Nu mai trai cum o faci acum (si ce sa faci pentru schimbare)

Nu mai poti continua sa traiesti asa cum o faci acum

Mi s-a intamplat recent o chestie.

Am fost scos din zona de confort brusc si am fost impins sa fac urmatorul pas in evolutia mea.

Ceea ce m-a socat a fost ca mi-am dat seama ca eu singur nu as fi ales sa ies din zona mea de confort daca nu as fi fortat de imprejurari.

In 4 zile intreaga mea viata s-a schimbat.

De azi merg la sala si fac fitness cu un instructor fanatic dupa disiplina si munca.

Am aruncat tot ce aveam in frigider si am hotarat sa mananc doar bio.

Mi-am organizat programul astfel incat atunci cand lucrez sa nu am acces la altceva pe calculator ( filme, jocuri, messanger si facebook, ertc)

Am program zilnic in care lucrez si la educatia mea, adica partea teoretica si am program zilnic in care aplic practic macar o parte din teoria pe care o invat.

Mi-am facut si program de relaxare si distractie in weekend.

Si ma simt privilegiat ca am fost scos din zona de confort si impins de nevoie in doar cateva zile am trecut la alt nivel de producivitate si putere personala.

Totusi, asa cum iti ziceam, am fost impins de imprejurari si nu a fost decizia mea rationala.

Aveam de gand sa fiu mai productiv anul acesta si imi facusem un plan curajos pentru 2011.

Totusi, schimbarile pe care mi le-am propus nu erau asa radicale cum sunt ele acum.

Si imi dau seama ca daca nu eram impins de situatie, as fi facut mai putin decat este potentialul meu in acest an.

Apoi cand m-am decis sa scriu un articol pentru azi m-am gandit ca sunt multi oameni care sunt in aceeasi situatie ca mine.

Unii poate nu au facut deloc schimbari in stiul de viata in acest inceput de an.

Altii poate au facut schimbari mult mai mici decat au potential sa faca.

Si probabil doar cativa au fost impinsi de viata sa faca schimbari radicale care insa te pot duce cel mai repede acolo unde iti doresti in viata.

Si atunci mi-am dat seama ca e nevoie sa facem ceva pentru a ne apropia macar un pic de ceea ce putem face cu adevarat in fiecare zi, saptamana, luna si an al vietii noastre.

E mare pacat sa putem mult si sa facem putin. E mare pacat mai ales ca avem dovezi in fiecare zi ca altii cu resurse si “noroc” mai putin viaa fac mai multe decat noi.

Anthony Robbins spunea ca daca ar fi sa puna un pronostic care din oameni are cele mai mari sanse de a avea cel mai mare si rapid succes, el a paria pe cei care sunt cei mai “ flamanzi”.

Cu alte cuvinte, cei cu suferinta cea ai mare dar si cu dorinta de revansa mare vor reusi in mod garantat.

Pentru ca imi doresc foarte mult nu doar sa te motivez sau inspir ci sa ma si asigur ca treci la actiune, m-am gandit ce poti incepe sa faci AZI pentru a incepe sa iti exploatezi la maxim potentialul si am incercat sa rezum totul la un singur pas de actiune.

Acel pas de actiune pe care vreau sa il faci de AZI este unul simplu, SPORTUL.

Mi-am dat seama recent ca toata dezvoltarea si evolutia noastra ca oameni incepe cu sportul, cu corpul nostru fizic.

In primul rand , din punct de vedere fizic daca esti sanatos si arati bine, iti creste stima de sine in mod automat.

Apoi, din activitatea fizica ne umplem bateriile de enegie fizica, iar energia fizica este cea fara de care nu putem avea nici o energie emotionala buna, nici energie mentala , adica putere de concentrare si nici energie spirituala, adica sa ne descoperim si urmam vocatia si scopul in viata.

Daca nu avem o fundatie solida, ca persoane, adica un corp sanatos si energie fizica pentru a munci de dimineata pana seara, tot ce construim se poate prabusi oricand.

Mi se pare o ironie a sortii sa vad atat de multi oameni care se plang de oboseala, stres, depresie, tristete, lipsa de motivatie, etc si in acelasi timp sa ii vad pe toti acestioameni ca nu au o viata sportiva in primul rand.

Degeaba ai visuri in viata, degeaba iti doresti mult pentru tine daca esti o leguma in fiecare zi care pe langa faptul ca nu face sport, manca toate prostiile, fumeaza si sta la calculator 12 ore pe zi pentru ca apoi sa se trezeasca la 12 a doua zi.

SPORTUL este piatra de temelie a unei personalitati alfa pe care se construieste tot restu.

Gandeste-te ca sportul iti regleaza emotiile din intreg corpul. Oricine a facut sport poate sa depuna marturie ca dupa o activitate fizica prelungita mintea, emotiile si corpul au un tonu de calm si energie pozitiva.

Daca faci sport si esti in regula cu emotiile tale, asta se va simti direct in 3 domenii:

Social, financiar si sanatate.

Indiferent ca iti cauti un partaner de viata sau esti intr-o relatie, sportul nu doar ca te face sa arati fizic mai bine dar te face sa te simti mai bine, sa ai energie pozitiva si sa fii o persoana placuta ceea ce duce la o calitate mai mare a relationarii cu cei din jur.

Apoi, din punct de vedere financiar, daca esti intr-o stare emotionala proasta iei decizii proaste. Cand suntem in depresie cheltuim cei mai multi bani pe rahaturi de care nu avem nevoie, e dovedit stiintific.   Ideile buna in afaceri sau la locul de munca vin tot pe fondu unui tonus psihic pozitiv care vin in urma sportului.

Apoi, nu mai e nevoie sa zic efectele benefice ale sportului asupra sanatatii pentru ca e evident.

Poate ti minte ca am avut acea idee din articolul trecut in timp ce inotam.

TOT TIMPUL cele mai bune idei ale mele mi-au venit nu in fata calculatorului ci in timp ce faceam sport pentru ca pur si simplu in timp ce faci sport esti intr-o alta stare emotionala , psihologica si spirituala. Starea de flux, poate ai auzit de ea.

Gandeste-te la atractivitatea ta fizica. Asa cum tie iti place sa privesti si sa atingi un corp frumos, tonifiat la fel le place si altora. Indiferent ca esti barbat sau femeie preferi un corp frumos si antrenat in schimbul unuia neingrijit pe care atarna slanina.

Si indiferent de cat esti de spiritual sau spirituala si iubesti omul  de langa tine, nu cred ca te-ar deranja ca pe langa toate calitatile sufletesti sa aiba si un corp sexy.

Asadar, hai sa enumeram beneficiile sportului pe scurt:

  • energie fizica
  • diminuarea stresului si a pesimismului
  • favorizeaza energia emotionala pozitiva si optimismul
  • decizii financiare mai bune
  • idei creative la munca sau in afaceri
  • o viata de cuplu mai fericita si sanatoasa
  • sex mai de calitate
  • cresterea atractivitatii fata de sexul opus
  • cresterea stimei de sine in general
  • cresterea puterii sistemului imunitar

As putea continua dar hai sa ne oprim aici.

Acum, vreau sa imi lasi un comentariu si sa imi spui ce fel de sport practici, de cat timp, cum te simti dupa sport, sa dai exemple pentru oamenii care inca nu au un stil de viata in care fac sport de cateva ori pe saptamana. Si, deasemenea, daca nu faci vreau sa imi spui cand te apuci si de ce sport.

Am sa iti dau si un pont.

Daca vrei sa te apuci de sport, du-te ACUM, AZI, si cumpara-ti echipament necesar. Jumate din munca deja ai facut-o si esti cu un pas in noul tau stil de viata.

Ca si bonus la noul tau stil de viata ar fi sa arunci ACUM tot ce ai in frigider si sa mananci tot de azi doar mancare sanatoasa. Vom avea si o lectie separata doar pentru nutritie si eu ma declar multumit daca imi vei putea spune ca ai luat cel putin decizia de a face sportul o activitate nelipsita din viata ta.

Ca si personalitate alfa, ca si lider de haita, iti trebuie conditie fizica pentru a -ti putea conduce haita la vanatoare si pentru a fi tot timpul in fata, asa cum ii sta bine unui lider.

Astept comentariile tale,

Spor la antrenament

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

76 de răspunsuri

  1. O sa va surprind cu comentariul meu.
    Toata lumea intelege importanta sportului. Mai ales pentru sanatatea noastra si pentru educarea spiritului de competitie. Dar daca tot a venit vorba despre timpul nostru, acest capcaun care macina totul si ne apropie de sfarsit, eu iau in calcul ca sportul poate fi benefic pentru sanatate , dar imi mananca un timp pe care l-as putea folosi mult mai eficient pentru a lasa niste semne ale trecerii mele prin aceasta lume. Ce lasam in urma noastra ? Oare sa raman numai muschii acumulati de pe urma exercitiilor fizice de forta sau rezistenta crescuta la efort, dupa lungi alegari ? E prea putin. Este ceva ce nu lasa urme pentru ceilalti, nu ne pastreaza un nume, potrivit disponibilitatilor pe care le are fiecare.
    Poate sportul ne ajuta sa traim mai mult, dar cum traim? Si – intreb inca o data – ce lasam in urma noastra?

    1. Sunt de parere ca a renunta la sport (si aici includ miscarea de orice fel) ca pretext ca vrei sa lasi ceva in urma este dovada unei gandiri simpliste, de suprafata, iar asta nu are legatura cu o existenta marcanta.
      Daca vrem sa lasam o urma a existentei noastre trebuie sa luam viata in serios, sa o gandim in profunzime, sa o studiem din toate unghiurile, sa fim deschisi sa invatam continuu si sa ne schimbam radical daca este necesar, si nu in ultimul rand sa ne identificam cu sinele nostru, cu vocatia noastra aici.
      Eu cred ca cel mai important este sa incepi sa te cunoasti pe tine, asa cum esti tu, cu plusuri si minusuri, sa te vezi acea fiinta completa care este in momentul de fata aici si care vrea sa lase o urma.
      Mai cred si ca daca vrei sa faci ceva important trebuie sa incepi cu tine, cu grija pt tine, pt corpul tau, pt mintea ta si pt spiritul tau.
      Deci nu poti considera ca timpul investit in activitati fizice iti diminueaza contributia la "semnele trecerii tale prin aceasta lume", ba din contra chiar as spune ca o sustine si o potenteaza.
      As mai avea multe de spus, dar las pt alta data 🙂 .

    2. Ce lasam in urma noastra???fata de altii
      Traiesc pentru mine, nu pentru altii si pentru ce las in urma.
      Daca vreau o viata extraordinara o vreau pentru mine nu pentru altii.
      Si daca fac sport e pentru mine.
      Fac sport pentru a scapa de energiile negative.
      Fac sport pentru ca ma simt mai relaxat si gandesc mai limpede.
      Fac sport pentru ca ma trezesc mai odihnit dimineata.
      Si pentru ca degeaba am cea mai ascutita minte daca la 60 de ani o sa ajung sa ma tarasc.
      Ce vreau sa las in urma mea:
      un om care a s-a bucurat de viata, si-a ingrijit mintea si corpul si a putut fi un exemplu viu pentru ceilalti .
      Succes!!!

    3. Pai tocmai s-a explicat in articol ca nu e pierdere de vreme sportul pentru ca iti creste tonusul si incepi sa devii mai productiv,iti vin si altfel de idei.Si pun pariu ca nimeni in cele 16 ore de activitate pe zi nu face numai lucruri de lasat in urma :)…uite tu de ex stai pe net si citesti articole despre sport…pierzi ceva timp :p si esti mai putin productiv decat daca ai face sport :))

    4. Si daca ar fi sa completez si eu:
      Nu cred ca tu de exemplu nu ai avea timp pentru o ora 2 maxim pe zi pentru activitati sportive. Nu cred ca tu poti ca toata ziua sa lucrezi la ceva pentru binele lumii, fara sa iei o pauza pentru tine. Trebuie sa fii putin egoist..sa investesti mai mult in tine ca apoi sa ai ce oferi celor din jur si trebuie sa fii sanatos si in forma pentru a face asta la potentialul maxim.
      My recent post Citatele săptămânii 3 – 9 ian 2011

  2. Salut Pera,
    Ai dreptate. Sportul este primul pas spre desavarsire, iar eu l-am simtit din plin cand am hotarat sa imi fac abonament la sala de fitness. Mi-a trezit spiritul autodisciplinei. Deja imi facusem programul saptamanal, sa ma tineam de el cu strictete, indiferent de situatiile uneori banale (de ex.: ca era prea frig afara) care apareau impotriva programului. Mersul la sala mi-a deschis apetitul pentru activitatile fizice, chiar daca suntem in plina iarna. Saptamana asta voi incepe in paralel si programul la bazinul de inot. Prietenii mei mai comozi sau mai ''obositi'' nici nu-si dau seama cata energie pozitiva iti poate crea o astfel de activitate, daca e facuta regulat. Si, precum ai spus, sportul mi-a deschis mintea si spre actiune in celelalte domenii, spre ''a face'' mai mult decat doar ''a gandi prea mult'' si ''a inventa scuze''. Multumesc pentru articol! keep it up!

  3. la concluzia aceasta am ajuns de foarte mult timp. intr-adevar, sportul este energie si hrana curata pentru trup si suflet.
    acumc ativa ani aveam o problema critica, stresanta si trebuia sa-mi confrunt parintii care errau foarte agitati. si eu la randul meu eram foarte agitat si stresat, plin de ganduri si nebunie.
    stiam ce inseamna sportul si inainte sa ma duc sa vorbesc cu ei m-am dus la sala si am facut 30 de minute de antrenament intensiv. in mine totul s-a calmat, totul s-a clarificat si era liniste. aceasta stare interioara pe care am obtiinut-o in 30 de minute de sport m-a ajutat sa rezolv situatia in 10 minute cu tact si calm.
    My recent post Oportunitati De Afaceri Vs Strategii De Afaceri

  4. Foarte buna aceasta idee. Activitatea fizica e cel mai important lucru pentru orice om. Eu cu sportul ma impac destul de bine, pe la 18 ani incepusem sa fac sport in casa (flotari, genuflexiuni si abdomene-ajunsesem sa fac 250 de flotari pe zi, 6 zile pe saptamana) si ma simteam super. Am facut asta mai bine de 8 luni. Apoi am fost nevoit sa fac o pauza de un an apoi am inceput sa fac sala urmand un program de culturism deoarece doream sa cresc in greutate pentru ca eram putin cam slab la 70 Kg si 1,80. Am facut 2 ani jumate treaba asta si rezultatele au fost foarte multumitoare, am ajuns la 85 kg, greutate pe care mi-o mentin si acum. Din pacate, nu mai am acces la sala de forta deoarece m-am mutat din oras. Mai fac flotari, genuflexiuni si abdomene cam de 2 ori pe saptamana, dar nu cu rezultate prea bune cum erau cand faceam sport la sala de forta. Sper ca pe viitor sa reusesc sa schimb situatia asta si sa ma reapuc de sala mai serios pentru ca ii simt lipsa. :)…In privinta mancarii, obisnuiesc sa mananc cat mai sanatos de cand ma stiu. Din supermarketuri nu cumpar mai nimic pentru ca totul e tratat cu tot felul de porcarii nesanatoase. Sucuri acidulate nu beau, de fumat nu fumez, alcool doar cand ma intalnesc cu prietenii si asta foarte rar. Singura problema e cafeaua, m-am obisnuit sa beau cate una pe zi si daca nu beau 2-3 zile (in incercarea de a ma lasa) ma doare capul de parca m-ar lovi cineva cu un ciocan :). Poate voi gasi un remediu si pentru asta.
    Trebuie miscare cat mai multa daca vrem sa fim sanatosi. Mancarea de calitate si sportul sunt baza sanatatii. Spor la la antrenament si tie, Pera!
    My recent post Cum au colaborat ungurii cu Securitatea si au ucis romani nevinovati

    1. Buna Dann,incearca sa inlocuiesti cafeaua cu ceaiul verde…are acelasi efect e mult mai sanatos…si iti da aceasi energie.O cana de ceai in fiecare dimineatza e un bun substituent al cafelei…multa bafta!!!

  5. Salutare , e foarte adevarat ce se spune despre beneficiile sportului .Eu personal am resimtit aceste beneficiii in primul rand prin cresterea imunitatii , nu am mai fost bolnav de 1 an si ceva, inainte de a ma apuca de sport aveam frecvent probleme de sanatate.Sporturile pe care le practic acum (zilnic) sunt : inol, aikido si fotbal.Numai bine.

  6. Ma bucur foarte mult sa vad ca impingi lumea sa faca doar chestii bune,sanatoase si mai ales cu un efect bun de lunga durata.
    Am 31ani si la varsta de 3 ani faceam gimnastica,la varsta de 10 ani atletism.Pe la varsta de 16 ani am renuntat si tot si am descoperit alte vicii ale vietii…la varsta de 23 ani am inceput cu fitness,aerobic,sauna,alergat,inot,yoga si meditatie.De atunci daca mi se intampla pt 2 saptamani(din diverse motive) sa nu ajung sa fac nici una dintre aceste activitati ma simt epuizata,fara energie,depresiva,schimbata ca aspect fizic spre urata,nu am zile bune,etc.
    Sportul si alimentatie sanatoasa sunt fundamentale absolut in evolutie si starea de bine a oamenilor.Nu renuntati la sport si mancare sanatoasa pt nimic in lume,rezultatele vor aparea crede-ma si mai ales este important sa continui cu aceste activitati.
    Succes tuturor!

  7. cata dreptate ai Pera! Se uita adevarul din "O minte sanatoasa in corp sanatos"
    Am 40 de ani,timp ioc….banii dramuiti…dar am o coarda! Nu exista spot mai ieftin…deci cine vrea poate.Cat de putin,zilnic…e mai mult decat deloc.
    Adevarul este ca ne place sa vedem trupuri frumoase dar cand e vorba de al nostru ne scuzam foarte usor sau aratam si pe altii cu degetul.
    Si da…cumparaturile dureaza triplu daca te uiti pe eticheta….
    Cine comenteaza contra articolului..e prea lenes.Auzi.."Ce las in urma mea?"
    Daca vrei sa existi frumos trebuie sa fii sanatos si sa gandesti la fel de frumos…sportul oxigeneaza tot organismul.
    Bravo Pera! D-abia astept art legat de alimentatie…sigur voi face comentarii..benefice cu siguranta!

  8. Pana la urma cred ca-i mai important sa traiesti pentru tine si sa faci totul ca sa te simti bine si multumit de viata care o duci, decat sa faci ceva special pentru ca ceilalti sa te tina minte…..pentru ca ceilalti poate-si vor aduce aminte de tine, daca vrei cu adevarat…dar cat timp? poate 2 secunde sau 10 min.daca ai facut ceva cu adevarat important si atat, isi vor vedea de viata apoi. Daca tii neaparat sa lasi ceva in urma poti avea un copil,care sa-si aduca aminte de tine si in acelasi timp poti face si sport ca sa duci o viata frumoasa.

  9. BINE ITI VINE NUMELE "LIDER DE HAITA" ! E BATAIOS/HAIOS/TONIC…
    GROZAV DE MULT M-AI CONVINS; CHIAR PLEC LA O PLIMBARE/ALERGARE PRIN PARCUL CASEI.
    MULTUMIRI PENTRU IDEI!

  10. As face cu mare drag un sport…nu am timp,povestea cu sala ramane doar o poveste si varsta care nu permite.In alta ordine de idei,nu putem totdeauna sa ne luam dupa nutritionisti,…instinctul

  11. Da. Sportul este foarte important si am simtit pe pielea mea. Am facut sala aproximativ 1 an jumate (fara unele pauze) si se vedea ca aveam mult mai multa energie. Acum mai fac exercitii acasa, pentru ca am observat ca e mai bn, cel putin pentru mine prin faptul ca nu pierd timpul pana la sala si inapoi si cu banii pe care ii dau pe sala pot sa-mi cumpar cate ceva in fiecare luna pentru a face exercitii cat mai complexe acasa. Nu mai spun de alergat, din primavara ma apuc din nou. Imi place cand alerg sa incerc de fiecare data sa-mi depasesc limitele, sa alerg un pic mai mult, sau un pic mai rapid. Acum am o mica problema de sanatate si simt cum imi ia mult din energie dar sper ca voi scapa cat mai rapid de ea ca ma sacaie de ceva timp :D.
    Va urez spor in tot ce faceti. 🙂
    My recent post Citatele săptămânii 3 – 9 ian 2011

  12. In Septembrie 2009 cand am implinit 18 ani mi s-a schimbat viata aproape cum ai descris ; desi am avut schimbari continue , atunci a fost cel mai mare pas din viata . Sportul m-a ajutat enorm , incepand prin a trage de fiare putin acasa si a iesi putin pe afara la plimbare , acum pot merge non stop 2 ore fara probleme si gimnastica aproape zilnic in timp ce urmaresc o emisiune sau film pe alese , cu mese mici cat mai sanatoase si la foame nu la pofta , mai mari / dese inainte sau/si dupa iesirea pe afara / gimastica ori daca cumpar ceva in timp ce merg sau fac pauza de gimnastica . Am de sugerat ( pentru cine doreste ) o schimbare treptata a stilului de viata , nu brusca , intrucat poate face mai rau ca inainte din cauza socului ; cat despre alimentatie mai e de precizat ca alimentele nesanatoase in masura mica nu fac nimic rau , carnea de porc de exemplu fiind recomandata in cantitati mici , asemeni celei de pui …

  13. Am si eu o intrebare, la care ar trebui sa-mi raspund singur dar inca nu gasesc un raspuns care sa ma dumireasca. Desi nu am neglijat sportul si multumita geneticii am un corp minunat, tot nu pot sa inteleg de ce dupa doua luni de mers la sala gasesc un motiv sau apare ceva care ma opreste. Eu sunt constient de beneficiile aduse, chiar simt asta, e vizibil, dar tot nu pot sa am o continuitate in sport. La mine sportul merge asa…doua luni sala..4 luni pauza si tot asa. Bine, mai alternez cu cate un bazin sau un tenis de camp, dar nu e suficient. Cum pot sta eu motivat si dupa alea doua luni si cum pot gasi motivarea in ciuda unui impediment minor care ma scoate din cursa.
    Spor la flotari tuturor!

  14. Interesant articolul, mi-a placut. Referitor la ce sport fac… nu fac nici un sport, dar in fiecare seara ies o ora la plimbare in aer liber si cuget asupra zilei respective. Practic chestia asta de 2 saptamani si ma simpt super…mult mai ok, recomand! Mult succes Pera in tot ceea ce faci !
    My recent post 10 IANUARIE

  15. Salut Pera,
    Bun articolul, felicitari. Cred ca va ajuta pe multi din cei care citesc acest articol sa faca pasul spre sport, caci cum ai zis si intradevar asa este, sportul este baza, piatra de temelie a unei personalitati alfa pe care se construieste totul.
    In cazul meu, m-am apucat de vreo 4 ani de sala cam de pe la 18 ani, dar nu am facut incontinuu, am mai facut pauze, intr-un an sa zic faceam 8 luni sala si 4 pauza. De rezultate in principiu sunt oarecum multumit de cum arat, spun oarecum pt ca nu m-am tinut cum trebuie de sala, din pct de vedere al timpului petrecut in afara salii. Nu imi este rusine sa zic, nu vreau sa ma ascund, am fumat de toate, am baut peste masura cam de fiecare data, am curvarit(mai putin), tot ce inseamna "distractia" in zilele noastre, cam in fiecare saptamana aveam parte de asemenea "distractii", si spre rusinea mea inca mai practic asemenea distractii, numai ca mai rar(am mai inaintat in varsta oleaca:D). Si din pct de vedere al alimentatiei, nu am avut grija, doar de cand m-am apucat de sala am renuntat la cartofi prajiti si nu am mai baut cola, asta pt ca asa mi-a zis antrenorul de la sala, iar mancare de la fast-food foarte foarte rar, sa zic de 3 ori maxim pe an. Si in mare parte din cauzele astea nu am avut rezultate pe masura anilor de sala, si eu mai cred ca mai este si din cauza metabolismului:D. La 20 de ani am fost operat la urechea dreapta fiind diagnosticat cu TBC la ureche si am ramas fara timpan si oscioarele alea. Asta nu m-a impiedicat sa ma duc la sala,si tinand cont ca a trebuit sa tin 8 luni de zile tratament cu antibiotice zilnic, ca sa scap de tbc, dupa o luna dupa ce am fost operat am intrat iar in sala, si incet incet mi-am revenit. A fost foarte greu, dar am trecut peste. Am zis toate chestiile astea de mai sus pt ca vreau sa va dati seama cat de important este sa faci sport si cat de mult ajuta. Eu daca nu faceam sport, 99% eram un schilod, plin de boli, rupt si batut de viata si fara nici o speranta. In concluzie, pe mine ma ajutat foarte mult in viata ca fac sport, si inca ma ajuta. Daca nu faceti sport, apucati-va urgent.

  16. Este intr-adevar foarte important sa faci miscare. Eu am practicat 7 ani de zile sportul de performanta si cel putin pe mine ma transformat intr-un om responsabil, pana in clasa a IV-a nici macar nu intelegeam de ce ma trimite mama la scoala, dupa care am inceput sa invat nu bine, ci foarte bine. Apoi am fost mult timp la fitness. Dupa serviciu, eram foarte stresata si aveam o mie si una de probleme si de griji pe cap, dupa sala priveam toate aceste chestiuni dintr-un alt punct de vedere si gaseam solutii pe care daca daca as fi stat acasa sa ma gandesc la ele sau as fi dormit asa cum imi place mie, nu le-as fi gasit. Acum merg la patinoar, mai joc cate un tenis de camp si in weekend putina miscare la sala. Dar cel mai bine este sa incercati singuri si veti simti beneficiile, atat la nivel mental, cat si fizic.

  17. buna, tuturor. am citit in cartea lui pera ceva legat despre obiceiuri in 12 septembrie 2010. de atunci au trecut 119 zile, astazi e a 120-a zi de cand fac exercitii IN FIECARE ZI. Antrenamentul meu dureaza cam o ora, putin mai mult cu tot cu dus, dar ma simt excelent. chiar si cand am mult de scris, sau a 2-a zi am examen si e 11 noaptea, eu fac antrenament si imi notez in fiecare zi acest lucru. ii multumesc lui pera pt lucrurile frumoase pe care le scrie si pe care le impartaseste cu noi fie prin carti sau articole pe net. spor

  18. Sportul,
    Stii pera ca pana sa imi bulesc genunchii sportul a facut parte din mine in fiecare zi. Incepand cu a doua zi dupa trauma de la genunchi, nevoit, am renuntat la miscare din cauza durerilor. Urcam scarile ma dureau genunchii, mergeam cu bicicleta ma dureau genunchii, dupa jumate de ora de condus prin oras ma dureau genunchii, nu am mai mers la munte pt ca nu mai aveam siguranta ca voi putea veni inapoi pe picioarele mele.
    Asa ca am ales tot ce era mai confortabil: liftul taxiul, tramvaiul, masina. Nu mai faceam miscare. Treptat au trecut anii, si tiptil am pus cate un kg in cativa ani ajungand de la 84 de kg la 104kg, 20 kg in vreo 5 ani. Am ajuns sa respir greu, sa nu mai am rezistenta, sa am o atitudine lenesa in tot ce faceam, am ajuns sa ma simt bolnav, nicidecum sanatos.
    Intre timp mi-am rezolvat problema cu genunchii si am inceput sa fac din nou sport: inot, fotbal, ultimate frisbee, mers la munte, rafting, canotaj si din nou drumetii si asta doar dupa ce mi-am scris ca scop pe 2010 ca mi-am dorit sa slabesc ducand un stil de viata sanatos atat prin miscare cat si prin alimentatie. Am reusit sa slabesc 7 kg intr-un an de zile, nu este mult dar este o treime din surplus – practic am slabit intr-un an cat am pus in doi ani, ceea ce este super.
    Bineinteles lumea din jur a observat, si toata lumea imi spune ca am slabit, ca arat mai bine, oricum suna mult mai bine decat sa ti se spuna te-ai ingrasat, ce-i cu burta asta, etc.
    Anul acesta mi-am propus si mai multa miscare decat anul trecut si mi-am propus tot 7 kg pe care le voi da jos. Sunt sigur ca imi voi indeplini scopul. Merg de doua ori pe saptamana la inot, o data la ultimate frisbee, si spre deosebire de anul trecut fac miscare in fiecare zi, chiar daca dureaza numai 10 minute, in weekend-uri ies in natura si practic diverse sporturi: ski, canoe, rafting, disc golf, frisbee
    La mine peronal sportul are legatura cu celelalte domenii ale vietii. Arat mai bine, am incredere in mine, am o relatie mai buna, imi merg afacerile mult mai bine, am o atitudine de invingator, am o santate mai buna.
    Fa miscare mai multa si mananca mai putin! Sau facut niste teste pe viermi, viermii care au primit de mancare cel mai putin au supravietuit cel mai mult, mult mai mult decat cei caraora li s-a dat din belsug!
    pepe

    1. Ce a dus la problemele cu genunchii la dumneavostra?
      Si eu am patit in 2008 o chestie care mi-a taiat elanul de a mai merge la sala. Eu eram obisnuit ca in fiecare luni sa fac exercitii pentru picioare si vazand in sala bicicleta stationara am zis ca ar fi fain sa ma incalzesc pedaland cateva minute. Dupa ce am pedalat 5 minute m-am apucat de exercitiile propriuzise si dupa ce am facut 4 serii de genuflexiuni cu bara incarcata pana la 80kg(ca deobicei) am simtit o slabiciune in genunchi. A doua zi am avut dureri groaznice, iar noaptea era si mai grav.M-a durut cam 3 luni. Am ameliorat durerea cu tot felul de unguente, iar acum nu ma mai doare decat daca merg cu bicileta. De atunci nu am mai mers la sala decat foarte rar.
      My recent post Cum au colaborat ungurii cu Securitatea si au ucis romani nevinovati

  19. Salut pera. Da, corect… Recunosc, beneficiile sportului sunt indiscutabile. Si eu am facut sport de intretinere, alergare pe stadion, sport acasa si eram tot timpul cu bateriile incarcate si cu o minte sanatoasa. Din pacate, in ultima vreme, fiind tot mai ocupat am neglijat sportul si asta de vreun an… Cititnd articolul tau mi-am dat seama cat de important este acest amanunt, sportul. Asa ca din seara asta, chiar, ma reapuc de miscare. Thnx, Pera si tine-o tot asa!

  20. Eu unul fac sport haotic, dar de fiecare data cand prind ocazia. Vara alergam prin parc vreo 6 km, cam de 2 ori pe sapt. Acum nu mai pot sa alerg dar merg la patinoar de cate ori apuc, fac fotbal si baschet de cate ori am ocazia(min odata pe sapt de obicei) si am un program de 10 minute de flotari, genoflexiuni si abdomene pe care il respect 5 zile pe saptamana. Inainte mergeam si la kickbox da' nu mai am timp. De mancat mananc haotic. De obicei o sg masa pe zi reusesc sa bag mancare sanatoasa.

  21. Eu fac aerobic,acasa,de una singura.Dar am decis sa merg la sala.Si asa voi face chiar de saptamana aceasta.Echipamentul il am deja!
    Multumesc pentru articol si pentru faptul ca ne inspiri de fiecare data!!!
    P.S. Ce inseamna bio din punctul tau de vedere?Alimente fara E-uri,paine de casa,lactate si oua de la tara? chestii din astea? ca daca da,trebuie sa ai un furnizor ,o cunostinta…
    Sau alimente tot din supermarket dar genul acela,,safe" ?
    Ar trebui sa ne spui si noua despre alimentele bio pe care le consumi,in felul acesta copiem si noi de la tine…:*

  22. Salut!
    Tocmai ce am venit de la alergat, o sesiune de 40 minute. nu am mai alergat de foarte mult timp si ma simt senzational! un alt obiectiv al meu pe 2011 este sa fac sport macar odata la 2 zile!
    Pera, materialele tale au efect asupra mea! Si voi deveni un alfa, ca tine!
    Toate cele bune!
    Raul
    My recent post Cat valoreaza un telefon

  23. Sport…si noutate…elemente necesare vietii.
    M-am hotarat sa le imbin. M-am gandit sa fac sport si am ales sa invat sa inot….neavand curaj pana atunci sa incerc sa ma "lansez" in apa singura.
    O ora de inot pe zi…si pe cuvant ca ieseam de acolo, mergand spre casa si cantand "what a beautiful life"! 🙂 Plina de energie si speranta eram 🙂

  24. As fi vrut sa fiu o sportiva de succes,imi place mult competitia si imi plac mult activitatile sportive.Fac sport cam de patru ani si atunci cand m-am apucat vroiam sa fac o schimbare in viata mea. Treceam prin momente foarte grele dar atunci cand mergeam la aerobic uitam pt. o ora de toata nefericirea care se infiltrase in viata mea.
    Ma gandesc uneori cat de binecuvantati suntem noi cei care putem alerga. Oare cum se simt cei care nu o pot face? Mi-e cam teama de vremea cand n-o sa mai pot fi cea de acum. Mi-e teama, pt. ca fara sport s-ar instala neputinta.

  25. Da, Pera, aşa este, dar îţi amintesc că tu însuţi pledai pentru sport în cartea ta "Personalitate Alfa"! (pag. 90). Eu am început să fac sport de altfel tot la îndemnul tău, după ce ţi-am citit pdf-ul despre Arta seducţiei. Acum alerg de 3 ori pe săptămână, vreo 6-7 km, şi într-adevăr nici nu pot spune cât de bine mă simt făcând acest efort (am 42 de ani, am reînceput să alerg la 40 şi nu mai făcusem sport de la 28 de ani!). Îţi dă putere, încredere în tine şi te revigorează psihic şi fizic, recomand asta oricui…

  26. Bun. F adevarat, indiscutabil. Insa eu am doua mici dileme asupra carora nu am mai meditat in ultima vreme: 1. jobul pe care il am presupune mult mers pe jos, poate acesta substitui un sport propriu-zis? (cand spun mult ma refer la 1 – 2 ore pe zi minim, dar pot ajunge si la 4 – 5 ore pe zi). 2. de felul meu sunt un pic cam slaba (1.62m si 45 kg) si am hotarat eu la un moment dat ca nu trebuie sa fac un sport prea solicitant, nici fitness, pentru ca nu vreau sa slabesc, dincontra.
    Oricine are o parere, sfat sa imi dea, astept cu nerabdare opiniile voastre, poate ati fost si voi in situatia mea.

  27. E adevărat! Disciplina, am simţit asta pe pielea mea, costă. Şi cu plus şi cu minus… Cu plus dacă o ai şi ţi-o cultivi şi cu minus, dacă o neglijezi.
    Sport? Am o părere destul de proastă despre agitaţia prin sălile de sport. Sportul meu, de mulţi ani, e mersul pe jos. Uneori, parcurg şi 20 km, mai ales când am în cap proiecte complicate. Asta face ordine înăuntrul meu. Las la o parte că poţi să descoperi într-o plimbare, mii de chestii care ţi-au scăpat. Ar mai fi un argument… Ce să caut la fitness? Să schimb o sală cu alta? Stau destul "închis" în casă. Pentru ce m-aş claustra într-o altă sală? Chiar şi când plouă, are rost să ieşi afară.
    Ultima idee creată (da, la 52 de ani! :P) e să îmi iau un skateboard… Şi acum duc dorul patinelor din tinereţe. am avut şi cu… şi cu… aşa că, iarnă-vară, ori patinam, ori cu bicicleta… Asta e… eu sunt masi "aerian". Am nevoie de spaţii deschise, oameni în jur, Lumină, verdeaţă…
    My recent post Rezoluţia de anul nou

  28. Buna!
    Am fost surpinsa un pic de articolul tau 🙂 Coincidenta:azi m-am dus la sala.Din nou.Anul trecut am fost 3 luni,si am facut pauza pe perioada sarbatorilor,dar deja mi se facuse dor sa fac fitness.
    Merg la sala de placere, pentru relaxarea si starea de bine in general, pe care o obtin dupa o zi de munca.Indiferent cat de stressata as fi la finalul programului sunt plina de energie. Instructorul spune ca gimnastica cu greutati este cel mai mare cosumator de stress.La mine functioneaza.
    Cand este vreme frumoasa merg pe jos cat de mult pot:pana la serviciu si inapoi,uneori joc tenis,imi place sa fac si tae bo.
    Sportul ofera cu adevrat rezultate cand este facut de placere ,nu daca devine o corvoada.
    Spor la treaba tuturor!

  29. Mie îmi plăcea foarte mult când alergam, atunci mă simţeam cel mai bine. Cred că alergatul e cel mai util, cresc cel mai bine endorfinele, creierul este oxigenat cel mai bine, crescând creativitatea, inima devine mai sănătoasă, şi, în plus, întâlnim persoane noi.
    Se spune că sporturile în aer liber crează dependenţă după 2 săptămâni, modificând toate ideile.
    Din păcate, acum nu pot să alerg datorită vremii, dar de la primăvară, voi începe din nou.

  30. Mai demult mergeam la sala, dar am renuntat din 2 motive:
    – sala e scumpa si cand sunt multi, e greu sa gasesti aparate libere
    – am acasa gantere
    Asa ca ma antrenez cu ganterele in camera mea.
    Parerea mea e ca atunci cand faci sport, trebuie sa intri in contact cu aerul curat, sa respiri aer curat. Asa ca mai practic si ciclism, nu ciclism de performanta.
    Imi place cand pedalez pe un drum cu trafic foarte redus, inconjurat de verdeata. In viitorul apropiat intentionez sa ma apuc si de alergat
    My recent post Citatele săptămânii 3 – 9 ian 2011

  31. Sunt perfect de acord cu acest articol. Sportul si alimentatia sunt esentiale in viata. Eu am avut o perioada cand faceam sport in fiecare zi (nu mult, maxim 30 min) si eram mult mai optimista si mai plina de energie.Nu mergeam la sala, ma trezeam dimineata si faceam acasa diverse exercitii pe care le vazusem la tv sau pe net. Apoi a urmatat o perioada lunga in care nu am mai facut niciun fel de sport. Consecinta: ma simt obosita tot timpul si chiar epuizata uneori. M-am reapucat sa fac sport, de vreo 3-4 luni desi ma duc la sala doar de 1-2 ori pe saptamana si fac PILATES. E genul de sport care nu te solicita foarte mult, dar iti tonifiaza muschii.De multe ori,desi ma simt obosita si nu am chef sa merg la sala,dupa ce ies de acolo simt ca am mai multa energie si mai multa pofta de viata decat inainte.Oricum, nu mi se pare suficient si drept urmare mi-am propus ca in acest an sa fac sport de 3-4 ori pe saptamana intensiv si in fiecare zi 10 minute de bicicleta.Si de asemenea sa mananc mai sanatos, pentru ca altfel STIU ca nu voi avea nicio sansa sa am viata pe care mi-o doresc. Momentan nu am nici putere fizica, nici interioara sa lupt si REFUZ sa imi imaginez ca toata viata mea va fi asa!

  32. Mi-a placut articolul foarte mult mai ales ca a venit intr-o perioada in care sportul lipseste din viata mea la fel si energia.Ma gandesc foarte serios sa ma apuc de sport.Multumesc pentru acest articol.

  33. De 10 ani fac sport , mai precis fitness; zilnic 2 ore, de luni pana sambata. Nu am intrerupt decat in perioadele in care eram plecata in concediu sau uneori retinuta la servici. Am schimbat multe sali, nevoita fiind, dar nu am intrerupt. La mine e un mod de viata. Ma simt bine asa si nu voi renunta decat fortata de imprejurari foarte… drastice, sa zicem. Am 45 ani si am o vitalitate superioara colegilor mei de serv care au doar 25-28 ani. Pentru mine sporul e o binecuvantare, il recomand din toata inima tuturor.
    Si… asa cum spune si articolul (de nota 10 ca de altfel toate articolele… de aici) conteaza mult si pentru look (nu-mi da nimeni varsta reala). Succes si…. multumesc pt tot.

  34. Salut,
    Cred ca ma repet a nu stiu cata oara, dar abia astept sa primesc cartea ta, Acest articol din nou imi demonstreaza si sustine filozofia mea de viata.
    Am fost un atlet profesionist, as putea spune ca mi-am sacrificat o parte din adolescenta pentru renumele tarii, dar de c esa nu recunosc si pentru prestigiul meu si succesul material.
    Acum sunt antrenor personal certificat de American College of Sport Medicine, si imi permit sa adaug la cele spuse de tine (Pera) la alegerea echipamentului cumparati o pereche adevarata de adidasi cu talpa din spuma adecvata pentru tipul de platfus personal, schimbati-o la fiecare 6 luni de activitate intensiva si atunci genunchii si celelalte articulatii o sa va multumeasca.
    Al doilea echipament de care orice persoana care vrea sa se apuce de fitness ar beneficia este un Foam Roller (cautati pe amazon produsul si pe youtube exercitii) ( cred ca sunt romani destul de inventivi sa poata fabrica unul acasa – eu n-am fost) pentru exercitii de stretching (sau selfmyofascial release). Din nou veti sta departe de dureri de genunchi, mijloc si alte articlulatii.
    o zi buna
    numai bine

  35. Asa e!
    Tot ce a spus Pera in articol e foarte adevarat.
    Spre exemplu, eu am facut 3 ani de volei si anul acesta am inceput sa fac Aikido( de fapt sunt de o saptamana la cursul ala) .
    Ideea este ca dupa antrenamente am o pofta de munca nebuna si sunt in stare " sa ma iau la tranta" , cu toate problemele.
    Fara sa mai mentionez faptul ca exercitiile fizice( ex: flotari, genuflexiuni, abdomene etc.) au inceput sa dea roade deja, dupa numai cateva antrenamente.
    Planul meu e ca in cateva luni sa invat sa stau in echilibru cum trebuie si sa stiu sa ma apar pe strada.

  36. ORICAT DE GREU ITI ESTE IN VATA DACA FACI SPORT PANA LA URMA O SCOTI LA CAPAT PENTRU CA SPORTUL TE INVATA CE II GREUL SI ASA TRECI MAI USOR PESTE PROBLME 🙂

  37. nu folositi nici CAFEA NICI CEAI VERDE in cazul ceaiului verde acesta dupa ce ati baut o cana sau o ceasca ii ia RINICHILOR SA IL ELIMINE DIN ORGANISM PANA LA 12 OREEEEEEE VA DATI SEAMA CAT SOLICITATI RINICHI 🙂

    1. Ceaiul verde contine substante active care sunt antioxidanti puternici, ducand la diminuarea efectelor negative ale oxigenului activ.Pe langa acestea, oxideaza si lipidele. SPER CA AI GLUMIT cand ai zis asta …daca nu te rog NU mai posta idiotenii 😉

  38. Salut PERA,demult asteptam articolul acesta pentru ca nu degeaba l-ai introdus si in cartea ta si nu e de mirare ca daca vrei o viata frumoasa trebuie ca sportul sa faca parte din viata de zi cu zi a fiecaruia .
    Eu fac fitness de la 13 ani si Lupte Libere de la 15(unde faci de toate) iar relaxarea si calmul de dupa antrenament te face sa simti ca Zbori ca treci de bariera aceste lumi ca nu ai limite in gandire iar cand te vezi in oglinda te crezi un ZEU .
    TOTI cei care vor sa inceapa sa faca sport trebuie sa stie ca trebuie sa faca sacrificii si nu e chiar asa usor daca o iei prea tare pentru ca homeostazia o sa-si spuna cuvantul, iar daca treceti de pragul asta nu va mai opriti pentru ca nu aveti ce sa pierdeti, o sa intalniti oameni noi la fel de pasionati pentru ce fac oameni cu statut social inalt de la care ai ce invata si care te pot face sa evoluezi mai repede .
    Va doresc energie la antrenamente si vreau sa te vad CU PATRATELE PERA

  39. Da ,ai dreptate…eu fac pantomima si asta presupune un f mare efort fizic,si din febr o sa incep wu-shu,am mai facut si ma simt excelent.Tb sa-ti spun ca acum un an m-am lasat de fumat ,poate 30 a fost si cu ajutorul tau,ca a mai contribuit si altcineva plus vointa mea,m-am ingrasat 15 kg dar am mai dat jos 4…in sfarsit chiar azi mi-am dat seama ca nu ti-am multumit niciodata ca ai avut si tu contributia ta…in a mai lasa de fumat,si uite o fac acum:Multumesc,Pera
    Asa ca mai scrie articole din astea…e f adevarat ce spui despre sport ,poate mai ajuti si altii sa se lase de obiceiuri rele si sa treaca la cele bio
    Toate cele bune:)

  40. Sportul?
    In special alergatul, la care transpiram abundent, a fost cred ca elementul cheie cu ajutorul caruia am deschis usa si am iesit din camera dereglariilor emotionale si a fricilor nejustificate/exagerate si am pasit pe coridorul care duce incetul cu incetul spre camera armoniei emotionale.
    Iar dupa parerea mea, emotiile sunt totul.

  41. Salut!!! Este un articol foarte motivant si deci pacat pu cei care nu inteleg cit de important e sa faci sport. Asta e din cauza ca poate nu l-au practicat niciodata serios, sau poate ca au uitat efectele lui asupra vietii. Eu personal am mers la sala aproximativ vreun an, dupa care aveam dureri de genunchi din cauza artrozelor si nu stiu ce acolo… l-am abandonat pe vreo 3 ani, si acum imi pare rau, ca se putea de luat un tratament pu genunchi si sa merg inainte. Acuma alerg mai mult de jumatate de an si fac abdomenul, si viata e cum mult mai usoara. Si tot asta datorita articolelor lui Pera. RESPECT!!! Succese si multa energie pozitiva

  42. Nu am vazut niciun culturist bogat, mai toti plang dupa sponsori, cred ca cei mai multi nu putem avea de toate-n viata si trebuie sa facem anumite alegeri.

  43. Foarte bun articolul.
    Si eu mi-am propus cateva chestii pe anul asta, zic eu foarte realiste, cum ar fi sa iau BAC-ul, sa iau lectii de dans, de aikido si sa fac o munca de voluntar la o organizatie. Dupa ce mi le-am planificat in minte, mi-am dat seama ca am uitat un lucru foarte important, un lucru care ar fi trebui sa fie pe primul loc si anume SPORTUL.
    M-am decis ca de luni sa ma duc la sala de fitness, de cel putin 3 ori pe saptamana cate o ora la inceput, iar pe urma in timp sa avansez la 2 ore pe zi 5 sau 6 zile pe saptamana.
    Ma bucur faptul ca mi-am dat singur seama de asta si am constientizat singur ca sportul e un lucru foarte important. Iar acum ca am descoperit articolul tau ma bucur si mai mult ca am invatat sa gandesc ca tine intr-un fel.
    As vrea sa imi spui daca poti si vrei, la ce sala mergi si cum e sala respectiva din punct de vedere al apartatelor si a personalului. Nu imi e frica sa muncesc, mult, daca voi gasi motivatia necesara.
    O seara placuta.

  44. Sportul este un factor descisiv in viata noastra asta e clar.Doar cine nu a incercat sportul poate nega acest lucru datorita fricii de nou,comoditatii.Sportul este unul din afrodosiacele mintii si sufletului si abia imi intaresc concluzia la care am ajuns,aceea ca nu am mai fost la sala de 2 luni si parca ma simt fara chef,nu mai sunt persoana optimista care era.Si totul din cauza unei raceli si celebrei vb "de maine ma duc din nou:).."
    "Cine se scoala de dimineata,departe ajunge"

  45. Obisnuiam sa alerg in parc (jogging) cam o data la doua zile., aproximativ o ora-imi stabileam singura ritmul-nici repede,dar nici foarte incet…asta pana sa vina frigul; acum recunosc ca am cam neglijat sportul, dar las' ca vine ea primavara! 8-> 🙂 Si pot spune ca ma simteam foarte bine dupa! Optez pentru sportul/miscarea in aer liber!

  46. Pera tot ce ai spus in acest articol este adevarat. Fac sala de 5 luni de cel putin 4 ori pe saptamana…schimbari mari au avut loc starea mea de bine. Sunt mai energica, puterea de concentrare a crescut…da beneficiile sportului sunt extraordinare!!! LA indemnul tau si la Andreei Papp m`am ambitionat sa`mi fac timp si pt sport…

  47. Buna,Pera!
    Ma bucur mult ca am primit acest articol.Mare adevar zici! Parca mi-ai deschis mintea… m-am hotarat sa fac sport .Am mare nevoie de schimbare in plan emotional,mental,fizic.

  48. Intr-adevar SPORTUL este foarte neccesar in ziua de azi ca si alimentatia sanatoasa……..gandirea mult mai pozitiva si fara judecati si prejudecati. Cred ca este prima data cand citesc ceva optimist pentru acest an! apropo La multi ani! Flori, Pera si Andreea!!!!!!!!! Succes in continuare

  49. Buna Pera, initiativa excelenta cu acest Sport, dar, important…..trebuie sa aiba o sinergie si cu alte activitati pentru a te putea alinia in asa zisa formula magica: Minte. Trup. Spirit. Sportul este liantul "Intregirii Personale", dar lucrurile nu stau asa de usor. Teoria pusa in practica prin actiune imediata, ne constientizeaza prin resortul experientei, ca pentru a ajunge la asa zisa "Rezonanta a fiintei noastre", ne obliga prin anumite circumstante, cu anumiti indicatori, sa simplificam agitatia noastra nevrotica intr-una ce defineste: "Linistirea Mintii". Fiecare are propia cale si este propiul sau maestru. Libertatea de a ne definii si determina prin hotarare si vointa, de a trai bucuria, in fiecare moment. Natura, Dieta, Meditatie, Sport, Lectura, Socializare etc. Daca erai un Delfin, o Privighetoare, o floare etc. ai fi putut sa determini in a spune: Pot sa fiu mai mult de atat! In Ro, este o mare provocare (datorita mediului mental streril), mioritic vorbind, sa atingi Excelenta. Ah, sa nu uitam de Legea Atractiei!

  50. Tocmai am citit cel mai tare sfat in privinta alimentatiei.
    – Nu consumati nimik din ceea ce stramosii tai nu ar recunoaste drept aliment acum 100 de ani.
    Simplu si logic.
    Industria alimentara creeaza alimente atat de chimice si fals incat organismul nostru nu tine pasul cu adaptarea la aceste "rahaturi". ajungem sa ne ingrasam si imbolnavim.
    deci gata cu mancarea impachetata si inghetata, totul proaspat si natural.
    numai bine.

  51. Foarte interesant articolul. M-a transpus in lumea disciplinei si a sportului pe parcursul citirii lui. Nu mai practic sport de cativa ani buni.Cu toate ca nu am nevoie pentru a slabi, am nevoie pentru a ma intari psihic, mental. Intr-adevar atunci cand te afli intr-o stare proasta, parca toate iti merg rau si deciziile pe care le iei nu sunt din cele mai bune.Plus ca reusesti sa ii umpli de energie negativa si pe cei din jur, in cazul meu- sotul- care totusi e foarte rabdator si nu ia in seama chiar toate supararile mele nefondate. Nu pot spune ca de AZI o sa practic sportul ca e trecut de miezul noptii, dar sigur de maine dimineata o sa incerc sa ofer si minute pentru intretinerea fizic. Foarte bune relatarile de pe personalitatea alfa.

  52. Buna,
    tot cu Anthony Robbins mi-am inceput si eu antrenamentul, recomand cu drag audio book-ul in care Tony vorbeste despre "1 hour of power".
    De atunci alerg in fiecare dimineata intre 30 de min si o ora in parc. Tot Tony explica si ce trebuie sa faci in tot acest timp (multumeste pentru ce ai si o sa primesti mai mult, vizualizeaza dorintele tale ca si cum le-ai avea deja in viata ta, adauga multa emotie si energie pozitiva si ai sa vezi ce lucruri minunate incep sa ti se intample :D).
    My recent post Despre Bratara Magica

  53. Am trecut de curand (3 luni) la un stil mai sanatos de alimentatie si viata :
    – am doar legume si fructe in frigider
    – beau apa mai mult
    – exercitii in casa si pe stadion + mersul pe bicicleta in weekend
    – mananc cat imi e foame
    – am slabit 9 kg (acum am 73 kg)
    – atarna vechile haine pe mine ca pe gard
    – o sa merg si la sala din iarna, cand programul de la servici imi permite
    Cu, cat slabesti mai mult si rezultatele sunt tot mai vizibile cu atat devii mai abitios si mai motivat.
    Incercati!

  54. Buna! Sun nou pe aici, vreau sa spun ca am citit putine articoe de a tale Pera.Am aflat abia ieri de munca ta si sincer mi-a captat atentia.Referitor la articolul de mai sus eu fac kikboxin si nu cred k exista un sport mai bun :).Da este violent dureros etc dar cand ajung acasa ma simt relaxat detasat de toate de parca ar putea sa taie cineva lemne pe mine shi nu as avea nimic.Un sport practicat chir influenteaza pozitiv viata unui individ.

  55. Alerg prin parc cand este vreme favorabila, sala pe timpul iernii, si curand sper sa am vointa necesara de a ma apuca de kick boxing. Multumesc, dl. Pera pt. aceste articole minunate.

  56. Intr-adevar sportul este foarte important si este baza unei personalitati alfa. Eu fac sala de un an si ceva si pot spune ca:
    – ma simt mult mai bine
    – sunt mult mai multumit de viata mea
    – arat mai bine
    – am mai multa incredere in mine
    – ma simt mai respectat
    – ma ajuta sa scap de stres, de fiecare data cand ma duc la sala nervos plec cu zambetul pe buze
    – simt ca am o vointa foarte mare

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.