Din ce moment sărăcia ta este responsabilitatea ta totală? (la fel și bunăstarea)

În prima parte  (pe care poți să o citești aici) am vorbit de primele 3 motive pentru care oamenii sunt săraci sau la limită, se luptă pentru supraviețuire și aleargă după bani fără să se vadă rezultate.

Primul motiv este superficialitatea specifică creierului uman. Privim copacul fără să vedem rădăcinile care sunt adevărata cauză și fundație a unui copac mare și frumos.

Al doilea motiv, convingerile greșite și gândirea greșită de care ținem cu dinții. Există legi universale pentru prosperitate și nimeni nu trăiește separat de influența lor, oricât de importanți și cu probleme speciale s-ar crede. Află care sunt și respectă legile, iar viața ta va cunoaște abundența.

Al treilea motiv, faptul că privim banii în mod greșit. Privim doar efectul final, hârtiile sau cifrele, fără să vedem „rădăcinile” sau cauzele banilor, care sunt de fapt valoarea. Înțelegând ce este de fapt valoarea, ne apropiem extrem de repede de o viață prosperă și abundentă.

Azi continuăm cu partea a doua în care vom vorbi despre ce anume este valoarea şi de ce percepţia greşită a valorii ne face să trăim într-o disperare tăcută şi cel mai probabil lipsiţi de bani pentru o întreagă viaţă.

În comentariile la articolul de data trecută mi-a scris o fostă profesoară, acum pensionară, Nora:

E ora, 23, 43 si iarasi mi-ai descretit fruntea si mi-ai dat detenta catre un somn sanatos, dar…..iarasi am o “tema de casa”:

Din 24 de cadre didactice, mie mi s-a oferit, la pensionare, “Premiul de Excelenta”, dar BANI, n-am facut, nici chiar publicand carti de referinta, la care mi se da 10% din vanzari si mi se ia, apoi, 16% IMPOZIT

Este acel esantion de romani, care n-au PILE, nu FURA, n-au spirit de GASCA, sunt de o MODESTIE si ONESTITATE patologice; sunt acei romani si de valoare intrinseca… Ce sa mai zic eu, ACUM, pensionata de 1 an, ca, daca n-as avea copii minunati, “m-ar ingropa Primaria”! Ce sa faca un dascal, care nu fura, nu plagiaza, nu vinde / nu aranjeaza examene / nu accepta compromisuri; caruia i-e mila de studenti ca dau bani, si pe buchete de flori, la “8 Martie” sau la finele anului???

Chiar n-ai avut niciun pacient cu asemenea raportare catre conduita, profesia si viata sa ??? Ce l-ai invatat sa faca, intrucat de aceea se prezinta la …psiholog, sa-si decline durerea si neimplinirile si finalmente, sa i se intinda o mana; sa i se dea un sfat s.a.m.d. ca sa-l dea, si el, mai departe, nepotilor!

Înainte de a găsi răspunsul, aș vrea să continui tot cu gândurile unui cititor care și-a lăsat părerea sub articol în secțiunea de comentarii (lucru pe care m-aș bucura să văd că îl faci și tu cât mai des). Numele cititorului este Walter  și el spune așa: 

Am un prieten drag care e mai tot timpul falit. Nu pt ca nu stie sa faca ceva de valoare. De fapt e foarte indragit pentru ca reuseste sa le faca o bucurie multor oameni. E falit pt ca ii este rusine sa ceara bani.

Am intalnit asta la mai multi oameni. Si erau vesnic nemultumiti si suparati ca uite cati bani are X si Y si ca nu “i se da”. Si problema nu era ca nu stiau sa aduca valoare in viata altora ci pt ca aveau credinta ca a cere bani pt ceva este rusinos. Si atunci nu cereau mai mult decat strictul necesar sau asteptau ca cineva sa le dea mai mult.

Rezum aici cateva credinte pe care le-am intalnit la cativa oameni pe care ii cunosc. Inclusiv parintii si eu la un moment dat:

1. Credința că a cere bani pt. munca ta e ceva greșit, rușinos.

De aceea cer doar minimul necesar şi cred că e mai bine să ceară mai puţin decât mai mult. Deseori sunt oameni foarte sufletişti care se gândesc poate prea mult la binele altora şi cred că sunt responsabili întâi de binele altora şi doar la urmă de al lor.

Se leagă oarecum cu credinţele nr 5. şi 6. Oamenii ăştia sunt deseori idealişti care visează la o societate utopică fără bani, fără capitalism şi întoarcerea la un fel de eco-comunism în care toţi sunt fericiţi. Ok, poate nu chiar aşa, dar pe aproape. Chiar cred în vorba „banii sunt ochiul dracului” şi îi evită cu consecvenţă — de aceea sunt şi mereu la limită şi supăraţi că nu li se dă cât li se cuvine.

2. Dispreț pt. ce înseamnă vânzări, negocieri. Credința chiar că e imoral sau rău.

Am dat de ideea că negocierile sau vânzările sunt ceva „şmecheresc”— o activitate tipică escrocilor sau celor fără simț moral. De fapt, fiecare negociază sau vinde fie că este sau nu conştient de asta. Chiar şi eu am avut o mare problemă cu cuvântul „a vinde”, mai ales când auzeam „să te vinzi pe tine” mă cuprindeau frisoanele. Ok, încerc să nu mă vând pe mine, dar încerc să îmi vând munca. De fapt, toţi negociem şi vindem, fie că vrem sau nu vrem. E o parte din relaţiile cu ceilalţi oameni. Singurul mod de a evita asta e să trăim ca nişte pustnici în izolare.

Desigur, cei care au acceptat asta şi au înţeles cum funcţionează au mai mult succes, fie că folosesc aceste unelte într-un mod onest sau într-unul mincinos.

3. Ideea că trăim într-o lume săracă și atunci nu ai de unde cere.

– „E criză economică!!”, Săracul X, săracul Y!
Oamenii ăștia trăiesc cumva tot timpul la marginea prăpastiei… și când nu găsesc una, încep să o sape ei.

4. Ideea că alții trebuie să aibă grijă de ei.

Asta provine din comunism și ideea că tăticul stat sau angajator trebuie să se ocupe de tot, inclusiv cum să își trăiască ei viața.

5. Ideea că dacă faci ceva din pasiune atunci e o plăcere pentru tine și deci nu ai nevoie de bani

Am auzit asta tot de la oameni care cred că e ceva rău să ai prea multă grijă de tine. Sunt oameni pentru care cea mai mare jignire adusă cuiva este să îl numească „egoist”.

6. Ideea că plătind pe cineva pentru munca lui sau a munci pe bani e o formă de manipulare.

Am văzut asta atât la angajatori, cât şi la angajaţi. Angajatori care încearcă să îi momească pe angajaţi cu bani şi apoi au credinţa că dacă cineva munceşte pentru ei atunci au cumpărat un sclav… și deci îi pot cere sclavului să facă orice şi să îl trateze oricum atât timp cât îl plătesc. Şi invers, angajaţi care se comportă ca nişte sclavi… și deci cred că sunt datori vânduţi angajatorului pentru că el le dă banii (care de multe ori sunt strictul necesar pentru a trăi) şi deci trebuie să suporte stoic orice le cere şi să facă tot ce pot pentru a-şi mulţumi stăpânul tot mai pretenţios.

Cred că ceea ce a scris Walter mai sus este genial pentru că se regăsesc cel puţin 3 dintre cele mai mari motive pentru care oamenii sunt şi vor rămâne săraci dacă nu își schimbă modul de gândire.

Aş vrea din materialul următor să punem o fundaţie solidă pentru ca tu, în cel mai scurt timp, să începi să ai o viaţă prosperă şi să devii liber financiar. Ca să putem face acest lucru am nevoie de participarea ta. Pentru început, vreau să începem de pe acum un exerciţiu la care vreau să îmi scrii rezultatul la secţiunea de comentarii. În fundaţia noastră, convingerile despre bani reprezintă un stâlp extrem de important.

 

În ceea ce a scris Walter am văzut următoarele credințe limitative: 

1. Să cer bani pentru munca mea e rușinos;

2. Vânzările și negocierile sunt imorale sau rele;

3. Dacă faci ceva din pasiune e o plăcere în sine și nu ai nevoie de bani.

Vreau să mă ajuți să contrazicem aceste 3 afirmații transformându-le în convingeri care amplifică puterea și nu o limitează.

Vreau să îmi spui : 

1. De ce nu e rușinos să ceri bani pentru munca ta?

2. De ce vânzările și negocierile sunt un lucru bun?

3. De ce dacă faci un lucru din pasiune e important să fii și plătit pentru el?

Vreau să îţi imaginezi că eşti un avocat şi că îţi aperi cel mai bun prieten de aceste 3 convingeri limitative. Cu ce argumente ţi-ai apăra prietenul ca să dovedeşti că banii nu sunt un lucru ruşinos, vânzările şi negocierile sunt un lucru util, iar un lucru făcut din pasiune merită şi chiar trebuie plătit?

Dacă văd suficient de multă implicare în acest exerciţiu, voi continua să creez lecţii interactive gratuite pe blog astfel încât în câteva săptămâni să dobândeşti o fundaţie solidă legată de viitorul tău financiar, care ştiu că este foarte importantă pentru mulţi oameni din comunitatea Personalitate alfa.

Hai să continuăm.

Primul pas pentru a câștiga bani și a avea o viață împlinită este ….

….să înțelegi ce este valoarea.

Ce este valoarea?

Valoarea este un lucru ( material, energetic, spiritual) care este FOLOSITOR. Pentru a înțelege mai bine ce este valoarea, ar fi bine să trecem în revistă câteva principii ale valorii.

Principii ale valorii

1. Valoarea este relativă 

Ca exemplu, hai să vedem acest meniu de la McDonalds

pozabani1

Cât de multă valoare crezi că reprezintă acest meniu pentru cele două persoane de mai jos?

pozabani2

  ………………………      pozabani3

 

Ceea ce e valoros pentru unul e mai puțin valoros pentru altul.

2. Valoarea este contextuală 

Să ne imaginăm acum că acest fitness model din poza de mai sus a rămas în derivă într-o barcă de salvare și nu a mai mâncat de 5 zile.

pozabani4

Brusc, valoarea acelui meniu de la McDonalds crește foarte mult chiar și în ochii unui fitness model, deci valoarea oricărui lucru depinde și de contextul poveștii.

3. Valoarea este definită de cel care plătește prețul pentru ea. 

pozabani5

.

.

.

.

.

.


pozabani6

Nu cred că este greu să îți dai seama cât preț pun pe o farfurie de mâncare cei doi oameni din imagine.

Unul din ei ar lucra o zi întreagă pentru o porție de mâncare, celălalt ar renunța fără probleme la aceeași porție doar dintr-un moft.

La fel, o pungă de diamante nu prea are valoare pentru omul care urmează să moară de foame.

4. Valoarea este opacă

NEWSLINK.5250072_33020

Cunoaştem mulţi dintre noi obiceiul ciudat al oamenilor cu posibilităţi materiale crescute de a merge în weekend în club, de a se îmbăta şi apoi de a mânca la McDonalds sau de la shaormerie.

Dacă în timpul zilei aceiaşi oameni ar face foamea decât să mănânce prostii, sâmbătă noaptea la beţie ar plăti de 10 ori preţul pentru un meniu de la McDonalds.

Cu alte cuvinte, nu putem să ştim ce anume este valoros pentru un om dacă nu îl întrebăm şi nu aflăm cum gândeşte, ce simte şi ce anume este important pentru el la un moment dat.

5. Valoarea este multidimensională

pozabani8

Dacă până acum am vorbit de fitness models sau supraponderali, de săraci sau bogaţi care privesc un meniu, acum putem schimba perspectiva şi să privim mâncarea pe care o putem oferi ca şi ajutor celor care nu îşi permit nici măcar o masă pe zi.

Acum, nu mai putem să privim mâncarea atât de mult ca şi calorii, ci o privim ca pe o nevoie urgentă şi imediată la care nu putem face mofturi. Calitatea este mai puţin importantă (deşi ne-am dori să nu fie) atunci când privim lucrurile din perspectiva salvării a sute de vieţi de la foamete.

Aşadar, valoarea are mai multe dimensiuni din care o putem privi, adică există multe aspecte care sunt luate în considerare atunci când este dată o valoare unui anumit lucru. Beneficiile emoţionale, funcţionalitatea, utilitatea, creşterea calităţii vieţii, economisirea altor resurse.

6. Valoarea este un compromis

pozabani9

Dintre prețul plătit și valoarea percepută primită.

Uneori oamenii cu posibilităţi materiale mai scăzute fac compromisul de a cheltui o sumă mai mare decât şi-ar permite în mod normal pentru o plăcere culinară care este văzută ca un premiu meritat. Aşadar, deşi poate pentru ei nu ar merita o singură masă acei bani, fac acest compromis pentru că valoarea percepută merită acei bani în acel moment.

7. Valoarea este dată de mentalitate

   Mâncarea pe o săptămână în Japonia

(317 de dolari)

                                                                                                                                            pozabani10

 

Mâncarea pe o săptămână în Italia

   (260 de dolari)

pozabani11

 

 

 

 

 

Mâncarea pe o săptămână in Chad

( 1.23 dolari)

 pozabani12

 

 

 

 

Poți vedea comparația pe câteva zeci de culturi la acest link: http://www.en-derin.com/tag/germany.

Acum că avem o idee minimalistă despre cum ar fi bine să privim valoarea, imaginează-ți că tot ce ai tu mai bun de oferit este supus aceluiași proces. 

Ce ai tu de oferit are o valoare relativă, contextuală, opacă, preţul este hotărât de client, multidimensională, un compromis între ce-i dai şi ce primeşti şi va fi judecat în funcţie de mentalitate.

Hai să revenim la exemplul de mai sus — o profesoară care după o carieră plină de realizări, este lăsată aproape să moară de foame de către statul şi sistemul în care a funcţionat şi are noroc cu copiii ei care au grijă de ea, noroc pe care mulţi alţi oameni la sfârşit de carieră nu îl au.

În percepţia ei, ea a oferit tot ce aveam mai bun, dar oare a fost acest lucru perceput astfel?

Cel mai probabil nu.

Să ne gândim la principiul numărul 3 care spune că valoarea este definită de client.

În cazul profesoarei, clientul este sistemul de învăţământ în cadrul căruia tu te-ai dus să îţi vinzi serviciile de profesor.

Sistemul ţi-a spus care sunt regulile — salar fix, program fix, programa şcolară de la care nu te poţi abate. Sistemul ţi-a spus ce este dispus să îţi plătească şi tu AI ACCEPTAT de bunăvoie şi nesilit de nimeni.

Din punctul meu de vedere, sistemul nu te-a minţit. Nu ţi-a promis că te face milionar. Tu ai ales să faci parte din sistem şi ţi-ai spus singur o MINCIUNĂ — că e nobil să fii profesor şi că dacă îţi faci treaba bine vei avea parte de o viaţă împlinită. Te-ai înşelat singur cu nişte poveşti pe care ţi le-ai spus.

Dacă vrei să fii profesor prosper, cauţi alte căi, nu intrarea în sistem.

De exemplu, Harv T. Eker a devenit milionar, pornind de la 0 în 2 ani şi jumătate.

Acum este ŞI profesor, pe lângă milionar, și predă din plăcere educaţie financiară.

http://blog.mindvalleyacademy.com/announcements/harv-eker

Am dat acest exemplu deloc întâmplător, pentru că vreau să citești cartea lui Harv T. Eker, Secretele minții de milionar ca și primă lectură pentru a pune o fundație sănătoasă viitorului tău financiar.

Dar poţi să fii profesor de ORICE, în orice domeniu şi să fii foarte bine plătit, dacă îţi asumi întreaga responsabilitate.

Asta înseamnă să fii bun în ceea ce faci, apoi să arăţi că poţi să îi înveţi pe alţii şi să poţi produce rezultate şi apoi să te promovezi pe tine, rezultatele ce le poţi oferi, şi oamenii vor plăti preţul corect ca să înveţe de la tine.

Aşadar, problema nu e că profesorii nu sunt bine plătiţi, ci faptul că şi-au declinat responsabilitatea propriei lor cariere şi s-au lăsat pe mâna unui sistem incompetent.

Dacă pentru tine asta e o scuză suficient de bună, poţi să te duci la culcare blestemând sistemul şi aruncând vina pe el pentru eşecul tău de a-ţi valorifica munca la cel mai înalt nivel.

Eu unul, am ales de la 22 de ani să îmi asum întreaga responsabilitate într-o lume care îmi spunea „nu poţi să faci bani ca psiholog în România”.

Nu poţi, dacă te laşi pe mâna unui sistem. Am ales să învăţ, să îmi valorizez munca şi realitatea mea financiară arată cu totul altfel.

Îmi doresc pentru cei din comunitatea Personalitate alfa să facă la fel. De fapt, este un punct obligatoriu de pe fişa postului unei personalităţi alfa să îşi asume întreaga responsabilitate.

Există medici, profesori, psihologi şi orice altceva care sunt foarte bine plătiţi.

Ştii care e diferenţa?

Sunt BUNI în ceea ce fac şi de aici pleacă tot. Un om bun şi competent chiar dacă e sărac, nu rămâne sărac prea mult timp pentru că oamenii au nevoie de valoarea pe care el o oferă.

Daca nu ai bani, acest lucru poate fi din următoarele motive: 

1. Nu te gândeşti la utilitatea ta suficient. Ce ştii să faci şi cu ce serveşte asta nevoile celor care te-ar putea plăti?

2. Nu eşti conştient de valoarea pe care o oferi şi te laşi exploatat pe bani puţini sau invers — nu prea oferi multe, dar te consideri îndreptăţit să primeşti şi oamenii îţi întorc spatele.

3. Nu îţi asumi responsabilitatea pentru explicarea valorii pe care o poţi oferi (adică nu ştii şi nu vrei să înveţi vânzări şi marketing) şi aştepţi ca oamenii să muncească şi să gândească în locul tău şi să îşi dea ei seama cu ce poţi tu să fii de folos. Până când aştepţi tu să facă asta, au devenit clienţii altcuiva.

Pentru a te pune pe un drum corect, primul pas extrem de important este să îţi pui permanent întrebarea „prin ce ştiu să fac, produc valoare sau sunt a 5-a roată la căruţă?”

Ce am eu de oferit celor din jur?

Unde anume pot să ofer cea mai mare valoare la un moment dat, ţinând cont de principiile valorii despre care am vorbit mai sus?

La sfârşit, vreau să repet exerciţiul pe care vreau să îl faci şi să îl scrii în secţiunea de comentarii.

Aş vrea din materialul următor să punem o fundaţie solidă pentru ca tu, în cel mai scurt timp, să începi să ai o viaţă prosperă şi să devii liber financiar. Ca să putem face acest lucru am nevoie de participarea ta. Pentru început, vreau să începem de pe acum un exerciţiu la care vreau să îmi scrii rezultatul la secţiunea de comentarii. În fundaţia noastră, convingerile despre bani reprezintă un stâlp extrem de important.

În ceea ce a scris Walter am văzut următoarele credințe limitative: 

1. Să cer bani pentru munca mea e rușinos;

2. Vânzările și negocierile sunt imorale sau rele;

3. Dacă faci ceva din pasiune e o plăcere în sine și nu ai nevoie de bani;

Vreau să mă ajuți să contrazicem aceste 3 afirmații transformându-le în convingeri care amplifică puterea și nu o limitează.

Vreau să îmi spui : 

1. De ce nu e rușinos să ceri bani pentru munca ta?

2. De ce vânzările și negocierile sunt un lucru bun?

3. De ce dacă faci un lucru din pasiune e important să fii și plătit pentru el?

Vreau să îţi imaginezi că eşti un avocat şi că îţi aperi cel mai bun prieten de aceste 3 convingeri limitative. Cu ce argumente ţi-ai apăra prietenul ca să dovedeşti că banii nu sunt un lucru ruşinos, vânzările şi negocierile sunt un lucru util, iar un lucru făcut din pasiune merită şi chiar trebuie plătit?

Dacă văd suficient de multă implicare în acest exerciţiu, voi continua să creez lecţii interactive gratuite pe blog astfel încât în câteva săptămâni să dobândeşti o fundaţie solidă legată de viitorul tău financiar, care ştiu că este foarte importantă pentru mulţi oameni din comunitatea Personalitate alfa.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

154 de răspunsuri

 1. Imi plac articolele astea, mai ales ca au exrecitii care te fac sa iti schimbi convingerile si perceptia pe care o ai asupra lumii. Keep going, sa devenim milionari ca Harv. T Eker!
  Se zice ca daca un om a putut face ceva intr-o viata, atunc ORICARE alt om e capabil sa faca acelasi lucru. Asa ca, de ce n-am putea si noi sa devenim milionari?! 🙂 Nimeni nu ne limiteaza.

   1. Salut Pera. Explicam d-nei Nora zilele trecute :”Doamna Nora, cu tot respectul (am mai urmarit din comentariile dumneavoastra) va implor sa aveti in vedere ca aveti “doi vlastari”: Va rog sa nu-i invatati si sa-i educati sa-si planga de mila! Nu ajuta pe nimeni cu absolut nimic. Invatati-i mai bine cum sa dea valoare lucrurilor si cum sa primeasca plata pentru valoarea adaugata! Este mult mai folositor. Sunt si eu tot un “Gheorghe” invatat (instruit/dresat) tot in Romania dar de ceva timp am inceput sa ma educ: uriasa diferenta! (cel putin in viziunea mea). Am 3 copii si incerc sa ma educ ca sa pot sa-i educ. Si asta in contextul in care nu pot sa le spun ca sistemul de invatamant este asa cum este, cand vad materialele asa zis “educationale” din scoli de o calitate precara (ca sa nu folosesc alte cuvine), ca sa nu pun la socoteala calitatea “dascalilor”, etc. Incerc sa le arat ca o banala coala de hartie poate lua valoarea unei lucrari superbe de pictura sau a unui origami demn de admirat sau o poezie vibranta. Si nici una din lucrari nu “scapa” fara rasplata, cum de altfel nici o nota obtinuta la scoala (chiar daca nu sunt de acord cu sistemul!) nu “scapa” neplatita de mine. Sper sa va fie de folos sfaturile, le-am oferit din suflet!”
    Acum ,dupa articolul tau, „ceata” s-a mai risipit. In primul rand „rusinea” nu este un sentiment nascut in fiinta noastra: este o nenorocita de buruiana plantata de generatii in sufletele noastre. Trebuie starpita si tu trebuie sa ne indrumi ca atare!
    O alta chestiune este legata de valoarea banilor. Pentru unii 100 ron se traduce in cca 10kg de carne, pentru altii in 29 litri lapte, pentru altii este „doar o suta” sau doar 16 litri de benzina, sau 100 ron inseamna 22.22 Euro, etc. – de aici inclin sa cred ca pentru a afla adevarata valoare trebuie „inventata” o alta unitate de masura. 1 – Cum as putea sa-l apar pe amicul meu caruia ii este rusine sa ceara bani daca eu nu stiu adevarata valoare pentru care sa-i fie rusine?
    2 – vanzarea cred ca este o chestiune fireasca si cat timp exista cerere aceasta o sa fie „dublata” de oferta (in conditiile ideale, fara sa vorbim despre situatii de dezechilibru). Partea tampita apare la negociere: cati dintre cititori nu au fost in situatia de a intreba sau de a fi intrebati „care este ultimul pret?”?!? Pe cand un articol detaliat pe aceasta tema? Eventual un exemplu din viata reala?
    3 – Incerc sa inchei in acord cu tema propusa de tine: Onorata instanta, d-le/d-na judecator, permiteti sa va raspund la intrebarea numarul 3 cu o alta intrebare: care este onorariul dumneavoastra pe care-l percepeti pentru ceea ce faceti cu pasiune?
    Cu prietenie,
    Dragos

  1. diana , stii de ce nu devine oricine milionar ? pt ca sunt toti niste tute pe banii la parintii si fara vreo motivatie sau ambitie , dar cand toata viata ta suferi stii cum e ? toata suferinta aia te impinge de la spate si da cu tine de pamant pana faci primu milion de euro sau ce obiectiv ai tu , daca stai comod si nu faci nimic vine viata si da cu tine de pamant iar si tot asa pana iti dai seama ca totul se intampla cu un scop..si atat iti spun baietasii aia care stau frumusel in facultati pe banii la parinti nu or sa faca nimic in viata lor pentru ca nu au motivatia si ambitia necesara

   1. doar durerea si suferinta iti da vointa aia nebuna care te face sa te trezesti la 4 dimineata si sa alergi 25 de km in timp ce ceilalti isi petrec viata prin cluburi si etc

   2. acum 3 ani trageau toti de mine sa merg la munca pe 10-12 mil ca cica asa e viat trebuie sa muncesti n-ai ce face , mi-am pierdut toti prietenii , probabil in momentul asta toti au rate de sute de mil in banci facute pentru laptopuri si telefoane..eu am refuzat cacatul asta si pentru ca salariul mediu era de 10 mil mi-am propus si le-am promis ca o sa ajung sa fac 10 mil pe ZI , da pe zi ati citit bine…a fost greu , nu am ajuns la 10 mil pe zi ,am ajuns la 17 mil pe zi , chiar daca am ramas fara prieteni si mi-am facut o tona de dusmani a meritat si merita in continuare..

     1. Johhny nu are atatia bani, deoarece nu ar fi cautat acest subiect si nici nu pierdea atata timp citind acest articol despre cum sa …daca avea bani. Se intelege ca nu mai are prieteni si nici timp.Atunci de ce mai era interesat de acest articol daca el avea atatia bani? Mintindu-ne… modificam putin chimia din organism pentru putina placere emotionala. Minciuna este ca o mangaiere pe capul celor care nu reusesc.

    1. Salut Jonny.Daca nu sunt prea indiscret, imi poti spune ce pasi ai urmat, de ai reusit asta?Iti desfasori activitatea(afacerea) in domeniul online?(site-uri,blog,etc?)Multumesc

 2. 1. Pentru ca in schimbul banilor , se ofera TIMP, CUNOSTINTE si SOLUTII DE CALITATE care deriva dintr-o pregatire specializata, pe un anumit domeniu. Exista multa munca si acumulare de informatii in spatele oricarui proces si chair daca rezolvarea serviciului pentru care se plateste vine rapid, este foarte probabil ca cel ce ti-o ofera sa se fi antrenat ani de zile pentru a o putea accesa intr-un timp atat de scurt.
  2. Pentru ca te ajuta sa fii deschis, receptiv si sa intelegi ce anume se cere si ce anume poti tu sa oferi.
  3. Pentru ca aici vorbim probabil de un cerc. Actionezi si primesti reactii. Independent de pasiunea pe care o ai si de cat de mult suflet pui in ceea ce faci, este imperios necesar sa existe si factorul receptor. Fara el, ajungi sa te consumi pe sine prin ceea ce faci, fara sa obtii rezultate concrete care sa iti ateste valoarea si sa iti ofere libertatea de a continua sa faci ceea ce iubesti si sa traiesti si extrem de bine, facand acest lucru.

 3. Simplu Pera :
  Răspuns UNIVERSAL valabil (implicit şi pentru cele 3 întrebări) :
  Deoarece :
  O F E R VALOARE …AJUTAND !
  Pentru întrebarea a 2-a : – reprezintă ,,conducta” prin care OFER VALOARE .
  punct.

 4. 1. Nu e rusinos sa ceri bani pe munca ta pentru ca cel mai valoros lucru pe care il oferi este timpul tau
  2. Vanzarile si negocierile sunt bune pentru ca te ajuta sa obtii o relatie win-win cu celalalt
  3. E important sa ceri bani pentru lucrul pe care il faci cu pasiune pentru ca educa oamenii sa aprecieze ceea ce faci.

   1. Cosmin.1’tu daca nu ceri bani pe munca ta ,castigul celui pt.care lucri va fii mult mai mare si profita de tine.2’negocierile si vanzarea aduc profit,profitul aduce banii ,banii o viata buna la oamenii destepti(fericire fara bani nu exista)orice pe lume costa baniii.3’ce fac cu pasiune la fel fac in timp si timpul costa bani.DAR NU FACE ORICE PENTRU BANI.

 5. Salut, Pera, Bun Gasit Personalitati Alfa:)
  1. Raspund la aceasta intrebare din perspectiva angajatului in sistem (rol pe care il joc de 6 ani). Rusinea de a cere bani se formeaza de la o varsta frageda cand in jurul tau se vorbeste despre faptul ca pentru a te „realiza” este bine sa ai o slujba sigura, „bine” platita care iti asigura o pensie „decenta”. Auzind in mod repetat aceste replici incepe sa ti se para firesc ca singura forma de recompensare a ceea ce oferi este remuneratia oferita de sistem. Cand esti pus in situatia sa ajuti pe cineva (material sau spiritual) ti-e rusine sa ceri recompensa fiindca tu esti convins ca meriti bani numai pentru serviciul pe care il prestezi in sistem. Personal, din statutul de angajat, mi-a luat ceva timp sa inteleg ca pot sa aduc mai multa valoare in societate decat sa execut ce scrie in fisa postului dar inca nu suficient cat sa imi aduca si venit:)… inca. Am inteles ca rolul meu este sa servesc fiindca ceea ce ofer este validat de ceilalti oameni din societate si banii sunt o modalitate de apreciere a valorii pe care o ofer. Nu poti avea valoare doar existand si stiind sa faci anumite lucruri chiar daca le faci excelent. Astea trebuie puse la dispozitia oamenilor.
  2. Vanzarile si negocierile sunt un lucru bun fiindca, asa cum reiese si din articol, valorificarea muncii depinde de mai multi factori. Negocierea pot sa o traduc ca o radiografiere a nevoilor clientului in raport cu obiectul prestatiei tale. In negociere tu afli ce nevoi exacte are el si tu ii explici cum poti aplica mai bine ceea ce stii tu pentru ca el sa obtina rezultatele maxime (asta a venit din cugetul unui viitor proaspat fost angajat:)
  3. Lucrul facut din pasiune e lucrul la care te pricepi cel mai bine si pe care il perfectionezi in continuu fara nici un efort fiindca e ceea ce iti place. Este important sa fii platit fiindca acesta are cu adevarat valoare si devine util atunci cand il pui in slujba celorlalti.
  Ca sa completez, ce am scris mai sus e perspectiva unui om care a exersat ceva timp mentalitatea de angajat (cei care au citit Cadranul Banilor stiu despre ce e vorba).

 6. Foarte faina seria de articole. T. Harv Eker chiar are abilitatea de a starni revelatii si citind aceste 2 articole mi-ai creat o asemenea imagine despre tine.
  Ca sa raspund provocarii, completez mai jos punctual:
  1. Nu este rusinos sa cer bani atata timp cat la randul meu am investit timp si resurse. Ca munca mea sa-ti fie livrata, eu tre’ sa platesc niste utilitati. Acestea nu se platesc cu timpul si aprecierea ci cu bani.
  2. Iti ascuti abilitatile, devii sociabil, esti deschis sa vorbesti cu lumea, cu alte cuvinte iesi din „carapace”. Vanzarile si negocierea te ajuta sa-ti cunosti pretul si sa stii cum sa-l ceri.
  3. Esti apreciat pentru ceea ce faci.

 7. 1. De ce nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta? – Pentru ca munca ta inseamna si valoare adaugata pentru cel care cumpara rezultatul muncii tale. Pe langa munca ta tu mai cheltui o resursa epuizabila valoroasa si anume timpul. Timp pe care nu ti-l mai da nimeni si pe care ai putea sa-l investesti in altceva mai profitabil. Pentru ca daca e rusinos sa ceri bani pentru munca, ar trebui sa fie rusinos si pentru vanzator sa ceara bani pe marfa lui.
  2.De ce vanzarile si negocierile sunt un lucru bun? – In momentul cand se realizeaza vanzarea, ar trebui sa ai o situatie de win-win sau clientul sa stie exact ce cumpara si valoarea pentru el ar acelui produs, iar vanzatorul sa stie exact ce vinde. La noi negocierile sunt vazute ca o targuiala ieftina de talcioc si nu ca un dialog intre doua parti pentru atingerea scopului comun:pretul cel mai bun pentru produsul cel mai bun. Se zice ca te „tiganesti” la pret daca vrei sa obtii un pret mai bun – de aici cred ca vine credinta limitativa.
  3.De ce daca faci un lucru din pasiune e important sa fii si platit pentru el? – Daca muncesti din pasiune se zice ca salariul nu mai conteaza. Daca faci ceva din pasiune ai un foc inauntru, iar daca esti si platit pentru ce faci, ai carbunii sau lemnele pentru focul respectiv. Pasiunea se stinge daca nu ai si cadrul (banii) sa o mentii in viata.

 8. 1.Munca ta e valoroasa si orice valoare aduce demnitate..demnitatea de a fi platit. 2.Vanzarile si negocierile sunt utile pentru a creste valoarea muncii tale. 3. Ca sa iti fructifici pasiunea ai nevoie de resurse constante..asadar cand faci ceva din pasiune ai nevoie de bani pentru a-ti estompa pasiunea 🙂

 9. 1. Daca nu ceri bani pentru munca ta , te cheltui in zadar …… plus la asta iti perzi entuziasmul shi energia de a crea , de a ajuta. nu ai resurse ca sa investesti in tine mai departe. de aceea munca trebuie platita!
  2. Negocierile shi vinzarile sint un lucru bun sau rau , depinde din ce perspectiva le privim , daca sint legate de droguri, de armament pentru a fi folosit la distrugerea altor oameni , sau vinzari de oameni acestea e clar ca sint rele… partea a doua a negocierilor, vinzarilor este buna si binevenita pentru ca au stat la baza afcerilor shi a oamenilor care au prosperat inca din cele mai vechi timpuri.
  3.daca facem ceva din pasiune shi mai este shi platit chiar e minunat !

 10. Raspunsul la toate cele 3 intrebari, este simplu! Din lipsa de educatie! Si asta o spun cu regret, in dreptul meu! Dezvoltarea personala a lipsit cu desavarsire din viata mea. Deabia de la inceputul anului asta am descoperita asta! Cu cat citesc mai mult, cu atat inteleg dece suntem unde suntem si ca indivizi si ca tara!
  urmaresc cu interes articolele aparaute. Sper sa inceapa sa apara si ceva roade in urma studiului. Multumesc pt ceeace am primit si pt ce urmeaza sa primesc! 🙂

 11. 1#
  Prin munca imi folosesc timpul (resursa nerecuperabila), pregatirea dintr-un anumit domeniu (investitia de ani de zile) si imaginatia pentru a oferi un serviciu/produs unui client.
  Prin aceasta, ii usurez o trecere de la un nivel la altul, ii rezolv o problema (pe care nu o poate rezolva singur, neavand experienta din anumit domeniu).
  Mai mult, daca ofer serviciul/produs rapid, economisesc si timp clientului (fapt pentru care ma poate plati suplimentar 🙂 )
  Ce sunt serviciile, pana la urma? Schimbul de experiente dintre oameni; asadar solutia la o problema si… interactiune, socializare, ducand la formarea unei familii, grup, popor, etc. Plus ca sentimentul apartenentei la un grup ce ofera solutii este unul pozitiv.
  Observatie personala: Speciile care rezista in timp nu sunt atat de mult cele care au indivizi deosebiti in parte, individual, si nu interactioneaza, ci mai mult cele care se aduna ca grup, si impreuna pot rezolva mai multe probleme.
  Exista si o notiune de inteligenta grupului (fiecare individ in parte are defecte si calitati, dar impreuna, lucrand impreuna, rezultatul e mai mult decat suma rezultatelor fiecaruia in parte). Posibil sa fim programati genetic sa functionam mai bine impreuna, decat separat.
  2#
  Prin negociere, cei doi parteneri au oportunitatea sa afle mai clar de ce anume are nevoie celalalt si cum poate fi servit. Tot prin discutii se poate evidentia mai bine valoarea pe care o aduce in viata cuiva acel serviciu/produs, ducand la platirea serviciului pe VALOAREA acestuia, nu neaparat pe timpul consumat pentru oferirea serviciului. (pe aceasta idee se pot face bani mai multi in timp mai putin).
  Intrebare: Pera, cum invatam romanii (ca traim printre ei si ne intereseaza, bunastarea noastra tine si de ce e in jur) sa plateasca pentru valoare, si nu neaparat pentru timpul in care e realizat un serviciu/produs?
  Exemplu:
  Scenariul 1: Diagnostichez o masina in 20 minute, timp in care clientul asteapta pe scaun, servind din minunata cafea/ciocolata calda/ceai pe care si-a comandat-o de la automatul anume asezat in coltul cladirii). Ii spun cat costa reparatia, ca se poate face in 30 minute.
  Scenariul 2: Diagnostichez masina in 2 zile, timp in care ma „chinui” de-mi ies apele (chiar daca dureaza datorita faptului ca nu sunt bine pregatit, ori ca ma lalai pe Facebook, in timp ce mai dau un surub jos). Si cand vine clientul dupa doua zile, ii spun ca a fost greu, ca a trebuit sa ma duc in Franta sa iau o seringa speciala cu care sa injectez ulei in motor, ca m-am taiat pe maini si pe fund, lucrand sub masina, toate hainele sunt pline de ulei si motorina). Iar clientul imi spune ca bine, bine, dar „mi-ai spus ca intr-o zi e gata”. Iar eu, „da, da, dar uite ca a aparut …”
  Observ ca in general (adica majoritatea, mediocritatea) apreciaza mai mult si e dispusa sa platesca ceva mai mult in scenariul 2, decat in scenariul 1.
  Care e solutia? Ca mediocritatea sa treaca la un nivel mai sus?
  3#
  Perfectionarea/dezvoltatea necesita timp si energie. Daca nu exista alta sursa de venit, iar banii devin o problema zilnica, scade ca prioritate perfectionarea pasiunii, si revenim la… supravietuire.
  Cu cat sta un om mai mult timp la limita supravietuirii, cu atat se dilueaza mai mult ca om…

  1. Asta vine din educarea clientilor. In primul rand sa fii atat de bun incat ai mai multi clienti decat poti duce. Apoi, ceri mai mult pentru timp mai putin si unii poate vor pleca dar majoritatea vor stii ca lucrezi repede, esti scump dar est cel mai bun .

 12. Salut Pera!
  Raspunsurile mele sunt urmatoarele :
  1. Nu este rusinos sa ceri bani pentru munca ta pentru ca probabil ai pierdut un anumit timp in rezolvarea acesteia si probabil ai depus si un efort, fie el psihic sau fizic. Daca imi respect propia persoana, mi se pare absolut normal sa cer bani pentru timpul si efortul depus.
  2.Cred ca trebuie sa inveti sa iti vinzi produsele sau serviciile. Altfel cum pot sa obtin bani din ceea ce am de oferit. Negocierea pretului cred ca este un mod de a ajunge la un consens astfel incat sa fie multumite ambele parti.
  3. Pentru ca daca faci un lucru din pasiune atunci esti foarte implicat in acesta si cel mai probabil va fi un lucru de o valoare mare. Cel putin pentru cel care l-a facut 🙂
  Cum sa nu ceri vani pentru un lucru de valoare in care te-ai implicat 100% ? 🙂
  Aceasta este parerea mea 😉
  Minunat articol si nu te opri aici 😉
  Cand iti citesc articolele ma simt motivat de fiecare data !
  Multumesc si mult succes in continuare !

 13. Referitor la punctul 1, munca , ca proces, presupune, practic, consumarea unor resurse in scopul producerii unor rezultate. Unele dintre aceste resurse sunt neregenerabile si inestimabile si ma refer aici, in mod distinct, la timpul si energia personala.Avand in vedere caracterul acestor resurse si faptul ca ele apartin, intrinsec, fiecarei persoane in parte, este, cred eu, rational ca antrenarea lor in scopul obtinerii de rezultate sa se produca in conditii de echitate. Asta, bineinteles, daca suntem de acord ca exista o tendinta universala catre echilibru ( care sta la baza a ceea ce inseamna existenta noastra in acest univers si care asigura continuarea acestei existente). Asadar, este firesc ca procesul sa fie cu dubla directie: consum de resurse inr-o directie, pentru o plata corecta, in sens invers. Aceste motive exclud in mod evident ideea de „rusine”, pentru ca „a cere” in conditiile mai sus prezentate nu inseamna decat a cere realizarea unui proces firesc, corect.
  Referitor la punctul 2, cred ca este util sa ne amintim ca la baza fiecarei actiuni/inactiuni este o alegere. Alegere pe care o facem tinand cont de stimulii si conditiile de la un anumit moment. Asadar, si cei care trebuie sa auda de noi fac alegeri. Alegeri pentru care au nevoie de stimuli. Acesti stimuli sunt, in fapt, starile, emotiile pe care le capteaza cei care fac alegerile. De la noi, actorii principali, si de la mediul din jurul nostru. In aceste circumstante, este necasar, asadar, sa transmitem/producem aceste emotii celor care trebuie sa faca alegeri.Este, in consecinta, firesc sa lucram si sa sustinem un autentic proces de „vanzare de stari si emotii”, bazate pe date corecte, pentru a asigura nu doar succes punctual, ci valoare continua.
  3. Avem in ADN instinctul de supravietuire. Aceasta inseamna ca ne dorim, mai presus de noi, sa continuam sa existam. Deci nu vrem sa ne consumam dintr-o data, nu dorim sa ne „risipim”. Daca resursele pe care le avem (timpul si energia) le consumam pentru a face ceea ce ne place, pe cale de consecinta, ceea ce ne place este necesar sa ne asigure „continuitate”, „supravietuirea” spre care tindem in mod automat. Deci este nu doar important ci chiar decisiv ca pasiunea sa fie si platita.

 14. 1 rusinea exista doar in mintea celor care isi dau o valoare minima
  2 in fiecare zi de cand te trezesti si pana inchizi ochii vinzi. TE VINZI PE TINE
  3 valoarea sta in ceea ce esti bun si de aceea timpul si efortul sunt rasplatite pe masura

 15. 1. Nu este rusinos sa ceri bani pentru munca ta, atata timp cat oferi in schimbul acestor bani o parte din tine: timpul tau, educatia ta, banii pe care parintii tai i-au investit in tine si timpul lor, toate cunostintele si abilitatile tale de care nu dispune oricine. Cred ca in orice domeniu ar trebui sa existe demnitate in a cere bani pentru munca prestata, asa cum unui avocat sau unui medic nu ii este rusine sa-si ceara onorariul nici unui artist (de orice fel) nu ar trebui sa-i fie rusine sa puna pret pe munca sa…
  2. Vanzarile sunt un lucru bun atata vreme cat lucrezi cu ele in beneficiul tau. Pot fi instrumentul cu care sa reusesti sa-ti valorifici potentialul, sunt un mijloc de care trebuie sa ne folosim pentru a obtine ceea ce ne dorim de la viata. Negocierile sunt cele care ne pot aduce clientii pe care ni-i dorim atunci cand ni-i dorim. Daca eu am ceva de oferit cuiva in schimbul unei sume de bani, atunci voi incerca sa-l conving pe respectivul ca serviciile mele sunt cele mai potrivite pentru el.
  3. Cred ca serviciile celor care isi fac munca din pasiune sunt cele mai valoroase pentru ca acestia sunt oamenii care se perfectioneaza incontinuu, sunt oamenii care pot sa livreze cele mai de calitate rezultate si prin urmare merita sa fie platiti pe masura eforturilor, spre deosebire de cineva care isi face treaba 8 ore pe zi/5 zile pe saptamana si abia asteapta sa vina weekendul ca sa plece linistit acasa si sa uite de tot…

 16. 1. Nu e rusinos sa ceri bani pentru munca, deoarece in munca ta investesti timp, resurse si toata priceperea si pregatirea ta si pentru toate astea meriti sa fii rasplatit.
  2. Fara vanzari respectiv negocieri scietatea din zilelee noastre nu ar exista, acestea reprezinta calea prin care fiecare este multumit, atat clientul cat si cel care vinde produse sau servicii, deci nu e un lucru rau
  3. Daca primesti bani pentru pasiunea ta, inseamna ca oamenii te platesc pentru ceea ce faci si ei au parte de creatia ta, pasiunea ta e valorificata si incurajata astfel o duci la un alt nivel, nu te bucuri doar tu de pasiune se bucura si ati oameni. Sa zicem ca pasiune ta e un foc pe care il faci tu si iti incalzeste sufletul, dar daca acel foc ar incalzii s alti oameni? in schimbul banilor care iti folosesc sa intretii focul pentru a creste si „incalzii cat mai multi oameni.

 17. 1. Este foarte bine sa ceri bani pentru munca ta, de ce?
  – Pentru ca numai asa respecti principiul nr 1 al economiei, valorea sa fie recompensata.
  – Bani sunt instrumentul de masura pentru multe persoane , asa ei pot masura valorea ta, prin pretul tau, daca nu ceri bani pentru serviciul tau , iti scazi din start valorea.
  – Un alt principiu care trebuie respectat este ca : nu exista ceva pentru nimic! cascavalul gratis se afla numai in cursele de soareci.
  2. Negocierea si vanzarile: Vanzarea este o actiune ce se petrece zilnic in orice moment, fie ti se vinde fie tu vinzi. o ideea, un serviciu un produs.
  Multi se plang spunand ca , copilul meu niciodata nu isi face ordine dupa ce se joaca, daca ai invata cum sa-i vinzi ideea de asi face oridine ar fi un vis nu-i asa? Vanzarea este pilonul 2 in economie dupa valorea( inovatie).Un cercetator fara un om de vanzari bun este = cu zero. Degeaba ai un produs sau o idee sclipitoare daca nu poti sa-i convingi pe ceilalti de ea, este la fel ca si cand nu ar fi existat.
  Este ca atunci cand ai avea un Ferarri in garaj dar nu ai cheile sau mai grav ai si cheile dar nu ai permis. A deveni constient de procesul de vanzari , a cunoaste mecanismele unei vanzari este un proces ce poate fi ridicat la rangul de arta( vezi Steve Jobs, probabil cel mai mare vanzator al ultimului secol)
  Negocierea- este foarte bine sa inveti arta negocierii, de ce? din punctul meu de vedere pentru ca este singura posibilitatea e a avea o vanzare de tip castig/castig. Atunci cand tu faci o vanzare , in care ambele parti sunt multumite la finalul unei negocieri.Negocierea nu inseamna tiganeala , negocierea este un proces in care doresti intotdeauna sa valorea reala a ceea ce vinzi sau cumperi.
  3.Pasiunea iti da energie , dar daca nu esti platit pentru pasiunea ta , este ca o gaura in rezervorul tau de energie. Zi dupa zi chiar daca ai energie pentru ca faci ce-ti place , vine un moment cand iti dai seama ai pierdut enorm pentru ca nu ai fost atent la acea gaura imensa. Iti dai seama ca ai fi putut face mult mai mult daca cereai si bani pentru pasiunea ta. Vezi cazul Pablo Picasso si Amedeo Modigliani. Foarte multi au auzit de Pablo Picasso insa foarte putini au auzit de cel ce il umilea zilnic pe acesta si anume Modigliani. Ca stil , arta si creatie Modigliani era peste Picasso , insa Picasso spre deosebire de Modigliani a fost cel care cerea bani pentru pasiunea sa, si din acest simplu motiv este cu mult mai cunoscut decat rivalul sau.
  Perra iti apreciez foarte mult pasiunea si imi doresc sa te cunosc personal si sa devenim prieteni. Cred ca impreuna putem face lucruri minunate.
  Ne vedem in Bucuresti
  Alex

 18. 1. De ce nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta?
  Pentru ca rusinea e doar o minciuna folosita de catre unii ca sa iti ia banii sau ca sa nu iti dea bani. Adica ai facut o munca, de ce sa nu fii platit pentru ea? Cand ai rusine simti ca nu meriti sa fii platit pentru acel lucru pe care tu totusi l-ai facut. Si mai simti ca esti un om prea mic si prea lipsit de valoare ca sa fii platit. A merita sau a nu merita este o minciuna. Nimeni nu merita nimic de fapt. Este vorba despre cum te valorizezi tu in ochii tai proprii si personali. Nu esti gresit si nu ai fost gresit niciodata si e vorba doar despre a alege sa primesti bani pentru munca ta sau doar sa primesti bani.
  2. De ce vanzarile si negocierile sunt un lucru bun?
  O alta minciuna draguta. Oricum negocizi si vinzi tot timpul chiar daca nu habar de asta. Daca ai o relatie sau prieteni negociezi si vinzi tot timpul. Si plata este timpul sau atentia ta. Sa spunem ca ai un prieten care se plange tot timpul sau care face o chestie care sa zicem o accepti dar care nu iti face extraordinar de multa placere. dar o accepti pentru ca stii ca poti conta pe prietenul tau. sau sa zicem ca tu fiind barbat nu iti place sa duci gunoiul dar o faci pentru ca stii ca ii face placere femeii si atunci o faci stiind ca vei primi sex si afectiune. Sunt anumite parti din viata unde negociezi si vinzi fara sa ai nici o problema. Cand vine vorba de bani totul parca devine serios. Cum ar fi sa ai aceeasi usurinta si la capitolul asta?
  3. De ce daca faci un lucru din pasiune e important sa fii si platit pentru el?
  Daca am facut un lucru cu drag cel atunci cel mai important pentru noi e sa fim apreciati si recunoscuti pentru munca noastra. Si atunci suntem in stare sa il dam si gratuit pentru ca stim ca cuiva i-a facut placere. Dar in felul asta ramenem saraci. Plus ca valoarea perceputa de catre cealalta persoana va fi mai mica (i l-am dat cu pret minim sau gratuit). De ce sa nu te onorezi tu ca persoana si creator primind bani? Iti va face viata mai usoara.

  1. Buna, Pera!Citesc de fiecare data cu interes articolele tale!Uite cum vad eu lucrurile:
   1. E firesc sa primesc bani pentru munca mea deoarece acea suma imi dovedeste cat de productiv e ceea ce fac. Foarte important e ca as putea sa economisesc din acei bani daca stiu cat si cum sa cer. Si astfel din angajat sa devin antreprenor. De asemenea, pot sa fac calatorii sau sa renovez casa. Cred ca fiecare din noi are nevoi firesti, iar nevoia financiara e importanta. E perfect normal sa meriti o casa, o masina a ta, concedii.
   2. Bunica mea are o vorba, „un om care nu stie sa vanda, nu stie sa traiasca”.De ce e atat de fain sa vinzi ?Pentru ca ai de-a face cu oameni, iar ceea ce oferi s-ar putea sa fie un ajutor nesperat, la un moment dat.Si daca ai de exemplu un telefon…care ti se pare invechit, poti sa-l vinzi on-line, iar tu te alegi cu o suma de bani. Clientul tau il va folosi ca sa vorbeasca poate cu sotia lui care lucreaza in strainatate, sau cu mama bolnava etc. Sunt doar niste exemple.Cred ca valoarea vine din vanzari si negocieri.
   3.Sa faci cu pasiune un lucru presupune sa investesti resurse , asa ca e firesc sa si scoti , sa materializezi profitul.Faptul ca esti un om pasionat demonstreaza ca vrei sa fii recompensat pe masura creativitatii!
   Astept cu nerabdare urmatoarele articole!O zi minunata!

 19. Ok, Pera. Sa vedem deci :
  1. Nu este rusinos a cere bani pentru munca prestata fiindca munca este un produs ca oricare altul. Cuantificabil, masurabil. Vanzatoru de rosii din piata nu are nici o jena cand cere 3lei pe kil. (nici nu ar avea de ce)
  2. Vanzarile si negocierea sunt necesare si utile intrucat prin intermediul lor, ajunge atat clientul cat si furnizorul multumiti ca nu au facut un compromis pagubos, dimpotriva, ca au investit defapt.
  3. Pentru ca numai astfel se asigura confortul necesar pentru ca pasiunea sa infloreasca cu adevarat, sa poata deveni molipsitoare si sa inspire si pe altii.

 20. Buna Pera!
  Am sa incerc sa raspund la intrebari :
  1. Pai nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta, pentru ca munca ta reprezinta o valoare pe care tu o oferi societatii si care, daca este necesara, e normal sa fie si remunerata.
  2. Vanzarile si negocierile sunt bune pentru ca iti dau ocazia sa iti valorifici tu insuti serviciul respectiv pe care il oferi celorlalti iar in al doilea rand, aceste lucruri duc la dezvoltarea unor relatii de afaceri, gasirea potentialilor clienti etc.
  3. Daca faci un lucru din pasiune, eu zic ca e important sa fi si platit pentru el, pentru ca asa iti consolidezi increderea in tine ca esti pe drumul cel bun, adica ca ti-ai gasit vocatia.
  Toate cele bune… 🙂

 21. Domnu`Pera, domnu` Pera, in articolele astea te-ai intrecut pe tine insuti, cred ca ai avut maxim de inspiratie, ce-ai spune sa militam noi doi si restul tarii pentru a introduce in scoli o ora pe saptamana in care sa se predea articolele tale, si ale celor ca tine, care incearca sa schimbe lumea? ce ai spune ca fiecare parinte in loc sa isi duca copii la mc,sa ii dea sa citeasca drept lectura obligatorie de seara aceste articole? vi se pare ca e prea devreme? programarea mentala incepe in clipa cand copilul este dus la gradinita, niciodata nu este prea devreme, mai bine mai devreme decat mai tarziu, am sa postez un link catre articolul tau, pe toate retelele mele de socializare, si cred ca am sa il citesc zilnic, pentru ca sunt in faza de deprogramare, ma lupt inclusiv cu familia mea, care tot imi repeta, ce bine este sa muncesti, si sa iei salariu dupa o luna de truda pentru altul.

 22. Sa ceri bani pentrumunca depusa nu e o rusine .Rusine e sa ceri bani fara a oferi nimic .
  Sa negociezi nu e un lucru rau .Mai rau e sa NU negociezi . Sa accepti ce t-i se ofera fara pretentii si comentarii.
  Sa faci un lucru din pasiune si sa fii si platit pentru acel lucru ,este ceva firesc si normal. Altfel s-ar numi voluntariat si acel luicru nu ar avea valoare .

 23. 1. Sa cer bani pentru munca mea e rusinos ?
  De ce ar fi rusinos pentru MINE sa cer bani pentru munca MEA? In fond e munca mea si eu pot decide daca vreau s-o fac sau nu pe gratis. Nimeni nu-mi poate impune mie daca si cat sa cer pentru munca mea pentru ca nimeni altcineva n-a facut-o, in afara de mine.
  Nu zic ca trebuie sa cerem bani pentru absolut tot ce facem. Nu e nimic rau sa depui o munca pentru un prieten sau pentru nevoiasi fara sa astepti ceva in schimb. Dar tine de fiecare in parte daca are sau nu nevoie de bani pentru munca sa. Daca persoana care munceste nu are nevoie de bani atunci sa nu ceara dar nici sa nu aiba pretentia ca cel pentru care a muncit sa ii dea bani.
  2.Vanzarile si negocierile sunt imorale sau rele ?
  Nu nimic rau in a vinde ceva pentru ca atunci cand faci o vanzare tu defapt iti atribui o anumita valoare muncii tale si ai dorinta ca persoanele care vor cumpara de la tine sa fie constiente de valoarea ta si sa te rasplateasca dupa cum meriti.
  Negocierile din partea cumparatorilor apar de obicei cand acestia nu vor sa goleasca prea repede portofelul si spera sa-l duca pe vanzator cu zaharelul. 10 lei in minus de la produsul acesta, 10 lei in minus de la acela, 10 lei in minus de la celalalt si a facut o economie de 30 de lei care ii poate cheltui pe altceva.
  Vanzatorul accepta negocierea cand nu este sigur ca va reusi sa-si vanda produsul la pretul respectiv si face un compromis ca sa nu piarda un posibil client. Acest lucru n-ar fi necesar deoarece daca clientul respectiv nu poate sa-ti aprecieze ”marfa” pentru calitatea ei atunci n-ai ce discuta cu el. Tu vrei sa fii rasplatit cu o valoare egala celei care ti-o atribui tu pentru munca ta sau vrei sa muncesti mereu pe rupte si oamenii sa puna pretul pe munca ta ? Iar pretul care il vor pune majoritatea oamenilor nu va fi niciodata aproape de cat te-ai gandit tu, pentru ca ei nu stiu cat efort fizic si psihic ai depus pana a ajunge la acel ”produs” finit.
  3.Daca faci ceva din pasiune e o placere in sine si nu ai nevoie de bani?
  Daca am trai intr-o lume in care am primi mancare, casa, masina, telefon pentru munca pe care o depunem atunci am munci cu drag fara a avea nevoie de bani. Pentru ca banii oricum i-am fi cheltuit pe acele lucruri dupa ce i-am fi primit. Ei bine daca primim deja acele lucruri, la ce ne-ar mai trebui banii ?
  Desi lucrurile nu stau asa. Poate exista cazuri extrem de rare unde oamenii sunt platiti cu bunuri materiale si nu cu bani, dar majoritatea cazurilor nu sunt asa.
  Daca faci ceva cu pasiune atunci ai chiar mai multe drepturi sa ceri ca munca ta sa fie platita pentru ca atunci cand adaugi pasiune la orice faci, tu ii cresti valoarea. Munca – pasiune = munca de mantuiala. Munca + pasiune = munca de calitate.
  Cand munca este propulsata de pasiune, pasiunea te bate la cap sa faci totul cat mai bine. Sa gasesti cele mai bune materiale, sa imbini totul cat mai bine, sa decorezi totul cat mai frumos pe cand daca pasiune iti lipseste atunci e foarte usor sa apara lipsa de interes pentru acea munca depusa si calitatea muncii depuse e posibil sa intalneasca cerintele standard dar nu va ajunge niciodata la nivelul unei munci depuse cu pasiune care va fi mereu deasupra cerintelor standard.
  Deci daca investesti pasiune in munca ta asta nu inseamna ca oamenii au dreptul sa zica: ”Pai ai muncit cu pasiune. Ai muncit cu drag si te-ai simtit bine. Nu iti e de ajuns ceea ce ai simtit cat timp ai muncit?”, ba din contra, datorita pasiunii care ai adus-o in indeplinirea muncii respective ar trebui ca oamenii sa te plateasca chiar mai mult decat le-ai cerut. Desigur ca nu toti oamenii vor sa rasplateasca pasiunea oamenilor pentru munca depusa, dar asta nu inseamna ca respectivul muncitor trebuie sa se injoseasca la tentativele de a scapa mai ieftin ale cumparatorilor.

 24. Asadar,valoarea este un lucru(bun , serviciu )util cuiva.Acest bun fiind util unora,pentru a se putea beneficia de calitatile lui , ar trebui sa fie cumparat.De cine?De cei care pretuiesc utilitatea,adica si-l doresc.In functie de aceasta vor plati si pretul pentru a-l obtine.Mult?Putin?Tu cunosti partea investitionala , iar el stie cat de mult doreste sa-l posede . De aici negocierea si stabilirea pretului.E compromisul firesc.Sau ar trebui sa fie.Nimic rusinos in asta:negociere de tip castig-castig.
  A sti carei categorii de persoane se adreseaza oferta ta,cati sunt acestia si pentru cat timp produsul tau e viabil e ceea ce trbuie de stiut(si nu numai)ca , prin multiplicarea ofertei , banii sa fie o consecinta a efortului tau.Banii nu sunt nici buni,nici rai,doar o unitate de schimb.

 25. Am carente serioase in negociere si ‘vanzari’ dar sunt interesata si curioasa si dornica sa evoluez asadar….sunt prezenta la exercitii cu toata determinarea.1. Eu respect munca si in acest context imi respect si munca mea,ca orice munca trebuie remunerata si …hi,hi-nu am cerut niciodata bani…e firec sa mi se retribuiasca in functie de valoarea ei. 2.Vanzarile si negocierile fac parte din viata,fiecare ‘vinde’ produsul muncii sala la valoarea stabilita prin negociere,ca atare,cu cat negociem mai bine cu atat valorizam munca noastra si,implicit nivelul de trai (nu stiu sa negociez,nici sa vand-dar ma straduiesc sa verbalizez aici,poate e un pas mic inainte). 3. Orice lucru are valoare si implicit merita rasplatita asadar calitatea va fi mai buna daca e facuta cu pasiune si cu atat mai mult merita rasplatita,si cel care munceste cu pasiune mananca si ii sunt necesare mijloace de trai (muncesc cu pasiune si nu sunt platita pe masura). Am vrut sa fac acest exercitiu tocmai pentru determinarea care ma caracterizeaza si pentru evolutie.Multumesc pentru tot ce scrii si taaare mult as dori o orientare spre mai bine…dar nu e musai…voi citi oricum ce spui altora si…trag singura concluzii ..MULTUMESC

 26. Voi raspunde la aceste intrebari din perspectiva unui avocat care isi ofera serviciile juridice in sistem online.
  1. De ce nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta?
  Pentru ca:
  – valoarea trebuie sa fie rasplatita, nu platita; diferenta consta in perceptie: platim cand gresim sau o facem din obligatie; rasplatim atunci cand primim ceva valoros;
  – fara rasplata, munca este zadarnica si dispare motivatia;
  – banii acopera costurile personale si profesionale; fara bani nu as putea oferi in continuare servicii valoroase;
  2. De ce vanzarile si negocierile sunt un lucru bun?
  Pentru ca:
  – trebuie sa-mi stabilesc de la bun inceput valoarea serviciilor, in functie de necesitatile personale, efortul depus si beneficiul real pentru client;
  – daca nu o fac eu, o vor face clientii la un pret mult mai mic decat mi se cuvine;
  – nimeni nu stie mai bine decat mine cat valoreaza munca mea;
  3. De ce daca faci un lucru din pasiune e important sa fii si platit pentru el?
  Pentru ca:
  – pasiunea imi da acea energie care ma ajuta sa ofer servicii de calitate, cu valoare semnificativa pentru client; ca avocat, trebuie sa gasesc solutii legale si eficiente la problemele clientilor; solutiile vin doar atunci cand sunt pasionat de subiectul problemei;
  – banii rasplatesc efortul si expertiza mea ca avocat; sunt combustibilul care intretine focul pasiunii; asa cum declaratiile de iubire intretin o relatie de cuplu;
  Pera, felicitari pentru acest articol si iti multumesc inca o data pentru tot ceea ce faci!

 27. 1. Cum sa fie o rusine sa ceri bani pt munca ta, daca chiar sistemul de educatie (in care am fost introdusi de la o varsta frageda caracterizata de inconstienta) pentru asta a fost creat? Si anume sa educe oamenii sa-si vanda energia lor, timpul lor, viata lor pentru bani.
  2. Vanzarile sunt esentiale, pentru ca ele invart rotile economiei. De unde si cum am mai cumpara produse sau servicii, daca nu ar fi cineva sa ni le vanda? Si oare cum am fi evoluat, daca omul ar fi tot timpul ocupat cu a lucra pamantul, etc. pt. a-si satisface nevoile bazale. Negocierea de asemenea e importanta pt. a putea crea un raport corect de tip castig-castig.
  3. Daca nu ai fi platit pentru pasiunea ta, cum ai avea bani ca sa-ti satisfaci nevoile de baza? Daca nu ai avea bani de casa, masa, utilitati, cum oare ai putea sa ajuti pe cineva cu pasiunea ta?
  Concluzia mea e ca banii nu sunt un rau necesar, ci chiar sunt un bine aparut din nevoia oamenilor de a putea face troc mai simplu, mai usor si cu beneficii pt. Toti cei implicati. Asa ca hai sa punem la munca banii, ca doar sunt slujitorii nostri dupa cum zicea Bob Proctor.

 28. 1. Pt ca nu e rusinos sa te respecti! 2.De cand incepem sa comunicam(nonverbal sau verbal) vindem si negociem dar nu totdeauna eficient, de ce ar fi rau s-o facem cu mai mult folos?3.Drept sa spun e ideal sa fii si platit pt el dar pasiunea e…iubire si iubirea adevarata e neconditionata! Ciao!

 29. 1. „Să ceri bani pentru munca ta nu e ruşinos”
  Subscriu!
  Banul în fapt reprezintă un reper la care ne raportăm munca individual că vrem sau nu vrem, în funcţie de cât de bine ştim să ne conştientizăm calitatea muncii noastre. Conştientizarea calităţii muncii noastre, rămâne un atribut constant al educaţiei pe care o primim fiecare dintre noi în familie, şcoală şi antuiraj.
  În cea ce priveşte „banul”ca importanţă, pentru economie banul reprezintă în fapt un fluid vital, aşa cum este sângele pentru organismul uman.Cu cât acest „fluid”banul este mai dinamic, cu atât economia este mai sănătoasă. Un argument destul de bun ce justifică în opinia mea importanţa banului. Deci categoric nu este o ruşine să ceri bani pentru munca ta dar trebuie să ai în vedere şi calitatea muncii tale, pentru a nu pica în derizoriu sau mai grav în infracţiune.
  2. ” De ce vanzarile si negocierile sunt un lucru bun?”
  Pentru că vin în sprijinul calităţii vieţii noastre. Necesităţile individuale şi colective sunt satsfăcute astfel calitativ,
  3.” De ce daca faci un lucru din pasiune e important sa fii si platit pentru el?”
  Prin pasiune în fapt, înţelegem acel senţiment înflăcărat, entuziast şi intens ce crează acea energie pozitivă atât de necesară lucrului bine făcut.
  Degeaba avem gânduri frumoase dacă nu punem pasiune în cuvânt şi faptă, ce le permite să se materializeze firesc în folosul nostru individual sau colectiv.
  Deci un gând frumos, o idee bună, capătă o valoare mult mai mare dacă sunt şi implementate cu pasiune.
  În acest sens un interesant concept exista în legile firii – „Belaginele”, legile naturale după care se ghidau pelasgii şi traco-geto-dacii strămoşii noştrii, cu mii de ani în urmă, citez „…Lumina omului este gândul său şi aceasta este averea sa cea mai de preţ. Lumina prinde putere prin cuvânt, iar voinţa omului aprinde focul prin care se făptuiesc toate cele ce sunt în jurul său.”

 30. 1. Nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta deoarece pentru a indeplini si a satisface nevoia altuia,tu consumi din propriile tale resurse,indifferent de natura acestora : umane sau materiale.In consecinta, e dreptul tau sa faci asta si ar fi indicat sa o faci,cel putin daca ai respect de sine; pentru ca pana la urma, este un schimb de valori,lucru evidentiat in articolul anterior.
  2. Negocierea in sine este o abilitate sociala ce necesita timp,efort, determinare si anumite situatii la care sa te expui.In acelasi timp poate reprezenta un obiect de studiu indelungat.Cu cat esti mai priceput in acest domeniu , cu atat tranzactiile tale vor fi mai reusite, demonstrand ca esti un bun salesman.Acum depinde in cadrul a ce?Pot fi vanzari si negocieri individuale sau in cadrul unei companii.
  3. E important sa platim pentru lucrurile facute din pasiune deoarece ele, de cele mai multe ori, garanteaza calitatea.Tu ce ai purta? O bijuterie asupra careia cineva a lucrat sute de ore din pasiune, pentru a-i reda perfectiunea? Sau o bratara de plastic ansamblata cu nepasare de un chinez la varsta a doua,intr-o fabrica monotona? Pentru a avea lucruri de calitate, este vital sa aratam aprecierea celor care ofera aceste produse sau servicii.Este precum ai oferi combustibil de calitate unui motor de performanata.
  Sper sa continui aceste articole privind educatia financiara ( si nu numai), le gasesc mult mai interesante si mai necesare decat tot ceea ce invat in momentul actual la scoala. ( din pacate, intr-un fel)

 31. 1. Poti sa nu ceri bani in anumite situatii poti sa oferi din surplusul tau. Daca reprezinta valoare si este solicitata are si un pret.
  2. Nu degeaba se zice ca in viata nu ai ceea ce meriti ci ceea ce negociezi.
  3. Pasiunea reprezinta sa-ti pese de ceea ce faci care include excelenta factorului uman nu doar a muncii, deci trebuie apreciata, platita in plus.

 32. 1. De ce nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta?
  Deoarece calitatea merita rasplatita, munca mea fiind aportul la evolutia mai multor oameni sau concepte
  2. De ce vanzarile si negocierile sunt un lucru bun?
  Daca nu vrei sa-ti vinzi munca inseamna ca nu o apreciezi suficient. Vanzarea asigura reciprocitatea. Mi-a ramas de cativa ani o vorba in minte: Cu rusinea mori de foame.
  3. De ce daca faci un lucru din pasiune e important sa fii si platit pentru el?
  Pentru ca in pasiune se fac investitii, fie materiale fie nu. Daca recompensa nu apare, cel putin minimal, motivatia scade. Feedback-ul sporeste pasiunea si banii sunt un feedback bine primit ce confirma calitatea. Tine, cum am zis si la intrebarea precedenta, de reciprocitate si pe langa asta si de apreciere.
  Tin sa mentionez pe langa raspunsuri Pera ca fix in perioada asta am inceput sa ma gandesc mai bine la bani, si am inceput sa ma pregatesc mai bine in domeniul financiar. Vocatia e gasita, informatia e aproape completa, dar curajul de a incepe este absent sub pretextul ca pot mereu invata mai mult inainte sa ma apuc, si desi sunt constient ca nu asa functioneaza, tot nu pot sa-mi dau singur un sut in cur si sa ma apuc odata de treaba. Multumesc, astept urmatorul articol

 33. Secretul consta in beneficiul obtinut
  Din devizul tau ca om, ce rezulta
  Intre pretul potential si cel vandut
  Dupa ce ai scazut valoarea cheltuita
  Petre Tomitanul

 34. 1-sa muncesc degeaba ?dar muncesc,consum [apa ptr.baut,spalat.efort fizic depus,probabil medicamente cumparate etc.],si sa-mi fie rusine sa cer bani ptr.toate cele ?NU…eeeh…poate mai facem si fapte bune in numele lui isus,si nu cer bani …dar nu-i o regula..2-daca nu negociez ,ma iau drept …fr…si multi cauta sa profite…asa ca negociez..ptr. ca munca mea poate fi de folos.,3-daca fac un lucru din pasiune.si nu sunt platit,atunci toti dau de stire ca eu muncesc degeaba,profita alti ..si timpul meu costa bani ..deci sa fiu platit.

 35. 1. De ce nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta?
  Este important să cer bani pentru munca mea pentru că în schimbul acelor bani eu ofer
  -timpul meu;
  -cunoștințele și deprinderile mele de muncă specializată în domeniu ;
  -implicare și respect pentru trebuințele și problemele clientului pe care le soluționez la standarde cât mai ridicate ;
  2. De ce vanzarile si negocierile sunt un lucru bun?
  Negocierile și vânzările sunt importante pentru că ambele părți să cunoască și să își stabilească prioritățile;
  3. De ce daca faci un lucru din pasiune e important sa fii si platit pentru el?
  Pentru că munca făcută din pasiune este realizată la cele mai înalte standarde, este mult mai valoroasă decât cea făcută forțat, ocazional sau la întâmplare.

 36. Onorata instanţă ne aflăm aici pentru că prietenul meu a fost acuzat de trei mari invinuiri, iar eu am marea onoare de a-l apăra.
  1. Legat de prima acuzatie, aş vrea să vă întreb, de ce să fie ruşinos să ceară bani pentru munca lui? La urma urmei:
  a. Pentru munca lui s-a instruit. Şi să te instruieşti costă. Fie că faci o şcoală ca să te instruieşti, fie că te instruieşti prin încercare şi eşec, te costă bani, resurse, energie şi multe altele. Aşa că atunci când ajungi să faci munca pentru care te-ai instruit este absolut normal să fii plătit.
  b. Când munceşte îşi oferă timpul, energia, gândirea, cunoştinţele, experienţa, creativitatea pentru a crea ceva (fie un lucru, fie un serviciu etc.) şi dă tot ce are el mai bun pentru a realiza munca lui. Şi aşa cum spunea Benjamin Franklin timpul înseamnă bani. Deci la fel şi munca lui.
  c. Dacă munceşte înseamnă că o face pentru a trăi. Banii afectează toate lucrurile din viaţa noastră şi practic fără ei nu putem trăi în societate. Iar cu banii pe care îi câştigă pentru munca lui îşi acoperă diferite necesităţi legate de trai şi de viaţa de zi cu zi.
  d. Ar putea să se odihnească, să se relaxeze dar el alege să munceasă pentru că prin munca lui creează un produs sau un serviciu şi oferă valoare altora.
  e. Prin munca lui ia naştere un produs, un serviciu, o idee, o informaţie suplimentară pe care el îl pune la dispoziţia altor oameni ca să se folosească pentru a-şi îmbunătăţi viaţa. Fiecare alege cum să folosească ceea ce oferă prietenul meu prin munca lui. La fel şi el alege să fie plătit pentru ceea ce oferă altora.
  f. Toate lucrurile pe care ni le cumpărăm costă. Noi cumpărăm de la alţii ceea ce ne dorim şi nu avem sau nu putem noi să producem. Nimeni nu este multifuncţional şi nimeni nu poate trăi în societate şi să fie autonom. Avem nevoie unii de alţii şi de ceea ce fiecare poate crea. Când noi achiziţionăm lucrurile sa serviciile de care avem nevoie plătim anumite sume de bani. La fel şi prietenul meu trebuie să fie plătit pentru ceea ce oferă societăţii.
  g. El şi munca lui formează un brand. Toată lumea asociază numele lui cu al produselor sau serviciilor pe care le oferă şi cu calitatea lor. Şi invers. Deci ce este de calitate, costă. Si brandurile bune costă suplimentar.
  h. Toată lumea e plătită sau cere bani pentru munca pe care o prestează. Şi un medic şi un avocat şi un judecător au un anumit onorariu pe care îl percep pentru ceea ce fac. Şi nimeni nu are dreptul de a le cere răspundere de modul în care aleg să-şi cheltuiască sau investească banii. De ce să nu perceapă şi prietenul meu un onorariu pentru munca lui?
  2. De ce cred că vânzările şi negocierile sunt un lucru bun?
  a. O persoană care vinde are un excedent de produse sau servicii sau informaţii sau de cunoştinţe.
  b. Persoana care cumpără are nevoie de ceea ce oferă el aşa cum şi el are nevoie de ceea ce oferă alte persoane.
  c. În realitate este mai mult un proces de cumpărare decât de vânzare. Pentru că oamenilor nu le place să li se vândă. Dar le place să cumpere, să achiziţioneze, să posede lucruri, informaţii, servicii, produse. Le place să fie proprietari. Aşa că prietenul meu, de fapt, nu vinde ci pune la dispoziţia altora ceea ce are el şi el achiziţionează ce au alţii. Cei care au nevoie de ceea ce oferă el, cumpără. Cei care nu au nevoie sau care nu-şi permit nu cumpără. E foarte simplu.
  d. Prietenul meu îmi povestea că negocierile îl ajută să se apropie de oameni, să-i cunoască mai bine, să interacţioneze cu ei.
  e. Pe măsură ce practică negocierile îşi dezvoltă abilităţile de lucru cu oamenii, de socializare, de citire a limbajului trupului.
  f. Se cunoaşte mai bine pe sine, îşi identifică punctele lui forte sau slabe. Ştie unde să insiste sau unde să cedeze, unde mai are de lucru.
  g. Il ajuta sa isi dezvolte increderea in sine si in ceilalti. Daca cineva ar cumpara la pretul cerut de el fara sa negocieze ar putea sa fie catalogat drept „ce tantalau!”. sau „ce fraier!” Iar daca el nu cere un pret mai mare ar putea gandi despre sine „am fost un fraier. puteam sa cer mai mult”.
  h. Cunosti foarte bine valoarea ta si a ceea ce ai de oferit. Dde ce produsul tau merita pretul pe care il ceri.
  i. Exista avantaje financiare de abele parti intr-o negociere si vanzare.
  3. De ce dacă faci un lucru cu pasiune e important sa fii plătit pentru el?
  a. Prietenul meu imi povestea ca atunci cand pune pasiune, parca pune o parte din sufletul lui.
  b. Pentru ca este convins ca oricine ii cumpara produsele lui va avea o viata mai usoara, mai frumoasa, mai confortabila. Se va bucura mai mult de prezent, de ceea ce are. Asa cum si el se bucura de ceea ce cumpara de la altii care pun pasiune in ceea ce fac.
  c. Pentru ca lucrurile facute din pasiune sunt mai de calitate.
  d. Pentru ca isi pune pasiunea lui la dispozitia intregii comunitati pentru ca toata lumea sa se bucure. Daca ar fi egoist s-ar bucura doar el de pasiunea lui. De exemplu, daca esti colectionar de antichitati. Poti sa dai o avere sa cumperi un obiect din Antichitate si sa te bucuri doar tu de el sau poti sa iti deschizi un muzeu sau sa faci o expozitie cu bani si sa se bucure toti iubitorii de Antichitati.
  Fanica Rarinca
  http://fanautodidact.ro/wp

 37. 1. Munca prestata reprezinta ceea ce au nevoie cei din jur si automat daca au nevoie vor fi dispusi sa plateasca.
  2.Trebuie sa negociem pentru a ne vinde produsul sau serviciul la valoarea sa corecta.
  3.Pentru ca ceea ce te pasioneaza este de fapt activitatea din care ar trebui sa ne scoatem banii.
  Pera, as vrea sa stiu mai multe metode de a-mi vinde produsul. Am cateva hobby-uri :sportul, fotografia si sincer…imi place sa ii ajut pe cei din jur sa isi rezolve problemele asa cum am reusit si eu. Am 17 ani…acum 2-3 ani eram obez si fara nicio idee asupra vietii, nu prea aveam prieteni, eram demoralizat si nu eram nici cea mai sanatoasa persoana. Acum am reusit sa ma transorm dintr-o „balena ucigasa”(asa imi spuneau colegii) intr-una dintre persoanele pe care lumea le remarca pt aspectul fizic. Sanatatea e de asemenea excelenta dar…
  Nu stiu cum sa ajung la persoanele care au nevoie de ceea ce am eu de oferit. Cum atrag aceste persoane catre serviciile mele?

 38. 1: o vb din popor spune … „cu rusinea mori de foame !”
  2: vanzarile si negocierile te ajuta sa obtii, pe langa bani, experienta de care vei avea nevoie la un moment dat sa „te vinzi” cu cel putin atat cat valorezi, sa poti arata de ce valorezi tu atat !
  3: fiind putin subiectiv as spune ca in acest mod as elimina multe frustrari din viata mea, acest lucru mi ar conferi un plus important de incredere ca ceea ce fac eu place si ii ajuta intr un fel sau altul si pe ceilalti !

 39. 1. De ce nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta? In primul rand, pentru ca e vorba de o munca, de un serviciu. Nu furi, nu dai in cap, nimic imoral. E un serviciu pe care tu stii sa il faci si, se presupune ca stii sa il faci bine, oricum mult mai bine decat cel care a apelat la tine pentru serviciul respectiv, deci esti indreptatit sa ceri bani pt asta. Munca ta este inseamna timp investit pt a dobandi niste cunostinte, cunostintele respective, timp investit pt a le aplica…ehehe, de ce ar fi o rusine?!
  2. De ce vanzarile si negocierile sunt un lucru bun? Pentru ca pastreaza un echilibru intre ce oferi tu, ce se gaseste pe piata si ce ofera competitorii tai.
  3. De ce daca faci un lucru din pasiune e important sa fii si platit pentru el? Cu asta m-ai bagat in ceata. Pai ce treaba are pasiunea cu plata? Ti-am facut un serviciu? Ti-am oferit o valoare? Ti-am pus la dispozitie niste competente de care tu nu ai fi beneficiat altfel? Sa ne scoatem din cap ideea asta ca, daca imi place la nebunie ceva, am sa il fac gratis. Il fac o data, de doua ori, am sa iti ofer niste promotii sau bonusuri, ceva, dar e important sa am si eu din ce trai, nu? Si sa stii ca am observat ca, daca omul plateste chiar si o suma simbolica, tot apreciaza mai mult decat atunci cand e gratis. Nu stiu de ce, misterele mintii umane…

 40. 1 singurul om care poate aprecia CAT valoreaza munca depusa esti …TU!
  2 Cred ca daca stii sa negociezi si sa iti vinzi abilitatile vei face profit.dar esti obligat sa creezi un echilibru intre valoarea oferita,pretul cerut de tine si cat e dispus sa plateasca clientul pentru asta.
  3 lucrul facut din pasiune iese in cele mai multe cazuri excelent!si daca mai si faci bani din el apare o motivatie extrema , aceea de a face lucrul acela si mai bine, plus ca vei fi multumit de faptul ca lumea apreciaza pasiunea ta.
  promit ca in secunda in care apar rezultate sa fii primul care afla!

 41. buna pera.
  1. nu este rusinos sa iei bani pentru munca ta deoarece acestia te ajuta sa supravietuiesti.
  2. vanzarea si marketingul sunt bune pentru ca te ajuta sa interactionezi mai bine cu cei din jur si sa produci valoare.
  3. intotdeauna este bine sa primesti bani pentru ceea ce faci.

 42. Excelent articol, excelente comentarii.
  Varianta mea pesimista de raspuns:
  1.Nu e rusinos ci e bine/obligatoriu sa ceri bani pentru munca ta – pentru a fi in sistem!
  2.Nu e imoral ci e bine/obligatoriu sa vinzi si sa negociezi, incepand de la produse, servicii, sentimente, idealuri, sperante… culmea negocierilor este intre sot-sotie, parinti-copii – pentru a fi in sistem!
  2.E important sa fi platit daca faci un lucru cu pasiune, sau chiar si fara – pentru a fi in sistem!
  Cu alte cuvinte, daca vrei sa ai bani, trebuie sa pui banii pe primul loc in viata ta. Tot ce faci sa valorifici in bani, nu conteaza moneda dar preferabil in euro, sa faci totul cu pasiune si sa realizezi valoarea imensa a ceea ce faci, sa pretinzi fara rusine bani, sa te vinzi, sa te negociezi. Iar cand vei avea bani multi sa te bucuri de ei fara a te intreba care e valoarea lor! Valoarea esti tu! Tot ce ai platit prin eforturi si munca aceea e valoarea ta! Restul…e sistem!

 43. Buna,
  Mi-am gasit niste raspunsuri in acest material.
  La prima intrebare:”de ce nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta”…am fost crescuta cu niste conceptii de la tara, cum ca e foarte bine sa ‘lasi loc de buna ziua” si de aici, am avut foarte mult de pierdut in anii de cand sunt in Bucuresti (13). Cei de aici, au perceput acest lucru ca pe o slabiciune, o prosteala pe fata, si au profitat de ceea ce eu ofeream pentru ca de cele mai multe ori am acceptat pretul propus de ei pentru munca mea, si nu de putine ori am fost extrem de dezamagita de cum omul ofera doar un pret simbolic, pentru care mai are si „n” pretentii.
  Socul cel mai mare a fost ca, de fiecare data cand s-a intamplat ca eu sa am nevoie de acesti oameni sa mi se puna in fata un pret fabulos, fara ca macar sa se fi tinunt cont ca eu ii facusem servicii aproape gratuite.
  2. „De ce vanzarile si negocierile sunt un lucru bun?
  E o etapa la care lucrez si imi doresc sa nu mai accept decat situatii favorabile mie in ceea ce privesc serviciile pe care le ofer.
  3.De ce daca faci un lucru din pasiune e important sa fii si platit pentru el?
  De cele mai multe ori, m-am oprit din a mai lucra si asta nu mi-a adus nici pe departe satisfactie. Am revenit si iar am cazut in „lasa loc de buna ziua..” si iar si iar…
  De aproape un an sunt in „blocaj” nu am mai facut mare lucru dar nici nu am mai acceptat nimic. In fiecare tablou pe care il creez pun o parte din mine, e inevitabil, o picatura de viata, pasiune, trairi speciale…lucrez la un nou site pentru lucrarile mele si imi doresc sa fie vazute de persoane care pot sa vada si sa simta dincolo de culori si forme.
  Cred in aceasta idee acum si imi doresc sa primesc pretul pentru fiecare lucrare, pentru sufletul din ea, pentru partea din mine care pleaca odata cu lucrarea.
  Multumesc pentru materiale si astept cu nerabdate tot ce apare nou.
  Cu drag, Daniela C.

 44. 1. De ce nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta?
  Sa ceri bani pentru munca ta inseamna sa ai respect pentru tine, pentru timpul tau si pentru energia pe care o depui.
  2. De ce vanzarile si negocierile sunt un lucru bun?
  Vanzarile si negocierea fac parte din viata noastra intr-un mod sau altul. E responsabilitatea noastra sa recunoastem asta si sa muncim sa devenim mai buni. Sunt un lucru bun pentru ca ne ofera noua o idee despre locul unde suntem si unde trebuie sa ne indreptam. Cine respinge ideea de negociere sau vanzare inseamna ca nu se pricepe la asta.
  3. De ce daca faci un lucru din pasiune e important sa fii si platit pentru el?
  Pentru ca tu si familia ta trebuie sa mancati. Dumnezeu te-a inzestrat cu un talent, cu o pricepere la ceva tocmai pentru ca tu sa poti sa te hranesti si sa iti hranesti familia. Nu primesti pomana, primeste o indicatie, o unealta, foloseste-o. Imi vine minte un proverb: „Da-i omului un peste si va avea de mancare o zi. Invata-l cum sa pescuiasca si va avea de mancare toata viata.”

 45. Salutare Pera,
  In primul rand, nu este rusinos sa ceri bani pentru munca ta fiindca trebuie sa iti fie valorizata cumva binele pe care il produci. (sa nu fim in cazul profesoarei). Sa fim prosperi, sa nu avem grija zilei de maine, fiindca astfel apare frica..iar frica, stim cu totii ce efecte are
  In al doilea rand, prin vanzari nu pierde nimeni. Nu este ca si cum ai fura, este doar un schimb de valoare ce satisface ambele parti.
  Iar in al treilea rand, ai nevoie sa si traiesti. Cum am spus si la primul punct, prosperitatea alunga frica si astfel iti poti vedea linistit de pasiunea ta.
  Putinii bani pe care ii primesti prin pasiunea ta, cel putin la inceput, ai nevoie de ei pentru a-i investi mai departe in educatia ta..pasiunea ta !
  Cred ca am raspuns si asteptam cu drag lectiile pentru fundatia noastra !
  Per aspera ad astra

 46. 1. Nu este rușinos sa ceri bani pentru munca ta atat timp cat ai investit timp, bănuți si ai facut sacrificii sa ajungi sa faci aceasta munca bine astfel încât sa iti fie plătit serviciul, apoi atunci cand reusesti sa ai suficient încât sa poți oferii la rândul tau altora este altceva, este alt nivel.
  2.Prin vânzare iti vinzi produsul si interacționezi cu oameni diferiți si nevoi diferite ceea ce te învață pe tine sa iti fructifici munca in funcție de dorințele fiecăruia, negocierea= a fi bine pentru ambele părți.
  3.Sa faci un lucru din pasiune si sa fii plătit este cel mai frumos vis al oricărui om, iti oferă libertatea sa faci ceea ce iti place si sa trăiești din asta, si astfel poți sa construiește caramida cu cărămida pasiunea ,,înălțându-se pana la cer ,,

 47. eu mereu am considerat ca daca esti cu adevarat profesionist in ceea ce faci primesti recompensa in masura valorii muncii depuse fara a cere ,nu am pus in calcul deloc faptul ca tu ai valoare esti expert in ceea ce faci dar atat timp cat muncesti ptr cineva nu ai cum sa obtii prea mult si asta ptr faptul ca el vrea sa castige la fel de mult ca si tine.
  vanzarile si negocierile sunt bune nu e nimic rau in asta .trebuie doar sa stii sa vinzi si sa stii sa negociezi.
  a face ceva cu pasiune e important ptr ca stimuleaza cunoasterea crearea si cresterea profesionala. banii sunt oricum necesari incat oamenii de azi fug dupa recompense si cea mai graticanta recompensa sunt banii

 48. imi Place tare articolul acesta Pera:)
  Iti raspund la intrebari prin intrebarile pe care mi le-am pus cand am fost pusa fata in fata cu situatiile respective.
  Ce e mai rusinos?
  Sa accept umilita sau Sa imi dezvolt talentele?
  Ce e Mai rusinos ,Sa fac pe spirituala si sa imi reprimez sentimentale sa Ajung obeza, drogata sau alcolica sau sa invat sa le folosesc ?
  Ce e Mai rusinos , sa fur sau Sa cer bani pentru munca depusa?
  Ce e Mai rusinos, Sa Traiesc in datorii sau Sa ma disciplinez?
  Ce e Mai rusinos sa cersesc si sa inspir mila sau sa imi valorific talentele si sa inspir pe Alti prin ceea ce fac?
  Ce e Mai rusinos , Sa muncesc gratis si sa fiu batjocora lor sau sa cer bani si astfel atat eu cat si cel caruia ii cer bani simte cu adevarat ca a contribuit la rezolvarea problemei?
  Ce este mai rusinos, sa fac numai munca gratuita si sa ma simt ca o ratata sau Sa invat cand si cum sa fac acele gratuitati si sa fie benefice atat Mie cat si celui caruia ii ofer si sa ma simt implinita?

 49. 1. Sa ceri bani pentru munca ta e un lucru normal deoarece munca este atat rezultatul unor investitii (timp, bani,energie) , cat si a abilitatilor tale personale si atunci banii trebuie sa fie un rezultat al acestora, sa reflecte valoarea lor.
  2.Vanzarile si negocierile sunt un lucru bun deoarece prin acestea se stabileste valoare unui lucru, si e important sa dobandesti abilitati de vanzare si negociere pentru a nu te subaprecia si a nu permite altora sa te subaprecieze.
  3.Daca faci un lucru cu pasiune e important sa fi si platit pentru el fiindca indiferent din ce domeniu ar fi pasiunea ta ai nevoie de resurse ca sa o poti sustine (timp, bani, cunostinte) si sa te poti sustine si pe tine, iar daca aceasta pasiune nu va fi sursa lor va fi nevoie sa trebui sa faci ceva care iti place mai putin sau deloc pentru a avea bani.

 50. Nu este deloc rusinos sa ceri bani pentru munca ta!!! Pentru ca pana la urma tu ai depus un efort in aceasta munca si trebuie sa fi rasplatit, tu iti vinzi munca contra bani si bineînteles atâta timp cât tu îţi cunoşti valoarea muncii tale, poţi să negociezi..Însă poti sa munceşti şi din placere( voluntar ,nonprofit), munca din placere o prestezi doar pentru acel lucru care te face fericit sufleteşte şi şti că eşti mulţumit pe deplin că l-ai realizat!!! Eşti atat de fericit încât valoarea materială nu mai conteaza pt.tine. „Munca din plăcere” mai bine zis ” Ajutor, binefacere” pt. că nimeni nu munceşte pt. nimic!!! Poate ai o pasiune sa pictezi…cei din jur sunt entuziasmati de creatiile tale şi îsi doresc picturile, bineinteles tu esti atasat de ele si nu poti sa le oferi pur si simplu, atunci intervine din nou negocierea!!!

 51. Este destul de absurd sa spui ca iti este rusine sa ceri bani pt munca prestata de tine. Spun asta deoarece, cand muncesti, iti consumi tot timpul tau pe ajutorul oferit persoanelor sau persoanei de care are nevoie. De exemplu, vecinu tau de bloc detine un magazin. El vine la tine, bate la usa ta si te roaga sa-l ajuti cu prezenta ta acolo pt a-i vinde marfa intrucat el trebuie sa mearga la o nunta . Ei bine , in momentul respectiv tu poate doreai sa-ti pierzi timpul altfel, poate gatind ceva pt tine, poate vizionand un film, poate sa-ti repari frigiderul .. Deci azi n-ai facut nimic, n-ai gatit pt tine, n-ai vizionat filmul si nici frigiderul nu ti l-ai reparat, (a trebuit sa-ti ajuti vecinul) dar nu-i nimic o sa-l repari maine . A doua zi, de dimineata .. vecinu iar vine la usa ta si te roaga sa mergi la magazin intrucat el trebuie sa plece la un botez .. ei bine .. sa zicem ca ai avut timp sa mananci, ai avut timp sa vezi si filmul preferat, (ieri seara cand te-ai intors de la magazin) dar n-ai avut timp sa iti repari frigiderul .. Acum ce sa faci, frigiderul trebuie reparat, (altfel mancarea ta se va strica, si poate nu-ti vei permite sa cumperi tot timpul mancare) vecinu doreste sa-l ajuti cu magazinul .. Oare ce sa faci, oare cum te poti imparti ?? aici intervine inteligenta, gandirea ta si decizia de-a cere bani pe munca ta prestata si sa-i spui vecinului : ” o sa vin la magazin, dar cu conditia de a ma ajuta sa-mi repar frigiderul” . Acum ce sa faca el vecinu ?? El timp nu are de asa ceva, trebuie sa mearga la botez si nici nu se pricepe .. dar vine cu o idee si spune : „uite, eu nu pot repera frigiderul tau, nu cunosc, nu am timp, dar in schimb iti dau 100 Ron sa-l duci la un service !! ” Ca sa-l repari la un service, nu costa 100 ron, poate costa 50 ron, iar acum ai ai bani sa-l repari, ai si bani sa-ti pui mancare in el . Deci poftim un motiv pt care nu trebuie sa-ti fie rusine sa ceri bani pt munca ta prestata. Sper ca m-am facut inteles .. Imi cer scuze ca n-am scris cu majuscula la inceput de propizitie, dar m-am grabit cu raspunsul, oricum stiu ca l-am dat tarziu. Multumesc !!

 52. Rspunsul meu la a 3 a intrebare : Este foarte usor de dat exemple la aceasta intrebare, trebuie doar sa privim mai cu atentie si sa ne dam seama de fapt ce inseamna sa muncesti facand ceea ce iti place si evident sa fii si platit pt munca ta prestata . In primul rand putem lua ca exemplu fotbalistii, cred ca toata lumea stie ca joaca cu mingea pe marele teren( stadion ) nu este numai o placere, este si un serviciu bine platit intrucat, oamenilor le place fotbalul, sunt foarte multi oameni care dupa servici cumpara o mica doza de bere si un popcorn, se aseaza pe fotoliu relaxat acasa si priveste meciul cu Romania- Argentina ( un exemplu) !! Postul TV care transmite meciul, este multumit pt ca face audienta si plateste clubul pt drepturile TV !! Lucrurile sunt legate intre ele, asa stau treburile si cu dansatorii marilor cantareti ( Rihanna, Niki Minaj) si lista poate continua .. Sper ca m-am facut inteles !! Multumesc !!

 53. 1) Nu e rusine sa ceri bani pentru munca ta pentru ca odata oferi o resursa importanta (daca nu cea mai importanta a ta) si anume TIMPUL TAU (acea perioada care ti-a fost necesara tie ca sa acumulezi experienta pentru a putea oferi si altor oameni din ceea ce tu ai acumulat si pe care nimeni nu ti-o mai da inapoi) , in al doilea rand oferi PREGATIREA TA si in al treilea rand SOLUTIILE PROPRII pe care le poti oferi si care rezulta din pregatirea pe care primit-o in resp. perioada de timp ;
  2) Vanzarea sau negocierea este instrumentul prin intermediul caruia putem stabili o RELATIE WIN-WIN, unde ambele parti sa fie multumite si nu o targuiala ieftina in care in care unul sa incerce sa-l pacaleasca (sa-l faca asa cum se exprima unii) pe celalalt., asa cum din pacate se practica de multe ori la noi in tara. Prin procesul vanzare / negociere poti obtine valoarea pe care o consideri ca omeriti pentru munca ta si automat poti obtine mai multe lucruri pe care ti le doresti in viata. Totodata prin negociere poti afla cam cat valoareaza munca ta in ochii partenerului de negociere ;
  3) Pai, pentru ce muncim ? Doar cu pasiune si cu burta goala, nu cred ca rezisti prea mult timp … Eu zic ca, cu ajutorul banilor te poti perfectiona pe mai departe si duce pasiunea la un nivel si mai ridicat. Totodata cu ajutorul banilor poti masura valoarea pe care o ai si valoarea muncii tale in ochii oamenilor. Deci, chiar nu vad de ce ar fi un lucru rau sa ceri bani pentru munca ta.

 54. 1. De ce nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta?
  Vreau sa ne gandim la prietenul meu, pe cand el avea un job simplu de munca fizica, era
  normal sa fie platit pentru o luna de munca istovitoare. Nici nu ar fi de conceput sa faca
  acea treaba fara sa primeasca bani in schimb.
  Apoi el s-a educat. Ani de zile. Si apoi si-a imbunatatit cunostintele si a capatat
  experienta multi alti ani de zile.
  Munca intelectuala pe care o presteaza acum, este cu mult mai valoroasa decat cea fizica.
  Daca am pune pe un muncitor sa faca aceasta munca, nici nu ar sti cum sa inceapa. Desi
  prietenul meu realizeaza munca aceasta eficient si chiar elegant, trebuie sa tinem minte, ca
  are in urma mai bine de zece ani de educatie plus exercitiu. Deci merita sa primeasca bani in
  schimbul valorii pe care o ofera.
  2. De ce vanzarile si negocierile sunt un lucru bun?
  Prietenul meu ofera servicii care au valoare pentru alte persoane. Deasemenea el creeaza
  produse care au valoare pentru alte persoane.
  Scopul vanzarilor si al negocierilor nu sunt sa manipuleze pe cineva care nu isi doreste
  produsul sau serviciul, sa cumpere. Din contra, scopul vanzarilor este sa poata sa ii arate
  celeilalte persoane, beneficiile pe care le poate avea daca alege sa cumpere produsul.
  Scopul vanzarii este sa ii arate celeilalte persoane care este cu adevarat valoarea
  produsului sau serviciului.
  3. De ce daca faci un lucru din pasiune e important sa fii si platit pentru el?
  Pasiunea ce inseamna? Inseamna o obsesie, o flacara care te consuma. Iti consuma o mare
  bucata din timpul cat stai treaz. Din moment ce practici atat de mult timp pasiunea, este
  natural ca devii foarte bun. Deci oferi foarte multa valoare. Este deci natural sa primesti
  la schimb o alta valoare, bani, pentru valoarea pe care o oferi.

 55. Raspunsuri:
  1) Iti cunosti sau iti recunosti valoarea ( se leaga de stima de sine)
  2) Intelegi si dezvolti relatii interumane ( o parte importanta a dezvoltarii personale)
  3) Raspunsul este indentic cu cel de la punctul 1. Pentru ca eu vad aceeasi intrebare , dar sub alta forma

 56. 1 Toţi vrem sa devenim multimilionari. Misiunea noastră comună, ca oameni, este sa devenim mai buni, sa fim oameni mai buni, sa creştem şi sa evoluăm continu. Ca descriere, în idealul propriei persoane , ruşinea de a fi răsplătit pt valoare pe care o aduci celor din jur, nu are loc. Ruşinea este un obstacol în a deveni mai buni, în a deveni milionari pt ca nu ai cum sa nu primeşti bani şi sa speri in continuare ca vei avea milioane, care sunt tot bani.
  2 Aproape orice facem reprezintă o vânzare, nu eşti mulţumit de banii pe care ii primeşti în urmă a ceea ce oferi? Atunci eşti nevoit sa negociezi. În seducţie e acelaşi lucru, te vinzi cum poţi tu de bine pt a reuşi sa obţii ceea ce vrei, şi aştepţi sa fi răsplătit pt asta, când s.a înfiripat relaţia…înveţi sa negociezi.
  3 Pentru că e important sa fii plătit pentru ceea ce te pasionează deoarece astfel vei fi motivat sa mergi mai departe şi vei avea şi o unitate de măsură a valorii pe care o oferi în lume.

 57. 1. E natural sa meriti sa fii recompensat pentru valoarea oferita. E natural sa ceri ceea ce meriti.
  2. Oferim si primim in mod constant. Refuzul de a ne implica in stabilirea ratlor de schimb rezulta intr-o acceptare a ceea ce ni se ofera si frustrarile care pot aparea o data cu nemultumirea noastra. Frustrari care nu sunt total nejustificate din cauza lipsei noastre de actiune, implciare.
  3. Este o validare a faptului ca ceea ce oferi are impact si o masura de a primi feedback. Pentru ca vrei sa ai resursele pentru a te ocupa de acea activitate full time. Pentru ca meriti.

 58. Raspuns la exercitiu
  1.Daca muncesti , investesti timp , pasiune ideii si este normal sa primesti bani pentru asta.
  (cand eram copil veneau in vizita matusi si unchi care nu aduceau un cadou neopotilor si la un moment dat simtindu-se penibil vroiau sa imi dea bani ca sa imi cumpar eu ….bomboane. Eu ma simteam umilita, cumparata si nu vroiam niciodata sa iau acesti bani)
  2.Vanzarile sunt o activitate dinamica . Poti incasa bani pentru un serviciu sau o marfa. ( o lectie despre negociere am invatat -o in Maroc, cand pentru orice vroiai trebuia sa negociezi si am inceput sa negociez mai bine cand se imputinau banii si doream sa cumpar ceva)
  3.Daca faci ceva din pasiune insemna ca pui mult suflet acolo si e importanta ca aceasta si timpul tau sa fie platite.
  Multumesc Pera.

 59. 1. Nu e rusinos sa ceri bani penttu munca ta deoarece banii sunt o recomprnsa in schimbul muncii tale. Traim intr.o lume in care fiecare aecunda conteaza. Timpul e absolut si oricat am incerca nu o sa avem capacitatea lui Einstein de a transforma timpul din absolut in relativ cand vine vorba de doua spatii diferite.astfel, ne pierdem ce avem mai de pret, timpul. Ireversibil!.timp in care,poate am fi putut face altceva.mai profitabil.
  2.Ne educa,ne ajuta sa interanctionam si sa punem o caramida unui viitor mai bun.
  3.Cum spuneam si la 1. banii sunt o recompensa ,uneori.sunt rodul muncii tale si reprezinta chiar aprecierea celorlalri.

 60. Buna Pera ,
  Articolul este dragut dar abordarea ta in cazul doamnei profesoare este gresita cred eu …
  Cred ca ar trebui sa venim cu solutii practice si nu critici . Teoria legata de a fi independent financiar, cum devii milionar, etc. o stim , dar astea sunt informatii la care tu ai avut acces in ultimii 10 ani , doamna profesoara s-a pensionat recent , asta inseamna ca acum 30 de ani cand a hotarat sa devina cadru didactic optiunile despre care vorbesti tu nici nu existau . Pe atunci cadrele didactice erau oameni din patura mijlocie care urmau sa aiba o batranete decenta dar cu strictul necesar asigurat . Nu si-au imaginat pe atunci ca batranetea va fi ceea ce acum se numeste pensionarea subexistentiala .
  Haideti sa nu aruncam cu pietre in „cei care si-au facut-o cu mana lor acceptand sa stea intr-un sistem deficitar ” ,
  Doamna in cauza , acum 35 de ani incepea o profesie onorabila , dar peste ei a venit o schimbare care le-a intors viata pe dos . Femeia asta a invatat, si-a dat gradele , a muncit sa-si faca meseria nu a stat acasa fara sa faca nimic .
  E vina ei ca meseria onorabila si toata munca depusa nu ii asigura un trai decent la batranete ? eu nu cred …ei sunt o generatie de sacrificiu , generatia bunicilor si parintilor care platesc trecerea in capitalism . Bunicii au pensii de 300-500-700 de lei . Oare e vina lor ca nu au facut altceva in ultimii 10-20 ani ? de la 60 la 70 de ani ? :-))))) dupa ce o viata ai muncit indobitociti dupa regulile statului ? ce sa faca oamenii astai ? ce sa schimbe acum ?
  ei nu au ce sa schimbe dar noi I-am putea ajuta putin 🙂
  Pera tu crezi ca daca te nasteai acum 60 de ani mai erai Pera de astazi ? propovaduind dezvoltarea personala ? probabil erai si tu un pensionar in parc pe o banca chinuit ca nu-ti ajunge pensia sa-ti platesti facturile si medicamentele :-)))))
  Asa cum vezi, doamna nu e chiar un professor indobitocit de sistem …doamna citeste personalitatea alfa 🙂 scrie carti , a primit o diploma de excelenta , cred ca trebuie numai sa gaseasca niste solutii viabile la problemele prezente
  Eu va provoc …intai pe tine Pera …dar si pe cititorii tai 🙂 in spiritul idei de „noi dam valoare muncii noastre ” sa venim cu idei pentru d-na profesoara astfel incat munca ei sa poata fi valorificata iar suportul copiilor sa nu mai fie necesar
  Eu dau o idee :
  daca doamna scrie carti iar editura ii plateste 10% din valoarea ei pentru publicare , sa o inveti cum sa-si tipareasca singura cartile . Voi v-ati lovit de problema asta acum cativa ani imi amintesc, iar acum aveti o formula functionala pentru problema asta de tiparire a cartilor
  Daca a primit premiul de excelenta inseamna ca are o reputatie buna in randul colegilor de scoala si si-ar putea vinde cartile direct in scoala/ scolile in care a predat . Poate sa faca prezentari in scoli pentru cadrele ditactice si sa faca vanzare directa de carti ….acum nu stiu ce a predat sau subiectul cartilor …ar fi interesant de aflat 🙂

  1. Felicitari pentru provocare! O idee de suplimentare a venitului ar fi sa caute 2-3 copii pe care sa-i ajute la teme. A iesit la pensie in urma cu doar un an si indiferent de materia pe care a predat-o, pana la clasa a IV-a poate ajuta sigur copiii. Sper ca vom mai avea vesti despre dansa.

 61. 1. De ce nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta?
  Pentru ca doar tu stii de ce a fost nevoie ca sa ajungi in acest punct de a-ti monetiza munca.
  2. De ce vanzarile si negocierile sunt un lucru bun?
  Pentru ca esti platit in functie de cat eficient esti prin munca, de cat de bine stii sa iti vinzi produsul/serviciul/timpul si depinde doar de tine daca vrei sa primesti mai mult trebuie sa oferi mai mult, sa fi mai mult. Trebuie sa te gandesti ce fel de persoana trebuie sa fiu si ce sa fac ca sa am ceea ce imi doresc.
  3. De ce daca faci un lucru din pasiune e important sa fii si platit pentru el?
  Pentru ca ai nevoie sa traiesti pentru a putea continua sa muncesti cu pasiune la vocatia ta.

 62. Buna ziua!
  In asteptarea urmatorului material, am sa raspund punctual celor trei intrebari:
  1. Munca = valoare= energie+timp+bani necesari elaborarii unui produ/serviciu
  2. Vanzare = livrarea unui bun cu o anumita valoare, necesar cumparatorului
  Negociere= obtinerea bunului necesar contra unui pret corect
  3. Omul nu poate trai doar din pasiune ( nu plateste facturi cu pasinune, nu poate imbunatati un produs/serviciu doar cu pasiune, nu mananca pasiune, etc). Prin urmare, plata lucrului facut cu/din pasiune este absolut normala.
  O zi excelenta in continuare!

 63. 1. Nu este rusinos sa ceri bani pentru munca ta pentru ca produsul muncii tale foloseste altei persoane pentru sine sau pentru altul . Si atunci cel care foloseste produsul muncii tale( care in fond este o marfa) trebuie sa plateasca pentru ea .
  2.Vinzarile si negocierile sunt bune pentru ca pe de o parte testam valoarea muncii noastre (aflam cat este de cautat este produsul muncii noastre) pe de alta parte avem ocazia de a maximiza valoarea muncii noastre . De altel nu este greu sa produci ceva (un cui , o carte , o masina ) ci este greu sa vinzi acel produs al muncii tale . Este cunoscut faptul ca pe piata apar nenumarate inventii , dar multe mor in sertare sau la nivel de prototip intrucat nu au reprezentat o nevoie pentru cat mai multe persoane sau n-au fost promovate cum trebuie .
  3. Daca faci ceva cu pasiune si produsul activitatii tale intereseaza pe cineva este normal sa plateasca pentru acel produs care reprezinta o nevoie a sa(plecam de la ipoteza ca cineva a avut nevoie de acel produs, caci altfel…) . Cand faci ceva cu pasiune se presupune ca si produsul activitatii tale este de calitate iar plata este importanta pentru tine atat la nivel psihologic (te simti util societatii si e o recunoastere a muncii tale , cat si material ca iti da posibilitatea sa continui munca ta (iti asigura nevoile pe care tu la randul tau le ai)

 64. 1-Cine e setat pe idea ca e rusinos sa-si ceara rasplata pt.munca ,se subapreciaza singur si isi creeza in mintea un program sabotor.(Nn merit rasplata…).
  2-Vinzarea,negocierea te sustin,te stimuleaza in dezvoltarea ta pe toate planurile,iti induc starea ca poti sa faci asta oriunde si oricind.Intr-o zi vom negocia cu insasi Divinitatea
  3-Sa lucrezi de la nivelul sufletului este menirea Omului,sa nu ceri rasplata risti sa nu-ti poti implementa ideile bune in planul material,pot muri ideile in planul imaginatiei deci poti ramine doar la statutul de om cu pasiuni si atit.
  Un geniu ca Nikola Tesla a murit in saracie….

 65. Nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta pentru ca tu atunci cand oferi valoare trebuie sa primesti valoare (banii sunt si ei valoare) ca sa poti sa oferi in continuare acel lucru si sa iti permiti din punct de vedere finanicar sa evoluezi mai departe.
  Eu cred ca degeaba faci un lucru de valoare daca nu exista piata de consum pt acel bun, daca nimeni nu vrea sa cumpere ce ai tu de oferit. Sau mai rau decat atat valoarea pe care o oferim nu are acoperire in pretul pe care trebuie sa-l platim.
  Si eu cred ca ne place sau nu, toti ne vindem pe noi, vindem munca noastra, ce avem mai de pret si unii o fac mai bine, altii mai prost.
  Si ca pana la urma cel mai important e sa oferi valoare prin ceea ce faci si in al doilea rand sa fii un bun negociator pentru tine insuti.
  Intrebarea este cum reusim asta?

 66. 1. De ce nu e rușinos să ceri bani pentru munca ta?
  Atunci cand auzim cuvantul rusine nu ne putem gandi la altceva decat frica, iar frica este una dintre starile pe care le putem simti cel mai usor…cine nu poate fi fricos? oricine. A pretinde bani pentru munca ta denota faptul ca iti cunosti valoarea si admiti ca timpul tau este valoros. In plus daca iti faci treaba cu raspundere si oferi intra-adevar valoare, fie ca trebuie sa vinzi un pachet de servetel, paine sau medicamente, ofera cel mai bun serviciu sau produs.
  2. De ce vânzările și negocierile sunt un lucru bun?
  Cand aud unul din aceste doua cuvinte, nu conteaza ca sunt scrise separat sau impreuna , ma gandesc la abilitatea de a citi limbajul trupului si la a intui ce se petrece in mintea celui caruia vreau sa ii vand ceva (fie ca e cazul unui produs sau unei simple idei). Abilitatea se dobandeste cu greu…e nevoie in primul rand de curajul (lipsa fricii) de a recunoaste ca aceasta abilitate iti lipseste, apoi in al doilea rand e nevoie de determinarea si perseverenta de a depasi aceasta lipsa de abilitatea prin munca asidua la inceput, iar in continuare timpul si legea numerelor vor fi de partea ta.
  3. De ce dacă faci un lucru din pasiune e important să fii și plătit pentru el?
  Cel mai important aspect aici e faptul ca banii sunt un fel de rasplata pentru munca noastra, mai sunt si alte moduri de a fi rasplatiti: aprecierea celor din jur, felul in care ne simtim in momentul in care terminam o munca facuta din pasiune.
  Daca oamenii care nu sunt pasionati de activitatea pe care o desfasoara, cred cu tarie, ca ofera si servicii de slaba calitate, pe cand un pasionat intotdeauna va da tot ce e mai bun din el. Oare nu e frumos sa vedem oameni care fac lucruri din pasiune si sunt si multumiti financiar?

  1. 1. Munca ta reprezinta un beneficiu / o valoare dorit(a) de cel pentru care o prestezi. In munca ta ai investit timp, energie si resurse atat pentru munca in sine efectuata cat si pentru formarea ta si devenirea persoanei care poate furniza valoarea de care se bucura cel caruia ii prestezi munca. Este deci absolut normal sa ceri si sa primesti bani pentru ceea ce oferi.
   2. Prin vanzare dai o parte din ceea ce iti prisoseste – un bun, o abilitate a ta – cuiva care are nevoie de ceea ce oferi tu. Prin vanzare satisfaci o nevoie a celui ce cumpara deci, in final, ii faci un bine. De ce negocierea pretului este un lucru bun? Pentru ca prin negociere se pune in acord modul in care valoreaza vanzatorul respectivul bun de vanzare, cu modul in care este el valorat de catre comparator reusind astfel stabilirea unui pret corect. Nu stiu cine a spus-o insa mi-a ramas in minte ideea ca pretul corect este, intotdeauna, pretul care a fost platit (pretul pe care cumparatorul a acceptat sa-l plateasca pentu bunul respectiv). Prin negociere vanzatorul si cumparatorul fac concesii care, in final, conduc la stabilirea pretului corect.
   2. Un lucru facut din pasiune chiar merita platit pentru ca este valoros prin insasi calitatea sa superioara, calitate pe care i-o confera faptul ca este facut cu pasiune. Este evident ca atunci cand faci ceva din pasiune nu il faci in mod superficial ci pui suflet si iti dai tot interesul sa obtii ceva de care sa fii multumit. Oare nu pasiunea este cea care conduce la o opera de arta? Un lucru facut cu pasiune se aseamana, cred eu, cu o opera de arta.

 67. Cred ca cele trei puncte sunt interconectate. Pur si simplu nu-si au locul unul fara celalalt. Un citat care se potriveste perfect aici, vine de la Kiyosaki: ‘give value to the world, and money will follow’.

 68. Yo Pera,
  Aici Valentin,
  Mi-ai promis pe email ceva, si inca nu te-ai tinut de promisiune, (cred ca sti despre ce vorbesc)
  Nu te fa ca nu vezi emailurile.
  Stima.

  1. Pera,
   Restu de materiale audio de la 27 la 35 de la cartea Arta seductiei 2 cand le oferi? (asa cum ai promis)
   Astept raspunsul tau.
   Stima.

 69. Buna Pera?
  1. Nu are cum sa fie rusinos sa cer bani pt munca mea,asta ar insemna sa imi fie rusine cu mine, cu ceea ce pot face eu mai bine cu mainile mele, cu ceea ce ofer eu ca persoana.Valoarea pe care o ofer prin munca mea ma reprezinta, deci vreau banii pe care ii merit !
  2.prin negociere imi vand munca.in munca depun pasiune , iar banul este rezultatul valorii pasiunii mele.Daca consider ca am valoare si depun pasiune in ceea ce vand , atunci consider ca merit tot ceea ce e mai bun.
  Negociind imi fac viitorul stralucit,!
  3.Asadar cu zambetul pe buze si cu foarte multa incredere cer ceea ce mi se cuvine!
  Ofer tot ceea ce e mai bun in mine!
  Rasplata vine !

 70. Sa ceri bani pentru munca ta nu e rusinos deoarece in functie de aceasta investesti bani, timp,imaginatie, astfel consumand untr-un fel ceva.In consecinta va fi necesar sa ai un corp sanatos (alimentatie, stimulare creier) pentru a fi creativ sa-ti poti indeplini vise .Am avut mai multe experiente de acest fel cu diferite obiecte confectionate de sarbatori , am daruit mai mult de jumatate din ce am lucrat, dupa care mi-am dat seama ca munca mea poate fi rasplatita si in bani nu numai prin satisfactia pe care o simteam daruind.Am simtit ca pot maii mult de atat si am actionat.
  Prin negociere iti evaluezi munca resursele, rezultatul si pe cat posibil o imbunatatesti, vezi cum te percep ceilalti, iti formezi un plan de actiune
  Cand faci ceva din pasiune si primesti si raspuns pozitiv esti motivat sa fii mai bun in ceea ce faci , cu tine insuti, cu ceilalti, asa depasind limitele pe care fiecare le simte la un moment dat.

 71. Buna pera!ma bucur sa particip activ la cursul acesta!raspunsurile mele ar fi: 1. Nu e rusinos sa ceri bani pt munca ta deoarece pui la dispozitie timpul si cunostintele dobandite prin munca!2. Negociind spui clar ceea ce oferi si ceea ce ceri , facand-o intr-un mod clar toti vor avea ideile clare!3.un lucru facut cu pasiune are o valoare imensa, pt ca vine facut cu mult mai multa dedicatie decat daca ar fi doar o simpla munca!

 72. 1 E normal ca sa mi se plateasca pt ceea ce vind sau fac.Nu m ar trage inima sa mai muncesc asa pe degeaba.2.E normal sa negociezi si sa ti scoti profitul dorit daca se poate.3 Daca m as apuca de pictat din pasiune si as duce tablourile sa le vind nu le as da degeaba ca si alea sint tot munca.Dar ca ma apuca pofta sa cint unde vreau poate asculta oricine nu e pe bani.Cintareata de local oricum nu ma fac,e prea tirziu.

 73. 1. In orice domeniu ai activa, munca presupune un efort. Ei bine, acest efort nu este doar fizic ori intelectual, dupa caz. Sa spunem ca esti meserias. Si scolile de meserii costa. Si poate dupa ce ai terminat, ai lucrat ca ucenic pe o cutie de bomboane primit de la meserias la sfarsit de saptamana. Spunem ca nu mai avem meseriasi. De aceea.. pentru ca nu sunt rasplatiti. De ce ar fi rusinos sa fii platit pentru o munca de care societatea are nevoie? Ti se pare rusinos sa fii rasplatit si ” sustinut” sa te perfectionezi, sa ai resurse pentru a te reinventa, pentru a fi mai bun? Cursurile de perfectionare costa, cartile costa, timpul pe care il petreci incercand sa-i dai de capat unei munci… costa.
  2. Vanzarile si negocierile subt bune pentru simplu fact ca te ajuta sa te pozitionezi. Sunt un avocat de duzina ori unul profesionist? Care este valoarea muncii mele? Care este valoarea produsului, muncii mele in ochii consumatorilor? Ce tip de oameni inspir eu prin ceea ce fac?
  3. Pentru ca aduci valoare vietii celui caruia „apeleaza” la pasiunea ta,are nevoie de pasiunea ta… meriti sa fii rasplatit.Iar aceasta rasplata sa/ti permita dreptul la o viata mai buna, acces la educatie, oportunitatea de a te dezvolta, de a fi mai bun, de a oferi mai mult celor care au nevoie de pasiunea ta.

  1. Felicitari in primul rand pentru articol.Interesante temele de casa :).
   Citind mai sus observ ca majoritatea colegilor de forum au raspuns deja cam in aceeasi nota in care rezonez si eu. 🙂 Asadar in opinia mea :
   1.Nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta deoarece munca este pana la urma un proces de creatie, indiferent ce ai produce un bun sau un serviciu, si care insumeaza o serie de factori de efort cum sunt timpul tau, concentrarea, manopera, mijloace materiale dupa caz, si care toate la un loc dau o anumita valoare muncii tale. Acum singurul care poate aprecia adevarata valoarea muncii tale esti chiar TU, insa pentru a te face inteles in acest sens si a-i face si pe ceilalti in calitate de beneficiari ai rezultatului muncii tale sa-ti aprecieze la aproximativ aceeasi valoare munca depusa trebuie sa dovedesti acest lucru; iar asta depinde de spiritul de antreperenor pe care il are fiecare, nu? 🙂 Si aici intervine raspunsul la punctul nr.
   2. Unde pot afirma ca vanzarile si negocierile sunt un lucru bun, pentru ca ambele parti invata sa cantareasca si sa aprecieze pana la urma valoarea unui lucru, a unui serviciu; evident ideal ar fi ca aceasta negociere sa se finalizeze intotdeauna prin aprecierea unanima a ambelor parti a justei valori a muncii sau serviciului respectiv, adica fiecare dintre parti sa fie convins pe deplin ca acel produs sau serviciu indeplineste intocmai necesitatile pentru care a fost conceput si creat .De aici o alta rezultanta importanta zic eu: increderea reciproca ce se castiga in timp, o clientela solida, un segment de piata bine determinat.
   3.Personal consider ca un lucru facut din pasiune va avea intotdeauna un plus de valoare calitativ in primul rand si, nu de putine ori, o amprenta personala a creatorului UNICA ce-l face de fapt special pe piata si, ce e foarte important, acopera necesitatile/exigentele beneficiarului aducandu-i un plus calitativ vietii lui . Importanta unei renumeratii pentru un lucru facut din pasiune este in primul rand ca iti da sentimentul satisfactiei depline a aprecierii acesteia, iti creeaza o anumita siguranta si iti creeaza nu numai o motivatie dar si un cadru propice care sa-ti permita sa te dezvolti si sa oferi mai mult celorlalti, nu in ultimul rand sa vizualizezi si alte oportunitati.

 74. 1.Nu e rusinos sa cer bani pentru munca mea, deoarece prin ea ofer valoare clientului, imi sacrific timpul si uneori sanatatea(de exemplu daca scrii la calculator, iti deteriorezi vederea in timp).
  2.Vanzarile si negocierile sunt un lucru bun deoarece asta e singura metoda prin care ajunge munca ta la clienti.In acelasi timp, negocierile sunt bune pentru ca poti trage pretul in sus, pentru a echivala adevarata valoare pe care o oferi prin munca ta.
  3.Daca faci un lucru din pasiune, e important sa fii platit (bine) pentru el, deoarece asta te motiveaza sa mergi mai departe, sa te dezvolti in acel domeniu, sa te perfectionezi pentru a oferi o valoare si mai mare prin munca ta.Totodata, te ajuta sa scapi de job si sa te poti dedica 100% acelei pasiuni.
  Multumim pentru tot, Pera!

 75. 1. De ce nu e rușinos să ceri bani pentru munca ta?
  Pentru că prin munca ta ai oferit timp de la tine pentru client.
  2. De ce vânzările și negocierile sunt un lucru bun?
  E modul de promovare si valorificare a muncii tale.
  3. De ce dacă faci un lucru din pasiune e important să fii și plătit pentru el?
  Mai important decat daca faci din obligaţie.

 76. Rusinea e un program negativ…daca nici pt munca tanu ceri banii atunci pt ce ceri banii ? Am ajutat o femeie sa ridice un calorifer pana la etajul 2 si mi.a fost rusine sa ii cer banii..iar apoi sora mea mia zis ca am facut un lucru bun si trebuia sa ii cer banii..lucru bun..banii
  Pt ca prin vanzarii si negocierii intelegi mai bine ce este valoarea..si inveti foarte multe lucruri utile care te ajutq cu adevarat in viata..iar nr.3 pt ca facand un lucru din pasiune..il faci cu cea mai mare placere..automat il faci ft bn..poate cel mai bn..e ideia pt care te dai jos din pat….o poveste mica..un pictor a reusit sa picteze chipul unei femei in 3 minute si ia cerut 3 mii de euro…iar acea femeie ia spus cum poate sa iiceara 3 mii de euro daca ia facut chipul doar in 3 minute .,iar pictorul ia raspuns..ca sa poate sa faca lucrarea in 3 minute..iau trebuit 30 de anii sa invete…PASIUNEE

 77. 1. De ce nu e rușinos să ceri bani pentru munca ta? Daca nu iti este rusine sa muncesti si daca rezultatul muncii tale foloseste altora, atunci munca ta are Valoare care trebuie rasplatita. Insa daca iti asumi ca munca ta este de tip filantropic, atunci e rusinos sa ceri bani pentru ea.
  2. De ce vânzările și negocierile sunt un lucru bun? Cea mai buna munca si cel mai bun rezultat daca nu este „vandut” altora este egal cu zero. Cui ar fi folosit toate inventiile lumii, daca cei care le-au creat nu ar fi fost cunoscute?.. poate si acum citeam la lumina lumanarii. Faptul ca au fost „vandute” le-a dat Valoare.
  3. De ce dacă faci un lucru din pasiune e important să fii și plătit pentru el? Daca din pasiunea ta rezulta din munca ce poate fi folosita de altii, atunci primeste o Valoare pentru care trebuie sa fii platit.
  Daca munca facuta cu pasiune si cu rezultate bune nu primeste valoare inseamna ca este irosita, rezulta saracie, descurajare…

 78. Pera, cu sens randurile tale 😉
  1. De ce nu e rușinos să ceri bani pentru munca ta?
  Pentru ca am investit efort, rabdare si timp in educatia mea, in dezvoltarea abilitatiilor mele.
  2. De ce vânzările și negocierile sunt un lucru bun?
  Ma pun in pozitia in care ma apreciz pe mine si timpul meu si fac acelasi lucru si cu persoana din fata mea.
  3. De ce dacă faci un lucru din pasiune e important să fii și plătit pentru el?
  Asa am posibilitatea sa ma dezvolt si mai mult, sa ofer si mai multa valoare, sa-mi aduc contributia facand ceea ce-mi place.

 79. 1. De ce nu e rușinos să ceri bani pentru munca ta?
  -Pentru ca investesti timp, emotie si chiar si bani la randul tau de cele mai
  multe ori. Esti implicat, te dedici si asta presupune un anume efort pentru care
  meriti sa fii rasplatit.
  Chiar si atunci cand ajuti un om, insa fara a-i cere bani, recunostinta din
  privire sau un simplu „multumesc” te implinesc in acel moment.
  2. De ce vânzările și negocierile sunt un lucru bun?
  -Unde-s doi puterea creste.
  Pentru ca ajuta 2 „parti” sa creasca impreuna prin comunicarea nevoilor fiecareia.
  Ceva ce se aplica in orice relatie interumana.
  3. De ce dacă faci un lucru din pasiune e important să fii și plătit pentru el?
  -Pentru ca „bucati” din tine sunt tesute si incrustate in rezultatul muncii tale,
  din minte si din suflet. Mintea, sufletul si corpul tau au reusit sa dea nastere
  unui obiect fizic; nu multi reusesc sa faca asta- este ca atunci cand vrei sa
  spui ce este in sufletul tau si simti ca nu s-au inventat inca acele cuvinte.
  Ceea ce numai tu stii ca ai pus acolo, si da defapt frumusetea unica a produsului final, are oricum o valoare inestimabila. 🙂
  M-am gandit la forme de arta cand am scris raspunsul 3.

 80. Salut pera. Intr-o lecturare fugitiva ma limitez la un singur raspuns, cu argumente la ceea ce ceri o sa revin mai tarziu. „De ce le e rusine oamenilor sa ceara bani?” cred ca aici e o radacina mai adanca, si anume lipsa increderii in sine. Asa ei se limiteaza la a cere cat sa supravetuiasca, cat sa nu fie criticati, cat sa nu riste sa-si piarda locul de munca sau alte principii bolnavicioase dupa care se ghideaza. Asta e prima idee care mi-a venit in cap cand am citit intrebarea.

 81. Nu este rusinos sa ceri bani pentru munca ta pentru ca oferi valoare si ceva in schimb si este munca ta .
  Vanzarile si negocierile sunt bune pentru ca inainte de a vinde ceva trebuie creata o relatie intre vanzator si cumparator ,pentru a sti ce se cere si ce poti oferii .
  Daca faci un lucru din pasiune este important sa fi platit pentru el pentru ca este munca ta si doar asa sti ce valoare are munca ta .

 82. Vreau sa fac acest exercitiu desi a expirat timpul acodat lui,
  1 Nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta ,pentru ca nevoile tale materiale si spirituale sunt reale .Ai nevoie de bani sa cotinui sa muncesti ,sa te dezvolti, sa traesti.
  2 Vanzarile,negocierea , sunt singurele moduri prin care tu poti evalua obiectiv si poti sa obtii un pret corect pentru munca ta, pentru ceea ce ai tu de oferit.Numai asa poti descoperi daca munca ta e valoroasa, daca ceilalti o pretuiesc.
  3.Ai nevoie sa stii ca pasiunea ta e pretioasa, ca ceilalti iti apreciaza munca si pasiunea ta, ca pasiunea depusa e folositoare si celui in folosul caruia o
  depui dar si in folosul tau,

 83. Salut, datorita educatiei pe care am primit-o fiecare in copilarie ne-a facut sa vedem altfel viata ,nu am vazut realitatea , cand am ajuns la maturitate realizam ca nustim nimic ,uni dintre noi lupta sa-si inplineasca visul alti ramani sclavi si dezamagiti ,ne e rusine si frica sa ne cerem drepturile ,spunem acum ce e de facut ?ce am putea face ? ne cautam vocatia ,cand in tara asta nu esti ajutat daca nu ai cunostinte undeva sus ,si trebuie sa accepti cea ce ti se ofera, .si vine momentul cand ajungem la batranete, sa ai un gust amar si regretul ca am trait degeaba .si visul moare odata cu tine .Dar ma bucur ca exzista pshihologia, ne ajuta sa fim mai intelepti mai buni .poate asa vom reusi .

 84. 1 Pentru ca e normal sa fii platit pentru ceea ce faci si nu e deloc rusinos pentru ca nu e furt.
  2 Negocierea si Vanzarea sunt lucruri care fac parte din viata oricariu om.
  3 Banii vin in urma pasiunii.

 85. Pera, sa stii ca exercitiile sunt binevenite. Eu vin cu raspunsurile un pic mai tarziu.
  1. De ce sa fie rusinos sa ceri bani ca doar nu furi, nu injuri, nu omori ci doar iti iei partea cuvenita. Fiecare serviciu are o valoare.
  2. Vanzarile si negocierile sunt importante pentru ca afli cu adevarat valoarea muncii tale.
  3.Este important sa fii platit pentru lucrul din pasiune ca doar in felul asta poti merge mai departe, esti motivat.

 86. Sa fiu sincer Pera eu nu vad sa fie rusinos sa ceri bani de la persoane careia le faci un serviciu, adica e munca ta timpul tau bine daca e poate faci o reducere dar totusi fiecare are nevoie de bani sa traiasca. Negocierile sunt bune pentru a stabili cu exactitate valoarea produsului sau serviciului si vanzarile sunt importante pentru a oferi tuturor serviciul tau. Normal ar fi sa fi platit daca faci un lucru din pasiune pentru ca asa poti vedea atat apreciere materiala cat si apreciere spiritual printr-un multumesc sau o atentie !

 87. 1. Tocmai fiindca e munca TA, NUMAI SI NUMAI A TA. Tu ai muncit de ti-ai rupt fundul, tu te-ai straduit, doar tu si nimeni altcineva din lumea ta. E si o chestie de respect de sine.
  2.Vanzarile sunt un lucru bun pentru ca asa functioneaza lumea de cand exista ea: dai si primesti. E un fel de karma, iar negocierile sunt foarte ok fiindca te ajtua sa-ti pastrezi flexibilitatea, sa fii adaptabil, nu rigid, sa ai o minte deschisa. De exemplu daca esti un doctor la inceput de drum, ai cabinetul tau privat , dar ceri 100 de lei pe consultatie e normal ca lumea sa nu vina la tine fiindca nu ai atins un anumit statut. POti sa lasi al pret, sa ceri 50 sau 60. Esti si un om mai bun. Oferi serviciile tale la un pret mai redus, poti sa ajuti oameni cu diferite venituri( asta in caz ca esti intradevar un doctor remarcabil)
  3. Pai daca il faci din pasiune, pui mult suflet in el, adica multa munca. Multa munca= excelenta. Daca esti excelent in domenilul tau inseamna ca poti ajuta oameni, chiar poti sa le oferi ceva ce altii pur si simplu nu reusesc. Banii vin ca o rasplata. Mi se pare firesc sa ceri partea ta, odata ce ai muncit atat de mult. Esti si tu om pana la urma.

 88. 1. De ce nu e rușinos să ceri bani pentru munca ta?
  O sa raspund pe scurt si la subiect. Pentru ca prin munca pe care o faci, oferi un ajutor (mai mare sau mai mic) unor persoane si acest lucru merita rasplatit deoarece nu exista in lumea aceasta principiul “ceva pentru nimic”. Ca sa poti primi ceva, trebuie sa oferi mai intai.
  2. De ce vânzările și negocierile sunt un lucru bun?
  In momentul in care ai descoperit la ce esti bun si creezi valoare prin activitatile pe care le practici, trebuie sa inveti sa-ti vinzi rezultatul muncii pentru a fi rasplatit in functie de valoarea pe care o oferi. Iar negocierile intervin in momentul in care nu esti multumit de rasplata valorii tale sau atunci cand consideri ca un pret este prea mare in raport cu valoarea oferita.
  3. De ce dacă faci un lucru din pasiune e important să fii și plătit pentru el?
  Raspunsul la aceasta intrebare se regaseste si la intrebarea 1 dar o sa completez cu urmatorul argument. In momentul in care faci un lucru cu pasiune, acesta va fi cu mult peste acel lucru facut din obligatie sau din necesitate. Implicit, valoarea acestui lucru facut cu pasiune va creste si din moment ce platim pentru un lucru facut din obligatie, necesitate, etc., ce are o valoare medie (de mai multe ori), dece sa nu platim pentru valoarea ce rezulta din munca facuta cu pasiune?

 89. Super ideea de a face aceste articole interactive. Voi contribui si eu, in continuare, cu un raspuns la aceste intrebari.
  1. Pentru orice lucru pe care un om il intreprinde, acesta face un sacrificiu. Indiferent ca acel om face ceva cu pasiune sau nu, el isi sacrifica TIMPUL, in primul rand, pentru a se dedica acelei cauze/munci. Mai sunt si alte sacrificii pe care o persoana le poate face: prieteni, confort, sanatate, siguranta, etc. Aceste sacrificii cer la randul lor, o compensatie, aprobarea ca ceea ce intreprinde acea persoana nu se va pierde, ci lumea va aprecia munca/produsul. Aceasta compensatie este plata, salariul, recompensa financiara. Pe langa faptul ca plata compenseaza sacrificiul facut, ea si motiveaza omul sa continue in demersurile sale si sa ofere mai departe, valoare, pentru ca munca sa este pretuita.
  2. Cel mai bun lucru la vanzari si la negocieri este faptul ca intr-un sistem capitalist care functioneaza corect, competitia este constructiva, deoarece fiecare producator se va lupta pentru a se auto-depasi in calitatea produselor sau serviciilor pe care le ofera, iar ca atunci cand clientii sunt atrasi de aceste produse sau servicii, capacitatea de a negocia, din ambele parti, face ca ambele parti sa fie multumite: cel ce ofera produsul/serviciul, sa fie multumit de suma castigata din tranzactie, iar clientul sa fie la randul lui, multumit de raportul pe care l-a obtinut dintre calitate si pretul platit.
  3. Consider ca un lucru facut cu pasiune este mult mai de apreciat, si un motiv mult mai important pentru a fi platit chiar decat lucrurile facute din obligatie, din rutina, sau de exemplu, din obisnuinta jobului zilnic si monoton. Plata unui serviciu facut din pasiune, placere, vocatie, face ca omul care intreprinde acel lucru sa lucreze si mai cu drag, cu spor, la acel lucru, pentru a se depasi pe sine insusi si sa ofere o valoare mai mare prin ceea ce creaza.

 90. 1. Orice munca/ plusvaloare adusa cuiva/ societatii merita si trebuie sa fie remunerata; o mana ofera, iar cealalta primeste, asa e schimbul in univers; doar daca nu constientizezi valoarea/ binele pe care il faci prin munca prestata poti avea ezitari cu privire la remunerare; banii nu sunt un lucru rusinos; reprezinta modul de apreciere a serviciului prestat
  2. Vanzarile si negocierile sunt utile: poti sa iti dai seama unde se situeaza oferta ta, cat e de apreciata, cunosti interlocutori diversi, iti dezvolti reteaua de cunostinte, obtii beneficii reciproc avantajoase (in cazul win- win)
  3. A face ceva din pasiune inseamna mai multa pasiune si energie in munca facuta; remunerarea nu se exclude; personal admir oamenii pasionati, iar prin remunerare practic contribui la accelerarea focului lor 😉

 91. Doua dintre cele mai mari greseli pe care le-am facut in timp:
  timp de 10 ani am facut instalatii de curent sunet si lumini in cluburi unor oameni care nu erau dispusi sa plateasca, mare parte din ei interlopi, in acest domeniu nu exista om cu care sa fi lucrat sa imi poata contesta valoarea profesionala si bunul simt.
  ce-a de-a doua mare greseala pe care am facut-o a fost sa invat sa repar placi de baza de lapropuri, a fost un efort fantastic timp de 3 ani, nopti ne dormite stateam si plangeam langa gunoaiele altora pentru ca nu le dadeam de cap, clientii puneau pe mine o presiune fantastica, dar la fel nu erau dispusi sa plateasca, pe buna dreptate, pentru ca traim intr-o societate de consum, si omul in loc sa dea 2-400 de lei pe o reparatie mai bine merge la supermarket fara nici un leu in buzunar si se face sclav pe 2-3 ani pentru un plastic.
  In momentul in care am constientizat in ce mi-am bagat banii si ce efort am depus, mi-am pus intrebarea: cum ar fi daca as repeta acest efort, dar intr-o activitate foarte simpla? ca sa pot sa pun la lucru oameni care nu sunt in stare sa isi concentreze atentia unor lucruri atat de complicate. La asta lucrez acum, am mai tras o data aer in piept si am mai tras un loz de la viata, de data asta o activitate foarte simpla, e adevarat ca voi investi o suma colosala de bani, vreau sa imi joc toate cartile si sa-mi tai orice sansa de a esua, cred ca orice activitate o aduci pe profit daca esti dispus sa pompezi bani timp si energie oricat e nevoie.
  Ca o concluzie, cred ca nu e suficient sa fi pasionat de sulptura in bobul de orezsi sa fi perseverent, pana sculptezi un bob, mori de foame………. ca sa poti fi productiv trebuie sa gandesti mare

 92. 1. eu cred ca rusinea de a cere bani pentru munca ta apare atunci cand nu esti constient de valoarea pe care o oferi, iar cand oferi ceva si nu stii exact cat face, traiesti cu apasarea pe constiinta ca s-ar putea sa fi cerut mai mult decat face munca ta. este, dupa parerea mea, o combinatie intre neincrederea in sine (care iti sopteste ca munca ta nu are cum sa valoreze atat de mult ca munca altora care au multi bani) si frica de a nu fi judecat de altii pentru ca ceri pe munca ta mai mult decat face (asta ar fi rusinea). oamenii care isi stiu valoarea si care stiu bine si care e „mersul” pe piata in care se vand, nu cred ca traiesc cu rusinea de a-si cere banii bine meritati. nu poti sa te vinzi pe o piata fara sa cunosti regulile dupa care joaca cei ce vand pe acea piata. in principiu, n-ar trebui sa simti rusine atunci cand iti vinzi munca. cred ca pana la urma o cale de a rezolva problema ar fi aceea de a privi lucrurile rasturnat: in loc sa te gandesti ca iti e rusine sa ceri bani pentru munca ta, gandeste-te cat timp din viata ta si cat efort merita banii pe care ti-i doresti. avand asta in minte, poti destul de usor sa fii un tip principial si sa faci tot posibilul pentru a oferi „clientului tau” toata calitatea pe care o recomanda pretul pe care ti l-a platit. nu este rusinos sa-ti vinzi munca. incepe sa ti se para rusinos abia atunci cand ai sentimentul ca ai tras o mica teapa si ca munca pe care ai depus-o tu nu face cat banii pe care i-ai primit la schimb. deci cred ca daca scapi de problema supraevaluarii muncii tale (iar asta poti s-o faci numai uitandu-te in jur, la regulile business-ului in care esti bagat) scapi si de sentimentul rusinii de a cere bani pentru munca ta.
  Prin urmare NU ESTE RUSINOS SA CER BANI PENTRU MUNCA MEA. RUSINOS AR FI SA NU POT SA EXPLIC DE CE ANUME CER ATATIA BANI PENTRU MUNCA MEA. cata vreme stiu de ce ii cer, nu am de ce sa ma simt rusinat.
  2. vanzarile si negocierile sunt un lucru bun atunci cand poti apela la ele. negocierea este expresia cea mai clara a faptului ca totul este relativ. a negocia inseamna a descrie de ce lucrul/serviciul pe care il vinzi tu costa cat costa. a negocia te scapa, fara nicio indoiala, de rusinea despre care am vorbit la primul punct. a negocia inseamna a-l face pe celalalt sa inteleaga ca ceea ce vinzi tu face cat ceri. asta pe de o parte pentru ca tu ai investit pentru a ajunge la acel rezultat, iar pe de alta parte pentru ca rezultatul tau vine in intampinarea nu stiu cator probleme ale lui, facandu-i viata mai usoara. este si o modalitate de a-ti dezvolta flexibilitatea, adaptabilitatea si, evident, altruismul (atata vreme cat nu lasi atat de mult de la tine incat sa-ti afectezi stabilitatea afacerii – lucru pe care, daca ai cateva cunostinte de business, probail ca n-ai sa-l faci).
  3. plata pe care o primesti in schimbul a ceea ce oferi si pasiunea pe care o pui in lucrul acela sunt doua lucruri separate care nu se exclud una pe cealalta. pe cumparator nu-l intereseaza daca tu ai facut cu pasiune sau fara pasiune un lucru de care are el nevoie. pe el il intereseaza sa fie facut bine. sa corespunda nevoilor lui. insa pasiunea cere de la tine in mod permanent sa te autodepasesti, sa-ti impingi limitele. iar pentru a face asta si pentru a reusi sa oferi mereu ceva si mai bun, e nevoie sa antrenezi si tu mai multe resurse. de timp, de efort, de bani. pasiunea simpla nu te ajuta sa creezi nimic mai bun fara resursele necesare (daca esti cantaret, atunci pentru a fi auzit bine ai nevoie la inceput doar de un microfon bun. apoi, daca vrei sa dai mai mult, iti trebuie o statie de amplificare mai buna. apoi, daca vrei si mai mult, iti iei si un procesor de sunet. apoi, daca vrei ca tot mai multi oameni sa se bucure de melodiile tale, faci contract cu o firma de scene si lumini… si tot asa). pasiunea cere bani… pentru ca pasiunea este opusul stagnarii. pasiunea inseamna evolutie, iar partea frumoasa este ca pasiune inseamna si evolutie de dragul celorlalti. asa ca, atata timp cat pentru a evolua si a le oferi ceva mai bun le vei cere oamenilor sa-ti „finanteze” evolutia platind pentru ceea ce le oferi tu, toata lumea ar trebui sa fie fericita.
  MULTUMESC DIN SUFLET TUTUROR CELOR CARE AU AVUT RABDAREA DE A CITI PANA LA SFARSIT. O SEARA CAT MAI FRUMOASA VA DORESC!!!
  IONUT

 93. 1. De ce nu e rușinos să ceri bani pentru munca ta?
  Banii sunt forma de schimb a valorii. Este cel mai utilizat instrument. Nu vad de ce as face exceptie de la el
  2. De ce vânzările și negocierile sunt un lucru bun?
  Legile cererii si ale ofertei sunt baza jocului circulatiei valorii. Sunt un dialog, pe care daca refuzi sa il porti, devii total nerealist.
  3. De ce dacă faci un lucru din pasiune e important să fii și plătit pentru el?
  Aici e o mica discutie de formulare. va trebui vazut daca:
  1. faci un lucru din pasiune si esti platit pentru el.
  2. faci un lucru din pasiune- e obligatoriu sau e important sa fii si platit pentru el.?
  sincer, termenul „e important” ma confuzeaza. daca pasiunea unui om e sa colectioneze frunze, e important ca sa fie platit pentru asta?
  cine judeca/decide importanta? clientul.

 94. nu stiu prin ce eroare comentariul meu a aparut scris de altcineva. in fine:
  1. De ce nu e rușinos să ceri bani pentru munca ta?
  Banii sunt forma de schimb a valorii. Este cel mai utilizat instrument. Nu vad de ce as face exceptie de la el
  2. De ce vânzările și negocierile sunt un lucru bun?
  Legile cererii si ale ofertei sunt baza jocului circulatiei valorii. Sunt un dialog, pe care daca refuzi sa il porti, devii total nerealist.
  3. De ce dacă faci un lucru din pasiune e important să fii și plătit pentru el?
  Aici e o mica discutie de formulare. va trebui vazut daca:
  1. faci un lucru din pasiune si esti platit pentru el.
  2. faci un lucru din pasiune- e obligatoriu sau e important sa fii si platit pentru el.?
  sincer, termenul “e important” ma confuzeaza. daca pasiunea unui om e sa colectioneze frunze, e important ca sa fie platit pentru asta?
  cine judeca/decide importanta? clientul.

 95. 1. – daca ma descurc mai bine decat altii in domeniul in care lucrez, merit sa fiu platit mai bine decat ei
  – daca din aceassta munca traiesc, normal ca cer bani, doar n-o sa mor de foame
  – pentru ca „aduc” valoare oamenilor
  – pentru ca „vrednic este lucratorul de plata lui” 🙂
  3. – pentru ca oamenii care fac ceva din pasiune sunt mai „buni” la ceea ce fac decat cei care fac
  aceeasi munca „ca n-au incotro”
  – pentru ca asta (plata) ma motiveaza si mai mult sa fac munca mea, si chiar s-o fac mai „bine”
  – pentru ca e mai bine (aici: justificat) sa fiu platit asa decat sa fiu platit pentru munca la un „job” care
  „nu-mi place da’ trebe’ ”
  2. inca nu mi s-a aprins nici un bec 🙂

 96. 1. Munca inseamna efort, timp si experienta, experienta acumulata in timp cu efort reprezentat de investitii emotionale,intelectuale si materiale.
  2.Negocierea se opreste, in cel mai rau caz, in momentul in care vanzatorul ajunge la marja minima de profit pe care o poate accepta si pe care o are bine stabilita inaintea inceperii negocierii.
  3.Situatia ideala – sa muncesti cu pasiune…
  E firesc sa fi platit pentru ca atunci iti atingi potentialul maxim, devi cel mai bun in domeniul respectiv. De obicei acest lucru se observa in timp si aduce recunoasterea si respectul celor din jur.

 97. 1. Nu este rusinos sa cer bani, caci ai investit timp si bani in educatie ca sa prestezi aceasta munca. Dar din pacate am fost crescuti cu ideea ca nu trebuie sa ceri prea mult, ci sa te multumesti cu ce ti se ofera.
  2. Vanzarile si negocierile te invata cum sa te perfectionezi in a te „vinde”. Nu im place „negocierea” din piata, gen bazar turcesc.
  3. Plata pentru ceea ce faci din placere vine ca o recunoastere a meritelor tale. Si mai trebuie sa traiesti si tu!

 98. Munca noastra e o valoare… orice valoare are si un pret. Punand un pret pe munca ta dai valoare , recunosti valoarea propriei creatii, ideea de valoare se sustine si tu te autosustii si dezvolti… valoarea ta creste, oferi tot mai mult celorlalti, ofetindu-ti tie ceea ce consideti ca ti se cuvine… Azi ai nevoie de ceva si cumperi, maine nu-ti mai e de folos pt ca nevoile tale s-au schimbat si vinzi alcuiva. Ceea ce ai obtinut reinvestesti intr-o alta achizitie… vindem, cumparam… orice … depinde de nevoia/ dorinta fiecaruia. Negocierile duc la cel mai bun pret pt toate partile implicate… daca nu esti multumit de rezultatul final … e pt ca nu ai calculat bine toate aspectele … deci, ia aminte si data viitoare trage sforile in partea ta… O pasiune cu un pret se autosustine, motiveaza tot mai mult… aduce satisfactie, bucurie… cu cat exista tot mai multi oameni fericiti cu atat mai frumoasa e societatea si intreaga omenire se valorifica, se respecta… evoluam din toate pct de vedere si mai ales spiritual… orizonturi largi deschise… luminoase… tot mai putina durere!

 99. Nu e rusinos sa ceri bani pt munca prestata pt ca altfel ai muri de „foame”, iar ca sa prestam munca respectiva e normal sa stii sa te vinzi cat m bine. Daca faci un lucru cu pasiune si placere cu siguranta si valoarea va fi de cea mai buna calitate petru ca exista mult mai multa implicare din partea persoanei care o presteaza.

 100. 1.Nu este rusinos sa ceri bani pentru munca ta deoarece ai investit timp iar timpul costa bani iar banii nu vin singuri ci trebuie sa muncesti pentru ei.Este ca un cerc…
  2.Vanzarile si negocierile sunt bune deoarece te poti autoevalua si ii poti face si pe cei din jurul tau sa te evalueze privind ceea ce tu vrei sa priveasca si anume ce ai de oferit.Practic creste raportul „calitate”-„pret” ca sa ii spun asa.
  3.Pasiunea este manifestarea ta interioara in mediul fizic.Este important sa fi platit pentru pasiunea ta pentru ca astfel poti privi pasiunea ca pe un mod de viata care sa iti asigure un trai bun nu doar ca pe o placere in anumite momente cand vrei sa te relaxezi.

 101. Consider ca e normal sa ceri bani pentru munca depusa altel dai un sfat atat si nu astepti nimic e dreptul sa ceri iar fara cele doa nu ar exista o economie ata timp cat nul consideri un hobby ar trebui sa fii platit exemplu esti bucatar bun la un restaurant esti platit siti place ce faci iar daca gatesti pentru prieten o faci tot din placere dar nu astepti nimic

 102. Salut am citit cu interes articolul,desi mi se mai intampla si mie sa imi fie rusine sa cer bani dar asta pentru ca uneori obtin alt serviciu de la acele persoane,atunci cand ai incredere in munca pe care o prestezi,cand esti determinat ,cand faci pasi mici in fiecare zi,succesul vine,in cazul meu evoluez lent dar sigur si mai am multe de invatat ,nu sunt in stadiul in care sa indrum sau sa apar pe altcineva,sau sa schimb tipare mentale despre bani,eu sunt la stadiul de invatare si acumulare de informatii

 103. 1.Pentru ca cineva are beneficii de pe urma muncii tale si e normal sa te rasplateasca pentru ea.
  2.Deoarece asa reusesti sa iti vinzi munca la un standard cat mai ridicat si cat mai bine platit.
  3.Considera ca munca facuta din pasiune ar trebui sa fie cea mai bine platita deoarece cu siguranta este una de calitate.

 104. 1. De ce nu e rușinos să ceri bani pentru munca ta?
  R: Pentru ca munca mea produce valoare, pentru ca pentru munca mea eu depun un efort, pentru ca pentru a ma dezvolta trebuie sa investesc si pentru a putea investi am nevoie de resurse, s.a.m.d
  2. De ce vânzările și negocierile sunt un lucru bun?
  R: Pentru ca exista: concurenta, calitate, cerere si oferta, clienti cu diferite nevoi si posibilitati financiare.
  3. De ce dacă faci un lucru din pasiune e important să fii și plătit pentru el?
  R: De multe ori pasiune nu este suficienta pentru a face un lucru, un lucru bine facut este compus din mult mai multe ingrediente, printre care si cele de ordin financiar, in plus pentru a supravietui intr-o lume ca cea din care facem parte ai nevoie si sa fii platit pentru ceea ce faci.

 105. Este cel mai bun articol de acest gen pe care l-am citit pina acum,nu e rusinos pentru ca munca mea are valoare,vinzarile si negocierile sunt bune pentru a creste calitatea produselor si profit mai mare,doar din pasiune nu poti trai.

 106. Timpul este pretios..si il oferi in momentul in care lucrezi ..e normal sa ceri bani pt asta…vanzarile si negocierile te pot pune in relatii f bune cu alte pers…e important sa primesti bani pt ceea iti place sa faci si oferi altora,astfel vezi valoarea a ceea ce faci!!!

 107. 1-de ce ar trebuie sa fie rusinos sa cer bani daca eu ofer ceva in schimb cred ca si eu merit ceva in schimb,2-pentruca vinzi produsul primesti ceva in schimb cun ar trebui,negocierile sunt bune pentruca poti scoate mai ieftin anumite chestii,3- e important sa fii platit pentru el pentruca ai nevoie de bani ca sa supravietuiesti

 108. 1. De ce nu e rușinos să ceri bani pentru munca ta? Pentru ca munca pe care o prestezi include efortul tau, timpul tau, experienta taacumulata, care la randul lor au reprezentat o investitie a ta si care se cere recompensata (legea universala a schimbului).
  2. De ce vânzările și negocierile sunt un lucru bun?
  Vanzarile si negocierile sunt bune in opinia mea pentru a ne dezvolta o baza solida de criterii de evaluare a situatiilor si a schimburilor astfel incat sa putem obtine un deal fairsi cu maxim de avantaje.
  3. De ce dacă faci un lucru din pasiune e important să fii și plătit pentru el?
  Este foarte important ca munca depusa sa fie si recompensata. Totodata plata ar trebui sa aibe dublu rol: odata de feedback la adrea muncii depuse si pe de alta parte de respectare a valorii muncii depuse de catre partea care primeste serviciul respectiv.

 109. 1) Nu este rusinos sa ceri bani pt munca ta deoarece angajatorul are nevoie de experienta ta pentru a face bani sau nu are experienta necesara pt a face ce stii tu sa faci,ca sa primesti 10 lei trebuie sa vinzi ceva ce valoreaza 10 lei pentru cumparator,daca pentru cumparator valoreaza mai putin acel produs ai nevoie de alt cumparator sau sa stii sa negociezi.
  2) Vanzarile sunt bune,daca totul ar fi gratis nimeni nu ar iesi din zona de confort pt ceea ce isi doreste si asta ar impiedica dezvoltarea fiecarui individ.
  Negocierile sunt bune deoarece te ajuta sa vinzi un produs individului care crede ca nu valoreaza 10 lei sau sa obti un pret mai mare pentru acelas produs.
  3) Faptul ca faci ceea ce-ti place nu inseamna ca nu ai nevoi personale,nu plateste taxe, nu te mai educa.

 110. Imi place articolul este foarte convingator si este o lectie pentru fiecare dintre noi care nu ne-am invatat inca sa stim sa ne cerem drepturile. Am scris la comentarii ca sunt de acord si cu ce a scris Walter pentru ca in principiu patronii stiti cum sunt insa unii chiar ajung la culmea nesimtirii in ceea ce priveste un angajat
  care lucreaza pentru ei. Nu zic ca problema nu ar fi si la noi, dar in ziua de astazi nu exista respect. Problema este ca atunci cand ajung in spiritul de turma nu pot sa fac fata si sa ma impun regulilor care exista sau chiar daca am incercat aceste lucruri am fost tratata in cel mai rau mod de catre colegi. Cel putin de cand am ajuns noua intr-o firma am fost mereu presata de noul colectiv pe probleme de contabilitate care nu tineau de ei. Ce ma deranjeaza e faptul atunci cand am cerut sa fiu singura in alt birou nu s-au luat masuri. Am stat o luna in acea firma dupa care mi-am dat demisia nu mai zic ca patronul avea alte intentii de la bun inceput cum am venit la birou. Oricum nu a ramas descoperit pentru ca mai este contabila in varsta care vine pe acolo o data pe saptamana si m-a incurcat foarte tare spunand ca am facut totul varza, pentru ca se grabea cu depunerea declaratiilor. Nu a stat sa imi predea nimic. Dansa ar fi vrut sa predea contabilitatea dar dupa cate vad nu cred ca o va preda foarte curand. Nu am de ce sa imi fie rusine am facut ce mi s-a spus, stiu ce am lasat acolo insa marele pacat este ca nu m-am impus in fata tuturor. De aceea am plecat umilita si spunadu-mi in cor ca nu stiu contabilitate. Cred ca dupa cum merg lucrurile acolo din ce am vazut eu nu se va ajunge prea departe pentru ca eu nu stau sa trag de sef sa imi dea actele mai ales ca sunt firma mare. De aceea am renuntat pentru ca nu vreau sa ajung sa nu pot sa nu inchid un ochi noaptea de frica ca cine stie ce mari probleme pot aparea din cauza TVA -ului ca nu am primit toate actele la timp.

 111. you are truly a good webmaster. The site loading velocity is incredible. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you’ve done a magnificent activity on this topic!

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.