Daca teoria e usoara si practica te omoara, citeste ep.3

Aproape la fiecare postare sau articol, orice as scrie, exista acel cineva, barbat sau femeie, care negresit va spune: ”teoria ca teorie, dar practica ne omoara.”

Perfect de acord.

In acelasi timp, am mai auzit una de la un mentor de-al meu:

”Teoria fara practica nu e fertila, insa practica fara teorie este amatorism”.

Cum ar fi sa ignori tot ce s-a descoperit deja de catre omenire si sa vrei sa faci tu totul de la zero?

Elon Musk, omul care va coloniza planeta Marte, care detine Tesla Motors si SolarCity si care in acest moment este probabil vizionarul numarul 1 al omenirii, spune ca a citit pana cand a ramas fara carti.

Insa nu a ramas doar cu cititul.

A trecut la actiune.

Ca sa inchei dezbaterea dintre teorie si practica, unul dintre cele mai bune raspunsuri le-am gasit de la o prietena, Alina, care a spus asa:

”Teoria e usoara si practica ne omoara pentru ca teoria ti-e data de altul iar practica implica responsabilitate si actiune din partea ta.”

A fost punctul pe ”i” si mi-am dat seama ca cei care se plang ca practica ii omoara sunt doar cei care nu …practica 🙂

Pentru ca practica inseamna efort.

Vine o zi din viata fiecaruia dintre noi cand e timpul sa nu mai fim pui de vultur hraniti de parinti:

vultur-hranit

 

Vine o zi cand trebuie sa ne asumam ca suntem adulti si e timpul sa ne procuram singuri hrana.

Vanand.

Pornind dupa obiectivele noastre. Visand si muncind zilnic pentru a ne transforma viziunile in realitate.

hunter-eagle

De ani de zile, oamenii din comunitatea Personalitate Alfa imi cer comunitate live.

Oamenii vor sa invete, sa se intalneasca, sa obtina rezultate, sa primeasca feedback, sa stie ca au un trib al lor, un grup de suport care le poate oferi si informatia si practica.

Si tot de ani de zile, pornit fiind impotriva sistemului educational de stat care duce oameni adulti in postura de a nu stii cum sa isi construiasca viata pe care si-o doresc, mi-am dorit o scoala.

Asa ca in luna aprilie a acestui an, am dat un anunt pe facebook:

”Proiect pilot in Timisoara:

Vreau sa fac un grup restrans in Timisoara prin care sa initiez proiectul cu noua scoala Alfa. In acest moment am nevoie de 20 de oameni interesati si dedicati care sa poata veni la intalniri saptamanale, seara, in timpul saptamanii timp de 3 luni de zile (12 intalniri) .

Obiectivul e obtinerea de rezultate in domenii ale vietii ca sanatatea, banii, relatiile de cuplu, vocatia, atitudinea si mentalitatea alfa, dezvoltarea de abilitati si daca stelele se aliniaza, dobandirea statutului de mentor alfa.

Daca vezi acest mesaj, poti sa ajungi in Timisoara, daca iti suna interesant, scrie-mi printr-un mesaj privat:

– numele

– numar de telefon si email

– orasul din care vii

– ce obiective ai vrea sa atingi

– ce pregatire profesionala ai

– ce ai studiat in dezvoltarea personala

– in ce contexte ai lucrat cu oamenii si in echipe si cu ce rezultate

– care crezi ca e vocatia ta

– cum decurge o zi si o saptamana normala de-a ta

Te voi contacta apoi pentru un interviu.

Succes”

In urma acestui anunt pe facebook mi-au scris 40 de oameni iar dupa interviuri, au ramas 22 de oameni cu care am inceput acest proiect pilot.

Regulile au fost putine si simple:

Intalnirile lunea de la ora 19-23 pentru ca sa lasam weekend-urile libere oamenilor si pentru a incepe saptamana energizati si in forta ( in materialul video pe care ti l-am pregatit despre scoala Alfa vei vedea ce spun oamenii despre starea in care veneau si cea cu care plecau dupa intalnirile de luni)

Intalnirile sunt facilitate de catre Iustin Negru si nu de catre Pera pentru ca scoala Alfa sa poata fi extinsa si in alte orase. A fost o miza mare pentru noi sa sprijinim un tanar mentor Alfa sa faciliteze rezultatele si progresul grupului pentru ca era singura sansa sa putem extinde scoala Alfa la nivel national.

Secretul este sa ne intalnim si sa lucram constant, si nu mult odata si apoi sa ne intoarcem la vechile obiceiuri.

Toate cele 3 principii au fost un urias succes.

Oamenii veneau de obicei dupa o zi plina, un pic obositi si lipsiti de energie luni la ora 19 si plecau la ora 23 sau mai tarziu vibrand, continuand intalnirile la terasa pana la ora 4 dimineata si neavand somn.

Iustin a reusit cu sprijinul echipei care ii dadea feedback permanent sa faca intalniri foarte productive si a dovedit ca scoala Alfa poate functiona excelent daca se pastreaza niste reguli minime si viziunea.

Intalnirile constante au facut diferenta. Oricat de multe ai invata intr-o zi sau saptamana de training si educatie, nu e destul pentru a face schimbari de durata pentru ca revenim la mediul si obiceiurile vechi. Intalnirile constante de la scoala Alfa au facut ca schimbarile si rezultatele sa fie permanente.

Pe langa acestea de mai sus, am mai adaugat cateva reguli simple, mai degraba sugestii pentru cresterea performantelor.

5 Secrete pentru progres in scoala Alfa

Daca iti doresti rezultate, schimbare si evolutie, ai nevoie de cateva elemente foarte importante pe care am sa ti le enumar in continuare. Fiecare din ele iti multiplica viteza si calitatea rezultatelor.

#1: Imparte orice sarcina in cele mai mici dintre bucatile ei componente si apoi fa cea mai mica bucata zilnic.  O suma mare de bani, dezvoltarea unei abilitati, construirea a orice este valoros nu va fi facut intr-o singura actiune de o zi si va fi nevoie de perseverenta, disciplina si dedicare.  Alege-ti obiectivele si gaseste care e unitatea de masura pe care o poti face zilnic astfel incat sa existe progres zilnic insa sa nu fii niciodata epuizat sau suprasolicitat si stresat de aceasta munca.

#2: Nu folosi memoria, foloseste tehnologia. Foloseste Google Calendar sau orice alta aplicatia preferata pentru a-ti nota sarcinile zilnice, intalnirile si lista de to-do. Seteaza alarme si alerte pe telefon sau ceas care sa functioneze ca un asistent virtual. Astfel, eliberezi mintea de grija permanenta de a nu uita sa faci ceva si elimini si un stres inconstient care e acolo permanent.

#3: Actioneaza in fiecare saptamana. Nu e atat de important ce ai retinut dupa intalnirile noastre ci ce anume a rezonat cu tine atat de puternic incat sa te impinga la actiune. Fa cel putin un singur lucru pentru a te imbunatati de la saptamana la saptamana si ai castigat.  Atingerea obiectivelor va deveni astfel doar o problema de timp.

#4: Colaboreaza strans cu oamenii din grup. Cere feedback, sprijin, idei pentru ca grupul are resurse foarte mari de creativitate si energie pe care nu le gasesti in alta parte. Foloseste-te de faptul ca esti intr-un grup de oameni cu nevoi si valori asemanatoare care nu te judeca ci te sustin.

#5: Nu grabi procesul si cauta sa gasesti placerea in el. Nimic din ce merita cu adevarat in viata nu vine repede. Ai deja totul in tine doar ca nu a fost inca scos la suprafata. Relaxaza-te stiind ca vei obtine tot ceea ce iti doresti si invata sa stapanesti arta manifestarii din invizibil in vizibil. Tot ceea ce cauti in afara, deja este in interior. Bucura-te de drum.

Cu aceste reguli puse la punct, i-am dat drumul.

scoala-alfa-poza-cerc

Rezultate

Pe langa faptul ca fiecare om a venit cu obiective personale, cu probleme, suferinte, visuri si nevoi la care a inceput sa lucreze de la prima intalnire, rezultate pe care le avem documentate si pe care ti le voi prezenta in zilele ce vin, au fost atinse niste obiective pe care nu le banuiam la inceput:

  • A aparut o carte a grupului in care fiecare si-a scris experienta personala, sufleteasca si procesele de transformare prin care a trecut. Cartea este in lucru si o vom avea disponibila in aproximativ 6 saptamani.
  • Fiecare participant a fost de acord sa dea un interviu scurt in care sa explice cum vede lucrurile dupa cele 12 saptamani de proiect pilot. O parte din material il ai intr-un video mai jos.
  • Oamenii au inceput sa se intalneasca separat si in afara orelor de ”scoala alfa”. Au mers in excursii, au iesit la distractie, au continuat sa lucreze cu ce au invatat fara sa le ceara nimeni acest lucru. Practic, s-a creat o noua familie de oameni cu valori asemanatoare care au inceput sa se sprijine reciproc.
  • Am iesit in club impreuna, am mers in excursie impreuna iar legaturile au devenit foarte solide.
  • O parte din grupul de la scoala Alfa deja lucreaza in echipa Personalitate alfa si pana la sfarsitul anului probabil majoritatea celor din proiectul pilot vor avea activitati care sprijina cresterea comunitatii Alfa.

Iar toate aceste rezultate mi-au depasit asteptarile, desi sunt un optimist incurabil.

Poti vedea un pic din ce a insemnat pentru oameni scoala Alfa, aici:  https://vimeo.com/185113220

Marea provocare – scoala Alfa in alte orase

Banuiala ca scoala Alfa e ceva extraordinar a devenit o certitudine.  Si a ramas o singura mare provocare.

Cum ducem conceptul in restul tarii?

Singurul obstacol a fost ca inca nu aveam mentori Alfa formati si pregatiti insa nevoia acestor intalniri in orasele tarii este atat de mare incat a trebuit sa gasesc o solutie.

In loc sa formez de la zero mentori, in prima faza am decis sa caut oameni de incredere, cu experienta cat mai buna in lucrul cu grupuri de oameni si sa ii contactez sa le propun sa ne ajute.

Am gasit 7 astfel de oameni care cunosc filozofia Personalitate alfa, care au rezultate foarte bune in munca lor cu oamenii si cu care am o relatie buna.

I-am sunat, le-am spus viziunea mea si au acceptat sa ne intalnim.

Ne-am intalnit intr-un weekend intreaga echipa Alfa, cei din proiectul pilot si cei 7 mentori Alfa.

Am lucrat, am creat manualul facilitatorului, am stabilit metodologia de lucru si planul pentru a ajunge cu scoala Alfa in toata tara.

Pasul 2 din scoala Alfa inseamna 6 grupe noi, fiecare de maxim 20 de oameni.

  • 1 grupa in Bucuresti
  • 1 grupa in Cluj
  • 1 grupa in Iasi
  • 1 grupa in Timisoara
  • 1 grupa in Brasov
  • 1 grupa in Constanta

Pasul 2 al viziunii noastre este sa avem scoala Alfa in aceste 6 orase.

Pasul 3 este sa avem scoala Alfa in orice oras sau localitate a tarii.

Stiu ca in fiecare colt al tarii si in afara ei, sunt foarte multi romani de toate varstele care fac parte din comunitatea Alfa si care isi doresc sa se intalneasca si sa lucreze cu alti oameni din tribul nostru.

In acelasi timp, desi orice om din comunitatea Alfa isi poate gasi colegi in orasul sau localitatea lui si se poate intalni, scoala Alfa nu se poate intampla fara ca intr-un grup sa existe cel putin o persoana care stie sa lucreze cu un grup de oameni, indiferent ca are abilitati de coach, psihoterapie, NLP, training, facilitare.

Exista o viziune, o programa si o metoda de lucru care da rezultate insa e nevoie de un om, sau o echipa care sa coordoneze si sa se asigure ca lucrurile se intampla intr-un mod profesionist.

Din acest motiv, lansez urmatoarea chemare:

Daca iti doresti sa fii mentor Alfa in orasul tau, primul pas e sa treci prima oara ca participant prin scoala Alfa, minim 3 luni.

Ideal este sa ai deja o minima pregatire in orice forma de a lucra cu oamenii si sa fi avut experienta prealabila si rezultate.

Pentru a ajunge in toata tara si in afara ei, conditia, singura, este sa avem mentori Alfa.

Lucram intens la a cunoaste oameni potriviti care isi doresc sa se alature misiunii noastre si sa contribuim la formarea lor.

Concluzie

Pentru foarte putin timp, avem disponibile 20 de locuri pe grupa, in 6 grupe pentru scoala Alfa.

Prima intalnire va fi luni, in 8 mai 2017. 

Ieri si azi am vrut sa ofer posibilitatea de a prinde locuri garantat celor inscrisi pe listele de asteptare si clientilor Personalitate alfa care sunt pregatiti sa treaca la urmatorul nivel in evolutia lor. 

 Mai azi ai timp sa te hotaresti pentru a avea locul tau garantat in orasele:

 – Timisoara
 – Bucuresti
 – Cluj
 – Iasi
 – Brasov
 – Constanta

Dupa mesajul de ieri, 40% din locuri au fost ocupate si estimez ca pana la lansarea de maine vom avea aproximativ jumatate din locuri pline. 

Mai jos iti voi da cateva materiale video in care poti vedea si auzi experientele oamenilor de la precedentele editii ale scolii Alfa. 

Video Timisoara: https://vimeo.com/214135133

Video interviuri proiect pilot: https://vimeo.com/185113220

Te poti inscrie la scoala Alfa aici inainte de lansarea oficiala de maine:  http://personalitatealfa.com/scoala-alfa/ 

Nu am favorizat pe nimeni si am tinut aproape secret pregatirile pentru a nu favoriza pe nimeni.

Daca iti doresti cu adevarat sa ai rezultate si sa pui in practica toata teoria pe care o stii, de maine ai sansa aceasta in cadrul scolii Alfa.

Pana maine astept intrebarile si de maine ii dam bice.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

5 răspunsuri

  1. Buna Pera! Exista sansa sa se faca astfel de grup si in Buzau? De mult imi doresc sa intalnesc si in Buzau astfel de oameni sa facem astfel de grupuri cu oameni minunati. Iti multumesc!

  2. Abia astept sa aflu mai multe despre aceasta Scoala Alfa. Felicitari! Si mai astept cu nerabdare intalnirea de luni din Cluj 😉

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.