Intrebari ce ar trebui sa ni le punem zilnic

Interviul a aparut pentru prima oara aici: http://www.presalocala.com/2011/04/02/interviu-cu-pera-novacovici-psiholog-si-specialist-in-dezvoltare-personala/ 

1. Cine este Pera Novacovici? Cum te-ai descrie într-o singură frază?

Un psiholog nonconformist. Imi place sa ii surprind pe oamenii care cred ca stiu cum trebuie sa arate, sa se comporte si sa traiasca un psiholog.

2. Ai renunţat la prima facultate şi la o slujbă relativ bine plătită pentru a-ţi urma visul; ai recomanda oricui să facă asta sau crezi că o asemenea schimbare radicală se potriveşte doar pentru anumite tipuri de persoane?

Nu stiu cat de mult poti sa induri. Eu nu as recomanda tuturor calea mea pentru ca a fost dura.  Saracie, foame, singuratate. Cativa ani. Mi-a luat 4 ani sa imi revin dupa ce am plecat de la Poli si am mers la Psiho.  Dar a fost ceva, din prima secunda cand am ales sa fac ce vreau eu in viata care mi-a dat o putere imensa.

Acel gust al libertatii care nu se compara cu nimic altceva. Si suferintele si foamea si singuratatea au fost suferinte usor de dus cat timp am avut libertate.  In schimb banii aia de la job care te limiteaza, programul fix, sentimentul ca sunt sclav, au fost mult mai dureroase .

Asa ca am ales, cu riscul de a muri in sant ( pe atunci m am gandit ca poate ajung si asa)
Insa nu am ajuns. Mi-e foarte bine acum.

La 32 de ani, cu toata viata inainte si traind foarte bine din psihologie.  Si sunt liber in continuare, implinit si fericit.

Tu stii ce te doare mai tare. Asta va determina alegerea ta.

In filmul „ Fight club” e un citat care zice asa: ”Nu esti cu adevarat liber pana nu ai pierdut tot ce ai”. Eu am aruncat in prapastie tot ce am avut si am simtit libertatea. Si mai e un citat care l-am descoperit recent. „ Cine vrea sa dea libertatea pe sentimentul de siguranta, nu le merita pe niciuna”. Vad oameni care au ales siguranta si nu au niciuna nici alta zilnic.

Pensionarii, salariatii cu credite si asa mai departe.

As alege oricand sa fiu sarac si singur da sa pot sta pe o banca intr-un parc intr-o zi de primavara si sa ascult un audiobook de dezvoltare personala decat sa merg la un job cu program fix unde un sef sa imi latre ordine si de la care ajung prea obosit acasa ca sa mai am timp sa traiesc.

Repet, alegerea depinde de cat poti sa induri si ce te doare cel mai tare.

3. Românii priveau în trecut cu suspiciune persoanele care apelau la un psiholog; s-a schimbat această atitudine? Care este rolul unui psiholog?

S-a schimbat mult atitudinea. Se mediatizeaza mult fenomenul si lumea nu mai e asa reticenta. Va mai dura ceva pana cand oamenii vor intelege care e rolul unui psiholog insa suntem pe drumul cel bun.

Rolul unui psiholog este sa scoata propriile tale resurse la suprafata. Cand zic resurse zic optimism, entuziasm, putere de lupta, ambitie, iubire, umor si restul.

Psihologul nu iti rezolva problemele. Si daca incearca face o greseala.

Rolul psihologului e sa puna intrebarile potrivite pentru ca tu sa iti dai seama care e cu adevarat problema.

Poate vi la psiholog si tu spui ca esti motivat sa faci sport, sa mananci sanatos sis a slabesti.

Dupa o ora de dialog, iti dai seama ca de fapt vrei sa iti pedepsesti partenerul de cuplu pentru ca te neglijeaza si in semn de protest mananci si nu mai ai grija de tine ca sa ii arati tu lui…

Asadar, rolul psihologului e sa iti fie ghid in calatoria ta interioara. Toti oamenii au tot ce e nevoie in ei ca sa depaseasca orice obstacol. De asta iubesc psihologia, ca da puterea oamenilor  asa cum Prometeu le-a dat focul.

Partea draguta e ca orice psiholog care se respecta merge la randul lui la un psiholog cu care sa isi dezbata propria lume interioara. Tota vita schola est.

4. Care consideri că sunt cele mai mari probleme psihologice cu care se confruntă oamenii din ţara noastră? Sunt ele specifice doar României sau există peste tot?

Iti spun o problema mare in lume si la noi. Oamenii muncesc atat de mult ca sa dea bine in ochii celorlalti incat fac exact opusul. Problema numarul 1 e de AUTENTICITATE. Adica sa avem curajul sa fim noi chiar daca suntem aratati cu degetul. La sfarsitul zilei fiecare om are atat de multe probleme incat fiecare se gandeste la oalele lui si tu iti dai seama ca toata ziua te-ai pregatit sa arati bine, sa vorbesti bine, sa te comporti bine astfel incat sa te admire lumea iar la sfarsit nimanui nu-i pasa. Mai arunca unii comentarii rautacioase la adapostul anonimitatii sau  se gasesc oameni care sa aiba o alta parere decat a ta.

Insa la sfarsit ti-ai consumat energia fiind oricine numai tu nu.

E mare lucru sa nu mai fii un sclav  al aparentelor si mai ales sa arati degetul mijlociu celor care te judeca pentru cine esti. Atat de mare e dorinta de a “ apartine” unui grup social incat oamenii se straduiesc sa fie cameleoni, sa se potriveasca cu acel grup insa tocmai asta te face sa te indepartezi de ceea ce inseamna sa “ apartii” unui grup al tau. Doar fiind tu, cu bune si rele si cu curajul de a te arata in ciuda judecatii multimii vei reusi sa iti gasesti grupul de care chiar apartii.

Specific pentru romani e mentalitatea si atitudinea. Multi romani se plang ca niste babe plictisite care stau la sat pe prispa. Pune mana si treci la treaba.

Iti arat tineri romani de 21 de ani liberi financiar cu afaceri online , care au inceput de la 0 la 19 ani si acum fug cate un weekend la Milano sa isi bea cafeaua.

Scuzele sunt accesoriu pentru romani. Adu-mi orice scuza pentru care inca nu traiesti viata pe care ti-o doresti si eu iti gasesc 3 cazuri de romani care in conditii mai grele ca tine au reusit ceea ce tu nu ai curaj nici macar sa incerci. Asta e batalia mea. Sa dau peste bot  celor care sunt plini de scuze si victimelor. Sa le dau peste bot pana se revolta, se ridica si apoi isi schimba viata.

5. În perioada comunistă a existat un conservatorism sexual exagerat şi o lipsă acută de informare în domeniu; cum au evoluat mentalităţile şi ce crezi că ar mai trebui să se schimbe?

Am avut un program recent despre educatie sexuala pentru baieti. E un succes din multe puncte de vedere insa marea masa a reactionat cum ne asteptam. Sexul e inca subiect tabu in Romania si culmea, toti romanii se plang ca nu exista comunicare in cuplu. Pai daca nu vorbesti despre sex nici macar in cuplu cum vrei sa ai o viata satisfacatoare. Mai bine tagi ca mutu si te desparti sau divortezi. Poate inca dupa 3 relatii nereusite te prinzi la ce foloseste chiestia asta numita “ comunicare”.

Deci da, cred ca trebuie sa se schimbe si ma bucur ca impreuna cu partenerii mei suntem la baza acestei schimbari de mentalitate.

6. În domeniul relaţiilor de cuplu, care sunt cele mai frecvente întrebări pe care le primeşti de la cei care îţi citesc materialele?

Dupa ce strica tot ce poate fi stricat, oamenii vin sa ceara ajutor.

Eu le spun ca preventia e mult mai buna si ca educatia in seductie si despre relatii ii salveaza de foarte multe neplaceri.

Educatia face diferenta. Un om educat are relatii MULT mai de calitate cu sexul opus.

Asadar, intrebarile frecvente sunt : ”M-a parasit, ce pot sa fac?” sau “ Il/o vreau inapoi, ce pot sa fac?”

Sa te educi si sa intelegi ca relatia de cuplu este un vehicol pentru evolutia ambilor parteneri. Iar valoarea ta ca individ se masoara in capacitatea ta de a ramane in relatii bune cu cineva cu care ai fost intr-o relatie de cuplu.

7. Cât de importantă este comunicarea în relaţiile inter-umane şi cum poate fi ea îmbunătăţită?

Comunicarea e deja cliseu. Toti stim ca e nevoie de ea insa habar nu avem cum sa o facem.

Iti ziceam mai devreme de autenticitate. Cel mai important e sa sa stii sa ceri ce vrei. Inclusiv sa spui“ stai jos, vreau sa comunicam”.

Cu asta incepe comunicarea si e un act de curaj sa ceri ce vrei.

Simplu?

8. Ce-i împiedică pe oameni să fie “personalităţi alfa”, să nu se mai plângă şi să devină puternici?

Buna intrebare.

Ii impedica mediul in care traiesc si educatia. Care sunt cat de cat legate.

Parintii, prietenii, scoala, mass media. Acesta este mediul si din pacate mediul nu e aliatul tau. Nimeni nu vrea sa fii tu cel mai bun, cel mai frumos, cel mai destept.

Societatea te vrea sclav.

Fa-ti CV-ul si obtine un job bine platit. Asta li se spune studentilor. Si asta numim educatie si perspectiva? Asta inseamna sclav modern.

Nu am vazut facultati in care sa te invete sa iti incepi afacerea si sa o faci rapid profitabila.

Nu pentru ca nu se poate. Iti aduc acum exemple si studii de caz sa vezi pustii din noua generatie cum fac mii de euro.

Si profesorii si elevii sau studentii sunt victime intr-un sistem care merge din inertie. Nu cred ca e noua ordine mondiala sau teoria conspiratiei. Cred ca facem ce stim ca merge din comoditate si lene si nu se ridica nimeni sa spuna: ”Ba, suntem prosti?” Hai sa facem lucrurile altfel. Mai repede,mai bine si sa ne simtim si bine.

Sistemul educational actual e un mamut pe moarte. Viitorul apartine celor care se educa singuri si devin experti in pasiunea lor si acolo unde au talente inascute.

9. Este seducţia un scop în sine sau obiectivul final ar trebui să fie o relaţie fericită pe termen lung între doi parteneri maturi?

Seductia e pentru relatia de cuplu ceea ce scoala de soferi e pentru un sofer. Cred ca metafora asta spune tot. Viata curge ca un rau de munte. Daca iti faci un “obiectiv final” s-ar putea ca la prima curba spre obiectiv sa te trezesti cu barca rasturnata si sa trebuiasca sa iti refaci planul.

Relatia nu e un scop in sine. Evolutia individuala in cadrul unei relatii e un scop in sine.

Ai observat cum 2 oameni care isi jura iubirea ajung sa se urasca de moarte cand nu mai isi satisfac nevoile unul altuia?

Te intrebi unde e iubirea?

Evident, iubirea exista si e cea mai puternica forta din univers insa ca sa o poti intelege si trait e important sa iti faci lectiile. Poate vorbim odata doar despre asta.

10. Care sunt proiectele la care lucrezi acum şi ce planuri de viitor ai?

Vreau sa ajut oamenii sa isi resolve problem de baza ca sa putem apoi trece la lucruri mai evoluate.

Cand ti-e foame nu prea iti arde sa te uiti la picturi.

Viziunea mea e sa pot da oamenilor educatie ca sa poata face bani, sa fie satisfacuti sexual si sufleste cu parteneri de viata si sa fie sanatosi.

Apoi vreau sa ii duc mai sus de atat in latura spirituala a dezvoltarii noastre ca fiinte umane.

Ca plan de viitor e sa formez oameni care apoi sa poata forma la randul lor alti oameni. Asa cred ca se schimba o mentalitate si o generatie.

Cu respect,

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

27 de răspunsuri

  1. Salut Pera, vorbin de scoala care iti impune tot felul de reguli, cum crezi ca ar trebui sa se comporte un baiat care ar dori sa obtina o bursa de studiu la sfarsitul anului ?

  2. 4. Care consideri că sunt cele mai mari probleme psihologice cu care se confruntă oamenii din ţara noastră? Sunt ele specifice doar României sau există peste tot?
    Iti spun o problema mare in lume si la noi. Oamenii muncesc atat de mult ca sa dea bine in ochii celorlalti incat fac exact opusul. Problema numarul 1 e de AUTENTICITATE. Adica sa avem curajul sa fim noi chiar daca suntem aratati cu degetul. La sfarsitul zilei fiecare om are atat de multe probleme incat fiecare se gandeste la oalele lui si tu iti dai seama ca toata ziua te-ai pregatit sa arati bine, sa vorbesti bine, sa te comporti bine astfel incat sa te admire lumea iar la sfarsit nimanui nu-i pasa. Mai arunca unii comentarii rautacioase la adapostul anonimitatii sau se gasesc oameni care sa aiba o alta parere decat a ta
    I LOVE THAT:x

  3. Fain intrerviul !!!
    Inca nu stiu cum sa fac banii. Sunt sanatoasa, satisfacuta sufleteste si sexual. Mentalitatea o mentin la cote ridicate, in functie de vremuri si ma adaptez usor, chiar daca actele arata ca sunt la varsta a doua. Deci, ce sfat imi dai ca sa pot trai libera si cu bani pentru un trai decent? Momentan sunt ca un robot legat de serviciu. Ma bucur teribil de fiecare clipa in afara orelor de munca si multumesc ca exist, multumesc tuturor.

  4. pera ..esti unic…si ai o forta magnifica in tine de a-ti ajuta aproapele,,,eu am 51 de ani si citesc tot ce scrii si ma inspir ,,,si imi ajuta,,port o lupta cu mine insami,,nu e usor a te dezobisnui de obiceiurile rele vechi,dar in timp se poate,,si iubesc de mor libertatea de care vorbesti tu,,liber ca pasarea cerului,,sper sa reusesti a schimba generatia tinara in persoane care nu au tiparul vechi ,,,multa sanatate iti doresc si viata lunga,,,

  5. Intradevar sistemul romanesc poate parea „un mamut”, insa este pe calea SCHIMBARII, deci e de bine… Asta e unu la mana, iar doi, chestia cu „sclavia” este partial adevarata deoarece exista si locuri de munca flexibile unde poti intalni oameni extraordinari care te ajuta si te sustin in dezvoltarea ta personala. Sper ca nu ti-e FRICA DE CRITICA (stii tu, Napoleon Hill)… Cu bine!

  6. Frumos spus! Zona financiara independenta nu e intotdeauna usor de atins. Nu am gasit inca acel CEVA, care a imi dea satisfactie maxima si ceilalti sa plateasca pentru el.
    Nu-i nimic, mai cautam 🙂

  7. Articol foarte valoros, in special partea cu rolul psihologului. Ar trebui sa faci un material in special despre asta, ca lumea inca nu face deosebire intre psiholog si psihiatru, darmite intre psihoterapeut si psiholog etc.

  8. Este cu siguranta cel mai bun si profesionist interviu, felicitari si multumesc, pentru informatiile valoroase de pe acest site. Succes pe mai departe!

  9. Frumos interviu! Ma speriasem ca Romania duce lipsa de idealisti care stiu ce spun, dar imi confirmi iarasi ca nu e asa si ca tu esti unul din idealistii aia care stiu ce spun!

  10. Asa da barbat plin de energie si generos! Meriti sa fi frumos, sanatos, fericit si bogat Cand inveti pe ceilalti te educi pe tine! Multumesc ca te-am intalnit!

  11. Încă psihologia este văzută ca un subiect tabu. Şi-ţi spun şi de ce zic asta: am asistat la mai multe şedinţe cu părinţii la începutul anului şcolar şi s-a propus ca acei care au oarece probleme cu copiii, să-i înscrie la consiliere psihologică. Am auzit expresii de gemul: o fi copilul meu zvăpăiat, dar nu-i nebun! În afară de mine, nimeni nu a înscris copilul. Vorbesc de clase de 33 de elevi. Aşa că, educaţia lasă de dorit, mai ales în rândul adulţilor. Şi când mă gândesc că m-am înscris la psihologie… 🙂

  12. Imi place la nebunie viziunea ta. Abia astept sa vad primele rezultate, adica cu mine insumi. Esti o inspiratie pentru mine!

  13. Buna Pera. As vrea sa discut cu tine personal daca se poate. Eu am aflat de tine de la o colega de la serviciu. Mai exact de la Vio cu blogul “Scrie bine”.
    Poate imi dai o adresa de mail unde sa-ti scriu direct. Astept raspuns. Merci.

  14. crezi in noroc? eu sunt o persoana norocoasa! si acum sa-ti explic un pic : nu am noroc de bani sau de functii inalte am noroc de oameni!!! ma crezi sau nu dar intotdeauna ul potrivit la timpul potrivit. poate nu ne cunoastem personal dar pentru mine ai fost exact ceea ce aveam nevoie acum.marele meu avantaj este ca pot invata de la profesionisti! sper sa ne mai auzim!

  15. toate chestiile spuse de tine aici le stim cu totii, numai ca trebuie ca cineva sa ni le reaminteasca ori de cate ori este nevoie; mi-a placut mult comentariul: Cand ti-e foame nu prea iti arde sa te uiti la picturi

  16. Buna Pera, foarte adevarat tot ce ne spui, merg la facultate si ma uit in jurul meu cat de limitati ne vor unii, angajatii ideali si cand le spun ca nu o sa activez in domeniu cand termin facultatea pt ca intre timp mi-am gasit jobul, afacerea in care ma dezvolt si castig bani si e ceea ce-mi place sa fac cu adevarat, toti ma privesc intr-un maaare fel, mai ales profesorii… cat despre generatia mea ca am doar 20 de ani, sper ca toti colegii mei, toti de varsta mea sa vada cat de multe pot face, sa-si urmeze visele, sa incerce sa faca si altceva pt ca se poate, decat sa stai la facultate degeaba cum fac mare parte din colegii mei, iar cand termina multi ajung sa lucreze pe salariu minim, cum poate as fi ajuns si eu daca nu eram deschisa la oportunitatile din viata mea si daca nu mi-as fi dorit mereu altceva… sincer merg la facultate doar sa iau ce e mai bun din informatie, doar ce ma ajuta incerc sa nu mai vad tot sistemul asta care ne inhiba dezvoltarea…. Tot respectul meu Pera pt tot ce faci, iti citesc articolele si ma minunez de modul asta direct in care ne trezesti, multumesc!

  17. Esti tare .De abia te-am descoperit cautind altele. Sunt si eu un inginer ratat, de apoape 40 de ani care doreste o reprofilare in viata profesionala.Culmea e ca mi se intimpla exact cum ai povestit in interviu. Vreau un corespondent al tau in Bucuresti care face exact ce faci si ma poate ajuta sa parcurg aceasta trensformare.Sti pe cineva?

  18. Can I just say what a relief to locate an individual who really knows what theyre talking about on the web. You definitely know the way to bring an concern to light and make it important. A lot more people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not extra favorite for the reason that you absolutely have the gift.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.