Cum să îi faci să te urmeze şi asculte, folosindu-te de puterea exemplului tău

De multe ori avem nişte idei extraordinare însă cei din jur ne ridiculizează. Alteori ştim că am putea ajuta în mod real oamenii atunci când îi vedem în dificultate însă sfaturile şi bunăvoinţa noastră sunt ignorate. Asta pentru că nu suntem în ochii celor din jur, lideri.

Există oameni care îşi doresc să fie lideri, însă marea majoritate, ori nu înţeleg ce înseamnă asta, ori nu îşi doresc.

Ceea ce această majoritate nu ştie, e că fie că vrei, fie că nu, vine un moment în viaţă când eşti pus faţă în faţă cu o decizie care te va face lider sau te va arunca în braţele mediocrităţii şi a ratării.

De exemplu, ţi se oferă o oportunitate însă ţi-e frică de eşec şi nu acţionezi. Un om cu mentalitate de lider ar fi fost pregătit şi ar fi sărit cu curaj în acest tren al oportunităţii.

Poate vine un moment în viaţa ta când trebuie să spui stop unor abuzuri (părinţi, şefi, parteneri, grup social). Un om cu mentalitate de lider s-ar fi ridicat cu capul sus şi ar fi spus STOP! PÂNĂ AICI!

Ai un vis pe care îl urmezi, însă eşti descurajat din toate părţile. O persoană pregătită să fie lider ştie ca toţi oamenii care au sfidat turma şi regulile ei au fost atacaţi însă asta nu înseamnă că nu au mers cu entuziasm spre obiective.

Problema este că nepregatindu-te din timp să fii lider, îţi pregăteşti terenul pentru a fi un ratat.

Orice om este sau devine lider. Părinţii sunt lideri pentru copii, profesorii pentru elevi, fratele mai mare pentru fratele mai mic. Este firesc să ajungi la un moment dat să ai mai multă experienţă de viaţă decât cei din jur şi atunci, cei mai lipsiţi de experienţă se uită la tine cu speranţa că îi vei putea ajuta şi chiar conduce spre un obiectiv comun şi măreţ, spre un tărâm al făgăduinţei.

Și tu ce vei face?

Te vei ascunde ca un las sau îţi vei asuma responsabilitatea pentru cei care au nevoie de tine? Nu te amăgi că acest moment nu va veni, dacă nu cumva a venit deja pentru tine.

Orice om este născut să fie lider, în felul lui. Oamenii îşi imaginează că lider înseamnă şef, ceea ce e total greşit şi în materialul de azi vom rezolva nişte mistere legate de leadership.

Cea mai bună metaforă pentru viaţă este următoarea: Conduci o corabie ce are un echipaj, are nevoie de vânt în pânze şi de o destinaţie.

În viaţă, dacă vrem să facem lucruri deosebite, adică şi alte lucruri pe lângă mâncat, dormit şi privit la TV, ne putem asemui cu Cristofor Columb.

Plecăm pe un drum care nu a mai fost străbătut, spre o destinaţie ( un vis) care ştim că e acolo dar nu ştim exact cum se ajunge acolo. S-ar putea să pierim în drum spre obiectiv însă este foarte important să ne menţinem speranţa vie până în ultima clipă conform zicalei.

"Întotdeauna este prea devreme ca să renunţi." ( Normal Vincent Peale)

Avem o corabie cu pânze care are nevoie de vânt (energie, motivaţie) şi avem nevoie de un echipaj pentru că obiectivele şi visurile mari niciodată nu le atingem singuri.

Aşadar, dacă vrem să realizăm lucruri frumoase în această viaţă, asta este formula. Eşti căpitanul corabiei tale aşa cum eşti stăpânul sufletului tău. Dacă accepţi asta, de acum încolo trebuie să începi să te comporţi ca un căpitan de vas care are un obiectiv de atins şi un echipaj de oameni care cred în acest vis.

Corabia reprezintă persoană ta, toate valorile tale şi tot bagajul tău. Echipajul este echipa ta. Energia şi motivaţia este vântul. Obiectivul e destinaţia.

Înainte de a trece mai departe, te rog să urmăreşti acest videoclip, cucerirea paradisului, cu scena în care Columb ajunge pe ţărmul Americii. Apoi decide-te dacă vrei să faci ceva frumos în viaţa asta sau vrei să mânci, să dormi şi să fii un zombie spălat pe creier până crapi.

Dacă alegi prima variantă, continuă cu mine. Dacă alegi a doua variantă, nu îţi mai pierde timpul aici, nu e pentru tine.

 

 • Cum să îi ajut pe alții să se schimbe?
 • Cum să fiu lider?
 • Cum să îi motivez pe alții?
 • Cum să ii fac să mă asculte și să mă vadă ca pe o autoritate?
 • Cum să fac să mă respecte lumea?

La toate aceste întrebări, există un singur răspuns corect. Sparge-le nasul cu forţa puterii exemplului tău, cu rezultatele tale uimitoare care îi lasă pe toţi în urmă. Atunci, şi doar atunci, ţi-ai câştigat dreptul de a ajuta, schimba şi a fi lider.

Cum să construieşti o viziune astfel încât cei din jur să te urmeze până în pânzele albe

La început eşti singur sau singură în misiunea ta, cel mai probabil. Dacă citeşti şi aplici lucruri de pe blogul Personalitate alfa atunci poate, dacă nu sigur, deja ai întâmpinat rezistențe din partea anturajului la ideile, gândurile şi visurile tale. Asta nu e o problemă, pentru că de obicei, cei mai apropiaţi oameni din jurul tău au toate motivele ca tu să NU reuşeşti să realizezi lucruri extraordinatre în viaţă pentru că asta îi va pune pe ei într-o lumină proastă.

Nişte putori care nu au încercat niciodată să iasă din zona de confort şi care profită de orice oportunitate de a critica, bârfi şi a-i descuraja pe cei care încearcă ceva..şi evident că şi pe tine.

Aceşti oameni, când tu eşti la început în aventura vieţii tale, vor rămâne probabil cei mai sceptici până la sfârşit, adică până când le vei dovedi prin faptele tale că gândirea şi acţiunile tale au fost corecte. Abia atunci atitudinea lor se va schimba şi unii vor veni alături de tine şi astfel, prin puterea exemplului tău, poate vei reuşi să îi ajuţi să se schimbe şi ei, pentru binele lor. Dacă nu, să fie sănătoşi şi să te privească de la distanţă.

Nu spun că TOŢI cei din jurul tău sunt aşa. Dar majoritatea sunt aşa şi sunt sigur că mulţi oameni pot depune mărturie aici în comentarii sub articol că sunt ridiculizaţi pentru ideile, gândurile şi încercările lor de a face ceva extraordinar în viaţă.

Aşadar, la început eşti singur şi asta nu reprezintă o problemă. Munceşte zilnic pentru obiectiv şi VORBEŞTE despre el. Cea mai sigură cale de a atrage oameni cu gânduri ca ale tale, cu idei şi cu care poţi face echipă, este să vorbeşti permanent despre asta. Mulţi te vor ridiculiza însă tu nu îi băga în seamă. Noi căutăm diamantele în noroi şi când oamenii aceia speciali, ca tine, vor auzi despre visul tău, vor veni discret sau cu entuziasm şi îţi vor spune ŞI EU. Şi ei au avut gânduri asemănătoare însă nu credeau că mai există oameni care îi vor înţelege aşa cum o faci tu. Astfel, se leagă prietenii pe viaţă între oameni cu valori asemănătoare.

Ce ar trebui să conţină viziunea ta?

Având în vedere că nu vei reuşi fără o echipă, viziunea ta trebuie să aibă în vedere beneficiile pe care tu personal le vei avea în urma atingerii obiectivului precum şi beneficiile directe pe care cei din echipă le vor avea. Trebuie să îţi cunoşti oamenii şi nevoile şi să le oferi ceea ce ei au nevoie. Interesul lor trebuie să devină interesul tău şi în această misiune, trebuie ca visul tău să îi ajute şi pe ei să îşi atingă propriile visuri. Pentru că sunteţi oameni cu valori asemănătoare, asta nu va fi prea greu.

Ai aici un model despre cum se construieşte o viziune sau mai multe, şi cum se stabilesc obiectivele în mod corect.

"Nici un vânt nu este favorabil unei corăbii fără port de destinaţie" – Seneca

Primul pas este setarea destinației.

Cum să îi motivezi pe cei din jur şi pe tine însuţi

Avem cartea Drive a lui Daniel Pink. O extraordinară carte cu ultimele descoperiri legate de motivaţie.

În această carte se arată cum experimentele făcute au dovedit că dacă vrei să stimulezi rutina, poţi să oferi recompense materiale însă dacă vrei să stimulezi munca de creaţie şi creativitatea, banii vor scădea productivitatea.

Apoi, ştii foarte bine că de dorit este o motivaţie internă şi nu una externă. Avem aşadar anatomia motivaţiei interne. Astfel, vei şti exact cum să te motivezi pe tine şi pe cei din jur cu acest tip de motivaţie.

Pentru ca motivaţia internă să fie atinsă, avem nevoie de trei factori.

Autonomie – adică (libertate) în patru domenii: Activitatea aleasă, timpul când se desfăşoară, echipa, şi modalitatea de execuţie (tehnică).

Măiestrie – să îţi dezvolţi abilităţile şi să poţi măsura cum eşti mai bun de la zi la zi sau de la lună la lună sau de la an la an. E nevoie să simţi că activitatea pe care o faci te dezvoltă şi te ajută să evoluezi.

Scop – l-am rezolvat mai sus.

De aceea activităţile precum jocurile pe calculator de exemplu, sunt una din activităţile de care oamenii sunt cei mai motivaţi. Ştii vreo persoană pasionată de jocuri pe calculator? Ai văzut-o cum se joacă? Ziua, noaptea, nu se spală, nu mănâncă, zile şi săptămâni întregi. Ştiu asta pentru că şi eu am fost şi sunt o persoană pasionată de jocuri.

De ce sunt oamenii extrem de motivaţi să se joace?

În primul rând, activitatea asta întruneşte toate condiţiile de libertate. Alegi activitatea (jocuri), alegi când o faci (tot timpul dacă s-ar putea pentru că eşti extrem de motivat), îţi alegi persoanele cu care te joci (alţi oameni care îţi împărtăşesc aceleaşi valori) şi alegi tehnica (te joci alegând propria strategie şi tehnică, potrivită personalităţii tale).

Tot ce trebuie să faci în viaţă, este să descoperi o activitate care întruneşte aceste patru trăsături şi te asigur că vei avea o motivaţie internă nelimitată.

După autonomie, avem măiestrie.

În lumea occidentală civilizată, un tânăr până la vârsta de 21 de ani are 10 mii de ore jucate în jocuri diverse pe calculator.

Dacă faci orice activitate timp de 10 mii de ore, devii maestru în acea activitate. Virtuoz. Fie că este cântatul la vioară, pilotatul de avioane sau …jucatul.

Ca şi comparaţie, pilotul de vânătoare Lt. Col. Andy Uribe este pilotul cu cele mai multe ore de zbor din istorie. 3000 (trei mii).

Aşadar, care sunt abilităţile pe care un tânăr le dezvoltă până la 21 de ani în cele 10 mii de ore jucate?

Optimism urgent. Ai automotivație pe speed dial. Vorbeam despre motivaţia internă data trecută. Optimismul urgent înseamnă că te trezeşti din pat în ideea că ai o misiune ACUM care te face să acţionezi ACUM, având încredere că POŢI rezolva problema chiar dacă este o provocare. Cu alte cuvinte ai o speranţă foarte motivantă că totul va fi bine pentru tine.

Inteligenţă socială. Înveţi rapid că NICIODATĂ singur nu poţi atinge rezultatele pe care le poţi atinge dacă lucrezi în echipă. Pe lângă asta, placem mai mult oamenii după ce jucăm un joc cu ei. Încrederea creşte şi se leagă relaţii, încredere, un spirit de cooperare.

Productivitate ce te împlineşte. Studiile psihologice confirmă că eşti mai fericit muncind din greu la ceva ce îţi place decât stând degeaba.

Valoare şi semnificaţie profundă. Aşa cum spun tot timpul, semnul că ne-am descoperit vocaţia este că prin talentele noastre înnăscute facem lumea mai bună.

Scopul este acelaşi cu viziunea despre care am vorbit mai sus.

Care sunt stilurile de leadership

Autoritar – aici te folsoesti de puterea şi autoritatea pe care le ai pentru a impune decizii şi comportamente. Recomandarea mea este să te foloseşti de acest stil cât mai rar cu putinţă.

Democrat – în care te sfătuieşti cu fiecare om al echipei (familie, prieteni, colegi) în cazul în care fiecare ştie ce face şi are abilităţi necesare împreună se obţin rezultate mult mai bune. Fiecare îşi expune punctul de vedere şi se ajunge la o soluţie pe care echipa o urmează.

Inspiraţional – în care îi motivezi şi inspiri pe oameni prin discursuri şi puterea exemplului.

Transformațional – în care fiecare om parcurge un proces de dezvoltare personală iar tu ca lider îţi asumi că vor fi multe greşeli din partea tuturor însă toate sunt încurajate pentru evoluţie şi dobândirea de experienţă.

Tranzacţional – adică mercenarii. Poate fi folositor când vrei să obţii rezultate rapide dar nu loialitate sau muncă de echipă pe termen lung. Se folosesc tranzacţiile pentru a fi plătite serviciile oamenilor de care avem nevoie.

Laissez Faire – nu intervii ci doar ghidezi şi îi laşi pe oameni să se zbată să ajungă la un rezultat.

Vizionarul– cei mai mari lideri ai lumii sunt vizionarii de la Moise la Steve Jobs, cu toţii au avut o viziune şi au aplicat toate celalalte stiluri.

După cum observi, stilul cu viziunea este cel ales de către mine pentru că în acest stil le poţi încorpora pe toate celalalte însă oricare din celalalte fără viziune, este frecţie la picior de lemn.

Cum sa dobândești autoritate 

Exista trei factori care îți oferă autoritate

1. Să dai voie oamenilor să te cunoască

2. Să te faci plăcut de ei prin felul tău de a fi

3. Să le câştigi încrederea arătând că eşti bun în ceea ce faci

1. Nu îţi fie frică să te laşi cunoscut. E bine să fii transparent cu viaţa ta şi cu provocările pe care le ai. Astfel, le vei da voie şi celor din jur să fie curajoşi şi să se exprime şi să se deschidă în faţa ta.

2. Pentru a fi plăcut, e important să fii o persoană autentică. Majoritatea oamenilor îşi mutilează felul de a fi pentru a fi acceptaţi de câte un grup care oricum îi respinge pentru că le miroase măştile şi prefăcătoria. E important să te exprimi autentic, aşa cum eşti şi asta te va face să descoperi oameni asemeni ţie. Tribul tău te va plăcea. Restul nu te vor plăcea orice ai face. Nu ai nevoie de restul ai nevoie de cei cu valori asemeni ţie.

Cum să fii autentic? Brene Brown ne învaţă în cartea ei – Darurile imperfecţiunii

– să laşi deoparte ce cred oamenii;

– să ai autocompasiune fără perfecţionism;

– să ai spirit rezistent. Nu îţi amorți simţurile cu dependenţe şi vicii pentru a uita durerile şi problemele. Dorinţa de a uita o au oamenii slabi;

– să avem apreciere pentru ce avem deja. Bucură-te de o sticlă goală ca un copil. Nu te mai poţi bucura decât de ceva fabulos, cu artificii;

– să lăsăm deoparte nevoia de a şti şi a controla totul;

– să stimulăm creativitatea, să lăsăm comparaţiile;

– să respectăm timpul de odihnă şi joacă;

– să arătăm calm şi linişte şi să lăsăm deoparte anxietatea;

– fă muncă ce îţi place;

– cânt[, dansează şi scapă de dorinţa de a fi cool, şmecher.

3. Când câştigi încrederea oamenilor? Când dovedeşti integritate şi că faptele tale sunt pe măsura vorbelor. Dovada socială şi rezultatele concrete sunt arma ta. DOVEDEŞTE că eşti bun în a produce rezultate şi nu eşti un papagal care vorbeşte mult şi face puţin.

Cum să relaţionezi cu cei din jur şi să creezi propriul tău trib

Relaţionarea şi conexiunea emoţională se face prin următoarele comportamente:

– alege oamenii cu grijă şi ai grijă să aveţi cât mai multe valori comune,

– împărtăşeşte experienţele tale de luptă, suferinţă şi bucurie, deschide-ţi sufletul,

– ascultă cu atenţie şi lasă oamenii să vorbească. Înţelege-le nevoile şi devino omul care îi ajută să îşi îndeplinească visurile,

– acceptă necondiţionat fără să judeci atunci când ţi se povesteşte ceva,

– nu vorbi mai departe fără permisiune, nu bârfi,

– respectă-le alegerile în orice domeniu. Treaba ta nu este să judeci prietenii indiferent de ce alegeri fac. Sunt lecţiile lor de viaţă. Tu eşti acolo să le spui că îi susţii, de descurajare au parte destul de la restul,

– exprimă-ţi recunoştinţa pentru prietenii şi tribul tău în cele 5 limbaje ale iubirii, potrivit pentru fiecare om în parte (afecţiune, cuvinte, cadouri, servicii şi timp petrecut împreună),

– păstrează-ţi promisiunile,

– mergi în aventură cu ei, într-o excursie sau orice fel de aventură se creează ceva indestructibil, o legătură ce nu poate fi ruptă niciodată,

– nu contează distanţa şi timpul petrecut live..contează legătura de valori.

Puterea exemplului

Cum să îi ajut pe alţii să se schimbe? Cum să fiu lider? Cum să îi motivez pe alţii? Cum să îi fac să mă asculte şi să mă vadă ca pe o autoritate? Cum să fac să mă respecte lumea? La toate aceste întrebări, există un singur răspuns corect.

Sparge-le nasul cu forţa puterii exemplului tău, cu rezultatele tale uimitoare care îi lasă pe toţi în urmă. Atunci, şi doar atunci, ţi-ai câştigat dreptul de a ajuta, schimba şi a fi lider.

Nimic pe lumea asta nu face sau desface un lider aşa cum o fac rezultatele. Toate sunt vorbe goale fără fapte.

Nimeni nu te va urma dacă tu eşti o persoană timidă când vine vorba de propriile visuri. Tu trebuie să sari primul în tranşee pentru ca ceilalţi să te urmeze. Arată pasiune şi entuziasm, nebunie şi fanatism dacă e nevoie pentru visul tău şi visul comun al tribului. Astfel, întreg tribul te va proteja pentru că ştie că îi vrei binele. Astfel câştigi loialitatea oamenilor, arătând că eşti prima persoană gata să se sacrifice pentru cei din jur.

La început, e important să îţi asumi responsabilitatea pentru tine şi binele tău. Să ai un egoism sănătos pentru că doar după ce ai tu ceva, poţi să oferi și celor din jur.

Nu uita niciodată de unde ai plecat, greutăţile prin care ai trecut.

Va veni o zi când viaţa ta va fi mult mai bună.

Şi atunci, poate vei uita de toate greutăţile şi poate în mod firesc, nici nu vei mai dori să ţi le aduci aminte. Însă vor fi oameni care, când le vei spune povestea vieţii tale, vor spune că ţie ţi-e uşor să vorbeşti.

De aceea, e bine să ştii fiecare greutate, ce te-a făcut să simţi, cum ai depăşit-o. Să-i faci pe oameni să înţeleagă că ai pornit de jos şi dintr-un loc poate mai rău faţă de locul în care se află ei acum.

Astfel, vei inspira şi motiva oameni care vor schimba lumea aşa cum şi tu eşti pe cale să faci acum.

Devino liderul de care avem nevoie, acum mai mult ca oricând.

În prima mea carte Personalitate alfa vorbesc despre povestea vieții mele și despre cum am reușit să mă trezesc și să-mi schimb viața.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

23 de răspunsuri

 1. stii ma gindesc la un lucru…. daca oricum din noi se alege odata si odata …praful….nu e pacat sa ne bucuram acuma de orice moment…????….cred ca da …

 2. Din ce in ce mai bune articolele! Se simte incurajarea in ele, iar pe mine ma face sa actionez. Imi place cum vorbesti si cum dai exemplu. Ma uit in urma si nu-mi vine sa cred de unde am plecat si unde am reusit sa ajung. Tot singur. Si asta e ceva. Mai am de mers, de evoluat si continui sa citesc. Si sa actionez.

 3. Faptul ca tinerii se joaca 10000 de ore pana la 21 de ani pe calculator e un lucru bun pana la urma? Chiar sunt valabile acele lucruri…ca dezvolta lucrul in echipa si ii face sa se simta utili? Eu stiam si sunt si eu de acord ca, in principiu e pierdere de timp sa stai sa te joci, mai ales jocuri online care te fac sa pierzi notiunea timpului. Plus ca duce la dependenta, la desocializare, la pierderea timpului pretios in care puteai sa citesti sau sa faci un sport…

  1. Cred ca e vorba despre altceva. Nimeni nu-i plateste pe tineri sa petreaca mii de ore jucandu-se, deci intrebarea este: ce ii motiveaza? Si cred ca este vorba despre autonomie, maiestrie si scop.
   O alta intrebare este: cum ne dezvoltam urmarind cei trei factori de mai sus (autonomie, maiestrie si scop)?
   Si cred ca raspunsul e: prin joc.

 4. Excelent articol! Foarte buna analogia cu corabia si exemplul cu jocurile. Intr-adevar, un lucru daca e facut din pasiune, dupa multe ore in acel domeniu devii expert. Eu mi-am gasit vocatia dar m-am impiedicat de Autonomie. Stiu ca se poate sa las jobul si sa ma dedic cu totul domeniului ales, dar nu am cheia, nu stiu cum sa fac asta, si ma gandesc la asta in fiecare zi. Stiu ca o sa reusesc.

 5. Mi-a placut articolul. Jocurile pe calculator iti dau motivatie interna, dar dau si dependenta, caci daca faci numai asa ceva mult timp, e greu sa te obisnuiesti sa faci si alte activitati. Nu sunt o pasionata a jocurilor pe calculator. Cred ca e important sa te sfatuiesti cu oamenii din echipa, chiar si la lucruri marunte, desi nu am ascultat mereu de sugestia celorlalti. Erau momente cand puneam pret pe ce spuneau ceilalti, iar pe inima mea nu. Da, Cristofor Columb a fost un barbat alfa, un exemplu. Mi-am facut mai demult un caiet al dorintelor, dar doar o dorinta s-a indeplinit. Poate pt ca n-am facut acel panou, nici nu m-am uitat mereu in caiet, plus ca m-am concentrat la lucruri inutile si nu eram pregatita pt abundenta. Multumesc pt articol.

 6. Wow visatorule, ai reusit sa aprinzi si focul meu interior, in sfarsit! Iti multumesc , draga Pera.De azi nu mai sunt doar o simpla visatoare…

 7. daaa…si eu cred in puterea exemplului! Am incercat sa aplic aceste sfaturi dar, dintr-un motiv necunoscut, nu reusesc sa devin lider, sa devin exemplu …am reusit insa(sau poate mi se pare mie) sa atrag multa invidie si in loc ca echipa sa-mi urmeze exemplul (sunt constiincioasa, harnica si foarte dornica sa fac parte din cea mai buna echipa (daca ai citit primul meu mesaj, acolo am scris ca inca joc polo pe apa!) se intampla de fapt invers:simt ca sunt tot mai putin dorita! Oare de ce?

 8. Foarte interesant! Este plăcut să fi cel mai bun, important este să găsești și oameni suficienți care să observe asta.

 9. I’m impressed, I have to say. Actually hardly ever do I encounter a weblog that’s each educative and entertaining, and let me inform you, you’ve got hit the nail on the head. Your idea is excellent; the problem is one thing that not enough individuals are speaking intelligently about. I’m very comfortable that I stumbled throughout this in my seek for one thing referring to this.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.