Cum se impaca iubirea cu personalitatea alfa?

Prima lectie din acest minicurs despre relatii o gasesti aici: Cele 5 crize ale relatiilor de cuplu

Lectia doi este aici: Cum sa te comporti la o despartire

Lectia 3 este in continuare:

In viata mea am ca oameni apropiati 2 categorii de oameni.

Prima categorie, cei care provin din familii sanatoase.

Cand zic familii sanatoase ma refer la familii care mananca impreuna la masa cat de des se poate, care au un plan impreuna ca familie, care au valori familiale ( si nu poti sa ai valori familiale daca nu ai mese in familie).

Membri ai familiei care se respecta si se iubesc. Ei bine, prietenii si prietenele mele care proveni din aceste familii ( destul de rare) au un anumit calm in abordarea vietii.

Nu sunt disperati si stresati cum sunt ceilalti. Au relatii foarte faine de cuplu si daca nu merg aceste relatii, stiu sa le incheie cu tact sis a caute ceva ce li se potriveste.

De obicei viata lor personala si cea profesionala se imbina foarte bine, sunt oameni profesionisti in ceea ce fac si au un sens al vietii , al misiunii lor in viata. Cu siguranta exista si exceptii insa in general, am putut sa observ acest lucru la oamenii din jurul meu.

Pe de alta parte, ceilalti, din a doua categorie, din care fac parte si eu, din familii dezbinate si crescuti de un singur parinte, de obicei de mama, au mari probleme si cu banii si cu relatiile interumane.

Multi dintre tinerii ce nu au avut parte de un mediu familial sanatos ajung la varsta adulta sa fie ingropati in datorii, dependenti de jocuri de noroc, de mancare, alcool, droguri, sex sau de ce nu, de toate la un loc.

Multi dintre ei sfarsesc singuri pana la urma din simplul motiv ca nu sunt capabili sa gaseasca si sa pastreze o relatie de cuplu sanatoasa.

Pe de o parte nu stiu sa gaseasca si sa pastreze o relatie, pe de alta partem chiar daca se straduiesc, atrag in viata lor persoane care le ingreuneaz asi mai mult existenta.

Foarte putini rezista si reusesc sa se autodepaseasca in privinta rezultatelor pe care le au in viata pentru ca pana la urma sa poata sa isi faca ordine in viata, sa aiba o viata personala si profesionala implinita.

Multi dintre oamenii acestia ajung rau dintr-un motiv simplu. Nu au un model despre cum sa traiasca mai bine. Nu au un model despre cum sa relationeze mai bine. Nu stiu cum sa relationeze cu o alta fiinta umana.

Asa cum iti spuneam mai devreme, oamenii din familii dezbinate si nesanatoase, ajung sa aiba relatii nesanatoase care se destrama. In familia mea, dragostea parintilor mei a durat 2 ani. Noroc ca insa se mai iubeau cand m-au conceput pe mine, intr-un ajun de Craciun ceea ce a facut ca eu sa ma nasc in septembrie.

Nici maica-mea si nici taica-miu nu stiau ce e aia relationare, afectiune, iubire.

Ceea ce a facut ca in “ familia mea” maica-mea sa fie hiper impulsiva si agresiva verbal, iar taica-miu un alcoolic hiper sensibil emotional.

Nu am putut sa am o relatie normala si sanatoasa cu parintii mei pana la varsta de 29 de ani.

Pentru ca abia la 29 de ani am inchis un capitol al vietii mele si am devenit suficient de puternic emotional, independent material, evoluat spiritual ca sa ma pot intoarce la parintii mei , sa ii aduc pe amandoi la un loc si sa stau impreuna cu ei si cu iubita mea la masa, in patru. La 29 de ani ai mei, trecusera 20 de ani de cand am stat toti 3 la masa ultima oara, ca familie.

Ramai alaturi de mine si mai urmareste-ma un pic. Ai sa vezi cum se leaga toate lucrurile chiar daca inca nu iti dai seama.

Problema mea mare pana pe la 20 de ani era ca eram un om foarte nesigur pe mine. Daca o fata pe care o cunoscusem de cateva zile nu imi raspundea la telefon, imediat mintea mea facea un scenariu ca fata asta face sex cu alticneva. Eram foarte sensibil si gelos cu toate ca de abia ce o cunoscusem pe fata asta. Sunam de 10 ori pana cand fata raspundea si imi zicea ca telefonul e la incarcat. Prea tarziu. Deja stia ca sunt un instabil emotional.

A durat ani de zile de practica, de studiu al psihologiei si de dezvoltare personala ca sa ajung sa fiu o persoana cu trairi sufletesti decente. Inca eram un salbatic.

Ceea ce eu inca nu stiam era ca sufletul meu, dupa 15 ani de suferinte, batalii si durere, era ciuruit.

Toata viata am vazut doar ca nu poti avea incredere in oameni, ca fiecare e pentru el, ca nu exista iubire ci doar atractie sexuala de moment care devine o iluzie a iubirii pentru a se procrea specia iar apoi oamenii se despart, isi fac copiii sa sufere si le dau povara suferintei sa o poarte mai departe.

Am vazut prieteni care isi pacaleau prietenii de o viata pentru bani, am vazut cum omul ajutat o viata intreaga de alt om ajunge sa ii fure nevasta, am vazut casnicii destramate din cele mai idioate motive.

Asta era lumea asa cum o stiam eu.

Mi-am jurat ca tot timpul voi pica in picioare si ca niciodata nu voi iubi o femeie mai mult decat ma iubeste ea pe mine. Eu niciodata nu ma voi implica in relatii pentru ca relatiile sunt pentru prosti care se plictisesc iar un barbat adevarat isi urmeaza visul si munceste calcand pe cadavre ca sa isi atinga scopul.

Era totusi un lucru pe care il simteam. Simteam ca masca sub care ma ascund, de barbat care nu va mai fi pacalit niciodata si care nu va suferi niciodata din iubire se ascund toate temerile, vulnerabilitatile si slabiciunile mele.

Aveam 27 de ani cand am cunoscut o fata psiholog cu care am avut o relatie de aproape 3 ani.

Partea interesanta vine cand vorbim despre lumile din care venim eu si ea.

Eu, un salbatic. Parintii divortati la 10 ani, lipsit de afectiune, crescut de bunici apoi revenit acasa la mama, de pe la 10 la 20 de ani tot pe strazi.  Modelul meu  parental era groaznic.

Nu stiam sa comunic, nu stiam sa ofer sau sa primesc afectiune, nu stiam sa fiu atent la nevoile altora.

Cu alte cuvinte eram un handicapat in relationarea cu alte fiinte umane.

La inceputurile facultatii am inceput sa studiez seductia si radeam la orice gand ca o femeie ma va putea tine pe mine intr-o relatie. Ma gandeam ca in cel mai bun caz o sa am o sclava nicidecum o partenera de viata.

Pe de alta parte, prietena mea venea dintr-o familie adevarata. In care toata lumea sta la masa ( ceea ce pentru mine era ceva exotic si rar) in care Craciunul si sarbatorile sunt un motiv de mare bucurie.

Ea era obisnuita sa nu ii lipseasca nimic, sa aiba tot timpul cu cine sa vorbeasca, mama era o buna prietena, fratele era peste tot cu ea, taica-su avea grija sa nu aiba nevoie de nimic. Putem spune ca a crescut lipsita de griji mari.

In momentul in care am am hotarat ca vom avea o relatie, am facut urmatorul pact:

Ca sa avem o relatie implinita, amandoi trebuie sa fim puternici. Daca unul din noi e slab si se agata prea mult de celalalt, relatia se duce naibii”

Ei bine, momentele in care ori eu ori ea am fost slabi au fost momentele de criza din relatia noastra.

La inceput, prietena mea habar nu avea sa ceara. Odata era bolnava si vroia putina atentie si afectiune.

Eu , salbatic fiind si neavand pe nimeni toata viata mea  sa ma intrebe daca imi lipseste ceva, evident ca nu stiam sa intreb. O lasam bolnava in pat si spuneam . “Ok, daca ai nevoiede ceva sa ma suni”, si plecam.

Apoi urma o criza de-a ei .

Ce nu intelegea ea era ca eu nu stiam sa am grija de altcineva si sa fiu atent la nevoile ei.

Dar am invatat.

La fel a invatat si ea sa ceara cand are nevoie de ceva, in loc sa astepte sa ii ghicieasca toti nevoile.

Prin astfel de moment am trecut de fiecare data cand si eu si ea invatam lectii noi.

Altadata am iesit in club. Eu la un moment dat, beat fiind, m-am hotarat sa plec. M-am ridicat, am anuntat “ eu plec “ si am luat o pe drum fara sa mai tin cont de altcineva. In mintea mea , ea vroia sa mai stea iar eu vroiam sa plec acasa si asa era cel mai bine.

Asa cum am mai zis, eram salbatic.

Ti-am spus aceasta poveste pentru ca vreau sa intelegi ca eu sunt foarte recunoscator prietenei mele pentru ca m-a invatat o lectie extrem de importanta despre cum sa relationez cu o alta fiinta umana.

Sunt o persoana mult mai buna decat eram inainte sa o cunosc si am o viata cu adevarat implinita. Adevaratele mele realizari umane si profesionale au venit abia in momentul in care am reusit sa imi vindec sufletul si fara iubirenu as fi reusit niciodata chiar daca faceam 10 mii de ore de terapie psihologica.

De aceea e important sa vorbim despre iubire.

Atat cat m-a ajutat prietena mea sa evoluez, in egala masura am ajutat-o si eu. Exista si cealalta jumatate de poveste. Asa cum eu am invatat de la ea sa relationez in mod sanatos cu o alta fiinta umana, ea a invatat de la mine sa fie puternica si independent.

Daca e sa rezum care sunt lucrurile pe care le poti invata de la mine as spune asa:

– Sa inveti sa ai relatii sanatoase cu oamenii din jur si sa iti gasesti si sa pastrezi o relatie de cuplu care te implineste din toate punctele de vedere

– Sa inveti sa fii o persoana puternica si independent, o personalitate alfa

– Sa fii o personalitate  alfa are o pereche alfa. Sa inveti sa gasesti si sa pastrezi o persoana alfa langa tine

– sa ai viata ta

– sa ai pasiunile si hobby-urile tale

– sa ai grupul tau de prieteni, anturajul tau, fara ca el sa iti afecteze relatia in mod negativ

– sa iesi sau sa nu iesi in oras chiar daca partenerul vrea altceva  si sa ii explici ca tu ai anumite nevoi

– sa inveti sa ceri, daca vrei sa primesti

– sa accepti ca sunt lucruri pe care cei din jur nu ti le pot da, nici chiar partenerul de viata

– sa faci tot posibilul sa fii o persoana independenta financiar

– sa inveti sa pastrezi ambele perechi de parinti AFARA din relatia ta.

Cea mai importanta lectie pe care vreau sa ti-o transmit este:

Invata ca si cum ai fi un copil mic. Lasa prejudecatile, presupunerile, convingerile. Numai presupune ca le stii pe toate si nu permite partenerului sa creada ca le stie.

Faptul ca am invatat in cele din urma sa am o relatie sanatoasa din toate punctele de vedere cu o femeie, si sa imi vindec efectiv sufletul, m-a ajutat sa rezolv problemele majore din viata mea.

Am reusit sa ma impac cu parintii mei si sa stau pentru prima oara cu ei la masa dupa foarte multi ani. Acum vorbesc foarte des cu ambii parinti, ne vizitam si stam ca niste oameni normali la o cafea. Realizarea asta mi se pare ca a meritat tot efortul si munca de dezvoltare personala.

Pe langa asta, vindecandu-mi sufletul de suferintele trecute am devenit capabil sa am relatii de prietenie mult mai bune, relatii cu partenerii de afaceri mult mai productive. Practic, aceste schimbari pe care le-am facut la mine s-au transmis in toate domeniile vietii mele.

Hai sa dezvoltam putin pasii de actiune:

1. Sa ai viata ta si visurile tale in viata pe care sa le urmezi

Da, intr-o relatie e foarte important sa ai planuri comune cu partenerul. Insa niciodata planurile comune sa nu indeparteze planurile personale. Pentru ca daca nu ai o viata a ta, un drum al tau in viata ca persoana, nu vei avea putere personala. Daca nu ai putere personala esti o persoana slaba si cine este fericit si implinit intr-o relatie cu o persoana slaba?

NIMENI.

Exista intr-adevar relatii in care unul mai puternic accepta un partener slab pentru ca poate sa faca ce vrea cu el. Dar am zis ” fericire si implinire” in relatie , iar in relatiile in care cel slab este asuprit si manipulat de cel puternic, nu are nicio legatura cu o relatie implinita si fericita.

Cand ai drumul tau in viata si ai si o relatie de cuplu implinita, planurile comune apar in mod natural si firesc. Nu e nevoie sa te fortezi. Cand ai un partaner de viata care simti ca te ajuta in drumul evolutiei tale si tu il ajuti pe el, pe langa iubire si atractie sexuala se va declansa si un sentiment puternic de respect si camaraderie daca pot sa ii zic asa, sentiment pe care il au oamenii ce lupta cot la cot cu provocarile vietii. Atunci, in mod firesc si natural, apar planurile comune ale unui cuplu.

Daca faci invers si vezi cuplul ca pe cel mai important lucru din viata ta, vei vedea cum intr-o zi nu mai poti sa il pastrezi pe cel de langa tine indiferent cat de mult manipulezi emotional sua santajezi. Atunci, cand ramai fara relatie , ramai fara TOT ce aveai. Si o iei de la capat, cu planurile tale personale pe care le-ai neglijat atata timp.

2. Sa ai pasiunile si hobby-urile tale

Cu totii avem nevoie sa intimitatea noastra. Fiecare are felul lui de a se relaxa si detensiona dupa o zi incarcata. De aceea e foarte important sa avem pasiunile si hobby-urile noastre pe care sa ni le respectam in cuplu. Daca nu apuci sa te descarci emotional si sa te relaxezi facand acele activitati care iti plac tie, se va aduna si mai multa tensiune care se va descarca cu tot negativismul asupra relatiei tale.

Mie imi place sa ma uit la desene animate, prietenei mele nu. Uneori am nevoie sa ma pun singur in fata calculatorului si sa ma uit la desene. Ma relaxeaza si ma distreaza.( Pinguinii din Madagascar sunt printre favoritele mele acum)  Prietenei mele ii place sa se uite la un serial lung si plictisitor pentru mine, In Therapy, despre un terapeut care are diverse cazuri si le rezolva. Tot serialul e in cabinet la terapeutul asta. Sunt deja 100 de episoade si pe mine ma plictiseste, asa ca si ea se uita singura.

Am dat un exemplu minor insa in toate aspectele vietii e important sa stim ce putem face impreuna ca si cuplu si ce facem separat.

Cand amandoi perteneri din cuplu sunt impliniti , relatia e mult mai frumoasa.

3. Sa ai grupul tau de prieteni, anturajul tau, fara sa iti afecteze relatia

Cea mai mare greseala pe care o fac cuplurile e ca isi neglijeaza prietenii in momentul in care intra intr-o relatie.

De multe ori, o prietenie veche care poate s-a nascut in copilarie, e mai valoroasa decat relatie de cuplu care poate sa nu mai fie intr-o zi. O prietenie adevarata e pe viata.

Multi oameni isi neglijeaza prietenii doar ca sa alerge la ei disperati cand raman singuri si partenerul i-a parasit.  Niciodata sa nu cedezi presiunilor de a renunta la prieteniile tale de dinaintea relatiei. Daca iti parasesti prietenii cand ai o relatie dai dovada de slabiciune si lipsa de caracter. Lipsa de coloana vertebrala. Si asta e doar un semn ca ori vei fi un sclav sau sclava in relatie ori vei suferi in viitor intr-o forma sau alta pentru ca cine intoarce spatele prietenilor nu sfarsteste bine.

4. Sa iesi sau sa nu iesi in oras chiar daca partenerul vrea altceva  si sa ii explici ca tu ai anumite nevoi

Uneori se intampla ca unul din parteneri sa fie obosit, sa nu aiba chef sau 1000 de alte motive ca sa nu iasa din casa.

Celalalt partener arde de nerabdare sa iasa din casa. De aceea e important punctul de dinainte, cu prietenii. E absurd sa obligi partanerul sa iasa cu tine doar pentru ca aveti o relatie si ca asa trebuie, sa iesiti impreuna.

La fel cum e absurd sa pui pe cineva sa se uite 2 ore la desene animate ce nu ii plac.

Faptul ca fiecare poate sa iasa si singur este o garantie a calitatii pentru o relatie de cuplu. Cine iis imagineaza ca o relatie de cuplu inseamna ” facem totul impreuna ” urmeaza sa sufere niste dezamagiri majore. Omul se naste singur si moare singur. Si uneori are nevoie sa faca lucruri singur indiferent de cat de mult isi iubeste partenerul.

  1. Sa inveti sa ceri, daca vrei sa primesti

A inceput ca o gluma:

” Vreau sa rup ciorapii astia faini de pe tine pentru ca ma exciti”.

” Bine, dar imi iei alte 3 perechi”.

” Ok, iti iau”

Este atat de simplu sa primesti in momentul in care inveti sa ceri.

Auzim zilnic ” comunicarea e foarte importanta in relatie” . Ei bine, comunicarea incepe cu abilitatea de a cere ceea ce ai nevoie.

Lucrurile devin atat de simple si de frumoase cand ambii parteneri stiu sa ceara incat doar abilitatea asta poate face relatia cu mult mai frumoasa si implinita.

6. Sa faci tot posibilul sa fii o persoana independenta financiar

Calitatea relatiei este data si de relatia financiara dintre cei doi parteneri. Nu e nicio problema sa fii sarac la inceput. Iubirea si atractia nu au legatura cu lucrile materiale.  Insa cand incepi sa ai o relatie de cuplu si ramai in acea relatie, asa cum ziceam, in mod natural incep sa apara planurile comune. Daca unul din parteneri munceste mai mult si celalalt o freaca mai mult, exact ca si intr-o asociere in afaceri, cel care muneste mai mult isi da seama de asta si va cere drepturi mai mari. Si e normal sa fie asa.

Apoi incep certurile.

Unul a muncit dar celalalt l-a sustinut. Cu cat a contribuit fiecare? Aceste discutii se termina tot timpul rau pentru cel putin unul din parteneri.

De aceea e foarte important ca intr-un cuplu fiecare sa se gandeasca sa produca bani ca si cand de maine ar fi singur. Tu daca maine ai fi singur, ai putea sa ai grija de tine? Asta e intrebarea pe care trebuie sa o avem tot timpul in minte.

Nu uita ca nimeni nu poate avea grija de tine decat tu. Daca esuezi in aceasta misiune, de a avea o relativa independenta financiara, risti sa umpli randurile celor parasiti si saraciti dupa o relatie de cuplu.

7. Cel mai important principiu al personalitatii alfa intr-o relatie de cuplu

In afara de aceste principii de mai sus, mai e unul universal.

Sa faci sport, sa mananci sanatos si sa te ingrijesti astfel incat si daca se intampla cel mai rau scenariu, sa fii parasit fara ca tu sa ai vreo vina aparenta, sa stii ca tot timpul vei gasi un partener de calitate fara probleme, ca vei avea de unde alege.

Pentru ca esti o personalitate alfa.

Daca ai alte principii pentru o relatie implinita, te rog sa le spui intr-un coment mai jos. Orice feedback ai, e binevenit si il voi citi cu atentie.

Iubirea si atractia sexuala nu sunt un mister, o fantezie in capul nostru sau ceva ideal. Sunt niste lucruri foarte reale si practice.

Doar ignoranta si lipsa de educatie te face sa nu cunosti iubirea, relatiile si atractia sexuala astfel incat ele sa iti aduca implinire si satisfactie.

Lasa-mi un comentariu cu alte principii care crezi ca ar face o relatie sa fie una extraordinara.

Nu uita ca in orice haita exista perechea alfa

Pera Novacovici

 

 

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

29 de răspunsuri

  1. ciaooo,relatia mea este inca virtuala,spirituala este de suflete pereche ,functionam prin telepatie si normal ca vrem sa implinim sa ne unim trupurile si sufletele ,este ceva magic doar daca ai o rel cu d zeu poti intelege ,singura nu am reusit ,pt mine asta este principiul iubirii asa am gasit eu iubirea asa m am analizat pe mine si am simtit ce este al meu asa cum sant eu si nu ma insel am testat asta .fiti voi insiva asa cum va simtiti cel mai bine si nu cedati ,alaturi de d zeu drumul la fericire este sigur.va doresc multa iubire .

  2. Felicitari pt articol, ma regasesc in multe aspecte din el si din tine. Iti multumesc pt ceea ce faci..deoarece citid ceea ce publici tu…am reusit sa imi pun cap la cap niste ideei personale si sa imi trasez niste scopuri. Cand o sa am timp o sa iti spun si eu o poveste…care in ultimul timp traieste si cu ajutor din partea ta!

  3. Ai foarte mare dreptate, de la categoriile de oameni, pana la ce sa faci intr-o relatie. Si parintii mei s-au despartit cand eram mica, deci stiu cum e…

  4. hai sa-ti spun si eu o poveste… este vorba de o relatie ce s-a consumat in urma cu cativa ani, mi-am adus aminte de ea, pentru ca la un momentdat ai pomenit tu ceva de „iesitul” din casa singur. pe scurt s-a intamplat cam asa, eu fiind mai tot timpul plecat, nu aveam nimic impotriva ca prietena sa iasa in oras cu grupul ei de prieteni, ieseam impreuna din cand in cand, asa ca nu puteam spune, din punctul meu de vedere, ca o neglijez si bineinteles ca inevitabilul s-a produs… si din partea ei ar fi fost ok daca ne tinea pe amandoi. sunt multe de zis, dar pe scurt, asta mi-a adus aminte articolul tau, a nu se intelege ca mai sufar acum, atunci normal ca a picat cerul pe mine si nu de bucurie, iti dai seama, dar am trecut peste asta!

  5. Daaa Pera, ai dreptate! Se pare ca trebuie sa fim multumiti de noi insine ca sa putem fi normali intr-o relatie. Eu sunt mai norocoasa ca tine 🙂 Parintii mei glumesc si rad impreuna chiar si dupa 30 de ani de casnicie. Sper sa avem toti acelasi ‘noroc’ Multumesc pt articol:)

  6. Felicitari pentru articol, foarte bine structurat si coerent 🙂
    Respectul mi se pare cel mai important, daca nu exista mi se pare ca pot aparea multe din problemele de mai sus, iar comunicarea cum ai spus si tu e pe locul doi la mine..
    Serialul la care se uita prietena ta e in treatment, m-ai facut sa rad, adica mi-am dat seama ca chiar nu iti place 🙂
    Felicitari pt articol >:D< Have the life that you want!

  7. Pera draga te citesc de mult cu mare interes. E frumos ce faci pentru cei ce aleg sa abandoneze ignoranta si sa evolueze. Personal, m’ar ajuta foarte tare un articol secial pentru un parinte alfa SINGUR.Multumiri pentru tot ce faci.Succes in continuare!

  8. Felicitari pentru articol. L-am citit cu vadit interes la fel cum citesc si articolele Andreei Papp. Va multumesc pentru ca existati. Chiar m-ar interesa si pe mine un articol despre un parinte alfa singur pantru ca peste putin timp voi divorta si voi avea nevoie. Lipsa de iubire in casnicie m-a adus in aceasta situatie iar cu ajutorul vostru voi reusi sa fac ceea ce este mai bine. Va doresc mult succes!

  9. buna Pera,
    Am citit cu o nemaipomenita placere articolele tale si ai intru-totul dreptate.
    Si eu am crescut doar cu un sigur parinte de la 8 ani pentru ca asa a fost sa fie ca mama sa se stinga din viata… sunt sigura ca m-a afectat si m-a slabit ca si caracter din unele puncte de vedere dar din altele m-a intarit.. am avut o relaltie de 3 ani jumate in care pot spune ca am evoluat amandoi si am invatat inconstient in mare parte toti pasii pe care i-ai enumerat in articol.. inca mai avem mult pana la implinire,dar din cauza certurilor adunate partenerul meu de viata a decis ca vrea sa invete sa traiasca singur din toate punctele de vedere.nu o sa fiu falsa vreau sa ne impacam (despartirea este recenta) dar vreau si regret ca nu sunt pregatita sa trec mai usor peste asta.
    Multumesc ca existati tu si Andreea!

    1. Buna Lory ,
      Am postat si eu un comment mai sus si am vazut si ce-ai scris tu .
      Imi pare rau ca te-a parasit cine-o fi , insa iti atrag atentia ca o parte din vina o ai si tu .
      Daca esti o femeie de conflict si certareata – nu stiu , dar majoritatea sunteti asa – trebuie sa te schimbi .
      … Altfel o sa traiesti singura de aici inainte , intrucat si alti potentiali viitori „iubiti” or sa fuga de tine cu viteza maxima ; nu vor mai accepta mizerii din partea ta , nemaiexistand un trecut comun de cativa ani si nici o anumita inertie care sa-i faca sa ramana cu tine impotriva vointei lor – asta numai de ” dragul trecutului ” sau din frica de schimbare .

  10. Eu am o relatie stabila cu sotul meu de multi ani, insa el a fost dispus sa ma sustina de la inceput, pentru ca aveam nevoie de asta datorita traumelor din adolescenta. Am inceput sa-mi vindec traumele si acum vreau sa-mi gasesc puterea mea interioara, partea mea puternica si independenta. In acelasi timp ii dau lui sansa de a-si canaliza energia in a face ceva pe plan financiar pentru noi, nemaitrebuind sa ma sustina pe mine emotional mereu.

  11. Buna, foarte faine articolele tale. As avea o rugaminte: poti sa imi spui exact cum se numeste serialul la care se uita prietena ta si pe ce site il vede?? Multumesc anticipat si spor!

  12. Frumos articol . Bravo !
    Eu unul sunt de acord cu ce ai scris mai sus , ma regasesc in cuvintele tale si in acelasi timp imi redeschid ochii si mintea.
    Multumesc !
    Un an 2014 cu multe impliniri si sanatate iti doresc : la fel si cititorilor tai !

  13. Un articol interesant. Iti urmaresc postarile pe fb si le consider utile. Am nevoie de un sfat din partea ta si as aprecia daca as putea sa iti scriu un E-mail. Povestea mea se aseamana cu a ta, de aceea cred ca ai fi in masura sa imi dai o mana de ajutor. Multumesc

  14. Dupa 12 ani in viata mea a reaparut „sufletul pereche”.Acum sunt casatorita de 5 ani si avem si un copil.Nu vreau sa afectez in niciun fel casnicia. Uitasem iubirea adevarata aproape definitiv….imi mai aduceam aminte de el cand si cand…nu-l vreau in viata mea..dar in acelasi timp sufar…Pera da- mi un sfat!

  15. Vreau sa incep cu afirmatia ca articolul tau este foate bun,si scoate in evidenta 95% din toate lucrurile ce trebuie luate in seama cand ai o relatie matura si nu doar una de dependenta fizica.

  16. Foarte frumos si bine punctat articolul. Ma inspiri de fiecare data cand citesc un articol de-al tau. Am avut multe de invatat din el.Chiar daca dupa casatorie cei doi devin UNA, nu inseamna ca trebuie sa isi piarda identitatea. E foarte important, asa cum spui sa aiba si planuri comune, dar sa nu se uite pe ei ca individualitate.
    Cu respect, (o eleva a blogului tau)
    Fanica Rarinca
    http://fanautodidact.ro/wp

  17. hey…eu consider ca pentru a avea o relatie sanatoasa, partenerii trebuie sa aiba incredere unul in celalalt. chiar nu incepe cu toata incredera din lume, aceasta se castiga pe parcurs.la fel de important este ca fiecare sa fie `el`, sa nu pretinda ca e ceva ce nu e, pentru ca la un moment dat, isi va arata adevarata fata si toata incredera castigata se va pierde. in legatura cu familiile nesanatoase…chiar daca unii copii, viitori adulti, vor fi afectati de ceea ce se petrece in familiile lor, vor incerca sa fie tot ceea ce parintii lor nu au fost.si vor cauta ca viitoarea lor sa nu treaca prin ce au trecut ei. imi place cum scrii.mult succes!

  18. articolul tau si mai ales anumite pasaje ma duc cu gandul la tata care imi spunea ca eu nu ma voi marita ci ma voi insura e f dificil sa explici unui vorbitor de alta limba diferenta de nuanta dintre cele 2.nu am raspunsuri la toate intrebarile dar nu stau sa ard gazul de pomana …

  19. La voi…dupa nu stiu cati ani 3.4. ..dar la mine dupa aproape 5 ce dreacu sa mai zic ? :)) va spun decat atat. viata trece,cu s-au fara! … i-ar daca vreti altceva…. „fata`nainte,bratele drepte,privirea`n fata…si totul merge mai departe!!!” in cazul in care se reuseste sa fie `un dezastru`total !!! :))) (Inceputul e mai greu, sfarsitul intodeauna v-a fi tragic) :))))))

  20. relatia mea a esuat,dar cu ajutorul tau si a unor exemple date aici pot privi cu capu sus …o sa incerc sa indrept greselile petrecute in trecut si sa remediez problemele cand ajung in tara..

  21. Născută în septembrie, studentă la psihologie și o poveste uimitor de asemănătoare.
    Îmi place ce scrii, bravo!

  22. Foarte utile toate articolele tale, in functie de „mood”as putea spune:)
    Chiar ma gandeam la un alt principiu f important: Sinceritatea fata de tine si de el pe care-l iubesti. Din pacate traim in secolul vitezei, unde oamenii sunt grabiti sa faca bani, calca peste cadavre si principii pt a-si atinge scopul si de aici apar problemele in relatiile cu cei din jur pt ca ajung sa fie singuri.
    Cam asa ceva si eu din pacate sunt in pctul de a alege: partenerul sau banii?
    Pentru a fi impreuna cu partenerul trebuie sa ma mut in alt oras, asta inseamna sa las tot si sa svhimb job, etc. Cam grea decizia, insa as face-o daca as avea incredere ca nu ma va dezamagi pe viitor…
    Nu si cumva un manual pt viata?:))

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.