Nu citi daca ti-e frica de schimbare

 

Am simtit in ultima vreme, parca mai mult decat de obicei, ca multi oameni se framanta:

"Cum sa fac…mi-e lene sa invat, vreau sa fiu EU asa cum sunt in clipa asta, o persoana lenesa si cu burta, dar vreau sa am tot , cei din jur sa ma iubeasca cum ma iubea si maica- mea si taica-miu cand eram copil. Adica neconditionat. Si nu vreau sa citesc nimic, chiar daca pot sa iau gratis de pe torrente materiale de mii de euro, seminarii si audiobooks care au rezultate in toata lumea. Daca citesti si aplici invataturile altora nu mai esti TU INSUTI...decat sa citesc si sa fiu o persoana mai buna , mai bine asa cum sunt acum, dar EU INSUMI"…..

Asadar…

De data asta am sa fiu scurt si foarte la obiect…

1. Homeostazia este acea proprietate a unui organism de a-si mentine constant anumiti parametrii.

Daca nu ar fi homeostazia, temperatura corpului nu ar putea ramane constanta, de exemplu. Dar homeostazia este valabila si pentru psihic, nu doar pentru fizic.

Asadar, daca organismul tau se obisnuieste cu un stil de viata, aceea va fi homeostazia ta, si in acea stare te vei simti TU INSUTI. Orice altceva vei face iti va deranja homeostazia si te va face sa te simti ca nu esti TU INSUTI.

Daca esti foarte comod si lenes, timp de luni sau ani de zile, te vei simti tu insuti, confortabil si in siguranta, stand pe canapea, belind ochii la vreun meci si sugand din vreo sticla. Daca ar trebui sa iesi din casa si sa rezolvi 10 treburi intr-o zi, te-ai simti tare dezradacinat si deloc TU INSUTI. Ai astepta sa ajungi cat mai repede in starea ta normala.

2. Marea majoritate ne-am nascut cu potentialul de a obtine orice ne dorim in viata.

La fel cum ne nastem cu potentialul de a vorbi, dar daca pana la 3 ani crestem cu animalele, vom invata foarte greu sa vorbim, sau deloc, la fel, daca nu antrenam acest potential si nu ne dezvoltam abilitatile care ne vor ajuta sa obtinem ce vrem, ASTA E. Asadar poti sa fii tu insuti care n-are nicio treaba pe lumea asta, sau poti sa fii tu insuti care isi valorifica potentialul.

Fara sa scriu romane despre programarea sociala, care crezi ca e cauza principala pentru care desi suntem dotati cu abilitati de comunicare verbala si nonverbala, inteligenta si rationala si emotionala, 2 maini 2 picioare, un cap intre urechi..totusi ajungem sa nu le folosim la capacitatea la care am putea sa le folosim?

Pentru ca nimeni nu te invata ..si mai rau…cand te invata ceva, sunt sanse mari sa fie tampenii.

3. Ce se intampla cand ai acces la o carte, un seminar, orice material educativ care te invata cum sa faci si sa obtii un lucru, cum sa iti dezvolti o abilitate pentru intreaga viata, etc? Au invatat ei, au vazut ca se poate si chiar e simplu…dar dureaza ..cum dureaza orice lucru pe care vrei sa il inveti si la care sa fii si bun. Apoi au pus in produse…pasi sau tehnici, asa cum si invatatoarea iti zicea cum sa ti stiloul in mana, cum sa faci bastonase si litere pana ai ajuns sa scrii. Pe ea o acuzi ca te-a obligat sa nu fi tu insuti?

Insa tu trebuie sa iti faci temele…

Poti sa citesti tot ce exista pe lumea asta si sa urmaresti toate modelele existente si TOT TIMPUL VEI FI TU INSUTI.

Pentru ca pe masura ce aplici lucruri bune sa rele, PE MASURA CE APLICI, e adevarat ca vei simti o stare de disconfort. Daca in stilul tau de viata sexul, banii, dragostea, puterea, activitatile pe care ai vrea sa le faci, prietenii pe care ii vrei nu sunt o prezenta permanenta o sa fie un pic mai greu sa te simti foarte confortabil incercand sa aduci in viata ta aceste lucruri sau altele, pe care le vrei.

Vei spune: " Nu ma simt in apele mele. Nu sunt eu insumi"

Daca esti confortabil in fata calculatorului, descarcand tot ce e "new" pe torrente, si savurand sticla de suc si singura ta teama e ca a ajuns pe la jumate si va trebui sa pleci in aventura vietii tale pana la butic, atunci cand te scoate vreo prietena de par din casa si te duce in club, e clar ca vei zice:" vaaai dar nu sunt eu insumi facand asta…clubingul nu e pentru mine"

Daca trebuie sa iti incepi o afacere online, daca trebuie sa iti dezvolti abilitati sociale si de comunicare pentru a atrage parteneri de sex opus, daca trebuie sa iti schimbi anturajul pentru ca sunt o sursa de energie negativa si descurajare pentru tine, DE FIECARE DATA vei simti ca nu esti tu INSUTI.

Dar nu vei evolua decat atunci cand iesi din zona de confort. Doar atunci inveti, cresti si iti dezvolti abilitati.

O prietena buna de a mea, Andreea, are o vorba:

" O privire in carti si doua in viata!"

Adica citeste si educa-te apoi aplica de 2 ori mai mult din ce ai invatat nou.

Succes

Asadar, sa retinem:

1. Ai tot ce e nevoie, fizic psihic si spiritual ca sa faci orice vrei.

2. Daca nu ai succesul dorit e pentru ca din 1000 de motive( nu ai avut ocazia sa inveti, ti s-a spus ca nu e bine, homeostazia, etc) nu ti-ai antrenat acele abilitati care sunt necesare.

Stai in pat un an de zile. Ridica-te si vezi ca nu mai sti sa mergi, muschii s-au atrofiat si nu mai poti sta in picioare. Esti tu insuti? ..esti..

Acum antreneaza-te cateva luni, cu ajutor de la fizioterapeut, inveti sa mergi din nou…acum mergi iar la fotbal si la alergat. Esti tu insuti?…ESTI!
Cand inveti de la cei care ii invata pe altii …niciodata nu vei fi decat tu insuti. Pentru ca daca citesti si nu aplici, esti tu insuti, tocilarul fricos…

Daca insa si aplici ce ai citit si vazut la altii, EXPERIENTELE TRAITE SUNT DOAR ALE TALE. Fie ca ai succes fie ca nu, tot tu insuti esti.

Doar ca o sa te simti mai bine tu insuti cel care are succes, decat tu insuti care n-are. Asta e diferentza.

3. Cand aplici o tehnica de la altul, sau ceva ce ai citit, experienta pe care o ai e unica…esec, succes, oricum inveti din ea si se aduna mai o caramida la fundatia a ceea ce esti.

De exemplu, ai nevoie de incredere in tine..toti suntem capabili de a o avea, dar ea nu va iesi la supraftza decat in urma multor experiente , a esecurilor in care inveti lectii si apoi a succeselor.

La fel cu inteligenta emotionala, comunicarea, creearea atractiei sexuale, obtinerea statutului social, dezvoltarea personalitatii.

Poti sa faci absolut tot singur, si sa inveti doar pe pielea ta. Insa dureaza mai mult.

Sau poti sa vezi ce au experimentat altii, sa inveti de la ei si cu ei, sa inveti tot pe pielea ta belind ochii la avertismente.

Sau poti sa nu faci nimic.

Vesnic vei fi tu insuti …

Asadar, invata si experimenteaza, gandindu-te permanent la cei vrei sa fii si ce vrei sa ai in viata ta…si uita de teama ca nu vei mai fi tu insuti….e homeostazia din tine care urla …si care nu vrea sa faci lucruri noi, ca sa ai experiente noi, pentru ca "cine esti" sa devina mai bun.

Evolutia si transformarea au si o doza mare de suferinta…daca nu platesti pretul, ramai in urma..

Cine nu se adapteaza , piere! ( Charles Darwin)

Ne auzim in cateva zile,

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

13 răspunsuri

  1. Sunt exact intre diferentele de a fi eu insumi(negativ) si eu insumi(pozitiv).Ceea ce e bine.Daca altcineva ar citi in starea blegoasa aceasta postare, mai mult decat sigur ar aplica expresia cu valoare de adevar personala: "Ce stiti voi ba!Nu se aplica asta la mine".
    Corect!
    Maestrul Jose Silva spunea ceva: "Daca tu crezi ai dreptate inseamna ca asa este, iar ca tu crezi ca nu ai dreptate intr-adevar ASA E"
    Asadar ce alegi sa te adaptezi ori nu e treaba ta…Oricum esti numai tu insuti!:D

  2. Realitatea, din pacate, asta este! I vad si eu in jurul meu pe majoritatea cum sa plang de orice chestie si cum nici macar prin gand nu le trece ideea de a incerca sa schimbe la ei ceva, ca de fapt cheia problemelor e in propriile lor maini..i vad cum cauta "persoana ideala" in loc sa incerce sa fie ei insisi o astfel de persoana.
    Oricum, bun articol, ca si celelalte de altfel.
    Felicitari dl. Pera, ca le deschizi orizonturile celor care au ocazia (norocul) de a citii astfel de articole.

  3. Imi palce..foarte interesan!mi s epare ceva interesant sa faci ceva ce nu ai mai facut pana acuma…..o realitate de a mea ce mi-am dorit sa fac sa ajut oanenii datorita tie citind articole trimise de tine ma ajutat sa-mi schimb cea c nu mi-a placut in viata mea cu mai mult curaj si "tupeu" cu risc…am invatat ceva nou k viata mea nu onsta numai in ce mau invatat parinti care sunt niste oameni modesti…cu acest curaj p cale il am in mine Am ajuns la examenul de de sofer paramedic Smurd….
    Have a nice day!!! 🙂

  4. Dap, interesant ce spui.
    Ca sa iesi din zona de confort tre sa te lupti cu tine, sa te motivezi sa faci ceva ce important concentrandu-te doar pe un singur task implicat trup si suflet, altfel risti sa te talharesti:)… cu toate ca vrei sa muti muntii intr-un loc.
    Parerea mea , e ca atunci cand esti pre amotivat la extrem nu prea faci nimic iar in cealalta extreama iar nu e bine pasiv in zona de siguranta, confort.
    Deci ATENTIE! daca esti extrema asta spune multe despre tine.
    Nu uitati ECHILIBRU in toate.
    Mult Succes

  5. mersi de incurajari si este foarte adevarat daca tu nu te lupti in a schimba ceva in viata ta cu singuranta nu poate altcineva sa faca lucru acesta in locul tau.
    orice experienta buna sau rea cred ca inveti ceva.
    se spune ca cel mai bun psiholog esti tu insuti.
    parerea mea, sper sa nu supar pe nimeni.
    succes pe mai departe

  6. Sincer…mi-e lene sa citesc…nu pentru ca as deveni altcineva, nu pentru ca as crede ca cineva m-ar iubi daca as citi… Citesti la inceput, mult, in fiecare zi mai citesti ceva nou, dar la un moment dat nu mai poti. Degeaba citesti daca nu ai cu cine sa discuti pe tema respectiva, degeaba ai multe in cap daca ele raman tot acolo, undeva uitate si adunand praful. Oare si in creier avem praf? :))))

  7. ii foarte tare ce am citit si auzit pana acuma si multumesc pentru ajutor. as dori totusi daca se poate sa aflu niste torente de unde pot descarca carti despre comunicare verbala si nonverbala, despre dezvoltarea personala, comportamentul uman. nu am acces mult timp la internet deci as vrea sa am cartile sau articolele cu mine ca sa le pot citi si cand nu am net.
    multumesc anticipat.

  8. Da,da,da,de un milion de ori DA.Dar este acel `da` care reprezinta reusita si intelegere,asa ca da,da,da,Multumesc Pera.

  9. Stiu foarte bine care e pretul evolutiei. Desi mi-e foarte greu, fac cate ceva in fiecare zi pentru a evolua. Si mereu consider ca nu am facut destul. Cred ca e important sa stiu ca daca am facut ceva intr-un anumit fel si nu am progresat cat as fi vrut, solutia e sa gasesc metode noi la problemele vechi. Vointa, perseverenta, adaptare, rabdare cu mine si cu cei din jur.

  10. tocmai a terminat cartea putere nemarginita de anthony robins,o carte superba de dezvoltare personala,e usor sa te schimbi cd cunosti metode dar e o munca asidua cu esecuri si succes,multumesc pt articolele tale,Pera sunt extrem de valoroase!Mi-ar placea sa scri un articol despre combinarea alimentelor!

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.