestea că în concediul lui a fost şi pe la cimitirul vesel de la Săpânţa. Şi până acum a crezut că există mulţi oameni care se ocupă de cimitirul acesta vesel şi e o tradiţie însă spre surprinderea lui, un singur om, Stan Ioan Patras,  este responsabil de întreaga operă de artă de la Săpânţa. Doar el singur a reuşit să facă în decursul vieţii peste 700 de monumente funerare, a pus un sat pe harta lumii, şi-a câştigat statutul de legendă pentru el şi mica comunitate din Săpânţa, a inventat un concept unic în istoria culturală a omenirii, cel de Cimitir vesel şi a avut un singur discipol, Dumitru Pop care acum locuieşte în aceeaşi casă care este acum muzeu şi atelier.

Am făcut paranteza asta ca să îţi dai seama că poţi cu cele 2 mâini ale tale să cucereşti lumea şi să rămâi veşnic în istorie.

Condiţia esenţială este să faci ce îţi place pentru că va fi nevoie de zeci de ani din viaţa ta în care ZILNIC te ridici din pat şi faci ce îţi place şi în acelaşi timp CONSTRUIEŞTI în fiecare zi mai mult la ceea ce este opera ta de artă.

Poate fi afacerea ta, pentru că şi eu, deşi iubesc psihologia din tot sufletul, intenţionez să creez un imperiu psihologic care pe lângă că va ajuta foarte multă lume, va aduce şi foarte mulţi bani din simplul motiv pentru că acolo unde e valoare reală, acolo vin şi banii.

Indiferent de ce se va întâmpla eu voi face psihologie în fiecare zi a vieţii mele, indiferent cât va dura această viaţă.

Cu atitudinea asta trebuie să te înarmezi şi tu.

Aşadar, descoperi ce îţi place şi eşti pregătit să faci acel lucru toată viaţa ta.

Acum, e nevoie să începi dezvoltarea abilităţilor.

Va trebui să investeşti bani în educaţia ta. Poate să faci sacrificii şi în loc să îţi cumperi haine, mâncare sau alte lucruri importante, îţi vei cumpăra cărţi sau vei merge la o şcoală de unde să îţi iei ce ai nevoie.

 

Aşadar, să recapitulăm :

1. Îţi descoperi pasiunea, indiferent cât de ciudată pare la început și o urmezi. Daca nu știi cum, ai aici un ghid: Descopera-ti vocatia

2. Începi o muncă uriaşă în care îţi dezvolţi abilităţile în fiecare zi, prin educare continuă.

3. Găseşti modalităţi prin care poţi transpune în valoare abilităţile tale astfel încât lumea e dispusă să îți dea bani pentru ceea ce oferi tu.

4. Ajungi să trăieşti din banii ăştia astfel încât să nu mai îţi consume timpul şi energia decât urmându-ţi pasiunea zilnic. Reinvesteşti banii ca să îţi dezvolţi şi mai mult abilităţile şi să îţi creşti afacerea.

Astfel, ai asigurat primul tip de valoare care e absolut necesar pentru a fi stăpânul absolut al vieţii tale.

Pasul 2 – valori moi externe :

Valorile moi externe sunt anturajul tău şi relaţiile pe care ţi le faci.

Aici e foarte important să ai în vedere următoarele aspecte :

Nu te înconjura decât de oameni nebuni şi cu visuri aşa cum eşti şi tu şi pe cât posibil, aceşti oameni să aibă şi realizări mai mari ca tine astfel încât să te tragă în sus. Eu de exemplu, când văd un om care îşi urmează pasiunea şi face şi bani din asta, ştiu din start că am multe de învăţat de la acest om şi încerc să fiu aproape de el, dacă se poate să şi colaborăm într-un fel.

Creează grupul mastermind. Un articol despre asta aici: Grupul mastermind

Apoi, printre oamenii care sunt mult în faţa mea făcând aceleaşi lucruri pe care le fac şi eu, îmi găsesc mentorii. Le respect timpul şi încerc să fur meserie de la ei

Un concept pe care l-am învăţat de curând, se cheamă fuzionarea şi  înseamnă că ÎN FIECARE ZI dacă se poate să faci cunoştinţă între ei la oamenii din anturajul tău. Doar dacă faci asta, succesul tău este asigurat. Având în vedere că vei cunoaşte constant oamenii capabili, care au visuri şi muncesc zilnic pentru ele, când vei avea ocazia, vei oferi ocazia acestor oameni să se cunoască între ei şi poate să colaboreze. Astfel, vei avea un statut mare în ochi tuturor pentru că doar un om de valoare poate oferi ceea ce oferi tu. Adică să aduci în grup doar oameni de calitate care pot avea încredere unii în alţii şi pot lucra şi mai bine în echipă la atingerea propriilor lor visuri.

2 articole excelente despre anturaj şi cum să îţi găseşti un mentor, găseşti aici :

Cum sa iti gasesti un mentor

Anturajul

Pasul 3 – Valori tari externe

Când ai primii 2 paşi puşi la punct, vei începe să ai altfel de probleme. Vei avea destui bani, un stil de viaţă excelent şi acum va veni vremea să construieşti un imperiu prin valorile tale.

Banii nu sunt valoare, ei sunt doar hârtie în care toţi oamenii au încredere şi pun semnul egal între bani şi valoarea adevărată.

O abilitate pe care mi-o dezvolt şi mă ajută să ofer valoare altor oameni (medic, tâmplar, cântăreţ) ASTA este o valoare şi ea mă ajută să fac şi bani, printre altele. Este o valoare moale internă, aşa cum am spus deja.

O casă este o valoare pentru că pământul de sub ea îmi aparţine, pot să locuiesc în ea şi să fac ce vreau în ea şi cu ea. Este o valoare tare.

Oamenii cei mai bogaţi din lume nu îşi ţin averile în bani, ci în valori. Valorile aduc bani prin ele însele.

O casă o pot închiria, de exemplu. Aduce bani.

O afacere iarăşi, aduce bani.

Aşadar, fără să fiu un expert financiar, există 3 domenii în care ar fi excelent să îţi canalizezi eforturile pentru a fi sigur că ai valori tari .

  1. Imobiliare
  2. Acţiuni la companii
  3. Propria ta afacere

Eu deocamdată lucrez la punctul 3. Încerc să transform afacerea mea într-o valoare uriaşă, care va aduce prosperitate şi va creşte calitatea vieţii unui număr foarte mare de oameni.

Te sfătuiesc să te gândeşti bine la diferenţa între valoare şi bani.

Dacă scopul tău sunt banii, din cauza creierului de maimuţă şi a recompensei imediate despre care am vorbit în articolele precedente, atunci probabil nu îi vei avea. Mărturie sunt oamenii din jurul tău care vor bani în fiecare zi şi tot nu îi au de ani de zile.

Dacă scopul tău este valoarea, şi vei munci zilnic să o creezi, aşa cum o fac puţini oameni, ai şansa să ajungi în topul celo mai bogaţi oameni din lume.

Alegerile îţi aparţin.

Toate lucrurile despre cum să devii o personalitate alfa, puternică și încrezătoare în forțele proprii le poți învăța din cărțile mele disponibile aici.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții