Daca ignori unul din aceste 6 domenii te asteapta o suferinta uriasa

Asa cum iti spuneam, exista 6 domenii mari in viata care joaca un rol decisiv in calitatea vietii noastre si in fericirea noastra generala.

Trei din aceste domenii sunt evidente si fara vreun anumit studiu.

–         Banii

–          Sanatatea

–          Relatiile/iubirea/sexul

In urma chestionarului pe care l-am facut pe Personalitate alfa au reiesit clar cele 3 domenii ca fiind domeniile majore in care oamenii au probleme urgente si foarte dureroase.

Totusi, supriza pentru mine a fost cand am descoperit ca mai exista 3 domenii despre care nu se vorbeste prea mult si care au o importanta la fel de mare ca si celalalte domenii sau chiar mai mare in cazul unor anumitor persoane.

Persoane care au spus ca nu au probleme legate de bani ( desi poate nu erau bogate), persoane care nu aveau probleme de sanatate sau relationare si iubire dar care au spus ca au probleme in urmatoarele domenii:

1. Descoperirea vocatiei. Desi nu a fost chiar o mare surpriza si banuiam ca exista oameni care vor sa isi descopere vocatia, totusi, in urma chestionarului meu, sunt foarte multi oameni care sufera din cauza ca fac ceea ce nu le place si nu se simt impliniti. Oameni care ar vrea sa aiba o idee mai clara asupra scopului lor in viata

2. Socializarea. Suprinzator de multa lume a scris ca marea problema cu care se confrunta in viata este SINGURATATEA. Ce ciudat , nu? Intr-o lume in care suntem tot mai inconjurati de oameni, ne simtim tot mai singuri. Era un studiu in statele unite in care oamenii erau intrebati cati prieteni au. Cand s-a facut media a iesit ca fiecare american are in medie 0,5 prieteni.

3. Psihologic. Foarte interesant a fost sa descopar ca oamenii sunt constienti de problema psihologica pe care o au. Fie ca spun ca le lipeste increderea in sine sau au anumite dependente, sau sufera de depresie. Oamenii au stiut care e problema iar asta e primul mare pas pentru rezolvarea ei .

Bun.

Domeniile pe care ti le-am enumerat creaza oamenilor probleme mari si urgente.

Oamenii care aau probleme cu banii, ori sunt ingropati in datorii, ori traiesc de la o zi la alta ori au alte probleme foarte dureroase si urgente.

Oamenii care spun ca au probleme un sanatate, ori sufera de o boala ori au pe cineva drag din familie care sufera de o boala, si vorbesc de boli grave, cronice sau incurabile care scad calitatea vietii si a bolnavului si a celor din jur care il ingrijesc.

Oamenii care sufera din iubire, ori nu pot sa aiba o relatie cu o persoana de sex opus, ori sunt in divort si au copii, ori au trecut prin mari dezamagiri si suferinte.

Oamenii care nu isi cunosc vocatia, se trezesc in fiecare zi cu gustul amar ca fac ceea ce nu le place iar asta le distruge sufletul in fiecare zi, cate putin.

Oamenii care sufera din cauza socializarii si spun ca sunt singuri, au scris ca si-ar dori sa le sune telefonul  si sa auda vocea unui prieten sau a unei prietene, iar asta nu se intampla niciodata.

Oamenii care sufera din cauze psihologice, sunt blocati in existenta lor, nu mai pot evolua si nu pot sa simta fericirea din cauza unei probleme care persista poate de ani de zile.

Asadar, aceste 6 mari domenii pe care ti le-am spus, nu sunt probleme trecatoare sau banale ci reprezinta tema centrala a existentei oamenilor.

Durerile si suferintele cele mai mari provin din unul din aceste domenii sau poate chiar a mai multor in acelasi timp in viata unui singur om.

In urma rezultatelor acestui chestionar m-am pus pe treaba.

Primul lucru pe care l-am implementat a fost un program pentru descoperirea vocatiei la care inscrierile au inceput de cateva zile. Daca nu te-ai inscris inca o poti face gratuit cu o adresa de email: http://www.personalitatealfa.com/vocatia/

Apoi, legat de relationare, iubire si sex avem site-urile pe care poate le stii deja:

Pentru barbati: www.artaseductiei.ro

Pentru femei : www.stilultau.com

Urmeaza saptamana ce vine un nou program, despre cum sa faci bani online si cum sa iti incepi o afacere online cu resurse minime si rezultate maxime. Inscrierea va fi tot gratuita si va avea acelasi model ca si programul de descoperire a vocatiei.

Prin aceste masuri, am reusit sa ating 3 din cele 6 mari domenii.

Mai raman sanatatea, socializarea si psihologia. Adevarul e ca desi toata munca mea este defapt psihologie, nu m-am ocupat niciodata in mod profund doar de aspectele psihologice.

In acest moment,  exista un domeniu, care se cheama NLP si care se ocupa exclusiv de domeniul psihologic al vietii noastre. Iti pot recomanda pe prietenul meu Marius Simion care face parte din echipa mea si care are site-ul www.nlpmania.ro

Sau te pot invita la cursul de NLP care se desfasoara in Timisoara si Bucuresti. In Bucuresti primul modul incepe in 12 noiembrie iar in Timisoara deja a fost primul modul. http://www.personalitatealfa.com/blog/nlp-practitioner/

Asadar, in acest moment putem spune ca acoperim 4 din 6 domenii.

Mai raman socializarea si sanatatea si ma gandesc la solutii.

Te rog la sfarsitul acestui articol sa imi spui daca urgentele si nevoile mari din viata ta se afla in aceste 6 domenii sau exista alte domenii in care ai probleme mari .

Parerea ta ar fi o contributie mare la tot ceea ce facem noi in aceasta comunitate, impreuna, incercand sa ne ajutam unii pe altii.

La sfarsit vreau sa iti las o poezie scurta si foarte frumoasa a lui Tudor Argezi. Multam Adina , imi place foarte mult :

„Fă-ţi datoria până-n capăt, bine.

Sînt datorii şi ţelul şi povara,

Fie că mângâi omul, fie că-i aperi ţara

Şi-aşteaptă ceasul tău.

Că vine!

Nu-ţi fie teamă, alta nu-i menirea,

Că te codeşti, mişel sau înţelept,

Ţine nevrednicilor crâncen piept,

Că porţi în tine toată omenirea.

Ai luat de jos poveri. Ţi se cuvine.

Şi te mai cere una. Nu-i nimic. E grea.

Ţi-e cârca plină, ia-o şi pe ea

Şi-aşteaptă-ţi şi sfârşitul cu fruntea sus.

Că vine!”

Un lucru care te poate ajuta mult, chiar acum, este cartea mea Personalitate alfa – descopera comoara ascunsa din tine. Afla ce contine si comanda aici: http://www.personalitatealfa.com/blog/comanda-cartea-personalitate-alfa/

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

46 de răspunsuri

  1. Salve, Pera! Domeniile mele le-ai acoperit. Altele nu am, ba mai mult, incerc din rasputeri sa rezolv problemele pe cele deja (minore dar) existente. Eu sunt in fericitul caz al omului ce nu se plange si actioneaza.
    Am un singur feeling negativ cand te citesc pe tine, pe Andreea, Nico, Oana, Marius, intreaga voastra echipa … Stiu ca puteam sa fac si eu parte. Ati inceput faculta de psiho (2004) cand eu incepeam o alta (desi imi doream foarte mult sa fac psiho) din motive financialre. Acum sunt prea departe ca sa ma pot alatura voua … Dar niciodata nu e tarziu sa-mi implinesc visul, huh? Poate urmandu-va exemplul imi cladesc propriul sistem pe taramuri straine …
    Poate, cine stie? Zic "poate" pentru ca nu mi-am descoperit (inca) vocatia (si mi-e rusine). Insa a face ceea ce voi faceti este unul din domeniile vizate 🙂
    S'auzim de bine!

  2. Salut Pera. Eu am o mare problema cu time-management-u . Adica imi propun in fiecare zi sa fac 3/4 lucruri si tot timpul imi scapa 1 sau 2. Pur si simplu nu stiu cum sa le gospodaresc asa bine. Vreau sa fac si sport (acuma ca bine iarna probabil undeva intro sala ceva), sa si desenez, sa si citesc si sa scriu (unde mai pui scoala). Si daca ai avea ceva material despre Time Management ar fi super! Mersi anticipat

  3. mda… cele mai mari probleme ale mele sunt banii, relatiile de sex/iubire, descoperirea vocatiei si cele de socializare…
    Abia astept sa imi descopar vocatia in urma programului tau de descoperire a vocatiei si astept sa incep si programul pt afaceri online 🙂

  4. Buna Pera,
    Ar fi cateva lucruri care trebuiesc rezolvate in viata mea.
    Primul la care ma gandesc e iubirea, vreau sa fiu cu persoana pe care o iubesc. al doilea ar fi banii. Ar fi vocatia pentru ca desi am o slujba care imi place la nebunie am un sentiment aiurea ca mai e ceva.
    Ar mai fi timpul, am sentimentul ca nu reusesc sa fac destul, ca e prea mult de facut, de citit.
    si ce ma enerveaza foarte tare e ca uneori nu reusesc sa ma concentrez pe un anumit task, apar o gramada de lucruri care ma intrerup si intarzii.
    M-am inscris si eu in programul tau de descoperire a vocatiei si sunt tare nerabdatoare sa vad ce iese.
    Ma bucur enorm ca exista oameni ca tine care ne pot ajuta pe noi cei cu probleme existentiale 🙂

  5. toate aceste domenii sint importante, se leaga unul de altul si formeaza un tot.
    si cum nu le poti avea pe toate, tocmai de aceea viata este o contiunua cautare si lupta.

  6. Buna.
    Abia astept sa citesc la voi despre cele 6 domenii pentru ca da…si eu ma mai gandesc uneori la anumite lipsuri. si dupa cum spunea o cititoare mai sus, ar trebui tratat subiectul timpului. Eu am o problema cu el ca simt ca trece prea repede fiind mereu pe fuga 🙂

  7. fiecare domeniu isi are rolul si importanta lui, este ca o rotita dintr-un angrenaj.
    tocmai de aceea pentru a ne simtii impliniti tindem sa le acoperim pe toate.
    e cam greu….

  8. Buna Pera si-ti multumesc ca existi!Sper sa am puterea si resursele necesare sa merg alaturi de voi pina la capat.
    Cele doua mari probleme ale mele sunt intr-adevar enumerate de tine iar pentru cea mai impotanta zic eu am si facut primul pas inscriindu-ma in programul pentru descoperirea vocatiei(simt ca pot sa fac mai mult si vreau sa fac)iar cea de a doua problema sunt banii care din pacate sunt un factor important pentru a face ceea ce vreau cu adevarat.
    P.S. Versurile sunt intr-adevar bine plasate.Multumesc si sper in succes!

  9. Nu e nevoie sa fi vizionar ca sa vezi/anticipi aceste rezultate.
    Omul din nastere este … o problema 🙂 o fiita care tot timpul se plinge si e nemultumit cu situatia lui respectiv cu el insusi.
    Exceptiile sint mai degraba … regula. Mai rar intilnesti un om care zice ca e implinit, ca si-a descoperit vocatia, ca are o viata sexuala implinita (cu sau fara familie) si ca are bani. Bineinteles ca sint multe pasari ale paradisului care nu ar recunoaste adevarul din cauza ca si-ar pierde image-ul 🙂
    Clar ca se poate vorbi frumos … "din exterior" dar pot sa va asigur ca nici eu nu sint altfel.
    Si eu ma intreb la fel ca si voi, care-i vocatia mea. Si asta nu de azi sau ieri, ci de cind eram la scoala. Unii cauta o viata intreaga fara succes, exceptiile o gasesc repede si se axeaza pe ea. Dar poate asta le aduce neajunsuri in iubire.
    E greu sa gasesti un echilibru … daca se poate vorbii despre asa ceva pt. ca majoritatii le lipsesc aproape toate: bani, vocatie, sanatate, iubire samd
    @marius
    incearca sa privesti invers. nu-ti bate capul ca nu ai reusit totul.
    la sfirsitul zilei spune-ti: mamah! azi am reusit totusi sa realizez 2 din cele 3 obiective desi mi-a fost greu 😉

  10. ceau Pera! ai acoperit domeniile si pentru mine in care nu sunt implinit,la bani tre sa mai lucrez ,la realtie si iubire,si la descoperierea vocatiei…aicea vreau sa ma antrenez sa fiu implinit astept toate informatiile si tot ce imi trimiti sa ma pun pe treaba..

  11. ceau Pera!si la mine ai acoperit toate domeniile si intr-adevar ce m-ar interesa cel mai mult in viata asta e sa imi gasesc rostul,vocatia,rolul existentei mele ca si multi altii.astept in continuare articole din partea ta sunt interesante si mereu poti afla ceva bun din ele.multumesc anticipat

  12. Draga Pera,
    eu ma confrunt cu o problema destul de mare de relationare. A fost o relatie in care m-am uitat pe mine si acum incerc sa ma agat de orice imi este cu putinta sa ma regasesc, eu, pe mine. Decizia am luat-o: Eu, inainte de toate, desigur nu reusesc intotdeauna. Planul meu este: cine sunt si pentru ce am fost data sa fiu in viata prezenta (vocatia). Sunt sigura ca odata ce revin la mine, ceva se va deschide in drumul meu si lucrurile vor incepe sa vina mai usor catre mine printre care si aspectul financiar.In ultima vreme am o stare de confuzie si teama profunda in luarea unei decizii, (in general am dificultati in luarea deciziilor), cea mai puternica de exemplu: socializarea. Desi in cuplu, ma simt foarte singura. Iar daca vreau sa ies din aceasta relatie in care iubesc partenerul si-i doresc tot binele pentru ca stiu ca dincolo de critici, judecati, devalorizare, etc. exista o suferinta si mai mare in sufletul acestuia si nicidecum ca este o persoana rea…constat ca imi este foarte greu sa o fac. Panic la aceasta idee desi am luat deja actiuni impartasindu-i ce simt, la ce ma gandesc (sa plec) si care este nevoia mea – de a ma regasi pe mine. Poate este normal sa simt asta…? Probabil. Insa caut inca raspuns pentru un oarecare echilibru interior. Stiu ca este vorba despre un grad f. mare de dependenta la mine, izolare de asemeni. Si totusi vreau sa incep sa traiesc, nu numai sa exist.
    ?
    Hum, uite scriindu-ti ma linsitesc, pot incepe cu primul pas – vocatia- apoi sper sa fiu suficient de deschisa la viata sa primesc ce imi ofera in aspectul sociabilizare…cine stie poate chiar si el, prietenul meu, asteapta sa cresc si eu odata. Anyway, daca iti vine o inspiratie in legatura cu ce ti-am scris, te rog impartaseste-mi-o.
    Multumesc pentru prima tema ce mi-o oferi, o iau ca inceputul noului meu drum.

  13. Salut!
    In mod sigur cele 6 domenii acopera principalele probleme cu care ma confrunt, si pentru asta am inceput sa iau masuri.
    O problema ar fi timpul alocat dobandirii abilitatilor in domeniile cu probleme.
    Cu siguranta ca majoritatea dintre noi avem lipsuri in 2,3,4 sau chiar toate 6. Se pune intrebarea cum alocam timp pentru toate astfel incat sa ne putem dezvolta si sa facem progrese in fiecare.

  14. Probleme emotionale ar fi legate de socializare si relatii, dar si problemele in vocatie si bani care merg mana in mana, desi deja fac ceva in privinta asta, presupun ca trebuie luate in ordinea prioritatilor.. 🙂

  15. Din punctul meu de vedere, as zice ca nu toate cele sase puncte sunt acoperite 100%, dar ma straduiesc. Banii, dupa ce am invatat ca daca esti evaluat doar in functie de cantitatea banilor, am avut o mare dezamagire, pentru ca ma intrebam: si restul, valoarea personala interna chiar nu inseamna nimic? Acel univers interior pe care il cladesti cu trairile si cu educatia ta personala, poate fi echivalat sau sters cu o suma de bani? Am avut dezamagirea sa vad ca a fost o perioada in care nu contau exact aceste valori interioare: banul stersese nu numai granite de gandire, stersese valori. Astfel incat nu am mai pus pret pe ban la fel ca inainte. Da este necesar banul, dar nu imi fac din el o obsesie, ci imi propun mereu sa am cat sa traiesc decent.
    Sanatatea, aici cred ca toti am invatat ca daca nu este sanatate, nu poti sa iti realizezi nimic din ce ti-ai propus, deci aici am grija sa o intretin, dar un psihic fortificat si multa veselie, este ceea ce ajuta corpul sa nu se inbolnaveasca, sau sa treaca mai repede peste boala. Iubirea… acesta este un element al naturii: vine si pleaca. Ramane doar ca fiecare sa stie cum sa se bucure de acest element si cand sa inteleaga ca a trecut asemenea anotimpurilor… si stie fiecare ce simte cand vede trecand inca un anotimp… desi nu ar vrea sa treaca… dar invatam sa mergem mai departe. Iubirea se mai poate si transforma fie intr-o mare prietenie, fie intr-o mare amaraciune, dar posibilitatile sunt de fapt mai multe. Depinde de modul in care intelege fiecare sa iubeasca… dar in mod cert este ca toate fiintele au nevoie de iubire. Mai trist este cand oamenii uita de iubire, de suflet, de sentimente atunci cand au o legatura intima cu cineva. Se spune ca se experimenteaza, dar dupa parerea mea a avea legaturi intime cu cineva fata de care nu simti nimic sau care nu simte nimic pentru tine, este ca si cum te-ai culca cu un bustean, cu o matura, cu orice care nu are ce darui, si spre care nu ai ce darui. Ma rog, este punctul meu de vedere. Dupa parerea mea insa un om puternic este cel care reuseste sa isi infranga latura animalica din el, astfel el reusind sa evolueze, dar asta este doar parerea mea.
    Socializarea, da la socializare insa recunosc ca si eu am ceva probleme in sensul ca daca sunt intr-un mediu socializez cat de cat, dar am retinerile mele, am limite de a crede in sinceritatea unor persoane, poate unde a fost un timp in care credeam in puritatea si corectitudinea tuturor, si au dovedit ca nu nu toti meritau acea incredere pe care le-o daruisem. Deci vreau si cred ca as putea socializa, dar imi este teama de caracterul oamenilor. Si inca o problema ar fi faptul ca ma blochez in comunicare, nu pot sa spun fata de prea multa lume ceea ce gandesc (acum este o premiera, dar oricum, scriu in acest moment, si nu vorbesc, deci pot sa spun ce vreau sa comunic, deci imi este mai usor).
    Iata deci ca mi-am identificat si problema psihologica.
    In privinta vocatiei…mai caut… desi ma intreb daca exista o singura vocatie in viata unui om sau exista posibilitatea sa fie mai multe vocatii pe care sa le banuiesti, sa le intuiesti, dar care sa se desluseasca doar intr-un anumit moment al vietii, si anume doar cand eul nostru interior ne impinge sa facem ceea ce nu am crede ca suntem in stare… Eu am avut impresia ca vocatia mea este de a fi o sotie si o mama perfecta. Cred ca nu este de ajuns pentru implinirea mea personala, pentru ca ceea ce speram am definit si am realizat, dar simt ca a mai ramas loc pentru ceva anume pentru mine, asa incat inca mai imi caut o vocatie care sa ma completeze, sa spun: da acum pot sa spun ca am realizat si am dat lumii tot darul pentru care mi s-a ingaduit sa ma nasc spre realizarea acelui "ceva" pe care nu-l definesc inca, dar sigur tine de o calitate interioara, pe care poate nu am "citit-o" indeajuns. Sau poate vocatia mea o fi intrunul din visele mele pe care l-am avut vreodata, si de care am uitat, ramanand ca sa imi reamintesc care era acel vis. Principalul este sa ma mai cercetez in interiorul meu.
    Si cred ca intr-adevar timpul este o problema: si eu am impresia ca uneori timpul se contracta.
    In alta ordine de idei, multumesc colectivului aesta minunat care ne arata ca se misca ceva in societatea care a fost spalata pe creier si care a uitat sa se analizeze. Voi ne ajutati sa ne regasim, sa ne reanalizam si ne dati curajul sprea a privi cu incredere spre viitor. Cu tineri inimosi ca voi, tineretul nu se va aliena visand doar bani si sex asa cum vedm la tv, ci va vedea si ceva in plus: calitatea omului si alte obiective si necesitati care pot defini un mod sanatos si frumos de viata. Eu va multumesc pentru ca va impartasiti entuziasmul si celor care nu mai credeau ca mai poate fi ceva frumos in societatea romaneasca. Exemplul vostru este minunat si sincera sa fiu ma bucur ca v-am gasit.
    Cu totii mai avem cate ceva de invatat de la voi.

  16. Probabil ca mi-am gasit vocatia. Lucrul mi-l fac cu placere si primesc placere, dar cite odata mi se pare ca asi putea face altceva. Venirea mea in acest spatiu ma pune uneori pe ginduri… poate ca pot face ceva si mai bine.
    Problema mea e singuratatea. Ce nu asi face, singura sau cu un numar mare de persoane, pina la urma ramin singura. Poate ca asa ma simt mai responsabila de viata mea…Totusi uneori sufer de singuratate, chear si atunci cind sotul este linga mine… Eu credca o sa ma ajutati.
    Numai bine.

  17. buna Pera… inainte de toate multumiri infinite pentru ca existati tu si colegii tai de echipa. cu siguranta una dintre problemele mele se enumara printre cele enumarate de tine, ma abtin sa spun care e,si asta pentru ca multumita voua lupt pentru a o invinge.sa auzim de bine…si continuati mereu asa .

  18. Ati gasit probleme esentiale pentru o viata sanatoasa si implinita, insa caile de rezolvare sunt greu de gasit, chiar cu ajutor dinafara…Cred ca, doar privindu-ne,cu obiectivitate, inlauntrul nostru, fiecare dintre noi am gasi rezolvarile, care, de cele mai multe ori, sunt nesteptat de aproape de noi. Dar trebuie neaparat sa fim sinceri cu noi, ceea ce este cam greu, nu-i asa?!

  19. mda…ai dreptate, toate domeniile sunt importante, toti ne confruntam cu diferite probleme, la mine ar fi descoperirea vocatiei si psihologic. Astept cu nerabdare urmatoarele articole sa pot imbunatati aceste capitole. Multumesc mult.

  20. Mda ce sa spun, ca fiecare are probleme pe care incearca sa le rezolve cum poate dar incercind sa rezolve o problema apar altele in alte domenii, asa e facuta viata. Oricum mersi mult pentru articol, e un pas inainte pentru cei care doresc dar nu doar atit dar sa si o vada si sa simta so pipaie schimbare.

  21. da, e adevarat ce sustii dar ce ne-am face daca am trai dupa un tipar strict adiaca sa iubim sa socializam etc etc.nu! viata e o lupta ,cu cat e mai grea cu atat e mai interesanta iar eu nu ma mai plang ,vad in jurul meu mai multa suferinta si lipsuri si-i multumesc lui Dzeu ca-mi da puterea sa merg mai departe.sa nu crezi cumva ca o duc pe roze dar ma bucur ptr fiecare dar divin .incepand de la prima raza de soare si terminand pana la mangaierea celui napastuit.sunt bucuroasa ca pot sa zambesc ,sa ajut,sa zmulg o sarutare ,sa vad fete vesele la sosirea mea acasa,sa pot da o mana de ajutor unui batran ,ce mai sunt fericita asa cum sunt.!va pup si va doresc ani liberi si regasire!

  22. Buna.Si la mine ,din pacate,ai acoperit cele 6 domenii.Pentru mine e foarte greu pentru ca imi dau seama ca sunt toate prezente
    Bani nu am din cauza ca nu am servici,servici nu gasesc din cauza varstei (45…nimeni nu mai are nevoie de babe …e trist dar adevarat )
    Mi-am concentrat toata atentia, puterea , daruirea asupra familiei mele si in special asupra fetitei mele.Sunt atat de devotata si gata sa fac orice pentru ea incat uit de mine sau nu imi mai ramane prea mult timp pentru mine.Am fost si sunt foarte multumita de ceea ce am facut pana acum insa odata cu trecerea anilor am realizat ca nu mi-am indeplinit un vis si nici nu cred sa-l mai pot indeplini .
    La sanatate ziceam ca stau excelent pana intr-o zi cand m-am "trezit" cu o problema.
    Comunicarea este cea care scartaie groaznic.Mi-e greu sa comunic cu cineva mai ales daca nu il cunosc si cu cei pe care ii cunosc sunt reticenta caci nu prea mai am incredere in oameni.Mai mult decat atat ,nu mai stiu cum sa comunic nici cu ai mei..deja sunt tensiuni mari intre noi din cauza ca ,probabil nu stiu cum sa exprim clar ceea ce doresc ..???
    Sper sa reusesc sa las in urma macar o parte din cele 6 domenii alaturi de voi.
    Multumesc ca existi,Pera!

  23. Intr-o lume a schimbarilor tot mai rapide, e greu sa tii pasul… adaptarea,schimbarea activitatii ajunse nerentabile in maxim 3-5 ani, relansarea cu si mai multa munca si cu profit tot mai mic, intr-o societate aparent bezmetica, in care o mana de privilegiati tasnesc spre inaltimi iar marea masa e in picaj, te dezorienteaza, te debusoleaza.nu sunt decat putine sfaturi general valabile…. o simpla discutie cu fiecare ar fi mai relevanta… Oricum, multumesc pt activitatea ta, sunt lucruri interesante…

  24. da ,cele sase domenii creeaza probleme pntru multe persoane, eu ma confrunt cu imposibilitatea de a gasi o activitate care sa-mi confere satisfactie si resurse materiale multumitoare,desi am multe talente .

  25. Salut, sunt din Chisinau, R. Moldova. Imi place mult site-ul tau, doldopra de informatie interesanta si utila. Cite am invatat de aici!!!!!
    Referitor la tema data, as spune ca si eu ma confrunt cu problema descoperirii vocatiei, in primul rind. Simt ca simt si gindesc altfel decit ceilalti, simt o chemare interioara spre CEVA, dar mi-e greu sa inteleg si sa definesc acest CEVA. In speranta sa gasesec raspuns la framintarile mele, voi urmari toate articolele tale. Iti multumesc pentru tot, Pera!

  26. Paradoxal, eu am gasit rezolvarea la toate cele 6 puncte intr-o afacere la cheie, de network marketing, prima din lume(!), pentru al carui plan de marketing s-a propus Premiul Nobel.
    Toate 6!

  27. Multumim frumos, toti avem nevoie de informatiile puse de tine in fata.
    Iti apreciez mult stradania, o consider una nobila si mi-ar face o deosebita placere sa aflu ca as putea sa ajut cumva – oricum consideri – la acesta sau oricare alt proiect de-al tau. Indraznesc sa spun asta pentru ca si eu ma simt atras sa sap in acelasi sens ca si tine, e singurul lucru ce da sens existentei mele.. Oamenii trebuie sa constientizeze, sa stie, si daca unul din noi (cum esti TU, daca-mi permiti) ajunge sa inteleaga mai multe si sa realizeze 'calea', e dator sa 'propovaduiasca'asta.
    Sincer respect!

  28. Cred ca ai acoperit foarte bine cele mai mari probleme ale romanilor in ziua de azi. Sa speram ca daca vor incepe tot mai multi romani, sa-si rezolve sau macar sa-si recunoasca problemele, ne vom indrepta cu totii spre vremuri mai bune.

  29. Hello! ma bucur foarte mult ca scrii despre aceste 6 domenii importante din vita fiecarui om. As vrea sa spun ca problemele mele se afla in sfera realtionari si descoperii vocatiei. Am avut o relatie la care am renuntat pentru ca nu mai mai implinea si de 7 luni sunt singura. Simt ca viata trece pe langa mine si eu nu fac nimic si tare mult mi-ar placea sa-mi dezvolt acele abilitati de realtionare. O alta pb cu care ma confrunt este vocatia. Simt ca am anumite calitati care ma fac unica si pe care pot sa le dezvolt foarte mult insa nu reusesc sa-mi dau seama ce as putea sa fac ca sa folosesc acele abilitati. Insa un lucru il stiu sigur are legatura cu dezvoltarea potentialului uman si psihologia.
    Toate cele bune
    Roxana

  30. Si eu consider ca aceste 6 domenii sunt cele mai importante pentru orice om. M-am inscris in programul pentru descoperirea vocatiei pentru ca, pentru mine, este un pas important pentru a-mi implini viata. Cum spunea Marius si time-managementul este o problema cand vrei sa faci prea multe si nu-ti gestionezi bine timpul (nu stii/nu poti).

  31. omul cat traieste , invata se dezvolta ,sunt sigura ca aceste domenii au o stransa legatura ,ca un lant ,daca lipseste o za , se produce ruptura , luptam zi de zi pt a mentine macar echilibrul.Sunteti minunati,cu ajutorul vostru ,sper sa-mi descopar vocatia , imi doresc asta de f multi ani:
    Numai bine !succes in ceea ce faceti !Ma hranesc in fiecare zi cu ceea ce scrieti !

  32. Momentan,nevoile si urgentele din viata mea sunt legate de: relatii,iubire,sex…si bani.Si crede-ma ca astea imi afecteaza si sanatatea.In ce priveste vocatia, e ok.

  33. Eu cred ca gresesti, Pera. Chiar daca toate aceste domenii ar fi satisfacute, tot ar exista nemultumiri. Cred ca ar trebui sa realizati articole pentru marirea constiintei oamenilor.
    Mult succes!

  34. Citez,,Suprinzator de multa lume a scris ca marea problema cu care se confrunta in viata este SINGURATATEA"
    Din ce am trait eu Singuratatea
    este acea stare in care nu ai o
    prietena…IUBITA chiar daca intri in contact cu multa lume.
    SINGURATATEA este o stare a inimi.
    Deci CAND SPUN CA SUFAR DE SINGURATATE SPUN CA NU AM O IUBITA.
    Cea ce pe mine ma ajuta sa suport SINGURATATEA este contactul cu oameni si chiar CUM PRIVESC LUMEA ca nimic nu-mi apartine si totul apartine lui Dzeu deci oameni obiecte animale si tot ce ma inconjoara SUNT NISTE DARURI imprumutate!
    Intrebarea este cum folosesc aceste daruri?

  35. Multumesc foarte mult pentru ceea ce faci ca sa schimbi in bine vietile oamenilor!Abia astept si planul de afaceri online ca sa imi completez si acest gol din viata mea!Multa bafta in continuare cu tot ceea ce realizei!

  36. Ceau Pera,
    Am descoperit de ceva vreme "lectiile" tale si ma bucur de fiecare data cand primesc inca ceva de la tine. Nu ma pricep sa spun ceea ce simt si nu imi place sa scriu din acest motiv nu am dat feed back pana acum. Acum am nevoie de sfaturile tale pt descoperirea vocatiei. Nu-mi gasesc locul in ceea ce fac la serviciu, iar acasa am impresia ca ma indepartez din ce in ce mai tare de toti ai mei din cauza gandurilor permanente legate de ce ar trebui sa fac la lucru.
    Multumesc

  37. Ce e moftul asta cu " socializarea" ? … asta nu e problema majora.. problema majora e aia cand nu ai bani sa platesti ratele si te ameninta ca te da afara din bloc, cand ai o problema de sanatate si ti trebuie bani ( si pile si zile de la dzeu) sa o rezolvi ) problema majora e cand copilul sau cineva drag se apuca de droguri si alte aiureli ..
    Mai lasati mofturile cu socializarea si cu : astepttul unui telefon de la un prieten ..care nu suna " .. pai cine te retine sa -l suni tu pe amicul respectiv daca ti-e dor de el?
    Ok,daca astia nu suna, fa-ti alti prieteni , e plina lumea de retele de socializare si prietenii . si la coltul strazii poti sa gasesti prieteni .
    nu stii sa-ti faci si sa mentii prietenii ? citeste domle 2-3 carti despre cum sa comunici cu lumea CE si CAND sa spui (si mai ales cand sa-ti tii gura) si du-te in cautare de noi amici prin locurile unde speri sa gasesti persoane cu aceleasi interese. Ce mare scofala ???

  38. Pentru Maria:
    Doar pentru ca tu nu intelegi problema cu socializarea nu inseamna ca aceasta problema nu exista. Pentru unii este la fel de reala precum este pentru tine problema cu banii si sanatatea.
    Tema de gandire: de unde stii ca copilul ala nu s-a apucat de droguri pentru ca tu ai zis ca problema cu socializarea (sau orice alta problema) e un moft?
    Nu totul se reduce la felul in care vezi tu lucrurile ci fiecare om are felul lui de a percepe lucrurile si ar trebui sa incerci sa ii intelegi si sa nu ii judeci.
    Cum ar fi sa vin eu si sa zic: Draga Maria cum se face ca esti incapabila sa produci mai mult ca sa iti platesti ratele?

  39. buna seara Roxana
    si saluatare tuturor
    eu sint Florin un om normal cu nevoi normale ca fiecare dintre noi deh oameni,fiecare dintre noi care am iubit am socializat am facut sex am incercat sa avem o slujba cit mai buna dupa o anumita virsta ramainind singuri dam vina pe anumite motive:nepotrivire ignoranta bla bal bla
    vedeti poate ca nimeni de pe planeta pamint nu are indeajuns prieteni incredere a a m d
    oare de ce!!!???
    oare de ce o femeie care are tot ce isi doreste din partea unui barbat in momentul in care este ceruta de nevasta fuge oare de ce majoritatea femeilor care merg pe o cariera fug din calea fericiri oare de ce noi ca barbati trebuie sa trecem prin toate cele rele si sa vedem ca acea luminita de la capatul tunelului nu exista!!!
    pacat am 35 de ani sint un om matur cu ceva experienta pot spune
    dar sincer
    am sufletul zdrente asa este pentru ca am iubit ……….
    va multumesc!!!Florin

  40. Multi au ghinionu sau nu au capacitatea sa aleaga si sa descopere ce le place cu adevarat si sfarsesc in joburi de "rahat" cu salarii si mai de ….
    Eu unu is norocos am stiut din liceu ce vreau si fac asta de ceva ani … bine imi place sa spun ca imi place sa fac bani 🙂 intamplator domeniul It unde activez se plateste bine ….dar exista si multe alte satisfactii …

  41. Cele 6 domenii enumerate de tine, Pera, sunt intr-adevar unele de referinta in viata si cu cea mai mare rezonanta asupra unei persoane, dar pe cat incercam sa le imbunatatim, pe atat ne propunem mai mult si odata cu asta facem promisiuni noua pe care de multe ori nu le putem onora asa cum ne dorim sau chiar deloc, si parca acel entuziasm initial numai e la fel pt ca, nu e floare la ureche sa ne tinem de promisiuni marete dintr-o data…tocmai de aceea cred ca este vital ca fiecare dintre noi sa incepem treptat, cu acele mici promisiuni zilnice carora multi le dau prea putina importanta facand o mare greseala, obisnuindu-ne astfel creierul sa ramana 'chitit' pe o idee atunci cand i-o implementezi…asa ca, pt astazi, ce ti-ai propus sa faci?

  42. Salut tuturor! Pera, din nou un articol exhaustiv, pe care dupa ce il citesti realizezi ca te-ai edificat… Felicitari pentru articolele pe care le scrii!
    Motivul pentru care postez acum este ca vreau sa adaug niste observatii personale cu privire la sistemul acesta de domenii care dau sens vietii noastre si, implicit, ne furnizeaza combustibilul pentru a ne alimenta stima de sine.
    Eu as enumera urmatoarele 6 arii in care viata noastra se desfasoara si care constituie pilonii existentei noastre (in ordine, as spune, cronologica):
    1. relatiile cu familia de origine
    2. sanatatea, aspectul si abilitatile fizice
    3. relatiile cu persoanele din cercul de cunostinte (prieteni, colegi etc.)
    4. realizarile profesionale
    5. banii
    6. relatiile cu persoanele de sex opus
    Cred ca, fiecare dintre noi, ar trebui sa analizeze separat aceste nivele, si sa isi raspunda sincer cum le vede pe fiecare in parte, dandu-le o nota de la 1 la 5, sa zicem. Operand adjustarile necesare pe fiecare palier, ajungem la cresterea in final a stimei de sine si la pozitivarea starii mentale.
    Sarbatori Fericite!

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.