Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Despre respect de sine și încredere în sine - 4 pași pentru respectul ce îl ai pentru tine

“Respectul de sine nu poate fi vânat. Nu poate fi cumpărat. Nu poate fi fabricat din relaţiile noastre cu cei din jur. Respectul de sine vine când suntem singuri, în momentele de linişte, în locurile ferite de agitaţie, când ne dăm seama că, ştiind diferenţa dintre bine şi rău, am făcut binele, că recunoscând frumuseţea, i-am oferit admiraţia noastră; cunoscând adevărul, l-am rostit. “ Whitney Griswold

 

Una din trăsăturile fundamentale ale unei personalităţi alfa este RESPECTUL

Respectul are două mari aspecte.

Respectul de sine care vine din interior şi respectul social, ce vine din partea celorlalţi.

NICIODATĂ respectul celorlalţi nu vine înaintea respectul de sine.

Felul în care TU te respecţi pe tine determină nu doar respectul celor din jur ci aşa cum vei vedea, toate rezultatele tale din viaţa de zi cu zi, sunt strâns legate de respectul pe care tu ţi-l acorzi ţie.

De exemplu, dacă nu te respecţi pe tine atunci nu îţi respecţi corpul, partea cea mai vizibilă a ta. Îl vei batjocori cu mâncare, viaţă sedentară, abuzuri de tot felul. Lipsa de respect pentru tine se va vedea la o simplă privire. Ştiai că la nivel inconştient noi oamenii suntem reticenţi la a primi sfaturi şi învăţături de la oameni care nu îşi respectă corpul şi nu se respectă pe sine?

Logică e simplă. Tu ai câştigat un milion de dolari şi vrei să mă înveţi pe mine să fac la fel dar văd că ai 30 de kilograme în plus şi arăţi ca dracu.

Mintea inconștientă face o conexiune logică foarte simplă. Pe drumul lui către un milion de dolari, omul din faţa mea a avut probleme emoţionale şi sufleteşti şi şi-a găsit refugiul în mâncare. Poate calea lui de a face un milion de dolari îmi va distruge sănătatea psihică şi fizică. Trebuie să fiu foarte reticent la sfaturile lui despre succesul în viaţă pentru că ceva nu e în regulă în metoda lui.

Primul semn al respectului pe care îl ai pentru tine se citeşte pe corpul tău şi nu poţi cere altora să te trateze mai bine decât te tratezi tu pe tine.

Alt exemplu, să zicem în relaţiile de iubire.

Dacă nu te respecţi pe tine ca persoană, oricât de bună este la suflet persoana cu care ai sau vrei să ai o relaţie, nici acea persoană nu te va putea respecta. Vei vedea că cealaltă persoană începe să întârzie la întâlniri, nu îşi ţine promisiunile faţă de tine, nu ascultă părerile tale, te ridiculizează, te înşeală şi te trădează.

Ceilalţi sunt răi, trădători şi lipsiţi de suflet, nu?

NU!

Tu ai permis unor astfel de persoane să intre în viaţa ta pentru că nerespectându-te pe tine te-ai bucurat la primul semn de atenţie ce l-ai primit. Pentru că nu te respecţi ştii că lumea din jur nu îţi oferă iubire, validare şi atenţie şi te mulţumeşti cu orice primeşti la fel ca un câine flămând ce se bucură pentru orice os aruncat din milă.

Pentru că nu te respecţi, atragi oameni care simt asta şi care vor să profite de pe urma ta şi să te folosească până când nu mai au nevoie de tine. Eşti ca un copil al străzii ce nu a cunoscut decât viaţa din canal, lupta sălbatică pentru supravieţuire şi nici nu îşi poate imagina că există şi o altă lume, cu alte valori.

Până când nu te respecţi pe tine, oamenii care se respectă vor sta departe de tine pentru că ştiu că aduci doar belele. În primul rând neavând respect pentru tine te vei umilii şi înjosi în faţa oamenilor pe care îi percepi mai buni ca tine, în al doilea rând, când nu vei primi ceea ce crezi tu că meriţi, adică iubire, atenţie şi alte beneficii, îi vei acuza pe toţi cei din jur că sunt la fel. Răi, egoişti şi trădători.

De aceea, oamenii cu respect de sine nu stau alături de oameni lipsiţi de respect de sine.

Alt exemplu poate fi pe plan financiar.

Oamenii care nu se respectă pe sine câştigă puţini bani dintr-un motiv evident şi simplu

Nu cer ceea ce merită.

De aceea şi întregul sistemul educaţional de stat este construit astfel încât să răpească cât mai mult din respectul de sine al tânărului pentru că astfel el acceptă să lucreze pe bani de nimic, multe ore pe zi.

Ce ne-am face dacă fiecare om care e angajat ar cere să fie plătit pe cât merită? Nu e rentabil.

De aceea oamenii cu respect de sine refuză să depindă financiar de leafa primită de la o firmă sau instituţie unde nu i se acordă respectul cuvenit.

Majoritatea oamenilor cu respect de sine caută permanent soluţii pentru a-şi dezvolta abilităţile, pentru a oferi mai multă valoare şi pentru a fi de folos celor din jur astfel încât să poată cere ceea ce li se cuvine în termeni financiari.

Exemplele pot continua. În orice aspect al vieţii, respectul de sine este vital.

Nefericirea noastră are ca şi fundaţie o profundă lipsă a respectului de sine.

Ştiind asta, hai să vedem cum ne putem creşte nivelul respectului de sine şi apoi cum putem avea respectul celor din jurul nostru.

În cartea sa, Cei şase stâlpi ai încrederii în sine pe care o recomand de fiecare dată, părintele stimei de sine, Nathaniel Branden vorbeşte foarte profund despre cei 6 stâlpi ce susţin un respect de sine sănătos:

Conştientizarea (adică trezirea şi observarea lucrurilor care ne ştirbesc stima de sine).
Acceptarea (momentul în care ne acceptăm aşa cum suntem, cu părţi bune şi rele, cu trecutul nostru mai bun sau mai rău).
Responsabilitatea (momentul în care declanşăm schimbarea şi realizăm că avem doar noi puterea de a face orice schimbări dorim şi în acelaşi timp, să ne dăm seama că şi lipsa de acţiune are consecinţele ei).
Încrederea în sine (adică sentimentul că orice ne va arunca viaţa în cale, noi vom putea supravieţui şi prospera şi nimic nu ne va doborâ definitiv).
Scop (adică vocaţie, misiune sau scopuri pe care ni le propunem şi înspre care ne îndreptăm zilnic).
Integritate (sinceritate, respectarea cuvântului dat nouă şi celor din jur, susţinerea principiilor chiar dacă acestea ne aduc deservicii).
Totuşi, cum implementăm aceste principii în viaţa noastră, de zi cu zi?

 

Cum să îți crești respectul de sine:

1. Ai grijă de corpul tău

Ştii deja asta şi totuşi 8 din 10 oameni continuă să îşi bată joc de ei şi de corpul lor în ciuda informaţiilor simple şi uşor de aplicat ce există gratuit pe internet. Felul în care arăţi are un impact major asupra respectului pe care îl ai față de tine. Dacă eşti leneş şi pofticios arăţi corespunzător. Dacă vrei putem folosi termeni mai psihologici. Zona de confort şi indiscipina emoţională. E mai bine aşa? Ştiind că eşti leneş şi nu ai deloc voinţă, nu ai respect pentru tine. Corpul tău îţi aduce aminte zilnic acest lucru şi asta face ca respectul față de tine să scadă şi mai mult.

Neavând respect de sine şi fiind într-un cerc vicios, începi să te mulţumeşti cu din ce în ce mai puţin de la viaţă. Mai puţină iubire, mai puţini bani, mai puţini prieteni de calitate, mai puţină sănătate.

Aşa se naşte sărăcia în toate formele ei materiale, psihologice şi spirituale.

Îmi pare rău că nu îţi pot da o pastilă magică dar respectul de sine începe cu felul în care ai grijă de corpul tău.

2. Asumă-ți responsabilitatea

Aşa cum eşti o persoană responsabilă de corpul tău eşti o persoană responsabilă de majoritatea lucrurilor ce se petrec în viaţa ta. Le-ai atras prin felul tău de a fi şi dacă nu îţi plac, tot tu le poţi schimba.

Ce acţiuni trebuie să faci de AZI pentru a schimba rezultatele ce vor veni mâine?

Dacă faci ce ai făcut întotdeauna, vei avea ce ai avut întotdeauna.

3. Propune-ți scopuri și urmează-le.

Ştii să îmi spui cum va arăta viaţa ta la anul sau în cinci ani de acum?

Ce visuri sau scopuri ai şi ce faci pentru ele? Care e rostul existenţei tale?

Care sunt pasiunile şi care e vocaţia ta? Misiunea ta pe pământ?

4. Nu lăsa oamenii să îşi bată joc de tine

Indiferent că sunt părinţi, prieteni, fraţi, colegi sau o autoritate de orice fel. Setează graniţele spațiului tău personal şi al intimității tale.

Ai drepturi şi cere să îţi fie respectate. Nu trebuie să răspunzi la telefon de fiecare dată când eşti sunat şi nici să deschizi uşa de fiecare dată când cineva sună/bate la ea. Ai dreptul să spui NU şi DA fără să te simţi vinovat.

Acestea sunt câteva lucruri pe care le poţi face pentru a-ţi creşte respectul de sine. Nu uita:

 

“Cel care se respectă pe sine este protejat de orice vine dinafară; el poartă o platoşă pe care nimic nu o poate străpunge.” Henry Wadsworth Longfellow

 

Cum să câştigi respectul celor din jur:

1. Susţine-ţi tot timpul părerea în public şi apăr-o chiar dacă toţi sunt împotriva ta. Asta arată că ai coloana vertebrală şi personalitate.

2. Nu te duce după cum bate vântul în diverse situaţii sociale. Rămâi alături de oameni şi când le e greu, nu doar la bine.

3. Nu îi judeca pe cei din jur indiferent de cât de mult se îndepărtează de convingerile şi valorile tale. Fiecare e liber să îşi trăiască viaţa aşa cum alege.

4. Nu făce promisuni pe care să nu le respecți.

5. Păstrează-ţi calmul şi arată că eşti o persoană pe care oamenii se pot baza.

6. Nu bârfi.

7. Ascultă şi arată-te interesat în mod autentic de cel cu care vorbeşti. Ai 2 urechi şi o gură ca să asculţi de două ori mai mult decât vorbeşti.

8. Acceptă critica chiar dacă e oferită prost şi învaţă să iei partea bună a acestora.

9. Recunoaşte-ţi vulnerabilitățile şi slăbiciunile. Ele te fac uman. Nu poza în persoana perfectă.

10. Oferă un pic din ce ai tu celor care nu au nimic indiferent că e vorba de lucruri materiale, sufleteşti sau o vorba bună.

11. Pune pasiune în tot ceea ce faci.

 

“Pentru a ne elibera de aşteptările celor din jur, pentru a ne oferi nouă înşine înapoi - avem o singură putere, cea a respectului de sine" Joan Didion

 

Lasă-mi un comentariu în care, pe lângă ce ai să îmi spui, scrii cu mâna ta (nu copy şi paste) următoarele rânduri: “Mă respect și știu că merit tot ce e mai bun de la viață.“

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții