Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Descoperă latura ta întunecată

Un exemplu simplu şi clar despre ce înseamnă umbra din fiecare om îl dă Emil Cioran printr-o frază genială:

“Am toate defectele celorlalţi şi, totuşi, tot ceea ce fac aceştia mi se pare inadmisibil.”

Când nu îţi place ceva la celelalte persoane, cu siguranţă ai aceleaşi trăsături şi obiceiuri, dar în loc să fie conştiente, să aparţină de Ego, ele aparţin Umbrei, (însă cu siguranţă ne aparţin).

“Comoara fiecărui om se află în umbra sa” (C. G. Jung)

Un lucru important e că aceleaşi caracteristici neplăcute ale umbrei, integrate şi civilizate, se pot dovedi folositoare. Dacă suntem tăcuţi şi retraşi, suntem iritaţi de persoanele gălăgioase şi agresive.
Însă, dacă acceptăm propria noastră agresivitate şi o transformăm într-o agresivitate pozitivă şi folositoare, ne-ar putea uşura viaţa.

Umbra noastră are rolul de a ne face mai puternici

Aroganţa poate face parte din umbra noastră şi nu o lăsăm să iasă la suprafaţă, deoarece avem locul nostru în societate şi regulile de politeţe spun că nu e frumos să fii arogant; aroganţa îi face pe oameni să te privească cu dispreţ, duşmănie şi invidie şi îşi doresc să te vadă eşuând în tot ceea ce faci.

Poate ştii oameni care lasă o impresie bună multă vreme, pentru ca odată să izbucnească şi să strice toate lucrurile bune de până atunci. Acesta e un caz clasic de elemente din umbră, care pentru că nu sunt recunoscute, apar în momentele în care psihicul nostru este supraîncărcat şi nu mai face faţă (în momente de panică, de exemplu).

Nici o regulă de politeţe nu o poate elimina, ea fiind acolo, cuminte în inconştient, aşteptând să se arate cu prima ocazie.
DAR, dacă îţi educi această parte din umbră, care este a ta oricum, dacă o descoperi şi o recunoşti, şi aroganţa o îmblânzeşti şi o transformi într-o puternică încredere în tine, pe care înainte nu o aveai, Ego-ul tău va câştiga o calitate. Vei deveni o persoană mai bună, mai puternică şi mai eficientă, pentru că Umbra a mai slăbit, i-ai luat o parte şi ai transformat-o în una din părţile tale luminoase.

Ai transformat un defect într-o calitate. Agresivitatea la fel; dacă ai momente când izbucneşti, înseamnă că nu o recunoşti ca fiind umbra ta şi se manifestă când ţi-e lumea mai dragă, stricând tot.
Dacă o educi, o transformi în ambiţia care te va ajuta să lupţi şi să câştigi în încercările vieţii.

Mai departe te invit să te gândeşti la propria ta umbră. Găseşte lucrurile pe care le consideri defecte şi pe care crezi că nu le poţi controla, recunoaşte-le ca parte a personalităţii tale și transformă-le în aliații tăi.

În umbră se află cea mai mare comoară a fiecărui om.

Ea conţine nu numai slăbiciunile negate, dar şi punctele tari, ascunse. Materialul care formează umbra este necesar să fie integrat în întreg, deoarece alternativa nu este deloc încântătoare.
Ca orice lucru din inconştient, mai devreme sau mai târziu, acest material va răbufni, provocând umilire în cel mai bun caz, dacă nu chiar un dezastru.

Ficţiunea ne prezintă povestea lui Dr. Jekyll şi Dl. Hyde. Este vorba despre un doctor ordonat şi dedicat muncii sale care este subit preluat de umbra sa demonică şi criminală, cu rezultate groteşti. Rezultatul nu trebuie să fie atât de tragic decât dacă umbra este suprimată cu sălbăticie. Există câteva cazuri reale care ne pot ilustra acest lucru.
Cazul unui preot harnic de 40 de ani, om de familie, soţ iubitor şi tată a trei copii. Nefumător şi deloc consumator de băuturi alcoolice, a dispărut timp de o săptămână şi nu a putut fi găsit până când s-a întors singur şi foarte obosit. Cartea de credit care arată plăţile efectuate a dezvăluit nevestei sale că soţul ei vizitase un mare număr de baruri, bordeluri şi cluburi de striptease. Nici nu era de mirare că omul se simţea extenuat. George a îngropat puţin câte puţin din umbra sa de-a lungul vieţii, până când aceasta a răbufnit în forţă.

Pentru a evita astfel de situaţii nimeni nu spune că trebuie să ne îngrămădim în baruri vineri noaptea, că şi aşa ele sunt pline. Dar trebuie acordată o atenţie mai mare nevoilor noastre şi acelor lucruri care mai pot lua din presiunea care apasă asupra inconştientului.

Poveste

A fost odată o persoană care se numea H. şi căreia nu îi plăceau mincinoşii, agresivii şi leneşii.
Ghici ce?
Mințea de rupea şi nu suporta când cineva îi dădea să guste din propriul medicament. Când intra într-o relaţie, primul lucru pe care îl spunea era “vreau sinceritate”, pentru că ştia că el minte şi proiecta asta pe ceilalţi. Se aştepta ca ei să îl mintă din start, pentru că el era mincinosul.
Agresivitatea era acea parte pe care nu o recunoştea în el şi acum o ura la alţii.
Lenea la fel. Ştia că este leneş şi că îi aduce neajunsuri şi îi dispreţuia pe cei leneşi, deoarece se vedea pe el în acei leneşi iar furia pe care o avea faţă de viaţa şi mizeria acelor oameni era de fapt furia împotriva propriei sale leneveli. Le vedea lenea şi ce rezultate are asupra lor, şi astfel vedea lenea din el şi ce rezultate avea asupra lui.

Acum, această persoană avea şi calităţi, care făceau parte din Ego.

Cele  trei calități:
- inteligența
- simțul umorului
- învață foarte repede

Iar cele trei defecte care se află în umbră:
- minciuna
- agresivitatea
- lenea

Din cauza societăţii, şi–a reprimat aceste trei defecte, deși ele sunt tot acolo: minciuna, agresivitatea şi lenea macină încet acest individ care nu este deloc conştient de ce i se întâmplă.
Deşi este o persoană inteligentă cu simţul umorului şi învaţă repede, totuşi face promisiuni multe pe care nu le respectă, şi găseşte tot timpul scuze pentru că e inteligent. Oamenii îi trec cu vederea ieşirile, pentru că are simţul umorului şi e distractiv să stai cu el.
Când bea, devine agresiv şi, deşi învaţă repede şi e inteligent, e cam leneş, nu prea găseşte motivaţia să ducă lucrurile la capăt.
Acum, această persoană va avea o existenţă mediocră, deoarece ce construiește cu calităţile sale, va strica cu defectele.

Aşadar H. e o persoană normală.
Dacă H. ar şti ce să facă, atunci ar lua minciuna şi ar deveni un bun povestitor. În loc să mintă şi să păcălească oamenii se foloseşte de talentul lui pentru a povesti frumos.
Apoi, în loc să izbucnească atunci când se adună mai mulţi nervi, este ambiţios, atacă provocările, merge la sport şi nu mai o ia razna, pentru că şi-a recunoscut agresivitatea din el.
Pentru că învaţă repede şi acum e ambiţios, va risca să se suprasolicte, aşa că apar lenea şi comoditatea, însă va şti cum să îşi împartă timpul între muncă şi distracţie.

Acum, avem o persoană:
- inteligentă
- cu simțul umorului
- care învață repede
- foarte bun povestitor și convingător
- ambițios
- știe să își împartă timpul
Ce era în umbră a trecut acum în Ego, a recunoscut cele trei defecte, le-a educat și acum este o persoană foarte puternică.

Așadar, exercițiu:

Ia o listă şi gândeşte-te la oamenii care nu îţi plac şi ce trăsături nu îţi plac la ei. Persoane de acelaşi sex şi vârste apropiate.
Albert Camus vorbeşte despre un individ cu o nevastă foarte frumoasă, pe care a înşelat-o. Şi atât de mult a proiectat asupra ei infidelitatea lui, încât a omorât-o din gelozie. Era obsedat că ea îl va înşela.

Cum ne descoperim umbra

1. Ia o foaie de hârtie şi un creion şi scrie numele a trei persoane care nu îţi plac şi ce trăsături de personalitate nu îţi plac la aceste trei persoane.
2. Aceste trăsături sunt umbra ta, adică trăsături pe care tu le ai, dar refuzi să le recunoşti, le împingi în inconştient de unde ele te sabotează şi ies la suprafaţă când te aştepţi mai puţin.
3. Ia toate aceste trăsături ale umbrei şi începe să lucrezi la ele. Primul pas este să recunoşti că ele există şi sunt ale tale. Apoi adu-le încet în partea ta luminoasă, integrează-le în personalitatea ta.
Apoi gândeşte-te cum poţi să le educi. Nu ştiu cât o să dureze, dar când vei reuși vei fi o persoană mai puternică decât majoritatea din jurul tău, care au umbra ce îi trage în jos, însă nu o recunosc.

Exemplu: Nu îţi place agresivitatea, înseamnă că o ai în umbra ta. Acum că ai recunoscut-o, practică un sport unde să îţi poţi exprima această agresivitate şi furie, pentru a o descărca.

Pentru a te ajuta să îți descoperi și să își educi umbra și pentru a-ți atinge obiectivele cu succes am pentru tine cartea Personalitate Alfa – Personalitatea alfa este omul care tinde permanent spre creştere şi evoluţie şi care mai devreme sau mai târziu are şi sănătate, bani, iubire, vocaţie, şi — mai presus de toate — un spirit de învingător.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții