Cum sa pornesti cu un avantaj in fata colegilor tai – pdf gratuit

„Matrix este un sistem, Neo. Sistemul acesta este inamicul nostru. Dar când eşti în interiorul lui, te uiţi în jur, ce vezi? Oameni de afaceri, profesori, avocaţi, meşteşugari. Însăşi minţile oamenilor pe care încercăm să le salvăm. Dar până când reuşim, aceşti oameni încă sunt parte din acest sistem şi asta îi face inamicii noştri. Trebuie să înţelegi: majoritatea acestor oameni nu sunt pregătiţi să fie deconectaţi. Mulţi dintre ei sunt atât de obişnuiţi cu el, atât de dependenţi de sistem, încât vor lupta să îl protejeze.” (Morfeus, Matrix)

Există lucruri bune care se întâmplă la şcoală.

Faptul că înveţi să citeşti şi să scrii, faptul că înveţi să socializezi, faptul că înveţi câte ceva despre responsabilităţi.

Ceea ce e greşit în şcoală e că durează prea mult.

Nu ai nevoie de clasele 1-12 ca să înveţi să scrii, să citeşti, să socializezi şi să devii o persoană responsabilă.

Un tânăr pe măsură ce trece din pubertate în adolescenţă are resurse tot mai mari de energie.

În perioada adolescenţei se formează întreaga personalitate a unui om, şi exact când e foarte important ca tânărul să fie lăsat să se exprime cum simte, să creeze, să devină, atunci i se pun toate obstacolele chiar de către societate şi şcoală.

Dacă sari cu picioarele pe bănci, eşti indisciplinat, elev problemă şi ţi se scade nota la purtare.

Dar eşti tânăr şi ai energie eşti nevoit să stai în bănci ore întregi şi să memorezi informaţii fără aplicabilitate practică în viaţa reală. ANI DE ZILE. Când la terminarea şcolii/facultăţii tânărul nostru nu ştie cum să dobândească independenţa financiară, nu are parte de relaţii împlinite cu sexul opus, este depresiv şi nefericit, pentru asta cui trebuie să scădem nota la purtare?

Această îndobitocire în masă se numeşte PROGRAMARE SOCIALĂ şi are menirea să transforme tineri cu potenţial, cu energie şi personalitate în nişte sclavi moderni.

Care atunci când vor ajunge la vârsta potrivita pentru a face şi termina o facultate, vor şti doar să caute o slujbă la îndemnurile şi urletele părinţilor, îşi vor face credite pe care nu le vor putea plăti nici în 20 de ani, trăiesc nişte relaţii triste şi nefericite, devin consumatori compulsivi, fac ceea ce le zice societatea şi apoi ajung pensionari care zbiară că nu au bani de medicamente şi că guvernul nu are grijă de ei.

Lucrurile astea nu sunt invenţii de-ale mele ci doar o constatare simplă.

Uită-te la pensionarii de azi. Şi lor li s-a spus ce să facă.

Mergi la şcoală, fii un elev model, caută-ţi o slujbă, fă-ţi familie şi copii, ieşi la pensie şi mori.

Uită-te la pensionarii din jur. Câţi dintre ei sunt cu adevărat fericiţi la sfârşitul vieţii lor ?

programaresociala

Asta e o poză care circulă de mult timp pe internet.

Însă mesajul este genial şi ilustrează perfect realitatea.

Sunt sigur că un adolescent creativ şi rebel l-a inventat şi l-a scris pe un perete fără să se gândească că mesajul va ajunge în întreaga lume.

Mesajul spune aşa :

“Go to work, send your kids to school

Follow fashion, act normal

Walk on the pavement, watch TV

Save for old age, obey the law

Repeat after me: I AM FREE”

E amuzant şi ironic.

Dacă există printre cititori persoane care nu se descurcă cu engleza, am să traduc. Îmi cer scuze pentru majoritatea, care ştiu engleză şi probabil e obositor pentru ei să repet acelaşi lucru de 2 ori J

Mergi la muncă, trimite-ţi copiii la şcoală

Urmează tiparele în modă, poartă-te normal

Mergi pe trotuar, uită-te la TV

Economiseşte pentru bătrâneţe, supune-te legii

Repetă după mine : SUNT LIBER

Faptul că ceea ce spun eu aici este spus de mulţi alţii, cu MULT înainte mea este ilustrat şi de acest fragment din Cele trei surori a lui A.P.Cehov, scrisă la 1900 !!! ( Mulţam Adina pentru acest fragment).

„ANDREI: O! Unde sînt zilele de odinioară! Cînd prezentul şi viitorul erau luminate de speranţe! De ce oare devenim atît de goi, de cenuşii, atît de trîndavi, nepăsători, netrebnici şi nenorociţi cînd începem să trăim?!…

Iată! Oraşul acesta are două sute de ani şi o sută de mii de locuitori… şi nu e nici unul care să nu semene cu ceilalţi! Nici în trecut şi nici în vremurile noastre nu s-a ivit printre ei vreun mare înfăptuitor, un cărturar, un pictor sau vreun om cît de puţin însemnat, care să stîrnească invidia sau dorinţa fierbinte de a-i semăna!

Nu fac decît să bea şi să mănînce, să doarmă şi pînă la urmă să moară! Apoi se nasc alţii care… trăiesc la fel!

Ca să nu se tîmpească de plictiseală, se distrează clevetind, îşi umplu viaţa cu jocurile de cărţi şi cu băutura, cu judecăţi fără rost.

Nevestele îşi înşeală bărbaţii, iar aceştia mint, prefăcîndu-se că nu ştiu şi nu aud nimic… O educaţie grosolană otrăveşte sufletul copiilor, înăbuşind în ei orice scînteie divină.

Aşa cresc, devenind nişte cadavre ce seamănă între ele, tot atît de jalnici ca şi părinţii lor… (şi arătînd cu degetul spre copilul pe care îl are în faţa lui, în cărucior): şi tu vei fi la fel!!!“ A.P. Cehov, Trei surori, 1900

Numele meu este Novacovici Pera

Şi eu am fost un sclav al acestei societăţi.

Şi eu am ascultat sfaturile părinţilor mei iubitori, şi eu am mers la şcoală şi am luat note mari, şi eu am mers la lucru şi am căutat să fac bani, să am o relaţie de cuplu fericită şi să nu ies în evidenţă prea mult de teama de a nu fi judecat de cei din jur.

Şi am fost un mare nefericit, un distrus.

Părinţii mei au divorţat când am avut 10 ani, am fost sărac toata adolescenţa, am fost virgin până la 19 ani, am mers 3 ani la lucru în paralel cu facultatea şi nu am avut nici măcar o zi de concediu. Uram oamenii care mergeau în excursii şi mi se părea că sunt nişte inconştienţi care pierd vremea în loc să fie la calculator în birouri şi să îşi construiască un viitor.

În cel mai nefericit moment al vieţii mele, mi-am descoperit vocaţia.

Am ieşit din turmă.

A fost o clipă de iluminare, din cauza suferinţei prea mari pentru că o voce în capul meu urla “ ELIBEREAZĂ-TE DE JUG” în timp ce toate vocile din afară, părinţi, profesori, cetăţeni model strigau “ Munceşte, fă bani, fă-ţi familie şi ocupă-ţi locul în societate”

În momentul în care am decis că îmi voi lua întreg destinul în mâini chiar dacă voi muri într-un şanţ, sărac şi mort de foame.

Ei bine, se întâmplă lucruri aproape magice atunci când o persoană se hotărăşte să îşi asculte vocea interioară.

Am trecut prin experienţe de viaţă care m-au învăţat multe lucruri.

Sunt de părere că nu îi poţi învăţa pe alţii decât ceea ce tu deja ai trăit şi experimentat.

Eu nu mă mai pot întoarce în timp şi nu pot să schimb viaţa tristă de liceean pe care am avut-o. Şi nici primii ani de facultate care au fost la fel de trişti.

Însă te pot învăţa pe tine acele lucruri pe care le-am trăit şi care m-au transformat odată ce am găsit puterea interioară de a mă elibera din turma de oi care poartă numele cosmetizat de «  societate »

Pot să te învăţ cum să câştigi bătălia cu părinţii.

Pot să te învăţ cum să câştigi bătălia cu sistemul educaţional.

Pot să te învăţ cum să câştigi bătălia cu anturajul care te descurajează şi te umileşte.

Pot să te învăţ cum să ai succes în relaţii, cum să îţi descoperi vocaţia, cum să îţi faci afacerea ta făcând ceea ce îţi place în fiecare zi, cum să călătoreşti unde vrei, să cunoşti oameni extraordinari şi să îţi faci prieteni care te respectă, iubesc şi înţeleg şi care împărtăşesc aceleaşi pasiuni ca şi tine.

Pot să te învăţ cum să ai relaţii de iubire în care ambii parteneri sunt satisfăcuţi.

Pot să te învăţ cum să scurtezi mult timp din evoluţia ta şi cum să ai rezultate mult mai rapide decât am avut eu.

Te interesează ? Dacă da, continuă.

Ce înseamnă să fii un adolescent cu personalitate?

Pentru sistemul nostru, care în marea lui majoritate este vai de el, să fii un tânăr cu personalitate şi iniţiative înseamnă să fii un copil problemă.

Lucrurile sunt foarte simple.

În cea mai importantă perioadă a dezvoltării tale, 11-19 ani, faci şcoala generală şi liceul.

În această perioadă se dezvoltă întreaga ta personalitate şi ce face sistemul nostru minunat de învăţământ?

Te pune să stai în bancă, să aculţi de autoritatea de la catedră, să îţi înăbuşi orice exprimare a energiei şi a personalităţii tale.

Eşti tânăr, ai energie, este ora 11 dimineaţa şi au trecut 3 ore de când stai cu fundul în banca aia nenorocită.

Ai chef să îţi dezmorţeşti corpul şi te simţi plin de energie.

Te urci cu picioarele pe bancă şi începi să sari.

Intră un/o profesor/profesoară

Eşti elev problemă, te pedepsim. De când a fi un tânăr sănătos şi plin de energie înseamnă să fii “ anormal?”

Câte oportunităţi îţi oferă sistemul educaţional să îţi consumi energia în mod benefic?

Câte excursii au organizat pentru tine cei de la şcoală, cât de mult te încurajează să faci sport de dragul de a face sport şi nu pentru perfomanţă?

Soluţii nu avem, dar hai să băgăm în cărucior cu rotile toţi adolescenţii.

Atunci am avea linişte într-o sală de clasă, nu?

HANDICAPAŢI, aşa ne vrea sistemul. Şi nu doar cel educaţional. Dar asta e altă poveste.

Şi nu exagerez deloc.

Tocmai am terminat un material in format pdf, gratuit, de 45 de pagini pentru site-ul prietenului si partenerului meu, Luca Dezmir, fondatorul proiectului " Avantaj la start".

Acest proiect este la a doua editie, este compus dintr-o echipa de voluntari ( printre care si eu) care sunt decisi sa schimbe mentalitatea in aceasta tara.

Exista un dvd intreg pe care il poti lua gratuit, pe care vei gasi foarte multe materiale extrem de folositoare. Iti dau link-ul spre pagina proiectului. Dupa ce iti introduci adresa de email si confirmi inscrierea, vei putea sa dai jos pdf-ul meu din care tocmai ai citit un fragment, pdf-ul lui Luca " Cum sa faci bani inca din adolescenta" si inca un pdf in care vei afla cum poti da jos de pe torrente sau cum poti intra in posesia dvd-ului gratuit "Avantaj la start".

Aici este link-ul: Avantaj la start

Deasemenea, nu uita ca in 26-29 noiembrie avem intalnire in bootcamp-ul dedicat dezvoltarii personalitatii si a potentialului. Citeste marturiile participantilor din precedentele editii de bootcamp precum si programul urmatorului eveniment, aici:  Bootcamp editia 5 – Personalitate alfa

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

30 de răspunsuri

  1. Buna,
    Nu inteleg de ce atunci cand amintesti despre adolescenta ta nefericita mentionezi faptul ca ai fost virgin pana la 19 ani, de parca ar fi un handicap. Nu cred ca asta este un lucru tragic de care ar trebui sa te plangi mereu. Adolescenta nefericita poate inseamna multe alte lucruri mult mai neplacute.

  2. Alexya, esti fata.
    E diferita treaba la baieti si fete. Sunt de acord ca adolescenta poate insemna lucruri mult mai neplacute. Eu simteam ca viata mea nu are sens pentru ca nu pot face o fata sa ma iubeasca. Era drama mea 🙂

  3. Salut Pera!
    Chiar daca amintesti mereu de dramele personale nu consider ca este ceva rau, este chiar foarte bine, fiidca in fiecare zi ai vizitatori noi care nu ti-au citit articolele vechi. Experientele de viata sunt ale noastre, din ele am invatat noi si o sa-i invatam si pe cei care ne sunt alaturi. Si eu am cautat iubirea, respectul atat la parinti cat si la cei din jurul meu, in copilarie, in adolescenta si tinerete. A trebuit sa trec prin iad ca sa ajung in rai, dar am ramas cu rani adanci in suflet, acum cu ajutorul tau si cu multe alte carti motivationale si sa nu uitam de Dumnezeu, care l-am simtit mereu aproape , incerc sa fac pace cu trecutul meu.
    Foarte bun articolul.
    Elena

  4. Salut . prin acest articol m-ai pus in fata adevarului . la 19 ani sunt distrus psihic , fizic , emotional din cauza ca am ascultat de altii si n-am stiut ce vreau cu adevarat sa fac in viata , n-am avut curaj sa actionez fiind influentat de altii……….iar acum suport conescintele. nu mai suport si m-am saturat sa ma plang mereu ..acum trebuie sa plec la facultate ……si n-o fac pt ca vreau…..o iau razna

  5. Foarte bune articolele tale si mai ales energia ta…cat despre virgin..eu am apucat 23de ani si da atunci era o problema dar nu m-a marcat.Tot binele

  6. As vrea mult sa fiu cu VOI in bootcamp,macar o data sa uit ce varsta am problema este distanta de mii de km .Ma bucur ca exista tineri ca tine care pretuiesc orice clipa si au respect pentru valoare as dori din suflet ca Romania sa aiba o multime de PERA.

  7. . @yousef Ma bucur ca exista tineri ca tine care pretuiesc orice clipa si au respect pentru valoare as dori din suflet ca Romania sa aiba o multime de PERA.
    Foarte frumos spus.
    Schimbarea României în bine,se poate face în primul rând cu schimbarea mentalităţii colective în bine.
    Succes pe mai departe Pera.

  8. surprinzator… remarc in fiecare zi oameni care se desteapta, devin mai lucizi, oameni care incep sa perceapa lucrurile si emotiile la nivel subtil, oameni care pana de curand erau relativ ignoranti si incuiati…descopar ca lumea se desteapta la nivel colectiv…e o placere sufleteasca aparte sa vedem ca putem sa ne trezim chiar si asa in conditii dificile…

  9. Ma bucur foarte mult ca am aceasta ocazie sa citesc aceste articole. ma bucur ca mi s-a dat ocazia sa va cunosc si va apreciez mult. Am un mesaj pentru Florin. Ai o varsta frumoasa si viata ti-e la fel de frumoasa. Pacat ca nu-ti dai seama, incearca sa profiti, pentru ca vor veni clipe si mai grele. Asta e viata cu greutati si bucurii. As vrea sa-ti dau un sfat, chiar daca nu te cunosc: daca ai ocazia nu lasa pe maine ce poti face azi si aici ma refer la facultate. Mai tarziu iti va parea rau pentru ca n-ai facut-o. Iti spun din propria experienta. Bafta!

  10. CONSTIINTA INDIVIDUALA SE TREZESTE IN SFARSIT, SI UNITA, O VA TREZI PE CEA COLECTIVA !
    VINDECAREA INCEPE CU EDUCAREA CORECTA A TINERILOR !
    POTENTIALUL UMAN INCEPE CU NOI, TINERII PUTIN MAI MARI, CARE NE AUTOEDUCAM SI II INSPIRAM SI PE TINERII MAI MICI SA FACA LA FEL! NOI SUNTEM VIITORUL !
    BRAVO PERA !
    JOS SISTEMUL ! TRAIASCA LIBERTATEA !

  11. "Pot să te învăţ cum să câştigi bătălia cu sistemul educaţional.
    Pot să te învăţ cum să câştigi bătălia cu anturajul care te descurajează şi te umileşte."
    Poti detalia putin?
    Mersi.

  12. am trecut mai demult de varsta adolescentei dar am stiut ca voi tinerii sunteti cei care ii invata pe maturi ,dar si pe acei tineri care parca nu-si gasesc locul.Aveti toata admiratia si chiar m-as alatura cu stiinta si experienta mea.

  13. Imi doresc din tot sufletul o demascare a sistemului si o „revolutie” pe toate planurile, sa facem odata ceva colectiv. Problema e ca avem nevoie de lideri, si societatea nu creeaza asa ceva. Multumim lui Pera care incearca sa rezolve problema. Sunt foarte interesat cum as putea participa la bootcamp,o sa mai citesc.
    Numai bine

  14. Apropo de inrobirea asta sau programarea sociala…. cel mai bine este exprimata in filmul Trainspotting, si o sa citez fragmentul respectiv: ”
    Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, Choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose fixed- interest mortgage repayments. Choose a starter home. Choose your friends. Choose leisure wear and matching luggage. Choose a three piece suite on hire purchase in a range of fucking fabrics. Choose DIY and wondering who you are on a Sunday morning. Choose sitting on that couch watching mind-numbing sprit- crushing game shows, stuffing fucking junk food into your mouth. Choose rotting away at the end of it all, pishing you last in a miserable home, nothing more than an embarrassment to the selfish, fucked-up brats you have spawned to replace yourself. Choose your future. Choose life… But why would I want to do a thing like that?”

  15. In general imi plac ideile tale, ai o gandire pozitiva si atractiva in sens imitativ. Sunt de acord cu tine ca traim „vremuri de sclavie” , dar totusi nu sunt de acord cu mai multe lucruri:
    1. ” Pot să te învăţ cum să câştigi bătălia cu părinţii.” eu sunt parinte si in general incerc sa dau copiilor mei o educatie libertina si pozitiva. imi invat copii ca daca sistemul educational nu este asa cum si-l/ni-l doresc/dorim e mai usor sa ne folosim de el si mai greu sa ne plangem. Astfel le propun mereu ca acele informatii fara aplicabilitate care trebuiesc memorate, invatate, etc sa le considere ca „exercitii’ de memorie, ca exercitii pentru creier si ceva de genul asta, si ca premiu pentru ca reusesc, au libertatea sa faca ce vor, sa caute sa-si inteleaga personalitatea, sa se identifice, sa se descopere, sa descopere ce le place. In finalul ideii, definitia libertatii : libertatea este necesitatea inteleasa. Si asta nu inseamna ca daca nu ai inteles necesitatea ta , a grupului sau a societatii in care traiesti, nu te poti integra.
    2. despre lamentarile dramelor din tinerete, ai dreptate in sensul ca fiecare are drama lui, si ceea ce unii nici nu observa pentru altii poate fi drama, DAR nu ai o gandire corecta fata de relatie, grup, familie.
    Concluzie: personalitatea alfa nu poti fii daca nu apartii unei relatii, grup sau familie.
    Si pana la urma unde se poate gasi pdf-ul?

  16. Buna. M-ai impresionat pentru ca am avut situatii asemanatoare… si ai mei au divortat si am fost sarac etc… nu vreau sa retraiesc totul prin amintiri neplacute acum. Ce pot sa-ti spun este ca ai punctat bine partea cu „initiativa”. Am experimentat-o si am fost indeajuns de incapatanat sa iau si batai de la tata pentru a-mi sustine parerile. Am fost elev de olimpiada pana in clasa a 8-a. cu toate astea aveam numai note de 6 la purtare. Stii de ce? Pentru ca in pauza alergam si eram alergat de fete pe care le mai si „controlam”:D. Eh, curiozitatea. M-am revoltat la ora de istorie ca ma plictiseam cumplit si diriga m-a bagat in consiliu… ca sa ma bufneasca rasul cand le vedeam fetele de intelectuali:D m-am batut tata.. eram obsnuit.. luam 20 de curele pentru 4. Si… mi-am bagat ceva. Am terminat generala.. AI MEI au dictat la ce liceu sa ma duc. Vroiai sa ma faca electronist. Eu vroiam informatica. Ca si protest le-am spus cu toate riscurile asumate ca voi fi corigent din prima.. Mi-am luat-o iara da m-am tinut de cuvant in primul trimestru eram corigent la 3 materii. Au trecut anii si am ajuns acum la 30 de ani. Cam in varsta dar inca putin nefericit. Mi-am trait viata dupa un tipar sociabil pana la u npunct si cand am realizat ce inseamna sa TE ASCULTI mi-am dat seama ca am pierdut timpul. Asta se intampla pe la 27 de ani cand am demisionat de la locul de munca foarte bine platit si plasat social ca sa ce? sa nu fac nimic… Ai mei iara disperati. Mi-am facut o firma dupa 2 sau 3 ani.. si acum am firma mea… si in criza asta FALSA pot spune ca am de lucru.
    Ma uit in urma si mai imi amintesc si partea cu relatiile si ce prost am fost (si inca mai am urme de prostie) Veneram femeile… le puneam in fata mea ca pe niste ingeri etc. Asta ca sa aiba de unde se caca in capul meu… Nu generalizez… doar ca cele cu care am fost eu… pana la urma asta au facut. Nu le condamn. Era o reactie normala a lor vis-a-vis de comportamentul meu de sclav. Inca ma chinui sa scap de gesturi si apucaturi care imi tradeaza latura sclavica si sunt cnvins ca voi reusi.
    Am inceput sa reusesc in momentul in care am intrat aici si am citit articole. De obicei nu postez… doar ca azi mi-ai trezit foarte multe amintiri si „vocea mea interioara” imi cerea asta, cred ca, ca pe o descarcare.
    Multumesc pentru rabdarea de a ma citi si multumesc pentru ce faceti.
    Si ma bucur ca nu sunt singurul care vede clar ca se vrea si se reuseste trasformarea nostra in copii xeros de catre „pastori”.
    O zi mirobolanta

  17. @ florin – indura si in acelasi timp face ceva zilnic pentru un viitor mai bun. Alta cale nu stiu sa existe.
    @ yousef – „o multime de Pera” e o expresie la care majoritatea celor care ma stiu ar intra in panica.
    @ Dan – Multam, la fel.
    @ 111 – Majoritatea materialelor mele sunt ca o completare la ceea ce sistemul de educatie ofera. Sa castigi batalia cu sistemul inseamna sa fii o fiinta umana fericita si completa. Si cam tot ce fac eu si in general dezvoltarea personala, spre asta se indreapta.
    @ Raluca – Fain citatul. Cred ca am sa il fur si am sa il folosesc 🙂
    @ Magda – pdf ul il poti lua dupa ce intri la linkul spre avantaj la start de la sfarsitul articolului.

  18. Buna Pera!!!..pot sa spun ca pentru mine esti ca un mentor..ceea ce ai patit tu in viatza ta personala se intampla in peste 80% la adolescentzii din ziua de azi..respect foarte mult munca ta si iti citesc fiecare articol.

  19. Excelent articol. Pera tine-o tot asa pentru ca energia ta chiar se transmite,poate se mai lumineaza lumea si realizeaza ca intreaga turma e condusa de o mana de oameni corupti de putere.

  20. Buna Perra,iti sunt foarte recunoscatoare,ai mereu mare dreptate in tot ceia ce scrii,insa noi nu putem pune in practika ceia ce ne spui,noi suntem,……..subjugati:de parinti,de profesori…..si lista poate continua,sunt si eu eleva,si deci chiar nu stiu cum si ce s mai fac,e mult prea obositor,sunt de acord cu tine ''nu ne putem dezvolta normal'' acceptandu-ne pe noi insine.Trebuie sa respectam si sa-i toleram pe ceilalti si vorbele lor,dar in fine,ca de obicei:Superb artikol,mersi.

  21. PERA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!NE DUCEM DE RAPA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    cea ce multi nu realizeaza ca traim intr-o societate, intr-un sistem, intr-un matrix ce ne duce la sclavie. de fapt suntem sclavi in propria casa, scoala, piele. DACA NU FAC AIA PRIMESC AIA! e sloganul din subconstientul nostru. Problema e ca ceea ce se intampla este atat de grav incat nici nu mai realizam ca putem avea si "altceva"
    adica
    am ajuns la concluzia ca lumea numai vrea sa devina cineva, ceva
    si stii de ce? pt ca lumea se multumeste cu ceea ce primeste
    ex:(poza in engleza) ma multumesc cu jobul meu – castig bine, i-mi trimit copii la o "scoala buna" -doar sa fie educati si e gratis, merg in malluri ca doar au promotii la haine dee sezon, merg pe troatuar ca nu vrau sa ajung la stirile de la ora5, i-mi platesc bancile – ca doar ma executa – nu? si traiesc relaxat pt ca e bine asa, pt ca sistemul i-mi ofera tot……….si pe deasupra sunt liber, fac ce fac dar o fac cu cap
    Urmaresc acest site de foarta multa vreme, si am citit fiecare articol, si pe buna parte ai dreptate. am facut reclama la site in anturajul meu. toata lumea zice ca e bullshit, ca nu este adevarat………. ce inseamna sa te minti pe tine insu-ti. sa accepti "oferta"

  22. Buna Pera, sa stii ca site-ul tau a prezentat interes pentru mine, astfel, in 2 zile am citit tot ce mi-a parut interesant din acest site…
    ps. cred, ca exagerezi uneori si esti prea idealist…dar convingator…ceea ce apreciez partial…
    si totusi,..cred ca au fost mai nefericiti decat tine….DAR, ESENTA..incearca totusi sa transmiti anumite mesaje nu doar prin prisma experientei tale proprii…desi esti ..psiholog….si etc…iti este mai simplu…
    ps…sorry daca am fost, un pik dura…dar …in general site-ul e bunicel…
    cu respect.
    s.

  23. Salut Pera,nu am putut sa ma inscriu in programul avantaj la start.Introduc adresa de mail,apas inscriere si imi da o eroare… 🙁

  24. Sunt unele adevaruri in acest articol, mai ales cu privire la educatia deficitara din scoli, insa n-ai nevoie de bootcamp-uri pt a-ti rezolva problemele.
    Problema cu astfel de site-uri sau bloguri este ca speculeaza complexele de inferioritate ale tinerilor pt a face apoi profit de pe urma aceasta. „Esti nefericit si te simti ca un sclav al societatii? Te rezolvam noi prin cutare bootcamp.”
    Acest lucru e o veche stratagema tipic capitalista, pe care o intalnesti des in societatile de consum.
    In acest gen de articole, folosind principiile efectului Barnum (la fel ca acei horoscopisti ce practica pseudostiinta), voi incercati sa faceti profit de pe urma problemelor si anxietatii tinerei generatii, iar acesta e un lucru abject, in opinia mea.
    Sa faci totul pt a deveni o „personalitate alfa”, un individ dominant, care, chiar daca ii ajuta pe altii, o face doar pt a iesi tot el in evidenta pana la urma. Uite o ideologie pe care eu personal, o consider pur si simplu o dejectie consumerista.

  25. Dupa cum am spus si mai sus, nu ai nevoie de bootcamp-uri pt a-ti rezolva problemele, ci ai nevoie sa iei actiune impotriva elemntelor care te tin pe loc.
    In opinia mea, cu ajutorul unei vieti active, facand sport si citind mereu lucruri noi (in special mari oprere ale omenirii pentru un influx de idei cat mai mare) iti poti schimba radical viata.
    Din pacate, exista multi tineri si adolescenti care se gasesc in una dintre cele doua extreme: ori sunt mult prea nesimtiti, tupeisti si needucati, ori sunt mult prea timizi, anxiosi, neputandu-se impune in viata pe aproape niciun plan. Mai ales acestia din urma sunt si tinta asa-ziselor idei de „dezvoltare personala” propovaduite pe bloguri de acest gen, multe asemenea idei fiind de factura pseudostiintifica si/sau pseudoteologica.
    Oameni buni, va rog, nu mai speculati complexele de inferioritate ale unor oameni ca apoi sa faceti profit de pe urma asta. Nu stiu cum sa va spun, dar este urat, foarte, foarte urat.
    Este adevarat ca nu prea mai sunt scoli de calitate, este adevarat ca elevii sunt pusi sa ingurgiteze mari cantitati de informatie care nu le va folosi niciodata, in scopul de a o regurgita inapoi pe o coala de hartie la o lucrare de control sau la un examen. Este adevarat ca elevii sunt incurajati sa asculte de autoritatea de la catedra, insa nu incercati sa-i manipulati cu tehnici retorice pentru a-i face sa asculte de autoritatea voastra! Se vorbeste de „libertate” in unele articole de pe acest gen de bloguri. Pai daca e pe libertate, atunci lasati oamenii sa se dezvolte si sa actioneze asa cum cred de cuviinta si nu asa cum spune propaganda consumerista.
    Repet, majoritatea oamenilor nu citesc mai nimic din proprie initiativa si din pasiune, nu sunt mai deloc antrenati (nu practica niciun sport), nu isi fac timp pentru a se ruga, a medita, a cugeta si sunt astfel mult prea legati de problemele vietii cotidiene, neputandu-se detasa. O solutie buna este sa incepi deci sa citesti si sa faci sport, sa-ti dezvolti atat intelectul cat si fizicul, mai ales ca acestea doua sunt interconectate. N-ai nevoie de bootcampuri, n-ai nevoie de „autoritati” in dezvoltarea personala care sa-ti dea solutii cu privire la ce ai de facut, n-ai nevoie sa dai bani si sa cumperi cartile pseudostiintifice de asa-zisa „dezvoltare personala”. Citirea clasicilor literaturii universale, filosofiei, teologiei (Biblia + Parintii Bisericii) si stiintei este mai mult decat suficienta. Asta pentru ca ele contin nenumarate idei ce iti dezvolta intelectul si pe care le poti apoi pune in practica, idei care merg excelent in viata cotidiana. Nu ai nevoie nici sa dai bani pt toate acestea, multe dintre ele gasindu-se bine merci gratis pe internet in format PDF sau scanate.
    Eu garantez ca daca apuci sa citesti cateva zeci de carti ale clasicilor, cartile de „dezvoltare personala” ti se vor parea apoi pline de paltitudini si cu sfaturi expirate.

  26. Iti multumesc pentru ce faci ma ajuta am doar 18 ani si nu mai fac parte din turma de vreo 2 ani 🙂 si acum ceva timp ma gandeam ce dracu sa fac sa reusesc sa schimb mentalitati o sa vin si eu o data la iasi daca o sa mai treci pe acolo si fa cumva sa produci bratari de alea be here now vreau sa iau si eu sunt visator:) iti urez suces

  27. I just couldn’t depart your web site before suggesting that I actually enjoyed the standard info a person provide for your visitors? Is going to be back often to check up on new posts

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.