Locul de control: evaluarea

miercuri, 02 iulie 2008, 12:35; Personalitate; 7 Comentarii

img

Salut

Saptamana trecuta am propus un test pentru a-ti descoperi locul de control, sau cum considera oamenii ca pot controla evenimentele care ii afecteaza.

Saptamana aceasta vorbim despre evaluarea acestui test in functie de numarul de puncte pe care l-ai obtinut.

Pentru inceput, trebuie sa stii ca exista 2 locuri de control:

INTERN si EXTERN

Inainte sa vorbim despre trasaturile fiecaruia, mai trebuie sa iti spun ca daca ti-ai facut testul si ai obtinut un punctaj de sub 8 puncte ai un loc de control INTERN. Daca ai obtinut intre 9 si 23 de puncte ai un loc de contrl ETERN. Cei ce au un loc al controlului intern se numesc internalisti, iar cei ce atribuie locul controlului extern se numesc externalisti.

Acum, sa discutam un pic despre cele 2.

Internalistii tind sa atribuie rezultatele din viata lor evenimentelor pe care le pot controla, adica propriile decizii si eforturi. Externalistii atribuie rezultatele din viata lor evenimentelor pe care nu le pot controla, cum ar fi soarta, noroc sau alte circumstante externe. Pentru ca localizeaza controlul in afara lor, externalistii tind sa aibe mai putin control asupra vietii lor si conform studiilor sunt vulnerabili la stres si au probabilitate mai mare sa sufere de depresie cronica.

Deasemenea, internalistii tind sa aibe motivatie interna puternica ceea ce ii face mult mai perdispusi la perseverenta si succes in viata comparativ cu externalistii care sunt in general mai motivati extern si tind sa isi piarda motivatia pentru realizari mult mai rapid.

Cercetarile din domeniu au aratat urmatoarele diferente intre internalisti si externalisti:

 1. Internalistii au tendinta sa lucreze pentru realizari, pot accepta amanarea recompenesei si planuiesc pe termen lung. Daca esueaza intr-o incercare, internalistii fiind constienti ca de ei depinde succesul sunt dispusi sa invete lectiile si sa incerce pana reusesc,  pe cand externalistii atribuind insuccesul cauzelor externe tind sa aibe afectata stima de sine.
 2. Internalistii se lasa mult mai greu influentati de mass media sau grupul social decat externalistii.
 3. Externalistii au sanse mai mari sa sufere de afectiuni psihice, anxietate sau depresie comparat cu internalistii. In general si viata emotionala a internalistilor este mai buna decat cea a externalistilor cu exceptia faptului ca internalistii sufera mai mult de sentimente de vinovatie.
 4. Externalistii au sanse mai mici sa isi asume riscurim sa lucreze la dezvoltarea personala si sa devina pesoane mai buna prin invatare si evolutie
 5. Internalistii se recupereaza mult mai bine dupa afectiuni psihice sau fizice.
 6. Internalistii prefera jocuri sau sporturi bazate pe abilitati pe cand externalistii prefera jocuri sau sporturi bazate pe noroc si sansa.

Inainte de a incheia aceasta descriere, mai vreau sa spun ca locul de control este INVATAT. Asadar, mediul in care crestem si ne dezvoltam, familia, anturajul, grupul social, toate acestea ne invata locul controlului.

Insa din randurile de mai sus, concluzia este ca un loc de control intern este mai de dorit decat un loc de control extern. Evident, ca intotdeauna, extremele dauneaza si in viata sunt lucruri pe care nu le putem schimba sau influenta, ca de exemplu vremea de afara.

Insa personalitatea, abilitatile, succesul, toate acestea depind de fiecare dintre noi, asa ca este bine sa ne asumam responsabilitatea pentru destinul si viata noastra.

Nu uita de pdf-ul gratuit " Puterea ta interioara"

Recomanda si descarca pdf-ul gratuit "Puterea ta interioara"

Pe curand.

Novacovici Pera

Comentarii

7 comentarii

 • IorgU says:

  Foarte interesant . Ma regasesc . 2 Puncte mi-au iesit . Sunt un internalist dus la extrem 🙂
  O zi buna,
  Pera

 • Nicoleta says:

  3 puncte am acumulat…Ce frumos ma descriu caracteristicile internaliste…:)

 • Mada says:

  Refuz sa cred ca e adevarat ce scrie mai sus:-P
  Totul depinde de personalitatea fiecaruia!

 • Radu says:

  Sunt internalist. Am acumulat 6 puncte.

 • Mioara says:

  1 punct……ce usurare :)))…..credeam ca sunt pe dinafara pana am citit si al doilea articol

 • Bogdan says:

  mi-au iesit 5 puncte….. deci sunt un internalist normal, nu dus la extrem….. si eu credeam ca sunt pe dinafara cand am vazut punctajul, si comentariile de la test….

 • Torgai Narcis says:

  8 puncte deci…

 • Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Newsletter Personalitate Alfa

  Introdu-ți adresa principală de mail, și începe-ți călătoria spre a deveni o Personalitate Alfa.

  * Abonandu-te la newsletter-ul nostru esti de acord cu termenii si conditiile. Te poti dezabona oricand!